Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.32 MB
2018-01-31 17:48:38
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
458
1616
Rövid leírás | Teljes leírás (105.51 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium értesítője
az 1936-37. iskolai évről
Közzéteszi: az igazgatóság
Nagykanizsa, 1937.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1936—37. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi ;
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1937.
373
N 32
HELYISMERET
/tDttT
i
_

A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉRTESÍTŐJE
)
AZ 1936—37. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi:
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1937.
HAUS ISTVÁN VÁROS! KÖM Y VT AR
3 3 7 Û80^ =
NAGYKANIZSA
Dr. KERKAY JÓZSEF
Dr. Kerkay József.
Az értesítőknek e bevezető helye máskor egy-egy emberöltő munkájának, egy-egy befejezett életpálya érdemeinek szokott, emléket állítani. Kerkay József — Istennek hála — munkásságának delelőjén áll, intézetünk élén pedig mindössze két esztendőt töltött; mégis meg kell neve előtt egy pillanatra állanunk, hogy egy munkás év beszámolójának első szavaképen hálánkat és szeretetünket küldjük feléje. , f
1934-ben a Kegyes Tanitórend főnöksége engedte őt át a szomszédos főgimnáziumból intézetünk élére. Onnan magával hozta azt a kalazanti szellemet, amely egyik kezével a kenyeret : az irgalmas szereletet nyújtva, másik kezében a könyvet : lelki kuliurát tartva immár negyedfélszázad óta úttörő¡e az egyetemes műveltségnek és három százada őrtállója a magyar éleinek. Mindenért, amit Kerkay Józsefben és általa kaptunk, mély hálával tartozunk ennek a szellemnek is, a Kegyes Tanitórendnek is.
Magával hozta mindenek felett saját lelkének kifogyhatatlan energiáit : széleskörű ludását, sokoldalú szervező képességét, munkájának mindenkit magával sodró, őt magát szinte felőrlő iramát s legelső sorban hitből táplálkozó idealizmusát. Amit két év alatt az iskolaszervezés külső és belső eredményeiben elért, azt csak hosszú évek munkájával lehetne felmérni. Az egykori kaszárnyának öreg, rideg falai megujultak, meleg szinekbe, díszekbe öltöztek, a termek átalakullak, kongó folyosókra mosolygó ablakok nyíllak, könvvtár-szekrények, állványok benépesüllek, a gyomos udvar sétautakba pázsitba, virágba borult, kerti lak, aquarium, szobrocskák adtak szint és életet neki; mindenünnen a jó izlés és gondos szeretet integetett a belépőre. Az alap, melyet előtte Magas Mihály gondos takarékossággal megvetett, bővült s egy nagyrahivatott intézet tartalmával telt meg. Mindez miből ? Azt csak ő és a jó Isten tudta. Néha azt kellett gondolnunk, hogy varázsvesszője van, annyira máról-holnapra teremtette elő meglepetéseit. Valójában sikereinek magyarázata sokkal egyszerűbb. Lelkében rejtegette az evangéliumi szegény asszony olajos korsóját: eucharisztikus hitét és meleg gyermekszeretetét. Ezek voltak munkájának kifogyhatatlan forrásai, ösztönszerűleg megérezte a ma egyre nyilvánvalóbbá váló pedagógiai prob-
4
lémát, hogy az otthon már alig ad angyali lelkek kialakulásához szükséges miliőt, ezt a miliőt tehát az iskolának kell átvállalnia. Érezte és Isten ügyének tartotta, hogy iskoláját tiszta leányielkek derűs otthonává tegye. S mert anyagi forrásai, szűken voltak : anyagilag is, egészségében is kifosztotta önmagát, hogy gazdaggá tegyen minket. Legyen ezért neve emlékezetes, valameddig ez az iskola fennáll.
Munkájának nemesebb értékét mégis nem az anyagi eredményekben keressük, hanem abban a lelki reneszánszban, amely igazgatósága és lelki vezetése alatt pezsgő élettel töltötte el tanári testületét, ifjúsági egyesületeit, köreit, legfőképpen pedig a "szentáldozók-nak seregével ékesitette nap-nap után az Ur oltárának lépcsőit. Ez a reneszánsz betetőzése volt annak a munkának, melyet az intézet bölcsőjében Kolla János hittanár a kongregációval megindított. A virágos udvaron, barátságos termeken, mutatós külsőn tul az írás lelke élt benne : Omnis pulchritudo filiae Jerusalem ab intus, — Jeruzsálem leányainak minden szépsége a lelkükben van.
Akik velünk együtt átélték igazgatóságának két évét, igen jól tudják, hogy munkáját szavakkal felmérni, hálánkat szavakkal kifejezni nem lehet. Hálálja azt meg neki és jutalmazza meg érette minden munka igaz jutalmazó]a : az Ur Jézus.
5
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évtizedes hiányait pótolandó, 1931. évben dr. Králky István elnöksége alatt megalakította a Nagykanizsai Iskolaegyesületet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola létesítését. Az egyesület Klebelsberg Kunó engedélyével még ez évben megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leányliceum I. és V. osztályát. Az iskola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak, első igazgatója és 3 éven ái bölcs vezetője : Magas Mihály kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató volt. Az intézet létszáma : 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyílt a II. és VI. osztály; az iskola átkerült a Rozgonyi-utcai elemi isk. emeletére. Ebben az évben alakul meg a Máriakongregáció Kolla János hittanár, praeses vezetése alatt.
Az 1933—34. iskolai évben megnyílt a III. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor megszűnt áll. Fémipari Szakiskola épületébe, melyet megfelelő átalakításokkal a város az iskola céljaira alkalmassá lett. Ebben az évben megalakult az önképzőkör Havas Ilona tanárnő vezetésével.
Az 1934—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Notre Dame Női Kanonok és Tanitórendnek adta át s ezzel az iskola a »Notre Dame Leányliceum« címet kapta meg. Az iskola uj igazgatója dr. Kerkay József. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Az 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szombathelyi tankerület fennhatósága alá került. Tanker. kir. főigazgató dr. Liber Béla, helyettese dr! Balogh Ányos tanügyi tanácsos.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. év március havában a Ivat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM. felügyelete alatt. Első kat. főigazgatója dr. Jászai Rezső, tanügyi főtanácsos.
Ugyanezen évben az I. osztályban kezdtük meg a leányliceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Mátrai Rudolf (1931—1935) ; Kemenes Illés (ideiglenesen, az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa Brúnó (1935. szept.— okt. 15.) ; dr. Liber Béla (1935. okt 15.—). Kat. Középisk. Főigazgató : dr. Jászai Rezső tanügy főtanácsos (1936. márc.—).
Iskolánk eddigi igazgatói:
Magas Mihály kegyesrendi reálginin. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M. Petra, a Notre Dame Rend tagja (1936.—).
6
Tanári testület
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre.
Jegyzet A Vili. osztály főnöke. A tanári és ifjúsági könyvtár őre. Az I. osztály főnöke. Az internátus igazgatónője. Az énekkar vezetője A 11. osztály főnöke _______________i A rajz- és tornaszertár őre A 111. osztály főnöke Az önképzőkör vezetője jegyző.
co em \'O © l-l CD r< OS OS TH S a> i—i oo iH
Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított Is ». £ £ «: a > <u ü 60 ki cS •© S ^ eo > HH eo" _ S HH HH . < ° HH . . o l-l Ö a 3 «H 5 >» 05 N \'S. iS o O a O S t> HH *í H-í w t-H • ¿d œ a « .0 SO N a 09 S O _ » ** í 1 bt 03 Ä S i"«. > ~ . • HH wr HH HH l-H HH M <n"" w. _J HH HH tfS 05 m > ÍO M > < 05 Ű —H P—1 ■ =3 S >» tac o3 S Földrajz 11.3, 111.« Történelem VI.« Művészettört. V.2, Vl.s, Vll.2 Pedagógia Vlll.s Latin V.3, Vili.\'
Szolgálati éve C= cä CO IM i-l 1Í5 (M IM lH
összesen <M CM CO IM CM in Tf \\ IM 00
Képesítése és alkalmazásának minősége magyar—történelem megbízott igazgató mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár ének óraadó tanár magyar—német helyettes tanár rajz helyettes tanár magyar—latin helyettes tanár latin-történelem óraadó tanár latin—történelem—földrajz állami óraadó helyettes tanár
Tanár neve Kabos M. Petra rendi tag Biztos M. Margit rendi tag Erdőssy Rózsi Fölnagy Mária Frey Gabriella Gesmay Ilona Grujber József kegyesr. gimn. tanár Gyántl Erzsébet
m^zsjog <M eo ¡a CO 00
7
Az V. osztály főnöke A gyorsírókör vezetője Helyettes igazgató. A VII. o. főnöke. A fizikai szertár őre Főnöknő. A IV. osztály főnöke. A sportkör elnöke. A természetrajzi szertár őre A VI. osztály főnöke. A történelmi és földrajzi szertár őre. A 2 Mária kongregáció és a Jézus Szive Társulat vezetője. Ifjúsági hitszónok.
OS TH Tfl O) iH 8 CM CM 00 00 T-t 00 iH
09 > " > cű -I- «3 S — aj a •aj z N > > E w p E O >3 O Természetrajz ll.2 Műv. tört. Vili.2 to > !J •S s Ö Ö aj s Fizika IV.2 Kézimunka IV.2 <N > S >>>i "aá«" a" g .2 M . N ►> cc bß \'S w g a s «H O £ H £ >> S > •S \'3 ö 0} kl S frl \' <N~ —Î Cl" 1—Ï — g -s. a -g N «5 •0> M « ¡> el cc-3 >; > £ > »r <=r a -ff aj "53 2 a :o S fe tH H •í > >«. - m ^ <M. 1 s ^ SS cö •l-H «
CO CM co T* m CM CM in iH
CO SM iH -H CO CO m CM CM in iH
magyar—német helyettes tanár gyorsírás óraadó tanár földrajz—természetraj z óraadó tanár mennyiségtan—fizika helyettes tanár mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár természetrajz—kémia helyettes tanár német—francia helyettes tanár kézimunka óraadó tanár történelem—földrajz helyettes tanár hittudományok megbízott hittanár
Havas Ilona Ivancslts Mária Kerezsy Géza polg. isk. tanár Kugler Sándorné Kovács Györgyi Mahl M. Auguszta főnöknő Perjes Istvánné Hámori Vilma Pollich Mária Szabó M. Melania rendi tag Szakonyl Sarolta Tersztenyák László Veszprém egyh. m. áldozópapja
<35 o fH CM iH 05 IS íH CO tH iH 00 IH
8
a) Rendkívüli tárgyak tanárai:
Gesmay Ilona és Gyánti Erzsébet, a latin nyelv tanára. Havas Ilona, a német társalgás vezetője. Pollich Mária, a francia társalgás vezetője. Frey Gabriella, a művészi rajz tanára. Iváncsits Mária, a gyorsírás tanára.
b) A nem kat. vallású tanulók hitoktatói:
Győr Sándor, ref. lelkész, ref. hitoktató. Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, ág. h. ev. hitoktató. Winkler Ernő dr., főrabbi, izr. hitoktató. László István dr., rabbi, izr. hitoktató.
c) Iskolaorvos:
Fodor Aladár dr., ny. városi tisztiorvos.
Tanárok társadalmi tevékenysége.
Gesmay Ilona, az Oltáregyesület ifj. csoportjának vezetője volt. Előadásokat tartott a plébánia „Fehér termében".
Iváncsits Mária, a Népművelődési Bizottság megbízásából a felnőttek ingyenes gyorsirási tanfolyamának előadója.
Tersztenyák László, a férfiak kat. egyesületében, a „Credo"-ban tartott előadásokat, és a felsőtemplomban lelkipásztori teendőket végzett (gyóntatás, prédikáció). A Szociális Missziótársulatban előadásokat tartott, cikkeket írt a Zalai Közlönybe és a Dunántúli Segítőegyesület választmányi tagja.
A Természettudományi Társulat tagja: K. Kovács Györgyi.
A nagykanizsai Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányitagja: Frey Gabriella és Szakonyi Sarolta. Rendes tagja: Havas Ilona és Gesmay Ilona.
A Néprajzi Társulat pártoló tagja: Frey Gabriella, Havas Ilona, Szakonyi Sarolta.
A Turista Egylet tagja: Frey Gabriella, Havas Ilona, Szakonyi Sarolta.
A Mansz tagja: Frey Gabriella, Havas Ilona, K. Kovács Györgyi, Szakonyi Sarolta.
Iskolánk eddigi tanárai:
Csik Stefánia. Derénvi Mária dr.., Gottesmann Jolán dr., helyettes tanárok, Gadányi Miksa, Flittner Rózsi, Kolla János, Barta István, Kiss Béla, Santora Mihály, Széli János, Mészáros Béla0 Kajinó József, dr. Lengyel János, Ujfalussy Erzsébet óraadó tanárok.
9
Végzett tanítási anyag.
Iskolánk III.—VIII. osztályában a nagymélt. Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium 1927. évi 1889. eln. sz. rendeletével kiadott leányliceumi tanterv szerint Végeztük el a tanítási anyagot. Az I. és II. osztályban a V. K. M. 3000/1935. és 1301/1936. eln. sz., rendeletei értelmében az uj gimnáziumi és leánygimnáziumi tantervet követtük, írásbeli dolgozatok tételei a magyar nyelvből és irodalomból :
V. osztály.
1. Utazási emlékek. Leirás. (Házi.)
2. Az uj földesúr egyik hőse. Jellemzés. (Iskolai.)
3. Szondi két apródjának története. Elbeszélés. (Házi.)
b) A középkor jellemzése. Tanulmány. (Házi.) ,
4 Mit tanultam Széchenyitől ? Elmélkedés. (Iskolai.)
5 a) A mi zászlónk. Fejtegetés. (Házi.)
b) Bizonyilványkiosztás után. Élrnényleirás. (Házi.)
6. a) Görög szobrászat a klasszikus korban. Tanulmány. (Házi.) b) Egy jelenet az Egri csillagokból. Leirás. (Iskolai.)
7. a) Mit jelent húsvét ünnepe ? Elmélkedés. (Házi.)
b) Az öreg tekintetes és rokonai. Jellemzés. (Házi.)
8. Beszéd Anyák Napjára. (Iskolai.)
VI. osztály.
1. a) A magyar népmesék hősei. Értekezés. (Iskolai.) b) Egy Munkácsy-kép leírása. Képleirás. (Iskolai.)
2. a) A Zrinyiász nőalakjai. Jellemzés. (Házi.)
b) Történelmi nőalakok Arany balladáiban. Értekezés. (Házi.)
3. Korfestés Arany Buda halálában. Korrajz. (Iskolai.)
4.a) Végvári élet az Egri csillagok alapján. Ismertetés. (Házi.) b) öltözködjünk magyarosan ! Értekezés. (Házi.)
5. a) Az édesanya képe a magyar népdal-költészetben. Jellemzés. (Házi.)
b) Napoleon Szent Ilona szigetén. Elbeszélés. (Házi.)
