Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.75 MB
2018-11-05 14:12:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
493
1598
Rövid leírás | Teljes leírás (59.71 KB)

A Nagy-Kanizsai államilag segélyezett községi nyilvános
Polgári Fiu-Iskola
tizenkettedik értesítője az 1883-84. tanévről.
Szerkeszté Morgenbesser János igazgató.
Nagy-Kanizsa, Fischel Fülöp gyorssajtóján
1884.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A
NAGY-KANIZSAI
Államilag segélyezet t
KÖZSÉGI NYILVÁNOS
POLGÁRI FIU-ISKOLA
TIZEN lí ElTEUIK
^^ ^^ ^^ ^^ ^^ yjj^j j w ? ^ ^^
Az
188X— 84. TA NK V h\' O L.

SZÉPEK ESZTfe :
MORGENBESSER JÁNOS
GA2GATO.
NAGY-KANIZSA,
FIS CHELi FÜLÖP G Y 0 R S S A J T Ó J A N
1884.
NAGY-KANIZSAI LLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI NYILVÁNOS
POLGÁRI FIU-ISKOLA
TIZ10 X K EVTEDI li

1883—84. TANÉVRŐL.
SZERKESZTÉS :
MORGENBESSER JÁNOS
)
GAZGATO.
NAGY-KANIZSA,
FISCHEL FÜLÖP QYORSSAJTÓJAN
1 ÖÖ4
[REV 98
«SV2010


A R T A L O M.
I. Adatok a polgári iskola történetéhez 1883—84-ben.
II. Jótékonysági ügy.
ITT. Az intézet tanszereinek gyarapodása 1883—84-ben.
IV. Felügyelet és iskolai személyzet.
V. A bevégzett tananyag áttekintése, tankönyvek és tanárok. VT. Az ifjúság érdemsorozata az 1883—$4. tanév végén.
VII. Statistikai táblázatok az 1883—84. tanévről. Vili. Tandíjmentes, ösztöndíjas, jutalmazott és segélyezett tanulók az 1883—84. tanévben. IX. Az 1884—85. tanév megkezdésére vonatkozó értesítés.
1*
Az érdemsorozatban használt rövidítések értelme.
Magaviseletre nézve:
jó = jó
szb = szabályszerű
ksz = kevésbbészabályszerii
r. = rosz.
Előmenetelre nézve:
Szorgalomra nézve:
jeles = jeles
jó = jó elgs. = elégséges elgt. = elégtelen
erny — ernyedetlen
dics = dicséretes
vált. = változó
hny = hanyatló
I.
Adatok a polgári iskola történetéhez 1883—84-ben.
Az 1883—84-ik iskolai évre a beiratások, felvételi, javitó és magánvizsgálatok szeptember hó 1—4 napján eszközöltettek. Véghez menvén szeptember 5-én a tanév ünnepélyes megnyitása, a tanitás másnap azaz szeptember 6-án kezdődött.
A beiratások előtt hajtottuk végre a tanévet, előkészítő és megnyitó munkálatokat a rendtartás szerint: amikor is a tantárgyak felosztása, az osztályíonökségek elosztása, az órarend meghatározása, az értekezleti jegyző és a könyvtárnokok kijelölése stb. kérdések intéztettek el.
A beirt rendes tanulók száma 9!), mi a mult évi számmal szemben 5 főnyi apadást mutat. A 99 beirt tanulóhoz járul még 4 magán tanuló, kik a vizsgát az illető osztálbelyi tantárgyakból sikerrel le is tették; igy volt a beirt tanulók összes száma 103.
E helyen emlitem meg, hogy Zánkay Zsigmond intézetünk segéd tanára a nm. vallás- és közoktatásügyi m. kir. mi-nisteriumnak 1884. február hő 19-én kelt 5831. számú magas rendeletével rendes tanárnak neveztetett ki.
A tanitás, a nm. vallás- és közoktatásügyi m. kir. minis-ter ur által 1879. évi szept. 1\'2. 25409. sz. a. kiadott tanterv értelmében történt, azon módosítással, hogy a német nyelvet heti 2 órában az I. és II. osztályban meghagytuk.
A tantestület, teljes tudatában annak, mily nagy felelősség fekszik vállain a reá bizott ifjúságnak ugy tudományos, mint erkölcsi fejlődését illetőleg: legjobb meggyőződése és tehetsége szerint igyekezett telj esi teni kötelességét az egész év folyama alatt. S hogy az ifjúság előhaladását mindkét tekintetben annál inkább figyelemmel kisérhesse, nem csak az előirt értekezleteket tartotta meg pontosan, hanem a felmerült szükséghez képest több rendkívüli értekezletet is tartott.
Vallás- erkölcsi és fegyelmi ügy tekintetében a tanulók tanáraik felügyelete mellett az elmúlt év alatt is a szokásos módon és időben teljesítették az egyháztól rendelt vallási gyakorlatokat. és ájtatosságokat. — A rom. kath. tanulók hittani vizsgálatai főt. Letlinger Kelemen városi h. plébános ur elnöklete alatt tartattak meg. Az eváng. és móz. hitvallású tanulók szintén illető egyházi elöljáróságaik utasítása szerint nyertek hitoktatást; vizsgáik pedig az illető kiküldött biztosok elnöklete alatt tartattak meg.
— 6 —
Nyilvántartás végett vezettetett a tanügyi napló és ezzel kapcsolatban a mulasztók, valamint a fegyelmi észrevételek rovata is.
Az intézet egészségi állapotát illetőleg mondhatom, hogy. ámbár csekélyebb, úgynevezett könnyebb betegségek esetei nagyobb számmal fordultak elő, mégis nagy megnyugvásunkra szolgált az, hogy ragályos betegségektől intézetünk növendékei meg voltak kiméivé. Súlyosabb betegségi eset 2 fordult elő s ezek közt az egyik igen gyászosan végződött, Kaiser Lipót I. oszt. igen jóra való tanulóját 1884. május 17-én kiragadván az élők sorából. Nyugodjék békében! A tantestület tagjai között az egészségi állapot teljesen kielégítő volt,csupán csak Zánkay Zsigmond rendes tanár betegeskedett huzamosabb ideig, mely idő alatt a tantestület tagjai helyettesitették az egyes osztályokban. Az intézet igazgatóját is támadta meg a tél folyamában különféle baj, amikor a többi kartársak szives közreműködéssel pótolták teendőit, a miért mindnyájuknak itt nyilvánosan köszönetemet kell kifejeznem.
Van e helyen egy figyelmeztető és kérő szavam a t. szülőkhöz, a tanulókat illetőleg. Az egészség, illetelőleg betegségek ügyeire nézve nagyon kedvezőtlen azon mindinkább elharapód-zani látszó gyöngeség, engedékenység, melylyel némely szülő a fiúnak csekélyebb, vagy néha csak tettetett bajait mentegetni, palástolni szereti, annyira, hogy néha még oly esetben is. mikor a betegnek állított fiút, egyik-másik tanár az utczán sétálgatni látja, a szülő mégis kész a gyermeknek betegsége mellett bizonyítgatni, sőt a mulasztott órákat irott bizonyit-ványnyal is kimenteni. Ez oly viszszaélés, mely nemcsak az iskolai szabályokba ütközik, hanem a fiu fokozódó romlásának alapját vetheti meg. Kérjük ennélfogva a t. szülőket, hogy az ilyféle túlságos gyöngédségtől, saját gyermekeik jövőjének érdekében, teljes önmegtagadással óvakodjanak.
A zenekar ez évben is megalakult 11 működő taggal s hetenkint 4 óra fordittatott zenedarabok betanulására. Knob-loch F. zenetanár havi dija a működő tagok által fizetendő havi 1 írtból fedeztetett.
Szokott iskolai ünnepélyeinket az idén is megtartottuk. Ilyen a király ő Felsége legmagasabb nevenapjának október 4-én és Deák Ferencz halála évforduló napjának január 28-án való megünnepelése; mely alkalommal az összes ifjúsághoz intézett alkalmi ünnepi beszéd Hoffmann Mór nyelvtanár által, az ifjúsági ének- és zenekar közreműködése és szavalat emelték az ünnepély magasztosságát. Ének-, zene- és szavalattal valamint a jutalomdijak és könyvek kiosztásával egybekötött évzáró ünnepélyt junius 24-én tartottuk meg. Ezeken kívül rendezett még az ifjúság junius 28-án este a tantestület veze-
— 7 —
lése mellet nyári mulatságot, mely alkalommal az ifjúsági ének- és zenekar nyilvános előadást tartott belépti dij mellett.
