Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.03 MB
2018-12-06 10:58:13
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
444
1468
Rövid leírás | Teljes leírás (86.6 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium évkönyve
az 1942-43. iskolai évről.
Az iskola fennállásának XI. évében szerkeszette: Dr. Molnár Antal igazgató.
Iskolafenntertó: Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend.
Nagykanizsa, 1943.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

UilH
SZOMBATHELYI KIR. FŐIG.
VESZPRÉMI EGYHÁZMEGYE KAT. TANÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG
DUNÁNTÚLI KAT. KERÜLET
INTERNÁTUS
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1942-43. ISKOLAI ÉVRŐL.
Az iskola fennállásának XI. évében szerkesztette:
Dr. MOLNÁR ANTAL
Igazgató.
Iskolafenntartó: NOTRE DAME NŰI KANONOK- ÉS ÏANITÙREND.
NAGYKAN IZ A, 1. 43.
V KÖNYVTÁR J

SZOMBATHELYI KIR. FŐIG.
VESZPRÉMI EGYHÁZMEGYE KAT. TANÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG
DUNÁNTÚLI KAT. KERÜLET
INTERNÁTUS

Yïv
A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1942-43. ISKOLAI ÉVRŐL.
Az iskola fennállásának XI. évében szerkesztette:
Dr. MOLNÁR ANTAL
igazgató.
Iskolafenntartó: NOTRE DOME NŰI KANONOK- ÉS TANITÚREND.
NAGYKANIZSA, 1943.
REV 98
93316 Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája \\ nyomdáért felel: Zalai Károly.
Felelői kiadó: dr. Molnár Antal igazgató.
Yiléz nagybányai Horthy István.
1904-1942.
Magyar földben, a kenderesi kriptában pihen lassan esztendeje a nagy magyar vezér méltó fia, vitéz nagybányai Horthy István kormányzóhelyettes, repülő-főhadnagy.
A szülő, az apa gyászának ideje nemsokára lepereg, de a veszteség okozta fájdalomabroncs szorítása soha nem enyhül. Több veszett el benne az apa szerető, gyengéd gyermekénél. Elveszett benne az apa életének reménysége, mely azt várta, hogy a magyarságot boldog beteljesüléssel a fiú vezesse tovább.
E gyászban született meg a hősi példa. Egy nagy-reménységű élet, mely már életében beírta nevét minden magyar szívébe s most örökérvényű példaként magasodott és szállt a nemzet fölé.
Ez lett az apa vigasza. Vigasz és rádöbbenő felismerés, hogy fiának hősi halálával a magyar sors újra beteljesedett. Nagy magyar vezér méltó fia elesett a harcok mezején.
De felemelő felismerése a nemzetnek is, hogy vezetői mindig önmaguk családi tragédiája árán adtak új erőt a kitartásra és új ösztönzést a nemzetnek.
Sorsunk, történelmünk mindvégig megpróbáltatások sorozata, mire teremtő, gazdag élet következett. E jobb sors elkövetkeztének kivárásában és annak megteremtésében mindig hősök példái segítettek. E példák emelték ki a nemzetet a végzettel való viaskodásból.
Nagy magyar áldozat és hősi példaadás a kormányzóhelyettes halála, kinek egyéniségében, magyar áldozatában a magyar erő, a magyar hit felemelő szimbólumát, nemzetünk, jövőnk biztosítását látjuk.
Emlékét szívében őrzi minden magyar.
Nyáryné Várközy Ilona.
Gazdagh Ferenc
Néha a csontkaru rém fájdalmasan, könyörtelenül és rémségesen végzi el romboló munkáit. A legerősebb termetet összegörnyeszti, a sima arcot összebarázdálja és a legedzettebb izmokat elsorvasztja. így történt ez Gazdagh Ferenccel is.
Az egyik szeptemberi délután íutótűzként terjedt el a hír: meghalt Gazdagh Ferenc, kiskomáromi plébános, a nemeslelkű pap, jóságos szivű apostol, diákok, legények atyja, a keresztény áldozatkészség megtestesítője.
Ha elemezni próbáljuk lelkivilágát, mindenekelőtt a szemünkbe ötlik az öntudatos papi lelkület és a nagy ügy buzgóság, mivel Krisztus és az Egyház ügyét minden téren felkarolta.
Szerelmese volt a felsővárosi templomnak, hol kanizsai pályája kezdetén gazdátlan kelyheket talált; s a kelyhek mélyén Krisztus Vére ragyogott, a drága kincs, amit megragadott, s az életadó Testből meg Vérből ezreknek osztogatott. Ez a templom tulajdonképen az ő lelkipásztori tevékenysége alatt kezdett a Krisztusi kegyelemkincsnek forrásává lenni annyira, hogy falai szűknek bizonyultak. Gazdagh Ferenc megszánta ezt a tömeget, amely úgy szorongott a gyóntatószékek és az oltárok körül, mint ahogy valamikor a kafarnaumi népsereg gyűrűzhetett az Űr látható alakja körül; vagy mint a tömeg, melyet megszánt a Krisztus, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli nyáj. Ezért szívesen, sőt önzetlenül vállalta a lelkipásztori munkát, ha kellett, megmarkolta az igaz hit és erkölcs már-már rozsdásan álló kardját és forgatta öntudatosan, áldozatkészséggel és hősiesen. S ebben a harcban nyoma sem volt a világi elemnek: nem a hatalom vagy siker tündöklése, nem a góliátok kérkedő nyelve, félelmetes izomereje vagy ellenállhatatlan fegyvere, hanem az Isten szándékai megvalósításának fenkölt tudata és lelkes hordozása jellemezte. Sohasem vezérelte a hatalmi vágy, mely mások leigázásában tombolja ki magát, vagy a dőzsölő mámor, a sikeres harcok győzelmi tora; nem lenézése, lekicsinylése, megvetése és semmibevevése embertársainak, hanem lelkes, odaadó és hű szolgálat Isten akarata mellett és őszinte vágy mások felemelésére, mindenek meggyőzésére és üdvözítésére. Meggyőződéssel vallotta, hogy amikor az Egyház érdekében harcolt: egyedülálló és egyedül üdvözítő igazságokat és eszközöket képviselt. Hitte, hogy az ő vallása Isten akarata és alapítása, amelyet minden idők minden népének szánt, s amihez sem apostolok, sem próféták, sem angyalok soha a világ végezetéig egy jottát hozzá nem adhatnak, vagy el nem vehetnek belőle. Hitte, hogy ezt az Egyházat ugyan a többihez hasonló véges emberi erők hordozzák és képviselik, de hogy azokon túl az emberi sikereken különleges Istenáldás van.
Mint nemeslelkű paphoz illett, lemondott arról az olcsó népszerűségről, melyben része lett volna akkor, ha a megalkuvó kereszténységet, vagy az evangéliumot mimelő emberek lagymatag életét élte volna; ellenkezőleg, Gazdagh Ferenc harcos egyéniség volt, de harctere mindig az igazság és az evangéliumi szeretet birodalma maradt. A keresztény szót nem merő politikának szánta, nem konvencionális és hazug jelszónak; hanem programnak, mi több: szent kötelességnek.
Csak kevesen tudnak arról a Kálváriajárásról, mit a kommunisták durvaságából kellett végigjárnia Marcaliban, hol az ellenforradalmi mozgalom megszervezője és a szegedi gondolat úttörője volt. Mikor innen Főpásztora Nagykanizsára helyezte. 18 esztendőt, fiatalságát, a cselekvő erőktől duzzadó férfikor nyarát töltötte Gazdagh Ferenc Nagykanizsán. Kemény, nehéz feladatán kívül, hitén és munkaszeretetén kívül jóformán semmit sem hozott magával, de ezekből a férfiú és pap számára értékes tulajdonokból annyija volt, hogy tudott építeni a pusztában. Alázatos és áhítatos papi lélekkel, mindig több tettel mint szóval, személyes példával és az emberek iránt való szeretettel dolgozott, vezetett, irányított, gyűjtögette a lelkek seregét az Úr parancsa és a katolikus közönség érdekei szerint. Minél nagyobb lett a terület, amelyen a munka várt reá, annál nagyobb lelkesedéssel, annál törhetetlenebb erővel vállalt mindent, amivel hasznára lehetett a város hit- és közéletének. Egy-kettőre tényező lett, a nélkül, hogy az egymásután kiérdemelt egyházi és világi dekorumok megváltoztatták volna puritán jellemét, szívós céltudatosságát, munkakedvét, áldozatos jóságát, sokfelé ágazó törődését Barátja, majd körülrajongott irányítója lett a katolikus ifjúságnak, szociális gondviselője az arra szorulóknak, elsősorban az akkor még legmostohább és legelhagyottabb fiatalságnak, fiúknak és leányoknak egyaránt. Nagy anyagi áldozatába került a leánygimnázium megvalósítása és a vezetésnek katolikus kézbe juttatása.
Róla szóló megemlékezésünket Főpásztorunk szavaival zárjuk be: „Tali sacer-doti pro domo Dei flagranti, sit ipse Dominus merces magna nimis."
Dr. Tersztenyák László, somogyszentmiklási plébános.
Dr. Czapik Gyula
az egri főegyházmegye érsekének
távozó főpásztorunknak hálás szeretettel
a nagykanizsai Notre Dame Nőnevelőintézet.
6
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évtizedes hiányait pótolandó, 1.931. évben dr. Krátky István elnöksége alatt megalakította a \'Nagykanizsai Iskolaegyesületet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola, létesítését. Az egyesület Klebelsberg Kunó engedélyével még ez evbsn megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leányliceum I. és V. osztályát. Az iskola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak, első igazgatója és 3 éven át bölcs vezetője : Magas Mihály kegycsrendj reálgimnaziumi igazgató volt. Az intézet létszáma : 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyílt (a II. és VI. osztály ; az iskola átketólt a Eozgonyi-utcai elemi iskola emeletére.
Az 1933—34. iskolai évben megnyílt a III. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor megszűnt áll., Fémipari Szakiskola épületébe, melyet megtelelő átalakításokkal a város az i-skola céljaira alkalmassá tett.
Az 1934—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Noferá D,ame női kanonok- és tanító Rendnek adta át. Ekkor az intézet a »Notre Dame Leányliceum« cimet kapta meg. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Ass 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szoir, bathelyi tankerület fennhatósága alá került.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. .év márciusi havában a Kat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM felügyelete alatt.
7
1938. januárjában a K. K. P. az ország katolikus középiskoláit 3 tan-kerületbe osztotta. Intézetünk a dunántúli tankerületba tartozik.
Az 1935—36-ik iskolai évben intézetünk I. osztályában megkezdtük a leányliceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá. A leánygimnázium felső tagozata 1940—41. évtől líceummá alakult úgy, hogy az 1943—4\'4\'. ■tanévben már a liceum III. osztálya nyílik meg".
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Tanker. kir. főigazgató : Mátrai Rudolf (1931—1935) ; Kemenes Illés (ideiglenesen az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa .Brúnó (1935. szept. -okt. 15.) ; dr. Liber Béla (1935. okt. 15—1940. dec. 31.) ; dr. Simon László (1940. december 31—).
Kat. Tanügyi Főigazgató : dr. .Jászai Rezső (1936. márc.—1938. jul. 6.) ; Berkes Ottó (1938—1940.) ; Milakovszky László (1940.—).
Iskolánk eddigi igazgatói:
Magas Mihály kegyesrendi reálgimn. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M. Petra, a Notre Dame Rend tagja (1936- 1942. okt. 1.), dr. Molnár Antal 1942. okt. ¿-tői. 8754/1942. T. Egyh. Hat. által kinevezve.
Iskolánk eddigi tanárai:
Hittanárok : Dr. Mészáros Béla (1932—36), dr. Tersztenyák László (1936 -1941. jan.), dr. Oross István (1941. jan.—jún.), Kovács Sándor (1941. szept.—1943. febr.).
Helyettes tanárok : Dr. Derényi Mária (1935—36.), dr. Gottesmann Jolán (1935—36), Fölnagy Mária (1936—38), Frey Gabriella (1932 -1938), dr. Székács Sándorné szül. Kiss Magda (1937—1939), Putnoky Sára (193.8— 1939), Ferkay Lórántné szül. Kelles,sy Jolán (1939. január—június,), dr. Bittera Zoltánné szül. Csik Stefánia (1933—35) és 1939. szept.—dec.), f Szigethy Árpád né szül. Szakonyi Sarolta (1932—1940. febr.), Fikár Mária (1940—1941. dec.), Havas Ilona (1931—1941. jan.), Miltényi Györgyi (1937-1941. okt.), Pollich Mária (1935—37. és 1939. jan.— 1941. jún,), Fikár Mária (1941. szept—dec.).
