Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.74 MB
2021-08-23 16:16:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
278
581
Rövid leírás | Teljes leírás (51.11 KB)

Nagykanizsai Városi Zeneiskola
értesítője
az 1940-41. tanévről
XV. évfolyam
Szerkesztette: Vannay János igazgató
Kiadta az iskola igazgatósága, Nagykanizsa, Sugár-út 18. sz.
Telefon 125.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ERTESITOJE
AZ 1940—1941. TANÉVRŐL
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUQÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
XV. ÉVFOLYAM
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ

NAGYKANIZSAI VÁROSI ZENEISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1940—1941. TANÉVRŐL
KIADTA AZ ISKOLA IGAZGATÓSÁGA, NAGYKANIZSA, SUGÁR-ÚT 18. SZ.
TELEFON 125.
Szerkesztette:
VANNAY JÁNOS
IGAZGATÓ
XV. ÉVFOLYAM
Felelős kiadó: Vannay János igazgató. Közgazdasági rt. Nagykanizsa nyomdája.
A nyomdáért felel: Zalai Károly.
3
I. A tanév történetéből.
Az elmúlt tanévvel iskolánk működésének 15. évét fejezte be. Az iskola fenntartó város jóindulatát és támogatását e tanévben sem nélkülöztük és ezért Dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormányfötanácsos, Dr. Hegyi Lajos polgármester-helyettes főjegyző, valamint Hemmert Károly m. kir. számvevőségi főtanácsos uraknak e helyen is meleg köszönetet mondunk.
Köszönetünket nyilvánítjuk a helybeli sajtónak is: a Zalai Közlönynek és felelős szerkesztőjének; Barbarits Lajos úrnak, művészi céljaink megértő felkarolásáért és munkásságunk támogatásáért.
A tanév szeptember 6-ával nyilt meg. A pótbeiratások, valamint a pót-és javítóvizsgák lefolyása után a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődött meg és június hó 14-ig tartott. A téli időszak rendkívüli időjárása, az április hónap történelmi eseményei, valamint a vonatkorlátozásokból eredő közlekedési nehézségek (a vidéki növendékeknél) iskolánk működésére részben bénítólag, részben zavarólag hatottak ugyan, azonban a tanítás folytonosságát nem szakították meg, így az engedélyezett és elrendelt szünetnapoktól eltekintve, a tanítás nem szünetelt. A tanévvégi vizsgákat június 16—20.-a között tartottuk meg. A bizonyítványokat és a jutalmakat június 24-én osztottuk ki.
A tanév iskolánkat közelről érintő legnagyobb eseménye az intézet elköltözködése volt. Királyi Pál-u. 2/b sz. alatti és csak iskolánk célját szolgáló épületből, mely 14 éven át csaknem szakadatlan munkával kiépített otthont adott, magasabb érdekből kifolyólag október 15-én másik épületbe költözködtünk. Az említett időtől kezdődőleg az iskola Sugár-út 18. sz. alatti épületben kapott elhelyezést és ezen idő óta ott működik. Az új elhelyezés több tágasabb tantermet, korszerűbb berendezést eredményezett és a fejlődésre újabb lehetőségeket nyújt.
Az iskola belső szervezetében a tanév annyiban hozott változást, hogy a gordonkatanszakon az oktatás ez évben szünetelt.
A tanári karban változás nem állott be, csupán F. Garai Margit, aki az előző években a gordonktanszak oktatását látta el, e tanévben nem nyert alkalmazást.
Ivánkovits Ferenc tanár katonai szolgálata alatt április hó 16.-ától május hó 5.-éig a hegedűtanszak oktatását Mlinkó Klára látta el.
A növendékek létszámában e tanév is emelkedést hozott és ezzel
4
az immár évek óta tartó fokozatos gyarapodás e tanévben sem állott meg. A zongora-tanszak és a játékos-osztály növendékeinek száma nemcsak bőségesen ellensúlyozta az egyes tanszakok elkerülhetetlen létszám-ingadozását, hanem az összlétszám alakulására is kedvező hatással volt. A növendéklétszám alakulására vonatkozólag figyelmet érdemel az, hogy a tanév folyamán 63 olyan új növendék iratkozott be, akik eddig még nem voltak az iskola növendékei. Ez a 63 új növendék könnyen pótolta az állandó lakóhelyről történt elköltözködés, illetve áthelyezés folytán az előző tanév végével kiesett helybeli és vidéki növendékeinket. Ugyancsak figyelmet érdemel vidéki növendékeink számának állandó emelkedése is. Az elmúlt tanév e téren 2 főnyi további gyarapodást eredményezett, úgy, hogy a tanév folyamán immár 48 olyan növendék látogatta iskolánkat, akiknek állandó lakóhelye nem városunkban van. Létszámuk immár az összlétszám 35%-át teszi ki.
Az egyes tanszakok növendéklétszámát, valamint a különböző statisztikai adatokat az értesítő II. fejezete tartalmazza.
A növendékek fegyelme, magaviselete és nevelése tekintetében az iskola tanári kara mindent elkövetett, hogy a kötelességtudás meggyökerezését elősegítse és az akaraterőt, a szorgalmat és a becsületes munka szeretetét ébren tartsa, valamint a művészi teljesítménynél elengedhetetlen fegyelmezettséget kikristályosítsa. Ezek mellett minden alkalmat felhasznált arra is, hogy a gondjaira bizott növendékeket nemzeti és városi zenekultúránk előmozdítása, fejlesztése, de megbecsülése terén is fennálló követelményekre figyelmeztesse és e területen mozgó kötelességekre már az első érettebb pillanattól igaz meggyőződéssel állandóan nevelje. Ezeknek níiegfelelően a mulasztásokat is igen szigorúan ellenőriztük. Jó részben ezeknek tudható be az is, hogy a lefolyt tanév alatt nagyobb fegyelmi vétség nem fordult elő.
A szülőkkel való érintkezés kimélyítésére korábban rendszeresített fogadóórákat e tanévben is fenntartottuk és az ellenőrző füzetek pontos vezetésére különös súlyt helyeztünk. Kívánatos volna, ha a növendékek helyes zenei képzése érdekében a szülők mentől gyakrabban tájékozódnának a fogadóórákon gyermekeik előmeneteléről és útmutatást szereznének az esetleg észlelt hiányok pótlására, vagy a tapasztalt rendellenességek kiküszöbölésére. E cél szolgálatában a két osztályozó értekezleten kívül (január hóban és a tanév végén) még félévenként 1 — 1 ellenőrző tanári értekezletet is tartottunk (novemberben és áprilisban), melyek eredményét szükséges esetben írásban hoztuk a szülők tudomására.
A Mindenható kifürkészhetetlen akaratából kifolyólag május 24.-én fájdalmas veszteség érte iskolánkat: a magánénektanszak tehetséges és igen szorgalmas növendéke, Draskovits Katalin rövid szenvedés után visszaadta finom lelkét Teremtőjének. Elvesztését őszinte fájdalommal gyászoljuk. Ravatalára koszorút helyeztünk el és Komárvárosban lefolyt temetésén az igazgató és szaktanára képviselték az iskolát. Emlékét szeretettel fogjuk megőrizni.