A tavalyi tanév végén rendezett hangversenyünk tiszta jövedelme 150 frt volt. Ezen összeg az előbbeni tanévből fenn-maradott összeghez csatoltatott és igy összesen 269 frt 49 kr. volt a takarékpénztárban elhelyezve. Az 1883—84. tanév folyama alatt azonban ezen megtakarított összegből a tantestület által 146 frt 50 krnyi összeg részint szegény tanulók felruházására, résziut zeneeszközök beszerzésére fordíttatott; maradt tehát még 122 frt 99 kr. a takarékpénztárban. Ezen fennmaradt összeghez csatoltatik az ez évi hangversenyünk tiszta jövedelme is, mely összegnek egy részéből a jövő tanév elején ismét segélyezhetünk néhány szegény, jó magaviseletű és szorgalmas tanulót.
Említés nélkül nem hagyhatom azon körülményt, hogy az intézeti énekkar a főbb ünnepek alkalmával énekes misét, Hock János énektanár vezetése mellett, igen szép praecisióvaí keresztül vitt.
Időközben a tekintetes iskolaszék tek. dr. Kele Antal helybeli ügyvéd és oki. gyorsirási tanár urnák rendkivüli gyors-irási tanfolyam nyitását engedte meg; a beiratkozott tanulók közül az év végén 7-en tettek vizsgát. Mivel dr. Kele Antal ügyvéd ur ezen rendkívüli tanfolyamot minden dij nélkül vezette, azért fogadja e helyütt az intézet nevében hálás köszönetünket szives fáradozásáért.
Buzditólag hat az ifjúságra azon tudat, hogy vannak oly egyének, kik érdeklődnek iránta s a kik, részint hivatalból, részint szives érdeklődésből időnként meglátogatják az intézetet. Ily látogatásban a folyó tanévben is többször részesült iskolánk Lengyel Ignácz és dr. Szűkíts Nándor iskolaszéki tag urak részéről.
A lefolyt tanévben intézetünk a tek. iskolaszék jóváhagyásával a következő lapokat járatta: »Philologiai Közlöny«, »Pae-dagogiai Szemle», »Középtanodai tanáregyleti közlöny«, »Magyar Nyelvőr«, »Népnevelők Lapja«, »Földrajzi közlemények«, »Magyar Tanügy«, »Budapesti Szemle«, »Századok«, »Közoktatás«, »Zalai Tanügy«, »Bürgerschule«-t; ezeken kívül járatta még a tantestület a »Polgári Iskolá«-t, és az intézetnek járt a »Néptanítók Lapja.«
.Június 16-án tantestületi tanácskozmány tartatott s ezen a tanodai itjuság erkölcsi viselete, szorgalma és az egyes tantárgyakban tanúsított, előmenetele bírálat, alá vétetett, az osztályzatok megállapittattak és a bizonyítványokba jegyeztettek.
Nyilvános vizsgálataink a tekintetes iskolaszék jóváhagyásával az illető kiküldött biztosok elnöklete alatt junius hó
— 8 —
16-átóI ugyan e hó 23-ig bezárólag tartatlak meg; a szép és nagyszámú rajzok a vizsgálatok tartama alatt diszes csoportokban voltak kiállítva. A tanévet junius hő 24-én az ének-, zene- és szavalattal valamint a jutalomdijak és könyvek kiosztásával egybekötött zárünnepélylyel fejeztük he; a bizonyítványokat és az értesítőt junius \'29-én osztottuk ki.
11.
Jótékonysági ügy.
Tanintézetünk szegény növendékei ezen tanévben is részesültek olyan jótéteményekben, melyek iskolázásuk terheit jelentékenyen megkönnyítették.
A tandíjmentesség kedvezményét a lefolyt tanévben 30 növendékünk élvezte; 54 növendékünk láttatott el a szükséges tankönyvekkel és 37 tanulónk ruhával.
Intézetünk ezen jótéteményen kívül még egyéb kedvezmények élvezetével is dicsekedhetik.
Főt. és ngos Tallián Ede zágrábi kananok ur 1000 f\'rtos alapítványa kamataiból két jeles és jóviseletü növendék része-sittetett segélyben.
A nagy-kanizsai takarékpénztári részvénytársulat ezen évre is nagylelkűen megszavazott 40 frtnyi összeget azon nemes óhajtással, hogy az, szegény és szorgalmas tanulók segélyezésére forditassék.
Tek. Ebenspanger Lipót iskolaszéki tag ur 1 db. aranyat a számtanban legjobbnak elismert tanulónak jutalmazására ajánlott fel.
Tek. Fischel F. helybeli könyvkereskedő ur által felajánlott. 5 db. jutalomkönyvvel négy szorgalmas tanuló jutalmaztatott.
A tekintetes iskolaszék által megszavazott 20 frtból juta-lomkönyvek szereztettek be azon czélból, hogy zár ünnepély alkalmával szorgalmas tanulók megjutalmaztassanak.
A tekintetes városi hatóság ezen évben is 30 ezüst irtot az egyházi énekben részt vett s feltűnőbb haladást tett, tanulók jutalmazására fordított. (Ezekre nézve 1. a tandíjmentesek segélyzettek-, ösztöndijasok- és jutalmazottakról szóló kimutatást.)
Továbbá gyarapították még könyvtárunkat becses adományaikkal: a nagymélt. m. kir. miniszter ur, a Franklin társulat, az Eggenberger-féle könyvkereskedés, Lámpel R., Dob-rovszky és Franké, Hennicke R. könyvkiadók és Schmidt R. tanító ur.
— 9 —
Hálásan jegyzem fel, hogy a tek. városi hatóság, a lefolyt tanévben is 300 frtnyi összeget fordított részint taneszközök, részint a tanári könyvtárnak gyarapítására. (L. az intézet tanszereinek gyarapodását.)
Természetrajzi valamint pénz- és éremgyüjteményünket több növendékünk gazdagította adományaival.
Kedves kötelességemnek ismerem intézetünk mindazon nemeskeblii pártfogóinak, kik iskolánkat becses támogatásukra méltatták, ezen helyen a szent ügynek nevében hálás köszönetemet nyilvánítani.
III.
Az intézet tanszereinek gyarapodása 1883—84-ben.
A tekintetes városi hatóság a lefolyt tanévre tanszerek beszerzésére és a tanári könyvtár gyarapítására 300 irtot ajánlott fel; ezen összeg erejéig a következő beszerzések iránt történt intézkedés:
1. Természettani szertár. Villamfény-szabályozó, Barlow-féle kerék; Archimedes csavarja; Harang készülék óra-miivel; Schmidt-féle pörgetyü; készülék az oldalnyomás megm.; Daniell-féle nedvmérő; összesen 84 frt.
2. Természetrajzi szertár. Alcedo ispita, Bombycilla garrula, Cypselus apus, Ardea cinerea, Laras canus, Sterna mi-n uta, Lucioperca Sandra, Sahno fario, Accipenser sturio, An-guilla vulgáris; összesen 32 frt.
3. A vegytani laboratórium számára beszereztetett: 1 db. palack tubussal; 84 gramm gummicső; gran. horgany; 6 db. retorta; kénsav; vaskénecs; összesen 13 frt 45 kr.
4. Földrajzi szertár. Dr. A Petermann: Karte des Mittelländischen Meeres; összesen 9 frt 60 kr.
5. Rajzminták. Conradi: Wohnhäuser; Steinhauser: Faiadén, einfache Bauten,Ladenfenster; 10 db. Ornamente; 36 db. különféle rajzminta; összesen 47 frt 10 kr.
6. Hangszerek. A tanuló ifjúság által rendezett hangverseny jövedelmének egy részéből 1 db. fuvola 31 frt 68 kr. 1 db. nagy bőgő 47 frt; összesen 78 frt 68 kr.
7. Tanári könyvtár, a) Vétel-utján: Schulmann: Die Erziehungskunst; Trefort: Tanulmányok; Trefort: Kissebb dolgozatok; Dr. Fr. Ratzel: Anthopogeographie; Dr. Kiss Áron: A magy. népnevelés története; Karner Nóvák: Könyvviteltan,
— 10 —
Folyóiratok; Philologiai Közlöny, Paedagogiai Szemle, Középtanodai tanár-egyleti Közlöny, Magyar Nyelvőr, Népnevelők Lapja, Földrajzi Közlemények, Magyar Tanügy, Budapesti Szemle, Századok, Közoktatás, Zalai Tanügy, összesen 74 frt 97 kr.
b) Ajándék utján: P. Szathmáry K: Az emberi miv. története: Dr. Roth S.: Állattan, Perjéssy L.: Ábrázoló mértan 2 kötet, Mangold L.: A magy. tört., Lengyel S.: Számoló könyv 2 köt., Kuttner-Mayer: Világtörténet, Magyarok tört,, Vargyas Endre: Magy. tört., Dr. Roth S.: Ásvány-kőzet s földtan, Szécskay I.: Állattan, Növénytan, Ásványtan; Stern Mór: Német nyelvtan, Varga Ottó: Földrajz, Dr. Koltai V.: Stilisztika, Dr. Veres V.: A kamatos kamatszámítás, Harrach 1.: Német olvasó könyv, Jónás I.: Német nyelvtan, Hoffmann Mór: Német nyelvtan, Dr. Szabó I.: Ásványtan, Erdődi I.: Földrajz, Jablonszky 1.: Földrajz.