6 A magyar költők szava a nemzethez. Értekezés. (Iskolai.)
7. Konstantin császár lelki küzdelme és tragikuma. Jellemzés. (Házi.)
8 a) A Liliomfi komikuma. Értekezés. (Iskolai.)
b) Madonna a renaissance művészetben. Értekezés. (Házi.)
VII. osztály.
1. a) A középkori apácák élete a Margit-legenda alapján. Ismertetés. (Iskolai.)
\' b) Takarékosság a családi életben. Értekezés. (Iskolai.)

2. a) Balassa Bálint költői egyénisége. Értekezés. (ílázi.) b) Az időmérés. Értekezés. (Házi.)
3. Nőalakok a Rajongókban. Jellemzés. (Iskolai.)
4. A kor hangulata a kuruc-költészetben. Ismertetés. (Házi.)
5. a) Faludi és Mikes. Jellemzés. (Házi.)
b) A mohácsi veszedelem okai. Értekezés. (Házi.)
G. a) A hun nép élete. Korkép. (Iskolai)
b) A barokk szellem megnyilvánulása a képzőművészetben. Értekezés. (Iskolai.)
7. Berzsenyi Dániel irói arcképe. Jellemzés. (Házi.)
8. Bucsu a VIII. osztálytól. Szónoki beszéd. (Iskolai.)
VIII. osztály.
1. a) Vörösmarty egyik nőalakja. Jellemzés. {Házi.)
b) Csongor és Tünde eszmei (artahna. Fejtegetés. (Házi.)
2. Jósika, Eötvös vagy Kemény egy regényének ismertetése és esztétikai tárgyalása. Ismertetés. (Házi.)
3. a) Az Alföld Petőfi költészetében. (Házi.)
b) Történelmünk tanulságai. Fejtegetés. (Házi.)
4. Arany balladái. Értekezés. (Iskolai.)
5. Tompa Mihály hazafias költészete. Értekezés. (Házi.)
6. a) Irodalom és művészet összefüggése. Tanulmány. (Házi.) b) A szeretet szerepe a nevelésben. Értekezés. (Házi.)
7. Valamely modern szépirodalmi munka ismertetése. Ismertetés. (Házi.)
Kézimunka.
A IV. osztályban Mahl M. Auguszta főnöknő, az I., II. és III. osz" tályokhan Szabó M. Melánia rendi tag tanitotta heti 2—2 órában. Vég" zett anyag az I. osztályban: horgolás, (sapka) kötés (átvető) és varrá® (kötény és zsebkendő); a II. osztályban: kötés, (tarsoly) kalotaszeg1 irásos himzés, boldogi lyukacsos hímzés (gallér) és foltozás; a III. osztályban: fehérnemű- és ruha- varrása és hímzése; a IV. osztályban: tüll teritők, magyaros himzés, recealap és kelim himzés.
11
Az iskolai év története.
1. A tanév lefolyása. Alábbiakban egy valóban küzdelmes esztendőnek történetét nyújtom, amelynek nehézségei mellett, ha mégis intézetünk fejlődéséről számolhatunk be, ugy ez a jó Isten segilségén kivül fiatal intézetünk életrevalóságát és fontosságát bizonyítja.
Nehézségeink részben személyi természetűek voltak ; a tanári testület tagjai közölt ismételten fellépett betegeskedések, illetve a helyettesítés nehézségei okozták azokat ; részben a leánynevelés problémájának itt megsokszorozódó súlya : a tiszta lelkek nevelésének küzdelme egy szabados korszellemmel. Mindenikről szólani fogok a maga helyén. \'
Iskolánk külső képe a tantermek célszerűbb elhelyezésével, termeknek, folyosóknak otthonosabbá tételével, főképpen a tornaterem megépítésével, szembetűnő lépést tett előre. Az emeleti folyosó eddig sötét, barátságtalan termei udvarra nyiló ablakokat kaptak, a folyosókat uj burkolattal, a falakat virágtarlókkal, képekkel díszítettük, mindent összevéve, az intézetnek e legbarátságtalanabb része a leg-derüsebb oldallá vált. Tornateremmé a város1 gondossága a régi fémipari szakiskola nagy műhelyét alakitolta át. Hisszük, hogy ez átalakítással tornatermünk^ de egyben dísztermünk, színpadunk kérdése is végleg megoldódott. Egy intézet szervezése azonban soha sincs befejezve. Az alsó folyosók átalakítása s szakelőadótermek létesítése a jövő év munkája lesz.
A külsejében is; belsejében is megujult intézetben az iskolai évet szept 2-án alakuló értekezlettel nyitottuk meg. Az év elején •esedékes javitó-, különbözeti- és magánvizsgálatokat szept. 2., 3., !4-én tartottuk. 5-én és 7-én beiratások voltak, 8-án Veni Sancte és ,9-én megkezdődött a rendes előadás, melyet a tanév végéig semmiféle kényszerszünet nem zavart meg. Magánvizsgálatot az évben kétszer tartottunk : szeptemberben és az év végén.
A VIII. osztály évvégi összefoglalásai május hó 10., 11., 12., 13. napjain, a többi osztályé junius hó 10—14. nqpjain voltak. Junius 20-án Te Deum-és évzáró ünnepély volt, mely után a növendékeknek kiosztottuk a bizonyítványokat.
2. Változások a tanári karban. A legelső és minket őszintén elszomoritó változás az volt, hogy az intézetnek két éven át volt igazgatójiát, dr. Kerkay Józsefet a Kegyes Tanitórend érdekei tőlünk felszólították. Intézetünk igazgatását ez évben Kabos M. Petra rendi tag, mint megbízott igazgató végezte A mult iskolai év végén iskolánktól megvált dr. Derényi Mária h. tanár, dr. Mészáros Béla hitoktató, Gadányi Miksa, Kiss Béla és Lengyel János dr. óraadó tanárok. Helyettük a rend Fölnagy Mária h. tanárt, illetve Tersztenyák László hitoktatót alkalmazta. A VK. Miniszter Úr iskolánkhoz szolgálattételre beosztotta Gyánti Erzsébet áll. óraadó h. tanárt.
12
3. A tanári testület egészségi állapota egészben kielégítő volt, csupán Biztos M. Margit munkáját kellett ismételten fellépő betegsége miatt rövidebb időkre, április hó 1-től pedig egészen nélkülöznünk Öráit szakszerű helyettesítéssel részben a tanári testület tsaját kebelében, április hó 1-től pedig a főigazgatóság engedélyével Kuglerné Kovács Györgyi h. tanár,, továbbá Lukács József és Vegele Károly gimnáziumi tanárok látták el. Ugyancsak betegszabadságot kapott Perjésné Hámori Vilma, akinek szakszerű helyettesítését főigazgatói engedéllyel Gerentsér Imréné Molnár Livia1 oki. tanárnő, Hentz János kegyesrendi tanái\\ Kerezsy Géza, Frey Gabriella intézeti tanárok és dr. Fodor Aladár iskoias orvos látták el.
4. Iskolai látogatások. Dr. Liber Béla tanker.\'főigazgató ur dec. 3-án rövid látogatást tett intézetünkben. Dr. Jászai Rezső kat. középiskolai főigazgató, tanügyi főtanácsos ur febr. 23., 24., 25. napjain végezte hivatalos látogatását. Ugyanekkor dr. Balogh Ányos tanügyi tanácsos ur is megtisztelt érdekőldő látgalásával. Márciusban Bohn Ferenc szakfelügyelő ur látogatta meg intézetünket. Ugyancsak márciusban tisztelt meg bennünket magas látogatásával gróf Teleky Béla főispán ur és a méltóságos asszony. Dr. Liber Béla tanker. főigazgató ur május havában újra meglátogatta az intézetet és 18—21-ig hivatalos ellenőrzési végzett.
5. A tanári értekezletek menetét elsősorban a rendtartás irja ugyan elő, de azok tartalmát, jelentőségét a testület ambíciója adja meg. A rendtartásnak megfelelően tartottunk két módszeres és négy rendes értekezletet. Az értekezletek központjában egy-egv szakelőadás állolt, gyakorlati értéke pedig fegyelmi ügyeknek, iskolai és iskolánkivüli ellenőrzésnek, otthonok látogatásának, általában az iskola minden feladatának megvitatása volt.
A hivatalos előíráson felül lelkünk előírásának is eleget tettünk, amikor a rendes értekezleteken kívül hetenként u. n. »kis értekezle-ket< rendszeresítettünk^ amelyeken egy-egy hét tapasztalatait beszéltük mec és minden napnak minden teendőjében egyöntetűségre, lelki harmóniára törekedtünk.
6. [Iskolai ünnepélyek. Eszményeink elmélyítésének nagyszerű eszközeit, nagyjaink iránt való kegyelet forrásait látjuk bennük és erőpróbáit a közönség előtt való bátor fellépésnek. E szempontok miatt sürgeti a VK. Miniszter Ur, hogy az ünnepély programját magának az ifjúságnak kell adnia. Megnyugvással jelenthetjük, hogy ünnepélyeink rendezését ezek a gondolatok irányították.\' Ünnepélyeink külső díszéből sokat levont az a\'körülmény, hogy azokat díszterem hiányában a szük rajzteremben kellett megtartanunk, de a hiányokat lélekkel igyekeztünk pótolni.
Az év folyamán a következő ünnepélyeket rendeztük : 1. Október 6-án hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 2. Október 25-én Krisztus Király ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 3. November 19-én Szent Erzsébet ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 4. December 20-án Karácsonyfa-ünnepély. Rendezték a bentlakó növendékek. 5. Március 15-én hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 6. Május 2-án Pázmány- és Prohászka-ünnepély. J. Junius 4-én Jézus Szive-ünnepéi}\'. Rendezte a Jézus Szive Szövetség.
7. Nevelés, oktatás, a) Valláserkölcsi nevelés. A minden nőiesen végigtaposó korszellem tisztes hagyományainkkal, részben erkölcsi törvényeinkkel is annyira ellentétben áll, hogy leányainkat rendi ha-
13
gyományaink szerint nevelni és mégis korszerűen nevelni : lélekölő gond. Ezt a gondot fokozottan érezzük itt, ahol a serdültebb* leányokat nevelő missziónak még kezdetén vagyunk, szigorunkat még jóindulatu szemlélőink is szokatlannak tartják, nem egy esetben pedig éppenséggel ellenszevvel találkoztunk. Elmondhatjuk, hogy munkánknak legnagyobb és legkeserűbb nehézsége az volt, hogy a szülőknek egy részében — kis részében — elveinknek és intézkedéseinknek megnemértését tapasztaltuk és valamiféle elkülönülést attól a lelki egységtől, amelybe minket a szülőkkel és a szülőket egymással a legnagyobb érdeknek : a gyermeknek kellene kapcsolnia. Pedig az iskola az erkölcsi nevelés szigorától nem tágíthat. Az intézetet a Notre Darae rend tartja fenn. Ennek magának is háromszázados tiszteletreméltó pedagógiai múltja van ; a magyar leánylelkek rejtélyeit 200 éve bogozgatjuk. Az Isten kegyelme és rendünk szelleme itt és külföldön a lelkek elitjét nevelték. Ez a mult kötelez, hogy ezen az uton maradjunk.
Nevelésünk főcélja a vallásos lélek kialakítása volt.
Növendékeink az évi négyszeri kötelező szentgyónáson és szentáldozáson kivül minden hónap első péntekén járultak a szentáldozáshoz. Az enyhébb hónapokban minden nap szentmisét hallgattak, vasár- és ünnepnapokon szentbeszédet, is. Részt vettek a feltámadási és urnapi körmeneten. Növendékeink nagy része önkéntes buzgóságból a téli hónapokban is jelen volt a mindennapos szentmisén és nagyon sokan közülük naponta járultak a szentáldozáshoz.
A kegyelmi .élet legnagyobb erőforrása a március 8., 9., 10-én megtartott lelkigyakorlát volt, amelynek lelki élményét, Mented Mihálynak meleg szeretettől ájtárt, közvetlen elmélkedéseit sokáig nem fogjuk elfeledni.
Sok-sok köszönettel tartozunk Grujber József piarista tanár urnák, aki az egész év folyamán a diákmiséket mondotta.
A jellemfejlesztés terén akkora feladat vár a negatív munkára, mint a pozitív munkára : megőrizni leányainkát az élet szabados felfogásától, a mozi, szinház, kirakatok, flört, — főképpen a strand uton-utfélen felkínálkozó sikamlósságaitól. Értékét és hasznos lehetőségeit egyiknek sem akarjuk kisebbíteni, de káros lehetőségeitől félünk és féltjük a reánkbizótt kincseket. Minden fegyelemlazulásnak itt találtuk hátterét: Természetes, hogy a mozit, strandot illetőleg felfogásunk, tilalmaink a következő vakációra sem változtak.
b) A hazafias nevelés éppen olyan lelkiismereti gondunk volt, mint a vallásos nevelés. Hiszen a nemzet sorsa végeredményében az édesanyák kezében van. Az évet mindjárt egy mélyértelmü hazafias aktussal kezdtük : a zászlótisztelgéssel. Amit a tantárgyak nevelő-értéke, ünnepélyek, szinház, mozgószinház a hazafias nevelés szempontjából nyújthattak, mindent igéuybevettünk. Igénybevettük a rádió lehetőségeit is és öntudattal, büszkeséggel teltünk el a Kormányzó Ur Öfőméltóságának olaszországi fogadtatását közösen végighallgatva. Május utolsó vasárnapján résztvettünk a hősök emlékünnepélyén és megkoszorúztuk a hősök szobrát.
,c) Oktatás. Az oktatást igyekeztünk gyakorlativá tenni és a szemléltetésre nagy súlyt helyeztünk. E munkába a tanulók aktivitását lépten-nyomon belevontuk. A már széltében elterjedt képgyüj-tést és gyüjtetésl sok élvezettel és haszonnal végeztük. A munkafüzetek rendszerét a legtöbb tárgynál használjuk, hasznositva a gyer-
14
mek legaktívabb tulajdonságát, motorikus természetét. AIV. o. földrajz Zal, illetve VIII. oszt. természettannal kapcsolatban bevezettük a meteorológiai megfigyeléseket és feljegyzéseket (grafikon). Kedves gondolata volt a III. osztály növendékeinek, hogy Gesmay Ilona tanárnő szives utmutatása mellett magyar néprajzi babatipusokat készítettek s azokat egy bájos farsangi szerctetlakoma keretében közszemlére tették ; kiinduló pontját vetve a magyar föld értékeit és szépségeit ismertető néprajzi gyűjtemény szervezésének.
A korszerű pedagógia gondolata az., hogy az iskolának miliőben második otthonná kell válnia. Nálunk ez a gondolat nem maradt puszta gondolat. A falakat Ízléses kéjiek diszitik, a padlón szőnyeg fut végig, az asztalokon, padokon néhány szál virág; parányi kézimunka : leánylelkeknek apró megnyilatkozásai. A szekrényeken, virágtartókon vázák, szobrok adnak szint és melegséget minden teremnek.