Rendes növendékeink közül a Zeneművészeti Főiskolán vizsgáztak:
5
Mihályi Ilona a zongora-fötanszakon a III. akadémiai osztályból,
V. Mlinkó Mária Magdolna a magánének főtanszakon a II. akadémiai osztályból,
Mozsgai János a magánének főtanszakon az I. akadémiai osztályból.
A tanév folyamán 7 növendékhangversenyt rendeztünk, melyek közül a 4. iskolánk fennállása óta a 80. ilyen hangversenyünk volt. Növendékhangversenyeinket a délutáni órákban tartottuk meg intézeti kamara-termünkben. A hangversenyeknél nyomtatott műsorok kiadásáról gazdasági okok miatt ez évben is le kellett mondanunk, viszont e hangversenyek részletes műsorát az V. fejezet tartalmazza.
Növendékeink nemcsak a helybeli tanintézetek ünnepélyeinek műsoraiban szerepeltek még, mint iskolájuk tanulói, hanem különböző egyesületek különféle műsoraiban is nyilvánosság elé léptek, úgy szólószámokban, mint különböző együttesekben. Növendékeink azonban nemcsak helybeli műsorokban szerepeltek, hanem a vidéken is. A helybeli szereplések felsorolásától nagy számára való tekintettel (mintegy 40) el kell tekintenünk. A vidéki szereplést azonban megemlítjük: V. Mlinkó Mária Magdolna II. akadémiai és Zborovszky Magdolna II. előkészítő osztályú növendékünk május hó 31.-én Nagyatádon Szilágyi Erzsébet magánzeneiskolájának növendékhangversenyén a műsor élénkítésére énekszámokkal működött közre tanáruk, Witzenetz Jolán zongorakísérete mellett. Mihályi Ilona III. akadémiai oszt. növendék pedig Zalaegerszegen zongorakísérettel szerepelt.
A helybeli zenei élet mozgalmassá tételére és a zeneművészet iránti érdeklődés feikeltésére, illetve fokozására a már korábban rendszeresített liceális jellegű matinékat és esti tanári hangversenyeinket e tanévben is megtartottuk.
A liceális matinék középpontjában egy-egy zenetudományi előadás állott, melyet elsősorban illusztratív jellegű zeneszámok tettek változatossá. Az esti hangversenyeken viszont a kamarazenén volt a súlypont, amelyek mellett azonban stílusos szólószámok is helyet kaptak. E rendezések műsorait az V. fejezet tünteti fel.
Az iskola tanárai a fentebb említett hangversenyeken és liceálisokon kívül még több különféle helyi és vidéki rendezésben is szerepeltek, részben jótékony célzattal, részben pedig a zenekultúra elmélyítése érdekében, mindenkor teljesen önzetlenül (összesen 8 alkalommal).
Ezen alkalmakkor, valamint az iskola belső rendezésében megtartott liceális matinéinkon és tanári hangversenyeinken 30 szerző 45 művét adtuk elő Nagykanizsán. A magyar szerzőket 16 komponista képviselte, akiknek 24 műve került a tanév folyamán előadásra.
A játszott szerzők 51%-a tehát magyar volt, az előadott művek 54°/c-át pedig magyar komponisták írták. Kamarazenében 4 szerző 4 művét játszottuk (zongora-hegedű-mélyhegedű hármas, két-hegedű-zongora hármas, hegedűzongora szonáta) melyek mellett 4 kezes zongorakomposicio is előadásra került (1 szerző 1 műve). Szólószámként 27 szerző 40 műve szerepelt műsorainkon.
6
A tanév folyamán előadott művek szerzőik szerint az alábbi táblázatot mutatják:
Bartók 1 Móry 1
Chopin 1 Mozart 2
Csiky 1 Pikéthy 1
Deák—Bárdos 1 Pongrác G. 1
5 Debussy 2 20 Radnai 1
Franck 1 Reger 1
Franz 3 Rowley 1
Grecsaninoff 1 Scarlatti 3
Haydn 1 Schumann 1
10 Hubay 4 25 Siklós 2
Kuruc 1 _ Sinding 1
Laurisin 1 Strauss R. 2
Liszt 9 Tartini 1
gr. Mailáth 1 Vannay 2
15 Molnár—Kern 2 20 Vecsey 1
összesen 30 szerző 45 művel.
A kamarazenét tekintve ezen táblázatban
Mozart: Zongora-hegedű-mélyhegedű hármasa (Es) Sinding: Szerenád két hegedűre és zongorára (92. mű) Strauss R.: Szonáta hegedűre és zongorára (18. mű) Tartini: Szonáta hegedűre és zongorára (G) művel képviselték.
Hangversenyeinken esetenként Dr. Tardos László is közreműködött, úgy hegedű szólószámok előadásával, mint különböző összeállítású kamarazeneszámokban hegedű, illetve mélyhegedű szólam ellátásával. Zeneszeretettől vezetett önzetlen és értékes munkájáért fogadja e helyen is az iskola meleg köszönetét.
Köszönetet mondunk még özv. Kótai Istvánná úrasszonynak is, aki hangverseny-műsoraink jelentős részének önzetlen sokszorosításával a helybeli zenei élet és a zeneiskola ügyét kívánta szolgálni.
Az iskola művészi vezetése alatt álló Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör szimfonikus zenekara iskolán kivül álló okokból kifolyólag e tanév folyamán sem működött.
7
Adományok. Segélyezések és jutalmazások.
4 I
Társadalmi adományok folytán e tanévben is jutalomban, illetve segélyben részesíthettük kiválóbb teljesítményű és mostohább sorsú növendékeinket. Amennyire korlátozott lehetőségeink megengedték, azon voltunk, hogy jutalommal is elismerjük és kitüntessük az ernyedetlen szorgalmat, a lankadatlan kitartást és az elismerésre méltó teljesítményt, valamint segéllyel támogassuk a képességek kibontakozását, vagy a teljesítmény fokozását. Gondosan ügyeltünk arra, hogy az érdemesek olyan jutalomban, vagy segélyben részesüljenek, melyek továbbképzésüket elősegítik.
Céljaink eme nemes megértésében e sorok lezárásáig az alábbi adományok folytak be:
Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomító R.-T....... 60 P
Első Magyar Általános Biztosító Társaság nagykanizsai főügy-
nöksége........................ ............ 30 „
Magyar Nemzeti Bank Nagykanizsai Fiókintézete ......... 30 „
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár R.-T. 25 „
Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T....... ......... ••• 20 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár R.-T............. 15 „
Keresztény Jótékony Nőegylet ..................... 10 „
Magyar Bank és Kereskedelmi R.-T. nagykanizsai fiókja...... 10 „
Néptakarékpénztár R.-T............................ 10 „
Izraelita Jótékony Nőegylet .................. "...... 5 „
Izraelita Kulturális és Jótékony Leányegylet...... ... ■•• 5 „
összesen 220 P
készpénz és
Bárd Ferenc és Fia zeneműkiadóhivatala Budapest 25 drb. hangjegy Rózsavölgyi és Tsa „ „ 8 „ „
Fischel könyvkereskedés Nagykanizsa 2 „ „
Fogadják az adakozók nemes adományaikért e helyen is az iskola igen meleg köszönetét.