8. Ifjúsági könyvtár. Az ifjúsági könyvtár számára a növendékek által külön fizetett használati illetményekből a következők szereztettek be: ühezbuliez V.: Noirel József 2 köt., Deák Farkas: Beszélyek, Molnár A.: Téli esték. Paulikovits L.: Balassa Bálint, Csepreghy F.: összes müvei 5 köt., Greguss Ágost: Népek lantja, Hatszáz magyar nemzeti dal, Erdélyi I.: Népköltészet, Bodon József: Négy elbeszélés az életből, Gyújtó Izabella: A multak árnyai 2 köt,, Kazár E.: Ősök és unokák. Szépfaludy Ö.: Ugy a mint volt, Vas Gereben: Jurátus élet .\'! köt., Tekintetes urak 2 köt.. Garasos aristokráczia 2 köt., Son-nenfeld Zs.: Lenau M. élete, Frankenburg: Bécsi élményeim, Rudolf trónörökös,: Utazása keleten, Hoffmann F.: Jó barátok, Borura derű, Nem mindig, A jó fiu, Isten mindent jóra fordil. Nincs menekülés, A föld alatt, Elsárgult levelekből, Legjobb az egyenes ut, A rossz szellem, A nemes és pór, Az erény jutalma, Czigány Ferkó, Milliomos, Bűnhődés, A látszat csal, A biin rabja, Vidor Ferkó, Szokás hatalma, Pásztor és bujdosó, Életharczok, Lame-Fleury: Róma története, Tóth K.: A világ-látók fekete képekkel, Bayer F.: Czuczor G.: Ferenczy L: B. Eötvös, Vahot J.: Petőfi Emlékezete: Virághalmy F.: Cserepár naplója, Zschokke: Egy szegény ifjú története, Hamary I).: Komáromi napok, Gyulay P.: Emlékbeszédek, Loskay B.: A magy. miiv. tört., Frecskay: Képek az iparos világból, Legouvé E.: Atya és fiu 2 köt., Magyar Helikon 30 füz., Schmid Kr.: Ifjúsági iratai 10 köt., összesen 74 frt 40 kr. A könyvek beköt-tetésére 2<i frt 10 kr. összesen 100 frt 50 kr.
IV.
Felügyelet és iskolai személyzet.
a) Felügyelő testületek.
1. A nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi magyar kir. minisztérium és a zala-megyei tankerület kir. felügyelősége.
*2. Nagy-Kanizsa rend. tanácsú vár. képviselő testületéből választott iskolaszék. Az iskolaszék tagjai :
Elnök: Jegyző:
Babóchay György Németh Ignácz
Alelnök: G o n d n o k:
Nusecz József Knáusz Boldizsár
Dr. Benczik Ferencz Berzay Elek Bun Samu Ebenspanger Lipót Eperjessy Sándor Faics Lajos Garay Benő Dr. Gerő József Haha József Hegedűs László Hertelendy Béla Hoffmann Mór Kovács Béla Kovács János Lengyel Ignácz.
Lengyel Lajos Lövy Adolf Morgenbesser János Pap János Plihál Ferencz Plosszer Ignácz Récsey György Rózsavölgyi Antal Simon Gábor Dr. Schreyer Lajos Dr. Szukits Nándor Tersánczky József Trojkó Lajos Dr. Tuboly Gyula Wohlheim Ernő.
A vallás felekezet képviselői:
H u Mer Lajos evang. lelkész és hitoktató. Letlinger Kelemen r: kath. lelkész, városi h. plébános. Dr. Neumann Ede izr. főrabbi és hitoktaló. Pavlekovits M e t h o d. g. kath. lelkész éshitoktató.
b) A tanári kar és működésének kimutatása.
1. Morgenbesser János igazgató; polg. iskolákra képesített tan. a VI. oszt. főnöke; a kir. magy. természettudományi társulat rendes tagja, a nagy-kanizsai iskolaszék tagja a vegyt. labor, a termény- és természettani szertár valamint a tanári könyvtár őre; tanította a német nyelvet a II. a természetrajzot a II. III., a természettant a IV. V., a vegytant az V. és VI. az ipartant a VI. osztályban. H. ó. 18. Szolgálati éve ezen intézetnél: 11.
2. Hock János zene és énekre képesített, tan., városi kántor; tanította az éneket minden osztályban. H. ó. 5. Szolg. éve ezen intézetnél: 4.
3. Hoffmann Mór rendes tan. Középtanodákra és polg. iskolákra képesített tan. a 111. osztály főnöke; Nagy-Kanizsa város képviselő testületének és a városi iskolaszéknek tagja, tantestületi értekezleti jegyző és az ifjúsági könyvtár őre; tanította a magyar nyelvet és iradalmat a II.. IV., V., VI., a német nyelvet az I., III., V., VI., osztályban. H. ó. \'22 Sz. éve ezen int.: 9*.
4. Pongrácz Adolf tornára képesített tan., a tornaszerek őre; tanította a tornászatot minden osztályban. H. ó. ;5. Sz. éve ezen int.: 10.
5. Rosenblüh Lajos rendes tan., polg. iskolákra képesített tan,, az I. osztály főnöke; tanította a számtant, inértant, és szépírást az I. a számtant,, földrajzot, szépírást a II., a számtant a III., VI., a számtant és mértant a IV. osztályban. H. ó. 22. Sz. éve ezen int.: 10.
6. Schmidt Károly rendes tan.\' polg. iskolákra képesített tan., a IV. osztály főnöke; a földrajzi eszközök őre; tanította a földrajzot az I., a német nyelvet, földrajzot, történelmet a IV., a földrajzot,, törtémelmet a III., a történelmet és alkotmánytant az V. és a történelmet a VI. osztályban. H. ó. 22. Sz. éve ezen int.: 9.
7. Schultz Károly rendes tan., polg. iskolákra képesített tan., az V. osztály főnöke, a rajztanszerek őre; tanította a mértani- és szabadkézi rajzot, az I., II., III., IV., a szépírást a III., a mértani rajzot az V. és VI. osztályban. H. ó. \'26. Sz. éve ezen int.: 12.
* Irodalmilag is működött.
— 13 —
8. Zánkay Zsigmond rendes tan., polg. iskolákra képesített tan., a II. osztály főnöke; tanította a magyar nyelvet és a természetrajzot az I., a magyar nyelvet és mértant a III., a mértant a II., a számtant az V., a könyviteltant az V. és VI. osztályban. H. ó. 21. Sz. éve ezen intézetnél: 8.
Hitoktatók:
9. Berdin János szt.-ferenczrendi áldozár, rom. kath. hitoktató.
10. Hoffmann Mór polg. isk. tan., izr. hitoktató.
11. Hütter Lajos evang. lelkész, az evang. tanulók hitoktatója.
— 14 — V.
Az 1883 — 84, tanévben
bevégzett tananyag áttekintése, tankönyvek és tanárok. A) Rendes tantárgyak. Első osiztá,l37-_
Osztályfőnök : Rosenbliih Lajos.
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Hit- és erkölcstan 1 E tantárgy osztályok szerinti felosztásának és terjedelmének meghatározása a felekezeti hatóságok jogköréhez tartozik.
Magyar nyelv 5 Zánkay Zsigmond. Ihász (t. magyar nyelvtan. Szvorényi !. magyar olvasók I. r. a) Elbeszélő\' prózai és költői olvasmányok, különösen a népmese, népmonda,, magyar történeti monda. Értelmes és kellően hangsúlyozott olvasás; az olvasmányok tarlalma meg magyarázása, az olvasmányok tartalmának szabadon való elbeszélése; könyv nélkül tanult versek szavalása b) Nyelvtan: egyszerű mondat és mondatrészek, fő- és mellékmondat megkülönböztetése. — Mondattani alapon a tel jes alaki an, tekinteti el a hangtani módosulásokra; szóképzés, szócsoportok egybeállításával; az elő-képzők: c) Hetenkint egy Írásbeli iskolai vagy házi dolgozat.