Segélydíjas tanárok: Dr. Barlay Magda (1939. febr.—1941., febr.), Göiv gényi Gertrúd (1939-40), dr. Béres Sándorné Radö Edit (1938—40), Gárt-ner hva (1940......41), Szűcs Stefánia (1941. szept.—okt.).
Óraadó tanárok: Endrei Klára. (1942. febr.—jún.), Flittner Rózsi. (1931 —34), Barta István (1932—34), Kiss Béla (1933- 34), Széli János (1933— 34), Kolla János (1932—35), Santora Mihály (1934—35), üjfalussy, Erzsébet (1934—35), Erdőssy Rózsi (1935 —37), Kerezsy Géza (1931—37), dr. vKajzó József (1934—35), Lengyel János (1934—36), Szabó M. Melánia \\(1935— 39), Einwag M. Annunciáta (1939 -40), Iváncsits Mária (1934/85--1941/42), Ivankovits Ferenc (1935/36—1941/42), Kapósi Éva (1942. márc, 1942. jún.), Havas Ilona (1941. szept—1942. jún.), Magyar M. Gemma, (1939/40—1941/ 42), Mohos Eva (1.941. okt.—1942. febr.), Tóth Margit (1942. febr\'.—jÚn,), Wítzenetz Jolán (1936/37—1941/42).
Tanári testület.
Sorszám |j| Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított? I Heti óraszám
A tanár neve Minősége Képesítése 1- j összesen ennél az Intézetnél Jegyzet
1 Dr. Molnár Antal igazgató latin, görög történelem 18 1 Történelem lic. II. 3 Bölcselet VIII. 3 6
2 Atlasz Ilona helyettes tanár latin, francia német 2 1 Latin III. 4, Német I. 4 Francia VII. 4, VIII. 3 Oszt. fői 1.1, R. k. francia lic 1.2, lic. II. 2 20 I. 0. főnöke Jegyző
3 Badacsonyi György óraadó tanár rajz 16 1 Rajz III. 2, IV. 2 4 Áll. polg. isk. tanár
4 Dr. Birkás Ferenc óraadó hitoktató hittan 2 2 Hittan lic. I. 2, II. 2 gimn. VII. 2, VIII. 2 8 Ifjúsági hitszónok A Mária-kongre-gáció prézese
5 Dr. Bittera Zoltánné III. 1-től óraadó tanár német francia 3 3 Német VII. 3 3
6 Biztos M. Margit rendes tanár inat., term, tud. szakcsoport 38 10 Mennyiségtan I. 4, IV. 3 lic. II. 3 Oszt. fői lic. II. 1 11 N. D. főnöknő Lic. 11. o. főnöke
7 Brónyai Anna óradó tanár matematika-fizika 5 2 Mennyiségtan II. 4 4 Áll. polg. isk. tanár
8 Czeglédy Lajosné II. 1-től óraadó tanár kézimunka 20 1/2 Kézimunka I. 2, II. 2 4 Áll. elemi isk. tanítónő
9 Gesmay M. Carmela rendes tanár magyar-latin 10 6 Magyar II. 5, III. 4, VII. 3, VIII. 3 Latin VII. 4 19 VII...o. főnöke Az Önképzőkör vezető tanára. Tandíjkezelő
10 Grujber József óraadó tanár latin—történelem 33 6 Magyar I. 5 5 Kegyesrendi tanár
11 Gyánti Erzsébet áll. rendes tanár latin—tört., földrajz 13»/s 7 Latin VII. 4, VIII. 4 Történelem III. 3, lic. I. 3 Földrajz 1. 3, lic. II. 2 Műalkotások VIII. 1 20 VIII. o. főnöke A Diákkaptár vezető tanára
12 Hajas Júlia (IX. 1.—II. l-ig) helyettes tanár német-francia 1/2 V2 Német II. 4, IV. 3, VII. 3, VIII. 2, lic. I. 3, lic. II. 3 18 II. o. főnöke
13 Hernai Olga (IX. 1—II. l-ig) óraadó tanár kézimunka 1/2 \'/2 Kézimunka I. 2, II. 2
14 Kabos M. Petra rendes tanár magyar-történelem 18 9 Magyar lic. I. 3,11. 3 Internátusi igazgató A tanári és ifjúsági könyvtár őre
9
| Sorszám Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított? j Heti óraszám
A tanár neve Minősége Képesítése | összesen ennél az intézetnél Jegyzet
15 Kasza Imre (II. 1-től) óraadó hitoktató hittan 1/2 1/2 Hittan 1.2, II. 2, III.2.IV.2 8
16 Kiss Irén helyettes tanár testnevelés 1 1 1 Testnev. 1.3, II. 3, III. 3, IV. 8, VII. 3, VIII. 2, lic. 1.2, V. 2 21 A Sportkör vezető tanára A tornaszertár őre
17 Kerekes Irén óraadó tanár zongora 2 2 Zongora lic. 1.1, II. 1 2 Városi Zeneiskolai tanár
18 Kovács Sándor (IX. 1.—II. l-ig) óraadó hitoktató hittan 1/2 1/2 Hittan I. 2, II. 2, III. 2, IV. 2 8
19 Kugler Sándorné rendes tanár mennyis^gt. fizika 12 12 Mennyiségt. III. 3, VII. 3, VIII. 3, lic. I. 3 Fizika III. 1, VII. 4, VIII. 4 21 A III. o. főnöke A fizikai szertár őre
20 Mllnkó Klára óraadó tanár hegedű 1 1 Hegedű lic. II. 1 1 Városi Zeneiskolai tanár
21 Noll József óraadó tanár rajz 33 l\'/a Rajz 1. 2, II. 2, lic. I. 2, II. 2. 8 Főgimn. tanár A rajzszertár őre A művészi rajz vezetője
22 Nyáry Rudolfné helyettes tanár történelem, földrajz 21/2 Történelem IV. 3, VII. 2, VIII. 3, lic. I. 3, Földrajz 11. 4, llt. 2, VII 1, lic. I. 3 Műalkotások VII. 1 22 IV. o. főnöke Földrajzi szertár őre Ifj. Vöröskereszt vezető tanára
23 Perjés Istvánné rendes tanár természetrajz, kémia 11 11 Terin, rajz I. 2, 11. 2, lic. 1.3,11. 3 Vegytan IV. 3, Egészségtan IV. 1, VIII. 1, Természettan lic. II. 3 Oszt. fői óra lic. 1 19 Lic. I. o. főnöke A természetrajzi szertár őre
24 Rajczy László né (II. 1-tól) óraadó tanár ének V2 1/2 Ének 1.2, II. 2, III. 1, lic. I. 1, II. 1 7 Városi Zeneiskolai tanár
25 Rácz Alajos óraadó tanár ének 1/3 1/2 Ének I. félévben I. 2, 11. 2, III. 1, lic. 1.1, II. 1 Karének I—VIII. 3 3 Áll. polg. iskolai tanár
26 Reisz György óraadó tanár német-latin 6 31/2 Német III. 3 I. félévben VIII. 2 2 Kegyesr. tanár
27 Somogyi Márta óraadó tanár kézimunka 1 1 Kézimunka III. 2, IV. 2, lic. I. 2, II. 2 8
28 Szikrai Ferenc óraadó tanár latin-magyar 6 l\'/2 Magyar IV. 4 4 Kegyesr. tanár
29 Thámos Irén óraadó tanár magyar-német 1/2 1Í2 Német II. 4, III. 3, IV. 3, lic. 1.3, II. 3 16 II. o. főnöke
10
A rendkívüli tárgyak tanárai:
Atlasz Hona, a rk. francia nyelv tanára. Noll_József, a művészi rajz tanára. Kiss Irén Judit, a jav. torna tanára.
A nem katolikus vallású tanulók hitoktatói:
Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, ág. h. ev. hitoktató. Pomóthy Dezső, ref. lelkész, ref. hitoktató. Winkler Ernő dr. főrabbi, izr. hitoktató.
Iskolaorvos:
Morandini Kornélné dr. Fodor Erzsébet.
A tanárok társadalmi tevékenysége.
Dr. Molnár Antal a Kat. Középisk. Tanáregyesület, Országos Tanáregyesület tagja, részívott a kanizsai iskolák ifjúságának és a katonák gyóntatásában, a katonai barakban vasárnaponként szentmisét és prédikációt tartott. A Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tagja.
Dr. Birkás Ferenc, a kat. legényegylet vezetője ; kfulturális és szociális irányú előadásokat tartott különböző egyesületekben és társadalmi mozgalmakban. Részt vesz a rehabilitációs ügyek kivizsgálásában ; a Zrínyi Irodalmi Kör választmányi tagja.
Grnjber József az intézet diákmiséit mondja hétköznapokon.
Szikrai Ferenc előadott a Szülők Iskolájában ; a városi sakkversenyek az ifjúsági csoport vezetője volt. Segített a levonták, katonák, leánygimná-zisták gyóntatásában ; misézésbon a szükséghez képest segített a rendházon kívül. A Zrínyi Irodalmi Körben előadást tartott.
Kugler Sándorné a Természettudományi Társulat tagja.
Nyáry Rudolfné a Történelmi Társulat tagja.
Iskolai hatóságok.
Az intézet fenntartója : Notre Dame női kanonok- és tanítórend.
Intézeti főnöknő : Biztos M. Margit.
Az iskola a Kat. Iskolai Főhatóság igazgatása alatt áll, melynek elnöke Serédi Jusztinián, bíboros hercegprímás, esztergomi érsek.
Egyházmegyei főhatósága : dr. Czapik Gyula, veszprémi megyéspüspök.
Hitoktatási püspöki biztos : Vajay József esperes-plébános.
Kat. tanügyi elnök-főigazgató : dr. Kürthy Menyhért 0. C., c. tanlü kir. főigazgató.
Dunántúli kerületi katolikus tanügyi főigazgató : Milakovszky László.
Az állami felügyeletet gyakorolja : Szinnyei Merse Jenő m. leír. vallás-és közoktatásügyi miniszter.
Tanker. kir. főigazgató : dr. Simon László.
11
Iskolánk az 1942—43. iskolai évben.
1. Az iskola átszervezésének megindítása. A VMK 62.32-2/1941. V. 3. ü. o. számú engedélye alapján ez évben folytattuk) a leánygimnázium fokozatos átszervezését az 1938 : XIII. t. c. 5. §. \'(3.) bekezdésén alapulói nőnevelő intézetté. Az 1942—43. tanévben a líceum II. osztálya is megnyílt
a gimnázium VI. osztálya helyett.
2. Az iskolai munka menete. Szeptember 1-én alakuló ¡értekezletet tartottunk. A javító-, mjagán- és különbözeti magánvizsgálatok \\2-án, 3-án és 4-én, a pótbeíratások 5-én és 7-én .voltak. Az ünnepélyes évmeg!-nyitót szentmisével és Veni Sanctéval 8-án tartottuk meg, utána elvonulás következett a nemzeti zászló előtt. 9-én kihirdettük a fegyelmi .szabályokat és megkezdtük a rendes előadást. 9—11-én, majd 12-én a szeptemberi\' érettségi vizsgálatot tartottuk meg. Az 1942. december 20-tól 1943. január 24-ig tartó szünet kivételével a rendes tanítás 1943. június 2-ig "bezárólag zavarj-talanul folyt. Az összefoglalások június 4., 5., 7., 8. napjain történtek, június "ll-én kiosztottuk a Tanulmányi Értesítőket, majd június 12-én megtörtént\' a teíratás. A VIII. osztályban a rendes tanítás és összefoglalás a "Rendtartás szerint történt, az érettségi\'vizsgálat Írásbeli része május 17—18—19., szóbeli része június 4—5., 7. napjain folyt le. Magánvizsgálatokat a\'VIIL osztályban május hó 6—10, az évvégieket pedig június 7—9-én tartottuk.; Az iskolaévet június ll-én Te Deum-mal fejeztük be.
3. Változások a tanári testületben. Kabos M. Petra helyett, aki 1936-tól 1942. októberig annyi ügybuzgalommal és hozzáértéssel vezette nehéz éveken át mint igazgató az intézetet, dr. Czapik Gyula veszprémi, megyéspüspök úr örtagymél tósága dr. Molnár Antal budapesti érseki gimnáziumi rendes tanárt nevezte ki 8754/1942. T. sz. a. az intézet igazgatójává.
Kovács Sándor óraadó hittanár katonai szolgálatra távozott, óráit Kasza Imre káplán vette át.
