Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6 MB
2018-11-05 15:44:41
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
342
994
Rövid leírás | Teljes leírás (105.47 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
harminczhetedik értesítője az 1908-1909. tanévről.
Szerkesztette: Dr. Bartha Gyula igazgató.
Nagykanizsa, 1909.
Nyomtatott Münz és Balog könyvnyomdájában.
6204

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
m. ki. Allbmi
POLGÁRI Fill- ÉS LEÁNYISKOLA
HflRMINCZHETEDIK
ertesitoje
flZ
1908—1909. TANÉVRŐL.
szerkesztette:
D= BARTHA GYULA
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1909.
nyomatott münz és balog könyvnyomdájában.
6204
fl NRGYKRMZSRI
M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HflRMINCZHETEDIK
értesítője
AZ
1908—1909. TANÉVRŐL.
szerkesztette:
D= BRRTHR GYÜLR
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1909.
nyomatott münz és balog könyvnyomdájában. 6204

I.
Visszatekintés az 1908—9. iskolai év lefolyására.
j|g||z az iskolai év, amelylyel fiúiskolánk fennállásának immár 37-ik, a ^f® közös igazgatás alatt vele kapcsolatos leányiskola fennállásának pedig 17-ik éve záródik, egyike azon csöndes folyású éveknek, amelyek nem sok anyagot hordottak össze a krónikás számára, mert ennek folyamán semmi olyan fontosabb esemény nem történt, ami tanintézeteink állapotának alakulására kihatással lehetne. Legnevezetesebb változás a leányiskola tantervében történt, amennyiben a mult tanév végén a polgári leányiskolák részére kiadott uj tanterv a jelen tanév elején az 1. leányosztályban teljesen, a Il-ikban részben életbelépett s ezzel reményünk szerint polgári leányiskoláink fejlődésének új korszakát nyitottuk meg a gyakorlati életre való nevelésre, a női hivatásra és a nemzeti szempontra, valamint a tanitás anyagának a növendékek értelmi fejlettségéhez mért megválogatására irányuló czélok követésével.
Áttérve hát az iskolai év egyes szakainak kiemelkedőbb mozzanataira, ezeket röviden a következőkben regisztrálhatjuk.
I. Az iskolai év kezdete- Az új iskolai év megnyitásához szükséges előkészületeket a tantestületek augusztus 29-én tartott alakuló értekezleteiken tették meg, amelyen első sorban a tantestületi tisztviselők választattak meg a következő eredménynyel. A fiúiskola tantestülete jegyzővé ¡Sauermann Mihályt, ifjúsági könyvtárnokká újból Szakonyi Gézát, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a szegény tanulók segélykönyvtára gondozójává újból Waligurszky Antalt, az iskolai tanszertárak gondozóivá pedig az illető szaktanárokat választotta meg. A leányiskola tantestülete jegyzővé Szakonyiné Kintner liózát, ifjúsági könyvtárnokká Kovács Máriát, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a tanszertárak kezelőivé pedig az illető szaktanárnőket választotta meg. Ugyenezen alakuló értekezleteken jelöltettek ki az osztályfőnökök, a napi felügyelők és megállapittatott a tantárgyak beosztása az egyes tantestületek tagjai közt s ennek alapján a heti tanórarend is.
A javitó és felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok a fiúiskolában augusztus 31-én, a leányiskolában szeptember 1-én tartattak meg a következő eredménynyel. A fiúiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 25 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 25, vizsgálatot tett 24, sikerrel 15, sikertelenül 9 tanuló. A leányiskolában javitő vizsgálatra engedélyt kért 24 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 24, vizsgálatot tett 24, sikerrel 22, sikertelenül 2 tanuló.
Felvételi vizsgálatot tett: a) a fiúiskola II. osztályába való felvétel czéljából az elemi iskola 5-ik vagy fi-ik osztályában nyert bizonyítványa alapján 6 tanuló, megfelelt 5; a gymnázium I. osztályában nyert bizo-
1*
_ 4 -
nyitványa alapján 1 tanuló, aki megfelelt; b) a fiúiskola NI. osztályába való felvétel czéljából 1 tanuló az elemi iskola 6-ik osztályában nyert bizonyítványa alapján, aki megfelelt; a gymnázium II. osztályában nyert bizonyítványa alapján 5 tanuló, megfelelt valamennyi; c) a fiúiskola IV. osztályába való felvétel czéljából I tanuló a gymnázium 111. osztályában nyert bizonyítványa alapján, aki megfelelt. A leányiskola III. osztályába való felvétel czéljából felvételi vizsgálatot tett az elemi iskola 6-ik osztályában nyert bizonyítványa alapján 3 tanuló, megfelelt valamennyi.
2. A beiratásolcat szeptember 2., 3., 4. és 5. napjain tartottuk meg szokás szerint délelőtt a fiúiskolái, délután a leányiskolái tanulókkal, melyek eredményét a hátrább közölt statisztikai táblázatok mutatják. Ezekből kitűnik, hogy a törvényben megállapított létszámon (50-en) félül kellett felvennünk az osztály tantermében rendelkezésre álló helyek számához képest a fiúiskola I. és II. osztályába (64, 55), a leányiskola II. és III. osztályába (56, 53) a kir. tanfelügyelő úr engedélyével, mindazonáltal el kellett utasítanunk hely hiányában a fiúiskolában mintegy 20, a leányiskolában mintegy 10 tanulót. Mivel ezen osztályok túlzsúfoltsága már évek óta következetesen mutatkozik, halaszthatatlan szükség volna a fiúiskola I. és II., valamint a leányiskola II. és III. osztályainak párhuzamosítására, aminek egyedüli akadálya ez idő szerint az, hogy a szükséges új helyiségeket a város még nem bocsáthatja iskoláink rendelkezésére.
3. A tanév megnyitása s a rendes tanítás megkezdése halasztást szenvedett amiatt, mert szeptember 5-én a hadgyakorlatokra átvonuló katonaság minden előzetes értesítés nélkül iskolai helyiségeinket egyszerűen megszállotta s magát tantermeinkbe beszállásolta. így a tanévnek szeptember 6-ra tervezett ünnepélyes megnyitását szeptember 10-re kellett halasztani. A fiúiskolában a rendes tanítást is megkezdhettük szeptember 11-én, a leányiskolában azonban csak hézagosan, mert a tantestületnek 2 tagja betegség okából szabadságért folyamodott a m. kir. közoktatásügyi miniszter úrhoz és ennek engedélyezése reményében állására nem tért vissza. Kovács Mária szolgálattételre berendelt elemi iskolai tanítónő és Szigethy Lidia rendes tanitónö hiányában a tanítást csak ugy lehetett megkezdeni, hogy a magyar nyelvtani órákon a tantestület többi tagjai csendes foglalkozással foglalták el a tanulókat, Szigethy Lidia tantárgyait pedig az igazgató látta el amennyire egyéb hivatalos teendői erre időt engedtek. így tartott az állapot a leányiskolában, mig Kovács Mária szeptember 21-én, Szigethy Lidia pedig szeptember 29-én megérkeztek, állásukat elfoglalták és a leányiskolában a tanitás a rendes heti tanórarend szerint jöhetett folyamatba.
4. Változások a tantestületek személyzetében. A fiúiskolánál csak a róm. kath. hitoktató változott, amennyiben az eddigi hitoktatók helyére Bécsi Vazul Szt. Ferenc-rendi áldozópap rendeltetett, aki a leányiskolában is megbízatott a róm. kath. vallástan tanításával. A leányiskolánál Hajgató Sándor kartársunknak a mult tanévi Értesítő ugyanezen helyén előre jelzett nyugdíjaztatása bekövetkezett a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak 1908. évi május 16-án kelt 38060. számú rendeletével, amelyben egyúttal megbízatott a kir. tanfelügyelő úr, hogy nyugalomba vonuló kartársunknak 41 év alalt kifejtett buzgó és eredményes szolgálatáért a miniszter úr elismerő köszönetét nyilvánítsa. Ez a rendelet azonban csak akkor érkezett le hozzánk, midőn a tanév végén a vizsgálatok már folytak, s igy a leányiskola tantestülete nem találhatott módot, hogy a szeretett kartárs távozása alkalmából tervezett búcsu-

— 5 —
ünnepélyre méltóképpen elkészülhessen, kénytelen volt hát azt elhalasztani a következő tanév elejére. Ekkor azonban a fentebb már emiitett zavarok váratlan bekövetkezése s a tantestület szolgálatban levő tagjainak a két távollevő kartárs helyettesítése miatti nagymérvű elfoglaltsága a búcsuünnepély megtartását odáig késleltette, mig Hajgató kartársunk rohamosan hanyatló egészsége őt a búcsuünnepélyen való megjelenésre képtelenné tette. Ily szomorú körülmények között a leányiskolái tantestületnek érzelmei nyilvánítására nem kínálkozott más mód, minthogy átiratban mondjon búcsút a távozó szeretett kartársnak, ami meg is történt a következő átirat alakjában:
Tekintetes Hajgató Sándor nyug. állami polg. leányiskolái tanár urnák
Helyben.
Tisztelt és szeretett érdemes Kartársunk!
Polgári leányiskolánk tantestülete a folyó tanév elején egy iskolai ünnepélyre készült s ezen kivánt bucsut venni érdemes Kartársunktól azon alkalomból kifolyólag, hogy 41 évi buzgó tanítói működésének szinteréről a jól megérdemelt nyugalomba vonult s alkalmat nyújtani volt tanítványai közül a jelenleg is tanintézetünkbe járó növendékeknek, hogy körünkből távozott szeretett tanáruk iránt érzett hálájukat ünnepélyes formák közt nyilváníthassák. Sajnos körülmények közbejötte azonban megakadályozta tervezett iskolai ünnepélyünk megtartását s igy nem marad más hátra, mint ezen néma sorokkal tolmácsoltatni tantestületünk érzelmeit szeretett Kartársunk távozása felett s kifejezni volt tanítványainak benső háláját szeretett tanáruk iránt az oktatásaiból nekik jutott szellemi kincsekért.
A bucsu mindig fájdalmas érzéseket kelt az ember kebelében még ha csak egy megszokott vidéknek mondunk is istenhozzádot, amelynek tájait megkedveltük s légkörében magunkat sokáig jól éreztük; annál inkább, ha olyan társunktól kell válnunk, akivel hosszú időn át megosztottuk a közös czél felé, a közös pálya mindig meredek és sokszor göröngyös ösvényét. Ámde ezen fájdalmas és nyomasztó érzések elcsillapulnak és megnyugvásnak adnak helyet, mihelyt tekintetünket érdemes \'Kartársunk hosszú tanítói pályafutásának végállomásától a megtett pálya gyö-nyörködtetőbb tájaira és magaslataira fordítjuk vissza s az időrendben egymás után sorakozó, kiemelkedő élettörténeti mozzanatokat képzetünk tárlatában, egy összefüggő képpé egyesitjük. Azt látjuk ekkor, hogy ez a pálya, habár küzdelmes, de szép, és az a kép habár itt-ott felhőket is, de több derűs részletet és mosolygó eget tár elénk. Látjuk a küzdelmeket, de eredményeiket is a fokozatos emelkedésben; látjuk a fárasztó munkát, de nyomában siker és Isten áldása fakad. Látjuk és lélekemelő érzelmekkel tölt el a szemlélete, hogy a kitartó és lelkes munkának, melyet a magyar nemzeti közművelődési ügy szolgálatában a gondjaira bizott ifjúság szellemi javának gyarapítására, hazafias érzülete ápolására és erősbitésére példás türelemmel, krisztusi szeretettel és panasztalan önmegtagadással szentelt, — meg van a gyümölcse egy egész uj nemzedék hazafias szivében, fáradozásainak fényes jutalma a szülők és a társadalom nagyrabecsülésében, küzdelmeinek diadala pedig az illetékes legfelsőbb hatóság kitüntető elismerésében. Azért nem könyes szemekkel, hanem a győztes harczost megillető üdvkiáltással veszünk bucsut érdemes kartársunk személyében a magyar tanügy lelkes bajnokától, midőn a szent ügyért vivott harczban végkimerülésig küzdve, kezében a győzelem pálmájával vonul ki a küzdők sorából, mert a pálma nem a harczos vesztét, hanem küzdelmeinek diadalát jelenti.
— 6 —
Fogadja hát érdemes Kartársunk a legfelsőbb tanügyi hatóság által nyújtott pálmaág mellé tantestületünk szerény, de kellemes emlékektől illatozó koszorúját azon szivből fakadó óhajtásunkkal, hogy az egek Ura áldja meg élte hátralevő napjait minden testi és lelki áldásával s tegye édessé nyugalmát a becsülettel végzett hazafias munka után abban a soha nem szunnyadó öntudatban, mely keblében ekkép sugallja vissza Vörösmarty „Fóti dalának" végsorait:
„. . . szent hazám,
Megfizettem mind, mivel csak tartozám."
Szives kartársi üdvözletünk őszinte nyilvánításával maradunk
Nagykanizsán, 1908. évi október lio.
A m. kir. állami polgári leányiskola tantestülete nevében:
Dr. Bartha Gyula Szakonyi Gézáné
tantest, elnök. tantest, jegyző.
Visszatérve most már a tantestületek személyzetében történt változások regisztrálására, folytatjuk azzal, hogy a Hajgató Sándor nyugdíjazása által megüresedett állás egyelőre nem töltetett be, hanem a megelőző tanév második felében a dombovári állami elemi népiskolától szolgálattételre polgári leányiskolánkhoz rendelt Kovács Mária ezen minőségében meghagyatott és az üresedésben álló tanszék csak 1908. évi deczember 22-én töltetett be, olyképpen, hogy Kovács Mária a in. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 141,121. számú rendeletével a XI. fizetési osztályba segédtanitónővé kineveztetett.
5. Iskoláink egészségügyi viszonyai lassacskán javulnak ugyan évről-évre, de azért még mindig elég sok kívánni valót hagynak fenn. A nyári szünidőben mindkét iskola tantermeinek padlózata impregnáltatott por-mentesitő olajjal, miáltal a tantermek padlóiról felverődött portól megszabadultunk, de nem az elemi iskola földszinti helyiségeiből a légáramlás által a mi emeleti folyosóinkra felhajtott portól. Helyiségeink elzárása a földszinttől még csak mindig „pium desiderium", megvalósítása, fájdalom, évről-évre késik, halasztatik.
