Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.25 MB
2018-11-08 09:29:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
389
1129
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
1933-1934. tanévi
értesítője
az iskola LXII. évéről.
Szerkesztette: Bittera Béla igazgató
Nagykanizsa, 1934.
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
60833

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
1933—1934. TANÉVI
ÉRTESÍTŐJE
AZ ISKOLA LXII. ÉVÉRŐL.
SZERKESZTETTE :
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1934.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ALLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
1933—1934. TANÉVI
ÉRTESÍTŐJE
AZ ISKOLA LXII. ÉVÉRŐL.
SZERKESZTETTE :
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1934.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA S0833
REV 98
RBV 2010
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában. Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország fel támadásában.
Amen !
/Jirv . \'VV
Iskolánk tanulóinak létszámviszonyai.
A mi iskolánk egyike hazánk legrégibb, vidéki polgári fiúiskoláinak.
Egy-egy ilyen iskola történetének, vagy múltja egyik tényezőjének -jelei esetten tanulói létszámviszonyainak tanulmányozása a magyar polgári iskolai eszme teljes fejlődését elénk tárja.
Iskolánk életének szivlüktetését adja a mellékelt grafikus ábrázolás, hol a tanulói létszámváltozást feltüntető görbék a messze múltból a szebb jö\'.endő reményteljes, bizakodó világába vezetnek.
A grafikus görbékben feldolgozott számadatok háttereként «Értesitö»-ink feljegyzései alapján, évtizedes csoportosításban a következő gondolatokat illeszthetjük be.
Az első évtized a kezdet nehézségei, az iskola népszerűvé válhatása, az ismeretlenhez fűződő előítélet harcával, a haladó kor és a maradiság küzdelmével stb. telik el. A görbék haladása éppen az előbbi megállapítás nyomatékos kifejezése miatt nem tükrözi eléggé a védtörvénynek a polg. iskolákra kedvező ; a szakiskolákba való átlépés, a tekintélyes életpályák megnyitásának stb. üditő hatását, sőt ezek ellenére hanyatló irányt mutat, mintha a gazdasági élet parancsszavára tenné azt és ez így van, mert pl. 1876777-ben 21 tanuló marad ki részben anyagi nehézségek miatt. Ugyancsak a nehéz gazdasági helyzetben talál magyarázatot az egyes tanévek létszámának osztályonkénti egészségtelen eloszlása is, mely pl. 1878/79-ben így alakul : I. oszt. 46, II. oszt. 28, III. oszt. 26, IV. oszt- 14, V. oszt 7 és VI. oszt 9- A benépesülés torz adatai a szülök fogyatékos anyagi ereje mellett az iskoláztatási türelem fogyatékosságának is bizonyítékai.
A következő tíz esztendő úgyszólván vízszintes bevezető része megerősíti az előző szakasz kedvezőtlen megállapításait. Iskolánk 1885/86-ban még mindig «uj intézmény» jelzőt kap, de az 1887/88. évi összehasonlítás «az összes vidéki jiolg. iskolák között a leglátogatottabbak kö(zé» sorolja. Ezen örvendetes tény a VI. oszt. néptelenség miatti szüneteltetése ellenére lendületet ad a további létszámemelkedéshez, mert 1890 91-ben közel 15 százalékos szaporodás ¡mutatkozik, ami sajnos nem tudható be az egészséges fejlődés jelének, mert az az I. osztályra esik s annak létszámát a törvényes határon felül 50 százalékkal emeli. A bizonyítványt nyert tanulók 1890/91. tanévi osztályok szerinti elrendeződése a következő : I. oszt- 67, II. oszt. 33, III. oszt. 32, IV. oszt. 13, V. oszt. 9, VI. oszt. 5. A következő tanévben miniszteri engedéllyel alkalmazott az elemi iskolából való átlépést szabályozó szelekció után már csak 5 százalékos egészségesen eloszló szaporodás van.
A harmadik évtized immár lüktető fejlődést hordozó vonalszakaszai a legszebb haladás reményét táplálják. Igazi, mély átalakulás folyik iskolánk életében. A létszám osztályonkénti tagolódása rendes arányokat ölt. A kimaradások és a magánvizsgálatok osztályok szerinti eloszlása na.gyban hozzájárul a létszám arányos kiegyenlítéséhez, (pl. 1900,/01-ben I. os\'zt. 53, II oszt. 33, III. oszt. 38, IV. oszt. 36, V. oszt. 14. VI. oszt. 9,) mert eddig a kimaradások főként az I., II., esetleg III. osztályra esnek, a magánvizsgázók
10
pedig inkább az V. és VI. osztályra jelentkeznek. Reményteljes szivvel ol-vjassuk az évtized végén a «nagy, népes és gyors fejlődésnek indult» jelzőket.
A tova haladó, a hanyatlás tünete imiellett is fel-feltörő éilniakarástól sarkalt görbék 1095/06-jban szomorúan kifejezésteljes pontra jutnak : az V. és VI. osztály megszűnik. A minősítés megvonása s az azt természetszerűleg követő szervezeti csonkultság fájdalma az emiitett évfolyam értesítőjének egyik idézetében nyer enyhülést: «De bíznunk kell egy jobb jövőben, mely a polgári iskola megfeneklett reformját ismét felemeli a magyar kulturális mozgalmak felszínére... s a magyar polgári középosztály iskoláját ujjá alkotja a magyar nemzeti nevelés céljainak s az élet gyakorlati szükségleteinek szolgálatára.» Az aléltság után első életjelként 1908/09-ben életbe lép az egyhuzamban való tanítás. A látogatottság és a népszerűség egyik alaptényezője eme intézkedés, mert kevésbé tehetős szülői társadalmunk iskoláztatási kedvét is biztosítja. (191iyi2-ben a létszám így alakul : L a. oszt 43, I. b. oszt. 34, II. oszt. 48, III. oszt. 48, IV. oszt. 41.) E legküzdelme-sebb évtized, amint látjuk, csattanó befejezésével : az első osztály párhuzamosításával, uj távlatot nyit.
Az emberöltő utolsó tizedének küszöbén a magántanulók egyre szaporodj száma (az első és második görbe különbsége) eddig ismeretlen magasságba emeli a szemlélőt, mintha a nagy világégés megrázó próbájához, a küzdelmes mult csillogó erényeit akarná megláttatni. A háború előtti tanév osztályszaporitó vívmánya áthidalja a háborús évek sanyaruságát Ha hanyatló tanulólétszámmal is, de változatlan osztályszámmal fut görbénk tovább, eltakarva a nehézségeket; pl. 1914/15 1916/17-ig egy és ugyanazon helyiségben délelőtt a gimnáziumi, délután a polgári iskolai taniilók buzgólkodnak a tudományszerzésben, hogy este 5 órától a helyiségeket az iparostanonc oktatásnak adják át. A nemzeti összeomlás sötétségét is átvágja a mi kifejezésteljes vonalunk, az erkölcs és a tudomány fényével utat mutatva a megrendült ifjú magyar lelkeknek.
A7 előző évtized utolsó\' éveinek nagy létszámemelkedése (nagy magántanulói érdeklődés, ujabb osztályszaporitások) folytatásaként a konjunktúra szele tovább duzzasztja a tudományszomjas, immár legteljesebb érdeklődésnek örvendő haladnivágyás vitorláit. Hiába keressük a háborús idők létszámcsökkentő hatását, a magasban ki-kiszögelő görbék a legnagyobb osztályszám árnyékában megnyugtatnak, egyben kárpótolnak az 1914/15. tanévi visszaesésért. 1927/28-ban a világra nehezedő gazdasági válság súlya ismét más irányt ad1 érdeklődésünk vonalának. A zuhanás megrázkódtatásait a magántanulói érdeklődés és egy osztály elvesztésével túléljük. Az 1920/30-i mélypontból kiinduló ut városunk régi, népes középiskolája mellett ismét felfelé és állandóan felfelé vezet s uj fejlesztési mozzanatok ko-, moly alapjává szélesedik. J
Nagy, rögös uton sírok közé kellett mennünk, hogy megifjodást áhitó, agg£sztyánkoru iskolánk bölcsőjét megleljük. Az ut tanulságai acélozzák törhetetlen bizalmunkat, mellyel akadályt nem ismerve haladunk minden magyar iskola vezérlő célkitűzése felé : uj és uj tettrekész tanulói nemzedéket, advi a magyar feltámadás nagy, szent munkájához.
Nagykanizsa, 1934. május hó.
Szudey Géza
polg. isk. tanár
5
I. Az iskolai év története.
Iskolánk az 1933/34. tanévvel a 62. tanévet fejezte be. A tanulóknak várható létszámemelkedése és elhelyezése szükségessé teszi a 9. osztály megnyitását. A jövő tanévben ugyanis a IV. osztályok távozásával 80 férőhely üresedik meg és igy az I. osztályba csak 80 tanuló vehető fel. A helybeli lakósok részéről tapasztalható, újból állandóan növekedő tanit-tatási kedv és városunk gócponti fekvéséten gyökerező iskoláztatási igény — főként az első osztály felé irányuló érdeklődés csak a rendelkezésünkre álló 9. tanterem benépesítésével lesz kielégithetö. Már itt felhívom a helybeli érdekelt szülőket, hogy a gyermekeiket a jun. 25 26iáfi tartandó beiratások alkalmával feltétlen Írassák be, mert, ha a nagyméltóságú Miniszter ur osztályszaporitást nem engedélyez, gyermekeik felvétele az I. osztályba nem biztositható.
1. Az iskolai év kezdete, javitó-, felvételi-, tantervkülönbözeti vizsgálatok. Szeptember hó 11-én tartottuk meg alakuló értekezletünket, ami után a javitóvizsgálatók következtek. A jelentkező 48 tanuló közül 13 tanulót osztályismétlésre utasítottunk, 35 tanuló felsőbb osztályba iratkozhatott be. Felvételi vizsgálattal felvétetett 4 tanuló, tantervkülönbözeti vizsgálat alapján 10 tanuló. %
2. A beiratásokat jun. 26. és 27-én, a pótbeiratásokat pedig szept. 13-14-én tartottuk. Beiratkozott 378 tanuló.
3. A tanév megnyitása. A tanévet ünnepélyes keretek között szept-15-én nyitottuk meg. A tanulók vallásfelekezetük szerinti istentiszteleten vetiek részt a tanári kar tagjainak vezetésével, majd ismertettük növendékeinkkel a fegyelmi és rendtartási szabályokat. Szept. 16-án kezdődött a rendes tanitás és hála a gondviselésnek - \'zavartalanul folyt a tanév végéig.
4. Tandij és díjkedvezmény. 1761 1933. min. rendelet értelmében állapította meg a tanártestület ugy az I., mint a II. félévben a díjkedvezményeket. Eszerint 1 1 í
teljes dijat fizetett az I. félévben 136 tanuló, II. félévben 192
1. fokú díjkedvezményben részesült I. félévben 49, II-ban 9
2- » „ „ „ „ 90, „ 93
3-n n » » „ 25, „ 12
4- ,, „ „ „ „ 52, „ 56
^ ^ _
díjmentességben részesült " " 16,\' " 11 tanuló.
5. Felmentések. A R. Sz. 92. §-a alapján a testgyakorlat alól felmentetett 28 tanuló, a rajz finomabb kivitele alól .oedig 2 tanuló.
6. Személyi változások. A tanártestületben e tanévben nagy változások voltak.
40.461/1933. miniszteri rendelettel saját kérelmükre Parti Laios tanár a kispesti, Parti Lajosné Györké Mária tanár a pestszentlőrinci\' áll. polgári iskolához helyeztettek át Az iskola lelkes ügybuzgó tanárokat, a tanártestület pedig megértő kartársakat vesztett bennük.
6
Helyükbe — ugyanazon rendelettel Szudey Géza és Szudey Gézáné Rátz Mária rendes tanárok helyeztettek Mátészalkáról iskolánkhoz.
41.576/1933. sz. rendelettel a Kormányzó Őfőméltósága Bittera Béla rendes tanárt, igazgatóhelyettest a VI. fizetési osztályba nevezte ki. ! 42.773/1933. sz. miniszteri rendelettel Bittera Béla az igazgatói teendők ellátásával már eddig is megbízott igazgatóhelyettes igazgatóvá neveztetett ki.
44.393/1933. sz. rendelettel özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga rendes tanár a helybeli áll. polgári leányiskolától szolgálattételre intézetünkhöz oszta-tatott be.
33.288/1933. sz. rendelettel Pajor József I. osztályú altiszt a csurgói tanítóképző intézettől iskolánkhoz helyeztetett.
7. Az iskolánk tanulmányi és nevelési ügyei. Felettes hatóságaink bölcs irányítása mellett a «Tanterv és Utasitás»-unk szellemében készítet\' és jóváhagyott tanmeneteink, «Rendtartási Szabályzatiunk, továbbá a tarártestületi értekezletek határozatai alapján végzett gyakorlati irányú nevelő-oktató munkánk főbb állomásai a következők :
7 árgybeosztásiunk a megfelelő tanári létszám és képesitéselosztás alapján a teljes szakszerűséget úgyszólván biztosította. A tanmenetekben előirt tanítási anyagot teljes egészében elvégeztük. Rndkivüli tárgyat nem tanítottunk. Tanfolyamunk nem volt.