A Megyéspüspök Ür önagyméltósága Atlasz Ilona latin-francia-német szakos oki. középiskolai tanárt, Hajas Júlia német-francia szakos oki. középiskolai tanárt és Kiss Irén Judit testnevelési tanárt az intézethez\' helyette tanárokká nevezte ki. Hajas Júlia Humboldt ösztöndíjjal 1943. február 1-én Németországba távozott, németóráit dr. Bittera Zoltánné Csík Stefánia német-francia szakos oki. középiskolai tanár, Reisz György latin-német szakos oki. középiskolai kegyesrendi tanár a KTF és Thárnos \'"Irén oki. polg. Jsk. nyelvszakos tanár VKM engedéllyel látták el. E helyütt is hálás köszönetet mondunk Zimányi Gyula kegyesrendi rendfőnök, főrendiházi tag Önagy-méltóságának jóságáért, mellyel megengedte, hogy a helybeli kegyesrendi tanárok intézetünkben annyi szolgálatkészséggel taníthassanak.
4. Iskolai látogatások. Milakovszky László kat. tanügyi főigazgató úr 1942. november 13., 14., 16., majd 1943. jan. 28-30-ig dr. Simon László, a szombathelyi tanker. kir. főigazgatója vizsgálta felül az intézet nevelő-oktató munkáját Bozzay Erzsébet testnev. tanúim, felügyelő 1943. április \\16-án figyelte meg az intézet testnevelési oktatását.
5. Valláserkölcsi, hazafias és szociális nevelés. Az iskolafenntartó Rend hivatásának megfelelően minden alkalmat felhasznál, hogy önzcjtlen, finom női lelkiségtől áthatott életre nevelje növendékeit. Világnézeti alapon végeztük a jellemnevelés magasztos feladatát. A hittanár vasárnapi .szentbeszédei, Gausz Tibor S. J. és Horváth József polg. isk. hittanár iáprilis
12
1—4-ig tartott szentgyakorlatai, az októberi rózsafüzér-ájtatossag, a májusi litániák, a közös gyónások, a gyakori szentáldozások, a nyári időben, a mindennapi diákmisék voltak a valláserkölcsi nevelés szolgálatában, a tanítási munka keretében.
A hazafias lelkület kialakítására szolgáltak a megtartott ünnepségek, megemlékezések. Szociális munkánkról az ifjúsági egyesületek adnak számot.
6.Természetvédelem. A Madarak és Fák Napját osztályonként),tartottuk meg helybeli k irándulások keretében.
7. Iskolai Ünnepségek a Mária Kongregáció és az önképzőkör rendezésében a következők voltak : októjber 6-án gyászünnepély, október utolsó vasárnapján Krisztus Király ünnepe, november 19-én Szent .Erzsébet ünnepe. Március 15. Anyák napja. Május 23-án a városháza dísztermében önképzőköri diszgyűlés keretében ünnepeltük meg Zrínyi Ilona születésének 300 éves évfordulóját.
8. Tanulmányi kirándulások. Szeptember, október hónapban csoportos kirándulások voltak a felső osztályok számára Badacsony, Keszthely, för-hénci szüret, az alsóbb osztályosok számára Homokkomárom, Felső-erdő. A téli hónapokban a VIII. osztály meglátogatta a Dráva Völgyi Vili. Társ. telepét, a Hl. osztály a Városi Muzeumot, a lic. II. \'osztály megnézte az óvodát, csecsemőotthont. A tavaszi hónapokban Keszthely, Hévíz és Balatonfenyvesre rándultak ki a felsőbb osztályosok. A liceumjíl. osztály piactanulmányozást is végzett, a gimnázium I. osztálya lakóhely-ismeret végett kétszer a városban volt, az alsóbb osztályosok többször tartották természetrajzi órájukat a határban. Május utolsó napjain az egész intézet csoportokban vett részt Lazsnakon tüdőátvilágításon.
9. Filmoktatás. A levetített filmek főleg a természettudományi tárgyiakhoz kapcsolódtak. Az elmúlt iskolai évben 26 filmet vetítettünk le.
10. Adományok, jutalmak. A VKM 128.327/1942. VI. 1. rendeletével 1.00 P közalkalmazotti segélyt kapott Magyar Irén VII. o. tanuló. A Dunántúli Gazdasági Szeszgyárosok Rt. 65 P-ős adományát Vandra Edit VIII. o. tanuló kapta. A Nagykanizsai Bankegyesület és .Délzalai Takarékpénztár Rt. 40 P-ős adományát Lalira Maria II. o. tanuló, Néptakarékpénztár Rt. 20 P-ős adományát Szente Katalin II. o. tanuló kapta meg. A Mária Kongregáció Sípos Magdolna VIII. o. tanulónak és Zborovszky Katalin IV. o. tanulónak 50—50 P-t adományozott. Az Ifjúsági Vöröskereszt a ,hadiárva Pádár Ilona líceum I. o. tanulót 200 P-vei.segítette. -Jeles tanulóink! könyvjutalomban részesültek, melyhez a Fischel könyvkereskedő cég 10 könyvvel járult hozzá. Milakovszky László K. T. Főigazgató Ür a fizikai szertár részére egy elektromos relét ajándékozott. A nemeslelkü adakozók fogadják az intézet hálás köszönetét.
Végzett tanítási anyag.
Az I—II—III—IV. és Vll—Vili. osztályban & leánygimnáziumi anyagot, a liceum I—II. osztályban a leányliceumi anyagot .végeztük a VKM rendelete szerint.
13
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Német társalgás 2 csoportban: alsó fokon a mindennapi élet köréből vett társalgási gyakorlatok, kis mesék, énekek képezték az órák tárgyát.
Heti két órában 20 tanuló vett részt a társalgási órákon a következő eredménnyel :
Berényi Jolán g. I. o. ^(1) Horváth Ilona I. o. (3)
Egyed Mária I. o. (3) Jáger Teréz I. o. (2)
Erdélyi Teréz I. o. (3) Madarász Éva g. I o. (2)
Engelleiter Éva g. I. o. (1) Molnár Zsuzsanna I. o. (2)
5 Farkas Gizella I. o. (ÍJ 15 Papp Mária g. I. o. (1)
Ferencz Edit I. o. (3) Paulovits Gabriella I. o. (2)
Géczi Erzsébet g. I. o. (1) Schless Gertrúd I. o. (2)
Gócza Margit I. o. (2) Sneff Júlia g. 1. o. (2)
Gombás Klára I. o. (3) Tiittő Amália I. o. (3)
10 Horváth Ida g. I. o. (2) 20 Batiszweiler Irma II. o. (1)
Haladó csoportban heti 2 órában 13 növendék vett részt az órákon. Könnyebb német irodalmi szemelvényeket fordítottak, stílusgyakorlatok képezték az órák anyagát. Résztvevők :
Bakó Mária lic. I. o. (3) Ifftsits Erzsébet lic. II. o. (2)
Balassa Irén lic. I. o. (2) Kosaras Ottilia lic. I. o. (2)
Balogh Ilona lic. I. o. (1) 10 Magyar Ilona lic. II. o. (1)
Baumgarten Éva lic. I. o. (2) Ónódi Mária lic. I. o. (1)
5 Fehér Gabriella g. IV. o. (1) Serman Mária g. IV. o. (1)
Fehér Ilona g. IV. o. (1) Trájer Ilona g. IV. o. (2)
Héjjá Klára lic. I. o. (3)
Francia nyelv. Líceum 1. osztály .- heti 2 órában megismerkedtek az iskolai életre, emberi testre, táplálkozásra, az év felosztására, az otthonra vonatkozó szókinccsel és társalgási gyakorlatok alakjában gyakorolták be. A résztvevők száma 12, a következő eredménnyel :
Bedő Ilona (2) " Ónódi Mária (3)
Cseh Gabriella (3) Pádár Ilona (1)
Gulyás Irén (3) Rády Mária (1)
Hetesi Magdolna (1) 10 Sándor Klára (3)
5 Kiss Gabriella (2) Sebestyén Xénia (1)
Mecsek Margit (2) Tóth Anna (1)
Liceum II. osztály : heti 2 órában a mindennapi életből vett jeleneteket, Sainte Jeanne d\'Arc, a troubadour-okról, kis történeteket, történelmi anekdotákat, költeményeket és énekeket tanultak. 6 növendék vett részt azt órákon a következő eredménnyel :
Gyergyák Rózsa (2) Kovács Mária (1)
Hegyi Erzsébet (1) 5 Miszer Etelka (1)
Horváth Klára (2) Rózsa Erzsébet (3)
Művészi rajz két csoportban: kezdőknél a helyes vonalrajz, gyakorlás, foltfestés, síkformák és egyszerű tárformák rajzolásával foglalkoztak. Résztvevők száma 3, a következő eredménnyel :
Agulár Éva g. I. o. (11 Kreiner Róza g. I. o. (1)
Berényi Jolán g. I. o. (3)
Haladók csoportjában egyszerű csendéleti tárgyak rajzolása, képszerű összeállításban is. Gipszfejek rajzolása és festése. Résztvevők száma 3, eredmény :
Kreiner Hedvig 111. o. (1) Zborovszky Katalin IV. o. (1)
Somogyi Klára VII. o. (1)
14
Rendkívüli torna. Heti 2 órában gyakoroltak a növendékek. Főcél a
hanyag, rossz testtartás javítása és az ügyesség továbbfejlesztése. A résztvevők névsora és érdemjegyeik :
Deák Ilona II. o. (1) Cságoly Magdolna I. o. (1)
Ihárosi Ilona II. o. (1) Erdélyi Teréz 1. o. (Íj
Országh Katalin II. o. (1) Engelleiter Éva I. o. (1)
Agulár Éva I. o. (1) Matics Rózsa I. o. (l)
5 Berényi Lola I. o. (2) 10 Vargha Mária I. o. (1)
Karének. Az énekkar életében az 1942—43. iskolaév döntő fordulatot jelentett. A 116 tagu énekkar vezetését Rácz Alajos oki. karnagy személykiben szakember vette át és így minden lehetőség magvolt az énekkar fejlődéséhez.
Az énekkar mindjárt az év elején az önképzőkör mintájára kis egyesületté tömörült és tisztikart választott. így lett az ifjúsági vezető Beiger Ilona\' VIII. o. tanuló, majd annak az énekkarból való kilépése után Pusztai Melánia VII. o. tanuló. Ezenkívül minden osztályból választottak egy osztályvezetőt és egy rendűzőbizottsági tagot. Ezek mind lelkes segítői voltak az énekkart vezető tanárnak.
Az énekkar úgy az egyházi, mint a világi éneklés terén egyaránt szíjp eredményt ért el. Szerepelt minden intézeti ünnepségen. Gyakran énekelt a helybeli templomok kórusain. Énekelt az orosz harctérről hazaérkezett katonák tábori miséjén, a városháza dísztermében a Zrínyi Ilona emlékünnepen, a kiskanizsai hősök ünnepségén, a nagykanizsai és kiskomáromi kerület tanítóinak gyűlésén. Legkiemelkedőbb szereplés volt 1943. május hó 30-án a helybeli Jézus Szíve templomban. Nagyszabású egyházi enekhangverseinyt tartottak, melyen minden helybeli iskola énekkara résztvett. Az énekkar nagy hangterjedelmével, színes és művészi éneklésével dicsőséget szerzett intézetének.
Ifjúsági egyesületek.
1. Mária Kongregáció. Hitvédelmi, missziós, sajtó és szociális szakosztályokban működött. Munkadélutánjaink voltak, melyeken 22 kistestvérnek,. 20 honvédcsaládnak készült meleg ruha és jutott karácsonyfa. A bajtársi egyesület keretében 20 családot látogattunk meg. A sajtószakosztály .karácsonyi könyvvásárt rendezett 1500 P • forgalommal. Március hó 25-én tagfelvételt és fogad alom megújítást tartottunk, amikor körünkben üdvözölhettük dr. Simon György veszprémi nagyprépost urat, aki a felvételi szertartást végezte.
2. Leánycserkészet. Intézetünkben a 238. sz. árpádházi Boldog Jo-lánta cserkészcsapat működik. Ez évi munkánk : fiatal anyák részére baba-kelengye-gyüjtés és a fronton levő katonak részére éle lom, meleg holmi, könyv gyűjtése és elküldése.