Járványos gyermekbetegségek a városban ez iskolai év folyamán is többször léptek fel, de növendékeink közül aránylag csak kevés kapta meg a bajt, inkább a tanulók testvérei közt előfordult ragályos megbetegedések tartottak vissza többeket az iskola rendes látogatásától. Mindazonáltal a halál ezen tanévben is megkövetelte tőlünk a maga áldozatát a leányiskolában, elragadván márczius 13-án Sipos Anna IV., május 8-án pedig Gogl Eleonora III. oszt. tanulókat, kiket tanáraik és tanulótársaik mély részvéte kisért ki örök pihenőhelyükre. Nyugodjanak békében !
A tantestületek személyzetében hosszabb tartamú s a tanitás rendes menetét megakasztó betegségi esetek a tanév elején és vége felé fordultak elő. A tanév elején — mint már emlitve volt — Kovács Mária és Szi-getliy Lidia leányiskolái tanítónők egészségük helyreállítása czéljából a miniszter úrtól hosszabb szabadságot kértek és ennek engedélyezésére várva Kovács Mária szeptember 21-ig, Szigethy Lidia szeptember 29-ig nem tért vissza állására. Utóbbi azonban beigazolt szolgálatképtelensége miatt október 31-én ismét eltávozott és miután az 1908. évi október 17-én kelt 119,792. számú miniszteri rendelettel február végéig, az 1909. évi január 25-én kelt 3736. számú miniszteri rendelettel folytatólag ápril végéig szabadságoltatott, csak ekkor tért vissza állására és működését május 3-án kezdette meg. Ezen 7 hónapi távolléte alatt a fentebbi mi-
niszteri rendeletekben Magot Györgyike polgári iskolára képesitett tanitónő bízatott meg a szabadságolt tanitónó helyettesítésével. A fiúiskola tanító-személyzetének egészségi állapota oly kedvező volt, hogy betegség miatt egyetlen tanóramulasztás sem fordult elő egész május 29-ig, amikor Németh Mihály kartársunkat váratlanul fellépett szembaja 4 hétig tartotta vissza az iskolától. Ez idő alatt tanóráit a többi kartársak foglalták el a lehetőségig saját tantárgyaik tanításával s igy a rajztanítás némi hátramaradást szenvedett.
A tanulók iskolamulasztásairól számszerű felvilágosítást nyújtanak a hátrább közölt statisztikai kimutatások, melyeknek a tanulók igazolt tanóramulasztásaira vonatkozó - nagy számadatai, kivált a leányiskolái statisztikában, mindenképp aggasztók akár a szülők, gondviselők vagy orvosok lelkiismeretének, akár a növendékek testi elsatnyulásának rovására irjuk ezen nagy számok egy részét. Nem lehet csodálni, ha ily nagy számú tanóramulasztás mellett a közölt tanulmányi eredmény statisztikai adatai sem egészen megnyugtatók.
6. A vallás-erkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismerve, ennek érdekében minden kínálkozó alkalmat és isko-lailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A róm. kath. és izr. vallású tanulók részére külön istentiszteletet tartottak a hitoktató lelkész urak vasárnapokon, ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délután, amelyen az intézet mindkét nembeli növendékei részt vettek tanáraik és tanítónőik, illetve hitoktatójuk felügyelete alatt. A róm. kath. vallású tanulók azonkívül teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat is, u. rn. karácsony és húsvét előtt a gyónást, áldozást és szokás szerint kivonultak a buzaszentelő és keresztjáró körmenetekre tanáraik, tanítónőjük és hitoktatójuk felügyelete alatt.
7. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem általánosságban megnyugtató s az intézet rendtartási és fegyelmi szabályainak megfelelő volt, amennyiben komolyabb természetű és súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség vagy kihágás , csak néhány esetben fordult elő. Ezekkel szemben az osztályfőnökök, az igazgató vagy az illetékes tantestület lelkiismeretesen megtették az erkölcsi javulásra s a baj elharapózásának megelőzésére czélzó intézkedéseket.
8. Az egyhuzamban való tanitás életbeléptetése. A helybeli róm. kath. főgymnázium tanári kara a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1908. évi október 22-én kelt 120,563. számú rendeletében nyert engedély alapján az egyhuzamban való tanítást léptetvén életbe, a városi tanács 1908. november 20-án kelt 23,417. számú átiratában kívánatosnak jelezte, hogy a helybeli középfokú iskolákban a tanítási rend egyöntetű legyen a szülők érdekeire való tekintetből. Ennek alapján a fiú- és leányiskola tantestülete elhatározta, hogy polgári iskoláinkban is egyhuzamban történjék a tanitás s ezen határozatát a jegyzőkönyvvel a kir. tanfelügyelő úr elé terjesztette. A kir. tanfelügyelő úr 1909. január 27-én kelt 231/1909. számú rendeletével utasította az igazgatót, hogy a polgári iskolai tanulók szüleinek e kérdésben való kívánságát puhatolja ki, ami a kibocsátott szavazólapok segélyével megtörténvén, a beérkezett lapokon 406 szülő, illetve gyám vagy gondviselő közül 385 szavazott az egyhuzamban való tanitás mellett és csak 21 ellene. Ezen eredmény alapján a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak ápril 1-én kelt és hozzánk ápril 20-án érkezett 23,808. számú rendeletével az új tanítási rend engedélyeztetvén, április 27-én tényleg életbe lépett.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek értelmében tartandó iskolai ünnepélyeket ezen tanévben is- megtartottuk. Megünnepeltük nevezetesen 0 Felsége a király nevenapját október 4-én a róm. kath. templomban tartott istentisztelettel és iskolai szünnap tartásával, úgyszintén dicső emlékű Erzsébet királynénk nevenapján, november 19-én, az Ő halhatatlan emlékezetének szenteltünk ünnepet. Nagyobb külső disszel és ünnepélyes színezettel ünnepeltük meg az 1848-iki nemzeti újjászületés emlékét márczius 15-én, mely alkalommal Szakonyi Géza fiúiskolái tanár méltatta a nap jelentőségét, a fiúiskolái énekkarnak Sauermann Mihály énektanár által betanított és Jelinek Márk tanár vezetése alatt előadott éíiekdarabjai, egyes tanulók sikerült szavalatai és az összes növendékek által énekelt Hymnus és Szózat képezték az ünnepély programmját. Április 11-ike a húsvéti szünidőbe esvén, ünnepély nem volt tartható. Június 8-án Ő Felsége, jelenlegi királyunk megkoronázásának emlékét ünnepeltük isteni tisztelettel és iskolai szünettel.
10. Tanulmányi kirándulás. A fiúiskola még október 15-én tartott értekezletén elhatározta Jelinek Márk indítványára, hogy május közepe táján 5 napra terjedő tanulmányi kirándulást rendez a növendékekkel Fiúméba oly czélból, hogy e várost és környékén a magyar-horvát tengerparti vidéket, megismertesse. Miután ezen tervhez a leányiskola tantestülete is csatlakozott november 12-iki értekezletén, a kirándulás rendezésére vállalkozott Jelinek Márk, aki a jelentkező tanulók összeírását, az uti- és költségtervezet készítését, a pénzkezelést és minden egyéb előkészületi intézkedéseket végezte, s miután a jelentkező növendékek száma a kirándulás meg valósithatását biztosította, megállapittatott, hogy a kirándulás május 16—20. napjain fog megtartatni, mint amely napokon, a vasárnap, egy ünnepnap és a 17— 19-én a helyi szokás szerint a róm. kath. tanulóknak a keresztjáró körmeneteken való részvételé miatt a tanításnak szünetelni kellett. A kiránduló növendékek kisérőivémegválasztat-tak Jelinek Márk mint rendező, Dr. Horváthné Kenődi Erzsébet és Németh Mihály, akinek azonban váratlanul közbejött szembaja miatt le kellett mondani és helyébe Sauermann Mihály vállalkozott. Miután a kisérők útiköltségeit és napidijait az 1905. évi julius 26-án 2472. eln. szám alatt kelt miniszteri körrendelethez csatolt szabályzat 9. pontja szerint a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr ápril 5-én kelt 35,895. számú rendeletével az igazgató kérelmére engedélyezni kegyeskedett, megtörténtek az előkészületek, hogy az indulás órája készen találja a kirándulókat. Hálás köszönetet kell itt mondanunk Békéi Ignácz fiumei állami polgári fiúiskolái igazgató úrnak, aki a legnagyobb előzékenységgel járt kezére a kirándulás rendezőjének az előkészületek intézésében, szállást igért és adott iskolája tornatermében a kiránduláson résztvevő 28 fiúnak, ami lehetségessé tette, hogy a tanulók útiköltségeit alacsonyabbra lehetett szállítani, mint a mennyire eredetileg tervezve volt. Hálás köszönettel tartozunk továbbá a m. kir. államvasutak igazgatóságának, amiért az igazgató kérelmére azonnal intézkedett, hogy a Gyékényesre érkező kirándulók számára külön vasúti kocsi álljon rendelkezésre, úgyszintén Fiúméban a visszautazáskor i.s; nemkülönben a „Magyar-Horvát Tengerhajózási Részvénytársaság" igazgatóságának, amiért az igazgató kérésére egész készséggel engedélyezte az igazgató által kért félárú hajómenetjegyeket a Fiúméból Abbaziába illetve Cirkvenicára és vissza teendő útra; végül a fiumei „Danubius" hajógyár, a dohánygyár, az „Adria" igazgatóságának azért a készségért, mellyel az emiitett gyárak, illetve az „Ultonia" kivándorlási hajó tanulságos látnivalóinak meg-
— 9 —
tekintését a kirándulóknak megengedték. Csak igy volt lehetséges a növendékeknek a kiránduláson való részvétele költségeit 30 koronában állapítani meg, de mivel még ez a szerény összeg is magasabb volt, mint amennyit a szerényebb- anyagi helyzetben levő szülők nagyobb megerőltetés nélkül áldozhattak e czélra: a tantestületek határozatából ugy a fiú-, mint leányiskolái tanulók segélyalapja hozzájárult a szegényebb sorsú tanulók kirándulási költségeinek részben való fedezéséhez és pedig a fiúiskolái segélyalap 14 kor. 87 f., a leányiskolái 38 kor. 92 f. összeggel. Csák ekként lehetett elérni, hogy- mire a kirándulás napja elérkezett, 28, fiú- és 17 leánytanuló, tehát 45 fejből álló csapat várta az indulás óráját, mely elkövetkezvén, május 16-án, vasárnap réggel 3 kisérő tanerő gondjaira bízva elindult az élénk társaság kedvező időben és jó hangulatban Fiume felé.
A kirándulás első napját az utazás vette igénybe, bár Zágrábban időt nyerhettek a vasúti állomáshoz közel levő városrészben sétautat tenni. A második nap délelőtt Fiume város érdekesebb látnivalóit tekintették meg, u. ni. az aquariumot, a vágóhidat, a kikötőt, egy nagy teherhajót ós az árucsarnokot; délután hajóval Abbaziába, onnan gyalog Voloscába és vissza rándultak ki.
A harmadik nap délelőtt sorba vették Fiume további látnivalóit, u. m. a dohánygyárat és a Danubius hajógyárat; délután hajóval kirándultak Cirkvenicára és vissza.
A negyedik nap. délelőtt megtekintették a városi temetőt, a Kereskedelmi Részvénytársaság raktárait, megszemlélték a. kávé feldolgozását, az „Ultonia" nevű kivándorlási hajót kivül-belül és a hosszú mólót; délután a fiumei régi városrész és a népkert megtekintése után sétát tettele a városban és megkezdették a készülődést a visszautazáshoz, este 91/2 órakor pedig elindultak hazafelé és másnap, május 20-án délelőtt 11V2 órakor szerencsésen, minden baj nélkül megérkeztek Kanizsára. Ekként ment végbe az 5 napi kirándulás, melynek — eltekintve a tropikus hőségtől — az időjárás általában kedvezett, kedves emlékekkel és hasznos tanulságokkal gazdagítva a résztvevők szivét-lelkét. Az elért szép sikerért köszönet illeti meg elsősorban a rendezőt, Jelinek Márk tanárt, nemkülönben a növendékek többi kísérőit, Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet és Sauermann Mihály kartársunkat, akik nem kiméitek semmi fáradságot és kényelmetlenséget a vállalat sikere érdekében.
11. Hivatalos isicolalátogatások. Ebben a tanévben is két iskolalátogatás szerencséjében részesültek iskoláink, u. m. október 26. és 27-én a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr kiküldöttjének, Békéi Ignácé fiumei állami polgári fiúiskolái igazgató úrnak, május 14-én pedig Dr. Ttazicska Kálmán zalavármegyei kir. tanfelügyelő úrnak hivatalos látogatásában, akik látogatás alatt szerzett tapasztalataikat s ezekre vonatkozó észrevételeiket az október 27. illetve május 14-én tartott együttes értekezleteken közölték a tantestületekkel. Ezen észrevételek általánosságban megnyugtatók a tantestületek működése és ennek eredménye felől s további utmutatásul szolgáltak a követendő elvekre nézve. Mindketten további buzgó, összhangzatos és egyetértő működésre buzditva, megelégedéssel távoztak körünkből.
12. Nyilvános vizsgálatok és a tanév bezárása: A vizsgálatok sorát szokás szerint most is a hittani vizsgálatok nyitották meg a rom. kath. és izr. vallású tanulókéval, mely junius 4-én délelőtt 8—10 óráig a fiú-, 10 -12 óráig pedig a leányiskolában folyt le. Ugyanezen napon tartottuk meg a fiúiskola tornavizsgálatát az I—IV. osztállyal és az intézeti torna-
— ló-
versenyt, amelynek részleteiről és eredményeiről a hátrább közölt külön jelentés számol be. A leányiskolában az osztály vizsgálatok junius 14—18-án délelőtt 8 —12 óráig, a tornavizsgálatok osztályonként junius 14—16-án délután 5 — 6 \'2 óráig folytak le.. A fiúiskolái osztály vizsgálatok junius 19-, 21—23-án délelőtt 8 — 12 óráig tartottak, ugyanezen napokon délután pedig a leányiskolái magánvizsgálatok kerültek sorra. A következő napokat a fiúiskolái magánvizsgálatokra, bizonyítványok kiállítására s egyéb elrendezésekre fordítva, végül junius 27-én reggel hagyományos szokás szerint a róm. kath. templomban tartott hálaadó istentisztelet után a tanév ünnepélyesen bezáratott.
II
Polgári iskoláink helyi felügyelő hatósága.