Német nyelv 2 Hoffmann Mór Hoffmann M ném. nyelvtan és olvasók. I. r. Egyszerű mondat, mondatrészek megkülönböztetése. A conjugatióból a személyragozás és az igealakok megkülönböztetése idő és módjelzők alapján. A declinátió és motio. Szótanulás hetekint két írásbeli dolgozat.
Földrajz 2 Schmidt Károly. Hun fal vy J. kis föld. leirás A magyar-osztrák monarchia földrajza , különösen Magyarország földrajza, az osztrák lartományok csak általanos áttekintése, kiválólag az első természeti viszonyai.
— 15 —
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Számtan 3 ítosenblüh Lajos Lutter számt. I. r. A tizedes számrendszer. A négy számolási mivelet egész számokkal és tizedes törtekkel. A tört mint hánya dos és viszony ; közönséges törtekkel való számolás. A hazai mértékek ismertetése ; időszámitás.
j Mértan 2 ítosenblüh Lajos Mocnik mértani nézlettan I. r. Planimetrai elemek. Pontok, vonalok és szögek fekvési és mérési viszonyai. A legfontosabb sik idomok tulajdonsági és alakitása. Az idomok összeillősége, symetriája, hasonlósága , és a terület meghatározása.
Természetrajz 3 Zánkay Zsigmond Dr. Szabó József ásványtana Szécskai István növénytana 1 r. a) Téli hónapokban az ásványtanból egyes osztályok alapjellemeivel biró , a mezei gazdasági , különösen az ipari ismeretek alapjául szolgáló ásványok példányain szemléltettek azok ismertető\' jegyei; az ásványok találási helyük és hasznok. b) Tavaszi és nyári hónapokban egyes seregeket jellemző\', azonban a mezei gazdaságban és az iparban hasz náltatni szokott növenypéldányokon kerestettek fel a növények ismertető jegyei; a növenyek növési helyük és hasznuk.
Mértan rajz 2 Schultz Károly Szerkesztői sikmértan elemei (eszkö-közökkel.)
Szabadkézi rajz 2 Schultz Károly Flőkészités a rajzolásra. Egyenes vonalok görbe vonalok s ezekből összetett egyszerű diszitmények. Sikmértani idomok Egyszerű diszitmények. Sikmértani idomok. Egyszerű mértani testek, sodrony és leljeslapu mintákról árnyékolás; a mintázás kezdete.
Szépírás 1 ítosenblüh Lj Üteny szerint tanulták az úgynevezett angol szépírást.
Torna 1 Pongrácz Adolf A menés, fulás nehezebb nemei mellett gyakorolták a sorfordulatokat, sorkanyarodásokat és a sorok mozdulatának, összeállásának és kifejlésének különféle nemeit. Szabadgyakorlatok.
Ének 2 Hock János Három és négyszólamú karénekek.
— 16 —
IMIásod-ils: osztály.
Osztályfőnök : Zánkay Zsigmond.
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Hit- és erkölcstan 1 Lásd I. osztály.
Magyar nyelv 5 Hoffmann Mór Ihász Gr. magyar nyelv. Szvorényi J. magy. olvasók II. r. Olvasmányok és azoknak feldolgozása. összetett szerkezetű mondatok taglalása és szerkesztése; mellé- és alárendelt mondatok. A szókötés, szóképzés. Hetenkint egy Írásbeli iskolai vagy házi dolgozat
Németnyelv 2 Morgenbesser János Hoffmarm Mór ném. nyelvtan és olvasók I. r. Az I. osztályban tanultakon kívül a fő- és mellékmondatok. Teljes conjugá-tio. A melléknév, a viszonyszó, a névmás és a számnév. Hetenkint két Írásbeli dolgozat.
Földrajz 2 Rosen-blüh Lajos Hunvalvy.J. kis földleírás. Európa bővebb és Ázsia összébb vont ismertetése oly módon, mint azl. osztályb
Számtan 3 Rosenblüh Lajos Lutter számtan II. r. Számolási rövidítések, számtani mive-letek korlátolt pontossággal. Az arányosság fogalmának fejlesztése. Egy-szeiü hármasszabály; az olasz számolásmód. Mértani viszonyok és arányokelemei. Százalék.
Mértan 2 Zánkay Zsigmund Moőnik mért. néz-lettan I. r. Stereometriai elemek A sik; az egyenesek és sikok absolut és relátiv fekvése, lapszög és szögletek. A legfontosabb testek tulajdonságai és hálózata. A testek felszínének és térfogatának meghatározása.
Természetrajz 3 Morgenbesser János Pokorny Dekány az állatok természetrajza. Egész éven át taníttattak az állatok főbb osztályaiból, az alapjellemmel bíró , egyszersmind a mezei gazdaságban és az iparban használtatni szokott állatpéldányokon az ismertető jegyek; az állatok tartózkodási belyök, táplálkozási és szaporodási módjok, sajátságaik és hasznuk. Az állati rendszer főbb alapvonalai és az állatoknak meghatározása. Embertan.
17
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
j Mértani raiz o O Schultz Károly Krisz Fer. elemi ábrázolástan Vetülettan elemei; pont, vonal sik-térbeli helyzetének meghatározása, egymáshoz való viszonya.
Szabad-kézirajz 2 Sclmltz Károly Fali táblákra előrajzolt ábrákról, fali nagy képekről; ékítmények elemei. Fokozatos előhaladás a mintázásban.
Szépírás 1 Rosen-blüh Lajos Lásil I. osztály
Torna 1 Pon-grácz Adolf Lásd I. osztály.
Ének 1 Hock János Lásd I. osztály.
X3Ia-rrrLa,d.il2: osztéily.
Osztályfőnök: Hoffmann Mór
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Hit- és erkölcstan 1 Lásd I. osztály.
Magyar nyelv 4 Zánkay Zsigmond Torkos m. nyelvt. Bodnár és J. magy. olvasók II. r Egészet alkotó történelmi olvasmányok. Elbeszélő költemények. A nyelvtan rendszeres áttekintése. A hangsúlyos vers ismertetése. Hetenkint egy Írásbeli dolgozat.
2
— 18 —
Tantárgy Heti óra-zám Tanár Tankönyv Bevégzett, tananyag
Német nyelv 3 Hoffmann Mór Hoffmann Mór ném. nyelvtan és olvasókönyv II. r. Egyszerű és bővitelt mondatok; a mondatrészek, a fő és mellékmondatoknak megkülönböztetése. Név- és igeragozás , szóképzés elemeit Szóbeli fordítás magyarból németre; kisebb darabok megtanulása könyv nélkül.
: Földrajz 2 Schmidt Károly Hunfal vy J. kis földleírás Amerika bó\'vebb, Afrika és Ansztra-lia összébb vont ismertetése, tekintettel a felfedezések történelmének fó\'bb mozzanataira.
Történelem 2 Schmidt Károly Schwicker J. H. magy. története A magyarok történelme oly rövid áttekintésben, hogy egy év alatt az egészet átlehet venni.
Számtan Q o Rosen-blüh Lajos Mauricz R. Köz.számt. II. r. Összetett hármasszabály. Kamatszámolás. Határidő számolás Lánczsza bály. Az arányos os/.tás. Elegyitési feladatok.
Mértan 1 Zánkay Zsigm. Mocnik mért. nézi. n. r. Egyszerű vonalú idomok. Az össze-illőség, symetria, hasonlóság és ierii-let meghatározás. Görbe vonalú idomok A körtan.
Természetrajz 3 Morgenbesser János Kriesch J. ásványtan Pokornv-Dékány növényt. Téli hónapokban az ásványi ani ismeret kibővittelett a kőzettannal s a geologia alapvonalaival. — Tavaszi és nyári hónapokban a növények szervezete és életfolyama ismertetett meg.
AI értani rajz 2 Schultz Károly Krisz Fer. elemi ábrázolástan A vettiilettan ismétlése és folytatása: sikok által határolt s görbe felületű rendes mértani testek ábrázolása Ar-nyékszerkeszlés. A látkép szerkesztése
Szabadkézi rajz 2 Schultz Károly Grörög. középkori s keleti stilü ékítmények rajzolása és színezése lapmintákról. Összetettebb ékítmények fél-domboru mintákról.
¡Szépírás 1 Schultz Károly Lásd I. osztály.
Torna 1 Pon-grácz Adolf Lásd I. oszlály.
Ének 1 Hock János Lásd L osztály.
— 19 —
ISTeg^edils: osztály.
Osztályfőnök : Schmidt Károly.
