Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.07 MB
2018-11-06 16:08:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
324
1007
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
értesítője az 1932-33. iskolai évről
LXI. évfolyam
Közzéteszi: Bittera Béla megb. igazgató
Nagykanizsa, 1933.
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
57313

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1932—33. ISKOLAI ÉVRŐL
LXI. ÉVFOLYAM
KÖZZÉTESZI:
BITTERA BÉLA
MEGB. IGAZGATÓ,
NAGYKANIZSA, 1933. SUTENBERS ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA S7313

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1932—33. ISKOLAI ÉVRŐL
LXI. ÉVFOLYAM
KÖZZÉTESZI :
BITTERA BÉLA
MEGQ. IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1933.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA 57313
pREV~98
REV 2010
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában. Hiszek egy Isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában.
Ámen!
3S4 \'<333
Somogyi Imre.
Egy munkás év eredményeit összefoglalva első szavam a megemlékezés és köszönet elismerése gyermekeink nevében is, a tanári testület nevében is Somogyi Imrének, az iskola nyugalomba vonult igazgatójának. Mint helyettes igazgatóval évek munkája kapcsolt össze. Mint igazgató két évig állott az intézet élén, ezen idők alatt tevékenységével, egyéni tulajdonságaival csak szeretetet gyűjtött, barátokat szerzett intézetének is, a maga emlékének is. Élete az utóbbi idők magyar sorsa volt. A háború és a megszállás Alsólendván érte, végigélte a kiutasítás, hányattatás, vagonlakás minden keserűségét. Iskolánk élére 1930-ban került. Akkor, amikor intézmények roppantak össze, iskolák szűntek meg, az ő vállaira nehezedett az a feladat, hogy egy nagymultu és az ország egyik leglátogatottabb iskoláját a régi nivón tartsa s az uj viszonyokhoz szervezze. Hogy jó munkát végzett, annak beszédes bizonyitéka a nyugalombavonulásakor kapott miniszteri és főigazgatói meleg elismerés. A csendes, szívós munka embere volt. A gyermekekhez közvetlen egyszerűség, meleg szeretet fűzte, kartársai között a megértés, békesség hirdetője és megtestesítője volt. Ezeket a legszebb emberi értékeket kaptuk tőle örökül s amiképen ez az iskola az ő igazgatósága alatt az évnek s a napnak minden órájában munkás otthona volt, méltán megérdemelt nyugalmában is, bármikor jön közénk, itt otthon érezheti magát.
I. Az 1932—33. iskolai év története.
Iskolánk ,a lefolyt 1932/33. tanévvel fennállásának 61. évét töltötte be. Az \'egyre súlyosbodó gazdásági helyzet hatását sajnos iskolánk is megérzi kétszeresen is. Először is a .közokt. kormányra kényszerilett takarékosság nem engedi meg iskolánk párhuzamos osztályainak olyan mérvű szaporítását, amint azt a felvételre jelentkező tanulók száma, az eredményes tanítás szempontja és az 1927. évi polg. isk. lörvény is megkívánná. Az első osztályból több előző évi a-b-c párhuzamos osztállyal szemben ez évben csak a-b osztályt nyithattunk, aminek következménye az lett, hogy körülbelül 25—30 felvételre jelentkező vidéki tanulót el kellett utasítanunk. Nagyon fájdalmas körülmény ez, annál is inkább, mivel iskolánk, mint vasúti gócpontban fekvő, elsősorban volna hivatva, hogy a vidék tanulni vágyó kisgazda gyermekei előtt kapuit feltárja. A tanulók elhelyezése még így a korlátozott felvétel mellet\' is egyes osztályokban annyira zsúfolt, hogy annak ¡megszüntetése egészségi és tanulmányi okokból egyaránt kívánatos. Hogy e tanulószám növekvés nem múló, átmeneti állapot, mutatja az 1. o.,-ba jelentkező tanulók egyéniebes magas száma, a három utolsó (már nem háborús) évben: 115—Í06—93 ez utóbbi ideihez kellene még számítani a férőhely hiányában a fentjelzett 25—30 elutasított gyermeket). Reméljük, mihelyt az állam pénzügyi helyzete megengedi, a nem. miniszter ur engedélyezni fogja a három párhuzamos első osztály megnyitását. Ha így azokat a három kisebb tanterem közt megoszthatjuk, a többi osztály megfelelő elhelyezése is sokkal könnyebb lesz. A harmadik párhuzamos osztály újbóli megnyitása annál könnyebben menne,, mert teljesen felszerelve ünes|c;n várja a tanulni vágyó gyermekeket.
Iskolánk helyiségeit a város a községi iparos tanonciskola részére ez évben ismét igénybe vette. Bár ez a körülmény a tanítást nem befolyásolja ugyan, azonban egészségi és nevelési szempontból, sajnos, sok tekintetben hátrányos. Az iparostanonciskolában esti tanítás folyván, a helyiségek nem szellőződnek ki eléggé. A termek vagy felszerelés megrongálása, bepiszkitása nem akadályozható meg a legnagyobb szigorúság mellett sem. Erkölcsileg is káros a kisgyermekekre a tanoncokkal való közös tanterem. Reméljük, hogy az iparostanonciskolával való ezen közösködés csak muló állapot s a remélt gazdasági fellendülés meghozza majd ezen iskola önálló elhelyezését is.
Bízunk az isteni gond viselésben, hogy a trianoni igazságtalanság súlyos következményeit elhárítva magyar nemzetünket ujabb, szebb jövendő felé vezeti, melynek építésén, az ifjúság előkészítésén addig is, az akadályok dacára is, szívvel-lélekkiek meg nem ingó hittel dolgozunk.
1. A tanévet a szeptember 5-én tartott alakuló értekezlettel kezdtük, melyen kijelöltük az osztályfőnököket, a szertárak és könyvtárak őreit az ifjúsági körök vezetőit.
A javító-, felvételi- és tantervkülönbözeti vizsgálatokat szepl. 5. és 6-án tartottuk meg.
5
Javilóvizsgálatra jeleni kezel i 16 lanuló, ezek közül megfelelt és felsőbb osztályba léphetett 34, polg. isk. tanulmányait befejezte 7, osztályismétlésre utasítottunk 5 tanulót.
Felvételi, ill. különbözeti vizsgálatra jelentkezett az elemi iskola V— VI. oszt. bizonyítványa alapján a II. osztályba 2 tanuló, reálgimnáziumi bizonyítvány alapján különbözeti vizsgálatra bocsátását kérte a II. o.-ba 7, a 111. o.-ba 2, a IV. o.-ba 4 tanuló; a vizsgálatot mind sikerrel letelték s így a megfelelő osztályban folytathatták tanulmányaikat.
2. Beiratás. A beiratásokat a min. rendelet értelmében jun. 14— 15-én és szeptember 6—7-én eszközöltük. Beiratkozott \'378 tanuló, évközben még 5, tehát összesen 383.
3. A tanév ünnepélyes megnyitása 9-én volt. Veni Sancte után az igazgató ismertette az isk. fegyelmi szabályait, felhívta a tanulókat a nemzeti zászló tiszteletére és a magyar ipar pártolására. Ezt követte az osztályok elrendezése.
A tanítás 10-én kezdődött és zavartalanul folyt a tanév végéig.
4. Tandíjmentességben részesült a I. félévben 63 tanuló egész díjmentességben, 20 tanuló féltaiidijmentességben. Ezek közül az I. félévi meg nem felelő tanulmányi előmenetele alapján tandíjmentességét elvesztette 10 tanuló, viszont a II. félévre tandíjmentességet nyert 9 tanuló.
5. Felmentések Testgyakorlás alól a R. Sz. 92, §-a alapján 28 lanuló, a rajz finomabb kivitele alól pedig 2 tanuló nyert felmentésit.
6. Szeméiyi változások. Somogyi Imre igazgatót a nm. vall. és közokt. miniszter ur 40 ével meghaladó szolgálata után 89.950/1832. RII. sz. alatt legteljesebb elismerésének és köszönetének kifejezése mellett 1932. nov. 1-től nyugalomba helyezte. Az igazgatói leendők ideiglenes ellátásátével Bitiem Béla, eddigi igazgatóhelyettesit bízta mag. Lehoczky Emília val .a nm. váll. és közokt. miniszter ur 43.130/1932. VI. ü. o. sz. rendelte-/ helyettes tanárnő, aki iskolánknál 5 éven át kiváló eredménnyel működött, állásáról a tanév elején lemondott. Kerezsij Gézát a nm. váll. és közokt. miniszter ur 40-351/1932. VI. sz. rendeletével rendes tanárrá nevezte ki. A nm. vall. és közokt. miniszter ur 14.260/1932. VI. sz. rende,-Jétével 1933. január l-lől kezdve Fritz Celesztin helyb. áll. polg. leányiskolái tanárnőt intézetünkhöz osztotta be.
7. Az iskola tanulmányi és nevetési ügyeinek megbeszélésére 1 alakuló, 10 rendes, 4 rendkívüli, 2 módszeres, 2 ellenőrző, 2 osztályozó és 1 [évzáróértekezlebet tartottunk. A rendes értekezleteken a felsőbb hatósági rendeletek tudomásul vételén kívül megbeszéltük az iskolai élet minden felvetődő kérdését. Beszámoltunk a vidéki tanulók szállásviszonyairól. a tananyag elvégzéséről, a könnyebb természetű, de mégis némi fennakadást okozó influenzajárvány következtében keletkezett kisebb elmaradások pótlásáról, általában a tanulók erkölcsi értelmi és testi nevelése körül észlelt hiányokról, teendőkről. A Kir. Főigazgató ur rendeletének megfelelően foglalkoztunk a munkaiskola elvének lehető megvalósításával és pedig a magyarnyelvi oktatásra vona\'tkozóan Marinovics Alajos, a németnyelvre Kiss Olga, földrajzra Kerezsy "Géza, számtan-mértanra Parti Lajos, természetrajzra Parti Lajosné. Ugyanitt tárgyaltuk a »Magyarosan« folyóirat cikkeit s az itt felvetett, eszméknek megvalósítását isk. (munkánkban. Az egyik módszeres értekezleten Deák István tanár, isméi-telte behatóan a »munkaiskola gondolatának fejlődését, célkitűzését és várható ¡hatását a tanulók erkölcsi és érte Inni fejlődésére, a másikon Kiss Olga tanár pedig »Társadalmi problémák és az iskola« "címen tartott nagyon értékes előadást. Mindkét értekezést a felsőbb hatóság legteljesebb elismerésben részesitet te.
6
A rendkívüli értekezletek tárgya részben a tanév folyamán a tanári testületben bekövetkezett személyi változások s az ezzel összefüggő uj Lan-lárgy és órarendbeosztás stb. Volt, jórészben azonban egyes tanulóknak olyan tudomásunkra jutott megtévelyedései voltak, melyek a többi tanuló érdekében sürgős intézkedést tettek szükségessé.
A tanítás a Tanterv ós Utasítás szerint készült s jóvá hagyott tanmenetek alapján folyt s az előirt anyagot minden tárgy keretében sikerült feldolgozni.
