Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.45 MB
2018-11-08 10:23:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
345
1007
A nagykanizsai
M. Kir. Állami Gróf Zrínyi Miklós
Polgári Fiúiskola
értesítője
az 1938-1939. iskolai évről.
Az iskola fennállásának 67. évében.
Közzétette: Németh Dezső igazgató.
Nagykanizsa, 1939.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Zrínyi Miklós-u. 38. sz.
Közgazdasági Részvénytársaság Nagykanizsa nyomdája
79132

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Csonka Magyarország — nem ország.
Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. K1R. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE

AZ 1938-1939. ISKOLAI ÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 67. ÉVÉBEN.
KÖZZÉTETTE :
NÉMETH DEZSŐ
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1939.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Zrinyi Miklós-u. 38. sz.
Csonka Magyarország — nem ország.
Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
AZ 1938-1939. ISKOLAI ÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 67. ÉVÉBEN.
KÖZZÉTETTE:
NÉMETH DEZSŐ
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1939.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Zrínyi Miklós-u. 38. s2.
REV 98
REV 2010
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország
feltámadásában.
Amen!
3SPÉO^
^VTARÉS^
Felelős kiadó: Németh Dezső igazgató. Közgazdasági pt. Nagykanizsa nyomdája.
A nyomdáért felel: Zalai Károly.

I.
i. Néhány szó az iskolánk érdekében.
A polgári iskola nemzetnevelő fontosság és belső érték dolgában alig hetven éves múltja dacára egy sorba emelkedett a magyar, oktatásügy évszázados iskolafajaival. Szerepe egy öntudalosabb, értelmesebb, hazafiasabb polgári osztály kialakításában teljességgel nélkülözhetetlen; a nemzeti élet súlypontja pedig ma ezen a középpolgári rétegen van ; a földműves osztályt a köztudat »nemzetfenntartó elem -nek tartja, az iparos osztályt pedig a nemzeti életrevalóság élharcosának tudjuk s valóban e kettő volt a nemzet élniakará-sának, ugyanakkor józan mérsékletének, egyszóval az élni-tudás bölcsességének hordozója a reánk szakadt katasztrófák alatt. Nem mondom, hogj- e középpolgári osztályt kizáró/ág a polgári iskola nevelte, de hiszem, hogy a szine-javát az nevelte s tudom, hogy a zömét annak kell nevelnie. Ez a polgári iskolák fontossága, de ebben áll egyúttal értékük is. Az Alföld polgári iskolái büszkén hivatkoznak a padjaikban nevelődött gazdaemberekre, akik közvetlenül Berlinben adják el speciálisan a németek szájaizére termelt terményeiket, iparosokra, akik közvetlenül Béccsel, a Balkánnal állanak kapcsolatban. A budapesti polgári iskolák büszkén utalnak arra, hogy nincsen a magyar életnek olyan kulturmegnyilvánulása, amelyben ők ott nem volnának. Tornabemutatóik látványosságok, ünnepségeik tömegeket mozgatnak meg, a magyaros viselet terjesztésében mint tervezők is résztvesznek, a magyar dalkultura ápolásában pedig, egv-két középiskolát kivéve, teljesen ők vezetnek. Hiszen Kodály Zoltán világhíres gyermekkórusainak egy részét egyenesen a Wesselényi-utcai polgári fiúiskola énekkara számára irta.
Magunkról nem szólók, bár Megnyugtató öntudattal említhetném fel azt, hogy alig van a városnak neves üzletháza, lisztes iparos családja, alig van időverte, vagy uj cégtáblája, amelynek neve ne lett volna a mi öreg iskolánk öreg padjaiba is egykor bekarcolva. Ha elnézegetem a »nagykanizsai polgári tanoda« egykori, még ma is meglepően szép vizsgafüzeteit, mai családoknak elhalt ősei, üzletházaknak megalapítói, ismert neveknek nemzedékei kelnek ki azokból.
E kétségtelenül nemzeti fontosságú hivatás és e százszázalékig becsülettel végzett munka dacára mi nem örülhetünk a külső megbecsülés olyan mértékének, ahol az iskolák rangsorában érték dolgában állunk. Nem tudom, hogy csak helyi jelenség-e ez ?
4
Mi a tanügy barátainak érdeklődésétől valóban mentesen és is-meretlenü! oktatjuk, neveljük a reánkbizottakat. Pedig ez érdeklődésnek nevelő értéke volna. A mi életmegnyilvánulásainkon nincsenek tömegek, a mi ünnepélyeinken nincsenek notabilitások ; mi vagyunk ott igen szegénysorsu gyermekeinkkel és olt vannak azoknak egyszerű, szerény külsejű szülői. Hol van egy nagy és intelligens ¡városnak vezető társadalmi rétege, amely simogató szemmel venné észre, hogy a nemzet gerince, ime, itt nevelődik ?