Kísérleti eszközünk sajnos kevés van. E tekintetben rá vagyunk még utalva a fiugimnáziumra. A hiányokon ugy segítettünk, hogy a legegyszerűbb kísérleti eszközöket egyszerű eszközökkel és anyagokból maguk a leányok készítették el. Valójában ez a leggyakorlatibb tanulás.
8. Kirándulások^ Az elméleti tanulmányok kiegészítése és növendékeink testi egészségenek ápolása céljából gyakran rendeztünk kisebb-nagyobb kirándulásokat.
Megtekintettük a helybeli üzemeket: városi muzeumot, nyomdát, szeszgyárat, kötőszövőgyárat, víztornyot, villanytelepet, autójavító üzemet, városi kertészetet, müv. tört. szempontbői az alsótemplomot és zárdát ; a müv. rajz növendékei tájképfestés céljából rendeztek kirándulásokat. A VI. osztály trigonometria-méréseket végzett szabad terepen. ;
Madarak és fák napján, május 18-án egész napra kirándultunk a városi alsóerdőbe és május 29-én Homokkomáromba. .Tunius 14-én a VII. osztály Nagyrécsére rándult ki. ahol megnéztük a templomot és utána Kozma György plébános ur magyaros vendégszeretetét élveztük. Délutánonkint egy-egy osztály gyakran vett részt természetrajzi kiránduláson a környező erdőkben és a sétakertben.
Május 28.. 29., 30. napjain 45 növendék vett részt a soproni kiránduláson, melynek tapasztalatairól és élményeiről az egyik résztvevő növendék az alábbiakban számol be :
Máius 28-án hajnali 5 órakor sűrű kendőlobogtatás és víg énekszó mellett indult a vonat Sopron felé. Az utolsó kocsi belseje kedves képet nyújtott: 45 matrózruhás, jókedvű, mosolygó, fiatal leányt vidáman beszélgetve, énekelve, tréfálkozva. Az idő repült, alig vettük észre magunkat, jnár Sopronban voltunk. Jókedvűen, várakozásteljesen indultunk el a kedves város szép utcáin. Már ez az első séta egy csomó történeti, müvésztörténeli szépséget tárt elénk. Utunk mindenütt keskeny, görbe utcákon vezetett keresztül, ódon házak között, melyek mind különös hatást gyakoroltak ránk érdekes szépségükkel. Megleeptt bennünket a sok német szó, a sok német felirat, s kicsit fájt is. De aztán láttuk, hogy a soproni nép szive magyar, csak a nyelve német. Nagj^on tetszett, ho^y a parasztasszonyok kis puttonyszerű fonott kosarakban viszik a hátukon a virágot. Tetszett az is. hogy amelyik házban bort lehet kapni, azon, kint a kapu felett, ki van függesztve egy zöld galy, arról szines szalag lóg le, olyan szinü, amilyen szinü bort lehet ott venni.
15
Follonos csodálkozás közben vonult tel az éhes és cfáradt leánytársaság a város közepétől kb. háromnegyed órányira fekvő Polgári Iskolai Üdülőházba. Ott ebédeltünk, majd rövid pihenés után kirándulni indultunk a csodás fekvésű Károly-kilátohoz, Utunk mindig erdők között vezetett, gondozott., szép utakon, melyekről gyönyörű kilátás nyilt a varosra és körayékére. A Nádor-magaslatról elénk tárult az egész város, távol a Fertő, még távolabb már,ködbevesztek az osztrák hegyek, melyek közül tiszta időben a Schneeberg jól látható. Lenyűgöző látván}»- volt innen a város, melynek szépsége igy inkább vonzott, mint akkor, ha közelről szemlélik.
Ihletetten értünk Sopronbánhidára, hol megcsodáltuk az árpádkori kápolnát, melyben sok régi egyházi kegyszer van : füstölők, öröklámpák, azután töredezett gótikus szobrok. Az ősi magyar katolicizmus misztikus hangulata ülte meg a lelkünket, amint ezt a kápolnát elhagyva, a hegyoldalban fekvő Kármelita-templomba léptünk. Ez is az Árpádok korából származikj gótikus stilusu, de későbbi barokk felújítás nyomai észlelhetők rajta.
Jókedvvel, vidáman énekelve mentünk haza az erdőkön keresztül le az üdülőházba. Az üdülőház egész modern, kényelmes, barátságos, tiszta, szép. Nekünk nagyon tetszettek az egymás felett levő ágyak, melyeket azért állítottak be. mert kevés volt a hely ezek nélkül. Képzelhető, hogy mindenki a »toronyban« szeretett volna aludni. Vacsora után még soká beszélgettünk, míg végre elpihent a íáradt leánysereg.
Másnap reggeJ korán keltünk s a társaság egy része lement a városba korábban szentmisére, melyet a Sz. Domonkos-rendiek éppen renoválás alatt levő templomáb.m hallgattunk. Szentmise utána város müértékeit látogattuk sorba ; először a Szentlélek-teniplpmba mentünk. Ez nem nagy. de nagvon szép példáia a nemes barokk építészetnek. Dorfmeister freskóival diszitve. Ezután a Sz. Miháfy-temulomot néztük meg. A lemúlom kividről is tipikus, tökéletes gótikus stilusu., erős támasztópiilérekkel.. magasratörő, karcsú lorony-nyal, melyei finom faragású mérőmüvek, vízhányók, könnyed építészeti elemek díszítenek. Ezt a tornyot neogót stílusban Storno építette hozzá a XIX. században. Belső berendezése is neogót stilusu. Oltára szárnyasoltárhoz hasonló, de nem zárható össze, finom, szinte csipkeszerü fafaragásokkal; szószéke, padjai is mind gót stilusu faragásokkal vannak diszitve. A főoltár körül hosszú, keskeny, festett üvegablakok nyúlnak végig s ezáltal a templom belseje homályos, misztikus.
Ezután a temetőt néztük meg, itt azonban nem időztünk soká, csak néhány barokk síremléket néztünk meg.
Innen az u. n. Kecske-templomba mentünk. Ennek eredeti homlokzala és az épület magva gótikus stílusban épült, majd barokk stílusban renoválták, oltára rokokó stilusu. Nagyon érdekes. Ugyanitt láttuk azt a vörösmárvány gótikus stilusu szószéket, melyről Kapisztrán Sz János prédikált, mikor a török eilen hadat toborzott. Van egy kapuja, mely nem közvetlenül a templomba nyilik, ez barokk stilusu. Jelenleg a Sz. Benedek-rendiek tulajdona.
Ezután megnéztük a Várostornyot. Ennek alját még a rómaiak építették, később az árpádházi királyok építtettek rajta, majd a törökök folytatták az építést, s a Habsburgok fejezték be ; így magában hordja a város egész történelmét, s végül ennek a toronynak
16
az aljába helyezték el a Hűség-kaput; a »Civitas fidelissima« felirás-saí. A Várostorony mellett látható a régi bástyafalból egy részlet, egyébként a bástyafalhoz egész közel építettek már azóta, ugy hogy szabadon nem lehet látni sehol sem
Majd magánházakat néztünk meg. Láttunk érdekes udvarokat, árkádokkal és lépcsőfeljáratokkal, bolthajtásos és keresztboltozatos kapualjakat, láttuk a vármegyeházának udvarát. Néztünk átjáróházakat : — ilyen nagyon sok van Sopronban. Az egész város barokk jellegű. A város régi része a multat hirdeti, de a jövőt jósolja az uj városrész, hol modern stilusu villák, kertes magánházak, bérpaloták, szállodák, üdülők, szanatóriumok épültek, melyek között első helyen a Lövér-szállók állnak.
Ezután a társaság a Storno-ház megnézésére indult. Ebben lakott Mátyás király három hónapig. Most az egész ház magángyűjtemény, melyei az olasz származású Storno-család gyűjtött. Ennek a családnak a tagjai művészek, többnyire festők. A gyűjtemény oly gazdag, hogjT muzeumnak is bei lik. Különböző stilusu bútorok, szőnyegek, faragványok, eredeti Rembrandt és Dürer-képek, szobrok, festett üvegablakok, kézimunkák, ötvösmunkák, kegyszerek, velencei tükrök és csillárok, falfestmények, vázák, órák, kályhák, amphorák, fegyverek, céhládák és csecsebecsék, családi címerek és titkosfiókos, intarziás szekrények alkotják ezt a gyűjteményt.
Ezután a Városi Muzeumba mentünk, melynek .\'12 szobáját csak futólag nézhettük át. A Múzeum legértékesebb darabja egy kb. 6 ezer éves áldozati oltár, melyen a Napistennek áldoztak. Ilyen csak egy van még a világon, Amerikában. Érdekes volt a Fertő állatvilágának muzeumi része. Sopron város történeti múltját őrzi az egyik terem, iratok és történeti jelentőségű tárgyakban. Van a Muzeumnak művészeti része is, itt értékes képek ,és szobrok vannak. Láttunk magyar parasztszobákat, csárdákat, különböző.műhelyeket, Láltunk a pogányvilág emlékeiből amphorákat{ egy mozaik padlórészietet és három római istennek : Jupiternek, Junonak és Minervának megtöredezett szobrait.
Délután a fertőrákosi kőfejtőhöz rándultunk ki. Ennek kiaknázását már a rómaiak kezdték. Hatalmas., na«y kőbánya ezv vakitóan fehér meredek kőfalakkal. Óriási oszlopokon nyugszik az az elképzelhetetlen suly, melyet a bánya képvisel. A kőkitermelést ugy végezték,— valószínűleg akaratlanul — hogy egy pogány lemplomszerü építmény lelt belőle, 30—40—60 m. magas oszlopokkal, melyek a napfénytől vakitóan fehérek, árnyékuk éles és sötét. A kőfejtő festőien hat. „s monumentalitása nagyszerűen érvényesül. A bánya helyén tengerfenék volt. A kő mészkő, tengermaradvány, egész halcsont, kagyló- és csigaalaku kövületeket tehet találni köztük. A bánya a hangot tisztán és szépen felerősítve adja vissza. Az ember kissé szorongva lép be ide, mintha valami hatalmas ókori isten tiltott szentélyében mennénk be. A kő fejtése most szünetel, valószínűleg azért, mert a kő elszállítása nagy nehézségekbe ütközik, ugyanis a vasúti állomás nagyon messze van innen, a kő pedig nagyon súlyos.
Innen a társaság egyik része autóbuszon rögtön átment Nagy-tómalomba, hol többen csónakáztak. A többiek gyalog mentek megnézni a Mithras-barlangot. A barlang a trianoni határhoz elég kö^el van már, — sajnos —-■ beleesik a vámterületbe. Útközben láttuk a Fertőt és vidékét. Szép volt a sima vízfelület, s nem messze tőle a magas hegyek, a kőbánya idelátszó fehér oszlopaival.
EMLEKLAP
f KÖŐ GYÖNGYIKE
Életerős, derűs, kedves növendékünk volt Gyöngyike. Őszintesége, engedelmessége, bensőségesen buzgósága épülésére szolgált társainak és örömet szerzett tanárainak. A 111. o. elvégzése után vidáman indult neki a vakációnak és senki sem sejtette, hogy az ő helye az iskolában mindenkorra üres marad. Meghűlt, szeptemberben már ágyhoz szegezetten hallgatta az iskolai hireket. Jó szülei még beíratták a IV. osztályba, de a hirtelen fellépő agyhártyagyulladás okt. 15-én kioltotta ártatlan életét. Intézetünk növendékei között ő lett az első szószólónk az égben; és hisszük, hogy az Űr Jézus, akinek kedvéért sohasem mulasztotta volna el a sz. misét és napi sz. áldozást, most meghallgatja értünk mondott imáját.
17
A Mithras-barlangban áll egy pogány áldozati oltár a T-II. századból, ábrázol egy áldozó papot a felkelő és lenyugvó nap szimbólumával ; a fel- és lefelé tartotL fáklyákkal együtt.
Innen mindnyájan átautóbuszoztunk Nagytómalomba, hol egy órát vidám uzsonnázással töltöttünk el. Képzelhető, hogy milyen jól aludtunk a nehéz és változatos nap után. Másnap vasárnap volt, a hazaindulás nauja. Bucsul mondtunk az üdülőháznak, s ünnepélyes zenés szentmisére mentünk a Dómba. Igazán felemelő volt a gyönyörű szertartás ebben az érdekes templomban, mely eredetileg gótikus slilusu, majd később barokk építészeti elemeket vegyítettek bele, ugy, hogy az emberből nagyon ellentétes és különös hatást vált ki Majd innen egyenesen az állomásra mentünk, s elszomorodva mondtunk bucsul a szép és kedves városnak, mely a benne eltöltött\' két nap alalt nagyon a szivünkhöz nőtt.
Szombathelyre csakhamar megérkeztünk. Az állomás, az utcák, a város egész külső képe fejlett szellemi és anyagi kulturáról tanúskodik, s mi büszkén s örömmel mentünk végig a gondozolt egyenes, szép utcákon, melyeken modern, szép üzletek vannak.
A legértékesebb, ¿mit láttunk, a püspöki temnlom volt. Ezt az első szombathelyi püspök : Szily János építtette 1 lefele Menyhért építésszel. Yiiágos, nemes klasszicizáló barokk stílű, világos Szerkezetű, könnyen áttekinthető. A templom belül vörösmárvány, s ez a székesegyház monumentalitását még fokozza. Hatalmas, erős oszlopokon nyugszik a kupolás tetőzet., melyet Maulbertsch freskói díszítenek. A képek még tovább folvt"fjnk a vörösmárvány oszlopokat s egyéb építészeti elemeket. A freskók, mint minden barokk kép, diagonális szerkezetűek, a színek és aiakok közép felé mindjobban könnyebbek, súlytalanabbak, szinte égiekké válnak^ s ez okozza azt az optikai csalódást, hoay a 30 m. magas kupolát szinte szédítő magasságban látjuk. Az oltárképek nagyobbrészt Dorfmeister alkotásai. Szinte megdöbbentően hatott ránk a templom nagv.sá^a és monumentalitása : egy ember szinte elvész benne. Itt láttuk Sz Piacidus vértanú holttestét, mely dúsan aranyozott ruhában és erősen feldíszítve van a székesegyház egyik oltárán egy üvegkoporsóban.
Innen a Püspökvár kertjébe mentünk, hol főtiszt. Gyük Pál beszélt egyszerűen, közvetlenül, de nagyon érdekfeszítően a város és a templom múltjáról, méltatva a nagy püspök érdemeit. Beszélb Sz. Márton püspökről, ki Sabaria szülötte volt, s beszélt Sz. Iíerény-ről, ki az első vértanú volt Pannoniában és kit malomkővel a nyakán taszítottak bele a Gyöngyösbe. Ezt ábrázolja a székesegyház egyik mellékoltárának oltárképe is.