Rendkívüli tantárgyat ebben a tanévben nem tanítottunk.
Ehelyütt is hálás köszöneteimét kell kifejeznem iskolánk hitoktatóinak, ¡akik nemcsák a tanulók erkölcsi nevelése érdekében dolgoztak mindig vállvetve és egyetértésben a tanári testülettel, hanem szorosan vett munkakörükön tul a tanulók érdekében gyakran fáradságos pasztorizációt is készséggel végezték s szegény tanulóink érdekében az egyházak szociális támogatását is biztosították.
8. Filmoktatás. Az előző évekből már megszokott oktató Filmelő-adások a vall. ós közokt. miniszter ur intézkedése folytán ez évben szüneteltek. (A beiralás, alkalmával fizetett 2 P filmokt. dijat a min. rendelet értelmében a tanulók visszakapták, vagy tandijhátralékuk fedezésére fordították.) Megengedtük azonban a tanulóknak jótékonycélu egyesületek felkérésére iil. támogatására mérsékelt belépődíj mellett a következő filmek megtekintését: Magyarországi Szí. Erzsébet, Hofer András, A ve Caesar és a Vén gazember. Állóképekben bemutattuk a Svédország sorozatot.
9. Szülői értekezletek. Eredményes munkát az iskola csak akkor végezhet, ha a szülői ház az iskola törekvéseit megérti s támogatja. Kétszeresen fontos e megértés és támogatás most, amikor az ifjúság elhelyezkedni nem tudása megrendíti a tanulás értékébe vetett hitet. Ezért minden rendelkezésre álló eszközt felhasználtunk a szülők támogatásának megnyerésére, meglátogattuk a tanulókat, az érdeklődő szülőknek mindig készséggel rendelkezésükre álltunk, a szülői értekezleteket pedig felhasználtuk arra, hogy a szülőket is felemeljük arra az eszményi álláspontra, melynek jegyében az iskolai munka folyik.
A november 27-én tartott első értekezleten Bittera Béla igazgató, az iskolán kívül előfordult szomorú esetek hatása alatt kérte a szülőket gyermekeik fokozottabb szemmeltartására, majd Parti Lajosné tanárnő mutatott rá az erkölcsi nevelés több hibájára, melyet a szülői ház követ el, ill. nem akadályoz meg; a május 22-iki értekezleten Vánkos Jenő tanár beszélt az ideges gyermekről s vele való bánásmódról, Deák István tanár, cserkészparancsnok a nyáron Gödöllőn rendezendő világjamboreehez kérte a szülők erkölcsi támogatását s az esetleg átutazó idegen cserkészekkel szemben a hagyományos magyar vendégszeretetet és figyelmességet.
10. Tanulmányi kirándulás. Az őszi módszeres értekezleten megtárgyalt szaktárgyi kirándulásokat a természetrajz, természettan, gazdasági-tan, földrajz és történelemmel kapcsolatban ugy az őszi, mint a tavaszi hónapokban .megtartottuk, hogy megmutassuk tanulóinknak mindazt, amit városunk közvetlen környéke e tárgyakkal kapcsolatban csak nyújt, hogy így annál jobban megismerjék és ezáltal még jobban megszeressék szülői-földjüket és azon keresztül hazánkat.
A III IV. oszt. tanulókkal megtekintettük városunk nagyobb ipartelepeit. így a szeszfinomitót, téglagyárat, a közkórház gazdasági, üzemét, a fémipari szakiskola mühelybenendezését, a postaüzemet és közp. fűtőberendezését. Mindezen helyeken szíves fogadtatásra találtunk és a nyújtott szakszerű magyarázatok értékes ismeretekkel gazdagították tanulóink
7
lelkét. Fogadják ezen intézmények és vállalatok vezetői e helyütt is leghálásabb köszönetünket. Sajnos, ezek száma évről-évre fogy! A nemrég ínég ¡a munka zajától hangos ipartelepekből a trianoni kegyetlenség! és igazságtalanság kiált ég\' felé. Ezen elgazosodott s néma gyárak mellett elvezetve tanulóinkat e ísiri csend mindennél jobban megmagyarázza nekik, mit jelent nekünk a trianoni »béke«.
A trianoni gyász, de egyúttal a törhetetlen élni akarás és a nemzeti feltámadás jegyében folyt le a június 8-án rendezett egész napos tanulmányi kirándulásunk Légrádra. Ezen kiránduláson iskolánk összes tanulója résztvett.
Reggel 7 órakor a »Mjegy a gőzös, megy a gőzös Kereszlurra« nóla vig hangjai mellett gördült ki vonatunk a kanizsai állomásról. A mórichelyi halgazdaság ¡mellett elhaladva, jókedvűen érkeztünk mieg Mura-kereszturra. De a jókedvet csakhamar a fájdalom váltotta fel, mikor leértünk a Mura parira s ha kuli unk jó egy óra hosszal a trianoni halári ávonalon. A Mura túlsó partján a Muraköznek magyar vérrel öntözötl szent földje, nemrég még Zala megyének része, e vidéken színmagyar lakossággal s most! itt is, ott is, fel-feltünik a szerbek galambdúc alakú lesháza. S megindul a mese! Se vége, se hossza azon durvaságok elbeszélésének, amit a szerb határőrök a kezükbe esett magyarokkal elkövetnek. Talán jó is volt, hogy közben vízimalmokhoz értünk, melyek a tanulók érdeklődését más irányba terelték. A gazdáik szívességéből meg is néztük, í|>en kukoricát őröltek. Kezdetleges szerkezetükkel jobban szemléltették a malom berendezését, az őrlés menetét, minit a bonyolult nagy gőzmalom. S még azt a közmondást is megtanulták a saját kabátjukon, hogy csakugyan nincs molnár, akinek lisztes ne legyen a \'kabátja. Majd elértünk a kakonyai révhez, ahol láthatták a fiuk a kompátkelést, ut* levél stb. vizsgálatot.
Továbbmenve elértük azt a dombot, ahol iskolánk névadójának, az ifjabb Zrínyi Miklósnak vára, Ujzerinvár állt. Ha előbb a trianoni határon a fájdalom1 fogott el minket, itt a hős Zrínyi emléke felkeltette \'a reményt: »Jó szerencse, semmi egyéb« s ökölbe szorult 350 magyar t\'iu keze: »Ne bántsd a magyart! - Elhaladtunk a Zrínyid-forrás mellett s közel 3 órás kellemes séta után felértünk a magas dombon álló Szt. Jánösi kápolnához. Előttünk a Dráva-Mura egyesülése, a túlsó parton a színmagyar Légrád község (egykor Özerin vára) két templomának tornya küldte át bus déli harangszavát, a látóhatár széléig az áldott Muraköz, a látóhatár délnyugati s déli szélén a Varasdi-hegyek és a Öilo hegység. Szállt az ének, szállt az ima az egek Istenéhez: Isten áldd meg a magyart... Balsors, akit régen tép, hozz rá vig esztendőt!
Majd e gyönyörű nap hangulatát felhasználva, szólt Parti Lajos tanár a tanulókhoz, buzdítva őket a természet, a madarak és fák szeretetére,
Hisszük, hogy e iszép nap emléke elkíséri majd tanítványainkat egész életükön át s lesz majd egykor találkozójukon, mint azt már többször tapasztaltuk, egyik legkellemesebb visszaemlékezésük, beszédtárgyuk.
11. Iskolai Ifjúsági egyesületek működése. Gróf Zrínyi Miklós önképzőkör működése az 1932—33. tanévben. Az önképzőkör szeptember 25-én tartotta alakuló ülését. A kör tanárelnöki tisztét ebben az évben is Marinovics Alajos tanár látta el. Az önképzőkör tisztviselői kara a kör tagjaiból a következőképen alakult meg: Ifjúsági elnök lett Simon Lajos IV. a) oszt. tanuló. Jegyzők: Horváth József IV. b) oszt. és Tóth Ernő IV. a) oszt. tanulók. Könyvtárosok: Bődör István IV. b) oszt. és Lieb Gyula IV. a) oszt. tanulók.
A kör havonta tartotta gyűléseit, amelyeken a szavalatokon kívül felolvasások és zeneszámok hangzottak el. A tanulók szereplései módot nyújtottak hajlamaik, képességeik kipuhatolására, fejlesztésére, ezenkívül hozzászoktatták a növendékeket az önálló fellépéshez. A kör mindenegyes alkalmat megragadott, mely alkalmas a hazafias érzés ápolására. A hivatalosan megjelölt ünnepnapokon tartott ünnepélyeken is kivették részüket a kör tagjai. Gyűlés keretében emlékezett meg a kör irodalmunk nagy halottjáról, Krúdy Gyuláról. Gárdonyi Géza halálának 10 éves évfordulóján emlékünnepélyt tartott.
A tanév végén szavaló-versenyt rendezett a kör, mely versenyből a következők kerültek ki győztesen: Donát István IV. a) oszt., Horváth József IV. b) oszt., Jámbor József III. b) oszt. és Hegedűs Gyula IV. b) oszt. tanulók.
Sportkör. A sportkör neve: Zrínyi Sportkör. A sportkör kerület: Székesfehérvár; csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma: 225. Megalakulásának ideje: 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke: Bittera Béla igazgató. A sportkör vezető tanára neve és lakása: Horváth Béla, Nagykanizsa, Hunyadi-u. 7. A sportkör vezető tanára testnevelési tanár-e? Igen. Az intézet tanulóinak teljes száma: 383. Testgyakorlás alól felmentettek száma: 28. A testnevelési alapra fizető tanulók száma: 372. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma: 11. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: I. korosztály 23; II. korosztály 44; III. korosztály 26. Összesen: 93, Működő szakosztályok: játék, torna, atlétika, turisztika. Az intézet tornatermének nagysága: 159 m2. Játékra kevésbbé alkalmas udvar: 646 m2. Ideiglenes játszóterünk nagysága: 1900 m2, körül 135 m-es futópályával és ugrópályával. A sportkör tagjai hetenként egyszer, szombat délután a Zrínyi sportpályán gyakorolnak. Uszoda nincs. Téli sport üzésére alkalom van (korcsolyázásra és ródlizásra). Egy izben rendeztünk ródliversenyt is. Sportkörünk két izben rendezett házi versenyt, egyet ősszel és egyet az év végén. Kisok versenyen nem vettünk részt, társadalmi egyesületekhez sportköri tagokat nem adtunk ki.
A sportkör vagyonának mult évi maradványa 19972 P. A jelen tanévben befolyt testnevelési járulékból 40\'\'/o--os részesedés 357 12 P. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 110-62 P. A sportkör jelen tanévi kiadása: 29310 P. Maradvány az 1933—34. tanévre: 374 36 P.
