Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
8.34 MB
2018-02-16 18:20:14
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
461
1667
Rövid leírás | Teljes leírás (157.04 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium évkönyve
az 1938-39. iskolai évről
Közzéteszi: az igazgatóság
Nagykanizsa, 1939.
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 11.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1938—39. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1939.
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 11.
373 N 32
HELYISMERET
/tDETT
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1938—39. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1939.
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 11.
hal IS istván városi könyvtár
3 3 7 07 8„
_nagykő ;zs a
Felelős kiadó; Kabos M. Petra igazgató.
Közgazdasági rt. Nagykanizsa nyomdája. A nyomdáért felel: Zalai Károly.
XI. Pius pápa.
Elmondta: dr. Tersztenyák\\László, intézeti hittanár, 1939. február 17.-én.
■Hófehér volt a haja, mint a havasok csúcsa. Szeme kék^ mint a hegyi tó tükre. Égbe nyúló ormok, csillogó glecserek, szakadékok fölött kanyargó ösvények magányából indult el a nagy hegyek vándora és eljutott Szent Péter trónusára. Megszokta, hogy a felhők fölött járjon, szakadékok szélén szilárdan megálljon, soha se szédüljön, szeme el ne homályosodjék. Hozzászokott, hogy onnanfentről, a inagassá|-gokból nézzen szét a földi világban. Ott fenn egész mások a távlatok, összezsugorodnak a földi dolgok, a levegő áttetszően tiszta^ az igazlátást nem zavarják ködök, füstök porfellegek...
Az Alpesek magános zarándokából történelmi idők nagy pápája lett. Életének legjelentősebb eseménye azon a napon történt, mikor Krisztus helytartójának székébe ültették és fejére tették a pápai hármas koronát. Ettől a pillanattól kezdve nem volt nyugalma. GondN küzdelem, csalódás, idegfeszitő munka lett az osztályrésze.
Tiszteletet parancsoló alakja, a munkától és az időtől kissé megtörten bár, fel-feltünt a Vatikán nagy tróntermében, hol a mindenféle nemzetségü, rendű és rangú zarándokok ezreit szokta fogadni, mintha ezzel is szimbolizálni akarta volna, hogy csak az jár biztosan és sokak örömétől körülvéve az emberek között, akik a szeretet szavával legnagyobb kincsük, a lelkük érdekében megy közéjük.
Most már nem láthatjuk arcán az őt annyira jellemző mosolyát\', amely finom fátyolként terült széjjel a levegőégben, rózsaszin sugárzással, mint a glecserek titokzatos alkonyéfnye, mint oly sokszor csodált az égbenyúló hegyóriások szomjaslelkü vándora : Ratti Achilles. Aki egyszer is látta, meggyőződhieteit arról^ hogy ez az ember az örök hóv&l borított, napnyugati fénnyel telehintett csiklacsucs, e korszak félelmetes szakadékai, sötét odvai, alacsonyan járó fellegei fölött.
Az ezeréves jóslat, mely minden pápa uralkodásának karakterét egy-egy találós jelmondatban örökitette meg, XI. Piusnak ily sorsot jósolt: rendithetetlen hit. Szimbólumnak mindenesetre illik a korhoz ez a két szó és illett a megingathatatlan lelkű aggaslyánhoZj aki Péter kőszikláján háborúk., eszmék, testvérharcok, világrendszerek birkózása közben, hangok, indulatok és események vad zűrzavarában, személyi nagyságának igéző eredetiségében rendithetetlen hittel kiáltotta oda a világnak : emberek, ezen az uton nincs más végzet, csak az örvény, csak a pusztulás.
Rendithietetlen hittel mutatott rá az egyetlen kivezqtő útra, Krisztusra, aki nemcsak ut, hanem igazság és élet is egy személyben. Azzal a programmal lépett Szent Péter örökébe, mely a háborúban inegrázott, tönkretett népeket egyedül képes felemelni : Pax Christi in rejno Christi! Krisztus békéjét visszaállítani Krisztus országá-
i
ban! Ö uralkodjék ismét a társadalomban, s akkor megujul az, s vele megújhodnak a népek, felvirágoznak az államok. Első törekvése, mikor elfoglalta a Szentszéken örökét, hogy Krisztus országát biztosítsa az istentelenek világszövetségének támadása ellen. Ezért Kritusz királyságának szent ünnepét állította be, hogy ezzel Krisztus istenségének fundamentális gondolatát állítsa a katolicizmus centrumába. Ugyanakkor a világ elé jött a katolikus akció gondolatával, hogy azt a Krisztus-királyság gondolata köré csoportosítsa.
Nagyszabású enciklikáiban átfogta az emberri élet egész mezejét. Ragyogó ékesszólással bizonyította be, ho-jy Krisztusban minden emberi probléma kielégítő megoldást, minden lázadó kérdés meg-nyugtató feleletet talál. Az ész* a tudás, a kinyilatkoztatás érveivel és az élet valóságával mutatja ki, hogyan lehet az egy némzetbe tartozó embereket megelégedetten összefűzni a nélkül., ho.gy az államokból gyári üzemekét alakítanának\' s az egyénből a kollektivizmus lelketlen géprészét faragnák ki. A"«Casti connubiiban« az emberi élet örök forrásának., a családnak kristálytisztaságában jelöli meg az állami élet megújulásának lehetőségét. »A történelem tanúsága szerint — mondja a pápa — az állam jóléte és a polgárok földi boldogulása ott biztos és szilárd nem lehet, ahol az alap, melyből az állam születik, s melyből az állam felépül, a házasság, a család meginog.« Ez a körlevél uj, magasztos és tísztafényü értelmezését adta a házasság intézményének, melyet egyben minden materiális oldaláról is megvilágított és. világszerte megindította a fokozottabb családvédelmet. Ez igen nagy jelentőségű dolog volt, mert a szubverziv áramlatok valóságos rohamot intéztek a család ellen, hogy megbontosával ingassák meg a társadalmi rendet.
A nevelésről szóló enciklikában a katolikus nevelés mikéntjét állította elénk csodálatos bölcseséggel és megfellebbezhetetlen határozottsággal.
De élete müvének egyik legnagyobb és talán legdicsőségesebb fejezete szociális térre esik. Talán az első pillanatban különösen is hangzik az, hogy egy pápát, aki isteni alapítójától a sértetlen hit és erkölcs fenntartójának, megőrzőjének és védelmezőjének hivatott, s így egész beállítottsága önként a lelki élet felé fordul, — a mai világ politikával kevert, zavaros szociális "hullámain látni vagy pláne vezérként üdvözölni. Pedig így volt ! XI. Pius, aki pedig könyvtárakban temetett tudós szobákból került a pápai trónra, ott abban a látszólag földöntúli magasságban, hová az emberi szenvedélyek nem érnek fel, megérezte, és megértette a kor Vajúdó szociális problémáit, s nemcsak világos helyzetképet festett arról több alkalommal, néha oly döbbenetes erővel és világossággal, ahogy az arra hivatott szakembereknek nem sikerült, de messze mutató irányításokat, utje\'lzéseket is adott, amelyre felfigvelt az egész világ és az egyetemes emberiség.
A »RERUM NOVARUM« "40 éves jubileumára irta meg XI. Pius pápa a maga nagy szociális enciklikáját, a »Quadragesimo anno --I, mely azóta a világ szociológusai számára tankönyv és katekizmus lett: a keresztény, de meg minden jóérzésű embertömegek számára pedig toborzó és kibontott zászló a hadbaszállásra. Ez^az enciklika, melyhez a nyitányt és a kíséretet a bolsevizmus világveszedelme és a.világ gazdasági összeomlásának szörnyű khaosza adta meg, kihangsúlyozza a magántulajdon alapvető jelentőségét, de visszavonhatatlanul figyelmeztet annak szociális tartalmára is. A magántulajdon kell, szükséges a mostani és mindenkori politikai vagy gazdasági
5
rendszereknek is, de nem jogcim arra, hogy a gyengébbek kizsákmá-nyoltassanak, vagy hogy az emberiség nagyrésze nyomorba döntessék. Ezért a magántulajdont nem megszüntetni, hanem kiterjeszteni akarja. Kiterjeszteni azokra, akiknek nincs semmijük, mert a fennálló gazdasági versenyben nem is lehet. Az osztályellentétek megszüntetését is,, ami az uLolsó évtizedek történelmét oly keserűvé tette, csak igy gondolja elérhetőnek : magántulajdonhoz juttatni a proletárt is, hogy a lealázó sorsából való megváltása megvalósítható M-gyen. Mindehhez természetesen e^y társadalmi és szociális átszerve-ződés is kell, mely nem az eddigi merev osztályellentéteken, hanem az egyes hivatásrendek összefogó, békés, harmonikus együttműködésén : a rendiség alapeszméjén nyugszik.
Bármily kedvezően fogadta is a világ a boldogult pápa e szociális megnyilatkozását, ő maga tudta a legjobban, hogy eszméjének keresztülvitelére nemcsak kényszerítő haLalom., hanem sok minden más. többek között : lelki előkészítés is kell. Mert nemcsak a gazdasági és szociális rendszerekben van a hiba, hanem magukban az emberekr ben is. Nemcsak a x-endszer rossz, ami a földi javunk közt igazságot tesz, hanem mi magunk is rosszak vagyunk, akik a rendszer hibáin innen és tul igazságtalanságot igazságtalanságra tetézünk. Ameddig a krisztusi erkölcs helyett iparunkat, üzleteinket és közvéleményünket az úgynevezett gazdasági erkölcs irányitja, addig hiába hirdelik meg, vagy valósítják meg a legideálisabb és legigazságosabb gazdasági rendszert, ez az emberek gonoszságán csődöt fog mondani. Azért állította be XI. Pius pápa a Katolikus Akció nagyszabású gondolatát és világszervezetét ebbe a tengelybe. Nem szűnt meg hirdetni, hogy ebben a Katolikus Akcióban akarja magának és a világnak azt a szo<-ciális érzésektől átfűtött elitgárdát kinevelni, amely hivatva lesz az emberi társadalmat a színtiszta szociális igazsággal megajándékozni, s hogy abban és ezeken keresztül akarja az egész világ közvéleményét* előkészíteni arra. hogy ezt a nagy átalakulást készséges lélekkel fogadhassa.
Most már nem csodálkozhatunk azon, hogy XI. Pius pápa siratott halottja legkiváltképen a szegényeknek, az elhagyatottaknak, kizsákmányoltaknak, az ipari és földműves proletárok százmillióinak, a bizonytalan jövő előtt álló fiatalságnak, a rongyos ruháju gyermekeknek, a sápadt arcú édesanyáknak, a gondtól űzött édes*-apáknak.
XV. Benedek nagyszabású missziós terveit szent örökség gyanánt vette át és oly fáradhatatlan buzgalommal és kitartással dolgozott ezek megvalósításán, hogy uralkodása alatt a világmisszió szent ügye eddig nem tapasztalt lendületet vett. Minden alkalmat megragadott,; ho^y a hitterjesztést minél hathatósabban előmozdítsa. Ebbe a munkába beleállitotta a tudományt, művészetet, az irodalmat és a tech/-nika vívmányait, csakhogy minél többen megismerjék és támogassák ezt a Krisztustól ránk hagyott szent parancsot.
1926-ban kiadta a »Rerum Ecclesiae gestarum« kezdetű nagy missziós körlevelet, melyben felhívja a katolikus világot, hogy imáikkal és anyagi áldozatokkal támogassák a missziókat. Hangoztatja a bennszülött papság fontosságát, sürgeti a bennszülött szerzetesek nevelését, rámutat a szemlélődő szerzetek jelentőségére a missziókban és gyakorlati utasításokat ad a missziós tevékenységhez. Elrendelte, hogy az egész világon október utolsóelőtti vasárnapját mint a misz:-sziók napját ünnepeljék, mikor a szentbeszéd is a missziókról szól-
6
jon. Kívánja, hogy kat. intézetekben naponta kériék a Szentlélek kegyelmét a missziókra és nyilvános istentiszteletek alkalmával gyakran mondjanak közös imákat a pogányok megtéréséért. A mindenszentek litániájába is külön ilyen irányú fohászt vétetett fel. Az egész hitterjesztés ügyét Xav. szt. Ferenc oltalma alá hetyezte és 2L-sieuxi szt. Terézkét, aki önmegtagadásaival és szenvedéseinek fölajánlásával oly lelkesen segített minden missziós ügyet, a Szt. Péter társulat patrónájává tette. A missdós hírszolgálat egységesítése végett Rómában »Agentia fides« néven sajtótközpontot iétesitett, mely öt nyelven szétküldi a missziós hireke\'t az egész világra. 1923s-ban Sanghajban missziós nemzeti zsinatot tartott, s 1924-ben a japán apostoli vikáriusokat hivta össze közös gyűlésre. Az ő támogatásával 1927-ben nyilt meg a missziós területek első kat. egyeteme Pekingé ben, s 1928-ban megszerzi a nyilvánossági jogot a tokiói kat. egyetemnek is. Nagyon szorgalmazta azt, hogy papnevelő intézeteket állítsanak a bennszülöttek részére a missziós területeken. Ma már tizennyolcezerre megy azoknak az ifjaknak a száma, akik e szent hi vatásra készülnek. Ahol csak tehette, az egyházak vezetését js rájuk bízta. 1925.-ben egyszerre hat dunai papot szentelt, püspökké, azután japánt és hindut is. S mikor idehaza Krisztus országát mind komolyabban építette, ugyanakkor a missziókba soha nem látott lelkesedéssel mennek a misszionáriusok ezrei és viszik Krisztus világosságát, •— valamennyien a pápa ösztönzésére.
Körleveleinek koronája az »Ad catholici sacerdotii«, mélyet az egész világ katolikus papságához intézett. A katolikus papnak munr kájábail folytatódik a megváltás müve. Ezért Krisztus földi helyi-tartójának nem lehet fontosabb gondja, mint a kat. papi mé,tóság felmagasztalása, a hivatáshoz méltó papi erények megkövetelése, a papok kellő megválogatása és nevelése. A papság nagy méltóságáról — mondja a körlevél — az összes népek mindenkor meggyőződtek, hiszen a pap közben járó a bűnös ember és az Isten között. De minden más papságot felülmúl méltóságában a katolikus papság. Annak nagyságát Szt. Pál apostol fejezi ki legerőteljesebben e szavakkal : »Ugy tekintsen minket az ember, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak sáfárait.« A pap az emberi élet minden fontosabb mozzanatánál támogatja embertársát. Vezető az igaz ösvényen. Különösen kiemeli a Szentatya azt a nagy jótéteményt, melyet a kat. papok a gyóntatószékben osztogatnak. Mennyi vigasz és boldogság árad a gyóntatQszékből, azt csak a jó Isten tudja megmondani. A pap az igének szolgája is, világosságot gyújt az embereknek. A Szentatya különös óhaja volt, hogy a papok sokszor hirdessék az embereknek, milyen mulandók a földi javak és mennyire egyedül értékesek és boldogítók a lelki javak. Úgyszintén legyenek a papok az ijazi kirsz--tusi szeretet tántoríthatatlan hirdetői, mert egyedül ez á*z általános szeretet képes áthidalni a nemzetek és társadalmi osztályok közötti ellentéteket. Minden igazi civilizáció az Evangélium alapján fejlődött ki, ezeket a javakat pedig Isten a papok által adta az ember, riségnek.
Ennek a nagy hivatásnak megfelelően a kat. papnak két dologra van szüksége : olyan lelki tisztaságra és erényességre, mellyel meg1-állhat Isten előtt, de egyben szeplőtelen hírnévre is, mellyel az emberek elé állhat, mint Krisztus követe. Hogyan is közvetíthetné az élet-szentség kegyelmét, mikor bűnös \'? Hogyan hirdethetné a szent életet, aki nem mutat erre példát ? »Aki a saját élete példájával nejm
7
ajánlja azt az igazságot, melyet hirdet, az bizonyára az egyik kezével lerontja, amit a másikkal építene.« A papoknak világi testvéreiknél nag3^obl) belső és külső életszentségre kell törekedniök, nekik erényeikkel és jócselekedeteikkel példaképen kell előttük tündökölniük.
Alig van pápa, aki annyi fontos és üdvös intézkedéssel sietett volna a papnevelés nivóját mindenképen emelni, mint XI. Pius. Az »Ad cat. sacerdotii« egyharmad része csak arról szól, miként kell a jövő papját kiképezni. Elsősorban igen nagy gonddal kell megválogatni a szemináriumi elöljárókat és tanárokat, akik inkább tanítanak példájukkal, mint szavukkal. Kitűnően kell tanítani a keresztény bölcseletet, »az örök bölcseséget«, mert a mai hullámzó életfelfogások között csak igy tud Isten leendő szolgája eligazodni, De különösen szigorúan kell elbírálni a papjelöltek igazi hivatását. A Szentatya szívből jövő és szivig ható buzdítással fejezi be szavát : világi és szerzetes papjaink egyaránt törekedjenek az igazi életszentségre. Ezért sokszor olvassák és elmélkedjék végig boldogemlékü X. Pius pápának intő szavát a kat. pasághoz. De főkép vegyenek minél többször részt lelkigyakorlatokon.
Ha a papok Krisztus igaz szolgái és Isten (itakinak buzgó sáfárjai, akkor megvalósul minden, ami Krisztus és az ő helytartójának szive-vágya. Erre a gondolatokban fenséges enciklikára a nyomaték XI. Pius igaz papi élete volt.
Közben állandóan sürgeti a liturgikus megujulást, mert hiszen az Egyház megújítása csak szentségből és kegyelémből lehetséges. Egymásután építteti a szemináriumokat és más tudományos intézeteket, hogy apostolokat adjon az Egyháznak.
Otthon, Rómában, 60 év elnyomatása és rabsága után bölcseség-gel és mérséklettel az Egyház szabadságát és szuverénitását vívta ki és 14 állammal kötött konkordátumot, hogy megteremtse az Egyház és az állam között annyira fontos életbevágó kapcsolatot.
Az első konkordátumot XI. Pius Lettországgal kötötte 1922-ben. Utána következeti 1924-ben a bajor, 1925-ben a lengyel konkordátum. majd 1926-ban a francia szerződés, mely a keleti katolikusok protektorátusára vonatkozik. Litvániával 1927-ben jött létre konkordátum, Csehországgal 1928-ban és ugyancsak 1928-ban szerződött a Szentszék Porugáliával az indiai egyházkormányzat tárgyában. 1929-ben három konkordátumot kötött a pápa és pedig Olaszországgal, Oroszországgal és Romániával. Ezek .után kerüli a sor 1932-ben Bádennel, 1933-ban a Német birodalommal,. 1934-ben Ausztriával és és 1935-ben Jugoszláviával a konkordálumkötésre. Egyházjogilag és történelmi szempontból legjelentősebb az olasz konkordátum, de nagy figyelmet érdemel a lengyel és a litván is. A felmerült nehézséü-gek ellenére is nagyon fontosak a Német Birodalommal és az akkor még független Ausztriával megkötött szerződések, mert legalább elvben, a jövő számára iránytmutató módon szabályozzák az ifjúság vallásos nevelését. Eme konkordátumok alapján lassankint egységes nemzetközi jogfelfogás alakult ki az Egyház és az állam viszonyáról, az Egyház jogi személyiségéről és az egyházi intézmények helyzetéről. így, mig a háboruelőtti Európában a két főhatalom, az Állam és az Egyház szétválasztásának eszméje uralkodott, a mai Európában a két főhatalom harmonikus együttműködésének és kölcsönös támogatásának tételei jutottak hosszú időn át ellentmondásnélkűli érvényesüléshez és elvileg ma ezek az egyes államoknak a katolikus Egyház személyisége felé való állásfoglalásában az alapelvek.
8
XI. Pius pápa tizennégy konkordátumával a Tiara legtörténel-mibb hordozói közé került. Égy politikailag és kulturális tekintetben mélységesen feldúlt Európában mérhetetlen magasságba emelte a katolicizmus nemzetközi tekintélyét és erősítette annak társadalomi-formáló befolyását. XI. Pius konkordátumai tehát nemcsak egy eseményekben gazdag korszak tükrözői, hanem talán évszázadokra kicsengő felhívások az emberiség életének ujjáformálására a kereszténység örök és elévülhetetlen elvei alapján. És ha sok helyen a po^-litikai viszonyok meg is akadályozták ezeknek a konkordátumoknak életbelépését, vagy egyszerűen egyoldalúan negligálták azokat, mégis élénk tanúbizonyságai XI. Pius nagy államférfiúi bölcseségének és igazán katolikus államszemléletének.
A sokoldalú tevékenysége mellett kiterjedt az érdeklődése a művészet és az irodalom kérdéseire is. Egyik allokuciójában magasröptű szellemről, bámulatos éleslátásról és finom Ízlésről tanuskodój teljesen kielégítő megoldását adta a korszerű művészi stílusok régi vitájának. Ennek az allokuciónak az xitmutatása mellett valóságos re-naissanceja támadt az egyházmüvészelnek. Különben ő építtette és rendeztette ujjá a Vatikán képtárát és könyvtárát fis. Nevéhez fűződik a Vatikán restaurálása és a Citta del Valicano építkezései.
De érdekelték a modern technika kérdései is. A Vatikánban van a világ egyik legkitűnőbb rövidhullámú rádióállomása. Sokat használ ez az állomás a misszióknak. Általában elmondhatjuk, hogy uralkodásává tudatosította bennünk azt a katolikus elvet, hogy az emberek lelkéért mindent meg kell tennünk.