Tanári értekezleteink szabályszerű időben és számban tartattak. Rendkívüli értekezletünk 4 volt, mikor a karácsonyi és tanévvégi magánvizsgá-Iatainka, készítettük elő és a tanulók I. és II. félévi díjkedvezménye tárgyában határoztunk. A havi rendes gyűléseken a nevelés és oktatás állandóan időszerű kérdései mellett, egyik alkalommal az egyöntetű fegyelmezés biztosítására — a változott viszonyokra való tekintettel (létszámemelkedés) — uj házirendet állítottunk össze, máskor és három ízben a magyar nyelv művelése érdekében értekezett a tanártestület. Módszeres értekezleteinken Vánkos Jenő tanár: «A történelemtanítás elvi alapja» címmel és Szudey Géza tanár : «Tantárgyi kapcsolatok az ásványtan-vegytan tanításában» cimü illusztrált értekezése foglalkoztatta a tanártestületei. Havi gyülésünkön még egy módszeres értekezlet volt, melyet szintén Szudey Géza tanár tartott «A munkaiskola és a természetrajzi oktatás» cimmeí és tanulói munkákkal szemléltette értekezésének pontjait. Egy másik rendes gyűlésen Vánkos Jenő tanár a beszerezhető ifj. könyvtári müvek jegyzékével kapcsolatban tartott értekezést, melynek eredményeként, az említett jegyzék módosítására, javaslatot terjesztett tanáregyesületünk Pedagógiai Bizott-ság-a elé
A magyar nyelő müvelés3 és a nyelvrontás elleni küzdelem szolgálatában a «Magyarosan» c. folyóirat szellemében Deák István tanár : «Idegen kifejezések a mindennapi felületes beszédben, hírlapokban, mozivásznakon, stb címmel ; Murai Alajos tanár: «Az idegen mintákra készült mondatszerkesztések, szórendi hibák, gondolati felületességek, stb.» cimmel és Szudeyné Rátz Mária tanár, a «Magyarosan» c. folyóirat cikkének «Miben áll a mi küzdelmünk az idegen szók ellen» ismertetése nyomán rámutat előző állomáshelyén indítványára megindult nyelvtisztogató gyakorlati módszerére.
A Magyar Könyvnap alkalmával a magyar nyelv tanárai ismertették a magyar könyv jelentőségét, a magyar irodalom szeretete és a magyar könyv tudatos megbecsülésének elmélyítésében.
/. könynolmms meg kedveltet ése és az ifj. könyvtár könyveinek nagy tai.ilólétszám melletti könnyed kezelése céljából az ifj. könyvtár hasz-
a) Tanulmányi ügyek.
7
r/.Iata tárgyában a következő módosító határozatot hozta a tanártestület: A magyar nyelv tanárai összeállítják a kötelező és ajánlott olvasmányok - a könyvtári álladékban rendelkezésükre álló müvek jegyzékét. E jegyzékek alapján a könyvtár kezelői-danára a megfelelő müveket kiadja az osztályfőnököknek, kik a 2 hetenkénti könyvcseréről osztályaikban gon-aostodnak. A könyvtár többi müve az jfj. könyvtár vezetőtanára kezelésében az érdeklődő tanulók rendelkezésére áll.
Az «Ifjú Polgárok Lapja» 50, a «Vasárnapi Könyv» 35 példányban járt növendékeinknek.
A Balaton és a hadai fürdőink a földrajtanitás során \'\'történt — behatóbb ismertetésével nemcsak hazai értékeink kiemelését szolgáltuk, hanem az idegenforgalom\' s a hazai üdülés és nyaralás nemzetgazdasági jelentőségé" is kidomborítottuk.
Az alkohol romboló hatása és \'az ez ellen való védekezés a vallás-tartól kezdve minden tantárgy vonatkozásba hozható tételében kidombo-rittptctt. Különösen kedvező alkalom volt erre a természetrajz, vegytan és egészségtan tanításában, mely tárgyakban egyúttal a szőlőfogyasztás, általában a hazai termésű gyümölcseink fogyasztásának egészségi és gazdasági kapcsolatai is értékeltettek.
Az önálló gondolkodás, a cselekvő szellem kialakitása, müyelése a minkaiskolai elvek és a tárgyi kapcsolatok termékeny légkörének gyakorlati alkalmazásában nyert megvalósítást, melynek egyöntetű érvényre jutását a tí ná/ok kölcsönös óralátogatása és az igazgató ellenőrző osztálylátogatása biztosította. Az! iskola és az élet kapcsolatát hordozói gyakorlati szellem, a 1 ézügyesség hasznosítása révén »a kéz módszere« is helyt kapott oktató munkánkban. Megvalósítva láttuk e törekvéseket az ásványtan-vegytan tanításában.
b) Nevelési ügyek.
Vallásos nevelés. A tanévi és mindennapi munkánkat Isten nevében kezdtük meg. Hálaadással fordultunk a napi munka és a tanévi fáradalmak után is a Mindenhatóhoz. Tanulóinknak az istentiszteleteken való megjele-nését ellenőriztük, vallási gyakorlataikat biztosítottuk és emelkedett szívvel kísértük. Valláserkölcsi alapon nyugvó tanítási munkánkban, a hitoktatást ellátó lelkészekkel egyöntetűen, erősíteni igyekeztünk azt a vallási meggyőződést, mely tanulóinkat egész életükön kíséri és majdan az örök Hazába vezeti.
Hazafias nevelés. Az évnyitó ünnepély egyik mozzanatának : a magyar zászló tiszteletének fényénél az ősi magyar erényekben gazdag sziv eszményképe lebegett előttünk egész tanévi munkánkban. Nemzeti nagyjaink örök példája, elvesztett értékeink okozta, sajgó fájdalmunk — a magyar feltámadás gondolatában a szebb magyar jövőbe vezettek. Hőseink tisztelete és a világháború rokkantjainak megbecsülésével a nehéz, de becsületes magyar múltnak is áldoztunk.
Növény- és állatvédelem. Tanulóink érzelmi világának ápolása a nagy természet — rajtunk kívül élő — lényeinek szeretetére, védelmére való nevelésben nyert betetőzést. Természetvédelmi törekvéseink alaptényezői az élő léí jek egymásra utaltságának gondolata, gazdasági, esztétikai, egészségügyi tanitási kapcsolatok voltak. A természet védelme körében fakadó gyakorlati célkitűzésűnket 40 drb. madárodu készítésével és elhelyezésével vi i toltuk valóra.
c) Az akarat (művelésére is juttattunk iskolánk munkaterületéből.
A takarékossági nap jelentősége, mit Horváth Béla tanár méltatott, az egész tanévben táplálékot nyert iskolánk régi takarékossági rendszerében.
8
Növendékeink pár filléres megtakarításait az osztályfőnökök időnkint ösz-szegyüjtötték, az igazgatónak átadták, aki azt — külön e célra nyitott — banki könyvecskén időről-időre elhelyezte. Az évi takarékosság összege 158 tanuló munkája nyomán : 149.12 P. Tanulóink megtakarított filléreiket ív! ént a tanulmányi kirándulások költségeinek fedezésénél hasznosították\', A tt karékossági összegek eddigi kamata : 17 P 50 f, mely a magyar könyvnap alkalmával. 7 drb. jutaimi könyv vásárlására fordíttatott.
d) A tanalók előmemtele és magaviseletének adatait az alábbi kis táblázatban százalékos elosztás alapján látjuk.
Tanév: 1927/28 1928/29 1929/30 1930/31 1931/32 1932/33 1933/34
Létszám: 372 300 269 317 343 357 372
melyből ■— °/o-b a n k i f e j e z ve —
ált. jeles előmenetelü ... 5 6 4 3 3 2 3
jó 28 26 29 29 27 24 18
„ elégséges „ 55 56 46 53 50 52 51
javítóvizsgálatot tehet ... 12 16 14 12 16 15 18
osztályt ismételhet... ... 2 5 7 3 3 7 7
példás magaviseletű 74 66 62 70 74 74 74
jó 25 34 34 29 24 25 25
tűrhető „ 1 — 4 1 1 1 1
2* 4*
*Nem osztályoztatott.
le) A tanulók szorgalmi és tanúim, előmeneteli állapota fokozottabb mértékben kívánta a növendékeknek otthonukban való meglátogatását. Örömmel állapítható meg, hogy a szülők is gyakran érdeklődtek az osztályfőnököknél gyermekeik tanulmányi állapota és iskolai magatartása iránt.
f) Szülői értekezleteinken Szudeyné Rátz Mária tanár : «A helyes fegyelmezés szerepe a nevelésben», Deák István tanár : «A családi nevelés hiányosságai» és Gazdag Ferenc püspöki tanácsos, hittanár : «A vallásos nevelés» címmel tartottak értekezést. Az értekezleteken igazgató a tanulók fokozottabb szülői ellenőrzése, a tandíjfizetés, a tanulmányi eredmény és az instruktor alkalmazása, továbbá ez utóbbi esetben igazgató véleményének kikérése stb. kérdésekben adott útbaigazításokat és utasításokat. Deák István tanár indítványára a Szülői értekezletek utáni szülő és osztályfőnök közötti beszélgetés, éppen a közös munkaterületeken annyira fortos a kölcsönös, őszinte bizalom megnyilvánulása kedvéért, négyszemközt történtek.
g) A szülői ház és az iskola közötti kapcsolat munkálásának ünnepnapja is v\'ain is ez : az Anyák Napja. Az anya a család^ a szülői ház tüzének, melegének őre, a szebb, jobb magyar jövendő letéteményese ünnepi fényt kap e napon, éppen ugy, mint a ¡tanítás iezer kínálkozó vonatkozásában.
7. A tanárok társadalmi működése. A tanári kar tagjai nemcsak az iskola falai között, hanem a társadalmi életben is szolgálták azokat a nemes eszméket, amelyek nemzetünk művelődését, fejlődését biztosítják. Iskolánk minden tanára tagja az OPTE-nek és a helybeli Irodalmi és Művészeti Körnek. Deák István a Polgári Egylet tagja, a «Maróty» Dalkör választmányi tagja, a nagykanizsai Cserkészparancsnoki Tanács elnöke. Ikrvátn Béla a Kir. Magy. Termtud. Társulat tagja, a nagykanizsai Zrínyi Torna Egylet tornaszakosztályának vezetője. Ketting Ferenc az Irodalmi és Művészeti Kör ének- és zenekarának karnagya, az Ipartestületi Dalárda

9
karnagya, mellyel az orsz. versenyen elismerést aratott, az Orsz. Magy. Dalosszövetség XIV. kerületének társkarnagya, a zalavármegyei népmv. biz. tagja., a városi felsőkereskedelmi iskola, a városi ovoda Felügyelő Bizottságának tagja, városi képviselőtestületi tag, stb. Kiss Olga a Szanatórium Egyesület és a Szociális Missziótársulat választmányi tagja, az Úrasszonyok Kongregációjának szakosztá,ly-(vezetője, a veszprémi egyházmegye Áctio Catolica szervezetének kinevezett tagja. Özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga a Tisztviselőnők Egyesülete, a KANSz, MANSz és a Kissvábhegyi Iskola-eg? eLület tagja. Vánkos Jenő az OPTE zalamegyei körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbitere, az ev. egyház vegyeskarának vezetője és ifj. egyesületének világi elnöke.
Iskolánk énekkara Ketting Ferenc tanár vezényletével a városi kultur-egyt sületek által rendezett ünnepélyeken ismételten és több izben szerepelt.
8. Tanulmányi kirándulások. A tananyag gyakorlati kiegészítése érdekében a következő kirándulások illesztettek be iskolánk munkájába :
a) Helybeli egy órás, félnapos és egy napos kirándulást vezettek : I., II. cszt. természetrajz, IV. oszt. vegytan, egészségtan és mezőgazdaságtan. ; IV. oszt. vegytan és egészségtan, végül IV. oszt. mezőgazdaságtan kei etében.
b) Egy-egy napos kirándulás vezettetett Pécsre és Keszthelyre. E kirándulások ismertetése vázlatosan a következő :
A keszthely-hévizi kiránduláson 32 növendék vett részt. Az utazás mindvégig kellemes volt és a kiváncsi gyermeksereg a vonat ablakából mohón szivta magába a harmattól csillogó természet pazar szépségeit.
Megérkezve a keszthelyi állomásra, első utunk a magyar csodaforráshoz, Hévízhez vezeteti. Bár nincs messze tőlünk e gyógyfürdő, mégis a legtöbb gyermek idegenül bámulta ezt a világszerte ismert hőforrást pompás lótusz-virí\'gaival és jóizüen tréfálkozott a viz bársonyos melegében lubickoló fürdőzőkkel.
A telep megtekintése után lepihentünk a százados fák hívogató árnyé-kíbar és ott elfogyasztottuk az otthonról hozott bőséges elemózsiát.
Még a kora délutáni órákban visszatértünk Keszthelyre, ahol felkerestük a város gazdagon felszerelt muzeumát és érdeklődve hallgattuk dr. Csák Árpád imuzeumi igazgatónak lebilincselő előadását a Keszthely vidékén végzett ásatásokról és megszemléltük fáradságos kutatásainak értékes eredményeit.
A Gazdasági Akadémiában a látnivalóságok olyan gazdagságával találkoztunk, hogy ott szerzett benyomások azt hiszem felejthetetlen élményei lesznek a tanulóifjúságnak. A növény- és állatvilág csodás változataiból összeállított gyűjtemények, az aquáriumok színes világa, a botanikus-kert növénylakóinak ritka érdekességei újszerűségükkel hatottak a gyermekiélekre.
Uzsonnával a Rákos István-féle üdülőhelyen látták el a gyermekeket.
A jó, meleg kávétól felüdülve, utunkat á Helikoni emlékhez vettük és hódoló tisztelettel adóztunk a nagy alkotó szellemének.
Hátrelévő időnket a csodaszép ligetben töltöttük, amelynek lombos fái alait pajzán kedvteléssel szórakoztak a fiuk.
A kanizsai állomáson a szülők szeretete várta a jókedvű gyermekeket, akik egy jólsikerült kirándulás felejthetetlen emlékével tértek otthonukba.
Deák István.
Tanulmányi kirándulás Pécsre. Junius 4-én 80 tanuló indult tanáraik felügyelete alatt Pécsre. Először a fa- és fémipari szakiskolát tekintettük meg, melynek korszerű felszerelése, a bemutatott érdekes gépmunkálatok nagyon felkeltették tanulóink érdeklődését. Ez még fokozódott a Zsolnay-
1U
gyárban, melynek üzeme s gazdag raktára felejthetetlen emléket fog hagym a fiuk lelkében. A székesegyház nagyszerűsége, az altemplom, az ókeresztény sírkamra, muzeum, minaret, majd a kilátás a Tettyéről két-é • ¿red történetének s hazánk ezeréves múltjának emlékét szilárdította meg kitörölhetetlen emlékképekkel. Kár, hogy a nehéz gazdasági viszonyok miatt tanulóinknak csak kis része (kb. 20 százaléka) vehetett részt e rendkívül tanulságos kiránduláson. Vánkos Jenő tanár-
9. Az iskola ifjúsági egyesületei. Ifjúsági egyesületeink és köreink eredményes működésében nevelve oktatómunkánk gyakorlati alkalmazást, folytatást nyert. Egyesületeink és köreink munkásságát az alábbiakban vázoljuk.
