Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.06 MB
2018-01-23 14:30:28
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
546
1665
Rövid leírás | Teljes leírás (131.25 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium évkönyve
az 1940-41. iskolai évről.
Közzéteszi: az igazgatóság.
Nagykanizsa, 1941.
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-ut 11.
85917 Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája
Felelős kiadó: Kabos M. Petra igazgató
A nyomdáért felel: Zalai Károly


A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

DUNÁNTULI KAT. KERÜLET.
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1940—41. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1041.
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA. SUGÁR-UT 11.
85917 Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája A nyomdáért felel: Zalai Károly
Felelős kiadó: Kabos M. Petra igazgató
„Kegyes Atyám kérve kérlek, Ne feledj el, amíg élek. Add, hogy Istent hűn szolgáljam S helyem legyen országában."
Fourier szent Péter himnuszából.


.f.. . \' \' ■ \'"v" " :

■\'■i\' \' ■ , , «.....
i
1
4 4
-V1 ■ : «I
ffel
m KßS i. \' \' ■
I V
J»?\'1. . ■ ■¿■¿\'s* ^
h,\',. . - * ■ •
If.* IipSBMf



v.. ;





¡" VÍÚ
¿i ;; ■ ■ • ■;.. ■ ■■
\'r-Vi\',Í. ! Sji;



■Mii


; \' 1 / ,.



I
: \' - - • s I •■> ;
V \' , . \'
V : : : /.v..\'\':;./\'
• .

»/Y

" ,, ■.
\' ■ " -V - ... i ■■■■•\' .
- \'
ílí

j

; /.Sv-

m*<
V?
Boldog az a nép, mely ünnepelni tud."
Valami különös béke töltötte be a mi szivünket is ebben az esztendőben, hiszen valamennyien: tanárok-és növendékek, iskola és város a tiszta sziv igaz örömével ünnepeltük Rendünk nagy alapitóját : Fourier Szent PáterL
300 viharos esztendő nem tudta elmosni emlékét, életadó szelleme örökké él; mert »Nem hal meg az, ki milliókra költi élete kincsét, ámbár napja mul; hanem lerázván, ami benne földi, egy éltető eszmévé finomul« (Arany). Fourier Szent Péter is hosszú, hetvenötéves életében a mélységes hit és bizalom által óráról-órára közelebb jutott Istenéhez, és így élete a szeretet soha ki nem alvó fáklyája lett, mely biztos fénnyel mutatja az égbe vezető utat.
A szeretet e fényforrásánál melegítettük fel szivünket és igaz bensőséges örömmel ünnepeltük Szent Rendalapitónk emlékét.
Egész évben komoly lelki készülettel vártuk a kegyelemteljes napokat, amikor zavartalanul élveztük azt a békét, melyet csak a szentek társaságában találhatunk meg és a világ nem adhat nekünk. Hogy ebben a békében részesíthessük városunk valamennyi lakosát, a Plébánia templomban három napos ájtatosságot rendeztünk, melynek keretében főtisztelendő Buzai József missziós pap, kiváló egyházi szónok ismertette alapító Szent Atyánk szellemét. Beszédének tárgya : Az Isten Embere, A szegények Atyja és A gyermekek pártfogója. Az ünnepi szentmisét intézetünk kápolnájában főtisztelendő Gulyás Gellért ferencrendi plébános mutatta be fényes papi segédlettel. Ez alkalommal éneke\'lék növendékeink először Szent Atyánk himnuszát, melyet intézetünk volt igazgatója, dr. Kerkay József piarisla tanár zenésített meg.
Majd az ünnepi vecsernye ulán az önképzőkör előadása zárta be a fönséges ünnepet, melynek műsorát az odaillő zene- és énekszámok csak iemelték. (Wiltberger Á. : Az isteni Bárány trónja körül. Zongora, harmónium és hegedű kísérettel.) A felolvasott szöveget a növendékek szavalatai, maguk készítette költeményei egészítették ki. amint az alábbiakban közöljük :
1578 őszén ragyogószemü fiúcska haladt édesapjával Pont-a-mousson városa felé. Az egyetemre igyekeztek. F. Domonkos a quadriviumba akarta beíratni fiát, az eleveneszü Pétert. 13 éves volt még csak a gyermeki s bizony kicsordultak szeméből a köny-nyek, mikor édesanyja búcsúzáskor szivére szorította legidősebb fiát, akit már születésekor Istennek ajánlott. A gyermek uralkodott magán és a Szűz Anyát választva édesanyául, bátran indult az ismeretlen ulnak. Pont-a-moufcsonban — távol édesapjától és a szerető \'édesanyától, hamar a jó Istenhez kapcsolta életét. Tudta, hogy neki, a hajnali fénynek, az örök Napba — Istenbe kell olvadnia. Ezért nem szűnt meg élete nagy müvén szüntelenül dolgozni. Hogy
4
a diákélet ezer Veszélyét elkerülje, az első naptól kezdve pontos életszabályt ,napirendet állitolt fel magán ik. Főprograinja volt a reggeli szentmise, elmélkedés, szentséglátogatás, rózsafüzér és lelkiolvasmány. A Szentlélek Ur Isten, kegyelméből korán belálta, hogy ezek nélkül semmi sem lehet. Természeteién kötelességét is nagyon komolyan teljesítette. Tanulmányait a legnagyobb lelkiismeretességgel végezte. — Jól tudta a gyermek-ifju, hogy nem magáért van, hanem egyedül a jó Istenért. Az Jsten házát épi,lelte ki magában, korán kialakította lelkében Krisztust, az örökké élő Királyt. Természetesen ez nem ment harc és küzdelem nélkül. Hiszen 0 ;s ember volt, mint mi, fiatal, mint mi. De tudta, hogy az ördög, a világ és az önmagunkkal vivott hármas harcban kihez kell (menekülnie, mi a teendő. Ott volt mennyei Édesanyja, a szeplőtelen Szüzí Anya, aki minden küzdelem ulán elvezette szentséges Fiához, aki szeretettel, lágyan ölelte Szivére édes gyermekéi.
A szentéletü ifjú hire hamar elterjedt a városban. Bármenynyire szeretett volna csendesen, észrevétlenül, egyedül Istennek élni, nem tehette, mert nem ez! volt a Küldetése. Neki fáklyaként kellelt lobogva égni, hogy fényével megvilágítsa századok múlva is a mennybevezető ulat. F. sz. Péter betöltötte hivatását, lett, aminek az Ur akarta : égő, lobogó fáklya.
Tizenhét éves korában az egyetemi növendékek felügyelőjeként áll előttünk az ifjú Fourier. Amíg szeretett gyermekeiről fáradhatatr lanul gondoskodott, addig a bölcselet nehéz tanulmányait is folytatnia kellett. Éjjelét, nappalát ugy osztotta be, hogy mindkét,kötelességének megfelelhessen. így gyakorolta már ifjú korában életének egész jelmondatát: »mindenkinek használni és senkinek sem ártani!
Könnyű most már elképzelni, hogy társai milyen rajongó szeretettel vették körül, ö ezt kedvességgel, áldozatkész lelkületlel viszonozta is, de barátait — a szó nemesebb értelmében — nagyon megr válogatta. Ezekkel — egy ifjú bencéssel és premontreivel — szövögették tökéletességre szomjazó lelkük vágyait, amelyet később mind a hárman meg is valósították. Ekkor szólalt meg lelkében az Ur hívó szava : »Péter, én örök szeretettel magamnak jegyeztelek téged !« S az ifjú szent örömmel íés erős akarattal követte a hívó szózatot és alázattal kérte felvételét a Szent Ágoston rendi kanonokoknál. Isten azonban nem vezette rózsás utón hü szolgáját. A Rendben csakhamar kitűnt az ifjú novicius. tökéletes jégre törekvő élete s ezért az elöljárók kemény próbáknak vetették alá, hogy meggyőződjenek erőnyességéről. Az jfju levita derekasan állla a próbát s a türelem és alázat iskolájában még tökéletesebbé csiszolódott ez isteni gyémánt. — 1589. február 25-én végre teljesült életének legszebb álma : pap lelt ! E nagy móltós ig ínak súlya alalt\'mélyre megalázódva, négy hónapig készült elsői szent miséjére. Tiszta, állátszó, ragyogó vizcseppekhez akart hasonlítani, mikor először suttogja ajka az átváltozás örök igéit: hoci est eorpus meum... ez. az én testem..., mikor először pihen meg felszentelt kezében az emberként magát feláldozó isteni Bárány.
Az emberek útját vezető isteni Gondviselés nem sokáig hagyta Széniünkét a kanonok-rend kolostorában. Egy szép napon a monostor apátja hivatja az ifjúi/szerzetest. Nehéz próba elé állítja. Szabad választást engted neki a Bend három plébániája közül. Az első a pont-a-moussoni volt. — Pont-a-Moussun ! ahol tanulmányait végezte, ahol mindenki ismerte és szerette. Az ifjú évek ezer emléke von-
5
zotla ide szivét. A másik Norneny, ahol tárt karokkal várta a szerető rokonság. De nem, egyik sem kellett neki. Ö nem az emlékek lidiércfényét akarta, még hozzátartozói szeretetéi is megvetette, neki Krisztus kelleti, az egész, a szenvedő, akit feltalált a testileg, lelkileg elhanyagolt Mattaincourt-ban. Égett a lelke a vágytól megvívni a sátánnal és lelkeket menteni Krisztusnak. Szent lelkesedéssel indult plébániája felé. Vágyva várta a pillanatot, mikor először szólhatott szeretett gyermekeihez s buzgó imával kérte ehhez az Ur áldását :
Könyörgök, Uram, hogy áldd meg És hatalmassá tedd beszédemet...
Ó, nem, Uram, nem azért könyörgök, Hogy szavamért dicsérjenek. Nem akarom, hogy rakétaként Lobogjon el szavam az égen. v Nem akarom, hogy a nézők szemén
A rajongó ámulat láza égjen. Ne legyen zengő muzsika se, Viharzó mámorok fölszabadulása, Vagy enyhe ábrándok szelíd Pihentető lélekre-simulása. Nem könyörgök, hogy gyönyört vigyen Szomjas fülekbe, szomj asabb szivekbe.
Darázscsipés legyen inkább a szó, Amelytől borzad a lélek remegve. Lelkiismeret fullánkja legyek, Gyötrő fullánk, amely nem hagy pihenni, Lázat ojt, szomjúságot gyújt beléjük: Fölkelni, menni, futva menni Hozzád, Uram, mert csak Te vagy a Jóság, Te vagy az Öröm és Te vagy a Béke.
Legyen szavam kinzó homokszem, Belehulló az emberek szivébe És fájjon ott, kínozzon és gyötörjön, Mig kínból, vérből, könnyből gyöngyöt termel S fehér tiszta gyöngyként visszaadja Magát Neked az ember.
S ne törődjék senki a homokszemmel.
(Mentes: Imádság prédikáció előtt-)
Elhangzott az első szentbeszéd, szava, szive izzoll az örök szerétéitől, mely hamarosan viasszá puhította a dacos, acél lelkeket. Megtörtént az ünnepélyes beiktatás és a Szent: Mattaincourtnak ale-dérsége miatt elnevezett kis Genfnek plébánosa lett. Mint lelkipásztor, fáradságot nem ismerve dolgozott, hogy népét Istenhez közelebb vezesse. "Ezt pedig csak ugy tudta elérni, ha a gyermekeken keresztül jut a felnőitek szivéhez. Í)e hogyan ? — merül fel lelkében a kérdés, hiszen még iskola sincs,Mattaincourt-ban a szegény gyermekek számára. Az isteni Gondviselés most sem hagyta magára hü szolgáját. Egy fiatal leányt küld hozzá.
A templom csendes, szent homályát az örökmécs fénye töri meg. Az oltár diszes börtönében a drága szent Szív igy szólal meg: „Nincs senki e városkában kinek szive értem remeg? Nincs senki, ki hü magányom érző szívvel osztaná meg?"
6
— Mindenki siet, lontosabb a dolga,
s igy a szeretet szavát meg sem hallja.
De ime, egy bájos íiatal leány egyszerű ruhában szerető szívvel, az oltár zsámolyához térdel.
— „Édes jó Jézusom, szivem hü Jegyese, Mikor fogadsz már engem örökre?
Te tudod, hogy csak Tied már e lélek."
Amig igy beszélt szive Jegyesével,
Megtelik a lelke szelid békével.
Fényesség tölti be a templom homályát,
égi jelenés az, mit e szüz-leány lát...
Eddig nemlátott, különös szép ruhát
vett fel Szűz Mária, s karjára szent Fiát.
Lejött a mennyből a fekete földre,
hogy azt örömmel, békével töltse be, —
megadja a leány égi küldetését,
Gyermekét átadva szól: „Tedd, hogy növekedjék!"
Most már Alexia tudja, hogy mit kell tennie, bár a Szűz Anya messze eltűnt a sötétbe\'. — Útra készül, hogy elmondja Péter Atyának, mi az értelme titkos, szent látomásának.
A jó Atya gyermekét kétkedve fogadja, türelemmel inti a várakozásra. Alexia pedig bízó, erős hittel, kéri jó jegyesét szűzi testvérekkel, hogy győzze meg tervéről a jóságos Atyát, s mutassa meg neki szent akaratját; hogy hamarosan a tervezett uj Rendben Máriának adják Jézust a kis gyermekekben.
(Bolla Magdolna, VII. o. t.)
Alexia később öt társával ismét kérte a jó Atyát, aki sok ima és vezeklés után mégis megtette próbaképen az első lépést. Szent karácsony éjtszakáján feladta a jelölt-ruhái s gondoskodotl róla, hogy jó "tanitónőkké lehessenek. A fiatal leányoknak emberfeletti munkával kellett megküzdenie, amelyben a jó plébános szeretettel támogatta őket. Igy nyilt meg) az első iskola 1598. juliusában. A jő lányok boldogok voltak, de a szegény plébános annál többet küzdött s habozott magára vállalni a Rend alapítás súlyos keresztjét. Ejtszakákon át virrasztott, térdenállva esdekelt az Egek Urához, hogy mutassa meg neki világosan szeut akaratát.
Minő tivornyázás, kacagás és lárma?
Kérdik az emberek — a mattaincourti házban.
Vendégfogadás van, ünnep és dáridó,
van itt egy szép leány, aki már eladó.
Igy gondolkozik az, ki nem lát szivébe,
a jó leányzónak, hogy mi megy ott végbe.
Gyötrődés, rémlátás, mi ott dul s kevereg,
hisz ő e vigságért sir ugy és kesereg.
Nem szereti ő ezt, vágyik inkább másra,
Ur Jézus elébe benső társalgásra.
Mikor oly jó Vele szépen beszélgetni,
hogy s mint lehetne árvákat nevelni,
Hogy lehetne Hozzá tisztán égbe jutni,
s e mulatás-zajból messze-messze futni.
Szólt az Ur már sokszor: „Légy az én jegyesem".
Ha te Engem követsz, pártodat is veszem,
neveld, tanitsd, népemnek gyermekét,
Szűz Anya mintáján ápold annak lelkét.
Ha igy munkálkodol társaiddal Értem,
bizton feljuttok majd Hozzám az égbe.
E szavakat hallva felbuzdult a szive
S még azon nap ő a Plébánoshoz méne.
Kérte őt: jó Atyám én esdve kérlek, oly nehéz ahogy élek,
segits hozzá, hogy jó legyek és csak Istenemnek éljek.
Alapíts egy szerzet-rendet, melyben én majd rejtve élek,
s tiszta leányszivekbe erényvirágokat hintek.
— De szive még nem érti meg, hogy miként lehet. S vele a Plébános sem, a jó Fourier Szent Péter, kinek ily rendalapltás hő vágya már régen.
Multak, teltek a napok, a tél jött,
az égből angyalok hada fehér pihéket lőtt.
Mint fagyos éj, hűvös, hideg,
bent a szivében a szent tüzek.
Szent Sebestyén éjtszakája volt,
midőn a Szent zsámolyán imádkozott.
Kint süvített a szél dühösen, vadul,
de a kis cellában némán szótlanul
térdelt a Szent, s szive az eget ostromolta;
mert jel kell neki, mely szive lángját oltja.
A szózat késett, de nem lankadt a fohász,
midőn a Szent ajka rebegte, mégis ... tehát...
És jött a látomás ...
Látta mint jönnek méltóságtelin
a glóriás apáca-seregek.
Mint vonulnak fel azok mindnyájan,
kiket az Ur elébe vezetett.
Látta a liliomos gyermek-sereget,
a megszentelt tiszta gyermek-sziveket.
Boldog volt, örömmel hálálkodott
s nem tudta nem-e álmodott ? ...
Ó isteni Jóság, Fenség, Szeretet, vezesd, buzdítsd az én gyarló szivemet! Legyen meg ugy, mikánt most láttam!
— csak adj Uram, most sesitőt énnekem, így nyájamat mind Hozzád vezetem.
így imádkozott a szent Plébános akkor, midőn e látomást adá az Ur. Jó Szent Péter Atyánk e látomás nyomán megvalósította sok hü szív óhaját. .. Meglett a Rend, virágzott is szépen. Falai közt liliomlelkü leányok nőttek. Ma már elterjedt az egész világon, hirdetve örökké Isten szent fölségét s jó Fourier Atyánk örök dicsőségét.
(Böczy Jolán, VIII. o. t.)
A Szenl Sebestyén-éji látomás után F. sz. Péter világosan «látta, mii kell lennie. Tovább egy (pillanatig sem habozott, hanem a Szentlélek segilségével hozzáfogott a rendi-szabályok elkészítéséhez és megtartotta az első ünnepélyes beöltözést. Még ez év szeptemberében átadta a Notre Dame rend\' első szabálykönyvét. A kis bölcső azóta hatalmas fává nőtt s ma az egész világon hirdeti a nagy Rendalapitó szellemét.
Fourier szent Péter már az egyetemen mindenkinek mindene volt ,hát még plébániáján. Lakását a legegyszerűbben rendezte be. Lemond ott mindenről, hogy »testvéreinek«, a szegényeknek adja. Hanem annál nagyobb fénnyel és pompával ékesítette az Isten házát ; ö, aki az Oltáriszentsiég iránt lángoló szeretettel égett, paradicsommá akarta varázsolni a templomot, hogy odavonzza a népet. Hamarosan teljes díszben állott a templom1, a szentély égő gyertyafényben ragyogott, a tornyokban zúgtak\' a harangok, a hivek megindult lelkéből áhítatos ének tört elő és a szent pap, homlokán máris
8
a szentek dicsfényével misézett az oltárnál, vagy megjelent a szószéken. Ez volt az első eredmény : a hívek ismét a templomba jártak.
Hívei közül vajon kiket szeretett a jó Atya ? Nem nehéz kitalálni : az (egészen kicsi gyermekeket, kiknek ártatlan kis lelke, a nagy és dicső Szentháromság élő palotája. Igazán tudta értékelni, hogy mi a gyermek.
Ezerkilencszáz esztendeje, hogy egy titokzatos éjjelen az Isten-Gyermek megjelen. — Azóta van itt mosoly, kacagás, édes gyermekhang, dalolás. Azóta változott meg a föld szine, s mindezt egy kis Gyermek tette.
Ó áldott, szent titokzatos Gyermek! feslő élet, piros rózsabimbó, ki van tehozzád hasonló ? ! Ki megbűvölöd a felnőtteket, s csodálatra birod a szenteket.
Ó, gyermekszem Krisztus-sugárzása, mely a jó Atyát ily tiszteletre birta ... Történt egyszer, hogy a jó öreg Plébános a gyermekek mellé ülve a padba, őket az ABC-re oktatta, s kalapját állandóan a kezében tartotta. A gyermekek, kik ismerték az illem szabályait, huncutul kérdezték: miért maradt igy ? Nos — Uraim — mondta az Aggastyán: ha ugy parancsolják, hát felteszem.
Vajon lehet-e ennél bájosabb jelenetet elképzelni ? Megérezték ezt a nagy, hódolalos szeretetet az ő kis nebulói és amint megjelent a láthatáron, máris örömmel futottak feléje és köréje csoportosullak. Számukra alapította meg a Jézus szent Gyermekségének társulatát. v : (
A szentek Isten csodálatos emberei, magukat megosztva, idejüket megsokszorozva tudnak mindenkié lenni. így Fourier szent Péter is, aki lelke minden megrezdülésével teljésen az Istené, nemcsak a gyermekekié tudott lenni egészen, hanem híveié- is.
Velük éli a mindennapi életet. Elmegy a lakomára, megáldja az ételeket és figyelmezteti gyermekeit, hogy a szegényekre is gondoljanak. Igazi gyermekei voltak ők\' neki. Ez az atyai szeretet birta rá, hogy 300 évvel ezelőtt meg tudta valósítani a napjainkban élő utópisták minden árnyalatú, elérhetetlennek vélt ideálját, mert Matteincourtban nem volt szűkölködő. Nem telt ő mást, mint amit 1900 évvel az Istenember, Jézus Krisztus. Először is maga adta a jó példát. 0 valóban dalolhatta szent Pállal: élünk... mint szűkölködők, és mégis sokakat gazdagítók, mint akiknek semmijük sincsen és mégis mindenük megvan« (II. Kor. í3, 10.).Sőt annyira mégvan, hogy bármit — lisztet ,vajat, sót, fát, inget, cipőt pénzt vagy kenyerei kérnek tőle, mindig mindenkinek tud adni. De honnan ? Csodát müvei a XVII. században é$ megismétli a 2000 éves kenyérszaporítást ? O nem ! Ehhez nejmí adott neki a jó Isjten képességet. De hatalmat kapott meglágyítani a gazdag sziveket, beoltani a vadóeba a rózsát, a felebaráti szereletel ,hogy szebb legyen a föld. Meg tudja éreztetni a gazdaggal, hogy a, szegény a szó igazi értelmében testvére, sőt több — számára maga Jézus Krisztus. At tudja éreztetni\' híveivel az Evangélium örök igéit, Jézus szavait: »Amit egynek, a