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések: Sportkörünk 2 csapattal (24 növendék) benevezett a Nagykanizsa m. város által 1932. október 6-án rendezett kegyeleti stafétafutó versenyre, hol korosztályunkban szép helyezést értünk el. — 1933. február 7-én a helybeli két tornaegyesület által rendezett finn—magyar tornabemutatón intézetünk talajtornász csapata nagyon szép sikerrel szerepelt. 1933. május 25-én a polg. leányiskolával közös tornaünnepélyt és vele kapcsolatos atlétikai versenyt rendeztünk. 1933. junius 10-én házi céllövő versenyt rendeztünk.
Az év végén megtartott házi atlétikai verseny eredményei a következők:
II. korosztály (12—14 évesek).
60 m síkfutás: 1. Németh Ferenc IV. b) 8-7 mp., 2. Kovács László II. a), 3. Szakonyi István IV. a). Magasugrás: 1. Németh Ferenc IV. b) 125 cm., 2. Felde János IV. b) 120 cm., 3. Varga Gyula II. b) 120 cm. Távolugrás helyből: 1. Varga Gyula II. b) 228 cm., 2. Németh Ferenc
9
IV. b) 223 cm., 3. Vilcsek Lajos 220 cm. Távolugrás rohammal:
1. Varga Gyula II. b) 470 cm., 2. Szakonyi István IV. a) 468 cm., 3. Németh Ferenc IV. b) 458 cm. Súlylökés 3 kg.-os golyóval: 1. Németh Ferenc IV. b) 970 cm., 2. Varga Gyula II. b) 920 cm., 3. Ács József
II. b) 794 cm. 4x60 m. stafétafutás: 1.1. a): Czindrics Jenő, Neusinger, Szatler János, Virovecz János. 2. II. b): Antal Jenő, Kele József, Oláh László, Péter György. 3. I. a): Bakó László, Baranyai Péter, Kovács László, Wilcsek Lajos.
Pontozás eredménye:
1. Németh Ferenc IV. b) 19 pont
2. Varga Gyula II. b) 14 „
3. Szatler János I. a) 5 „
4. Virovecz János I. a) 5 „
5. Czindrics Jenő I. a) 5 „
6. Neusinger Ferenc I. a) 5 „
7. Szakonyi István IV. a) 4 „
8. Kovács László II. a) 4 „
9. Felde János IV. b) 3 „
10. Antal Jenő II. b) 3 „
11. Kele József II. b) 3 „
12. Oláh László II. b) 3 „
13. Péter György II. b) 3 „
14. Wilcsek Lajos II. a) 2 „
15. Ács József II. b) 1 „
16. Bakó László 11. b) 1 „
17. Baranyai Péter II. a) 1 „
III. korosztály (14 éven felül).
80 m. síkfutás: 1. Molnár János IV. a) 105 mp., 2. Tóth Ernő IV. a), 3. Lieb Gyula IV. a). 200 m. síkfutás: 1. Molnár János IV. a),
2. Lieb Gyula IV. a), 3. Kovács Sándor IV. b). 400 m. síkfutás: 1. Lieb Gyula IV. a) 1 p.1\'3 mp., 2. Molnár János IV. a), 3. Tálosi Ferenc III. a). Magasugrás: 1. Keszler Ferenc IV. b) 150 cm., 2. Tálosi Ferenc 111. b) 147 cm., 3. Kovács Sándor IV. b) 145 cm. Távolugrás helyből: 1. Kovács Sándor IV. b) 263 cm., 2. Keszler Ferenc IV. b) 256 cin., 3. Molnár János IV. a) 246 cm. Távolugrás rohammal: 1. Kovács Sándor IV. b) 523 cm., 2. Lieb Gyula IV. a) 505 cm., 3. Keszler Ferenc IV. b) 499 cm. Súlylökés 5 kg.-os golyóval: 1. Kovács Sándor IV. b) 10.65 m., 2. Molnár János IV. a) 10 30 m., 3. Babos Gyula III. b) 973 m. Diszkoszvetés :
1. Kovács Sándor IV. b) 31:38 m„ 2. Lieb Gyula IV. a) 29*18 m., 3. Molnár «János IV. a) 1462 m. Gerelyhajítás: 1. Kovács Sándor IV. b) 30.48 m.,
2. Molnár János IV. a) 27 20 m.\', 3. Lieb Gyula IV. a) 24 80 m. Kézigránát dobás: 1. Kovács Sándor IV. b) 4688 m., 2. Molnár János IV. a) 37-29 m., 3. Tóth Ernő IV. a) 36"87 m. 4x80 m. stafétafutás III. a)
III. b) IV. a) IV. b) osztályok. 1. IV. a) o. Kaszás László, Lieb Gyula, Molnár János, Tóth Ernő. 2. III. b) o. Hajmási József, Hautzinger Pál, Horváth József, Tálosi Ferenc. 3. IV. b) o. Bődör István, Kovács Sándor, Kremsner Gáspár, Süslecz Gyula.
Pontozási eredmény:
1. Kovács Sándor IV. b) 33 pont
2. Molnár János IV. a) 29 „
3. Lieb Gyula IV. a) 21 „
4. Keszler Ferenc IV. b) 9 „
5. Tóth Ernő IV. b) 9 „
6. Tálosi Ferenc III. b) 7 „
7. Kaszás László IV. a) 5 „
8. Hautzinger Pál. III. b) 3 „
9. Hajmási József III. b) 3 „
10. Horváth József III. b) 3 „
11. Bődör István IV. b) 1 „
12. Kremsner Gáspár IV. b) 1 „
13. Süslecz Gyula IV. b) 1 „
14. Babos Gyula III. b) 1 „
Intézeti rekordot javítottak II. korosztályban: Varga Gyula II. b) távolugrás helyből. III. korosztályban: Lieb Gyula 400 ni. síkfutásból, Kovács Sándor IV. b) távolugrás helyből és kézigránát dobásból.
Horváth Béla tanár-eluük.
Cserkészet. Az idei nyár a magyar cserkészeknek fénypontja. Ez a nyár hozza meg* a cser készfiuk tündérálmát, a regei csodaszarvast, amelv elvezeti őket a gödöllői világtáborba, az uj virradat történelmi földjére, ahol a népek nagy együttesében, nemzeti életrevalóságukból kisarjad-zott Lettrekészségükről tesznek tanúbizonyságot. Ámde a csodaszarvas idehívja az idegen nemzetek fiait is, hogy elvezesse őket a magyar igazság kulforrásaihoz és meglátassa velük azt a fajfenntartó élniakarást, amelyet az ezeréves csodaszarvas nyomán járó Őseink hoztak magukkal. Éhben a cserkésztestvéri kézfogásban sok-sok ezer ifjú szive dobban össze és talán a szeretet hatalmla lesz az a varázsszer, amely lerombolja a kemény, rideg falakat, amelyek megcsonkított hazánkat körülveszik.
A világtábor nemzeti szempontból nagy erkölcsi sikert jelent, mert kitartó és értékes munkát kellett fiainknak végezni, mig idáig jutottak, hogy a világ felfigyelt épitő és nemzetmentő munkájukra.
1922-ben, megaláztatásunk első éveiben a világ cserkészei Párisban találkoztak. A mi fiainknak akkor még nehéz volt a helyzete, mert elleneink nem akartak tudomást venni arról, hogy a jogtalanul letiport magyar nemzetnek ifjúsága komolyan készül egy uj életre. De a cserkész-öntudat legyőzte a faji önérzetén esett sérelmet és büszke, kemény akarással fáradozott nemzetének becsülete érdekében.
Az 1924. évben, a ídániai Jamboreen már 600 napbarnitott magyar cserkész vett részt. Hallgatagon, de öntudatos igyekezettel dolgoztak és munkájukból visszatükröződött, hogy szenvedő nemzetünk törhetetlen akarásai ők. Céljuk nem az volt, hogy a külföldiek előtt pompázzanak, hanem csak meglássak őket, ragyogtatták ügyességüket, de nem azért, hogy letiporjanak másokat, hanem ami szép, jó és nemes bemutassák egymásnak.
Elérkezett az 1929. évi angliai Jamboree, amelyen már 850 fiu képviselte a magyar cserkészetet. Itt már a megbecsülés és baráti érzés vette őket körül. Munkájukban támogatást, törekvéseikben pedig megértést találtak ugy, hogy a fényesen sikerült táborozás után ígéretet kaptak, hogy a negyedik világjamhoreet Magyarországon tartják. Az ígéret megvalósulás előtt áll és hisszük, hogy a hozzáfűzött nemzeti remények is beteljesülnek.
Intézetünk cserkészcsapata már egy éve készül a világtáborozásra. Előkészítő munkájának csúcspontja az 1932. évi balatonszabadi-i táborozás volt. A kétheti tábor testvéri szeretetben forrasztotta össze a fiukat és vidám szórakoztatói voltak a kedves balatoni vendégekne\':. Szíves látogatóik is voltak, akik kedves biztatással serkentették a nagy feladatra készülő apró embereket.
11
lálás reményében búcsúztak el a magyar tengertől és hálával gondoltak a veszprémi Székeskáptalanra, aki áldozatos jósággal gondoskodott róluk.
Fönséges érzés táborozáson résztvenni. líosszu vándorlás után megállani. tanyát ütni a Balaton morajló hullámai mellett, a fenyveserdő csalogató tisztásán, ahol égbetörő fenyőóriások kínálkoznak éjjeli örökül. Isten csodás temploma, nem hiába szeret légvd a magyar cserkész!
Az iskolaév beköszöntésével továbbfolytatódott a hangtalan, de céltudatos Jamboree munkálkodás. Örsi- és csapatösszejövetelleket tartottak és azokat kitöltötték jóval, munkával és szeretettel. Tanulmányozták az idegen cserkészek történetét, földrajzát és sokat foglalkoztak a gödöllői tábor terepviszonyaival. Bejárták a környék falvait és propaganda előadásokkal igyekeztek a nép figyelmét és érdeklődését felkelteni a cserkészet és a Jamboree iránt. Kirándulások alkalmával készséges segítőtársam volt Horváth Béla tanár. A cserkészbazár részére - Kerezsy Géza tanár irányítása mellett magyaros stilü kézimunkákat készítettek. Resztvettek a nevezetesebb vallásos- és hazafias ünnepélyeken. Kivonullak határvárosunkon keresztülfutó olasz cserevonal ok fogadtatására. Az egyik ilyen alkalommal történt, hogy egy cserkész átnyújtotta Cav. Rag. Mag. Gílardinak, az olasz csuporIvezetőjének a magyarok fájdalomkiáltásának jelképét, a trianoni keresztel. Néhány hét múlva a fiu meleghangú levelet kapott Gilarditól, amelyben a többek között ez volt: Légy meggyőződve, hogy minden becsületes és lovagias olasz résztvesz fájdalmatokban és forrón kívánjuk vissza, csatolva látni az elrabolt területeket. Erősen higyj és bízzál Magyarország jövőjében, a trianoni szerződés nem lesz más, mint az emberi erőszak emlékének történelmi dátuma. Szeretettel Gilandi«.
Higyj ük abban, hogy a levél az olasz nemzet őszinte velünkérzésél tolmácsolta és talán a cserkész is tágított egy lépéssel a bennünket kör ül-szorító bilincseken.