Nem sorolom fel azokat, akiket itt szeretnénk látni iskolai életünk minden megnyilvánulásánál; keresem azonban az ökot, amely azoknak távolmaradását előidézi. Magában az iskolában nem lehet az ok. A magyar polgári iskola a modern pedagógiai követelményeknek, gyakorlatiasságnak, módszerességnek tekintetében az élen jár. Tanári képzése, ha a polgári iskolánál működő mintegy 400—500 középiskolai tanárt nem tekintem is, — megítélésem szerint a legtökéletesebb, mert leggyakorlatibb az iskolafajok között. Munkánkkal ünnepélyeinken, kiállításainkon a gyermekek szivét és a szivünket visz-szük azok elé, akiket várunk.
Vájjon hát ezek után az iskola polgári mivoltában rejlik-e az ok ? Nem merem gondolni s nem szabad gondolnom, bár nehéz elfojtanom azt a tapasztalatot, hogy az átlagfelfogás még mindig többnek értékeli a nadrágos »Urat , ha éhbéren él is, mint a kétkézimunkást, ha jó sorban van is. Meggyőződtem.azonban, hogy a társadalom vezető emberei egyébképen szeretettel ülnének le egyszerű gyermekeink apró örömei közé, azonban nincs a. társadalomnak tudatában a polgári iskola jelentősége és nem tudja, vagy nem jut eszé|be, hogy érdeklődése 400—500 gyermek lelkiélelének májusi esője, egy év munkájának jutalma* s a társadalom megértésének verőfénye volna.
Mi beszélünk nekik társadalmi szolidaritásról, demokratikus közszellemről. Nyilvánuljon ez az együttérzés abban, hogy együtt, tudunk örülni ez egyszerű gyermekek örömével s együtt vagyunk büszkék önérzetükre és munkájuk öntudatára !
Kerezsy Géza
5
2. Kanizsa eredete újabb megvilágításban.
Kanizsa szó eredetének és az ezzel kapcsolatos elsődleges történeti települések kérdésének tanulmányozására az váltott ki bennem különös vágyat, hogy a köztudattá vált ismeretanyagban szembetűnő ellentmondásokra akadtam. Bizony, amit Kanizsa eredetéről tanítunk, az nem egy esetben nélkülözi a tudományos alapot és csupán valószínűségekre helyezkedik.
Köztudattá lett, hogy:1)
1. Kanizsa helyén kelta település volt, melynek neve Corrhudunum.
2. Ezt a telepet Octavianus szétromboltatta és a nádasok közé téglavárat építtetett. Neve: Valcum.
3. A várat a környező rengeteg nádi farkasoktól népies latinossággal Canissanak nevezték el.
4. Hogy a nősténykutyát jelentő Canissaból lett a mai Kanizsa, igazolja ezt a megelőző település kelta neve, mert Corrhudunum is ebhelyet jelentett.
Ezek a pontok csakugyan láncolatos egységet adnak. De mi történik akkor, ha ezt a láncolatot megszakítjuk? Ha történetesen Corrhudunum, az ebhelyet jelentő kelta telep nem volt városunk helyén sohasem ? És hogy itt valóban nem lehetett, a következőkkel bizonyítom:
1. Az kétségtelen, hogy a történet folyamán tudunk egy ilyen vagy hasonló nevű kelta—római telepről. A feljegyzések szerint ugyanis ennek a településnek a neve különféle: Corrhudunum, Carrodunum, Carrodonium. Ezt Octavianus szétromboltatta. De az is kétségtelenül igaz, hogy Octavianus csak a Dráváig terjesztette ki hatalmát2). Ha a nevezett telep Kanizsa helyén volt, akkor vagy a Dráva folyt Kanizsa felett abban az időben, vagy Octavianus mégis csak túllépte a Dráva vonalát. Az előbbi ellen a geológia, az utóbbi ellen meg a történelem emeli fel tiltó szavát. Mivel egyik sem lehetséges, így a nevezett kelta telep sem lehetett Kanizsán.
Kanizsa történetével foglalkozó Balogh János3), a régi leírások alapján, a Dráva és a Mura szögébe helyezi Corrhudunumot. Feltevése az, hogy a két folyó egyesülési szöge Kanizsa területén lehetett. így Corhudunum is itt volt. De ezt a feltevést se tudja semmi sem igazolni.
Döntő bizonyítékul hadd hozzam fel Kogutowicz Károlynak „A Dunántúl és Kisalföld" cimű művében található rómaikori telepek és városok térképét4). A legújabb kutatások alapján Corrhudunumot, mint ő nevezi Carrodoniumot, körülbelül Barcs alá, a Drávántúlra teszi. És ugyanakkor ugyanezen a térképen Nagykanizsa helyén Valcum van. Tehát nem Corrhudunum elpusztításából lett Valcum. Egymástól függetlenül léteztek. Egyik a Dráva alatt, a másik Nagykanizsa mai helyén. Kogutowicz térképének adatai szerint meg tudjuk érteni, hogy Octavianus Corrhudunumot leromboltatta. Valcum pedig csak később került római uralom alá5).