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv, Bevégzett tananyag
Hit- és erkölcstan 1 Lásd I osztály
Magyar nyelv o ;> Hoffmann Mór Bodnár Zs. irályt, és olvasókönyv I. r. Kőrnyei J gyak. irályt. 1. r. Arany Toldyja. Az olvasmány tartalmának megértetésén kívül a mű szerkezete. Leírások A stílus általános törvényei. A prózai és a költői stilus különbségei, tekintettel a legfontosabb ügyiratokra. A mértekes vers ismerte tése. Hetenkint egy Írásbeli dolgozat.
Német nyelv o D Schmidt Károly Hoffmann Mór ném nyelvtan és olvasók II. r. Az összetett szerkezetű mondatok taglalása és alkotása ; az ezekhez szükséges nyelvtani alakok és szabályok ismertetése. A mondattannak és szóképzéstannak kiegészítése. Fordítás és könyvnélküliek tanulása. Végül a németnyelvtan részletes áttekintése.
Földrajz 2 Schmidt Károly Hunlálvy J. kis földleírás A Három első osztályban tanult földrajzi ismeretek összefoglalása és az egész áttekintése. A mathematikaiés phisikai földrajz elemei s a földabroszok készítése.
Történelem o u Schmidt Károly NeumannS. világlörlé-1.11. r. A keleti népek, görögök és rómaiak története. Népvándorlás. Uj államok. Az izlam. A pápaság és a keresztes haduratok. A középkori viszonyok bomlása.
Számtan Q t> Rosen -blüh Lajos Mauritz R. köz számt. II. r. A hazai, valamint a legfontosabb külföldi pénzrendszerek ismertetése. Árfolyamszámítás. Lerovás és váltóleszámítolás Az ellentett szám, a hat első alapművelet betűkkel. Első fokú egyenletek egy ismeretlennel.
Mértan 1 Rosen-blüh Lajos Mocnik F. mért. néz-lettan 11. r. A tér felmerése és területe, kiszá-számitása. A térfogat felmérése és köbtartalma kiszámítása, alkalmazva ezt a töltések, főldkiásások, épületek falai köbtartalmainak kiszámítására.
Természettan O o Morgenbesser János Greguss Gyula természettana A testek általános tulajdonságai. A testek mozgása. Az erők és azok sulyegyene. A munka. A gépek. A hő.
— \'20 —
Tantárgy- Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Mértani rajz 2 Schultz Károly Mérték szerinti rajzolás. A mértani-rajz alkalmazása az épitészeti szerkesz tésre.
Szabadkézi rajz Q o Schultz Károly Ékitmények dombormüvekről, virág, emberi fej és testrészek rajzolása domború mintákról. A renaissance sti! alapvonala. Mintázás.
Torna 1 Pongrác* Adolf As alsóbb oszlályokban végzetteken kivül gyakoroltattak a katonai testes fegyvergyakori at,"k.
Ének 2 Hock János Lásd 1. osztály.
ÖtÖd.Íl£ OSZitál^- Osztályfőnök : Schultz Károly.
■ Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Hit- és erkölcstan 1 Lásd I. osztály.
Magyar nyelv 3 Hoffmann Mór Gyulai Bél. irodalom ismertető Környei J. gyakori, irályt 11 r Olvasmányok : Az ujabbkori iroda-lombeli költők és drámaírók műveibői válogatott darabok olvastatása, tartalmi magyarázat mellett a drámai compositió megértetése Próz ii olvasmányul a szónoki beszéd. Üzleti levelek, szerződések, kötelezvények. He-tenkint egy Írásbeli dolgozat.
— 21 —
| Tantárgy Heti óraszám Tanár Tanköny\\ Bevégzett tananyag
Német nyelv J 3 Hoffmann Mór Hoffmann Mór német tan és olvasók III. r. Német nyelv és mondattan ismétlése meUelt könnyebb német olvasmányok olvastatása. Fogalmazások , néhány vers és néhány prózai dara\'» könyv nélkül megtanulása.
Történelem 3 Schmidt Károly Dr. Ribáry Fer. világ-történelme Európa történelmének folytatása a legújabb korig nevezetesen: A felfedezések; Reformatió; vallási és nemzeti háborúk. A fejedelmi absolutizmus kora. Az amerikai szabadságharcz. A fianczia forradalom és Napoleon kora. Az ujabb forradalmak és az állami ujabb alakulások.
Számtan 3 Zánkay Zsigm. Mocnik F. betüszámt. Logarithmus. Első fokú egyenletek több ismeretlennel. Másodfokú egyenletek egy ismeretlennel. Regula falsi. Elsó\' fokú számtani és mértani sorok
Könyvviteltan 1 Zánkay Zsigm Weninger V. könyvviteltan Az egyszerű könyvvitel, alkalmazva ezt az iparra, mezei gazdaságra és kereskedelemre.
Természettan 3 Morgenbesser János Greguss Gyűli természettana A hang, fény villamosság és delejes-ség tüneményei A kosmografia elemei.
Vegytan 2 Morgenbesser János Haydn Gy. vegytan A levegó\', viz, só, mészkó\', szén stb bó\'l kiindulva, az elemeknek s azok fontosabb vegyületeinek ismertetése — A vérlugsó, bor, eczet, szappan, nő vényrost, keményítő\' czukor , cserző anyagok, szerves savas, aljak stb vegyek megismertetése.
Alkotmánytan 2 Schmidt Károly Mártonfy M. magy. ilkotmány-tan A magyar birodalom szerkezetéről, alkotmányáról, népképvise étéről, kormányáról és kormányzásáról. A váltó ;og és a csődtörvény főbb vona\'ai.
— 22 —
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Mértani rajz 3 Schultz Károly Gyakorlatok a vázoló asztallal és a szögmérő műszerekkel való mérésekben, a területek felosztásában, a területek kiszámításában , térkép készítésében.
Torna 1 Pongrácz Adolf Lásd IV. osztály.
Ének 2 Hock János Lásd I. osztály.
ECatod.ilr osztály. Osztályfőnök : Morgenbesser J ános.
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Hit- ès 1 erkölcstan I 1 Lásd I. osztály.
Magyar nyelv 3 Hoffmann Mór (xyulayB. Irodalom ismertető\' Névy J. gyakori, irályt II. r. Az ujabbkori költők és drámaírók, szónokok válogatott művei olvastatása Á magyar irodalom története. Fogalma zási gyakorlatok és ügyiratok Írásban.
Német nyelv. Q o Hoffmann Mór Hoffmann Mór ném. tan. és olvasók. III. r. Nehezebb olvasmányok olvastatása költői és prózai művekből. Nehezebb fogalmazványok készíttetése. Elbeszélő költemények , történelmi tárgyú prózák könyv nélkül előadatása.
Történelem 3 Schultz Károly Horváth M Magyaror. története. Magyarország pragmatikai történelme , különös tekintettel a társadalmi viszonyok és a közjogi törvényhozás fejlődésére.
Tantárgy Heti óraszám Tanár Tankönyv Bevégzett tananyag
Számtan 3 Rosenblüh Lajos Mocnik F. betiiszám-tana Kapcs .lástan A valószínűségi számítás elemei. A törlesztési és évjáradéki számitások. A biztosító intézeteknél, takarékpénztáraknál, jegybankoknál részvénytársulatoknál előforduló szá mitások. Állam- és magán sorsjegyek.
Könyvviteltan 2 Zánkay Zsigmond Weninger V. könyvviteltana A kettős könyvvitel, alkalmazva kereskedelemre. Takarékpénztárak, részvény társulatok munkálatai.
Vegytan 2 Morgenbesser János Haydu Gy. vegytana Lásd V. osztály.
Iparlan 2 Mornenbesser János A természeti erők felhasználására szükséges gépek ismertetése. Szerszámok és szerszámgépek. Vas és vasipar Zárak és tűzálló szekrények. Aczél tollgyártás. Óragyártás, papírgyártás. Ujezüst, broncz, mész.
Mértani rajz 3 Schultz Károly Lejtmérések, alkalmazva ezt a viz-vezetés. öntözés, alagcsövezésre, és viz-lecsapolásra.
Torna 1 Pongrácz Adolf Lásd IV. osztály.
Ének 2 Hock János Lásd I. osztály.
— 24 —
B) Rendkívüli tantárgyak.
Rendkívüli tantárgyakat a tanítási rendes órákon kívül az olyan növendékek tanultak, kik az iskolai év elején vagy maguktól, vagy szüleik rendeletéből, egyik vagy másik rendkívüli tantárgy tanulására vállalkoztak.
Gyorsírás. Hetenkint 2 óra. Intézetünk növendékei közül többen jelentkeztek e rendkívüli tanfolyamra, az év végén 7-en tették le a vizsgát. E rendkívüli tanfolyamot dr. Kele Antal helybeli ügyvéd és oki. gyorsírászati tanár ur vezette,
Zene. Hetenkint 4 óra. Növendékeink közül 11-en kik a zenében már némi jártassággal birtak, ez évben is működtek Knobloch F. zenetanár ur vezetése mellett.
