Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.95 MB
2018-11-08 09:36:20
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
341
1014
Rövid leírás | Teljes leírás (104.65 KB)

A nagykanizsai
Gróf Zrínyi Miklós M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
értesítője
az 1934-1935. tanévről.
Az iskola fennállásának 63. éve.
Szerkesztette: Bittera Béla igazgató.
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
64817

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GROF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934-1935. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 63. ÉVE.
SZERKESZTETTE:
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
64817

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934-1935. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 63. ÉVE,
SZERKESZTETTE:
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
64817
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában. Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában.
Amen!
Waligurszky Antal
1862-1935.
Az élet értékét kétféle mértékkel mérhetjük: nagy tettekkel, korszakos eredményekkel; ezek talán hiányoznak az Ő élete mellől, — de nem baj. Ezek végeredményében földi mértékek, amelyekről azt mondja a legnagyobb mester: mindezeknél pedig többet ér egy pohár víz s egy parányi szeretet, amely azt nyújtja. Mert az élet értékének másik mértéke: a szeretet. Ebből pedig egy meleg szív tengere élt benne, áradt belőle és vált tápláló forrásává ezernyi gyermeklélek fejlődésének. A gyöngédség, szeretet volt életének legszebb ténye, amely mint a puha bársony, megsimogatott és betakart mindenkit, aki vele kapcsolatba jutott. Pedig ezernyi ezeknek száma. 40 évig tanított. 40 év egymagában egy emberöltő s ez alatt közel harmadfélezer azoknak száma, akiket felvértezve az életbe bocsátott. Ezek a számok még óriásibbakká nőnek, ha elgondoljuk, hogy annál az iskolatípusnál működött, amely a nemzeti élet egyik fundamentális rétegét adja. Azt a tömeget, amely egykor uj világok méhe volt: a francia forradalom „harmadik rendje", — ma ellenkezőleg a fennálló világrend legszélesebb talapzata: a kispolgári értelmiség. Az a tömeg, melyről a társadalombölcselők azt mondják: mély tenger, de mélyében villámokat rejt. Aki ezt a tömeget elejti kezéből, az már elvesztette a csatát. Nos, ezen a fontos őrhelyen állott Ő 40 esztendeig s ha most pályáját befutva számot kell adnia a paizsról, amellyel elbocsátatott: büszkén mutathat stigmatizált ezredekre, amelyeknek lelkén az Ö szeretetének stigmája ég: íme, ezek az én lelkemről szakadtak le.
Egyszerű, puritán, bölcs ember volt. Egy elmúlt világnak, egy gyönyörű múltnak: Nagymagyarországnak hozzánk áthajló emléke. Azokban az időkben indult el életútjára, amikor élni és becsülettel élni egyetlen fogalom volt. Azóta sok változáson ment át a világ. Olyan korszakhoz értünk, amikor az is nagy ember számba ment, aki kötelességét egyszerűen teljesítette. Azután tovább devalválódtak az értékek. Olyan korszakhoz értünk, amikor az, aki nem bukott el: már nagy lélek volt. Körülötte nagy kísértések, csillaghullások szédítettek: de Ő, a multak patinájával lelkén, mint lélekben, szellemben intakt úr és fölényes bölcs lépegetett a bölcsesség végső mentsvára: a magány felé.
A mi időink szeretetben is, puritán erkölcsökben is, amelyekből nevelő munkánkhoz meríthetnénk: koldusszegények. Te mindkettőből fejedelmi örökséget hagytál ránk. Legyen emléked áldott érette.
I. Az iskolai év története.
Iskolánk az 1934 85. iskolai évvel a 63. tanévét fejezte be. Az állandó tanulói létszám-emelkedés folytán tett hivatalos lépések már a múlt tanévben megnyerték a Miniszter Ur Ön agy méltóságának a 9. osztály megnyitásár...

Insert failed. Could not insert session data.