XI. Pius a legnagyobb pápák közé tartozik. Nemcsak a hódolat és a fiúi alázat mondatja velünk ezt, hanem a reális megismerés, vagyis annak a tudata^ hogy nagy időknek nagy szellemekre van szükségük. Ez a szellem XI. Pius személyében itt világított közöttünk. Pápasága az emberiség egyik legnehezebb, legsúlyosabb korszakára esett. Igaz, hogy az Anyaszentegyházat maga a Szentlélek és nem az emberek bölesesége kormánj^ozza, igaz, hogy a pápai trónus a Krisztus által ígért bevehetetlen kősziklán áll, mégis nagy pápának azt hívjuk,a ki a kornak megfelelő eszközökkel szembe tud szállni az ember örök céljait veszélyeztető támadásokkal.
XI. Pius ilyen pápa volt !
Mikor uralomra jutott, évszázados tekintélyek hullottak alá a megsemmisülésbe, tornyok \'szakadtak bele a vizözönbe. De mind e sötétség, e romlás, e pusztulás, e kin, e zűrzavar fölé emelkelvdei megmaradt szilárdan, gjóriásan, rendületlenül,. tündöklőbben., mint valaha : a pápai isizék világiekintélye ! Ugy emelkedett ki az eszmei vizözönből. misnt egy uj Ararát hegye. A mélységben vergődő százmilliók, a kor dantei Infernójának elátkozottjai, az emberiség erre-arra hajszolt, elszédített és véresre korbácsolt tömegei feléje nyújtották ki a karjukat, tőle várták a segítséget, belőle szomjazták a vigaszt. Bátor volt, erős, nyílt és őszinte. Nem tudta elnémítani senki és semmi! Mikor mindenki hallgatott, ő megszólalt. Kinyilatkoztatta az Egyház egész tekintélyével, a heroizmus őszinteségével és a hit keménységével a véleményét. Nem félt senkitől, meg nem ingatta semmi. A küldetés túlvilági szent szenvedélyességével, a hit felíér izzásában állott e szelid aggastyán hószínű alakja az Egyház ormán és szólt az emberiséghez.
Csodálatos valami,., hogy főként az utolsó században emberi szempontból is milyen hatalmas, lenyűgöző, szinte szekuláris egyéni-
9
segek ültek a pápai trónra. Egy IX. Pius a maga hajlithatatlan gerincével és aranyló kedélyével, XIII. Leó törpe alakjával és szellemének rakétaszerű fényével, X. Pius a szeretet és az élő szentség térdre-kényszeritő bájával, XV. Benedek a világháború tüzében pörkölődő és nyugtalanul repdeső békegalamb, — mind olyan egyéniségek emberi szempontból is, akik nemcsak a katolicizmus, hanem az egyetemes emberiség érdeklődését és tiszteletét kivivlák.
De ilyen óriások mögött és után is kivált XI. Pius. Olyan indításokat hozott, amelyek valóban megmozgatták az egész világot. Minél nagyobb lett a khaosz a szellem és a lelkek világában, annál égőbben és ragyogóbban gyúlt ki benne az örök Krisztus, örök evangelium, az örök katolikum. Minél gyávábbá silányult az emberiség, annál hősiesebbé magasztosult az Urnák e fáradt, öreg pásztora. S az utolsó években már-már ugy látszott, hogy az emberiség és a keresztény civilizáció örök eszméit és értékeit egyedül fogja átmenteni az utókor slzámára.
Minél jobban sekélyesedett el a világ és a közvélemény, annál bölcsebb, felrázóbb és határozottabb lett az ő hangja. S minél brutá-lisabban tört a hatalom a jog és az igazság ellen, annál élesebben mutatta meg, hogy a szellem és az igazság ellen még a totális erőszak sem birhat. Ö tartotta fenn egy perccel Európa lelki összeroppanása előtt a hitet az eszményekben, a bizalmat az igazság győzelmében, az erőt és kitartást az elvakullak elleni harcban ! A katolikum, melyet annyiszor vádoltak az emberiség nevében, benne formálódott át és lett az emberiség utolsó mentsvára és sziklatornya. A tudomány, mely valamikor bosszúsan és duzzogva kötötte el alóla a sajkáját, mint utolsó kikötőbe ugy menekült vissza hozzá, És a szabadság, mely valamikor az életét féltve káromkodva rúgta el magát tőle, most a szárnyai alá bujt, mint a pelyhes, veszélyt szimatoló fióka.
Bölcsesége tehát szilárd volt, mint a felhőkbe nyúló sziklaszál és érdekes, miként egykor ő, az égbenyúló hegyóriások szomjas-lelkü vándora csodálta a glecserek titokzatos alkonyfényét, ugy csodálták benne az emberek : papok és laikusok, fejedelmek, állapiférfiak, se gyszerü középosztálybeliek nemes papi lelkületét, rendithe-tellen hitét, jóságos szivét, törhetetlen jellemét és életszentségét.
jTu es Petrus«... valóban szikla volt, melyre az emberek reszketeg reménye épiteni tudott.
10
Ave beatissime Pater!
Az örök Szent. Péter tér, ez a kőbebomlott nyugat cím, fenség és nagyság március 3-án este ujjongani kezdett. Százezrek várták itt, meg az egész világon is a Szentlélek akaratának beteljésedését. S a Lélek, aki a földkerekség eszével élő férfi tagjai között a szenvedélyek játéka és e világi befolyások mellőzésével Földi Helytartót vá-* lasztott magának, kinyilvánitotta akaratát.
\'Bár az Egyházat nem az emberek kiválósága, hanem a Szentlélek maga kormányozza : s jóllehet az isteni tanitás változatlan és ugyanaz marad tegnap, ma és mindörökké ; s különben a pápa is csak szolga és képviselő, mégis olyan ember kell legyen, aki egyéniségével méltóképen képviseli az Isten igaz hitét, s a vallás minden fölött való élményét, az emberi lélek utanutató Isten-keresését, Istenretalálását és erkölcsi ideálját. Pacelli biboros, az uj pápa, ilyen ember !
A nagy emberek körül szeretnek mindig legendákat szőni. Alig \'lépett trónra XII. Pius pápa, már napvilágot látott felőle is egy érdekes legenda :
1876 egyik tavaszi délelőttjén történt. Róma már hat éve nem volt csak pápai város s kezdett berendezkedni az Unita Italia fővárosául. Ezen a márciusi délelőttön a San Celso templomában egy kisdedet kereszteltek. Amikor a rokoni és baráti társaság a keresz-telésről visszatért a Pacelli-házba, olt volt egy öreg pap\'is, akit a Leonina városrészben mindenki ismert, s aki szentség hírében állott. Don Jacobacci — mert igy hívták az örep papot — karjára vette az ujszölettet, odalépett az ablakhoz, s a gyermek arcát a Szent Péter bazilika odáig látszó kupolája felé fordítva, egy hirtelen ötlettel igy szólt a társasághoz : »mához 63 évre a keresztény világ ezt a kisdedet fogja köszönteni Szent Péter templomában«.
Ehhez a legendához, amit különben maga a Pacelli család mesélt el, a mélyebb összefüggéseket keresők még hozzáfűzik az 1937 deecember 16-i konzisztóriumnak azt a megrendítő jelenetét, amikor XI. Pius pápa közeli haláláról beszélt és szinte prófétai hangsúllyal kiemelte, hogy a jelenlévő bíborosok között már látja utódját, az uj pápát. A bíborosok közül soknak ugy tetszett, mintha a pápa szemüvege alól egyenesen Pacelli Jenő bíborosra nézett volna ezeknél a szavaknál.
Amit a legenda és az emberi se ¡.telem aranyszálai szőttek^ az beteljesedett !
Akik ismerik és beszéltek, érintkeztek vele, csak szépet és jót mondanak erről a szikár^ imponáló és mégis gyermekdeíd kedves-ségü egyházfejedelemről. Az örök Róma és az örök Egyház klasszif-kus tradíciójának ölelkezése formálta ki ezt a nem mindennapi, még a Vatikánban sem mindennapi embert. Lenyűgöző kedvessége ott sugárzik minden képén.
11
Pályafutása egészen rendkívüli. Tanulmányainak befejezése ütán mint fiatal pap a tudományos munkálkodásnak élt., majd a pápai kúria szolgálatába került. Gasparri bíboros, az előbbi államtitkár vette észre roppant talentumát és alkalmazta először igen fontos egyházi diplomáciai kiküldetésekben. így nyílt alkalma megismerni a zaklatott és nyugtalan Európát, először a világháború alatt, majd után. Halálos veszélyben is forgott, mikor Bajorországban kommunizmus volt, a vörösök revolvert szegeztek mellének, ő azonban puszta méltóságával meghátrálásra késztette őket. Azután tevékeny részt vett a pápaságnak és Olaszországnak kibékitésében, majd Gasparri bíboros utóda lett az államtitkári székben. Mint államtitkár részt vett a XI. Piusnak pápaságát jelentőssé tevő enciklikáknak Szellemi megtervezésében.
¡Bárhol jelent meg, rendkívüli hatást keltett. Egy-egy látogatása! világpolitikai eseménynek számított, mint például a két évvel ez előtti látogatása Lisieuxban. Mikor Budapestre jött, ez nemcsak Magyarország, hanem egész Középeurópa öröme, büszkesége és ünnepi eseménye volt.
A világegyházban azt mesélik róla, hogy XII. Pius nem tudós és nem diplomata abból a bizonyos fajtából. Egyenes és nyílt, megleí-pően egyszerű és közvetlen. Az ő ereje nem a csürfycsavart beszéd\', nem a csapdavetés, nem a nagyképű fontoskodás. Hanem az öt világrész állandó áttekintéséhez szokott szem, az önmagát régen és végleg elfelejtett apostoli lángolás, a mosolyán is keresztül törő állandó befelé zokogás az emberiség milliónyi baján és keservén, amely táviiratokban, fóliánsos jelentésekben, rádióüzenetekben, s szakadatlan audienciákban mind az ő dolgozószobájának küszöbén sodródott és larajlott össze. Leginkább jellemzi az a mindenben és minden mögött és minden fölött Krisztust látó imádságos szellem, amely legszívesebben egy kartauzi kolostorba szökött volna a Vatikán államtitkárságának márványtermeiből. Sehol olyan jól és édesen meg nem pihen, mint az oltár lábánál. Udvariasságban a legszerényebb szerzetesen is túltesz.
Égésű egyénisége, nemes, finom lelkülete és roppant nagy tudása alkalmassá teszi őt arra, hogy Szent Péter trónján üljön. Mint pápa nevének megválasztásával is dokumentálni akarja, hogy nagymultu elődje szent célkitűzéseit óhajtja tovább vinni és szolgálni. Egyénisége, mely nem nélkülözi az életszentség magas fokát, ..garanj-cia arra, hogy ebb(e a szere\'tetlenséget és gyülöltséget gőzölgő világba a lélek uralmát fogja bele vinni.
Mi magyarok különös örömmel vesszük az Apostolfejedelem utódainak sorába lépését, hisz az Eucharisztikus Világkongresszus alkalmával m!egható és felejthetetlen bizonyságot tett irántunk Való nagyrabecsüléséről, szeretetéről. XI- Pius pápa részéről egészen különös megtiszteltetés volt, hogy legszorosabb munkatársát, sok tekintetben helyettesét, a katolikus Világ második személyiségét küldte el hozzánk. Maagyarországnak pedig alkalma volt megismerni és megcsodálni a kor egyik leggrandiózusabb egyéniségét.
Mikor megérkezett hozzánk, első szava ez vöít : »Éljen Magyarország !« Mi pedig most hálával és fiúi hódolattal visszakiáltjuk neki : Angyali Pásztor élj soká és uralkodásod alatt tegyél tanúságot isteni küldetésedről áldozatos lelki erődről, hősiességedről és az evangé*1 liumi szeretet önzetlen uralmáról !
12
Dr. Rott Nándor
1869—1939.
Megilletődött lélekkel és elfogult szivééi vettük tudomásul azt, hogy a kifürkészhetetlen isteni Gondviselés szeretett főpásztorunkat, dr. Rott Nándort, magához szólította.
Halála, 22 esztendőn át tartó, fáradhatatlan apostoli munka után, az általa annyira tisztelt Szent Sziv péntekjén következett be.
> Az Egyház tulajdonképen kettős elemből áll. Az egyik az isteni elem az emberek, a püspökök, akiket a Szentlélek választ, hogy min-kinyilatkoztatott igazságok éis a Krisztus-szerzett kegyelmek kincse, az Egyház csalatkozhatatlansága és elpusztithatatlansága. A másik elem az emberek, a püspökök, akiket a Szentlélek választ, hogy minden idők és minden országok szabadakarattal biró embereit az örök cél felé vezessék. Hogy ennek, az emberi gondolkodás szerint is, legmagasztosabb célnak megfeleljenek, három dologra van szükségük : imádságos lelkületre, lelki érdekekben a legnagyobb áldozattól sem visszarettenő elszántságra és jóságos szívre. "E három adottság nélkül nem tudják átgyúrni az emberek gondolkodásmódját és cselekedeteit. E három dolog teszi az apostoli lelkületet.
Nándor püspök lelkét ép ez a három erény : az imádság, a lelkekért égő szeretet és a szivjóság tette oly finommá és vonzóvá. Ezek az erények ékesitették püspöki pályáját. Ezek képesítették a tii/dor mánnyal és erős hittel felvértezett, tapasztalatokban gazdag lelkét arra, hogy az egyházmegye hitéletének sürgős kívánalmait, égető szükségleteit az aggódó, gondos atya éber szemével felismerve, a bajok orvosságát imával, gyengédséggel s igazságossággal megvalósítani tudta. Egész élete csupa szelídség, csupa béke, csupa harmónia volt.
Az ima ereje acélozta meg lelkét. A legkisebb jelentőségű egyházi ügy elintézése előtt is a Szentlélekistenhez fordult, hogy felvilágosító erejét, segítségét igénybe vegye. Imádságos lelkülete volt az oka annak, hogy a gyermekek és kispapok püspökének nevezték.
Püspökségének második esztendejében tanújelét adta lelki nagyságának. A kommunizmus napjaiban egy pillanatra sem távozott el püspöki székhelyéről. Leszámolt azzal is, hogy ha kell, feláldozza életét a nyájért, az Egyházért. Első volt a magyar püspökök között, akiielszánt lélekkel és rettenthetetlen bátorsággal tiltakozott a veszprémi székesegyház szószékéről az ellen, hogy a kommunisták nemzetsorvasztó és szociális gondolkodást megkerülő munkájukban magára Jézus Krisztusra hivatkoznak. Azokat pedig, akik a kommunizmus alatt túszként be voltak a veszprémi törvényszék fogházába zárva, gyakori látogatásával vigasztalta s ajándékokkal halmozta el.
Tevékeny, imádságos és áldozatos szeretettel kisérte végig hiveit az élet utjain. Apostoli lélekkel dolgozott a katolikus egyesületi élet
13
felvirágoztatásán és népmissziók tartásával sok ezer ember lelkének
szerezte vissza nyugalmát. A hozzá segítségért folyamodók dolgait, kéréseit türelemmel hallgatta, s .jótanáccsal és tettekkel segített. Nehéz eldönteni^ mi volt benne nagyobb, az egyéniségéből kiáradó,, lebilincselő, szuggesztív tudományos felkészültségének, papi erényeinek tündöklése, vagy a fáradhatatlan buzgalom, melyet a gondjaira bizott egyházmegye kormányzásában erős és éber gondossággal kifejtett.
De összes erényei között legnagyobb volt szivének jósága. Az élet utjain kifáradtak) az üldözöttek, akikkel a sors keze mostohán bánt. akik sokat szenvedtek ártatlanul vagy megérdemelten, Nándor püspökben velük együtlérző, igaz vigasztalóra találtak. Közel 400 papja között talán egy sincs, aki ne érezte volna atyai szivének jóságát, együttérzését. Sokan vannak egyháziak és világiak egyaránt,, kiket a porból emelt fel s akár az oltár szolgálatára tette és tartotta őket méltókká, akár pedig mint becsületes világiaknak kenyeret és megélhetést szerzett számára.
Nagynevű utóda, Tóth Tihamér, jószívűségéről ezeket irja : «Megértő szivéről, érzem, külön is meg kell emlékeznem. Hiszen akit az élet sora bármiféle ügyben hozott vele össze, akár baráti beszélgetésre, akár nehéz és komoly ügyek megtárgyalására., mindenki azzal a benyomással távozott tőle, mintha a Királyok Könyve egyenesen róla irta volna a nagy dicséretet, amit a szent iró Lulajdonképen Salamon király dicséretének szánt : dedit (ei) Deus... latitudinem cordis quasi arenam, quae est in littore maris « (Reg. III. 4, 29.)
Mint nagyszivü és erőslelkü egyéniségéhez illik, senki nincs, akii keményen megbüntetett, degradált, vagy hivatalától megl\'oszloll volna, nem, — hanem mindenkit szivének jóságával javított meg és hozott vissza a helyes útra. Lelkiekben érte a legnagyobb, leghatásosabb, legáldásosabb eredményeket, ezért munkája maradandó, apos. toli, nemes, önzetlen és keresztényi.
Siratjuk benne az élveszteLt atyát, de bizton nézünk távozó koporsója után, mert arra is felírhatnék, amit a III. százak egyik vértanujának márványtáblájára irt az őskeresztények kegyelete : »Fide servata cursum cum pace peregit.«
14
Dr. Tóth Tihamér
1889—1939.
A fájdalom és a gyász ugy szakadt fel koporsója mögül, mint egy áradat, mely elborítja az egész országot és a tragédia szivszoron-gató lobogásával üti szivén nemcsak egyházmegyéjét és minket ma-i gyarokat, hanem a távoli kontinensek eszményi szépségért rajongó híveit is.
Ritkán volt még a magyar katolicizmusnak mélyebb, egyetemesebb s egyúttal tragikusabb gyásza, mint ez év május 5-én, mikor a rádió világgá röpítette a szomorú hirt, hogy Tóth Tihamér szénfei-kete, örök távlatokat kereső szemét megrendült kezek örökre lecsukták. Korai és fájdalmas halálával nemcsak egy püspöki szék árvull el, hanem az ifjúság, a rádió és a nemzet egyeteme is fájdalmasan szegényebb lett.
Még egy esztendeje sem múlott el, hogy XI. Pius pápa, utódlási joggal, veszprémi püspökké nevezte ki s örültünk mindnyájan, hogy a mienkének mondhattuk.
Péter-Pál napján való püspökké szentelése, a Nagyboldogasz-szony napi első főpapi miséje, a nyolc rádiós szentbeszéd, amit már mint tanítói hatalmát gyakorló apostolutód a veszprémi székeségyi-házból mondott, december elején a vasútállomáson vele való első találkozása, ahol melegen érdeklődött intézetünk sorsa felől és megígérte, hogy rövidesen meg fog látogatni bennünket, felejthetetlen élmény maradt számunkra.
Szinte nem tudunk beletörődni a gondolatba, hogy Tóth Tihamér, a püspök nincs többé közöttünk. Hogy soha többé nem halljuk sem az egyetemi templom szószékén, sem a veszprémi székesegyháziban az ő meleg, meggyőződéstől és segilenivágyástól átfűtött hangját. Hogy ezen a földön soha többé nem villan felénk szénfekete, tüzes szemén át az aggódóan komoly § mégis mosolygóan biztató atyai léí-leksugárzás. Hogy az ujjak, melyek oly serény fürgeséggel ontották a könyvek egész sorát, most már mozdulatlanul s elsárgultan tapadnak az átkulcsolt feszületre, a szenvedés és feltámadás isteni jelképére.. Alig mult ötven éves Tihamér püspök és máramultté. a történelemé, az emlékezésé.
De miben is volt az ő igazi nagysága ? Abban, hogy fanatikus megvalósítója volt az Istenhez vezetés művészetének. Amerre járt, összetört lelkek támadtak uj életre ; boldogság, vigasz, erő, szelídség ömlött szét a lába nyomán. Hiszen mást sem csinált, mint állandóan az Istennek dicsőségét, az embereknek.pedig békességet szerzett. Mindig csak az igazság magvát vetette el ebbe a csalóka világba s lángszavával és.a kegyelem harmatával permetezte a száraz emberi sziveket. Fáradhatatlan munkás volt, aki mint az irás mondja : »a bölcs mondások titkait fürkészte s a példabeszédek talányaival fogr lalkozott«, akit »az Ur, a hatalmas, eltöltött az értelem lelkével« s aki aztán »ugy hullatta bölcs igéit, mint a záporeső.« Különösen az
15
ifjúság lelkipásztorkodásával foglalkozott szivesen. Egész papi, szónoki és irói egyéniségére az ifjúság szeretete nyomta rá bélyegét. A magyar ifjúság virágos kertjének volt hivatott ápolója. Ebben volt az ő igazi nagysága. Igen, egyéniségének csodálatos szintézisét egyetlen varázsszó fejti meg : pedagógus.
Nevelő volt a szó legszentebb, legigazibb értelmében. Olyan nevelő, amilyet egy nemzetnek csak ritkán, jókedvében ad a gazdag-kezű Isten.