A szerelet hangján köszöntjük vitéz Faragó Ede orsz. cserkészlisztet, aki kedves látogatásával kitüntette a csapatot és lángoló cserkészlel kéből sok-sok értékes gondolatot adoll át a fiuknak.
Hálás szívvel köszönjük jótevőink és cserkészbarátaink támogatását, amellyel lehetővé tették" a magasabb cserkészcél kitűzések elérését. így elsősorban a főtisztelendő veszprémi Székeskáptalannak, aki évek óla vendégül fogadta szabadi-i birtokán a csapatot; Nagykanizsa m. város nemesen érző Vezetőségének1, aki pénzbeli segéllyel járult a nyári táborozás költségeihez. A csapat nem lesz hálátlan jótevőivel szemben, mert szive-lelke ég a vágytól, hogy szeretelt hazájának tiszteletet, a cserkésznévnek pedig becsületet szerezzen az egész világ előtt. Egiy a vágya: "Emberebbnél-emberebb, magyarábbnál magyarábbnak lenni.
Deák Isiikín, cserkészparancsnok.
Ifjúsági Vöröskereszt. A csoport ez évben is megalakult 25 taggal. Rendszeresen tartott összejöveteleket, melyen az emberszeretetről, kölcsönös segítségről, egészségvédelemről és néhány elsősegélynyujtási módról volt előadás vagy felolvasás, a tagok szavaltak, énekeltek. Az országos albumpályázaton csoportunk második dijat (5 P) nyert, mely összeget részben a kézmosóhoz törülközők beszerzésére fordította, részben ujabb albumokhoz anyagbeszerzésre fordítja. Ugyanerre a célra szorgalmasan készítették a keretdiszes lapokat, gyűjtöttek képeslapokat és bélyegeket s a hazánkat és iskolánkat ismertető leveleket. Díjnyertes albumunkat a központ Olaszországba küldte, választ rá ezideig még nem kaptunk. A csoport vezetője Vánkos Jenő. tanárelnök, ifjúsági elnöke Jámbor József III. b) o. t., osztályvezetői Tütő Lászlő III. b)\'
Tátrai László II. a), Hegedűs István I. a) és Komondy Lajos I. b) o. tanulók voltak. Az Ifj. Vöröskereszt Újság 15 példányban járt.
Segélyzőkönyvtár. Állomány a tanév elején 454 kötet, gyarapodás vétel utján 20, ajándékozás utján 30 drb., állomány az év végén 504 kötet. Ezen tanévben 139 tanuló kapott 473 könyvet.
Vánkos Jenő, kezelőtanár.
12. Iskolai ünnepélyek. A vallásosság, hazaszeretet, kötelességtudás, munkaszeretet s igaz emberiesség érzéseinek ápolására különös gondot fordítottunk. Magunk is érezve s átélve a gazdasági válság nyomasztó terhét, a revízió gondolatának hol felcsillogó reményét, majd annak újból elhalványodását, midőn a társadalmat a bizonytalanság s reménytelenség nehéz köde üli meg, kétszeresen törekedtünk arra, hogy tanulóink lelkében az isteni gondviselésbe, a haza szebb jövőjébe vetett hit meg ne rendüljön. Ahol arra alkalom kínálkozott, belekapcsolódtunk városunk társadalma által rendezett hazafias ünnepélyekbe, hogy ezáltal is megerősítsük növendékeink lelkében a nemzeti sorsközösség érzését.
így okt. 6-án tanulóink szép sikerrel résztvettek s kegyeleti stafétában, különösen lélekemelő volt június 4-én a Délivégek a Muraköz zászlajának felszentelése, mely ünnepélyen minket az a kitüntetés ért, hogy a rendezőség iskolánknak a testvérintézettel közös vegyeskarát kérte fel az ünnepi karénekek előadására. Ezen feladatnak vegyes-karunk Ketting Ferenc kartársunk vezetése alatt szép sikerrel megfelelt előadván König P.: Madách kardal és Tilger Á.: Nem, nem, soha c. karokat. Nagyobb ünnepélyeinket a leányiskolával közösen rendeztük.
Ünnepélyeink műsora a következő volt:
Október 6. 1. Hiszekegy, vegyeskar, vezette Ketting Ferenc tanár.
2. Ketting Klára IV. o. szav.: Vályi Nagy G.: Október 6. 3. Ünnepi beszédet mondott Laitinné Hajas E. tanárnő. 4. Buvári Ibolyka IV. o. szav.: Ábrányi E.: Tizenhárom. 5. Simon Lajos IV. o. szav.: Pósa L.: Az apa fiaihoz. 6. Jaj de búsan, vegyeskar. 7. Gálos Ella IV. o. szav.: Szatmári I.: Tizenhármán. 8. Szózat, vegyeskar.
November 1. (Ünnepély a hősi temetőben.) 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2 Buvári Ibolyka IV. o. szav.: Szegedi L.: Keresztfa lett hazánk.
3. Kerezsy Géza tanár ünnepi beszédet mondott. 4. Gyászdal, vegyeskar. 5. Donát István IV. o. szav.: Gyula diák: Éjféli álom. 6. Szózat vegyeskar.
Március 15. 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Ábrányi E.: Kossuth népe, előadják: Pintér Katalin, Varga Mária és Weisz Erzsébet II. o. t. 3. Jámbor József III. o. szav.: Petőfi S.: Bizony mondom. 4. Parti L.: Talpra magyar, vegyeskar. 5. Horváth József IV. o. t. ünnepi beszédet mondott. 6. Horváth Edit IV. o. szav.: Ábrányi E.: Erős hit. 7. Hegedűs Gyula IV. o. szav.: Jakab Ö.: Március 15. 8. Szózat, vegyeskar.
Anyák napja (május 13.) 1. Édesanyám is volt nekem, ének. 2. Tanczenberger Sándor II. o. szav.: Gyulai Pál: Éji látogatás. 3. Bognár József II. o. szav.: Eötvüs J. br.: A megfagyott gyermek. 4. Simon Lajos IV. • o. tanuló a nap jelentőségét méltatta. 5. Dobó S.: Édes anyám, ének. 6. Sasvár József III. o. szav.: Sugár S.: Anyánk Magyarország. 7. Jámbor József III. o. szav.: Pósa L.: Anyám intése. 8. Mi füstölög ott a sikon, ének.
Hősök emlékünnepe (május 28.). 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Donát István IV. .o. szav.: Gyóni G.: Csak egy éjszakára. 3. Nagy Márta IV. o. szav.: Tordai Á.: Magyar harangok. 4. rpád honának népe, vegyeskar. 5. Marinovics Alajos tanár ünnepi beszéde. 6. Szózat, vagyeskar.
13
Évzáró ünnepély, június 25.
Ezenkívül a következő kisebb ünnepélyeket ill. megemlékezéseket tartottunk: okt. 15-én Klebelsberg Kunó gróí volt közokt. miniszter halála alkalmából kultúrpolitikai működésének és érdemeinek méltatása. Okt. 22-én Arany János halálának 50-ik évfordulóján Deák István tanár mondott emlékbeszédet, Donát István és Simon Lajos IV. o. tanulók Arany-költeményeket szavaltak. Okt. 31-én a takarékossági nap jelentőségét méltatta Horváth Béla tanár. Ugyanaznap búcsúzott el a tanuló ifjúság a nyugalomba vonuló Somogyi Imre igazgatótól. Nov. 7-én Gárdonyi Géza halálának 10 évfordulóján a szaktanárok megemlékeztek az ő írói, különösen ifjs. irodalmi jelentőségéről. Úgyszintén Nagyatádi Szabó István szobrának leleplezési ünnepélye alkal-múl szolgált e kiváló kisgazdavezér érdemeinek s a kisgazdaosztály nagy nemzeti jelentőségének méltatására. Dec.-10-én a világháború legdicsőbb magyar fegyvertényéről a limanovai győzelemről emlékeztek meg órájukon az osztályfőzökök. Febr. 19-én a nemzet nagy halottjának Apponyi Albert grófnak temetése napján a tanulók gyászmisén vettek részt, azután az osztályfőnökök méltatták e nagy államférfiú kultúrpolitikai tevékenységét, majd a magyar igazságért az egész művelt világ elismerését kiváltó s lelkiismeretét felébresztő nagy küzdelmét a Népszövetség ülésein. Jún. 8-án légrádi kirándulásunk közben Parti Lajos tanár használta fel a gyönyörű út hangulatát, hogy a madarak és fák szeretét tanulóink lelkében még jobban megerősítse.
Az idei könyvnapot is felhasználtuk, hogy növendékeinket buzdítsuk a magyar könyv szeretetére és megbecsülésére. Ecélból intézetünk jótevői által rendelkezésünkre bocsátott összegnek is egy részét a könyvnap értékes műveinek beszerzésére fordítottuk s jutalomkönyvként kiosztottuk.
Többé-kevésbbé ünnepély számba vehetjük azokat az előadásokat, melyeket a vall. és közokt. miniszter úrtól kapott engedély alapján nyugdíjas ill. menekült színészek tartottak, akik az előadott darabokkal nemcsak szórakoztatták ifjúságunkat, hanem a szép és hatásos előadásra is tanulságos példákat nyújtottak. Efféle előadást e tanévben okt. 8-án Bocskai N., január 25-én Kolosi Kövér József és május 3-án Ernyei J. tartottak.
13. Tanulóink egészségi állapota nagyjában kielégítő volt. A tél végén fellépett influenzajárvány következtében tömegesen mulasztottak ugyan a tanulók, de szerencsére csak néhány napig s súlyosabb következménye nem volt. így a tanítás rendes menetében csak kisebb fennakadást okozott. Súlyosabb megbetegedés is fordult elő néhány esetben s ilyen ok miatt 1 tanuló az év végére nem is fejezhette be tanulmányait, hanem a tanári testület a tanév elején teendő pótlóvizsgálatra adott neki engedélyt. Tanulóink egészségi állapotát ez évben is dr. Goda Lipőt tiszti főorvos őrizte ellen. A kétizben megtartott szemvizsgálaton kívül az influenza járvány alkalmával is megvizsgálta összes tanulóinkat. Legnagyobb örömünkre a szemvizsgálat alkalmával fertőzött gyermeket nem talált. Ezenkívül is az egész tanév folyamán — úgy mint a múltban is — mindig készségesen és önzetlenül állt tanulóink rendelkezésére s nyújtott teljesen díjtalanul segélyt az ennyi tanuló közt mindig előforduló kisebb balesetek és rosszúllétek esetén, miért mindig csak a legnagyobb hálával gondolunk nemeslelkü személyére.
14. Hivatalos iskolalátogatásban ezen tanévben állami felsőbb hatóságaink részéről nem volt szerencsénk. A róni. kath. tanulók hittani
összefoglalóismétlésén résztvett Kreutzer Dezső c. kanonok, kerületi esperes, aki a tapasztalt szép eredmény felett tegteljesebb elismerését fejezte ki.
