Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.47 MB
2018-02-01 17:44:30
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
445
1392
Rövid leírás | Teljes leírás (117.69 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett Községi Iparostanoncz-iskola értesítője
az 1906-1907. tanévről.
XXI. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1907.
Nyomtatott Krausz és Farkas Könyvnyomdájában
19383

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1906—1907. TANÉVRŐL. XXI. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
—bM-MS—
NAGYKANIZSA, 1907.
NYOMATOTT KRAUSZ ÉS FARKAS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
19383
ï \' m


M
> ■ -








I
• \' - JW t- fj


\' ■ \'\' - : - .
m " vv - -1- _ i- ;í
s pS - " r \' -Á. \'



RH I -, HH ¿M ■ , v
/ K ñT 8



mm
HNÉ
I r. , : ê,... ;

fis
t \'
¡R, î® \' l .. ■ :. >-

■•.■- -
Vi \' ; ik î \' -,

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1906—1907. TANÉVRŐL. XXI. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.

NAGYKANIZSA, 1907.
NYOMATOTT KRAUSZ ÉS FARKAS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
19383
\'■ . .....- -■-¡■r;



[FEV
98

TARTALOMJEGYZÉK:
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók ......
II. Jelentés az 1906—7. tanévről .......
III. Felügyelet...........
IV. Tanítótestület...........
V. Elvégzett tananyag ..........
VI. Az 1906—1907. tanévi órarend.......
VII. Minősítési osztályzat .........
VIII. A tanulók névsora és osztályzata.......
IX. Munkakiállitás...........
X. Kimutatás az 1907. junius hó 15—16-án tartott rajzkiállitáson résztvett
tanulókról és rajzaik számáról ......
XI. Statisztikai kimutatás a tanuló előképzettségéről, a tanitás eredményéről
és az évi mulasztásokról osztályonkint ....
XII. Statisztikai kimutatás a tanoncok száma, kora, vallása, nemzetisége és
születési helye szerint ........
XIII. Statisztikai kimutatás a tanoncok foglalkozása szerint
XIV. Az iparostanoncziskola 1906—1907. évi költségvetése
Oldal
3
4 10 11 13 18 20 21 41
44
45
46
47
48
ess~
/eié
V*tfí v-\'-\'-f \'
- 3 —
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1907—1908. tanévre a tanoncok beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig eszközöltetnek a központi áll. elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—11-ig, d. u. 2—4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanoncát még azon esetben is beíratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Azon iparosmesterek, kiknek több tanoncuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes tanoncaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
Aki tanoncát a beírásra kitűzött időn tul íratja be, vagy tanoncát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t. c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjeáhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanoncok a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanoncok, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanonc komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő- családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanonc családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanonc bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanonc elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanoncszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. c. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is megtalálhatók.
Az igazgatóság.
1*
_ 4 —
I.
Igazgatói jelentés az 1906—1907. tanévről.
pariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának huszonegyedik évét töltötte be.
Mielőtt áttérnék e tanév láncolatos eseményeinek felsorolására, nem mulaszthatom el hálás köszönetemet ki nem fejezni a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa tek. Elnökségének azon jótéteményeért, melyben a vezetésem alatt álló intézetet részesité azzal, hogy az eddig a VI—VII. kerületi ifjúsági egyesület kezelésében volt ingyenes népkönyvtárnak az ipariskolában leendő elhelyezését s annak az iparostanoncok részéről leendő használhatását is megengedni kegyes volt.
Teszem ezt annál nagyobb készséggel és hálával, mert a könyvtár átengedésével az I—V. kerületben egy eddig sajnosan nélkülözött oly közszükséglet nyert kielégítést, melynek hiányát mindnyájan szomorúan éreztük, de amelyet sem a város, sem az iskolánk a saját erejéből beszerezni és felállítani, legalább a közel jövőben képtelen lett volna.
A könyvtárt 1907. január 12-én vettem át s már másnap átadtam rendeltetésének.
Az ipariskolai tanulóknak mindig a tanítás megkezdése előtt, a város közönségének pedig vasárnap délután 2—4-ig állt rendelkezésére a könyvtár.
A könyvtár megnyitása óta a tanoncok közül — megjegyzem azonban, hogy csak az osztályfőnökök által kijelöltek kaphattak könyvet, — 1156 kivevő 1304 kötetet, a nagyközönség részéről pedig 1408 kivevő 1659 kötetet, vagyis összesen 2564 kivevő 2963 kötetet vett ki, dacára, hogy kivevő lapok hiányában a könyvtárórákat majdnem egy egész hónapig nem tarthattuk meg. A könyvtár csekélységem és Szalay Dénes kartárs kezelte, melynél segítségünkre volt Sótonyi János A) II. oszt. tanuló.
Nem kisebb jelentőségű ipariskolánk életében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter úrnak 1907. március 22-én 21411. sz. alatt kelt magas körrendelete, melyben elrendelni méltóztatott, hogy az iparostanoncok erkölcsi világának képzése, hasznos ismereteiknek bővítése, hazafias érzelmeiknek ápolása és a nemes szórakozás megkedveltetése érdekében folyó évi szeptember havától kezdődőleg ipariskolánkkal kapcsolatban is felállítandó a tanonc „Otthon", s az Otthon vezetője részére már az 1907/8. tanév tartamára 200 korona évi tiszteletdijat engedélyez.
A tanitótestűlet egy rendkívüli ülésében foglalkozott a magas rendelettel s miután abban egyik rég táplált óhaját látta megvalósítva, az „Otthon" alapszabályainak azonnali kidolgozására az igazgató elnöklésével háromtagú bizottságot küldött ki.
A bizottság eljárván megbízatásában, a kész alapszabálytervezetet előterjesztette a tanítótestületnek, mit az változatlanul elfogadván, jóváhagyás céljából kir. tanfelügyelőség utján felterjesztette az iparoktatási főigazgató úrhoz.
A mily örömmel fogadtam azonban Önagyméltóságának a tanonc „Otthon" felállítása tárgyában kibocsátott magas rendeletét, nem kisebb gondot okoz az, hogy hol és miből fogjuk ezen Otthont felállítani.
— 5 —
Ezelőtt hárotn évvel már hasonló célból összetoboroztuk a tanoncokat minden vasár- és ünnepnap délután. Dalárdát szerveztünk s más egyéb hasznos és ismeretterjesztő dolgokkal foglalkoztunk. Azonban sajnálattal kellett tapasztalnunk, hogy egy ilyen népes intézetben, minő a miénk, a tantermek egyike sem alkalmas a növendékek befogadására; az pedig, hogy csak 50—60 tanonccal foglalkozzunk, céltévesztett munka lett volna; éppen ezért egy évi munkálkodás után kénytelenek voltunk a további összejöveteleket beszüntetni.
E feletti aggodalmamtól indíttatva, már most megkerestem a városi tanácsot, kérve, hogy a volt gymnázium ebédlőjét vagy rajztermét az „Otthon" céljaira átengedni s a legszükségesebb bútorzattal ellátni kegyeskedjék; az egyes dolgokat pedig gyűjtés vagy más módon reméljük beszerezhetni.
Vajha sikerülne, hogy Őnagyméltósága magasztos intentióit mi is meg-valósithatnók s ha többel nem, legalább egy porszemmel mi is hozzájárulhatnánk a jövő iparososztály színvonalának emeléséhez!
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek 1906. augusztus 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen a jegyzői tisztet a sorrend szerint következő Bánekovich János kartárs foglalván el, megállapittatott a heti óraterv s kijelöltettek az osztályfőnökök.
Beiratás. A tanoncok beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig eszközöltetett. A be-iratásra kitűzött időben az egész évi tanfolyamban 340, a téli tanfolyamban pedig 65 tanonc iratkozott be, mely létszám április 15-éig az egész évi tanfolyamban 489-re, a téli tanfolyamban pedig 100-ra emelkedett s igy a két tanfolyamra összesen 589, vagyis 35 tanonccal több iratkozott be, mint a mult tanévben.
Tanítótestület és havi értekezletei. A tanítótestületben a lefolyt tanév folyamán nem történt változás. Kérelmeztem ugyan az egész évi III. osztály párhuzamosítását és a téli tanfolyam I—II. osztály külön választását, azonban, mert a város, mint iskola fenntartó már eddig is anyagi erejét jóval meghaladó áldozattal járul az intézet fentartásához, a két osztály felállítását csak azon esetre volt hajlandó engedélyezni, ha az igy szükséges két új tanerő fizetésének fedezéséhez megkívántató összeget a magas kormány, mint állandó évi segélyt a város részére folyósítani kegyeskedik. Ennek kieszközlése céljából kérvénynyel járult a vallás- és közoktatásügyi miniszter úr Őnagyméltóságához, reá mutatván, hogy saját erejéből már teljesen képtelen az intézet további kifejlesztésére s ha a magas kormány nem siet az intézet eddigi csekély állami segélyének felemelésével, az oly szép fejlődésnek és virágzásnak indult intézet képtelen lesz magasztos céljának tovább is oly mérvben megfelelni, mint azt eddig tette.
A kérvényezésnek az lett az eredménye, hogy az eddigi évi 1000 korona államsegélyünk felemeltetett 1200 koronára, vagyis a két uj osztály felállításához szükséges évi 800 korona személyi kiadásból 200 korona nyert fedezetet. Ily módon nem maradt más hátra, mint az egész évi harmadik osztályba beiratkozott 96 növendéket tovább is egy teremben, a téli I—II. osztályban pedig 67 növendéket összevonva tanítani. Hogy mily testet-lel-ket ölő munka volt mindkettő, azt csak az képes megérteni, ki maga is foglalkozott tanoncoktatással.
A tanítótestület havi értekezleteit mindig a hónap első szombatján tartotta meg, melyeken a tananyag módszeres feldolgozásával, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, utcai és iskolai magaviseletével s egyéb, a tanoncoktatás fejlesztésére és emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott; az azokról felvett jegyzőkönyveket pedig hozzájárulás, illetve további intézkedés céljából minden alkalommal beterjesztette a felügyelő-bizottsághoz.
— 6 —
Tanterv. — A tanítás alapjául a vallás- és közoktatásügyi Miniszter úrnak 33564/893. sz. alatt kelt magas rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgált.
Vallás-erkölcsös nevelés. — Tanulóink az elmúlt tanévben is rendszeres hitoktatásban részesültek és pedig a római katholikus vallásúak osz-tályonkint, a más vallásúak pedig összevonva, heti 1 — 1 órában. Ezen kivül a római kath. vallásúak kivétel nélkül elvégezték a húsvéti gyónást és áldozást, amennyiben pedig hittani órájuk valamely ünnepnapra esett, hitoktatóik vezetésével részt vettek az istentiszteleten.
Fegyelem. — A tanulók iskolai magaviselete, különösen a két tulnépes osztályban, a tanév folyamán többször esett kifogás alá, sőt két izben megtörtént az a sajnálatos eset is, hogy midőn a rendetlenkedő az iskolai fegyelem biztosítása érdekében megfenyíttetett, az nem csak tiltákozni merészelt ellene, hanem még tettlegességre is vetemedett. Ezen két magáról megfeledkezett, névszerint Kállovics György hentes- és Plánder Jenő cipésztanoncot, kik közül az előbbi korcsmai késezésért már birói uton is büntetve volt, a tantestület, hogy a többinek is elrettentő példát mutasson, egyhangú határozattal kizárta az iskolából.
Hogy az iskolai fegyelem évről-évre lazul s már-már a tanitás rendes menetét és sikerét is veszélyezteti, részint az osztályok tultömöttségének, részint pedig a szervezetben megállapított fegyelmi szabályok elégtelenségének eredménye. Előbbin az osztályok azonnali párhuzamosításán lehe-tne és kellene segíteni; a fegyelmi szabályokat illetőleg pedig az uj ipartörvény keretébe fel kellene venni egy olyan pontot, melyszerint ott, ahol a rendelkezésre álló eszközök a tanoncok rakoncátlankodásaival és hanyagságával szemben elégtelenek, a súlyosabb természetű kihágást elkövető tanonc az intézetből eltávolítható, illetőleg tanoncideje meghosszabbítható legyen. Mindkét eset, mig egyrészről biztosítaná az iskolai fegyelmet és a tanitás rendes menetét, másrészről nagyban hozzájárulna a leendő iparososztály színvonalának emeléséhez.
Iskolalátogatás és felügyelet. — Dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő ur folyó évi február hó 5. és 6-án látogatta meg iskolánkat. Megtekintvén az összes jelen volt osztályokat, úgy a közismereti tárgyakban, valamint a rajzban tapasztalt szép eredmény felett teljes megelégedésének és elismerésének adott kifejezést.
Ugyancsak a tanév folyamán többször tettek látogatást iskolánkban a felügyelő bizottság tagjai és az ipartestület kiküldöttei is.
A tanulók iskolalátogatásai. — A tanulók iskolalátogatása a lefolyt tanévben az iskola 21 éves fennállása óta először mondható kielégítőnek, mennyiben a tanévet befejezett 446 tanonc közül igazolva mulasztott 214 tanonc 1963 napot, igazolatlanul pedig 135 tanonc653 napot; vagyis összesen 349 tanonc 2616 napot. S mig az igazolt mulasztások számát nagy részben a város területén többször fellépett és huzamos ideig tartó fertőző megbetegedések idézték elő, addig az igazolatlan mulasztások apadása részint Lengyel Lajos városi főjegyző úrnak az igazolatlanul mulasztott tanoncok mestereivel szemben alkalmazott erélyes fellépésének, részint maguknak az iparosmestereknek az iparoktatás iránt a múltban érzett nagyfokú ellenszenvének évről-évre tapasztalható örvendetes csökkenésének tudható be.
A tanév folyamán 30 iparosmester volt feljelentve az iparhatóságnál tanoncának igazolatlan mulasztása által elkövetett iparkihágás miatt és pedig 21 egyszer, 7 kétszer és 2 háromszor; kik ellen megindittatván a további eljárás, 5—30 koronáig terjedő pénzbirságban marasztaltattak el s igy a pénzbirságból befolyt összesen 286 korona.
A tanítási eredmény. — A rendesebb iskolalátogatás folytán termé-
— 7 —
szetesen a tanítási eredmény is tetemesen javult, ami a tanítótestület odaadó, lelkiismeretes működése mellett nagyrészben a városi tanácsnak, mint iskolafenntartó hatóság áldozatkészségének köszönhető, ki az intézetnek a szükséges tanszerekkel és szemléltető eszközökkel leendő felszerelése céljából évenként 500 koronát bocsájt a tanítótestület rendelkezésére.
Beszerzések. Ipariskolánk részére a folyó tanévben a rendes szükségletet képező dolgokon kivül beszereztettek: Mártonffy Márton iparoktatási főigazgató szerkesztésében megjelent „Iparosok Olvasótára" XIII. évfolyam két példányban; a Magyar Iparművészeti Társulat kiadásában megjelenő „Mintalapok Iparosok és Ipariskolák" számára, XIII. évfolyam; a higanyos barometer, lepároló készülék, szétszedhető Bell-féle telephon, bőrcserzés, papírgyártás, vas és feldolgozása, 50 darab kisebb rajzeszköz az elők. és kezdöcsoportok részére és 24 darab a haladó és végző csoportok részére.
Iskolai szünetek. — A „Szervezet"-ben előirt szünnapokon kivül iskolánkban március 15-én, a négy országos vásár és a húshagyó napokon nem volt előadás.
Iskolai ünnepélyek. — A tanulók hazafias érzelmeinek ápolása és megszilárdítása az idén, is egyik főgondját képezte a tanitótestületnek. E célból megünnepeltük Őfelsége névünnepét, boldogult Erzsébet királynénk szomorú halálának évfordulóját, március 15-ét, április 11 -ét és Őfelsége megkoronáztatásának 40 éves évfordulóját, mely alkalommal a nap jelentőségét minden osztályban külön-külön az osztályfőnökök méltatták, a növendékek pedig alkalmi költeményeket szavaltak és hazafias dalokat énekeltek. Nagyobb keretben, a közönség bevonásával az idén március 15-ét ünnepeltük meg, mely alkalommal az ünnepi beszédet Szabó Lajos kartárs tartotta, Mészáros Elemér, Korrein László és Papp József B.) II. osztályú tanulók pedig alkalmi költeményeket szavaltak.
Felügyelő bizottság. — A felügyelő bizottság az elmúlt tanév folyamán öt ülést tartott, melyeken a tanítótestület üléseinek jegyzőkönyvei kapcsán tett előterjesztéseivel, a felettes hatóságoktól érkezett átiratokkal, s általában az iskola színvonalának emelésére és fejlesztésére irányuló kérdésekkel foglalkozott.
Nem mulaszthatom el e helyütt is hálás köszönettel megemliteni, hogy a nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi Miniszter úr, méltányolván a város közönségének az iskola fenntartása és fejlesztése érdekében hozott nagy anyagi áldozatát, az 1906/907. tanévre 14112 számú magas rendeletével az eddigi 1000 korona államsegély helyett 1200 koronát volt kegyes utalványozni.
Rajz- és munkakiállitás. — A tanoncok rajz- és munkakiállitása folyó évi junius hó 15. és 16-án tartatott meg. A rajzkiállitáson részt vett 85 tanonc 293 darab rajzzal, a munkakiállitáson pedig 127 tanonc 200 darab munkával, mi a mult évihez képest szintén némi haladást jelent. Igaz, hogy a tantestület a mult tanév végével tartott záró ülésén, látva azt a nagy közönyt, melylyel az ipartestület a tanulók munkakiállitása iránt minden évben viseltetik, elhatározta, hogy munkakiállítást többé nem rendez, annyival is inkább, mert a „Szervezet" 40. §-a szerint mindig az ipartestületek által intézendő el; látva azonban, hogy az ipartestület egyáltalán nem akar semmit sem tenni a tanoncok műhelyi kiképzése érdekében, szakított, illetve túltette magát az előbb emiitett határozatán, s tán kissé elkésve már, mégis mindent elkövetett, hogy a kiállítás megtartható legyen. A siker nem is maradt el. A nagyközönség, mely reggeltől estig látogatta kiállításunkat, a látottak felett a legnagyobb elismerésének és tetszésének adott kifejezést.
A biráló bizottságot az igazgató állította össze azon iparosmesterekből, kiknek tanoncai a kiállításon részt nem vettek, hogy ezáltal minél elfogu-
— 8 —
latlanabbul és tárgyilagosabban ejthessék meg a bírálatot. Az eredmény nem is maradt el, amennyiben a 127 kiállító munkája közül kitűnőnek minősíttetett: 62, jelesnek: 24, jónak pedig 41 munka.