legkisebbnek cselekedtek atyafialtok közül, nekem az élő Istenembernek — tettétek !« A jó, Atya leleményes szeretete hívei lelkében bőséges szereletforrásokra bukkant. (így tudta felállítani a világ első takarékpénztárát is.) így pl. egy alkalommal újév napján figyelmeztette híveit, hogy milyen szomorut volna, ha ezen a napon dúsan megrakott asztalukhoz nem hívnák meg az isteni Üdvözítőt, aki epedve óhajt közöttük lenni. A szent mise után abban a boldogságban lehet részük, hogy Hozzá vezeti őket. ,Ez az igéret felkeltette kíváncsiságukat. S a jó Atya (mit tesz ? Elvezeti híveit a szegényekhez és bemutatja bennük az éhező, fázó Krisztust. Haditerve fényesen sikerüli, nem volt azon a napon didergő, éhes ember Maltaincourban.
Ha ennyire szerette jó Atyánk a testi nyomorultakat, mennyivel inkább a lelkiszegényeket, a bűnösöket! Türelmes szeretete vqlük szemben győzhetetlen, hősies volt. Messze elment utánuk, felkereste őket és az édesanya aggódó .szeretetével akarta megmenteni lelküket. Ebben is örök Mestere, az édes Üdvözítő példáját követte. Nem engedte, hogy valaki is megvesse az isteni drága vér árán megváltolt lelkekel. Szent hévvel mondta a mennyei Atyának : »Da mihi ani-mas !;; Lelkeket adj nekem, hogy azt Jézusnak adhassam ! Ha már nem használt a szép szó,, a kemény igéret, ő azért nem hagyta fel az ostromot. Jött az ostor, a böjt, a virrasztás — de ezeket önmagán végezte a bűnös helyeit, hogy nekik az ne fájjon. így történt az, hogy egy-egy kifáradt nap után egész éjiszaka imádkozott.
Éjjel van. Ott lenn megpihen a nyáj. Én feljöttem az Olajfák hegyére, Ahol hullott Krisztus verejték-vére, Mig lenn pihent a nyáj.
Nappal a pásztor bátor és erős. A gondjait lágy mosolyba takarja. Biztos a lépte és acél a karja És a kicsiny nyáj békén legelész . ..
Most éjjel van. Ott lenn pihen a nyáj. Itt fönn fáradtan térdel le a pásztor, Gyötörve gondtól, szomjúságtól, láztól S szegény magáért igy imádkozik:
Amikor járunk napfényes mezőkön És báránykáim játékán mosolygok, Látod-e Uram, hogy tépik a gondok Pásztorszivemet ?
Nem láthatok be zord hegyek mögé, Hol ránk les szörnyű szakadékok torka. S az ellenséggel hogy kelek birokra, . Ha vad csapatban kis nyájamra tör?
... A lábam fáradt. Alig ballagok. Puha pázsit hiv hosszú pihenőre. De le nem ülhet az Ur nyájának őre; Csak menni, menni, menni, menni kell.
Csak menni, menni. Vagy állni magán Pásztornak, őrnek, bástyának, toronynak S ha a harangok veszedelmet kongnak: A nyáj remeghet: neki nem szabad.
Éjjel van. Béke. Lenn pihen a nyáj. Uram, eléd vet térdelő alázat. Uram, ha jönnek félelmek és lázak, Add, hogy a pásztor mindig hű legyen.
(Mentes: A pásztor magáért imádkozik.)
10
A megtéri lelkek egész világát szervezte meg plébániája számára. 40 érig járta szegényen ,gyalogszerrel, durva ruhában plébániája utcáit és mindig, mindenkivel csak jót tett, mikor az isteni Gondviselés azt kívánta tőle, hogyja el földi paradicsomát és teljes erővel fogjon a kanonok-rend megreformálásához. Bárhogyan fájl is a jó plébános szive, Szűz Máriás lelkülettel készségesen mondta : ime az Ur szolgája : ecce vétiio, megyek. — Minél inkább közeledett a válás órája, annál inkább átadta magát a néptömegnek, annál mohóbban kívánta őkel Krisztusnak megnyerni. De elérkezett az utazás pillanata. Hivei valamennyien emléket kértek a szent apostoltól. Emlékét a feledés mai korszakában is hiven őrzi a verejtékétől megtermékenyült föld.
Kemény történelmi idők következtek Lotharingiára a XVII. században. Fourier itt is kivette a harcban a részét. Többször fordult meg a fejedelmi udvarban mint a béke angyala s nyugalomra intette a vezető embereket. A történelem keveset őrzött meg ebből. Hogy mi történi Richelieu látogatásikor, nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy hazájáért a legmesszebbmenő áldozatokra is kész volt, sőt az aggastyán még a számkivetés keserű kenyerét is vállalta, minthogy egy pillanatra, akár gondolatban is, hazája ellen vétsen. Az itt eltöltött utolsó évben imádsággal és félelmes vezekléssel kivánta enyhíteni az Istennek hercegei és szeretett népe elleni haragját. Csendes magányából levelekkel ¡rányitotta a (Viszontagságoktól megpróbált népet, szerzeteseit és leányait.
Lotharingia már nem egyéb, mint nagy csatatér. Mindenütt halál, ragály, tűzvész pusztított. A jó Atyát gyermekeinek szorult helyzete arra bátorította, hogy többször végigjárja az üszkös romokkal eléktelenített országot. Zárdái mindenült feldúlva, gyermekeinek, barátainak, polgártársainak holt telepei uton-ulfélen elszórva és a nagy lélek ajkáról ekkor hangzanak e magasztos szavak : »Legyen áldott az Ur neve ! Ha az irigység még a megmaradt dolgokat is elveszi, cselekedje az Ur, ahogyan jónak látja ! És hamarosan ez is bekövetkezik : a nyomorúság drámája haláltáncot jár ; az emberek egymást ölik, hogy egymást felfalják. Itt volt a számkivetés első pillanata, amikor a jó Atya néhány társával spanyol földről nézett sokat szenvedett hazája felé, Itt a grayi kollégiumban átveszi újra rendje kormányzását, inti, tanítja híveit a fáradt ,beteg aggastyán és a Notre Danié Rend1 szabályainak utolsó simítását végzi.
Régen este volt már És ő még mindig dolgozott. A lámpák rég kialudtak, Csak az ő mécse pislogott.
• Fáradott már egész nap. Még sincs éjtszakája, Dolgozó asztalnál Talál az éj rája.
Csak irogat tovább, Nincsen nyugodalma, Az éj azonban nagy ur, Álomba ringatja.
Asztalán sok irat Imádság, könyv, ének És szent Szabályai A Notre Dame rendnek.
11
A pokolnak ura Nem bírja már nézni, Hogy ez valamennyi Mind Istent dicséri.
Gonosz terveket sző, Hogy célját elérje, Hogy az iratokat Mind megsemmisítse.
Tüzet támaszt ottan Még azon az éjen. Ó csoda! A Szabályok Megmaradtak épen.
Másnap akik jöttek, S látták, hogy mi történt, Imára kulcsolták A kezüket tüstént.
Az Egek Urának Hálaimát zengtek, S imádták Azt, Aki Ily nagy csodát művelt.
(Bogdán Blanka, VIII. o. t.)
A 75 téves megtört szent Gray utcáin is körüljárt szép csendesen és szórta életének aranyát a gyermekekre, szegényekre és bűnösökre egyaránt. Az idegen njépOnagy tisztelettel vette körül, ami nagyon bántotta őt. Kívánta az elfelejtést, a teljes megkisebbedést, hogy nagy, tökéletes lehessen benne Krisztus.
Az Úr azonban már elküldötte követét hü szolgájáért, aki maga is boldogan indult eléje. Lelki szemeivel láIIa, tudta, hogyan mosolyog feléje és várja az Isten.
1740. december 8. Immaculata ! Szeplőtelenül fogantatott Égi Anyánk napja ! A jó Atya tudja, hogy pár óra múlva viszontláthatja, keblére borulhat és repülve szállhat vele Ő, a pici fénysugár az örök Napba, Isten szeretetébe. December 0-én este 10 óra. A jó Atya egész nap kedves fohászát ismételgette : »Ékes Szűz, akiben mindig bíztam, jöjj segítségemre !« S hogyan hagyhatná el Mária gyermekét ? Megjelenik s hü fiának lelkét világító tűzgolyóként emeli fel a magasba s adja át Szent Fiának ! Ettől a pillanattól kezdve nemcsak jó Urunk és jó Úrnőnk van az égben, hanem még egy gyermekeit szerető jó Atyánk is. v
Az előadás után boldog örömmel szállt fel az ének :
„Sancte Pater Petre, Ora, ora pro nobis!"
12
A szent rendalapító halálának háromszázesztendös
évfordulójára.
Irta: Dr. Tersztenyák László.
A nőnevelés apostola.
Amikor Visnu — a hindu rege szerint — meg akarta teremd leni a nőt, sokat törte) a tejéit, A nagy problémát így oldotta meg: Vette a nád karcsúságát és hajlékonyságát, a virág szépségét, a fü remegését, a levél finomságát, a napsugár vidámságát, a tűz melegét, a felhők könnyét, a szarka csörgásét, a gerlice turbékolását és mindebből alkotta az asszonyt. Ezért erényei is szenvedőlegesek : Engedékenység, türelem, akarata alárendeltsége. Szenvedőleges a gyengesége ¡is : félénk, csüggeteg, aggódó. Csupa erény, amelyek csiráit a Teremtő oltotta a nő lelkébe ; de hogy ezek valóban kifejlődjenek, gondos ieánylélek-kertészeknek kell ápolni, azokat. Jól tudta ezt Fourier Péter, akinek élete csodálatosképen mutatja, hogy a Gondviselő elenyészhetetlen nyomok megvalósítására szemelte ki, melyeket a hosszú évszázadok pusítitó viharai sem tudtak megsemmisíteni.
Az idiő romboló hatalma, az emberi természet állhatatlansága kioltotta azt a szent tüzet, melyet a lelkek igen gondos pásztora — Fourier Péter plébános — lángralobbantott hivei szivében ■ de a Notre Dame Rendet sem az infernói ármánykodás, sem az emberi gyűlölet, sem a gyermeki hálátlanság elpusztítani nem tudta. Jeléül annak, hogy az isteni parancs : »elmenvén tanítsatok minden nemzeteket« a Notre Dame Rend szent kötelessége lett olyképein, hogy az Anyaszentegyház minden idők, minden korok és minden népek számára való lélekmentő munkájából nekik is ki kell venni részüket.
A Notre Dame hivatása.
Fourier Péter azt akarta, hogy az ő leányai liliomos ilelkű leányokat, talpig keresztény nőket neveljenek és előkészítsék őket a legszentebb hivatásra, az anyaságra.\'Fenséges hivatás! Magasztos feladat! ! ■ 1
Nekik olyan édesanyákat kell nevelniök, akik tisztában vannak azzal az igazsággal, hogy az anyaság nem Jelenti-.a gyermek testi életadását csupán, hanem azt a letéphetetlen összetartozást, ami a gyermek létezésének első pillanatától kezdve tart, az> édesanya szivének utolsó dobbanásáig, sőt azon tul is, az egész örökkévalóságon át. És a nagy ¿tudatát annak, hogy mit bizott az édesanyákra az Isten, mikor gyermeket adott az ölükbe. A kicsi emberpalánta számára nem jelenthet az anya : meleg tejet és ölelő karokat csu-
13
pán. A vér letagadhatatlanul forró kapcsain tul, messze e fölött, illetve mélyebben fekszik igazi kohójuk, valódi magvük : és ez a lélek. Mint katolikusokhoz illik, számukra a lélek az uralkodó elem és a katolicumnak minden reláció számára megvan a maga örök nagy törvénye. A keresztény anyáik\' nem örököst szülnek cSak1 a névnek és birtoknak, vagy a nyomorúságnak, nem háborutöltelé-keket, hanem embert az örökkévalóság számára. És ha ez igy van, ha ez igaz, ha eztí az igazi édesanyák hiszik\' és ha őket valóban igy nevelik, akkor ez meg is kell, hogy nyilatkozzék abban a lelkületben és örömben, amivel a kicsi ember életét fogadják. A rózsaszínű szallagok és fehér fodrok között! örökéletű ember szunnyad. Ugyan kicsoda ? Megmondhatná-e azt az édesanyák közül bárki is ? A Néri Szent Fülöpök, Siénai Katalinok, Cecíliák, Loyola Ignácok, Lizői kis Terézkék, mind-mind apró siró babák voltak.
Ha a pogány édesanyáknak roIt erejük harcba induló fiaiknak igy átnyújtani a pajzsot : ezzel, vagy ezen ! ezzel győzz vagy ezen hozzanak dicsőséges csatából holtan vissza ! — akkor a keresztény édesanyák sem maradhatnak mögöttük.
Ha a huszadik század —.Nolre Dame iskoláiban nevelkedett — keresztény asszonyai mind egy szálig igy nyújtanák gyermekeik felé a keresztet: ezzel, vagy ezen ! Ezzel győzz vagy ezen szenvedj dicsőséges vértanúhalált elveidéri ! Ahányszor üldöznek az igazság-éri, ahányszor meg nem értenek... ahányszor azért nem sikerülnek terveid, mert nem tudsz másokon keresztülgázolni, mert nem tudsz lisztáságodon egyetlen foltot, iegyetlen szeplőt sem megtűrni! Ez Fourier Szent Péter szellemének me\'gvalósulása lenne !
Ha a keresztény anyák, a Nolre Dame tanítványok, mind ugy tudnának állni gyermekük keresztje alatt, mint az első Erős Asz-szony ! Ha vérző szívvel isi mosolyogva tudnák őket biztatni a küzdelemre ! Ha ezek az anyák közös akarattal mind összefognának, micsoda hatalmas gátat tudnának alkotni -melven a .pokol szenyr-nyes hullámai megtörnének... ha gyermekeiket nem engednék úszni az árral, hanem keményen odakiáltanák nekik a krisztusi igékéi : ha szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól... ha a szived megbotránkoztat téged, ha rendetlenül szólal meg, lépd ki azt és,vesd el magadtól... ha a te ruhád megbotránkoztat mást, tépd rongyokra, darabokra akkor is, ha azt hiszed, hogy ez hozza meg számodra a boldogság percét, melyfct ha elmulasztasz, soha többé vissza nem tér... mert jobb neked egy szemmel az életre bemenned, jobb neked egy szivvel, egvgdül leélned az életet, mint két szemmel a gyehena tüzére vettetni... Ez a szellem valóban Fourier Szl. Péter szellemének hagyatéka\'lenne.
Ha minden keresztény anya átértené, hogy fia, leánya arra szülelett, hogy folytassa a megváltás müvét a bűnös földön, ha erre gondolva csak azért is jónak nevelnék gyermekeiket, hogy mind egy-egy Mater Dolorosa lenne, a keresztény elvekért fiaik boldogságát, is feláldozó erős asszony, akkor a mai és minden,jövő minden ifjúságának minden tagja egy-egy parányi szikrája lenne az Alkotó lelkének, amitől meggyulladna és tisztulva égne ez a tehetetlen sáros föld....
Ez a Nolre Darne szellem! Ez Fourier Szent Péter1 testa,-mentuma!
Aki ilyen szellemet hagyott örökségül <— bár halálának háromszáz esztendős jubileumát ünnepeljük — ha testi erejét az enyészet
14
ki is kezdte, szelleme örökké el, él azért is, mert az Anyaszentefgyr házba kapcsolódott, amely isteni rendelésből hivatva van örökké élni, hogy minden idők, minden korok minden embere számára terjessze az igazságot éjs az; életet, vagyis azt, amit Jézus Krisztus hozott.
Fourier Szent Péter Köre.
A jubileumi ünnepélyek hatása alatt VIII. osztályos növendékeink megalakították Fourier Szt. Péter Körét az alábbi szabályzattal:
A nagykanizsai Notre Dame leánygimnázium végzett növendékeinek
Szövetsége.
A Szövetség célja az, hogy akik az iskola padjaiban testvéri szeretetben egyesültünk, tanulmányaink elvégzése után is együtt maradjunk Krisztusban, megerősödjünk az ö szellemében és azt a világra szétárasszuk. Erre csak az összetartás és az intézetünkhöz való hűség képesíthet bennünket. Elhatároztuk tehát, hogy mi, az intézet jelenlegi legidősebb növendékei szent szövetséget kötünk egymással, valamint a már végzett! és a jövőben kikerülő növendékekkel és szeretett intézetünkkel és ígérjük, hogy vállalt kötelezettségeinket, a Szövetség alapszabályait megtartjuk. Ezek a következők :
1. Mindig hűségesek leszünk az egyház parancsaihoz. Szűz Anyánk és Fourier Szent Péter szelleméhez és erről életünkkel,, viselkedésünkkel akarunk tanúságot tenni.
2. Minden évben, Szeplőtelen Fogantatás ünnepére, levelet irunk a tiszt. Főnöknő Anyától kijelölt vezető Maternak és beszámolunk a lefolyt év eseményeiről, egyúttal megujitjuk hűségnyilatkozatunkat Szövetségünk iránt.\'
3. A beérkezett levelek adatai alapján a Szövetség elnöke elkészíti az elmúlt év krónikáját és azt legkésőbb február 2-ig megküldi a Szövetség minden tagjának.
4. Minden évben, junius 29-én összegyűlünk, misét hallgatunk és találkozó napot tartunk. Akik nem jöhetnek el, írásban mentik ki magukat. E napon választjuk meg titkos szavazással, az abszolút többség alapján a Szövetség elnökét, ha szükséges, titkárát is, hogy az elnököt munkájában segítse. Az elnök a tagokról, lakáscímükről névsort vezet.
5. A tagdijat (melyet jelenleg 1 P-ben állapitoltunk meg) jun. .29-én, távoliét esetén postautalványon fizetjükIje. Az elnök a bevételről és a kiadásról naplót vezet és a pénz hovaforditását a vezető Materral és a tagokkal megbeszéli. Az uj választási gyűlés előtt bemutatja a vezető Mater aláírásával láttamozott naplót és beszámol a pénz kezeléséről.
G. Minden hó első péntekén szent áldozáshoz járulunk és azt egymásért is felajánljuk. Akik Kanizsán vannak, é napokon d. u. 4-től G-ig kézimunkadélutánt tartanak az intézetben és résztvesznek az áldáson.
15