VI.
Az ifjúság érdemsorozata az 1883-84. tanév végén.
A) Rendes tantárgyak. X. OSZTÁLY.
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan Mértan Termézet-rajz Mértani rajz Szabadk. rajz Szépirás Torna Ének Szorgalom Magaviselete
Babnigg Aurél elgs elgs elgs elgs elgs jó jó jó jó jeles i jeles ! J0 vált jó
Balog György elgs elgs elgt elgt elgt elgt jeles elgs elgt elgs elgs ; — hny szb
Dani József k i m a r a d t
Dobesch József v i zs g á 1 at Ian ma radt
5. Dolmányos György elgs jó jó elgs jó .jó je es jeles jó jó jeles — — vált jó
Éder Ferencz jó elgs jó jeles jeles jeles jó jó jó — elgs dics jó
Eppinger Manó Jó jeles jeles jó jeles elgs jó jeles elgs elgs jeles elgs — dics JÓ
Farkas Mihály jeles jó jeles jó elgs jeles jó jó jeles jó jeles dics jó
Gáspár Béla ism. elgs jó elgs elgs jeles elgs jeles elgs elgs elgs elgs vált szb
10. Hencz Szilveszter ism. elgs jó elgs elgt elgs elgs jó elgs elgs elgs elgs jó hny szb
Hobinka Vilmos elgs elgt elgs elgs jó elgt jeles elgs elgs jó elgs jó jó j? hny szb
Horváth János elgs elgs jó elgs elgs elgs jeles jó elgs jó vált jó
Horváth Nándor ism. jeles jeles elgs jó jeles l\'ó jeles jó jó jó dics Jó
Isoó Béla elgt elgs elgt elgt elgt elgt jeles elgt elgs elgs jó — hny szb
15. Kaiser Lipót m e ë h a, 1 t
Knortzer Károly jó elgs elgs jó jeles jeles jeles jó jeles jeles ió — dics jó szb
Kolin Zsigmond ism. elgs jeles elgs elgs elgs elgs jeles elgs jó jeles elgs — vált
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan Mértan Termézet-rajz Mértani rajz Szabadk. rajz Szépírás Torna Enek 1 Szorgalom Magaviselete
Koszi Lajos Kovács Imre 20. Mat\'osh Ernő Morovitz Mór Munkácsi György ism. Nagy Sándor Petrics István 25. Reiihoffer Gyula Riittel Frigyes Sallér Gyula Straub Gyula Szeitz Antal 30. Takács Lajos Takács Sándor iakler Jósef Tálasy Gyula Trojkó Gyula 35. Weiss Géza W"sicz Ödön jó jó elgs jó elgt elgs jó elgs elgs elgs jó ]ó jó elgs elgs elgs jeles elgs jeles jeles jó jeles jeles elgt elgs elgs jeles jeles \' jó elgt jeles elgs jeles elgs jó elgs elgs elgs elgs elgs elgs jó elgs jó elgs elgt jó elgt jó k elgs J6 jeles elgt jeles jeles elgt k elgt . J0 jeles jeles elgs k elgs elgt elgt jeles i elgs jeles jeles elgt elgs jeles elgs elgt elgs jeles jeles j? i elgs elgt elgs jeles m elgs jó elgs elgt jó jeles elgs m jó elgs jó jeles jó m elgs elgs elgs jeles a jeles teles jeles jó jeles jeles jó a elgs jeles jeles jeles jeles a jeles jeles jeles jó r jó jó jó elgt jó elgs elgs r elgs elgs jó jó elgs r elgs elgs elgs jó a jó elgs jó elgs jó elgs elgs a elgs jó ló jó elgs a elgs elgs jó jeles d elgt elgs jó elgs jeles jó jó A elgs jó elgs jeles jó d elgs elgs elgs jó t elgs elgs elgs elgs elgs elgs t elgt jó elgs elgs elgs t jó elgs elgs jeles jó J6 jeles dics vált vált dics hny vált vált hny hny vált dics erny váll bny hny hny szb szb szb jó szb jó szb szb szb szb jó jó JÓ jó jó Jó
Magántanuló; Mitzger Jenő.
XX. OSZTALT.
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan Mértan Termézset rajz Mértani rajz Szabadk. rajz Szépírás Torna Ének Szorgalom Magaviselete
Barabás János elgs elgs elgs jó jó jeles elgs elgs jó elgs jó vált jó
Brunner Antal elgs elgs jó elgs elgs jeles elgs elgs jó jeles elgs jeles vált szb
Dávidovits György jó elgt elgs elgs elgs elgs elgs elgs elgs jó elgs — hny jó
Hubiuszkí Imre k i ni a r a d t
5 Lisztner Jenő ism jó elgs elgs elgs elgs elgs elgs íó jó jeles jeles — vált szb
Máli György k i m a r a \' d t
Martincsevics Ferencz jeles jeles jó jó jeles jeles jó elgs elgs elgs jó elgs .— dics jó
Martinecz György elgs elgs elgt elgt elgt elgt elgs elgs elgs elgs — hny ]ó
Pint Ferencz elgs elgs elgs elgs jó elgs elgs elgs elgs elgs jeles elgs jeles vált szb
10. Polják Ignácz jó elgs jeles jeles jeles jeles jó jó elgs elgs — dics szb
Roseníeld Ignácz k i m a r a d t
Schindlberger Károly jeles jeles jó jeles jeles jeles elgs jó jó jeles elgs . jó dics jó
Schneider György elgs elgs Jó jó jó jeles elgs elgs jó jeles elgs jeles vált ksz
Schüller Zsigmond jeles jeles jeles jeles ,eles jeles jeles jeles jó jeles jó — erny szb
15. Spitzer Samu elgs elgs jó jó jó jeles elgs jeles jeles jó elgs jó vált szb
Steiner János elgs elgs elgs jó JÓ elgt elgt elgt elgs elgs jó elgs •— hny szb
Sziics Ferencz elgs elgs elgs elgt elgt elgs elgt elgs jó elgs hny jó
ETE. OGZTÁLY.
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Történelem Számtan Mértan Természet rajz Mértani rajz Szabadkézi rajz Szépírás Torna Ének Szorgalom 1 Magaviselete
Berger János jó jó .ló jó jó jó jó jeles jó jó jeles elgs dics ió
Budai Sándor jó jeles JO 10 jó jeles jeles jó JO JO jeles jeles jeles dics JO .
Fatér Mihály elgs 10 elgs elgs elgs JO jeles .10 elgs jó 10 .JO jeles vált szb
Krenn Lajos jeles elgs elgs jó J° elgs elgs .JO jeles jeles jeles elgs — vált jó
5. Lenk József jeles jeles JO jeles jeles jeles jeles jeles jó jó elgs elgs — erny JO
Morovitz Gyula elgs elgs elgs elgs elgs jó >ó jó elgs elgs elgs elgs .JO vált szb
Poredus Antal jeles jeles JO elgs JO jeles jeles jeles jeles jó jó elgs jeles dics ksz
Rosenfeld Miksa k í rn a r a d t
Sárdi Károly jó elgs elgs jó jó jó elgs elgs elgs elgs jó elgs — vált jó
10 Sifkovits Simon elgs JO elgs elgs elgs JO elgs elgs elgs jó elgs jeles — vált szb
Spiegel Gyula jeles jeles jeles jó jó JO jeles elgs elgs elgs jeles jeles — dics jó
Szalay Pál jeles jó elgs JO jó elgs elgs .10 elgs .10 jó — — vált jó
Szummer Imre .10 elgs elgs JO .10 jó elgs elgs elgs elgs jó elgs — vált JO
14. Treiber József jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles JO jó JO erny JO ;
XV. OSZTÁLT.
Nevek Hiti an Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Történelem Számtan Mértan Természettan Mértani rajz Szabadkézi rajz Torna Ének Szorgalom Magaviselete
Babnigg Emil ( elgs elgs Jó elgs elgs elgs elgs elgs jó jeles vált jó
Benedek József jeles jeles jó jeles jeles jeles jeles jeles Jó jó — jeles erny jó
Deli Gyula jó elgs elgs jó jó jó elgs jó elgs elgs elgs jó — vált jó
Geiger Sándor elgs jeles jeles jeles jeles jó jó jeles jó jó ¡ó dics szb
5 Junker Antal jó elgs !Ó elgs elgs elgs elgs elgs elgs elgs elgt vált szb
Kastl Mór jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles jó jó elgs — erny jó
Keller Ignácz Jó elgs elgs elgs elgs elgs elgs elgs jó íó jó jeles vált szb
Koller Nándor jó jó jó jó jó jó jó jeles jó jó jó vált jó
Leitner Gusztáv jó jeles jeles jó jó jeles jeles jó jó jó jó jeles dics jó
10. Makovszky Géza jeles jeles Jó jó jó jó jó Jó jeles jeles jó — dics jó
Schlick Nándor jó jó elgs elgs elgs jó jó elgs jeles jeles jó — vált szb
Straub Pál elgs elgs elgs elgs elgs elgt jó elgs elgs jó jó — hny jó
Thomka Miklós jó jó jó jeles jeles jeles jó jó jó Jó jó — dics jó
Zakál Zsigmond elgs elgs elgs elgs elgs jó jó jó elgs jó jó — vált szb
Magántanuló: Pirovits József.