Tehát Kanizsa helyén Corrhudunum sohasem volt. Ezzel az állításommal most már kénytelen vagyok megcáfolni Valcum népies nevének, Canissanak a létezését is. Mert ha a környék farkasaitól városunk történeti elsődleges települési neve valóban Canissa volt, akkor ezzel a szóval a magyarság majdnem ezeréves használatában nem történt
6
volna egyéb, mint a latin „ss" (ssz)-ből „zs" változás. Már pedig ez ellen a nyelvtudomány tiltakozik. Tiltakozik „Kanizsa"-szó történeti változataival: Velika Knyáz a 8. században, Magna Cnesacha a 9. században,6) majd Csánky Dezsőnél: Knysa, Kenesa, stb.7) A felsorolt név hangváltozásait nem is tudjuk a latin eredetű Canissa (Kauissza) szóból megmagyarázni. Az ikerített „ss"-ből, mint a missa: mise esetében, csak „s" változás lehetséges, vagyis Kanisa.8) Igaz, hogy ez az „s" zöngésülhetett volna „zs"-vé, de még e változások előtt sokkal előbb találkozunk a kialakult Kenezsa, Kanizsa szó mai alakjával.
Mégis honnan jöhetett ez a szó ? A rómaiak után ezen a területen nagyobb nyelvi egységgé a szlovének fejlődtek. Fejedelmük a mai Zalaváron székelt.9) Ezért nagyon sok helynek a névadói a szlovének. Maga a Zala szó is tőlük származik. így vagyunk Kanizsával is. A szó eredetileg egyik szlovén méltóság nevét őrzi: knjaz vagy knez. Haller Jenő10) szerint jelentése törzsfő, akinek a székhelye a 9. században már Cnesacha (Knézsacha) volt. Szláv eredetét Melich11) is kimutatja. A magyarba Knesa (Knézsa) szó jött át. Itt aztán a magyar hangtörvények és fejlődések alakulásain ment keresztül. 1245-ben Terra Knysa, 1296-ban már Kenesazug. A mai alakot latinos helyesírással 1321-ben találjuk, amikor is Kanizsát a Kanizsai család veszi birtokába: Canisa12).
13)Itt meg kell jegyeznem, hogy a fenti példák „s" helyén mindenütt „zs"-t kell olvasni. Az akkori magyar helyesírás ugyanis nem tudta még lerögzíteni a „zs" hangot, mert ez általános használattá csak az idetelepülés századaiban fejlődött.
Érdemes megemlítenem azt is, hogy Kanizsa „zs"-je a 10. és 11. század határán alakulhatott. Ezzel kapcsolatban azt a fontos történeti kérdést igazolhatjuk, hogy Kanizsa területén a honfoglalás később történhetett. Balatonkenese Kenese szava ugyanabból a szláv-szlovén szóból származik, mint Kanizsáé. Mivel Kenesét a honfoglalás első éveiben vették tulajdonukba nevével együtt, az akkor még ismeretlen „zs" hang helyett „s" fejlődött és lett: Knesa, Kenesa, Kenese14). De a honfoglalások századaiban már nagyon sok „zs" hangú szláv szó került hozzánk. Általánossá lett. És amikor ismeretes volt a „zs", — de jelölni nem tudták — akkor került Kanizsa a magyarok kezére, akkor vette át a szót is, de már így: Knézsa, Kenezsa, Kanizsa.
Kanizsa eredetére vonatkozólag a nyelv- és történettudomány eddigi kutatásai ezeket mondja. Vázlatos értekezésem legyen kiigazítója a köztudattá vált téves ismeretnek és adjon helyet annak, amit tudományos alapon igazolni tudunk.
____Kováts J. András.
Jegyzet: i) Lásd Barbarits Lajos szerkesztésében Nagy-Kanizsa. Bp. 1929.1—2. lap.
2) Geréb József: A rómaiak története. Bp. 1899. 367. 1.
Alföldi András: Magyarország népei és a római birodalom. Bp. 1934. 19. 1.
3) Balogh János: Nagy-Kanizsa és vidékének hadtörténelmi múltja. Nk. 1897. 11—29. 1.
4) dr. Kogutowicz Károly: Dunántúl és Kisalföld. Szeged, 1930. I. 91. 1.
5) Alföldi i. m. 20—21. 1.
6) Barbarits L. i. m. 2. 1.
7) Csánky Dezső: Magyarország történeti földrajza. Bp. 1897. III. 20. 1.
8) Kniezsa István: A magyar zs hang eredete. MNy. XXIX. 153—154. 1.
9) Hóman Bálint: Magyar történet. I. 82—83. 1.
10) Haller Jenő: Légrád története. Eszék, 1912. 19. 1.
11) Melich: Honi. Mg. 133. 1.
12) Csánky D. i. m. 20. 1.
13) Idevonatkozó fejtegetést lásd Kniezsa I. i. m. XXIX. 94—98. 1. alatt.
M) Csánky D. i. m. III. 237. I.
7
II. Iskolánk múltja.
I. Az iskola 66 éves rövid története
előző évi értesítőnkben található.
2. Iskolánk eddigi főigazgatói.
Dr, Gyulai Ágost (1931—1933.) Dr. Leidenfrost Gyula (1933—1936.)