Könyvei közvetlen hangjukkal, tiszta életlátásukkal, a magasabbrendű emberideál csodálatos ügyes és szuggesztív meghirdetésével nemcsak a magyar nevelésben jelentették uj korszak nyitását, hanem a világ pedagógiai irodalmában is páratlanul állanak. A mai magyar férfi-iíjuság Tóth Tihamér könyvein nevelődik. Kézrői-kézre adják, megbeszélik, újra elolvassák és átgyuródnak, nemesednek olvasásuk által. Az önnevelés két hatalmas tényezője, az akarat és a kegyelem a könyvek lapjairól életre kelve belefesziti erejét a tíiák-lélekbe és formálja, dolgozza az uj evangéliumi embert.
Április 22-ére tűzte ki a nagyaknizsai bérmálás ideiét. Szivet szorongató, örömteli lélekkel készültünk erre a napra, abban a reményben, hogy Krisztus főpapjainak fenkölt sorából, egy nemes-lelkű, szentéletü, apostolutódot fogunk köszönteni.
De hiába vártuk Öt, az asztétikus életű Püspök Atyát. Nem jött. Hanem elment az örökkévalóságba. Ahol most látja az Istent és birja az Istent. Igen, elment oda; ahol testi szeknek nélkül nézi a nagy Mindenhatót, s az Ur lényege már belépett a lelkébe Si most mar ugy öleli körül a Teremtő, mint a tengerben állót minden oldalról elborítja a végtelen Óceán.
Valószínű, hogy a Mennyországba lépésekor azok az emberek fogadták, akik az Ö közreműködésével jutottak ide. Bizonyára kimondhatatlan öröm volt neki ilyeneket hallani : Köszönöm, lelkipásztorom, hogy oly szigorúan neveltél ; ez juttatott ide. Köszönörn, hogy jó példáddal s imáiddal mellettem álltai; ez juttatott ide. Köszönöm gyóntató lelkiatyám, a te segilséged nélkül nem jutottam volna az örök boldogságba.
S most már 0 is ott van. Most már beteljesedett a vágyálma. Az egyik könyvében így ír az örök boldogságról :
»örök boldogság, mily csodálatos szó vagy ! Mily éltető remény ! Mily biztató ígéret ! Te vagy minden utaknak végső torkok-lása", te vagy minden küzdelemnek végső megnyugvása, te vagy földi életünknek végső értelme : örök boldogság. Mint sugárzol biztató fénnyel a göröngyös, sötét utak felett és teszed elviselhetővé a siralom völgyének nehéz keresztjét! Ó, örök boldogság ! Ó, örök boldogság !«
S Ö nemcsák hitt az örök éleiben, hanem a szerint élt is. Maga mondja : »Úristen ! Én becsületesen, vallásosan, Hozzád hiven akarok élni e világon, hogy örökké boldog lehessek majd a másvilágon !«... »éljünk ugy, mint akik tudjuk, hogy egyszer meg fogunk halni, hogy meghalhassunk ugy, mint akik tudjuk, hogy örökké fo-, gunk élni !«
Püspök Atyánk ! A Te sírodra is rá lehet már vésni Louis Ve-nillot sírversének gyönyörű sorát: »Most már látja és szemléli, amiben idelent oly erősen hitt.«
Most már megpihentél fáradalmaidtól, mert cselekedeteid kőivé ttek téged. ________
16
Dr. Jászai Rezső
A K. K. F. a kat. iskolák autonómiájának megszervezése alkalmával helyezte a piarista főigazgatóság élére. 10 piarista gimnázium és 5 zárdaiskola vezetésének gondját kellett vállalnia. Ehhez a nagy feladathoz az autonómia megalakulásának éveiben teljes elhivatottl-sággal rendelkezett. Mint tudóst és történetírót emlegettük akkor, de hogy mint ember milyen egyéni értékkel rendelkezik, arról főigazgatósága alatt, főleg kétszeri látogatása idején volt alkalmunk meggyőződni. A munkás, ideális eszméktől vezetett paptanár legnemesebb típusát ismertük meg benne, akit szerzetesi életének önfeláldozásban, elmélyedő munkásságban eltöltött hosszú évei gránitjellemmé faragtak. A mi szemünkben főleg két tulajdonság, az erő és a jóság tette naggyá.
Az egyéniségét annyira jellemző erő és határozottság szerencsésen egyesül benne a jósággal, amelynek varázsereje annál nagyobb és felemelőbb, minél nagyobb tekintéllyel párosul. Éreztük, tudtuk, hogy mindig feltétlen igazságszeretet és objektivitás, de ugyanakkor atyai jóindulat vezeti szavaiban, Ítéleteiben. Bölcsesége, nem elmév-letben, hanem gyakorlalban szerzett pedagógia ismeretei, gazdag tapasztalatai a fiatalabb generáció hivatott vezérévé rendelték, jelleméinek nemessége, világfs^emSléletének fenköltsége pedig követésre méltó példaképünkké teszik, akitől nehezen bucsuztunk és akire mindig hálával és tiszteletteljes szeretettel gondolunk. A jó Isten áldja meg és segitse, hogy még sokat tehessen az ő dicsőségére és az ifjúság nevelésére.
Berkes Ottó.
Veszteségünkben, mely dr. Jászai Rezső távozásával ért bennünket, csak az vigasztal, hogy az uj kat. középiskolai főigazgató nevét mindenki, akinek csak volt alkalma őt megismerni, a legnagyobb kegyelettel és szeretettel epiilegette. Mint a jóság és nagylelkűség megszemélyesítőjét ismertük meg már előre is , aki áldást és örömet áraszt mindazokra ,akik vele érintkezésbe jutnak. Régi tanítványai tanúskodnak arról, hogy a nagy pedagógusok példájára nemcsak tudását, hanem szivét-lelkét megosztotta veiük és nemcsak szellemi élőhaladásukat figyelte gonods szeretettel, hanem lelki fejlődésük, sőf anyagi helyzetük iránt is a legmelegebb érdeklődést tanúsította, hogy segítsen ott és ugy, amint arra szükség van. őrködő szeretete elkísérte növendékeit az életbe is, mint ahogy azok sem feledkeztek meg soha áldott lelkű tanárukról és igazgatójukról. A tanári életlpálya nem mesterség volt a számára, hanem hivatás a szó legnemesebb értelmében. Isten szólította erre az útra és papi szivének egész ben-sőségével, szerzetesi lényének egész odaadásával szolgálta hivatását. Mint a keszthelyi gimnázium igazgatója, 30 éven át lankadatlan buz-
SALGA LILIKE
t 1939 febr. 24-én.
i?
gósággal fáradozott intézetének és az ifjúságnak érdekében és miközben jöttek-mentek az évek, a »Ver Sacrum ujabb és ujabb rajait bocsátotta ki az életbe. így lett a keszthelyi gimnázium a Dunántul mintaiskolájává és ezért őrzik emlékét olv sokan bálás szeretettel szivük mélyén. Az ő személyében a K. K. F. a legméltóbbat állította a dunántuli kerület élére és mi szivből kívánjuk, hogy új munkaköré ben is sok öröm és a jó Isten áldása kisérje.
Máhl M. Auguszta.
A taniári testületben is történlek változások. Máhl M. Auguszta, nagyontisztelendő Főnöknő Anya gyengélkedése miatt kénytelen volt végleg megvájni attól a munkaterülettől, amelyben 30 éven át ön-ma_gát sohasem kimélő áldozatos szeretettel és lelkesedéssel működött. A nagyvonalú lelkek szokása szerint egy vezércsillag vezette egész életében : Isten és a lelkek iránti szerejtet. Hz a szeretet s\'ar\'-kalta ujabb és ujabb áldozatokra, ebből forrásozoll lángbuzgalma, femjeHyel a leányifjuságot Istenhez vezetni, IsLein szeretetére nevelni igyekezett. Ez inditotla őt arra, hogy fáradságos munkában eltöltött szerzeteséletének alkonyán egy uj hajlékot létesítsen itt Kanizsán az Üdvözitőnek és a fehér leánylelkek seregét vezesse Hozzá. Nemes vágyaktól vezérelt, szent buzgalomban égő lelke nem riadt vissza a kezdet nehézségeitől és bár fokozatosan megrokkanó idegerővel, de nagv lelki energiával emelte át azokon az uj alapítást. Most, amikor a testi gyengeség visszavonulásra kényszeríti és tanári működését abba kell hagynia, örülünk annak, hogy mint az intézet Főnöknőj/te, továbbra is körünkben marad és azt kívánjuk, hogy lelje sok öröméi intézetének fejlődésében, főleg pedig növendékednek liliomos, áhítatos lelkületében és a sok fáradságos munka után találjon vigaszos pihenést Annak szeretetében, Aki egyszer örök jutalma lesz.
városi könyvtár
3 3 7 07
-jnagykan !z3 a
Február 24-én költözött el az Örökkévalóságba.
Csupa szerénység, jóság és áldozatkészség volt. Nem is tudjuk, hogy mit csodáljunk benne ? Azt a hitéletet, mely őt a világbfól felsőbb, tisztább fénybe emelte, vagy azt a kedves, szerény lelkületet, amely kellemével lebilincselte az embereket ? Azt a tökéletességet, mely a Kegyelem erényében minden elmberi bölcseséget megszégyenít, minden véges földi alkotást elhomályosít, azt a lelket, mely i a hitből és szerénységből él és legyőzi a világot ? Mit csodáljunk benne, azt, hogy gyermek maradt végig és már tizennyolc éves korában megérett az örök élet érettségién ?
Nem beszélt sokat, nem a szavai, hanem a tettei tettek bizony-
Salga Lilike
1921—1939.
18
ságot nemes lelkületéről. Amióta hozzánk járt, hét esztendőn keresztül, egy nap sem "múlott el, hogy szentmise nélkül maradi voltig. Télen-nyáron már reggel korán Ő volt az első, akinek szerény lépéseitől csilingelt az intézet folyosója. A kápolnába tartott. Mintha egész egyénisége ezt az életprogrammot beszélte volna: élni nem azért érdemes, hogy az ember sok kenyeret fogyasszon és feltűnő ruhákban járjon, hanem azért, hogy az ember az örökkévalóságban higyjen, s hogy a legnagyobbért, az Istenért tegyen, küzdjön és áldozatokai hozzon.
Amilyen fáradhatatlan és pontos volt a kötelességteljesitéjsben, olyan alázatos és szolgálatkész a mindennapi élet apró megnyilvánulásaiban és iskolai szerepléseiben. Egy nagy igénnyel s egjr nagy rer ménnyel a szivében élt ezen a világon ; ez az igény á kötelességek pontos teljesítése Isten és az emberekkel szemben; a remény pedig, amit lelke mélyén hordott, az örökkévalóság volt.
{Valóban ! Lilike jól tudta, hogy az éleinek csak egy értelme lehet, s az az örök élet.
Lassan, de szakadatlan folytonossággal húzódik előre az idő szőnyeg a rajta álló kétmilliárd emberrel ; s az idő befolyik egy hatalmas kitárt kapun át az örökkévalóságba. Pillanalról-pillanalra embertömegek tűnnek el a kapuban, felszívja őke;t a Végtelen.
S mig a kapun innen a hátramaradottak könnyeket ontanak^ jajveszékelnek, s az Ur rendelései meg nem értésének sötét fátyla borítja el a lelküket, odaát a kapun tul megszólal Krisztus isteni hangja : Lilike ! Ahogy kikerültél az én teremtő kezemből, olyan tisztán, hamvasan jöttél most vissza. Te tudtad, mi van ideiül, hisz már a földön az én országom éleiét élted. A földet csak oltárlépcsőnek, az életet az örökkévalóságra való előkészületnek tekintetted. Soha nem merültél el a porban, soha nem voltál rabja a könnyű élet rózsás bilincseinek. A te egész vágyad az én egykori látásom, a te egész életed előkészüleí volt a jó halálra. Az ember lelkét azért teremtettem, hogy az az én tükröm legyen.
Örülök, hogy benned az én arcvonásaim a maguk teljes tisztaságában és sértetlenségében megláthatok.
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évtizedes hiányait pótolandó, 1931. évben dr. Krátky István elnöksége alatt megalakította a Nagykanizsai Iskolaegyesuletet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola létesítését. Az egyesület Ivlebelsberg Iíunó engedélyével még ez évben megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leányliceum I. és V. osztályát. Az iskola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak, első igazgatója és 3 éven át bölcs vezetője : Magas Mihály kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató volt. Az intézet létszáma : 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyílt a II és VI. osztály ,- az iskola átkerült a Rozgonyi-utcai elemi isk. emeletére. Ebben az évben alakul meg a Máriakongregáció Kolla János hit tanár, praeses vezetése alatt.
Az 1933—34. iskolai évben megnyílt a III. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor meg-
19
szűnt áll. Fémipari Szakiskola épületébe, melyet megfelelő átalakításokkal a város az iskola céljaira alkalmassá tett. Ebben az évben mégalakult az önképzőkör Havas Ilona tanárnő vezetésével.
Az 1934—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Notre Dame Női Kanonok és Tanitórendnek adta át s ezzel az iskola a »Notre Dame Leányliceum« cimet kapta meg. Az iskola uj igazgatója dr. Kerkay József. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Az 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szombathelyi tankerület fennhatósága alá került. Tanker. kir. főigazgató dr. Liber Béla, helyettese dr. Balogh Ányos tanügyi tanácsos.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. év március havában a Kat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM. felügyelete alatt. Első kat. főigazgatója dr. Jászai Rezső, tanügyi főtanácsos.
1938. januárjában a K. "K. F. az ország katolikus középiskoláit 3 tankerületbe osztotta és a dunántuli tankerület élére Berkes Ottó premontrei kanonokot nevezte ki.
Az 1935/36-ik iskolai évben intézetünk 1. osztályában megkezd-tük a leányliceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá. A folyó tanévben már a IV. osztályban is a leánygimnáziumi tanterv szerint tanítottunk.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Mátrai Rudolf (1931—1935) ; Kemenes Illés (ideiglenesen, az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa Brúnó (1935. szept.— okt. 15.) ; dr. Liber Béla (1935. okt 15.—),
Kat. középisk. Főigazgató : dr. Jászai Rezső (1936. márc.—1938. jul. 6.), Berkes Ottó (1938. jul. 6.).
Iskolánk eddigi igazgatói:
Magas Mihály kegyesrendi reálgimn. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M. Petra, a Notre Dame Bend tagja (1936.—).
Iskolai hatóságok.
Az intézet"fenntartója : Notre Dame női kanonok- és tanitórend. Rendfőnök : Mahl M. Auguszta.
Az iskola a K. K. F. igazgatósága alatt állj melynek elnöke : dr. Serédi Jusztinián, bíboros hercegprímás, esztergomi érsek.
Hitoktatási "püspöki biztos : Csóthi Géza pápai prelátus, mura-kereszturi apátblébános.
Dunántul kerületi katolikus középiskolai főigazgató : Berkes Ottó premontrei kanonok.
Az állami felügyeletet gyakorolja : dr. Hóman Bálint, m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Tankerületi kir. főigazgató : dr. Liber Béla.
Tanári testület
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre.
Sorszám Tanár néVe Képesítése és alkalmazásának minősége Szolgálati éve Mely tárgyakat,, mely osztályokban és heti hány órában tanított Heti óraszáma Jegyzet
összesen az intézetnél
1 Kabos M. Petra rendi tag magyar—történelem megbízott igazgató 14 5 Magyar VI.4 Történelem VII.3, VIII.3 10 A tanári és ifjúsági könyvtár őre.
2 Biztos M. Margit rendi tag mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár 34 6 Mennyiségtan I.4, II.6, III.3, IV.3 15 A II. osztály főnöke. Az internátus igazgatónője. Tandíjkezelő.
3 Grujber József kegyesr. gimn. tanár latin-történelem óraadó tanár 29 4 Filozofia VII.2, 2
4 Gyánti Erzsébet latin—történelem—földraj z állami óraadó helyettes tanár 9V2 3 Latin IV.4, VI.3, VII.3, VIII.3 Történelem VI.4 Pedagógia VIII.2 19 A IV. osztály főnöke jegyző.
5 Ferkay Lórántné Kellessy Jolán rajz helyettes óraadó tanár 2 1/2 Rajz I.2, II.2, III.2, IV.2, V.\', VI.i Műv.-tört. V.2, VI.2, VII.2, VIII.2 19 A rajzszertár őre A műv. rajz vezetője
6 Ivancsics Mária gyorsírás óraadó tanár 4 4 Gyorsírás IV.2, V.2 . 4 A gyorsírókör elnöke A rendkívüli gyorsírás tanára
7 Havas Ilona magyar—német helyettes tanár 8 8 Magyar Ifi, IV.3, VII.3, VIII.4 Német I.4 Osztályfőnöki óra I.1 20 Az I. osztály főnöke Az önképzőkör vezetője
8 Kiss Magda német—francia helyettes tanár 2 2 Német II.4, IV.3, VII.3, VIII.3 Francia VII.4, VIII.3 19 A VI. osztály főnöke. Az ifj. vöröskereszt vezetője. A francia társalgás vezetője
9 Kugler Sándorné Kovács Györgyi mathematika—fizika helyettes tanár 8 8 Mennyiségi. V.3, VI.3, VII.3, VIII.3 Fizika III.2, VII.3, VIII.4 21 A VIII. o. főnöke. Helyettes igazgató A fizikai szertár őre
10 Miltényi Györgyi német—francia helyettes tanár 2 2 Német III.3, V.4, VI.4 Francia V.4, VI.4 19 A VI. osztály főnöke A leánycserkészet vezetője A német társalgás vezelöje
11 Perjés Istvánné Hámori Viima természetrajz—kémia helyettes tanár 7 7 Term.-rajz I.2,11.4, IV.a, vi.2, VII.2 Kémia V.3 Egészségtan VII.2 19 Az V. osztály főnöke. A természetrajzi szertár őre
12 Putnoky Sára latin—magyar helyettes tanár 1 1 Magyar II.5, III.«, V.3 Latin III.4, V.3 19 A III. oszt. főnöke
13 Radó Edit llse testnevelés helyettes tanár 1 1 Torna 1.3, II.s, III.3, IV.3, V.2, VI.2, VII.2, VIII.2 20 A tornaszertár őre. A sportkör vezetője
14 Szabó M. Melania rendi tag kézimunka óraadó tanár 4 4 Kézimunka I.2, II2, III2, IV.2 8
15 Szigethy Árpádné Szakonyi Sarolta történelem—földrajz helyettes tanár 7 7 Földrajz 1.3, II.2, III.3, VIII.2 Történelem III.3, IV.3, V.3 19 A történelmi és földrajzi szertár őre.
16 Dr. Tersztenyák László Veszprém egyh. m. áldozópapja hittudományok mb. hittanár 3 3 Hittan I.2, II.2, III.2, IV.2, V.s, VI.2, VII.2, VIII.2 16 Ifj. hitszónok. A Mária-kongregáció és Jézus Szíve Szövetség vezetője
17 Witzenetz Jolán ének óraadó tanár 2 2 Ének I.2, II.2, III.i, IV.i V.i, VI.i 8 Az énekkar vezetője

22
a) A rendkivüli tárgyak tanárai:
Gyánti Erzsébet és Putnoky Sára, a latin nyelv tanárai. Miltényi Györgyi, a német társalgás vezetője. Kiss Magda, a francia társalgás vezetője. Ferkainé Kellessy Jolán, a művészi rajz tanára. Iváncsits Mária, a gyorsirás tanára.
b) A nem kat. valiásu tanulók hitoktatói:
Győr Sándor, ref. lelkész, ref. hitoktató.
Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, ág. h. ev. hitoktató.
Winkler Ernő dr., főrabbi, izr. hitoktató.
Dr. Winkler Ernőné Munkácsi Noémi, izr. hitoktató.
c) Iskolaorvos:
Morandini Kornélné dr. Fodor Erzsébet.
A tanárok társadalmi tevékenysége.
Szakonyi Sarolta, Havas Ilona, Miltényi Györgyi a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja.
Miltényi Györgyi a Néprajzi Társaság tagja, Havas Ilona, Szakonyi Sarolta a Néprajzi Társaság pártoló ta_gja.
Dr. Tersztenyák László a hittudományok doktora lett, a felső Városi templomban lelkipásztorkodás! végzett. Vezetője a Szoc. Misszió Társulat Szent Ilona leányklubjának. A Credó férfiegyletben vallásos tárgyú előadásokat tartott. Irt a Zalai Közlönyben. A Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör október 6-iki ünnepélyén szónok volt.
Iváncsits Mária és Miltényi Györgyi a Népművelési Bizottság megbízásából a felnőtteknek ingyenes gyorsirási, illetőleg francia nyelvi tanfolyamot tartottak.
Kugler Sándorné, Havas Ilona és Szakonyi Sarolta a MANSz tagjai.
Kugler Sándorné a Term. Tud. Társulat tagja.
Iskolánk eddigi tanárai:
Csik Stefánia^ Derényi Mária dr„ Gottesmann Jolán dr., Pollich Mária, Gesmay Ilona, Föínagy Mária, Frey Gabriella helyettes tanárok, Gadányi Miksa, Flittner Rózsi, Kolla János, Barta István, Kiss Béla, Santora Mihály, Széli János, Mészáros Béla, Kajmó József dr., Lengyel János, Ujfalussy Erzsébet, Erdőssy Bözsi, Kerezsy Géza óraadó tanárok.
23
Iskolánk az 1938/39. iskolai évben.