7. Törekedni fogunk arra, hogy a Szövetség belső életét minél intenzivebb, nemesebb tartalommal töltsük meg s annak működését vonzóvá és termékennyé tegyük. Amennyire a körülmények engedik, belekapcsolódunk a szociális és karitatív munkakörbe, küzdünk a kevélység és önzés szelleme ellen, igaz erényre és életszenlségre törekszünk. A hit és a hála gyertyáját soha ki nem oltjuk, hanem az iskolában nyert kegyelmek hűséges felhasználásával és életünk világító példával előmozdítjuk Jézus Szivének uralmát itt a földön, hogy mindannyian boldogok legyünk egykor az égben. Szűz Anyánk segítsen ebben minket.
Nagykanizsán 1940. december 17-én, Fourier Szent Péter jubileumi évében, szent halála 300. évfordulójának nyolcadán.
Búcsúzunk Főigazgatónktól.
A folyó tanévben mind a kat. Főigazgató ,mind a tankerületi kir. Főigazgató személyében .változás állott be.
Távozott a kat. Főígazgatás éléről Berkes Ottó premontrei kat. ker. Főigazgató. Egyéniségéből ránk sugárzott az a jóságos szeretet, az az emelkedett pedagógiai Jelküíet, amely körünkben tartózkodásának idejét nemcsak, hogy mindenkor kellemessé és kedvessé tette, de egyúttal utmutatást is jelentett számunkra abban a munkában, mely elsősorban a lelkek meghódítására törekszik. A jóindulatu szeretet, a megértő és segítő, jóság, embertársaink igaz megbecsülése adja a krisztusi pedagógiának azon eszközeit, amelyeknek hatása alatt, mint varázspálca érintésére, megnyílnak a lelkek, hogy befogadják a tudás és a tekintélyi felsőbbség termékenyítő befolyását. Ezt a módszert kell nekünk is elsajátítanunk, ha eredményesen akarunk dolgozni.
Volt Főigazgató urunknak köszönjük, hogy erre saját személyében adott, felejthetetlen példát.
Dr. Liber Béla tanker. kir. Főigazgató nyugalomba vonult. Volt Főigazgatónk alakja ugy áll előttünk, mint a magyar egyenes-ségnek, férfias becsületnek, igazságszeretetnek és kötelességtudásnak mintaképe. Azok a napok, melyeket intézetünk meglátogatására szentelt, ünnepnapok voltak számunkra, mert megéreztük a nemes veretű egyéniség, a fenkölt gondolkodású lélek felemelő hatását, mely a példaadás szuggesztív erejével serkentett bennünket is a tökéletesebb munkára, a buzgóbb és( teljesebb életszolgálatra pedagógiai hivatásunkban. Így érte el, hogy kevés szóval is sokat mondott és nevelők igaz nevelője volt.
Dr. Balogh Ányos tanügyi tanácsost, a főigazgató helyettesét a Kultuszminiszter Ur \'a szegedi tankerület élére helyezte. Bucsuzunk tehát tőle is. Köszönjük neki, azt a sok gyakorlati utasítást, ainely-lyel munkánkat irányította, a tökéletesebb munka érdekében elhangzott bírálatait, derűs kedélyét, mellyel a növendékek természetszerű félelmét mindenkor el tudta oszlatni,. Élénk szelleme, fáradhatatlan munkakedve, a magyar pedagógiai eredményekért lelkesülő hivatásszeretete uj munkakörében is hozza meg gazdag gyümölcseit.
16
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évlizedes hiányait pótolandó, 1931. évben dr. Krátky István elnöksége alatt megalakította a Nagykanizsai Iskolaegyesületet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola létesítését. Az egyesület Klebelsberg Kunó engedélyével még ez évben megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leányliceum I. és V. osztályát. Az iskola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak, első igazgatója és 3 éven át bölcs vezetője : Magas Mihály kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató volt. Az intézet létszáma : 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyilt a II. és VI. osztály; az iskola átkerült a Rozgonyi-utcai elemi isk. emeletére.
Az 1933—34. iskolai évben megnyilt a III. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor megszűnt áll. Fémipari Szakiskola épületébe, melyet megfelelő átalakításokkal a város az iskola céljaira alkalmassá tett.
Az 1934—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Notre Dame női kanonok és tanitó Rendnek adta át. Ekkor az intézel a »Notre Dame Leányliceum« cimet kapta meg. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Az 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szombathelvi tankerület fennhatósága alá került.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. év március havában a Kat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM. felügyelete alatt.
1938. januárjában a K. K. F. az ország katolikus középiskoláit 3 tankerületbe osztotta. Intézetünk a dunánluli tankerületbe tartozik.
Az 1935/36-ik iskolai évben intézetünk 1. osztályában megkezdtük a leányliceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá. A folyó tanévben már a VI. osztályban is a leánygimnáziumi tanterv,szerint tani toltunk.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Mátrai Rudolf (1931—1935) ; Kemenes Illés (ideiglenesen, az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa Rrunó (1935. szept.— okt. 15.) ; dr. Liber Béla (1935. okt. 15.— 1940. dec. 31.) ; dr. Simon László (1940. dec. 31.—)
Kat. középisk. Főigazgató : dr. Jászai Bezső (1936. márc.—1938. jul. 6.) ; Berkes Ottó (1938 —1940.) ; Milakovszky László (1940.—)
17
Iskolánk eddigi igazgatói:
Magas Mihály kegyesrendi reáígimn. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M Petra, a Notre Danié Rend tagja (1936.—).
Iskolánk eddigi tanárai:
Derényi Mária dr., Gottesmann Jolán dr., Fölnagy Mária, Frey Gabriella, dr. Székács Sándorné szül. Kiss Magda, Putnoky Sára, Ferkay Lórántné szül. Kellessy Jolán, dr. Bitlera Zoltánné, szül. Qsik Stefánia, Szigethy Árpádné szül. Szakonyi Sarolta helyettes tanárok, dr. Tersztenyák László hittanár, dr. Barlay Magda, Görgényi Gertrúd, Radó Edit Ilse sqgélydijas tanárok, Gadányi Miksa, Flittner Rózsi, Kolla János, Barta István, Kiss Béla, Santora Mihály, Széli Erzsébet, Erdőssy Bózsi, Kerezsy Géza, Grujber József, Szabó M. János, Mészáros Béla, Kajmó József dr.. Lengyel János, Ujfalussy Melánia, Einwag M. Annuntiata óraadó tanárok.
Iskolai hatóságok.
Az intézet fenntartója : Notre Dame női kanonok- és tanitórend. Bendfőnök : Mahl M. Auguszta.
Az iskola a K. I. F. igazgatósága alatt áll, mielynek elnöke Serédi Jusztinián, biboros hercegprímás, esztergomi érsek.
Hitoktatási püspöki biztos : Csóthi Géza pápai prelátus, mura-kereszturi apátplébános.
Dunánluli kerületi katolikus középiskolai mb. főigazgató : Milakovszky László.
Az állami felügyeletet gyakorolja : dr. Hóman Bálint, m .kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Tankerületi kir. főigazgató : dr. Simon László.
18
Tanári testület
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre.
Jegyzet | A tanári és ifjúsági j könyvtár őre. A történelmi szertár őre. A földrajzi szertár őre. A II. osztály főnöke. A IV. osztály főnöke Az internátus igazgatónője. Tandíj kezelő. Jegyző. A diákkaptár vezetője A rajzszertár őre A műv. rajz vezetője A tornaszertár őre. A sportkör vezetője V. osztály főnöke Az önképzőkör vezetője A VI. osztály főnöke. I. osztály főnöke.
Heti óraszáma O TH <M <M m T-I T-I M S4 o M T-t C\\1 M - w
Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított CO HH f—H CO** s a >3 œ 5 a S «v 6 :o E-i « "m-f"1 - • a «- a \'i—i •all gl-S •o^D sa > h—1 a 3 bD -œ 05 fi fi ® S mmK ® .r« > m .fa S -M o, .g 3 N "S1 ¡i N CO ;3 VID so* > >2 1 H—3 t—1 „HH s> 1—( -Í> c8 fi tH O E-i >» - co"\'—1 ^ >>> S ^ e*H s-t o o3 cű.73 fcHE Ofi cö s 99 ^JÜj"- „rS S >,2\'Sa l-H <P>0 . fi M « -0> C3 cö J > V M > CS i—!■» tH .1-1 \'O •O M »C fi ■¿".SÍ? "¡z-ca is N cö cc >> O 61 W cS S
Szolgálati éve s. I t". H. 00 tH tH iß O l-l
>o co t-i T-I CO co tH tH t— T-I O T-I
Képesítése és alkalmazásának minősége magyar—történelem megbízott igazgató történelem- földrajz segélydíjas tanár mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár rajz segély díjas tanár torna segélydíjas tanár latin-magyar rendes tanár latin—történelem—földraj z állami rendes tanár magyar—német helyettes tanár
Tanár neve Kabos M. Petra dr. Barlay Magda 1941. II. 15-ig Biztos M. Margit Fikár Mária Gärtner Éva Gesmay M. Carmela Gyánti Erzsébet Havas Ilona
mçzsjog i-i <N co -f to CO t^ 00
19
A VII. oszt. főnöke Igazgató-helyettes. Fizikai szertár őre, A VIII. oszt. főnöke A leánycserkeszet vezetője A II. oszt. főnöke A földrajzi szertár őre. Ifj. hitszónok. A természetrajzi szertár őre III. osztály főnöke Az ifj. vöröskereszt vezetője. Ifj. hitszónok. Az énekkar vezetője
tH CVJ , 00 tH <M -M CD TH S O CJ CD tH CM m
eo l-H !>£ M "l—H >< >;> >B Ö" . • "l-H SE ® S M HH M* HH ca AS a 3 S 5 >® M 03 B» >> hH Cö d s § <5 m z ] Ifl M AS •».►j ® ö>t3- "-rö a n M os „-a!- hh\'® bo sSl ©r > Cl" > l-H fZj <> h-H HH ». HH <N# w" HH B > << 1-1 > a C8 -4-> -H» S £ 5 r HH icTn.> L H"1 HH™-« ö ci] gis "bd s d "f a m fH QJ Tl H ro hh ^ M HH HH \' > - eaT*. KJ >—< >> HH H eo" 03 B-® B tí « g 0 •® Hittan 12, II.2, III.2, IV.2, V.2, VI.2, VII.2, VIII.2 Dl > HH -03 «H *IH 2° ■ h O í» O HH HH HH HH AS ® a «
o tH tH Ml ■SÍ OS 31/2 Tf CD
O th CO Ti M 5? 05 31/2 M CD •ni
-
menny.-tan—fizika rendes tanár kézimunka óraadó tanár német—francia helyettes tanár történelem—földrajz óraadó tanár hittan megbízott hittanár természetrajz—kémia rendes tanár német—francia helyettes tanár hittan megbízott hittanár gyorsírás óraadó tanár ének óraadó tanár
Kugler Sándorné Kovács Györgyi Magyar M. Gemma Miltényi Györgyi Nyáry Rudolfné Várközy Ilona 1941. II. 16-tól Dr. Oross István 1941. I. 23-tól ■ Perjés Istvánné Hámori Vilma Pollich Mária Dr. Tersztenyák László 1941. I. 22-ig Ivancsits Mária Witzenetz Jolán
<35 o tH T-I T-I CM TH co tH tH m TH CD T-I r» T-I 00 rH
20
a) A rendkívüli tárgyak tanárai:
Fikár Mária, a művészi rajz tanára.
Gesmay M. Carmela és Gyánti Erzsébet, a latin nyelv tanárai.
b) A nem kat. valiásu tanulók hitoktatói:
Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, ág. h. ev. hitoktató. Pomóthy Dezső, ref. lelkész, reí. hitoktató. Winkler Ernő dr., főrabbi, izr. hitoktató. Dr. Winkler Ernőné Munkácsi Noémi, izr. hitoktató.
c) Iskolaorvos:
Morandini Kornélné dr. Fodor Erzsébet.
A tanárok társadalmi tevékenysége.
Havas Ilona, Miiltényi Györgyi a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja.
Miiltényi Györgyi a Néprajzi Társaság tagja, Havas Ilona a Néprajzi Társaság pártoló tagja. ,
Tersztenyák László, a hittudományok doktora, a Szt. Ilona Leányklub egyházi tanácsadója, a Szt. Ferenc harmadrend központi választmányi tagja, a Zrínyi Miklós; Irodalmi és Művészeti Kör ^meghívott tagja; irt a ZalaiíKözlönyben, lelkipásztori leendőket végzett a felsővárosi templomban és a kórházkápolnában.
Dr. Oross István a Katolikus Iparos é,s Munkásifjak Országos Egyesületének (K. I. O. E.) egyházmegyei moderatora.
Kugler Sándorné, Havas Ilona a MANSz tagjai.
Kugler Sándorné a Term. Tud. Társulat tagja.
Iskolánk az 1940—41. iskolai évben.
1. Az iskolai munka menete. Alakuló értekezletünket augusztus 27-én tartottuk meg. Augusztus 28., 29., 30. és 31-én voltak a különbözeti és magánvizsgálatok. A javitóvizsgálalok szeptember 4-én voltak. Szeptember 6. és 7-én a pótbeiratásokat végeztük. Ugyancsak szeptember 4., 5. és 6-án voltak a szeptemberi érettségi Írásbeli vizsgálatok. Az iskolai évet 8-án szentmisével, Veni Sancteval és évnyitó ünnepéllyel kezdtük meg, majd elvonulás és tisztelgés következett az Országzászló előtt. 9-én a fegyelmi szabályok kihirdetése után megkezdődött a rendes előadás, mely a hivatalos szünetek és az áprilisi 2 napos rendkívüli szünet — mikor iskolánkat hadi célokra foglallak le — leszámításával június hó 14-ig folyt. Szeptember 12-én tartottuk a szóbeli érettségi vizsgálatokat. A december havi különbözeti és magánvizsgálatok december 11. és 12-én folytak. Az összefoglalásokat a VIII. osztályban május 9., 10., 12., 13. és 14-én, azl—-VII. osztályokban pedig junius 16-tól 50-ig tartottuk meg. Az évvégi magánvizsgálatok! junius 5., 6 és 7-én voltak. Az iskolai évet junius 25-én fejedük be Te\' Deummal és évzáró ünnepéllyel.
2. Változások a tanári karban. A múlt iskolai év végén Gör-gényi Gertrud, Badó Ilse segélydijas tanárok, valamint Einwag M. Annunliata óraadó tanár megváltak az intézettől. Helyükre a Rend Fikár Mária és Gärtner Éva (\'tanárokat alkalmazta. Évközben ujabb változások történtek. Január hóban dr. Tersztenyák László hittanárt a Megyéspüspök Ur más munkakörbe helyezte. Utódjául a Püspök Ur dr. Oross Istvánt nevezte ki. Február hóban dr. Barlay Magda vált meg az intézettől., Utóda Nyári Rudolfné Várközi Ilona lett. A távozottak sorából külön kell megemlékezni dr. Tersztenyák Lászlóról, aki öt éven át működött intézetünkben mint annak első önálló hit tan árja. A széptehetségü, kiváló tulajdonságokkal felruházott fiatal pap tanulmányai végeztével intézetünkben kezdte meg pályáját. Sok idealizmussal, papi hivatásának odaadó szeretetével indult nemes feladatának betöltésére, hogy megnyerje a reábízott leányifjuságot Krisztusnak, az Anyaszentegyháznak, a szebb, emel-kedetléb erkölcsi életfelfogásnak. Kedves és megnyerő, mindenkor jóindulatot sugárzó egyéniségével nem volt nehéz célt érnie és hisz-szük, hogy növendékeink fogékony lelkében az egész életre szóló, maradandó eredményeket hozott létre.
3. Iskolai látogatások. A dunántúli kerület kai. Főigazgatójának megbizása alapján Barta István, a nagykanizsai piarista gimnázium igazgatója 1911. évi március hó 17., 18., 20. és 21. napjain végzett hivatalos látogatásokat. Május 23. és 24-én dr. Solymár István c. esperes plébános hivatalos íátogalást lett a hittanórákon.
4. Valláserkölcsi, hazafias és szociális nevelés. Eszményekre van szükségünk, hogy magasabb rendeltetésünket betöllhessük. Isten-, haza- és emberszeretet azok a vezércsillagok, amelyek a szebb,
22
nemesebb emberélet útját jelzik. Korán kell ezeket megismertetnünk növendékeinkkel, hogy megtanuljalak egész éleire ragaszkodni irányításukhoz. Igyekeztünk tehál fölhasználni az erre szolgáló alkalmakat részben a tanórákon, másrészt azokon kivül.
A vallásos lelkület kialakítása egyik főcélja volt jubileumi ünnepségeinknek. Rendalapitónk, Fourier Szt. Péter halálának 300. évfordulójára ezért rendeztünk irídiumot, a felnőttek számára a ferences plébánia-templomban, növendékeink részére az intézet kápolnájában. Buzai József, a szobi la^arista rendház főnöke szent-beszédeivel mélyen szántott az idealizmusra fogékony ifjuságunk lelkében és hisszük, hogy magvető munkájának terméseit az örök élet csűreibe gyűjtik majd növendékeink őrangyalai.
Márqius végén dr. Birkás István az I—III. o., dr. Patton János a IV—VIII. o. lelkigyakorlatait vezette. Az elmélyedésnek e komoly és mégis kedves napjaiban a \'sziveket Istenhez vonzó szentbeszédek hatása alatt mennyi nemes eszme fogant meg a lelkek mélyén, mennyi szent elhatározás lett uj törekvések csirája ! Adja Isten, hogy növendékeink mindig kitartsanak a megszeretett igazságok követésében és az itt nyert kegyelmek későbbi életükben is „meghozzák gyümölcseiket.
Á vallásos világnézet kialakítását szolgálták a vasár- és ünnepnapi szentbeszédek is, melyekkel az intézet hittanára gyújtogatta a kis szivmécsesek lángjait. Á kötelező\'\'négyszeri szentáldozáson kivül a hó első péntekén, sokan minden héten, egyesek naponkint táplálkoztak az örök élet Kenyerével. Köszönetet mondunk Grujber József piarista tanár urnák, aki hétköznapokon a diákmiséket mondotta és lehetővé tette, hogy a melegebb időben valamennyien, a téli hónapokban a buzgóbbak naponkintrészt vehettek a szentáldozaton.