A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1908. évi április 24-én kelt 42,058. számú rendeletével — hivatkozással az 1905. évi augusztus 20-án kelt 70,000. számú miniszteri rendelettel kiadott\' „ Utasítás"\' 128. illetve (57. §§-ra — a helybeli állami elemi népiskolák gondnokságát polgári iskoláink anyagi ügyeinek ellátásával is megbízván, ez ezen új hatáskörének betöltésére 1908. évi julius hó 2-án tartott ülésén a következőképp szervezkedett.
Állami polgári iskolák gondnoksága.
Elnök: Dr. Bentzik Ferencz.
a) kinevezettek: Eperjessy Gábor Faics Lajos Dr. Hajdú Gyula Hertelendy Béla Horváth György Hütter Lajos Kádár Lajos Kranitz József Sebestyén Lajos Dr. Szekeres József
Jegyző : Dr. Bartha Gyula.
Tagok:
b) választottak: Elek Lipót
Ifj. Fesselhofer József Halvax Frigyes Mihálecz József Dr. Pillitz Samu Dr. Rothschild Jakab Szedlmayer László Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Weisz Tivadar
Gondnok Dr. Bartha Gyula.
c) hivatalból: Dr. Bartha Gyula Barthos Irén Erdőssy Bálint Dr. Goda Lipót Görög Incze Dr. Neumann Ede Dr. Rátz Kálmán Szalay Sándor Váry József Vécsey Zsigmond
— 12 —
III.
A fiúiskola tantestülete s ennek munkabeosztása.
1. Dr. Bartha Gyula igazgatóba mennyiségtanból és fizikából középiskolákra képesített tanár, bölcsészetdoktor; a tanári könyvtárak könyv-tárnoka; a polgári iskolák gondnokságának jegyzője s ezen iskolák gondnoka. Ezen tanévben nem tanított. Működik 1875 óta; mint igazgató
1884 óta, ezen állomásán 1891 óta.
2. Jelinek Márk, a mennyiségtani és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a IV. osztály főnöke; a természetrajzi és fizikai tanszerek gondozója. Tanított természetrajzot az I — III., egészségtant a III., fizikát a IV., német nyelvtant a III. és IV. osztályban, összes heti 18 órán. Működik 1886 óta, ezen állomásán 1899 "óta.
3. Németh Mihály, a rajz-szakból polgári és Ipariskolára képesített rendes tanár; a 11. osztály főnöke; a rajz-szertár gondozója. Tanított mértani és szabadkézi rajzot az I—IV. és szépírást az I III. osztályban, összesen heti 22 órán. Működik 1889 óta, ezen állomásán 1900 óta.
4. Sauermann Mihály, a nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; tantestületi jegyző. Tanitott magyar nyelvtant a II. és IV., földrajzot az I. és III., történelmet a IV. és éneket az I—IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1881 óta, ezen állomásán 1891 óta.
5. Szakonyi Géza, a nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára, a tornából tanitóképezdére képesített rendes tanár; a III. osztály főnöke; az ifjúsági könyvtár könyvtárnoka; a földrajzi, történelmi és tornászati tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant az I. és III , földrajzot a II. és IV.. történelmet a 111. és tornát az I—IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1891 óta, ezen iskolánál 1901 óta.
6. Waligurszky Antal, a mennyiségtani és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; az I. osztály főnöke; a szegény tanulók segélykönyvtárának könyvtárnoka. Tanított számtant és mértant az I — IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működik
1885 óta, ezen állomásán 1892 óta.
Hitoktatók:
1. Bécsi Vazul, Szt. Ferencz-rendi áldozópap, róni. kath. hitoktató.
2. Hütter Lajos, helybeli ág. ev. lelkész és hitoktató.
3. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató.
4. Kertész József, okleveles polg. isk. tan., izr. hitoktató.
Iskolaszolga: Vegele Lajos.
— 13 —
IV.
A leányiskola tantestülete és ennek munkabeosztása.
1. Dr. Bartha Gyula igazgató. (L. a fiúiskolánál.)
2. Farkas Vilma állami elemi iskolai rendes tanitónő, a polgári leányiskolánál a tornatariitással megbízott óraadó. Tanította a tornát mind az 5 osztályban összesen heti 7 órán. Ezen iskolánál működik 1897 óta.
3. Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet a rajz-szakból polgári iskolára és tanitónőképzőre képesített rendes tanitónő; a II. oszt. főnöke; a rajz-szertár gondozója. Tanított mértani és rajzot minden osztályban és szépírást a 111. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1902 óta, ezen iskolánál 1904 óta.
4. Kovács Mária a nyelv- és történettudományi szakból polgári iskolára képesített, elébb szolgálattételre berendelt helyettes, 1908. decz. 22-én kinevezett segédtanitónő; az I. a) osztály főnöke; az ifjúsági könyvtár kezelője. Tanított magyar nyelvet mind az 5 és földrajzot a 111. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1906 óta, ezen iskolánál 1908 márczius 13. óta.
5. Pranger Karolin női kézimunka-tanításra képesített segédtanitónő; a III. osztály főnöke; a kézimunkához való tanszerek gondozója. Tanított női kézimunkát mind az 5 és szépírást az I. aj, I. b) és II. osztályban, összesen heti 18 órán. Működik 1882 óta, ezen iskolánál 1892 óta.
6. Svastitsné Svastits Janka a nyelv- és történettudományi szakból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a IV. osztály főnöke; a történelmi tanszerek gondozója. Tanított német nyelvtant mind az 5, történelmet a III. és IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Ezen iskolánál működik 1892 óta.
7. Szakonyiné Kintner Róza a mennyiség- és természettudományi szakból polgári iskolára képesített, rendes tanitónő; tantestületi jegyző és a szegény tanulók segélykönyvtárának kezelője; a természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított számtant a III. és IV., állat- és növénytant az I. a), I. b) és II., egészségtant a IV. és éneket mind az 5 osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1897 óta, ezen iskolánál 1901 november 21. óta.
8. Szigethy Lidia a mennyiség-természettudományi szakból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; az I. b) osztály főnöke; a fizikai, kémiai és földrajzi tanszerek gondozója. Beosztott tantárgyai: számtan és földrajz az 1. a), I. b) és II., fizika és földrajz a IV., kémia és ásványtan a III. osztályban, összesen heti 20 óra. Tanított, október, május és junius hónapokban, szabadságolva volt november 1-től április 30-ig, mely idő alatt helyettesítésével megbízatott Mágot Györgyike ugyanazon szakképesítésű okleveles polgári iskolai tanitónő. Szigethy Lidia működik 1900 óta, ezen iskolánál 1907 óta.
Hitoktatók:
1. Bécsi Vazul, Szt. Ferencz-rendi áldozópap, róm. kath. hitoktató.
2. Hütter Lajos, ág. ev. lelkész és hitoktató.
3. Kádár Lajos, ref. lelkész és- hitoktató.
4. Dr. Neumann Ede, izr. főrabbi és hitoktató.
Iskolaszolga: Vegele Lajos.
— 14 — V.
Tanterv, elvégzett tananyag, használt tankönyvek.
Tanterveink a vallás- és közoktatásügyi miniszter által kiadott országos tantervek voltak, t. i. a polgári fiúiskolák részére az 1879. évi szeptember 12-én 25,409. számú rendelettel, a polgári leányiskolák részére pedig részben az 1887. évi augusztus II-én 23,000. számú rendelettel kiadott régi, részben az 1908. évi május hó 20-án 40,483. számú rendelettel kiadott új tanterv. Ezekhez a tantervekhez szigorúan ragaszkodtunk, amennyiben a használatra engedélyezett tankönyvek megengedték s tőlük csak annyiban kellett eltérnünk, amennyiben azt a tantervek kiadását követő későbbi miniszteri rendeletek megkövetelik. így pl. fel kellett vennünk a fiúiskola tantervébe az 1879. évi országos tantervben előirt tantárgyak mellé még az egészségtant is, melynek tanítását az 1885. évi január 2-án kelt 48,701/1884. számú miniszteri rendelet kötelezővé tette, s mely új tantárgyat a dolog természete szerint a III. osztály tantárgyai közzé kellett besoroznunk heti 1 órával. A leányiskola új tanterve ebben a tanévben csak az 1. és részben a II. osztályban lett életbeléptetve az erre vonatkozó miniszteri rendeletben megállapított mérvben, mig a III. és IV. osztályban a régi tanterv szerint lett a tanitás rendezve.
Az egyes osztályokban elvégzett tananyag közlését az évi Értesítőben költségkímélés tekintetéből csak minden ötödik évre szorítván, arról ezen tanévben nem számolunk be; csak annyit említünk meg, hogy az egyes tantárgyakból elvégzendő tananyagot az első és második félév elején mindkét iskola tantestülete megállapította az úgynevezett, módszeres értekezleteken s az igy előirányzott tananyag minden osztály „Tanmenet napló"-jába bevezettetvén, e naplók szolgáltak irányadóul és az egyes tantárgyakban való előhaladás nyilvántartására. Ezen naplók kimutatásai szerint a havonkénti részletekre beosztott tananyag mindkét iskola összes osztályaiban elvégeztetett lényeges részeiben.
E helyen kell még felemlítenünk, hogy a vallás- és közoktatásügyi miniszter úr ujabb rendeletei értelmében ,,az alkoholnak az emberi szervezetre gyakorolt ártalmas hatásairólvalamint „a tüdŐvész ellen való védekezésről" a rendes tanitás keretében foglalandó tudnivalókat a fiúiskola Ill-ik s a leányiskola IV-ik osztályának egészségtani tanananyagához illesztettük, a többi osztályokban pedig alkalmas olvasmányok tárgyalása s alkalomszerinti magyarázatok révén igyekeztünk a tanulók ismeretkörébe vonni.
A jelen tanévben használt tankönyvek felsorolását e helyen feleslegessé teszi a jövő tanévben használandóknak hátrább következő jegyzéke, amelyben mint újonnan bevezetendők fordulnak elő a következők : I.) A II. fiúosztályban Ágh és Földes Földrajzának II. kötete folytatólag a Dienes-féle helyett és Tóth J. A geometria elemei 1. rész _ a Lengyel S. Szemléltető méréstana helyett. 2.) A II. leányosztályban Ágh és Földes Földrajzának II. kötete folytatólag a Dr. Némethy K. Földrajza helyett és Szenes A. Számtan I. része folytatólag a Szuppán Számtana helyett. 3.) A III. leányosztályban Márki és Pallós Történelme a Földesé helyett, Szenes A. Számtan- és mértana III. része a Szuppán Számtana és Mértana helyett, Roscoe—Legeza Vegytan és Ásványtana a Rybaré helyett. 4.) A IV. leányosztályban Sebestyénné Háztartási és nevelési ismeretek czimü tankönyvének 11. kiadása az előbbeni (III. osztályban használt) kiadás helyett és a Bóbita—Gerevich-féle Fizika, illetve Kovács J. Csillagászati földrajza helyett Magyar és Képessy Kísérleti fizika és csillagászati földrajz cz. tankönyve.
— lö-
vi.
Jelentés a fiúiskolái tornaversenyről.
Polgári fiúiskolánk tornavizsgálata versennyel egybekötve junius hó 4-én d. u. 5 — 7 óráig tartatott meg az iskola udvarán. A versenyfutás helyszűke miatt elmaradt. Versenybírálók voltak a testület részéről az igazgató elnöklete alatt: Szakonyi Géza tornatanár, Jelinek Márk és Waligurszky Antal.
A sorrend a következő volt: Rendgyakorlatok az I—IV. osztállyal. 2. Szabadgyakorlatok az I. és II. osztállyal. 3. Szabadgyakortatok a III. és IV. osztállyal. 4. Botgyakorlatok a III. és IV. osztállyal. 5. Társasgyakorlat a III. és IV. osztállyal. 6. Versenyek.
A) Magasugrás.
Részt vett az I.—IV. osztályból egy csoportban vonatkozólag 6 + 7+ 8 + 9 = 30 tanuló.
Győztesek: 155 cm magas ugrással Metter János III. oszt., 150 cm magas ugrással Mersits Béla III. oszt. és Gógl Béla IV. oszt., 145 cm magas ugrással Kovács József II. oszt. és Fischer István IV. oszt., 140 cm magas ugrással Fáy Árpád III. oszt., 130 cm magas ugrással Jámbor József I. oszt. tanuló.
B) Távolugrás.
Részt vett az I—IV. osztályból egy csoportban vonatkozólag 6 + 8 + 7 + 9 = 30 tanuló.
Győztesek: 420 cm ugrással Fischer István és Gógl Béla IV. oszt., 410 cm ugrással Kovács Ferencz IV. oszt., 400 cm ugrással Fáy Árpád és Mersits Béla III. oszt., továbbá Krausz József IV. oszt., 390 cm ugrással Salamon István II. oszt., 340 cm ugrással Pusztai György I. oszt. tanuló.
C) Bakugrás.
Részt vett a III. és IV. osztályból vonatkozólag 5 + 12 = 17 tanuló.
Győztesek: 180 cm magas ugrással Mersits Béla III. oszt., 175 cm magas ugrással Fáy Árpád III. oszt., 105 cm magas ugrással Bethlen János, Okos Sándor és Pesthy Lajos IV. oszt. tanulók.
A fent nevezett győztesek között kiosztatott 2 drb. nagy ezüstérem, 3 drb. közép ezüstérem és 2 drb. kis ezüstérem.
Nagy ezüstérmet nyertek : Fáy Árpád és Mersits Béla III. oszt. tanulók, mint akik a legtöbb versenyben voltak győztesek. Közép ezüstérmet nyertek: Fisclier István és Gógl Béla IV. oszt., továbbá Metter János III. oszt. tanuló. Kis ezüstérmet nyertek: Kovács József II. oszt. és Jámbor József I. oszt. tanulók.

- 16 —
VII.
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és
tananyaga.
A) A leányiskolában.
1. Az elemi iskola V. osztályából a polgári leányiskola 11. osztályába átlépők részére.
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
b) Német nyelv. A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország földrajza, főtekintettel az állandó természeti viszonyokra.
d) Állat- és növénytan-. A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A hazai pénzrendszer, a hosszúság-, terület-, űr-, súly-, és időmérték.
f) Mértan- és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári leányiskola 111. osztályába átlépők részére.