15. Az iskola és a tanárok szereplése. A tanári kar tagjai nemcsak az iskola falai között, hanem a társadalmi életben is szolgálják azokat a nemes ideálokat, amelyek a magyar kulturát és a nemzet fejlődését elősegílik. A város minden jótékony és kulturális egyesületének működő, részben vezető tagjai. Ketting Ferenc, mint a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Körnek karnagya, Parti Lajos, mint az Iparoskör énekkarának karnagya munkájukkal országos versenyeken is elismert babérokat arattak. Vánkos Jenő az evangelikus egyház énekkarának vezetője, Deák István a város cserkészéletének, Horváth Béla a város sportéletének egyik vezető tagja, Kiss Olga és Partiné Györké Mária a Szociális Misszió Társulat választmányi tagja. Az iskola elismerten kiváló énekkara a városi kulturegyesületek által rendezett ünnepélyeken ismételten nagyszerűen szerepelt.
Az iskola jótékonysága. Az irgalmas szivet, áldozatkészséget minden lehető alkalommal gyakoroltatjuk gyermekeinkkel. A gyermekek legnagyobb százaléka maga is szegény, mégis sokat tettünk ezen a téren. Deák István parancsnok vezetése mellett a cserkészek a városban két kocsira való használt ruhaneműt gyűjtöttek össze, Kiss Olga és Partiné Györké Mária irányítása mellett pedig maguk a gyermekek is nagyon sok ruhát adtak össze, amely ruhákat a Szociális Misszió Társulat a város szegényei között osztotta szét. A Misszió Társulat napközi otthona számára a gyermekek az idén is kézimunkákat, karácsonyi ajándékokat készítettek.
17. Iskolánk jótevői. Szorgalmas tanulóink jutalmazására iskolánk nemes lelkű jótevői ezidén is elküldték adományaikat és pedig: Gazdasági Takarékpénztár 15 P, Néptakarékpénztár 20 P, Nagykanizsai Takarékpénztár 20 P és a nagykanizsai 1. és 2. számú postahivatal 5 P-t. Ezen összegből a magyar könyvnap alkalmából 20 P értékben a nemzeti irodalom értékes müveiből 11 darab könyvet szereztünk be, hogy szorgalmas tanulóinknak ezáltal szép és örök emléket adjunk.
Jutalomkönyvet küldtek: Físchl cég 7 drb, Mair cég 2 drb és Schless Tetsvérek cég 5 drb könyvet.
A Kath. Keresztény Nőegylet 2 szegény tanuló tandijának fedezésére 20 P-t adományozott, az ev. nőegylet 1 szegény taniló isk. diját fedezte. A Szociális Missziótársulat 1 szegény tanulónak egész tanévben ingyen ebédet adott. A városi inségakcióban 2 tanuló a téli hónapokban ingyen ebédet kapott.
Fogadják e nemesszivü adakozók e helyen is hálás köszönetünket.
00 Jutalmazások. Iskolánk jótevői által rendelkezésünkre bocsátott adományokat a következő tanulók kapták: 10—10 P pénzjutalmat kapott: Levik József I. a., Horváth Imre I. b., Hajmássy Márton II. a., Frisko Imre 111. b, Tütő László III. b. oszt. t., 5 P-t kapott Sieger Lajos III. a. oszt. t.; könyvjutalmat kaptak: Gerencsér Gyula, Hegedűs István, Kollarics Lajos I. a., Büki István, Farkas Endre, Pintér János I. b., Bakó László, Káldi János, Táncos Ferenc II. a., Frühwirt Ferenc, Szmodics Ferenc II. b,, Domina Károly, Horváth János, Hegedűs Ferenc 111. a., Fartig Károly, Hautzinger Pál, Zuics István III. b., Benczek József, Horváth László, Tóth Ernő IV. a., Hegedűs Gyula, Horváth József (tölösí), Keszler Ferenc, Szakács József; a sportkör Hősök díját Simon Lajos IV. a., az önképzőköri jutalmat pedig Donát István, IV. a.
15
Horváth József (kanizsai) IV. h. és Jámbor József III. b. oszt. tanulók kapták.
Horváth József IV. b. oszt. tanuló, aki az Ifjú Polgárok Lapjában hirdetett „Arany János irodalmi pályázat"-on részt vett, dicsérő oklevelet és I. díjat, arany emlékérmet kapott.
18. Magánvizsgálatok. Magánvizsgálatokat e tanévben 3-szor tartottunk éspedig: szeptemberben vizsgázott 1, karácsonykor 5 és évvégén 10 tanuló, összesen 16 tanuló. Ezek közül 10 sikerrel vizsgázott, 4 javító vizsgálatott tehet,\\2 az osztályt ismételheti.
A szeptemberi magánvizsgálatnál az igazgató, a decemberinél dr. Vajdinger Gyula min. osztálytanácsos, a juniusi vizsgálaton pedig dr. vitéz Pethő Endre polgári iskolai tanár elnökölt.
A tanév befejezése. A tanévet június 13-ától 20-ig tartó, tervszerűen megállapított összefoglaló ismétlésekkel fejeztük be. Június 25-én hálaadó istentisztelet után záróünnepélyt tartottunk, melyen kiosztottuk a jutalmakat s utána a bizonyítványokat.
II. A tanári testület.
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Mely tantárgyakat tanította, melyik osztályban? Heti óraszám Mióta ennél az iskolánál összesen s hány éve ? " Jegyzet
1 Somogyi Imre igazgató nyelv., történettudomány 1932. november 1. óta nyugdíjazva
2 Bittera Béla megbizott igazgató mennyiségi., természetűid. számtan II. b, IV b. 7 1920 IX. 1. 36 Bútorzat és felszerelés őre Tanári könyvtár őre
3 Deák István rendes tanár nyelv., történettud, magyar I. a, II b, IV. a, IV. b. földrajz I.b, II. b ének I. a, II. b. 22 1919 X. 12 17 II. b) o. fónöke. cserkésztiszi, cserkészparancsnok
4 Fritz Celesztin rendes tanár mennyiségi., természettud. számtan I a. term.-rajz I. a-b, II. a-b. gazdaságtan I a. kézimunka I. b, II. b. 21 1932 1. 1. 21 7 1. a) o. főnöke
5 Horváth Béla óradíjas helyettes tanár Iöldrajz, term.-rajz, kémia, torna testgyakorlás I. a-b, II. a-b, III. a-b, IV. a-b. gazdaságtan IV. a-b. játék I-1V. 26 1928 IX. 26. A tanári testölet jegyzője tornafelszerdlés őre, sportkör vezetője
6 Kerezsy Géza rendes tanár földrajz, term.-rajz (középisk.) földrajz 1. a, IV. a, IV. b. történelem III. a, IV. a. gazd.,tan I. b, III. a, III. b. kézimunka II. a, III. a-b, IV. a-b. 22 1927 IX. 1. 8 IV. a) o. főnöke, a földrajzi és kézimunka szerek őre
7 Ketting Ferenc rendes tanár rajz, ének rajz I. a-b, II. a-b, III. a-b, IV. a-b, karének 24 1919 111. 24. 25 Rajzszertár őre
8 Kiss Olga rendes tanár nyelv,, történettud. német I. b. II. b, III. a, IV. b, iörténelem II. a. 11. b, III. b, IV. b. 22 1925 IX. 1. 16 IV. b) o. főnöke, történelmi felszerelés őre
9 Marinovics Alajos rendes tanár nyelv., történettud. magyar I. b, 11. a, III. a, III. b. földrajz III. a. kézimunka I. a. 22 1919 X. 9. 26 111. a) o. főnöke, az Önképzőkör tanárelnöke
10 Parti Lajos rendes tanár mennyiségt., természettud. számtan-I. b, III. b, IV. a egészségtan ÍV. a, ÍV. b. ének 1 b, 11. a, III. a, IV. a, IV. b. 20 1925 11. 1. 26 1. b) o. főnöke, ifj. könyvtár kezelője
11 Partlné Györké Mária rendes tanár mennyiségt., természettud. számtan 11. a, 111. a. vegytan IV. a, IV b. fizika 111. a, 111. b. gazdaságtan 11. a, 11. b. 22 1925 111. 1. 1922 1. 1. 22 11. a) o. főnöke, vegytani szereK őre
12 Vánkos Jenő rendes tanár nyelv., történettud. németi, a, 11. a, 111. b, lV.a. földrajz 11. b, 111 b. közgazd.-tan IV. a, IV. b. ének 111. b. 22 23 111. b) o. főnöke, a segélyzőkönyvtár kezelője, lfj. Vör. Ker. tanárelnöke
13 Ardai Simon óradíjas hitoktató izr. hittan 8
14 Gazdag Ferenc püspöki tan., hittanár róm. kat. hittan 16
15 Horváth Olivér evang. lelkész evang. hittan 2
16 Kádár Lajos ref. lelkész ref. hittan 2
1
Intézetünk nyugalomban étü igazgatói, tanárai (és azok lakása): Waligurszky Antal, Nagykanizsa, Németh Mihály, Nagykanizsa, Somogyi Imre, Nagykanizsa, Jelinek Márk, Nagykanizsa, Sauermann Mihály, Rákospalota. II. oszt. altiszt: Németh István.
III. Az iskola leltári tárgyainak gyarapodása
az 1932-33. tanévben.
E tanévben az iskola összes ingóságairól V. K. M. rendeletre új leltárat vettünk fel.
Leltározás eredménye:
2242 drb. vétel 1347 drb. ajándék 31.677-51 P értékben.
1932—33. tanévi beszerzések:
18 drb. vétel — — —_852\'IQ P értékben.
Állomány az 1932—33. tanév végén:
2260 drb. vétel 1347 drb. ajándék 32.529 61 P értékben.
IV. A rendes tanulók névjegyzéke és általános osztályzata.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Fritz Cölesztin.
Ágoston Ferenc J.ism. elégs. Krug József elégt.
Bakos Imre elégt. Kúszik István elégs.
Bor Lajos elégt. 25 Levik József jeles
Budai László Ferenc elégs. Mayerhofer Ottó elégt.
5 Czindrics Jenő elégs. Német István —
Deák József elégs. Németh József (kis) elégs.
Dömötör Imre Sándor elégs. Neusinger Ferenc elégs.
Felker János elégs. 30 Óvári József elégt. jó
Gerencsér Gyula jeles Pénzes Lajos
10 Gödinek József elégs. Quittner Miklós elégs.
Grünbaum György elégs. Ribner Sándor elégs.
Grünbaum József elégs. jó Sárecz Ferenc jó
Hegedűs István 35 Schlögl László kim.
Holczer Rikárd jó Szabó Sándor elégs.
15 Horváth Gyula jó Szattler András elégs.
Horváth István jó Tóth József elégs.
Horváth Lajos elégt. Unger József jó
Keszey Sándor János elégs. 40 Vadász Gyula kim. —
Koncz Illés kim. — Vajda Károly jó
20 Kollarics Lajos jó Virovecz János elégs.
Korontos János elégt. Wöller Sándor elégs.
Kovács József elégs. Zadravecz László jó
Összesen 44.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Parti Lajos.
Ács József jó 15 Horváth János jó
Baksa Béla kim. Horváth Lajos elégt.