Pénzjutalmat, illetve pénzsegélyt kaptak:
Zborovszky Magda (elők. 2. o. és elők. 1. o.) ... 37-50 P
Fentős Ferenc (I. t. 3. o.) ......... ......... 35"50 „
Zborovszky Katalin (I. t. 4. o.)..............................28 50 „
Majówna Mihályka (I. t. 2. o.) ...... ••• .......24''50 „
Átvitel 126— P
Baranyai István (II, t. 1. o.) Gábor Jenő (II. t. 4. o.) Szitár Ibolya (I. t. 5. o.) Polai Károly (elők. 1. o.) .. Sas Magda (akad. 2. o.) Baranyai Lajos (I. t. 1. o.) Radnai Árpád (I. t. 1. o.) ..
Hangjegy (könyvjutalomban) részesültek:
Eichner István (I. t. 2. o.) Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.) Madarász Éva (I. t.. 1. o.) Madarász Mária (I. t. 1. o) Pagony Hubert (I. t. 2. o.) Pintér Erzsébet (I. t. 5. o.) Rády Mária (I. t. 1. o.) Rédl A. Éva (I. t. 3. o.) Reisch Mária (I. t. 1. o.) Sándor Ákos (I. t. I. o.) Szerdahelyi Zsigmond (I. t. 1. o.) Tüttő Ilona (I. t. 1. o.) Vámos Mária (I. t. 1. o.)
Összesen 24 növendék részesült 263 P értékű jutalomban, illetve segélyben.
Áthozat 126— P
............23-50 „
............20-- „
............11-50 „
............10-50 „
............io-- „
............io-- „
... ... 8''50 „
Összesen 220''— P
II. Statisztikai adatok:
Az 1940- -41 . tanévre beiratkozott rendes növendékek száma 127+2 magánvizsgázó
Évközben kimaradt (elköltözött, meghalt) 8 növendék
A beiratkozott rendes növendékek
főtanszakonkint nemek szerint lakhelyük szerint
zongora... . hegedű ... magánének zeneszerzés játékos oszt. tanszak 88+5=93 14 13 3 9 fiu (férfi)...... leány (asszony) 43 84 helybeli vidéki külföldi 79 45 3
Összesen 127+5 Összesen 127 Összesen 127
Két főtanszakra beiratkozott növendékek száma: 10
A rendes vidéki növendékek lakóhelyük szerint:
Babócsa........ Balatonederics .. Balatonmagyaród Balatonsztgyörgy Becsehely ..... Böhönye ..... Budapest ..... Felsősegesd..... 1 1 1 1 2 1 1 1 Kiskunmajsa Komárváros Marcali...... Mesztegnyő ... Murakeresztur Nagyatád ... Nagybajom ... Nagybakónak - 1 2 2 1 2 2 2 1 Pölöske........ Ságod ........ Sormás........ Surd ........ Újudvar ..... Vizvár ........ Zalaegerszeg Zalaszentmihály.. 2 1 1 1 1 2 3 1
ueisesziget . Kaposvár . 1 4 Jfacsa Palin 2 4 összesen 45
A beiratkozott rendes növendékek foglalkozása:
önálló keresetű............ háztartásbeli ............ más helybeli iskola tanulója is más vidéki iskola tanulója is 10 23 91 3
Összesen 127
Az önálló keresetű rendes növendékek foglalkozása: kántor ............... 2 kereskedelmi alkalmazott tanitó ............... 1 iparos „ zenész ............... 1 1 3
erteimisegi aiKaimazott ''i összesen 10
A rendes növendékek életkora:
j 1937 I 1936 1 1935 1 1934 1 1933 I 1932 j 1931 [ 1930 1929 | 1928 1927 1926 1925 1924 1923 1922 1921 1920 1919 1918 1917 1916 1915 1914 | 1913 1 1912 1 1911 1 1910 1 1906 | OI O!
é v b e n s z ü letett
1 2 4 3 3 3 6 11 11 14 7 9 10 16 2 5 5 4 — 3 1 2 1 1 — 1 — 2 127
10
A rendes növendékek
nagybirtokos..............................2
közép .............. ••• 7
kis „ ..............................4
kisbirtokos-napszámos ............2
iparos, vállalkozó ..................17
iparos alkalmazott ..................—
kereskedő....................................9
kereskedelmi alkalmazott............—
köztisztviselő, közhivatalnok ... 26
Máv. alkalmazott........................4
pap, tanár, tanító, kántor............15
leinek foglalkozása:
másféle értelmiségi (orvos, ügy-
véd stb) ..............................7
katonatiszt ..............................2
katonaaltiszt ..............................2
nyugdíjas köztisztviselő ............7
magántisztviselő ........................15
egyéb magánalkalmazott ............2
magánzó....................................4
egyéb... ............... ^_2
összesen 127
III. Hatóságok, felügyelet.
Az iskola fenntartója Nagykanizsa megyei város. Polgármester: dr. Krátky István m. kir. kormányfőtanácsos. Az iskola ügyeinek előadója: dr. Hegyi Lajos polgármesterhelyettes főjegyző.
A szakfelügyelet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Szakfelügyelő: Kazacsay Tibor, tanügyi tanácsos, a Zeneiskolák Országos Szakfelügyelője.
A városi felügyeletet a Zeneiskolai Felügyelő Bizottság gyakorolja. Elnöke dr. Krátky István polgármester, helyettese dr. Hegyi Lajos polgár-. mesterhelyettes főjegyző. Tagjai:
Barbarits Lajos Kelemen Ferenc
Barta István Ketting Ferenc
Bedenek István Dr. Kőnig József
vitéz Bentzik Lajos Szabó Győző
Dobrovits Milán Zsigmond József
Filó Ferenc
és az igazgató.
IV. Tananyag.
A tananyagot és a tantervet a m. kir. Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Úr 88.982/1923 Ill/a sz. rendelete írja elő.
11
V. Nyilvános működés.
A tanév folyamán az iskola tanári kara a zenekultúra fejlesztése érdekében 2 hangversenyt és 4 liceális jellegű matinét tartott, melyek műsorai az alábbiak voltak:
Esti hangversenyek I. 1940. november 18-án
Dr. Tardos László közreműködésével
1. Dr. Krátky István polgármester, m. kir. kormányfőtanácsos átadta az új elhelye-
zésben levő kamaratermet rendeltetésének.