önképzőkör. A «Gróf Zrinyi Miklós» önképzőkör szeptember 24-én tartotta alakuló ülését. A kör munkáját Murai Alajos tanár irányította, mint tanárelnök. Ifjúsági tisztviselőkként a következő növendékeket választotta meg az alakuló ülés : Ifjúsági elnökké : Friskó Imre IV. b) oszt; jegyzőkké : Ján-bor József IV. b) és Sieger Lajos IV. a) oszt ; könyvátrosokká : Fartik Károly IV- b) és Major Gyula IV- a) oszt- növendékeket.
A kör havonként tartotta gyűléseit. A rendes gyűléseken a szépirodalom köréből tartottak a tagok felolvasásokat, ezenkívül tudományos értekezések felolvasása, értékes szavalatok és zeneszámok tették változatossá a gyűlések műsorát. Önálló munkák készítésével is megpróbáltkoztak a tagok különböző műfajok keretében, de ezek, a dicséretes törekvés mellett csak szárnypróbálgatások voltak. Diszgyülésen emlékezett meg a kör Herczeg Ferenc 70. születési évfordulóján a nagy iróról. Szaval ó-verseny is volt az ev folyamán, melyből Jámbor József IV. b) o., Tőke János IV. b) o., Gödri József III. b) o. és Altman József IV. a) o. tanulók kerültek ki: győztesen. Ugyanezen tanulók jutalmat is kaptak.
Az iskolai ünnepélyeken i sa kör tagjai szerepeltek, ahol hasznosították az önképzőköri gyűléseken tanultakat.
Cserkészet. Intézetünk 75. sz. cserkészcsapata résztvett a gödöllői világ-jamboreen. Ebből az alkalomból a hála őszinte szavaival mondok köszönetet mindazoknak, akik megértő támogatásukkal lehetővé tették, hogy intézetünk szegénysorsu tanulókból álló cserkészcsapata mindvégig szemlélője és resztvevője lehetett ennek a világviszonylatban is rendkívüli cserkész-mozgalomnak. A jól végzett munka áldása legyen jutalom nemes cselekedetükért.
A jamboree mozgalmas életéről vetitettképes előadást tartottunk. Megelevenedett a nézők előtt a gödöllői világtábor pezsgő élete, bemutatásra kes ültek az egyes táborok jellegzetes kapui, a külföldi cserkészek felvonulásai, az óceántuli cserkészek tábori élete és végül a nagykanizsai cserkészek szereplése a jamboreen.
Az összegyűjtött jamboree felvételek és emlékek a cserkészotthon falait diszitik.
A csapat élete őrsi családokon nyugszik, mert az őrs a legbiztosabb alapjr. a benső cserkészélet kimélyitésének.
A csapat résztvett a tavaszi orsz. «otthon» versenyen és pályázatával a második dijat nyerte.
Belekapcsolódott továbbá az áprilisban megtartott és országos jellegű portyázásba is, mely alkalomból értékes gyűjteményt állított össze a vidék ritkábban előforduló növényeiből. A gyűjteményt a M. Cs. Sz. rendelkezésére bocsátotta.
Iskolánk cserkészcsapata a helyi összcsapatokkal egyöntetűen kivette részét a város hazafias és társadalmi mozgalmaiból.
Idei táborhelyül városunk egyik kies fekvésű vidékét választottuk.
Deák István cserkészparmcsnok.
11
Ifjúsági Vörös Kereszt. Az Ifj. Vör. Ker. csoport, mely a tanév elején 25 taggal megalakult, két hetenként szombat délután tartotta munkadélutánjait Ezen főleg az albumkészités célját szolgáló képeslapok, bélyegek* képes ujságmellékletek gyűjtését, rendezését folytatták, munkaközben a vezetőtanár irányítása mellett az Orsz. Vezetőség «Munkaterve» és «Közleményei» alapján megbeszélés folyt a Vör. Ker. eszméjének megfelelő tárgyakról. Ének és szavalat tette vidámabbá a munkát. Ez évben 3 albumot készítettünk el az albumpályázatra, melyen 15 P jutalmat nyertünk. A tanév elején a Senola di~ Avviamento Genova, Tyner High School, Tennessee US/ és Chattanooga USA csoporttól, a most elküldött albumok egyikére a Landelies-i (Belgium) csoporttól kaptunk válaszalbumot. A kézmosót ez évben is fenntartottuk, szappannal a tanulók önkéntes adományból látták el. A - Ifj. Vör. Ker. Újság 18 pld-ban járt. A csoport ifjúsági vezetője Kálovics Ferenc IV. b) oszt. tan .volt. Vánkos Jmő tanár elnök.
Sportkör. A sportkör neve : «Zrinyi» sportkör. A sportkör kerülete: Székesfehérvár ; csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma : 225. Megalakulásának ideje : 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke (igazgató) : Bittera Béla. A sportkör vezető tanára neve és lakása : Horváth Béla, Nagykanizsa, Teleky-u. 29. A sportkör vezető tanára testnevelési tanár-e ? Igen. Az intézet tanulóinak teljes száma 372. Testgyakorlás alól felmentettek száma : 28. Tstiievelési alapra fizető tanulók száma: 372. Sportkörben működő tagok száma korosztályonként : I. korosztály : 19, II. korosztály : 69, III. korosztály : 36, IV. korosztály : 1. Összesen 125. Működő szakosztályok: játék, torna, athietika. Az intézet torna termének nagysága : 159 négyzetméter. Játékra ke-vtfbé alkalmas udvara : 646 négyzetméter. Ideiglenes játszóterünk nagysága : 1900 négyzetméter. A sportkör tagjai hetenként egyszer szombat dclutár a Zrinyi sportpályán gyakorolnak. Uszoda nincs. Téli sport üzésére, ami r.r yiben a hó és jég viszonyok megengedik, alkalom van. Több izben voltunk közös ródli kiránduláson. A jelen tanévben vezettük be először iskolánkba a si-oktatást, igaz, hogy még csak szerény keretek között, de ezt anyagi erőnkhöz képest fokozatosan bőviteni óhajtjuk. Egy őszi és egy é\'Aégi házi athletikai versenyt rendeztünk athletikából. KISOK versenyen nem vettünk részt. Társadalmi egyesületeknek sportköri tagokat nem adtunk ki. •
A sportkör vagyonának mult évi maradványa : 374 36 P. A jelen tan-é\'ben befolyt testnevelési járulékból: 27208 P. A ¿elén tanévben befolyt egye!) bevételek összege : 127.80 P. A sportkör jelen tanévi pénzmaradványa : 149.81 P.
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések :
Sportkörünk 2 csapattal, 10—10 növendékkel benevezett Nagykanizsa m. város testnevelési vezetősége által rendezett kegyeleti staféta-vierselnyre. A mi korosztályunkban a IV. o. csapata az első, a III. o. csapata a harmadik helyen ért be.
Friskó Imre IV. o. tanulót beneveztük a Nagykanizsai Zrinyi Torna Egylet által 1934. márc 4-én rendezett MOTSz ifjúsági jelvényszerző versenyre, elért teljesítménye alapján a Torna Szövetség vas jelvényét kapta.
Az év végén megtartott házi athletikai verseny a következő eredménnyel zárult:
II. korosztály (12 14 évesek): 60 m sikfutás: 1. Kele József 8.3 mp, 2. Antal Jenő, 3. Schlesinger József. Magasugrás : 1. Schlesinger József 130 cm, 2. Szerecz Lajos, 3. Hoffer Ferenc. Távolugrás helyből: 1. Schlesinger1 József 237 cm, 2. Antal Jenő, 3. Szerecz Lajos. Távolugrás rohammal: 1. Schlesinger József 496 cm, 2. Antal Jenő; 3. Kele József. Súlylökés (3 kg.
gclyó) : 1. Hoffer Ferenc 979 cm, 2. Schlesinger József, 3. Szerecz Lajos. 4-szer 60 m staféta : 1. II. a) o., 2. I. a) o., 3. I. b) o.,
III. korosztály (14 16 évesek) : 80 m síkfutás : 1. Tálosi Ferenc 10.4 mp, 2. Tőke János, 3. Kovács László. 200 m síkfutás : 1. Tőke János 26.8 mp,
2. Tálosi Ferenc, 3. Hanzsalics Ferenc. 400 m sikfutás : 1. Tőke János 1 p 4.9 mp, 2. Tálolsi Ferenc, 3. Hanzsalics Ferenc. Távolugrás helyből : 1. Tőke János 255 cm, 2. Varga Gyula, 3. Tálosi Ferenc. Távolugrás rohammal : 1. Tőke János 551 cm, 2. Tálosi Frenec, 3. Varga Gyula. Magasugrás : 1. Tálosi Ferenc 152.5 cm, 2. Tőke János, 3. Hajmássy József. Súlylökés (5 kg. golyóval) : 1. Babos Gyula 960 cm, 2. Töke János, 3. Horváth József. Geieiyhajitás : 1. Horváth József 32.03 m, 2. Tálosi Ferenc, 3. Tőke János. Diszkoszvetés : 1. Tőke János 27.32 m, 2. Varga Gyula, 3. Babos Gyula. Kézigránátdobás : i. Babos Gyula 45.90 m, 2. Tőke János, 3. Hautzinger pál. 4-sier 80 m staféta : 1. III. b) o., 2. IV. b) o., 3. IV. a) o. .
Intézeti rekordot javítottak : II. korosztályban : Schlesinger József távolugrás helyből, távolugrás rohammal. III. korosztályban : Babos Gyula kézigranátdobás. Horváth Béla (anár-ilnök
10. Iskolai ünnepélyek. Értékelve azt a mély és maradandó hatást, melyet a nyilvános ünnepélyek a valláserkölcsi és hazafias érzés megszilárdítására gyakorolnak, törekedett a tanári kar ez ünní^oélyek gondos előkészítésével e célt minél jobban elérni. Sajnos, hogy alkalmas nagy terem hiányában a szülők és iskolánk barátai csak elenyésző csekély számban vehettek részt ünnepélyeinken.
Ünnepélyeink műsora a következő volt :
Október 6. Papp Váry Pohnányi : Hiszekegy, énekelte a fiu- és leányiskola közös vegyeskara Ketting Ferenc tanár vezetésével. 2. Koczor Magda IV. a) szavalata : Szalai K. : Aradi Golgota. 3. Jámbor József IV. b) szavalata : Palágyi L. : Október hatodikán. 4. Kerezsy Géza tanár ünnepi beszéde. 5 Jaj, de busán, vegyeskar. 6. Tenk Anna IV. b) szavalata : Falvai A. : Már jöa felénk. 7. Szózat, vegyeskar.
Ncvember 1. (a temetőben). 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Nagy Márta IV.
a) szavalt, Sajó S. : A halottak visszajárnak. 3. Gazdag Ferenc r. k. hitoktató ünnepi beszéde. 4. Jámbor József IV. b) szavalata : Forbáth S. : Mese a halott katonáról. 5. Szózat, vegyeskar.
Március 15. Hiszekegy, vegeskar. 2. Pomina Károly IV. a) felolvasása.
3. Gyökössy E. : Lesz még országunk, előadták Fürst Magda, Horváth Gizella és Schermann Gizella IV. b). 4. Járjatok be minden földet, vegyeskar.
5. Lóránt Rózsi IV. a) szavalata : Agyagfalvi Hegyi J. : Üzenet Párisba.
6. Talpra magyar, vegyeskar. 7- Jámbor József IV. ,b) szavalata : Szatmári J. : A szabadság napján. 8- Szózat, vegyeskar.
A,nyák napja (május llr) 1. Édesanyám is volt nekem, ének. 2. Sugár B. : Anyák napjára, szavaalta : Altmann József IV. a). 3. Hires magyar anyák ,előadta Tőke János IV .b). 4- Dolgozó anyák, költeménysorozat, előadták Kovács József, Nováth István I. aj, Csizmadia Ferenc, Fadgyas József, Kóka Lajos I. b), Gerencsér Gyula, Levik József II. a), Pintér János II.
b). 5. Szeressük anyánkat, beszéd és fogadalom, elmondta : Domina Károly IV. a). 6. Pósa Szabó : Muskátli, kétszól. ének, IV. a) b). 7. Váradi: A tanú, szavalta Jámbor József IV. b). 8. Endrődi S. : Leborulsz a sirra, szavalta Gödri József III. b). 9. Feleki S. : Ha van anyád még, szavalta Fehér László III. a). 10. Mi füstölög ott a sikon, ének.
Hősök ünnepe (május 27.) 1 Hiszekegy, vegyeskar. 2. Szerties Aranka IV. c) szavalta, Móra L. : Hősök ünnepén. 3. Vánkos Jenő tanár ünnepi beszéde. 4. Altmann József IV. a) szavalta, Gyula diák, Éjféli lázak. 5. Szózat, vegyeskar.
13
Itt kell megemlékeznünk azokról az előadásokról, melyeket a szaktané tok, illetve osztályfőnökök évfordulók, vagy más alkalomból tartottak, ilyenek voltak: okt. 21-én a finn-magyar testvériségről, 28-án a takarékosságról, dec. 9-én a limanovai csatáról, ugyanaznap délben a Rádióhét al-kaLr.áb\'ól Horváth Béla tanár ismertette a rádió fizikáját és közművelődési jelentőségét, ugyanakkor felkérésünkre vitéz Somogyvári Gyula, a Rádió h. igazgatója intézett lendületes beszédet az ifjúsághoz, majd néhai gr. Klebels-berg Kunö közokt. min. egyik beszédét adta, végül cigányzenét közvetített a rádió. Ezen előadást az ezen alkalomra a Szabó Antal rádiókereskedő szívességéből felszerelt rádióból hallgatták tanulóink. Március folyamán msg-tú.rt<jtfuk a Balatont ismertető előadást, ápr. 5-én Körösi Csorna Sándorról volt megemlékezés, máius 8-án iskolánk vegyeskara pedig közreműködött a Rott Nándor megyéspüspök ur tiszteletére rendezett szerenádon.
