Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.5 MB
2018-11-06 15:32:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
346
1058
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
értesítője az 1930-31. iskolai évről
Közzéteszi: Somogyi Imre igazgató.
Nagykanizsa, 1931.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat
14977

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1930—31. ISKOLAI ÉVRŐL.
NAGYKANIZSA, 1931. oclzalai nyomda és lapkiadó vállalat
14-077
Közzéteszi: SOMOGYI IMRE
igazgató.
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1930—31. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: SOMOGYI IMRE
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1931. délzalai nyomda és lapkiadó Vállalat
14977
Németh Mihály.
Egy emberöltő munkájától, a polgári iskolának — s különösen a mi iskolánknak törzsökös oszlopától búcsúztatnak benneteket gyermekek e sorok.
Németh Mihály — aki annyi időt töltött a polgári iskola szolgálatában, amennyi idővel mások egy életet futnak meg, s annyi munkát áldozott annak fejlődésére, amennyi egy emberi erőt őröl meg: megvált tőletek, hogy egy áldásos pálya végén a tiszta lelkiismeret nyugalmát élvezze. Az igazgatói irodának a kora reggeli — egész napi szakadatlan munkája, a késő esti órákba belevilágító ablaka bizonysága volt annak, hogy minden gondolata a Tiétek volt. 41 éves tanári pályájából 30 évet közöttetek, e város fiai között töltött el s 6 éves igazgatósága alatt veletek s szülőitek gondjaival együtt érző lelke palástként borult gyengéitekre.
Amikor itt, — ahol azelőtt az ő őrködő gondja szólott hozzátok — most búcsúzunk, a Ti nevetekben és a tanári testület nevében is a hálának örökzöld levélből font koszorúját tesszük le arra a tanári asztalra, amely fölé egy emberöltőn át mindig komoly, mindig gondoktól terhelt feje hajolt.
Ha az életben utatok összehoz vele, úgy tekintsetek rá, mint a titeket éltető meleg — még most is — és kihunyásáig veletek dobogó forrására.
I. Igazgatói jelentés az 1930—31. iskolai évről.
Az 1930—31. tanév sarkalatos pont a magyar polgári iskolák életében. Az 1927. évi XII. tc. végrehajtásával felállíttattak a polgári iskolai főigazgatóságok s a polgári iskolák felett az állami felügyeletet és rendelkezési jogot most már a kir. főigazgatók gyakorolják, amelyet 60 éven át a kir. tanfelügyelőségek mindenkor megértéssel, lelkesedéssel és mérhetetlen munkateljesítménnyel végeztek. A polgári iskolai tanárság igaz hálája és határtalan tisztelete kiséri további működésük utján eddigi vezérüket.
FELÜGYELET
Gróf Klebeisberg Kunó dr. m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Greszler Jenő miniszteri tanácsos, a polgári isk. ügyosztály főnöke.
Gyulai Ágost dr., a budapesti tankerület polgári iskoláinak kir. főigazgatója.
Nährer Mátyás polgári iskolai felügyelő,
Vitéz Elek József testnevelési felügyelő.
A tanári testületben jelentékenyebb változások álltak be az 1930—31. tanévben. Alig kezdtük meg az új tanévet, Kerezsy Géza kartársunkat nélkülöznünk kellett, aki a szentgotthárdi iskolaszanatóriumba rendeltetett szolgálattételre. A kartársak örömére a tanév második felében visszakaptuk Kerezsyt.
Németh Mihály igazgató 41 évi működése után, 1930. október 1-én nyugalomba vonulván, megvált iskolánktól, ahol 30 évig tanított, ebből 6 évi igazgatói tevékenysége közben szerzett hervadhatatlan érdemeket. A 640—1—183/1931. sz. VKM. rendelettel Somogyi Imre eddigi igazgatóhelyettes bizatott meg az iskola igazgatásával. Igazgatóhelyettes Bittera Béla rendes tanár lett a VKM. 640—11—1339/1930. sz. rendelet alapján.
Deák István és Kiss Olga rendes tanárokat megrongált egészségük hosszabb ideig tartó szabadság igénybevételére kényszeritette. Mindezen tanárváltozások következtében előállott munkatöbbletet a kartársak végezték.
A tanulók felvételét julius 1. és 2-án, továbbá szeptember 1., 2. és 3. napjain végeztük. Beiratkozott az I. osztályba 114, a II-ba 97, a III-ba 53, a IV-be 58, összesen 321 tanuló, évközben még 2 tanuló.
A tanévet 9 osztállyal kezdtük (I. a, b, c, II. a, b, III. a, b, IV. a, b), de évközben tanárapadás miatt, miniszteri utasításra a III. a, b osztályokat egy osztályba vontuk össze.
Javitóvizsgálatot aug. 29. és 30. napjain tartottuk meg. Jelentkezett 37 tanuló. 31-en sikeresen tették le a vizsgálatot.
Felvételi és tantervkülönbözeti vizsgálat aug. 28-án volt, melynek eredményeként az elemi isk. VI. osztályából 7 tanuló lépett a polgári iskola II., egy a III. osztályába. A reálgimnázium alsóbb osztályaiból 8 tanuló vétetett fel a polgári isk. megfelelő magasabb osztályaiba.
5
A tanévet szept. 4-én ünnepélyes istentisztelettel, majd az iskolai rendszabályok megmagyarázásával, az osztályok elrendezésével kezdtük. A tanítás szept. 9-én kezdődött.
Tandíjmentességben 78 tanuló részesült, még pedig egész tan-1 dijjal 53, féltandijjal 25. — Az első félévi gyenge előmenetelük alapján a második félévi tandíjmentességre való jogát 14 tanuló elvesztette.
Felmentések. Testgyakorlás alól a R. Sz. 92. §-a alapján 18 tanuló nyert felmentést.
Az iskola tanulmányi ügyei képezték a tanári testület legfőbb munkásságát. Fő elvünk: ép testben ép lélek. Tehát az értelmi és erkölcsi nevelés mellett a testi nevelést mindig párhuzamba igyekeztünk vonni a teljes nevelés érdekében. Az elméleti ismeretek közlése mellett felhasználtuk a kínálkozó alkalmat, amelyekkel a becsületes munka értékelésének, embertársaink iránt való szeretetnek, a hazához való tántoríthatatlan ragaszkodásnak és istenfélelemnek nemes erényeit plántálhattuk növendékeink szivében. Erre irányult a tanári testületnek 10 rendes, 2 módszeres és 7 rendkívüli értekezlete, amely értekezleteken nem csupán a tanulók előmenetele, szorgalma és magaviselete képezte a megbeszélések tárgyát, de élénk figyelemmel kisértük a tanulóknak az iskolán kivüli életviszonyait, amelyekről valóságos környezettanulmányt állítottunk össze. Meglátogattuk növendékeinket otthonukban, különösen a vidéki szülőknek itt elhelyezett gyermekeit.
A tanítást a hivatalos tantervben előirt terjedelemben, jóváhagyott tanmenetek betartása mellett bonyolítottuk le. A tanári testületben történt változások és szabadságolások miatt három ízben is új tantárgyfelosztásra volt szükség, ami bizony nem maradhatott kedvezőtlen hatás nélkül.
Rendkívüli tantárgyak tanítása ez évben nem volt. Gyorsírási tanfolyamot hirdettünk, de ez a növendékeknek újabb megadóztatásával járván, nem volt megfelelőszámu jelentkező.
A tanulók magaviselete, szorgalma és előmenetele kielégítőnek mondható, bár nem találkoztunk mindenkor avval a gondoskodással, amelyet az iskola a szülőktől méltán elvárhat. Itt nagyon sok mulasztás terheli a szülőket. Elismerjük, hogy ezen mulasztások okai a nyomasztó gazdasági viszonyokban, a szülők nagy szegénységében keresendők. — A szülői ház és az iskola közti kapcsolat teremtette meg a „Tanulmányi napló" könyvecskét, amely az ellenőrzésre, a tanuló önfegyelmezésére minden módot megad; célját azonban csak akkor éri el, ha annak vezetését nemcsak a tanárok, hanem a szülők is ellenőrzik annyi gonddal, amennyivel gyermekeik boldogulását óhajtják.