2. Műsorismertetés Vannay János
3. Haydn: Szonáta zongorára (cis)
I. Moderato
II. Scherzando (Allegro con brio)
III. Menuetto (Moderato) F. Pásztor Irma
4. Franz R.: Fájdalmam sajgón éget
„ „ A rózsa búsan szólt „ . Isten veled Strauss R.: Alkonyi álom énekelte: Witzenetz Jolán
kisérte: Kerekes Irén
5. Reger M.: Keringők (22. műből) Kerekes Irén és
B. Honti Ilona
6. Siklós: Merengés
Pongrácz G.: Mily bűvös, bájos
Vannay: Hej ki tudja! énekelte: Witzenetz Jolán
kisérte: Kerekes Irén
7. Sinding: Szerenád két hegedűre és zongorára (92. mű)
I. Allegro non tropo II. Andante sostenuto
III. Allegretto
IV. Adagio
V. Deciso, non troppo Allegro Ivánkovits Ferenc
II. 1941. március 1-én
Dr. Tardos László F. Pásztor Irma
Dr. Tardos László közreműködésével
Műsorismertetés Vannay János
1. Mozart: Hármas zongorára-hegedüre és mélyhegedűre (Es)
I. Andante
II. Menuetto
III. Allegro F. Pásztor Irma
Ivánkovits Ferenc Dr. Tardos László
12
2. Radnai: Varróleány dala Deák—Bárdos: Az Ür érkezése
Móry: Szívem énekelte: Witzenentz Jolán
kisérte: Kerekes Irén
3. Chopin: Ballada (g)
Liszt: La Campanella B. Hontl Ilona
4. Strauss R.: Szonáta hegedűre és zongorára (Es) (18. mű)
I. Allegro ma non troppo
II. Andante cantabile
III. Finale. Andante. Allegro .. . Ivánkovits Ferenc és
Kerekes Irén
Liceális matinék I. 1940. október 27-én
Zenei gyermekszobában kezdjük el a zenei nevelést Witzenetz Jolán Az előadás keretében Kerekes Irén szemelvényeket játszott Bartók: Gyermekeknek Rowley: Vidám képek Grecsaninofí: Képeskönyv Schumann: Gyermekjelenetek c. művéből
II. 1940. december 8-án
Dr. Tardos László közreműködésével
1. Tartini: Szonáta hegedűre zongorakísérettel (G)
I. Largo
II. Presto non troppo
III. Largo
IV. Allegro commodo
2. A hegedű három fejedelme (Tartini, Joachim, Hubay)
3. Hubay: Fohász
Mazurka
zongorán kisért: F. Pásztor Irma
Dr. Tardos László Ivánkovits Ferenc
Dr. Tardos László
III. 1941. március 16-án
Scarlatti és Liszt B. Honti Ilona
Az előadás keretében F. Pásztor Irma
Scarlatti D.: D dur, e moll és E dur szonátáját Liszt: Petrarca szonettjét (E)
Liszt: Notturno-ját (As) játszotta.
IV. 1941. május 11-én
1. Mozart és Debussy
2. Mozart: Fantasia (d)
Debussy: Prelude (a) a Pour le Piano c. műből Debussy: Arabesque (E)
F. Pásztor Irma
Kerekes Irén
13
Növendékhangversenyek
Növendékeink 7 nyilvános hangversenyen mutatták be készültségüket. E hangversenyeket az iskola hangversenytermében tartottuk meg. A hangversenyek a délutáni órákban voltak és azokon alacsonyabb és magasabb osztályú növendékek egyaránt dobogóra léptek. A lefolyt hangversenyek műsorai voltak:
I. 1940. november 27-én
1. Horváth G.: Olasz tánc Székely I.: Lakodalmi tánc Siklós: A macó
2. Országh: Mese
3. Corelli: Sarabande Bach F. E.: Solfeggio Lányi E : Amit a mama mesél Schumann: Idegen városok
és emberek „ Félelmet kelteni .
4. Köhler: Mazurka, Ugrótánc,
csárdás
6.
zongorán: Eichner István (I. t. 2. o.) „ Kreiner Hedvig (I. t. 3. o.) Pakusz Teréz (I. t. 4. o.) hegedűn: Fider Emília (I. t. 3. o.) kisérte: Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.)
5. Bortkiewicz: Borsó hercegnő
zongorán:
Pintér Erzsébet (I. t. 5. o.) Szüts Sarolta (I. t. 4. o.)
Honti Károly (I. t. 3. o.)
í>
„ A kis Ida virágai Hándel: Szonáta hegedűre és zongorára
7. Liszt: Vigasztalás (E)
8. Chopin: Polonaise (cis)
9 Rachmaninolf: A bohóc
zongorán
»)
!) 3) 4)
3) 2)
3)
Pusofszky Elvira (II. t. 2. o.) és
Reiger Ilona (II. t. 2. o.) 6)
Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.) 2)
Hegyi Lajos (II. t. 5. o.) és 4) gróf Teleki Mária (II. t. 3. o.)
Sas Magda (III. t. 2. o.) 2)
Gálosi Rafaella (II. t. 4. o.) 3)
Mihályi Ilona (akad. 3. o.) i)
II. 1940. december 18-án
1. Diabelli: Románc és Alla turca zongorán:
Wenzel: Esti áhitat
2. Országh: Mennyből az angyal
3. Bartók: Gyermekeknek
(7. és 15. szám) Kazacsay: Nagymamácska
altatódala Poldini: Paprika Jancsi Grieg: Népdal, Keringő Schubert: Katonainduló (D)
4. Berkovits: Magyar Concertino
5. Vannay: Lepketánc: Kazacsay: Katonásdi
hegedűn kisérte:
Kreiner Frigyes (I. t. 4. o.) és Kreiner Hedvig (I. t. 3. o.) Pagony Hubert (I. t. 2. o.) Joó Imre (I. t. 2. o.) Pusofszky Elvira (II. t. 2. o.)
zongorán: Gulyás Irén (I. t. 2. o.)
„ Reisch Zsuzsanna (I. t. 2. o.)
Rédl A. Éva (I. t. 3. o.) „ Gunst Zsuzsanna (I. t. 5. o.) „ Farkas Lóránd (I. t. 3. o.) és Honti Károly (I. t. 3. o.) hegedűn: Gábor Jenő (II. t. 4. o.)
kisérte: Sas Magda (akad. 2. o.) zongorán: Páhy Mária (II. t. 1. o.) „ Pusofszky Elvira (II. t. 2. o.)
4)
2)
2) 3) 3)
3)
3)
14
III. 1941 március 12-én
1. Gurlitt: Bátran előre zongorán: Schmidt Magda (I. t. 1. o.) 3) Falk: Erdő mellett nem jó lakni
„ Jár a baba, jár „ Deák Ilona (I. t. 1. o.) 3)
Horváth: G.: A játszótéren „ Majówna Mihályka (I. t. 2. o.) '')
Siklós: Majális ., Reisch Mária (I. t. 1. o.) és
Reisch Zsuzsanna (I. t. 2. o.) 2)
2. Falk: A hegedű száraz fája hegedűn: Nádor László (I. t. 3. o.) 4)
kisérte: Szitár Zsuzsanna (I. t. 5. o.)
3. Hofmann: Magyar tánc zongorán: Knoll Stella (I. t. 3. o.) i) Bartók: Paraszt tánc, Menuette „ Krátky Eleonora (I. t. 2. o.) 2) Horváth A.: A babahuszár tánca „ Nádasy Zsuzsanna (I. t. 3. o.) 3) Schumann: Szicíliai tánc „ Kreiner Frigyes (I. t. 4. o.) i)
4. Buday: Kis magyar ábránd hegedűn: Fentős Ferenc (I. t. 3. o.) 4)
kisérte: Zborovszky Katalin (I. t. 4. o.)