Ugyané hazafias célt szolgálták azok a vetitettképes előadások, melye-kit ifjúságunk részére rendeztünk, ilyenek voltak : jan. 13-án Finnország, n árcius 13-án A Maros mentén ; ezeket Vánkos Jenő tanár rendezte; május 2ián pedig a Testnevelési Tanács által ajánlott irredenta előadáson vettünk részt.
11. Tanulóink egészségi állapota általában kielégítő volt. A tanítás zavartalanul folyt.
A mulasztott órák száma 8294, melyből a tanulók nem igazoltak 55 órát. Az óramulasztások 510 könnyű és 18 megbetegedésből eredtek. Öra-muksztása nem volt 64 tanulónak."
Tanulóink egészségi felügyeletét ebben az évben is dr. Goda Lipót tiszti fcorvos látta el. A két ízben tartóit szemvizsgálat alkalmával fertőzött gyermeket nem talált. A fcorvos urnák, ki mindig készséges figyelemben részesítette iskolánkat, ez alkalommal is köszönetünket fejezzük ki.
12. Iskolánk jótevői, jutalmazás. Szorgalmas tanulóink jutalmazására iskolánk jótevői az idén is elküldték adományaikat és pedig : Dunán-tuli Szeszfinomitó R.-T. 15 P, Gazdasági Takarékpénztár 15 P, Néptakarékpénztár IC- P Nagykanizsai Takarékpénztár 10 P, az 1. és 2- sz. postahivatal 10 P pénzösszeget, továbbá a Kirschenr-áruház 2 2 cserkészing és nadrágra va\'ó és a Schütz-íáruház 10 méter cserkészingre való anyagot.
Jutalomkönyvet küldtek : Fischel cég 7, Mair cég 5, Schless Testvérek cég 6, Wajdits cég 2 kötetet.
Fogadják a nemesszivü adakozók, úgyszintén azon cégek és telepek, hová tanulmányi kirándulást vezettünk, szíves jóságukért e helyen hálás köszönetünket.
A «Takarékossági Betét»-ünk eddigi kamatából 7 drb. könyvet szereztünk be jutalmazási célra. így összesen 27 kötet könyv és 60 P készpénz állt a jutalmazásnál rendelkezésünkre.
Pénzjutalomban részesültek : Gerencsér Gyula II. a) oszt. tan. 5 P, Horváth. Imre Ferenc II. b) oszt. tan. 10 P. Gvöngy József III. b) oszt- tan. 5 P • Domina Károly IV. a) oszt. tan. 15 P, Frjskó Imre IV. b) oszt. tan, K Kúszik Mihály III. b) oszt. tan. 5 P, Sieger Lajos IV. a) oszt. tan. 5P.
A cserkészek jutalmazására befolyt adományokból kaptak 1—1 inget és nadrágot: Horváth Imre Ferenc II. b) oszt. tan- ésLevik József II. a) oszt. tan. ; 11 ingei: Andreides József I. a) oszt. tan., Péter Ferenc I. b) oszt. tan. és Szmodics Ferenc III. b) oszt. tan.
Könvv.iutalmat kantak a. önképzőköri munkájukért : Altmann József IV. a) oszt. tan., Jámbor József és Tőke János IV. b) oszt. tanulók, b. példás magaviseletükért és szorgalmukért : Érces János, Érces Károly, Szöllősi János, Talkács János és Tóth Károly I. a) oszt. ; Büki László, Kóka László,
Tislér László és Wortmann Dezső I. b) oszt. ; Heri János, Hegedűs István és Schlesinger József II. a) oszt. tanulók ; Farkas Endre, Kelemen Sándor, Komondi Lajos és Szabó perenc II. b) oszt- tanulók ; Bakó László és Fehér Lajos III. a) oszt. tanulók ; Csuti István és Zaics János III. b) oszt- tanulók ; Hegedűs Ferenc és Szerecz Lajos IV. a) oszt. tanulók, végül Kárpáti József és Ligeti Gyula IV. b) oszt. tanulók.
A Hősök Emlékdijá-ból vásárolt tornaruha felszerelést Friskó Imre IV. b) oszt. tanuló kapta.
13. Az iskola jótékonysága. A nemes sziv áldozat- és segitenikés^ megnyilatkozását minden lehető alkalommal gyakoroltattuk tanulóinkkal. Iskolánk cserkészcsapatának és Ifj. Vörös Kereszt egyesületének munkája részben a jótékonykodás jegyében folyt. Cserkészeink Deák István cserkészpark ncsnok és Horváth Béla tanár vezetése mellett igen sok használt ruhaneműt gyűjtöttek össze. Kiss Olga tanár irányítása mellett növendékeink 1J8 ruhadarabot adtak össze, melyeket a cserkészek gyűjtésével együtt a Szociális Missziótársulat a város szegényei között osztott szét. A Vakokat Gyániolitc Magyarországi Egyesületek Orsz. Elnöksége megbizottainak kérésére tanulóink 44.69 P-t gyűjtöttek. Kézimunka-oktatásunk sikerültebb tárgyait illetékesek kérésére a helybeli gimnáziumi és a zákányi kápolnaépités Költségének céljait szolgáló tombola-játékhoz nemes célt szolgálván rer delkezésre bocsátottuk.
14. Magánvizsgálatok. E tanévben kétszer tartottunk magánvizsgálatot. Karácsonykor 3 tanuló jelent meg a vizsgálaton. A tanév végén 7 tanuló tett (írásbeli) vizsgálatot. A magánvizsgálatokra vonatkozó statisztikai adatokat az évvégi szóbeli vizsgálat eredményének hiánya miatt nem közölhetjük).
A decemberi vizsgálaton Ráez Imre polg. isk. c. igazgató, a juniusi magánvizsgán pedig dr. Jugovits Lajos egy. magántanár, főisk. tanár, kir. főigazgatósági előadók elnököltek.
15. A tanév befejezése. A tanév munkálatait junius hó 13-tól 19-ig tartott összefoglaló ismétléssel fejeztük be. Junius hó 24-én hálaadó istentisztelet után záróünnepélyt tartottunk, melyen kiosztottuk a jutalmakat és biionyitváyokat.
15
II. A tanári testület és munkaköre.
Heti óraszám Mióta tanit
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Mely tantárgyakat tanította, melyik osztályban? ennél az iskolánál? összesen hány éve? Jegyzet
1 1 i— Bittera Béla igazgató mennyiséit., természettud. számtan IV. a, IV. b. 6 1920 IX. 1. 37 Bútorzat és felszereli! és tanári könyvtár őre
2 Deák István rendes tanár nyelv., történeltud. magyar I. b, III. b.lV.b. földrajz III. b. ének I. a, 11 a, 11. b. kézimunka I. b. 20 1919 X. 12 18 III. b) o. főnöke, cserkészparancsnok
I 3 Frltz Celesztin rendes tanár mennyiségt,, természettud. számtan 1. b, 11. a, term.-rajz I. a, I. b, 11. b. természettan 111. b. mezőgazdaságtan I. b. 21 1932 1. 1. 22 1. b) o. főnöke. Term -rajzi és számtan-, mértani szerek őre
4 Kerezsy Géza rendes tanár földrajz, term.-rajz (középisk.) földrajz 11. a, II. b, 111. a. IV. b. természetrajz 11. a. mezőgazd.-tan I. a. 111. a. kézimunka II. a, III. a,IV.a. 21 1927 IX. 1. 9 11. aj o. főnöke, földrajz és kézimunka szerek őre.
5 Kettlng Ferenc rendes tanár rajz, ének rajz I. a-b, II. a-b, III. a-b, IV. a-b, karének \' 23 1919 111. 24. 26 Rajzszertár őre, karének vezetője
6 Kiss Olga rendes tanár nyelv,, történettud. német 1. a. II. b, III. b, IV. a. történelem II. b, IV. a-b. 20 1925 IX. 1. 17 11. b) o. főnöke, történelmi szerek őre
| 7 | Murai Alajos rendes tanár nyelv., történettud. magyar II. b, III. a, IV. a. történelem II. a. földrajz IV, a. ének 1. b kézimunka I. a, II. b. 20 1919 X. 9. 27 IV. a) o. főnöke, az önképzőkör tanárelnöke
{ 8 üzv. Dr. Pőlyáné Kocsiss Olga rendes tanár mennyiségt., természettud. számtan 1. a, II. b, III. a-b természettan III a. gazdaságtan II a-b. 21 1933 X. 1. 17 111. o. főnöke, természettani szerek őre.
9 Szudey Géza rendes tanár földr., termr., vegytan, kézimunka vegytan IV. a, IV b. egészségtan IV. a, IV. b. 10 1933 IX. 1. 9 Tanártestületi jegyző, a vegytani szerek őre, irodai szolgálat
10 Szudeyné Rátz Mária rendes tanár nyelv., történettudomány magyar I. a, II. a. történelem III. a-b. földrajz I. a-b. 21 1933 IX. 1. 11 1. a) o. főnöke, az ifj. s.-könyv-tár kezelője
11 Vánkos Jenő rendes tanár nyelv., történettud. német l.b, 11. a, lil. a, IV.b. közgazd -tan IV. a, IV. b. ének III. a-b, IV. a-b, 20 1922 1. 1. 24 IV. b) o. főnöke, az ifj. könyviár kezelője, Ifj. Vör. Ker. tanárelnöke, díjkezelő.
12 Horváth Béla óradíjas helyettes tanár Iöldrajz, term.-rajz, vegyt., torna testgyakorlás I. a-b, II. a-b, 111. a-b, IV. a-b. mezőgazdaságtan IV. a-b 22 1928 IX. 26. 8 Tornafelszerelés őre, sportkör vezetője
13 Gazdag Ferenc püspöki tan., hittanár róm. kat. hittan 16
! 14 Ardai Simon óradíjas hitoktató izr. hittan 4
¡1 15 Horváth Olivér evang. lelkész evang. hittan 4
1 ij 16 Kádár Lajos ref. lelkész ref. hittan 2
Intézetünk nyugalomban élő igazgatói, tanárai (és azok lakása): Waligurszky Antal, Nagykanizsa, Németh Mihály, Nagykanizsa, Somogyi Imre, Nagykanizsa, Jelinek Márk, Nagykanizsa, Sauermann Mihály, Rákospalota. 1. oszt. altiszt: Pajor József. II. oszt. altiszt: Németh István.
10
Hl. A tanulók névjegyzéke és osztályzatai.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Szudeyné Rátz Mária.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv 1 Német nyelv Történelem | Földrajz | Számtan-mért. !| | Természetrajz | Élet- és egészségtan Közgazdasági ás jogi ism. 1 Mezőgazdast. Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dala- külső alakja Díjkedvezmény
Alföldi László rk. 1 2 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3
Aneriedes József rk. 2 2 1 2 1 1 1 2 2 2 2 1 2 4 f
Bakos Tibor Rudolf rk. 1 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 3 2 f
Baksa József rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 mf. 3 3 2 f
5 Beke János József rk. 1 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 f
Boros István rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 1 2 2 f
Bodor József rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 _
Csács Ferenc rk. jvt. 1 3 3 4 3 4 3 3 2 2 fin. 3 3 _
Deutsch István izr. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 _
10 Érces János rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 3 4 f
Érces Károly rk. 1 1 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2 3 4 f
Étsy Ferenc Károly rk. jvt. 2 2 4 3 4 3 3 3 3 2 1 2 3 —
Farkas Sándor rk. o. i. 1 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3 2 4 _
Gerencsér János rk. o. i. 2 3 4 4 4 3 3 3 3 2 3 3 4 _—
15 Horváth György rk. jvt. 2 3 4 3 3 4 3 3 3 3 1 2 3 —
Horváth József rk. 1 3 3 2 3 3 3 3 1 2 3 2 3 —
Horváth László rk. jvt. 1 3 3 3 3 4 3 3 2 3 3 2 3 2 f
Kelemen István ref. 1 2 2 3 2 2 1 1 2 1 2 2 3 4 f
Keller István rk. ism. 1 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3 _
20 Kovacsics Emil Károly rk. o. i. 2 3 4 3 4 4 3 3 3 3 2 2 3 _
Kovács József rk. 2 1 1 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2 4 f
Kovács Lajos rk. 1 1 2 2 1 2 2 2 2 2 1 2 3 4 f
Krénusz Ferenc rk. 1 2 3 2 2 3 2 2 1 2 1 2 2 3 f
Kurucz István rk. 1 1 3 2 3 3 3 2 3 1 2 1 2 _
25 Major Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 2 3 2 f
Nagy Béla rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 —
Nagy Jenő rk. 1 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 2 f
Neumann Jakab izr. 1 2 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2 Ï
Németh Antal rk. jvt. 1 3 4 3 3 3 3 2 3 3 1 2 4 _
30 Németh Ernő rk. jvt. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 4 3 3 3 _
Novath István rk. 1 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 2 3 —
Obadics József rk. ism. jvt. 1 3 3 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3 _
Pénzes Ferenc rk. 1 2 3 3 3 3 2 1 3 3 3 2 3 _
Rácz Imre rk. 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 2 f
35 Rosenfeld Andor izr. jvt. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 4 3 3 3 _
Sas vár Gyula rk. ism. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 4 —
Sárdi Ferenc rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 1 3 —
17
A tanuló neve, vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv | | Német nyelv | Történelem | Földrajz | Számtan-mért. j| | Természetrajz j Élet- és egészségtan Közgazdasági és jogi ism. | Mezőgazdast. Ének | Rajz | Testgyakorlás j | Kézimunka Irásb. de)g. külső alakja Díjkedvezmény
Simon István rk. jvt. 2 2 3 3 4 4 3 3 3 3 2 2 3
Sörlei Tibor ág. ev. jvt. 1 1 3 3 3 3 2 2 2 4 3 2 4 2 f
40 Steinitz Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 f
Stéger László rk. 1 2 3 3 3 2 2 2 2 3 3 2 3 2 f
Szabó Antal rk. 1 1 3 2 3 3 2 2 2 1 3 1 2 —
Szabó István rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 2 3 3 3 2 3 _
Szerecz Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 —
45 Szöllősi János rk. 1 2 2 3 2 2 1 1 2 3 3 2 3 4 f
Szűcs Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 —
Szűcs László rk. 1 2 3 3 3 3 2 2 1 2 1 2 3 2 f
Takács lános rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 3 1 1 —
Tóth Károly Géza rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3 2 2 dm
50 Tölgyes Endre rk. 1 2 3 2 2 3 2 2 1 2 3 2 2 4 f
Törő László rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 f
Weinausz Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 2 —
Weisz Sándor izr. 1 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 2 f
Wellisch Ernő izr. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 _
55 Wolf József rk. 1 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 —
Kimaradt: Leiner Ferenc.