A tanulók mühelyi kiképzése érdekében elengedhetetlenül szükségesnek tartanám, hogy az uj ipartörvényben a munkakiállitások rendezése az ipartestületeknek egyenesen kötelességévé tétessék, azon tanoncok pedig, kik a kiállításon részt nem vesznek, csak akkor legyenek felszabadithatók, ha iparukban való jártasságukat egy, az ipartestület által kijelölt műhelyben néhány napi munkával beigazolják.
Évzáró vizsgák. — Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban folyó évi március hó 13-án, az egész évi tanfolyamban junius 15—20-ig tartattak és pedig junius 15-én az összes rajzcsoportok a mértani rajzból, 16-án a B.) Elők. és izr. vallásuaknak, 17-én az A.) Elők. és III., 18-án "a B.) 1. és B.) II., 19-én az A.) I. és A.) II. és 20-án a C.) I. osztályban hittanból és közismeretekből.
A vizsgálatokon az iparhatóság részéről jelen volt Halvax Frigyes v. tanácsos, iparbiztos; a felügyelő bizottság részéről: Dants Kálmán alelnök, Keller Mátyás, Öszterreicher Bernát, dr. Rothschild Jakab és Weisz Tivadar bizottsági tagok; az ipartestűlet részéről: Bognár István, Golenszky Ferenc, Polgár Sándor, Pfeifer Jakab, Kohn Samu, Rosenfeld Miksa és Szűcs József elüljárósági tagok.
Jutalmazás. — A tanítótestületnek minden tanév végével egyik legnagyobb örömét az okozza, ha a szorgalmas és jó magaviseletű tanulókat jutalomban részesítheti, s ezáltal a többieket is hasonló szorgalomra és magaviseletre ösztönözheti. Hogy ezt a folyó tanévben is tehesse, kérvénynyel járult a városi tanácshoz, a helybeli pénzintézetek igazgatóságaihoz és az ipartestület elnökségéhez; a felügyelő-bizottság tagjai- és intézetünk több jó barátjánál pedig gyüjtő-ivet köröztetett. A kivánt siker ez alkalommal sem maradt el, amennyiben 173 korona folyt be a fennti célra. Ezen összeghez a következő szives adakozók voltak kegyesek hozzájárulni:
A városi tanács . . . . :......30 koronával
Az ipartestület............30 „
Zalamegyei gazdasági takarékpénztár .... 20
Nagykanizsai takarékpénztár.......20
Délzalai takarékpénztár ........10
Weiser József ur...........10
Franz Lajos és fiai urak........10
Josifovits és Fasching urak.......5
Neu és Társa urak..........5
Weisz Tivadar ur...........5
Grünhuth Henrik ur..........4
Samu József ur...........4
Weiszberger Kálmán ur........3
Kardos Sándor és Társa urak......3
Öszterreicher Bernát ur.........3
Miltényi Sándor ur..........2
Geiszl Viktor ur ...........2
Hlatkó János ur........... 1 „
Ellenőrző könyvek után....... 6
Összesen . 173 korona Ezenkívül Fischl Lajos ur 2 drb., N. N. 2 drb. díszmunkát, a felügyelő-bizottság pedig 1 drb. rajzeszközt, 10 drb. diszkötésü Iparosok Olvasótárát és 40 füzet Iparosok Olvasótárát, Mair József 1 drb. rajzeszközt volt szives jutalmazás céljából a tanítótestület rendelkezésére bocsátani.
— 9 —
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók szives adományukért úgy a magam, valamint a tanítótestület és a megjutalmazott növendékek nevében leghálásabb köszönetemet s kérem, hogy azt a jóakaratú támogatást és meleg érdeklődést, inelylyel ipariskolánk működése iránt viseltetnek, a jövőben se vonják meg tőlünk.
A rendelkezésünkre állott jutalomdijakból megjutalmaztatott:
a.) Jó magaviselet-, szorgalom-, rajz- és kitűnőnek minősített
munkáért:
1. Auer Lajos asztalos (Torma Lajosnál), 2. ifj Halász József vasesztergályos (Weiser Józsefnél), 3. Mezei Lajos szabó (Mezei Lajosnál), 4. Mischon Emil lakatos (Sável Lajosnál), 5. Sótonyi Lajos géplakatos (Merkúr gyár), 6. Zábó Vince cipésztanonc (Steiner Fülöpnél), egy-egy ezüst órával, lánccal és kitüntető lappal. Összesen: 6 tanonc.
1. Baán Károly cipész (Miltényi Sándornál), 2. Milner János asztalos (Muzikár Vincénél), 3. Németh Béla szabó (Szabó Ignácnál), 4. Tiinár István cipész (Steiner Fülöpnél), 5. Dómján Károly asztalos (Dants Kálmánnál),
6. Zollner Zsigmond reszelővágó (Zollner Jánosnál), 7. Iszkra Mihály cipőfelsórész-készitő (Keller Mátyásnál), 8. Keszerice Imre cipész (Jancsecz Imrénél), 9. Tóth Ernő géplakatostanonc (Weiser Józsefnél) öt-öt koronával és kitüntető lappal. Összesen: 9 tanonc.
b.) Jó magaviselet s kitűnőnek minősített munkáért:
Hermánn Kálmán csizmadia-, (Tóth Gyögynél) és Vidákovits József asztalos-tanonc (Muzikár V.-nél) 3 — 3 kor. és kitüntető lappal.
Összesen: 2 tanonc.
A többi 48 tanonc, kiknek munkája szintén kitűnőnek találtatott, tekintettel a rendelkezésünkre álló csekély összegre, csak kitüntető lappal, a 24 jelesnek minősitett munka kiállitói pedig dicsérő lapbal lettek kitüntetve.
c.) Jó magaviselet-, szorgalom- és rendes iskolalátogatásért:
1. Rittec Dávid és 2. Szeiler József B.) I., 3. Sótonyi János A.) II., 4. Zsoldos Lajos B.) II. és 5. Sárecz Ferenc B.) II. osztályú tanoncok öt-öt koronával. Összesen : 5 tanonc.
1. Czimmermann Antal B.) Elők., 2. Kaiser Vilmos A.) I., 3. Tengerdy István B.) I., 4. Horváth Antal C.) I., 5. Gumilár Ferencz, 6. Horváth József,
7. Kovács Antal és 8. Rezsek József A.) II., 9. Jakab Lajos B.) II., 10. Nóvák István és 11. Farkas József III., 12. Filipovics Ferenc T. I. és 13. Szerdahelyi József T.) II., Culek Rezső A.) I. osztályú tanulók egy-egy diszkötésü Iparosok Olvasótárával. Összesen: 14 tanonc.
Bedenek György, Horváth Béla, Jáberics Géza, Kovács György, Oláh Károly és Őry József A.) Elők., Ács István, Cifra György, Iszák János, Karafiát József, Kovács Ferenc, Roth Antal és Topolits László B.) Elők., Gáspár Boldizsár, Halász János, és Szantner József A.) I., Horváth János, Kovács Imre, Móricz Dezső és Svegovics Lajos B.) I, Ifj. Farkas István, Francsics Zsigmond, Jászai Ferenc, Marics József és Schiller Ferenc A.) II., Babics Lajos, Gaal István, Jáberics Lajos és Mészáros Pál B.) II., Horváth János, Klein Ernő III., Zsidov Gábor T. I., Dani József, Gödinek László és Pint István T.) II. osztályú tanulók egy-egy füzet Iparosok Olvasótárával.
Összesen: 40 tanonc.
d.) Különösen a szakrajzban tanúsított szorgalomért:
Mischon Károly III. és Koháry József T.) II. osztályú tanulók egy-egy nagyobb Richter-féle rajzeszközzel. Összesen: 2 tanonc.
— 10 —
Kiosztatott összesen:
6 darab ezüst óra lánccal á 16 kor. és portó 1 kor. 97 kor.
14 „ ötkoronás jutalom.........70 „
2 „ három koronás jutalom...... 6 „
Összesen . 173 kor., azaz Százhetvenhárom korona, 4 drb díszmunka, 10 drb diszkötésü Ip. Olv.-Tára, 40 füzet Ip. Olv.-Tára és 2 drb. Richter-féle rajzeszköz. Ezenkívül 135 jó magaviseletű és szorgalmas tanulót a tek. Városi Tanács igazgató véleményezésére még tandijelengedésben is részesített.
A tanév junius 29-én délután 27 b órakor lett bezárva az évi „Értesítők" és jutalmak kiosztásával.
Nagykanizsán, 1907. junius 29-én.
POREDUS ANTAL
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak. A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület bizottsága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton kir. udvari tanácsos, miniszteri osztálytanácsos, iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő : dr. Ruzicska Kálmán kir. tanácsos. Segédtanfelügyelők: Körössy Sándor és Rutsek Imre.
Szakfelügyelő:
Fejér Gyula budapesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond. Főjegyző: Lengyel Lajos. Ügyész: dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Thomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plander György és Faics József. Főkapitány: Deák Péter. Jegyző: Perger József.
— 11 —
Felügyelő bizottság:
Elnök: Josifovic Milivoj, alelnök: Dants Kálmán, gondnok: Miltényi Sándor, jegyző: Poredus Antal, iparisk. igazgató, bizottsági tagok: Grünhut Henrik, Geiszl Viktor, Hlatkó János, Keller Mátyás, Muzikár Vince, Oesterreicher Bernát, dr. Rothschild Jakab, Samu József, Weiser József, Weisz Tivadar és Vlasits József a tantestület képviselője.
Ipartestület:
Elnök: Dants Kálmán, alelnökök: Lodner Ferenc és Reichenfeld Albert, jegyző: Muraközi Lajos, előljárósági tagok: Miltényi Sándor, Török Ferdinánd, Mágics János, Polgár János, Sió Károly, Pusofszky Sándor, Csillag Károly, Perger Imre, Németh György, Krausz Jakab, Rosenthal Géza, Nováth István, Reidinger Gyula, Turek Géza, Szűcs József, Golenszky Ferenc, Kaufmann Mór, Hartmann Károly, Kohn Samu, Horváth Károly, Keller Mátyás, Singó József.
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, a felügy. biz. jegyzője, a Zalam. Ált. Tanítótestület főjegyzője. A tanítói pályán működik 19, ezen iskolánál 12 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Almási János, a nagykanizsai tanitói jkör választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a könyvviteltant és fogalmazást heti 2 órában; az A) elők., A) kezdő és B) haladó csoportoknál az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanitói pályán működik 11, ezen iskolánál 7 év óta. Állami el. népiskolai tanitó és oki. ipariskolai rajztanító.
Banekovich János, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület pénztárosa, a nagykanizsai tanitói járáskör és a tanítótestület jegyzője, tanította a téli tanf. I. és II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 15, ezen iskolánál 3\'/2 év óta. Áll. el. isk. tanitó.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 18, ezen iskolánál 3\'/a év óta. Izr. elemi népisk. tanitó.
Kovács Miklós, a Zalamegyei Ált. Tanitótestület II. aljegyzője, tanította az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 21, ezen iskolánál 9V2 év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Németh Mihály, tanitotta az összes szakrajzokat heti 9, illetve 12 órában, továbbá az egész évi A), B) és a téli végző csoportnál az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanitó pályán működik 18, ezen iskolánál 7 év óta. Állami polg. fiúiskolái rajztanár.
Orbán István, tanitotta a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 16, ezen iskolánál 972 év óta. Áll. elemi népiskolai tanitó.
— 12 —
Szabó Lajos, tanította az egész évi A) elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 19, ezen iskolánál 2V* év óta. Áll. elemi népisk. tanitó.
Szalay Dénes, a nagykanizsai tanitói járáskör választmányának tagja, tanította az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 7 év óta. Állami elemi iskolai tanitó.
Tíbolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, inértant, természettant, vegytant, technológiát és közgazdaságtant heti 2 órában, a B) elők., B) kezdő, A) haladó és a téli kezdő csoportoknál az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 6 év óta. Áll. el. népisk. tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Váry József, a Zalam. Ált. Tanítótestület alelnöke, tanította a téli tanf. Elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 33, ezen iskolánál 7Va év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Venczel Rezső, tanította az egész évi tanf. B) elők. osztályában a közismereti tárgyakat _ heti 4 órában. A tanitói pályán működik 39, ezen iskolánál 18 év óta. Áll. el. népisk. igazgató-tanító.
Vlasits József, a tantestület képviselője a felügy. bizottságban, tanította az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 15, ezen iskolánál 972 év óta. Állami elemi népisk. tanitó.
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat heti 2 órán át. Ezen iskolánál működik 13 év óta.
Brucker Celesztin, Szent Ferenc-rendü áldozár, tanította az egész évi tanf. A) és B) elők., A) II. és III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1 órában. Működési éveinek száma 5, ezen iskolánál 3.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 21.
Kádár Lajos, ev. ref. lelkész, tanította az ev. ref. vallású tanulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 4 év óta.
Pichler Pál, Szent-Ferencrendü áldozár, tanította a téli tanf. Elők. I. és II. osztályban összevonva és az egész évi tanfolyam A) I., B) I., C) I. és B) II. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolában 3.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
— 13 —
V.
Elvégzett tananyag.
A) Közismereti tantárgyakból.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, huskivonat, kolbászok és művaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. B nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapművelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás : heti IV2—IV2 órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és épitő ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, Kertészet és bortermelésről" cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városaink ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
— 14 —
Nyelvtan és fogalmazás: heti V2 órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dülény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs város és ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Brazilia.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, a nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszitőereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világító gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phoshpor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Aluminium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1—1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállító-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék-számítás,kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
— 15 —
b) Mértanból: A kerület és terület számitása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
III. osztály.
Olvasás és hozzáfűzött reál oktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság, a gálván-áram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len- és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsir, szappanfőzés. Gyertya gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firneisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.). Ébresztő (Bajza J.). A hazáról (Tóth K.). Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás heti Va órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése; üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény; folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés heti Va órán.
A könyvelés- fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a leltár-készités.
Számtan heti Va órán.
A második osztály tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan heti Va órán. A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb felülete és köbtartalma.
— 16 — B) Általános és szakrajzból.
Előkészítő csoportokban.
Szabadkézi rajz: heti 3—3 órában.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalag-átfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlő-oldalú háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán. a) Mértani rajz : heti 1 — 1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosz-szakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek eszr-kesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2—2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül, Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Kerülék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy- és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy- és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy-és kéthajlásu görbékből különös tekintettel a szimetriára. Az indavonal alkalmazása különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1—1 órán : A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök
— 17 —
kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m.: félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csúcsíves vagy gót-iv, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mórvagy arab-iv, ivekbe érintő körök, góth ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szív-alaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó-és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 2—2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
A) Mértani rajz heti 1 — 1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és arnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A négy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készitése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból. Előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyitása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, épitő-, fa- és diszitőipari csoport heti 3—3* órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák Vio-ed nagyságú rajzainak készitése, árnyékolása és szinezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készitése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készitése.
2
- 18 —
VI. Az 1906—1907.
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanító
Vasárnap B) Előkészítő A) Előkészítő csop. A) Haladó Fémipari Fa- és diszitő „ 10—12 9—12 9-12 9-12 2—5 Közismeret Általános rajz Szakrajz Vencel Rezső Almásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály Németh Mihály
Hétfő A) Előkészítő » J> C) I. III. " A) Végző csoport 5-6 6-8 5-6 6-8 6—8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Általános rajz Brucker Celesztin Szabó Lajos Pichler Pál Halász Jenő Almásy János Németh Mihály
Kedd B) Előkészítő B) I. B) II. B) Végző csoport 5-6 6—8 6—8 6—8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Általános rajz Brucker Celesztin Vencel Rezső Orbán István Vlasics József Németh Mihály
Szerda A) I. }) )) A) II. B) Előkészítő csop. A) Kezdő csoport 5-6 6—8 5-6 6-8 5-8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Általános rajz Pichler Pál Kovács Miklós Brucker Celesztin Szalay Dénes Tibolt Boldizsár Almásy János
Csütörtök A) Előkészítő C) I. III. 6—8 6—8 5—6 6-8 Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Szabó Lajos Halász Jenő Brucker Celesztin Tibolt Boldizsár
Péntek A) I. B) I. Á II. 6-8 5—6 6—8 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Kováts Miklós Pichler Pál Orbán István Szalay Dénes
Szombat B) II. B) Kezdő csoport B) Haladó csop. 5—6 6—8 5-8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Szakrajz Pichler Pál Vlasics József Tibolt Boldizsár Almásy János