A Püspökvár kertjéből a premontrei gimnáziumba mentünk, melynek szertárában egy 4 ezer éves múmiát láttunk. Ennek a múmiának volt még egy érdekessége : a pólya le volt bontva a holttest arcáról, ugy, hogy arcát is tisztán láttuk. Nagyon megfogott bennünket, hogy 4 ezer éve élt, s a teste itt van közöttünk. Ez a múmia volt egyik legérdekesebb élményünk.
Az idő hamar eltelt, sietnünk kellett az állomásra s a »Megy a gőzös Kanizsára« hangjai mellett városának és az egész kirándulásnál:
Fáradtan, de viádm jókedvvel, kanizsára.
nond^unk,.b^csuL Szombiathely éWÁWőUimmyiÚiEa Nagy-
3 3 7 0 8 0 . ...
18
Jóleső érzéssel gondolunk vissza a tartalmas és szép kirándulásra, mely lelkünket, testünket felüdítette, ismereteinket sok széppel és értékessel gyarapította és sok tapasztalatot szerzett.
Somogyi Magdolna, VIII. o. t.
8. Szórakozás. Növendékeink szórakozását mindig figyelemmel kisérjük s az intézet keretein belül igyekeztünk növendékeink szórakozását megvalósitani. A parkosított udvar, hátul a játszótér, az aquarium halaival, kagylóival, rákjaival, mókusház parányi lakói val, mind az iskolai élet változatosságát célozták. A város minden elfogadható szórakozásába elengedtük, elvezettük gyermekeinket. Színpadunk sajnos nem lévén, előadásaink szükreszabolt keretek között mozogtak; mégis rendeztünk : karácsonyfa-ünnepélyt, a III. osztályosok szeretetlakomát, az internátus növendékei Mikulás-ünnepélyt, a felsőbb és aisóbb osztályosok farsang hétfőjén és keddjén külön-külön jelmezes délutánt. A VIII. oszt. növendékek ismételten szerepeltek a Feiiérterem kedélyes estéin. Kor-csolyaszezonban az intézet korcsolyapályája, tenniszszezonban a tenniszpálya a növendékek rendelkezésére állott. A könyvtárszoba folyóiratokkal, a kongregációs szoba társasjátékokkal várta a komolyabb szórakozásokat keresőket.
10. Szociális érzésre nevelés rendünknek alapvető gondja. Azon voltunk, hogy leányaink kicsiben mindent megtegyenek, amit később tőlük a társadalom nagyban elvár. Kisleányaink karácsonykor a házmester kisleányainak karácsonfát díszítettek, használt ruhákat, uj ruhára valót és játékokat hoztak nekik. Az év íolya\'mán füzeteket, írószereket gyűjtöttek és húsvétkor a Rozgonyi-utcai elemi iskola 1. osztályában a szegény gyermekek közt szétosztották. A kon-greganisták a missziósház karácsonyára használt ruhanemüeket gyűjtöttek. Ugyancsak gyűjtöttek a missziós kápolna számára és a beteg gyermekek javára.
11. A takarékosság elve óriási nemzeti jelentőségű, melyet az iskolák sem intézhetnek el egy-egy októberi beszéddel. Be is vezettük a takarékossági akciót. Növendékeink összegyűjtött pénzét időnként beszedtük és takarékba tettük, hogy így maguk gyűjtsék össze azt az összeget, amelyet az évvégi kirándulás céljára felhasználhattak.
12. Az egészségi állapot kielégítő volt. A sajnos már megszokottá vált influenza járványon átestünk ugyan, de hosszabb vagy súlyosabb betegség ritkán fordult elő.
13. A szülőkkel való intenzivebb kapcsolat fenntartása és elmélyítése érdekében kétszer tartottunk szülői értekezletet, melyeken Tersztenyák László hittanár »A női lélek értékei és azok nevelése- és Gyánti Erzsébet tanárnő »Korunk és a nő« címen tartottak előadást. Á gyermekek otthonát a tanárnők gyakran látogatták.
A katolikus sajtó népszerűsítése céljából sajtógyülést is tartottunk, melyen Lukács József és Terszle.uyák László hittanárok méltatták a katolikus sajtó fontosságát
Adományok. Példás magaviseletű és jeles előmenetelü növendékeink jutalmazására a következő adományok érkeztek az intézethez : Nagykanizsai Néptakarék R.-T. 10 P-t, Nagykanizsai Gazdasági Takarékpénztár R.-T. 15 P-t, Szeszgyár 20 P-t, Délzalai Takarékpénztár 15 P-t, Nagykanizsai Takarékpénztár 10 P-t adományozott. Az adományokért ez uton mondunk hálás köszönetet.
19
Ifjúsági egyesületek.
Mária kongregáció. A Szeplőtelen Fogantatásról nevezett és Szt. Erzsébet pártfogása alatt levő kis és nagy kongregáció a szokásos keretek között működött. Gyűléseinket hetenkint tartottuk. Minden gyűlést a lorettói litánia és a prézes beszéde vezetett be. Kongregációnk célja növendékeink vallás-erkölcsi éleiének elmélyítése, liliomos lelkület ápolása és az öntudatos katolicizmusra való nevelés. Egész évi munkánk alaptónusa ez a mondat volt: kongreganis-tának lenni aktiv katolikus életet és szellemet jelent.
A nagy kong. tisztikara. Prefecla : Somogyi Magdolna VIII. o. t. Assistensek : Vida Gabriella és Szokolai Anna VIII. o. t. Pénztáros : Dedoválz Gizella. Jegyző : Pandúr Irén VIII. o .t. Könyvtáros : Ze-rinvári Veronka VII. o. t. Tanácstagok : Jakabfy Margit és Nagy Márta VII. o. I. Éhmann Mária és Schlegl Margit VI. o. t. Horyáth Rózsi és Rátkai Edit V. o. t. Waligurszky Klára és Németh Szidónia IV. o. t.
A kis kongr. tisztikara : Prefecla : Zborovszky Magdolna III. o. I. Assistensek : Pink Etelka és Pusofszky Elvira III. o. t. Jegyző : Nagy Zsuzsanna III. o. t. Könyvtáros : Adamovich Mária III. o. t. Pénztáros : Freyslinger Marianne III. o. t. A II. o. assistensei: Waligurszky Adrianne és Vukics Anna. Az I. o. assistensei: Horváth Mária-Anna és Farkas Magda.
Az önmegszenlelés és az apostolkodás megvalósítását szolgálta az ima, sajtó, szociális és a missziós szakosztály.
Az imaszakosztály tagjai hetenkint kaptak imaszándékot. A szociális szakosztály 42 drb. ruhát és 25 pár cipőt juttatott a .szegényeknek. A missziós szakosztály 81 P 38 f-t küldött a budapesti missziós tanácsnak. Ezenkívül sok bélyeget és slaniolt gyűjtöttünk.
A sajtó szakosztály februárban a Központi S\'ajtóváííalat lapjait terjesztette. Egy propaganda sajtó nagygyűlést is tartottunk. A tagok 30 drb. Mária Kongregációt és 60 drb. Kis Hitterjesztőt hozattak havonta.
Diszgyüléseink : 1936. oki. 25-én Krisztus-Király, nov. 19-én Szt. Erzsébet diszgyülést tartottunk. Ápr. 11-én a kongregáció uji zászlóját szentelte meg Gazdag Ferenc püspöki tanácsos. A zászlóanyai tisztet dr. Hegyi Lajosné őnagysága töltötte be. Köszönetet kell mondanunk Szőnyi Sándorné őnagyságának is, aki a zászló elkészítésében igen-igen sokat fáradozott.
Tagavatási jun. 4-én, Jézus Szive ünnepén végeztük. 28-an tették le a fogadalmat, a VIII. osztályosok pedig megújították azt.
A tagok a gyűlések keretében a vallásos élet keretébe vágó előadásokat tartottak.
Könyvtárunk 180 pengő értékben, 67 drb. könyvvel gyarapodott. ,
20
Jézus Szive szövetség. Februárban Jézus legszentebb Szive tiszteletére megalakítottuk a Jézus Szive. Szövetséget. Tagjai az összes kai. vallásit tanulók és tanárnők. Minden első Déliteken valamennyien gyóntunk és áldoztunk. Azonkívül a délutáni Szent Sziv litánián egy-egy vendég-pap ajkáról hallgattuk az isteni Sziv dicsőilését. Legnagyobb ünnepünk jun. 4-én volt, mikor a Szenl Sziv oltalmába ajánlottuk intézetünket, a régi és a mostani növendékeinkkel és tanárainkkal együtt.
Önképzőkör. Az intézet ifjúsági önképzőköre a jóváhagyott alapszabályok szerint működött. Vezetője Gesmay Ilona tanár volt, rendes tagjai a VII—VIII. osztály tanulói, rendkívüli lagjai a VI —
VII. osztály tanulói; összesen 85 növendék. A tisztikár a következő volt : Ifjúsági elnök : Szokolai. Anna VIII. o. t, titkár : Pandúr Irén
VIII. o. t, jegyző : Nagy Márta VII. o. t., könyvtárosok : Kerecsényi Erzsébet VII. o. t. és Melczer Klára VII. o. t, pénztáros : Yida Gabriella Vili. o. t., ellenőr : Flachner Karolin Vili. o. !.
A kör egy alakuló-, három diszgyülést (okt. (5., márc. 15. és áprilisban Pázmány és Prohászka halálának 300, illetve 10 éves évfordulója alkalmából), 8 rendes gyűlést és egy zárógyülést tartott. A gyűlések a növendékek általános műveltségének emelésére, biráló képességük és szépérzékük fejlesztésére irányullak. A kör több gyűlést szentelt irodalmi nagyságaink emlékének. így megemlékeztek Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula irodalmi működéséről, majd Pázmány és Prohászka irói arcképét, egyéniségét és hatását mutatták be egy-egy értekezésben. Karácsonyi népszokásokat ismertettek, jellegzetes göcseji alakokat mutattak be. A rádióönképzőkör I. pályázatára felküldtük Kerecsényi Erzsébet VII. o. t. dolgozatát, aki dicséretet kapott.
A kör tagjai szorgalmas munkásságot fejtetlek ki. A növendékek bírálatai érdeklődésről és hozzáértésről tanúskodtak. A gyűlések tárgyai beszédek, felolvasások, szavalatok, zeneszámok, énekszámok, műfordítások és ismertetések voltak.
Szorgalmas munkásságukkal kitűntek: Somogyi Magda VIII. o. t., Szokolai Anna VIII. o. t., Pandúr Irén VIII. o. t., és Vida Gabriella VIII. o. t., Bárd Éva, Fejér Jolán, Kerecsényi Erzsébet és Nagy Márta VII. o. t.
Sportkörünk az 1935/36. tanévben alakult meg. Címe : Nagykanizsai Notre Dame Leányliceumi Sportkör. Tanárelnök Perjésné Hámori Vilma, vezető tanár. Ifjúsági elnök : Vida GabrieUi VIII. o. t., alelnök : Fehér Sarolta Vll. o. t., pénztáros : Fried Aranka VII. o. t. i
Sportköri délutánunk minden hét szerdáján volt. Sportdélután-jainkat — Magas Mihály igazgató ur szíves engedelmével — a kegyesrendi gimnázium tornatermében tartottuk.
A sportkör vagyonát a befolyt tagsági dijak és a tornaünnepélyek bevétele képezi.
Gyorsirókörünk 1936. szept. 11 én tartotta alakuló ülését Ivan-csits Mária tanárelnök vezetésével. A kör tagjai a IV. és V. oszt,, továbbá a rendkívüli gyorsírás tanulói.
Ügyeinek intézésére a kör az alakuló gyűlésen megválasztotta tisztviselőit. Elnök lett Hemmert Erzsébet VI., jegyző Freifogl Margit VI., titkár Schercz Aranka VI., ellenőr Szerecz Aranka VI., pénz-
21
táros Vajkóczy Gizella V., könyviáros Cséry Katalin V. és levelező Arany Ilona VI. oszt. tanuló.
A kör rendeltetése a tanulók továbbképzése a gyorsírás elméletében és gyakorlatában. Célját elméleti vagy felolvasó ülések, gyakorlóórák és háziversenyek tartásával igyekezett elérni.
A kör havonta ülésezett. Előadást tartottak : Somogyi Magdolna VIII o. : »Szent Kasszián vértanu.N a gyorsírók védőszentje«, Hemmert Erzsébet VI. o. : »Gabelsberger Xavér Ferenc«., Szerecz Aranka VI. o. : »Az egységes gyorsírás«, Hemmert Erzsébet VI. o. : »A röviditésmutató«, Pozsonyvári Mária V. o. : »Gyorsirási rendszerünk kialakulása és Arany Ilona VI. o. : »A magánhangzók jelölése« címmel.
Hajnik Károly születésének 130. évfordulója alkalmából disz-gyülést tartottunk, amelyen Vida Gabriella VIII. o. és Szerecz Aranka VI. o. t. tartottak Hajnik életéről és munkásságáról előadást.
Febr. 9-én a kör farsangi búcsúztatót rendezett gazdag műsorral. Humoros énekszámokkal szerepeltek : Arany Ilona VI. o.5 Hemmert Erzsébet VI. o. Vida Gabriella VIII. o. t., egyéb mulattató számokkal : Freifosl Marcit VI. o.. Szerecz Aranka VI. o., Schercz Aranka VI. o., Halász Magda VII. o., Vaikóczy Gizella V. o.„ Cséry Katalin V. o„ Rátkai Ápola V. o., Rátkai Edit V. o., Simon Ottilia V. o.. Bedő Margit V. o. és Márkus Mária IV. o. tanulók.
Háziversenyt 5 izben tartottunk.. szabatossági, 60, 80, 100 és 140-es fokon. A versenyek alkalmával jutalmat nyertek, beszédirás-sal : Freifogl Margit VI. o., Halász Magda VII. q,.} Hemmert Erzsébet VI. o.. Schercz Aranka VI. o.. Szerecz Aranka VI. o. és Arajiy Ilona VI. o. tanulók ; irodai gyorsirással : Bedő Margit V. o., Bizzer Julianna V. o., Cséry Katalin V. o.. Garabb Ibolya V. o., Jelűnek Magda V. o., Pozsonyvári Mária V. o., Rátkai Ágola V. o., Simon Ottilia V. o., Singer Anna V. o. és Vajkóczy Gizella V. o. tanuló ; fogalmazási gyorsirással : Gadányi Margit IV. o., Katona Márta IV. o., Kerecsényi Ágnes IV. o., Lontav René IV. o., Németh Izabella IV. o., Sághy Anikó IV. o. és Waligurszky Klára IV. o. tanuló. Az évzáró versenyen bajnok lett : Hemmert Erzsébet VI. o.; 2. Schercz Aranka VI o. legjobb irodai gyorsiró : Singer Anna V. o., 2. Pozsonyv váry Mária V. o. ; legjobb fogalmazási gyorsiró : Waligurszky Klára
IV. o., 2. Bogdán Blanka IV. o. tanuló. !
A kör tagjai résztvettek kétizben > Az írás« és egyszer a »Gyors-irástudomány« szabatos pályázatán. Az írás első szabatos pályázatán könyv, illetve emléklap-jutalmat nyertek kitűnő munkájukkal: Somogyi Magdolna VIII. o., Hemmert Erzsébet VI. o.. Rátkai Ágota
V. o., Simon Ottilia V. o. tanuló.
Az írás második pályázatán könyvjutalmat és oklevelet nyert kitűnő pályázatával Hemmert Erzsébet VI o.. könyvjutalmat nyert Vida Gabriella VIII. o t., emléklapot Somlai Magda V. o. tanuló.