Beleznay Lajos elégs. Keller István elégt.
Bődör József elégt. Kisgergely Péter jó
5 Büki István jó Kiss László elégs.
Dencs György elégs. 20 Komondy Gyula elégs.
Döme János elégs. Komondy Lajos jó
Farkas Endre jó Kosztrics István elégs.
Ferencz József Gyula elégs. Kovacsics László jó
10 Gödinek László kim. — Kovács Gyula elégs.
Hegedűs József jó 25 Kulcsár József elégt.
Horváth Imre lh. elégt. Lakatos Géza ism. elégs.
Horváth Imre Ferenc jeles Lázár Vendel elégt.
Horváth Ferenc elégs. Lőrincz Lajos elégs.
Í9
Összesen 53.
n. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Parti Lajosné.
Összesen 52.
Mayerhoffer László jó Simon Károly elégs.
30 Márkus Jenő elégs. Steinauer László elégt.
Meiszterics János jó Szabó Ferenc jó
Mihalecz József elégt. 45 Szomolányi József
Molnár Gyula elégs. Takács László elégt.
Pecsics László elégs. jó Tánczos László elégt.
35 Pintér János Tóth János elégs.
Polcz István elégs. Tóth Lajos elégt.
Pós Jenő elégs. 50 Turkoly Miklós elégs.
Rajcs József elégs. Unger József jó
Rémai László kim. — Veiland István elégt.
40 Sasvár Gyula elégt. Vlassits Károly elégs.
Sifter József elégt.
Anlauí Péter elégs. Kluger József elégs.
Auer Mátyás elégs. Kovács László jó
Bakó László jó Lakatos József elégs.
Balázs János elégt. 30 Mandler László jó
5 Balog György elégt. Molnár Kálmán elégs.
Baranyai Péter elégs. Nagy Zoltán Győző elégs.
Berghoffer Gyula kim. — Neusinger Béla elégs.
Bereczki Sándor jó Németh István elégs.
Bedő Ferenc elégs. 35 Németh Lajos elégs.
10 Bodó István kim. — Novotni Géza György elégt.
Bogdán Gyula elégt. Penzár László kim. — .
Bozzai István elégt. Reisz György elégt.
Csóri István elégt. Skopál István elégs.
Felker László elégs. Schluitner József jó
15 Fülöp Lajos elégt. 40 Szabadi István jó
Garai Árpád jó Szarj as Ferenc jó
Gáspár Lajos elégs. Szentiványi Árpád jó
Gyöngy Géza elégt. Tánczenberger Sándor elégs.
Hajmási Márton jeles Tánczos Ferenc jó
20 Hauk János kim. — 45 Tánczos József elégs.
Horváth Ferenc elégs. Tátrai László elégs.
Horváth István kim. — Thumerer Mihály jói
Horváth József elégs. Varga Ferenc elégs.
Kanizsai László elégs. jó Wilcsek Lajos elégs.
25 Káldi János 50 Winhoffer István elégt.
Kiss Ferenc elégs. Zábráki Jenő kim. —
20
H. B) OSZTÁLY
Osztályfőnök: Deák István.
Antal Jenő elégs. Kele József elégs.
Ács József elégs. Kukola Ferenc elégs. jó
Bakó Gyula elégs. Kúszik Mihály ism.
Balogh József elégs. 30 Lehel László elégs.
5 Bergmann István elégs. Lukács István elégs.
Bognár József jó Mikó Imre elégs.
Böjti Ferenc elégs. Mózsi György elégs.
Csányi Jenő elégs. Nagy Gyula István jó
Csuti István jó 35 Németh István kim. —
lü Deák Ferenc elégs. Németh István jó
Faics Tibor elégs. Németh János elégs.
Frűhwirth Ferenc jó Oláh László elégt.
Gasparics Lajos jó Ohidy István Jenő elégs.
Gerócs István jó 40 Pap János elégt.
15 Gödri József jó Péter György József elégt.
Gyöngy József ism. jó Pintér István kim. —
Hajdú Ferenc jó Prastyik Károly elégt.
Harangozó György kim. —i Szarka János elégs.
Hoffer Ferenc elégs. 45 Szedonya Lajos elégs.
20 Hollósi János elégt. Szmodics Ferenc jó
Horváth Ferenc gelsei elégs. Szőke Lajos ism. elégs.
Horváth Ferenc elégt. Tófej ü László elégs.
Horváth Imre János elégs. Varga Gyula elégs.
Horváth Károly elégt. 50 Weisz Ferenc elégs.
25 Jakab Károly meghalt — Zuics János jó
Kapcsándi Mihály elégs.
Összesen 51.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Marinovics Alajos.
Abramovics László elégs. elégs. 15 Hiedl Ferenc elégt.
Altman József Hirt Ferenc elégs.
Bedő József ismétlő elégs. Horváth Ferenc elégs. jó
Bekő József elégs. Horváth János
5 Biczó Ferenc elégs. Horváth József elégs.
Borbély Imre elégt. 20 Kalinics Sándor elégs.
Csire István elégs. Kalmár Lajos elégt.
Csóka János elégs. jó Karakai István elégs..
Domina Károly Kiss Lajos elégt.
10 Feiler István elégs. Kocsis István elégt.
Hahn József László elégs. 25 Kovács Kálmán elégs.
Hardi József elégt. Krakovics Sándor elégt.
Heckenberger István elégs. Magyar Miklós elégt.
Hegedűs Ferenc jó Major Gyula elégs.


21
Paier Ignác elégs. Szerecz Lajos jó
30 Palkovics Géza elégs. 40 Szukics Géza elégt.
Pataky Lajos elégs. Tomasits Ferenc elégt.
Poszovecz János kim. — Tóth Pál elégt.
Rohs Zoltán elégt. Tulezi László elégt.
Schlesinger László elégs. Varga József ismétlő elégt.
35 Sieger Lajos jó 45 Varga György kim. —
Simon Nándor elégs. Weisz Andor jó
Sipos Lajos elégt. Weisz Imre ismétlő elégs.
Szalay László elégs. Welisch László elégs.
Összesen 48.
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Andri György jó Kocsis Géza elégt.
Babos Gyula elégs. Ligeti Gyula jó
Cziráki József jó Magyar Antal elégs.
Dervalics István eiégt. jó 30 Mayerhofer Emil elégs.
5 Fartig Károly Miklics György elégs.
Friskó Imre jeles jó Miilei Ferenc elégs.
Gerencsér István Mózsi Ferenc elégs.
Göndics István jó Németh Pál elégs.
Hajmási István elégs. 35 Oparnicza Sándor elégt.
10 Hajmássy József elégs. Parragi László ism. elégs.
Hautzinger Pál jó Salamon Ferenc ism. elégs.
Heffer István elégs. Sasvár József elégt.
Hegedűs Károly elégs. Seres László elégt.
Heringh Lajos elégs. 40 Sgánetz János elégs.
15 Horváth Ferenc elégt. Soós Imre jó
Horváth Géza elégt. Szilágyi Gyula elégt.
Horváth Jenő elégt. Szomolányi Kár oly kim. —
Horváth József, Lajos fia elégs. Szűcs István elégt.
Horváth József, János fia elégt. 45 Takács Ferenc kim. —
20 Horváth József, Géza fiai m. elégs. Talabér András elégt.
Imrei László elégs. Tálosi Ferenc elégs.
Jankovics Károly elégt. Tóth Ferenc elégs.
Jámbor József jó Tőke János jó
Kálovics Ferenc elégs. 50 Tiitö László jeles
25 Kárpáti József elégs. Zuics István jó
Kollár Sándor elégs.
Összesen 51.
IV. A) OSZTÁLV.
Osztályfőnök\'. Kerezsy Géza.
Almásy Gyula jó Kis László elégs.
Baj István elégs. Koch János elégs.
Baranyai Győző kim. — Laky Ferenc elégt.
Bánóczy László elégs. 25 Lieb Gyula elégs.
5 Benczek József elégs. Molnár János elégs.
Borsos Ferenc elégt. Nagy József elégs.
Bunczom Imre elégs. Nyírő László elégs.
Csányi Imre elégs. Pulai József elégs.
Csizmadia János jó jó 30 Rihó József elégs.
lü Dónat István Salamon József elégt. jó
Furmen Jenő elégs. Simon Lajos
Gubics Gyula elégs. Steiner István elégs.
Guczogi Ferenc elégs. Szabó László elégs.
Harcz Lajos jó 35 Szakonyi István elégs.
15 Heltay Miklós jó Szakonyi József elégs.
Horváth József elégs. Tiszai János jó
Horváth Károly elégs. Tóth Alajos elégs.
Horváth László jó Tóth Ernő jó
Jaberics Imre elégs. 40 Tóth Károly elégt.
20 Kaszás László elégt. Wachsler Tibor elégs.
Kiss Géza elégt.
Összesen 41.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Baj István jó Kovacsics Vilmos kim.
Bedenek György elégs. Kovács Károly jó
Biliege János jó 25 Kovács Sándor jó
Bogdán Gyula elégt. Kövesi József elégs.
5 Bődör Zoltán elégt. Kremsner Gáspár elégs.
Czoller István elégs. Laky Imre elégt.
Czulek István elégs. Nagy János jó
Csanádi Antal elégs. 30 Nagy Lajos jó
Felde János elégt. Németh Ferenc elégs.
10 Gábor László elégs. Németh Károly jó
Harsányi Miklós kim. — Nóvák Sándor jó
Hegedűs Gyula jó Paragi István elégs.
Horváth Ferenc elégs. 35 Somogyi Lajos elégs.
Horváth József, Ferenc fia jó Süslecz Gyula elégs. jó
15 Horváth József, kanizsai elégs. jó Szakács József
Horváth József, tölösi Tadler Mihály elégs. jó
Horváth Lajos elégs. Tavaszi Béla
lfcsics Ferenc elégs. 40 Temesvári Károly elégs.
Jakabfi Ferenc jó Varga István elégs.
20 Kelemen Ferenc elégt. Varga József elégs.
Kerekes Béla elégt. Vidovics Károly elégs.
Keszler Ferenc jeles
Összesen 43.
23
V, Statisztikai kimutatás
A) a rendes tanulók létszámáról
Sorszám 1 ! Osztályok Összesen
C i m 1 I il 11 III III IV IV
a) b) a) b) a> b? a) b)
1 Beiratkozott ........................... 44 53 52 51 48 51 41 43 383
Kimaradt ........................ -..... 4 4 6 3 2 3 1 2 35
2 Meghalt ..* ___ t.. — — 1 — — — — 1 357
A tanév végéig járt .................. — 40 49 46 47 46 48 40 41
Helybeli ........................ 35 35 28 34 32 32 29 26 251
végéig járt Zalamegyei ...... ... ...... — ••■ 3 8 5 7 8 13 8 7 59
tanulók Más megyebeli .................. 2 6 13 6 6 3 3 y 4b
közül Szülője elcsatolt területen lakik ...... — — — — — — i 1
Róm. kat ... ... .................. 30 49 41 47 35 48 35 41 326
Vallás Református ............... ... ... 2 — — — 1 — 1 — 4!