A szülők fogadására napot tüztünk ki.
De egyébként a tanárok szabad óráikban, — a tízperces szünetek alatt is készséggel rendelkezésére állottak az érdeklődő szülőknek. Komolyabb esetekben ők maguk kérették magukhoz a szülőket nagyobb bajok megelőzése végett. Most is figyelmeztetem azonban a szülőket, hogy ezekkel a látogatásokkal ne közvetlenül az intő vagy osztályozó értekezletek előtt keressék fel az iskolát. A szülő minél gyakoribb látogatása szemmel látható serkentő eredménnyel van a gyermekre.
Erkölcsi nevelés nélkül az iskola munkája meddő. Azért az ismeretek nyújtása alkalmával az erkölcsi magvak elhintésére fektettük a fősúlyt. A hazaszeretet, becsületesség, igazság és jószívűség erényeinek nevelése belekapcsolódott az összes tanítói munkásságunkba.
Nagy gonddal ápoltuk a vallásos érzelmeket. A tanítást imádsággal kezdtük, imádsággal végeztük. A tanév alatt a növendékek vallásfele-
(j
kezetek szerint tanári felügyelet mellett az isteni tiszteleteken részt vettek. A róm. kath. növendékek négy izben járultak a szent gyónáshoz és áldozáshoz, résztvettek a lelkigyakorlatokon és ünnepi körmeneteken. A református és ágostai evangelikus tanulók konfirmáltak, megjelentek a reformáció ünnepén s egyébképen is eleget tettek vallásuk minden követelményének. Hasonlóképen módot nyujtottunk az izraelita tanulóknak vallásos kötelességük zavartalan teljesitésére.
Gonddal ügyeltünk arra, hogy a vidéki tanulók jó családoknál legyenek elhelyezve.
Egészségi állapotok megfelelők voltak, súlyosabb természetű megbetegedés nem volt a tanulók között. Február elején a városunkban dühöngő influenza-járvány a mi növendékeinket sem kímélte meg, sőt 2 napos kényszerszünetet is követelt, de komoly következményei nem voltak. Dr. Goda Lipót városi tiszti főorvos gyakran megvizsgálta a növendékeket, őt kértük fel, valahányszor orvosi tanácsra vagy segítségre szorult az iskola. Ezen a helyen mondok köszönetet dr. Goda Lipót főorvos úrnak azért a hivatalos kötelességteljesítést messze felülmúló gondosságáért, amellyel gyermekeink testi gondozásával ügyét végezte.
Szülői értekezletek mindig igen látogatottak voltak. Október 5-én tartott értekezleten az igazgató hivta fel a szülők figyelmét a tanulók kötelességeire, tankönyvek, iskolaszerek kellő időben s egyöntetű beszerzésére, a Bocskay sapka viselésére, az iskola fegyelmi szabályának főbb pontjaira (esti kimaradás, mozibajárás, sportolás stb.) és általában a tanulmányi napló használatára és állandó ellenőrzésére.
November 23-án az igazgató kiterjeszkedett az iskolai és iskolán kivüli fegyelmezés kérdéseire, a tanulók szorgalmában, előmenetelében, viselkedésében tapasztalható kedvező és kedvezőtlen jelenségekre, a tandij és egyéb dijak fizetésének kötelezettségére, azután Partiné Györké Mária tanár értekezést tartott, hogy „Hogyan támogathatják a szülők munkájában az iskolát", majd Vánkos Jenő tanár „Hogyan tanulhat eredményesen a tanuló".
A május 3-iki értekezleten igazgató a szülőket szigorúbb felügyeletre kérte fel, majd hivatalos rendeletek alapján a balatoni nyaralásra, valamint az Iskola Szanatórium Egyesület áldásos munkájára hivta fel a szülők figyelmét, majd Lehoczky Emilia tanár értekezett a türelem fontosságáról az értelmi és erkölcsi nevelés terén, végül Winkler Ernő dr. főrabbi ismertette a Stefánia Szövetség munkáját.
Tanulmányi kirándulások. Junius 15-én iskolánk 150 növendéke és tanári testülete (majdnem teljes számban) 1 napos kirándulásra ment a Balatont áthajózva Badacsonyra, hogy a remek kilátáson kivül a közvetlen tapasztalat elevenségével alaposan megismerhessék vármegyénk ezen egyik legszebb vidékét. Szerencsénk volt Bognár Lajos urnák, a bazaltbánya és zuzótelep igazgatójának szívességéből és szakszerű magyarázáta mellett megtekinteni a kőzúzó és kőfejtő munkások tevékenységét, megfigyelni a munka technikai lebonyolítását. Tanítottuk értékelni a nehéz munkát és tisztelni a becsületes munkást. Kisebb sétáink voltak a természetrajz és földrajztanítással kapcsolatban. Megnéztük a szeszfinomitót, sörgyárat, Transdanubia telepet. Mindenütt szakszerű vezetésben és tudományos magyarázatokban részesültünk.
Itt kell megemlékeznünk arról, hogy a mult nyáron Horváth Béla tanár vezetése mellett 20 növendékünk 10 napos tanulmány uton volt Budapesten.
Iskolai ünnepélyek alkalmával igyekeztünk kihasználni azt a
7
nagy jellemképző hatást, melyet nagyjainkról való megemlékezés a hazafias érzés mélyitésére gyakorol. Ünnepélyeinken, amikor csak lehetett, a leányiskolával közösen rendeztük. Következő ünnepélyeink voltak:
Október 6., gyászünnepély.
1. Papp Váry—Dohnányi: Hiszekegy, vegyeskar, vezeti Ketting Ferenc tanár.
2. Palágyi Lajos: Október 6., szav.: Fischer Tibor IV. a) oszt. tan.
3. Ünnepi beszédet mondott Kiss Olga tanárnő.
4. Gyászdal, vegyeskar.
5. Sajó Sándor: Vagyunk még magyarok, szav.: Horváth Péter IV. b) oszt. tan.
6. Szózat, vegyeskar.
November 2., temetői gyászünnepély.
1. Hiszekegy, gyászünnepély.
2. Móra László: Hősök ünnepén, szav.: Szabó Ilona IV. a) polg. leányisk. tan.
3. Gyászdal, vegyeskar.
4. Ünnepi beszédet mondott Marinovics Alajos tanár.
5. Sipos J.: Magyar hősök dicsősége, szav.: Horváth Péter IV. b) o. t.
6. Szózat, vegyeskar.
November 5., Szent Imre ünnepély.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Rossmann J.: A hős, szav.: Schreiber Gabriella, IV. polgári leányisk. tan.
3. Ünnepi beszédet mondott Gazdag Ferenc püspöki biztos, hitoktató.
4. Koudela G.: Szent Imre fénylő gyémánt, ének a XVI. sz.-ból, vegyeskar.
5. Bán A.: Szent Imréhez, szav.: Simon Lajos II. a) o. t.
6. Fichtner S.: Az Ür az én kősziklám, motetta, vegyeskar.
7. Hentes M.: Imádság a két hazáért, szav.: Horváth Péter IV. b) o. t.
8. Szózat, vegyeskar.
Március 15.
\\. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Ábrányi E.: Március 15., szav.: Horváth Péter IV. b) o. t.
3. Parti L.: Talpra magyar, vegyeskar.
4. Ünnepi beszédet mondott Simon Lajos II. a) o. t.
5. Szózat, vegyeskar.
Május 31., hősök emlékünnepe.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Móra L.: Hősök ünnepén, szav.: Varga Ilona IV. a) leányisk. t.
3. Ünnepi beszédet: Kerezsy Géza.