Mig a vallásos életfelfogásra való nevelés elsősorban a Mária-kongregáció és Szivgárda keretében történt, a hazafias nevelés legszebb alkalmait az élet, a niagyar Sors, a megrázó .és felemelő történeti események szolgáltatták. Az iskolai; évet Erdély egy részének visszatérte feletti örömünk sugárzatában nyitottuk meg. Részt vettünk a város ünnepén, melyet az alkalommíal a főtéren rendezett, majd intézetünk meghitt falai között ünnepeltünk és meghallgattuk a Kormányzó Ur kolozsvári, bevonulását a rádió közvetítésével. A nagyhéten szorongva, de reménykedő szivvel figyeltük az ágyúdörgés távoli moraját, hogy húsvétkor annál nagyobb legyen az örömünk a Délvidék visszatérése fölött. Ereztük, hogy az isteni, gondviselés őrködik felettünk és igyekeztünk növendékeinkkel is megsejtetni az egyesek és nemzetek életében érvényesülő örök törvények és igazságszolgáltatás fenségét. Az élet és tanulmányi anyag nyújtotta alkalmakon kivül felhasználtuk a hazafias ünnepélyek léleknevelő hatását is, amint arról másutt beszámolunk.
A szociális nevelés elsősorban az Ifj. Vöröskereszt és Leány-cserkészet feladata volt, de a női lélekhez annyira illő szép munkába belevontuk az egész intézetet. Meg is értették kicsinyek és nagyok, hogy közreműködésükre, ügyességükre és áldozatkészségükre nagy szükség van és a maguk részéről megható buzgósággal tettek eleget jó szivük ösztönzésének. Csak igy volt lehetséges, hogy karácsonykor 600 P értékű cipőt, azonfelül más ruhaadományokat oszthattunk ki a szegény gyerekeknek, sok könyvet, játékot, ruhaneműt küldhettünk a kolozsvári napközi otthon számára, az árviz-
23
károsultaknak gyűjtöttünk, szegény templomokat felruháztunk, az uj Jézus Szive templom részére egy ablakot csináltattunk és ilyen módon bevezettük növendékeinket az apostoli buzgóság és segítő szeretet munkájába, amelynek folytatását iskolájuk elvégzése után az élet és társadalom várja,tőlük. Jótettük boldogító érzése legyen a jövőben is legszebb jutalmuk.
5. iskolai ünnepélyek. A vallásos\' és hazafias eszmények szolgálatában az év folyamán a következő ünnepélyeket rendeztük : 1. Szeptember 15-én az erdélyi területek visszacsatolásának örömére hazafias ünnepélyt rendeztünk, melynek keretében rádión meghallgattuk a Kormányzó Ur öfőméltóságának kolozsvári bevonulását. — 2. Október 6-án hazafias ünnepélyt tartottunk az önképzőkör rendezésében. — 3. Október 27-én Krisztus Király ünnepély volt. Rendezte a Mária Congregáció. — 4. November 10-én vidám délutánt rendeztek növendékeink, melynek jövedelmét szegény gyermekek felruházására fordítottuk. November 19-én Szent Erzsébet ünnepély volt. — December 20-án volt a karácsonyfa-ünnepély, melyet a Leánycserkészek rendeztek. Ennek keretében 70 szegény gyereket ajándékoztunk meg: ruhával, cipővel és élelmiszerrel. — Január 19-én farsangi! előadást rendeztünk, melynek keretében az alsó osztályok a »Babagyáros« c. színdarabbal, a felső osztályok pedig a »Tündérfátyol« c. irredenta színmüvei szerepeltek. — Március 15-én hazafias ünnepélyt rendezett az önképzőkör. — Junius 9-én volt a madarak és fák napja. — Junius 25-én pedig évzáró ünnepéllyel fejeztük be aZ évet.
6. Adományok. A jeles magaviseletű és előmenetelő növendékek jutalmazására a következő adomány oki\'érkeztek az intézethez: Nagykanizsai Bankegvesület és Délzalai Takarékpénztártól 40 P, Néptakaréktól 20 P, Magyar Nemzeti Banktól 30 P, Magyar Bank és Kereskedelmi R.-T.-tól 20 P, Dunántuli Gazdasági Szeszgyártól 40 P. A nemeslelkü adakozók fogadják hálás köszönetünket. A pénz- és könyvjutalmakat az évzáró ünnepélyen osztottuk ki,
7. Filmoktatás. A V. K. M. oktatófilmek szervesen egészítették ki a tanítás anyagát. Jó szolgálatot tettek különösen a természettudományok tanításánál, mint pl. a földrajz keretében, ahol távoli országok tájait varázsolták a növendékek szemei elé. Nagy örömet szereztek ezek a filmek a növendékeknek és nagyban előségitették a tárgy iránti érdeklődés fokozását. Az elmúlt iskolai évben 65 db, főleg a term .tudományok köréből valói filmet vetítettünk le.
8. Tanulmányi kirándulások. Az elmúlt iskolai év folyamán a közlekedési nehézségek miatt csak a városban és környékén tettünk kisebb tanulmányi kirándulásokat. Az I. osztály tanulói szeptemberben dr. Barlav Magda tanárnő vezetésével egésznapos kiránduláson voltak a városi erdőben.
A II. osztály tanulói szeptember 23-án Gärtner Éva tanárnő vezetésével a városi erdőben töltöttek\'egy vidám napot. — P. Hámori Vilma tanárnő vezetésével szántóföldön és a városi parkban növénytani tanulmányt végeztek. Májusban effésznapos kirándulást tettek a Hétforráshoz M. Gemma ésj dr. Oross István tanárok vezetésével.
A III. osztály növendékei egynapos kirándulást lettek Nagy-récsére az osztályfő vezetésével.
A IV. osztály növendékei szeptemberben Kiskomáromban voltak egésznapos kiránduláson az osztályfő vezetésével. P. Hámori
24
Vilma tanárnő vezetésével megtekintették a helybeli tejüzemet, a vajgyár at és a Mansz szövőmühelyt,
Az V. osztály tanulói szeptemberben Kiskomáromban voltak az osztályfő vezetésével, ahol természetrajzi tanulmányokat végeztek. P. Hámori Vilma tanárnő vezetésével a városi parkban végeztek (növénytani tanulmányt. Junius elején pedig 2 napos balatoni kiránduláson vetlek részt.
A VI. osztály tanulói dr. Barlay Magda tanárnő vezetésével Imeg-tekintettek egy országos vásárt. P. Hámori Vilma tanárnő vezetésével tanulmányúton voltak a helybeli szeszgyárban, Mansz szövődében és kötő-szövő gyárban.
A VII. osztály növendékei P. Hámori Vilma tanárnő vezetésével tanulmányi látogatásokat tettek egy helybeli méhészetbe, vajgyárba, tejüzembe, légvédelmi óvóhelyre, vágóhídra, gazdaságba, tópartra és Röntgen-intézetbe.
A VIII. osztály tanulói K. Kovács Györgyi tanárnő vezetésével megtekintették a helybeli jéggyárat, villanytelepet, autójavító üzemet és az állomást, ahol a mozdonyokat tanulmányozták.
A három felső osztály szeptemberben, ¡az Igazgató, és osztályfőnökök vezetésével egésznapos kirándulást tett Homokkomáromba, ahol a templom készülő freskóit tekintették meg.
Végzett tanítási anyag.
Iskolánk VII—VIII. osztályában a nagymélt. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter 1927. évi 1889. eln. sz. rendeletével kiadott leányliceumi tanterv szerint végeztük el a tanítási anyagot. Az I., II., III., IV., V. és VI. osztályokban a V. K. M. 3000/1935., 1301/1936., 5200 1937. és 109.646/1938. IX. eln. sz. rendelete értelmében az új gimnáziumi és leánygimnáziumi tantervet követtük.
írásbeli dolgozatok tételei a magyar nyelvből és irodalomból:
V. osztály.
1. Gondolatok a térkép előtt. Elmélkedés. Iskolai dolg.
2. a) A cellák lakói. Jellemzés.
b) Élők a holtak birodalmában. Elmélkedés. Házi dolg.
3. a) V. László lelkivilága. Jellemzés.
b) Hogyan olvasom ki Isten létét a természetből. Elmélkedés. Házi dolgozat.
4. a) Ha egy kívánságom teljesülne. Elbeszélés.
b) Hogyan élnek a növények. Természetrajzi értekezés. Iskolai dolgozat.
5. a) Kazinczy korában. Korrajz.
b) Keresztes lovagok a Szentföldön. Értekezés. Iskolai dolg.
6. a) Mit akart Széchenyi? Értekezés.
b) A tuberkulózis mint nemzeti veszedelem. Értekezés. Házi dolgozat.
7. a) „Mert szegénynek drága kincs a hit." Elmélkedés.
b) Gondolatok a lelki gyakorlatokból. Elmélkedés. Iskolai dolg.
8. a) A mai magyarság képe. Értekezés.
b) Hogyan sportoljunk ésszerűen. Értekezés. Házi dolg.
25
VI. osztály.
1. a) Legmélyebb vallásos élményem.
b) Legszebb művészi vagy természeti élményem. Élményleírás. Iskolai dolgozat.
2. a) Az ősi hűn családi élet rajza a Buda halálában.
b) A film értéke a középiskolai oktatásban. Fejtegetés. Házi dolgozat.
3. a) Korrajz a „Zord idő"-ben.
b) Petőfi leíró művészete. Fejtegetés. Házi dolg.
4. És kétségbeesett kacaj lőn Nagyida. Fejtegetés. Iskolai dolg.
5. a) Hogyan lett Márton kanonokból Alpár vezér?
b) Történelmi eszményképem. Fejtegetés. Házi dolg.
6. a) Jókai Mór regényírói sajátságai.
b) A Paradicsom Dante elképzelésében.
c) Milyen területi változásokat hozott az utolsó 3 esztendő Magyarország történetében? Fejtegetés. Házi dolg.
VII. osztály.
1. a) A középkor női ideálja. Ismertetés.
b) Az ősmagyarok lelkivilága. Jellemzés. Iskolai dolg.
2. a) Egy kedves regényem döntő mozzanata. Fejtegetés.
b) Mit használt a vértanuk haláltmegvető bátorsága az Egyháznak? Értekezés. Házi dolg.
3. a) Zrínyi és Gyöngyösi. Jellemzés.
b) Amikor jót cselekedtem. Filozófiai elmélkedés. Házi dolg.
4. a) Mikes lelkivilága. Jellemzés.
b) Mohi... Mohács... Trianon..- Értekezés. Iskolai dolg.
5. a) Szent László király a történelemben és irodalomban. Értekezés. b) Fényképezés. Értekezés. Házi dolg.
6. a) A Parainesis értéke a mai nemzeti élet szempontjából. Értekezés.
b) Bessenyei írói arcképe. Jellemzés. Házi dolg.
VIII. osztály.
1. a) Mit kíván tőlünk Széchenyi ma? Elmélkedés.
b) Európa felszínének hatása az államok kialakulására. Tanulmány. Házi dolg.
2. a) Vörösmarty hazaszeretete. Értekezés.
b) A család szerepe a gyermek nevelésében. Értekezés. Iskolai dolgozat.
3. a) Petőfi és Arany barátsága. Értekezés.
b) Fourier Szent Péter emléke. Elmélkedés. Házi dolg.
4. a) A nő szerepe az ember tragédiájában. Értekezés. b) Az áram kémiai hatása. Értekezés. Házi dolg.
5. a) A szimbolikus költészet. Tanulmány.
b) A lelki gyakorlatok után. Elmélkedés. Iskolai dolg.
26
Ifjúsági egyesületek.
1. Vallásos ifjúsági egyesületek. A hittanórák inkább arra vannak hivatva, hogy a katolikus világnézet szerteágazó elgondolását ismertessék. Ennek az ismeretnek azonban csak akkor van értéke, ha tettekre ösztönöz, ha követésre lelkesít. Vallásos egyesületeinkre vár az a feladat, hogy az ifjúságot hite gyakorlására rávezesse. Tamilja meg a diákévek ezer élménye közölt az elvhü élet művészetét\'. Ne szűnjék meg vallásos érzülete abban a percben, mikor kilép a kápolna ajtaján, hanem a krisztusi lelkület hassa át a komoly kötelességteljesítés vagy önképzés órái közben épp ugy, mint játék vagy szórakozás alatt.
Szivgárda. A gyakorlati katolikus életet a gyermekkor éveiben kell megszeretni. A gyermek életének egyik fömozzanata a játék. A Szivgárda ezen az uton vezeti I, és II. osztályos tagjait a gyermeki, de mégis mély lelki élet útjára. Minden héten játék- és.mesedélutánra gyűlnek össze a gárdisták. Énekléssel, szavalatok elmondásával váltakoznak a szórakoztató műsorszámok. Ebben a kedves, játékos formában hozzuk lelkükhöz közel at Oltáriszentség tiszteletét, rávezetjük1 őket a jellemhibák elleni küzdelemre, erénygyakorlatokra. A vezetés munkájában több felsős kongreganista lány is bekapcsolódott, akik mint »családvezetők 8—10 kislányból álló csoport irányítását intézték.
Az egyesület nyilvános szereplése : Alakulás : 1941. március 9. Első tagavatás : május 22. Az I. és II. osztály majdnem minden tagja avatásra került. A tagok havonként közösen járulnak a szent-áldozáshoz. Az év folyamán két kisebb ünnepélyt rendeztek.
Az egyesület különösebb tevékenysége : bélyeggyüjtés a kat. missziók részére, apostolkodás a katolikus sajtó terjesztése terén.
Az egyesület tisztikara : Csoportvezető : dr. Oross István hittanár. Helyettese : Magyar M. Gemma. Családvezetők : Freyslinger Marian VII. o. t., Pálfalvi\' Etelka VII. o. t., Ehmann Zsuzsa VI. o. t. Kitüntetett gárdisták : Hortobágyi Ida I. o. t., Simigh Klára II.
0. t., Horváth Judit I. o. t., Barabás Margit I. o. t., Tegzes Mária
1. o. t., Schermann Mária: II. o. t, Fehér Ilona II. o. t.
Mériakongregáció. A nagyobb leányokat ¡rányitja a gyakorla-tian katolikusi életre. Működése 4 szakosztály keretében történik.
1. Hitvédelmi szakosztály. Az életbe kilépni készülő nagylányok problémáit vitaija meg. A II. félév folyamán a szakosztályi vitaülések a következő két tárgykört, ölelték fel : »Jelenlegi, családi életünk kihatása a Jövő családjára« ; »Igényesség — egyszerűség — boldogság.« — vitaülések felolvasásait, majd a rákövetkező hozzászólásokat közbeszúrt énekszámok és szavalatok tették\'változatossá.
2. Eucharisztikus szakosztály. Az itt lefolyó előadásokban a gyakorlati lelki élet kérdéseire kapnak a kongreganisták eligazítást.
3. Missziós szakosztály. A külföldi és hazai hitierjesztő munkát támogatja. A tagok munkaórákat vállalnak s ezek alalt ,him-
27
zéssel, kötögetéssel 101.92 P-t kerestek meg s ezt odaajándékozzák az egyesület céljaira. Ez évben 2 ,albát, 2 oltárteritőt, 1 karinget, 9 váll-kendőt és 2 teljes kehelyfelszerelést készítettek a klskomáromi plébánia templomnak és 2 oltárteri tőt a belesi kápolnába. Ebben a szociális missziós munkában különösen kitűntek : Hegyi Erzsébet, Ku-lícs Zsuzsanna, Perédy Karola IV. o. t. és Lejdli Ida, Páhy Mária, Pápay Zsuzsanna V. o. t. A munkadélutánok alkalmat nyújtanak, hogy közben felolvasások tájékoztassák a tagokat a hitterjesztés kül-f földi híreiről. A szakosztályi gyűlés*«¡egyúttal családias jellegű összejövetel. Munka mellett vidám beszélgetés\'és ének folyik. A szakosztályi munka nem tűnik fel tehernek, sőt ujabb szál, mely a növendékek szivét meleg szeretettel köti az intézethez és a katolikus világnézethez.
4. Szociális szakosztály. A kongreganistákból álló cserkészcsapat irányítása mellett bevezeti a nem cserkész nagylányokat a szociális munkákba. A tagok a proletárgyermekeket felkaroló napközi otthonba járnak el segíteni. Néhányan a Szivgárdában mint »család-vezetők« a kisebbek szórakoztatásában és nevelésében segédkeznek.
A kongregáció tisztikara : Prézes : Dr. Oross István hittanár. Prefekta: Németh Marian Vili. o. Jegyző: Pálfalvi Etelka VII. Titkár: Lontay Benée VIII. Pénztáros : Németh Izabella VIII Könyvtáros : Éhmann Zsuzsanna VI.
A kongregációs könyvtár az év folyamán 46 db könyvvel gyara-vpodott, 127.71 P értékben.
Év végén öt tagunk viesz részt az országos kongregáció központ által rendezendő vezetőképző kurzuson.
2. Cserkészet. Intézetünkben a 238. sz. Árpádházi Boldog Jo-lánta cserkészleánycsapat működik. Vezető tanár : Miltényi Györgyi. 1940. szeptemberben kezdtük meg csapatunk negyedik munkaévét, feltéve magunkbaa, hogy a Magyar Cserkészleány Szövetség 20 éves fennállásának esztendejében a lehető legjobb munkát fogjuk végezni, a jó Isten, édes hazánk és embertársaink szolgálatában.
A nyári szünetben a csapat 9 tagja résztvett a központi táborban, Balatonszárszón, ahonnan jó emlékekkel tértünk vissza és lendülettel kezdtük meg jó munkánkat. Egy nagyleánytagunk résztveit az országos munkatáborban is ; élményeiről értékes beszámolót tartott egyik szociális tárgyú összejövetelünkön. Az uj munkaévet 1940. szeptember 17-én kezdtük meg. Tartottunk összesen 38 összejövetelt, illetve munkadélutánt. Októbertől kezdve csapatunk nagyleány tagjait beosztottuk a helybeli Napközi Otthonba szolgálatra." 20 cserkész-leány összesen 22 esetben vett részt ebben a munkában. Jíarácsonyra központunk az erdélyi anyák számára vándorkelengyét gyűjtött ; csapatunk egy teljes kelengyéit adott erre az akcióra. Januárban uj kelengye készítését kezdtük meg, ezt a helybeli csecsemővédőnek juttatjuk. Nagyleánycsaládunk januárban teaestet rendezett,» amely teljes iqrkölcsi és anyagi sikerrel\'járt. A oevételből juttattunk ,a felsőtemplom kibővitésére 50 P-t, karitatív munkákra 62.78 P-t, csapat-felszerelésre és könyvtárunk gyarapítására 61.74 P-t. A fennmaradt összegből arra méltó tagjaink a nyáron táborozási segélyben részesülnek.
A csapatmunkával párhuzamosan folyt a csapat kiképzése is. E helyen mondunk hálás köszönetet dr. Solymár István esperesplébános urnák,a ki szives volt! \'csapatunk lelki vezetését vállalni vés
28
akinek ériékes, lelkesítő és nevelő értékű előadásai mindegyikünk lelkében visszhangra találtak. Ugyancsak köszönetünket fejezzük ki dr. Fodor Aladár v. t. orvos urnák, akii egy halhetes tanfolyam 12 előadásában fáradságot nem kiméivé, oktatott ki bennünket az elsősegélynyújtásra. Cserkészleányszivünk nagy örömére április hónapban 14 újoncot avattunk és ezzel elértük a megkívánt teljes létszá-, mot. Májusban bekapcsolódtunk a >;jótelt-hónap « mozgalomba : az eredmény : május 1—28-ig 24 cserkészleány 2652 jótettet végzett. Jelenleg izgatottan várjuk a központi pontozási verseny eredményét és örömnjel készülünk a nyári táborozásra a Hármashatár.hegy alján, hogy majd a jövő munkaévben,\'Isten segítségével ismét jó munkát végezhessünk ! A krónikás.