3. Iskolánk eddigi igazgatói:
Teesz János 1872—1880. Morgenbesser János
(mint tanár 1873-75) 1875—1890. Dr. Bartha Gyula 1890- 1909. Waligurszky Antal
(mint tanár 1892—1909) 1909—1925.
Németh Mihály (mint tanár 1899— 1925)
1925—1930. Somogyi Imre (mint tanár 1924—1930)
1930—1932. Bittera Béla (mint tanár 1920-1932) 1932—1937.
4. Iskolánknál eddig működött tanárok:
Berecz Imre 1872—1880. Gózon Zsigmond 1872—1874. Schultz Károly 1872—1899. Udvardy Ignác 1872—1873. 5 Rosenblüh (Rozgonyi) Lajos 1873-1898. Pongrácz Adolf 1874—1901. Hoffmann Mór 1875—1902. Schmidt Károly 1875—1901. Zánkay Zsigmond 1876-1892. 10 Hock János 1880—1890. Wenczel Rezső 1880-1881. Sauermann Mihály 1891—1921. Jellinek Márk 1899-1923. Szakonyi Géza 1901-1909. 15 P. Nagy Gusztáv 1902-1906. Bérezi János 1909—1910. Földes Miklós 1909-1918. László József 1910-1913. Wehry Hugó 1911—1918. 20 Rácz Lajos 1913-1914. Rácz N. János 1913-1914. Mantuano Mária 1917—1918. Rácz N. János II. 1917-1918. Deákné Viola Mária 1918—1920. 25 Horváth József 1918—1920.
Kiliánné Fekete Ilona 1918-1920.
Sebestyén Ilona 1918-1925. Némethné Wrana Ilona 1918—1924. Anhalt Lajos 1918—1927. 30 Beyer Emilia 1920—1921. Varga Imre 1920—1921. Dénes Ignác 1920-1921. Deákné Viola Mária II. 1921—1922. Bittner Gizella 1921—1922. 35 Csecsinovics Aladár 1921 — 1925. Dr. Szabó Lajos 1921—1922. Dénes Ignácz II. 1922—1924. Tóth Ferenc 1923-1925. Parti Lajos 1924 -1933. 40 Partiné Györké Mária 1924—1933. Bittner Gizella II. 1925—1929. Niessner Viktor 1925—1928. Lehoczky Emilia 1927—1932. Hajas Eszter 1934—1935. 45 Szudey Géza 1933—1937.
Szudeyné Rátz Mária 1933—1937. Deák István 1918-1937. Vánkos Jenő 1921—1938. Murai Alajos 1918—1938. 50 Jeges Károly 1938.
Jegesné Fülöp Sára 1938. Süle Ottó 1937—1939.
III. Az iskolai év története.
A polgári iskola a mindenkori élet iskolája. Az életfelfogás fejlődése magával vonja ennek az iskolatípusnak a fejlesztéséi és életképessé teszi. Ezt bizonyítja az iskolánk több mint 6 évtizedes múltja. A polgári iskola fontosságát, szükségességét az uj magyar szellemiség kialakítása is hangsúlyozza. A mi iskolánk nevelési eredménye az öntudatos, kulturált, egységben dolgozó és a nemzet akaratát szolgáló, boldog kispolgári társadalom kell, hogy legyen. Ez a cél lebegett szemünk előtt az év minden munkatervében és időszakában.
Törekvésünk volt a város minden társadalmi rétegébe elvetni a polgári iskola jelentőségét. Belső és külső munkánk ezt hangsúlyozták. Törekedtünk a szülői értekezleteken a szülők nagy táborát iskolánk fejlesztésének szolgálatába állítani azzal, hogy önludalosabb pártfogói legyenek a mi célunknak. Sajtó utján is igyekeztünk nemes törekvésünket élő kérdéssé tenni.
Az első ilyen kérdés az uj iskola felépítésének szükségessége és gyorsasága volt. Bizony, a mi nagys ámu ifjuságunk csak szükségotthonban van. Munkánkat megakadályozzák a kevés és kicsi tantermek, szertárhelyiségek, udvar, stb. Beméljük, hogy a polgári iskola uj épülete rövidesen megépül.
Az elmúlt évhez hasonlóan fokozottabb mértékben tettük díszesebbé termeinket, folyosóinkat. A Zrínyi-szellem hirdette képek, feliratok tovább jutottak s bekerültek a szivekbe. Különös gonddal "és magyaros Ízléssel ez évben a rajzteremre került a sor. A falakról a magyar népviseletek, magyaros díszítésű eszközök, tervezések, hímzések, varrottasok vésik az ifjúság lelkébe, hogy a világon a legszebb a mi ősi népművészetünk és ezt közkinccsé kell tennünk.
Igaz, ebben a munkánkban egy időre meg kellett állanunk. Épületünket még az év elején át kellett adnunk a katonáknak. A tanítás a délutáni órákban a polgári leánysikolában folyt. A felépített évi munkatervben volt ugyan itt-ott zökkenés, de szívesen hoztuk ezt az áldozatot a magyar feltámadás nagyjainak : a honvédségnek. Ezt a nagyszerű alkalmi időt meg viszont a tanulók hazaszeretetének erősítésére, nemesítésére és áldozathozására használtuk ki. Különben is a hazafias érzés ápolására ez az év gazdag alkalmakat nyújtott. Ezeknek minden értékét igyekeztünk kiaknázni s gyermekeink szivébe vésni.