"\\7"_ OSZTÁLY".
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Számlán Könyvvi-1 eltan Természettan Vegytan Alkotmánytan Mértani rajz Torna Ének Szorgalom Magavi selete
Geiger Ármin k i m a r a d t
Hein Mihály elgs jeles jó jó jeles jeles . ió jó jó jeles jó jeles dics szb
Knáusz László jeles jeles elgs jó jeles jeles jeles jeles jó jeles elgs — erny jó
Neumann Henrik jeles jeles jeles jeles jeles jeles jó jó j\'s jeles e gs — erny jó
•"). Schindlberger József V i zs gá \' lat lan m a r a d t
Tome-z József jó jeles jó jeles jeles jeles jó jó jeles jeles )ó jeles erny jó
Wajdits József jó jeles Jó \' jó jeles jeles jó Jó jó jeles jeles jeles dics szb
Magántanuló:
Horváth Ferencz
OSZTÁLY.
Nevek Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Számtan Könyvviteltan Vegytan Ipartan Mértani rajz Torna Ének Szorgalom Magaviselete
Árvay Gábor JO jeles í" elgs jeles jeles jó jó jeles e\'gs jeles dics szb
Beiger József jeles jó .jó jó jó jó Jó jeles jeles elgs jeles dics jó
Fischer József jeles jeles jeles jeles jeles jeles jeles j eles jelps j eles jeles erny jó
Frank Zsigmond jó jeles jeles jeles jeles jeles . j1\'1 j eles elgs elgs — dics jó
!>. Freund Manó jó jeles jó jó jeles jeles jeles j eles jeles jeles — dics szb
Holczer Mihály jó jeles jó jó jó elgs jeles j eles elgs elgs — vál t ió
Kohn Ferencz jó jeles jeles jó jó jó jó jó jeles •jó jeles dics jó
Kossányi Nándor jeles jó elgs jeles .jó elgs jó jeles .jó jó jeles dics jó
Kugler Lajos jeles jeles .ió jeles jel^s jeles jeles jeles jeles .jó erny jó
10. ifj. Rohrer János jeles jeles jeles jó jeles jó jó ieles jó . J6 jeles dics jó
Zók József ¡ó elgs elgs jó jeles jó jó elgs jeles — vált szb
Magántanulók:
id. Rohrer János , Trimmer Lajos.
I. Gyorsírás.
Budai Sándor III. o. t. jeles
Kastl Mór IY. o. t. jeles
Knáusz László V. o. t. jeles
NeiimannHenrik V. o. t. |eles
5. Poredus Antal 111. o. t. jó
Spiegel Gyula 111. o. t. jeles
7. Tomesz József V. o. t. jeles
B) Rendkívüli tantárgyak.
11. Zen e.
Berger József VI. o. t. Hencz Szilveszter I. o. t. Holczer Mihály VI. o. t. Keller Ignácz IV. o t. 5. Kohn Ferenez VI. o. t. ifj. Rohrer János VI. o. t.
Steiner János 11. o. t. Tomesz József V. o t. Wajdits József V. o. t.
10. Zakál Zsigmond IV. o t.
11. Zók József VI. o. t.
VII.
Statisztikai táblázatok az 1883—84. tanévről. I. A tanulók általános áttekintése.
A tanulók száma Vallásuk Nyelvi viszonyaik (üicö njehetó besMtó?) Szüleik polgári állása Előmenetelük
Osztály beíratott elhalt elmaradt róm. kath. ág. evang. helv. hit vall. móz vall. magyar magyar-ném. magyar-ném. cseh értelmiségi önálló ősterm. földb. és bérlő kereskedők és iparosok magán tisztviselők szolgálatot tevők munkások haladók ismétlők
I. 37 1 5 30 1 1 5 26 10 1 4 2 21 6 4 25 6
II. 17 — 3 14 — — 3 10 7 — 5 2 4 4 2 11 3
III. 14 — 1 11 — — Q O 9 5 — 1 — 6 2 5 13 —
IV. 15 — — 10 1 1 3 8 7 — 6 1 5 3 — 14 1
V. 8 — 2 6 — — 2 3 5 — — 1 3 2 2 6 —
VI. 13 — — 9 — — 4 6 7 — 2 — 8 3 — 13 —
Összeg 104 1 11 80 2 2 20 62 41 1 18 6 47 20 13 82 10
II. A tanulmányozás eredményének áttekintése osztályonkint, 1883—84-ben.
Tantárgyak: I. Osztály II. Osztály III . Osztály IV. Osztály V Osztály VI. Osztály
jeles jó elégs elégt jeles jó elégs elégt jeles jó elégs elégt jeles jó elégs elégt jeles jó elégs elégt jeles jó elégs elégt
Hit- és erkölcstan 2 10 16 2 3 3 8 — 6 4 3 — 3 7 4 — 2 2 1 — 5 6 _ —
Magyarnelv 11 7 9 o i) 3 10 1 5 4 4 — 5 o O 6 — 5 — 8 3 —
Németnyelv 3 5 18 4 2 5 6 1 2 4 7 — 3 6 5 — 1 o O 1 — 4 5 2 —
Földrajz és statistika 5 9 8 8 2 7 4 1 2 7 4 — 4 4 6 —: - — — — —
Történelem 2 8 3 — 4 4 6 —i 2 o ó _ 4 5 2 —
Számtan 11 3 11 5 4 3 4 3 4 7 2 — 4 6 3 1 5 —• __ 6 5 —
Mértan 6 8 12 4 8 3 3 6 2 5 — 3 7 4 —! — — -— _ — - —
Könyvviteltan — — — 5 — — _ 6 3 2 —
Termézetrajz 25 4 1 2 1 10 4 5 4 — — —• — .—j — — — —
Termézettan — — 4 5 5 — 1 4 — _ — - —
Vegytan — — — 1 4 — 4 7 — —
Ipartan — — - — — — — ■ 8 3 — —
Alkotmánytan — — — 1 4 — _ — —
Mértani rajz 14 14 2 2 3 8 1 3 3 7 — 2 8 4 — 5 — — _ 6 2 3 —
Szabadkézi rajz 1 15 13 1 1 7 6 1 8 4 — 3 9 2 — — - — — — - —
Szépírás 9 8 12 1 6 5 3 4 6 3 — — — — — — — - - —
Testgyakorlat 1 8 17 1 1 2 11 3 2 7 — 9 2 1 1 2 2 3 4 4 —
Enek 3 6 1 3 2 3 1 — 3 1 — -*— 3 — :— 6 — - —
VIII.
Tandíjmentes, ösztöndíjas, jutalmazott és segélyezett tanulók az 1883—84. tanévben.
A) Tandíjmentesek:
Farkas Mihály, Éder Ferencz, Takács Sándor, Tálasy Gyula, Nagy Sándor, Hencz Szilveszter, Dani József, Horváth Nándor, Kaiser Lipót, Isoó Béla, Morovitz Mór, Balog György I. oszt. tanulók. — Schindlberger Károly, Lisztner Jenő, Hubinszki Imre, Máli György II. oszt. lanulók. — Silkovits Simon, Lenk József, Krenn Lajos, Morovitz Gyula, Szummer Imre, Spiegel Gyula, Sárdi Károly, Poredus Antal, Szalay Pál III. oszt. tan. Straub Pál IV. oszt. tan. — Neumann Henrik, Schindlberger József V. oszt. tan. — Fischer József, Frank Zsigmond VI. oszt. tanulók.
B) Ösztön dijasok:
Kugler Lajos VI. és Knáusz László V. oszt tanulók. Tallián-féle 60 frtos ösztöndíj, egyenkint 30—30 írt.