Magánvizsgálatot tett: Nárai Lajos, Varga János.
1. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Fritz Celesztin.
Andri István rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 2 2 f
Bakos László ref. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Balog László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 _
Bálint Pál rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 _
5 Blagojevity Károly gkel. jvt. 1 3 3 3 4 3 3 2 2 3 3 2 3 -
Böröndy Tibor rk. 1 1 2 2 3 2 1 1 3 1 te. 1 2 4 f
Büki László rk. 1 2 2 2 1 1 1 1 2 2 2 1 2 4 ï
Csere Imre Zoltán ref. jvt. 2 4 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3
Csicsor István rk. jvt. 1 3 3 3 4 3 2 2 3 3 3 1 2 _
10 Csizmadia Ferenc rk. 1 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 1 3 2 f
Csótár Károly ág. ev. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Dancs Ferenc rk. 1 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2 2 2 ,
Fadgyas József rk. 1 1 2 3 1 1 1 1 1 2 1 1 2 4 f
Faics József Lajos rk. 1 3 2 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 4 f
15 Friss József rk. o. i. 2 3 4 4 3 3 3 3 3 4 3 4 3 ___
Gyemi Illés rk. 1 1 2 2 3 2 2 1 2 2 3 2 3 _
Havasi Dezső rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1 lm. 1 2 3 f
Hoffer László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 1 f
Horváth János rk. 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1 2 dm
20 Horváth József rk. jvt. 1 3 4 3 4 3 3 2 3 3 3 2 3 2 f
IS
A tanuló neve, vallása [ Magaviselet | Hittan | Magyar nyelv j | Német nyelv ! Történelem 1 Földrajz Számtan-inért. | Természetrajz Élet- és egészségtan ; Közgazdasági és jogi ism. ! Mezőgazdast. Ének Rajz ! Testgyakorlás j ¡1 Kézimunka l! Irásb. dóig. külső alakja Díjkedvezmény
Horváth Lajos rk. ism. 2 3 3 3 3 3 2 1 3 3 3 2 3 4 f
Kántor Dezső rk. 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 3 2 1
Kiss József rk. 1 2 3 3 3 2 1 2 3 2 3 1 2 4 f
Kóka László rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 3 1 2 1 2 dm
25 Kovács István Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 —
Kovács József rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 1 2 3 2 f
Kovacsics István rk. 1 3 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 2 f
Kökényes Antal rk. o. i. 2 3 4 4 3 4 3 3 3 4 2 3 3 —
Kulcsár József rk. ism. 1 3 3 3 3 3 2 1 3 3 fm. 1 2 —
30 Kunics László Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3 —
Lehel József rk. o. i. 2 3 4 4 4 3 3 3 3 2 3 3 3 —
Mayerhofer Miklós rk. jvt. 2 3 3 3 3 4 3 3 2 4 3 3 3 —
Mátay Antal Imre rk. 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 2 f
Nagy János rk. 1 3 2 3 3 2 2 1 2 1 fm. 2 2 2 f
35 Nagy József ref. 1 2 3 3 3 2 2 1 3 3 3 2 3 —
Németh József rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 2 4 f
Németh Zsigmond rk. 1 2 3 2 3 3 2 2 3 3 3 2 3 2 f
Novotni Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 f
Péter Ferenc rk. 1 1 1 2 2 2 1 1 3 2 2 1 2 4 f
40 Prastyik László rk. 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 3 2 2 4 f
Rózsa Sándor rk. 1 1 1 2 2 2 1 1 3 2 3 1 2 4 f
Steinauer László rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 —
Straner Károly Lajos rk. 1 1 3 3 3 2 2 1 3 3 3 2 3 —
Szabó József rk. o. i. 2 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3 4 4 2 f
45 Szekovanics János rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Szemes István János rk. 1 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 2 f
Tislér László rk. 1 1 2 1 2 2 1 1 3 3 3 2 1 4 f
Tóth Ferenc rk. jvt. 1 3 3 3 4 3 3 3 3 2 1 3 3 —
Vass Jenő Pál rk. 1 2 2 3 3 3 3 2 3 2 3 1 3 2 f
50 Vincze József rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 2 f
Weiland János István rk. ism. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 fm. 3 3 —
Wortmann Dezső izr. 1 2 2 1 1 1 1 1 3 3 3 3 3 2 f
Kimaradt: Németh Ferenc.
11. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kerezsy Géza._
■ Bakos Imre ref. o. i. 2 4 4 4 3 4 3 3 3 3 4 3 3 4 —
Balázs János rk. ism. 1 3 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 •—
ifj. Balog György rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3 3 3 1 f
id. Balog György rk. ism. jvt. 1 3 4 3 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 -
5 Bogáthy József rk. 1 2 3 3 3 2 3 1 3 3 3 3 2 3 -
Bogdán István rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 4 3 2 3 3 3 3 4 -
Bor Lajos rk. jvt. 1 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 2 2 3 -
19
A tanuló neve, vallása | Magaviselet Hittan Magyar nyelv j | Német nyelv Történelem Földrajz Számtan-mért. j| Természetrajz j Élet- és egészségtan Közgazdasági ás jogi ism. 1 Mezőgazdast. 1 ■ Enek Rajz Testgyakorlás Kézimunka liásb. dslg. külső alakja Díjkedvezmény
Budai László rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Czindrics Jenő rk. 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2 3 3 2 f
10 Csizmadia Viktor rk. jvt. 1 2 4 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 —
Csóri István rk. ism. 1 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 3 3 4 —
Deák József rk. 1 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2 f
Dömötör Imre rk. jvt. 1 3 3 3 3 3 4 4 3 3 3 3 3 3 —
Felker János rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 —
15 Gerencsér Gyula rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 dm
Gödinek József rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 —
Grünbaum József izr. 2 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 f
Gyöngy Géza rk. ism. jvt. 2 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 4 —
Hegedűs István rk. 1 2 2 2 2 1 2 1 3 3 2 3 1 2 4 f
20 Heri lános rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3 1 2 dm
Holczer Rikárd izr. 1 2 3 3 3 2 2 2 3 2 3 3 2 3 2 f
Horváth Gyula rk. 1 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 fm. 1 3 2 f
Horváth István ág. ev. 1 1 2 2 2 2 1 1 2 1 3 3 2 2 4 f
Keszey Sándor rk. jvt. 2 3 3 3 3 4 3 4 3 1 2 3 1 3 —
25 Kollarics Lajos rk. 1 1 2 3 1 1 2 1 1 1 3 3 2 3 —
Korontos János ág. ev. 1 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 —
Kovács József rk. o. i. 2 3 4 4 3 2 4 3 3 3 4 1 3 3 —
Krug József rk. jvt. 1 3 3 3 4 3 3 4 3 3 3 1 2 2 —
Kúszik István rk. 1 3 3 3 1 2 3 3 3 2 2 3 3 3 —
30 Lepesi Kálmán rk. 1 1 3 3 2 1 2 2 3 3 3 3 3 3 _ \'
Levik József rk. 1 1 2 2 2 1 2 1 1 1 1 3 1 2 dm
Neusinger Ferenc rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 1 3 2 f
Pénzes Lajos rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 3 f
Quittner Miklós izr. 1 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 f
35 Ribner Sándor izr. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 3 2 3 2 f
Sarecz Ferenc rk. 2 1 3 3 2 2 3 1 3 3 2 3 1 2 2 f
Schlesinger lózsef rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 2 1 1 2 dm
Szabó Sándor rk. jvt. ! i 2 4 4 3 3 3 2 3 3 3 3 2 4 —
Szattler András izr. i 2 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 3 2 f
40 Tóth József rk. i 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 2 f
Unger József rk. i 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 3 2 f
Vajda Károly rk. i 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 2 4 f
Vargek Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 -
Vinhoffer István rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3 _
45 Virovecz János rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 3 __
Völler Sándor rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 ■2 3 3 3 2 3 -
Zadravecz László rk. 1 2 3 3 2 3 2 2 2 3 2 3 2 3 2 f
Zábráki Jenő rk. 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1 2 3 1 2 —
Magánvizsgálatot tett: Pap Imre, Náray Lajos, Veigli József.
20
11. B) OSZTÁLY.
Osztályfőilök: Kiss Olga.
A tanuló neve, vallása | Magaviselet > Hittan j Magyar nyelv j [ Német nyelv j Történelem ! Földrajz j Számtan-mérr. | | Természetrajz l Élet- és egészségtan ! Közgazdasági és jtgi ism. ! I Mezőgazdast. Ének | Rajz 1 Testgyakorlás | Kézimunka ! írást. dolg. külső alakja Díjkedvezmény
Ács József László rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 3 2 2 3 f
Beleznay Lajos rk. 1 2 3 2 1 2 3 2 2 2 3 fm. 2 2 2 î
Büki István rk. 1 1 2 2 1 1 3 2 2 1 2 3 1 2 4 f
Dencs György rk. 1 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 1 3 1 f
5 Döme János rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 2 2 2 f
Farkas Endre rk. 1 i 1 2 2 2 3 1 1 1 2 2 1 2 4 f
Ferencz József Gyula rk. 2 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 1 2 2 —
Hegedűs József rk. 1 2 2 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 2 —
Horváth Ferenc rk. jvt. 1 1 3 4 3 3 3 2 2 2 3 2 2 3 —
10 Horváth Imre Ferenc rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 dm
Horváth János rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 3 3 2 3 2 3 2 f
Kálmán Gyula rk. 2 1 3 3 1 2 3 2 2 2 3 3 2 3 4 f
Kelemen Sándor rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 —
Kisgergely Péter rk. 1 1 1 2 2 1 3 3 2 1 2 I 1 2 4 f
15 Kiss László rk. 1 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 2 2 f
Komondi Lajos rk. 1 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 3 1 2 4 ï
Komondy Gyula rk. 1 1 3 3 2 2 3 2 2 2 3 2 1 3 2 f
Kosztrics István rk. 2 1 3 2 2 2 3 2 3 1 3 3 2 2 —
Kovacsics László rk. 1 2 3 2 2 3 3 2 3 1 3 1 2 2 dm
20 Kovács Gyula rk. jvt. 1 2 4 3 2 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2 f
Lázár Vendel rk. jvt. 1 2 4 3 3 4 3 3 3 3 2 3 2 3 —
Mayerhoffer László rk. 1 1 2 2 2 1 3 1 2 1 2 3 2 2 3 f
Márkus Jenő rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3 2 3 —
Meiszterics János rk. 2 3 3 2 3 1 3 2 2 1 2 3 2 2 3 Î
25 Mihálecz József rk. jvt. 2 2 4 3 3 3 3 3 2 2 3 fm. 3 3 —
Molnár Gyula rk. jvt. 1 2 4 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 4 —
Pecsits László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 2 3 2 f
Pintér János Endre rk. 1 1 2 2 2 1 3 1 2 2 2 2 2 2 4 f
Polcz István rk. 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 2 3 2 f
30 Pós Jenő rk. 1 2 3 2 2 3 3 3 2 2 3 fm. 1 3 2 f
Rajcs József rk. 1 1 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2 2 2 î
Sifter József rk. 2 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 —
Simon Károly rk. 1 2 2 3 2 3 1 2 2 2 2 3 2 2 —
Szabó Ferenc rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 3 f
35 Tánczos László rk. jvt. 1 2 4 3 3 3 3 2 3 3 2 3 1 3 —
Tóth János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 —
Tóth Lajos rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 —
Turkoly Miklós rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 1 2 2 1 f
Vlassits Károly rk. jvt. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 f
Kimaradt: Lakatos Géza.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: özv. Dr. Pólyáné Kocsiss Olga.