A visszaköltözés régi otthonunkba karácsony táján történt.
Iskolánk létszámának növekedése megkívánta a XI. osztálynak, a IV. c.-nek a felállítását.
Ez év gazdasági gyakorlati eredményét emelte a kapott gazdasági gyakorló terület. Ili tanulóink a nehezebb munkákat kivéve, mindent maguk végeznek. A föld szeretele, ápolása, veteményezé-seink szakszerű irányítása és azok gondozása, a terület ügyes kihasználása nemcsak gazdasági kiképzést, gyakorlati ügyességet és rend-
9
szerességet ad, hanem lelkeket nemesit, a közös munkában egymás megbecsülésén felül majd társadalmi összetartozást is teremt.
A város jelentős építkezéssel kellemesebbé tudta tenni iskolai otthonunkat A tornaterem mellé öllözőt, zuhanyos fürdőt, mosdót építtetett, a WC helyét pedig beljebb vitette. Előttük egy kis előtér van. Ezzel a folyosók és tantermek levegője tisztább lett.
A gazdasági területért, az építkezésekért e helyen mondunk köszönetet a város polgármesterének, dr. Krátky István kormányfőta-csosnak és képviselőtestületének.
Erre az évre esik három kiváló egyházi személyiség halála : XI. Pius pápáé, Rott Nándor és dr. Tóth Tihamér megyéspüspökünké. A három haláleset mélyen megrendítette ifjuságunk lelkét. Imádkozó lélekkel vonultunk a templomba az értük mondott gyászmisékre. Egyben imával kértük az Istent, hogy az uj pápát, XII. Piust, a magyarok barátját áldásával kisérje a kormányzás nehéz utján.
Meg kell emlékeznünkidr. Kézdy Béla tanügyi titkárnak, a polgári iskolák főigazgatói előadójának eltávozásáról is, aki teljes szeretetével, odaadással iskolánk fejlesztésének harcosa volt. Most, amikor szolgálata a Felvidékre, Rimaszombatra hívta, itt mondunk köszönetet azért az áldásos munkájáért, amit különösen iskolánk felemelésének érdekében lett. Kisérje Istenünk áldó szeretete uj működése helyén !
Mindezek után mondhatjuk, hogy gazdagon zárult ez az év. A tanár és a gyermek közös munkája az uj magyar élet alapjai. Ez a törekvésünk, célunk, akarásunk. íís ezt lássa mindenki, aki erre a sok évtizedes intézményre, a polgári iskolára tekint.
1. Javító-, tantervkülönbözeti- és felvételi vizsgálatok. A tantervkülönbözeti vizsgálatot aug. .\'51-én, nov. 30-án és dec. 20-án tartottuk meg. Jelentkezett 18 tanuló. Az elemi iskola VI. o-ból a II. o-ba 7, az elemi iskola VI. o-ból III. o-ba 1, a gimnázium I. o-ból a II. o-ba 3, a gimn. II. o-ból a II. o-ba 1, a gimn. III. o-ból a 111. o-bu 1, a gimn. III. o-ból a IV. o-ba 5. A jelentkezők közül megfelelt 17 növendék, 1 tanulót javitóvizsgálatra bocsátottunk, aki azt október 5-én sikeresen le is lelte. A javító vizsgálat szeptember 1-én volt. Jelentkezeti 70 tanuló. Megfelelt 62, osztályismétlésre 8 tanulót kellett kellett utasítanunk. Betegség miatt 1 tanulónak főigazgatói engedély-lyel telt sikeres javítója november 3-án volt. Felvételi vizsgálatot dec. 20-án és jan. 4-én tartottunk. Az eddigi anyagból sikeres vizsgát 2 növendék tett.
2. A beiratásokat 1938. jun. 20. és 21-én, majd szept. 2. és 3-án tartoltuk meg. Júniusban beiratkozott 175 (I. 57, II. 53, III. 37, IV. 28), szeptemberben 273 (I. 40, II. 79, III. 37, IV. 73), évközben hozzánkjött 8 tanuló, igy a létszám 456 leli. Kimaradt 24 tanuló ,tehát a tanévvégi létszám : 132. Magántanuló volt : 14. Az évvégén osztályozol! létszám : 416.
3. A tanév megnyitása Az ünnepélyes tanévnyitás szeptember 1-én volt. Az ifjúság az istentiszteletek után az »Ereklyés országzászló elé vonult, ahol a város más középfokú iskoláival közös ünnepségen vett részi. Fogadást tett, hogy évi munkáját a szent színek jegyében kezdi és végzi. Utána az iskolában az uj tanulók avatása, sapka-feltétele, a fegyelmi szabályok ismertetése, osztályrendezés és órarendhirdetés következett. A tanítás szeptember 5-én kezdődött.