4. Körösi K.: Megyünk, szav.: Polónyi Magda III. a) leányisk. tan.
5. Kis M.: Ferike, szav.: Hegedűs Gyula II. b) o. t.
6. Szózat, vegyeskar.
Junius 14., tornaünnepély. Junius 18., évzáró ünnepély.
Ezeken az ünnepélyeken kívül megemlékeztünk a takarékossági nap jelentőségéről (okt. 31.), a finn-ugor és a magyar testvériség eszméjéről (okt. 18.)
Október 6-án ifjúságunk szép sikerrel résztvett a kegyeleti staféta versenyen. Énekkarunkat ismételten érte az a kitüntetés, hogy társad, egyesületek által rendezett hazafias ünnepélyeken való közreműködésre felkérték, így közreműködött az írod. és Műv. kör által a városháza dísztermében rendezett Szent Imre ünnepélyen, valamint a Társ. Egyes. Szöv. által rendezett reviziós nagygyűlésen.
Ünnepély számba vehető az a szép előadás is, melyen tanulóink Náray Szabó Gyulának, ezen elismert kiváló írónak, a Göcsej és Balaton vidék kutatójának élvezetes és tanulságos előadását hallgatták meg a Balatonról.
Madarak és fák napját május 26-án sétatéri ünnepéllyel tartottuk meg, hol a fák hűs lombsátora alatt, virágágyak között s madarak csicsergése közben folyt le kis ünnepélyünk a testvér leányiskolával közösen a következő műsorral:
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Wiedermanné Dalos M.: Erdő, erdő, szav.: Simon Lajos II. a) oszt. tan.
3. Talpra barátim, vegyeskar.
4. Kerezsy Géza tanár tartott előadást a természetszeretet erkölcsi, gazdasági és nemzeti jelentőségéről.
5. A nap kisütött, vegyeskar.
6. Kozma A.: A fecskefészek, szav.: Juhász Magda III. a) o. t.
7. Benedek E.: Ne bántsd a madarat, szav.: Tóth Sándor III. o. t.
8. Szózat, vegyeskar.
Iskolánk társadalmi szereplésével is kivette a maga részét. Tanárai tevékeny részt vettek a helyi kulturális és társadalmi mozgalmakban, iskolai vegyeskarunk pedig — Ketting Ferenc tanár vezetésével — a város ünnepélyes és művészeti megmozdulásai alkalmával szereztek jól megérdemelt elismerést.
Takarékosság erényének gyakorlati érvényesítése céljából ez évben is megvolt a persely. Bittera Béla tanár irányítása mellett gyűjtögették növendékeink a filléreket, amely a tanév végéig gyümölcsözve 467 P 14 fillér összegre nőtt. Sok tanuló ebből fizette ki a tanév végén a tandijat és a kirándulás költségeit.
Adományok, jutalmazások. Az iskola iránt érdeklődő barátaink nemes szive ez évben is segítségünkre sietett: A Schütz-féle áruház 1 drb. 10 K-ás aranyat, a Gazdasági Takarékpénztár 25 P-t, a Nagykanizsai Takarékpénztár 20 P-t, a nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatalok tisztikara 15 P-t, a helybeli Szeszfinomitó R.-T. 15 P-t küldött a tanulók jutalmazására. Ugyancsak erre kaptunk Fischl F. F. könyvkereskedő cégtől 7 drb., Gutenberg nyomdától 5 drb. könyvet, Schless Testvérek cég pedig 12 drb. jutalomkönyvnek díszes bekötésével járult a tanulók megjutalmazásához.
A 10 koronás aranyat Bakos I. III. o. tanuló nyerte el, pénzbeli jutalmat kaptak még Horváth Péter IV. o. tanuló 10 P, Friskó I. I. o. Kárpáti I. I., Pataki L. I., Simon L. II., Szintay I. II., Tavaszi B. II., Glavák K. IV., Fartig I. IV., Horváth József IV. o. tanulók 5—5 P-t.
Könyvjutalomban részesültek: Domina K. I., Szerecz L. I., Hegedűs Gy. I., Hajiúássy L. I., Kálovics L. I., Zuics I. I., Entz 1. II., Horváth I. II., Simon N. II., Tüttő I. II., Harcz L. II., Tóth E. 11., Czinki I. III., T. Horváth I. III., Erdélyi I. III., Detrich D, III., Gyarmati F. III., Turi I.
9
III., Kálóczi L. IV., Németh B. IV., Mihályka 1. IV., Balázs I. IV., Knausz Gy. IV. és Szakonyi I. IV. oszt. tanulók.
Önképzőköri munkásságukért jutalomkönyvet kaptak: Tóth S. III., Fischer T. IV. és Horváth P. IV. o. tanulók.
A tanév befejezése. Junius 8-tól 13-ig előre megállapitott rendben, de a heti órarend megzavarása nélkül megtartottuk az összefoglaló ismétléseket. 14-én tornaünnepélyünk volt, másnap tanulmányi kirándulásra mentünk. Junius 18-án hálaadó istentisztelet után évzáró ünnepély keretében kiosztottuk a jutalmakat és bizonyítványokat.
¡1. Jelentések.
Gróf Zrínyi Miklós önképzőkör. Önképzőkörünk tagja minden
III. és IV. oszt. növendék és az alsóbb osztályok jobb tehetségű tanulói. Hogy az önképzőkör az alapszabályokban kitűzött célját elérje, minden növendéknek módot adott arra, hogy azon tehetségéhez mérten munkál-kodhassék. A szavalatokon kivül eredeti költemények, értekezések, felolvasások, ének- és zeneszámok is fordultak elő a gyűlések műsorán. Ezenkívül itt mutathatták be tanulóink szorgalmi rajzaikat és kézimunkáikat. Az idei tanévben is az önképzőkör tanárelnöke Marinovics Alajos tanár volt. A kör alakuló gyűlését szeptember 21-én tartotta, melyen megválasztották az ifjúsági tisztikart. Ifjúsági elnök lett: Glavák Károly IV., jegyzők: Balázs Lajos és Németh Béla IV., pénztáros: Sneff István III., könyvtáros: Szakonyi János IV. és Kiss Mihály III. oszt. növendékek, A bíráló-bizottság tagjai lettek: Fischer Tibor IV., Kunics László IV., Kánnár Mihály IV., Dervalics Ferenc IV, Entz József
IV., Horváth József IV., Szakonyi János IV. oszt. növendékek. Önképzőkörünk kéthetenként tartotta gyűléseit. A gyűléseket mindenkor a magyar imával kezdtük meg. Az ifjúság hazafias és vallásos nevelésére, valamint nemzeti hőseink emlékének ápolására önképzőkörünk ünnepélyeket rendezett. így ünnepélyes gyűlés keretében emlékezett meg körünk Katona József halálának 100 éves évfordulójáról, valamint Tóth Kálmán születésének 100 éves évfordulójáról. Önképzőköri sikeres munkálkodásukért dicséretet nyertek: Fisclier Tibor IV., Horváth Péter IV., Tóth Sándor III. oszt. ■ tanulók.
Marinovics Alajos vezető-tanár.
Cserkészet. Intézetünk 75. sz. cserkészcsapata az 1930—31. tanévben is a cserkészet eszményi célját szolgálta. Munkájában szem előtt tartotta azt a magyar igazságot, hogy csak hazaszeretetben és kötelességteljesítésben erős és edzett ifjúság remélheti a szebb magyar jövőt.
A cserkészek hetenkint 1 csapat és 1—1 őrsi összejövetelt tartottak, amelyen elméleti és gyakorlati kiképzést nyertek és ismereteiket kisebb-nagyobb kirándulás keretében gyakorolták. A csapat résztvett a nagykanizsai cserkészek által 1930. julius hóban rendezett balatoni táborozáson.
A cserkészotthont felkereste Fodor Endre 220. sz. csapatparancsnok, aki érdekes cserkészélményeinek közlésével feledhetetlenné tette látogatását.