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola I. és II. osztálya számáía előirt tananyag az új tanterv szerint.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország természeti viszonyai. Ausztria részletesen. Európa országai és népei. Ázsia általános ismertetése, nevezetesebb országai és a gyarmatok.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és 11. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A számok oszthatósága, legnagyobb közös mérték, legkisebb közös többszörös. Egyenes és fordított arányosság és ennek alkalmazása az egyszerű hárrnasszabályhoz\' tartozó feladatokra (olasz gyakorlat).
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
g) Rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
h) Női kézimunka: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
- 17 —
B) A fiúiskolában.
í. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polg. fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámítás közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) Mértan: Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Területszámitások.
c) Természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) Mértani rajz: A szerkesztő síkmértan elemei.
e) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámítás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
b) Mértan: A polg. fiúiskola I. és II osztályának tananyaga.
c) Földrajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
d) Természetrajz-. A polg. fiúiskola 1. és II. osztályának tananyaga.
e) Mértani rajz: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
f) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
A gymnásium I. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Földrajz: Ausztria.
b) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
4. A gymnásium II. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
5. A gymnásium III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: Hangsúlyos verselés.
b) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. osztályának ásványtani tananyaga és a 111. osztály természetrajzi tananyagának ásvány- és földtani része.
c) Történelem: A magyarok története 1526-tól.
d) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. és III. osztályának tananyaga.
e) Egészségtan: Széll-Csapodi. „Életmentés és egészségtan" cz. tankönyv szerint.
>ouA
W
2
— 18 —
VIII.
A rendes tanulók érdemsorozata az 1908—1909.
tanévről.
Az érdemjegyek jelentése.
Fok ■ Magaviselet Szorgalom Előmenetel írásbeli dolgozat külalakja
1 dicséretes kitartó kitűnő csinos
2 jo kellő jeles tiszta
3 tűrhető változó jo rendes
4 szabálytalan hanyatló elégséges tűrhető
6 rossz csekély elégtelen rendetlen
I. a) leányosztály.
Folyószám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. ; Német ny. Földrajz Számtan Mértan Állat-növ.-t. j Kézimunka Ének Rajz írás Torna Irásb. dolg. !|
Árrnuth Jolán 1 4 5 5 4 5 5 5 5 3 3 3 3 3 3
Beeilt Emma 2 5 4 5 3 5 5 3 5 2 3 2 2 3 3
Beck Frida 2 5 5 5 4 3 5 5 4 4 3 5 5 3 5
Biba Kornélia 1 3 2 3 4 3 4 4 3 3 3 4 3 3 2
5 Biller Paula 2 2 1 3 2 1 2 2 i 3 3 4 3 3 3
Bory Mária 1 2 1 1 1 1 2 •4 2 2 3 2 2 1 2
Brust Erzsébet 2 3 1 4 4 3 3 2 3 3 3 2 4 1 2
Csákányi Mari 2 4 3 2 4 4 4 5 3 3 3 4 4 2 4
Deutsch Aranka 1 1 1 1 2 1 3 1 1 2 3 - 3 2 2
10 Dömölky Bozália 2 4 1 3 4 3 2 1 4 - 3 - 3 3 4
Farkas Erzsébet 1 3 1 1 3 4 4 3 4 2 3 2 3 2 2
Feigl Erzsébet 1 4 4 5 3 5 5 5 5 3 4 2 3 1 3
Friedmann Erzsébet 2 4 2 2 4 3 3 4 3 4 3 5 4 4 5
Geiszl Margit 1 3 1 2 4 3 3 2 2 3 3 2 4 2 3
15 Henne Friderika 3 5 4 5 4 5 5 5 5 4 3 5 3 2 5
Henne Mária 2 3 3 4 3 4 4 4 3 2 2 2 4 2 3
Hirschl Aranka 3 4 4 4 4 3 4 4 4 3 3 4 4 3 5
*Horváth Viktória 3 5 3 5 5 3 4 5 3 4 3 5 4 1 5
Hubay Aranka 1 3 1 2 4 4 4 3 2 2 3 1 2 1 2
20 Hudi Aranka 1 2 1 1 3 3 1 1 2 2 3 1 2 1 1
Junker Krisztina 2 3 4 2 4 4 3 2 3 4 3 4 4 3 4
Kávetz Berta 1 2 2 1 4 3 2 1 1 2 3 1 3 3 1
*) A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
— 19 —
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. 1 Német ny. Földrajz Számtan Mértan Állat-növ.-t. ! Kézimunka | : Ének Rajz írás Torna Irásb. dolg. |
Kovács Zsófia 2 4 4 4 4 3 4 3 4 3 4 4 3 4
Krausz Berta 2 4 4 2 3 5 5 5 5 2 4 _ 5 3 5
25 *Král Margit 1 4 3 3 4 3 3 5 4 2 3 2 3 3 2
Kürschner Erzsébet 1 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3
Mayer Margit 2 3 3 2 4 3 3 1 2 2 3 1 3 3 2
Moshamrner Berta 1 4 4 5 5 4 5 5 4 3 3 1 4 2 3
Neu Margit 1 3 3 3 2 4 3 3 2 3 3 3 4 3 3
30 Németh Jolán 2 3 1 3 4 4 3 4 4 3 4 3 4 2 4
Ring Erzsébet 2 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 _ 4 3 4
Rosenthal Katalin 1 4 4 3 4 3 4 2 4 2 3 1 3 1 3
Szekeres Gizella 1 4 3 4 4 4 5 5 5 5 4 5 5 3 5
Ungár Katalin 2 5 4 4 5 4 4 5 5 3 4 5 5 3 5
35 *Varga Amália 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 4
* Varga Margit 2 5 4 5 5 4 5 5 4 3 3 2 3 2 5
2*
I. b) leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet í Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. ¡ Földrajz Számtan Mértan Állat-növ.-t. i Kézimunka Enek Rajz írás Torna Irásb. dolg. j|
Ármuth Margit 1 4 4 5 5 4 4 5 5 2 3 2 2 3 2
Bajzáth Teréz 3 5 4 5 5 5 5 5 5 3 4 5 4 4 5
Benedek Teréz 2 4 1 4 5 4 4 5 3 3 3 1 3 2 ,3
Bihál Mari 1 3 2 3 4 3 2 4 4 3 3 2 3 2 3
5 Csigaházy Edit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 4 1 1 2 1
Deutsch Józsa 1 2 1 1 2 1 2 1 1 2 2 2 4 3 2 2
Dobó Erzsébet 2 3 2 3 3 4 3 2 4 3 3 3 3 4
Engel Jolán 2 4 4 5 5 3 3 5 4 4 3 5 5 3 5
Goldstein Sarolta 2 3 1 2 3 4 2 1 2 2 3 1 4 2 1 1 2 3
10 *Grünfeld Margit 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2
Günsberger Erzsébet 1 5 4 5 5 4 3 5 5 3 3 3 3 5
Günsberger Olga 2 5 4 3 5 5 3 5 5 3 4 3 3 2 3
Hirschler Júlia 2 3 3 3 3 4 3 3 4 3 4 4 4 3 4
15 Horényi Erzsébet 1 3 1 2 4 3 2 3 1 3 3 1 3 3 2
Horváth Magdolna 1 2 1 1 2 3 1 1 1 2 3 1 3 2 1
Jelenics Vilma 1 3 2 3 2 3 3 4 3 2 3 1 3 2 2
Kalmár Irén 1 2 1 1 2 3 2 1 2\' 3 3 2 2 3 2
Kolin Ilona 1 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 2 4
20 Kozsnyák Margit 1 4 3 4 4 3 3 4 4 3 4 2 3 3 2
Kripácz Mari 1 2 2 1 1 2 2 2 2 2 3 2 3 3 3
Lemmer Mária 2 3 2 4 1 3 3 4 3 2 3 3 3 3 3
*Lenkei Etelka 2 4 3 5 4 3 3 3 2 3 3 3 4 1 4
Letzter Hermina 1 3 3 3 4 3 2 3 3 3 3 4 3 2 4
Letzter Jolán 1 3 4 3 4 4 3 3 3 3 3 4 4 0) 4
25 Meissner Hermina 1 4 4 2 3 3 3 4 4 2 3 3 4 3 3
Muth Ágnes 2 3 2 1 2 2 2 1 2 3 3 4 3 2 3
Ifj. Nagy Anna 2 5 3 5 5 5 5 4 3 2 3 3 4 _ 4
Id. Nagy Anna 1 5 4 4 5 3 4 5 4 3 4 5 4 3 4
Osskó Paula 1 3 2 3 3 3 3 2 1 2 2 3 3 3 3
30 Polgár Etelka 1 2 2 1 3 1 1 1 1 2 4 1 3 3 1
Prager Ilona 1 4 1 4 5 3 4 5 5 4 4 5 4 1 5
Prager Mária 2 4 4 1 3 4 2 3 4 3 4 5 4 3 5
Rátz Irén 2 4 2 5 4 4 4 5 4 3 2 3 3 2 3
Bejnits Gizella 2 3 3 2 4 4 3 3 3 3 3 2 4 3 3
35 Sanvéber Ilona 1 1 1 1 2 2 2 1 1 2 2 4 3 1 3
Sándor Teréz 1 3 1 2 3 1 3 3 1 3 3 1 2 2 2
Sió Ilona 1 3 2 3 4 4 4 4 4 2 3 1 3 3 1
*Stern Janka 2 5 4 4 5 5 5 1 5 3 4 1 3 3 2
Székely Mária 1 4 3 4 4 3 4 4 4 3 3 2 2 3 2
40 Szigethy Jolán 1 2 1 2 3 2 2 1 2 3 3 2 3 2 2
Tóth Anna 2 4 2 4 4 4 3 3 2 3 3 4 3 3 4
Vegele Erzsébet 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 1 2
*Weisz Erzsébet 1 4 4 4 4 3 3 2 4 3 4 2 3 3 3
Wunderlich Mária 2 5 4 5 5 5 4 5 5 3 4 2 4 2 3
Kimaradt: Hubenay Margit, Vegele Mária.
— si-
ll. leányosztály.
Folyó szám 1 A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Számtan Mértan Állat-növ.-t. Kézimunka Ének Rajz Irás Torna Irásb. dolg. |
Andél Etelka 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 3 1 3 1 2
*Árvay Margit 2 5 2 5 3 5 5 5 4 2 3 4 3 3 4
Barta Bózsa 2 3 1 3 3 3 2 2 2 3 3 3 4 3 4
Bereczky Mária 1 1 1 2 2 3 3 1 1 2 1 1 3 1 3
5 Bogáti Mária 1 4 2 4 2 4 5 5 5 3 4 5 3 3 4
Brück Józsa 2 4 3 3 4 3 4 3 3 3 2 4 4 4 4
Deutsch Ilona 1 1 1 2 2 2 3 1 2 1 3 1 2 _ 3
* Fa tér Katalin 2 5 3 5 5 5 3 1 3 3 3 2 3 1 4
Fekete Teréz 2 4 2 3 3 3 4 2 4 2 4 4 3 3 5
10 Fenyves Irén 1 1 1 1 2 2 1 2 1 3 O O 2 3 3 2
Fonyó Irma 3 5 2 3 3 2 3 4 4 4 3 5 5 4 4
Geiszl Erzsébet 2 4 3 5 3 4 4 4 4 3 3 4 4 3 5
Geiszl Rózsa 2 5 4 5 4 4 5 5 4 3 3 5 3 3 5
Grftnfeld Erzsébet 2 3 1 2 2 3 4 4 2 _ 3 3 2 4
15 Hammerl Mária l 3 3 3 3 4 3 4 2 1 3 1 2 1 2
Heine Etelka 3 3 4 3 4 3 3 3 2 3 3 4 2 1 4
Heinz Lujza 1 2 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2 3
Horváth Ilona 2 4 3 3 3 4 4 2 3 4 3 3 3 3 4
Horváth Katalin 2 3 1 3 4 2 2 2 2 3 3 1 3 3 2
20 Horváth Mária 3 5 2 5 5 4 5 5 2 3 3 3 4 2 5
Hrabovszky Jolán 2 5 4 4 5 4 5 5 5 3 3 4 3 2 4
Hubay Mária 2 5 1 4 5 3 3 2 3 3 3 1 3 2 4
Hubenay írén 2 3 2 2 4 3 3 2 2 2 3 4 3 3 3
Keleti Janka 2 3 4 4 4 3 4 2 4 3 4 4 3 3 4
25 Klein Edit 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 4 1 3 3 4
Kolin Irma 1 2 1 3 2 4 2 1 3 2 3 1 3 1 3
Krausz Matild 2 3 3 4 3 4 4 3 4 3 4 2 3 3 4
Krenisier Gizella 2 3 4 3 3 3 4 3 2 4 3 _ 4 3 5
Kugler Gizella 1 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 2 4
30 Kuhár Róza 1 3 1 2 3 3 4 2 1 3 2 2 4 2 4
Lackenbacher Irma 2 4 4 4 4 4 5 4 3 _ 3 _ 2 3 5
Leitner Anna 2 4 2 4 4 4 4 3 4 3 3 3 4 3 4
Lendvay Margit 1 3 2 1 2 4 3 1 3 2 3 2 2 3 3
Medgyesi Irma 2 3 !1 4 4 3 2 1 3 3 3 2 2 3 3
35 *Mérey Erzsébet 2 3 3 3 2 4 3 3 2 3 3 2 3 2 3
Miltényi Erzsébet 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 1 2 2 2
Nagy Irén 2 4 1 4 4 4 3 4 4 2 3 2 3 1 4
Németh Erzsébet 2 5 3 5 5 3 3 5 5 3 3 3 3 1 4
40 *Palkó Margit 2 3 1 2 3 3 3 3 1 3 3 1 2 3 3
Palkovich Mária 1 4 3 4 4 4 4 4 4 2 3 3 3 a -¡ 4
Pfeiffer Károlin 1 5 3 5 4 5 3 5 5 3 4 4 3 3 4
Pollák Júlia 2 5 3 5 4 5 4 5 4 4 3 5 4 3 0
Preslmeier Mária 2 3 2 2 4 2 3 1 3 2 3 1 3 1 3
Radasics Gizella 2 5 3 3 4 3 3 3 4 3 4 5 4 2 5
45 Rosenfeld Ella 1 1 2 1 2 3 2 3 1 2 3 2 2 3 1 3
22 _
Folyó szám 1 A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Számtan Mértan Állat-növ.-t. Kézimunka Ének Rajz írás Torna Irásb. dolg. |
*Schott Lujza 2 3 2 3 2 3 3 2 4 3 3 3 2 2 4
Sió Margit 2 4 2 3 4 3 2 2 2 3 3 1 3 3 3
Steiner Irma 1 2 1 2 3 1 1 1 1 1 3 _ 3 3 4
Strem Rózsa 1 5 3 3 5 5 3 5 4 3 4 5 4 3 5
50 Szabó Irén 1 5 3 0 5 3 5 5 4 3 3 3 3 2 4
Szeridrei Piroska 2 2 1 1 2 3 3 1 1 2 2 1 3 2
Topler Erzsébet 2 5 2 5 5 2 4 5 5 2 3 5 2 4
Vécsey Ida 2 3 3 4 4 4 4 4 3 1 3 1 2 2 3
Vukics Rozália 1 2 1 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3
55 *Wöllner Jnlia 2 2 3 2 3 3 3 2 3 9 3 1 C> 3 1
Kimaradt: Goldmann Ilona, Steiner Ilona.