3. Ifjúsági Vöröskereszt. Az idő szellemének megfelelően fokozott áldozatkészségre, lemondásra és türelemre szoktatta tagjait. Harcoló katonáink részére készítettünk meleg holmikat, sebesült honvédeink megsegítésére rendeztünk több zártkörű előadást. A tagsági díjakból és, az előadás; jövedelméből a zalaegerszegi honvédkórháznak két rádiót,, a kaposvári és nagykanizsai sebesült katonáknak 60 darab olvasót ajándékoztunk. Pádár Ilona hadiárva li-eeum J. o. tanulónak 200 P segélyt ajánlottunk fel.
15
4. Önképzőkör. Négy szakosztályban dolgoztunk. Volt 12 rendes, 1 alakuló és egy zárógyűlés. Tanév végén a Zrínyi Irodalmi és Művészeti Kői\', égisze alatt nyilvános diszgyűlést rendeztünk Zrínyi Ilona születésének 300 éves évfordulóján a városháza dísztermében. A Zrínyi Kör ez alkalommal osztotta ki a pályanyertesek díjait : Horváth Marianna VII. vp. I. díj, 40 P, Strebelovszky Margit VII. o. II. díj, 30 P, Pusztai Melánia, Masztnak Stefánia, Lengyel Klára, Páhy Mária, Magyar Irén, R átkai Mária VII. o. tanulók könyvjutalomban részesültek.
5. Diákkaptár. Tagjai az I VII. o. tanulói. A munkakedv leginkább a gyűjtő és vállalkozó munkában nyilvánult meg. A gyűjtőmunka etedménye : 2 q papír, 25 kg. rongy, 5.5 kg. \'almamag, 7 q vadgesztenye. Betétejt\' üs7> szege május hónapban : 515.82 P. A 6. szí, fiók farsangi, előadást rendezett, melynek jövedelméből 250 P-t sebeisült honvédeink javára fordított.
6. Segítő Egyesület. Az egyesület második éve működik, s egyelőre csak könyveegélyhen tudta részesíteni az arra rászoruló növendékeket. Az 1942/43. iskolai évben kiadtunk használatra 177 db könyvet. Az egyesület vagyona ; 53.62 P.
7. Sportkör. Intézetünk sportköie 1942. októberében alakmí újra. Neve : »Nagykanizsai Notre Dame leánygimnázium Baldog Kinga Sportköre«. Működő tagok száma 80. Szakosztályok : torna, atlétika, játék.
1942. november 29-én résztvettünk a szombathelyi ifjúsági jelvényszerző torna versenyen. Ezüst jelvényt szerzett Danitz Blanka VIII. és Elek Irén VI11. o., bronz jelvényt Páhy Mária VII. és Hegyi Erzsébet VI. o. tanuló.
Március folyamán zsinórlabda körmérkőzést tartottunk alsó és felső korosztályok részére. Felső korosztályban győzött a VI. o., alsó korosztályban a III. o. csapata.
A sportkör vagyoni helyzete : Előző évi maradvány 70 f. Jelen tanévben befolyt összeg:\' 606.30\' P. Kiadás: 590.58 P. (Maradvány: 15,72 P.)
16
Könyv- és szertárak.
Gyarapodás az 1942/43. isk. évben.
1. Bútorzat. Idei beszerzés 30 db támlásszék és 1 asztal 338 P értékben.
2. Házi és irodai felszerelés. Zongoratakarókat és szőnyegeket vettünk 194.34 P értékben.
3. Könyvtár, a) Tanári könyvtár. Gyarapodás a jelen iskolai év folyamán 22 kötet 272 P értékben.
b) Ifjúsági és önképzőköri könyvtár. Gyarapodás 3 kötet 15.45 P értékben.
c) Kongregációs könyvtár. Vallásos tartalmú, lelki életre nevelő könyveket vettünk. Gyarapodás 8 kötet 27.90 P értékben.
4. Történelmi szertár. Üj beszerzés a jelen iskolai év folyamán nem volt.
5. Földrajzi szertár. Üj beszerzés nem volt.
6. Természetrajzi szertár. Üj beszerzés nem volt.
7. Természettani szertár. Gyarapodás 8 db, 241 P értékben.
8. Rajzszertár. Üj beszerzés nem volt.
9. Zene- és énekszertár. 3 db pianino 8000 P értékben.
10. Kézimunkaszertár. Üj beszerzés nem volt.
11. Tornaszertár. A régi gramofont kicseréltük kombinált gramofonra 114 P költséggel.
Iskolai felszerelések értéke
az 1942. dec. 31-i állapot szerint.
Tételek Gyarapodás Állomány
Vétel Ajándék Érték Darab Érték
darab pengő fill. pengő |fill.
Bútorok — .... ... ... ......... 31 _ 338 _ 525 14223 48
Házi és irodai felszerelés......... 1 — 156 10 251 1494 08
Tanári könyvtár ... ... ......... 75 28 750 80 1718 9308 30
Ifjúsági és önképzőköri könyvtár ... 25 — 112 40 1258 3481 54
A Mária-kongr. és Szívgárda könyv- 20
tára .......- ... ......... 50 6 133 84 582 1262
Tört. és műv. tört. szertár ...... — — — — 704 2783 20
Földrajzi szertár ... ......... ... 18 — 167 20 118 866 10
Idegennyelvi szertár ... ......... — — — — 10 38 —
Természetrajzi szertár ... ... ... 54 — 262 60 356 1484 24
Természettani szertár............ 7 — 191 70 247 4022 54
Mennyiségtani szertár............ — — — — 8 45 —
Rajzszertár .................. — — — — 156 453 45
Zene- és énekszertár ... ... ... — 2 — 5200 — 353 7561 95
Kézimunkaszertár ............ 4 — 15 — 6 263 —
Tornaszertár ... ............... 10 280 — 169 4421
17
y
A tanulók érdemsorozata.
A számok és rövidítések magyarázata : 1 = jeles, 2 = jó, 3 = elégséges, 4 = elégtelen; ím = felmentve; tdm. = tandíjmentes; (í) = internátusi növendék; reí. = református; ev. = evangélikus ; izr. = izraelita. A róm. kat. tanulók vallása nincs jelezve. A kitűnő rendű tanulók nevét vastag betűkkel, a jeles rendűekét dőlt betűkkel jeleztük.
I. osztály.
Osztályfőnök: Atlasz Ilona.
Tantárgyak Ált.tanulm. eredm. Tandíj (pengő)
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet ; Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Föld- és néprajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz és mííalk. ism. Testnevelés Ének Kézimunka Karének
Agulár Éva 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Balog Piroska 1 1 1 2 2 3 2 3 3 2 1 3 _ 3 100
Herényi Jolán 1 2 1 3 3 2 1 3 3 3 1 2 _ 3 100
Bérezés Mária 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 1 _ 2 100
5 Cságaiy Magdolna i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Egyed Mária i. 1 2 1 3 3 3 2 3 3 2 1 2 _ 3 100
Engelleiter Éva i. 1 2 1 1 2 2 2 3 2 1 1 1 — 2 100
Erdélyi Teréz j. 1 1 1 2 2 3 1 3 3 1 1 2 _„ 3 100
Farkas Gizella 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 l! 100
10 Felső Gizella 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 100
Ferencz Edil 1 2 1 2 3 3 3 3 2 2 1 2 — 3 100
Gárdonyvári Gabriella i. 1 2 1 2 3 3 2 2 3 2 1 2 — 3 100
Géezi Erzsébet i. 1 1 1 1 1 2 1 í> 2 1 1 1 1 2 100
Góeza Margit 1 2 1 2 2 3 2 3 3 1 1 2 _ 3 100
15 Gombás Klára 1 2 1 1 3 3 1 3 3 1 1 2 1 3 100
Gombos Bernadette 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 1 1 _ 2 100
Gondos Ágnes i. 1 1 1 2 2 3 2 3 2 2 1 1 — 3 100
Holeez Terézia 2 3 2 2 3 3 2 3 3 1 1 3 _ 3 1001
Horváth Ida i. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 _ 2 100
20 Horváth Ilona i. 1 3 1 3 3 3 3 3 3 ím 1 2 1 3 100
Hunyadi Erna i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 - 1 100
.láger Terézia 1 2 1 2 2 3 2 3 2 1 1 2 - 3 100
Kreiner Róza izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Kudlik Márta 1 2 1 3 1 3 2 2 2 1 1 2 _ 3 100
25 Lukasics Danica 1 1 1 2 2 3 3 3 2 1 1 1 — 3i 100
Lutz Luca i. 1 1 1 2 2 2 1 2 2 ím 1 1 — 2\' 100
Madarász Éva 1 1 1 2 1 3 1 2 1 1 1 2 — 2 100
18
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Tantárgyak Ált.tanulm.eredm. Tandij (pengő)
Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Föld- és néprajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz és möalk. ism. Testnevelés Ének Kézimunka Karének
Mátios Rózsa 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 100
Molnár Sára 1 1 1 3 1 2 1 1 1 2 — 2 100
30 Molnár Zsuzsanna 1 2 2 2 2 2 1 1 2 1 2 100
Nagy Mária ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 100
Nemecz Ilona i. 1 1 2 2 1 2 í 1 1 1 — 2\' 100
Németh Magdolna 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 100
Papp Mária i. 1 1 1 2 2 2 2 1 1 1 — 2 100
35 Paulovils Gabriella 1 1 2 2 2 2 3 2 1 1 1 — 2 100
Schless Gertrúd i. 1 1 2 3 3 3 3 3 fm 1 1 — 3 100\'
Simon Klára i. 1 1 2 2 2 2 2 2 fm 1 1 — 2 100
Sneff Júlia 1 2 3 3 2 3 3 2 1 2 — 3 100
Szablyás Erzsébet 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 1 2 100
40 Szakái Katalin 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 2 100
Szlavkovszky Éva i. 1 1 2 1 3 2 3 2 2 1 2 — 3 100
Tegzes Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Tüttő Amália 2 2 3 3 2 3 3 1 1 3 — 3 100
Vargha Mária 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 100
45 Vodinák Etelka i. 1 1 3 3 3 2 3 2 2 1 1 — 3 100
Weinrich Éva 2 2 1 3 3 3 3 3 3 lm 1 1 3; 100
Kimaradt: Sinkó Margit.
II. osztály.
Összesen : 46.
Osztályfőnök: Thdmos Irén.
Tantárgyak Ált.tanulm.eredm. Tandíj (pengő)
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Föld- és néprajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz és müalk. ism. Testnevelés Ének Kézimunka Karének
Batiszweiler Irma 2 1 1 2 2 1 3 1 2 fm 1 2 2 100
Danitz Aranka 1 2 1 3 3 3 3 3 2 fm 1 2 — 3 100
Deák Ilona 2 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 2 100
Doklea Mária i. 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 1 1 1 2 100
5 Farkas Irén i. 1 1 1 3 3 2 3 3 2 fm 1 1 1 3 100
Fider Emilia 1 3 1 2 3 2 2 3 2 1 1 1 1 3 100
19
Tantárgyak Ált.tanulm.eredm. Tandíj (pengő) -,-!
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Föld- és néprajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz és müalk. ism. Testnevelés Ének Kézimunka Karének
Filák Margit 1 3 3 3 3 2 3 1 1 1 1 3Í 100
Goron Izabella ref. 1 3 2 2 2 1 2 1 1 2 _ 2 100
Halász Gabriella i. 1 2 1 1 2 2 2 1 1 1 1 2 100
10 Horváth Éva 1 2 2 2 1 2 2 2 1 2 1 2 100
Horváth Olga 1 3 3 3 1 3 2 1 1 2 1 3 100
Horváth Szylvia 1 2 2 3 2 3 3 2 1 2 1 3 100
Ihárossi Ilona ref. 3 3 4 3 2 3 3 1 1 1 — 4 100
Kászli Borbála 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 2 1 1 100
15 Kovács Gizella 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 100
Rurcz Jolán i. 1 3 3 2 2 3 2 2 1 2 — 3 100
Lakó Veronika i. 1 3 3 3 2 3 3 1 1 3 1 3 100
Lálics Mária i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Lenkovics Júlia 1 3 3 2 2 3 2 1 1 2 — 3 100
20 Lontay Ivetta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Madarász Mária 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 2 100
Miksiltz Bibiiana 2 3 3 3 3 2 2 fm 1 2 — 3 100
Molnár Irma 1 3 3 2 3 3 2 2 1 2 — 3 100
Országh Katalin 1 2 2 1 2 1 2 1 1 1 — 2 100
25 Retkes Anna 2 3 3 2 1 3 2 1 1 1 1 3 100
Reisch Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Réti Éva 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 100
Siklósi Irén i. 1 3 3 2 2 3 2 2 1 2 1 3 100
Szabó Edit 2 3 3 3 2 3 3 1 1 2 1 3 100
30 Szabó Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Szente Katalin i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Szollár Gizella 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 — 2 100
Tálos Erzsébet 1 3 2 2 2 2 2 1 1 1 — 2 100
Tordasi Magda i. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 100
35 Tóth Anna Mária i. 1 3 2 1 2 2 2 1 1 1 1 2 100
Tóth Magdolna i. 1 2 1 1 2 2 2 2 1 1 — 2 100
Tóth Mária i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Vitális Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Kimaradt ; Evers Irén
összesen : 38.