Tisztelettel mond hálás köszönetet a Parancsnokság Nagykanizsa megyei város Vezetőségének, mint csapatunk legnagyobb támogatójának a 250 pengős, a Néptakaréknak 20 pengős adományáért. Deák István parancsnok.
Ifjúsági Vörös Kereszt. Ez évben is főleg az I—II. osztályosok köréből kerültek ki a juniorok. Többször tartottunk összejövetelt, melynek tárgyát az egészségvédelem és a humanizmus eszméjének szolgálatában álló előadások, felolvasások, szavalatok képezték. Rendeztünk egyszer szavalóversenyt, melynek diját, Szabolcska Mihály válogatott
11
költeményeit egyhangúlag Czinki István II. b) oszt. tan. nyerte. A csoport tanárelnöke Vánkos Jenő, ifj. elnöke Bődör István II. b), titkára Czinki István II. b) oszt. tan. voltak.
Segélyzőkönyvtár. Állomány a mult tanév végén 366 kötet, Selejtezés tankönyvváltozás folytán 32 kötet, uj szerzés: a) könyvkiadócég ajándéka 26 kötet, b) tanulók ajándéka 18 kötet, c) vétel 34 kötet. Állomány az 1930—31. tanév végén 412 kötet. Kölcsönkönyvként kapott 139 tanuló 395 kötetet.
Sport. „Zrínyi Sportkör"-ünk Horváth Béla tanár vezetése alatt működött. Testgyakorlás alól felmentettek száma : 18. Testnevelési alapra fizető tanulók száma: 312. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma: —■—. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: I. korosztály 20, II. korosztály 27, III. korosztály 21, összesen 68. Működő szakosztályok: játék, torna, atlétika. Az intézet tornaterme padlózott 159 m2, játékra alkalmas udvara 646 m2. Ideiglenes játszóterünk nagysága 1900 m2. A sportkör tagjai hetenként egyszer szombat délután a Zrínyi sportpályán gyakorolnak. Uszoda nincs. Téli sport üzé-sére kevés alkalom van. Egy őszi és egy évvégi háziversenyt rendeztünk atlétikából. Kisok versenyen nem vettünk részt. Társadalmi egyesületekhez sportköri tagokat nem adtunk ki.
A sportkör vagyonának mult évi maradványa 583\'13 P. A jelen tanévben befolyt testnevelési járulékból 40\'V.-os részesedés 308\'Í6 P. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 63 P. A sportkör jelen tanévi maradványa: 479\'17 P.
A- sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések:
Sportkörünk 12 növendékkel benevezett a helybeli 6-ik honvédgyalogezred által 1930. október 6-án rendezett kegyeleti stafétaversenyre. A mi korosztályunkban az első helyezést értük el. Házi atlétikai versenyt két ízben rendeztünk, egyet ősszel és egyet évvégén. Az évvégén megtartott házi atlétikai versenyen a következő tanulók értek el helyezést:
II. korosztály: 1. Balog János 15 pont, 2. Hegyi Ferenc 15 pont, 3. Szakonyi István 4 pont, 4. Péter Pál 3 pont, 5. Varga József 3 pont, 6. Biliege János 3 pont.
III. korosztály: 1. Kázmér Mihály 28 pont, 2. Kemendi Lajos 28 pont, 3. Gyarmati Ferenc 13 pont, 4. Varga László 8 pont, 5. Németh Béla 7 pont, 6. Hodics László 3 pont, 7. Pajor János 3 pont.
Horváth Béla, vezető-tanár.
Oktató filmelőadások. A filmoktatásnak bekapcsolása az iskolai munkába, nagyon jól bevált. Mint tanitás közben tapasztaltuk, a növendékek a filmeket elég jó figyelemmel kisérik, s a szerzett ismeretük eleven és maradandó. Ez évben a következő filmeket néztük meg: A csillagos ég, Testnevelés, Papírgyártás, Felfelé az Amazonaszon, Kisalföld, Magyarország művészeti emlékei, A Déli Sark állatvilága és Németország.
Megnézték ezenkívül a Szoc. Missio Társ. rendezésében „A keresztfához megyek" és Lourdesi csoda c. vallásos tárgyú filmeket.
12
III. A tanári
Sorszám Név Mely tantárgyakat tanította
képesités A tanév első felében Heti óraszám Április 13-ig Heti óra.zám
1 Somogyi ^Há^r^- igazgató nyelv-történettud. magyar 1. c. közgazd. IV. a., b. 9 magyar 1. b. közgazdaságt. IV. a., b. 9
2 Bittera Béla mennyiség- és termé-mészettud. számtan 1, b.. II. a., b. mezőgazdasági ||, a., b. III.,\'IV. a., b. kézimunka II.b.,III.,IV. b. 21 számtai 1. b., II. a., b. mezögazdaságt. II. a., b. III., IV. a. b. 17
3 Deák István nyelv- és történettud. magyar II. a., III., IV. a. történelem lll„ IV. a. földrajz 1. a., II. a. 22 magyar II. a. IV. a. történelem III., IV. a. földrajz 1. a., II. a. kézimunka II. b. 20
4 Horváth Béla földrajz, természetrajz, vegytan, torna torna ) . Játék / összes 0Szt\' 28 játék } 6s8Zes 05Zt" 25
5 Kerezsy Géza földrajz, természetrajz A szentgotthárdi iskolaszanatóriumban teljesitett szolgálatot. — magyar II. b. III. földrajz III. természetrajz |. a., II. a. mezőgazd. 1. a., b., c. 20
6 Ketting Ferenc rajz rajz 1. a., c., II. b., III., IV. a,, b, ének IV. a., b. karének 23 rajz 1. a., b„ c., II. b., III., IV. a., b. karének 21
7 Kiss Olga nyelv-történettud. német l.a., c., II.b., IV. b. történelem II. b., IV. b. földrajz 1, c. 20 német 1. a., c„ II. b., IV. b. történelem IV. b. földrajz 1. c. kézimunka IV. b. 19
8 Lehoczky Emília mennyiségtan, természettan, vegytan, torna, francia nyelv. számtan III. fizika III. vegytan IV. a. mezögazdaságt. 1. a.,b., c. kézimunka 1, a., b., c. III. a., IV. a. 22 számtan III. fizika III. vegytan IV. a. kézimunka 1. a., b., c., II. a., III,, IV. a. 20
13
testület.
osztályonkint Április 13-tól Heti óraszám Mulasztott tan- j órák száma Helyettesitett tanórák száma Működési óvek száma í Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
magyar 1. b. német 1. c. 8 — 33 39 1924. IX/1.
számtan 1. b., II. a., b. mezögazdaságt. Il.a.,b., III., IV. a., b. kézimunka IV. b. 18 42 15 34 1920. IX/1. Igazgatóhelyettes. II. b. osztály főnöke. Tanári könyvtár őre.
magyar II. a., IV. a. történelem III., IV. a. földrajz 1. a., IV. a. kézimunka II. b. közgazdaságtan IV. a. 22 26 8 15 IV. a. osztály főnöke. Ifjúsági könyvtár őre. Cserkészparancsnok.
torna 1 „ Játék } ÖSSZ6S 0Szt\' 25 1 13 5 1919. X/24. Tornaszerek őre. Sportvezető. Testületi jegyző.
magyar II. b., III. földrajz IV. természetrajz 1. a.. II. a. mezögazdaságt. 1. a., b. néMet II. b. 22 — 10 6 1927. IX/1. Földrajzi szerek őre.
rajz 1. a., b.,c„ II. b., IV. a., b. ének 1. a., IV. a. karének 23 2 23 23 1919. 111/20. IV. b. oszt. főnöke.
Betegszabadságon — Betegszabadság ElÖtt 25 11 14 1925. IX/1. IV. b. oszt. h. főnöke. Rajzszerek őre.
számtan III. fizika III. vegytan IV. a. kézimunka 1. a., b., c., II. a., III., IV. a. történelem IV. b. 23 49 7 4 1927. IX/1. III. osztály főnöke. Fizikai szerek őre.