— 23 -
III. leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem Számtan Mértan Vegy-,ásv.-t.1 Gazdaságtan | Kézimunka ! Ének Rajz ; írás Torna Irásb. dolg. I
Bontz Sarolta 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 3 3 1 1 1 3
Böhin Margit 2 5 2 5 4 5 2 5 4 3 2 3 3 5 3 2 5
Dávidovics Ilona 2 3 3 4 4 4 3 3 3 3 3 2 3 1 1 2 2
Erdős Margit 1 1 1 1 1 3 1 1 1 2 1 1 3 1 1 2 2
5 Fábró Irén I 3 3 4 4 4 3 4 4 4 4 3 4 3 3 1 4
Feigl Amália 1 1 3 2 2 1 2 1 1 2 1 4 2 1 1 1 2
Fiiipanits Irén 2 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 4 4 2 3 5
Friedenthal Margit 2 5 3 4 5 3 3 5 5 3 3 3 4 5 3 3 5
Goldberger Irén 2 5 3 5 4 5 5 5 5 5 3 4 4 5 5 3 5
10 Grüní\'eld Erzsébet 1 3 2 4 4 4 4 3 3 4 3 2 4 - 3 3 3
Grünfeld Zsófia 1 3 2 3 3 4 2 4 3 4 2 3 4 3 3 3 4
Haas Anna 1 1 1 2 2 4 2 3 2 2 2 3 3 1 1 3 1
Heinrich Vilma 1 3 3 4 2 3 2 4 4 4 2 2 4 3 1 2 2
Holczer Gizella 1 3 1 4 2 4 2 2 2 4 3 3 2 4 4 3 4
15 Horgos Ilona 1 3 3 3 3 2 3 3 3 4 3 4 3 4 4 2 4
Horgos Mária 1 4 4 5 5 4 r* 5 4 5 5 3 4 3 5 5 2 5
Horváth Matild 1 5 2 4 3 4 4 4 4 4 2 3 3 3 2 2 4
Kalmár Erzsébet 1 1 1 1 1 2 2 2 1 3 2 _ 3 - 1 3 1
Katzenbach Meláni 1 3 2 4 4 3 3 3 I 2 1 2 3 1 2 2 4
20 Knausz Mária 2 3 2 3 3 3 3 3 1 3 1 - 4 - 1 1 2
Kocsis Ella 1 1 1 2 3 3 2 2 1 2 1 3 3 1 1 3 2
Kohn Margit 1 2 1 3 3 2 1 3 1 2 1 2 3 1 1 1 2
Kottler Vilma 2 4 3 4 3 4 2 4 4 3 3 4 3 4 2 2 3
Laczkovics Teréz 4 \'I 4 3 3 4 4 3 2 4 3 2 3 3 1 - 3
25 Loewy Klára l 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Loser Margit 1 4 1 4 2 4 5 3 2 3 2 3 3 3 3 1 4
Mágics Jolán 1 3 2 3 4 3 2 2 1 3 4 3 3 2 2 1 4
Mérey Paula 2 5 3 5 3 5 5 4 2 5 4 2 2 1 1 1 2
Müller Irma 1 2 1 1 2 2 2 3 3 2 1 3 3 4 4 3 4
30 Németh Irma 1 5 2 4 4 5 4- 4 4 3 3 4 3 4 4 3 4
Nóvák Margit 2 3 2 3 3 4 3 3 2 2 3 2 3 2 1 2 3
Österreicher Irén 1 3 2 4 2 4 3 2 1 2 2 2 3 3 1 2 3
Pavelkovics Ilona 1 4 3 5 4 5 3 5 5 5 3 4 4 5 5 3 4
Pongor Klára 1 3 1 2 2 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3
35 Réti Erzsébet 2 5 3 4 4 4 5 2 2 4 3 4 3 3 2 3 3
Schercz Aranka 1 3 4 3 3 4 3 3 2 3 3 1 2 2 2 3 3
Schubert Lujza 1 4 2 5 4 5 4 4 2 3 2 3 4 3 3 1 4
Sió Mari 1 3 2 3 3 4 4 3 3 3 3 3 3 1 1 3 3
Sonnenberg Erzsébet 1 3 4 2 3 3 1 4 3 1 1 3 3 - 4 2 4
40 Spitzer Ilona 1 3 2 4 4 3 4 3 3 3 2 4 4 - 4 3 5
Strasser Karol in 1 3 1 3 2 4 2 4 1 3 1 1 3 1 1 2 2
Szabolics Erzsébet 1 5 2 5 3 5 5 5 4 4 3 3 3 3 2 1 3
Tarr Rózsi 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 2 2
Tálosy Irma 2 3 1 4 4 4 3 3 1 2 2 2 3 1 3 4
_ 24 -
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet || Szorgalom Vallástan || Magyar ny. Német ny. | Földrajz Történelem Számtan Mértan Vegy-,ásv.-t. I Gazdaságtan i | Kézimunka Ének Rajz írás Torna Irásb. dolg. 1
45 Tóth Teréz 1 3 2 3 3 4 2 3 4 3 1 2 3 3 1 3 2
Unger Ullmann Gizella 1 3 2 4 4 4 4 3 1 3 3 1 2 3 1 2 1 1 3 2
Vámosi Erzsébet 1 3 3 4 3 5 2 b 3 3 2 3 1 1
Woyciechowsky Sarolta 1 3 2 3 3 4 4 4 2 3 2 4 4 3 1 1 - 3
Zalaváry Piroska 1 3 1 4 2 4 3 2 3 3 3 3 4 4 2 4
Kimaradf: Bogáti Margit, Schwarcz Stefánia. Vizsgálatlan maradt: Kramer Ella. Meghalt: Gogl Eleonora.
- 25 —
IV. leányosztály.
Folyó szám J A tanuló neve Magaviselet i Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem Számtan Mértan Természettan j Egészségtan j| Kézimunka | Ének Rajz Torna Irásb. dolg. |
Balázs Teréz 1 2 1 2 3 2 1 3 3 2 1 2 3 3 3
Benedek Mária 2 4 2 4 4 2 3 4 3 3 4 4 3 4 - 4
Bodiczky Margit 1 3 2 4 3 4 3 4 4 3 4 2 4 4 - 4
Bogenrieder Lujza 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 3 1 - 3
5 Feigl Ilona 1 3\' 3 4 3 4 3 4 3 3 4 3 4 1 1 4
Fenyves Jolán 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 2 1 - 3
Fitzkó Elvira 1 3 3 5 3 4 3 4 4 4 4 2 4 3 - 4
Geiszler Marianna 1 2 1 2 2 3 2 4 1 3 g 3 3 1 - 3
Graí\'t\' Júlia 2 4 3 4 4 3 3 4 3 2 4 2 3 4 - 4
10 Hauser Ilona 2 4 3 4 3 3 2 4 2 4 4 2 3 2 1 4
Hirscli Erzsébet 1 2 1 2 2 3 2 3 1 2 1 2 3 1 - 2
Hoffmann Margit 1 3 3 4 2 3 2 3 2 4 3 1 3 - - 4
Hoós Erzsébet 1 2 1 3 3 2 3 3 3 3 2 1 4 2 - 3
Kalmár Regina 2 5 3 4 3 4 4 4 3 3 4 2 1 4 2 4
15 Kocsis Margit 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1 3 2 1 - 2
Krausz Gzeczilia 2 2 3 1 3 1 2 2 1 1 4 2 3 1 - 3
Kreiner Jolán 2 4 3 3 3 4 2 4 1 3 4 - 4 l - 4
Krisch Emilia 1 4 3 4 3 3 4 4 3 4 3 4 3 3 - 3
Lajpczig Jolán 1 2 1 3 2 1 2 1 1 1 2 1 1 1 - 3
20 Lampel Irma 2 3 3 4 3 2 3 4 3 3 3 3 4 - - 4
Lusztig Jolán 2 5 3 5 3 4 4 5 2 5 5 2 3 4 1 3
Málly Sarolta 1 2 2 2 3 3 2 3 1 2 2 1 3 1 - 3
Neut\'eld Ilona 2 5 4 5 3 3 3 5 5 2 5 3 3 2 - 4
Neumann Júlia 2 2 1 1 2 3 1 1 1 1 1 1 4 1 1 - 1
25 Németh Gábriella 1 1 1 3 2 1 3 2 1 1 1 1 2 3
Pálfy Jolán 2 3 2 4 3 2 3 3 2 2 3 2 3 2 - 4
Pálfy Margit 2 4 2 4 4 4 2 4 4 4 3 3 3 3 - 4
Perényi Jolán 2 5 3 4 4 4 4 4 2 3 4 1 3 3 - 3
Rosenthal Sarolta 1 4 2 3 3 4 2 3 1 4 2 4 3 1 - 2
30 Róna Ilona 2 3 3 4 3 4 2 4 2 3 4 4 4 3 - 3
Sclnveitzer Jolán 1 2 2 4 2 2 2 3 3 3 2 2 3 2 - 2
Sió Károlin 1 2 2 3 3 4 2 3 1 2 2 2 3 1 - 2
Steiner Erzsébet 1 2 3 1 3 1 2 2 1 2 1 2 3 - 2 3
Steiner Mária 2 5 4 5 2 4 5 5 3 4 5 2 4 - - 4
35 Székely Józsa 2 5 2 3 3 4 3 4 3 4 4 3 4 - - 4
Totola Mária 1 2 2 3 2 3 4 3 1 3 3 3 3 1 1 2
Vincze Júlia 2 5 1 5 4 4 4 5 5 3 5 3 4- 4 4
Kimaradt: Geiszl Irma, Pintér Ilona, Tassaly Margit. Vizsgálatlan maradt: Vlltner Károlln. Meghalt; Sipos Anna.
— 26 —
VIII.
I. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet { Szorgalom Hittan Magyar ny. ; Földrajz Számtan Mértan Term, rajz Mértani rajz 1 Szabadk. rajz Szépírás ; Torna Ének i Irásb. dolg. |
♦Allesch Mátyás 2 3 3 4 3 3 2 2 3 4 3 3 3 3
Antal Dezső 2 3 1 4 3 4 4 4. 3 3 4 4 4 4
*Áts Géza 2 3 1 4 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3
Baján József 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 5 1 4 3
5 Braun Benő 2 3 2 3 4 3 3 2 3 3 3 2 3 3
Büki Károly 1 2 2 2 O o 2 3 1 3 3 4 1 4 2
Csányi Károly 3 5 2 5 4 5 5 4 5 3 4 4 3 3
*Czulek József 1 3 4 3 3 3 3 4 2 2 4 4 2 2
Epstein József 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 4 2 4 4
10 Friedmann Gyula 2 5 3 2 4 4 4 4 4 5 4 2 3 O
Futó József 2 3 4 2 4 3 4 4 4 4 3 3 4 3
Gangler János 2 2 3 2 2 3 3 1 1 1 2 2 2 2
Goldberger Endre 2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4
Gráf Kálmán 1 3 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 4 2
15 *Halász Lajos 2 3 3 3 4 3 3 3 2 1 3 - 3 2
*Hardy Imre 2 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 2 4 4
Helfert Jenő 2 2 l 3 3 2 2 2 2 2 3 3 4 2
Horváth István 2 3 3 4 2 3 4 1 1 I 3 3 3 2
Jámbor József 3 4 4 4 3 4 4 4 3 3 4 2 3 3
20 Junker Antal 2 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Klein Imre 1 2 2 3 3 3 3 1 3 2 4 3 4 1
Kohn Vilmos 1 1 1 2 2 I 1 1 1 1 3 2 2 3
*Koltay Lajos 4 5 3 5 4 4 5 4 4 5 4 4 4 3
Korcsmár Kálmán 3 r 5 4 5 4 5 5 4 5 5 4! 3 4 2
25 Lőrincz János 2 4 2 4 3 4 4 3 4 4 4 3 4 3
*Madarász József 1 4 1 4 3 4 4 3 4 4 3 _ 4 2
Mikó József 1 1 1 1 1 2 1 1 3 2 2 3 4 I
*Miletics Milán 2 4 _ 4 4 4 4 3 4 3 4 4 4 3
♦Molnár Pál 2 3 4 2 3 3 3 2 4 4 3 2 3 3
30 Németh Gyula 3 3 4 3 4 4 4 3 4 3 3 3 4 4
Noll János 5 5 4 5 5 5 5 4 5 3 4 4 4 3
*Pahocsa István 2 5 4 5 4 5 5 4 3 1 3 2 4 2
*Pieton Nándor 2 4 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3 4 3
Porogi István 1 4 1 3 3 4 4 2 3 4 4 3 4 3
35 Porogi Vincze 2 5 2 4 3 5 4 3 3 2 4 3 4 3
Pristauschek Nándor 1 3 1 2 3 O «-> 3 3 3 3 2 2 3 2
Pusztai György 3 4 4 4 4 4 4 4 3 2 4 2 4 3
Beininger Károly 3 5 4 5 4 5 5 4 5 4 4 3 5 4
Ritter János 1 3 4. 5 4 5 5 5 3 3 4 3 4 3
40 Rosenthal Alajos 2 3 4 4 3 3 3 4 3 4 4 - 4 4
*Sipos József 2 4 4 4 4 4 3 2 3 3 4 3 4 4
— 27 _
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar ny. 1 Földrajz Számtan Mértan Term, rajz Mértani rajz Szabadk. rajzi Szépírás Torna Ének Irásb. dolg. |
Sommer Aladár 2 3 1 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 4
*Sörlei Gyula 2 3 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 4 3
Sterzfinger Zoltán 2 4 2 3 4 3 3 3 3 3 3 4 4 3
45 Szabó György 2 3 3 4 3 3 3 4 4 3 4 4 4 4
Szattler Miksa 2 3 1 3 3 2 3 3 4 4 4 3 3 3
Szántó Lajos 2 4 4 3 4 2 1 3 4 4 4 3 3 3
Szecső Gyula 3 3 3 3 4 4 3 3 4 2 3 3 4 3
Szmodics György 2 2 1 2 9 u 3 2 2 1 1 3 3 4 3
50 Szollát\' László 3 5 3 5 4 3 3 4 5 4 4 3 4 3
Turek László 2 3 1 3 3 4 3 2 3 3 4 3 3 3
Tüskés István 2 3 4 4 4 3 4 3 4 4 4 3 4 4
Vajnovics Gyula 2 3 4 4 4 3 3 4 4 3 4 3 4 3
\' Varga Antal 2 5 2 4 3 5 5 4 5 3 4 2 4 3
55 *Varga József 3 4 3 4 4 3 3 3 3 2 4 3 2 3
Vellák András 3 5 4 5 3 3 5 4 5 5 4 3 4 3
Vlaszák Ferencz 2 3 2 4 3 3 3 4 4 3 4 3 3 3
Völker Károly 2 4 ■2 3 4 4 4 4 3 2 3 ŰJ 3 3
Vörös Gábor 2 3 3 2 3 4 4 3 3 2 3 3 3 2
60 Wilcsek József 3 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3 2 4 2
Wohlrab Sándor 2 5 4 5 r- 5 5 5 4 5 4 4 3 4 3
Wortmann Emil 3 4 3 4 3 4 4 2 4 5 4 3 3 3
Kimaradt: Tiszai Péter. Vizsgálatlan maradt: Tóth Ferencz.