4 szerint Ag. h. ev......................... 2 — 1 — 3 — 1 — 7
Izraelita ........................ 6 — 4 — 7 — 3 — 20
Anyanyelv Magyar ......... — ............ 40 49 46 47 46 48 40 41 357
szerint Német ........................ 1 — — — — — — — — -
1922. évben született ......... .. 11 18 29
1921. „ „ ............... 14 19 16 18 — ■— — — 67
1920. „ „ ............... 12 10 19 21 22 18 — — 102
Kor 1919. „ „ ............... 3 2 10 7 16 19 15 12 84
r b szerint 1918..... ............... — — 1 1 7 10 11 16 46
1917. „ „ ............... — — — — 1 — 8 8 17
1916. „ „ ............... — — — — — 1 5 4 10
1915. „ „ ............... 1 1 2
Az osztályt sikerrel végezte ......... 33 35 36 40 31 35 34 35 279
- A tanulás Javitó vizsgálatot tehet ............ 5 7 6 5 11 9 5 6 54
7 eredménye Az osztályt ismételheti ............ 2 7 4 2 4 3 1 — 231
Nem osztályoztatott ............... 1 1
Mulasz- Igazolt óramulasztások száma......... 1234 1618 1491 1418 18 ÖT 1928 2288 2846 13900
0 tások Igazolatlan óramulasztások száma...... 4 — — — 14 — 1 — 19
Kisbirtokos, bérlő.................. — 2 — 4 1 5 4 4 20
Kisbirtokos, napszámos ............ — 2 1 — — — — — 3
Egyéb önálló őstermelő ...... ... ... 3 — 1 — 1 — — — b
Gazdasági tisztviselő............... — ■— — — — — — 1 1
Gazdasági segédszemély ... ......... — 6 — — 1 2 — 3 12!
Földművelési napszámos ...... ... ... 1 — 4 1 — — ■— — b
Kisiparos........................ 12 10 11 10 11 5 6 2 67
Ipari segédmunkás ............... 9 5 5 3 — 4 — 3 29
Ipari napszámos .................. — — — — — 1 — — 1
Kiskereskedő..................... 2 2 1 1 4 4 4 1 19
Kereskedelmi tisztviselő ............ — — — — — — 1 — 1
Aszülők Közlekedési kisvállalkozó............ — — — 2 — — 1 — 3
9 foglalko- Közlekedési tisztviselő ............ 1 1 — — — — — — 2
Közlekedési segédtiszt, altiszt......... 5 6 3 10 12 8 5 11 62
zása Közlekedési napszámos ............ — — 1 — — 2 — — 3!
szerint Köztisztviselő..................... — — 1 — 2 1 1 ■— 5
Pap, tanár, tanitó.................. — 2 1 — — 1 — — 4
Másféle értelmiség ............... -
Közhivatalokban alkalmazott altiszt ... 1 2 4 6 2 1 2 2: 20
Katonatiszt, tisztviselő............... — — — — — 1 _I 1
Katona altiszt ...... ... ......... 4 — 2 1 — 3 1 - 11
Nyugdíjas köztisztviselő ............ — 1 — — — — 1 - 2
Egyéb nyugdijas tisztviselő (ipari, keresk.) — — 3 — 8 — — - 11
Nyugdíjas altiszt, szolga ............ 1 5 5 6 ■— 10 8 l\'2i 47
Különböző napszámos............... — 2 3 — — 1 — — 6
■ Házi cseléd ..................... 1 — — 1 — — ■— — 2
Egyéb és ismeretlen foglalkozású...... 1 — 2 4 — 5 2; 14
Összesen 40 49 46 47 ! 46 48 40l 4111 357
B) Kimutatás a tanulmányi eredményről.
Osztályok I. A) I. B) II. A) II. B) III. A) III. B) IV. A) IV. B) Összesen
Osztályzatot nyert tanulók száma 40 49 46 47 46 48 40 41 357
Eló\'menetel Általános jeles ......... jó............ „ elégséges...... Javíthat .......- ... Az osztályt ismételheti ... 2 10 21 5 2 1 12 22 7 7 1 12 23 6 4 13 27 5 2 6 25 11 4 2 11 23 9 3 9 25 5 1 1 13 21 6 7 86 187 54 23
Magaviselet Példás ... ... ......... Jó ......... ... ... ... Tűrhető............... 34 5 1 38 10 1 36 10 37 10 20 25 1 38 9 1 25 15 37 4 265 88 4
Tanulásbeli eredmény Jeles Jó Elégséges Elégtelen Jeles Jó Elégséges Elégtelen Jeles Jó Elégséges Elégtelen Jeles I Jó ¡Elégséges Elégtelen Jeles I Jó Elégséges Elégtelen Jeles I Jó j Elégséges Elégtelen Jeles | Jó Elégséges I Elégtelen I Jeles Jó 1 Elégséges Elégtelen
Vallástan............ ... Magyar nyelv...... ... ...... Német nyelv ... — .......... Történelem — ■ •• ......... Földrajz .................. Mennyiségtan............ ... Természetrajz...... ... ... ... Vegytan ......... ... ... ... Természettan............... Egészségtan ............... Közgazdaságtan ............ Mezőgazdaságtan............ Ének ... .................. Rajz ............... ... ... Testgyakorlás... ......... Kézimunka ... ............ 10 4 2 4 5 7 10 5 1 2 10 22 8 11 11 12 23 22 16 17 12 20 8 26 24 24 19 10 8 19 20 24 10 2 3 1 4 _ 2 fm2 16 4 3 3 7 7 6 3 6 11 19 8 14 14 14 22 24 25 15 17 14 14 28 29 26 22 19 18 18 29 22 24 9 6 6, 10 1 Í. fm4 10 1 3 3 3 3 4 10 4 12 11 18 14 14 14 17 11 24 20 16 12 5 16 18 26 27 29 2i 29 18 21 20 30 23 19 6 4 5 3 1 1 M 7 1 1 3 1 2 6 6 2 17 10 18 15 9 18 12 13 21 23 25 13 12 22 22 27 32 28 31 30 24 18 16 31 17 14 4 6 1 3 1 Imi 1 8 1 4 1 1 8 10 2 7 16 18 6 7 11 10 8 11 27 21 16 10 15 20 33 33 25 29 31 35 11 15 27 25 13 6 6 6 6 6 1 Im4 2 7 2 2 4 4 2 9 15 6 7 17 17 9 10 15 13 13 13 30 28 16 10 15 24 33 32 30 30 23 31 8 5 24 27 12 6 4 1 1 8 2 1 2 M 4 2 2 4 6 1 2 4 2 5 26 3 17 8 8 8 13 16 7 15 14 15 18 6 15 16 25 25 30 22 17 29 23 21 22 17 8 22 6 5 5 2 1 1 3 1 1 1 16 2 1 6 9 2 2 11 5 9 31 2 12 19 15 16 11 19 18 13 16 15 11 16 3 22 10 18 10 19 29 16 13 22 23 15 25 16 7 16 15 4 4 1 4 1 fra4
Osszeson 60114192 14 66 186 249 38 64 181 27l|26j 56 20l|290 17 58 160 297 .37 75 189 219 33 74 159 267 20 127 203730 14I
25
VI. Tájékoztató az 1833/34. tanévre.
A beiratásokat junius 26. és 27.-én tartjuk. Itt is figyelmeztetem azokat a helybelieket, akik gyermekeiket az I. osztályba óhajtják beíratni, hogy a fenti napokon feltétlen jelentkezzenek, mert a szeptember 7. és 9.-én tartandó beiratások alkalmával már csak férőhelyhez képest veszünk fel növendékeket.
Szeptember 6-án tartjuk a javító-, pótló-felvételi- és tantervkülönbözeti vizsgálatokat, melyekre julius 15.-ig kell jelentkezni az igazgatónál.
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 10.-én 8 órakor lesz, melyre minden tanuló köteles megjelenni.
Fizetendő dijak és kedvezmények.
Beíráskor minden tanuló felvételi díj címén 2*50 P-t, egyéb járulékok dimén 170 P-t, tehát összesen 4\'20 P-t fizet.
Tandíj: A tandíj és fenntartási dij együttes összege évi 48 P.
Tandíjkedvezmény: Megfelelő magaviseletű és előmenetelü szegény tanulók ráutaltságukhoz mérten kedvezményben részesülhetnek és pedig jeles tanulók teljes mentességben, vagy csak évi 8 P, jó tanulók évi 16 illetve 24 P, elégséges osztályzatuak 32 illetve 40 P kedvezményes dij fizetésére kaphatnak kedvezményt.
A díjkedvezményt szabályszerű (bélyegmentes) folyamodási. nyomtatványon kell szeptember 15.-ig kérni.
A tandíj befizetése. Ugy a teljes, mint a kedvezményes tandijat a tanulók nyolc egyenlő részletben (október—május hónapok 5. napjáig) tartoznak az iskolában kapott postatakarékpénztári befizető lapok utján befizetni (tehát nem az igazgatónál). Azt a tanulót, aki diját az egyes esedékességekkor — egyszeri záros határidőhöz kötött figyelmeztetés dacára — nem fizette be, az igazgató a tanulók közül haladéktalanul törölni köteles.
Hadiárvák és hadig yámoltak, ha jeles vagy legalább jó tanulmányi előmenetelüek, sem felvételi díjat, sem egyéb járulékot, sem tandijat nem fizetnek; igényjogosultságukat az 1933. évi VII. t.-c. értelmében igazolni tartoznak.
VII. Tantervkülönbözeti vizsgálat.
Azok a tanulók, akik az elemi isk. V. vagy VI. osztályának si keres elvégzése után a polgári iskola II. (esetleg III.) osztályában, avagy !a gimnázium, reáliskola vagy reálgimnázium alsóbb osztályából a polgári iskola (megfelelő felsőbb osztályába óhajtanak átlépni, tantervkülönbözeti vizsgálatot tartoznak tenni. Ezen vizsgálat engedélyezéséért julius 15-te elölt kell folyamodni, melyre nézve az igazgató az érdeklődőknek felvilágosítás1: ad. Vizsgadíj 20 P. (A vizsgálat tárgyát és anyagát lásd a VIII. pontnál^
VIII. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga
a polgári fiúiskolába való átlépés esetén.