Sorszára Név képesités Mely tantárgyakat tanította
A tanév első felében Heti óraszám Április 13-ig Heti óraszím
ö Marinovics Alajos nyelv-történettud. magyar l.a. c., 11. b., IV. b. történelem II. a. földrajz IV. b. ének 1, a. 22 magyar 1. a., c., IV. c. történelem II. a., b. földrajz IV. b. ének 1. a. 20
10 Parti Lajos mennyiség- és természettud. számtan IV. b. természetrajzl,o.,b., II. a. egészségtan IV. a. rajz II, a. ének 1. b. c., II, a,, b., III. 22 számtan IV. b. természetrajz 1. a., II. a. egészségtan IV. a. rajz 11. a. ének 1. b„ c., II. a., b., III., IV. b. 20 19
11 Partiné Györké Mária mennyiség- és természettud. számtan 1. a., c., IV, a. vegytan IV. b. egészségtan IV. b. term.-rajz 1. c., II. b. 22 számtan 1. a., c., IV. a. vegytan IV. b. egészségtan IV. b. természetrajz 1. c.
12 Vánkos Jenő nyelv-történettud. német 1. b., II. a.,III.,IV. a. földrajz 1. b., II. b., III., IV. a. 22 német 1. b, II. a., III., IV. a. földrajz 1. b„ II. b„ III. ének III. 20
13 Ardai Simon izr. hitoktató izr. hittan 1., II., III., IV. 8 váltó-
14 Gazdag Ferenc püspöki biztos, hittanár rém. kath. hittan az összes osztályokban 16
15 Horváth Olivér ág. h. ev. lelkész ev. hittan 2
16 Kádár Lajos ref. lelkész ref. hittan 2

II. o. altiszt: Németh István.
osztályonkint Mulasztott tanórák száma Helyettesilet. tanórák száma Működési évek 1 száma Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
Április 13-tól Het. óraszám
magyar 1. a. c., IV. b. történelem II. a., b. földrajz IV. b. német 1. a. 22 — 16 24 • 1919. X 9. I. a. osztály főnöke. Önképzőkör vezetője.
számtan IV. b. természetrajz 1. a., II. a. egészségtan IV. a. rajz II. a. ének 1. b., c„ II. III., IV. b. földrajz II. a. 23 4 33 24 1924. X/l. II. a. osztály főnöke. Természetrajzi szerek őre.
számtan 1. a., c„ IV. a. vegytan IV. b. egészségtan IV.- b. természetrajz 1. c. közgazdaságt. IV. b. mezögazdaságt. 1. c. 22 8 13 20 1924. X/l. I. c. osztály főnöke. Vegytani szerek őre.
német 1. b., II. a., III., IV. a. földrajzi, b., II. b., IV. a. 22 31 9 21 1922. 1/1. I. b. osztály főnöke. Segélykönyvtár kezelője. Ifjúsági Vöröskereszt vezetője.
z a t 1 a n
3



IV. A tanárok társadalmi szereplése.
Somogyi Imre igazgató, Nagykanizsa város közegészségügyi bizottságának, közművelődési bizottságának, a Zrinyi M. Irodalmi és Művészeti Körnek, a Stefánia Szövetségnek, a róm. kath. egyháztanácsnak igazgatósági tagja. A M. Történelmi Társulatnak, a Szent István Társulatnak tagja.
Bittera Béla igazgatóhelyettes, a Zrinyi M. Irodalmi és Művészeti Körnek, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek, Mové-nak rendes tagja.
Deák István cserkészparancsnok, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti körnek, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek, a Nagykanizsai Maróczy G. Sakkörnek rendes tagja.
Horváth Béla, a Természettud. Társulat, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör énekkarának rendes tagja.
Kerezsy Géza, a róm. kath. egyháztanácsnak, a Természettudományi Társulatnak, a Földrajzi Társulatnak tagja.
Ketting Ferenc, a Zrinyi M. írod. és Műv. Kör igazgatóságának tagja és énekkarának karnagya, városi képviselő testületi tag, Zalavármegye Iskolánkivüli Népművelési Bizottságának tagja, a Zalavármegyei Gyümölcsvédelmi és Gyümölcsértékesitő Egyesület nagykanizsai járásának elnöke.
Kiss Olga, a Szoc. Missz. Társ. választmányi tagja, a Leányklub és a Zrinyi M. Írod. és Műv. Kör tagja.
Lehoczky Emilia, a Természettud. Társulatnak, a Zrinyi M. írod. és Műv. Körnek rendes tagja.
Marinovics Alajos, az Önképzőkör tanárelnöke, a Muraközi Szövetség tagja.
Parti Lajos, a Zrinyi M. írod. és Műv. Kör választmányi tagja, a Gyorsírók Társaságának rendes tagja, az Ipartest. Dalárda karnagya.
Partiné Györké Mária, a Zirnyi M. írod. és Műv. Kör rendes, a Mansznak és Szoc. Missz. Társ.-nak választmányi tagja.
Vánkos Jenő, a Polgári Isk. Tanárok Zalamegyei Körének titkára, az Evang. egyház presbytere és vegyeskarának vezetője, a M. Földrajzi Társaság rendes, a M. Pedagógiai Társ. kültagja, a Zrinyi Torna Egyletnek, a Zrinyi M. írod. és Műv. Körnek tagja, a Tudományos filmoktatás helyi képviselője, az Ifj. Vöröskereszt Egy. vezető tanára.
A testület minden tagja az 0. P. I. Tanáregyesületnek, így a Tanáregyesület Zalamegyei Körének rendes tagja, Somogyi Imre, Bittera Béla és Vánkos Jenő választmányi tagja.

V. A tanulók névjegyzéke.
(Általános osztályzat.)
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Marinovics Alajos.
Abráhamovits László elégséges, Bekő József elégséges, Borbély Imre elégséges, Bödör Gyula elégséges, Csire István elégséges, Csóka János elégséges, Dancs József jó, Domina Károly jeles, Feiler István elégséges, Grosz Antal kimaradt, Heckenberger István elégséges, Hegedűs Ferenc jó, Hiedl Ferenc elégséges, Horváth Ferenc jó, Horváth István (magyar, számtan), Horváth János kimaradt, Horváth József elégséges, Kalmár Lajos ismétlő, elégséges, Kalinics Sándor jó, Karakai István jó, Kemendi József elégséges, Kiss Lajos elégséges, Krakovics Sándor (rajz), Kranitz Antal elégséges, Konkolyi István jó, Magyar Miklós elégséges, Major Gyula jó, Malek József ism., elégséges, Mártái Nándor elégséges, Pair Ignác elégséges, Petanovics Lajos jó, Rohs Zoltán elégséges, Schlesinger László elégséges, Sieger Lajos jó, Szerecz Lajos jó, Torma Pál elégséges, Tóth Pál elégséges, Varga György (számtan), Weisz Andor jó.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Andri György jó, Ágoston Gyula (számtan), Cziráki József elégséges, Csányi Jenő (számtan), Dervalits István elégséges, Friskó Imre jeles, Gellén Sándor elégséges, Géber István elégséges, Göndics István jó, Hajmássy József jó, Heffer István elégséges, Hegedűs Károly jó, Horváth György elégséges, Horváth János elégséges, Horváth Jenő elégséges, .Horváth József (rajz), Imrei László elégséges, Jankovics Károly (rajz), Jámbor József jó, Kálovics Ferenc jó, Kárpáti József jó, Keglevics Viktor elégséges, Keszericze Kálmán elégséges, Kocsis Géza elégséges, Ligeti Gyula jó, Magyar Antal elégséges, Miklics György jó, Mózsi Ferenc elégséges, Németh Pál elégséges, Sgánetz János elégséges, Skrilecz László elégséges, Szomolányi Károly elégséges, Szűcs István elégséges, Takács Ferenc (számtan), Talabér András elégséges, Tóth István jó, Varga Kálmán (magyar), Zuics István jó.
I. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Partiné Györké Mária.
Altman József jó, Biczó Ferenc elégséges, Cserpes Gyula jó, Entz László jó, Fartig Károly jó, Gerencsér István jó, Gergály István elégséges, Hardi József elégséges, Hautzinger Pál elégséges, Heringh Lajos jó, Hirt Ferenc elégséges, Horváth Ferenc (rajz), Horváth Géza jó, Horváth János jó, Horváth József elégséges, Kocsis István elégséges, Kollár Sándor elégséges, Kator György (rajz), Kovács Kálmán jó, Marton Imre jó, Mayerhofer Emil (magyar), Molvarecz István elégséges, Oparnicza Sándor elégséges, Pap Géza (rajz), Pataky Lajos jó, Pfaffsics
18
Gyula elégséges, Sasvári József elégséges, Simon Nándor jeles, Sipos Lajos elégséges, Tálosi Ferenc elégséges, Tomasits Ferenc elégséges, Tóth Ferenc elégséges, Tőke Ferenc jó, Tulezi László elégséges, Tütő László jeles, Varga Lajos (magyar), Vinhoffer István ism., Novogradecz Károly kimaradt.
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Parti Lajos.
Babos László (német), Baj István (földrajz), Bánóczy László elégséges, Baranyai Győző elégséges, Bedő József elégséges, Benczek József elégséges, Borsos Ferenc elégséges, Bunczom Imre elégséges, Csányi Imre elégséges, Cséti István nem ismételhet, Csizmadia János jó, Domán Kálmán elégséges, Donát István jó, Furmen Jenő elégséges, Gubics Gyula elégséges, Guczogi Ferenc jó, Harcz Lajos jó, K. Horváth József elégséges, Sz. Horváth József elégséges, Horváth Károly elégséges, Horváth László elégséges, Jáberics Imre elégséges, Kaszás László (német, számtan), Kiss László jó, Laki Ferenc elégséges, Lieb Gyula jó, Liszkay Horváth János elégséges, Molnár János elégséges, Nagy József elégséges, Németh József elégséges, Nyirő László elégséges, Pongrácz Endre elégséges, Poszavecz János ism., Pulai József elégséges, Rihó József elégséges, Simon Lajos jó, Steiner István elégséges, Szakonyi István elégséges, Szakonyi József elégséges, Szintay Gyula jó, Tiszai János jó, Tóth Ernő jó, Tóth István nem ismételhet, Tóth Károly (számtan, természetrajz), Varga István elégséges, Varga József (német), Weisz Imre elégséges, Wachsler Tibor elégséges, Wollák Sándor ismétlő.
n. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Bittera Béla.
Baj István jó, Benedek György elégséges, Bedő Lajos kimaradt, Biliege János jó, Bogdán Gyula elégséges, Bődör István elégséges, Czinki István jeles, Czoller István jó, Czulek István elégséges, Csanádi Antal elégséges, Felde János (számtan), Gábor László elégséges, Hegedűs Gyula jó, Horváth Ferenc elégséges, Horváth István elégséges, Horváth János jó, Horváth József k. elégséges, Horváth József t. jó, Horváth Lajos elégséges, Ifsics Ferenc elégséges, Jakabfi Ferenc jó, Kelemen Ferenc elégséges, Kotnyek József ismétel, Kovács Károly jó, Kremsner Gáspár elégséges, Kövesi József elégséges, Laky Imre (számtan), Nagy János jó, Nagy Lajos elégséges, Németh Ferenc jó, Németh Károly elégséges, Nóvák Sándor elégséges, Paragi István elégséges, Parragi László elégséges, Sabján István elégséges, Sajni József elégséges, Salamon Ferenc elégséges, Schied Ferenc jó, Somogyi Lajos elégséges, Süslecz Gyula elégséges, Szakács József jó, Szélig Ferenc kimaradt, Tavaszi Béla jó, Temesvári Károly elégséges, Tóth Ferenc elégséges, Varga István elégséges, Varga József elégséges, Vidovics Károly elégséges.
III. OSZTÁLY.
Osztályjőnök: Lehoczky Emilia.
Anek György elégséges, Bakos István jeles, Belloni Sándor elégséges, Bencze Sándor elégséges, Bencsik László elégséges, Béry József jó, Csere Sándor elégséges, Detrich Dezső jó, Deutsch György
19
elégséges, Dömő Ferenc elégséges, Erdélyi János jó, Gábor Gusztáv jó, Gál József elégt. jav., Gozdán József jó, Gyarmati Ferenc jó, Hajmássy Lajos jó, Hauer János elégt. jv., Hegyi Ferenc elégséges, Hermánn József elégséges, Horváth József elégséges, Horváth Lajos elégséges, Juhász István elégséges, Kis Géza elégt. ism., Kiss Mihály jó, Klicserics István elégséges, Kolarics István elégséges, Kovacsics Vilmos elégt. jv., Kovács Lajos elégséges, Kőszegi János elégséges, Lovrek Ottó elégséges, Nagy György elégséges, Nagy Lajos elégséges, Németh József elégséges, Nóvák Ferenc elégtelen jv., Ötvös Antal elégséges, Papp Imre elégséges, Pap István elégséges, Péter Pál jó, Pint József elégt. jv., Popesnyák Lajos jó, Salamon József elégtelen ism., Singer Ferenc elégséges, Sneff István jó, Szabó József (barcsi) jó, Szabó József (hahóti) elégséges, Tanczenberger Lajos elégséges, Tóth Sándor jó, Török Péter jó, Turi László jó, Vancsura István elégséges, Vida Sándor elégtelen jv., Virág Ede elégséges, Tóth József kimaradt.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Baj Károly elégséges, Baros József elégséges, Bányai István jó, Bruncsics György ism., elégséges, Dervalics Ferenc jó, Fartik József jó, Fehér Vendel (német ny.), Fischer Tibor jó, Fitos Árpád József elégséges, Glavák Károly jó, Grosz József elégséges, Hernstein Ferenc jó, Hodics László elégséges, Horváth József (történelem, ásv. vegytan), Káloczi László jeles, Kánnár Mihály elégséges, Kemendi Lajos ism., elégséges, Leiner József elégséges, Márkus László elégséges, Németh Béla jó, Nuszbaum Miklós jó, Pajer János elégséges, Pap Ferenc (német nyelv), Pölöskei Vilmos jó, Singer Sándor elégséges, Szokol Antal elégséges, Vörös György elégséges, Weisz János elégséges, Wortmann Sándor jó.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Ketting Ferenc.
András István ismétel, Balázs Lajos jó, Balogh János jó, Bogdán Frigyes elégséges, Czulek Lajos elégséges, Csányi József (magyar, számtan), Cserti János elégséges, Dlask Ferenc elégséges, Entz József elégséges, Farkas Ferenc elégséges, Furmen József (számtan), Hardi Viktor (magyar, történelem), Hagner Kálmán elégséges, Holczbauer Lajos (számtan), Horváth János (számtan), Horváth József jó, Horváth Péter jó, Knausz György jó, Kovács Géza elégséges, Ledinszki István jó, Mihálka Jenő jeles, Németh Antal (magyar), Radics László jó, Schrvend Rezső elégséges, Szabó Kálmán jó, Szakonyi János jó, Szokol Ferenc elégséges, Varga László elégséges.
Magánvizsgálatot tettek:
I. OSZTÁLY.
Babos Gyula, Bokor Kálmán, Doncsecz József, Jugovics László, Kovács József, Matics János, Pál József, Soós Imre, Szalay László, Szantner László, Szilágyi Gyula, Tüzes Kovács Ferenc, Unger János, v. Vig Károly, Welisch László.
II. OSZTÁLY.
Csekő Dénes, Csombó Lajos, Dóczy Antal, Istenes Dezső, Tóth János.