— 19 —
tanévi órarend.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Előkészítő Izr. vallásuaknak 9—11 11—12 2—3 Közismeret Hittan Hittan Váry József Bartha Lajos Bartha Lajos
Hétfő Ev. ref. vallásúak I—II. Előkészítő csop. 5—6 5-7 5-8 Hittan Közismeret Általános rajz Kádár Lajos Bánekovich János Tibolt Boldizsár
Kedd Előkészítő Előkészítő i-n. 5-6 6-8 5—7 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Pichler Pál Váry József Bánekovich János
Szerda Épitő ipari csop. Haladó csoport 2-5 5—8 Szakrajz Általános rajz Németh Mihály Németh Mihály
Csütörtök Előkészítő I—II. I—II. 5-7 5-6 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Váry József Pichler Pál Bánekovich János
Péntek Előkészítő csop. Ág. ev. vallásúak I—II. 5-8 5-6 5—7 Általános rajz Hittan Közismeret Tibolt Boldizsár Hütter Lajos Bánekovich János
Szombat Építő ipari csoport Előkészítő Végző csoport 2-5 5-7 5-8 Szakrajz Közismeret Általános rajz Németh Mihály Váry József Németh Mihály
2*
— 20
VII.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből:
1 = jó 1 = jeles
2 = szabályszerű 2 — jó
3 = kevésbbé szabályszerű 3 = elégséges
4 = nem szabályszerű. 4 == elégtelen.
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt, fsz. == felszabadult km. = kimaradt sz. r. = szakrajz ált. r. = általános rajz p. = pár db. = darab.