A tanuló neve, vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv j Német nyelv Történelem Földrajz Számtan-mért. | Természettan Élet- és egészségtan Közgazdasági és jogi ism. ! Mezőgazdast. Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. külső alakja Díjkedvezmény j
Anlauf Péter rk. o. i. 1 3 3 4 4 4 3 3 3 2 3 3 3 2
Auer Mátyás rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 .2 3 1 3 3 —
Bakó László rk. 1 2 2 2 1 1 2 1 1 2 2 2 1 2 4 f
Baranyai Péter rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 1 2 2 2 3 3 2 f
5 Bedő Ferenc rk. jvt. 2 3 3 3 4 3 3 3 2 3 3 3 2 3 —
Bereczky Sándor László rk. 1 1 3 3 2 1 3 3 1 3 2 3 1 3 3 f
Bozzay István József rk. jvt. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 4 3 3 3 —
Farkas Lajos rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 fm. 2 2 —
Fehér Lajos rk 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2 2 1 3 4 f
10 Felker László rk. jvt 1 2 3 3 4 4 3 3 3 2 3 3 3 3 —
Garai Árpád rk. 1 2 3 2 3 2 2 2 2 2 2 fm. 1 2 4 f
Gáspár Lajos rk. 1 2 2 3 2 2 2 3 2 2 3 1 3 3 2 f
Hardi József rk. ism. o. i. 2 3 3 3 4 4 3 4 3 2 3 3 3 3 —
Hiedl Ferenc rk. ism. jvt. 2 3 4 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2 4 —
15 Horváth Ferenc Antal rk. jvt. 1 3 4 4 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
Horváth József rk. 1 2 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 2 —
Kövesi József rk. 1 1 2 2 2 1 3 1 1 2 2 3 1 2 4 f
Kanizsai László rk. o. i. 2 3 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 —
Káldi János rk. 1 1 2 2 2 1 2 1 1 2 1 2 1 2 4 f
20 Kis Ferenc József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
Kluger József izr. jvt. 2 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 í
Kocsis István rk. ism. 1 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3 3 3 —
Kovács László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 1 2 1 2 f
Krakovics Sándor izr. ism. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 —
25 Lakatos József rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 1 3 3 3 2 3 2 f
Mandler László izr. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2 f
Mayer István izr. 1 1 3 2 2 2 2 2 2 1 3 3 2 1 —
Molnár Kálmán rk. o. i. 1 3 4 4 3 3 4 3 2 3 4 3 1 3 —
Nagy Zoltán Győző rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 3 1 f
30 Neusinger Béla rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 3 2 f
Németh István rk. o. i. 1 3 4 4 3 3 4 3 2 2 3 3 4 2 —
Németh Lajos Sándor rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 —
Niklesz József ág. ev. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 —
Novotni Géza György rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 —
35 Pfeifer András ág. ev. 1 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 —
Schluitner József rk. 1 2 2 3 3 2 3 2 1 2 2 3 2 3 2 f
Seres László rk. jvt. 2 3 3 4 3 3 4 3 2 2 3 fm. 3 3 —
Skopál István izr. jvt. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 4 3 —
Smolz Lajos rk. 1 3 3 3 3 2 2 2 1 2 3 3 1 2 2 f
40 Szabadi István rk. jvt. 2 3 3 4 3 3 3 4 2 1 2 fm. 3 3 2 f
Szalóky Lajos Tibor ref. jvt. 1 2 3 4 3 2 3 3 1 2 3 3 2 3 _
Szarj as Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 1 3 2 f
Szentiványi Árpád ág. ev. 1 2 3 3 3 2 3 2 1 2 2 3 1 3 2 f

A tanuló neve, vallása 1 Magaviselet | Hittan Magyar nyelv j Német nyelv Történelem Földraj i Számtan-mért. | Természettan Élet- és egészségtan Közgazdasági ás jogi ism. | Mezőgazdast. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka irásb. dóig. külső alakja Díjkedvezmény
Szukics Géza rk. ism. o. i. 2 3 3 3 4 2 4 4 3 2 3 3 3 3
45 Tanczerberger Sándor rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 2 1 3 2 2 3! 2 f
Tánczos József rk. jvt. 2 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 —
Tátrai László rk. 2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 1 3 2 f
Thumerer Mihály rk. 1 2 2 3 2 3 3 2 1 3 3 lm 1 2 4 Î
Varga Dezső rk. jvt. 1 3 4 3 3 3 4 2 3 2 3 3 3 2 —
50 Varga Ferenc rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 fm. 3 3 2 f
Kimaradt: Borbély Imre, Wilcsek Lajos. Magánvizsgálatot tett: Pap Imre, Veigli Mihály.
111. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Antal Jenő rk. o. i. 1 3 3 3 4 4 4 3 3 2 3 1 3 2
Ács József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 f
Balogh József rk. o. i. 3 3 4 3 4 4 3 3 3 2 2 2 2 3 2 f
Bergmann István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 —
5 Bognár József rk. 1 2 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 3 2 2 f
Böjti Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 1 3 —
Csányi Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3 —
Csuti István rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 2 2 2 3 f
Deák Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
10 Faics Tibor rk. 2 2 2 2 2 2 3 2 1 2 3 im. 2 3 4 f
Farkas József rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 —
Frühwirth Ferenc rk. 1 1 1 2 2 1 2 2 2 1 2 2 1 2 4 f
Gasparics Lajos rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 2 4 f
Gerócs István rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 1 3 2 2 4 f
15 Gödri József rk. 1 2 1 2 3 3 3 3 1 1 1 1 2 1 4 f
Gyöngy József rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 3 f
Hajdú Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 1 2 2 3 2 2 2 f
Hoffer Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 2 2 2 f
Hollósi János rk. o. i. 1 3 3 4 3 4 4 3 2 3 3 3 3 3 —
20 Horváth Ferenc gelsei rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 2 3 —
Horváth Ferenc rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3i —
Horváth Imre János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 2 3, —
Horváth Jenő rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 2 3 —
Horváth Károly rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 —
25 Jankovics Károly rk. 2 3 3 3 3 3 3 1 2 1 3 2 3 3 —
Kapcsándi Mihály rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 —
Kele József rk. jvt. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 2 3 1 3 3 —
Kukola Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 1 3 —
Kúszik Mihály rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 1 3 3 2 3 f
30 Lehel László rk. 1 2 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 —
A tanuló neve, vallása ! Magaviselet Hittan Magyar nyelv | 1 Német nyelv | Történelem Földrajz 1 Számtan-mért. i| Term.-tan, vegytan Élet- és egészségtan Közgazdasági és jogi ism. 1 Mezőgazdast. Ének | Rajz Testgyakorlás Kézimunka lrásb. dolg. külső alakja Díjkedvezmény
Lukács István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 2 f
Mikó Imre rk. jvt. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 4 3 1 3 —
Nagy Gyula István rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 4 f
Németh István rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 2 2 f
35 Németh János rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 3 2 f
Ohidy István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 —
Oláh László rk. o. i. 2 3 4 4 4 3 4 3 3 3 4 3 3 4 —
Orbán János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 3 1 2 —
Péter György József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 2 3 —
40 Szarka János rk. o. i. 1 3 4 3 4 3 4 3 2 2 3 3 3 3 —
Szedonya Lajos rk. 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 —
Szilágyi Gyula rk. ism. jvt. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 3 4 —
Szmodics Ferenc rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 3 2 2 4 f
Szőke Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 2 2 2 f
45 Szűcs István rk. ism. jvt. 1 3 3 3 3 3 4 3 2 3 3 3 2 3 —
Tóíejü László rk. o. i. 1 3 3 4 4 4 4 3 2 3 4 3 1 3 —
Varga Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 2 3 —
Varga József rk. ism. 1 1 3 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 —
Weisz Ferenc rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 2 2 f
50 Zuics János rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 1 2 2 3 2 2 4 f
Kimaradt: Bakó Gyula.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Murai Alajos.
Abramovits László izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 2 2 \'3
Altman József rk. 1 1 3 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 f
Bedő József rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 1 f
Bekő József rk. 2 1 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1 f
5 Biczó Ferenc rk. jvt. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — -
Csire István ref. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 —
Csóka János rk. jvt. 2 2 3 3 2 2 4 3 3 3 3 2 3 2 2 3 —
Domina Károly ág. ev. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 dm
Ehrenstein István izr. 1 2 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3 3 2 3 —
10 Feiler István rk. jvt. 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 2 4 lm. 2 3 —
Hahn József László izr. 2 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 lm. 2 3 —
Hanzsalics Ferenc rk. 2 1 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 3 2 2 2 —
Heckenberger István rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 1 2 2 f
Hegedűs Ferenc rk. 1 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 4 f
15 Hirt Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 f
Horváth Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 4 2 2
Horváth József rk. 2 2 3 3 3 2 3 1 2 3 3 3 3 4 2 2 2 f
A tanuló neve, vallása --*—--.— ! Magaviselet Hittan j Magyar nyelv j Német nyelv Történelem Földrajz Számtan-mért. | Vegytan Elet- és egészségtan Közgazdasági ás jigi ism. Mezőgazdast. 1 i Enek Rajz Testgyakorlás Kézimunka írásit- dóig. külső alakja Díjkedvezmény
f Horváth János Ferenc rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 1 4 Î
Kalinics Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 fm. 2 2 _
20 Karakai István rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 3 2 2 f
Kiss Lajos rk. jvt. 2 2 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 fraJ 2 2 —
Kovács Kálmán rk. 2 1 2 3 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 —
Kovács József ág. ev. 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 3 2 2 1 f
Löbl Andor izr. o. i. 2 3 3 3 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 2 3 —
25 Magyar Miklós rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 1 _
Major Gyula rk. jvf. 2 3 4 3 3 3 4 3 2 3 3 2 2 fm. 3 1 2 —
Paier Ignác rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 1 2 1 2 f
Palkovics Géza rk. 1 1 2 3 2 2 3 2 2 2 2 1 2 2 1 2 4 f
Pataky Lajos Ferenc rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 Î
30 Rohs Zoltán ág. ev. o. i. 2 3 4 4 4 3 4 4 4 3 3 3 3 3 2 3 _
Schlesinger László izr. o. i. 2 3 4 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 fm. 3 3
Sieger Lajos ág. ev. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 3 2 1 4 f
Simon Nándor István rk. 1 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 f
Szerecz Lajos rk. 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 4 f
35 Tomasits Ferenc rk. jvt. 2 3 4 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 -
Tátrai László rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 2 3 __
Weisz Imre izr. o. i. 2 3 4 4 4 3 4 4 4 2 3 3 2 3 1 21 _
Welisch László izr. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 í
Magánvizsgálatot tett: Szantner; János, Cenkvári Árpád és Göllesz
László.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Andri György rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 3 2 2 1 3 3 2 3 2 f
Babos Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 2 1 2 3 -
Bogdán Gyula rk. ism. 1 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 j
Borsos Ferenc rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 1 2 1 -
5 Dervalics István rk. o. i. 1 3 4 3 3 3 3 4 3 3 4 1 3 3 3 3 _
Fartig Károly rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 fm. 1 2 4 f
Friskó Imre rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 dm
Gerencsér István rk. 1 2 3 3 3 2 2 2 2 3 2 2 2 3 1 3 4 f
Göndics István rk. 1 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 1 2 2 1 3 2 f
10 Hajmási István rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 2 2 3 3 3 _
Hajmássy József rk. 1 1 2 2 2 2 2 3 2 2 1 1 1 2 2 2 4 f
Hautzinger Pál rk: 1 1 1 1 2 1 3 3 2 2 1 1 1 1 1 2 4 f
Heffer István rk. jvt. 1 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3 2 2 3 3 3 _
Horváth Géza rk. jvt. 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 4 2 3 _
15 Horváth József (Géza fia) rk. jvt. 2 3 4 3 4 3 3 3 3 3 3 1 2 1 2 3, —
25
A tanuló neve, vallása | Magaviselet Hittan | Magyar nyelv j Német nyelv Történelem Földrajz Számtan-mért. | Vegytan Élet- és egészségtan Külgazdasági és jogi ism. j Mezőgazdast. Ének | Rajz j Testgyakorlás j Kézimunka Irásb. dalg. külső alakja Díjkedvezmény
Horváth József (Lajos fia) rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 _
Horváth József rk. (János fia) o.i. 1 3 3 4 3 3 4 4 3 3 3 1 3 2 4 3 —
Imrei László rk. jvt. 1 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 —
Jámbor József rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 4 f
20 Kálovics Ferenc rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 fm. 1 3 —
Kárpáti József rk. 1 1 2 2 3 1 2 3 2 2 2 1 2 2 1 3 2 f
Kerekes Béla rk. jvt 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 4 3 3 3 —
Kocsis Géza rk. jvt. 1 3 3 3 3 3 4 4 3 3 3 2 3 2 3 4 —
Kollár Sándor rk. jvt. 1 3 3 3 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 1 3 2 f
25 Laky Imre rk. ism. 1 2 3 2 2 2 3 2 2 2 2 1 2 2 2 3 —
Ligeti Gyula rk. 1 2 2 2 1 1 2 1 2 1 1 1 2 2 2 2 3 f
Magyar Antal rk. jvt. 1 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 2 fm. 3 3 —
Miklics György rk. jvt. 1 3 4 4 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 4 —
Míllei Ferenc rk. 1 2 3 3 2 2 3 1 1 2 2 1 2 3 2 3 4 f
30 Németh Pál rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 1 2 3 2 f
Oparnicza Sándor rk. jvt. 2 3 3 3 3 3 4 3 2 3 3 2 3 3 2 3 —
Parragi László rk. o. i. 2 3 4 3 3 3 4 4 4 3 3 1 2 3 2 3 —
Salamon Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 —
Sasvár József rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 —
35 Sgánetz János rk. 1 2 3 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 3 2 f
Soós Imre rk. 1 2 3 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 3 2 f
Tálosi Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 1 3 —
Tóth Ferenc rk. 1 1 2 3 3 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 f
Tőke János rk. 1 1 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 2 4 f
40 Zuics István rk. 1 1 1 2 2 1 3 2 1 1 1 1 2 2 1 2 4 f
26
Statisztika.