— SS-
II. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet j Szorgalom Hittan Magyar ny. Földrajz Számtan Mértan Term, rajz i Mértani rajz Szabadk. rajz Szépírás Torna Ének Irásb. dolg. |
Auspitz Elemér ■23 4 3 3 3 3 3 5 4 4 3 3 2
Balog Sándor 2 3 2 4 4 3 4 3 4 4 3 3 4 2
Baumgarten Sándor 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 4 3 3 2
Berke Sándor 2 4 4 4 3 4 3 4 5 4 4 2 4 3
5 Bogenrieder József 2 3 4 4 4 2 3 4 4 1 U 4 2 3 3
Buzády János 1 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4
Csima Tivadar 4 5 4 5 4 5 5 5 5 4 4 2 3 4
*Friedfeld István 2 3 3 4 2 3 3 4 2 1 1 2 4 1
Gerócs István 2 3 4 o Û 5 1 2 4 3 3 4 4 4 3
10 Giczy Ferencz 4 5 4 5 5 4- 5 3 4 5 4 4 3 3
Goldmann József O tJ 4 3 4 3 3 4 4 4 4 4 2 4 4
Graffits Lajos 1 3 4 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3
*Grünfeld Árpád 2 2 2 4 2 3 2 3 2 2 2 2 4 2
*Gut.tentag Ernő 2 3 2 3 2 3 2 2 4 4 4 3 4 4
15 Günsberger Imre 1 3 1 2 2 4 4 1 3 3 4 4 3 3
Harangozó József 2 5 4 4 5 4 5 4 4 4 4 3 3 4
Haspel Pál 2 4 3 4 4 3 4 3 4 4 4 3 3 4
Holczer László 1 2 1 2 2 1 2 2 3 3 3 3 3 3
Horváth Gyula 3 5 4 5 5 5 4 3 5 4 4 3 3 4
20 Jászay. Lajos 2 5 4 5 4 4 4 3 4 4 4 2 4 4
Kovács József 1 3 4 3 3 3 3 3 4 3 3 1 3 3
Kramer Endre 3 3 3 3 3 4 4 4 5 4 4 1 2 3
Kremsier István 2 3 1 3 4 3 4 1 4 4 4 2 4 3
Lasky István 2 3 3 4 3 3 3 2 4 4 O «J 3 4 3
25 Letzter Sándor 3 3 1 3 4 3 4 3 4 4 4 2 4 2
Lőrincz István 1 3 3 3 3 4 4 2 4 4 5 3 4 4
Mikina István 1 2 1 3 2 1 1 3 2 2 3 3 3 3
Paár Oszkár 2 3 4 4 4 3 3 3 4 4 4 3 4 3
Palkovics György 3 4 2 4 4 5 4 4 4 3 4 3 3 3
30 Péter Béla 1 4 4 5 5 4 4 4 3 3 4 2 4 3
Péter Jenő 1 3 4 3 4 3 3 3 2 3 3 3 4 3
Pintér Gyula 2 3 4 3 4 4 4 3 4 - 4 - 3 3
Pirity Sándor 2 3 3 4 3 3 3 3 4 4 4 3 3 4
Popp József 2 4 4 4 4 5 5 3 5 2 3 - 4 2
35 Porogi János 1 3 4 3 3 4 4 2 4 4 4 2 4 4
Bosenthal József 1 3 4 3 4 4 3 3 3 4 3 3 4 3
Salamon István 2 4 2 4 3 5 5 4 3 3 2 1 3 2
Samu József 1 3 4 4 4 3 3 4 3 - 3 - 4 4
Scharí\' Sándor 1 3 3 4 3 4 4 1 3 3 3 2 3 3
40 Schwarcz Imre 3 3 3 3 4 3 3 2 5 4 ú) -J 3 3 3
Singer Sándor 1 2 1 2 1 2 3 2 3 2 2 2 3 2
1 Sörlei Sándor 1 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 2 4 2
— 29 —
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet | Szorgalom Hittan Magyar ny. Földrajz Számtan Mértan Term, rajz Mértani rajz | Szabadk.rajz Szépírás Torna Enek Irásb. dolg.
Stern József 2 3 3 4 4 2 3 3 3 3 3 2 3 3
*Subics Antal 2 3 4 3 4 2 2 3 3 3 3 2 3 1
45 Sziszka Frigyes 1 3 2 4 3 4 3 3 4 3 3 - 3 3
Szommer Emil 2 5 4 5 4 5 5 4 5 4 4 2 O t> 4
Ungár Lajos 1 3 4 4 4 5 4 4 4 3 4 3 4 4
Winkler Jenő 3 4 3 4 4 4 4 4 5 4 2 3 4 3
Zuggó Lajos 3 3 3 3 3 3 3 1 4 4 3 2 3 2
Kimaradt: Bugyács Lajos, Faflik József, Friedenthal Rezső, Petrics Vilmos, Ritter József, Wöllner János.
— 30 —
III. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet j Szorgalom Hittan Magyar ny. i Német ny. Földrajz " Történelem Számtan Mértan Term, rajz Mértani rajz !| Szabadk.rajz! Szépírás Torna Ének Egészségtan Irásb. dolg.
Áts József 1 3 1 4 3 4 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 3
Bálits Ferencz 2 4 3 4 4- 4 3 3 3 4 3 2 3 3 4 3 O
Bognár József 1 3 4 5 5 4 3 5 5 3 5 4 4 4 4 3 4
Boros Ferencz 2 3 3 4 4 4 3 3 3 3 4 4 4 3 4 3 4
5 Brandl Gyula 1 2 1 2 1 3 3 3 O 2 4 4 3 _ 1 2 O ü
Dukász Imre 1 2 2 2 o .) 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2
Fáy Árpád 1 4 1 3 2 4 4 4 4 1 4 O o 3 2 4 2 2
Fekete Alajos 1 2 2 2 4 2 1 1 2 1 2 1 2 2 4 1 3
Freiberger Lajos 1 1 1 1 3 1 1 1 2 1 2 2 3 3 3 2 2
10 Friedenthal Imre l 2 1 1 3 1 2 3 3 1 4 3 4 2 2 2 3
Fülöp József 1 3 3 3 4 3 4 3 3 1 4 4 4 2 2 2 3
*Gógl István 2 4 1 3 4 4 2 4 4 3 4 4 4 2 2 1 3
Gruber József 2 3 3 4 4 4 3 3 3 3 4 4 4 3 4 1 4
Guttmann Géza 1 3 2 4 4 3 3 4 4 3 4 4 4 3 4 2 2
15 Győri János 1 4 2 3 4 4 3 4 5 3 4 4 3 _ 4 2 3
Heine Roland 1 4 3 4 4 2 3 4 4 4 4 3 4 2 3 2 3
Klein Jenő 2 3 2 4 3 3 4 3 3 2 3 2 3 3 3 2 2
*Kopcsándi József 1 2 2 2 3 4 2 3 4 1 3 3 3 2 4 2 3
Láng Lajos 2 4 4 5 4 4 4 3 3 4 4 3 3 3 4 4 3
20 Leposa Ignácz 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4 3 4 3 4
Mersits Béla 3 4 4 3 5 4 4 3 4 3 4 3 2 1 3 3 1
Metter János 1 3 4 4 4 4 4 5 4 3 4 3 3 e> Ä 3 3 3
*Péter Lajos 2 3 4 4 3 3 3 O «J 3 3 3 4 3 2 3 3 3
Pichler József 1 2 1 2 4 2 2 3 3 2 3 3 3 o . 1 3 2 3
25 Pintér Béla 1 3 3 4 3 3 2 4 4 3 4 3 3 3 4 3 2
Rosenberg Sándor 1 3 3 4 4 4 3 4 3 3 4 4 4 4 4 2 3 4
Rozgonyi Gyula 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 § 3 3 2 3
Schlesinger Alfréd 2 4 3 4 4 3 4 3 4 4 4 3 3 2 3 3 3
Szita Jenő 2 4 4 3 4 4 4 3 4 4 4 3 3 2 3 3 3
30 Szurovy Miklós 2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 2 4 4 4
*Taschner Károly 2 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 2 4 3 3
Tóth Ferencz 1 3 3 3 4 3 3 3 4 4 4 4 4 3 3 3 2
Tóth György 2 4 4 4 4 4 4 5 4 4 2 1 2 2 4 4 3
Tóth József 3 5 3 5 5 4 4 5 5 4 4 4 4 2 4 3 3
35 Tóth Károly 2 4 2 3 4 3 3 4 4 4 4 4 4 3 O u 3 3
Varga Árpád 2 4 2 4 4 4 3 4 4 4 3 4 4 3 3 3 4
Villányi Antal 2 3 2 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3
Zsittnei Ödön 1 3 1 3 3 2 2 2 3 1 4 4 4 3 4 1 2
Kimaradf: Wernlgg Henrik. Vizsgálatlan maradt: Nóvák György.
— 31 —
IV. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet 1 i Szorgalom Hittan Magyar ny. j Német ny. Földrajz Történelem Számtan Mértan Természettan Mértani rajz 1 Szabadk. rajz Torna j Ének Irásb. dolg.
Atlasz Ignácz 2 4 3 5 3 4 4 3 3 5 4 4 2 3 2
*Berényi Géza 3 4 4 4 4 4 3 3 3 4 4 4 - 4 2
Bethlen János 2 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 2 4 4
Bódog- János 1 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 3 3 4 4
5 Böhrn Ferencz 1 2 1 2 2 1 1 3 2 2 3 3 3 3 2
Fischer István 2 3 2 4 2 3 4 4 4 3 3 3 2 3 3
Gógl Béla 2 4 1 4 4 3 4 4 4 4 4 4 2 4 3
Günsberger Béla 1 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 3 2 4 3
Hrabovszky Aladár 2 2 1 2 2 2 2 3 3 2 3 3 2 3 1
10 Kattauer Rezső 2 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 3 3 4
Kálovits György 2 4 3 2 4 4 2 2 3 5 3 4 1 4 4
Kengyel Gyula 2 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 4
Klein Ádám 2 4 2 3 3 1 3 4 3 2 4 4 3 3 3
Kovács Ferencz 1 2 1 2 3 1 1 3 2 2 3 3 2 1 2
15 Krausz József 2 3 1 3 2 2 2 3 2 3 3 4 2 3 4
Lasky Nándor 1 3 2 3 3 3 3 4 4 3 3 3 3 3 2
Maschanzker Béla 2 2 1 3 3 2 2 1 1 3 3 3 3 3 3
Müller Rezső 4 4 2 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 5 3
Németh Imre 1 4 4 4 4 3 5 4 4 4 4 4 3 4 3
20 Novotni János 1 3 2 3 4 4 4 3 3 4 3 2 4 3 3
Okos Sándor 2 5 4 4 3 4 4 4 5 5 4 3 2 4 4
Persa István 2 3 3 4 1 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2
Pesty Lajos 2 3 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 2 4 1
Pollák Imre 2 4 4 4 4 4 3 4 4 2 4 4 3 4 4
25 Badványi Andor 2 4 2 3 4 4 4 4 4 4 5 4 2 4 4
Schless Ferencz 2 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4 3 4 3
Schweitzer Kálmán 2 4 3 4 4 4 4 3 4 4 4 4 2 4 1
Szitár Árpád 2 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4 3 4
Vajnovics Lajos 2 4 4 4 3 3 3 3 2 3 4 3 3 4 2
30 Zalai Lajos 1 4 3 4 4 3 4 4 4 4 4 4 2 2 2
Kimaradt: Csizmazia Sándor.
— 32 —
IX.
Kimutatás azon tanulókról, akik némely kötelezett tantárgyak alól az 1908—9. tanévre fel
voltak mentve.
A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1889. évi f>G,139. szám alatt kelt rendeletében meghatározott némely kötelezett tantárgyak alól Zalavármegye kir tanfelügyelője a szülők kérelmére a helybeli tiszti orvosok által igazolt testi hiba okából és javaslata alapján a következő felmentésekre adott engedélyt.
A) A leányiskolában.
1. Szabadkézi rajz alól, felmentettelt: Deutsch Aranka, Dömölky Rozália, Kransz Berta, Ring Erzsébet I. a), Günsberger Erzsébet I. b), Grünfeld Erzsébet, Kremsier Gizella, Lackenbacher Irma, Steiner Ilona, Steiner Irma II.. Grünfeld Erzsébet, Kalmár Erzsébet, Knausz Mária, Sonnenberg Erzsébet, Spitzer Ilona, Tálosy Irma III., Hoffmann Margit, Lampel Irma, Székely Józsa, Steiner Erzsébet és Steiner Mária IV. oszt. tanulók. Összesen = 21 tanuló.
2. Női kézimunka alól felmentettek: Dömölky Rozália, Kovács Zsófia I. a), Grünfeld Erzsébet, Lackenbacher Irma II., Kalmár Erzsébet, Knausz Mária III. és Kreiner Jolán IV. oszt. tanulók. Összesen = 7 tanuló.