\' — 21 — VIII.
Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz | szakrajz közism. összesen j igazolatl.
Babics Lajos kőműves Mitró és Mankovits 1 3 3 6 2
Bedő János kőműves Mitró és Mankovits 1 4 - 3 3 —
Bedő Pál kőműves Mitró és Mankovits - - - — km.
Erdődi Ignácz kőműves Mitró és Mankovits 1 3 - 4 8 6
5 Farkas Boldizsár ács Fatér Mihály 1 1 - 2 10 8
Filák István kőműves Szemlics Ferencz 1 3 - 3 8 6
Gerse Péter festő Vajda István 1 4 - 3 — —
Hajdú Ferencz cserepes Horváth György 2 2 - 4 11 5
Hajdú László cserépfedő Horváth György 1 3 - 3 10 2
10 Hege Ferencz kőműves Szántó Lajos 1 1 - 2 — — -
Horváth György kőműves Fatér Mihály 1 3 - 2 18 —
Horváth Pál cserépfedő Szokolics Pál 1 4 - 3 1 —
Horváth Ferencz kőműves Mitró József 1 4 - 4 29 13
Horváth János bádogos özv. Keszler Lajosné 1 4 - 3 2 —
15 Hoffer Gáspár kőműves Hoffer Gáspár 1 4 - 4 6 4
Kálovics György ács Fatér Mihály 1 2 - 2 45 20
Kelermann Mihály kőműves Mitró és Mankovits - - - - — km
Kováts György kőműves Mitró és Mankovits 1 2 - 3 14 2
Lene Ferencz kőműves Lene Bold. 1 2 - 2 5 —
20 Molnár István bádogos özv. Keszler Lajosné 1 1 - 3 1 —
Miilei Ferencz kőműves Burkus Palkó Péter 1 2 - 3 4 3
Németh Ferencz kőműves Szuknai Lajos 1 3 - 3 — —
Németh József szobafestő Vajda és Volfrom 1 2 - 3 2 —
Németh Sándor kőműves Németh József 1 4 - 3 — ....
25 Parti József kőműves Mankovits Jakab - - • - — km.
Pálfy Géza ács Schlegl József 1 1 - 2 12 —
Simoncsics József kőműves Simoncsics Lajos - - - - — km.
*Simon Tóbiás kőműves Mitró és Mankovits 1 - 2 - 9 —
Somogyi Gyula kőműves Somogyi Ferencz 1 3 - 2 5 3
30 Szteskál Károly festő Perkó Péter 1 3 - 3 3 —>-
Teksztor József kőműves Mitró és Mankovits 1 3 - 4 11 8
Tinácker József kőműves Szántó Lajos - - - - — km.
Vellák György kőműves Morandini Román 1 3 4 12
*-gal jelölt csak szakrajzra járt.
— 22 —
Téli I—II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasz-ott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. alt. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
I. osztály.
Bedő István Bedenek Zsigmond Dukai József Feletár János 5 Filák József Filipovics Ferencz *Fülöp József Gerócs Boldizsár Gozdán Károly 10 Gödér Ferencz Horváth Sándor Kancsalics János Kálovics György Kercsmár Nándor 15 Kiss Ferencz Kiss György *Kiss János Knáusz György Kovács Károly 20 Közlik Ignácz Kőnig József Kránicz Lajos Kulcsár József Kupó István 25 Légrády József Mercz Béla Mékli István Németh György Pethő Imre 30 Pint Ferencz Pintér István Piros János Plánder Ferencz *Samu János 35 Sásvári József Szerecz Ferencz Teksztor István Tenk Ferencz Tóth Ferencz 40 Vellák Jenő Zsidov Gábor kőműves kőműves kőműves szobafestő cserepes szobafestő ács ács ács kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves ács kőműves bádogos kőműves kőműves ács szobafestő bádogos cserepes bádogos kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves bádogos kőműves kőműves kőműves ács kőműves kőműves szobafestő szobafestő kőfaragó MitróésMankovics Geizl Victor Németh József Vellák György Gödinek József Sattler Károly Vugrinecz József Fater Mihály Vugrinecz József Hoffer Menyhért Szuknay Lajos Sió Károly Vugrinecz József MitróésMankovics Szuknay Lajos Szuknay Lajos Schlegel József Morandini Román Székely József Weltner Károly Horváth Károly Szuknay Lajos Petrekovics Lajos Hirschl Ferencz Vellák József Török Nándor Somogyi Gyula Vugrinecz József MitróésMankovics Morandini Román MitróésMankovics Székely József Reidinger Gyula Lasky Ferencz Sió Károly Mitró ésMankovics Horváth István Mitró ésMankovics Vellák Cyörgy Veisberger Kálmán 1 2 2 2 1 1 1 2 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 4 4 2 2 2 1 2 4 2 2 2 2 2 4 2 1 1 3 3 2 1 2 4 2 3 1 2 3 2 2 1 2 3 4 2 2 3 2 2 3 2 3 1 2 3 3 1 1 3 1 3 3 2 3 3 3 2 1 3 3 3 * 1 2 2 4 4 2 2 2 3 4 3 2 4 3 3 4 2 2 3 4 4 2 1 3 38 3 1 13 7 26 5 1 5 .1 10 1 14 8 2 3 3 7 2 14 4 30 1 10 2 15 6 2 2e 2.1 4 IC <m. 10 fsz. 2 5 5 2 km. km. 2 fsz. 3 2 12 3 10 3 8 15 4
— 23 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve j magavis. | | ált. rajz szakrajz közism. | összesen igazolatl.
II. osztály.
Angler Lajos Babics Nándor Czethoffer József Dani József 5 Gerócs István Gödinek László Horváth György Kánár János Koháry Boldizsár 10 Koháry József Kulcsár József Lenkovics József Magdalenics Antal *Meskó József 15 *Nagy László Nagy László Németh Kristóf Pint István Pintér László 20 Ring József Sárecz Ferencz Szántó János Szerdahelyi József *Vajda István 25 Vellák György *Vinczek József szobafestő bádogos kőműves kőműves szobafestő kőműves szobafestő bádogos kőműves ács bádogos kőműves szobafestő szobafestő kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves bádogos kőműves kőműves kőműves kőműves kőműves ács Petrekovics Lajos Török Ferdinánd Szuknay Lajos Sió Károly Szattler Károly Sió Károly Sinkó József Székely József Morandini Román Háspel Ferencz Hirschl Ferencz Geizl Victor Hirschl Lázár Petrekovics Lajos Burkus Palkó Péter Sió Károly Mitróés Mankovics Fatér Mihály Mankovics Jakab Török Nándor Morandini Román Vajda János Fatér Mihály Simoncsics Lajos Morandini Román Szuknay Lajos 1 2 1 2 1 2 2 1 2 1 1 2 1 1 4 1 2 1 1 2 2 2 3 3 3 3 1 2 2 3 1 2 í 1 2 2 1 1 2 3 1 2 1 2 2 3 3 1 3 3 2 3 4 1 3 1 2 7 10 8 7 2 4 23 10 29 6 1 11 14 34 29 3 31 15 4 13 5 fsz. km. 4 fsz. fsz. 3 fsz. 7 2 fsz. 10
*-gal ¡elöltek, csak szakrajzra jártak.
— 24 —
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasz-ott napokj száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz 1 ált. rajz közism. összesen igazolatl.
Baj István seprőkötő Kardos és Társa _ _ _ _ mt.
Baj József seprőkötő Kardos és Társa - - - - — mt.
Bali Mihály szabó Stern Vilmos - - - - — km.
Bankics György kádár Kaufmann Elek 2 - 2 2 i —
5 Becsánek Simon cipész Tausz Ignácz - - - — felsz!
Bedenek György kádár Gutmann Sándor 1 - 2 2 4 —
Berlyák József csizmadia Sárecz György 2 - 3 3 6 4
Borsfai János cipész Bogár József 2 - 3 2 — —
Csizmazia József asztalos Perlaki Ödön 2 - 4 3 — —
10 Döbörhegyi János cipész Weisz Henrik 2 - 2 2 2 2
Dömötör Ferencz csizmadia Skrivalics István 2 - 3 3 2 —
Feletár Pál szabó Stern Ignácz 2 - 1 2 1 —
Gáspár István cipész Keller Mátyás - - - — km.
Gigler János cipész Özv. Fischer J.-né 1 - 4 2 2 —
15 Godina Gyula cipész Kóger Tóbiás 2 - 4 3 5 —
Groszdek Tamás asztalos Kaufmann Ferencz 1 - 2 2 3 .—
Hajdinyák Imre szabó Kikesz Mihály 2 - 3 3 1 —
Hirschl Sándor borbély FleischhackerJózs. 2 - - 3 15 10
Horváth Béla borbély Kalovits János 1 - - 2 2 — -
20 Horváth István szabó Francsics János 2 - 2 3 1 —
Horváth János vaseszterg. Weiser József í ** 3 2 — —
Horváth József csizmadia Tóth István 2 4 3 10 —
Horváth Menyhért csizmadia Horváth József 2 - 4 3 6 —
Horváth Péter asztalos Günzer Lipót 2 - 3 4 1 —
25 Iván Péter kovács Tóth József 1 2 2 2 —
Jaberics Géza borbély Bród Ignácz 1 ■ - 2 11 —
Jakupak Jakab csizmadia Horváth József o 4 3 — —
Jakupak János cipész Török Ferencz 2 - 3 3 —
Jeszek Ádám cipész Babics Antal 1 - 3 3 4 —
30 Kalovics György hentes Simon István - - - - — kiz.
Kangyalics György cipész Fischer Jánosné 2 - 3 4 4 2
Kaporek Gyula hentes Bajerl Ferencz 1 - - 4 — —
Katics Iván hentes Woukán Antal 2 - - 3 2 —
Kemsei György cipész Dukász József 1 - 2 2 10 6
35 Kertész István csizmadia Kolmanics Ignácz 1 - 4 4 8 —
Király András csizmadia Ferk Ferencz . - - km.
Kiss Ferencz sütő Rosenthal Géza 2 - 4 9
Koprivnyák Gyula géplakatos Josifovic és Fasching 1 - 2 4 9
Kolarics János csizmadia Farkas József j . - - - km.
40 Koller Márton szabó Somogyi József 2 ■ 3 3 17 6
Kovács Antal szabó Liditt Miksa \' 2 _ 4 4 —
Kovács Béla cipész Rózsa Lajos 2 - 3 2
— 25 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz ált. rajz | közism. összesen igazolatl.
Kovács György vasöntő Weiser József 1 3 2 6
Kovács Mihály csizmadia Bedekovich István 2 - 2 4 3 2
45 Krúczki Károly hentes Frk János 2 - - 3 — —
Kun János csizmadia Horváth József 2 - 3 4 7 2
Laboda István borbély Perényi Jenő - - - - — km.
Loncsarics Ignácz szabó Bocskay József 2 - 2 3 1 —
Markovits József borbély Schweiczer József 2 - r 4 2 —-
50 Mazur István mérleg kész. Golenszky Ferencz 2 - 2 3 — —
Mák Kálmán cipész Velecz Ede 2 - 4 4 30 23
Máthé János kalapos Halvax Frigyes 2 - 4 4 11 3
Mirics Antal csizmadia Weber Ferencz - - - - — mh.
Molnár István kerékgyártó Nyerky Ferencz 1 - 3 4 7 5
55 Nagy István mérleg kész. Golenszky Ferencz 2 - 2 4 3 —
Néma János csizmadia Nagy Károly - - - - — mh.
Németh György lakatos Szécsényi István 2 - 1 4 4 —