3. Ifjúsági Vöröskereszt Egyesület. Az Ifjúsági Vöröskereszt Egyesület 1940. szeptember hó folyamán tartolla alakuló gyűlését. Elnök : Perédy Karola IV. o. t., jegyző : Hegyi Erzsébet IV. o. t., pénztáros : Kerecsényi Edit IV. o. t. i
Az egyesület célja a tanulókat jótékonyságra, a szegények gyá-molitására nevelni. Havonkint tartolt gyűléseken a tanulók kézimunkáztak, egészségügyi dolgozatokat olvastak fel, beszámoltak jótékony cselekedeteikről. A munkadélutánokon buzgalommal vetlek részt.
4. Önképzőkör, önképzőkörünk régi, de mindig uj célja a magyar nyelv ápolása, az irás művészetének és az irodalomnak vallásos és hazafias szellemben valóf elmélyítése, a tanulók esztétikai érzékének és ítélőképességének fejlesztése volt, melyet a tanulók nagy lelkesedéssel akartak megvalósítani. \'
Az évi programm megállapításában szemelőtt tartottuk a nemzeti irodalom nevezetesebb évfordulóit, a N. D. Rend szt. alapitója halálának 300. évi évfordulója sem múlhatott el önképzőkörünk életében nyom nélkül. A 3 napos ünnepség záróünnepélyét körünk diszakadémiával zárla.
A tagok buzgó munkásságot fejtettek ki mind az irodalom, mind a természettudomány, fizika, földrajz területén. Október 6-án és március 15-én diszoyülést rendeztünk ; volt még 12 rendes, 1 alakuló és egy zárógyülésünk tartalmas, szép munkával.
Munkásságukéli külön dicséretet kaptak : Gadányi Margit és Kerecsényi Ágnes VIII. o. t., \'Fábián Magda, Halász Éva, Lázár Éva, Ney Livia, Pusofszky Elvira VII. o. t. Az önképzőkör vezető tanára : Gesmay M. Carmela. A tisztikar tagjai: elnök : Csiszár Jolán VIII. o. t, főjegyző : Bogdán Blanka, pénztáros : Kerecsényi Ágnes VIII. oszt. tanuló.
Sportkör. Intézetünk sportköre 1940. szeptemberében tartotta ujraalakuló gyűlését, amelyen a következő tisztikart választotta meg : elnök : Bogdán B. VIII. o.,\'¿alelnök : Mischon Magda VII. o., titkár : Tasy A. VI. o., pénztáros,: Krátkv É. VI. o., szertáros : Pusofszky E. VII. o. A sportkör neve: »Nagykanizsai Nolre \\Dame Leánygimnázium Boldog Kinga Sportköre . Tiszteletbeli elnök : Ka-bos M. Petra igazgatónő. A sportkör vezető tanára : Gárlner, Éva Mária oki. középiskolai leslnev. lanár. Az intézet tanulóinak száma: 146. A sportkörben működő tagok száma: 131. A testnevelés alól felmentettek száma : 15. Működő szakosztályok : torna, atlétika, játék, korcsolya, úszás. Játékra alkalmas udvar : 195 négyzetméter. Iíorcsolyához és teniszhez alkalmas pálya áll rendelkezésre. A sportkör heti 2 órában gyakorol.
29
A tornaszakosztály vállalta az orsz. jelvényszerző verseny rendezéséi, melyet december 2-án tartottunk meg, s ezen az infezet 20 növendékén kivül a pécsi Miasszonyunkról nevezeti Női Kanonokrend Leánygimnáziuma és a Nagykanizsai Női Kereskedelmi Szaktanfolyam növendékei szép számmal és eredménnyel vettek részt.
A MOTESz dr. Krizsanecz Károlyné lestnevelési főiskolai tanárnőt küldte ki versenybírónak, aki a verseny végén az összes indulónak kiosztotta a jelvényeket. 5 ezüst, 8 bronz és 7 vas-jelvényt szereztek iskolánk növendékei.
A tornaszakosztály ezenkívül házi összetett tornaversenyt rendezett május hó 1-én és 19-én, melynek anyaga: Egyensúly, talaj,; gyürühintá és svédszekrény gyakorlat volt. A verseny eredménye :
1. korosztály : I—II. o. 1. ívrátky N. IT. o. — W,eIlo\\vszky K. I. o.
2. Sermann K. II. o. — Szakalos K. II. o. 3. Misik Zs. I. o. — Simigh K. II. o. II. korosztály. III—IV. o. 1. Hegyi E. IV. o. 2. Reisch Zs. ;III. o., 3. Bakos L. 111. o. 111. korosztály: V -VI—VII. o. 1. Klein E. VI. o. 2. Kráiky É. VI. o. 3. Bolla M* VII. o.
Atlétikai szakosztályunk május 1-én házi maírasugrc verseny/: rendezett három korosztály számára, melynek eredménye : I. kor-oszlálv I—II. o. 1. Mis,ik Zs. I. o. 115 cm. 2. Szabó M. II. o. 110 cin.
3. Flesch Zs. II. o. 107.5 cm. II. korosztály: 111—IV o. 1. Hegyi E. IV. o. 127.5 cm. 2.\'Lengyel É. IV. o. 122 5 cm. 3. Gazdag I. IV. o.. és Reisch Zs. III. o.7120 cm. III. korosztály: V—\'VI—VII. o. 1. Kondíts M. V. io. és Tasv A. VI. o. 125 cm. 2. \'Bolla M. VII. ó, és PápaJ! Zs. V. o. 115 cm. 3. Farkas I. VI. o. és Fábián M. VII. o. 110 cm. /
A jálékszakoszlály III—VII. o.-ok számára kosárlabda körmér-kőzésl rendezett május hónapban. Győzött a VI. o. : Bíró É.\', Elek I., Danitz B., Klein E.. Tasy A. Második a III. o. : Bakos L., Horváth É., iteiseh Zs., Tóth M., Fritz E. Harmadik a IV. o. : Gazdag I., Hegyi E., Iffsits E., Kulics Zs., Lengyel É.
A sportkör tagjai számára közvetlenül az iskolai év befejezése után l-l napos ingyenes uszótanfolyamot rendezünk, melyre 68 növendék jelentkezett.
A sportkör vagyoni helyzete : Sportkörünk ez évben semmiféle adományban nem részesült. A sportkör multévi maradványa : 38.90 P. A jelen tanévben befolyt összeg : 364.62 P. A sportkör összes kiadása: 341.33 P. Maradvány: 62.19 P.
Ez évi munkánkat zártkörű tornavizsgával zárluk le junius 11-én d. u., melyen a sportkör összes tagjai szerepeltek.
Gyorsírókörünk. Ivancsi Is Mária tanárelnök vezetésével a következő tisztikarral alakult meg a IV. osztály tanulóiból : elnök : Lengyel Éva, jegyző : Hegyi Erzsébet, pénztáros : Balázsovits Ilona és könyvtáros : Kerecsényi Edit. A kör hetenkint tartott gyűlést, illetve gyakorlóórát. Évvégi versenyünk eredménye : 1. Hegyi Erzsébet, 2. Budai Erzsébet, III. Kulics Zsuzsanna; jutalmat kaptak még: Kerecsényi Edit és Perédy Karola.
30
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Latin nyelvi tanfolyam. A latin nyelvet mint rendkívüli tárgyat a VII—VIII. o.-ban tanítottuk heti 3 3 órában. Vezető tanárok: VII. o. Gesmay Mária Carmela, VIII. o. Gyánti Erzsébet.
A VII. o. olvasmányai: Vergilius: Aeneis: I. II. és VI. énekéből és Plinius leveleiből: I. 1., I. 6., I. 13., VI. 16., VIII. 8., IX. 7., X. 23., 24., 96., 97. Nyelvtanból az összetett mondatok tanát s régiségtanból a magánrégiségeket végeztük el. Havonta egy isk. írásbeli dolgozatot írtunk. A tanfolyamot 9 növendék látogatta.
A VIII. o. olvasmányai: Horatii Carminum I. 1., 3., 4., 9., 10., 11., 14., 20., 22., 24., 37. II. 3., 10., 16., 18. III. 1., 30. IV. 3., Epod. 2., Sat. I. 1. 1—51., I. 9. Taciti Annalium I. c. 1., 2., 3., 4., 5., Agricolae: c. 4., 5. Az olvasmányokkal kapcsolatban a nyelvtant állandóan ismételték. Foglalkoztak a római irodalom történetével, régiségtanból az államrégiségeket végezték el. Havonta egy iskolai írásbeli dolgozatot, félévenként egy magyarnyelvű házi dolgozatot készítettek. A tanfolyamot 5 tanuló látogatta, mind az öt jelentkezett érettségi vizsgálatra.
Rendkívüli rajz. Rendkívüli rajzot heti 2 órában tartottunk.
Vezető tanár: Fikár Mária, intézeti rajztanár.
Minden egyes növendék tehetségének és egyéni ízlésének megfelelő feladatot kapott. Ezáltal tartottuk ébren az állandó munkakedvet. A növendékek különböző rajzolási és festészeti technikában gyakorolhatták magukat (ceruza, szén, vízfestés, tus).
Végzett anyag: Síkformák, virágcsendéletek, fejtanulmány gipszmodell után, díszítő tervezések, emlékezet utáni rajzfeladatok.
A készített munkából kiállítást rendeztünk.
A tanulók névsora és érdemjegye: Kreiner Hedvig I. o. 1 Danitz Blanka VI. o. 1
Zborovszky Katalin II. o. 1 Tasy Klára VIII. o. 1
Buday Erzsébet IV. o. 2
Rendkívüli torna.
Vezető tanár: Gärtner Éva M.
A rendkívüli tornát 2 csoportban, heti 4 órában tartottunk, melynek célja elsősorban a hanyag tartású és gerincferdülésre hajlamos növendékek tartásának javítása gyógy gimnasztikai gyakorlatokkal és a tehetségesebb növendékek ügyességének magasabb fokra való fejlesztése szertorna gyakorlatokkal, a ritmusérzék és harmonikus mozgás
fejlesztése ritmikus gyakorlatokkal.
A résztvevők névsora és eredményjegyei:
Balázs M. I. o. 1 Lengyel É. IV. o. 1
Bánfalvy Zs. I. o. 1 Páchy M. V. o. 1
Horváth É. I. o. 1 Mastnak S. V. o. 1
Misik Zs. I. o. 1 10 Tasy A. VI. o. 1
5 Steffler H. I. o. 1 Winkler S. VI. o. 1
Borzsavay J. II. o. 1 Mischon M. VII. o. 1
31
Könyv- és szertárak gyarapodása.
a) Könyvtár. 1. Tanári könyvtár. Ez évi gyarapodás 33 kötet 338*51 P értékben, Főként pedagógiai, irodalomtörténeti és történelmi műveket szereztünk be.
2. Ifjúsági köngvtár. Ez évi gyarapodás 65 könyv 20 P értékben.
3. Kongregációs könyvtár. Ez évi gyarapodás 20 könyv 140 P értékben.
b) Fizikai szertár. A szertár állománya felöleli a tanítással kapcsolatos legszükségesebb eszközöket. Barátságos, világos munkaterem áll a term. tud. oktatásának szolgálatában. A vetítőteremben vetítettük a V. K. M. oktatófilmeket. Idei beszerzésünk néhány darab kísérleti eszköz 38 P értékben. A szertár állománya 240 drb kísérleti eszköz 3830-84 P értékben.
c) Természetrajzi szertár. Idei beszerzésünk egy csontváz 180 P értékben. A szertár állománya 317 drb szemléltető és kísérleti eszköz 1652 80 P értékben.
d) Filológiai, történelmi, művészettörténeti szertár. Állaga 688 drb. Új beszerzés 8 drb 139 P értékben.
e) Rajzszertár. Állaga 138 drb. Üj beszerzésünk 6 drb magyaros korsó, váza és tányér, 8*50 P értékben.
f) Ének- és zeneszertár. Állaga 306 drb, hangszerek és kották. Új beszerzésünk 76 drb az egyházi és világi karénekhez szükséges kotta, 82-10 P értékben.
g) Tornaszertár. Állaga 157 drb tornaszer. Új beszerzésünk 2 drb zsinorlabda állvány és 2 drb ugrókötél összesen 26 P értékben.
h) Földrajzi szertár 86 drb térkép és szemléltető kép. Új beszerzésünk egy térkép 36 P értékben.
32
Érettségi vizsgálatok.
A június havi érettségi vizsgálatokra 12 rendes és 1 magántanuló jelentkezett.
Az Írásbeli vizsgálatok május hó 15, 16,17. és 19. napjain folytak le.
Tételek: 1. Magyar nyelvből:
a) Petőfi élete költeményeiben.
b) Lehullanak a trianoni bilincsek.
A növendékek közül 3-an az irodalmi tételt, 10"-en a történelmi tételt választották.
Eredmény: 4 jeles; 6 jó; 3 elégséges.
2. Német nyelvből:
Fordítási szöveg: A titkos útrakelés. Goethe Italienische Reise c. műve nyomán.
Eredmény: 5 jeles; 4 jó ; 4 elégséges.
3. Francia nyelvből:
Fordítási szöveg: A mosoly. Pap Károly elbeszélése alapján.
Eredmény: 5 jeles; 5 jó; 2 elégséges; 1 elégtelen.
4. Latin nyelvből: .»
Fordítási szöveg : C. Julii Caesaris : Commentarii de bello Gallico lib I. cap I. 1—cap II. 8.
Eredmény: 3 jó; 1 elégséges; 1 elégtelen.
Latin nyelvi kiegészítő érettségi vizsgálatra jelentkezett 5 tanuló.
Mind a 13 tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A június 8. és 9-én megtartott vizsgálatokon dr. Molnár Antal, a budapesti érseki gimn. tanára elnökölt. A kormányt Pető-Perepatits István tanügyi főtanácsos, ny. áll. gimn. igazgató képviselte.
Eredmény.
A tanuló neve Magaviselet Magyar nyelv Német nyelv Francia nyelv j Történelem Mennyiségtan Fizika Altalános eredmény [ Latin nyelv
Bogdán Blanka 1 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett
Bőczy Jolán 1 2 2 3 2 3 3 érett -
Csiszár Jolán 1 1 1 2 1 1 1 jelesen érett 2
Gadányi Margit 1 2 2 2 2 2 2 jól érett 3
5 Haiszer Margit 1 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett 2
Kerecsényi Ágnes 1 1 2 2 1 1 1 jól érett —
Lontay Renée 1 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett 2
Németh Izabella 1 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett 3
Németh Marianne 1 1 2 2 1 2 1 jól érett —
10 Somogyi Márta 1 1 2 2 1 3 2 jól érett —
Tasy Klára 1 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett —
Tóth Éva 2 3 3 2 3 3 érett —
Tóth Rozália 1 2 3 3 2 2 2 érett
33
A tanulók elbírálása.
(Rendtartás 97. §.) Érdemjegyek.
1. A tanuló elbírálásakor az elért eredmény kifejezésére mind a magaviseletből, mind a rendszeretetből, mind pedig az előmenetelből a jeles, jó, elégséges, elégtelen érdemjegyek szolgálnak.
Magaviselet.
2. A magaviselet elbírálása és a magaviseleti érdemjegyek meg^ állapitása a tánuló egyéniségének alább felsorolt vonásai alapján történnek.
a) valláserkölcsi meggyőződés ;
b) nemzeti érzés (hazafias magatartás) ;
c) jellembeli tulajdonságok (egyeneslelküség, jóindulat, akarati fegyelmezettség, tiszteleltudás stb.) ;
d) kötelességtudás és szorgalom ;
e) magatartás az iskolában és az iskolán kivül ;
f) tanulótársakra gyakorolt hatás.
3. E szempontok figyelembevételével a magaviseleti érdemjegyek megállapítása a következő elvek szerint történik :
Jeles érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi meggyőződése és nemzeti érzése nyilvánvalóan erős, jellembeli tulajdonságaival, különösen egyeneslelküségével, akarati fegyelmezettségével és tisztelettudásával társai közül kiválik, kötelességtudá,sa és szorgalma mindig állandó, magatartása az iskolában és az iskolán kivül korának minden tekintetben megfelelő és társaira nemesitőleg tat.
Jó érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi meggyőződése és nemzeti érzése kifogástalan, jellembeli tulajdonságai egyeneislelkü-ségét, akarati fegyelmezettségét, lísztelettudását megmutatják, kötelességtudása és szorgalma kielégítő, magatartása az iskolában és az iskolán kivül csak kisebb kifogásokra ad okot és a tanév folyamán csak egyszer részesült elsőfokúnál nem súlyosabb fegyelmi büntetésben.
Elégséges érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi és hazafiúi kötelességeit nem elég buzgalommal teljesili, jellembeli tutajr donságai közül különösen egyeneslelküsége és fegyelmezettsége javításra szorul s a tanév folyamán legfeljebb 2 alkalommal részesült harmadfokúnál nem súlyosabb büntetésben.
Elégtelen érdemjegyet kap a tanuló ,ha valláserkölcsi és hazafiúi kötelességei ellen súlyosabban vagy gyakrabban vét, egyene^-lelküségében, tisztelettudásában feltűnő a hiány, s az év folyamán e tekintetben fejlődést nem mutat, tanulótársaira káros befolyással van, az év folyamán háromszor vagy többször másodfokúnál sulyo»-sabb büntetésben részesült.
4. A magaviseleti érdemjegy a tanuló továbbhaladására nincs befolyással, de az általános tanulmányi eredmény megállapításában számításba kell venni. A magaviseleti érdemjegy megállapítása a személyi lap tekintetbevételével történik.
34
A tanulók érdemsorozata.
1. Osztály.
Osztályfőnök: Havas Ilona.
A tanuló neve 0) \'o w •>—( £ be . cd § 03 03 !H 03 N t/3 ■o B 03 « = i 3= > "03 a s- cd >> be cd s N \'5° E 2 ío fa > "53 i>i B 03 s •OJ z N "cd En a. N CC ■Ol a f-> s a S3 -w bc ■O) CO B B 03 S ffi Ü0 >03 03 > 03 B .—> X 0) Ei 4§ \'S. >03 N ce Aí 03 a •W ed c B a N -03 « á ■G 03 03 B co < ■a B cd H 1.1. É. a N 03 ■ö 03 JA II. U
Ács Erzsébet 1 1 1 J 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 lf
Balázs Márta 2 2 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 2 - _
Barabás Margit 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1 2 2 1 2 - _
Bánfalvi Zsuzsanna 1 2 1 2 3 3 2 2 2 1 2 2 1 3 - —
5 Dene Jolán ref. 1 2 1 2 3 2 2 3 1 1 1 2 1 3 lf lf
Futó Márta 1 3 1 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 4 - —
Grósinger Éva 1 1 1 2 2 2 2 2 3 ím 1 2 1 2 - —
Gombos Ildikó 1 1 1 1 1 2 2 1 1 fm 1 1 1 2 - —
Halniágyi Ilona ism. 1 1 1 3 2 3 2 3 1 1 1 2 1 3 — —
10 Hortobágyi Ida 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 2 1 1 1 - —
Horváth Éva 1 2 1 2 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 — —
Horváth Judit 1 2 1 1 1 2 1 1 2 1 3 2 2 2 - —
Koller Marianna 1 2 1 2 3 3 3 2 3 1 3 2 2 3 2f 2f
Kreiner Hedvig izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