5. Bossi: Terefere zongorán: Farkas Lóránd I. t. 3. o.) 3) Kazacsay: Anyácska „ Hon ti Károly (I. t. 3. o.) 3) Bortkiewicz: Búcsúzkodás „ Kótai András (I. t. 4. o.) 2) Radnai: A falu rossza „ Winkler Zsófia (. t. 5. o.) i)
6. Dussek—Burmester: Menüett hegedűn: Hegyi Lajos (II. t. 5. o.) 4)
kisérte: Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o)
7. Poldini: Gavotte zongorán : Páhy Mária (II. t. 1. o.) és
Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.) «)
IV. 1941. március 16-án
A játékos osztály növendékeinek közreműködésével
Zenei gyermekszobában kezdjük el a zenei nevelést
Az előadás után:
Witzenetz Jolán
1. Felvonulás
2. Énekes népi játék
3. Diabelli: Dallam
4. a) Két népdal b) Két népdal
5. a) Gyermekdal
b) Két gyermekdal
6. Katonásdi
7. Molnár A.: Magyar népdal |
„ „ Német népdal < Bartók: Süssünk, süssünk ''
8. a) A kovács b) A kinai fiú
9. a) Bartók: Népdal
Tibolt Márta, Tóth Márta, Horváth Sarolta és Vannay János (játékos oszt.) zongorán: Madarász Éva (I. t. 1. o.) és
Eichner István (I. t. 1. o.) i)
Horváth Sarolta, Vannay János (játékos o.)
Tibolt Márta és Tóth Márta (játékos oszt.)
Tibolt Márta (játékos oszt.) Lóránt Éva (játékos oszt.) Lóránt Éva Vecsera Mária, Biba Sándor, Dómján János (játékos o.)
zongorán: Vámos Mária (I. t. 1. o.*) 3)
Dómján János (játékos oszt.) Lóránt Éva és Vecsera Mária (játékos o.)
zongorán: Reisch Béla (I. t. 1. o.) 2)
15
b) Grecsaninoíf: Ólomkatonák
indulója
c) Diabelli: Kis darab
10. Crescendo—decrescendo
11. a) Xylophon gyakorlat b) „ „
c) Trombita gyakorlat
12. a) Schumann: Katonásdi
b) Bortkievicz: A Dunán \
c) „ Szánkózás I
13. Népi játék
zongorán: Noll Ferenc (I. t. 2. o.)
„ Madarász Mária (I. t. 1. o.) és Eichner István (I. t. 2. o.) A játékos osztály növendékei Biba Sándor (játékos oszt.) Vecsera Mária „ „ Vecsera Mária „ „ „ Eichner István (I. t. 2. o.)
„ Kótai András (I. t. 4. o.)
3) l)
2)
Lóránt Éva, Vecsera Márta, Biba Sándor (játékos oszt.)
14. Elvonulás
VI. 1941. május 28-án
1. Gessler: Hinta-palinta zongorán: Gondos Éva (I. t. 1. o.) 3)
Falk: Csinom Palkó n Fehér Gabriella (I. t. 1. o. 3)
Grecsaninoff: Vidám reggel 11 Reiger Henrietta (I. t. 1. o.) 2)
Le Couppey: Bourrée >» Szabó Mária (I. t. 2. o.) 3)
Gurlitt: Kis dal f) Rády Mária (I. t. 1. o.) 3)
Bolck: Paraszttánc tt Schmidt Magdolna (I. t. 1. o.) 3)
Bartók: Gyermekeknek (14. és 19. sz.) Gulyás Irén (I. t. 2. o.) 2)
2. Országh: Keringő: hegedűn: Fider Emilia (I. t. 3. o.) 4)
kisérte: Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.)
V. 1941. május 11-én
1. Röwley: Lovasdi, A táncos zongorán: Kaufmann Péter (I. t. 1. o.) 2) Kazacsay: Bölcsődal „ Deutsch Zsuzsanna (I. t. 1. o.) 2)
Grecsaninoíf: Bölcsődal j Reisch Mária {I. t. 1. o.) 2) „ Ólomkatonák táboraban J
2. Falk: Este van már... hegedűn: Joó Imre (I. t. 2. o.) 4)
kisérte: Zborovszky Katalin (I. t. 4. o.)
3. Herzfeld: Altatódal zongorán: Aczél Tamás (I. t. 2. o.) i)
.... „ , I Tasy Adrienne (I. t. 1. o.) és
Diabelli: Scherzo (C) „ } Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) 2)
Kazacsay: Tánc a mezőn „ Rédl A. Éva (I. t. 3. o.) 3)
Vannay Szöcsketánc „ Nádasy Zsuzsanna (I. t. 3. o.) 3)
Tóth: Valse intermede „ Pintér Erzsébet (I. t. 5. o.) 3)
„..,..., \ Szitár Ibolya (I. t. 5. o.) és
Schumann: Korbe-korbe „ J Farkas [órúnd (I t 3 o) 8)
4. Schumann: A két gránátos éiiekelte: Mozsgai János (akad. í. o.) 5)
kisérte: Sas Magda (akad. 2. o.)
5. ■ Grieg: Kobold zongorán: Reiger Ilona (II. t. 2. o.) 2)
6. Hubay: Mazurka hegedűn: Gábor Jenő (II. t. 4. o.) 4)
kisérte: Sas Magda (akad. 2. o.)
7. Chopin: Keringő (a) zongorán: Fábián Magda (II. t. 2. o.) i)
8. Handel: Recitativ és ária
a Xerxes c. operából énekelte: Bedenek Margit (akad. 1. o.) b)
kisérte: Zborovszky Magda (II. t. 2. o.)
9. Kazacsay: Marsch grotesque zongorán: Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.) 2) 10. Siklós: Rákóczi induló „ Pusofszky Elvira (II. t. 2. o.) és
Szentendrey Valéria (akad. 1. o.) 6)
16
3. Falk: Népdal zongorán: Madarász Éva (I. t. 1. o.) i) Siklós: II. kis magyar rapszódia „ Tüttő Ilona (I. t. 1. o.) és
Pagony Hubert (I. t. 2. o.) >)
Dalcroze: A háború „ Eichner István (I. t. 2. o.) *)
4. Molnár—Kern:
Ellopták a szívemet \ énekelte: Polai Károly (elők. 1. o.) r») Pongrác G.: Bereg alján J kisérte: Sas Magda (akad. 2. o.)
5. Schumann: Első bánat zongorán: Krátky Eleonora (I. t. 2. o.) 2) Molnár M.: Bölcsődal „ Hetesi Mária (I. t. 4. o.) 3) Molnár—Kern: Zöld erdőben énekelte: Zborovszky Magda (elők. 2. 0.) 5)
„ „ Hej páva kisérte: Szentendrey Valéria (akad. I. 0.)
6. Csajkovszkij: Nápolyi dal zongorán: Berlin Gabriella (I. t. 1. 0.) 2) Vannay: Tavaszi napsugár „ Wínkler Zsófia (I. t. 5. o.) '')
7. Poldini: A bohóc „ Hegyi Erzsébet (II. t. 1. 0.) és
Reiger Ilona (II. t. 2. o.) 3)
8. Hubay : Magyar költemény
1. és 6. hegedűn: Hegyi Lalos (II. t. 5. o. 4)
kisérte: Sas Magda (akad. 2. o.)