Németh József cipész Miltényi Sándor 2 - 3 3 1 —
Németh Viktor szabó Tóth István 2 - 4 3 — —
60 Nóvák Imre csizmadia Polgár János 2 - 4 4 5 —
Oláh Károly cipész Dukász József 1 - 3 2 21 —
Őri József sütő Mihályi István 1 - - 2 10 —
Petrekovics Balázs csizmadia Verhár István 2 - 2 4 2 2
Placskó Károly csizmadia Tóth György 2 - 4 4 4 2
65 Spingár János csizmadia Kozicz János 1 - 4 2 3 2
Sch affér Jenő asztalos Csillag Károly - _ - - — fsz.
Stefanics Sándor hentes Frk János 2 - - 4 — —
Tompos István csizmadia Takács József 1 - 3 4 — —
Vida József cipész Rosenfeld Miksa 1 - 2 2 3 2
70 Vrasits József szabó Mágics János 1 - 3 3 5 3
Woukán Ferencz hentes Woukán Antal 2 - - 4 2 —
Zákonyi Nándor cipész Miltényi Sándor 2 2 2
— 26 —
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve 1 magavis. ! ált. rajz j szakrajz i közism. összesen igazolatl.
Androsetz Károly lakatos Brüll Sándor km.
Áts István csizmadia Valentin Ferenc 1 3 2 3 —
Augenfeld Béla asztalos Philip Lipót 1- 3 - 3 — —
Balha József kárpitos Steinberger Ferenc 2 2 - 3 5 2
5 Blagusz Lukács csizmadia ifj. Takács József 2 3 - 3 7 3
Berke János lakatos Paizs József 2 3 - 3 19 —
Bekk Károly cipész Neu és Társa 1 3 - 3 11 6*
Borbély János szabó Offenbeck Károly 2 2 - 2 4 — -
Borbély István szabó Tóth Lajos 1 2 - 2 5 —
10 Czimmermann Ant. lakatos Paizs József 1 2 - 1 — —
Czifra György asztalos Csillag Károly 1 2 - 2 — —
Erős István székes Schwarz Lajos 2 3 - O O — —
Ferenczi Vilmos kádár Németh Imre 1 3 - 3 15 5
Fodor Jenő kádár Fodor Ferencz 2 3 - 3 8 6
15 Gézárd Mihály hentes Varga Károly 2 - - 3 — —
György István kocsigyártó Újhelyi Ferencz 2 2 - 2 — —
Hermann Kálmán csizmadia Tóth György 1 2 - 3 4 —
Herki Gyula sütő Mihályi István 1 - - 3 7 —
Horváth Sándor cipész Hirsch Ede 1 2 - 2 6 —
20 Horváth József lakatos Josifovic és Fasching - - - - — km
Iszák János csizmadia Iszák János 1 2 - 2 — —
Jegyűd Vid csizmadia Horváth József - - - - — km.
Karafiat József asztalos Csillag Károly 1 1 - 2 — —
Keszericze Imre cipész Jancsecz Imre 1 2 - 2 7 —
25 Kiss István csizmadia Nováczki Imre 1 4 - 2 — —
Kiss János cipész Kelemen József 2 3 - 3 — —
Kováts József cipész Miltényi Sándor 1 3 - 2 — —
Kováts Ferencz cipész Miltényi Sándor 1 2 - 2 — —
Kováts Imre szabó Hlatkó János 1 3 - 2 — —
30 Kováts István géplakatos Weiser József - - - - — km.
Kocsek Lajos szabó Heffer Gyula 2 4 - 3 — —
Laski József cipész Keller Ignátz 2 4 - 3 4 —
Legrádi István cipész Miltényi Sándor 2 3 - 3 — —
Lisziák Bálint csizmadia Temlin István 1 2 - 3 — —
35 Milhofer Imre szabó Liditt Miksa 3 2 - 3 6 3
Mersits Gyula szabó Móger Károly - - - - — km.
Meiszterits János cipész Babics Antal 1 2 - 3 10 —
Molnár István csizmadia Gyümölcs Lajos 1 3 - 3 — —
Plánder Jenő cipész Steiner Fülöp - - - - — km.
40 Plánder József lakatos Szántó Géza 1 1 - 2 2 2
Rótt Antal lakatos Széchenyi István 1 2 - 2 — —
Sárecz János géplakatos Weiser József 1 2 3
— 27 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve cn > TO M Uh \'c? JS B .22 c 0J <u N "o N3
E NJ (Z) :0 tf O 3?
Szabó Lajos Szalai József 45 Szíjgyártó György Schwarz József Tischler Ferencz Tóth István Tóth Ernő 50 Topolits László Tomásits György Tüskés Sándor Videcz János Vincze János kefekötő czipész csizmadia kötélgyártó csizmadia cipész géplakatos szabó géplakatos szabó géplakatos cipész Kardos és Társa Hege Géza Bedekovits István Ross Ferencz Varga György özv. Hirschl V.-né Weiser József Kumanovics Pál Weiser József Ofenbeck Károly Josifovic és Fasching Furmen Imre 1 1 1 2 2 1 1 2 1 2 3 3 3 2 3 2 1 3 3 3 4 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 4 6 5 9 18 12 4 km. 2 8
— 28 —
A) I. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ] ált. rajz szakrajz közism. 1 összesen igazolatl.
Báró Jenő cipész Neu és Társa fsz.
Bencze Sándor cipész H?ge Géza - - - - — fsz.
Bobánovits Kálmán mészáros Kluger József 1 - 2 4 —
Czulek Rezső fodrász Tóth Lajos 1 - - 1 5 —
5 Dani Ferencz géplakatos Weiser József 1 3 - 2 — —
Ehrlich Lajos órás Szívós Antal 1 3 - 2 5 —
Férst József lakatos Szabó József fsz.
Folkmayer Jenő könyvkötő Schless A. utóda 1 3 - 2 1 —
Fridi Boldizsár kárpitos Fiálovics Lajosné 1 2 - 2 8 4
10 Gáspár Boldizsár cipész Weisz Henrich 1 3 - 1 3 —
Göllesz Ferencz lakatos Rabinek Sándor 1 3 - 3 6 2
Halász János órás Steiner Mór 1 2 - 2 — ....
Harrer József cipész Stern Mór 1 2 - 3 14 12
Horváth József cipész Neu és Társa - - - - — km.
15 Horváth Sándor géplakatos Kohn Samu 1 3 - 3 — —
Keiser Vilmos ékszerész Berényi József 1 1 - 1 3 —
Kováts István asztalos Filip Lipót - - - - — fsz.
Kozsnyák Balázs szíjgyártó Horváth Károly - - - - — fsz.
Levacsics Ferencz szabó Levacsics Péter km.
20 Lovrek György csizmadia Nováczky István - - - - — fsz.
Mózes Sándor cipész Ács Ferencz 1 3 - 4 — —
Németh Ferencz pék Gärtner Vilmos - - - • — km.
Németh János géplakatos Weiser József - - - - — km.
Németh Kálmán cipész Pfeifer Jakab 1 3 - 3 — —
25 Niklesz János csizmadia Sárdi József 2 3 - 3 1 —
Oszkó János hentes Voukun Antal 1 - - 3 43 —
Pint Ádám cipész Jancsecz Imre 1 3 - 3 3 —
Pethő Sándor szíjgyártó Klapper János 1 3 - 4 4 4
Pfeiffer György szabó Németh György - - - - — km.
30 Radics János cipész Babics Antal 1 3 - 2 1 —
Rátz János csizmadia Szűcs József - - - - — km.
Rujbert Károly asztalos Torma Lajos 1 3 - 4 2 2
Simon Lajos asztalos Wettzer Kanatusz 1 2 - 2 2 —
Schermann József asztalos Schermann József 1 2 - 2 5 —
35 Stéger László cipész Neu és Társa - - - - — fsz.
Szantner József lakatos Országh Kálmán 1 1 - 2 5 —
Tálosi István vasöntő Weiser József km.
Takács József cipész Özv. Fischer J.-né - - - - — fsz.
Tamás István cipész Keller Mátyás 1 3 - 2 3 2
40 Topiák József szabó Ungár Jenő km.
— 29 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ált. rajz 1 szakrajz | közism. | összesen I igazolatl.
Tüske József csizmadia Bedekovics István 1 3 3
Varga János vaseszterg. Weiser József 1 2 2 1 1 2
Vincze Ferencz géplakatos Weiser József 1 3 2 21 5
Wimmer János lakatos Kohn Samu 1 2 _ 1 ß 3
45 Virág Gábor szabó Hencsics József 1 3 _ 3 8 6
Weltner Jenő fodrász Zapletál Ignátz 2 - _ 3 4 3
Zábó Vincze cipész Steiner Fülöp 1 3 - 1 — —.
Zsálig József hentes Varga Károly km.
— 30 —
B) I. osztály.
A tanuló Altalános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Aposztolovics Sándor vaseszterg. Weiser József 1 4 4 30 17
Aszalay László borbély Mankovics József km.
Bajor József géplakatos Josifovic és Fasching 2 -3 - 2 2 —
Borsodi István cipész Hell János 2 4 - 3 8 6
5 Bőrőndy Lajos kovács Bőrőndy József 2 3 - 4 14 —
Buzek Dénes géplakatos Kohn Samu 3 4 - 3 34 26
Dedera Gyula hentes Vokoun Antal 1 - - 4 — —
Fehér László vasöntő Josifovic és Fasching - - - - — km.
Férst János cipész Angler Lajos 1 1 - 3 2 —
10 Filák János csizmadia Bakonyi György 2 3 - 3 — —
Francsics Ádám asztalos Kappel Lajos 1 2 - 3 4 —
Halász Ferencz cipész Dukász József 1 1 - 3 16 —
Harkányi Gyula kefekötő Kardos és Társa 1 4 - 3 21 4
Horváth János pincér Szilágyi Adolf 1 - - 2 1 — ■
15 Iszkra Mihály cipőfelsőr. k. Keller Mátyás 1 3 - 3 3 —
Jaksics Ferencz vasöntő Weiser József 2 2 - 2 1 —
Jergler Dezső lakatos Rabinek Sándor - - - - — km.
Kardos György cipész Francsics István 1 4 - 2 2 —
Kollarics Győző fényképész Vértes Antal - - - - — km.
20 Kovács Imre géplakatos Josifovic és Fasching 1 3 - 1 — —
Légrády János cipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik 2 2 - 3 5 —
Marton József asztalos Kaufmann Ferencz 1 3 - 3 — —
Mátyás Antal csizmadia Mátyás István 1 2 - 3 26 —
Milávecz József csizmadia Polgár János - - - - — km.
25 Móricz Dezső szabó Tőllősy Péter 1 2 - 2 — —
Németh József borbély Munkácsy N. - - - - — fsz.
Osvald János lakatos Kohn Sarnu 1 3 - 2 1 —
Piros József mészáros Berger Adolf 2 - - 2 1 —
Polgár Sándor lakatos Kohn Samu 2 3 - 3 4 -—
30 Raffay Jenő könyvkötő Schlessz Antalné 1 3 - 3 18 3
Rácz Ferencz csizmadia Purger Nándor 1 3 - 3 — —
Ritecz Dávid kovács Tóth József 1 1 1 6 —
Rothschild Fülöp szűcs Goldstein Ármin - - - - — km.
Sáfrán József borbély Perényi János 2 - - 4 5 —
35 Sidó Béla könyvkötő Fischel Fülöp Fia 2 4 •- 4 18 13
Simon Árpád géplakatos Weiser József - - - - — fsz.
Sinkó Sándor géplakatos Josifovic és Fasching 2 3 - 3 11 —
Siftár József géplakatos Weiser József - - - - — fsz.
Svegovics Lajos lakatos Ország Kálmán 1 1 - 2 5 —
40 *Schermann József kádár Schermann György 1 1 - - — —
Schveinczger Lipót lakatos Kohn Samu 1 3 - 3 4 —
Szabó Gyula hentes Merfelcz Ferencz km.