15 Misik Zsuzsanna 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 2f 2f
Paragi Magda 1 1 1 2 2 3 1 3 2 1 1 2 2 3 — —
Pető Magda 1 2 1 4 3 3 3 3 2 1 2 3 1 4 — —
Bedl Anna Éva ref. 1 1 1 3 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 — —
Rein Klára 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
20 Steffler Hilda 2 2 1 2 2 3 1 2 2 1 2 1 2 2 — —
Szemes Anna 1 1 1 3 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 — 2f
Tegzes Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lf lf
Tislér Mária 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 — —
Viola Zsuzsanna 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 1 2 — —
25 Wellovszky Klára 2 2 1 2 2 3 3 2 3 1 3 2 2 3 41 4f
Összesen: 25.
Kimaradt: Maróti Edit.
35
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Nyáryné Várközi Ilona.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet ça G9 »3 tl ö= Magyar nyelv J Földrajz Német nyelv 1 Természetrajz 1 Mennyiségtan Rajz Testnevelés Ének Kézimunka Ált.tan.eredm. | Tandij-kedvezm.
LLÉ. II. LÉ.
Borzsovay Jolán 1 2 1 2 1 3 1 2 2 fm 2 fm 2 lf lf
Fehér Gabriella 1 2 1 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 4f 4f
Fehér Ilona 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 4f 4f
Fehér Vera 2 2 1 1 2 1 1 1 3 3 1 1 2
5 Flesch Zsuzsanna 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 2
Gozdán Róza 1 1 1 2 2 2 2 3 1 1 3 2 2
Kósa Éva 1 1 1 2 2 2 2 3 2 ím 1 fm 2 _
Kollár Amália 2 3 1 3 3 3 •3 2 2 1 2 1 3 —— _
Krátky Nóra ref. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lf lf
10 Láng Vilma 1 2 1 2 2 3 1 2 1 1 2 2 2
Muczer Erzsébel 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Sermann Mánia 1 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2 lf lf
Símig Klára 1 2 1 3 3 3 1 3 2 1 2 2 3
Szabó Mária 2 2 1 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3 __
1 15 Szakálos Klára 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2
Trajer Ilona 2 2 1 3 3 3 3 3 3 1 3 2 3 _ _
Unger-Ullmann Ilona 1 1 1 1 1 1 2 1 1 fm 2 2 1 _ _
Zborovszky Katalin 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3f 3f
Magántanulók:
Lázár Irén _ 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2
Nemes Éva — 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 1 2 — —
Összesen: 20.
36
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Pollich Mária.
. A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet ro IS 1 3= Magyar nyelv Történelem Földrajz Latin nyelv || Német nyelv || Természettan || Mennyiségtan | Rajz Testnevelés || Ének Kézimunka Ált tan.eredm. Tandíjig kedvezm.
Bakos Lenke 1 1 1 2 3 2 3 2 3 2 2 1 2 2 3
Beke Gabriella 1 2 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3
Eisinger Klára izr. 1 2 1 2 2 3 2 2 3 3 1 2 1 2 3 _ _
Frilz Edit 1 2 1 2 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 3 _ _
5 Gondos Éva 1 2 1 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 3 _ _
Hetesi Magda 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 _ •_
Horváth Margit 1 2 1 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 1 3 _ _
Horváth Mária 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 _
Horváth Mária Éva 2 3 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3
10 Kiss Gabriella 1 2 1 2 2 3 3 3 3 2 1 2 2 2 3 _ _
Kun Mária 1 1 1 3 2 3 3 3 3 3 1 3 3 1 3 _ _
Litvay Piroska 1 1 1 2 1 1 2 2 1 3 1 1 1 2 2 _ _
Mecsek Margit 1 2 1 3 1 3 3 2 2 3 2 1 1 3 3 _ _
Nádassy Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ _
15 Pádár Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lf lf
Péli Erzsébet 2 2 1 3 2 3 4 3 2 8 2 ím 2 1 4
Rády Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ _
Reíger Henrietta 1 1 1 3 2 3 2 2 3 3 1 1 2 2 3 2f 2f
Reisch Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1
20 Schmidt Magda 2 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 2 _ _
Tamási Teréz 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 1 2 2 _ __
Tóth Magda 1 2 1 2 2 1 3 2 2 2 2 2 1 ím 2 _ _
Trájer Jolán 1 2 1 2 2 2 2 2 3 2 1 1 1 2 2 2f 2f
Magántanuló;
Tarnóczai Mária 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1)
Összesen: 24.
Kimaradt; Kőszeghy Zsuzsanna.
37
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Biztos Mária Margit.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv 1 Történelem Latin nyelv 1 Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan 1 Rajz Testnevelés Egészségtan Gyorsírás Kézimunka Ált.tan.eredm. I Tandij-kedvezm.
1.1. í U.U.
Balázsovdts Ilona ev. 2 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 3
Buday Erzsébet 1 2 1 2 3 3 3 2 3 1 2 1 1 1 3 _ _
Farkas Magdolna 1 3 1 3 2 3 3 3 3 2 fm 2 1 3 3 2f 2f
Gazdag Ibolyka 1 2 1 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 2 3 4f 4f
5 Hegyi Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _
Ifftsits Erzsébet 1 2 1 3 3 3 3 3 2 2 1 2 2 2 3 __ _
Kerecsényi Edit 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 fm 1 1 fm 1 2f 2f
Kulics Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 _
Lengyel Éva 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 _ _
10 Perédy Karola 1 2 1 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 _
Tóth Magdolna 1 2 1 2 3 3 3 2 2 1 1 1 1 1 3 — —
Magántanuló:
Goda Zsuzsanna 2 1 2 3 1 2 3 2 1 fm 3 1 1 3
Összesen: 12.
Kimaradt: Szűcs Sarolta.
38
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Gesmay Mária Carméla.
A tanuló neve Magaviselet | Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv Természetrajz j Mennyiségtan 1 Testnevelés Ált.tan.eredm. | Tandij-kedvezm.
LU II. u.
Deák Ilona ref. 1 2 1 2 2 3 2 2 1 2 1 2
Gábár Magdolna 2 1 1 3 3 3 3 3 2 3 ím 3 2f 2f
Horváth Marianna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 lf 2f
Kiss Ilona 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2
5 Kondíts Mária 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2
Lejdli Ida 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2f 2f
Magyar Irén 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 4f 4f
Mastnak Stefánia 1 2 1 1 1 2 2 2 2 2 1 2
Misik Júlia 1 2 1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2f 2f
10 Nagy Katalin 1 2 1 2 2 3 2 2 1 3 fm 3
Nagy Lívia 1 2 1 2 2 2 2 1 1 2 1 2 lf lf
Nádasi Margit 2 2 1 3 3 4 3 3 1 4 2 4
Páhy Mária 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 _ _
Pápai Zsuzsanna 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 lf lf
15 Rátkay Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strebelovszky Margit 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 3f 3f
Török Éva bl. 1 2 1 3 2 3 3 3 2 3 2- 3 2f 2f
Magántanulók:
Fentős Mária _ 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 2
Iván Rozália — 2 1 1 2 1 2 3 1 3 1 3 _ _
Szűcs Márta — 1 1 1 1 3 3 3 3 2 1 3 — —
Összesen
20.
39
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Gyánti Erzsébet.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv | Történelem Gazdas. ism. Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv | Kémia Mennyiségtan Testnevelés Ált. tan. ered m. Tandij-kedvezm.
1.1. É. U.U.
Baj Ilona 1 1 1 1 1 1 3 2 2 2 2 2 2 4f 4f
Bedenek Gizella 1 2 1 3 3 2 3 3 3 1 3 2 3 lf lf
Berlin Gabriella 2 2 1 3 3 3 3 3 3 2 3 1 3
Biró Éva 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 1 2 _ _
5 Danitz Blanka 2 1 1 3 3 3 3 2 2 2 3 1 3 ____ _
Elek Irén 1 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 _ _
Ehmann Zsuzsanna 1 2 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2f 2f
Farkas Ilona 1 1 1 2 2 •1 2 1 1 1 1 1 2
Flesch Ágnes 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 _ __
10 Horváth Gizella 2 1 1 1 3 2 2 2 2 2 2 1 2 _. _
Klein Edit 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 3 1 2 _ _
Krátky Éva 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 lf lf
Máté Gabriella 1 2 1 2 3 3 2 2 2 2 3 2 3 _ _
Németh Katalin 1 1 1 2 3 2 3 2 2 2 3 fm 3 _ _
15 Bieiiger Ilona 1 2 1 2 2 1 2 1 1 1 3 1 2 2f 2f
Sipos Magdolna 1 2 1 2 2 1 2 2 2 1 3 2 2 lf lf
Somogyi Pálma 1 3 1 2 1 1 3 2 3 2 3 3 3 — -
Tasy Adrienne 2 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 2 _ __
Vukiics Anna 1 2 1 2 1 1 1 2 2 1 2 fm 2 — -
20 Winkler Szonja 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
Összesen : 20.
40
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Kugler Sándorné Kovács Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv 1 Történelem || Művészettört. || Német nyelv Francia nyelv Bölcsészet Természetrajz Természettan || Mennyiségtan || Testnevelés Ált. tan.eredm.|| Rk. latinnyelv|| Tandij-kedvezm.
I.I.É. IL f. i.
Bolla Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2f 2Ï
Deutsch Edit izr. 1 2 2 2 1 1 1 2 2 1 3 3 fm 3 -
Fábián Magda 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ -
Freyslinger Marian 1 2 1 2 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 _ __. _
5 Guzmits Anikó 1 3 1 2 1 1 2 1 1 1 2 3 2 2 2 - -
Halász Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 _ -
Kondor Edit izr. 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 21 2f
Lázár Éva izr. 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 2 2 2 2 3 _
Misebon Magdolna 1 2 1 3 3 1 3 3 2 3 3 3 1 3 _ lf lf
10 Nagy Zsuzsanna 1 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 2 1 2 3 lf lf
Ney Livia izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 _ _
Ország Livia izr. 1 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2 3 1 3 — _ _
Páli\'alvi Etelka 1 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 1 2 __ - —
Pollák Zsuzsanna izr. 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 _ _ _
15 Pusofszky Elvira 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 1 2 3 _ —
Sjkabonyi Ilona ref. 1 2 1 8 3 1 3 3 3 3 3 3 1 3 - _ _
Szentendrey Val|é|ri!a 1 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 3 - —
Vucsák Mária 1 2 1 3 2 1 3 2 3 1 2 3 2 3 — -
Zborovszky Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 4f 4f
Magántanulók:
Pálffy Mária — — 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 _ _ -
Schiller Ilona — — 1 2 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 - — —
Összesen: 21.
Kimaradt: Jelussig Emese.
41
VIII. Osztály.
Osztályfőnök: Műtényi Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Földrajz Művészettört. Német nyelv Francia nyelv | Pedagógia Természettan 1 Mennyiségtan j Testnevelés 1 Ált.tan.eredm. 1 Rk. latin Tandij-kedvezm.
1.1. t II. u
Bogdán Blanka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bőczy Jolán 2 1 2 3 2 1 3 3 1 3 3 1 3 _ 2f 2í
Csiszár Jolán 2 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 fm 2 2 2f 2f
Gadányi Margit 1 1 2 2 1 1 2 2 1 3 3 1 3 3
5 Haiszer Margit ág. ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 _ _
Kerecsényi Ágnes 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 2f 2f
Lontay Reneé 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2
Németh Izabella 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2
Németh Mariafina 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 1 2
10 Somogyi Márta 1 1 2 2 1 1 2 2 2 3 3 fm 3 _ _
Tasy Klára 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _
Tóth Rozália 2 1 2 2 1 1 3 3 2 3 3 1 2 — 2f 2f
Magántanuló:
Pálffy Mária — — 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 2
Tóth Éva 1 3 2 2 1 2 3 1 3 3 fm 3
Összesen: 14.
Statisztikai adatok.
Adatok I. II. O s z t á 1 j o I í tZ 1=3 %
in. IV. V. VI. VII. VIII. UJ
a) A tanulók számának alakulása:
1. Beirt nyilvános tanulók ... 26 18 24 12 17 20 20 12 149 95-5
Osztályozott nyilv. tan. ... 25 18 23 11 17 20 19 12 145 92-9
2. Beirt magántanulók...... \' — 2 1 1 3 — 2 2 11 7-1
Osztályozott magántanulók — 2 1 1 3 — 2 2 11 7-1
3. Osztályozott összesen 25 20 24 12 20 20 21 14 156 100
b) A tanulók kormegoszlása:
1930................... 18 — y - —* _ — \'._ — 18 11-5
1929......: ... ... ...... 6 15 21 135
1928....... ... ......... 1 3 19 23 14-7
1927.......... ......... _ 2 5 6 — — — 13 8-4
1926. ... ... ... ......... — — — 5 12 — — — 17 109
1925. ... ... ... ... ... ... _ — _ 1 5 12 — , — 18 11-5
1924. ... ... .......... — — __ — 8 16 — 24 15-6
1923. ............._. ... 4 8 12 7-8
1922. ..=. ......... ... ... .— — _ _ 1 _ — 4 5 3-2
1921. ... ... ... ... ... ... 1 1 06
1920. vagy korábbi......... — — — — 1 — 1 2 4 2-6
c) A tanulók vallási megoszlása:
Róm. kath.......... ...... 22 19 23 11 19 16 12 13 135 86-5
Református ......... ... 2 1 _ ,— 1 2 1 — 7 45
Ág. hitv. ev............. — i» ■ — 1 — .— — 1 2 1-2
Izraelita ............... • 1 — 1 — — 2 8 — 12 7-8
d) Anyanyelv szerint:
Magyar ...... ... ... ... 25 20 24 12 20 20 21 14 156 100
e) Nyelvismeret szerint:
Csak magyarul beszél ... ... 21 20 19 12 19 14 9 12 126 80-7
Németül is............... 3 __ 3 — 1 6 8 2 23 14-7
Franciául is ......... ... — — _ _ 2 3 1 6 37
Angolul is ... ......... ... — — 2 — — — 1 — 3 1 9
Horvátul is ............ 1 1 0-6
Románul is ............ 1 1 0-6
f) A szülök foglalkozása szerint:
Középbirtokos, középbérlő ... ;;— 1 — 1 — 2 1 5 3-2
Kisbirtokos, kisbérlő ... ... \'— — — 2 _ — — — 2 1 2
Gazdasági tisztviselő ...... — 1 _ _ 2 — — 3 1-9
Kisiparos, kisvállalkozó 2 4 6 1 4 2 — — 19 12-1
Nagykereskedő... ... ... ... — — 1 — — — 1 — 2 1-2
Kiskereskedő ... ......... _ 2 1 1 _ 5 2 — 11 7-2
Keresked. tisztviselő ...... 1 _ 3 — 1 1 — — 6 37
Egyéb keresk. segédszemély 1 1 0-6
Közlekedési kisvállalkozó ... 1 — 1 0*6
Közlekedési tisztviselő ... ... — 2 1 1 2 — 1 — 7 45
Egyéb közi. segédszemély ... — — — 1 2 3 1 — 7 4-5
Köztisztviselő ........... 10 1 6 2 2 4 1 1 27 17-3
Pap, tanár, tanitó ... ... ... 2 4 3 2 2 2 3 7 25 16-0
Másféle önálló értelmiség ... 2 — 1 2 _ 2 2 2 11 7-2
Alkalmazott tisztviselő, irnok 3 — 1 — 1 — — 2 7 4-5
Közhivatalban alkalm. altiszt 1 1 06
Katonatiszt 1 3 _ _ 1 1 2 — 8 5-2
Katona altiszt............ 2 1 — 3 1-9
Nyugdíjas köztisztviselő — 1 1 — 2 — 2 1 7 4-5
Egyéb ismeretlen foglalk. ... — 1 — — — — 2 - \' 3 1-9
43
A f| a t n lí 0 s z t á 1 y o k g °/o
r\\ U a l U K 1 L H. III. IV. V. VI. VII. VIII. S uui
g) Szülök lakóhelyének adatai:
1. Az iskola székhelyén 17 12 14 5 9 15 14 11 97 62-2
2. Más magyarországi köz-
ségben ... .......... ... 8 8 10 7 11 5 7 3 59 37-8
Zala vm.-ben ...... 6 5 6 7 7 3 2 2 38 24-3
Baranya vm.-ben ...... 2 — — — _ 1 1 _ 4 2-6
Somogy vm.-ben ......... — 2 4 —« 2 1 3 >> __ 12 7-8
Pest vm.-ben ... ... ... ... — 1 _ 1 ___ _ _ ? t■?
Vas vm.-ben ............ - — — -r 1 — 1 1 3 1-9
h) Oramulasztások:
Igazolt............... 1020 1676 1975 456 1676 1598 1631 1545 _ _
Igazolatlan............... — — — ■ — — — —- — —
i) Rendkívüli tárgyakat tanulta:
Latin nyelv _ — — __ _ \' _ 9 5 14 8-9
Rajz .................. 1 1 — 1 — 1 — 1 5 3-2
Karének ............... 6 4 14 4 2 9 8 5 52 33\'3
j) Magaviselet szerint (rendes tanulók)
Jeles ...... ... ... ... 22 14 20 10 15 14 18 12 125 86-2
Jó...... ...... ... 3 4 3 1 2 6 1 _ 20 13-8
Elégséges............._ — — —
k) Előmenetel szerint:
Kitűnő rendű ... . 4 2 4 1 2 _ 3 6 92 14\'4
Jeles rendű ... .... ... ... 2 1 1 3 4 1 4 16 103
Jó rendű ............... 11 13 7 1 7 12 9 3 63 40-3
Elégséges rendű ......... 6 4 11 7 6 7 5 5 51 32-6
Elégtelen egyből ........ , 1 — 1 — — ■j—i — _ 2 1-2
2—4-ből ... ... ... 1 — _ — 1 _ i _ ? ]■?
„ többől ......... — — — — — — •-
1 1) Az intézet internátusában lakott ... 8 6 4 5 4 5 3 2 37 23-7
m) Tandíjkedvezmények a II. f. é. adatai alapján:
1. fokú................ 3 \'3 1 _ 2 3 2 _ 14 8\'9
2. fokú.................. 3 — 2 2 5 O 2 4 20 12-7
3. fokú...... . 1 — _ 1 _ _ _ 2 1-?
4. fokú.................. 1 2 — 1 1 1 1 — 7 4-5