20
III. osztály.
Osztályfőnök : Kugler Sándorné.
Tantárgyak Ált.tanulm.eredm. Tandíj (pengő) -1
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Föld- és néprajz | Latin nyelv Német nyelv Természettan Mennyiségtan I fiajz és müalk. ism. I Testnevelés Ének | Kézimunka Karének
Ács Erzsébet 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 1 1 2 1 2 160
Balázs Márta i. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3 1 2 1 1 100
Barabás Margil 1 1 1 3 2 1 3 3 2 1 3 2 2 1 — 3 160
Bánfalvi Zsuzsanna i. 1 2 2 3 2 3 3 3 2 3 2 1 1 2 1 3 100
."> Dene Jolán ref. 2 2 2 3 3 3 3 2 3 3 2 1 1 1 1 3 160
Gombos Ildikó 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Groszinger Éva 1 2 1 2 1 2 3 2 2 3 2 ím 1 1 1 3 160
Hortobágyi Ida 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 Ipa 1 1 — 1 160
Horváth Judit i. 1 2 1 1 1 1 2 1 2 2 3 1 2 2 — 2 100
10 Istványi Éva 1 3 1 2 2 2 3 2 2 3 3 1 2 2 — 3 160
Jakab Katalin 1 1 1 2 2 2 3 O £- 2 2 1 1 1 2 1 2 160
Kreiner Hedvig izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Lutz Ilona i. 1 2 1 2 1 2 3 1 2 2 2 1 1 2 1 2 100
Mironiczky Edit 2 2 1 3 3 3 3 3 2 3 2 1 2 1 1 3 160
15 Miszer Inna i. 1 1 1 3 2 3 3 2 2 3 1 1 1 1 3 100
Nemecz Blanka i. 1 1 1 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 1 — 3 100
Paragi Magda 1 1 1 3 3 3 3 3 2 3 2 1 1 1 1 3 160
Pető Magda 1 2 1 3 3 3 4 3 3 3 2 1 2 1 — 4 160
id. Pfeiffer Gizella 1 2 1 3 2 2 3 2 3 3 2 1 2 1 — 3 160
20 ifj. Pfeiffer Gizella 1 2 1 3 2 2 3 2 2 2 2 2 1 1 1 3 160
Pohl Mária 1 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 160
Rein Klára 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2 160
Steffi er Terézia i. 2 3 2 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 1 — 3 ioo;
Szemes Anna 1 1 1 2 2 2 3 1 2 2 1 í 1 1 1 2 160
25 Tegzes Mária 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 1 2 160
Viola Zsuzsanna 1 1 1 2 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 160
összesen : 26.
IV. osztály.
Osztályfőnök : Nyáry Rudolfné.
H Tantárgyak ¡-7--- Ált.tanulm.eredm. Tandíj (pengő)
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Latin nyelv Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz és müalk. ism. Testnevelés Egészségtan Kézimunka Karének
Bogdán Edit i. 2 2 1 1 2 3 2 2 3 1 1 2 1 1 3 100
Borzsovay Jolán i. 2 2 1 2 2 2 1 1 2 2 1 1 fm — 2 100
Csillag Magdolna 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 — 3 20
Fehér Gabriella i. 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 50
5 Fehér Hona i. 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 50
Fehér Vera 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 — 1 160
Flesch Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Gozdán Róza 1 2 1 2 2 3 2 1 3 2 1 1 1 — 3 160
Hubert Flelka i. 2 2 1 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 1 3 100
10 Kollár Amália 2 2 1 3 3 4 2 3 3 2 1 3 1 — 4 160
Kósa Éva i. 1 2 1 2 2 3 2 2 3 3 1 1 3 1 3 100
Kovács Rózsa i. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 tdm
Láng Vilma 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — 1 160
Lázár Irén i. 1 2 2 3 3 3 2 2 3 2 1 2 2 1 3 100
15 Nemes Éva i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .1 1 1 1 100
Muczer Erzsébet i. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1 2 100
Scheller Klára i. 1 2 1 1 2 2 1 2 2 1 2 1 2 1 2 100
Serman Mária 1 2 2 2 2 3 1 2 3 2 1 2 2 — 3 160
Simig Klára i. 1 2 2 3 3 3 2 2 3 2 ím 2 2 — 3 100
20 Somogyi Ottilia i. 1 2 1 3 3 4 3 3 3 2 1 2 3 1 4 100
Szablyás Ilona 2 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 — 3 160
Szabó Mária 1 1 1 1 2 2 1 2 3 1 2 1 2 — 2 160
Trájer Ilona 2 2 1 2 3 3 3 2 3 2 1 1 3 — 3 160
Ungcr-Ullmann Ilona 1 1 1 1 1 3 1 2 2 2 fm 1 2 — 2 160,
25 Zborovszky Katalin 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 64
összesen : 25.
22
Liceum I. osztály.
Osztályfőnök: Perjés Istvánné.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Tantárgyak Ált. tanúim, eredm. Tandij (pengő)
Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Földrajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Kézimunka Rajz Ének Zene Tesinevelés I Karének
Bakó Mária i. 1 2 2 3 3 3 3 2 3 1 1 1 2 im 1 3 100
Balassa Irén i. 1 2 2 3 3 3 3 2 3 1 2 1 2 2 1 3 100
Balogh Hona 1 2 1 3 3 3 1 2 3 1 3 1 2 1 1 3 100
Baumgarten Éva 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 2 1 2 1 1 2 100
5 Bedő Ilona 1 2 1 2 2 3 2 2 3 1 2 1 2 1 1 3 100
Cseh Gabriella 1 2 2 3 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 1 3 100
Cserpes Irma 1 2 1 3 2 3 2 3 3 1 3 1 3 2 1 3 100
Csesztregi Mária 2 2 2 3 3 3 3 3 4 1 3 1 2 2 1 4 100
Farkasházi Terézia 2 2 1 3 2 3 3 2 3 1 3 1 2 1 1 3 100
10 Gulyás Irén ev. 1 2 2 2 2 2 2 3 1 2 1 1 2 1 2 100
Héjjá Klára i. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 1 2 1 3 2 1 3 100
Hetesi Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Imrei Ilona 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 1 2 _ 2 100
Kiss Gabriella 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 2 1 2 100
15 Kosaras Ottilia i- 1 1 1 3 2 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 100
Kun Mária 1 1 1 2 2 2 2 1 2 1 2 1 3 2 1 3 100
Litvay Piroska 2 2 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 2 100
Magas Margit 1 2 2 2 3 3 2 3 3 1 2 2 1 fm 3 100
Mecsek Margit 1 2 1 1 1 2 2 2 3 1 2 1 2 2 1 2 100
20 Mihalik Ilona 1 1 1 2 2 2 2 1 3 1 1 2 3 2 _ 3 100
Mihalik Magdolna 1 2 1 1 2 2 2 1 2 1 1 2 2 2 — 2 100
Nagy Ibolya ref. 1 2 1 3 3 3 3 3 3 1 2 2 2 2 — 8 100
Nyitrai Margit 1 2 1 2 3 3 2 2 2 1 2 2 2 2 — 3 100
Ónodi Mária 1 2 1 2 2 2 1 2 2 1 2 1 1 1 1 2 100
25 Pádár Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 70
Péli Erzsébet 1 2 1 2 3 2 3 2 3 1 3 2 3 fm — 3 100
Rády Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Reiger Henrietta i. 1 1 2 3 3 3 2 3 2 1 1 2 1 1 _ 3 100
Sándor Klára 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 2 1 2 100
30 Sebestyén Xénia i. 1 2 1 1 1 3 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 100
Schmidt Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Schneff Erzsébet 1 2 2 3 2 2 2 3 3 1 1 2 2 2 _ 3 100
Tóth Anna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 100
Vati G. Ibolya i. 1 1 1 2 2 3 3 3 3 1 2 1 3 2 1 3 tdm
35 Völgyi Margit 1 2 1 2 3 3 2 1 3 1 2 1 2 2 1 3 100
Kimardt: Bakos Lenke, Balassa Erzsébet, Horváth Margit.
összesen : 35.
23
Líceum II. osztály.
Osztályfőnök: Biztos M. Margit.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Tantárgyak Ált.tanulm.eredm. Tandij (pengő)
Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Föld- és néprajz Német nyelv Természetrajz Mennyiségtan Egészségtan Kézimunka 1 Rajz I Ének 1 Zene Testnevelés
Bischoff Kornélia 1 1 2 3 3 3 3 2 3 2 1 2 2 3 fm 2 .100
Boros Éva 2 2 1 3 2 3 2 3 3 2 1 3 1 3 2 3 100
Bnday Erzsébet 1 1 2 2 2 3 1 2 3 2 1 1 1 1 1 3 100
Ferencz Ida 2 3 2 3 3 3 2 2 3 2 1 1 2 3 2 3 100
5 Gyergyák Rózsa 2 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 2 1 1 2 2 100
Hegyi Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 •1 1 1 1 1 1 100
Horváth Klára i. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 1 1 2 100
Ifftsits Erzsébet i. 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 3 1 2 100
Kovács Mária 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 100
10 Kulilcs Zsuzsanna i. 2 2 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 1 2 1 2 100
Lengyel Éva i. 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 100
Magyar Ilona 1 2 1 3 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 100
Miszer Elelka i. 2 1 1 2 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 100
Németh Magdolna 1 2 2 3 3 3 2 2 3 2 2 2 1 3 2 3 100
Í5 Papp Zsófia 2 2 2 3 3 3 2 2 3 2 1 2 1 2 1 3 100
Pásztor Gizella 1 2 2 3 2 2 3 2 3 3 1 3 2 3 1 3 100
Rózsa Erzsébet 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1 1 2 2 2 1 2 100
SzépudVary Piroska 1 2 1 3 2 3 1 2 3 2 1 2 1 3 1 3 100
Takács Ida 1 1 1 3 2 3 2 3 3 3 1 1 1 2 2 3 100
20 Tóth Magdolna 2 3 2 3 3 3 2 2 2 2 1 1 1 2 1 3 100
Vincze Erzsébet i. 1 2 1 2 2 2 2 2 3 2 1 2 1 3 1 3 tdm
Vodinák Veronika i. 1 1 1 3 2 2 2 2 3 2 1 2 2 3 2 3 100
Zábráki Anna 1 1 1 3 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 100
összesen : 23.
24
VII. osztály.
Osztályfőnök: Gesmay M. Carmela.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Kendszeretet Tantárgyak Ált. tanúim. eredm.!| Tandíj (pengő)
Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Föld- és néprajz Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv Természettan Mennyiségtan Műalk. ism. Testnevelés Karének
Dormán Anna 1 1 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 fm 3\' 160
Horváth Marianna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 120
Kiss Ilona 1 2 1 2 2 1 1 2 1 3 3 1 I\'m _ 3 I6O;
Kondíts Mária 2 2 1 2 1 1 3 2 3 3 3 1 1 _ 3 160
5 Lejdli Ida 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 fm — 2 40
Lengyel Klára i. 1 2 1 1 1 1 2 12* 2 2 1 1 1 2 100
Magyar Irén i. 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 1 1 2 tm.
Mastnak Stefánia 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 — 2 160
Nagy Katalin i. 1 1 1 3 3 2 3 3 3 3 3 3 1 1 3 100
lü Nagy Livia 1 2 1 3 2 2 3 2 1 3 3 2 1 — 3 160
Páhy Mária 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2 1 1 __ 2 160
Pápay Zsuzsanna 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — 1 160
Pusztay Melánia i. 1 2 1 1 2 1 3 3 3* 3 3 1 fm 1 3 tin.
Rátkay Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 160
15 Somogyi Klára i. 1 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 lm 1 3 100
Strebelovszky Margit 1 1 1 1 2 1 2 2 1 2 2 1 fm 2 40
* Olasz nyelv összesen : 16.
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Gyánti Erzsébet.