■m
— 31 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve wj > nj öí ra E N Uh Uh ^ cS N C/D E .22 N O ^ c OJ 0) N t/l M o "o N w 60
Szabó Károly Szakái Gyula 45 Szeiler József Tengerdy István Tóth Gyula Farkas Pál Végh József 50 Zsovány Ferencz cipész hentes kefekötő könyvkötő borbély órás csizmadia cipész Rózsa Lajos Polgár Sándor Sóbár György Offenbeck és B. Gertner Árpád Szívós Antal Farkas József Neu és Társa 2 1 1 2 1 3 1 2 2 3 3 1 1 3 2 1 1 4 fsz. fsz. fsz.
A *-gal jelölt csak rajzra jár.
— 32 —
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz [ szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bagoly Lajos pincér Gálovics Andor 1 2 _ _____
Baranyai Károly borbély Zapletál Ignácz 2 - 4 2 2
Bay Sándor vasöntő Merkurgyár 2 3 - 4 25 4
Benke Viktor géplakatos Weiser J. C. 2 2 - 3 — —
5 Bernhard Mihály szabó Ritter József 2 2 - 4 9 9
Bicsák György csizmadia Varga György 1 3 - 2 1 —
Boda Ernő cipész Boda József l 3 - 2 — —
Bogdán József kefekötő Kardos Sándor és Tsa - - - - — km.
Buzsics István cipész Német Mihály - - - - — fsz.
10 Csánk Lajos vaseszterg. Weiser József 2 2 - 3 3 3
Csiszár János cipész Skergula Gyula 2 3 - 2 7 3
Csiszár József borbély Gärtner Árpád 3 - 3 3 2
Cukkelter Gyula cipész Pfeifer Jakab 2 3 - 3 1 —
Cvillinger Mór pincér Szilágyi Adolf 1. - - 2 2 2
15 Dervalics György vasöntő Merkurgyár 2 3 - 2 7 —
Fekete Kálmán csizmadia Varga György l 4 4 5 —
Földi Zoltán géplakatos Merkurgyár 2 3 - 3 4 4
Gáspár Ferencz sütő Mihályi István 3 - - 3 2 2
Gáspár Lajos cipész Weisz Henrik 2 3 3 5 —
20 Gersmayer Károly lakatos Szántó Géza - - — km.
Gyöngy Kálmán géplakatos Weiser József - - - - — km.
Horváth Antal cipész özv. Hirschl Vilmosné 1 1 2 1 —
Horváth Emil lakatos Schável Lajos 3 3 - 4 2 —
Horváth Gyula sütő Steiner Ármin 3 - - 4 6 4
25 Horváth János cipész Hirsch Ede 2 2 - 2 11 4
Király János csizmadia Szűcs József 2 3 - 4 — —
Kovács Vincze cipész Keller Mátyás 1 3 - 2 — —
Kozinczky Dezső borbély Hirschl Henrik 2 - - 3 10 7
Kukovecz István asztalos Zágonyi Lajos - - - — fsz.
30 Kulcsár György szabó Heffer Gyula - - - — km.
Kuzma András csizmadia Nóvák János - - - - fsz.
Lelner János kefekötő Kardos Sándor és Tsa 2 3 - 2 4 4
Lőcz Imre kocsifényező Tóth József - - - - — km.
Magyar Ferencz cipész Mersits Ede 2 2 - 3 6 3
35 Maitár Rókusz szíjgyártó Selig. Lajos 3 3 - 4 22 19
Meszarits István csizmadia ifj. Takács József - - - - — fsz.
Műik András csizmadia Turek Gyula 1 3 - 2 1 —
Műik János cipész Steiner Fülöp 2 3 - 4 — —
Német István székes éseszterg Borbás Mihály 2 3 - 3 5 km.
40 Palugyay Ferencz lakatos Rabinek Sándor - - - - —
Pirbos Károly kéményseprő Rattmann Menyhért 2 - - 2 6 3
Sinkó László borbély Pusofszky Sándor 3 3
— 33 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. ált. rajz szakrajz 1 közism. összesen j igazolatl.
Somogyvári György Szalay István 45 Szalay Károly Szekeres Gyula Szobocsány Lajos Tenner József Vilinger József 50 Vojkovics Lajos géplakatos géplakatos csizmadia asztalos lakatos vaseszterg. cipész lakatos Weiser József Weiser József Szüts József Brantin József Szabó József Merkurgyár Leidl István Szántó Géza 2 2 2 2 1 2 3 3 3 3 2 2 - 3 2 4 3 2 3 6 2 1 4 10 4 2 km. 4 km.
A) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasz- | tott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ; ált. rajz i szakrajz j közism. J összesen | o SJ CTJ öp
Beierl Antal hentes Beierl Ferenc 2 3 7 2
Ederics István cipész Rákos József 1 4 4 — —
ifj. Farkas István géplakatos Weiser József 1 2 - 2 2 —
id. Farkas István géplakatos Weiser József - - - - - fsz.
5 Fleiner Vilmos cipőfelsőr. k. Szili Károly 2 2 - 2 6 —
Francsics Zsigmond géplakatos Weiser József 1 1 - 2 2 —
Gáspár István kerékgyártó Nováth István - - - — fsz.
Gáspárics Vendel lakatos Szabó József . - - fsz.
Gumilár Ferencz borbély Buksz Ignácz • 1 - - 1 1 —
10 Hajdú Ferencz kovács Hajdú István 1 3 3 23 —
Halászi István asztalos Schermann József 1 _ 2 3 5 3
Hartmann Lajos hentes Hartman Károly - _ _ - — fsz.
ifj. Horváth János géplakatos Weiser József 1 . 3 2 8 6
id. Horváth János kefekötő Kardos Sándor és Tsa 2 4 - 4 27 6
15 Horváth József csizmadia Horváth József 1 1 1 2 —
Horváth Kálmán kárpitos Goldberger Károly 2 2 - 3 2 2
Jászai Ferencz lakatos Brüll Sándor 1 1 2 3 —
Karafiát Ferencz cipész Miltényi Sándor 1 2 3 — —
Készei Ferencz borbély Hitzelberger György 2 . - 3 2 2
20 Keszericze Pál cipész Mersits Ede 1 2 2 1
2
- 34 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasz- | tott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. j | ált. rajz | -N. V l— n M ■j. | közism. összesen igazolatl.
Kikecz József szabó Kikecz Mihály 1 o 3 3 2
Kovács Antal csizmadia Kovács György 1 1 1 — —
Krug Ferencz pincér Kovács János 2 - - 2 5 —
Kunics Boldizsár mechanikus Strasser Márton 2 2 - 2 5 5
25 Leidl Jenő cipész Leidl István 1 - 1 8 2
Leszner Sándor mészáros Leszner Antal 1 - - 1 7 3
Marics József lakatos Paizs József 1 2 - 2 3 —
Mátyás János borbély Pusofszki Sándor 3 - 3 1 —
Mezei Lajos szabó Mezei Lajos 1 2 - 2 3 —
30 Mischon Emil lakatos Schável Lajos 1 1 - 1 1 —
Moller József vaseszterg. Mercur gyár - - - — fsz.
Németh Béla szabó Szabó Ignác 1 1 - 1 3 —
Nyakas Pál könyvkötő Ofenbeck és Balázsy 2 2 - 1 10 7
Őri Kálmán rézműves Pichler Ferencz 1 3 3 8 —-
35 Rajcsányi Lajos kosárfonó Illés József 3 3 - 3 3 —
Rehn Ferencz csizmadia Kozicz János - - - — fsz.
Rozsek József szabó Kozsnyák János 1 1 2 1 —
Ritter Károly betűszedő Fischel Fülöp Fia 3 2 - 1 10 4
Sótonyi János betűszedő Münz és Balogh 1 2 - 1 7 —
40 Stefanics István hentes Frk János - . - - — fsz.
Stern Károly cipész Neu és Társa - - . — fsz.
Schiller Ferencz géplakatos Weiser József 1 - 3 2 — —
Schlegl József pincér Petrics Ödön 2 - - 2 19 —
Schütz Rezső pincér Kardos József 2 - - 2 5 3
45 Szabolics József pincér Gallovits Andor 1 3 22 21
Szabó József mészáros Berger Adolf 1 - 2 4 2
Szecső Károly lakatos Brüll Sándor - . - - — km.
Prikler Károly nyomdász Ofenbeck és Balázsy 2 4 - 1 — —
Tengerdi Ferencz órás Zalai Szidónia 2 1 - 1 .... —
50 Timár István cipész Steiner Fülöp 1 1 - 1 6 —
Tóth József géplakatos Weiser József 3 3 - 3 10 5
Tóth László cipész Miltényi Sándor 1 - 3 3 23 —
Varga Lajos vaseszterg. Weiser József - - - - — fsz.
Vidákovics József asztalos Muzikár Vince 1 1 3 2 —
55 Viliinger István asztalos Dancs Kálmán 2 3 3 — —
Vojkovics György lakatos Schável Lajos 1 2 2 9 —
Vojkovics István lakatos Szántó Géza 1 3 3 13 —
Vörös József borbély Sugár Adolf 3 - - 2 5 —
Zalai József borbély Mankovics József 3 - 4 6 2
60 Zakócs József cipész Perger Imre km.
— 35 —
B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I ált. rajz j szakrajz | közism. összesen igazolatl.
Babics Lajos hentes Darvas János 1 2 4
Bagladi Béla szabó Kaufmann M. 1 2 - 3 4 —
Bolf János kovács Josifovic és Fasching - - - - — félsz
Buvári László vaseseterg. Josifovic és Fasching 1 4 - 2 16 —
5 Czulek Antal lakatos Schavel Lajos 2 2 - 3 7 5
Dobosi Károly cipész NOvák Vincze 1 3 - 4 3 2
Dómján Károly asztalos Dants Kálmán 1 2 - 2 2 —
Etényi Antal cipész Miltényi Sándor 1 4 - 3 3 —
Epstein Alfréd nyomdász Fischel Fülöp 1 2 - 2 4 2
10 Farkas György géplakatos Weiser József 1 4 - 3 7 2
Francsics Mihály cipész Perger Imre félsz
Gaal István lakatos Szabó József 1 1 - 2 4 —
Goldfinger Ágost könyvkötő Ofenbeck és Balázsy 2 4 - 4 5 4
Grünfeld Lajos lakatos Kohn Samu 2 3 - 2 9 2
15 Haszon Károly cipőfelsör. k. Rosenberg Henrik 1 3 - 3 3 —
Horváth István cipész Pingiczer János\' 1 3 - 2 12 —
Horváth Viktor szabó Lustig J. és Fia 1 3 - 4 10 —
Jaberics Lajos nyomdász Ofenbeck és Balázsy 1 2 - 2 2 —
Jakab Lajos szijgyártó Szélig Lajos 1 2 - 1 — —
20 Kém Márton kovács Premec György - - - - — félsz
Koréin László lakatos Kohn Samu 1 3 - 3 9 —
Kuruc Vendel asztalos Nóvák Frigyes - - - - — félsz
Leitner Zoltán lakatos Kohn Samu t i 3 - 3 8 —
Lehoczky Sándor szabó Sörlei Jenő 1 2 - 3 3 —
25 Maion Antal köszörűs Maion testvérek - - - - — félsz
Marvalics Ferenc lakatos Rabinek S. 1 4 - 4 14 7
Mészáros Pál lakatos Országh Kálmán 1 2 - 2 4 —
Móger Ferencz szabó Kumpert Antal 1 3 - 4 9 —
Molnár Károly cipész Steiner Fülöp - - - - — félsz
30 Mezei Elek lakatos Schavel Lajos 1 2 - 4 5 2
Németh Ferencz cipész Titz Antal - - - - — félsz
Németh István csizmadia Nagy Károly 2 - 3 4 — —
Németh Lajos asztalos Josifovic és Fasching 1 4 - 4 5 —
Nesztics Mihály szabó Kozsnyák János - - - - — félsz
35 Neuzinger Ferenc szabó Müller József 1 3 - 3 3 —
Niklesz József csizmadia Turek Gyula 1 2 - 2 3 —
Orbán Ferencz szabó Mágics János - - - - —- félsz
Pap Ferencz sütő Steiner Armin 1 - - 4 2 —
Pap József szabó Ritter József 1 2 - 3 — —
40 Pap István kovács Sindlberger Mih. 1 2 - 4 — —
Peránec József szijgyártó Schwarz Mihály 1 2 - 3 3 —
Plander Antal vasöntő Josifovic és Fasching km.
3*
— 36
A tanuló Általáuos osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve > w w> ra E \'is1 w \'ro3 03 N CA E VI \'N o c «1» CA <V N CA CA o o N ra M
Plander Ferencz Szalay József 45 Szántó József Serempecker Kálm. Sótonyi Lajos Schiller János Siftár István 50 Spirk Flórián Szertics Lajos Szőr Lajos Tancenberger Laj. Tollár József 55 Walaschek Gyula Varga József Virág István Zsoldos Lajos Zollner Zsigmond cipész lakatos borbély cipész géplakatos géplakatos géplakatos asztalos* cipész géplakatos lakatos csizmadia cipész kéményseprő kádár pincér reszelővágó Francsics István Paizs József Bród lgnácz Hernyovics Bert. Josifovic és Fasching Weiser József Weiser József Kaufmann Ferencz Rosenfeld Miksa Weiser József Szántó Géza Bakonyi György Miltényi Sándor Rathmann Menyh. Kaufmann Elek Kardos József Zollner János 1 1 1 f 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 3 4 1 1 1 3 4 1 3 1 3 3 2 2 2 2 3 2 4 3 2 1 2 6 6 2 _ 5 3 5 2 félsz = félsz félsz 2 4 félsz
— 37 —
III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasz-:ott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közísm. összesen 3 o N «
Androsecz Ernő cipész Török Ferencz fsz.
Auer Lajos asztalos Torma Lajos 1 1 - 1 6 —
Ágoston József szabó Liditt Miksa 1 3 - 4 22 3
Baán Károly cipőfelsőr. k. Miltényi Sándor 1 - 1 * — —
5- Baglady Lajos szabó Hencsics József 1 - 3 * 3 —
Balogh István szabó Kumpert Antal 2 - 2 3 1 —
Benkő István szabó Cvetkó Ferencz 1 - 3 * 1 —
Berger Sándor szabó Kaufmann Mór - - - — fsz.
Bernschütz Imre könyvkötő özv. Schless Antalné 2 - 2 2 7 2
10 Bogáthy Dezső géplakatos Weiser József - - - - — fsz.
Bogyay Viktor szabó Liditt Miksa 2 - 3 4 8 1
Borsó Ferencz géplakatos Merkurgyár 1 - 3 3 4 —
Budai Ferencz lakatos Szabó József - - - - — fsz.
Cenger László asztalos Torma Lajos - - - - — fsz.
15 Dembicz Ármin szabó Móger Károly 3 3 - 4 7 —
Dobronyi Béla cipész Keller Mátyás 1 - 2 2 4 —
Epstein Vilmos fényképész Vértes Antal - - - - — fsz.
Farkas Ferencz betűszedő Krausz és Farkas 1 - 2 2 2 —
Farkas József szabó Ofenbeck Károly 1 3 - 3 14 —
20 Ferencz Győző borbély Tóth Lajos - - - - — fsz.
Fischl János cipész Steiner Fülöp 1 - 2 2 2
Flumbort György cipész Mlakker György 2 - 3 4 11 —
Fodor Gyula m. asztalos Merkurgyár 1 2 - 3 1 —
Folkmayer Gyula borbély Balogh Jenő - - - - — fsz.
25 Fundák Márton cipész Keller Ignácz 2 - 2 3 4 3
Grifaton György kerékgyártó Németh György - - - - — fsz.
Haba Ferencz asztalos Pinczinger Gábor 2 - 2 3 3 —
ifj. Halász József vaseszterg. Weiser József 1 - 2 2 3 —
id. Halász József vasöntő Merkurgyár 1 - 1 * — —
30 Herczegh János vaseszterg. Weiser József - - - - — fsz.
Hordós Vincze pincér Bogenrieder József - - - - — fsz.
Horváth Ferencz géplakatos Weiser József - - - - — fsz.
ifj. Horváth János lakatos Szabó József 3 4 4 16 —
közb. Hováth János cipész Neufeld Salamon - . - - — fsz.
35 id. Horváth János asztalos Schermann József 1 2 - 2 4 —
Horváth Nándor cipész Hernyevics Bert. 1 3 - 3 8 —
Janzsa Kálmán szabó Magics János 1 2 3 5 3
Kaufmann József asztalos Kaufmann Ferencz - - - — fsz.
Kepe Lajos asztalos Muzikár Vincze - - - — fsz.
40 Klein Ernő borbély Kállovics János 1 - - 2 13 —
Kobáld József I pincér Gállovits András 1 fsz.
— 38 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok1 száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz szakrajz j közism. összesen igazolatl.
Kocsis József csizmadia Bakonyi György ___ fsz.
Kolder József lakatos Kohn Samu - - - - — fsz.
Kovács János kefekötő Kardos Sándor és Tsa 1 4 - 3 30 —
45 Kovacsics József szabó Sörlei Jenő - - - - — fsz.
Korona János asztalos Perlaky Ödön 2 "3 - 3 4 —
Krenusz Ferencz cipész Neu és Társa 1 - 4 3 7 4
Lacsics József borbély Pusovszky Sándor - - - - — fsz.
Lapat Mihály lakatos Szécsényi István - - - - — fsz.
50 Laski Jenő szabó Tóth Lajos 1 3 - 4 2 —
Magori Vendel géplakatos Weiser József - - - — fsz.
Markó Gyula lakatos Szécsényi István 2 3 - 4 1 —
Marvalics József nyomdász Münz és Balog 2 2 - 2 4 —
Meisner Frigyes órás Jack Frigyes 1 3 * 2 —
55 Mészáros Elemér vaseszterg. Weiser József 1 3 2 1 —
Miilei József lakatos Szántó Géza 2 3 - 4 15 —
Milner János asztalos Muzikár Vincze 1 - 1 2 — —
Mischon Károly lakatos Sável Lajos 1 - 1 * 4 —
Móger Géza szabó Weisz Bernát 2 - 3 2 4 —
60 Nagy Imre borbély Fleischaker József - - - — fsz.
Nagy Sándor vaseszterg. Merkurgyár - - - - — fsz.
Néber János cipész Keller Mátyás 2 2 - 2 — •—
Németh József lakatos Szabó József - - — fsz.
Nováth István kerékgyártó Nováth István 1 - 1 o — —
65 Orzságh István csizmadia Turek Géza 2 3 - 3 4 2
Papp Gyula cipész Dukász József - - - — fsz.
Papszt Béla könyvkötő Münz és Balog 1 1 - 3 4 —
Pál Gyula betűszedő Fischl Fülöp és Fia 2 - 4 3 3 —
Pinterics Ferencz szabó Ungár Jenő - - - - — fsz.
70 Piotrovszky Béla könyvkötő Krausz és Farkas 3 - 3 2 2 1
Piotrovszky Károly betűszedő Krausz és Farkas 3 - 3 2 2 —
Plánder György cipész Miltényi Sándor - - - - — fsz.
Rauch Ferencz gépkovács Josifovic és Fasching - - - - — segéd fsz.
Rádi György asztalos Vetzer Kanatusz - - - - —
75 Ross István géplakatos Merkurgyár 4 - 3 4 3 2
Ruprecht Lajos vaseszterg. Weiser József - - - - — fsz.
Sáfrán Lajos borbély Buksz Ignácz - - - - — fsz.
Sárecz János asztalos Róth Lipót 1 1 - 3 1 —
Selymes György asztalos Torma Lajos - - - - — fsz.
80 Simon Győző pincér Kardos József - - - * — —
Strasser Antal lakatos Kohn Samu 1 3 2 23 —
Szántner János lakatos Országh Kálmán - - - - — fsz.
Tálos Lajos vasöntő Weiser József segéd