A Gyorsirástudomány nagy szabatos pályázatán könyvjutalmat nyert Hemmert Erzsébet VI. o.. emléklapot Vida Gabriella VIII. o. tanuló.
22
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Latin nyelvi tanfolyam. Az iskolai év első felében a latin nyelvet Gyánti Erzsébet tanárnő tanitotta, három csoportban, heti kilenc órában. Januártól a tanulók osztályonkint oszlottak meg, az V. és VIII. o.-ban Gyánti Erzsébet, a VI. és YII.-o.ban Gesmav Ilona tanította,, heti 3—3 órában.
Az V. osztály Incze—Kerényiné • Latin olvasókönyv III. és IV. o. tankönyvéből vett olvasmányokon átvették a teljes alaktant. A tanfolyamot 11 növendék látogatta.
A VI. osztály Phaedrus, Ovidius, Cicero előirt müveit olvasta. Ennek kapcsán a római nép életével ismerkedtek meg. Nyelvtanból a teljes alaklant és az egyszerű mondattant végezték el. A tanfolyamot 5 növendék látogatta.
A VII. osztály Ovidius, Plinius, Cicero. Vergilius életével és munkásságával ismerkedett meg. Régiségtanból az államrégiségekkel ismerkedtek meg. Nyelvtanból a mondattant végezték el. A tanfolyamot 9 növendék látogatta.
A VIII. osztályban az előirt auclorokat olvasták,, ezzel kapcsolatban a nyelvtant állandóan ismételték. Régiségtanból a magánrégiségekkel és a római irodalommal ismerkedtek meg. A tanfolyamot (5 növendék látogatta, akik közül négy érettségire*is ment.
Német társalgási gyakorlatok. A német társalgási gyakorlatokat 2 csoportban, heti 2—2 órában október óla tartottuk.
Vezető tanár: Havas Ilona.
Segédkönyv : Kemény Ferenc : Német—magyar beszédgyakorlatok. Egész évben megtartott órák száma : 45—45.
A német társalgási gyakorlatok jó kisegitői a rendes iskolai nvelvoklalásnak. Ezeket az órákat érdekes kis mesék, versek, a mindennapi élet köréből vett beszélgetések és szép német dalok teszik kedvessé.
I. Az első csoport anyaga főképen az iskolai és a(z otthoni életre vonatkozott : készülődés az iskolába, az iskolaépület, a tani-tási órák, hazafelé, a ház, a falu, a város, az állatok, a virágok. Mesék : Piroska és a farkas, A visszhang, A róka és a holló.\'
II. A második csoport részletesebben és nehezebb kifejezésekkel hasonló anyagot dolgozott fel.
Olvastunk még novellákat az ujabb német irodalomból. Tanultunk dalokat gramofonlemezek segítségével.
Tanulók neve és érdemjegye
I. csoport
Áts Erzsébet II. o. Bali Rózsa V. o. Bedenek Gizella II. o. Botka Éva II. o.
1 Dukász Katalin II. o.
1 Horváth Marian I. o.
1 Németh Katalin II. o.
1 Sipos Magda II. o.
1 1 1 1 3
5 Danitz Blanka II. o.
1 10 Tóth Róza IV. o.
29
Gyömörey Ágnes III. o. Halász Éva III. o. Leyrer Ilona VI. o. Platzkó Aranka VIII. o.
II. csoport.
1 5 Salga Ilona VI. o.
1 Saskőy Livia VI. o.
1 Szertics Aranka VI. o.
1 Szokolai Anna VIII. o.
Francia társalgási gyakorlatok. Segédkönyv: Kemény Ferenc: Francia-magyar beszédgyakorlatok. Vezető tanár: Pollich Mária.
A francia társalgási gyakorlatokat heti 2 órában tartottuk egy-csoportban. Egész évben megtartott órák száma: 50.
A társalgási órák anyaga az iskolai és otthoni életre vonatkozott: készülődés az iskolába, tanítási órák; a család, a ház, a kert, az idő, étkezések, a falu, virágok, gyümölcsök; országok és népek, foglalkozások, sportok, közlekedési eszközök, a pénz stb.
A tanulók neve és érdemjegye:
III. oszt.
II. oszt.
Danitz Blanka 1
Krátky Éva 1
IV. oszt.
Bagó Edilh 1
Balázs Éva 1
Bőczy Jolán 1
Halász Éva 1
Nagy Zsuzsanna 1 Pink Etelka 1
V. oszt.
Görög Anna Hajnal Margit
Zborovszky Magda 1 5 Welwarth Anna 2
VIII. oszt.
1 Láng Mária 1
1 Pandúr Irén 1
Rendkivüli rajz. Rendkívüli rajzot két csoportban, heti két-két órában tartottunk.
Vezető tanár • Frey Gabriella, intézeti rajztanár.
Egész évben megtartott órák száma : 60—60 óra. A növendékek örömmel látogatták az órákat. A rendes órák kötöttebb anyagával szemben itt szabadabban választhatták meg a rajzolás tárgyát, tehetségük egyénibben nyilvánulhatott meg. Még harmadikos és negyedikes növendékek is szívesen és ügyesen rajzoltak élő modell után fejet, alakot A tanulók többféle rajzolási és festési technikában gyakorolták magukat. (Ceruza, szén. vizfeslék, olajfesték.)
Végzett anyag : ékítmények, bútorok és edények természet után ; virág- és gyümölcscsendéletek ; emberi fej és alak élő modell után. A készített munkákból junius hó 6-án az intézet x-ajztermében kiállítást rendeztünk.
A tanulók neve és érdemjegye :
I. csoport.
Nádasi Margit I. o. 1
Áts Erzsébet II. o. 1
Botka Éva II. o. 2
Krátky Éva II. o. 1
5 Popovics Katalin II. o. 1
Sartori Mária II. o. 1
Guzmits Anikó III. o. 2
Kondor Edit III. o. 1
Lázár Éva III. o. 1
10 Ney Livia III. o. 1
Öszterreicher Zsuzsanna 111. o. 2
Pink Etelka III. o. 1
Pollák Zsuzsanna III. o. 1
Singer Éva III. o. 1
24
II. csoport.
Kovács S. Ilona IV. o. 1
Kelemen Éva IV. o. 1
Waligurszky Klára IV. o. 1
Freifogl Margit VI. o. 2
Hemmert Erzsébet VI. o. 1
Kiss Gizella VI. o. 1
Kustos Margit VI, o. 1
Pintér Erzsébet VI. o. 2
Rátkay Ágota V. o. 2
10 Salga Ilona VI. o. 1
Zsabó Zsuzsanna VI. o. 2
Szerecz Aranka VI. o. 1
Nagy Márta VIII. o. 1
Összesen: 27.
Rendkívüli gyorsirást heti 2—2 órában tartottunk haladók és gyakorlók csoportjában. Az összesen megtartott órák száma 50—50.
Tanár : Ivancsits Mária.
A haladók csoportjában az irodai ovorsirást, az önálló rövidítés-alkotást tanultuk, míg a gyakorlók csoportjában a beszédirással, a mondattani rövidítésekkel foglalkoztunk.
A tanulók névsora és érdemjegye :
Rátkai Ágota V. o. Rátkai Edit V. o.
Arany Ilona VI. o. Freifogl Margit VI. o. Halász Magda VII. o.
Haladók:
1 Simon Ottilia V. o. 1
Gyakorlók:
1 Hemmert Erzsébet VI o.
1 5 Schercz Aranka VI. o. 1 Szerecz Aranka VI. o.
Hatóságok.
A Notre Dame női tanitórend nagykanizsai leányliceumáuak fenntartója: a Notre Dame Rend. Az iskola fenntartó hatósága (1935. VI. t.-c. 8—9. §.) Rott Nándor dr. veszprémi püspök. Az intézet a Katolikus Középiskolai Főhatóság igazgatása és felügyelete alatt áll. A m. kir vallás- és közoktatásügyi miniszter.. Hóman Bálint dr., aki iskolánk, mint autonóm kat. középiskola felett az állami főfelügyelet^ jogot a szombathelyi tankerületi kir. igazgató utján gyakorolja. A szombathelyi tankerületi kir. főigazgató : dr. Liber Béla. Az intézet főigazgatója : Jászai Bezső dr., tanügyi főtanácsos, katolikus középiskolai és kegyesrendi főigazgató.
í
25
A könyv- és szertárak gyarapodása.
AJ Könyvtár. Az ifjúsági könyvtárszoba berendezése ez évben készült el és igy a tanári és ifjúsági könyvtár végleges szétválasztása és elrendezése valóra vált.
1. A tanári könvvtár állaga 736 mü 995 kötetben. Értéke 3000 P. Ez évi gyarapodás : Révai Na«v Lexikon-sorozata, pedagógiai munkák, összesen 35 kötetben, 300*1 vételárban.
2. Az ifjúsági könyvtár állaga 674 kötet 1867 P értékben. Ges-uiay Ilona tanárnő Magyar Könyvtárfüzeleket és más értékes müvekel ajándékozott.
3. Kongregációs könyvtárból a szépirodalmi munkákat az ifjúsági könyvtárba vittük át. r
A könyvtár jelenlegi állománya 270 köiet 500 P értékben. Ez évi beszerzés 67 kötet 180 P értékben.
B) A történeti, művészettörténeti, illetve filologiai szertár Idei beszerzés :
1. A görög—római történelemhez, illetve művészettörténetemhez 7 drb. gipszszobor 150 P értékben.
2. A középkor történetéhez 3 drb. román oszlop, 2 drb. gót vízköpő (gipsz) 45 P értékben; román templom séma (fa) 5Pértékben.
3. A reneszánsz és az újkor történetéhez 2 dombormű 20 P értékben. 1 szobor 25 P értékben.
4. A reneszánsz történetéhez 200 ív kartonra ragasztott szemléltető kép 25 I\' értékben.
5. Történelemmel és irodalomtörténettel kapcsolatban 50 iv .szemléltető kép kartonra ragasztva 5 P értékben.
A gipsz másolatok közül Homeros, Milói Venus, 2 vizköpő a képzőművészeti főiskola adománya, a többi másolat és a szemléltető kartonok a tanárok munkái.
C) Természetrajzi szertár muJt évi állomány : 73 drb. növénytani szemléltető kép 272 P ; 15 drb. alkoholos készítmény 35 P ; 36 drb. kitömött állat 390 P ; préselt növények gyűjteménye 20 P ; 2 drb. szoba aquarium 100 P. Idei gyarapodás : 20 szemléltető doboz rovar-preparátum 10 P ; 30 drb. száraz növényélettani preparátum 60 P. Termés és maggyüjtemény, agancs, lülkösszarVj 1 drb. teknősbéka, darazsak, méhek életével kapcsolatos szemléltető eszközök. A preparátumok a tanárok és tanulók közös munkái. Az adományozók közt külön hálával kell megemlítenünk Barlhos Gyula hercegi erdő-mester ur nevét, aki egy, a mi vidékünkön nagyon ritka állatnak, az üregi nyúlnak gereznáját, rsaját vadásztrofeáját volt szives az intézetnek adományozni.
D) Fizikai és mathematikai szertár. A szertár álllománya az eleklrodynamikai. optikai, mechanikai kísérletek bemutatására szolgáló eszközök Legnagyobbrészt vété! utján szereztük be.
26
Szertárunk az idén főleg mechanikai szerekkel gyarapodott, melyeknek legnagyobb részét a VII. o. növendéke/ készítették és ajándékozták az intézetnek. Fried Aranka VII. o. a szökőkút mintáját, s camera obscurát, Melczer Klára VII. o. Segner kereket, Scher-mann Gizella VII. o. heron labdáját, Bárd Éva VII. o. szivókutat, malomkerekei, lopót, Nagy Márta VII. o. szivó-nyomó kutat, earnera obscurát^ Rehberger Klára VII. o. folyadékok nyomását kimutató eszközöket készíteti és ajándékozott az intézetnek,,összesen 05 I1 értékben.
A szertár jelenleg még ideiglenesen van elhelyezve, de már elkészült a fizikai előadó és szertár és így a jövő iskolai évben a szertár végleges otthonába költözik.
A mathematikai szertár állománya táblai körzők és vonalzók, azonkívül kartonpapirból készült testekből — melyeket az intézet növendékei készítettek — áll. Idei beszerzésünk 1 táblai körző és szögmérő és szabadtéri mérésekhez szükséges derékszöget kitűző dob, melyet Szereez Aranka és Fülöp Mária VI. o. tanulók készítettek.
E) Rajzszertár. A szertár állománya : kis és nagy térformák, szemléltető képek. Legnagyobb részüket Kerezsy Géza tanár ur ajándékozta. A rajzszertár idei gyarapodása : 36 drb. kis térforma.
F) Bútorzat. Ez évi gyarapodás : Asztalok, székek, 170 P vételárban. Ifjúsági könyvtárszekrény 300 P, iskolai ruhaszekrények 358.50 P értékben, rajzbakok 38 P, 6 dobogó 45.60 P, 11 drb. 3 üléses pad, 1095 P értékben.
27
Érettségi vizsgálatok.
A junius havi érettségi vizsgálatra 15 rendes és 1 magántanuló jelentkezelt. Az Írásbeli vizsgálatok május hó 15.. 18., 19., 20. napjain folytak le.
Tételek . 1 Magyar nyelvből:
a) A magyar regény fejlődése Jósika, Eötvös és Kemény költészetében. i
b) Elektromágneses hullámok az ember szolgálatában.
A növendékek közül 15-en választották az irodalmi és 1 a fizikai tételt. i
Eredmény : 4 jeles, 7 jó, 5 elégséges.
2. Német nyelvből :
Fordítási szöveg Gárdonyi Géza : Gólyák, méhek, kis libák c. elbeszéléséből.
Eredmény : 2 jeles, 5 jó, 9 elégséges.
3. Francia nyelvből :
Fordítási szöveg Herczeg Ferenc : Az első találkozás c. növel Iájából
Eredmény : 2 jeles, 4 jó, 8 elégséges, 2 elégtelen.
4. Latin nyelvből:
M. P. Cicero : In Verrem IV. 64—65. c. fordítási szöveg latin ról magyarra.
Eredmény: 1 jeles, 1 jó, 2 elégtelen.
Lalin nyelvi kiegészítő érettségi vizsgálatra jelentkezett 4 tanuló.
Szóbeli érettségi vizsgálat.