3. Tornázás alól felmentettek: Ifj. Nagy Anna I. b), Deutsch Ilona, Steiner Ilona II., Laczkovics Teréz és Woyciechowsky Sarolta III. oszt. tanulók. Összesen = 5 tanuló.
B) A fiúiskolában.
1. Tornázás alól felmentettek: Halász Lajos, Madarász József, Rosenthal Alajos I, Popp József II., Brandl Gyula és Győri János III. oszt. tanulók. Összesen = 6 tanuló.
- 33 -
X.
Statisztikai kimutatás
a leányiskola! tanulók létszámáról az 1908/9. tanévben.
Osztályok H
G z i m 1. a) I.b) II. IV. Összesen
III.
Nyilvános tanulók.
I. A tanulók számának alakulása.
Beíratott a tanév eleién............ 36 45 56 51 42 230;
« « i folyamán ......... — 1 1 2 — 4
Összesen 36 46 57 53 42 234
Ezek közül a) a tanév elején:
mindennapi tanköteles (12 éven alul) 34 41 29 — 104 ;
ismétlő tanköteles (12—14 éves) 2 5 28 52 38 125
nem tanköteles (15 éven felül)...... _ - — 1 4 5
b) a tanév folyamán:
a mindennapi tankötelezettség alul fel- 17
szabadult 3 4 7 3 —
más iskolába ment át ... ...... — —• _ —
magántanuló lett............... — — — — ]
kimaradt és nem tanult tovább...... — 2 2 2 3 9i
meghalt ... — 1 1 i
Az iskolai év végéig ezen iskolába járt 36 44 55 50 38 223
Alsóbb osztályból lépett fel ...... 32 41 51 53 42 219,
Osztályismétlő volt ............ 4 5 6 — 15
II. A tanév végén való létszám
részletezése.
1. A szülők társadalmi állása szerint:
nagybirtokos, nagybérlő, — — — — —- —
középbirtokos, középbérlő —- — — 1 1 2,
a) Őstermelő kisbirtokos, kisbérlő 1 — 1 — — 2
kertész, halász, állatte-
nyésztő .........
gazdasági tisztviselő — — 1 — 2 3
egyéb segédszemély
nagyiparos vagy bánya- 1
nagyvállalkozó ...... — — 1 — —
b) Iparos v. kisiparos vagy bányakis- 10 32
bányász vállalkozó ......... 2 7 7 6
ipari v. bányászati tisztv. — 1 3 2 1 7i
egyéb segédszemély 3 5 — 3 3 14
c) Kereskedő, nagykereskedő, nagyvál-
vállalkozó, lalkozó ............ — — — —• —
(hitelügyek- kiskeresk., kisvállalkozó 5 8 11 10 5 39
kel és köz- keresked. v. közlekedési
lekedéssel tisztviselő ......... 6 3 10 5 1 25
foglalkozó) egyéb segédszemély 11 5 5 8 3 32
köztisztviselő (állami,
törvényhat., községi) 3 3 4 6 4 20
d) Közszol- másféle értelmiségi (or-
gálatbeli vos, ügyvéd stb.) — 2 2 — — 4
és másféle értelmiségi altiszt vagy
értelmiségi szolga............ 3 3 1 — — 7
katonatiszt, csendőrtiszt — — 1 1 1 3
katona- v. csendőraltiszt — _ 1 — l1
— 34 —
Osztályok Összesen
0 Z i IT) I. a) I. b) II. III. IV.
e) Különböző ágbeli vagy k. m n. n. napsz. f) Magánzó, nyugdíjas v. jövedelméből élő g) Egyéb vagy ismeretlen foglalkozású l 2 5 1 7 7 7 T3 3 28
2. A szülők lakóhelye szerint:
T,„, . ,. í tanköteles ......... Helybeh { nem tanköteles ...... Vidéki Zala- ( tanköteles ......... vármegyéből ( nem tanköteles ...... Vidéki más j tanköteles ......... vármegyéből í nem tanköteles ...... irmtxiAi 1 tanköteles ......... Kulfoldl { nem tanköteles ...... 32 1 39 1 4 49 3 3 44 1 4 1 33 2 1 1 1 197 3 10 12i 1 —1
3. A vidékiek vármegyék szerint:
Baranya vármegyei............... Pest-Pilis . ............... Somogy . ............... Vas „ ............... Veszprém „ ............... Zala „ ............... Zágráb „ ............... 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 3 4 1 1 1 1 1 2 5jl 1 2
■ 4. Vallás szerint:
Róm. kath................... Ágost, evang................... Református..................... Izraelita ..................... 16 4 3 13 25 19 31 6 2 16 27 3 1 19 18 3 1 16 117 16 7! 83
5. Anyanyelv szerint:
Magyar ..................... Német........................ Horvát ..................... 34 1 1 44 55 49 1 38 2201 l\' 2
6. A tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert jeles jó „ elégséges „ 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert 2 „ „ 3 „ „ több „ Osztályzatot nem nyertek ......... 1 6 12 3 3 11 5 9 16 2 2 2 8 4 14 18 2 5 1 11 4 12 20 1 3 2 7 1 4 11 17 1 — 4 1 18 52 83 6 i 4? 2
III. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes ............ Kétharmadrészben tandíjmentes ...... Fél tandíjmentes ............... Egész tandijat fizető ............ 5 3 28 14 32 5 1 2 49 18 4 31 7 4 31 1 13 171
Osztályok
C z i ni I.a) I. b) II. III. IV. Összesen
- \'i IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy aem) .................. Hány tanuló nem mulasztott egyszer sem Igazolt órák száma............... Igazolatlan órák száma ............ 31 5 1085 5 38 8 1182 53 4 2123 12 41 12 1427 39 3 2225 202: 32 8042 17
V. A létszám összehasonlítása.
A tnult tanévben beíratott ......... A jelen tanévben beiratott ......... Szaporodás (-f-) vagy apadás (—) 35 36 +1 35 46 +11 59 57 —2 53 53 36 42 +6 218 234: +16
— 36 —
XI.
Statisztikai kimutatás
a fiűiskolai tanulók létszámáról az 1908/9. tanévben.
C z i m 0 sztályok Összesen
1. II. III. IV.
Nyilvános tanulók. 1. A tanulók számának alakulása. Beiratott a tanév elején .................. folyamán ............... Összesen Ezek közül a) a tanév elején: mindennapi tanköteles (12 éven alul)......... ismétlő tanköteles (12—14 éves)............ nem tanköteles (15 éven felül) ............ b) A tanév folyamán: a mindennapi tankötelezettség alul felszabadult más iskolába ment át .................. magántanuló lett ..................... kimaradt és nem tanult tovább ............ meghalt ........................... az iskolai év végéig ezen iskolába járt ...... Alsóbb osztályból lépett fel............... Osztályismétlő volt..................... II. A tanév végén való létszám részletezése. 7. A szülők társadalmi állása szerint: nagybirtokos, nagybérlő ... középbirtokos, középbérlő kisbirtokos, kisbérlő...... a) Őstermelő kertész, halász, állattenyésztő............ gazdasági tisztviselő...... egyéb segédszemély...... nagyiparos v. bányanagyvállalkozó ......... A, Iparos v. bányász «Si^..^\'8; ipari v. bányászati tisztv. egyéb segédszemély...... c) Kereskedő, vállal- , Nagykeresk., nagyvállalk. kozó (hitelügyekkelj kiskereskedő, kisvállalkozó és közlekedéssel j keresk. v. közlek. tisztviselő foglalkozó) egyéb segédszemély...... köztisztviselő (áll., th., közs.) másféle értelmiségi (orvos, d) Közszolgálatbeli ésj ügyvéd)............ másféle értelmiségi értelmiségi altiszt v. szolga katonatiszt, csendőrtiszt ... katona- vagy csendőr-altiszt e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napszámos f) Magánzó, nyugdíjas vagy jövedelméből élő ... g) Egyéb vagy ismeretlen foglalkozású......... 64 54 1 40 31 189 1
64 47 17 55 21 34 40 38 2 31 23 8 190 68 112!. 10
10 1 63 3 1 5 49 1 39 30 13 1 7 181
50 14 1 4 1 12 10 3 5 11 3 6 5 1 1 51 4 1 1 12 1 3 7 2 17 1 1 1 1 1 36 4 1 2 9 1 3 9 6 2 1 1 4 31 2 1 1 5 1 4 3 7 3 2 1 168 22 4 6 4 j 1 38 2 14 17 19 41 9 10 1 7 :!
- 37 -
C z i m Osztályok Összesen
I. 11. 111. IV.
2. A szülők lakóhelye szerint: _
u , . ,. / tanköteles ............ Helybeil | nem tanköteles......... tanköteles ............ Vidéki Zalamegyebol \\ nm tanköte|es......... ...,... - ,, í tanköteles ............ mas megyebol j nem tanköteles......... ( tanköteles ............ Kulfoldl { nem tanköteles......... 50 4 9 32 9 8 30 2 3 4 15 5 \\ 2 1 127 7 19 25 2 1
3. /I vidékiek vármegyék szerint:
Fehér megyei ..................... Somogy „ ..................... Tolna „ ..................... Vas „ ..................... Verőcze „ ..................... Veszprém „ ..................... Zala „ ..................... Zágráb „ ..................... Külföldi ....................... 6 1 2 4 4 2 1 1 9 3 3 1 J 3 1 1 1 17 1 4 1 1 19 2 1
4. Vallás szerint:
Római katholikus ..................... Gör. keleti ........................... Ág. evangelikus........................ Református........................... Izraelita ........................... 50 1 1 11 33 16 27 3 1 8 18 1 1 10 128 1 5 2 45
5. Anyanyelv szerint:
Magyar.............................. Német.............................. Horvát.............................. 60 3 49 38 1 30 177 4
6. // tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert............ jeles „ „ ......... jó » - ......... „ elegseges „ „ ......... 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert ...... 2 „ „ 3 3-nál több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert Osztályzatot nem nyert ......... ... ...... 1 6 30 10 2 1 3 9 1 3 17 12 10 2 1 4 3 11 17 5 2 1 5 7 12 3 3 1 17 65 51 20 6 4 15 2
111. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes ................. Kétharmad részben tandíjmentes ............ Fél tandíjmentes ..................... Egész tandijat fizető .................. 19 8 37 7 8 40 5 6 29 2 7 22 33 29 128
- 38 —
C z i m 1 Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai. ll
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) „ „ nem mulasztott egyszer sem ...... Igazolt órák száma ..................... Igazolatlan órák száma .................. 56 8 1174 79 47 8 1281 21 35 5 1371 16 30 1 729 25 168 22 4555 141
V. A létszám összehasonlítása. A múlt tanévben beíratott ......... ,..... A jelen „ „ ............... Szaporodás (+) vagy apadás (—)............ 64 64 40 55 +15 37 40 +3 26 31 +5 167 190 +23,

Az 1908—1909. tanévi eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) L b) II III IV
Az osztályozottak száma 36 44 55 49 37
Tantárgyak kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve
V, Vallástan...... 10 4 8 12 2 13 12 7 12 J 19 12 18 6 14 18 13 4 11 10 14 2
Magyar nyelv .... 5 7 10 6 8 — 10 6 11 9 8 —• 6 10 18 11 10 — 6 5 12 19 7 — 5 5 8 14 5 —
Német nyelv..... 1 4 7 20 4 — 3 8 10 12 11 — 1 14 15 17 8 — 4 11 18 14 2 — — 12 20 5 — —
Földrajz...... 3 — 16 12 5 — 5 4 18 12 5 — 4 8 22 16 5 — 3 6 10 22 8 — 5 8 10 14 — —
Történelem..... 6 14 14 9 6 — 6 14 10 6 1 —
Számtan...... 1 5 10 11 9 — 4 11 18 8 3 — 3 8 23 14 7 — 4 9 17 13 6 — 3 4 11 15 4 .—
Mértan....... 5 5 7 7 12 — 11 4 11 8 10 — 13 15 8 8 11 — 15 10 12 8 4 — 13 8 11 3 2 —
Állat-növénytan .... 3 6 9 11 7 — 9 7 9 12 7 — 9 13 13 14 6
Vegy- és ásványtan . . — — — — — — — — — — — — — — — — — — 4 10 21 10 4 — — — — — — —
Természettan..... . 6 9 13 8 1 —
Egészségtan..... 8 7 6 12 4 —
Gazdaságtan..... 13 14 19 3
Kézimunka..... — 12 15 6 1 2 — 16 26 2 — — 4 15 30 4 — 2 6 12 18 11 — 2 8 15 9 4 _ 1
Enek....... — 2 28 6 — — — 6 26 12 — —. 1 5 41 8 — — j — 5 33 11 — — I 3 2 21 11 — —
Rajz........ 6 10 4 6 6 4 11 11 7 9 5 i 15 10 10 9 7 4 16 3 12 7 5 6 14 6 6 6 — 5
írás......, . — 4 15 13 4 — 1 7 24 11 1 — — 13 31 10 1 — 22 10 7 7 3
Testgyakorlat..... 8 9 18 1 6 1 15 21 1 - i ! 10 16 26 2 1 13 16 18 2 4 2 — — — •—
XIII.
Az 1908—1909. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok II • III. IV.
Az osztályzottak száma 62 49 38 30
Tantárgyak kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve
Hit- és erkölcstan . . . Magyar nyelvtan. . . . Német nyelvtan .... Földrajz...... Történelem..... Számtan...... Mértan....... Természetrajz..... Természettan..... Mértani rajz..... Szabadkézi rajz .... Szépírás...... Torna ....... Ének....... Egészségtan..... 13 1 1 1 3 6 4 6 2 10 10 4 6 4 12 3 11 3 16 5 18 18 28 25 24 19 28 24 21 31 17 20 22 27 20 20 23 18 15 36 10 38 11 2 10 11 2 9 6 2 2 3 6 1 3 1 4 1 1 3 6 3 6 5 7 7 5 4 5 19 2 13 18 16 19 16 22 13 17 16 20 21 24 21 22 15 19 15 22 24 26 3 23 7 4 7 6 1 9 1 1 2 4 8 2 1 2 2 2 7 2 1 1 4 9 5 1 4 7 1 2 5 3 5 3 16 4 14 12 10 10 11 15 21 15 11 9 13 18 17 16 17 9 18 23 21 14 10 18 15 25 18 17 2 17 3 3 3 4 3 1 2 6 1 3 2 1 1 1 1 8 5 4 3 4 1 4 5 1 1 13 1 5 7 8 9 7 12 10 6 9 12 12 13 11 16 17 15 16 16 13 16 19 17 3 14 2 1 2 3 1 1 1

-
— 41 — XIV,
Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 62 tanuló összesen 760 koronával, a leányiskolában pedig 60 tanuló összesen 850 korona 66 fillérrel segélyeztetett a jelen iskolai évben.