4. Tandíjmentesség és tandíjkedvezmény. A tanári tes-lülel a dijmegállapító értekezleteken az érvényben levő rendeletek
10
szerint sorolta be a tanulókat a megtelelő fokozatokba. Eszerint:
teljes tandíjat fizetett az I. félévben 247, a II. félévben 218 tanuló
1. f. kedv.-ben részesült »» 88, » 117 „
2 » » i) » 13, 5 „
3- » iy n » 79, 79 „
4 ^ 11 11 11 » 2, 1 „
díjmentes volt n 27, 24 „
összesen 456 444 tanuló.
Magántanuló volt 7 7 „
összesen 463 451 tanuló.
5. Egyes tantárgyak alól való leimentés. Az igazgató részint szemmel látható testi hiba miatt, részint hatósági orvosi bizonyítvány alapján a testgyakorlás alól 8 tanulónak adott felmentést.
6. A tanári testület és az alkalmazottak személyi változásai.
Nyugdíjazás. A nm. V. K. Miniszter ur 12.366/1939. sz. rendelettel Pajor József I. oszt. altisztet és 13.192/1939. sz. rendelettel Németh István I. oszt altisztet nyugállományba helyezte.
Áthelyezés. A nm. V. K. Miniszter ur 44.895/1938. sz. rendeletével Vánkos Jenő igazgatóhelyettest Nagykátára helyezte át és ott igazgatói megbízást kapott. Murai Alajos tanárt 44.952/1938. sz. rendeletével Kiskunfélegyházára osztotta be szolgálattételre. Jeges Károly h. tanárt, aki év elején alig egy-két napig volt iskolánknál, 14.934/1938. sz. rendelettel a kőszegi áll. tanitóképzóintézefhez helyezték. Jegesné Fülöp Sára ó. h. tanári iskolánkhoz szeptemberben 44.941/1938. sz. rendelettel osztották szolgálattételre, novemberben azonban 50.908/1938. sz. rendelettel Kőszegre került. Süle Ottó ó. h. tanár 57.908/1938. sz. alatt Tokajban nyert beosztást.
Az eltávozott kartársak közül azoknak munkássága, akik szivükön viselték iskolánk érdekét és szeretettel végezték kötelességeiket; akik értéktöbbletet jelentettek intézetünknek és megbecsülést kar-társak között, kisérje őket ifjuságunk szeretete, hálánk. Működésűket Isten vezesse továbbra is gazdag áldásaival !
Az áthelyezettek pótlására és az osztályszaporitás miatt szükségessé vált uj állásokra a nm. V. K. Miniszter ur iskolánkhoz helyezte : Kincses János ó. h. tanárt 114631/1938. sz. rendeletével, Fer-kai Lóránt, Prókai József és Márk Bertalan ó. h. tanárokat 19.714/
1938. sz. rendelettel, Arató Gizella helyettesítő és Kovács J. András ó. h. tanárokat pedig 50.908/1938. sz. rendelettel. Az idehelyezett uj\' tanárok rövid ittmüködésük alatt is bebizonyították, hogy iskolánk bennük fiatal, de lelkes, képzett és ifjuságszerető tanárokat kapott.
Kinevezés. A nm. V. K. Miniszter ur 51.300/1938. sz. rendeletével Kiss István Lászlót és Kovács J. Andrást 62.378/1939. sz. rendelettel helyettes tanárokká, Kerezsy Gézát a kir. főig. 1108/1937—38. sz. a. igazgatóhelyettesé, Simon Jánost a V. K. Miniszter ur 57.001/
1939. V. 2. sz. a. II. oszt. altisztté nevezte ki.
Szabadságolás. Hosszabb, rendkívüli szabadságot katonai behívása miatt Kincses János ó. h. tanár kapott. Pajor József és Németh István altisztek nyugállományba helyezésük napjáig betegszabadságban részesültek.
7. Az iskola nevelési és tanulmányi ügyei, a) Tanári értekezletek. Módszeres megbeszélések. Az értekezletek számát az el-
11
mull esztendőhöz viszonyítva a Kir. Főigazgató Ur csökkentette. Ezek az értekezletek módszertani és nevelésügyi kérdésekben az együttműködésnek, a továbbfejlesztésnek fontos tényezői. A tapasztalatokból kiváltódott ujabb és ujabb gondolatok itt váltak valóra és ezekkel gyermekeink elméleti és gyakorlati tudását eredményesebbé tudtuk tenni. Állandó kérdés volt a gyermekek egészségügye, a helyes öltözködés, a tisztálkodás, járványos időkben való magatartás. Tervbe vettük az osztályonkint elhelyezett mosdók beszerzését és a folyosókon az egészségügyi szolgálat bevezetését. A helyesírás megtanítása, az osztályrendezés, néprajzi és helytörténeti adatok gyűjtése, a gyermekek szociális érzésének gyakorlati kiépítése, a menetrendeken és a postán való jártasság, mind-mind tárgyai voltak az értekezlet vitáinak. Emellett állandóan könyv- és folyóiratok ismertetése volt, hogy a kapott uj anyagot tanításainkban felhasználhassuk.