Mind a 16 tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A junius 16— 17-én megtartott vizsgálaton dr. Zibolen Endre budapesti Barcsay-u. áll. gimnázium igazgatója elnökölt. A kormányt dr. Csabai István, a soproni áll. leánygimnázium igazgatója képviselte.
Az összes tanulók sikeresen Tették le a vizsgálatot.
A tanuló neve Eredmény
Bettlheim Klára jól érett Dedovátz Gizella „ „
Faragó Teréz érett
Flachner Karola jól érett 5 Harmath Zsuzsanna „ „
Ketting Klára kitüntetéssel érett
Klein Erzsébet érett Láng Mária „ Pandúr Irén „ 10 Platzkó Aranka „ Schleiffer Erzsébet „ Sípos Márta „
Somogyi Magda jelesen érett
Szokolai Anna jól érett
15 Tuzson M. Erzsébet jelesen érett
Vida Gabriella érett
28
A tanulók érdemsorozata.
I. Osztály.
Osztályfőnök: Biztos M. Margit.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan | Magyar nyelv I Földrajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz Testgyakorlás Ének Kézimunka Szépírás >J Tandij- p ; kedvezm.
Ferenc Ida pcldás 1 3 2 2 2 3 1 1 2 2 2
Horváth Mária 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 1 — —
Knortzer Teréz jó 1 4 3 4 3 4 3 2 2 3 1 — —
Kondíts Mária példás 1 2 1 1 1 2 2 1 1 1 1 — —
5 Kovács Sebestény Erzsébet V 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — —
Lengyel Klára ff 1 1 1 2 1 1 1 .1 1 1 1 lf lf
Nagy Livia n 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 — —
Nádasi Margit » 1 3 2 3 1 2 1 1 1 1 2 —- —
Nóvák Ilona ág. ev. íj 1 3 2 3 2 3 1 1 1 2 2 _ .—
10 Páhy Mária »» 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 _ —
Rátkay Mária » 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 — —
Schless Márta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Szily Eszter » 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 — —
Tomajy Márta jó 1 2 3 3 3 4 2 2 2 1 1 — —
Magántanulók:
15 Baranyai Ibolyka — 1 1 1 1 1 1 2
Mastnak Stefánia — 1 1 1 1 1 1 1
Sal Mária — 1 1 1 1 1 1 2
Vineze Erzsébet — 1 1 1 2 1 2 2
Összesen: 18.
29
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Fölnagy Mária.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv Földrajz Német nyelv Természetrajz 1 Mennyiségtan Rajz Testgyakorlás I Szépírás Ének Kézimunka . a S ® 1. U. jlL U.
Áts Erzsébet jó 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 1
Baj esi Klára ref. » 1 1 2 1 3 3 3 1 2 1 2 — —
Bedenek Gizella példás 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1Î lf
Botka Éva jó 1 2 1 2 3 3 3 2 2 2 2 — —
5 Csrepka Irén 1 >> 2 3 2 3 3 3 1 1 1 1 2 — —
Danitz Blanka példás 1 2 1 2 1 2 1 1 1 1 1 — —
Dukász Katalin izr. 1 3 2 2 3 3 2 1 2 1 1 — —
Ehmann Zsuzsanna » 1 2 1 2 1 2 2 2 1 fm fm 2 f 2 f
Farkas Erzsébet V 1 1 1 2 3 2 1 1 1 2 2 4 f 2f
10 Flesch Ágnes izr. » 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 —
Grábár Magda jó 1 3 1 3 2 3 3 1 2 l 1 — —
Hegedűs Olga példás 1 3 3 3 3 3 2 fm 2 1 2 — —
Horváth Gizella jó 1 1 1 2 1 2 1 l 1 1 1 — —
Horváth Ibolya 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 — —
15 Kiss Éva >> 1 3 2 3 3 3 2 fm 2 1 2 - —
Krátky Éva ref. példás 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 - —
Máté Gabriella » 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 — —
Meszleny Judit jj 1 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 — —
Németh Katalin » 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 lf lf
20 Nóvák Erzsébet jó 1 3 2 2 3 3 2 2 2 1 2 — —
Orosz Éva péidís 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 —
Popovics Katalin 1 2 3 3 3 S 1 1 2 1 1 — —
Sartory Mária 1 1 1 1 1 1 1 fii 1 1 1 — —
Sipos Magda n 1 1 2 2 1 2 2 1 2 2 1 2f 2f
25 Vukics Anna jj 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2 — —
Waligurszky Adrienne jj 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1 1 2 f —
Magántanulók;
Hertelendy Margit - 1 1 1 1 2 2 2
Somoffvi Pálma 1 A 1 q 1 Q 9
kJUlllvt V J. X UilillU X 1 o i ü ¿1
Gr. Zichy Teréz -- 1 1 1 1 1 1 1
Összesen: 29.
30
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Gesmay Ilona.
> > > ö 1 CO
A tanuló neve -t-> © "3 y *> Ö CO 3 >5 a ¡H 03 3 >> a "33 >> a ra S <D "3 a CS 6£ >0) ¡a \'S o M d >> c3 M a 3 a \'N -<D •A. ®
03 SüD cd >> bí) cö a> a ü fl ni EH 2 -a> «H *o a v<D a a <L> "G? M o bjD co
s > s ¡¡5 S-H fa £ EH « s tó « EH « i.i. É. u.U.
Adamovich Mária jó 1 2 2 3 1 2 2 3 1 1 1 2 _ _
Bruckner Ibolya izr. példás 2 3 2 3 1 2 2 3 2 1 1 2 — —
Deutsch Edit izr. 1 2 1 2 1 1 2 3 2 1 2 1 — —
Fábián Magda izr. 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 — —-
5 Freyslinger Marianne » 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Guzmics Anikó bl. » 1 2 2 3 1 1 2 2 2 2 2 2 — —
Gyömörey Ágnes » 1 2 2 3 2 1 2 1 2 1 2 fm — —
Halász Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Keglovich Blanka 1 2 3 3 1 2 3 3 2 1 1 1 2f —
10 Kondor , Edit izr. V 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f
Lázár Éva Mária izr. 19 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 fm — —
Mischon Magdolna V 1 2 3 2 1 1 1 2 2 1 1 fm — —
Mohácsi Valéria » 1 2 2 1 1 1 1 2 2 1 1 fm — —
Nagy Zsuzsanna V 1 2 1 2 2 1 2 2 2 1 ím 1 2f 2f
15 Ney Livia izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l l — —
Ország Lívia izr. » 1 2 1 2 1 2 1 2 1 1 1 l — —
Österreicher Zsuzsanna izr. 2 3 3 3 2 2 2 2 2 1 l l — ■—
Pink Etelka 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — —
Pollák Zsuzsanna izr. 1 2 2 2 1 1 2 2 2 2 1 1 — —
20 Pintér Margit jó 1 4 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 — —
Puskás Márta példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Pusofszky Elvira n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Singer Éva izr. jó 2 2 2 3 1 2 2 2 1 1 1 1 — —
Szabadi Mária példás 1 3 3 3 1 3 3 3 3 1 1 1 — —
25 Vucsák Mária n 1 3 3 3 2 2 2 2 2 2 l 1 — —
Welvárth Anna izr. )í 2 3 1 2 2 3 2 2 2 2 2 1 — —
Zborovszky Magdolna » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 21
Magántanulók:
Gyarmati Éva — 1 2 2 2 1 1 2 2 1 — — — — —
Musset Alexandra Mária - 1 2 1 2 1 1 1 2 1
30 Somogyi Ilona - 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Összesen: 30.
31
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Mahl M. Auguszta.
A tanuló neve aj "3 B .03 1 fcJC 03 Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Francia nyelv Történelem Földrajz Természettan \'1 Mennyiségtan | N "5" tó Testgyakorlás |i Gyorsírás Ének Kézimunka l| Tandij-kedvezm.
I.U. II.I.É.
Akay Hona ref. ! szabta 1 2 2 2 1 1 2 2 2 1 2 1 1
Bagó Edit példás jó 1 2 2 2 2 2 2 2 2 fm 1 2 1 4 f 41
Balázs Éva izr. 2 3 1 2 2 3 2 1 3 1 2 2 1 _ -
Bizzer Magdolna 1 2 3 3 2 2 1 1 2 1 2 2 1 2f 2í
5 Bogdán Blanka példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ —i
Bőczy Jolán » 1 2 2 2 2 2 1 2 1 fm 2 1 1 — __
Gadányi Margit » 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2f _ !
Halász Vera izr. jó 3 4 8 3 4 3 4 3 3 2 3 2 1 —
Horváth Margit példás 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 -
10 Katona Márta i> 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 41:2!
Kelemen Éva izr. jó 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 _ _
Kerecsényi Ágnes példás 1 2 3 2 1 2 1 1 2 1 1 1 1 2! 21
Kosztolitz Ibolyka izr. jó 2 3 3 3 3 3 2 3 3 1 3 1 1 _ _
Kovács Sebestény Ilona példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — _
15 Lontay René 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — _
Márkus Mária » 1 3 2 3 3 2 2 2 2 1 1 1 1 — _
Németh Izabella 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _
Németh Szidónia » 1 2 3 3 2 2 2 1 1 fm 2 1 1 _ _
Pláchl Jolán jy 1 3 8 3 2 2 2 2 2 fm 2 1 1 4f 4f
20 Posztl Valéria jó 1 2 1 2 2 2 1 2 2 1 2 1 1 _
Sághy Anikó bl. példás 1 1 l 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — —
Tóth Rozália >» 1 2 3 3 1 2 2 2 2 fm 2 1 fm 1 — —
Waligurszky Klára íj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 21 2f
Magántanulók:
Gyarmati Klára — 1 2 2 2 1 1 1 2 2
25 Gyarmati Leona — 1 2 1 2 1 1 1 2 1
Somogyi Edit — 1 2 1 1 1 2 2 1 1
Összesen: 26.
32
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Havas Ilona.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv j Német nyelv . Francia nyelv Történelem Művészettört. Kémia Mennyiségtan \'c? tó Testgyakorlás i Latin nyelv Ének Gyorsírás Tandij-kedvezm.
I.U II. u
Bali Rózsa példás 1 3 3 3 2 2 3 3 2 2 1 3
Bedő Margit » 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 _ 2 1 3f 3f
Bizzer Julianna jó 2 3 3 3 3 3 3 3 1 1 _ 3 1 _ _
Cséry Katalin példás 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 _
5 Elek Anna izr. w 1 3 3 3 2 2 2 3 2 1 3 1 1 _
Garabb Ibolya • » • 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 1 _ __
Görög Anna ff 1 2 2 1 2 1 2 2 2 1 2 1 1 2f —
Hajnal Margit ff 1 1 2 1 1 1 2 3 2 2 1 1 1 2f 2f
Horváth Elvira ff 1 1 3 2 3 2 1 3 2 1 3 1 2 lf
10 Horváth Rózsa ff 1 1 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 1 2 f 2 f
iellinek Magdolna izr. ff 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - —
Kögler Lili ev. ff 1 1 2 2 1 1 2 1 2 1 3 1 1 - —
Péter Éva jó 1 3 3 4 3 3 3 3 3 2 — 2 2 - —
Pozsonyváry Mária példás 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 — 1 1 _ —
15 Rátkai Ágota » 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 1 1 2f 2f
Rátkai Edit íj 1 2 3 2 2 2 1 2 2 1 — 1 1 21
Ruttner Vilma » 1 1 2 2 1 1 1 2 2 1 2 1 1 _ lf
Simon Ottilia bl. n 1 2 3 3 1 1 2 2 1 1 — 1 1 21
Singer Anna izr. » 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 :
20 Somlay Magdolna » 1 1 2 2 1 2 1 2 2 1 -— 1 1 .- lf
Tőke Katalin n 1 2 2 2 1 2 1 2 1 1 — 1 2 3f 31
Tomajy Klára n 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 _ —
Vajkóczy Gizella n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 - .—
Zavodnik Gizella » 1 2 2 3 1 2 2 1 2 1 — 1 2 2f —
Összesen: 24.
33
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Pollich Mária.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Francia nyelv Történelem Művészettört. Növénytan Mennyiségtan Rajz Latin nyelv Testgyakorlás Ének Tandij-p kedvezm.
Arany Ilona példás 1 2 3 3 2 2 2 2 3 2
Benedek Józsa 1 3 2 2 3 2 2 3 2 _ 1 3Î __
Csiszár Margit bl. 1 1 3 3 1 1 1 2 1 _ 1 2f 2f
Ehmann Mária bl. jj .1 2 2 2 2 2 2 3 2 _ 1 2f 2í
5 Freifogel Margit n 1 2 2 1 1 1 1 1 1 _ 1 3f 3f
Fülöp Mária jj 1 2 1 1 2 1 1 1 1 __ 1 3f
Hemmert Erzsébet jj 1 1 2 1 1 1 2 1 1 __ 1
Kiss Gizella » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2f 2f
Kreft Margit ág. h. ev. » 1 3 3 3 3 2 3 3 3 _ fül 1 _
10 Krenner Györgyi (II. 3.) 1 1 2 2 1 1 2 2 2 — 1 _ _
Kustos Margit jj 1 3 2 2 1 1 1 1 1 _ 1 2f 2f
Ladeczky Emília jj 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — 1 2f 2f
Leyrer Ilona ref. jj 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 1 3f
Pintér Erzsébet n 1 3 3 2 3 2 2 3 2 _ 1 _
15 Salga Ilona jj 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 _ _
Saskőy Lívia » 1 1 3 3 1 1 1 3 2 - 1 _ _
Scherz Aranka izr. jj 1 2 2 1 1 2 2 2 3 _ 1 _ _
Schlegl Margit bl. jj 1 2 2 3 1 2 1 2 2 _ 1 _ _
Szabó Zsuzsanna jó 1 3 3 3 1 1 3 3 2 _ 1 _ _
20 Szerecz Aranka példás 1 2 1 1 1 1 1 1 1 - 1 _ _
Szertics Aranka »j 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 2f
Szigeti Erzsébet jj 1 2 2 2 2 1 1 2 1 —- 1 lf lf
Varga Mária jj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3f 3f
Magántanuló:
Sal Rózsa [magánt.-ratért át: l. 9.) — 1 3 3 3 2 3 3 3 3 4 — — — —
Összesen: 24.
34
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kugler Sándorné Kovács Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Francia nyelv Történelem Művészettört. Állattan Egészségtan Természettan Mennyiségtan Filozófia Latin nyelv Testgyakorlás i ■3 a CB E-i Lté. í: kedvezm.