— 39 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasz- | tott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve tn > « 00 CC E \'ÓT is CT3 N w E tyi \'N o Jí G <v <v N C/5 C/í O "o N « M
Tézer Károly 85 Tornán Kálmán Totola Ferencz Tóth Ferencz Tóth Péter Türk Lajos 90 Varga György Városy Sándor Véber Emil Vellák József Vild Imre 95 Vindt Ernő Vugrinecz János géplakatos szabó betűszedő cipész kefekötő lakatos csizmadia cipész lakatos cipész cipész cipész aranyműves Weiser József Doór István Vajdits József Babics Antal Horváth József Kohn Samu Németh Ferencz Keller Mátyás Kohn Samu Babics Antal Dukász József Mersics Ede Berényi József és Fia 1 1 3 1 1 2 2 3 2 2 - 2 2 4 3 3 3 4 33 14 2 fsz. 2 fsz. fsz. fsz. fsz. fsz. 7 fsz. fsz.
*-gal jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak, illetve az iskolalátogatás alól felmenttettek.
- 40 —
IX.
Munkakiállitás.
A kiállító tanonc \\ A kiállított tárgyak A bíráló
s bizott-
N ífl cs\'S £ Osztály Mesterének neve a S ság
-O foglal- > N megnevezése »CÖ N osz-
jj. o neve kozása po« ES-* tfl JO tály-
fc. i o aj V C c -ö zata
Cifra György asztalos 2 B) Elők. Csillag Károly lábzsámoly 1 jel.
Karafiat József » 21/2 V Csillag Károly konyhaszekrény 1 jó
Scherniann József „ 2 A) I. Scherniann József fenyőágy 1 jó
Vidákovics József » 2 A) II. Muzikár Vince konyhaszekrény 1 kit.
5 Halászi István » 4 „ Schermann József ruhaszekrcny 1 ió
Doniján Károly 2 B) II. Dants Kálmán szalonasztal 1 kit.
Németh Lajos » 13/4 „ Merkur- gyár rugótartó mintája 1 jé\'.
Auer Lajos n IVa III. Torma Lajos konyhaszekrény 1 kit.
Fodor Gyula V 23/4 „ Merkur-gyár lánckerék mintája 1 kit.
10 Haba Ferenc „ 3 „ Pincinger Gábor éjjeli szekrény 1 jel-
Horváth János „ 3 » Schermann József fenyő-ágy 1 jel-
Milner János n 31/2 » Muzikár Vincze könyvszekrény 1 kit.
Sárecz János » 3 » Róth Lipót félszárnyú ajtó 1 jel.
Bábics Nándor bádogos 31/3 T. II. Török Nándor ülő fürdőkád 1 kit.
15 Jáberics Géza borbély 13/4 A) Elők. Bród Ignácz 1 fonat, 2 hajbetét 3 jó
Markosits József n 1 » Schweitzer József hajbetét, frou-frou és hajfonat 3 jel-
Zalay József „ ■ IV2 A) II. Mankovics József hajfonat 1 j"
Borsfay János cipész 2Va A) Elők. Bogár József fűzős gyerm. cipő 1 P jel-
Döbörhegyi János » 3/4 » Weisz Henrik fűzős gyerm. cipő 1 P jó
20 Jeszek Ádám 3 » Babics Antal férfi cipő 1 P kit.
Mák Kálmán n 2 n Velecz Ede gyerm. cipő 1 P kit.
Németh József „ 1 n Miltényi Sándor talpalás 1 P jó
Oláh Károly » 2 » Dukász József fűzős női cipő 1 P jel-
Keszericze Imre 13/4 B) Elők; Jancsecz Imre férfi cipő 1 P kit.
25 Kovács József n 11/3 V) Miltényi Sándor gyermek-cipő 1 P jó
Horváth Sándor n 2 » Hirsch Ede gyermekcipő 1 P jel-
Légrády István V 2 „ Miltényi Sándor gum. férfi cipő 1 P jó
Gáspár Boldizsár » IV2 A) I. Weisz Henrik női gum. cipő 1 P jó
Tamás István n IV2 „ Keller Mátyás talpalás 1 P jel-
30 Zábó Vince n 1 » Steiner Fülöp gomb. gyerm. cipő !p kit.
Borsódy István v 21/a B) I. Hell János leány gyerm. cipő 1 P jel-
Cukelter Gyula 3 23/4 C) I. Pfeiffer Jakab t\'üzős női cipő 1 P kit.
Gáspár Lajos » 3/4 n Weisz Henrik fűzős gyerm. cipő 1 P jó
Horváth Antal n 2V2 » Hirschl Vilmosné gomb. női félcipő 1 P jel-
35 Horváth János ll/2 » Hirsch Ede félcipő 1 P jel.
Műik János 2 » Steiner Fülöp női félcipő IP kit.
Keszerice Pál V 3 A) II. Mersics Ede fűzős és magas szandál gy. cipő 2p jó
Leidl Jenő n 13/4 » Leidl István fcrfi cipő 1 P kit.
Timár István » 1V2 Steiner Fülöp női félcipő 1 P jó
40 Ederics István »» lVs V Rákos József fűzős férfi cipő 1 P kit-.
Etényi Antal y> 2 B) II. Miltényi Sándor félcipő boritás lp jó
Horváth István n 3 „ Pingicer János gombos férfi cipő 1 P kit.
Szertics Lajos „ 2 r> Rosenfeld Miksa gumniis férfi cipő 1 P kit.
Valaschek Gyula V lVs » Mi tényi Sándor férfi cipő borítás lP jó
45 Dobronyi Béla r> 33/4 III. Keller Mátyás 2 p. cipő (félcipő és sandái) 2p kit.
Fundák Márton n 4 V Keller Ignác gummis cipő lP kit.
- 41
A kiállító ;anonc A kiállított tárgyak A biráló
c bizott-
■CS N3 tri 2 > ^ Osztály Mesterének neve cä £ ság
•o foglal- Z\'V \'N «■eö osz-
"o neve kozása megnevezése cn .ű" tály-
fe. ^ o <u <u e c u -a zata
Flumbort György cipész 21/2 III. Mlakker György női félcipő ip. kit.
Néber János „ 2V2 » Keller Mátyás gyermekcipő 2p. kit.
Vild Imre V 31/4 n Dukász József fűzős férfi cipő lp. jó
50 Vindt Ernő » 2V2 V Mersies Ede szarvasb. házi cipő IP. jó
Kovács Ferencz cipöfelsőr. kész. 3/4 B) Elők. Miltényi Sándor felsőrész 2p. jó
Iszkra Mihály » 2V4 B) I. Keller Mátyás k. cipőfelsőrész 3p. kit.
Légrády János Y> 3 » Rosenberg Henrik cipőfelsőrész IP- kit.
Fleiner Vilmos V 23/4 A) II. Szily Károly cipőfelsőrész 2 P- kit.
55 Baán Károly „ 3 III. Miltényi Sándor cipőfelsőrész 2 P- kit.
Hárer József V 2 A) I. Stern Mór cipőfelsőrész 2P- kit.
Nóvák Imre csizmadia 22/3 A) Elők. Polgár János férfi csizma IP- kit.
Placskó Károly V 3 n Tóth György férfi csizma IP- kit.
Hermann Kálmán V 2 B) Elők. Tóth György férfi csizma IP- kit. •
60 Mátyás Antal rt 2 B) I. Mátyás István férfi csizma IP- kit.
Végh József rt Va V Farkas József gyermek csizma 1 P- kit.
Horváth József V 2 A) II. Horváth József férfi csizma 1 P- kit.
Niklesz József n 2 B) II. Turek Gyula férfi csizma IP- kit.
Országh István n 3 III. Turek Géza férfi csizma 1 P- jel.
65 Tóth Ernő géplakatos 1 B) Elők. Weiser József szögmérő 1 kit.
Videe János » H/4 » Merkur-gyár répavágó 1 jó
Sinkó Sándor „ 2 B) I. Merkur-gyár 3 késes szecskav. 1 kit.
Somogyvári György » 3 C) I. Weiser József csavarmetsző 1 kit.
Szalay István V h/2 V Weiser József 3 késes szecskav. 1 kit.
70 Farkas István V 2 A) II. Weiser József K. I. répavágó 1 jel.
Francsics Zsigmond n 2 Weiser József borsajtó 1 kit.
Schiller Ferencz V 1 » Weiser József kézi kapáló 1 jó
Tóth József 3 » Weiser József kapáló, töltög. gép 1 kit.
Sátonyi Lajos V 2 B) II. Merkur-gyár szecskavágó 1 kit.
75 Szakái Gyula hentes 11/2 B) I. Polgár Sándor préshurka és húsos kalbász 2 jó
Bankics György kádár 3/4 A) Elők. Kaufmann Elek félakós hordó 1 jó
Bedenek György v 2 n Guttmann Sándor félakós hordő 1 jel.
Szeiler József kefekötő 21/4 B) I. Sóbár György 1 haj-, ruha- és 2
padlófény. kefe 4 jó
Molnár István kerékgyár. 1V4 A) Elők. Nyerky Ferencz első kerék 2 kit.
80 Fodor Jenő „ ll/a B) Elők. Fodor Ferencz taligakerék 1 jó
Nováth István n 3 III. Nováth István első kerék 1 kit.
Rajcsányi Lajos kosárfonó m A) II. Illés József kézi kosár 1 kit.
Iván Péter kovács 2 A) Elők. Tóth József 1 patkós kocsiford. 2 kit.
Böröndy Lajos » 11/4 B) I. Böröndy József patkó felverve 1 jel.
85 Rittec Dávid V 8/4 " Tóth József 1 futópatkó és 2 francia kocsirész 3 jel.
Papp István rt 11/2 B) II. Sindlberger Mihály patkó felverve 1 kit.
Nyakas Pál könyvkötő lVs A) II. Ofenbeek és Balázsy irómappa 1 kit.
Goldfinger Ágoston » 3 B) II. Ofenbeck és Balázsy jegyzckkönyv 1 jó
Bernschütz Imre » 2 III. Schless Antalné diszkötés 1 kit.
90 Papszt Béla » 3 n Münz és Balogh pénztárkönyv 1 kit.
Horváth Emil lakatos 13/4 C) I. Sável Lajos tüzelő- s hamuajtó 2 jó
Szobocsán Lajos rt 3 » Szabó József tükör-keret 1 kit.
Mischon Emil V 1 A) II. Savel Lajos tak. tüzhely-keret 1 kit.
Vojkovits György 7) l>/2 V Savel Lajos tányérmelegitő 1 jó
95 Culek Antal D 23/4 B) II. Savel Lajos hármas sütő 1 jó
Farkas György „ 3 » Szabó József sütő-zár 1 jó
Tancenberger Lajos n 2 n Szánthó Géza kettős sütő t \' \' 1 jó
- 42
A kiállitó tanonc A kiállított tárgyak A biráló
s bizott-
N t/l foglal- > .J. « 2 > e Osztály Mesterének neve CS 1 ság
•o >1 Q ^.•«J\'S megnevezése 3 osz-
neve kozása 3 o "» EJ* t/i á tály-
ba V C C u T3 zata
Markó Gyula lakatos 3 III. Szécsenyi István pince-zár 1 jó
100 Mischon Károly V l3/4 V Sável Lajos kovácsolt disz-
1) vaskereszt 1 kit.
Marvalics József nyomdász 3 III. Münz és Balog levélfej 4 színben 1 kit.
Farkas Pál órás Va B) I. Szívós Antal 2 órakulcs és 4 óramutató 6 jó
Horváth János pincér 11/2 V Szilágyi Adolf ebédteriték \\ 1 kit.
Cvilinger Mór n 2 C) I. Szilágyi Adolf ebédteriték í kit.
105 Zollner Zsigmoud reszelőv. 2 B) 11. Zollner János különféle reszelők 10 kit.
Kiss Ferencz sütő 11/2 A) Elők. Rosenthál Géza szivalaku fonottas
s 6 különf. sütem. 7 jó
Herky Gyula n 11/2 B) Elők. Mihályi István fonott kalács 1 jó
Horváth Gyula » 3 C) I. Steiner Ármin fonott kalács és
különf. sütem. 28 kit.
Papp Ferencz 2 B) II. Steiner Ármin fonott kalács 1 jel.
110 Feletár Pál szabó 11/4 A Elők. Stern Ignác férfi nadrág 1 jel-
Koller Márton » 21/4 n Somogyi József férfi nadrág 1 jel.
Kovács Imre » 2 B) Elők. Hlatkó János férfi nadrág 1 kit.
Kikec József 21/2 A) II. Kikecz Mihály mellény 1 jó
Mezei Lajos n 23/4 V Mezei Lajos nadrág 1 kit.
115 Németh Béla i> 2 » Szabó Ignácz férfi nadrág 1 kit.
Ágoston József n 3 III. l.iditt Miksa nadrág, mellény 2 kit.
Balogh István V 23/4 n Kumpert Antal férfi nadrág 1 kit.
Bogyay Viktor „ 23/4 r> Liditt Miksa mellény 1 jó
Maitár Rókus szíjgyártó 3 C) 1. Szélig Lajos kápát lp. jó
120 Jakab Lajos » 13/4 B) II. Szélig Lajos gyeplő lp. jel.
Peranecz József » 3\'/4 n Schwarcz Mihály 1 p. harisnyakötő,
1 pászt. tarisznya 3 jó
Varga János vaseszterg. 11/2 A) I. Weiser József szíj-kerék 1 kit.
Buváry László V 12/2 B) II. Merkur-gyár 1 rézkalap és 1 anyacsavar 2 kit.
Halász József n 3 III. Merkur-gyár függő-mérleg 1 kit.
125 Mészáros Elemér » 3 » Weiser József csapszeg 3 jel.
Kovács György vasöntő 1 A) Elők. Weiser József álló tükör 1 jel-
Jaksics Ferencz n 1 B) I. Weiser József papirnyomó 1 jel-
— 43 —
Kimutatás az 1907. junius 15—16-án tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról és rajzaik számáról.
a N A tanuló
t/1 •O kiállított
Ő neve foglalkozása osztály rajzának
ClH száma
Fa-, diszitő- s ruházati
csoport:
Kozsnyák Balázs szíjgyártó A I. 2
Gáspár István kerékgyártó A II. 4
Halászi István asztalos A II. 3
Tóth László cipész A II. 1
5 Molnár Károly cipész B II. 3
Németh Ferenc cipész B II. 1
Németh István csizmadia ff 2
Orbán Ferencz szabó 2
Virág István kádár ff 3
10 Ágoston József szabó III. 2
Bagladi Lajos szabó ff 3
Balogh István szabó ff 4
Baán Károly cipőfelsőrészkész. ff 6
iienkő István szabó ff 3
15 Berger Sándor szabó ff 2
Bernschűtz Imre könyvkötő ff 4
Bogyai Győző szabó f> 2
Dobronyi Béla cipész ff 4
Epstein Vilmos fényképész ff 3
20 Farkas Ferencz betűszedő •f 5
Fischl János cipész ff 3
Flumbort György cipész ff 2
Fundák Márton cipész ff 2
Haba Ferencz asztalos ff 3
25 Janzsa Kálmán szabó 2
Kepe Lajos asztalos ff 4
Milner János asztalos ff 3