Tantárgyak Ált.tanulm.eredm.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Rendszeretet Hit- és erkölcstan Magyar nyelv Történelem Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv Bölcselet Természettan Mennyiségtan Műalk. ism. Testnevelés Egészségtan Tandíj (pengő]
Baj Ilona 1 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 40
Bedenek Gizella 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 1 3 160
Berlin GabHella 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 fm 1 3 160
Danitz Blanka 1 1 3 3 3 3 8 2 3 3 1 1 2 3 160
5 Ehmann Zsuzsanna i. 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 fm 1 2 100
Elek Irén 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 3 160
Farkas Ilona 1 1 3 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 160
Flesch Ágnes 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 160
Ilimmelsbach Apollónia i. 1 1 3 3 3 1 2 3 3 3 3 fm 1 3 100
10 Horváth Gizella 1 1 3 3 2 2 2 3 3 3 2 2 2 3 160
Klein Edit izr. 1 1 1 1 2 1 1 t 1 1 1 1 1 1 160
Málé Gabriella i. 2 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 1 3 100
Németh Katalin 1 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 1 3 160
Reiger Ilona i. 2 1 3 2 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 100
15 Sípos Magdolna 1 1 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 1 3 80
Somogyi Pálma i. 2 1 2 2 3 2 2 2 3 3 1 fm 2 3 100
Vandra Edit 1 1 1 1 1 1 í 1 1 1 1 fm 1 1 120
Viikies Anna i. 2 1 3 2 2 2 2 2 2 3 i fm 1 3 100
Winkler Szonja izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 ■ 1 1 1 1 1 1 160
összesen : 19.
26
Magántanulók.
Gimn. I. o. Jó: Horváth Marianna róm. kat. 1931., Szakács Györgyi róm. kat. 1931. Elégséges; Kelemen Judit róm. kat. 1932., Vuk Stefánia róm. kat. 1928.
Gimn. III. o. Elégséges: Kunej Emilia róm. kat. 1928. Gimn. IV. o. Jeles: Gajdos Teodóra róm. kat. 1928. Gimn. VI. o. Elégséges: Goda Zsuzsanna róm. kat. 1927. Gimn. VII. o. Elégséges: Varga Mária róm. kat. 1922. Gimn. VIII. o. Elégséges: Varga Mária róm. kat. 1922. Túlnyomókig elégséges: Fentős Mária róm. kat. 1922., Klekner Mária róm. kat. 1924.
Érettségi vizsgálatok.
A szeptember havi teljes érettségi vizsgálatra 2 rendes tanuló jelentkezett.
Az írásbeli vizsgálatok szeptember hó 9., 10. és 11. napjain folytak le.
Tételek: 1. Magyar nyelvből:
a) A magyar nő élethivatása Széchenyi gondolatai alapján. b) Hazánk a kereszténység szolgálatában.
Mindkét tanuló az irodalmi tételt választotta.
Eredmény : 2 elégséges.
2. Német nyelvből :
Fordítási szöveg : A császár halála. Gulácsy Irén : Pax vobis c. regényének VII. fejezete alapján.
Eredmény : 2 elégséges.
•V. Francia nyelvből:
Fordítási szöveg : Csicsó vára.
Eredmény : 1 jó, 1 elégséges.
Mind a két tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A szeptember 15-én megtartott szóbeli érettségi vizsgálatokon Bari,a István nagykanizsai kegyesrendi gimnáziumi igazgató elnökölt, a kormányt dr. Koronczy Teofil székesfehérvári ciszterci gimnáziumi tanár képviselte.
A vizsgálat eredménye : jól érett: 1 ; érett : 1.
Eredmény.
A tanuló neve Magyar nyelv j Történelem Német nyelv Francia nyelv Termsszettan Mennyiségtan Általános eredmény
Faludy Jenőné Mischon Magdolna 3 3 3 3 3 3 érett
Freyslinger Marianna 2 2 2 2 3 2 jól érett
27
A június havi teljes érettségi vizsgálatra 19 rendes és 3 magántanuló jelentkezett.
Az írásbeli vizsgálatok május hó 17.. 18. és 19. napjain folytak le.
Tételek: 1. Magyar nyelvből:
ia) A nő hivatása Madách szerint, b) Az elektronsugárzás gyakorlati alkalmazásai.
A növendékek közül 20 tanuló az, irodalmi tételt, 2 tanuló a fizikai tételt választotta.
Eredmény : I jeles ; 7 jó ; 9 elégséges ; 2 elégtelen.
2. Latin nyelvből:
Fordítási szöveg : Tacitus : Germania, cap. IV., V., VI. 1—2.
Eredmény : 1 jeles ; 5 jó ; 9 elégséges ; I elégtelen.
3. Némc\' nyelvből:
Fordítási szöveg : Karácsony este. (Novellarészlet.)
Eredmény : (! jeles ; 8 jó ; 8 elégséges. j [
Mind a 22 tanuló szóbeli érettségi- vizsgálatra bocsáttatott. A június 1.. 5. és 7-én megtartott szóbeli vizsgálatokon dr. Prónai Lajos c. gimnáziumi igazgató elnökölt, a kormányt pedig dr. Csabai István soproni leánygimnáziumi igazgató képviselte.
A vizsgálat eredménye : Kitüntetéssel érett: 3 ; jelesen érett: 2 ; jól érett : 5 ; érett: 11 ; nem felelt meg egy tárgyból : 1.
Eredmény.
A tanuló neve Magyar nyelv Latin nyelv Német nyelv Történelem Mennyiségtan Természettan Általános eredmény
Baj Ilona 2 2 2 1 2 2 jól érett
Bedenek Gizella 3 3 3 3 3 3 érett
Bertin Gabriella 3 3 3 3 3 3 érett
Danitz Blanka 3 3 3 3 3 2 érett
5 Ehmann Zsuzsanna 1 1 2 1 1 1 jelesen érett
Elek Irén 3 3 3 3 3 3 érett
Farkas Hona 3 2 1 2 2 1 jól érett
Fentős Mária 2 3 3 3 3 2 érett
Flesch Ágnes 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett
10 Himmelsbach Apollónia 3 3 1 3 3 3 érett
Horváth Gizella 3 3 2 3 3 3 érett
Klein Edit 1 2 1 1 1 1 jelesen érett
Klekner Mária 3 3 3 4 3 3 nem felelt meg
Máté Gabriella 3 3 3 3 3 3 érett
15 Németh Katalin 3 3 3 3 3 3 érett
Reiger Ilona 3 3 2 3 3 3 érett
Sipos Magdolna 2 2 2 2 3 2 jól érett
Somogyi Pálma 2 3 2 2 3 2 érett
Vandra Edit 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett
20 Varga Mária 2 3 2 2 2 2 jól érett
Vukics Anna 2 2 2 2 3 2 jól érett
Winkler Szonja 1 1 1 1 1 1 kitüntetéssel érett
Összesen: 22
Statisztika
A tanulók száma és fontosabb adatai.
Adatok Osztályok
I. II. III. IV. Hí. 1.11c. 11.11c. VII. VIII. íi| l-VIII.
a) A tanulók száma Beirt nyilvános tanuló 49 39 26 25 139 38 23 16 19 96 235
Beirt magántanuló... ... •? _ 1 1 4 1 3 1 8
Osztályozott nyilv. tanuló .. ... 46 38 26 25 135 35 23 16 19 93 228
„ magántanuló ... ... 4 1 1 6 — 1 1 3 5 11
„ összes tanuló ... ... 50 38 27 26 141 35 24 17 22 98 239
Ezek közül ismétlő......... .. ... - — - - — - - — — —
Az osztályozott tanulók b) életkor szerint 1933-ban született ... ... ... ... 1 _ _ _ 1 _ _ _ _ 1
1932 „ ... ... ...... 18 — — — 18 ! — — — — — 18
1931 „ ............. 22 19 — — 41 — — — — — 41
1930 „ ........... 5 18 17 — 40 40
1929 „ .......... ... — 1 7 16 24 24
1928 „ ... ... _ — 2 7 9 17 — — — 17 26
1927 „ ... ... ... — — — 2 2 14 10 — — 24 26
1926 „ ... ....... _ — — — — 1 8 10 — 19 19
1925 _ — — — — 3 5 6 12 26 26
1924 „ ... ... _ 7 7 7
1923 „ ... . . ... ... _
1922 „ ... ......... —
c) vallás szeiint Róm. kat................ ... 44 36 22 25 127 33 23 16 17 88 215
Református ... ... ... .. ... — 2 1 — 3 1 — — — 1 4
Ág. hitv. ev. ... ............ 1 — 2 — 3 1 — — — 1 4
Izraelita ... ......... ... ... 1 — 1 — 2 — — — 2 2 4
d) anyanyelve, nyelvismerete Magyar anyanyelvű ... . ... 46 37 24 24 131 35 22 16 18 91 222
Horvát „ ... ... ... 3 1 2 1 7 — 1 — — 1 8
Német „ ... ... ... 1 — — — 1 — — — — _ 1
Csak magyarul beszél ... ..... 42 35 23 23 122 — — — 13 13 135
Magyarul és németül is tud 2 1 1 1 5 — — — 5 5 10
Magyarul és horvátul is tud ... 3 1 2 2 7 1 1 2 9
e) szüleik foglalkozása szerint Közép birtokos............... _ __ 2 _ 2 2
Kisbirtokos ...... ......... 4 6 2 — 12 1 — — — 1 13
Gazdasági tisztviselő, segédszem. 1 1 — 1 3 — — 2 — 2 5
Kisiparos ... ...... ... ... ... 5 — 2 5 12 4 5 3 3 15 27
Ipari v. bányászati tisztviselő ... 1 1 1 1 4 2 — — — 2 6
Egyéb ipari segédszemély ... ... 1 1 1 — 3 — — — — — 3
Nagykereskedő... ... ... ...... — — — — — — 3 — — 3 3
Kiskereskedő ........ ... ... 5 5 3 3 16 4 1 — 4 9 25
Kereskedelmi tisztviselő ... ... — — 1 — 1 — — — — — 1
Egyéb keresk. segédszemély ... Közlekedési nagyvállalkozó\' — — — — — 6 — — — 6 6
Közlekedési kisvállalkozó ... ... _
Közlekedési tisztviselő ... ...... 2 6 — 1 9 4 2 — 6 15
Egyéb közi. segédszemély...... 2 — — 1 3 — 1 2 2 5 8
Köztisztviselő ... ... ... .. 5 11 8 4 28 4 2 2 2 10 38
Tanár, tanitó ... ... ... ... ... 6 4 2 5 17 4 3 2 3 12 29
Más értelmisdoi (orvos, üayvéd, slb.J......... 4 2 3 — 9 1 — 2 3 6 15
Közhivatalban alkalm. altiszt ... 3 — 1 — 4 — — — _ — 4
Katonatiszt ... ... ... ...... — — 1 _ 1 — _ — 1 1 2
Katona altiszt... ... ... ... ... 4 1 1 — 6 3 3 _ _ 6 12
Nyugdíjas köztisztviselő ...... — — — — — 2 1 1 — 4 4
Nyugdíjas altiszt ... ... ...... — — — — — 2 — — 1 3 3
Tőkés, járadékos, háztulajdonos 2 — — 4 6 — — — - — 6
Házicseléd ............... 1 — — — 1 — — — —I — 1
29
Adatok I. II. Osztályok
IlI.jlV. l-IV. l.lle. II. He. VII. VIII. V-llll. i-m
Az osztályozott tanulók í) szüleik lakóhelye szeriül Az iskola székkelyén lakik 22 20 15 12 69 18 15 7 13 53 122
A vármegyében lakik 18 14 8 6 46 11 7 5 5 28 74
Baranya vármegyében lakik 2 — 1 1 1 — 1 1 3 i
Somogy 9 3 3 5 20 5 — 4 2 11 31
Pest — — — — — — — — — - —
Tolna „ „ — 1 — 1 — — 1
Vas — — — 1 1 1
Muraközben „ _ — — — — — — — — —
Budapesten „ — — — 1 — 1 2 2
g) közül bejárók 1. Vasúton, autóbuszon
a) Komárvárosból ... . 1 — — 1 4 1 — — 5 6
b) Újudvarból — 1 1 — — — — — 1
c) Balatonmáriáról — — _ — 1 — — — 1 1
d) Zákányból ....... 1 - — — 1 — — — — — 1
e) Felsőrajkról ... ... ... 1 — — — 1 — — — 1 1
í) Sávolyról ... . — — — — — ■ 1 — — — 1 1
g) Rotorból ... ... ... 1 — 1 - — — — — 1
h) lakás szerint 1. Szülőinél lakik 27 20 19 12 78 28 16 7 13 64 142
2. Rokonainál „ 2 6 — — 8 — — 1 — 1 9
3. Kosztadónál lakik ... ... ... — — — — — — — 3 — 3 3
4. Az intézet internátusában 17 12 7 13 49 7 7 5 6 25 74
(í) ¿mulaszt. 30 óránál kevesebbet mulasztott 22 14 12 11 59 13 7 4 6 30 89
Igazolatl. mulasztott órák száma
Igazoltan „ „ „ 3392 2050 1375 1527 8344 3058 1151 1283 834 5326 14670
j) általános előmenetele Kitűnő rendű ... ... ... ... ... 6 7 1 2 16 5 2 2 3 12 28
Jeles „ ... ... ... ...... 2 4 3 3 12 — 1 1 1 3 15
Jó „ ... ........ ... 18 12 9 8 47 11 6 6 3 26 73
Elégséges „ ..... . ... ... 9 9 6 7 31 10 3 5 4 22 53
Túlnyomóan elégséges... ... ... 11 5 6 3 25 8 4 2 8 22 47
Elégtelen egy tárgyból......... — 1 1 2 4 1 — — — 1 5
„ két „
„ több „ ......... —
k) kózúl r. t. lárjrsl tsn ul
Rendkívüli franciát ... ... ... _ __ ___ _ _ 12 6 _ _ 6 18
Németet iskolán kívül ... ... ... — — — - — — — — — —
Franciát „ „ ... ... ... — 1 1 — 2 — — 1 3 4 6
Angolt „ „ ... ... ... — — — — — — — — 1 1 1
Zenét „ „ — ... ... 8 8 14 10 40 10 5 2 2 19 59
l) közül tandíjat fizet, tandíjmentes 160 pengőt fizetett... ... ... ... _ 17 10 27 __ _ 8 10 18 45
130 „ „ ... ... ... — — — 1 1 — — — — 1
120 „ „ ............ 1 1 2 2
50 „ „ ............ — — — — — — — — — —
100 „ „ ... ... ... - 46 38 8 2 94 33 22 3 6 64 158
96 „ „ ... ... ... ... — — — — — — — — — 1 1
80 „ „ ... ... ... ... — — — 1 1 1 — — 1 2 3
48 „ „ ... ... ... - — — — — — — — — — — -—
40 „ „ .......... - 2 1 3 3
60 „ „ ...... - -
32 ........- ... ... — — — — — — — — — - -
Tandíjmentes .. ... ... ... ... — — — 1 1 — 1 2 — 3 4
1) A magaviselet, a rendszeretet és a tantárgyak tanulmányi eredménye.
