Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.69 MB
2018-11-06 11:15:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
343
960
Rövid leírás | Teljes leírás (60.33 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
ötvenharmadik értesítője az 1924-25. tanévről.
Szerkesztette: Németh Mihály mgb. igazgató
Nagykanizsa, 1925.
Zrínyi Nyomda Részvénytársaság
738

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A R3AGYKANÍZSAI El. ECBR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÖTVENHARMADIK
AZ 1924-25. TANÉVRŐL
SZERKESZTETTE t
NÉMETH MIHÁLY
MGB, IGAZGATÓ
Walígurszky Antal
igazgató 1885-1925.
E sorokat annak szenteljük, aki a polgári iskolai oktatást tanári és igazgatói minőségben hosszú időn át szolgálta. A kartási szeretetből, őszinte, igaz tiszteletből fakadó megemlékezésnek legyenek szentelve jelentésemnek első sorai.
Megemlékezés intézetünknek 18 éven át való munkás tanáráról, aki nemcsak önmagának élt és nemcsak a saját egyéni érdekeinek kielégítésére törekedett, hanem másokért is képes érezni és cselekedni, hazájának áldozni s embertásai jóvoltáért összes erejét latba vetni. Megemlékezés intézetünknek 15 éven át való bölcs vezetőjéről, aki tudásával lelkének szép tulajdonságaival ezt az iskolát nemcsak a haladás utján vezette, hanem ezt a legjobb polgári iskolák közé emelte.
Most amidőn 40 éves áldásos, sikeres munkásság után Waligurszky Antal iskolánk kedves, mindenki által tisztelt tanára majd igazgatója saját kívánságára a nm. vall. és közoktatásügyi miniszter ur által nyugdíjaztatott s intézetünktől megvált, érezzük az iirt és veszteséget, melyet távozása okozott.
Negyven év! Mily rövid idő egy iskola történetében és mégis elég hosszú idő ahhoz, hogy egy szépen képzelt, munkára termett, pályáját véghetetlenül szerető tanár s igazgató példát szolgáltasson mindazoknak, akik az ifjúság nevelését, tanítását választották élethivatásul. Ő azon pedagógusok osztályához tartozott, akik tudnak és akarnak dolgozni, azzal a magasztos célkitűzéssel, hogy édes hazánk kulturális felvirágoztatása érdekében a legnemesebb munkásságot fejtsék ki. Munkálkodott buzgalommal, teljes odaadással s kiváló pedagógushoz illő szeretettel.
Utja most már 40 év után elágazik a miénktől, de mi mindig az Ő nyomtokain haladunk, legyen most már a munka a mienk, övé a dicsőség. Intézetünk nyugalomba vonulása által szép képzettségű, szelid-lelkü tanárt, igazgatót, testületünk pedig udvarias, példás modorú, kedves kartársat, vezetőt vesztett el benne.
Nehéz, nagy feladat volna teljességében méltatni az Ő munkásságát.
^^ REV2010
E megemlékezés szük keretén belül a 40 évi lelkiismeretesen, buzgón végzett munkát eléggé méltányolni szinte lehetetlen feladat.
A nemeset, szépet, jót beoltotta negyven éven át sok-sok ezer növendék lelkébe, szivébe s hogy tanítása, nevelési módja nem tévesztette el a hatást, annak bizonysága az a szeretet, mellyel minden felől körülveszik.
Mi pedig, akiknek szerencsénk volt vele együtt és az Ő vezetése alatt működni, tudjuk mi volt nekünk s azért kétszeresen fáj, hogy megvált tőlünk, de legyen nekünk vigasz az a tudat, hogy nem látjuk távozásában szétszakítva azt a kapcsot, amely a megvalósításban és cselekvésben összetartott, hanem őszinte szeretettel tiszteljük benne továbbra is a kedves kollegát s vezetőt.
Betöltött lelkiismeretes, eredményteljes munka legyen legnagyobb büszkesége a Gondviselés kiszabta pihenő éveiben.
Isten tartsa!
I. Adatok az intézet történetéhez.
A tanév lefolyása. A polgári fiúiskola tanári testülete a lefolyt tanévre vonatkozó munkáját az 1923. évi 73.728/923. VI sz. miniszteri rendelet értelmében 1924. évi julius hó 1., 2., 3., 4. napjain megtartott előzetes beiratásokkal kezdette meg. A tantestületi alakuló ülés aug. hó 27-én volt, melynek tárgya a tantárgyfelosztás, a heti órarend megállapítása, a testületi jegyző, az osztályfőnökök, könyv- és szertárosok, valamint a Gróf Zrinyi Miklós Ifjúsági Önképzőkör, a Magyar Vörös ...

Insert failed. Could not insert session data.