C) Jutalmazottak:
Fischer József VI. oszt. t. mint legjobb számoló 1 db. arannyal Ebenspanger Lipót ur által. Árvay Gábor VI. Tomesz József V., Kastl Mór IV., Farkas Mihály I. oszt. tanulók, mint szorgalmas tanulók jutalomkönyvekkel Fischel Fülöp ur által. Továbbá jutalmaztattak még a tek. városi hatóság által mint énekes misét rendezők: Farkas Mihály, Hobinka Vilmos Szeitz Antal, I.. Brunner Antal, Pint Ferencz, Schneider György, II., Poredus Antal III., Leitner Gusztáv IV., Wajdits József V., Berger József, Fischer József, Kugler Lajos VI. oszt. tanulók
1—1 ezüst írttal; Budai Sándor, Fatér Mihály III., Benedek József, Keller Ignátz IV., Hein Mihály, Tomesz József V., Árvay Gábor, Kohn Ferencz. Rohrer János VI. oszt. tanulók
2—2 ezüst frttal. - Jutalom könyveket kaptak emlékül a tek. iskolaszék által utalványozott 20 frtnyi összegből a következő tanulók : Éder Ferencz, Eppinger Manó, Koszi Lajos, Takács Lajos I. Schindlberger Károly, Schüller Zsigmond II., Lenk József, Spiegel Gyula. Treiber József 111., Benedek József, Ma-kovszky Géza IV., Neumann Henrik V.. Kohn Ferencz VI. oszt. tanulók.
D) Segélyezettek
1) A tek. iskolaszék által:
a) R u h á v a I: Kaiser Lipót, Horváth Nándor, Nagy Sándor, Dani József, Koszi Lajos, Munkácsi Görgy, Balog György, Horváth János, Hencz Szilveszter, Gáspár Béla, Takács Sándor, I. oszt. tan. Martincsevits Ferencz, Hubinszky Itnre, Schindlberger Károly, Dávidovits György, Máli György, 11. oszt, tan. Sárdi Károly, Lenk József, Fatér Mihály, Spiegel Gyula, Sifkovits Simon III. oszl. tan. Deli Gyula, Kastl Mór, IV. oszl. tan. Neumann Henrik, V. oszt. tan. — Frank Zsigmond, Fischer József. Hol ezer Mihály VI. oszt. tanulók.
b) Iskolai könyvekkel: Eppinger Manó, Gáspár Béla, Straub Gyula, Morovitz Mór, Kaiser Lipót, Dani József, Iso(\') Béla, Nagy Sándor, Koszi Lajos, Dolmányos György, Sallér Gyula. Hencz Szilveszter, Weiss Géza, Munkácsi György, Horváth Nándor, Wositz Ödön, Farkas Mihály, Balog György, Horváth János, Tálasy Gyula 1. oszt. tan. — Lisztner Jenő, Hubinszki Imre, Máli György, Brunner Antal, Schindlberger Károly, Barabás János, Martinecz György, Spitzer Samu, Dávidovits György II. oszl, tan. Berger János, Krenn Lajos, Morovitz Gyula, Szummer Imre, Lenk József, Fatér Mihály\', Sárdi Károly Sifkovics Simon, Spiegel Gyula, Budai Sándor III. oszt. tan. Deli Gyula, Geiger Sándor, Straub Pál. Leit-ner Gusztáv, Makovszky Géza, Kastl Mór IV. oszl. tan. - Geiger Ármin. Tomesz József. Neumann Henrik, Knáusz László V. oszt. tan. Kolui Ferencz, Fischer .József Holczer Mihály, Frank Zsigmond. Berger József VI. oszt. tanulók.
II) A segélyalapból:
R u h á v a I: Takács Sándor. Hericz Szilveszter I. oszt. tan. Lisztner Jenő, Martincsevits Ferencz, Máli György II oszt. tan. Sárdi Károly, Spiegel Gyula 111. oszt. tan. Deli Gyula IV. oszt. tan. Fischer József, Holczer Mihály VI. oszt. tanulók.
— 3(> -
IX.
Az 1884 85. tanév megkezdésére vonatkozó
értesítés.
A tanulók felvétele, vagyis beírása szept. 1-én kezdődik és tart szept. hó 4-ig. naponkint délelőtti 9 órától 12-ig és délutáni 3 órától 5-ig a polg. iskola épületében (I. em.) igazgatói irodában; ugyanekkor tartatnak a felvételi és javitó vizsgálatok is. Szeptember 4-én tul csak igazolandó alapos okoknál fogva vehető fel a tanuló,
1. Az iskolai év a polg. iskolában szept. I. napján kezdődik és tart a következő évjunius hava végéig.
2. A polgári iskola első osztályába szabályszerűen csak oly tanuló léphet fel:
a) ki legalább életének 9. évét betöltötte.
b) kinek az elemi (nép) iskola negyedik osztálya számára kiszabott tantárgyakban elegendő jártassága van s ebbeli ismereteit e végre elrendeli felvételi vizsgálat utján igazolja.
3. A polgári iskolába lépő tanuló bármely nemzetiséghez tartozik, köteles a magyar nyelvet is tudni annyira, hogy a törvény által ezen iskolában elrendeli magyar nyelvi oktatásban fennakadás nélkül részt vehessen.
4. A polgári iskola egy-egy osztályába bevehető minden oly tanuló, ki koránál fogva az általa kijelölt osztályba beillik és az azon osztályban megkívántató előkészültségről vizsgálat utján bizonyságot tesz; közép tanodából a polgári iskolába átlépni kívánó tanulót, bizonyítványa alapján is fel lehet venni.
5. A felvételi vizsgálat díjmentes.
6. A polgári iskola egy-egy osztályába rendszerint 50 ta-- nulónál többet felvenni nem lehet.
7. A polgári iskola negyedik osztályába átlépő tanuló ha a polgári iskola mellé ipartanműhely is van állitva; be léphet abba és az ott felvett iparágakat az iskola 4., 5., és fi., osztályában kiszabott tantárgyak tanulása mellett megtanulhatja annyira, hogy onnan a polgári iskola hatodik osztálya bevé-geztével, mint iparossegéd léphet át az illető iparos műhelyébe.
8. A polgári iskola negyedik osztályát bevégzett tanuló, ha szakiskolákba akar átmenni, átléphet.
a) Tanitóképezdébe,
b) kereskedelmi iskolába,
c) Középipartanodába,
d) az országos mintarajzatnodába.
9. A polgári iskola hat osztályát bevégzett tanuló előtt következő utak állanak nyitva:
a) Alkalmaztathatja magát állami hivatalokra, vasúti gyakornokságra, a nem kincstárilag kezelt postai, láviradai kezelői szolgálatra, számtiszti hivatalokra a minisztériumoknál, várni, pénzügyőri, fogyasztási adói, pénz- és adóőrségi, dohány-beváltási, gyártási és eladási, lotto, bélyegző és só hivataloknál, a megyéknél segéd és kezelői állomásokra stb.
b) Ipari, kerereskedelmi, biztosító társulatoknál, pénzintézeteknél.
10. Ha a 6. osztály bevégzése után még tovább is tanulni akar, átléphet a gazdasági, állatorvosi középintézetekbe.
A növendék személyesen, még pedig szülei, gyámja, vagy ezek megbízottja kíséretében tartozik a fölvételre az igazgatónál megjelenni.
Minden nyilvános és magán tanuló beiratás alkalmával a tandíjon kívül 1 frtot fizet az iíjusági könyvtárra. Az egész évi tandij a tekintetes iskolaszék 1878. október 3 1-én tartott gyűlésének 11. pontja értelmében, minden vidéki és magán tanulóra nézve 5 frt, a helybeli nyilvános tanulókra nézve pe-gig 3 frt, mely a beiratáskor lefizetendő.
A tandij fizetés alól való felmentés egyedül Nagy-Kanizsa város hatóságát, mint ezen intézet kegyurát illeti, azért a felmentés iránti folyamodványok a város tek. tanácsához nyújtandók be.
A pót- és javitó vizsgálatokra oly tanulók bocsáttatnak, kik csak egy kötelezett tantárgyból nyertek »elégtelen« osztályzatot. Azoknak, kik két tantárgyból nyertek »elégtelen« osztályzatot és a kiknél a hiány pótlása a szünnapok alatt remélhető, a tantestület engedélyt adhat a javitó vizsgálat letételére, de csupán azon intézetnél, a hol tanultak. Ki több tantárgyból kaptak »elégtelen« tanjegyet, az osztály ismétlésére köteleztetnek.
A beiratási és vizsgálati napok pontos megtartására any-nyival is inkább felhivatik a I. szülők figyelme, mert a később jelentkező s késedelmét kellőleg igazolni nem tudó tanuló a tanintézetbe nem vétetik fel.
Nagy-Kanizsán, 1884. évi junius hó 29-én.
Morgenbesser János
igazgató,

Insert failed. Could not insert session data.