Tantárgyak I. Osztályok. — Nyilvános tanulók száma. — Érdemjegyek.
11. III. IV. Lic. I. o. Lic. IJ. o. VII. VIII. Összesen %
jeles ! JÓ ! elégséges elégtelen jeles .ió elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles ! ió elégséges elégtelen ! jeles jó elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó \' elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen
Magaviselet ... ... Rendszeretet ...... Hit- és erkölcstan ... Magyar ny. és irod.... Történelem... ... ... Gazd. és társ. ism. ... Föld- és néprajz Latin nyelv ... ... Német nyelv ... ... Francia nyelv ... ... Természetrajz ... ... Vegytan ... ... ... Természettan ...... Mennyiségtan ...... Rajz és műalk. ism.— Neveléstan ...... Bölcselet ......... Testnevelés ...... Egészségtan ...... Szépírás ... ....... Gyorsírás ......... Ének ...... ...... Zene ............ Kézimunka ...... 42 31 44 23 >- 16 10 19 9 14 4 — 13 2 2 — 17 6 18 12 15 21 22 5 1720 19; 13 _ 31 2> 35 12 13 15 17 13 14 7 10 - 11 13 15 13 17 1 16 13 10 6 12 7 -1 23 3 23 7 10 9 2 12 9 7 9 3 11 3 9 10 9 8 8 12 9 14 2 10 6 8 15 6 5 10 3 1 — 17 7 21 11 7 5 12 8 3 9 8 17 4 7 10 8 11 12 9 13 1 7 8 10 2 5 _ z _ z 2 !32 12 27 ¡4 9 5 12 5 11 3 23 7 9 14 15 15 3 16 1 12 12 15 8 4 8 — 15 13 15 3 4 7 8 3 6 8 8 8 8 13 9 13 2 15 2 12 6 z 2 1 2 —j 15 8 16 9 8 11 3 5 9 4 4 11 1 8 4 5 2 7 7 1 4 5 3 3 3 3 6 4 4* 8 7 2 — 18 14 19 4 6 4 7 5 5 5 10 1 5 3 5 6 6 9 3 3 7 12 8 9 6 5 11 11 2 — 133 123 200 83 44 61 14 81 22 61 18 52 90 35 98 26 67 57 64 29 88 15 80 19 7t-102 7 2 88 43 58 4l 59 14 26 24 99 36 1 3 1 65 53-9 87-7 364 30-5 33-1 16.3 36 43-2 36-5 295 22-9 39 35 43-1 11-4 29-3 39 6 34-9 33-7 39 29-4 47-9 31-2 33-3 44-8 3 0-9 34-3 23-9 31 5 46-5 25 27-4 15-6 39-3 43-4 15 0-5 3-5 0-4
13 3 1 1 _J 7 14 11 16 16 5 1 4 8 9 14 10 1
30 10 I 5fm —I 26 7 _ Sfm 18 8 — — 13 14 10 8 3 Zlm 13 19 — 3fm 14 5 9 14 4 — 8 — — Bfna 5 8 14 9 5 5 5 6fm 5 130 33 145 21 9 68 27 23 24 5 1 7 13 7 29fm 26-32 56-9 49-3 86-3 36-3 66-7 47-36 29-8 40-2 13-7 41-3 29-1 26-32 0-5 10-6 22-4 3-5 1Z B fm
46 _ — — 38 — - — 18 8 — — — - - — 26 14 33 9 15 2 6 17 7 6 9 7
15 17 3 — 10 18 — 19 7 — — 10 10 4 Ifm — — 21 2 — — — — — — — — — — 129 56 Um O-Stffl

31
Az iskola népessége 1931/32. tanévtől.
Tanév Osztályozott nyilvános tanulók Osztályozott magántanulók Együtt nyilv, magánt.
L II. III. IV. Lic. I. Lic. II. VII. VIII. I-VIII. IA II. III. IV. V. VI. VII. VIII. I-VIII.
1931 32. 24 — — — 27 — — — 51 — — — — — — — — — 51
1832 33. 20 24 — — 14 23 — — 81 — — — — — — — — — 84
1933/34. 18 17 23 — 26 10 24 — 118 2 — — -— — 1 — — 3 121
1934/35. 33 20 17 23 29 20 10 24 176 2 2 — — 2 1 — _ 7 183
1935 36. 25 26 24 23 25 26 16 10 175 4 2 1 — 1 3 1 — 12 187
1936/37. 14 26 27 23 24 23 22 15 174 4 3 3 3 — 1 — 2 16 190
1937/38. 13 18 24 25 18 24 22 18 162 2 1 2 1 1 1 1 3 12 174
1938/39. 24 12 19 19 20 13 23 21 151 — 1 — 2 1 2 — — 6 157
1939 40. 19 25 11 16 18 18 13 19 139 1 — 1 — — — 1 .— 3 142
1940/41. 25 18 23 11 17 20 19 12 145 — 2 1 1 3 — 2 2 11 156
1941/42. 39 24 25 25 26 17 20 20 197 •— — 1 1 1 4 3 2 12 208
1942/43. 46 38 2ö 25 35 23 16 19 228 4 — 1 1 — 1 1 3 11 239
Iskolaépület.
Az épület Nagykanizsa városának tulajdona, melyet örök használatra átengedett az iskola céljaira. Eredetileg kaszárnyának kér szült és így csak átalakításokkal lehetett az iskola céljaira alkalmassá tenni. Az eddig eszközölt átalakításokkal, melyek 7 év óta fokozatosan történtek, az épületet nagyrészt alkalmassá tettük az iskola céljaira. Az osztálytermek, szertárak, valamint a filmvetítésre alkalmas vetítőterem modern bútoraikkal tetszetősök és világosak.
A termek napsugaras, üvegezett folyosókra nyílnak, melyeket képekkel és virágokkal díszítettünk.
Az iskola épületében kizárólag az iskola és a vele kapcsolatos internátus, valamint a fenntartó Notre Dame Rend klauzurája van.
Az iskola épületének méretei:
1. Az udvar be nem épített része: 1915 négyzetméter. 2. Kert: 2650 négyzetméter. .1 Az iskolaépület földszintjén lévő helyiségek méretei: Igazgatói iroda 18.28 négyzetméter, előszobája 18.28 négyzetméter, 4 tanterem 43.72 négyzetméter, 43.72 négyzetméter, 55.33 négyzetméter, 47.17 négyzetméter, 2 előszoba 21.46 négyzetméter,
10.60 négyzetméter, ifjúsági könyvtár 32.33 négyzetméter, tanári szoba 32.33 négyzetméter, földrajzi szertár 18.90 négyzetméter, tornaterem 149.40 négyzetméter, öltöző 37.74 négyzetméter, tornaszertár
18.61 négyzetméter. 4. Az emeleten lévő helyiségek : 3 tanterem : 42.09, 41.81, 41.81 négyzetméter, tanári könyvtár 29.78 négyzetméter. Rajzterem 80.37, rajzszertár 15.82, vetítőterem 100, fizikai munkaterem, egyben a VIII. o. tanterme 66.81, fizikai szertar 42, természetrajzi szertár 85.07, kápolna 11 1.84 négyzetméter.
32
Internátus.
A leánygimnáziummal és liceummal kapcsolatos az internátus, melynek fenntartója ugyancsak a Notre Dame Rend. Igazgató : Kabos M. Petra. Felügyelő : Kovács M. Josefa szerzetesnő. Növendékeink száma : 1. o. 22, II. o. 12, III. oszt. 8, IV. oszt\' 13, l|c. I. oszl. 7, lic. II. oszt. 7, VII. oszt. 5.VII. oszt. <>. Ö.ssizesen : 80. Férőhelyek száma : 80, betöltött helyek száma 80. — Az évi ínter-nátusi díj 1200 P -f- 100 P tandíj. Az internátus elhelyezési! nz egészség követelményeinek megfelelő. Az ellátás a körülmények te-kinletbevételével is elsőrangú.
Az internátus helyiségei: Tanulmáu/i terem 146.15 m2, ebédlő 128.42, 7 hálószoba : 43.99, 45.58, 59.40, 63.32, 68.84, 3 mosdó : 29.68, 25.90, 21.20, 3 ruhatár: 28.78, 21.51, 31.80, betegszoba 31.92, fürdőszoba 32.28 négyzetméter.
Köszönetet mondunk Horváth József polg isk. hittanár úrnak, ki szíves volt hetenkint többször a reggeli szentmise idejében növendékeink gyónását meghallgatni.
Tájékoztató a jövö tanévre.
A Notre Dame leánygimnázium a jelen tanévtől kezdve fokozatosan alakul át úgynevezett nőnevelö intézetté.
A nőnevelő intézel érettségit adó nyolcoszláiyú középiskola. Alsó tagozata gimnázium (latin nyelvvel), felső tagozata licieum. Korszerű. a nőnevelést különlegesen szolgáló iskola-típus, mely amellett, hogy a nőket otthonalapitásra neveli, még sokoldalú elhelyezkedési lehetőséget is nyújt (posta-távirda, különböző hivatalok). Érettségije főiskolák végzésére jogosit (tanítóképző akadémia, polgári iskolai tanárképző főiskola amely után az Apponyi kollégium végezhető, — kereskedelmi akadémia, festőművészei!-, zenemüvészeti-és testnevelési főiskola).
A líceumi osztályokban a német mellett mint rendkívüli tárgyat tanulhatják növendékeink a francia vagy a horvát nyelvet is.
Egyik előnye, hogy a polg. IV. osztályából különbözeti vizsga nélkül lehet a líceum í. osztályába lépni.
Az 1943—44. tanévre a pótbeiratások szeptember hó 5-én és 7-én lesznek. A íelvétel alkalmával minden tanulónak személyesen kell jelentkeznie. Az 1. osztályba vagy iskolaváltoztatás esetén első alkalommal beiratkozó tanuló atyja, anyja, vagy gyámja, esetleg azok felnőtt megbízottjának kíséretében köteles megjelenni.
A felvétel a tanuló okmányainak (születési anyakönyvi kivonat, — katolikusoknál keresztlevél is —, az előző tanulmányok elvégzéséről szóló bizonyítvány, illetőleg tanulmányi értesítő, a himlő-oltási, 12 évnél idősebbeknél ujraoltási bizonyítvány) átadása és a felvételi díjak befizetése alapján történik. A felvételkor átvett okmányok a tanulónak az iskolából történt eltávozásáig az intézetben maradnak.