Figyelmünk súlypontja természetesen az értekezletek előirt) tárgysorozatára esett. Tartottunk 1 alakuló, 2 tandíjmegállapitó, 2 rendes, 2 osztályozó, 2 módszeres, 1 rendkívüli és 1 évzáró értekezletet.
Aug. 30-án alakuló értekezlet. Irányelveket beszéltük meg az év munkarendjében.
Szept, 22-én tandijmegállapitó értekezlet.
Szept. 29-én rendes havi értekezlet.
Oki. 27-én I. módszeres értekezlet, amikor is Süle Ottó tanár a III. Német Birodalom nevelési alapelveiről tartott \'tapasztalati beszámolót.
Nov. 4-én reridkivüli értekezlet, melyen a Felvidék egy részének visszacsatolásáról emlékeztünk meg.
Jan. 29-én félévi osztályozó értekezlet.
Febr. 14-én dijkedvezmény-megállapitó értekezlet.
Febr. 24-én II. módszeres értekezlet. Kiss Olga tanár a szociális nevelés és a polgári iskola viszonyáról tartott (előadást, Horváth Béla tanár pedig beszámolt a nyári testnevelési tanfolyam hasznos tapasztalatairól.
Máj. 30-i értekezlet, melyen az adminisztrációs dolgokon kivül a polg .isk. tanulók elbírálásának ujabb szabályozását beszéltük meg.
Jun. 7. és 14-én osztályozó értekezlet.
Jun. 17-én záró értekezlet.
Iskolánkat dr. Kézdy Béla tanügyi titkár ur látogatta meg. Tapasztalatairól jan. 14-én adott gyakorlati tanácsokat, irányelveket széperedményü továbbmüködésünkhöz. Amikor a polgári leányiskolát dr. Liber Béla kir. főigazgató ur "meglátogatta, bennünket is felkeresett és ismételten megmutatta szeretetét iskolánk iránt.
b) Valláserkölcsi nevelés. rA valláserkölcsi nevelés őrei elsősor-az intézel hitoktatói, akik féltő szerelettel ápolják iskolánk hagyományos vallási szellemét.
A római katolikus tanulók tanáraik vezetése és felügyelete alatt vasár- és ünnepnapokon ^megjelentek a szentmiséken és szentbeszédeket hallgattak. Az eucharisztikus ünnepségek és a szentistváni jubileumi év mély benyomásai és hatásai meglátszottak a tanulók lelki életén. Gyakran járultak a szentségekhez, négyszer végeztek közös\' szentgyónást és áldozást. A szokásos húsvéti lelkigyakorlatot Horváth Árpád hitoktató tartotta márc. 22—25-ig. A tanulók iskolai év elejétől imahadjáratot indítottak a trianoni bilincsek széthullása és ezeréves határaink visszaállítása érdekében. Hittanórák előtt rózsa-
12
füzért imádkoznak a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére, hathatós támogatásáért. Résztvettek a Szent Jobb nagykanizsai körmenetében, valamint a húsvéti és urnapi körmeneteken.
A református tanulók vallásos nevelése részben a hittanórákon, részben iskolán kívül történt. Rendszeresen részt vettek a gyülekezeti istentiszteleteken, amelyek igehirdetését a legközelebbi vallásórán megbeszélték. Minden tanuló tagja volt a »Soli Deo Glória kiskollé-giumnak, mely minden csütörtökön délután tartotta összejöveteleit. A diákélettel kapcsolatos problémákat beszélték meg Isten igéjének világossága mellett. A megbeszélések eszmecsere formájában történtek. A tanulók az egyházi vallásos ünnepségeken szavalatokkal és énekekkel vettek részt.
Az evangélikus tanulók minden vasár- és ünnepnapon résztvettek az egyházközség felnőtt tagjaival együtt a rendes istentiszteleteken. A megkonfirmáltak advent I. vasárnapján és pünkösd másodnapján együttesen az Uriszentvacsorához járultak. Havonkinl egyszer — mindig szombaton délután — résztvettek az Evangélikus Diákszövetség összejövetelein s ott a hitoktató-lelkész vezetésével a valláserkölcsi egyéniség és egyházi öntudat fejlesztésében részesüllek.
Az izraelita tanulók a hetenként, szombaton délután és ünnepeik alkalmával megtartott ifjúsági istenliszteleteken kivül, ahol buzdító s tanitó egyházi beszédeket hallgattak, a nyári hónapokban a maguk buzgalmából osztályonként résztvettek a reggeli istentiszteleteken is. A »Templomavatás és a Kovásztalan kenyerek ünnepén tartott vallásos ünnepi esten a szertartásokat az ifjúság végezte.