1. Az iskolai munka menete. Alakuló értekezletünket szopí. 3-án tartottuk. 3-án és 5-én voltak a magán-, különbözeti.- és javitó-vizsgálatok. (5-án és 7-én a pótló beiratásokat végeztük. Az iskolai évet 8-án szentmisével, Veni Sancleval és évnyitó ünnepéllyel nyitottuk meg, majd elvonulás és tisztelgés következett az országzászló előtt. 9-én a fegyelmi szabályok kihirdetése után megkezdődött a rendes előadás,, amely a hivatalos szüneteK és a januári kéthetes inL fluenza-járvány leszámításával jun. 14-ig folyt. Az összefoglalásokat a VIII. osztályban máj. hó 9—14-ig, az I.—VII. osztályban pedig junius 14Htől 20-ig tartottuk meg. Magánvizsgálatok két izben voltak : szeptemberben és juniusban. Az iskolai évet junius 25-én fejezl-tük be Te Deummal és évzáró ünnepéllyel.
2. Változások a tanári karban. A mult iskolái év végén Föl-nagy Mária helyettes tanár megvált az intézettől. Az uj iskolai évre a Rend két uj tanárt alkalmazott : Putnoky Sarolta és Radó Edit tanárokat. Az év folyamán két tanár kapott hosszabb betegszabacl\'sá-got : Kuglerné Kovács Györgyi és Perjésné Hámori Vilma. Ilelyette-sitésüket Wampetics Lászlóné és Rrónyai Anna Vállalták. Szívességükért ez utón is köszönetet mondunk.
3. Iskolai látogatások. Dec. 2, 3., 5-én Berkes Otló kat. középiskolai főigazgató, l\'ebr. 8., 9. és máj. 15;J 17-én Balogh Ányos tanker-főigazgatóh\'elyettes, tanügyi tanácsos végezte hivatalos látogatását. Simonffy Jenő, a szombathelyi premontrei gimnázium igázgaítój a, mint a természettudományi oktatás szakfelügyelője márc. 10. és 11-én látogatta meg az intézetet.
4. Valláserkölcsi nevelés. Rendünk szellemének és célkitűzéseinek megfelelően ez évben is nagy gondot fordítottunk növendékeink vallás-erkölcsi nevelésére. Istenhez veszetjük őket, hogy az ö kegyelme révén szép és nemes életei élhessenek. A kegyelmek leggazdagabb forrásához, a sz. miséhez sokan még a téli hónapokban is naponkint, önként járultak, hogy lelkük kelyhét megmerítsék az élet vizében. A kötelező évi négyszeri sz. gyónáson és sz. áldozáson kívül a többség helekint járult a szentségekhez, sőt egyesek naponkint magukhoz vették az angyalok kenyerét. Vallásos tárgyú ünnepélyeink és a vasár- és ünnepnapi szentbeszédek tartották ébren növendékeink! vallásos buzgalmát. Húsvétkor és Űrnapján részt vettünk a körmeneten ,a nagyböjtben pedig 3 napos lelkigyakorlatot végeztünk. Ezúttal is hálás köszönetet mondunk a lelkigyakorlatok vezetőjének, dr. Knasznay Jenő főt. urnák, akinek buzgóságtól és szeretettől su-gallmazott sz. beszédei mély nyomokat hagytak növendékeink lelkében. Adja Isten, hogy a sok áhítattal és lélekkitárulással fogadott igazságókról soha meg ne feledkezzenek és jófeltételeiket mindenkor megtartsák.
A diákmiséket Grujber József piarista tanár mondotta, akinek szívességéért ez utón is köszönetet mondunk.
24
5. Hazafias nevelés. A régi magyar irodalom nemes és jellegzetes vonása, hogy a hazafias érzés a vallásos érzéssel kapcsolódik. A közelmúlt eseményei igen alkalmasak voltak arra, hogy ezt a kapcsolatot növendékeink lelkében ápolják. Hiszen a trianoni bilincs széí?-pattanása nem titokzatos erők beavatkozása volt-e nemzeti életünkbe ? Az őszi események hatása alatt nem kellett-e minden magyarnak boldog meghatottsággal éreznie, hogy az Ég válaszolt arra a buzgó imádságra, amely az Eucharisztikus kongresszus idején szállt a magyar földről Isten trónusához ? Isten lehajolt az árva, megsaí-í nyargátott magyarsághoz, hogy felemelje, megvigasztalja s a jobb\' jövőbe vetett hitét felélessze lelkébeín. Nagy idők történésének sorso-sai lettünk, napról-napra ujabb események meglepetése várt reánk. Amikor már a vészterhes világháború kitörésétől féltünk, hirtelen kiderült és ránk mosolygott az ég. Szept. "21-én még hazafias lelkesedéssel tüntettünk a magyar igazság mellett az egész város lakosságával egyesülve az országzászló előtt, akt. 8-án már lélegzetvissza-fojtva lestük a komáromi tárgyalások eredményeit. 12-én a rádiói közvetitésével a felszabaduló Ipolyság örömében vettünk részt, nov. 11-én könnyes szemmel hallgattuk a kassai harangok zúgását és a Kormányzó Ur fogadtatását. A felszabadulás örömére külön hazafias ünnepélyt rendeztünk, az évről-évre visszatérő hazafias ünnepélyeket pedig már a bizakodás és lelkesedés, az isteni Gondviselés és Igazság iránti hit és hódolat jegyében tartottuk meg.
6. Iskolai ünnepélyek. A vallásos és hazafias eszmények szolgálatában az év folyamán a következő ünnepélyeket rendeztük : 1. Október 6-án hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 2. Október 31-én Krisztus Király ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 3. November 10-én hazafias ünnepély a Felvidék visszacsatolása alkalmából. Rendezték az intézet növendékei. Ünnepi beszédet mondott az igazgató. 4. November 19-én Szent Erzsébet ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 5. December 6-án karácsonyfa-ünnepély. Rendezte a Vöröskereszt. 6. Március 15-én hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 7. Junius 10-én Madarak és fák napja. Rendezték az, iskola növendékei.
Junius 25-én évzáró ünnepély, melyen Szertics Aranka ifjúsági szónok a következőkkel búcsúzott az intézettől :
Szeretett tanáraink, mélyen lisztéit vendégeink, kedves diáktársaim !
Ismét elrepült tiz hónap, egy komoly, nehéz munkában töltött, sikerrel végzett iskolaév. Újra itt vagyunk a nyár előtt. Az iskola falai között elhal a kacaj, a meghitt, ismerős zugok nem visszhangozzák a leányzsibongást. Még egynéhány röpke pillanat és beléptünk a várva-várt szünidő virágillatos, madárdalos kapuján.
Még megcsendülnek a lelkünkben a Te Deum utolsó fenséges akkordjai, még imádságos szivvel állunk itt, amikor köszönetet mon,-dunk szeretett tanárainknak, akik megmutatták nekünk az emberré1-levés útját, a jellem megteremtésének módjait, sajyát erejüket felőrlő munkával ismertették az emberi szellem nagy alkotásait, a lélek és a természet törvényeit. A lelkek alakítása a legnemesebb hivatás. Elismeréssel adózunk a művésznek, aki agyagból gyúrt szobrot; sokkal inkább kell szeretnünk és tisztelnünk tanárainkat, akik a legnemesebb anyagból, a lélekből igyekeznek kifaragni a jellem remekét. Hálánk és nagyrabecsülésünk komoly bizonyítékát azzal akarjuk megmutatni, hogy minden erőnkkel törekszünk tökéletesíteni magunkban a tudást és fejleszteni az elmélyült lelkiséget.
1
r ■
25
"Kedves osztálytársaim^ nekünk hosszú vakációnk lesz. Hiába jön a szeptember, minket nem vár az Álma Mater, végleg megválunk áz iskolától. Félelemmel vegyes kiváncsisággal megyünk abba a nagy forgatagba,a melyet a nagybetűs Életnek neveznek. De bárhová\'veíL nek a sors szeszélyes karjai, mindig szem előtt kell tartanunk, hogy kötelességeink vannak azzal az intézettel szemben, amelynek gyeiV mekei voltunk. Bármilyen uton haladunk is a boldogulás felé, nem szabad elfelednünk^ hogy érvényre kell juttatnunk a világban aNotre Dame szellemét. Kell, ho_gv célként lebegjen előttünk a magyarság megerősítése a lelki megtisztulás utján. A munkás hazaszeretet, a becsület ösvényeit kell járnunk, csatlakoznunk kell mély odaadással a magyarság alkotásravágyó csoportjához, hogy ott, a lelki adottságainknak megfelelő munkaterv szerint, egymást megbecsülve, szeretve, naggyá építsük, széppé varázsoljuk a magyar jövőt. Felelősségünk tudatában elmondhatjuk, hogy célunk : a munkáratermett, emelkedett gondolkozású elite-társadalom kialakítása, eszközünk : a megacélozódott akarat, a megnemesedett női lélek, utunk : a hősied magyar idealizmus útja. Leszünk a kovász a szürke tömegben, kell, hogy világító fáklya legyünk a homályban, de mindehhez kell, hogy a világ átformálására képes, bensőséges evangeliumi szeretet töltse el a lelkünket. Keresztültörve minden látszaton, akadályon és megne)m-értésen, a hit, erkölcs, haza- és emberszeretet ösvényeihez mért erővel induljunk útnak. Lehet, hogy sokunk sorsában betelj esejdmeík azok a fájdalmasan, keserűen igaz sorok :
»Ki magyar tájon nagy sorsra vágyik, Rokkanva ér el az éjszakáig.; (Ady) De ez nem keserít el bennünkeít, nem törheti le lelkeseidésünket, mert nem a földi élet a minden, az ómega a mennyország boldogi birása. Ott pedig bő a jutalom s a bu örömre változik.
Kedves kis gimnazista leányok, ti visszajöttök szeptemberben. A nyári szünidőtök a pihenés ideje. Energiagyüjtés a jövő évre, az eddigi kitartó munka jól megérdemelt jutalma. És mégis szeretném! nektek, kedves lányok, azt mondani, a telketekbe vésni., hogy ez a két hónap ne teljék él az ernyedt lomhaság, az elpuhulás jegyében ; \\no terpeszkedjék az életetekre a véMIen hatalma, ne váljatok a hangulatlabdájává. Készítsetek egy jó vakációs programmot, amelynek alappillére az legyen, üogy a nyári szünidő Istenhez és a lelki életünk elmélyítéséhez vigyen közelebb bennünket. Szeressük a természetet, amelynek minden megmozdulása az Alkotó dicsőségét hirdeti. A Balaton hullámainak remegésében lássátok meg a végtelen Isten csodálatos. kélc tisztaságát, a hegyek ormai juttassák eszetekbe, hogy ezek csak halvány visszfényei a "hatalmas Mindenhatónak. Ha falura mentek nyaralni, lássátok meg a becsületes, dolgos népben a tudásra vágyó embert, s \'adjatok neki lelki intelligenciátokból.
Munkátokat egész lélekkel, egész tehetségtekkel végezzétek, de ne csak a jól teljesitett, apró kis kötelességek, hanehi a szórakozás is istentisztelet legyen. Szórakozás közben gondoljatok arra, hogy »elveitek és kötelességeitek akkor is elvek és kötelességek maradnak.« Ha ilyen szempontok lesznek az utmuta£óink. akkor mienk az élet, mert tudjuk azt, amit Széchenyi mondott: »Csak magunkban van a hiba, de egyszersmind magunkban is a feltámadási erő;: <
Most pedig, hiv a virágos nyár, menjetek, csillogó szemmel, s ha visszajöttök, boldogan, újra szeptemberben, gondoljatok kicsit ránk is. Isten áldjon benneteket.
26
7. Adományok. Jeles magaviseletű és előmeneteli! szegénysorsu tanulók jutalmazására a következő adományok érkeztek az intézethez : Délzialai Takarékpénztár 25 P-t." Néptakarék 20 P-t, Magyar Nemzeti Bank 20 P-t, Angol—Magyar Bank 20 P-t, Durtántuli Gazdasági Szeszgyárosok 20 P-t adományozott. A nemeslelkü adakozók fogadják hálás köszönetünket.
Kis növendékeink nagy lelkesedéssel fogtak hozzá az intézeti néprajzi muzeum megalapításához. Népviseletbe öltöztetett babákat készítettek e célra : Kun Mária I. o.s Ivondits Valéria, Nádasi Máriaj Nagy Kátalin, Sipos Magdolna III. o., Flesch Ánges, Vukits Anna IV. o. tanulók.
Az intézel tandíjkedvezményben részesítette szegénysorsu tanulóit. A jeles magaviseletű és előmenelejü tanulóknak az évzáró ünnepélyen pénz- és könyvjutalmat osztottunk ki.
8. Kirándulások. Az elméleti tanulmányok kiegészítése és növendékeink testi egészségének ápolása céljából gyakran rendeztünk kisebb-nagyobb kirándulásokat.
II. oszt. szántóföldön, vízparton, erdőben, parkban,
IV. oszt. cukorgyárban és vajgvárban,
\'V. oszt. téglagyárban, szeszgyárban, kötő-szövőgyárban, szappangyárban, nyomdában,
VI. oszt. szántóföldön, vízparton, erdőben,
VII. oszt. egy gazdaságban, tó és mocsárvidék növényzetét tanulmányozta,
VIII. oszt. autójavító üzemben volt.
\\ meglátogatott gyárak, üzemek, gazdaság tulajdonosainak és vezetőinek\' ez uton is hálás köszönetet mondunk szives vendéglátásukért és szakszerű magyarázatukért.
Junius 10-én megtartottuk a madarak és fák ngpját, mely alka^ lommal a növendékek a városi alsóerdőbe rándultak ki.
Kirándulás Székesfehérvárra. Junius 10-ének madárdaloS hajnalán vidám leánycsapat gyülekezett intézetünk kapujánál. Ki táskát, ki jól megtömött hátizsákot cipelt, mindenki legalább háromszor annyi ennivalót hozott, mint amennyit elégnek godolt. Potosan fél 5-kor megérkezett az autóbusz. Pillanatok alatt elhelyezkedtünk. Névsorolvasásnál kiderült, hogy egy kis elsős hiányzik. De jött is már lélekszakadva ! Alig hogy lerogyott helyére, Isten segítségét kérve utunkra, elindultunk.
Ringó búzatáblák, virágos rétek között haladtunk, mig Keszthelynél feltűnt a Balaton. A felkelő nap aranyhálót szőtt a sima víz tükörre és a tó szélén himbálódzó csónakra. És szállt ajkunkról a dal: »Hullámzó Balaton tétjén ... Útközben betértünk a balatonmá-riai és a boglári templomba rövid szentséglátogatásra. Innen már piegállás nélkül haladtunk a villák tarka színfoltjai mellett a pompás műúton. 11 órakor feltűntek a távolban Szent István városának tornyai.
A gyönyörű barokk városháza előtt álltunk meg. Az épület az, 1700-as évekből való, s pár évvel ezelőtt restaurálták. Megtekintettük a közgyűlési termet, amelynek egyik falán Kontully Béla hatalmas! freskója örökíti meg az Aranybulla kihirdetését. A mellette levő tal-nácsterem falait árpádházi királyaink freskói díszítik. Az egyik falát betölti egy holland festő képe : Szent István fogadja Asztrik apátot. Vezetőnk figyelmeztetésére mi is észrevdttük azt a szembetűnő kür lönbséget, amely a magyar és a holland festő felfogása közt van.
27
Megnéztük a városháza udvarát is, a Szent István jubileumi évi országgyűlés színhelyét.
Innen az ásatásokhoz mentünk. Láttuk az árpádházi királyoki feltárt sirjait és Szent István 91 m. hosszú Nagyboídogasszony templomának apsisát. Ebben a templomban koronázták 500 éven keresztül királyainkat. Oszlop és pillér-töredékek is kerültek felszínre a templom részei közül.
Ezután megtekintettük a ferencrendiek templomát és a török felszabadulás emlékművét, az utóbbi Medgyessy Ferenc alkotása.
Láttuk a XV. században épült Szent Anna kápolnát, amelyet á törökök mohamedán dsáminak használtak, a barokk püspöki székesegyházat, Szent Domonkos és Szent Imre szobrát. Ebéd1 előtt néztük meg meg Magyarország egyik legszebb hősi emlékét, Pásztor Jánostól.
A hazulról hozott ennivalót egy vendéglő kerthelyiségében "fogyasztottuk el, nagyszerű hangulatban, málnaszörp mellett. Ekkor derült ki, hogy érdemes volt sokat hozni, igy is alig maradt uzsonnára.
Ebéd után a ciszterciták templomába és sekrestyéjébe mentünk. A •sekrestye bútorzata, a szekrények, gyóntatószékek, sőt még az ablak felett levő drapéria is kézi faragású. Az egész csodálatos szép berendezést jezsuita szerzetesek készítették, olasz vqzetés mellett. A templom padjait is gazdag faragványok diszitik. A hires szószék Bebo Károly olasz szobrász müve. Az egyik oldalkápolnában az olf-tárf tfelett ,üvegkoporsóban látható Szent Kandid arany "ékszerekkel díszített csontváza.
A városi muzeumban láttuk a nagy püspök, Prohászka Ottokár dolgozószobáját és haísználalti tárngyait, valamint a Prohászka emléktemplom gipsz mintáját.
Mig a felépült emléktemplom felé tartottunk, megnéztük a régi várfal maradványait és Vattay várkapitány szobrát Lux Elektől.
Prohászka püspök emléktem^loma Európa második legnagyobb kupolája. A római Pantheon mintájára épült, még nem készült el teljesen, egyik oldalszárnya még hiányzik. A falakat árpádházi szentek freskói kiszitik. Megálltunk Prohászka szakofágjánál, amelyen életnagyságú márványszobra azt a .pillanatot ábrázolja,. amint az egyetemi templom szószékéről a halál angyala elszólítja, s buzgó szívvel közbenjárását kértük iskolánkért. A hatalmas méretektől és csodás remekmüvektől elbűvölve hagytuk el a templomot, hogy a leánygimnázium megtekintése után befejezzük gyönyörű kirándulásunkat.
A távozó autóbuszból visszatekintettünk a naoymultu városra, s szivünkbe zártuk emlékét Éreztük, hogy a várfái leomolhatott, al régi pompa elenyészhetett, de a megbecsült romok "felett diadalmasan él Szent István keresztény Magyarországa !
Puskás Márta V. o. t.
A zalaegerszegi kirándulás. Egy verőfényes juniusi reggelein már kora hajnalban talpon volt intézetünk kis csapata. Kirándulni indultunk, Zalaegerszegre. Az ut vidám tréfák és mulatságok között telt eh, mig egyszer csak elénk tárult a reggeli napsütésben a szép, virágos megyeszékhely. Az állomásról kiérve szemünkbe tünt a haj talmas és gyönyörű, kastélyhoz hasonló Notre Dame zárda. Itt már
28
mozgalmas élet fogadott bennünket. Ugyanis leánynapot tartottak az intézetben. A környék falvaiból rengeteg leányzó jött be, boldog mosolygással, hogy együtt ünnepeljenek. Reggel 8 órakor résztveíK-tünk az intézetben tartott tábori szentmisén. A délelőtt folyamán megtekintettük a város nevezetességeit : a vármegyeházát, városházát, a gimnáziumot és a barokk stilusban épült szép olai templomot. Hazafias hódolattal és kegyelettel járultunk a hősök emlékművéhez). Visszajövet betértünk néhány percre az ősrégi nagytemplomba. Az: Az egész város csupa virág. Nem hiába nevezték el Egerszegeit a virágok városának. A délután vidáman telt el az intézetben. Résztvöt!-\' tünk a leányok ünnepségén. Gyönyörködtünk a színpompás ruhákba öltözött leánykák néj)ies énekeikben és táncaikban. Olyanok voltak, mint egy elő virágbokréta. Később az intézet gyönyörű, hatalmad parkjában sétálgattunk, megpihenve egy-egy szomorúfűz alatt el-helvezett padon. Este mégegyszer körülsétáltunk a kivilágított város-Kan. majd 10 óra felé szivünkben egy felejthetetlen kedves nap em* lékével bucsut mondtunk a szép megyevárosnak\'.
Hálás köszönetet kell mondanunk az intézet Igazgatójának és tanári karának, hogy ilyen szép helyre vezettek bennünket.
Németh Izabella VI. o. t._
Végzett tanítási anyag.
iskolánk Vb-VIII. osztályában a nagymélt. Vallás és Közok-i tatásügyi Minisztérium 1927. évi 1889. eln. sz. rendeletével kiadott leányliceumi tanterv szerint végeztük el a tanítási anyagot. Az I., II., III. és IV. osztályban a V. K. M. 3000/1935., 1301/1936., 5200/1937. és 109.646/1938. IX. eln. sz. rendelete erielmében az uj gimnáziumi és leánygimnáziumi tantervet követtük.
írásbeli dolgozatok tételei a magyar nyelvből és irodalomból :
V. osztály.
1. a) A heti piac. (Tömegleirás.) Iskolai dolgozat, b) A vonatnál. (Tömegleirás.) Iskolai dolgozat.
2. Buda visszafoglalása. (Képleirás.) Iskolai dolgozat.
3. A fiatal és az öreg Toldi. (Párhuzam.) Házi dolgozat..
4. a) Egy szép nyári naplemente. (Leírás.) Iskolai dolgozat, b) Az én legjobb barátnőm. (Jellemzés.) Iskolai dolgozat.