Az iskola és osztály, amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola ■ V.-Vl. 11. Magyar Német Számt.-mértan 1. oszt. tananyagából
VI. 111. Magyar Német Számt.-mértan Történelem I. és 11. oszt. tananyagából II. o. ta.-ból
Gimnázium 1. 11. Német ) , . sssr* 1 »Tx,,ínl, ,\',„ íj,.(i,,■ Idegen világeészbeli emlősök- Madarak (házi szárnyasok kivé- ixioveny- es anattan. telé(El) HMki kélélt5ski halak
11. 111. Német | 11. o. tan-Töríénelem J anyaga Mezőgazdasági. 1 1. és 11. oszt. Kézimunka 1 tananyaga
111. IV. Német1" > 111 0 tíin" Énelf I an^a Történelem 11. o. tananyaga Mezőgazdaságt, 1 1., 11., 111. o. Kézimunka / tananyaga
Reálgimnázium vagy reáliskola 1. 11. Mezőgazdasági. \\ 1. oszt. tan. Kézimunka / anyagából NTMirán-i. ád állotton • idegen v\'iiágrészbeli emlősök. Madarak (házi szárnyasok kivé-moveny- es anattan. telével) Hüllők, kéhM, halak-
11: 111. Történetem II. o. tan.-ból Mezőgazdaságt. * 1., 11. o. tan-Kézimunka / anyagából
111. IV. Magyar \\ 111. oszt. Ének / tananyaga Történelem 11. o. tananyaga Mezőgazdaságt. ^ 1., 11., 111. o. Kézimunka / tananyaga
1
Megjegyzés: A gimnáziumban a németet a II. osztálytól tanulják, azért a gimnáziumból a polgári iskolába átlépőknek az előző osztály anyagából vizsgázniok kell\' — Ének a középiskolák 111. osztályában nem kötelező, azért kell a IV. osztályba lépőknek vizsgázni.
27
IX. Tájékoztató a magántanulóknak.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van; szeptember első napjaiban ¡is, de ekkor kizárólag azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók kívánják folytatni.
Magánvizsgálati engedélyért a buidapestí tankerület polgári iskoláinak királyi főigazgatójához Budapest kell folyamadni, és a kérvényt 1 pengő 50 fillér kérvénykezelési dij készpénz lefizetése mellet L az iskola igazgatójánál kelt benyújtani, még pedig július 15-ike, október 1-je tvagv április l-je előtt. A később érkező, vagy közvetlenül a kir. főigazgató úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A 15 évnél idősebb, vagy az elemi isk. VI. osztályát sikerrel végzielí magántanulók a kii-, főigazgató Úrtól engedélvt nyerhetnek arra. hogy a polg-isk. I. oszt. tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról is.
A tanköteles korban tevő tanulóknál a 2 P okmány bélyeggel ellátóit folyamodvány mellékletei:
aj a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
/>■ legutolsó iskolai bizonyitvánv. (ha a tanuló ismétlő, akkor az előző osztájy bizonyítványa is).
n) a lakóhely elöljárósága által kiállított, hív. iktatószámmal is ellátóit bizonyítvány arról, hogy a tanuló mióta lakik a községben, a tanulónak szülei (gyámja) mivel foglalkoznak, s a gyermek szülői gondozás alalt áll, nyilvános tanintézetbe nem jár.
a ) ha a tanulásban megszakítás van, igazolandó, hogy ezen idő alatt a gyermek mivel foglalkozott.
A 15 évnél idősebb folyamodó mellékeljen:
aj születési anyakönyvi kivonatot,
b) legutóbbi iskolai bizonyítványt,
c) előljárósági bizonyítványt lakóhelyéről, illetőleg arról, hogy legalább hat hónapja lakik a községben, ahonnan folyamodik.
d) szabályszerűen kiállított bizonyítványt arról, hogy az iskola elhagyása óta a folyamodás beadásáig hol és mivel foglalkozott, mi a jelenlegi foglalkozása,
e) hatósági bizonyítványt erkölcsi magaviseletéről.
Ha a kérvény mellett szegénységi bizonyítvány vau, akkor bélyeg-mentes, de ha csak vagyontalansági bizonyítvány csatoltatnék, akkor nem csak a kérvényre keU 2 jJlengős okmánybélyeg, hanem az összes mellékletek is a szabályszerű bélyeggel látandók el. A különben bélyegmentes okmányokra 20 filléres mellékleti bélyeg ragasztandó.
A közhivatalokban alkalmazott folyamodók kérvényeiket csak felettes hatóságuk utján juttathatják az iskola igazgatójához.
Az államvasuti alkalmazottak az üzletvezetőség hozzájárulásával folyamodhatnak, kérvényeiket szintén az igazgatósághoz kell beadni.
28
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag azt is igazolni kelt, hogy lakóhelye a megyebeli polgári iskolától messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg.
A vizsgálat írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli a szóbeli vizsgálat előtt rendszerint 4—5 nappal, két délelőtt tartatik. Az a magántanuló, akinek kettőnél több írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasittalik.
Ha a magántanulónak javitóvizsgálatot kell tenni, ebbeli szándékát a tanári testülethez intézett kérvényben terjeszti elő, még pedig a vizsgálat után 30 napon belül. Ezen beadványhoz kell mellékelni az iskolai bizonyítványát is. A javitóvizsgálat rendes körülmények közöLt a legközelebbi magánvizsgálat alkalmával (karácsonykor vagy a tanév végén) tartatik meg.
A vizsgadíj 98.70 P, mely az Írásbeli vizsgálat megkezdése előtt lefizetendő.
Különösen jegyezzék meg a magántanulók a következőket:
A magántanuló lelkészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget teli.
Minden magántanuló köteles az írásbeli vizsgálat megkezdés\'; elölt szabályszerű kimutatást beadni a magyar nyelvből és német nyelvből feldolgozott ¡olvasmányokból és könyvnélkül megtanult költeményekről. Külön félium legyen a miagyiarnyslv\'i és külön félivin a németnyelvi kimutatás. Ha a kimutatás nem megfelelő, illetőleg nem kielégítő, akkor a tanuló nem tehet magánvizsgálatot.
Az előirt követelmény a következő:
/. A magyar nyelvből.
Az I. és II. osztályos magántanulóktól megkövetelendő a tankönyvben levő különböző olvasmányok közül legalább 25-nek a tartalma, melyet röviden és szabatosan kell elmondani.
Könyv nélkül legalább 12 költeményt, köztük a Himnusz és a: Szózat is.
A III. osztályosok tanuljanak meg a stilisztikából legalább 15 olvasmányt, és a Toldi tartalmát egészen. Ezen kivid Jókaitól: A nagyenyedi-két fűzfa, Kedves atyafiak, Kisfaludi Károlytól: Mátyás diák, Mikszáthtól: A néhai bárány, A kis csizmák, A ló, bárány és a nyúl.
Könyv ¡nélkül legalább 12 költemény, köztük legyen a Toldi I. és IV. éneke, Himnusz, Szózat, Nemzeti dal.
A IV. osztályosoknak elő van irva 10—12 különböző fajú olvasmány tartalma és 16—18 különböző fajú költemény könyv nélkül.
II. A német nyelvből fel kell dolgozni minden egyes osztályban lehetőleg ugyanazokat a gyakorlatokat és olvasmányokat, ¡amelyeket a rendes tanulók is feldolgoznak. Könyv nélkül meg kell tanulni az I. és II. osztályban 3—4 verset, a III. és IV. osztályban 5 verset.
III. Meajegyzendő méq: Nemcsak a szabadkézi, hanem a mértani rajzból is kell készülni. A díszítő írás is gyakorlandó. A lő évnél nem idősebb tanulók minden tantárgyból kötelesek vizsgázni, az ének elméleti része is követelendő tőlük. — Kézimunka alól csak a 18. életévet betöltöttek menthetők fel. — A leventekötelesek tornából is vizsgáznak. A IV. osztályosok a könyvvitelt az üzletieseményeknek megfelelő nyomtatványon gyakorolják. Fontos a helijesirás.
29
X. A vonattal bejáró tanulók figyelmébe!
Középfokú iskolák vasúton bejáró tanulóinak utazás közben tanúsított magaviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel. Abból a célból, hogy ezeknek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvassék, és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató, a vasúton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletet adott ki, amelyből szükségesnek tartom a következőket közölni:
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanulót, hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi, erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással vau ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy sem gondoskodhatnának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Eziek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nem haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a Kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorokban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendeli tanuló vezetése alatt. .
4. A bejáró tanulók kötelesek a vasút igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott »tanulókoosiban« vagy »tanulószakaszban« utazni. Ha valamely \'vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybevenni. — Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy inas felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsejáték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepjszkitása, étel-és egyéb hulladékok elszórájsa, a folyosókon való tartózkodás, futkározás, valamint a mozgásban levő vonatról való leugrás vagy arra való felugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló őrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tauulót az iskola igazgatójánál feljelenteni. Az olyan tanulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolt panasz, a »tanuló-igazolványt« meg kell vonni. Az ilyen tanulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pieclig az iskolából kivenni.
7. Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt tanulókocsiban, akkor a vonatkísérő kalauz joga és kötelessége őt erre felszólítani, szükség esetén tanulóigazolványának elkobzásával a legközelebbi állomás főnökénél — a fegyelmi eljárás megindítása végett — bejelenteni.
XI. Az 1933 -34. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Vallástanok: Róni. kath.: Nagyobb katekizmus.
„ ,. Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Farkas B.: Az ó- és újszövetségi kijelentés.
Evang.: Bereczky S.: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther M. kiskátéja. Izr.: Gömöri Ármin: A Zsidók története.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész. Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára.
Magyar nyelvtan „ „ „ „
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben I. Karl-Prochaska: Földrajz I. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I. Stéger-Tix: Számtan és mértan I. Greguss P.: Az állatok és növények életmódja 1. -Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek 1. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Mint az I. osztályban.
Ág. h.. ev.: Mint az I. osztályban. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben II. Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz I. Karl-Prochaska: Földrajz II. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Számtan és mértan. Greguss: Az állatok és növények életmódja II. Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek. II. Tiboldi: Módszeres énekiskola II. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
III. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ ,, Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Dr. Patay P.: Keresztyén egyháztörténet.
Evang.: Bereczky S.: A keresztyén egyház rövid tört. Izr.: Bernstein B.: Zsidó vallástan.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész.
31
Gyulai-Gyurjács: Stilisztika és olvasókönyv. Magyar helyeírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára,
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Mennyiségtan a polg isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ismeretek III. Tiboldi: Módszeres énektan III.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Egyháztörténelem.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Pataky: Mint a III. osztályban. Evang: Mint a III. osztályban.
Izr.: Mint a III. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Költészettan a polgári fiúisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Schule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós :_ Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet- és egészségtani ismeretek a polg. fiúisk. IV. o
Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ism. IV.
Tiboldi: Módszeres énekiskola IV.
Magyar helyesírási szabálya. Hivatalos kiadás.
Tartalomjegyzék.
Oldal
Somogyi Imre......................................................3
I. Az 1932—33. iskolai év története ........................4
II. A tanári testület névjegyzéke és munkaköre ... 16
III. Szertárak gyarapodása ....................................17
IV. A rendes tanulók névjegyzéke..............................18
V. Statisztikai kimutatás
a) a rendes tanulók létszámáról ..........- 23
b) a tanulmányi eredményről..............................24
VI. A jövő iskolai évre való értesítés........................25
VII. Tantervkülönbözeti vizsgálatok..............................25
VIII. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tárgya és anyaga 26
IX. Tájékoztató a magántanulóknak ........................27
X. A vonatta] bejáró tanulók figyelmébe ... ... ... 29
XI. Az 1933—34. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke............................................................30
(fá vs
10

Insert failed. Could not insert session data.