A beíratási díj 40 P, de ezt az összeget két részletben (szepl. és febr.) lehet fizetni. Filmdíj 3 P. Évi tandíj az I—II. gimnáziumi osz-
33
tályban és az I—II. líceumi osztályban 100 P, a többi osztályokban 160
P, melyet havonta is fizethetnek. Ha a növendék jeles-magaviseletű, jeles vagy jó előmeneteli! és anyagi nelyzete is indokolttá teszi, egész vagy részleges tandíjkedvezményben részesülhet.
A V. K. M. 105.986/1942. számú rendelete értelmében a tehetséges falusi szegény tanulók gimnáziumi iskoláztatásának előmozdítására a fiú- és leánygimnáziumok nyilvános és magántanulóitól a rendes díjakon felül a következő járulékot kell szedni :
a) A felvétel alkalmával a kitűnő, jeles vagy jó előlnenetelü tanulótól 2.50 P-t, az elégséges előmeneteli! vagy ismétlő tanulótól 5 P-t.
b) A javító vizsgálat szeptember 6-án lesz. Javító vizsgálatot tevő tanuló 25 P-t fizet.
Magánvizsgálatok díja tárgyankint 5 P, a különbözeti vizsgálat díja tárgyankint 3 P. (Elnöki díj 5 P.)
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10 11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágosítást.
A rendes tárgyak közül a rajz, a gyorsírás, a testnevelés, az ének és a kézimunka gyakorlati része alól felmentést nyerhetnek a tanulók. A felmentést a szülő szept. 20-ig írásban tartozik kérni. Ha a felmentési a szülő egészségi okokból kéri, akkor az igazgató az iskolaorvos írásbeli véleménye alapján határoz. A felmentés egy-egy hónapra, megokolt esetben egy teljes tanítási évre adható meg. A testgyakorlás alól részleges felmentés is adható (pl. szertornázás, vagy ugrás, futás alól). A felmentett tanuló köteles azokon az órákon is jelen lenni, melyekre a felmentés szól. A rajz és ének gyakorlati része alól felmentett tanulók ezeknek a tárgyaknak elméleti anyagából tartoznak számot adni és osztályzatot is kapnak. A testnevelés alól részleges felmentést nyerő tanulót is osztályozzuk.
Az intézetekben szokásos egyenruhák: hétköznapra szeptemberben és tavasszal kék-fehér csíkos blúz, magyaros kivarrású gallérral, télen fekete klott-kölény, fehér gallérral, magyaros díszítéssel. Ünnepélyes alkalmakra sötétkék magyaros ruha, kék sapkával, melegebb időben fehér bluz magyaros gallérral és fehér kalap viselése • kötelező. Kívánatos, hogy a növendékek iskolán kívül is az iskola jelvényével ellátott egyenkalapot hordják. Az egyenruhához mindenkor sötélkék berakott szoknyát kell viselni. A téli és tavaszi kabát színe sötétkék.
A gallér és kézelők mintája a helybeli kézimunkaüzlelekben előnyomtatható.
34
A Nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1943—44. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. nagy katekizmus 1.26
Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Brisils—Sik : Magyar olvasókönyv I. 2.06
Alszeghy—Sik Techert : Magyar nyelvtan I. —.99 Bittér—Blaskovics : Német nyelvkönyv I. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert term. I. 1.76
Kalmár—Bodnár : Magyar o. föld és néprajz I. 1.76 Gidro—Holenda : Mennyiségtan í. 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv I. 1.56 A magyar helyesirás szabályai 1.03
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
II. osztály.
Pokornyi: Ószövetségi bibliai történetek 2.06
Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Bri\'sits—Sik : Magyar olvasókönyv II. 2.88
Alszeghy—Sik Techert: Magyar nvelvtan ÍI—III. —.93 Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv II. 2.06
Kerékgyártó—Mohay : Ház és kert term. II. 1.76 Kalmár—Bodnár : A világrészek földrajza II. 2.48
Gidro—Holenda : Mennyiségtan II. 2.58
Németh—Solymos : Daloskönyv II. 1.56
A magyar helyesirás szabályai 1.03
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz > 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
«
III. osztály.
Pokornyi : Újszövetségi bibliai történetek 2.28 Újszövetségi szentírás 1.— Magyar Cantuale 4.50
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv III. 3.10
Alszeghy—Sik—Techert: Magyar nyelvtan II—III. . —.93 Iverényi Károlyné : Latin olv. könyv III. 2.06
Jámbor—Ivemenes : Latin nyelvtan I VIII. 3.70 Bittér—Blaskovics—Ottó : Német nyelvkönyv III. 2.06
Balanyi—Balogh : Magyar töri. III. 1.64 Kalmár—Bodnár : Általános földrajz III. 1.56 Öveges József : Kis fizika III. 2.06 Borossay—Holenda : Mennyiségtan III. 2.38
Németh—Solymos : Daloskönyv III. 1.56 A magyar helyesirás szabályai 1.03 Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 4.12 Bartos—Kurucz: Magyarország történelmi atlasza 4.12 Biró : Műalkotások könyve III. 2.26
Mohay: Légoltalmi ismeretek I. rész —.22
35
IV. osztály.
Racló—Rajeczky : Kath. liturgia 2.28
Alszeghy—Sik—Brisits : Magyar olvasókönyv IV. 2.48
Alszeghy—Sik—Teehert: Magyar nyelvtan IV. —.93
Kerényi Károlyné : Latin olvasókönyv IV. 2.48
Jámbor—Iíemenes : Latin nyelvtan I—VIII. 3.70
Bittér—Puhr: Német nyelvkönyv a fiugimn. IV—V. 4.56
Bittér Teveli: Rendszeres német nyelvtan V—VIII. 3.70
¡Balanyi—Marczell—Szegedi : Az antik világ tört. IV. 1.64
Kerékgyártó—Somogyi : Ásványtan és földtan 2.06
Borossay—Holenda: Mennyiségtan IV. 2.38
Radnai: Egységes gyorsírás IV. 2.48
A magyar helyesírás szabályai 1.03
Arany—Lehr : Toldi 3.60
Kogutovitz : Földrajzi isk. atlasz 4.12
Bartos—Kuruez: Egyetemes tört. atlasz 4.12
Bíró : Műalkotások könyve IV. 2.26
Melly—Párdányi- Mohay : Egészségtan IV. 1.03
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész —.20
Magyar Cantuale 4.56
Líceum I. osztály.
Schűtz : Katolikus hittan 3.50
Kelemen—Németh—Somos: Magyar írod. olvasókönyv 2.06
„ „ „ Magyar nyelvtan I II. 1.36
Miskolczy—Mezősi: Egyetemes történelem I. 2.26 Honvédelmi ismeretek
Bálint Sándor: Földrajz I. 2.58
Gyepes—Horváth: Német nyelvkönyv I. 2.06
Gyepes János: Németh nyelvtan I—IV. 1.56
Greguss Pál: Természetrajzi ismeretek I. 2.58
Kövessy Jenő : Mennyiségtan I. 2.68
Bárdos—Kishonti: Száll az ének 2.48 Bittér—Puhr: Német—magyar és magyar-német szótár 2. k. 13.—
Magyar helyesírás szabályai 1.03
Bartos—Kuruez: Egyetemes tört. atlasz 4.12
Mohay: Légoltalmi ismeretek II. rész —.26
Magyar Cantuale 4.50 Bató—Csukás: Zongoraiskola I. o.
Liceum II. osztály.
Schütz: Kat. erkölcstan 3.50
Barta—Takács: Magyar olvasókönyv II. o. —.—
Kelemen—Németh—Somos: Magyar nyelvtan I—II. o. 1.36 Honvédelmi ismeretek
Miskolczy—Mezősi: Egyetemes történelem II. o. 2.06
Bálint Sándor: Földrajz II. o. 2.06
Gyepes—Horváth: Német nyelvkönyv II. o. 2.06
Gyepes János: Német nyelvtan I—IV. o. 1.56
Móczár Miklós: Természetrajzi ismeretek II. 2.58
Kövessy Jenő: Mennyiségtan II. o. 2.68
Szegeczky—Kerékgyártó: Egészségtan 11. o. 2.26
Bárdos—Kishonti: Száll az ének 2.38
Bittér—Puhr: Német—magyar és magyar—német szótár 2 kötet 13.—
Barthos—Kuruez: Egyetemes történelmi atlasz 4.12
Magyar Cantuale 4.50
Magyar helyesírás szabályai 1.03 Bató—Csukás : Zongoraiskola II. o.
36
Liceum III. osztály.
Schütz : Kat. erkölcsan 3.50
Barta—Takács : Magyar olvasókönyv III. o. 2.20
Medgyesi M. : A magyar nyelv élete III. o. 1.—
Mezősi Károly : A magyar nemzet ^története III. ö. 2.—
Honvédelmi ismeretek 1.80
Csóka—Zibolen : Gazdasági és társadalmi ismerete]; 111. o. —.— Gyepes—Horváth : Német nyelvkönyv III. o. 1.90 Gyepes—Horváth : Német nyelvtan I—IV. o. 1.50 Momay—Straus : Vegyi ismeretek III. o. 2.20 Kövessy Jenő : Mennyiségtan III. o. 2.40 Somos—Zentay : Az ember lelki világa III. o. 2.— Csernovics—Pogány : Háztartási ismeretek III. o. 1.60
Bató—Csukás : Zongoraiskola III. o. —.—
Bató—Csukás : Harmónium iskola III. c. —.— A magyar helyesírás szabályai 1.—
Bittér—Puhr : Német—magyar és magyar—német szótár 13.— Barthos—Kurucz : Magyarország történelmi atlasza 4.— Magyar Cantuale 4.50
VIII. osztály.
Schütz: Kat. hitvédelem 3.50
Alszeghy—Brisits—Sik: A magyar irod. tört. VIII. o. —.— Techert: Magyar nyelvkönyv VII—VIII. o. 1.56
Szegedi: Magyarország története VIII. o. —.— Huszti József: Chrestomáthia V—VIII. o. 3.90 Balogh—Oszvald: Szemelv. Tacitus műveiből 3.40
Huszti J.: Szemelv. Plinius műveiből —.—
Vékey Károly: Horatius VIII. o. —.—
Jámbor- Kemenes: Latin nyelvtan I—VIII. o. __3.70
Burian: Latin—magyar és magyar—latin szótár 2 kötet 22.60 Jámbor—Kemenes: Római régiségtan 4.62
Mayer-r-Puhr: Német nyelvkönyv VIII. o. —.— Bittér—Teveli: Rendszeres német nyelvtan V—VIII. o. 3.70
Birkás—Petrich: Francia nyelvkönyv VIII. o. —.— Birkás Géza: Francia nyelvtan V—VIII. o. 3.10 Bognár Cecil: Lélektan és gondolkodástan lg. VIII. o. 2.36
öveges: Fizika VIII. o. —.—
Borossay—Holenda—Korányi: Mennyiségtan VIII. o. —.— Lóky Béla: Négyjegyű logaritmuskönyv 2.46
Biró Béla: Művészeti alkotások VIII. o. —.—
Melly—Mohay—Párdányi: Egészségtan VIII. o. —.—
Barthos—Kurucz: Magyarország tört. atlasza —.93 A magyar helyesírás szabályai 1.03
Bittér—Puhr: Magyar—német ós német—magyar szótár 2 kötet 13.— Birkás Géza: Francia—magyar, magyar—francia szótár 8.— Osztie: Német stílusgyakorlatok 2.26 Magyar Cantuale 4.50
TARTALOM.
Oldal
Vitéz nagybányai Horthy István (1904—1942) .. .. 3
Gazdagh Ferenc ..........................................4
Iskolánk múltja ........................................6
Tanári testület................................................8
A tanárok társadalmi tevékenysége....................10
Iskolai hatóságok..........................................10
Iskolánk az 1942—43. iskolai évben ..................11
Végzett tanítási anyag ....................................12
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról ..................13
Ifjúsági egyesületek ........................................14
Könyv- és szertárak........................................16
A tanulók érdemsorozata ................................17
Magántanulók ............. ..................26
Érettségi vizsgálatok..... ............ . 26
Statisztikai adatok ........................................28
Iskolaépület....................................................31
Internátus ..................................................32
Tájékoztató a jövő tanévre................................32
Tankönyvjegyzék az 1943—44. iskolai évre .. .. 34
93316

Insert failed. Could not insert session data.