5. Gárdonyi regénye az »Öreg tekinteteJs«. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
6. Egy kirándulás történele. (Osztálytársam leírásának birálala.) Iskolai dolgozat.
7. a) Nyári zivatar. (Leírás.) Iskolai dolgozat.
b) Utazásom történele. (Leirás.) Iskolai dolgozat.
8. Levél egy barátnőmhöz. (Levél.) Iskolai dolgozat.
29
VI. osztály.
1. a) Melyik műemlék volt reám hatással ? (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
b) A mi iskolánk. (Leirás.) Iskolai dolgozat.
2. a) Arany balladáinak hősei. (Értekezés.) Házi dolgozat.
b) Ki volt reám legnagyobb hatással eddigi életeimben ? (Élmény és önmegfigyelés.) Házi dolgozat.
3. a) Tanulság a Falu jegyzőjében. (Elemzés.) Iskolai dolgozat.
b) Bucsu Szent István évétől. (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
4. a) Hogyan jellemez Zrínyi Miklós ? (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
b) Levél egy olasz diáklányhoz. Házi dolgozat.
5. a) Dal, óda, elégia. (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
b) Erényeink és hibáink. (Az osztály jellemzése.) Iskolai dolgozat.
6. a) A két testvér Buda halálában. (Jellemzés.) Házi dolgozat.
b) A testvéri szeretet. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
7. a) Nemzeti életünk tragikuma a Bánk bán-ban. (Fejtegetés.) Iskolai dolgozat.
b) Az újkor legérdekesebb fejezete. (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
8. a) A Kérők kora. (Értekezés.) Házi dolgozat.
b) Magyar nőnek születtél ? (Elmélkedés.) Házi dolgozat.
VII. osztály.
1. Hogyan képzelem el a középkori kolostori életet ? (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
2. a) A hitújítás hatása irodalmuínkra. (Értekezés.) Házá dolgozat.
b) Tinódi hazafias gondolatai. (Értekezés.) Házi dolgozat.
... 3. a) Gondolatok az »A\'bafi« olvasása közben. (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
b) Uj honfoglalás hajnalán. (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
4. a) Párhuzam Zrínyi Miklós és Gyöngyösi István költészete között. (Értekezés.) Házi dolgozat.
b) A megváltás gondolata a »Szigeti veszedelemben«. Értekeh zés.) Házi dolgozat.
5. a) A hazafiak bánata a kuruc költők lantján. (Elmélkedés.) Házi dolgozat.
b) A repülés. (Értekezés.) Házi dolgozat.
6. a) Korrajz Gárdonyi Géza »Láthatatlan ember« c. regényében. (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
b) Herczeg Ferenc »Pogányok« c. regényének korfestése. (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
7. a) Mit köszönhet irodalmunk a magyaros irány költőinek ? (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
b) Miért lett Mohács hazánk nagy temetője ? (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
8. a,) A magyar dráma fejlődése Kisfaludy Károlyig. (Értekezés.) Házi dolgozat.
b) Vigjátékalakok Kisfaludy Károlynál. (Értekezés.) Házi dolgozat.
30
VIII. osztály.
1. a) Gondolatok az országzászló előtt. (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
b) És még neked virulnod kell ó hon ! (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
2. a) Jósika Miklós regényírói sajátságai az Abafi alapján. (Értekezés.) Házi dolgozat.
t)) Széchenyi eszméinek hatása korunk lírikusaira. (Érteke zés.) Házi dolgozat.
3. a) Szendrey Júlia alakja Petőfi Sándor költészetében. (Fejte-tegetés.) Házi dolgozat.
b) Petőfi Sándor élete költeményeiben. (Fejtéígelés.) Házi dolgozat.
.. c) A szabadságharc előzményei és következményei. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
4. a) A lelkiismeretfurdalás Arany János balladáiban. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
b) A hazafiúi bánat Tompa Mihály allegóriáiban. (Fejtege>-tés.) Házi dolgozat.
c) A közlekedés fejlődése. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
5. a) A hideg ész és érzelem Madách Imre Ember tragédiájában. (Értekezés.) Házi dolgozat.
b) Magyarország helyzete Európában. (Értekezés.) Házi
dolgozat.
6. a) Milyennek képzelem el a mai leányt ? (Értelmqzés.) Iskolai dolgozat.
b) A modern nő hivatása. (Értelmezés.) Iskolai dolgozat.
7. a) A szabadságharc és a Tianon hatása a magyar lírára. Fejtegetés.) Házi dolgozat.
b) Istenkeresés a modern magyar lírában. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
Ifjúsági egyesületek.
Mária kongregáció. Ebben az évben a Mária kongregációnk különös gondot forditott arra, hogy a tagok lelkében minél jobban elmélyítse a Szűz Mária iránti tiszteletet. Minden igyekezetünkkel azon voltunk^ hogy a tagokkal megismertessük a jó kongreganista kötelességeit. *
»Imádkozzál és dolgozzál« jeligével indultunk útnak és jószán-dékunkat meg is jutalmazta a jó Isten.
Kongregáción belül szakosztályokra oszlottunk. Az eucharisztikus szakosztály heti szentségimádásokat tartott, hogy kongreganista kötelességeinket az életben is megtarthassuk.
A missziós szakosztály buzgón gyűjtött slaniolt, bélyeget, rossz tollat s ezen kivül pénzadományt i.5. Munkájuk olyan eredményes volt, hogy a veszprémi egyházmegyében az adakozás terén a második helyet nyertük ej.
Kézimunka szakosztályunk tagjai kápolnánk résézre albát horgoltak és a monstrancia alá kis teritőcskéket hímeztek.
31
A nagy kongregáció tisztikara : prefecta : Ehmann Mária VIII. o. t., jegyző : Rátkay Ágota VII. o. t., pénztáros ; Krenner Györgyi VIII. o. t., könyvtárosok : Varga Mária és Kiss Gizella VIII. o. tanulók.
A kiskongregáció tisztikara : prefecta : Mastnak Stefánia III. o. t., titkár : Horváth Mária II. o, t., pénztáros : Schless Márta III. o. t., könyvtárosok : Baranyai Ibolya és Vincze Erzsébel III. o. tanulók.
Jézusszíve Szövetség. "Tagjai az összes katolikus vallású tanulók. Minden első pénteken megjelentdk a szentmisén, amelyein közös szentáldozáshoz is járultak. Délulán pedig a tagok mindnyájan résztveitek a Jézusszive lilánián és szentbeszédet is hallgatlak, amelynek keretében a vezető tanár elénkvarázsolla és megszerettette velünk azilazulat, amelyen haladnunk kell az egyetlen és közös célnak érdekében.
Cserkészet. Az intézet leány cserkészcsapata 1938. máj. 22-én alakult meg. Vezetője Miítényi Györgyi tanárnő. A csapat véglegesen azonban csak 1938. szeptemberében alakult meg. Amennyire lehetett, a jelöllek közül tisztikart választottunk a Vezetőlestvér irányításával. A következő tisztségeket töltöttük be : Pénztáros : Németh Izabella VI. o. t. Krónikás : Csiszár Margit VIII. o. t. A második féléviben azonban elfoglaltsága miatt a krónikavezetést Gadányi Margit VI. o. t. velte ál. Irattáros : Hemmert Erzsébet VIII. o. t. Lapkezelő : Gadányi Margit VI. o. t. Ebben az évben 23 összejövetelt tartollunk, melyeken megtanultunk harisnyán lyukat betömni, elszakadt fehérneműt befoltozni, egy-két könnyebb étel elkészlési módját. Azt is megtanultuk és ezérl köszönetei mondunk az intézet orvosnőjének, dr. Fodor Erzsébetnek, hogy egyes baleseteknél ne veszitsük el a fejünket, hanem a betegnek tudjunk segíteni.
Mikulás napján az intézet Lornalermében karácsonyi vásárt rendeztünk, melynek bevételéből adakoztunk a »Magyar a magyarért mozgalom céljaira, a szegény gyermekek felruházására és még nekünk is maradt valami. A teljes bevétel a 250 pengőt is meghaladta.
Karácsony után még fokozottabb erővel láttunk a munkához. Meg is lett az eredménye. 1939. márciusában megkaptuk a leigazolást a »Központ«-ból. »238-as\'Árpádházi Boldog Jolánta leány cserkészcsapat« lettünk. Nagy volt az öröm. Hát még akkor, amikor megtudtuk, hogy az avatásunk 1939. máj. 21-én lesz és maga Lindenmayer Antónia, az országos Elnöktestvér fog hozzánk lejönni. Az avatás meleg kis ünnepség keretében meg is történt. Az avatás után rendeztünk kis bemutatót. Megmutattuk, hogyan nyújt egy cserkészleány elsősegélyt, dé megmutattuk azt is tréfás háztartási staféta keretén belül, melyben szerepelt seprés, burgonyahámozás^ asztaltepités, tü;-befüzés, habverés, stb., hogy a cserkészleány mindenütt megállja helyét.
Most a világláborba, a »Pax-lingre« készülünk. Már előre nagy az izgalom, hogy hogyan fog sikerülni és hogyan fogják megállni a magyar lányok a helyüket a világ lányai előtt. Reméljük, hogy a magyarok Istene most is megsegíti leányait és a külföldi cserkésztestvérek előtt kivívjuk a magyar cserkészleány »jó munka« eredményélt: a szeretetet és a cserkésztestvérek szereletén keresztül a világ népeinek megbecsülését a magyar nép iránt és igy kivívhatjuk a magyar, hajnalt, a magyar feltámadást!
Önképzőkör. Havas Ilona vezető tanár jelenlétében megtartott 1938. szeptember 16-i alakuló jgyülésünkön a kör rendes tagjai, a1
32
VII. és VIII. osztály szavazala szerint az önképzőkör ifjúsági elnöke Szerties Aranka VIII. o. I., főjegyző Varga Mária VIII. o. t., pénztá-. ros Szerecz Aranka VIII. o. t., aljegyző Tőke Katalin VII. osztályú tanuló lett.
A rendes tagok közreműködésével az iskolai év folyamán 1 alakuló, 4 ünnepélyes és 7 rendes gyűlést tartottunk. Ünnepélyes gyűléseinket az október 6-i magyar gyász, a finn-magyar testvériség, a március 15-iki nemzeti ünnep és Prohászka Ottokár életének és működésének emlékére szenteltük.
Rendes gyűléseinket az irodalmi, történelmi, művészettörténeti, néprajzi és szociológiai tárgykörből vett értekezések, felolvasások és előadások, latin, angol és német műfordítások tették tartalmassái. Változatos^ hangulatos légkört teremtetlek a tagok zenéi ismeretének és szavalókészségének megnyilatkozásai. A kör tagjai több irodalmi nagyság működését méltatták munkáikban. Pázmány, Kazinczy, Ady Endre, Mécs László, Sik Sándor jelentősége és érléke nyert kifejezést a beadott dolgozatokban. A népéletből vett jelenelek, népszokások ismertetése, hangulatképek, leirások és elbeszélések, a Ratio Educa-tionis megvilágítása kortörténeti szempontból, a hindu irodalom és művészet ismertelése szerzett többek között tartalmas, értékes ön-képzőköri gyűléseket.
A bírálatokban a tárgyilagosság, elfogulatlanság, igazságosság volt a cél. Az egyéni meglátásokkal, önálló ítélőképességgel megalkotott és előadott vélemények a dolgozatok készítői számára a helyes irányban való fejlődést segítették elő.
Az irásbelileg beadott önálló munkák száma 17, ebből a VII. osztály 4 darabot, VIII. osztály 13-at készített. Műfordítást 4 esetben nyújtottak be a tagok, az elhangzott szavalatok száma 15, az előadásoké és beszédeké együttesen 7 volt.
A »Magyar Lányok« : A mai magyar nő hivatása,c. pályázatán két VIII. o. tanuló vett részt. Mindketten (Szerties Aranka és Varga Mária) könyvjutalomban részesültek.
önképzőkörünk junius 1-i jeligés pályázatán is nagy lelkesedéssel vettek részt a tagok. Dijat nyertek : Ladeczky Emília, Szerties Aranka, Varga Mária VIII. o. tanulók és Tőke Katalin VII. o. tanuló.
Körünk tagjai, különösen a VIII. oszitály tanulói, szép és értékes munkát végeztek. Különösen kitűntek szorgalmukkal Ladeczky Emília, Szabó Zsuzsanna, Szerecz Aranka, Szerties Aranka és Varga Mária VIIL o. tanulók.
Gyorsíróköriink szept. i6-án tartotta választmányi gyűlését Ivancsits Mária tanárelnök vezetésével. Ifj. elnök lett Hemmejrt Erzsébet VIII.,.ü. V. elnök Vajkóczy Gizella VII., jegyző Tóth Rózsi VI., pénztáros Pálfalvi Etelka V., könyvtáros Sikabonyi Ilona V., levelező Puskás Márta V., háznagy Ország Lívia V., gyakorlóóra vezető Jelüknek Magda és Singer Anna VII. o. tanuló.
Tagok a IV. és V. o., valamint a rendkívüli gyorsírás tanulói.
A kör célját — tanulók elméleti és gyakorlati továbbképzését — felolvasó ülések, gyakorlóórák és háziversenyek szolgálták.
Febr. 21-én műsoros farsangi búcsúztatót rendeztünk a gyorsírókor keretében.
Háziversenyeink győztesei :
Szabatossági fokon: Horváth G., Krátlcy E., Csrepka I. IV. o. t.
60-as „ Horváth G., Flesch Á., Németh K. IV. o. t.
80-as B Puskás M., Kondor E., Freislinger M. V. o. t.
33
100-as fokon Puskás M., Fábián M., Pollák Zs. V. o. t.
120-as „ Tóth Rózsi VI. o. t.
140-es „ Vajkóczy G., Jellinek M. VII. o. t.
150-es „ Jellinek M., Singer A. VII. o. t.
160-as „ Hemmert E. VIII. o. t.
A győztesek értékes jutalmat kaptak.
A kör tagjai vidéki pályázatokon is résztvettek. A Gyorsirástu-domány nagy pályázatán emléklapot nyertek : Hemmert E. VIII. o.; Krátky E. IV., Singer A. VII. o. és Waligurszky A. IV. o.
Az írás pályázatán első dijat (diszkönvv) nyert Hemmert E. VIII. o., könyvjutalmat Sartory M. IV. o.
Vöröskereszt. Mint ifjúsági segélyző egyesület az ifjúsági Vöröskereszt működött. Vezetője : Kiss Magda tanár volt. Szeptemberben alakult meg a négy alsó osztály növendékeiből. Elnök : Reiger Ilona IV. o. t., jegyző : Flesch Ágnes IV. o. t., pénztáros : Waligurszky Adrienne IV. o. t.
Célja a szociális érzés és a felebaráti szeretet fejlesztései, az egészség ápolása. Munkadélutánokat liavonkint tartottunk, azonkivül egy alakuló és egy évzáró gyűlést; karácsonykor a cserkészettel karölve kedves ünnepség keretében 70 szegény gyermeket ruháztunk fel és 100 P-t küldtünk a Magyar a magyarért- akcióba felvidéki testvéreink felsegélyezésére. A kiadásokat részint a tagdijból, részint a december hó 5. és 6. napjain tartott nagysikerű vásár jövedelméből fedeztük. A vöröskeresztes központtal, állandó érintkezést tartunk fenn, a vöröskeresztes újságot járatjuk. Ugyancsak a központ utján jutott el hozzánk sirracusai vöröskeresztes testvéreink diszes albuma, tavalyi albumunk pénzjutalmat nyert.
Sportkör. Intézetünk sportköre 1938. októberében tartotta ujraalakuló gyűlését, melyen a következő tiszlikart választotta : Elnök : Szabó Zsuzsanna VIII. o. t. Alelnök : Tőke Katalin VII. o. t. Titkár : Kustos Margit VIII. o. I. Pénztáros : Arany Ilona VIII. o. t. Szertáros : Waligurszky Klára VI. o. t.
A sportkör neve : Nagykanizsai Notre Dame leánygimnáziu\'m Sportköre.
Tiszteletbeli elnök : Kabos M. Petra igazgatónő.
A sportkör vezető tanára : Radó Edit Ilse oki. középiskolai testi-nevelő tanár.
Az intézet tanulóinak száma : 151.
A sp. k. működő tagok : 120.
I. korosztály: 32
II. „ 28
III. „ 20
IV. „ 40
120
Testnevelés alól felmenteltek száma : 14-
Működő szakosztályok : atlétika, torna, játék és tenisz.
Az intézet torna terme: 150 m2 területű.
Játékra alkalmas udvar: 5045 m2 területű.
A teniszhez alkalmas pálya áll rendelkezésre.
A sportkör heti 1 órában gyakorolt.
34
Részt vettünk a Motesz által rendezett Ifjúsági Női Játék Jelvényszerző versenven« 46 taggal. Rronzjelvényt nyertek :
Bedő M. VII. o. \' Áts E. \' \' IV. o.
Cséry K. „ Csrepka I. „
Elek I. „ Flesch Á.
Horváth R. „ KrátkyÉ.
Jellinek M. „ Orosz É.
Korányi E. „ Sartory M.
Ruttner V. „ Waligurszky A. „ tanulók és 28 nö-
vendék vas jelvényt szerzett.
A játék szakosztály házi zsinór labda versenyt rendezett, mind a nyolc o. részvételével. Az I., II. korosztályból a IV. o., a III., IV. korosztályból az V. o. került ki győztesnek.
Az összes tagok részvételével megtartottuk a V. K. M. által elrendelt ügyességi versenyt, amit egyéni versennyel kapcsoltunk egybe.
Az I. korosztályban a kötélhajtás átlaga (10 mp.-ig tartó) 18%
I. osztály (24 növendék)
II. osztály (11)
II. korosztály,
III. osztály
(17)
IV. osztály
(18)
III. korosztály V. osztály (20) t
helyből távolugrás kétkezes kis labda dobás kötélhajtás 20. helyből távolugrás kétkezes kis labda dobás
kötélhajtás 18. helyből magasugrás két kezes nagy labda d. kötélhajtás 20. helyből magasugrás két kezes nagy labda d.
135 cm. 28 m.
150 cm. 32 m.
80 cm. 24-40 cm.
80 cm. 24-60 cm.
kötélhajtás 18.
rohammal magasugrás 96 cm.
kis labda dobás 32 m. IV. osztály kötélhajtás 15.
(10) rohammal magasugrás 96 cm.
„ kis labda 32 m.
VII. osztály kötélhajtás 19.
(24) rohammal magasugrás 96 cm.
„ kis labda dobás 36 m. Egyéni versenyben: (korosztályok szerint) Futás I. Hetesi Magda I. o. II. Hegyi E. II. o.
Waligurszky A. IV. o. Orosz É. IV. o.
Haiszer M. VI. o. Bogdán B. VI. o.
Staféta I., II. o., III. o., VII. Helyből távolugrás o. csapata.
I. Gazdag I. 11. o. 186 cm.
II. Bakos L. 1. o. 176 „
Helyből kis labda dobás I. Kulics Zs. 11. o. 40 m.
II. Gazdag I. 11. o. 31-20 m.
Helyből magasugrás I. Danitz B. IV. o. 94 cm.
II. Kondits M. 111. o. 94 „
Helyből nagy labda dobás I. Meszleny J. IV. o. 19 m.
II. Flesch A. IV. o. 16-80 m.
Rohammal magasugrás I. Ruttner V. Vll. o. 120 cm.
II. Bolla M. V. o. 117Vü cm.
35
Rohammal kis labda dobás I. Haiszer M. VI. o. 39\'30 m.
II. Waligurszky K. VI. o. 31-80 m.
A tenisz szakosztály házi versenyt rendezett.
Győztesek:
A csoportban B csoportban
I. Dukász K. IV. o. I. Baranyai I. 111. o.
II. Lontay R. VI. o. II. Lengyel É. II. o.
III. Hegyi E. 11. o. III. Trajer J. I. o.
A sportkör vagyonának mult évi maradványa: 144 P.
A jelen tanévben befolyt összeg: 357-30 P. A sportkör évi összes kiadása: 336\'50 P.
Maradvány: 2080 P.
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Latin nyelvi tanfolyam. A lalin nyelvet mint rendkívüli tárgyat az V —VIII. osztályokban tanítottuk, heti 3—3 órában. Vezető tanárok : V. o. Putnoky Sára. VI—VIII. o. Gyánti Erzsébet.
Az V. oszt. Incze—Kerényiné : Latin olvasókönyv III. o. és Ke<-rényiné : Latin olvasókönyv IV. o. tankönyvéből yett olvasmányokkal kapcsolatban elvégezte a teljes alaktant. Havonta egy isk. Írásbeli dolgozatot készítettek. A tanfolyamot 13 növendék látogatta.
A VI. oszt. olvasmányai : Válogatott olvasmányok Kerényiné : Latin olvasókönyv V. o. tankönyvéből. Phaedrus meséiből : Lupus et agnus. Ranae regem petierunt. Vacca^ capella, ovis et leo. Cervus ad fontem. Vulpes et corvus. Rana rupta et bos. De vulpe et uva. Ovidius : Quattuor aetates. Daedajlus et Icarus. Cicero : De imperioCneS Pompei, c. 1—3. Nyelvtanból az egyszerű mondat és az esettan ¡volt, az év elvégzett anyaga. Havonta egy isk. írásbeli dolgozatot kés«zi|-tettek. A tanfolyamot 7 növendék látogatta.