Bárd Éva izr. szab. szerű 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Deutsch Livia izr. példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 lf lf
Dudás Edit n 1 2 3 3 1 2 1 1 3 3 2 3 12 í 2 f
Fejér Jolán jj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12 f 2f
5 Fejér Sarolta íj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12í 2f
Fried Aranyka izr. jj 1 2 2 2 2 1 1 1 2 2 1 2 1 —
Fürst Magda izr. 1 2 1 2 2 1 1 1 2 3 2 — 1 —
Haán Rózsa izr. JÓ 1 2 2 2 2 2 2 1 3 3 1 1 — —
Halász Magda izr. szab.szerű 1 2 1 1 1 1 2 1 2 2 2 — 1 _ —
10 Hetyei Erzsébet bl. példás 1 2 1 2 1 1 2 1 2 2 11 2 1 —
Hoványi Erzsébet » 1 3 3 3 2 2 1 1 3 3 2 — 1 - —
Jakabffy Margit 1 2 2 2 2 2 1 1 2 3 2 — 12Î —
Kerecsényi Erzsébet » 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 23f 3f
Kerecsényi Mária 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 3 2 2 f 2 f
15 Koczor Mária 1 3 3 3 1 2 2 1 2 3 2 — 1 — —
Laborczy Margit )) 1 3 3 3 2 2 1 1 3 2 1- 1 — —
Melczer Klára izr. » 1 2 1 1 1 •1 2 1 1 2 1 _ 2 — —
Nagy Márta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 f Ql — —
Rehberger Klára izr. jó 1 3 2 3 2 2 1 1 2 3 2 — 2 — —
20 Schermann Gizella példás 1 3 2 3 2 2 1 1 3 3 1 1 2 f 2f
Vermes Katalin izr. íí 1 2 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 — —
Zerinvári Veronika bl. íj 1 2 3 3 2 1 1 1 2 2 1 — 1 lf lf
Összesen: 22.
35
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kabos M. Petra.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv Német nyelv Francia nyelv Történelem Művészettört. Földrajz Természettan Mennyiségtan Pedagógia Latin nyelv Testgyakorlás •Ö a 03 H 1,11 S N o> > "C 01 M U.U.
Bettlheim Klára izr. példás 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 1
Dedovátz Gizella » 1 2 2 2 1 1 2 2 2 1 — 1 2f —
Faragó Teréz izr. JÍ 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 2 — —
Flachner Karolin » 1 2 1 2 1 1 1 1 2 1 — 1 — —
5 Harmat Zsuzsanna izr. » 1 1 1 2 1 1 1 1 3 1 — 2 — —
Ketting Klára V 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 fül — —
Klein Erzsébet izr. » 1 2 3 3 1 1 2 2 1 1 — 1 — —
Láng Mária ÏÏ 1 2 3 2 2 1 1 2 3 2 — 1 If —
Pandúr Irén » 1 1 2 2 2 2 2 1 1 1 3 1 3f —
10 Platzkó Aranka » 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 1 2f —
Schleiffer Erzsébet izr. ÏJ 1 3 3 3 2 2 2 3 3 2 — 1 — —
Sipos Márta n 1 3 2 3 3 2 2 3 3 2 .—. 1 2f —
Somogyi Magdolna » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Szokolai Anna » 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 — 1 2f _
15 Vida Gabriella » 1 1 2 2 1 1 1 2 2 1 — 1 — —
Magántanulók:
Örményi Judit - 1 3 4 3 3 3 2 3 2 2 — — — —
Tuzson Ilona M. Erzsébet - 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — — —
Összesen: 17. ■
36
XI. Statisztikai adatok.
Adatok I. II. 0 s z t á 1 »fok 3= £3 %
111. IV. V. VI. VII. VIII. [U
a) A tanulók számának alakulása:
1. Beirt nyilvános tanulók ... 15 26 27 24 24 ■23 24 15 178 947\'i
Osztályozott nyilv. tan. ... 14 26 27 23 24 23 22 15 174 Uil
2. Beirt magántanulók ... ... 4 3 3 4 — 1 _ ? 17 9-00
Osztályozott magántanulók 4 3 3 3 _ 1 _ ? 16 8-45
3. Osztályoztatott összesen ... 18 29 30 26 24 24 22 17 190 100
b) A tanulók kormegoszlása:
1927. ... 1 _ _ __ _ _ _: _ 1 0 53
1926....... 11 _ _ 11 5-99
1925....... 6 19 — — — _ — _ ?5 1V?1
1924. ......... — 10 26 — .— _ — __ 36 iq ns
1923....... — — 4 21 — — .— _ 25 11-71
1922........ — — — 4 16 .— — _ 90 M-M
1921. ... ... — — — 1 8 14 1 — 24 1? 70
1920........... — — — — — 8 15 _ 23 1?M
1919....... . — — — — _ 2 6 9 17 9-00
1918...... — — — _ _ _ 6 6 3\' 17
1917. ... _ __ _ _
1916. __ _ _
1915. ... — _ _ _ _ _ _ _
1914..... — _ _ _ _ _ 1 1 0 53
1913. ... ......... — — — — — — — 1 1 0\'53
c) A tanulók vallási megoszlása:
Róm. kath.......... 17 24 18 21 20 21 13 11 145 7B ?n
Görög kat.... . . ... — 1 _ _ _ _ 1 0-53
Református .— 2 _ _ _ i 1 4 2-12
Ág. liitv. ev. 1 _ __ 1 1 i 4 212
Izraelita ......... ... — 2 12 4 3 í 9 5 36 1905
d) Anyanyelv szerint:
Magyar ............ 18 29 30 26 24 24 17 190 100
Német............ — — — — — —
e) Nyelvismeret szerint:
Csak magyarul beszél ... ... 17 24 13 24 15 21 12 6 13? 69-4
Németül is... ... ...... 1 5 16 2 9 2 9 11 55 9q-1
Franciául is ...... — 1 _ 1 1 4 0 q 4\'76
Angolul is...... — _ _ 1 ? 1 4 9-1?
Olaszul is ......... — — — — 1 — 1 0\'53
f) A szülök foglalkozása szerint:
Nagybirtokos . 1 1 _ 7 4 212
Középbirtokos ... 1 4 4 _ _ 1 _ 10 5-29
Kisbirtokos — _ 1 _ 1 0 53
Gazd. tisztviselő 2 _ 1 _ _ 1 4 212
Nagyiparos......... _ 1 _ _ 1 4 ?-1?
Kisiparos ... . — 1 _ 5 2 8 4-24
Ipari tisztviselő _ — 1 _ _ 9 3 1-59
Nagykereskedő- _ 1 3 _ 1 1 1 7 3-70
Kiskereskedő 2 3 1 4 1 1 P 6-35
Keresk. tisztviselő ... _ 1 ? _ 3 1-59
Egyéb keresk. segédszemély 1 1 0-53
Közi. kis vállalkozó _ _ 2 _ _ _ 1 3 1-59
Közi. tisztviselő 1 _ 4 _ _ 4 4 ? 15 7\'94
Egyéb közi. segédszemély ._ 2 4 1 _ 6 1 2 1 16 8-47
Köztisztviselő ... 2 6 1 2 4 3 5 1 94 1218
Pap, tanár, tanitó ... 3 2 4 4 3 1 1 1 16 8-54
Másféle érteim, (ügyvéd, orvos) 2 3 _ _ 1 2 2 3 17 9-00
Katonatiszt — 2 2 1 ? 1 _ 1 9 4-76
Katona altiszt............ 1 — 2 2 1 2 1 9 4-76
37
A H a + n ir 0 s z t á 1 o k s= 0/
r\\ u a l u l\\ I. IV.
il. 111. V. VI. Vil. Vili. Ol u 7o
Nyugdíjas köztisztviselő 1 fi 1 1 9 4-76
Egyéb nyugdíjas tisztviselő... — — • 1 _ 1 _ 1 3 1-59
Nyugdíjas altiszt ... — 1 _ _ _ _ _ 1 ? 1-06
Napszámos............ — _ _ __ 1 _ _ 1 0-53
Egyéb foglalakozásu ...... 1 - 1 5 _ _ 1 _ 8 4-94
Tőkés.................. — — — — - — 1 1 0 53
g) Szülök lakóhelyének adatai:
1. Az iskola székhelyén 10 20 21 21 22 18 19 16 147 77 25
2. A vármegye egyéb köz-
ségében ... ............ 8 5 6 3 — 4 1 _ 27 14 30
3. Más vármegye, ill, más
törvényhatóságban ...... — 4 3 2 2 2 2 1 Ifi 8-47
Somogy vm.......... ... — 3 2 _ 2 1 _ 1 9 4-76
Baranya vm............ — 1 1 — — 1 1 — 4 2-12
Vas vm................ — — — 2 — — 1 — 3 1-59
hl Oramulasztások:
Igazolt............... 833 1760 1616 1997 1532 1353 1657 1378 Hü/a
Igazolatlan.............. — 5 — — — — — — 5
Délelőtt 5 negyvenöt perces órában tanítottunk
i) Rendkívüli tárgyakat tanulta:
Német társalgás ......... 1 7 2 2 1 4 _ 2 19 1-01
Francia „ — 2 5 3 2 — _ 2 14 7-40
Latin nyelv ............ — — — 6 13 5 12 4 40 ?1 Ifi
Rajz ............ 1 5 8 1 2 8 1 _ ?fi IV7fi
Gyorsírás ......... — — — — 3 5 1 _ 9 4-76
Karének ............... — 25 23 21 19 15 16 9 128 67 70
j) Magaviselet szerint (r. tanulók^
Példás................. 12 17 24 16 21 22 18 15 145 834
Jó............ 2 9 3 6 3 1 2 _ ?fi 14-9
Szabályszerű ........... — — — 1 — — 2 — 3 1-7
k) Előmenetel szerint:
Jeles rendű ... _ ...... 10 6 10 8 5 6 6 3 54 ?li\'4?
Jó rendű ............ 3 11 12 9 11 10 8 8 72 17\'4(l
Elégséges rendű ... ... 3 11 7 8 7 8 8 5 57 wnn
Elégtelen egyből ... .. ... 1 1 1 — 1 — _ 1 5 2-63
„ kettőből ... ... ...
„ többől ......... 1 — — 1 — — — — 2 1-05
-
38
1) Az érdemjegyek tantárgyak szerint.
1 r. k. Latin......... Szépírás ... ..... Kézimunka ...... Ének ............ Gyorsírás ......... Testgyakorlás ...... | Rajz ............ Pedagógia...... ... Filozófia — ...... Egészségtan ...... Mennyiségtan ... ... Fizika............1 Kémia............ Természetrajz ...... Földrajz ... ... ... Műv. történet ... ... Történelem......... Francia ......... Német............ Magyar ... ... Hittan......... ... | Tantárgyak
1 o o i o o 1 1 1 to 1 1 oo to i 1 1 00 00 jeles
1 to 1 oo -j 1 1 1 1 í Co 1 1 1 Cl to 1 jó 1
1 1 t-i 1 1 1 1 1 1 to 1 1 to to 1 1 1 00 00 1 elégséges
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 to 1 1 1 1 1 1 1 to» 1 elégtelen
1 ü 3 s 1 Üt 1 1 1 1 1 co oo 1 1 1 co — g jeles
1 Ut co o> 1 <1 1 1 1 M. co 1 1 Cl 1 1 1 SÓ co jó 1—1
1 1 1 1 1 1 4>- 1 1 1 to 1 1 o •Ct 1 1 1 00 to 1 elégséges j—1
1 1 1 1 1 I I 1 1 1 II 1 1 1 1 1 1 1 1 1 elégtelen
55 to to 1 to to 1 1 1 to 5i 1 to oo 1 8 o Ut 3 to Cl jeles
1 1 Ul 1 m I 1 1 to 1 to 1 Cl 1 o to 4s. jó 1—1
1 1 1 1 1 1 1 1 1 <31 1 00 1 1 w © <31 on 1 elégséges hH «
1 M 1 1 1 1 1 II 1 í 1 1 1 1 1 1 U 1 elégtelen
1 1 to to to 5? 1 1 1 5 ! 1 1 üí o M 00 to to jeles
1 1 1 m co to 1 1 1 to <o 1 1 i co Cl to co jó 1—
1 1 1 1 to 1 1 1 1 00 1 1 4*. 1 to 00 oo Ul ^ elégséges <
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 | 1 1 1 1 „ 1 1 1 elégtelen
OO 1 1 s SÓ s O 1 1 L <31 1 to 1 1 to oo Cl 0 to oo jeles
oi 1 1 ^ to 1 1 1 1 -J 1 1 to -4 oo to 00 to» jó <J
to 1 1 _» to 1 I 1 -4 1 Ul 1 1 4^ Üt -j to Cl 1 elégséges
1 1 1 1 1 M II 1 ! II 1 II U II 1 elégtelen
to 1 1 to to 1 3 to 1 1 1 3 1 1 oo 1 Ul Ul o Ul <0 to 4— jeles
IO 1 1 to* 1 to 1 1 1 1 1 00 1 oo Cl to] to to 1 jó <!
„ 1 1 1 1 1 üt 1 1 1 1 1 to 1 to» to -4 Ol 1 elégséges H"
- 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ! 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 elégtelen
oo 1 1 1 1 £ 1 1 to to <31 oo 1 Cl 1 to tó to O <1 22 jeles
1 1 1 1 -j 1 1 oo 1 O o 1 Cl 1 o co Ol 0 1 jó
to 1 1 1 1 1 1 1 1 1 to 4*. 1 1 1 1 1 -J üt Ut 1 elégséges J-H
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 elégtelen
1 1 1 1 tő 1 to 1 1 Ol -J 1 1 O o 4*. <31 -J jeles
to» 1 1 1 1 to 1 üt 1 1 <31 Ol 1 1 Cl üt oo Cl <31 1 jó <í
to 1 1 1 1 1 1 1 1 1 üt 4^ 1 1 to üt 4* 1 elégséges 1—1 HH
1! II 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I H 1 1 elégtelen
tO to Ol C=J 00 o s -J to £ to to Ol 00 O tvO "Ül Ul 2 4^ to 00 Ut <1 O 00 s jeles
tO 5 Ul to Ul to to to Ol Ul oo 1 <31 tű to Ul to to oo to oo to to é ~J 91 00 to] to jó UI ivi
00 1 „ to. to» o> 1 1 1 Ul to to oo Ul ^ Cl <1 4^ Ol c 4- to to» elégséges to
1 1 1 1 1 1 1 | 1 to 1 1 1 1 to* 10 1 elégtelen
co o üi to g oc o oi 00 -J to ■fc. <1 -J o Cl to 8 to Ul .u <31 Ul o üt to <31 to Ul <31 Ut to to Ul 00 Cl to 00 8 jeles
8 m o a 00 oo oo Ut ■fc* o o o ai o oi to Ül CJl O o o o o 4>-O s o 00 to» é g
^ o OO 00 to -J to o to to to to CT! 1 to O! 00 00 to Ul to to -J 00 S5 to oo CJO to co Ut 00 -J jó
o o Ul o o o Ol to o o é 4^ O £>-O CO o O to o O to o to o o SR 00 0 oo Üt -j
to 8 1 1.15 0.72 8¡53 10.60 0.60 1 1 1 27.40 13.85 14.80 16.15 11.06 6.90 ; 11.89 co o 8 1 26.30 22.10 0 Ut 00 elégséges
1 1 1 1 J 1 1 1 1 1 1.06 1.15 1 1 1 1 0.70 0.70 1.06 2.10 1 elégtelen
39
m) Kimutatás az iskola felszerelésének ez évi gyarapodásáról és a szakleltárak 1937. évi június 15. állományáról.