9. Schubert. Impromtu (Es) zongorán: Szentendrey Valéria (akad. 1. 0.) 2)
VII. 1941. június 4-én
1. Molnár A.: Rondino zongorán: Vámos Mária (I. t. 1. 0.) 3) Falk: Szeretnék szántani „ Madarász Mária (I. t. 1. 0.) 1) Bartók: Népdal „ Tüttő Ilona (I. t. 1. 0.) l)
„ Gyermekeknek (3. és 17. sz.) „ Tasy Adrienne (1.1.1. 0.) 2)
Kazacsay: Tánc „ Papp Zsófia (I. t. 2. 0.) s)
Chován: Diák induló „ Pagony Hubert (I. t. 2. o.) 1) „ Tied vagyok hazám „ \ Krátky Eleonora (I. t. 2. 0.) és 2)
/ Hegyi Erzsébet (II. t. 1. o.) 2)
2. Bloch: I. magyar rapszódia hegedűn: Fentös Ferenc (I. t. 3. o.J
kisérte: Fábián Magda (II. t. 2. 0.)
3. Siklós: Változatok zongorán: Kreiner Hedvig (I. t. 3. o.) Grecsaninoff: Ha nagy lehetnék „ Reisch Zsuzsanna (I. t. 2. 0.) 2) Kazacsay: Táncol a baba „ Tamási Teréz (I. t. 4. o.) 3) Vannay: Dodó „ Kótai András (I. t. 4. o.) 2)
4. Tinódi—Siklós: Egervár viadalá-
ról való ének énekelte: Sándor Ákos (elők. 1. 0.) 5) Bartók: Elindultam szép hazámból kisérte: Szentendrey Valéria (akad. 1. o.)
5'' Poldini?Ördögöcskék zongorán: } Szitár Ibolya (I. t. 1. 0.) 3)
Pikéthy; Capriccioso „ Páhy Mária (II. t. 1. 0.) '')
6. Scrjabin: Mazurka (cis) „ Zborovszky Magda (II. t. 2. 0.) 2)
7. Löwe: Az óra énekelte: Mozsgai János (akad. 1. o.) 5)
x kisérte: Sas Magda (akad. 2. 0.)
8. Haydn: Menuette a II. (D) Fábián Magda (II. t. 2. 0.) és
zong.—heg. szonátából Gábor Jenő (II. t. 4. 0.) G)
9. Schubert: I. tétel a (D) Sas Magda (akad. II. o.) és
zong.—heg. szonatinából Hegyi Lajos (II. t. 5. o.)
10. Chopin: Polonaise (es) zongorán: Sas Magda (akad. II. o.) 2)
Megjegyzés: 1) F. Pásztor Irma, 2) Kerekes Irén, 3) B. Honti Ilona, 4) Ivánkovits Ferenc, 5) Witzenetz Jolán, (!) a kamarazene tanszakon F. Pásztor Irma tanár növendéke.
17
Úgy e hangversenyek műsorában, mint növendékeink előadási darabjainak megválasztásában a magyar szerzők munkáira e tanévben is különös gondot fordítottunk. Növendékhangversenyeinken 127 komposicio került előadásra, melyek 53 szerző munkái voltak. Ebből 74 darabot 27 magyar szerző írt, tehát az előadott darabok 58%-a magyar szerző tollából került ki. Még pedig:
Bartók 12 Horváth G. 2 Pikéthy 1
Berkovits 1 Hubay 3 Poldini 4
Bloch 1 Kazacsay 8 Pongrácz G. 1
Buday 1 Lányi E- 1 Radnai 1
Chován 2 Liszt 1 Siklós 5
Falk 8 Molnár A. 3 Székely I. 1
Geszler Ö. 1 Molnár—Kern 5 Tinódi—Siklós 1
Herzfeld 1 Molnár M. 1 Tóth L. 1
Horváth A. 1 Országh 3 Vannay 4
összesen 74
munkával szerepeltek növendékhangversenyeink műsorában.
A magyar szerzőkön kivül még 26 szerző 47 szerzeménye került ezen alkalmakkor előadásra.
Nagy gondot fordítottunk arra is, hogy növendékeink már az alsó osztályoktól kezdődőleg az összjátékban is fokozódó készségre tegyenek szert. Ennek megfelelően a hegedű és énekszámok kísérete mellett, melyet 8 növendék 18 számban látott el, 18 összjátékon alapuló számot tüztünk e hangversenyek műsorára.
A 7 hangversenyen 72 növendék szerepelt, vagyis az összlétszám 58%-a lépett nyilvánosság elé, amikor is 109 szóló- és 18 összjátékon alapuló számban mutatták be készültségüket.
18
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár.
Könyv- és zeneműtár.
Az elmúlt tanévben is nagy gondot fordítottunk arra, hogy úgy a könyv-, mint a zeneműtár céltudatos kiépítéssel és fokozatos kiegészítéssel tovább fejlesztessék. Ezt a tanév folyamán is sikerült keresztül vinnünk, mert úgy vásárlások, mint ajándékozások jelentős eredményre vezettek. Ezek révén a tanév végén a könyv- és zeneműtár állaga: 185 drb. könyv, 74 folyóirat és 1043 zenemű, mintegy 6332 P értékben. Ezekből tanévi szaporulat 11 könyv, 3 folyóirat és 48 zenemű, mintegy 195 P értékben.
Nem mulaszthatjuk el, hogy mindazoknak, akik a tanév folyamán nekünk felette becses ajándékukkal iskolánk könyv- és zeneműtárát gyarapítani szívesek voltak, e helyen is hálás köszönetet ne mondjunk, még pedig
Deák-Bárdos György zeneszerző, karnagy úrnak 5 drb. zenemű
Babics László zeneszerző úrnak 4 „ „
Albert Ferenc zeneszerző, hegedűművész úrnak 1 „ „
Rózsavölgyi és Tsa zeneműkiadóhivatalnak 1 „ „
Molnár Antal zeneművészeti főiskolai tanár úrnak 1 „ könyv
Sonkoly István tanár úrnak 1 „ „
Tóth János művészhegedűépítő urnák 1 „ „
szíves ajándékozásáért.
Hangszertár.
Az iskola tulajdonát 21 drb. hangszer képezi, mintegy 11.250 P értékben. A tanév folyamán csupán a zenei játékos osztály részére történt játék-hangszer beszerzés, mely azonban az előző kimutatást nem érinti.
Az iskola őrzésében és kezelésében áll a helybeli gróf Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör tulajdonát képező hangszerekből 23 drb. kb. 2150 P értékben.
19
VII. Tanári testület.
Név Képesítése Alkalmazásának minősége Szolgálati ideje . Mit tanított Megjegyzés
1 Vannay János Zeneművészeti Főiskolát végzett zeneszerző igazgató 1926. aug. óta zeneelméletet, zeneszerzést, zenetcrténelmet, magyar zenetörténelmet
2 Fábián Miksáné Pásztor Irma Áll. kép. oki. zenetanár rendes tanár 1926. szept. óta zongorát, kamarazenét és solféget a tanári értekezletek jegyzője
3 Kerekes Irén >} >t » 1927. szept. óta zongorát a könyv- és zeneműtár őre
4 Dr. Baksa Gézáné Honti Ilona » » » 1930. nov. óta n
5 Ivánkovits Ferenc » tt ti 1936. szept. óta hegedűt, zenei alapismereteket és solféget
6 Witzenetz Jolán n » óraadó tanár 1937. szept. óta magánéneket, solféget és játékos oszály t

20
A tanári kar nyilvános és iskolán kívüli működése a tanév folyamán.