A VII. oszt. olvasmányai: Vergilius : Aeneis : I. 1—101., 124— 159., 180—253., 494—506., 579—591., 613—630. II. 1—57., 199—234., VI. 42—76., 450—475. Plinius leveleiből : I. 6., I. 24., V. 16., VI. 4., VI. 15., VII. 5,.X. 96., 97. Nyelvtanból az összetett mondatokat, régiségtanból a magánrégiségeket végezték el. Havonta egy isk. Írásbeli dolgozatot, félévenként egy magyar nyelvű házi dolgozatot készítettek. A tanfolyamot 6 növendék látogatta.
?. VIII. oszt. olvasmányai,: Horatius : Carm. I. 1., 3., 4., 9., 10, 14., 20., 22., 24; II. 3., 10, 16, 18 ; III. 11 30. Epo\'d. 2.. 7, Sat. I. 9, Epist II. 3, 1—31 sor. Tacitus : Annales I. 1, 2, :í„, 4h, Agricola 1, 4. Az olvasmányokkal kapcsolatban a nyelvtant állandóan ismételték, mondattani ismereteiket bővítették. Régiségtanból az államrégiségekkel és a római irodalom, történetével ismerkedtek meg. Havíonta egy isk. Írásbeli dolgozatot, félévenként egy magyar nyelvű házi d>olgozatot készítettek. A tanfolyamot 3 növendék látogatta, mindhárom érettségi vizsgálatot tett.
36
Német társalgási gyakorlatok. A német lásalgási gyakorlatokat egy csoportban (kezdők) heti 2 órában tartottuk ; a tanulók száma 9.
Vezető tanár : Miltényi Györgyi.
Segédkönyv : Kemény Ferenc : Német—magyar beszédgyakorlatok. Egész évbeen tartott órák száma : 50.
A társalgási érák anyaga a mindennapi életre vonatkozott: kert, ház, lakás bútorzat, étkezések, öltözködés, utázás, évszakok, ünnepek, az iskolai események. Ezeket kiegészítették a nyelvtan elemi ismeretei és az igeragozás.
A tanulók neve és érdemjegye :
I. oszt. II. oszt. -
Bánhidy Mária 2 Hegyi Erzsébet 1
Imrefy Katalin 1 Szűcs Sarolta 2
Kosztolitz Erzsébet 2
III. oszt.
Horváth Mária 1
Klein Gizella 2
Lengyel Klára 1
Rátkai Mária 1
Francia társalgási gyakorlatok. Francia társalgási gyakorlatokat egy csoportban, heti 2 órában tartottunk.
Vezető tanár : Kiss Magda.
Segédkönyv : Kemény Ferenc : Francia—magyar beszédgyakor-latok.
A tanfolyamot 2 hallgató látogatta.
A társalgási órák tárgya a közvetlen környezelből, a mindennapi életből vett beszédgyakorlatok. (Iskola, család, természet, ünnepek, stb.)
A beszédgyakorlatokkal kapcsolatban vonjuk le a nyelvtani szabályt. Nyelvtani szabállyal tudatosítjuk a beszédgyakorlatokat. Nyelvtani ismereteinket főként az alaktanból merítettük. (Nyelvigeragozás, fokozás, határozószó, s\'tb.)
A kívánt anyagot elvégeztük. Az eredmény, tekintve a nagyon kis számú hallgatóságot, a legnagyobb mértékben kielégítő.
A tanulók neve és érdemjegyei :
Perédy Karola II. o. 1
Vucsák Mária V. o. 1
Rendkívüli rajz. Rendkívüli rajzot két csoportban, heti 2—2 órában tartottunk.
Vezető tanár : Ferkainé Kellessy Jolán, intézeti rajztanár.
A növendékek örömmel látogatták az órákat. A rendes órák kötöttebb anyagával szemben itt szabadabban választoltuk meg a rqjzolás tárgyát, tehetségük egyénibben nyilvánulhatott meg. A tanulók többféle rajzolási és festési technikában gyakorolhatták magukat (ceruza, szén, vizfesték, tempera, tus, stb.).
A végzett anyag : sikformák, ékítmények, tervezések népművészeti elemekből, magyaros bútorok és edények festése természet után, virág és gyümölcs csendéletek, emberi fej és alak élő modell után. A készitetL munkákból jun. 18-án kiállítást rendeztünk.
37
A tanulók neve és érdemjegyei :
I. csoport:
Kosztolitz Teréz I. o. 2
Pakusz Teréz I. o. 1
Buday Erzsébet II. o. 1
Kiss Ilona III. o. 1
Rátkay Mária III. o. 1
Áts Erzsébet IV. o. 1
Sartory Mária IV. o. 1
II. csoport:
Kondor Edit V. o. 1
Lázár Éva V. o. 2
Ney Livia V. o. 1
Pollák Zsuzsanna V. o. 2 Waligurszky Klára VI. o. 1
Singer Anna VII. o. 1
Kustos Margit VIII. o. 1
Összesen: 20.
Rendkívüli gyorsírást haladók és gyakorlók csoportjában tanitoltunk heti 2—2 órában
Vezető tanár : Ivancsits Mária.
A haladók csoportjában az önálló röviditésalkotást gyakoroltuk az irodai gyorsírással kapcsolatban. A gyakorlók a beszédirási! gyorsírást sajátították el.
A tanulók neve és érdemjegyei :
Haladók:
Ország Livia V. o. 1
Pálfalvi Etelka V. o. 1
Puskás Márta V. o. 1
Tóth Rózsi VI. o. 1
5 Vucsák Mária V. o. 1
Gyakorlók:
Jellinek Magda VII. o. 1 Singer Anna VII. o. 1
Könyv- és szertárak gyarapodása.
a) Könyvtár. 1. A tanári könyvtár állománya 1081 mű 1376 kötetben. Értéke : 7253.10 P. Ez évi gyarapodás 165 könyv, 777.66 P ériékben. A következő müveket szereztük be : Prohászka könyvei, 25 kölel, Tóth Tihamér könyvei 20 kötet, Szent István könyvsorozatból 19 kötet, Eeőthy Zsolt: A művészetek története, 3 kötet, Heinrich Gusztáv : Egyetemes irodalomtörténet, 4 kötet, Cholnoky Jenő : A Föld és élete 6 kötet, Pékár—Seress : Á nagy francia forradalom és Napoleon 5 kötet, Katolikus lexikon 4 kötet, Gerevich Ti bor : Magyaro. románkori emlékei, Budapest műemlékei, Lyka Károly : Képek, szobr\'ok, Latin auktorok 8 kötetben, Pedagógiai, irodalmi és tudományos munkák.
2. Az ifjúsági könyvtár állaga 983 kötet, 2659.30 P értékben. Ez evi beszerzés 174 könyv, 328.20 P értékben.
3. A kongregációs könyvtár állaga 387 drb. könyv. Értéke 710 P, Ez évi beszerzés 47 drb. mű 110 P értékben.
b) Történeti, művészettörténeti és philologiai szertár. A részben ajándékba kapott, részben már a műit év folyamán vásárolt művészettörténeti képeket az ujabb beszerzésekkel együtt be,-kereteztétlük és részint a folyosókon, részint a tantermekben helyeztük el. A szertár állaga jelenleg 664 drb., 2127.20 P értékben.
38
c) Földrajzi szertár. Állaga 51 drb. 656.40 P értékben. Ezéiy-ben egy homokasztalt szereztünk be a felszíni domborzatok kialakítására.
d) Fizikai szertár. Állománya felöleli a tanítással kapcsolatos legszükségesebb eszközöket. Idei beszerzésünk főleg az optikai kísérletekhez szükséges eszközök, néhány mechanikai eszköz és a laboratóriumi munkához elengedhetetlenül Szükséges szerszámok voltak. A munkáltató oktatás előmozdítása érdekében csináltattunk 15 drb. állványt, mely a mechanikai kísérleteknél széles körben használható. Idei beszerzés 76 drb. 391.54 P értékben.
Hemmert Erzsébet, Szabó Zszsanna és Szerecz Aranka VIII. o. tanulók egy repülőgépmodellt ajándékoztak a szertárnak, amiért ez uton mondunk köszönetet.
e) A természetrajzi szertár állománya évről-évre fokozatosan szaporodik. Remélhetőleg a jövő évben sikerül megvalósítani a régen tervezett uj szertár és munkaterem építését és berendezését. A munkatermekben a növendékek önállóan dolgozhatnak és kísérletezhetnek, ezáltal a természetrajzi órákon teljes mértékben a munkáltató tanítás folyhat.
A szertár jelenlegi állománya kitömött madarak, alkoholos és száraz készítmények, ásványgyüjtemény, kémiai készülékek és anyagok, szemléltető képek. Idei beszerzéseink : mikroszkop 110.80 P. anatómiai minták szem, fül, mellkasi és hasi szervek 128 P, rovar készítmények a tanulók gyűjtéséből, 40 drb. ásvány a Nemzeti Mu-zeum ajándéka 103 P.
A hiányzó szemléltető eszközöket a Kegyesrendi Gimnázium bocsátotta rendelkezésünkre. Szívességükért, valamint a Nemzeti Muzeum ajándékáért ezúton mondunk köszönetet.
f) A rajzszertár állománya 111 drb. 269 P értékben. Idei be-iszerzés 2 tükrös faliszekrény a népviseletbe öltöztetett babák szá mára 80 P értékben.
g) Tornaszertár. Előírásnak megfelelő tornaterein, öltöző s zuhanyozó helység áll a testnevelés céljainak rendelkezésére. A szertár a V. K. M. ajándékával gyarapodott ez év novemberében. 2 foo;!,-ball labda, 15 pár buzogány, 120x200 m. szőnyeg, 20 drb. ugrókötél, 10 drb. kézilabda, 1 kosárlabdakészlet. A sportkör vagyonából mérőszalagot, jelzőszalagokat vettünk.
Ez evi gyarapodás 80 drb. 429.20 P értékben.
A V. K. M. ajándékáért ez uton is hálás köszönetet morídunk.
h) Bútorzat. Az internátus kibővítése alkalmával az űj hálószoba és ruhatár részére 45 drb. berendezési tárgyat vettünk 1865.19 P értékben.
Érettségi vizsgálatok.
A június havi érettségi vizsgálatra 21 rendes és 1 magántanuló jelentkezett.
Az írásbeli vizsgálatok május hó 15, 16,17. és 19. napjain folytak le. Tételek: 1. Magyar nyelvből:
a) Történelmi multunk Arany János elbeszélő költészetében.
39
b) Elektromosság az orvostudományban.
A növendékek közül 21-en az irodalmi tételt választották s 1 növendék a fizikait dolgozta ki.
Eredmény: 9 jeles; 10 jó; 3 elégséges.
2. Német nyelvből :
Fordítási szöveg: Gárdonyi Géza: A bor c. elbeszéléséből.
Eredmény: 4 jeles; 8 jó; 9 elégséges; 1 elégtelen.
3. Francia nyelvből:
Fordítási szöveg: Miasszonyunk bohóca, középkori mese, dr. Birkás Géza nyomán.
Eredmény: 8 jeles; 9 jó; 5 elégséges.
4. Latin nyelvből:
Fordítási szöveg: C. Plinius: Epist. VI. 20. 1—30.
Eredmény: 2 jeles; 1 jó. Latin nyelvi kiegészítő érettségi vizsgálatra jelentkezett 3 tanuló.
Mind a 22 tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A június 15—17-én megtartott vizsgálaton Maron István tanügyi főtanácsos, a székesfehérvári Árpádházi Boldog Margit leánygimn. igazgatója elnökölt. A kormányt vitéz Veszprémi Dezső tanügyi főtanácsos, az Angolkisasszonyok egri érseki kath. leánygimnáziumának igazgatója képviselte.
Az összes tanulók sikeresen tették le a vizsgálatot.
Eredmény.
A tanuló neve ~<¿ e >. bO CO S Nemet nyel/ Francia nyelv Történelem Mennyiségtan rt ÍZ Általános eredmény Rk. latin
Arany Ilona 2 3 3 2 2 1 érett _
Benedek Józsa 1 2 3 1 3 2 érett —
Csiszár Margit 1 2 3 1 2 2 jól érett —
Ehmann Mária 2 2 2 2 2 3 jól érett —
5 Freifogl Margit 1 2 2 1 1 1 jól érett —
Fülöp Mária 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett —
Hemmert Erzsébet 1 1 1 1 2 1 jelesen érett —
Kiss Gizella 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett 2
Kreft Margit 2 2 3 2 3 3 érett —
10 Krenner Györgyi 2 2 2 1 2 2 jól érett —
Kustos Margit 1 2 1 1 1 1 jelesen érett —
Ladeczky Emilia 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett —
Leyrer Ilona 1 2 2 1 2 2 jól érett —
Örményi Ilona 3 3 2 2 3 2 érett —
15 Saskőy Livia 1 2 3 1 2 2 jól érett —
Scherz Aranka 1 1 1 1 2 2 jól érett —
Schlegl Margit 1 1 2 1 2 1 jól érett —
Szabó Zsuzsanna 1 2 2 1 2 2 jól érett —
Szerecz Aranka 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett —
20 Szertics Aranka 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett 1
Szigeti Erzsébet 1 2 2 1 1 1 jól érett —
Varga Mária 1 1 2 1 1 1 jelesen érett 2
40
A tanulók elbírálása.
(97. §.) Érdemjegyek.
1. A tanuló elbírálásakor az elért eredmény kifejezésére mind a magaviseletből, mind a rendszeretetből, mind pedig az előmenetelből a jeles, jó, elégséges, elégtelen érdemjegyek szolgálnak.
Magaviselet.
2. A magaviselet elbírálása és a magaviseleti érdemjegyek megállapítása a tanuló egyéniségének alább felsorolt vonásai alapján történnek.
a) valláserkölcsi meggyőződés;
b) nemzeti érzés (hazafias magatartás);
c) jellembeli tulajdonságok (egyeneslelküség, jóindulat, akarati fegyelmezettség, tisztelettudás stb.);
d) kötelességtudás és szorgalom;
e) magatartás az iskolában és az iskolán kivül;
f) tanulótársakra gyakorolt hatás.
3. E szempontok figyelembevételével a magaviseleti érdemjegyek megállapítása a következő elvek szerint történik:
Jeles érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi meggyőződése és nemzeti érzése nyilvánvalóan erős, jellembeli tulajdonságaival, különösen egyeneslelküségével, akarati fegyelmezettségével és tisztelettudásával társai közül kiválik, kötelességtudása és szorgalma mindig állandó, magatartása az iskolában és az iskolán kivül korának minden tekintetben megfelelő és társaira nemesitőleg hat.
Jó érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi meggyőződése és nemzeti érzése kifogástalan, jellembeli tulajdonságai egyeneslelkü-séget, akarati fegyelmezettséget, tisztelettudását megmutatják, kötelességtudása és szorgalma kielégítő, magatartása az iskolában és az iskolán kivül csak kisebb kifogásokra ad okot és a tanév folyamán csak egyszer részesült elsőfokúnál nem súlyosabb fegyelmi büntetésben.
Elégséges érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi és hazafiúi kötelességeit nem elég buzgalommal teljesiti, jellembeli tulajdonságai közül különösen egyeneslelküsége és fegyelmezettsége javításra szorul s a tanév folyamán legfeljebb 2 alkalommal részesült harmadfokúnál nem súlyosabb büntetésben.
Elégtelen érdemjegyet kap a tanuló, ha valláserkölcsi és hazafiúi kötelességei ellen súlyosabban vagy gyakrabban vét, egyeneslelküsé-gében, tisztelettudásában feltűnő a hiány, s az év folyamán e tekintetben fejlődést nem mutat, tanulótársaira káros befolyással van, az év folyamán háromszor vagy többször másodfokúnál súlyosabb büntetésben részesült.
4. A magaviseleti érdemjegy a tanuló továbbhaladására nincs befolyással, de az általános tanulmányi eredmény megállapításában számításba kell venni. A magaviseleti érdemjegy megállapítása a személyi lap tekintetbevételével történik.
41
A tanulók érdemsorozata. I. Osztály.
Osztályfőnök: Havas Ilona.
A tanuló neve .2 15 M V a be CO endszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Földrajz Német nyelv Természetrajz 1 Mennyiségtan Rajz Testnevelés Szépírás Ének Kézimunka Ált. tan. eredm. Tandij-kedvezm.
1« LU II. f. É.
Bakos Lenke bl. 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1
Bánhidy Márta 1 2 1 2 1 2 1 2 1 1 2 í 1 2 _ _
Beke Gabriella bl. 1 2 1 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2 2 _ -
Eisinger Klára izr. 1 2 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 2 — -
5 Fritz Edit 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 _ _
Gondos Éva bl. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 — -
Hetesi Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — -
Horváth Éva Mária 2 3 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 3 _ _
Horváth Margit 1 1 1 2 1 2 1 3 2 3 1 2 1 2 — -
10 Horváth Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — -
Imrefi Katalin bl. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 1 _ _
Kosztolitz Terézia izr. 2 3 1 1 1 1 2 2 3 2 3 2 1 2 _ _
Kun Mária 1 2 1 2 1 3 1 2 2 2 2 2 1 2 _ lí
Litvay Piroska 1 1 î 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 __ _
15 Mecsek Margit 1 3 1 2 3 2 2 3 3 1 2 2 2 3 — —
Oláh Éva 2 3 1 3 3 2 3 3 3 2 2 2 2 3 — —
Pakusz Terézia 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — _
Péli Erzsébet 1 2 1 1 1 1 1 2 1 fm 2 2 1 1 — —
Princzinger Éva 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — _
20 Reiger Henrietta bl. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2f 2f
Reisch Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - —
Schmidt Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 1 _ _
Tóth Magdolna 2 1 1 2 1 1 1 2 1 l 1 1 1 2 - -
Trajer Jolán 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 1 1 2 2 — —
Összesen: 24.
Kimaradtak; Kollár Amália, Rozovits
Erzsébet.
42
II. osztály.
Osztályfőnök: Biztos M. Margit.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv ! Földrajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan M •1—B ca fZ Testnevelés Ének Kézimunka Ált.tan.eredm. ■c Ö 03 E-i Lté. a N ■g ■Ö <0 M II.I.Í.
Buday Erzsébet 1 2 1 2 2 3 1 2 1 1 1 1 2
Farkas Magdolna 1 2 1 2 2 3 2 2 2 fm 2 1 2 — 2f
Gazdag Ibolyka bl. 1 2 1 3 2 2 2 3 1 1 2 1 8 4î 4î
■ Goda Zsuzsanna bl. 1 2 1 3 2 2 3 2 1 2 2 2 3 — —
5 Hegyi Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Kerecsényi Edit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 2î
Kulics Zsuzsanna bl. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Lengyel Éva bl. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Perédi Karola 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
10 Szűts Sarolta ref. 1 2 1 2 2 3 2 3 2 fm 1 1 3 — —
Tomajy Márta 1 2 1 4 3 3 3 4 2 2 2 2 4 — —
Tóth Magdolna 1 2 1 3 2 2 1 2 1 2 2 1 2 — —
Magántanuló:
Boronkay Mária — 1 2 1 2 2 3 1 1 2 2 2 — —
Összesen: 13.
Kimaradtak: Hegedűs Elvira,
Kiss Gabriella.
43
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Putnoky Sára.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet | Hit- és erkölcstan || Magyar nyelv | Történelem Földrajz Latin nyelv Német nyelv Természettan Mennyiségtan Rajz Testnevelés J Ének Kézimunka Ált.tan.eredm. a .A s s ® l.l.é.|lü.t
Baranyai Ibolya bl: 1 2 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2
Ferencz Ida 2 2 1 3 3 3 4 4 3 3 1 3 3 1 4 — —
Horváth Mária Anna 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 fm 2 1 1 2f 2f
Illavszky Mária 2 2 1 2 3 2 3 3 2 3 2 2 1 1 3 _ —
5 Kiss Ilona 1 2 Ï 2 1 1 1 1 2 1 1 2 2 1 2 — —
Klein Gizella ref. 1 2 1 2 1 1 3 3 1 2 2 2 2 1 3 _ —
Kondics Mária 2 2 1 2 2 2 2 2 3 2 2 1 2 1 2 _ _
Kovács Sebestyén E. 1 2 1 1 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 — —
Lengyel Klára 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 If lf
10 Mastnak Stefánia bl. 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 - -
Nagy Katalin bl. 1 2 1 1 .1 2 3 3 1 2 2 1 2 1 3 - -
Nagy Livia 1 1 1 2 1 2 3 1 2 2 2 1 2 1 2 If lf
Nádasi Margit 2 3 1 3 2 2 4 3 3 3 1 ím 2 1 4 - -
Nóvák Erzsébet 2 1 1 3 2 3 3 2 3 3 1 2 2 1 3 _ _
15 Nóvák Ilona ev. 2 2 2 3 3 3 4 3 3 3 2 1 2 1 4 _ _
Páhy Mária 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 _ -
Rátkai Mária 2 1 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 2 1 2 _ -
Schless Márta 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 _ _
Vincze Erzsébet bl. 2 3 1 2 1 1 3 2 2 2 1 1 2 2 3 4f 4f
Összesen: 19.
Kimaradtak : Gáspár Izabella, Sasy Gertrud.
44 !
IV. osztály.
Osztályfőnök: Gyánti Erzsébet.
A tanuló neve J» CD > cS CS Rendszeretet | Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Latin nyelv Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz Testnevelés Gyorsírás Ének Kézimunka Ált.tan.eredm. 1 Tandij-kedvezm.