44
1) Az érdemjegyek tantárgyak szerint.
Magaviselet ... ... Rendszeretet ...... Hittan ............ Magyar ......... Történelem......... Földrajz ... ... ... Gazdasági ism. .. ... Latin ............ Német... ...... ... Francia ... ... ... Filozófia — ... ... Neveléstan......... Műv. történet ... ... Természetrajz...... Kémia............ Természettan ...... Mennyiségtan ...... Rajz ........... Testnevelés ...... Egészségtan ...... Szépírás ... ..... Gyorsírás......... Ének ... ......... Kézimunka ...... Ált. tanúim, eredm. Rendkívüli latin Tantárgyak
OS Ol CD l-> 1 MKH 1 [ ookI SI 1 I 1 H 1 PMKM OS 1 1 H 1 OOlibM jeles
H-k CO 05 0 1 h-k £ 00 1 til 1 1 1 co 1 S 1 S co jó
OS M. tO ib- 1 l-k ib- OS 1 1 VI | | Ib- 1 CO 1 Mi 1 elégséges ¡—i
rol 1 llalli 1 1 -1 1 1 Ml 1 1 elégtelen
i-k |_L cooo 1 I ro co os 1 vil 1 01 1 1 Ib- 1 vi 0 vi Si jeles
co vi 00 1 1 *.ooS 1 SI 1 co 1 1 £0 1 co 1 rÓi» jó
ib- >-k tO 1 l-k 05 ib- 1 co |. 1 OS 1 | >b. 1 Ib- 1 »-t 1 elégséges N-I
1 ff 1 1 1 ff n 1 1 1 1 1 l-l II II 1 elégtelen
oi 00 co 1 11—^ 1— 1 1 01 CO 01 00 1 r 01 OS 1 CDCDOS^tOC jeles
•IKOO II — h-k 1 1 VI G O 00 1 1 ^ 1 1—--1 t— rovi 1 OIKO 1 i-- co jó hM
h-- co co 1 1 KMtOCC 1 1 vi S 1 O Ib- 00 1 I-- 1 elégséges HH
^ff 1 11 i 1 1 1 JJJ 1 LLJ 1 1 elégtelen
^ 01 1 co 1 <1 03 vi ib. | *k 1 1 ib- ot I Cn <— 0 jeles
1-^01 1 co 1 ib- co 01 ib- 1 Ibk 1 1 tO l-k 1 jó _
MK 1 1 i-k co 1 ib. 1 1 1 osos 1 1 H* elégséges <
1 i 1 II 1 II 1 1 1 1JL 1 1 1 1 II II elégtelen
«1 1 1 1 1 00 1 SJ 1 CD 00 ib- 1 CHOKÜI jeles
-al 1 1 1 ib- 1 OS 1 co 1 1 OS —J CD 1 vi os 1 cd ro jó
os 1 1 1 ri 1011 ro 1 1 CJ1 Ol OS 1 co co 1 1 1 elégséges
1 1 1 ff 1 1 1 II 1 1 1 1 II 1 elégtelen
1 1 1 fo 1 CO 1 H» 1 1 vi os ib. co ro p-k oc os c vi jeles
KI 1 1 01 1 VI | 00 1 1 CO P CD CO l-k 1 h--oí c 1 ro os jó O
1 1 1 KI ol H 1 1 ib- CO VI ib- VI ib- 1 I-* 1 elégséges J—1
1 1 I 1 II 1 ff 1 1 II 1 1 1 1 1 1 1 1 III elégtelen
<.! 1 1 1 01 1 VI 00 SÍ2 1-1 ^ 1 1 ib-^C \' 1 H». l-i h-k 01 00 m 00 00 jeles
Ül CD 1 1 1 Ib- 1 000 05 1 Ol 00 00 1 i-k ib- co ib- 0 >-»■ jó
ib- Ol 1 1 1 II 1 asco rol ro ro co 1 1 ro ib- 1 h» 1 elégséges HH
1 II 1 1 1 1 ff 1 1 1 1 II 1 1 1 II 1 1 1 1 elégtelen
os 1 1 1 0 1 VI 00 1— — I III-1 l-k l-k ib. ro 1 as —i 1 1 tocoviib-coto jeles
Ol CO 1 II 1 II 1 leh* Iroloioil 1 ro ib. as 1 co 1 jó <
1 II II 0101 1 1 co ro 1 PHI 1 1 elégséges B hH
1 1 II H 1 ff 1 II 1 1 1 1 1 I I I II elégtelen
UCOU s C <*3 I-4 Öl V —1 1-1 w öl ^ l-* OS dl Ol— V) — 00 00 tO CO >-» Vl5 CD h--ib. h-1 [O Ol t\\í ib-OS h^. co CO OS OS CO££¡ toES jeles
l-- OS tű tO OCOM<C( h* Mosón-\' coi Moiií rocoas viro a 0 ib. 00 ib. 01 co os M- 1 ro oí 00 01 os co 00 ro ib. cní> 0 jó
Ol ül I-k OS -J l^P I ibH"JC30COO)KCJl 1 KCOfS KN103 1 I I\\5 CO CD Ib- 00 CO Hk 1 OS 1 elégséges OO CO
1 1 1 I 1 - 1 1 I H-ro 1 1-1 1 ro 1 elégtelen =
ro>b.ib.viib.oia3ib.coi&.oioi_ooosib.coroo3ib.oicoco>b.oo 1 ib- qs -j q\\ ib. oo cj> oo ro o qi co== qi qs ^ to oí oí co o vi os vi 03 1 05 cd ó ó ó có c 1-4 ró ró c -j ró ó ró ró ó c¿ ib. ob oó có ró CJlKOJCCOSOliKCOOOOOSlí^OOOCC^lCnNlOaC jeles
OS CO Íi. IO ** CO — 4H CO CO ^ CO l-k tO CO ib. CO I-k CO tsí ib. rf^ CDOCDMUlCCO^Jf-iültsSCK . ib.CO^JH-kib.CJlCOOOH-.COOOCO ró oó 01 ró ró ó oó có có ró ró ó ró 1 ró oó oó ró ró ó vi oó ö ró «i 00 OJOObOCUifrCDCíOCí. OOOOSOIKOMMCOOCO ió
10-29 7-40 32-70 33-34 l-k CO (V3 l-k OS 00 ib. CO l-k ~J 0101 . öcóib-oóib.i-^óci 1 CD 00 OI 00 O l-f O CD . CO , ró ró ó hí ró -i -j oó 1 col co vi ro oi 0 0 co vi ib- elégséges
MOS , , cn 1 os co lililí 1 1 11\'I1i111 elégtelen
45
m) Kimutatás az iskola felszerelésének ez évi gyarapodásáról és a szakleltárak 1941. évi június 25. állományáról.
n) Az iskola benépülésének visszatekintő kimutatása.
Sor- \\ 1940/41. évi o farapodás Alladék 1941. év* iún. 25-én

