Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.36 MB
2018-11-06 13:31:20
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
329
975
Rövid leírás | Teljes leírás (95.06 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
ötvenötödik értesítője az 1926-27. iskolai évről
Közzéteszi: Németh Mihály igazgató
Nagykanizsa, 1927.
Zrínyi Nyomda Részvénytársaság

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország, Egész Magyarország — menyország.
A NAGYKANIZSAI NI. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÖTVENÖTÖDIK
értesítője
AZ 1926-27. ISKOLAI ÉVRŐL
KÖZZÉTESZI :
NÉMETH MIHÁLY
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1927.
ZRÍNYI NYOMDA RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
Csonka Magyarország — nem ország, Egész Magyarország — menyország.
A NAGYKANIZSAI INI. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÖTVENÖTÖDIK
értesítője
AZ 1926-27. ISKOLAI ÉVRŐL
KÖZZÉTESZI :
NÉMETH MIHÁLY
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1927.
ZRÍNYI NYOMDA RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
[Hy~ 98
a 2V 2010
I.
f Anhaii Lajos
1878-1927.
Mélyen megrendítő, szomorú nap köszöntött ránk junius 16-án, mikor az Urnapí körmenetre gyülekezve értesültünk fínhalt Lajos kartársunk váratlan súlyos bajáról s mire a körmenetről szétoszoltunk, már megjött a lesújtó hir, haláláról. F\\ halál mindig megdöbbent, de kétszeresen, ha oly váratlanul következik be, mint az elhunyt kedves kartársunk esetében.
h megboldogult 1878-ban Szentpéferfán (Vas m.) született s tanulmányainak befejezése után Breznóbányán kezdte meg, majd Körmenden és Csáktornyán folytatta tanári működését hazánk összeomlásáig. Ekkor a menekültek közös, nehéz sorsa: a sok hányattatás után végre iskolánkhoz került s azóta immár nyolcadik éve itt folytatta áldásos pedagógiai működését.
Sokat veszítettünk benne. Legtöbbet, pótolhatatlanul sokat mélyen sújtott családja, kiknek a jóságos Isten emberi ésszel fel nem mérhető bölcsességébe és kegyelmességébe vetett hit adjon enyhítő balzsamot mélységes fájdalmukban.
De sokat veszítettünk mi kartársai s az iskola is, mert alapos képzettségű tanár s jó kartárs volt. Jó ember volt, e szónak nemes értelmében, hiszen még a mai feldúlt idegzetű világban sem volt senki haragosa. Szerette hivatását s szaktárgyait s jó szivének kincsei mellé állandó önműveléssel igyekezett gyarapítani tudásának gazdag tárházát, de nem mint a zsugori, ki csak magának gyűjt, hanem hogy gazdag tudását, bő életettapasztalatait szétossza szeretett tanítványai, az ifjúság között.
Méltán gyászolja azért elhunytát az ifjúság, mert többet veszített benne mint csak egyik tanárát. Igaz, a munka folytk tovább s jön majd helyébe uj tanár, de nagy kérdés, tudja-e majd az elhunytnak az ifjúságért atyai gondoskodással dobogó hűséges szívét pótolni.
Méltán gyászoljuk mindnyájan, de emeljen fel az a tudat, hogy egy magocska volt ő is az isteni Magvető kezében. Olyan mag, mely a földben feloszlik ugyan, de el nem vész, hanem kisarjad belőle a szívjóságnak és a nemes munkaszeretetnek dús koronájú fája.
Ki így élt, az nem élt hiába s ha emberi számításunk szerint korán is ragadta el a halál, nem hali meg korán, mert az isteni gondviselés által kiszabott rendeltetését igyekezett becsületes törekvéssel betölteni.
Emléke legyen áldott!
4
II. Pillantás a múltba és a jövőbe.
A polgáriskolai törvényjavaslatot letárgyalta és elfogadta immár az országgyűlésnek mindkét háza, úgyhogy rövid idő kérdése már csak annak szentesítése s végrehajtása, ami iskolánk kapuinak a jövő tanéveleji újra megnyíltáig bizonnyal meg is fog történni.
E törvény nagyjelentőségű iskolánk további fejlődése szempontjából, mert megszünteti egyrészt azokat a bizonytalanságokat, amelyek iskolánk munkáját sokszor megnehezítették, de különösen fontos azért, mert nemcsak a polgáriiskolák számszerű szaporításához, s ezáltal a nemzet törzsét alkotó földmüves-iparos-kereskedő osztály magasabbfoku, széleskörű, általános müve...

Insert failed. Could not insert session data.