Sor- 1936/37. évi o yarapodás AlladÉk 1937. évi iún. 15-én

szám Vétel Ajándék Érték P Vétel Ajándék Érték P
1. Bútorzat, berendezés... ... 60 db. _ 2007-10 193db. 7693-10
11. Könyvtár ... ........ 162 kt. 40 kt. 630 — 705 kt. 1240 kt. 5000\'—
Ili. Földrajzi és tört. szertár... 51 db. 5 db. 547-76 79 db. 10 db. 1005-76
IV. Természetrajzi szertár — 65 db. 20-— 73 db. 120 db. 750-
V. Mennyiségtani szertár 2 db. 1 db. 6-— 6 db. 1 db. 30 —
VI. Természettani szertár 8 db. 10 db. 65\'- 78 db. 15 db. 1283-10
Vll. Rajz szertár ... ......... — 38 db. 40-— 27 db. 48 db. 98-—
Vili. Torna szertár ... ... — — — 7 db. — 130-
IX. Zene és ének szertár 70 db. — 8-75 71 db — 908-75
X. Idegennyelvi szertár ... ... 6 db. 24-—
összesen ... 353 159 3324-11 1245 1434 16922-71
n) Az iskola benépiilésének visszatekintő kimutatása.
| 0 s z t á 1 y o k S?
1. 11. 111. IV. V. VI. Vll. Vili. m IU Ü
1931/32. osztályozott Magántanuló" 24 — — — 27 — — 51 51
1932/33. osztályozott 20 24 — — 14 23 — — 81 81
1933/34. osztályozott magántanuló* 18 2 17 23 — 26 10 1 24 — 118 3 121
1934/35. osztályozott Magán tamil ó* 33 2 20 2 17 23 29 2 20 10 24 176 7 183
1935/36. osztályozott Magántanuló^* 25 4 26 2 24 1 23 25 1 26 3 16 1 10 175 12 187
1936/37. osztályozott Magántanuló^ 14 4 26 3 27 3 23 3 24 23 1 22 15 2 174 16 190
Tájékoztató a jövö tanvére.
Az 1937—38. tanévre junius hó 21—22-én és szeptember hó 1. és 2-án lehet beiratkozni, .lavitó-, pót- és különbözeti, valamint a magánvizsgálatokat augusztus hó 30—31-én tartjuk meg. Szeplember hó 3-án fél 9 órakor az intézet kápolnájában Veni Sancte lesz, a rendes tanitás pedig szeptember hó 4-én reggel 8 órakor kezdődik.
Ügyességi tárgyak alól való felmentésért a folyamodványokai október hó l-ig tartoznak a növendékek beadni az intézet igazgatóságához.
Behatáskor a nyilvános tanulók 40 pengő felvételi dijat fizetnek, amely összeget két részletben is fizethetik. Évi tandij 160 pengő, melyet havonta is fizethetnek. Ha a növendék példás magaviseletű, jeles vagy jó előmenetelü és anyagi helyzete is indokolttá teszi, egész vagy részleges tandij kedvezményben részesülhet. — Magánvizsgálatok dija tárgyanként 4.80 P, különbözeti vizsgálat dija tárgyanként 3.20 pengő.
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10—11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágositást.
Az intézetben szokásos egyenrúhák. Hétköznapra a csikós bluz sötétkék matrózgallérral (5 sor fehér zsinórral diszitve)5 sötétkék rakott szoknya. A csikós bluz télre barclietből készülhet. Télen magyarosan himzett mellénykét viselhetnek a bluz fölé, melynek mintája az intézetben látható. A mellénykét kézimunka órán a növendékek is elkészithetik. Ünnepnapon a magyaros egyenruha, melyet már az ország összes intézeteiben bevezettek. Erre az egyenruhára fokozatosan térnük át. Azok a növendékek, akik uj ruhát kapnak, ilyent csináltassanak. Nyáron ünnepélyes alkalmakra magyaros fehér zubbony keskeny sötétkék zsinórozással és sötétkék berakott szoknya. Melegebb időben fehér-kék pettyes kartonruhát hordhatnak a növendékek az intézetben megtekinthető anyagból. Télen sötétkék Bocskay sapka, nyáron fehér vászonkalap, melyeken az intézet jelvénye van kitűzve.
A téli és tavaszi kabát sötétkék legyen.
Ezúttal is kérjük a t. szülőket, hogy gyermekeiket egyenruhában járassák. A formaruhák rajza az intézetben kifüggesztve látható. Vidéki szülőknek a mintalapot kivánságra megküldjük.
Internátus.
A leánygimnáziummal kapcsolatos az internátus. A bennlakó növendékek a teljes ellátáson kivül német és francia nyelvű társalgásban vesznek részt. A felügyelet és tanulmányi ellenőrzés lelkiismeretes és gondos. A szülők havonta kapnak értesítőt gyermekeik magatartásá-
s41
ról. Naponta 5-ször étkeznek, délben 3, este 2 (vasárnap 4—3) tál egészséges, változatos, bőséges ételt kapnak. A helységek,L u. m. háló, nappali, ebédlő, mosdó, fürdő mind uj berendezéssel, az egészségi és korigényeknek megfelelők. A fürdőt hetenként használják. Szórakozásul az intézet korcsolya—tenniszpályája. ping-pong, tekejáték stb. s az internátusban felszerelt rádió szolgál, testedzésül pedig az internátus különböző tornaszerei, mint bordásfal, testegyenesitő rudak stb. Az őszi és tavaszi idényben minden szabadidejüket az intézetnek részben parkosított, részben szabadterü nagy kertjében töltik, ezen-kivül vasárnapokon fél vagy egésznapos kirándulásokat tesznek az internátusi felügyelő nővér ellenőrzésével.
A havi ellátás dija 60 P. A bulorhasználatért évi 10 pengőt fizetnek. Mellékdijak nincsenek. A felszerelést illetőleg csak a felsőruhákra áll ugyanazon kívánság, mint fenn a Tájékoztatóban. Mindennemű felvilágosítással és prospektussal szívesen szolgál a Rend főnöksége.
A fegyelmi szabályok a nagy szünidőben is érvényben vannak!
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából.
1. Vallásbeli kötelességeit minden tanuló pontosan teljesítse.
2. A korzózás tilos.
3. Mindenféle gyűjtés igazgatói engedély nélkül tilos.
4. A tanuló az iskolai egyesületeken kivül semmiféle társadalmi egy esületnek sem lehet tagja.
5. Színházba, moziba, táncmulatságba csak igazgatói engedély-lyel mehetnek.
6. A tanulók házibálokat nem látogathatnak.
7. Tilos a közös strandfürdők látogatása.
8. Cukrászdák látogatása tilos.
9. Tánciskolák látogatásához igazgatói engedély szükséges.
10. A tanulók fiukkal együtt sehol sem mutatkozhatnak.
11. Vasúton való bejárást az intézetbe az igazgatóság nem engedélyez.
12 Szállási fogadni és azt elhagyni csak az igazgató engedélyével lehet.
13. A kimaradási idő szeptember 30-ig bezárólag 7 óra, azontúl március végéig 6 óra, azontúl ismét 7 óra. A nagyvakációban 8 óra.
14. A tanulók rövid harisnyát nem hordhatnak, valamint ékszereket sem, hacsak nem vallásos vagy hazafias jellegűek.
15. A tanulók lehetőleg egyenruhát hordjanak. Minden ruhára érvényesek a következő szabályok : zártnyaku, komolyszabásu, át-nemtetsző anyagból varrott. Térden alul 10 cm. érjen. Szükreszabott ruhákat ne hordjanak.
A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1936—37. tanévben használt tankönyvek jegyzéke
I. osztály.
Róm. kath. nagyobb katekizmus 1.26
Alszeghy—Sik: Magyar nyelvtan I — II. 1.48
Alszeghy—Sik: Magyar olvasó I. 3.50
Lux—Theisz: Német nyelviskola I—II. 4.85
Kalmár—Vargha: Földrajz I. 2.80
Szilády—Bodrossy: Természetrajz 1. 4.12
Bernolák—Gy.—Veres: Számtan és mértan I. 4.12 Harmath—Karvaly: Magyar lányok nótáskönyve I. 2.0íi
Kogutowitcz: Földrajzi iskolai atlasz 3.70
Magyar helyesírás —.83
Rajztömb, rajzeszköz, stb felszerelés —.—
II. osztály.
Pokorny: Újszövetségi bibliai történetek 2.28
Alszeghy--Sik: Magyar nyelvtan I—II. 1.38
Alszeghy—Sik: Magyar olvasó 11. 3.92
Lux—Theisz: Német nyelviskola I—II. 4.85
Kalmár—Vargha: Földrajz II. 3.10
Szilády—Bodrossy: Természetrajz II. 3.70
Bernolák—Gy.—Veres; Számtan és mértan II. 3 90
Harmath—Karvaly: Nótáskönyv II. 2.06
Kovutowicz: Földrajzi iskolai atlasz 3.70
III. osztály.
Pokorny: Újszövetségi bibliai történetek 2.28
Alszeghy—Sik: Magyar nyelvtan rendszeres 2.16
Alszeghy—Sik: Magyar olvasó III. 4.13
Lux—Theisz: Német nyelviskola III—IV. 4.56
Birkás: Francia nyelvkönyv 111. 2.60
Domanovszky: Magyar nemzet története 111. 4.12
Kalmár—Vargha: Földrajz 111. 2.50
Bodrossy—Szilády: Kémiai és ásványtan 3.70 Bernolák—Gyertyánffy—Veres: Számtan-mértan 111. 3.50
Harmath—Karvaly: Nótáskönyv 111. 2.07
Francia zsebszótár 5.—
Koch—Németh: Történelmi atlasz 1.30
Kogutowicz: Földrajzi iskolai atlasz 3.70
IV. osztály.
Pokorny: Szertartásán 2.28
Alszeghy—Sik: Stilisztika 4.12
Lux—Theisz: Német nyelviskola 111—IV. 4.56
Lux—Theisz: Német nyelvtan rendszeres IV—Vili. 2.58
Birkás: Francia nyelvkönyv IV. 2.90
Kalmár—Vargha : Földrajz IV. 2.60
Bernolák—Nagy: Kis fizika 2.38 Bernolák—Gyertyánffy—Veres: Számtan és mértan IV. 3.70
Radnai: Egységes gyorsírás 1. 2.26
Harmath—Karvaly: Nótáskönyv IV. 2.06
Ember—Váradi: Világtörténelem IV. 2.72
Barthos—Kurucz: Történelmi atlasz: Ókor 2.06
Kogutowicz: Iskolai földrajzi atlasz 3.70
V. osztály.
Schülz Katolikus hittan 3.52
Alsyeghy—Sik: Retorika 4.76
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelv IV—Vili. 2.58
Lux—Theisz: Német nyelviskola V. 2.06
Birkás: Francia nyelvkönyv V—VI. 412
Birkás: Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Ember—Váradi: Világtörténet V. 2.80
Barthos—Kurucz: Közép- és újkor tört. atlasz 3.30
Hekler—Bónisné: Művészettörténet V. 3.70
Bodrossy—Dávidné: Kémia V. 3.70 Bernolák—Gyertyánffy—Veres: Számtan és mértan V. 3.50
Radnay: Egységes gyorsirás 1. 2.26
Böhm—Kühn: Zeneismeret és tört 1.44
VI. osztály.
Schütz: Kath. erkölcstan 3.50
Alszeghy-Sik: Poétika 5.15
Lux—Theisz: Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theiss: Német nyelviskola VI. 2.56
Birkás: Francia nyelvkönyv V—VI. 4.12
Birkás: Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Ember—Váradi: Világtörténet VI. 4.12
Barthos—Kurucz: Történelmi atlasz: Újkor 2.06
Hekler—Bónisné: Művészettörténet VI. 4.12
Szilády: Növénytan és állattan 5.15 Bernolák—Gyertyánffy —Veres: Elemi mennyiségtan VI. 3.10
Böhm - Kühn : Zeneism. és zenetört. 1.44
VII. osztály.
Schütz: Egyháztörténet 3.52
Alszeghy—Pronay—Sik: Magyar irod. tört. Vll 5.58
Lux—Theisz: Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theisz: Német nyelviskola Vll. 3.30
44
Birkás: Franczia nyelvkönyv Vll. 3.92
Birkás: Rendszeres francia nyelvtan 4.12
Hekler—Bónisné: Művészettörténet VII. 4.12
Gelei—Greguss: Az emberek és állatok élete 6.70
Gerlóczy—Fodor: Egészségtan 3.92
Csapody—Fornwald: Kísérleti fizika Vll. 3.82
Bernolák—Gyertyánffy—Veres: Elemi mennyiségtan VJ1. 3.30
Kornis: Psichologia és logika 4.22
Koch - Németh: Történelmi atlasz 1.30 Miskolczy •- Szolomájer: Magyarország története Vll-Vili. 3.50
VIII. osztály.
Schütz: Kat. hitvédelem 3.52
Prónay—Alszeghy—Sik: Magyar irod. tört. Vll\'. 5.78
Hekler—Bónisné: Művészettörténet IV. 4.12
Lux—Theisz: Német nyelviskola VIII. 4.12
Lux—Sheisz: Rendszeres német nyelvtan 2.58
Birkás: Franczia nyelvkönyv Vili. 3.10
Birkás: Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Koch—Németh: Tört. atlasz 1.30
Kalmár—Vargha: Földrajz Vili. 2.10
Csapody—Fornwald: Kísérleti fizika Vili. 3.30 Bernolák—Gyertyánffy—Veres: Elemi mennyiségtan Vili. 2.06
Weszely: Neveléstörténet 3.10
Miskolczy—Szolomájer: Magyarország története Vll-Vill. 3.50
A tanterv megváltozása miatt a jövő iskolai évre tankönyvváltozás is lesz. Ezért a könyvek bevásárlását kérjük szeptemberre halasztani, amire az uj tankönyvek jegyzékét a könyvkereskedéseknek meg fogjuk küldeni.
HALIS ¡0 Í VÁN VÁROSI KÖNYVTÁR
3 3 7 08 0_ =
NAGYKANIZSA
J233>< —
Helyismeret VÉDETT
TARTALOM.
Oldal
Iskolánk múltja... ................................................5
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre ... 6
Tanárok társadalmi tevékenysége ........................8
Végzett tanítási anyag..........................................9
Az iskolai év története ..................................11
Ifjúsági egyesületek . ..........................................19
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról........................22
Hatóságok............................................................24
A könyv- és szertárak gyarapodása......................25
Érettségi vizsgálatok ........................................27
A tanulók érdemsorozata ..................................28
Statisztikai adatok................................................36
Tájékoztató a jövő tanévre....................................40
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából ... 41
1937/38. tanévben használandó tankönyvek ...........42
Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa
0000003412985
GUTENBERG ÈS DÉLZALAI NYOMDA
NAGYKANIZSA
71952

Insert failed. Could not insert session data.