2. Boldogemlékü Vizeky Tallián Ede, volt zágrábi prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 korona alapítványa után a jelen évre járó 4°/0-os kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mely az alapítvány kezelésével meg van bizva, 80 koronát bocsátott a tantestület rendelkezésére oly czélból, hogy ezen összeg az alapítólevél értelmében fiúiskolánk 2 felsőbb osztályos, szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékének jutalmazására fordittassék.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" időnkénti adományaiból tőkésített összegekből Nagykanizsa r. t. város egy 600 koronás alapítványt létesített, melynek a jelen évre járó 4°/0-os kamatai fejében a városi tanács 24 koronát bocsátott a tantestület rendelkezésére oly czélból, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmúl.
4. A helybeli „Szegények Tápintézete" czirnű jótékony egyesület népkonyháján ez évben 23 növendékünket látta el ingyenes ebéddel november 19-től márczius 19-ig.
5. A polgári fiúiskolái tanulók segélyalapja czimen a tantestület által takarékpénztáriig kezelt tőke kamataiból 40 koronát fordított a tantestület a viszonylag legjobb magaviseletű és előmenetelü tanulók jutalmazására.
Fogadják az itt felsorolt jóltevők a jótéteményekben részesült szegénysorsú növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ők egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására czélzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
Ösztöndijak és jutalmak.
1. A Vizeky Tallián-féle alapítvány kamataiból 40—40 korona jutalmat nyertek Sóhm Ferencz és Kovács Ferencz IV. oszt. tanulók, mint a legfelsőbb osztály legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és előmenetelü növendékei.
2. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" 600 koronás alapítványának 24 koronát levő kamatait jutalmul nyerte Fekete Alajos és Freiberger Lajos III. oszt. tanuló egyenlő arányban, mint osztályuk legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és előmenetelü növendékei.
3. A „polgári fiúiskolái tanulók segélyalapja" czimen takarékpénztáriig kezelt tőke kamataiból 5 - 5 korona jutalmat nyertek Mikó József és Kohn Vilmos I., valamint Mikina István és Singer Sándor II. oszt. tanulók kiváló szorgalmuk, előmenetelük és jó magaviseletük alapján.
— 42 —
XV.
Az 1909—10. tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke.
I. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Gergely J. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Ág. ev. vallástan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, tűzve 1 K. Református vallástan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtesta-
mentumban, kötve 1 K. 20 f. Izr. vallástan: Dekány G. Bibliai olvasmányok, 1. rész, fűzve 2 K. 50 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, fordította Deutsch és Schill, kötve 1 K. 20 f. Petri-Göőz-Tóth. Magyar nyelvtan, 4. kiadás, fűzve 1 K. 80 f. Petri-Göőz-Póra-Tótli. Magyar olvasókönyv, I. kötet, 7. kiadás, fűzve 1 K. 80 f.
Hortobágyi és Lukács. Német nyelvten és olv.-könyv, I. r., fűzve 1 K. 60 f. Ágh és Földes G. Földrajz, I. kötet, 2. kiadás, fűzve 1 K. 60 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Roth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szenes A. Számtan, I. rész, 4. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Gerevich-Baumgarten. Rajzoló mértan, 3; kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, I. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
II. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Esztergomi közép Káté, kötve 80 f. Ág. ev. vallástan: mint az I. osztályban. Református vallástan: mint az 1. osztályban.
Izr. vallástan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K. 50 f.
„ „ Héber Imakönyv, mint az I. osztályban. Petri-Göőz-Tóth. Magyar nyelvtan, mint az I. osztályban. Petri-Göőz-Tóth. Magyar olvasókönyv, II. kötet, 6-ik kiadás, fűzve 1 K. 50 f.
Hortobágyi-Lukács. Német nyelvtan és olvasókönyv, mint az I. oszt.-ban. Ágh és Földes G. Földrajz, II. kötet, 2 kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi isk. atlasz, mint az I. osztályban. Roth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, II. rész, 3 kiadás, fűzve 1 K. 60 f.
Szenes A. Számtan, mint az 1. osztályban. Gerevich-Baumgarten. Rajzoló mértan, mint az I. osztályban. Erney J. Gyakorlati énektan, mint az I. osztályban.
III. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Gergely J. Róm. kath. Szertartástan. 4-ik kiadás-fűzve 1 K. 40 f.
Ág. ev. vallástan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4-ik kiad. kötve 80 f.
Református vallástan: Fülöp J. A keresztény egyház történelme, fűzve 1 K. Izr. vallástan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 1 K. 60 f. Nóvák S. Irály- és szerkesztéstan, 5-ik kiadás, kötve 2 K. 90 f. Lehr A. Arany J. Toldija, 12-ik kiadás, fűzve 2 K.
- 43 —
Hortobágyi A. Német nyelv- és olvasókönyv II. rész, 3-ik kiad., fűzve 2 K. Márki és Pallos. Történelem, fűzve 2 K.
Dr. Némethy K. Földrajz, III. rész, 2. kiadás, kötve 1 K. 60. f Kogutowicz, Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Roscoe-Legeza. Vegytan és ásványtan, fűzve 2 K. 20 f. Szenes A. Számtan és mértan, III. rész, fűzve 2 K. 20 f. Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 5-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
IV leányosztály.
Róin. kath. vallástan: Pongrácz J. Egyháztörténelem, 2-ik kiad., 80 1.
Ág. ev. vallástan: mint a III. osztályban.
Református vallástan: mint a III. osztályban.
Izr. vallástan: Bűchler S. A zsidók története, fűzve 2 K. 40 f.
Nóvák S. Költészettan, 6-ik kiadás, kötve 2 K. 80 f.
Hortobágyi A. Német nyelv- és olvasókönyv, mint a III. osztályban.
Tanoss-Teész. A magyar nemzet története, 2-ik kiadás, kötve 2 K. 60 1\'.
Magyar-Képessy. A kísérleti fizika és csillagászati földrajz alapelemei,
3. kiadás, fűzve 2 K. 80 f. Szuppán V. Számtan II. rész, 4-ik kiadás, fűzve 1 K. 60 f. Szuppán V. Mértan a távlati rajzolás alapvonalaival, fűzve 80 f. Csapodi-Gerlóczy. Élet-és egészségtani ismeretek, 10-ik kiadás, fűzve 2 K. Sebestyénné. Háztartási és nevelési ismeretek, 11. kiad., fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, mint a III. osztályban.
I. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Esztergomi közép Káté, kötve 80 f. Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K.
Református hittan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó-és ujtestamentumban, kötve 1 K. 20 f.
Izr. hittan: Dekány G. Bibliai olvasmányok I. rész, fűzve 2 K. 50 f.
„ „ Héber imakönyv, Deutsch—Schill fordítása, kötve 1 K. 20 f. Deme K. Magyar nyelvtan, I. rész, 6-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, I kötet, 8. kiadás, fűzve 1 k. 801\'. Ágh és Földes. Földrajz, I. kötet, fűzve 1 K. 80 f. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára, I. rész, 3. kiad., fűzve 2 K. 50 f. Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 2. kiad., fűzve l K. 60 f. Róth S. Ásvány-, kó\'zet-, és földtan elemei, 5. kiadás, kötve 1 K. 80 f. Róth S. A növénytan elemei, 5-ik kiadás, kötve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, I. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
II. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Gerely J. Szertartástan, 3-ik kiadás, fűzve 1 K. 40 f. Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református hittan: mint az I. osztályban.
Izr. hittan: Weisz M. Bibliai olvasmányok II. rész. fűzve 2 K. 50 f.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Magyar nyelvtan I. rész, 6-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, II. kt., 8. kiad., fűzve 2 K. Ágh és Földes. Földrajz, l. kötet, fűzve 1 K 80 f.
— 44 —
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúiskolák számára, I. rész 3. kiadás, fűzve 2 K 50 f.
Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Roth-Kohaut. Az állattan elemei, 3-ik kiadás, kötve 2 K. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
III. fiúosztály.
Róni. kath. hittan: Gerely ,í. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4. kiad., kötve 80 f.
Református hittan: Fülöp J. Ref. keresztyén hit- és erkölcstan, fűzve 80 f. Izr. hittan: Schön D. A zsidók története, 1. kötet, fűzve I K. 60 f.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 5-ik kiadás, fűzve 1 K. Deme K. Magyar olvasókönyv III. rész, 2-ik kiadás, fűzve 1 K. 60 f. Hortobágyi A. Német nyelvtan, I. rész, 6-ik kiadás, fűzve 2 K. Dienes P. Egyetemes földrajz, 111. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, 2 K. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2-ik kiadás, tűzve 1 K. 20 f. Kogutowicz. Tiz térkép a hazai történelem tanításához,\' kötve 2 K. Szenes A. Számtan, polg. fiúiskolák számára II. rész. 2. kiadás, fűzve 2 K. 40 f.
Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan, 5-ik kiadás, fűzve 1 K. 80 f.
Dr. Roth S. Ásvány-, kőzet- és földtan, 5-ik kiadás, kötve 1 K. 80 f.
Dr, Roth S. A növénytan elemei, 5-ik kiadás, kötve 2 K.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Gyakorlati éneklan, I. rész, 8-ik kiadás, fűzve I K. 20 f.
Széll-Csapodi. Életmentés- és egészségtan, kötve 40 f.
IV. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Pongrácz J. Kath. Egyháztörténelem, 2. kiad., fűzve 80 f.
Ág. ev. hittan : mint a III. osztályban.
Református hittan: Fülöp J. Ref. keresztyén hit- és erkölcstan fűzve 80 f. Izr. hittan: Büchler S. Á zsidók története, fűzve 2 K. 40 f.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Környei és Gyulai. Gyakorlati irálytan, 12-ik kiadás, fűzve 2 K. Lehr A. Arany János „2\'oMí"-ja, 12-ik kiadás, fűzve 2 K. Hortobágyi A. Német nyelvtan, II. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K. 50 f. Dienes P. Egyetemes földrajz, IV. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. Kogutowicz, Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Ribáry-Gaál. Világtörténet polgári fiúisk. számára, 9-ik kiadás, fűzve 2 K. 40 f.
Szenes A Számtan, mint a III. osztályban.
Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan, 5-ik kiadás, fűzve I K. 80 f. Kovács J. Fizika a polg. fiúisk. IV. oszt. számára, 6-ik kiadás, fűzve 2 K. 60 f.
Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a III. osztályban.
Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.

— 45 —
XVI.
Értesítés a jövő 190910 tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javitó vizsgálatok. Augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember 1-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez czimzendő s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 31-én délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember 1-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, a kik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gymnásium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába akarnak átlépni. Ez utóbbiak a felvételi vizsgálatra az engedélyt Zala vármegye kir. tanfelügyelőségéhez, előbbiek pedig a polgári iskola tantestületéhez czimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pótvizsgálatok. A rendes tanítás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatnia pótvizsgálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez czimzett, szabályszerűen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tantárgyanként 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 2 , 3., 4. és 6. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 2—5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva:
l\'Sö nap. Szeptember 2-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
2-ik nap. Szeptember 3-án első sorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek behatása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
3-ik nap. Szeptember 4-én első sorban az I. vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután csak a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
4-ik nap. Szeptember 6-án első sorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután csak a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beirat.ási szabályok.
1. Magántanulóul beiratni senkit sem lehet.
2. A behatásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a beiratások gyorsabb eszközölhetése végett az igazgatóság sorszámmal ellátott beiratási lapokat bocsát a t. szülők rendelkezésére, melyek még otthon előre ki-
— 46 —
tölthetők és a beiratáskor sorrend szerint átadandók. Ezek a beiratási lapok nemcsak a fenti sorrendben megállapított beiratási órák előtt adatnak ki, hanem már egy fél nappal előbb átvehetők a polgári fiúiskola 1. számú könyvtári szobájában és pedig: az 1-ső beiratási napra érvényes lapok szeptember 1-én délelőtt 9 — 11 óráig, a többi beiratási napokra érvényes lapok a leánytanulók számára ugyanazon nap délelőtt 9—10 óráig, a fiútanulók számára pedig a megelőző nap délután 3—4 óráig.
Minden beiratási lap csak arra a félnapra érvényes, amelyre kiadatott és a sorszám átugrásával visszatartott beiratási lap helyett ujak vál tandók.
3. Beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetetlenül — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni keresztlevelüket vagy születési bizo-zonyitványukat és múlt tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamely osztályába már be voltak Írva, a szülői kiséret és a keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de új tanuló szülői kiséret és keresztlevél nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvényczikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiú- és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték s ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják. Ennek hiányában a jelentkező tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 2 korona beiratási dijat, 30 fillért, az országos tanítói nyugdijalapra, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra és az évi Értesítőre, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, azaz összesen 3 korona 80 fillért. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandij is, azaz 8 korona.
3. A tandij elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyon-talanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva, egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandij felének vagy legfeljebb kétharmadának elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandij elengedéseért Zala vármegye kir. tanfelügyelőségéhez czimezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz.
A in. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel biró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül is tandíjmentességben része-sitendők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
Nagykanizsa, 1909. junius 27.
Az igazgatóság.
TARTALOM.
I. Visszatekintés az 1908—9. iskolai év lefolyására .... 3
II. Polgári iskolánk helyi felügyelő hatósága......11
III. A fiúiskola tantestülete s ennek munkabeosztása .... 12
IV. A leányiskola tantestülete s ennek munkabeosztása ... 13
V. Tanterv, végzett tananyag, használt tankönyvek .... 14
VI. Jelentés a fiúiskolái tornaversenyről........15
VII. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga . . 16
VIII. A rendes tanulók érdemsorozata az 1908—9. tanévről . . 18
IX. Kimutatás a némely tantárgyak alól felmentett tanulókról . 32
X. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról . 33 XI. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról . 36
XII. A tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában . . 39
XIII. A tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ... 40
XIV. Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak.........41
XV. A jövő tanévben használandó tankönyvek jegyzéke ... 42
XVI. Értesítés és tudnivalók a jövő tanév megkezdéséről ... 45

5SMM

Insert failed. Could not insert session data.