S Ll.é. u.U.
Áts Erzsébet 2 1 1 1 1 2 1 2 2 1 ■ 2 2 2 1 2
Bedenek Gizella 1 1 2 1 2 3 3 2 1 2 2 1 1 1 3 — —
Csrepka Irén 2 2 2 3 2 3 3 1 3 1 1 1 2 3 3 — —
Danitz Blanka 2 1 1 2 2 3 3 3 2 1 1 3 2 1 3 — —
5 Dukász Katalin izr. 2 3 2 3 3 4 3 3 3 2 1 2 2 3 4 — _
Ehmann Zsuzsanna bl. 1 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 2 1 2 2f 2f
Flesch Ágnes 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Horváth Gizella 2 1 1 1 1 2 2 2 2 1 3 1 1 1 2 — _
Klein Edit izr. 2 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1 1 2 1 2 — —
10 Krátky Éva ref. 2 2 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 2 - - _.
Máté Gabriella bl. 1 2 1 3 2 3 2 3 2 2 1 1 2 1 3 — —
Meszleny Judit bl. 1 2 1 3 3 3 2 3 2 3 1 1 2 fm 3 — —
Németh Katalin 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 fm 1 1 l 2 — —
Orosz Éva 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 l 1 — —
15 Reiger Ilona bl. 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 2 3 1 2 2 2 f 2 f
Sartory Mária 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 2 — —
Sipos Magdolna 1 2 1 2 2 3 3 1 3 2 2 2 2 1 3 2f —
Yukics Anna bl. 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 1 2 — —
Waligurszky Adrienne 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Magántanulók:
Somogyi Pálma - - 1 2 1 3 2 1 1 2 2 2 2 2 2 — —
gr. Zichy Teréz - - 1 2 1 2 1 1 1 1 1 4 2 1 2 — —
Összesen: 21.
Kimaradt . Hegedűs Olga.
45
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Perjés Istvánné Hámori Vilma.
A tanuló neve 1 Magaviselet 1 Rendszeretet e= ra -S sE Magyar nyelv 1 Történelem Művészettört. Német nyelv Francia nyelv Kémia Mennyiségtan | Rajz Testnevelés Gyorsírás Ének Rk. latin Ált.tan.eredm. | Tandij-kedvezm.
LUlll.U
Adamovich Mária 2 2 2 3 3 3 3 3 3 4 2 1 2 1 4
Bolla Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 f
Deutsch Edit izr. 1 2 1 2 1 1 1 2 2 3 1 3 1 2 _ 2 _ _
Fábián Magda 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1 lf lf
5 Freyslinger Mariann 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 lf lf
Guzmics Anikó bl. 1 2 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 3 2 1 2 — -
Halász Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 _ _
Kondor Edit izr. 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 lf lf
Lázár Éva izr. 1 2 2 1 1 2 1 1 1 2 2 2 1 2 2 2
10 Michon Magdolna bl. 2 2 2 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 1 3 lf lf
Nagy Zsuzsanna 1 2 1 2 1 1 1 1 1 3 1 2 1 2 2 2 — —
Ney Livi a izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 2 1 — —
Ország Livia izr. 2 2 2 3 3 2 2 2 2 3 2 1 1 2 — 3 _ —
Pálfalvi Etelka 1 1 1 2 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 3 2 _ _
15 Pollák Zsuzsanna izr. 1 2 2 2 1 1 2 2 1 2 1 2 1 2 2 _
Puskás Márta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 —. _
Pusovszky Elvira 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 2 — —
Sikabonyi Ilona 1 1 1 3 2 2 3 3 2 3 2 2 2 2 —: 3 —• _
Vucsák Mária 1 2 1 2 2 2 3 3 2 3 1 2 1 2 _ 3 _ —
Zborovszky Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 3f 3f
Magántanuló:
Somogyi Ilona • - - 1 2 2 1 1 1 2 1 1 fm 1 1 — 2 — —
Összesen: 21. <
Kimaradt: Welvart Anna.
46
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Miltényi Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet | 1 Hit- és erkölcstan I Magyar nyelv 1 | Történelem Művészettört. 1 1 Német nyelv Francia nyelv Növénytan Mennyiségtan Rajz Testnevelés Ének Ált.tan.eredm. Rendk. latin | Tandij-kedvezm.
1.1. í. II u
Balázs Éva izr. 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 3 2 2 3
Bogdán Blanka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — —
Bőczy Jolán 1 2 1 2 3 2 2 3 2 3 2 lm 2 3 — — —
Csiszár Jolán bl. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 1 3 3f 3í
5 Gadányi Margit 1 1 1 1 2 1 1 1 1 3 1 1 1 2 2 — —
Haiszer Margit ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 _ —
Kerecsényi Ágnes 1 2 1 2 1 1 2 2 2 1 2 2 1 2 2 2f 2f
Lontay Renée 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Németh Izabella 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 — —
10 Németh Marianne 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — — —
Somogyi Márta 1 1 1 2 3 2 2 3 2 3 2 lm 2 3 3 — —
Tóth Rozália 1 2 1 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 — _ —
Waligurszky Klára 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — — If
Magántanulók:
Somogyi Edit — — 1 2 3 1 1 1 2 2 2 fm 1 2 — _ —
Tóth Éva — — 1 2 3 2 2 3 3 3 1 2 1 3 — — —
összesen: 15.
Kimaradtak: Bizzer Magdolna. Indra Erzsébet.
47
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kiss Magda.
A tanuló neve Magaviselet Rendszeretet ] Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem | Művészettört. | Német nyelv Francia nyelv | | Bölcsészet Természetrajz 1 Természettan | Mennyiségtan j Testnevelés | Ált.tan.eredm. | Rk. latinnyelv 1 Tandij-kedvezm.
1.1. É. n,f. t.
Bedő Margit 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 4f 4f
Cséry Katalin 1 2 1 2 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 — — —
Garabb Ibolya 1 1 3 4 3 3 4 3 2 3 3 4 3 4 — — —
Görög Anna 1 1 2 3 2 2 2 2 2 2 3 3 1 3 3 — —
5 György Katalin 1 2 1 2 1 1 3 3 1 2 3 3 2 3 3 — —
Hajnal Margit 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 3 3 2 2 3 — —
Horváth Elvira 1 2 2 3 2 1 2 3 2 2 3 3 2 3 — — —
Horváth Rózsa 1 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 1 2 1 2f 2í
Jelűnek Magdolna 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 — — —
10 Kőgler Lili Emilia 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 — — —
Lengyel Erzsébet 2 2 1 2 1 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 — —
Péter Éva 1 3 1 3 2 2 3 3 2 2 3 4 2 4 — —
Pozsonyváry Mária 1 2 1 2 2 2 1 2 1 1 1 2 1 2 — — —
Rátkay Ágota 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 — 2f 2 i
15 Rátkay Edit 1 2 2 3 1 2 2 2 1 2 3 3 1 3 — — —
Ruttner Vilma 1 2 1 2 1 1 2 3 1 2 3 3 1 3 — — —
Sebastiani-Korányi Ella 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 — —
Simon Ottilia 1 2 1 3 2 1 3 3 1 1 3 3 fm 3 — 2f 2î
Singer Anna 2 2 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 — — —
20 Somlay Magda 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2 1 2 — lf If
Tomajy Klára 1 3 2 3 3 3 4 4 3 3 4 4 3 4 — — —
Tőke Katalin 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 1 2 2 2f 2î
Zavodnik Gizella 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 — —
összesen: 23.
Kimaradtak: Elek Anna, Vajkóczy Gizella.
48
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kuglerné Kovács Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Rendszereiét Kit- És erkölcstan Magyar nyelv | | Történelem Művészettört. Földrajz Német nyelv Francia nyelv 1 Természettan | a 3 M •aj a a aj -s Neveléstan Testnevelés 1 Ált.tan.eredm. 1 a ¿3 ¿4 P£ ¿ Tandij-p: kedvezm.
Arany Ilona 1 2 1 2 2 1 3 3 2 2 2 1 3
Benedek Józsa 1 2 1 1 1 1 3 3 3 3 1 1 3 — — —
Csiszár Margit bl. 1 1 1 1 1 1 3 3 2 3 1 fm 3 — 3f 3f
Ehmann Mária bl. 1 2 1 1 2 2 3 2 3 3 2 fm 3 — 2f 2f
5 Freifogl Margit 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — 2f 2f
Fülöp Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 2f 2f
Hemmert Erzsébet 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 2 — — —
Kiss Gizella 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2f 2f
Kreft Margit ev. 1 2 1 2 2 1 3 3 3 3 2 fm 3 — — —
10 Krenner Györgyi 1 1 1 2 1 1 3 2 2 2 1 1 2 — —
Kustos Margit 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 — 2f 2f
Ladeczky Emília 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 2f 2f
Leyrer Ilona ref. 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 — 2f 2f
Scherz Aranka izr. 1 2 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 2 — — —
15 Saskőy Livia 1 2 1 1 1 1 3 3 3 3 1 1 3 — — —
Schlegl Margit 1 1 1 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 — — —
Szabó Zsuzsanna 1 2 1 1 1 1 2 3 3 3 1 1 3 — — —
Szerecz Aranka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — —
Szertics Aranka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 2f
20 Szigeti Erzsébet 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 — — —
Varga Mária 1 l 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 2 2f 2f
Összesen: 21.
Salga Ilona meghalt
49
XI. Statisztikai adatok.
Adatok 0 s z t á 1 y o k 3= %
I. II. III. IV. V.
VI. VII. VIII. cn UJ
a) A tanulók számának alakulása:
1. Beirt nyilvános tanulók ... 26 14 21 20 21 15 25 22 164 10Í3
Osztályozott nyilv. tan. ... 24 12 19 19 20 13 23 21 151 96-3
2. Beirt magántanulók...... — 1 — 2 1 2 — — 6 3-7
Osztályozott magántanulók — 1 — 2 1 2 _ — 6 3-7
3. Osztályoztatott összesen ... 24 13 19 21 21 15 23 21 157 100
b) A tanulók kormegoszlása:
1928. ... ............... 21 — — — — .— _ _ 21 13-3
1927....... ............ 3 9 1 — _ _ _ _ 13 8-3
1926................... — 2 12 — _ _ _ _ 14 8-9
1925...........~ . .. — 2 5 15 — _ _ — 22 14-0
1924................ — — 1 6 18 — _ — 25 15-8
1923. ... ......... — — — — 3 10 — _ 13 8-3
1922................ — — . — — — 4 15 — 19 12-1
1921. ... ....... — — — — — — 8 12 20 12-7
1920............ — — — — _ _ _ 7 7 4-5
1919. ... ......... — _ _ _ _ _ _ 2 2 1-3
1918................... — — — — 1 — 1 0-6
c) A tanulók vallási megoszlása:
Róm. kath................ 22 12 17 17 12 13 18 18 129 82-5
Görög kat................ \' — — — 1 — _ 1 0-6
Református ............ — 1 1 1 1 _ 1 1 6 37
Ág. hitv. ev............. — :— 1 _ _ 1 2 1 5 31
Izraelita ............... 2 — — 2 8 1 2 1 16 101
d) Anyanyelv szerint:
Magyar ............\' ... 24 13 19 21 21 15 23 21 157 100
e) Nyelvismeret szerint:
Csak magyarul beszél...... 17 11 16 17 8 11 19 14 113 71-9
Németül is............... 7 2 3 4 13 4 4 7 44 28-0
Franciául is ............ _ _ _ _ 2 _ 1 2 5 3-1
Angolul is.....4 ......... 2 1 3 1-9
f) A szülök foglalkozása szerint:
Nagybirtokos ... ......... — — 1 1 - _ _ ;_ 2 1-3
Középbirtokos............ — 1 2 1 1 1 - _ 6 3-7
Kisbirtokos ............ — 2 _ 1 _ _ _ 3 1-9
Napszámos ... ......... — — — _ _ 1 _ 1 0-6
Gazdasági tisztviselő ...... 1 — 2 3 1-9
Kisiparos ... ... ......... 2 1 2 1 _ - 1 5 12 7\'4
Ipari tisztviselő ......... — — 1 1 0-6
Nagykereskedő... ......... 1 — — _ _ _ _ _ 1 06
Kiskereskedő ... ... ...... 5 1 1 6 4 _ 2 1 20 12-7
Keresked. tisztviselő ...... 1 _ __ _ _ _ 1 2 4 2-6
Közlekedési tisztviselő...... 3 1 1 1 _ _ 2 8 5-1
Közlekedési segédszemély ... — — 2 4 - _ 6 2 14 8-9
Köztisztviselő ........... 6 2 3 2 4 1 5 2 25 15-8
Pap, tanár, tanitó ......... 3 2 2 1 2 2 3 15 9-5
Másféle értelmiség ......... 1 1 — 2 4 5 - 1 14 8-9
Közhivatalban alkalm. altiszt — _ _ _ 2 1 _ _ 3 1-9
Katonatiszt 1 1 _ _ 2 3 1 8 5-1
Katona altiszt............ _ _ 2 _ 1 __ 1 4 2-6
Nyugdíjas köztisztviselő — — — 2 _ 5 _ 2 9 5-8
Egyéb nyugdíjas tisztviselő... 1 _ 1 0-6
Nyugdíjas altiszt ......... — 1 1 2 1-3
Egyéb és ismeretlen foglalk. 1 1 0-6
50
Adatok 0 s z t á 1 y o k 3= %
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. Ol w
g) Szülök lakóhelyének adatai: 1. Az iskola székhelyén 2. Más magyarországi községben ... .......... Zala vm.-ben ............ Baranya vm.-ben ......... Somogy vm.-ben ......... Vas vm.-ben ............ 13 11 3 8 8 5 2 3 10 9 7 2 14 7 3 1 3 16 5 3 2 12 3 2 1 20 3 2 1 15 6 4 1 1 108 49 26 4 18 1 68-8 31-2 16-4 2-6 11-5 0-6
h) Óramulasztások: Igazolt.................. Igazolatlan...... ......... Délelőtt 5 ötven perces órában tanítunk 818 911 1055 796 754 1120 1772 918 8144 —
i) Rendkívüli tárgyakat tanulta: Latin nyelv Német társalgás ......... Francia „ ......... Rajz .................. Gyorsirás ......... ... .... Karének ............... 3 2 9 2 1 1 5 4 2 4 2 7 13 1 4 4 9 7 1 1 5 6 1 2 4 3 1 1 29 9 2 14 8 43 18-4 5\'8 1-3 8-9 5-1 27-3
j) Magaviselet szerint (rendes tanulók) Jeles .................. Jó ..................... Elégséges ... ... ......... 19 5 12 10 9 11 8 15 5 12 1 18 5 21 118 33 78-1 21-9
k) Előmenetel szerint: Kitűnő rendű ............ Jeles rendű ... ......... Jó rendű ............... Elégséges rendű Elégtelen egyből ... ... ... 2-4-ből......... „ 5 vagy több ... ... 7 5 8 4 4 1 4 3 1 5 7 4 2 1 3 11 6 1 4 4 8 4 1 3 4 4 4 .1 13 6 1 2 6 1 7 7 24 24 62 38 5 4 15-2 15-2 394 24-2 3-2 2-8
1) Az intézet internátusában lakott ... Más internátusban lakott 5 4 4 5 2 2 2 2 26 16-5
m) Tandíjkedvezmények a II. f. é. adatai alapján: 1. fokú.................. 2. fokú.................. 3. fokú......... ......... 4. foku... ............... 1 1 2 1 2 1 2 4 1 1 1 1 1 4 1 9 1 9 20 3 2 5-8 12-7 1-9 1-3

1) Az érdemjegyek tantárgyak szerint.
1 VIII Összesen %
r. . 1 . V. V. VI. VII.

Tantárgyak os <x> be a aj OS 0J be a <v "3 be CG 0) be a 2 "3 "Se -Oi 00 <0 be a dl "3 u -O) OS 0) be a 2 be -o> CG <U be a OS 0J be a 2 "3 bc SB OS 01 be OQ be -Ol c OJ "3 be CG QJ bc -O) X be -o> a 2 "3 "be •0) 00 Ol be -O) OS be -Ol a 2
os •1—3 CG be -o> be -o> CD o> ffl oa be sV CG 0) "m OS be o OS 0J [3 OS be -o> os — ® OS be -Ol co aj •2. co se 4» •fcS bc -O CG "3 OS be OS 0J 00 0> OS Ol "3 •i—a be •O)
O) a> •i—• a> •1—s ® 4) o> <£> o CD 4> 0J ® 4> ® Oi o> •1—9 o 0)
Magaviselet ...... Rendszeretet ...... Hittan............ Magyar ...... ... Történelem......... Földrajz Latin ............ Német............ Francia ......... Filozófia — ...... Neveléstan......... Műv. történet ... ... Természetrajz ... Kémia............ Természettan ... ... Mennyiségtan ...... Rajz .. Testnevelés ...... Szépírás ......... Gyorsírás ......... Ének ... ......... Kézimunka ...... Ált. tanúim, eredm. 19 12 23 13 5 7 1 9 5 2 — 12 5 13 4 7 • 3 1 10 7 18 7 13 11 •> 9 8 9 2 ] 3 6 5 — 11 9 17 8 13 8 9 4 9 6 1 1 o — 15 10 16 8 15 5 10 5 10 9 3 3 — 12 8 14 8 Q 1 5 1 6 o z 1 — 18 6 16 5 14 5 15 6 11 7 1 6 o 1 1 21 13 21 17 18 20 8 4 3 — — 118 70 138 70 81 55 5 33 71 IS 62 24 14 18 46 23 7 10 1 23 15 g 2 78-15 46-36 87-90 44-59 67-50 71-43 12-50 47-78 46-25 65-22 85-71 73-75 58-33 57-14 39-68 33-76 66-38 58-60 58-33 73-81 47-79 79-22 21-85 46-92 11-46 39-49 20-00 18-18 45-00 29-30 28-75 30-44 14-29 20-00 27-08 33-33 28-57 36-95 28-32 24-20 37-50 16-67 51-33 16-88 6-62 0-64 14-65 12-50 10-39 32-50 21-02 23-75 4-35 1-27
18 Q i 6 B 1 5 7 - 1
- 9 2 8 11 8 7 ll 1 1 II 1 13 33 19 10-00 1-91 1-25
15 5 4 5 4 4 10 1 4 i 5Í- A< 9 9 6 9 3 — 10! 8 « hn 3 g 2 6 9 8 6 í — 75 37 15 18 59 56 12 25 53 75 92 14 31 54 61 3 1
1 1 1 1 i i 1 15 7
1 l I l 1 l 1 II 1 1 1 1 18 21 3 3
1 1 1 1 14 12 4 3 d 10 8 5 14 14 7 o 16 26 7 18 58 32 38 9 7 S g 6-25 1459 9-52 30-16 26-12 531 6-37 417 7-14 0-88 2-60
16 5 3 — 7 * 2 — — — — « 6 4 5 2 — 6 3 _ — 14 2 19 41 6 10 1 3 — —
1 1 9 7 12 11 5 16 5 I 13 3 5 5 1 1 1 « n o illio 4 5 1-59 3-19 10-83 2-38
9 15 13 14 13 19 10 5 5 9 11 5 5 4 5 1 Ifm 5 10 7 7 1 3 6 3 3 1 3fm 2fm io; 8 13 7 13 j 6 14 4 ■7.1A 31 l\\-1 |1fm «1» 6|7 16 5 10 9 3 11 m 7 1 1 1 1 Ifm 4 9 7 11 1 6 5 51 1 4 — 1 1 4fm 310 U\\~6 \\ 1 Jj5 2,fm 1 1 1 17 6 0 4fm 5 17 fm 1
10 _ 16 2 2 Ifm x 2 Ifm 1-30
52
m) Kimutatás az iskola felszerelésének ez évi gyarapodásáról és a szakleltárak 1939. évi június 15. állományáról.
n) Az iskola benépülésének visszatekintő kimutatása.
0 s z t á 1 y o k S= t=
1. 11. 111. IV. V. VI. Vll. Vili. U-I
1931/32. osztályozott magántanuló* 1932/33. osztályozott magántanuló^ 1933/34. osztályozott magántanuló^ 1934/35. osztályozott magán tanuló\' 1935/36. osztályozott magántanuló^ 1936/37. osztályozott magántanuló^ 1937/38. osztályozott magántarSó^ 1938/39. osztályozott magántanuló"* 24 20 18 2 33 2 25 4 14 4 13 2 24 24 17 20 2 26 2 26 3 18 1 12 1 23 ¡7 24 1 27 3 24 2 19 23 23 23 3 25 1 19 2 27 14 26 29 2 25 1 24 18 1 20 1 23 10 1 20 1 26 3 23 1 24 1 13 2 24 10 16 1 22 22 1 23 24 10 15 2 18 3 21 51 81 118 3 176 7 175 12 174 16 162 12 151 6 51 81 121 183 187 190 174 157
Sor- 1938/39. évi n farapodás ílladél 1939. évi Ilin. 25-én

szám Vétel Ajándék Érték P Vétel Ajándék Érték P
1. Bútorzat, berendezés... 45 db. 1865-19 180db. 13252-48
11. Könyvtár ............ 373 kt. 13 kt. 1215-86 1071 kt. 1675 kt. 10622-40
111. Tört. és műv. tört. szertár 326db. 3 db. 891-— 447db. 217db. 212720
IV. Földrajzi szertár... ... ... 1 db. — 34"— 51 db. — 656-40
V. Természetrajzi szertár 5 db. 40 db. 341\'80 lOldb. 187db. 1222 80
VI. Mennyiségtani szertár — — — 6 db. 1 db. 30-—
Vll. Természettani szertár 74db. 2 db. 39154 154db. 24 db. 3188-54
Vili. Torna szertár ......... 17 db. 63 db. 429-20 17 db". 94 db. 4006-70
IX. Zene és ének szertár 25 db. — 12-50 96 db — 921-25
X. Rajz szertár...... ... ... 2 db. — 80-— 62 db. 49 db. 269 -
XI. Idegennyelvi szertár ... ... 10 db. 38-—
Összesen ... 868db. 121db. 5261-09 2195 2247 36334-77
db. db.