szám Vétel Ajándék Érték P Vétel Ajándék Érték P
1. Bútorzat, berendezés... ... 30 db. _ 304-36 659db. 15622-72
11. Könyvtár 118 kt. ■— 738-51 1286 kt. 1702 kt. 11417-27
111. Tört. és műv. tört. szertár 8 db. — 139"— 484db. 217db. 2562-20
IV. Természettani szertár 2 db. — 38-— 213db. 27 db. 3830-84
V. Természetrajzi szertár ... 1 db. — 180"— 130db. 187db. 1532 80
VI. Mennyiségtani szertár — — — 7 db. 1 db. 45-—
Vll. Földrajzi szertár... ... ... 1 db. — 36 — 86 db. — 703-40
Vili. Torna szertár 4 db. : — 26-— 16 db. 141db. 4020-20
IX. Zene és ének szertár 76 db. 1 db. 82-10 305db 1 db. 2332-49
X. Rajz szertár ... ... ... ... 6 db. — 8-50 83 db. 50 db. 348-15
XI. Idegennyelvi szertár...... 10 db. 38 —
Összesen ... 246db. 1 db. 155247 3079 2326 42453-07
db. db.
0 s z t á 1 o k 3= ti)
1. 11. 111. IV. V. VI. Vll. Vili. w g
1931/32. osztályozott magántanuló* 1932/33. osztályozott magántanuló* 1933/34. osztályozott magántanuló* 1934/35. osztályozott magántanuló* 1935/36. osztályozott magántanuló^ 1936/37. osztályozott magántanuló* 1937/38. osztályozott magántanuló* 1938/39. osztályozott magántanuló* 1939/40. osztályozott magántanuló** 1940/41. osztályozott magántanuló* 24 20 18 2 33 2 25 4 14 4 13 2 24 19 1 25 24 17 20 2 26 2 26 3 18 1 12 1 25 18 2 23 17 24 1 27 3 24 2 19 11 1 23 1 23 23 23 3 25 1 19 2 16 11 1 27 14 26 29 2 25 1 24 18 - 1 20 1 18 17 3 23 10 1 20 1 26 3 23 1 24 1 13 2 18 20 24 10 16 1 22 22 1 23 13 1 19 2 24 10 15 2 18 3 21 19 12 2 51 81 118 3 176 7 175 12 174 16 162 12 151 6 139 3 145 11 51 81 121 183 187 190 174 157 142 156
46
o) Iskola-épület.
Az épület Nagykanizsa városának tulajdona, melyet örök használatra átengedett az iskola céljaira. Eredetileg kaszárnyának készült és igy csak átalakításokkal lehetett az iskola céljaira alkalmassá tenni. Az eddig eszközölt átalakításokkal^ melyek 7 év óta fokozatosan történtek, az épületet nagyrészt alkalmassá tettük az iskola céljaira. Az osztálytermek modern bútoraikkal tetszetősek, világosak, úgyszintén barátságos otthon képét mutatják a természettudományok oktatásának céljaira létesített munkaterem\', s a vele kapcsolatos szertárak, valamint a filmvetítésre alkalmas vetítőterem.
A termek napsugaras, üvegezett folyosókra nyílnak, melyeket képekkel és virágokkal díszítettünk. A további átalakítások során szükség lesz egy díszteremre, melynek hiánya miatt nem tudtunk eddig az intézetben nagyobbszabásu iskolai ünnepélyeket tartani.
A délzalai elszakított területek visszacsatolása által városunk környéke jelentősen gyarapodott. Ennek köveíkezményeképern bentlakó növendékeink száma is lényegesen növekedni fog. Ez teszi szükségessé, hogy az internátust, mely jelenleg 40 növendék befogadására méretezett, a szükséghez képest bővítsük. így szükség lesz iuj hálóteremre, az ebédlő és nappali szoba bővítésére.
Az iskola céljait a következő termek szolgálják : osztálytermek, I. osztály 39.5, II. osztály 37.5, III. osztály 49, IV. osztály 39, V. osztály 39, VI. osztály 44, VII. osztály 38.5, VIII. osztály 41.6 nég3^eb< méter alapterülettel. Az I.—II. o., továbbá a VI. és a VII.—Vili. osztályok előszobákból nyílnak, melyeknek alapterülete 18.5, 15.4 és 21.1 négyzetméter. Egyéb termek : Fizikai előadó 106.4, fizikai munkaterem 67.5, fizikai szertár 43.16, természetrajzi szertár 84.9, földrajzi szertár 26.3, rajzterem 82, ifjúsági könyvtár 29.2, tornaterem 150, tornaszertár 18.6, öltözőhelyiség 33.5, zuhanyozó, tanári szoba 50.6, előszobája 18.5, szülői fogadó és tanári könyvtár 22, igazgatói iroda 18, előszobája 23.6, cserkészotthon 51.3, ifjúsági vöröskereszt otthona 20.9 négyzetméter.
Az udvar részben parkosított, sétányokkal, részben pedig játszótér, összesen 5045 négyzetméter területtel.
Az iskola épületében kizárólag az iskola és a vele kapcsolatos internátus, valamint a fenntartó Notre Dame Rend klauzurája van, ezeken kívül más intézmény céljaira nincs átengedve.
47
Internátus.
A leánygimnáziummal kapcsolatos az internátus, melynek fenntartója ugyancsak a Notre Dame Rend. Az elmúlt iskolai évben 40 bentlakó növendékünk volt. A bentlakó növendékek közül 39 a leánygimnáziumba, l a leánykereskedelmi iskolába járt. A társalgási nyelv a német. Tanulmányi ellenőrzés, napi kikérdezés az internátusban alkalmazott tanár által. Naponta 5-ször étkeznek, délben 3, este 2 (vasárnap 4—3) tál egészséges, változatos, bőséges ételt kapnak. A helységek, u. m. háló, nappali, ebédlő, mosdó, fürdő mind uj berendezéssel az egészségi és korigényeknek megfelelők. A fürdőt hetenként használják. Szórakozásul az intézet korcsolya—tennisz-pályája, s az internátusban felszerelt rádió szolgál, testedzésül pedig az internátus különböző tornaszerei, mint bordásfal, testegyenesitő rudak stb. Reggeli torna. Az őszi és tavaszi idényben minden szabadidejüket az intézetnek részben parkosított, részben szabadterü nagy kertjében töltik.
~A havi ellátás dija 65 P. A bulorhasználatért évi 10 pengőt fizetnek. Mellékdijak nincsenek. A felszerelést illetőleg csak a felsőruhákra áll ugyanazon kívánság, mint a Tájékoztatóban. Mindennemű felvilágosítással és prospektussal szívesen szolgál a Rend főnöksége.
Tájékoztató a jövő tanévre.
\' A Notre Dame leánygimnázium a jövő tanévtől kezdve fokozatosan\'alakul át úgynevezett nőnevelö intézetté.
A nőnevelő intézet érettségit adó nyolcosztályu középiskola. Alsó tagozata .gimnázium (latin nyelvvel, amely helyeit francia vagy horvát nyelv választható), felső tagöiata líceum. Korszerű, a nőnevelést különlegesen szolgáló iskola-Upus, mely amellett, hogy a nőket otthonalapitásra neveli,, még sokoldalú; elhelyezkedési lehetőséget is nyújt (posta-távirda, különböző hivatalok). — Érettségije pedig főiskolák végzésére jogosít (tanítóképző akadémia, polgári iskolai tanárképző főiskola — amely után az Apponyi kollégium végezhető — kereskedelmi akadémia, festőinüvészeti-, zenemüvészeti-és testnevelési főiskola).
A líceumi osztályokban a német mellett mint rendkívüli tárgyat tanulhatják növendékeink a francia vagy a horvát nyelvet is.
Egyik előnye, hogy a polg. IV. osztályából különbözeti vizsga nélkül lehet a líceum I. osztályába lépni.
48
Az 1940—41. tanévre junius hó 26-án és 27-én lehet beiratkozni. A beiratások szeptember 5-én és 6-án lesznek. A felvétel alkalmával minden tanulónak személyesen kell jelentkeznie. Az I. osztályba vagy iskolaváltoztatás esetén első alkalommal beiratkozó tanuló atyja, anyja, vagy gyámja, esetleg azok felnőtt megbízottjának kíséretében köteles megjelenni.
A felvétel a tanuló okmányainak (születési anyakönyvi kivonat, — katolikusoknál keresztlevél is —, az előző tanulmányok elvégzéséről szóló bizonyítvány, illetőleg tanulmányi értesítő, a himlőoltási, 12 évnél idősebbeknél ujraoltási) bizonyítvány átadása és) a felvételi dijak befizetése alapján történik. A felvételkor átvett okmányok a tanulónak az iskolából történt eltávozásáig az intézetben maradnak.
A beiratási díj 40 P, de ezt az összeget két részletben (szept. és febr.) lehet fizetni. Filmdíj 3 P. Évi tandíj azd. gimnáziumi osz-lályban és az I. líceumi osztályban 100 P, a többi osztályokban 160 P, melyet havonta is fizethetnek. Ha a növendék jeles magaviseletű, jeles vagy jó előmeneLelü és anyagi helyzete is indokolttá teszi, egész vagy részleges tandíjkedvezményben részesülhet.
Magánvizsgálatok dija tárgyankint 5 P, a különbözeti vizsgálat dija tárgyankint 3 P.
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10—11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágosítást.
\'A rendes tárgyak közül a rajz, a gyorsírás, a testnevelés, az ének és a kézimunka gyakorlati része alól felmentést nyerhetnek a tanulók. A felmentést a szülő szept. 20-ig Írásban tartozik kérni. Ha a felmentést a szülő egészségi okokból kéri, akkor az igazgató az iskolaorvos írásbeli véleménye alapján határoz. A felmentés egy-egy hónapra, megokolt esetben egy teljes tanítási évre adható meg. A testgyakorlás alól részleges felmentés is adható (pl. szertornázás, vagy ugrás, futás alól). A felmentett tanuló köteles azokon az órákon is jelen lenni, melyekre a felmentés szól. A rajz és ének gyakorlati része alól felmentett tanulók ezeknek a tárgyaknak elméleti anyagából tartoznak számot adni és osztályzatot is kapnak. A testnevelés alól részleges felmentést nyerő tanulót is osztályozzuk.
Az intézetekben szokásos egyenruhák: hétköznapra szeptemberben és tavasszal kék-fehér csíkos bluz, magyaros kivarrásu gallérral, télen fekete klott-kötény, fehér gallérral, magyaros díszítéssel. Ünnepélyes alkalmakra sötétkék magyaros ruha, kék sapkával, melegebb időben fehér bluz magyaros gallérral és fehér kalap viselése kötelező. Kívánatos, hogy a növendékek iskolán kívül is az iskola jelvényével ellátott egyenkalapot hardják. Az egyenruhához mindenkor sötétkék berakott szoknyát kell viselni. A téli és tavaszi kabát szine sötétkék.
A gallér és kézelők mintája a helybeli kézimunkaüzletekben előnyomta Iható.
49
Intézeti egyenruhák ünnepi alkalmakra hétköznapokon
50
Különbözeti vizsgálat anyaga a polgári leányiskolából a leánygimnáziumba való átlépés esetén.
A leánygimnázium II. osztályába való átlépés esetén:
1. Mennyiségtan a leánygimnázium I. osztályának anyagából : Háromszög, sokszög, kör kerületének és területének kiszámítása.
2. Természetrajz a lg. I. o. anyagából : néhány fontosabb ásvány, kőzet, talajnem. Az ember szervezete.
3. Rajz a lg. I. o. anyagából : művészeti alkotások ismertetése.
A leánygimnázium III. osztályába való átlépés esetén:
1. Magyar nyelv a leánygimnázium II. osztályának anyagából: a magyar ritmus elemei, tapasztalati uton megismerhető formái, rim, ütem, szótagszám, szakozás, Az előfordult műfajok ismertetése.
2. Földrajz a lg. II. o. anyagából : Afrika, Amerika, Ausztrália, Óceánia, ós a Déli Sarkvidék leiró földrajza.
3. Természetrajz a lg. I. o. anyagából: néhány fontosabb ásvány, kőzet és talajnem, az ember .szervezete.
4. Mennyiségtan a lg. I. o. anyagából : háromszög, sokszög, kör kerületének és területének kiszámítása; a lg. II. o. anyagából: arány és aránypár, százalékszámítás, kamatszámítás, grafikus ábrázolás, a gula, henger, kup és gömb felszínének és térfogatának kiszámítása.
5. Rajz a lg. I. és II. o. anyagából : a művészeti alkotások ismertetése.
A leánygimnázium IV. osztályába való átlépés esetén:
1. Történelem a leánygimnázium III. osztályának anyagából : a magyar nemzet elbeszélő története a mohácsi vésztől napjainkig.
2. Földrajz a lg. III. o. anyagából: a szerves világ és az ember földrajza.
3. Latin nyelv a lg. III. o. anyaga.
4. Mennyiségtan a lg. II. o. anyagából : kamatszámítás, grafikus ábrázolás, henger, kup és gömb felszínének és térfogatának kiszámítása és a III. o. anyaga.
5. Rajz a lg. L, II. és III. o. anyagából : a művészeti alkotások ismertetése.\'
A leánygimnázium V. osztályába való átlépés esetén:
1. Történelem a leánygimnázium IV. osztályának anyaga.
2. Földrajz a lg. III. o. anyagából : a szerves világ és az ember földrajza.
3. Latin nyelv a lg. III. és IV. o. anyaga.
4. Mennyiségtan & lg. III. és IV. o. anyaga.
5. Rajz a lg. I., II., III. és IV. o. anyagából : a művészeti alkotások ismertetése.
6. Gyorsírás a lg. IV. o. anyaga.
A Nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1941—42. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. nagy katekizmus 1.26
Magyar Cantuale 3.20
Alszeghy—Brisits—Sik : Magyar olvasókönyv I. 2.06
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan I. —.99
Bittér—Rlaskovics : Német nyelvkönyv I. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert term. I. 1.76
Kalmár—Bodnár : Magyar o. föld és néprajz 1. 1.76
Gidro—Holenda : Mennyiségtan I. 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv I. 1.56
A magyar helyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
II. osztály.
Pokornyi : Ószövetségi bibliai történetek 2.06
Alszeghy— Brisits—Sik : Magyar olvasókönyv II. 2.88
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan II—III. —.93
Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv II. 2\'06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert lerm. II. 1.76
Kalmár—Bodnár : A világrészek földrajza II. 2.48
Gidro—Holenda : Mennyiségtan II. 2.58
Németh—Solymos : Daloskönyv II. 1.56
A magyar helyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
III. osztály.
Pokornyi: Újszövetségi bibliai történetek 2.28
Újszövetségi szentírás 1.—
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv III. 3.10
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan II—III. —.93
Kerényi Károlyné : Latin olv. könyv III. 2.06
Jámbor—Keínenes : Latin nyelvtan I—VIII. • 3.70
Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv III. 2.6
Balanyi—Balogh : Magyar tört. III. 1.64
Kalmár—Bodnár : Általános földrajz III. 1.56
Öveges József : Kis fizika III. 2.06
Borosay—Holenda : Mennyiségtan III. 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv III. 1.56
A magyar helyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Koch—Németh : Történelmi atlasz 1.30
Biró : Műalkotások könyve III. 2.26
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
52
IV. osztály.
Radő—Rajeczky : Kath. liturgia 2.28
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv IV. 2.48
Alszeghy—Sik -Techert: Magyar nyelvtan IV —.93
Kerényi Károlyné : Latin olvasókönyv IV. 2.48
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan t — VIII. 3.70
Bittér—Puhr: Német nyelvkönyv a fiugimn. IV-V. 4.56
Bittér - Teveli: Rendszeres német nyelvtan V- VIII. 3.70
iBalanyi—Marczell—Szegedi : Az antik világ tört. IV. 1.64
Kerékgyártó—Somogyi: Ásványtan és földtan 2.06
Borosay—Holenda : Mennyiségtan IV. 2.38
Badnai : Egységes gyorsirás IV. - 2.48
A magyar helyesírás szabályai —.83
Arany—Lehr : Toldi \' 3.60
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Bartos—Kurucz : Történelmi atlasz : 3.70
Bíró : Műalkotások könyve IV. 2.26
Melly—Párdányi—Mohay : Egészségtan IV. 1.03
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész 2.26
V. osztály.
A leánygimnáziumnak nőnevelő-intézetté való átszervezése esetén az V. o. eddigi tankönyvei helyett a líceum I. o.-nak tankönyvei kerül-
nek bevezetésre:
Schütz : Katolikus hittan 3.50
Kelemen—Németh—Somos: Magyar írod. olvasókönyv 2.06
„ „ „ Magyar nyelvtan I - II. 1.36
Miskolczy—Merősi: Egyetemes történelem I. 2.06
Bálint Sándor: Földrajz I. 2.58
Gyepes—Horváth: Német nyelvkönyv I. 2.06
Gyepes János: Németh nyelvtan I—IV. 1.56
Greguss Pál: Természetrajzi ismeretek I. 2.58
Kövessy Jenő : Mennyiségtan I. 2.68 Bárdos—Kishonti: Száll az ének
Kerényi György: Énektan 2.48 Bittér—Puhr: Német—magyar és magyar—német szótár 2 k. 13.—
Kerényi—Rajeczky: Énekes ABC 2.58
Luttor Ignác: Az élet irása 1.44
Magyar helyesírás szabályai —.83
Bartos—Kurucz : Történelmi atlasz 3.70
Kelemen: Német szótár 8.—
Ujváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész —.26
VI. osztály.
Schütz : Kath. erkölcstan 3.50
Magyar Cantuale 3.20
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar írod. olvasókönyv 2.28
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvi olvasó V—VI. 1.03
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan VI. 3.70
Kuzmits F. : Szemelvények Cicero beszédeiből VI. 1.86
Márkus J. : Szemelvények Vergilius Aeneiséből VI. 3.10
53
Bittér -Mayer—Puhr: Német nyelvköny a fiugim. VI. 2.28
Bittér—Teveli: Rendszeres német nyelvtan V—VIII. 3.70
Birkás—Petrick : Francia nyelvkönyv VI. 2.38
Marczell—Szegedi : Egyetemes történet VI. 2.06
Csóka—Zibolen : Gazdasági és társadalmi ismeretek 1.66
Barthos—Kurucz : Történelmi Atlasz : 3.70
Bodrossy : Vegytan VI. 2.28
Borosay—Holenda—Korányi: Mennyiségtan VI. 2.68
A magyar helyesírás szabályai —.83 Ujváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Bittér—Puhr : Német szótár 2 kötet 13.— Burján : Latin szótár 2 kötet Fűzve 16.80, kötve 20.60 Jámbor—Kemenes : Régiségtan 4.62
VII. osztály
Schütz : Egyháztörténet
Alszeghy—Birisits—Sik: Magyar irod. tört. VII. o.
Techert: Magyar nyelvkönyv VII VIII. o.
Kováts Péter: Szemelv. Cicero leveleiből és bölcs, műveiből
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan I—VIII. o.
Huszti József: Chrestomatia V—VIII. o.
Mayer—Puhr: Német nyelvkönyv VII. o.
Birkás - Petrich: Francia irodalmi olv. könyv VII. o.
Szegedi: Magyarország tört. a szatmári békéig
Bodnár—Kalmár: Magyarország és a nagyvilág földrajza
Mattyasovszky—Bodócs—Öveges: Fizika VII. o.
Borossay—Holenda—Korányi: Mennyiségtan VII. o.
A magyar helyirás szabályai
Kocli—Németh : Történelmi atlasz
Burián: Magyar—latin és latin—magyar szótár 2 kötet fűzve
kötve
Jámbor—Kemenes: Római régiségtan V—VII. o. Kelemen: Német szótár
Ujváry—Velledits: Francia szótár Weber : Goethe: Hermann u Dorothea
VIII. osztály.
Schütz : Kaíh. hitvédelem 3.52
Prónay—Alszeghy—Sik : Magyar irod. tört. VIII. , 5.78
Hekl^r—Bónisné : Művészettörténet IV. 4.12
Lux—Theisz : Német nyelviskola VIII. 4.12
Lux^-Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Birkás : Francia nyelvkönyv VIII. 3.10
Birkás : Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Koch—Németh : Tört. atlasz 1.30
Kalmár—Vargha : Földrajz VIII. 2.10
Bernolák—Gvertvánffv—Veres : Elemi mennyiségfan VIII. 2.06
Csapody—Fornwald : Kísérleti fizika VIII. 3.30
Weszelv : Neveléstörténet 3.10
Miskolezy—Szolomájer : Magyarország története VII—VIII. 3.50
3.50
3.70
—.83 1.30 16.80 20.60 4.62 8.— ív-1.86
54
Rendkiv. latin: Vézner Károly: Horatius 4.32 Dr. Balogh ^nyos: Szemelvények P. Cornelius
Tacitus műveiből 3.40
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan 4.12
Jámbor—Kemenes: Római régiségek 4.65
A magyar helyirás szabályai —.83
Uiváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Bitter—Puhr : Német szótár 2 kötet 13.— Bitter : Goethe : Iphigenia auf Tauris
Osztie : Német stílusgyakorlatok 2.20
TARTALOM.
Oldal
„Boldog az a nép, mely ünnepelni tud"..................3
A szent rendalapitó halálának háromszázesztendős
évfordulójára ... ... ... ... ~..................12
Fourier Szent Péter Köre ..................................14
Búzúcsunk Főigazgatónktól... ......... ............15
Iskolánk múltja........................................16
Iskolai hatóságok ...... ... ........ ... ... 17
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre ... 18
Tanárok társadalmi tevékenysége ... ... ... ... 20
Iskolánk az 1940/41. iskolai évben ..................21
Végzett tanítási anyag..........................................24
Ifjúsági egyesületek................. ... — 26
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról ... ................30
A könyv- és szertárak gyarapodása... ... ... ... 31
Érettségi vizsgálatok ......................................32
A tanulók elbírálása ..........................................33
A tanulók érdemsorozata ....................................34
Statisztikai adatok...... ...... ......................42
Internátus ............... ..............................47
Tájékoztató a jövő tanévre....................................47
Különbözeti vizsgálat anyaga a polgári leányiskolából a leánygimnáziumba való átlépés esetén 50 1941/42. tanévben használandó tankönyvek............51
j
-I
Oo
i .
85917

Insert failed. Could not insert session data.