1. A) A tanulók osztályonként összesített adatai.
C i m Osztályok Összesenj
I. II. III. ív. ;
a) b) a) b) a)|b> a> b)
a A tanulók számának alakulása Beirt nyilvános tanuló ............ Beirt magántanuló\'1 ............... Osztályoztatott összesen ............ 56 3 55 53 52 48 3 48 40 39 52 2 50 51 50 38 3 38 40 40| 378 11 372
b A tanulók kormegoszlása 1923. évben született ........... 1922. „ „ ............... 1921. „ „ ............... 1920. „ „ ............... 1919. „ „ ............... 1918. „ 1917. ................... 1916. „ „ ............... 15 23 16 1 15 20 14 3 9 17 17 5 10 22 7 16 19 13 2 16 24 9 1 16 14 6 2 12 13 12 1 2 30 62 101 99 54 21 3 2
c A tanulók anyanyelve Magyar ......... — ............ 55 52 48 39 50 11 1 3 5 50 50 38 56 1 4 7 40 372
d A tanulók vallása Róm. kat.... ... .................. Református .................. ... Ág. h. ev......................... Gör. kel......................... Izraelita ........................ 48 1 1 5 47 2 1 1 1 40 1 2 5 39 40 331 6 11 1 23
e A szülők foglalkozása Középbirtokos és bérlő ............ Kisbirtokos, kisbérlő ................ Kisbirt.-napszámos ............... Egyéb önálló őstermelő ...... ... ... Gazdasági tisztviselő............... Egyéb gazdasági segédszemély ...... Földművelési napszámos ............ Kisiparos........................ Egyéb ipari segédszemély............ Ipari napszámos .................. Kiskereskedő..................... Kereskedelmi tisztviselő ............ Közlekedési kisvállalkozó............ Közlekedési tisztviselő ............ Egyéb közlekedési segédszemély ...... Közlekedésnél napszámos............ Köztisztviselő..................... Pap, tanár, tanitó.................. Másféle értelmiség ............... Közhivatalokban alkalmazott altiszt, szolga Katona (csendőr-rendőr) altiszt ...... Nyugdíjas köztisztviselő ............ Nyugdíjas altiszt, szolga ............ Különböző napszámos............... Házi cseléd ..................... Egyéb és ismeretlen foglalkozású...... Összesen 5 1 12 6 4 12 4 7 2 2 1 « | | - | | oex 1 m 1 | |S«| , -eo® 1 <N 1 1 1 1 4 1 1 1 14 3 5 1 1 10 1 3 1 1 2 1 3 1 8 4 1 1 7 2 2 2 3 2 2 2 4 16 1 3 6 2 2 1 3 7 1 4 1 5 4 3 1 13 2 6 1 6 1 1 2 1 1 1 8 1 3 6 1 3 2 1 5 1 4 4 1 1 5 1 4 8 3 1 1 2 8 1 1 27 1 3 4 7 6 78/ 21, l| 26: l1 2 lj 75 9 5 5 3 20 28 1 31 5 3l 8
55 52 48 39 50 50| 38 40 372;:
f A szülők lakóhelye Az iskola székhelyén............... A vármegye egyéb községében**...... Más megyében: Baranya vm.-ben...... Somogy vm.-ben\'1" ... 10 11 4 40 7 1 4 36 5 7 19 11 9 28 9 13 35 8 7 27 7 4 25 11 4 250 69 1 52
g Óramulasztások Igazolt óramulasztások száma......... Igazolatlan óramulasztások száma...... 1 15 1132 1 619 664 j 1131 4| 25 20 9* - 10 11!! 1 8294 L 5ü
Jegyzet. *A magántanulók adatainak további részletezése — a még hátra levő tanévvégi magánvizsgálat adatainak
hiánya miatt — nem lehetséges. ** Alsórajk, Bucsuszentlászló, Kiskomárom, Korpavár, Pölöske, Rigyác, Sormás, Ujnép, Zaiaszentmihályon 11; Galambok, Nagyrécse, Ujnéppuszta, Zalaszentjakabon 2—2; Szepetneken 3; Zaiaszentmihályon 4; Mura-kereszturon 5; Gelsén^ö;
*** Berzence, Főnyed, Légrád, Őrtilos, Szentgyörgyhegyen 1 — 1; Zákányhegyen 2; Bagolasánc, Gyékényesen 6—6; Zákány-telepen 11 olyan szülő lakik, akinek gyermeke, mint bejáró tanuló látogatja az iskolát.
B) A tanulók tanulmányi eredménye, magavisetete és díjkedvezménye.
o s z t á 1 y o k 1. a) 1. b) II. a) II- b) III. a) III. b) IV. a) IV. b) Összesen
A tantárgyakból kapott érdemjegyek jeles i Jó elégs. 1 elégt. jeles jó elégs. 1 elégt. 1 jeles jó | elégs. 1 elégt. jeles | jó elégs. elégt. j jeles 1 jó _ 1 j elégs. ¡"elégt jeles jó elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt. jeles jó elégs. | ! elégt.
Vallástan............... Magyar nyelv............ Német nyelv ............ Történelem ............ Földrajz ............... Mennyiségtan............ Természetrajz............ Vegytan ... ... ......... Természettan............ Egészségtan ............ Közgfizdaságtan ......... Mezőgazdaságtan ... ... ... Ének.................. Rajz .................. 10 4 2 5 4 5 6 6 5 18 5 1Ü 8 6 \'24 27 30 19 27 40 38 37 38 26 22 19 26 6 5 51 7 5 11 3 2 4 4 12 18 4 5 12 17 15 11 16 24 24 14 21 28 27 31 31 29 16 10 34 22 1 5 4 6 3 4 9 3 1 6 8 4 9 5 9 3 19 7 9 19 13 10 22 14 9 18 19 31 35 22 24 30 15 29 30 25 1 7 3 1 3 4 2 2 15 4 1 7 9 4 6 5 9 4 17 8 14 15 11 3 21 17 16 18 7 22 22 16 18 32 12 17 14 17 5 2 1 1 5 2 5 1 3 12 3 2 19 10 8 8 15 8 18 26 30 14 26 33 32 34 27 36 26 12 17 31 7 10 6 3 5 3 3 3 5 1 3 2 7 8 5 15 8 12 9 10 11 19 32 25 19 32 34 33 35 33 33 ¿8 11 17 22 -3 5 5 4 6 1 4 9 1 1 1 1 3 2 3 4 4 3 14 7 7 17 11 7 10 12 16 10 14 16 15 23 26 19 25 24 21 21 19 24 20 17 7 4 2 1 6 4 3 2 9 5 2 4 7 2 5 3 5 7 20 8 12 5 10 10 10 10 8 14 14 10 16 16 19 24 23 25 23 22 22 22 21 22 4 15 6 ? 6 5 1 1 1 1 Km
Testgyakorlás............ 8 8 37 Mm 6 10 31 5 lm 6 7 34 1 lm 7 12 17 3 lm 4 6 34 6 lm 9 11 29 Ilm 5 7 18 2 Hím 8 10 18
Kézimunka ............ 7 36 12 — 14[23 13 2 11 22 15 — 10 28 1 — 12 14 22 2 7 24 19 11 24 3 13 16 10 1
Előmenetel Általános jeles ... jó „ elégs.... 1 tárgyból elégt. 2 ti), „ 2 9 29 7 5 3 1 16 25 4 2 4 3 7 27 1 8 2 3 8 20 7 1 7 25 5 7 6 1 9 29 4 1 6 1 6 21 2 4 4 2 8 16 6 5 3 13 70 192 36 33 28
Magaviseletből kapott érdemjegyek Példás ......... Jó ............ Tűrhető......... 45 10 39 13 37 11 30 8 1 32 18 41 8 1 17 21 34 6 275 95 2
Díjkedvezmény Teljes dijat íizet... 1 !. díjkedvezményt nyeit ••• 2f. „ „ ... 3f. „ „ ... 4 f. „ „ ... 5f. .. „ ... Díjmentességet nyert...... 30 15 1 1 23 1 13 1 12 2 26 1 13 1 3 4 14 2 11 4 6 2 27 1 15 1 6 29 10 3 8 20 4 8 5 1 22 8 1 8 1 I 191 9 93 12 56 11
2. Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás.
Leltári sorszám A vagyontárgyak csoport szerinti megnevezése í tanév folyamán történt gvarapodás 11 tanévi ovarapodás értéke Jz oldalt feltüntetett vaovon-tárovak, szeriárak stb.
vétel ajándék tanévvégi állománya értéke
darai), kötet, tüzet P f P f
1. Aj Az iskolai felszerelés nyilvántartása: Bútorok.................. 1 5 420 8649 10
li. Házi és irodai felszerelés 1 — 1 50 181 3300 58
111. A Természetrajzi tanszerek...... — — — — 782 2012 08
111. B Természettani tanszerek...... — — — — 231 4327 80
111. C Földrajzi és történelmi tanszerek .............. 10 — 12 40 113 898 99
111. D Szám-mértani tanszerek ...... 1 _ 1 — 23 66 70 75 40
111. E Rajztanítási tanszerek ...... — - - 172 432
111. F Tornatanítási tanszerek ...... — — — — 138 2906
111. G Vegytani tanszerek ......... — — - 151 418 45
IV. Tanári könyvtár............ 15 17 208 50 1248 9304 70
Vili. Kézimunkaoktatási tanszerek... — — — — 108 436 76
V. Összesen: Külön nyilvántartás: Ifjúsági könyvtár............ 28 137 17 5 228 442 40 64 3567 940 32754 2443 31 29
VI. Önképzőköri könyvtár ...... 24 — 27 56 210 630 32 12
VII. Sportköri felszerelés......... 31 — 439 26 280 2279

3. Az iskola benépesülésének viszatekintö táblázata.
Tanév I. oszt 11. oszt. III. oszt. IV. oszt. Összesen
a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló nyilvános tanuló magántanuló együtt
1920—21 64 58 39 - 25 37 35 — 45 34 34 — 24 38 39 — 20 320 114 434
1921—22 64 60 38 24 49 54 46 53 — 20 30 30 — 10 33 33 — 23 343 91 434
1922—23 56 — 33 46 40 — 12 31 31 —. 6 371 75 446
1923—24 60 56 — 20 57 55 — 19 57 45 — 10 35 32 — 13 397 62 459
1924—25 40 31 49 29 17 54 41 50 44 40 17 45 46 — 15 57 39 — 6 411 67 478
1925—26 49 48 — 18 49 46 — 15 40 41 — 6 398 56 454
1926—27 36 37 — 27 55 55 — 30 41 43 41 12 47 41 — 6 11 396 75 471
1927—28 52 — — 24 40 41 — 25 39 38 35 24 44 42 41 372 84 456
1928—29 27 29 28 — 26 29 29 27 — 23 12 42 41 26 — 19 34 34 35 15 300 83 383
1929—30 29 27 15 27 31 — 10 36 38 — 12 269 49 318
1930—31 37 38 37 32 15 49 46 — 5 6 52 45 10 30 28 — 14 317 44 361
1931—32 36 36 7 53 54 42 — 3 45 — 1 343 17 360
1932-33 40 49 — 4 2 46 47 — 5 46 48 — 4 40 41 — 3 357 16 373
1933—34 55 52 — 48 39 — 3 50 50 — 2 38 40 — 3 372 10 382

30
V. Tájékoztató az 1934/35. tanévre.
A beiratásokat junius 25. és 26-án tartjuk. Itt is figyelmeztetem azokat a helybelieket, akik gyermekeiket az I. osztályba óhajtják beíratni, hogy a "fenti napokon feltétlen jelentkezzenek, mert a szeptember 6. és 7-én tartandó beiratások alkalmával már csak férőhelyhez képest veszünk fel növendékeket.
Szeptember 4-én tartjuk a javitó-, 5-én pedig a pótló-, felvételi- és tantervkülönbözeti vizsgálatokat, melyekre juüus 15-ig kell jelentkezni az igazgatónál.
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 9-én 8 órakor lesz, melyre minden tanuló köteles megjelenni.
Fizetendő dijak és kedvezmények.
Beíráskor minden tanuló felvételi dij cimén 2 50 P-t, e^yéb járulékok címén 1.70 P-t, tehát összesen 4.20 P-t fizet.
Ezen dijakon felül az I. osztályba iratkozó tanulók Jilmdij cimén 1.44 P-t, a többi osztályok növendékei pedig a jelen tanévi tandijaiknak 3 Százalékát kötelesek a behatáskor befizetni.
Tandíj: A tandij és fenntartási dij együttes összege évi 48 P.
Tandíjkedvezmény: Megfelelő magaviseletű és előmenetelü szegény tanulók ráutaltságukhoz mérten kedvezményben részesülhetnek és pedig jeles tanulók teljes mentességben, vagy csak évi 8 P, jó tanulók évi 16 P, illetve 24 P, elégséges osztályzatuak 32, illetve 40 P kedvezményes dij fizetésére kaphatnak kedvezményt.
Díjkedvezményben, illetőleg mentességben iskolánk az alábbi százalék-fokozat keretei között részesítheti tanulóit :
Teljes dijat (48 P) fizet a tanulóknak legalább 10°/0-a
1. fokozatú díjkedvezményt (40 P) nyerhet a tanulók 8 „
2. „ „ " (32 P) „ „ „ 34 „
3. „ „ (24 P) „ „ „ 18 „
4. „ „ (16 P) „ „ „ 8 „
5- » „ (8 P) „ „ „ 10 „
Díjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 12 „
A díjkedvezményt szabályszerű (bélyegmentes) folyamodási nyomtatod-\'ujon kelt szeptember 15-ig kérni.
A tandij befizetése. Ugy a teljes, mint a kedvezményes tandijat a tanulók nyolc egyenlő részletben (október május hónapok 5. napjáig) tartoznak az iskolában kapott postatakarékpénztári befizető lapok utján befizetni (tehát mm az igazgatónál.) Azt a tanulót, aki diját az egyes esedékességekkor — egyszeri záros határidőhöz kötött figyelmeztetés dacára — nem fizette be, az igazgató a tanulók közül haladéktalanul törölni köteles.
Hadiárvák és hadigyámoltak, ha jeles vagy legalább jó tanulmányi előmenetel üek, sem felvételi dijat, sem egyéb járulékot, sem tandijat nem fií etnek ; igényjogosultságukat az 1393. évi VII. t.-c. értelmében igazolni tartoznak.
\\
31
VI. Tantervkülönbözeti vizsgálat.
Azok a tanulók, akik az elemi isk. V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. (esetleg III.) osztályában, avagy a gimnázium, reáliskola vagy reálgimnázium alsóbb osztályából a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába óhajtanak átlépni, tantervkülönbözeti vizsgálatot tartoznak tenni. Ezen vizsgálat engedélyezéséért julius 15-e előtt kell folyamodni, melyre nézve az igazgató az érdeklődődnek felvilágosítást ad. Vizsgadíj 20 P.
Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga a polgári fiúiskolába
való átlépés esetén.
Az iskola és osztály, amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V.-Vl. VI. 11. Magyar Német Számt.-mértan 1. oszt. tananyagából
111. Magyar Német Számt.-mértan Történelem I. és 11. oszt. tananyagából II. o. tananyagából
Gimnázium 1. ii- N6met 1 1 n tan- Kézimunka^* > ¿^ wsvómi /,,, ólla+ía« • Idegen vitágéészbeli emlősök. Madarak (házi szárnyasok kivé-lNOVeny- es atiattan. telével). Hüllők, kétéltűek, halak
11. ui. Német Történelem Mezőgazdasági. Kézimunka l 11. o. tan- | anyaga 1. és 11. oszt. tananyaga
111. IV. Magyar ,,, t Német anvala Enek | anyaga Történelem 11. o. tananyaga Mezőgazdasági. \\ 1., 11., 111. o. Kézimunka 1 tananyaga
Reálgimnázium, vagy reáliskola 1. íi. Mezőgazdasági. \\ 1. oszt. fan. Kézimunka / anyagából Hmrónn ¿0 állatfan- Idegen vllágrészbeli emlősök. Madarak (házi szárnyasok kivé-INOVeny- es anatian. telével) HUllok. kéláltUek, halak-
11. 111. in. Történelem 11. o. tan.-ból Mezőgazdasági. \\ 1., 11. o. tan-Kézimunka / anyagából
IV. Magyar \\ 111. oszt. Ének / tananyagából Történelem 11. o. tananyagából Mezőgazdasági. \\ 1., 11., 111. o. Kézimunka / tananyagából
II í
32
VII. Tájékoztató a magántanulóknak.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van ; szeptember első napjaiban is, de ekkor kizárólag azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók kívánják folytatni.
vMagánvizsgálati engedélyért a budapesti tankerület polgári iskoláinak királyi főigazgatóhoz, Budapest, kell folyamodni és a kérvényért 1 pengő 50 fillér kárvénykezelési dij készpénz lefizetése mellett az iskola igazgatójánál kell benyújtani, még pedig julius 15-ike, október 1-je vagy április 1-je előtt. A később érkező, vagy közvetlenül a kir. főigazgató úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A IC évnél idősebb, vagy az elemi isk. VI. osztályát sikerrel végzett magántanulók a kir. főigazgató Úrtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polg-isk. I. oszt. tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról is.