Vannay János Nagykanizsa m. város Iskolánkivüli Népművelési és a Szinügyi Bizottság és hat helybeli társadalmi egyesület tagja, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör karnagya és választmányi tagja, mint zeneszerző szerepelt a nyilvánosság előtt. Kis Suite-jét a Budapesti Hangversenyzenekar mutatta be Eördögh János vezénylete alatt 1941. február 17-én. Komposiciói különböző hangversenyek műsorában szerepeltek. így Kis suiteje a budapesti rádióban Eördögh János vezénylete alatt, dalaiból vitéz gróf Teleki Béláné Mailáth Mária grófnő a budapesti rádióban és keszthelyi hangversenyén, Witzenetz Jolán Szegeden és Nagykanizsán, V. Mlinkó Mária Nagyatádon énekelt, Ballada c. hegedűdarabját Albert Ferenc Belgrádban, Szófiában és Nagykanizsán játszotta stb. stb.
Fábiánné Pásztor Irma a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 5 alkalommal szerepelt nyilvánosan, még pedig 2 kamara-zene-, 2 szóló-zongora számban, 1 számban zongorakisérőként, 1 alkalommal pedig Mozart és Debussy címmel felolvasást tartott.
Kerekes Irén a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 7 alkalommal lépett fel Nagykanizsán, még pedig 6 számcsoportban szóló-zongora, 2 számcsoportbán kamarazeneszámokban, 8 számcsoportban pedig zongorakisérőként szerepelt. További egy alkalommal pedig Keszthelyen zongorakisérőként lépett a nyilvánosság elé.
Dr. Baksáné Honti Ilona a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 3 alkalommal szerepelt nyilvánosság előtt. Még pedig
1 izben szóló-zongora, 1 alkalommal kamarazeneszámban, 1 alkalommal pedig Scarlatti és Liszt címmel felolvasást tartott.
Ivánkovits Ferenc a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja 4 alkalommal szerepelt nyilvánosan, még pedig 1 szóló- és 3 kamarazeneszámban és egy alkalommal pedig a Hegedű három fejedelme címmel felolvasást tartott.
Witzenetz Jolán a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja 6 alkalommal 6 szóló énekszámcsoportban szerepelt nyilvánosan,
2 alkalommal Zenei gyermekszobában kezdjük el a zenei nevelést címmel felolvasást tartott, 1 alkalommal pedig 2 szóló énekszámcsoportban Szegeden szerepelt a nyilvánosság előtt.
21
VIII. A növendékek névsora.
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Aczél Tamás / zongora alsó II. F. Pásztor
Bakos Lenke >» I. B. Honti
Balázs Márta n » II. F. Pásztor
Baranyai István hegedű közép I. Ivánkovits
5 Baranyai Lajos zongora alsó 1. F. Pásztor
Bedenek Margit ének akad. I. Witzenetz
Beke Gabriella zongora alsó I. F. Pásztor
Bertin Gabriella n n III. Kerekes
Bertók László n n IV. »
10 Biba Sándor játékos Witzenetz
Bogár János zongora ff I. F. Pásztor
Bogdán Judit játékos Witzenetz
Bőczy Jolán zongora ff 11. Kerekes
Deák Ilona n ff I. B. Honti
15 Deutsch Zsuzsanna » ff I. Kerekes
Domján János játékos Witzenetz
Dorner Erzsébet zongora » I. F. Pásztor
Draskovits Katalin ének elők. I. Witzenetz meghalt
Eichner István zongora alsó II. F. Pásztor
20 Erdőfi Erzsébet n n I. »
Farkas Lóránd n n III. B. Honti
Fábián Magda J7 közép II. F. Pásztor
Fábián Magda ének elők. I. Witzenetz
Fehér Gabriella zongora alsó I. B. Honti
25 Fehér Ilona »> » I. »
Fentős Ferenc hegedű » III. Ivánkovits
Fider Emilia n » II. »
Gábor Jenő »» közép IV. »
Gálosi Rafaella zongora >9 IV. B. Honti
30 Gondos Éva alsó I. n
Gulyás Irén >> » II. Kerekes
Gunst Zsuzsanna V n V. B. Honti
Hegyi Lajos hegedű közép V. Ivánkovits
Hegyi Lajos zongora alsó I. F. Pásztor
35 Hegyi Erzsébet V közép I. Kerekes
Hetesi Mária Magdolna V alsó IV. B. Honti
Honti Károly n n III. n
Hortobágyi Gábor » n III. F. Pásztor
Hortobágyi Ida n I. B. Honti
40 Horváth Éva » I. Kerekes
Horváth Sarolta játékos Witzenetz
Hosszú László zongora I. F. Pásztor
Ifftsits Erzsébet n II. Kerekes
22
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Jellusig Emese zongora alsó V. Kerekes elköltözött
45 Joó Imre hegedű ff II. Ivánkovits
Kaufmann Péter zongora ff I. Kerekes
Knoll Stella zeneszerzés elők. I. Vannay
Knoll Stella ének n I. Witzenetz
Kósa Éva zongora w alsó II. Kerekes kimaradt
50 Kótai András v IV. n
Krassovich Tibor ff I. F. Pásztor
Krátky Eleonora n ff II. Kerekes
Kreiner Frigyes » ff IV. F. Pásztor
Kreiner Hedvig „ ff III. »
55 Lóránt Éva játékos Witzenetz
Madarász Éva zongora ff I. F. Pásztor
Madarász Mária w ff I.
Major Erzsébet ének elők. I. Witzenetz
Major Erzsébet zongora alsó I. Kerekes
60 Majówna Mihályka n ff II. F. Pásztor
Maróti Edit ff II. Kerekes elköltözött
Mihályi Ilona ff akad. III. F. Pásztor
V. Mlinkó Mária ének v II. Witzenetz
Mozsgai János » ff I. »
65 Mozsgai János zeneszerzés elők. II. Vannay
Muczer Erzsébet zongora alsó I. F. Pásztor
Nagy István » ff IV. B. Honti
Nagy Katalin ff III. » kimaradt
Nádasy Zsuzsanna » ff III.