53
o) Iskola-épület.
Az épület Nagykanizsa városának tulajdona, melyet örök használatra átengedett az iskola céljaira. Eredetileg kaszárnyának kér szült és ig}^ csak átalakításokkal lehetett az iskola céljaira alkalmassá tenni. A mult év feladata a földszinti folyosó beüvegezése, fel-kövezése, az I. és II. osztályok ujrapaülózása és rendbehozatala,, volt. A rajztermet is újrafestettük bútoraival együtt és a vízvezeték beépítésével mosdót helyeztünk el benne. Itt is, mint a földszinti termekben, kijavíttattuk és újrafestettük az ajtókat és ablakokat. Az eddig eszközölt átalakításokkal az épületet nagyrészt alkalmassá tettük az iskola céljaira. Az osztálytermek modern bútoraikkal tetszetősek, világosak, úgyszintén csinos és barátságos a tágas tanári szoba. A termek napsugaras, üvegezett folyosókra nyílnak, melyeket képekkel, virágokkal díszítettünk. A további átalakítások során szükség lesz nagyobb természetrajzi szertárteremre és egy díszteremre, melynek hiánya miatt nem tudtunk eddig az intézetben nagyobbszabásu iskolai ünnepélyeket tartani.
Az iskola céljait a következő termek szolgálják : osztálvtermek. I. osztály 39.5, II. osztály 37.5, III. osztály 49, IV. osztály 39, V. osz-\' tály 39, VI. osztály 44, VII. osztály 38.5, VIII. osztály 41.6 négyzetméter alapterülettel. Az I.—II. o., továbbá a VI. és a VII.—Vili. osztályok előszobákból nyílnak, melyeknek alapterülete 18.5, 15.4 és 21.1 négyzetméter. Egyéb termek : Fizikai előadó 106.4, előkészítő 18.9, fizikai szertár 43.16, természetrajzi szertár 26.3, rajzterem 82, ifjúsági könyvtár 29.2, tornaterem 150, tornaszertár 18.6, öltözőhelység 33.5, zuhanyozó, tanári szoba 50.6, előszobája 18.5, szülői fogadó és tanári könyvtár 22, igazgatói iroda 18, előszobája 23.6, cserkészotthon 51.3,ifjúsági vöröskereszt otthona 20.9 négyzetméter.
Az udvar részben parkosított, sétányokkal^ részben pedig játszótér, összesen 5045 négyzetméter területtel.
Az iskola épületében kizárólag az iskola és a vele kapcsolatos internátus, valamint a fenntartó Notre Dame Rend klauzurája van, ezeken kivül más intézmény céljaira nincs átengedve.
54
Internátus.
A leánygimnáziummal kapcsolatos az internátus, melynek fenntartója ugyancsak a Notre Dame Rend. Eredetileg 20-növendék számára készült, a nyár folyamán 14 férőhellyel bővült. A város anyagi támogatásával uj hálótermet, mosdót, 4 fülkével, 6 kabinos fürdőszobáit, ruhatárai, uj felügyelői szobát készítettünk, s igy már \'30—35 növendéket tudunk elhelyezni. A társalgási nyelv a német. Amely osztályokbana francia nyelv kötelező, azok bentlakó növendékei részére külön francia társalgási órák vannak (díjtalan). Tanulmányi ellenőrzés, napi kikérdezés. Naponta 5-ször étkeznek, délben 3, este 3 (vasárnap 4—3) tál egészséges, változatos, bőséges ételt kapnak. A helységek, u. m. háló, nappali, ebédlő, mosdó, fürdő mind uj berendezéssel az egészségi és korigényeknek megfelelők. A fürdőt hetenként használják. Szórakozásul az intézet korcsolya—tennisz-pályája, s az internátusban felszerelt rádió szolgál, testedzésül pedig az internátus különböző tornaszerei, mint bordásfal, testegyenesitő rudak stb. Reggeli torna. Az őszi és tavaszi idényben minden szabadidejüket az intézetnek részben parkosított, részben szabadterü nagy kertjében töltik^ ezenkívül vasárnapokon fél vagy egésznapos kirándulásokat tesznek az internátusi felügyelő nővér ellenőrzésével.
A havi ellátás dija 60 P. A butorhasználatért évi 10 pengőt fizetnek. Mellékdijak nincsenek. A felszerelést illetőleg csak a felsőruhákra áll ugyanazon kívánság, mint fenn a Tájékoztatóban. Mindennemű felvilágosítással és prospektussal szívesen szolgál a Rend főnöksége.
Az internátus kibővítésénél nyújtott anyagi támogatásért ezúton is hálás köszönetet mondunk a város vezetőségének, főként dr. Krátky István kormányfőtanácsos, polgármester urnák, azonkívül Vécsey Rarnabás műszaki tanácsos urnák, aki az építkezést vezette.
55
Tájékoztató a jövő tanévre.
A.zl939—40. tanévre junius hó 26-án és szept. 5. és 6-án lehel* beiratkozni. A felvétel alkalmával minden tanulónak személyesen kell jelentkeznie. Az I. osztályba, vagy iskolaváltoztatás esetén első alkalommal beiratkozó tanuló atyja, anyja, vagy gyámja, esetleg azok felnőtt megbízottjának kíséretében köteles megjelenni.
A felvétel a tanuló okmányainak (születési anyakönyvi kivonat, az előző tanulmányok elvégzéséről szóló bizonyítvány, illetőleg tanulmányi értesítő, a himlőoltási, (12 évnél idősebbeknél ujraoltási bizonyítvány) átadása és a felvételi dijak befizetése alapján történik. A felvételkor átvett okmányok a tanulónak az iskolából történt eltávozásáig az intézetben maradnak.
A beiratási dij 40 P, de ezt az összeget két részletben (szejpt. és febr.) lehet befizetni. Filmdíj 3 P. Évi tandíj 160 P, melyet havonta is \'fizethetnek. Ha a növendék jeles magaviseletű, jeles vagy jó előmenetelő és anyagi helyzete is indokolttá teszi, egész vagy részleges tandijkedvezményben részesülhet.
Magánvizsgálatok dija tárgyankint 4.80 P, a különbözeti vizsgálat dija tárgyankint 3.20 P.
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10—11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágosítást.
A rendes tárgyak közül a rajz, a gyorsírás, a testnevelés, az ének és a kézimunka gyakorlati része alól felmentést nyerhetnek a tanu\'-lók. A felmentést a szülő szept. 20-ig írásban larlozik kérni. Ha a felmentést a szülő egészségi okokból kéri, akkor az igazgató az iskolaorvos írásbeli véleménye alapján határoz. A felmentés egy-egy hónapra, megokolt esetben egy teljes tanítási évre adható meg. A testgyakorlás alól részleges felmentés is adható (pl. szertornázás, vagy ugrás, fuitás alól). A felmentett tanuló köteles azokon az órákon is jelen lenni, melyekre a felmentés szól. A rajz és ének gyakorlati része alól felmentett tanulók ezeknek a tárgyaknak elméleti anyagából tartoznak számot adni és osztályzatot is kapnak. A testnevelés alól részleges felmentést nyerő tanulót is osztályozzuk.
Az intézetekben szokásos egyenruhák : hétköznapra szeptemberben és tavasszal kék-fehér csikós bluz, magyaros kivarrásu gallérral, télen fekete klott-kötény, fehér gallérral, magyaros diszitéssel. Ünnepélyes alkalmakra sötétkék magyaros ruha, kék sapkával, melegebb időben fehér bluz magyaros gallérral és fehér kalap viselése kötelező. Kívánatos, hogy a növendékek iskolán kivül is az iskola jelvényével ellátott egyenkalapot hordják. Az egyenruhához mindenkor sötétkék berakott szoknyát kell viselni. A téli és tavaszi kabát szine sötétkék.
A gallér és kézelők mintája a helybeli kézimunkaüzletekben előnyomtatható.
56
A fegyelmi szabályok a nagy szünidőben is érvényben vannak!
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából.
1. Vallásbeli kötelességeit minden tanuló pontosan teljesítse.
2. A korzózás tilos.
3. Mindenféle gyűjtés igazgatói engedély nélkül tilos.
4. A tanuló az iskolai egyesületeken kivül semmiféle társadalmi egyesületnek sem lehet tagja.
5. Színházba, moziba, táncmulatságba csak igazgatói engedély-lyel mehetnek.
6. A tanulók házibálokat nem látogathatnak.
7. Tilos a közös strandfürdők látogatása.
8. Cukrászdák látogatása tilos.
9. Tánciskolák látogatásához igazgatói engedély szükséges.
10. A tanulók fiukkal együtt sehol sem mutatkozhatnak.
11. Vasúton való bejárást az intézetbe az igazgatóság nem engedélyez.
12. Szállást fogadni és azt elhagyni csak az igazgató engedélyével lehet.
13. A kimaradási idő szeptember 30-ig bezárólag 7 óra, azontúl március végéig 6 óra, azontúl ismét 7 óra. A nagyvakációban 8 óra.
14. A tanulók rövid harisnyát nem hordhatnak, valamint ékszereket sem, hacsak nem vallásos vagy hazafias jellegűek. Jelvényeket csak igazgatói engedéllyel viselhetnek.
15. A tanulók egyenruhát hordjanak. Minden ruhára érvényesek a következő szabályok : zártnyaku, komolyszabásu, ,át-nemtetsző anyagból varrott. Térden alul 10 cm. érjen. Szükreszabott ruhákat ne hordjanak.
Intézeti egyenruhák ünnepi alkalmakra hétköznapokon
01 •o
58
Különbözeti vizsgálat anyaga a polgári leányiskolából a leánygimnáziumba való átlépés esetén.
A leánygimnázium II. osztályába való átlépés esetén:
1. Mennyiségtan a leánygimnázium I. osztályának anyagából ; Háromszög, sokszög, kör kerületének és területének kiszámítása.
2. Természetrajz a lg. I. o. anyagából : néhány fontosabb ásvány, kőzet, talajnem. Az ember szervezete.
3. Rajz a lg. I. o. anyagából : művészeti alkotások ismertetése.
A leánygimnázium III. osztályába való átlépés esetén:
1. Magyar nyelv a leánygimnázium II. osztályának anyagából : a magyar ritmus elemei, tapasztalati utón megismerhető formái, rim, ütem, szótagszám, szakozás. Az előfordult műfajok ismertetése.
2. Földrajz a lg. II. o. anyagából : Afrika, Amerika, Ausztrália, Óceánia, és a Déli Sarkvidék leiró földrajza.
3. Természetrajz a lg. I. o. anyagából: néhány fontosabb ásvány, kőzet és talajnem, az ember szervezete.
41. Mennyiségtan a lg. I. o. anyagából : háromszög, sokszög, kör kerületének és területének kiszámítása ; a lg. II. o. anyagából : arány és aránypár, százalékszámítás, kamatszámítás, grafikus ábrázö-lás, a gula, henger, kup és gömb felszínének és térfogatának kiszámítása.
5. Rajz a lg. I. és II. o. anyagából : a művészeti alkotások ismertetése.
A leánygimnázium IV. osztályába való átlépés esetén:
1. Történelem a leánygimnázium III. osztályának anyagából : a magyar nemzet elbeszélő története a mohácsi vésztől napjainkig.
2. Földrajz a lg. III. o. anyagából : a-szerves világ és az ember; földrajza.
3. Latin nyelv a lg. III. o. anyaga.
4. Mennyiségtan a lg. II. o. anyagából : kamatszámítás, grafikus ábrázolás, henger, kup és gömb felszínének és térfogatának kiszámítása és a III. o. anyaga.
5. Rajz a lg. I., II. és III. o. anyagából: a művészeti alkotások ismertetése.
A leánygimnázium V. osztályába való átlépés esetén:
1. Történelem a leánygimnázium IV. osztályának anyaga.
2. Földrajz a lg. III. o. anyagából : a szerves világ és az ember földrajza.
3. Latin nyelv a lg. III. és IV. o. anyaga.
4. Mennyiségtan a lg. III. és IV. o. anyaga.
5. Rajz a lg. I., II., III. és IV. o. anyagából : a művészeti alkoítfáí-sok ismertetése.
6. Gyorsírás a lg. IV. o. anyaga.
I
j
59
A Nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1939—40. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. nagy katekizmus 1.26
Alszeghy—Brisits—Sik : Magyar olvasókönyv I. 2.06
Alszeghy—Sik—Teehert: Magyar nyelvtan I. —.99
Thienemann—Hajdú—Schwartz : Német nyelviskola I—II. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert term. I. 1.76
Kalmár—Bodnár : Magyar o. föld és néprajz I. 1.76 Mérey—Hadarits—Sárközy : Mennyiségtan I.
Németh—Solymos : Daloskönyv I. 1.56
A magyar heíyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
II. osztály.
Pokornyi: Ószövetségi bibliai történetek 2.06
Alszeghy—Briijsiiitsí—Sik : Magyar olvasókönyv II. 2.88
Alszeghy—Sik—Teehert: Magyar nyelvtan II—III.
Lux—Theisz : Német nyelviskola I—II. 4.95
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert term. II. 1.76
Kalmár—Bodnár : A világrészek földrajza
Mérey—Hadarits—Sárközy : Mennyiségtan II.
Németh—Solymos : Daloskönyv II. 1.56
A magyar heíyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
III. osztály.
Pokornyi: Újszövetségi bibliai történetek 2.28
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv III. 3.10 Alszeghy—Sik—Teehert: Magyar nyelvtan II—III.
Iverényi Károlyné : Latin olv. könyv III. o. 3.10
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan I—VIII. 3.70
Lux—Theisz : Német nyelviskola III—IV. o. 4.56
Balanyi—Balogh : Magyar tört. III. 1.64
Kalmár—Varga : Általános földrajz III. > 2.48
Öveges József.: Kis fizika III. o. Mérey—Hadarits—Sárközy : Mennyiségtan III.
Németh—Solymos : Daloskönyv III. 1.56
A magyar heíyesirás szabályai —.83
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Koch—Németh : Történelmi atlasz 1.30
Biró : Műalkotások története I—II—III. kötetenkint 2.48
IV. osztály.
Radó—Rajeczky : Kath. liturgia 2.28
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv IV. o. 2.48
Kerényi Károlyné : Latin olvasókönyv IV. o. 2.48
60
Jámbor—Kemenes : Latin nyelvtan I—VIII. 3.70
Lux—Theisz : Német nyelviskola III—IV. 4.56
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan IV—VIII. 2.56
iBalanyi—Marczell—Szegedi : Az antik világ tört. IV. 1.64
Kerékgyártó—Somogyi : Ásványtan és földtan 2.06 Mérey—Hadarits—Sárközi : Mennyiségtan IV. Németh—Solymos : Daloskönyv
Radnai : Egységes gyorsirás IV. o. 2.48
A magyar helyesirás szabályai —.83
Arany—Lehr : Toldi 3.60
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 3.70
Eartos—Kurucz : Történelmi atlasz : 3.70
Riró : Műalkotások története - 2.48
Melly—Párdányi—Mohay : Egészségtan IV. o. 1.03
V. osztály.
Schütz : Katolikus hittan 3.52 Alszeghy—£ik—Rrisits : Magyar irod. olvasókönyv V. Dályai—Kováts : Latin olvasókönyv lg. V. o.
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelv IV—VIII. 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola V. 2.06
Rirkás G. : Francia nyelvkönyv V. o. 4.12 J3alanyi—Marczel—Szegedi : A közép és az újkor tört. Kerékgyártó—Mohay : Az élőlények természetrajza Mérey—Hadarits—Sárközy : Mennyiségtan V.
Röhm—Kühn : Zeneism. és tört. V—VI. 1.44
A magyar helyesirás szabályai —.83
Eartos—Kurucz : Történelmi atlasz 3.70
Ujváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Kelemen : Német szótár 8.—
Riró : Műalkotások története 2.26
VI. osztály.
Schütz : Kath. erkölcstan 3.50
Alszeghy—Sik : Poétika 5.15
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola VI. 2.56
Rirkás : Francia nyelvkönyv V—VI. 4.12
Rirkás : Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Ember—Váradi: Világtörténet VI. 4.12
Rarthos—Kurucz : Történelmi atlasz : Újkor 2.06
Hekler—Rónisné : Művészettörténet VI. 4.12
Szilády : Növénytan és állattan 5.15
Rernolák—Gyertyánffy—Veres : Elemi mennyiségtan VI. 3.10
Röhm—Kühn : Zeneism. és zenetört. 1.44 Rendkiv. latin: Kerényiné: Latin olvasókönyv IV. 2.48 Kerényiné: Latin olvasókönyv V. 2.68 Kuzmics F.: Szemelvények Ciceró beszédeiből 2.68 Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan 4.12
A magyar helyesirás szabályai —.83 Ujváry—Velledits : Francia szótár 6.— Kelemen : Német szótár 8.—
HÁL IS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR
3 3 7 07 8„ 6i
VII. osztály!. NAGYKANIZSA
Schütz : Egyháztörténet 3.52
Alszeghy—Pronay—Sik : Magyar irod. tört. VII. 5.58
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola VII. 3.30
Birkás : Francia nyelvkönyv VII. 3.92
Birkás : Rendszeres francia nyelvtan 4.12
Hekler—Bónisné : Művészettörténet VII. 4.12
Gelei—Greguss : Az emberek és állatok élete 6.70
Gerlóczy—Fodor : Egészségtan 3.92
Gsapody—Fornwald : Kísérleti fizika VII. 3.82
Bernolák—Gyertyánffv—Veres : Elemi mennyiségtan VII. 3.3Q
Kornis : Psichologia és logika 4.22
Koch—Németh : Történelmi atlasz 1.30
Miskolczy—Szolomájer : Magyarország története VII—VIII. 3.50
Rendkiv. latin: Wirth: Vergilius Aeneise 7.90
Huszti: Szemelvények ifj. Plinius leveleiből 2.68
Jámbor—Kernenes : Latin nyelvtan 4.12
Jámbor-Kemenes: Római régiségek 4.65
A magyar helyirás szabályai —.83
Ujváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Kelemen : Német szótár 8.—
VIII. osztály.
Schütz : Kath. hitvédelem 3.52
Prónay—Alszeghy—Sik : Magyar irod. tört. VIII. 5.78
Hekler—Bónisné : Művészettörténet IV. v 4.12
Lux—Theisz : Német nyelviskola VIII. 4.12
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Birkás : Francia nyelvkönyv VIII. 3.10
Birkás: Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Koch—Németh: Tört. atlasz\' 1.30
Kalmár—Vargha : Földrajz VIII 2.10
Bernolák—Gvertvánffv—Veres : Elemi mennyiségtan VIII. 2.06
Csapody—Fornwald : Kisérleti fizika VIII. 3.30
Weszely : Neveléstörténet 3.10
Miskolczy—Szolomájer : Magyarország története VII—VIII. 3.50
Rendkiv. latin: Vézner Károly: Horatius 4.32 Dr. Balogh Ányos: Szemelvények P. Cornelius
Tacitus műveiből 3.40
Jámbor—-Kemenes: Latin nyelvtan 4.12
Jámbor—Kemenes: Római régiségek 4.65
A magyar helyirás szabályai —.83
Uiváry—Velledits : Francia szótár 6.—
Kelemen : Német szótár 8.—
TARTALOM.
Oldal
XI. Pius pápa ......................................................3
Ave beatissime Páter! ... ....................................10
t Dr. Rott Nándor......... ..............................12
t Dr. Tóth Tihamér ... ... ... ....................14
Dr. Jászai Rezső ... ... ......... — ............16
Berkes Ottó ............ .............................16
Máhl M. Auguszta ...... ....................................17
t Salga Lilike ... ...... ....................................17
Iskolánk múltja............ ... ........................18
Hatóságok ...... ..............................................19
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre ... 20
Tanárok társadalmi tevékenysége ........................22
Iskelánk az 1938/39- iskolai évben ..................23
Végzett tanítási anyag ... ... ........ — 28
Ifjúsági egyesületek.............. ... ... ... 30
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról........................35
A könyv- és szertárak gyarapodása......................37
Érettségi vizsgálatok ........................................38
A tanulók elbírálása ....................- 40
A tanulók érdemsorozata ............ — — 41
Statisztikai adatok ...............................................49
Internátus ............................................................54
Tájékoztató a jövő tanévre....................................55
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából ... 56
Különbözeti vizsgálat anyaga ..........................58
1939/40. tanévben használandó tankönyvek...... 48
HELYISMERET
VÉDETT
Halls István Városi Könyvtár Nagykanizsa
C______
0000003412978


KOZQAZDASAGI
RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
NAGYKANIZSA
NYOMDAJA
79306

Insert failed. Could not insert session data.