III. OSZTÁLY.
Batól Ferenc, Bedenek Ferenc, Bogdán Gáspár, Capriáni Árpád, Cser Lajos, Linfer József, Paál István, Polán Ferenc, Szigethi Pál, Szőke Viktor.
IV. OSZTÁLY.
Bedenek Ferenc, Bukovics József, Cser Lajos, Déri Antal, Engel-leiter Rezső, Fitos Géza, Hegedűs József, Kotta Elemér, Molnár György, Nagy László, Polán Ferenc, Réffy Ferenc, Sebők Gyula, Sulok József.
VI. Siatisztikai kimutatás a tanulmányi eredményről.
Osztályok i. a) I. B) i.c) ii. a) n. b) iii. iv a) iv. b) Összesen
Beiratkozott.................. Kimaradt ................. Osztályoztatott ............... 39 2 37 38 38 38 1 37 49 49 48 2 46 53 1 52 30 30 28 28 323 6 317
Előmenetel Általános jeles............ jó ............ elégséges ...... Javíthat ............... Az osztályt ismételheti...... 1 11 22 3 1 11 19 7 2 12 17 5 1 10 30 5 4 1 14 28 2 1 1 15 28 6 2 1 10 16 3 1 9 11 6 1 8 92 171 37 9
Magaviselet Példás.................. Jó..................... Tűrhető ............... 18 19 36 2 _ 26 11 _ 30 19 35 30 21 1 25 5 22 4 2 222 92 3
Tannlásbeli eredmény j Jeles 1 Jó Elégséges i | Elégtelen Jeles 1 Jó Elégséges 1 Elégtelen 1 Jeles | Jó 1 Elégséges 1 Elégtelan 1 Jeles | Jó | Elegséges | Elégtelen | Jeles | Jó j Elégséges | Elégtelen Jeles 1 Jó Elégséges 1 Elégtelen 1 [Jeles | Jó Elégséges | Elégtelen Jeles | I Jó | | Elégséges | i Elégtalen
Vallástan .................. Magyar nyelv ............... Német „ ............... Történelem .................. Földrajz..................... Mennyiségtan ............... Természetrajz ............... Vegytan..................... Természettan ............... Egészségtan.................. Közgazdaságtan............... Mezőgazdaságtan............... Ének ..................... Rajz........................ Testgyakorlás ............... Kézimunka .................. 9 1 2 9 1 6 11 5 2 3 13 16 10 10 8 9 18 20 17 11 8 15 12 25 25 20 25 13 6 15 23 22 9 1 2 3 fm4 10 2 1 3 3 5 7 11 5 9 4 9 11 10 15 10 15 21 14 8 16 22 19 24 27 26 22 18 10 13 22 13 12 1 3 3 fm 10 1 1 7 1 5 11 9 5 6 6 18 11 11 13 13 24 18 19 14 8 19 9 22 24 17 23 8 - 8 9 15 23 12 — 3 1 3 1 6 6 5 4 2 3 4 11 2 8 10 15 10 12 15 14 12 19 18 16 10 8 24 28 29 82 27 27 29 25 25 22 35 30 15 4 5 2 4 6 2 2 2 fm3 17 2 1 4 2 2 1 5 15 1 11 6 19 18 21 16 16 14 28 23 21 16 10 16 10 26 24 26 28 27 9 17 10 28 19 28 3 1 1 fm6 1 3 2 3 3 3 6 3 14 4 8 4 25 19 9 20 25 15 17 24 32 22 10 32 24 29 39 25 23 29 25 24 16 26 31 16 2 4 4 1 5 4 1 fm3 - 12 5 2 6 3 1 8 6 11 6 12 3 8 12 11 11 6 13 11 10 12 12 14 17 13 14 10 11 7 14 20 10 17 19 9 12 5 7 5 13 12 7 2 1 1 15 2 1 1 3 4 1 6 1 8 11 2 9 5 10 9 11 ? 14 11 17 11 15 15 17 13 8 3 17 14 15 12 12 11 10 9 2 13 9 6 _ 3 1 2 1 5
VII. Statisztikai kimutatás
a rendes tanulókról
Sorszám Osztályok
C i m I. A) I. B) I. C) 1 II. A) n. b) III. IV. A) IV. B) Összesen
1 Beiratkozott ................. ...... ¡39 38 38 49 48 53 30 28 323
2 Kimaradt— ............ ... ......... Meghalt .......................... Az iskolai év végéig járt............... 37 38 2 37 49 2 46 1 52 30 28 6 317
3 Az iskolaév végéig járt tanulók köziil Helybeli .................. Zalamegye más községéből való Más megyebeli ... "... ......... 27 7 3 23 8 7 23 9 5 38 8 3 33 6 7 43 5 4 21 5 4 19 6 3 227 34 ! 36
4 Vallás szerint Róm. kath. vallású............ Ág. hitv. ev................ Református.................. Izraelita .................. 28 4 1 4 38 37 42 1 2 4 46 46 1 3 2 19 2 1 8 28 244 8 7 18
5 Anyanyelv szerint Magyar..................... Német ... j ............... Horvát..................... 36 1 38 37 49 46 52 30 28 316 1
6 Születési év szerint 1920-ban született ............ 1919-ben „ ............ 1918-ban „ ............ 1917-ben „ ............ 1916-ban „ ............ 1915-ben „ ............ 1914-ben 11 16 8 2 12 20 5 1 1 ! | | 21 14 11 3 13 18 10 4 1 10 24 13 5 12 11 6 1 6 \'? 3 43 83 54 66 42 10 4
7 A tanulás eredménye szerint Az osztályt sikerrel végezte...... Javitóvizsgálatra bocsáttatik Osztályismétlésre utasittatik...... 34 3 31 7 31 5 1 40 5 4 43 2 1 44 6 2 27 3 21 6 1 271 37 9
8 Mulasztások Igazolt órák száma............ Igazolatlan órák száma......... 1641 25 m 3 969 2020 1 1436 1697 37 1032 801 10471 66
9 A szülők foglalkozása szerint Birtokos, bérlő............... Egyéb őstermelő ............ Gazdasági tisztviselő ......... Gazdasági segédszemélyzet...... Földművelési munkás ......... Iparos ..................... Ipari tisztviselő............... Ipari segédszemély, munkás...... Nagykereskedő............... Kiskereskedő ............... Keresk. vagy közieked. tisztviselő Egyéb keresk. v. közieked. alkalm. Keresked. v. közlekedési munkás Házaló, piaci árus ............ Köztisztviselő ............... Pap, tanár, tanitó ............ Más érteim, (orvos, ügyvéd stb.)... Közhivatalban alk. altiszt v. szolga Katonatiszt.................. Katona altiszt ............... Nyugdíjas köztisztviselő... ... ... Nyugdíjas altiszt ............ Különböző napszámos ......... Házi cseléd.................. Egyéb foglalkozású............ 2 1 12 2 3 1 7 2 3 2 2 2 2 3 4 2 4 9 5 3 3 3 1 2 7 1 13 1 1 1 6 1 3 3 11 1 3 1 10 3 3 8 3 8 3 4 1 2 1 16 1 2 8 1 10 1 8 1 1 11 10 1 2 5 2 3 3 6 1 1 1 2 5 1 5 2 mm 1 ! 1ii 1 1 s- 1 1 1~ 1 1 1 l «« 1 1 34 7 1 11 54 1 i 1 12 4 76 26 2 2 1 1 5 14 40 11 5 2
VIII. Tájékoztató a jövö 1931—32. tanévre.
Javitóvizsgálatra és felvételi vizsgálatra szeptember 3-án reggel 8 órakor kell jelentkezni.
Pótbeirás szept. 5-én és 7-én lesz, melyre el kell hozni a tanuló születési anyakönyvi kivonatát, iskolai bizonyitványt és ujraoltási bizonyítványát. Közszolgálati alkalmazottak gyermekei, hogy kedvezményben részesülhessenek, a szegénységi bizonyítvány mellett azt is tartoznak igazolni, hogy a szülő a tanulógyermeke után családi pótlékot vagy nevelési járulékot élvez.