A tanköteles korban levő tanulóknál a 2 P okmánybélyeggel ellátott folyamodvány mellékletei :
a} a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
b) legutolsó iskolai bizonyítvány (ha a tanuló ismétlő, akkor az előző osztály bizonyitványa is),
c) a lakóhely elöljárósága által kiállított, hiv. iktatószámmal ellátott bizonyítványt arról, hogy a tanuló mióta lakik a községben, a tanulónak szülei (gyámja) mivel foglalkoznak, s a gyermek szülői gondozás alatt áll, nyilvános tanintézetbe nem jár,
aj ha a tanulásban megszakítás van, igazolandó, hogy ezen idő alatt a gyermek mivel foglalkozott.
A 15 évesnél idősebb folyamodó mellékeljen :
a) születési anyakönyvi kivonatot,
b) legutóbbi iskolai bizonyítványt,
c) előljáróisági bizonyitványt lakóhelyéről, illetőleg arról, hogy legalább hat hónapja lakik a községben, ahonnan folyamodik,
a) szabályszerűen kiállított bizonyitványt arról, hogy az iskola elhagyása óta a folyamodás beadásáig hol és mivel foglalkozott, mi a jelenlegi foglalkozása,
•e) hatósági bizonyitványt erkölcsi magaviseletéről. r
Ha a kérvény mellett szegénységi bizonyítvány van, akkor az bélyeg-mentes, de ha csak vagyontalansági bizonyítvány csatoltatnék, akkor nem csaií a kérvényre kell 2 pengős okmánybélyeg, hanem az összes mellékletek is ¿^szabályszerű bélyeggel látandók el. (A különben bélyegmentes okn ányokra 30 filléres mellékleti bélyeg ragasztandó.)
A közhivatalokban alkalmazott folyamodók kérvényeiket csak felettes hatóságuk utján juttathatják az iskola igazgatójához.
Az államvasuti alkalmazottak az üzletvezetőség hozzájárulásával folyamodhatnak, kérvényeiket szintén az igazgatósághoz kell beadni.
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag azt is igazolni kell,
hogy lakóhelye a megyebeli polgári iskolától messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg. ^^
A vizsgálat írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli a szóbeli vizsgálat előtt rendszerint 4 5 nappal, hét délelőtt tartatik. Az a magántanuló, akinek kettőnél több Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasittatik.
Ha a magántanulónak javitóvizsgálatot kell tenni, ebbeli szándékát a tanári testülethez intézett kérvényben terjeszti elő, még pedig a vizsgálat után 30 napon belül. Ezen beadványhoz kell mellékelni az iskolai bizonyítványát is. A javi tó vizsgálat rendes körülmények között a legközelebbi magánvizsgálat alkalmával (karácsonykor vagy a tanév végén) tartatik meg.
A vizsgadíj 106 P 70 fillér, mely az írásbeli vizsgálat megkezdése előtt lefizetendő. < , -
Különösen jegyezzék meg a magántanulók a következőket:
A magántanuló lekészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget tett.
Minden magántanuló köteles az Írásbeli vizsgálat megkezdési előtt szabályszerű kimutatást beadni a magyar nyelvből és német nyelvből feldolgozott olvasmányokról és könyvnélkül megtanult költeményekről. Külön féli v 3ii legyen a magyar ni/elvi és külön féli íven a német nyelvi kimutatás. Ha a kimutatás nem megfelelő, illetőleg nem kielégítő, akkor a tanuló nem tehet magánvizsgálatot.
Az előirt követelmény a következő :
/ A magyar nyelvből.
Az I. és II. osztályos magántanulóktól megkövetelendő a tankönyvben levő különböző olvasmányok közül legalább 25-nek a tartalma, melyet röviden és szabatosan kell elmondani.
Könyv nélkül, legalább 12 költeményt, köztük a Himnusz és a Szózat is.
A III. osztályosok tanuljanak meg a stilisztikából legalább 15 olvasmányt és a Toldi tartalmát egészen. Ezen kívül Jókaitól : a nagyenyedi két fűzfa, Kedves atyafiak, Kisfaludy Károlytól : Mátyás diák, Mikszáthtól: A néhai bárány, A kis csizmák, A ló, bárány és a nyul.
Sönyv nélkül legalább 12 költemény, köztük legyen a Toldi I. és IV. éneke, Himnusz, Szózat, Nemezeti dal.
A IV. osztályosoknak elő van irva 10 12 különböző fajú olvasmány tartliiic és 16 18 különböző fajú költemény könyv nélkül.
II. A német nyelvből fel kéli dolgozni minden egyes osztályban lehetőleg ugyanazokat a gyakorlatokat és olvasmányokat, amelyeket a rendes tanulók is feldolgoznak. Könyv nélkül meg kell tanulni az I. és II. osztályban 3—4 verset, a III. és IV. osztályban 5 vierset.
III. Megjegyzendő még : Nemcsak a szabadkézi, hanem a mértani rajzból" is kell készülni. A diszitő irás is gyakorlandó. A 15 évnél nem idősebb tanulók minden tantárgyból kötelesek vizsgázni, az ének elméleti része is követelendő tőlük. — Kézimunka alól csak a 18. életévet betöltöttek menthetők fel. — A leventekötelesek tornából is vizsgáznak. A IV. osztályosok a könyvvitelt az üzletieseményeknek megfelelő nyomtatványon gyakorolják. Fontos a helyesírás.
01
VIII. Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások.
a) A rendes tanulót a testi fogyatkozás miatt a testgyakorlás, rajz fii.omabb kivitele és az ének technikai része alólj hatósági orvosi bizonyítvány alapján szept. hó 5-ig történt Írásbeli kérelemre ; szemmel látható hibás tanulókat az emiitett tárgyak alól, pusztán a szülő szóbeli kérésére, felmentheti az igazgató. A felmentések érvényessége 1 1 tanévre szól.
b) Magánvizsgáklton a tanköteleskoru tanulóknál csupán a rajznak gyakorlati részéből és a tornából lehet, testi hiba okából felmentésnek helye, mit hatósági orvosi bizonyítvánnyal kell igazolni.
A 15. évet betöltött tanulók énekből és testgyakorlásból nem kötelesek vizsgázni.
A kézimunkából a vizsgálat alól a 18. évet betöltölt tanulókat az iskola igazgatója szóbeli kérelem alapján felmentheti.
VIII. A vonattal bejáró tanulók figyelmébe!
Középfokú iskolák vasúton bejáró tanulóinak utazás közben tanúsított magviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel. Abból a célból, hogy ezeknek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvassék és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató) a vasúton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletet adott ki, atnelyből szükségesnek tartom a következőket közölni :
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanuló^ hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi, erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy sem gondoskodhatanának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nem haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a Kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorokban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendelt tanuló vezetése alatt.
4. A bejáró tanulók kötelesek a vasút igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott «tanulókocsiban» vagy «tanulószakaszban» utazni. Ha valamely vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, — még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybe venni. Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy más felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
1 * \' -............... - •
35
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsle-jaték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepiszkitása, étel-és egyéb hulladékok elszórása, a folyosókon való tartózkodás, futkározás, valamint a mozgásban levő vonatról való leugrás vagy arra való felugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló űrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tanulót az iskola igazgatójánál f¿1 jelenteni. Az olyan tanulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolt p;;nasz, a «tanuló igazolványt» meg kell vonni. Az ilyen tanulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pedig az iskolából kivenni.
7 Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt tanulókocsiban, akkor a vonatkísérő kalauz joga és kötelessége őt erre felszólítani, szükség esetén tanuló-igazolványának elkobzásával a legközelebbi állomás főnökénél a fegyelmi eljárás megindítása végett bejelenteni.
X. Segélykönyytár.
Segélykönyvtárunk álladéka a tanév folyamán az ifj. Segélyalap terhére vásárolt 11 és ajándékként felvett 40 kötettel, összesen : 51 kötettel gyarapodott. Könyvtárunk tanévvégi álladéka 542 kötet. Ifj. Segélyalapunk tanévvégi egyenlege 110.94 P.
Az év folyamán 139 tanuló, a létszám 32 százaléka részesült könyvhasználati segélyben.
10
Vili. Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások.
a) A rendes tanulót a testi fogyatkozás miatt a testgyakorlás, rajz finomabb kivitele és az ének technikai része alól, hatósági orvosi bizonyítvány alapján szept. hó 5-ig történt írásbeli kérelemre ; szemmel látható hibás tanulókat az emiitett tárgyak alól, pusztán a szülő szóbeli kérésére, felmentheti az igazgató. A felmentések érvényessége 1 1 tanévre szól.
b) Magánvizsgálaton a tanköteleskoru tanulóknál csupán a rajznak gyakorlati részéből és a tornából lehet, testi hiba okából felmentésnek helye, mit hatósági orvosi bizonyítvánnyal kell igazolni.
A 15. évet betöltött tanulók énekből és testgyakorlásból nem kötelesek vizsigázni.
A kézimunkából a vizsgálat alól a 18. évet betöltött tanulókat az iskola igazgatója szóbeli kérelem alapján felmentheti.
VIII. A vonattal bejáró tanulók figyelmébe!
Középfokú iskolák vasúton bqjáró tanulóinak utazás közben tanúsított magviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel. Abból a célból, hogy ezeknek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvassék és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató;, a vasúton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletet adott ki, amelyből szükségesnek tartom a következőket közölni :
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanulót, hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi, erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy sem gondoskodhatanának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nem haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a Kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorokban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendelt tanuló vezetése alatt.
4. A bejáró tanulók kötelesek a vasút igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott «tanulókocsiban» vagy «tanulószakaszban» utazni. Ha valamely vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, — még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybe venni. Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy más felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
35
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsle-jaték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepiszkitása, étel-és egyéb hulladékok elszórásá, a folyosókon való tartózkodás, futkározás, valamint a mozgásban levő vonatról való leugrás vagy arra való felugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló őrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tanulót az iskola igazgatójánál feljelenteni. Az olyan tanulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolt panasz, a «tanuló igazolványt» meg kell vonni. Az ilyen tanulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pedig az iskolából kivenni.
7 Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt tanulókocsiban, akkor a vonatkísérő kalauz joga és kötelessége őt erre felszólítani, szükség esetén tanuló-igazolványának elkobzásával a legközelebbi állomás főnökénél a fegyelmi eljárás megindítása végett bejelenteni.
X. Segélykönyvtár.
Segélykönyvtárunk álladéka a tanév folyamán az ifj. Segélyalap terhére vásárolt 11 és ajándékként felvett 40 kötettel, összesen : 51 kötettel gyarapodott. Könyvtárunk tanévvégi álladéka 542 kötet. Ifj. Segélyalapunk tanévvégi egyenlege 110.94 P.
Az év folyamán 139 tanuló, a létszám 32 százaléka részesült könyvhasználati segélyben.
XI. Az 1934 35. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Nagyobb katekizmus.
„ ,. Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Farkas B.: Az ó- és újszövetségi kijelentés.
Evang.: Bereczky S.: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther M. kiskátéja. Izr.: Gömöri Ármin: A Zsidók története.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész. Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára.
Magyar nyelvtan „ „ „ „
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben I. Karl-Prochaska: Földrajz I. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I. Stéger-Tix: Számtan és mértan I. Greguss P.: Az állatok és növények életmódja I. Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek I. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Mint az 1. osztályban.
Ág. h.. ev.: Mint I. osztályban. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben II.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz I.
Karl-Prochaska: Földrajz II.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Számtan és mértan. II.
Greguss: Az állatok és növények életmódja II.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek. II.
Tiboldi: Módszeres énekiskola II.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
III. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Dr. Patay P.: Keresztyén egyháztörténet.
Evang.: Bereczky S.: A keresztyén egyház rövid tört. Izr.: Bernstein B.: Zsidó vallástan.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész.
Gyulai-Gyurjács: Stilisztika és olvasókönyv. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára.
Bartlios-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Mennyiségtan a polg. isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ismeretek III. Tiboldi: Módszeres énektan III.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Egyháztörténelem.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Pataky: Mint a III. osztályban. Evang.: Mint a III. osztályban.
Izr.: Mint a III. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Költészettan a polgári íiúisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Scliule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet- és egészségtani ismeretek a polg. fiúisk. IV.
Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ism. IV.
Tiboldi: Módszeres énekiskola IV.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
Tartalomjegyzék.
Oldal
Iskolánk tanulóinak létszámviszonyai ... ... ... 3
I. Az iskolai év története - . ...... ... ..................5
II. A tanári testület és munkaköre .. ................15
III. A tanulók névjegyzéke és osztályzatai..................16
IV. Statisztika
1. A) A tanulók osztályonként összesített adatai 26 B) A tanulók tanulmányi eredménye, magaviselete és díjkedvezménye ... ................27
2. Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás 28
3. Az iskola benépesülésének visszatekintő táb-
lázata ...............................29
V. Tájékoztató az 1934/35. tanévre ........................30
VI. Tantervkülönbözeti vizsgálat ..............................31
VII. Tájékoztató a magántanulóknak ... ................32
VIII. Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások ............34
IX. A vonattal bejáró tanulók figyelmébe ... ... 34
X. Segélykönyvtár ................................................35
XI. Az 1934/35. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke....................................................36

Insert failed. Could not insert session data.