70 Nádor László hegedű ff III. Ivánkovits
Németh László zongora ff II. Kerekes
Noll Ferenc w ff II. B. Honti
Pagony Hubert ff V II. F. Pásztor
Papp Zsófia ff II. B. Honti
75 Páhy Mária ff közép I. F. Pásztó''
Pintér Erzsébet ff alsó V. B. Honti
Polai Károly ének elők. I. Witzenetz
Pörzse Ilona zongora közép II. B. Honti
Pusofszky Elvira » ff II. ff
80 Radnai Árpád hegedű alsó I. Ivánkovits
Rády Mária zongora n I. B. Honti
Reiger Henriette ff n I. Kerekes
Reiger Ilona » közép II. ff
Reisch Béla » alsó I. ff
85 Reisch Mária » » I. ff
Reisch Zsuzsanna ff n II. ff
Rédl Anna Éva ff n III. B. Honti
Sas Magda ff akad. II. Kerekes
Sándor Ákos hegedű alsó I. Ivánkovits
90 Sándor Ákos ének elők. I. Witzenetz
I
23
Sorszám Név Főtanszak Tagozat Osztály Tanár Megjegyzés
Somogyi Edit ének elők. II. Witzenetz
Somogyi Edit zongora alsó IV. Kerekes
Somogyi Ilona » n III. »
Somogyi Ilona ének elők. II. Witzenetz
95 Schmidt Kornél zongora alsó I. Kerekes
Schmidt Magdolna »» ff I. B. Honti
Schmidt Róbert n ff I. Kerekes
Steffler Hilda tt ff I. B. Honti
Szabó Ágnes tt ff I. » elköltözött
100 Szabó Mária tt ff II. n
Szabó Tibor hegedű ff I. Ivánkovits
Szentendrey Valéria zongora akad. 1. Kerekes
Szentendrey Valéria ének elők. I. Witzenetz
Szentirmai József zongora alsó I. F. Pásztor
105 Szentirmai László n I. j?
Szerdahelyi Zsigmond » ff I. B. Honti
Szépudvary Attila hegedű ff I. Ivánkovits
Szitár Zsuzsanna zongora ff V. B. Honti
Szunyogh János hegedű szabad isk. Ivánkovits
110 Szüts Sarolta zongora alsó IV. Kerekes elköltözött
Tamási Teréz n ff IV. B. Honti
Tasy Adrienne tt ff I. Kerekes
gróf Teleki Alice n közép III. >Í
gróf Teleki Mária tt ff III. n
115 Tibolt Márta játékos Witzenetz
Tóth Márta tt ff
Török Éva zongora alsó I. B. Honti
Tüttő Amália hegedű ff I. Ivánkovits
Tüttő Ilona zongora ff I. F. Pásztor
120 Vannay János játékos Witzenetz
Vámos Mária zongora ff I. B. Honti
Vecsera Mária játékos Witzenetz
Winkler Zsófia n yj V. F. Pásztor
Zborovszky Katalin it ff IV. Kerekes
125 Zborovszky Magda ének elők. 11. Witzenetz
Zborovszky Magda zeneszerzés I. Vannay
Zónay István hegedű alsó I. Ivánkovits elköltözött
Magánvizsgázók: i
Lázár Irén zongora alsó II.
Sas Magda » akad. II.
24
Tájékoztató az 1941—42. tanévre.
Az iskola helyiségei Sugár-ut 18. sz. alatti épületben vannak (bejárat a Kazinczy-utcáról).
Az új tanévben az alábbi főtanszakokon folyik oktatás, az összes előírt melléktanszakokkal:
6. Zenetanulási előkészítő (játékos oszt.)
7. Szabad, iskola (valamennyi hangszeres és az ének főtanszakon)
!. Zongora.
2. Hegedű.
3. Gordonka.
4. Magánének.
5. Zeneszerzés.
Beiratási díj:
Zongora-, hegedű-fötanszakon az alsó tagozatban 8.50 P, a közép tagozatban 11.50 P, a felső (akadémiai) tagozatban 15.50 P.
A gordonka főtanszakon az alsó tagozatban 6 50 P, a középsőben 8 50 P, a felsőben 15.50 P.
A magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban 8.50 P, az előkészítő 2. osztályban 10.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 12.50 P, a 2., 3. és 4. osztályában 15.50 P.
A zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban 8.50 P, a 2.-ban 9.50 P, a felső tagozat 1. osztályában 11.50 P, a többi osztályban 15.50 P.
Szabad iskola (valamennyi tanszakon) 13''50 P.
A játékos osztályban: 1 P.
Tandíj:
Zongora-, hegedű-fötanszakon az alsó tagozatban évi 80 P, a közép tagozatban évi 110 P, a felső (akadémiai) tagozatban évi 150 P.
Gordonka főtanszakon az alsó tagozatban évi 60 P, a középsőben 80 P, a felsőben 150 P.
Magánének főtanszakon az előkészítő 1. osztályban évi 80 P, a 2. osztályban évi 100 P, felső tagozat 1. osztályában évi 120 P, ezen tagozat többi osztályában évi 150 P.
25
Zeneszerzés főtanszakon az 1. előkészítő osztályban évi 80 P, a 2.-ban évi 90 P, az akadémiai 1. osztályban évi 110 P, a többi osztályban évi 150 P.
Szabad iskolában (valamennyi tanszakon) évi 130 P.
A játékos osztályban évi 30 P.
A beiratás az egész évi tandíj megfizetésére kötelez, mely félévenkint előre 2 részletben, vagy pedig havonta minden hó 8-áig előre fizetendő, tekintet nélkül a mulasztásokra és szünetekre. Kimaradni csak elköltözés, vagy olyan súlyos és tartós betegség esetén lehet, mely a zenetanulást lehetetlenné teszi. E körülményeket azonban írásban be kell jelenteni és igazolni kell.
Két vagy több tanszak látogatása esetén csak egyszeri, még pedig a magasabb beiratási díj esedékes.
Minden olyan új növendéknek, aki valamely főtanszakon nem a legalsó osztályt kívánja látogatni, amennyiben nem rendelkezik zeneiskolai bizonyítvánnyal, vizsgát kell tennie. Ezen vizsga alapján nyer osztálybasorolást.
Beiratás és tanévnyitás.
Beiratás: június 26-án és 27-én délelőtt 10—12 és délután 4—6 óráig, továbbá szeptember 5-én és 6-án délelőtt 9 — 1 és délután 4—6 óráig.
Pót- és javítóvizsgák szeptember 6-án délután 5—6 óráig.
Az osztálymegállapító vizsgák szeptember 6-án délután 5—6 óráig.
Osztálymegállapító vizsga díjtalan. A pótvizsgáé 4 P, a javítóé 6 P.
Tanórabeosztás szeptember 9-én délután 5 órakor, melyen minden tanuló megjelenik. A rendes tanítás szeptember 10-én kezdődik.
Mindazon növendékek, akik javító vizsgára utaltattak, vagy akik pótvizsgát óhajtanak tenni, ily irányú kérvényeiket a vizsgadíjak egyidejű befizetése mellett legkésőbb folyó évi szeptember hó 5-éig bezárólag az igazgatósághoz terjesszék be.
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A tanév történetéből ......................................................3 oldal
Adományok és jutalmazások ...... — ........................7 „
II. Statisztikai adatok............................................................9 „
III. Hatóságok, felügyelet ......................................................10 „
IV. Tananyag.......................... ..................10 „
V. Nyilvános működés ......................................................11 „
VI. Könyv-, zenemű- és hangszertár ....................................18 „
VII. Tanári testület..................................................................19 „
VIII. A növendékek névsora......................................................21 „
Tájékoztató a jövő tanévre .................. ■•• 24 „

Insert failed. Could not insert session data.