Fizetendő dijak: Felvételi dij 1"50 P. Tandij 28 P. (Közalkalmazottak és 75—100u/o-os hadirokkantak gyermekei, hadiárvák, ha bizonyítványuk legalább „elégséges" csak 14 P tandijat fizetnek.) Mellékdijak összege 18 P.
Tandíjmentességért csakis általános jeles vagy jó bizonyítvánnyal lehet folyamodni, amely mellé szegénységi bizonyítvány is csatolandó. Ezt a beíráskor kell beadni. Testgyakorlás (esetleg a rajz finomabb kivitele) alól való felmentésért orvosi bizonyítvánnyal Írásban kell folyamodni. Ezt a kérvényt szept. 7-ig kell benyújtani.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van. (Augusztus végén kizárólag olyan tanulók tehétnek magánvizsgálatot, akik tanulmányaikat ugyanezen intézetnél mint rendes tanulók folytatják.)
Magánvizsgálati engedélyért a budapesti tankerület polgári iskoláinak királyi főigazgatójához Budapest — kell folyamodni, a kérvényt 1\'50 P kérvénykezelési illetékkel együtt az iskola igazgatójánál kell benyújtani, még pedig julius 15., október, illetőleg április 1. előtt. A később érkező vagy közvetlenül a kir. Főigazgató úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A 15 évnél idősebb magántanulók a kir. Főigazgató úrtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polg. isk. I. osztályának tantárgyaiból sikerrel letett, magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályból.
Az 160 P okmánybélyeggel ellátott folyamodvány mellékletei:
a) a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
b) legutolsó iskolai bizonyítvány,
c) hatósági, hivatalos számmal is ellátott erkölcsi bizonyítvány arról, hogy amióta elhagyta az iskolát, hol volt, mivel foglalkozott és nem növendéke-e más intézetnek.
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag igazolandó, hogy lakóhelye a megyéjebeli polg. iskolától földrajzilag messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg. A közhivatalokban alkalmazott folyamodó kérését fölöttes hatósága utján juttatja az igazgatósághoz.
A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan, mértani rajz, szabadkézi rajz és kézimunka. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített Írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkát.
A 18 életévüket betöltöttek kérhetik a kézimunka alól felmentésüket. A tanköteles korban levők énekből és testgyakorlatból, a leventekötelesek testgyakorlatból is tartoznak vizsgát tenni.

A nyelvekből a rendes tanulókkal elvégzett olvasmányok anyaga a magántanulóktól is megkövetelendő. A magántanuló az Írásbeli vizsgálat megkezdése előtt tartozik Írásban benyújtani az olvasmányoknak és a könyvnélkül tanult költeményeknek és prózai részleteknek jegyzékét. Ha a bemutatott felsorolás nem kielégítő, a tanuló magánvizsgálatra nem bocsátható.
A magánvizsgálat Írásbeli része a szóbeli vizsgálat előtt 4—5 nappal, két délelőtt tartandó meg. Az a magántanuló, akinek kettőnél több írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasítandó.
A magántanulók javító vizsgálatot csak a legközelebbi magánvizsgálatok határidejében tehetnek, vagyis karácsonykor és a tanév végén.
A magánvizsgálatok összes díja 87 P 36 í., ebből az összegből a folyamodvány benyújtásakor 29 P 50 f. lefizetendő, a többi pedig az írásbeli vizsgálat megkezdése előtt.
A magántanuló lelkészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget tett.
IX. Az 1931—32. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Vallástanok: Róm. kath. Nagyobb katekizmus.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Fülöp J.: Bibliai ismeretek. Ág. h. ev.: Bereczky S.: Jézus élete és tanítása. Izr.: Dékány G.: Bibliai olvasmányok.
„ Héber Imakönyv: Deutsch-Sill fordítás.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára. Magyar nyelvtan
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa.
Koszó-Göttling-v. Sághelyi: Német nyelvtan és olvasókönyv 1.
Karl-Prochaska: Földrajz I.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I.
Stéger-Tix: Számtan és mértan I.
Greguss P.: Az állatok és növények életmódja I.
Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek I.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Fülöp J.: bibliai ismeretek.
Ág. h. ev.: Bereczky: Jézus élete és tanitása. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Lux-Altai: Haus und Schule II.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz 1.
Karl-Prochaska: Földrajz II.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Számtan és mértan.
Greguss: Az állatok és növények életmódja II.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek II.
Tiboldi: Módszeres énekiskola II.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
III. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref: Szabó J.: Keresztyén egyház története.
Ág. h. ev.: Bereczky: Keresztyén egyház története. Izr.: Weisz Miksa: Bibliai olvasmányok.
„ Deutsch-Schill: Héber imakönyv.
26
Glósz-Reőthy: Stilisztika.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Szenes A.: Mennyiségtan a polg. isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek III. Tiboldi: Módszeres énektan III.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann; Egyháztörténelem.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Pataky: Egyháztörténet.
Ág. h. ev.: Bereczky: Keresztyén egyház története. Izr.: Büchler S.: A zsidók története.
,, Deutsch-Schill: Héber imakönyv.
Glósz-Reőthy: Költészettan a polgári íiuisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Schule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Szenes: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet és egészségtani ismeretek a polg. fiuisk. IV. o. Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ism. IV.
Tiboldi: Módszeres énekiskola IV.
Magyar helyesirás szabályai. Hivatalos kiadás.
X. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.
Az iskola és osztály amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába V i z s g á z í k a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V-VI. II. | Magyar ] I. oszt. Német \' tan-Számt.-mértan J anyagából
VI. III. Magyar j I. és II. oszt. Német ; tan-Számt.-mértan J anyagából Történelem II. o. ta.-ból
Gimnázium vagy reálgimnázium I. H. Német | Mezőgazdasági. 1 I. o. tan-Ének | anyagából Kézimunka \' Níwón\\r óa állattan- Idegen világrészben emlüsök, madarak (házi szárnyasok kivé-iNoveny es axidiian. te|jvel) hil||5ki ké(é|tüeki ha|ak_
II. III. Német Történelem Mezőgazdasági. Ének Kézimunka II. o. tananyaga I. és II. oszt. tananyaga
Gimnázium III. ív. | Magyar Természettan Történelem Mezőgazdasági. Ének Kézimunka III. o. tananyaga I. o. tan.-ból I., II, III. 0. anyagból
Reálgimnázium vagy reáliskola III. IV. Magyar III. o. t.-ból Történelem II. o. t.-ból Mezőgazdaságt. j I., II., III. o. Ének tan-Kézimunka J anyagából
Reáliskola I. II. j Mezőgazdaságt. \\ I. oszt. tan-Kézimunka / anyagából M^irón-if óo állattan- Idegen világrészben emlősök, madarak (a házi szárnyasok kivé- iNoveny- es auanan. telével) M115ki kété|tüeki hjlat
II. III. Történelem II. o. tan.-ból Mezőgazdaságt. | I. és II. oszt. Ének > tan-Kézimunka J anyagából

Tartalomjegyzék.
Oldal
Németh Mihály ............ ... ... 3
I. Igazgatói jelentés az 1930—31. iskolai évről 5
II. Jelentések ......* ..............................10
III. A tanári testület ....................................12
IV. A tanárok társadalmi szereplése ............16
V. A tanulók névjegyzéke és általános osztályzata ................................................17
VI. Statisztikai kimutatás a tanulmányi eredményről ................................................21
VII. Statisztikai kimutatás a rendes tanulókról 22
VIII. Tájékoztató a jövő 1931—32. tanévre ... 23 IX. Az 1931—32. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke....................................25
X. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és
anyaga ..................... ... 27

Insert failed. Could not insert session data.