Moger Géza szabó ff 2
Nováth István kerékgyártó ff 8
30 Papp Gyula cipész ff 2
Pietrovszky Béla könyvkötő ff 3
Pietrovszky Károly betűszedő ff 3
Rádi György asztalos •f 2
Selymes György asztalos )f á
35 Varga György csizmadia ff 2
Vellák József cipész ff 2
Kaufmann József asztalos felm. 3
Kovácsics József szabó ff 12
Totola Ferencz betűszedő ff 3
40 Kovács János kárpitos ff 4
Fémipari csoport:
Gáspárics Vendel lakatos A II. 1
Horváth János géplakatos „ 2
Schiller Ferencz géplakatos 2
Varga Lajos vasesztergályos B II. 1
5 Schiller János géplakatos 2
— 44 —
A tanuló
vt -o "o fc. neve foglalkozása osztály kiállított rajzának száma
. Zollner Zsigmond reszelővágó B II. 6
Borsó Ferencz géplakatos III. 2
Buday Ferencz lakatos 1
10 Ifj. Halász József vasesztergályos >> 3
Herczegh János vasesztergályos >> 5
Horváth János lakatos 2
Mészáros Elemér vasesztergályos 2
Nagy Sándor vasesztergályos >> 2
15 Ross István géplakatos 7) 3
Strasser Antal lakatos 3
Szántner János lakatos 2
Tézer Károly géplakatos J> 2
Türk Lajos lakatos 1
20 Magori Vendel géplakatos fy 1
Idb. Halász József vasöntő felni. 5
Mischon Károly lakatos 6
Szucharda Ede lakatos » 4
Épitőipari csoport:
Angler József szobafestő ii. 14
Babics Nándor bádogos ii. 6
Bedő István kőműves i. 2
Bognár János kőműves felm. 4
5 Gerócs István szobafestő II. 5
Kiss György kőműves I. 3
Kiss János ács felm. 3
Kohári Boldizsár kőműves II. 3
10 Kohári József ács II. 10
Kulcsár József bádogos II. 3
Kupó István bádogos I. 2
Magdalenics Antal szobefestő II. 6
Meskó József szobafestő felm. 6
15 Nagy László kőműves 5
Pint István kőműves II. 4
Pintér László kőműves I. 2
Sárecz Ferencz kőműves II. 6
Szerdahelyi József kőműves II.
20 Vajda István kőműves felm. 4
Vellák György kőműves II. 3
Vinczek József ács felm. 3
Tóth Ferencz szobafestő I. 4
Fülöp József ács felm. 4
Összesen 293 drb.
45
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanítási eredményről és az egész évi mulasztásokról osztályonkint.
1 ¿ŐBU XuBq 00 co Cl 00 co 00 CD ci t» co 03 W CM 03 CM CO m co Cl o 03 Cl CD Cl 2616
a t o[nuB} AUBI| CD ff cl ff Cl i - (M o co C<1 ■ra co t^ ff ff Cl co n O Cl Oí m
o ¿}0düU jfUBq CD C- co co lO ff 03 CD lO 00 03 N Ol co IM CO CM 00 co 00 co m irt
(fl M .3— í ojnuu; ,ÍUKI| co OS CO 03 00 o IM co in co in m
3 S f i }odBU íubij 03 Cl co CO Cl oí w o6 00 •t IM o co CC 00 IM CO -f o Cl ö co Cl cr1
¿9111UE) vílIBq o co Cl CO C) Tt> CM lO w ¡2 ^ X ff ÍM
¡DI91 Vinu\'t ipueui ua63A UÜE| y Cl CD t^ ff co co X co 00 CD ff o 00 Cl co co o Cl
U3S3ZSS0 Cl CD. [ - ff co co co 00 Tf CO -f co lO 00 Cl CD CO 6 Cl S
_ Cl 1 1 — 1 1 1 00 — co co S
-EJ U3[3}S?13 O Cl 00 >o o Cl <M o CD — r—
OJ E S0§3SS0[3 cm co CM o 00 co iO ff Cl CD a« co
>» C •4) E •a V 9Í o> 00 co 03 Tf t^ 1 - tf ^ m OO
sopf 1 ■o ff 1 co <M 1 co lO f-t
U3S3ZSSO CD ff oS co 00 CC Tt co X IM CD CO ö Cl uo
u 41 •o U3[3}83[3 1111111*1-11 m
u g- S3°3S80[0 1 1 1 1 1 co CQ I CO Cl S
3 of 1 1 1 1 1 1 03 — — co s
S3|af 1 1 1 1 1 1 — iC 1 CD rr>
> •41 be o 3A}U3UI[3J co CO ff 03 Ol ff CO 1 1 -i rv, wr»
= II3[3}§3|0 ff Ti" 1 CO IM 03 f Cl 1 CO
> ■4) C ts S38DSS3[3 00 03 00 ff o w co CM o o o ff
53 of lO X t^ t - co CO 00 co CO Cl cn c=>
< S3]3t C-l co OJ CO — ^ lO co ff co I 1 5
U3S3ZSSO CM CD t-ff co co 00 co 00 ■tf co ff co oO Cl CD CO o Cl
ÍS 3A}U31U[3J Cl 1 1 I 1 1 1 1 1 1 m
^ OJ nj3zsÁ[BqBzs \'u 1 1 1 1 1 1 1 I ff — co
nj3ZSjí]BqBZS •)( 1 Cl 1 CD co \'1 ■ra t 1 1 1 rvi
ra E njszsXjBqBzs o ■51 CD Cl eo CO IM co co ff Cl Cl rj-
of o ci 03 IM 03 <M co IM 03 03 (M o M CO Cl o Cl co rsi
iut?zs;9i iS3AA3 zy Cl CO C-ff CO 00 CO 00 ff ? m 00 Cl co co <5 Cl
Jatz U9S3ZSSO Cl t> ff 06 ff o uo <5 o 03 1» © co CD C33 co eo CO Cl C7>
-R fc N a £ 1 1 1 1 1 I 1 - 1 1 1
•OJ = | 1 1 1 1 1 1 — 1 1 1
c = 1 1 cl 1 1 o IM ff 1 ! 1 cn
o> bC | 1 1 <M 1 !M IM CO 1 1 1 cn
£ — 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 C3
•ai •st "o 1 1 1 1 1 1 1 « 1 1 1 co
E 1 1 1 1 1 ff co 1 1 1
=3. _s 1 1 f N "f co CD 1 1 «
S SE 1 1 CO lO -t ff lA ■O 1 I CM eo rvi
a > 0 <M CO lO t^ tM IM 1 Cl 1 in
»» g 00 00 cl 03 , IM CD OJ o co CO CO Cl co o m Cl IC m ÍVJ
ö CO CO co 00 lO ff ff 03 i—c CM <N 52
,-c 03 CO CM -1 IM ""< f 1 CD Cl
ja —• t» 1 1 1 1 CD co (M
O) Cl 1 1 1 1 1 —\' — 1 ^
buibzs j(9[nuB} jjiaq v CvJ ff IÍ3 O0 ff 8 s 03 •a co 03 CO co ff (£> CM OO m
Osztály 5= . rS E3 ___ t—1 _ ,_. lg ¡5 —1 ■ s M
- 46 —
Összesen Téli tanfolyam Előkészítő A) III. 3 A) 11. O w A) I. B) Elők. Egész évi tanf. A) Elők. Osztály
cn 00 CD co 03 4^ co co co 03 03 O cn co cn O ül o 4* OO cn CC beiratkozott 9) N
CD cc cn CC 1 ít CO co 4* 03 00 1 CC felszabadult 3 3 re S?
4* CD co cn 1 CC OO CD 03 kimaradt
cc 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ! CC meghalt
& co o co 03 CC 00 cn co 4- 03 4^ OO CO 00 co co 4- <1 03 CC A tanév végén maradt
CO _ 4* co CC CC cn CC o CC CC CC tc co 03 cn 12—15 éves o
s co cn co CC CD 4- 4^ 00 t-4* co o CC 00 CC 03 CC co co 15 éven felüli U5 N
cn 00 CD co 03 co co CD 03 § cn co cn O cn o 4» 00 cn CC összesen 5\'
cn - CD CC o CC 00 co CD CC co co 4* r. kath.
Cn 1 1 1 1 I CC I ! ag. ev. tc
1 1 1 1 h 1 1 - 1 I t Görög kel. cn
■e- 1 1 1 1 1 1 co _ 1 1 ev. ref.
03 l 1 I I _ ! _ _ izraelita ti ÍL cc
co „ 4* co CC CC cn CC o co co CC CC co co cn összesen K cn N
co co CC cn CO 03 CC co CC 4^ CO O CC 00 co CC 03 CC co cn r. kath. cn cn N >
CC 1 co CC CC 1 1 _ ag. ev. CB. <: c re
1 1 1 1 . 1 1 1 1 1 1 1 1 ev. ref. re p
CO 1 1 1 co CO 1 1 _ izraelita s ■n
£ s CC cn CO co co 00 4- co o CC 00 co o> CC co co -1 összesen
OO _ cc £ CO CD CC o co o CC CD CC co magyar s>
i i i i - i i i i r i német
co o i 1 1 1 CC 1 co CC CC horvát CC 1 3
. ■ 1 1 1 1 1 I ! 1 1 1 - vend cn (6. n
í i r i i i i - i i i cseh o
co i 1 1 ! 1 1 1 1 1 egyéb ít> x 3 7?
co CD CC CO cn CC o co co co co co cn összesen SE 3 ><: ni X Cn
co § CC 4>- CO 4»- co CC 00 00 CC 00 co CD CC co cr. co co OO CC 4>- magyar UJ N « M N f-f-
— 1 1 ^ co ^ co ! „ német <
co co ^ co 1 co CO co co co © horvát 3 o
co 1 1 ) CC 1 1 1 ! 1 i vend < n —
co 1 1 1 I 1 1 1 1 1 1 CC cseh re1
i . i 1 1 1 - 1 1 1 1 1 1 egyéb £
^ 03 co cn co -a CC 4»- CD 4* 4^ 00 4- co o CC 00 CC 03 CC co co <1 összesen
CC CD co co co co tc 4- 4^ 03 CC CD CO CC co CC 03 CC co 00 helybeli g
03 ^ 4>- CC 00 CC cn ■<1 CC CC co co -1 zalair.egyei <2 o> 01 <3. CPCJ <í
CO cn I 4>- 4>- CC OO £ 00 cn 00 00 00 más megyei (t. W
co •vl 1 CC CC - 4^ tc 4>- co külföldi N CD
cn 00 co CC 03 co co CD 03 03 o cn CD Cn o Cn o 4>-00 cn 4* CC összesen 3\'
XII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok száma-, kora-, vallása-, nemzetisége- és illetőségi helye szerint.
47
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok ipara szerint.
U3S8ZSSQ CM ff m 00 ff o lO o lO o CD 03 o CO CB co co 5 CD CO ca 00 lO
OJUOSBA I ff Cl Cl 1 f C0 1 1 1 03
S0AIP3J9}ZS9SBA 1 ** —1 Cl CM f «0 1 1 1 CO
sonzs I 1 i ~ l l l l l I. I
ojsgjBqozoj 1 1 1 I ! 1 1 1 co ff >Í5 Cl
l 1 CM 1 — 1 CJ 1 1 1 [ o
sajjszs l ~ i l i I I I I i i —
9clBZS Oi oo —1 co 1 1 00 ff 1 1 1 tf ff
9Í0S CM f 1 CO ff —\' 1 1 | 1 ^
ojojjrud^cj N 1 1 1 1 1- 1 1 1 1 1 co
S9AnUIZ9g 1 1 1 1 I - 1 i 1 1 j ff
pSBApiazsa^i 1 1 F 1 1 1 - 1 1 1 1 —
J90UTJ t i i 1 ff — ff — co 1 i 1
SKJQ I 1 <M f 1 — 1. f ! ! 1 lO
ZSBpuiOiC^ 1 1 ■ 1 1 1 —1 co f 1 1 1 ff
sojyzsapv 1 i 1 — — 1 CO 1 1 1 1 1 ff
0 lIZS93[S8|J9J(Y N ! 1 ! I 1 I 1 1 1 1 Cl
Sn>JIUBip9J^[ 1 1 1 1 \\ - 1 1 1 1 1 ff
—■ co ff lO m o lO 1 1 1 co uo
sruozso>[ I I I I i 1 " 1 í 1 1 -
S9Aiuig>{ 1 1 - 1 i 1 1 1 1 CM CM co U0 s
1 1 1 1 1 1 1 1 1 — I ff
9J9AI9WX 1 " 1 1 1 1 1 1 1 1 1 —
9?Q5JAAUON{ 1 1 -1 co 1 -1 f co 1 1 1 1 03
SOBAOJI 1 1 CM 1 co — 1 1 1 00
9UOJJBSOJI 1 1 1 1 1 ~ 1 1 1 1 1 —
OZ9ÁU9JISOOJI 1 - 1 1 - 1 1 ! 1 1 1 co
9jd9SjfU9UI9}I 1 1 1 1 f 1 f 1 1 1 1 co
™ CO i i 1 1 f 1 CM 1 1 1 co
9m*> 1 -1 1 CM CM —\' 1 CM 1 1 1 00
sojidifx 1 f 1 1 — 1 1 1 1 co
CM 1 1 | 1 — 1 1 1 1
SOdB]B>I ~ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
S9^U9H co co 1 CO -1 1 1 1 1 ■ra
sojBJiBtdgQ f lO ff co ff CD m CD 1 1 1 I - co
zsgd^Áugj 1 1 1 ff 1 1 1 -1 1 1 1 Cl
9Z9ÁU9J0J^ 1 1 I- 1 - 1 l 1- 1 1 1 ff
BipBUJZISO o ff CD CO co CO 1 1 1 co lO
s9daj9s3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 co Cl 1 IC
"ZS9JJ ZS9JOSI9JOdlZ3 1 1 1 ff 1 1 1 lO
zsgdio co co CM 00 o co 1 1 1 o CD
lO 1 CM ff ff lO ff CO 1 1 1 tf d
opgzsnjgg 1 1 1 1 1 CM 1 ff 1 1 1 co
soSop^a 1 1 1 1 1 1 1 1 1 CM ff ff o
soy 1 1 1 1 1 1 1 1 co CD co
sojBjzsy ff co ff CM co co ff Cl 1 | 1 1 ff co
S9AnuiiCuBjy 1 1 1 1 1 1 —1 1 1 1 co
Osztály Egész évi tanf. A) Előkészítő >o cn .QJ >o s Téli tanfolyam Előkészítő e 4» cn <D N Cfi Ifi
OQ < « CJ < £0 ■■O
— 48 —
XIV.
Az iparos-tanonc-iskola 1906—907. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély............................1200 kor.
2. Pénztári maradvány a mult évről..............— „
3. Az 1884. évi t.-c. 4., 21., 51., 126., 158. és 164.
§§-aiban jelzett forrásokból................500 „
4. Tandij cimen............................1643 „
5. A tanoncoktól hitoktatási dij cimen szedett
30 fillérből............................120 „
6. Városi pénztárnak fűtési faérték megtérítése ... 180 „
fill.
80
Összesen 3463 kor. 80 fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre..........
2. Igazgatói tiszteletdíj.........
3. Iparisk. felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdija .
4. Két szolga fizetése..........
7185 kor. — fill.
550 ,, „ ,
80 „ „ ,
340 „ „ ,
fi) Dologi kiadások:
5. Könyv- és Írószerekre......
6. Rajzszerekre.........
7. Nyomtatványokra.......
8. Értesítő kinyomatása......
9. Tanitói szaklapokra......
10. 11 terem világítására......
11. 11 terem fűtéséhez fa és felvágatása
12. Tandijbeszedés után 4°/o . . . .
160 kor.
240 „
100 „
130 „
47 „
800 „
180 „
65 „
— fill.
60
75
Összesen 9878 kor. 35 fill.
Összehasonlitás.
Bevétel Kiadás
3463 kor. 80 fill. 9878 „ 35
Fedezetlen maradt 6414 kor. 55 fill.

|Ä>\' -, : i? ;>.ü« B • È i ■ -■> i
pi;"\'-, i ".\'V ;JtV-í~.-S i- ,
* ^ - \' 3 \' - - r- i
■ . ... íí ■ \' : l
1« ^ 1P«: \'
. ■ ■. - • .
_ . i.

? : \' r. > \'-i
1
.
I , , , *
í \' ! I ■ \' \' •
m
( . . -

/
I
■s
I L • / -
k;: - . \'-i .;/■■!. i -, i y i>«J5
? " % -r- ; - -SRfe J1 w. - Mv ,
- -i,. »V »

■ - ..
r*,\'"1-
i 1 \' ;
■ > ® « \' \' -r u - . .. WS

i^i^^Ê^é&àc, m > V.

■ am
\' V \' \' . . \' \' ■■\'"■■■" \' . • m
,.. „ ^ : ^ i % f
■ •


m ■ ^ . \' *
S > \' ■ \' -
Bs

Kn.- mM äiSSl
\' - & i \' • " \'
( • .
-\' .V . . .-.\'\'S, ai« Oil

Insert failed. Could not insert session data.