A valláserkölcsi nevelés jelentőségét nem kell külön hangsúlyoznunk. Ezért minden alkalmat felhasználtunk arra, hogy gyermekeinknek a hitéletben példái mutassunk. Magunk is ellenőriztük a tanulók templombajárását, ahova minden alkalommal elkísértük. Osztályfőnöki órákon, de minden tárgy keretében a hitoktatók igazán buzgó munkássága mellett, igyekeztünk elmélyíteni és egyben építeni az istenszeretetei, a felebaráti érzést, a hit óriási értékét és örök igazságait.
c) Hazafias nevelés. Különösen a polgári iskola az, mely minden tárgya keretében halalmas erővel domboríthatja ki a nemzetegység, a honszeretet érLékét, világithatja meg erőviszonyunkat, akarásunkat, de hibánkat is. A nagy akarat, a lángoló hazaszeretet évében különös buzdítással lette gyakorlati alapokra ezt minden lanár. Az egyaka-rásu hazaszeretet csodákat tud tenni. Erről szóltak a naponkinti megemlékezések, erről beszélt az újság az iskolában, a rádió, ezt látták gyermekeink a Hiradó táblán képekben, ezért tüztük ki a folyosóra Magyarország térképéi, hogy \'tanulóink naponkint lássák a megnagyobbodó magyar földet. Tel-felcsillanó kincsek azok a gondolatok, melyeket iskolai vagy házi dolgozat likban örökítettek meg. — »Szívesen adjuk át iskolánkat a katonáknak, — irja egyik I. o. tanuló — mert uj honfoglalásra indulunk. Egy III. o. növendékünk felvidéki levelében a következő örök szép gondolatot irja : — »Csak a csüggedést nem ismerő magyar szivetek és a feltámadásban hivő lelketek tartott meg benneteket magyaroknak. Köszönjük ezt nektek.« Ezek és szebbnél-szebb sorok mutatják azt a munkát, amit az iskola a hazafias nevelés terén tett.
De nem elég a gondolat. Tettek, áldozatok is szükségesek az igazi hazaszeretet kifejezéséhez. Ifjuságunk teltei, áldozatos cselekedetei akkor nyilvánultak élő értékké, amikor gazdagabb díszítéssel övezték osztályuk országzászlócskáit, amikor katonás fegyelemmel
13
tiszteleglek a város hősi emlékmüvei előtt, amikor filléreiket hozták el a nemzeti repülőalapra, a Felvidéknek adományozott zászlókra, könyvekre, a harcoló katonáknak meleg ruhanemüekre. Többen termeszeiben adományoztak.
Az ifjúság áldozatkészségének részletezése a kövelkező :
Október 10-én 23 drb. zászló a Felvidék részére........................81-60 P értékben
December 16-án 102 „ könyv a „Magyar a magyarért" c. mozgalom céljára ..................................80— P „
December 22-én 1 „ szeretetcsomag a kassai Hunyadi M. áll.
el. népiskola szegény tanulói részére ... 25\'— P „
Március 18-án A íelvidéki magyar házakra..................12\'— P ,
Március 22-én A felvidéken harcoló katonáink részére
meleg ruha és készpénz ........................25\'70 P „
Összes adomány 224-30 P értékben
Ebben az évben löbb alkalom és nagyobb erejű lelkesités adój-doll a hazafias ünnepségeken : a visszacsatolás felejthetetlen emléknapján, a bevonulások filméin, az egészárbócra húzott országzászlókkal ünnepelt magyar húsvétkor, a kanizsai hősi halott temetésén, az Olaszországból hazajövő gr. Teleki Pál miniszterelnök fogadtatási ünnepségén, legutóbb pedig Jaross Andor, a Felvidék nagy vezérének Kanizsára érkezésekor.
\'Nem feledkeztünk meg (a hadirokkantak, hadiözvegyek és hadi-árvák iránti nemes tiszteletadásról sem. A hősök kegyeletes ünnepségét november 1-én a hősi síroknál tarlolluK meg.
Ez az év a hazaszeretet, a hősi lélek, a megújhodás szellemében lett naggyá és igazolta Madách Imre örök mondását : »Ember küzdj és bízva bízzál !« Küzdöttünk, küzdünk, de bízunk is az isleni jgéret-ben, abban a mély hitben, hogy hazánk ismét nagy és boldog lesz a kárpátövezte magyar medencében.
d) A gyakorlati nevelés fontosságát és szükségességét kivált a mai időkben értjük meg igazán. A polgári iskola éppen a gyakorlatiasságok iskolája. Ezt és a mai kor követelményeit figyelembe véve, szükségesnek láttuk gyermekeink oktatását minden téren gyakorlati eredményekre birni. És nem hiába. Legelőször is folytattuk a tavaly megkezdett osztály- és folyosódiszitési munkálatokat. A meleg, ízléses, lelket-épitő magyar otthonok célja lebeg szemünk előtt ilyenkor. Bár itt tanítási szempontok szerint dolgoztunk fel egy-egy osztályt, mégis a díszítés hatását, a szépérzéket magával viszi az életbe. Uj elv figyelembevételével a rajztermet díszítettük teljesen újonnan. Cél egyrészt a magyar népművészeti termékek minden téren való kifeje-zősége, másrészt a népies motívumok közkinccsé tétele volt. Ebben a munkában ugyancsak résztvettek : Kelling Ferenc, Ferkai Lóránt és Kerezsy Géza tanárok.
Igen nagy gondot fordítottunk a helyesírás és a nyelvtisztaság fejlesztésére, tökéletesítésére. A »hibatáblák« és »szégyen-fillérek nem maradtak hatás nélkül. Még igy is vannak hibák. Ezért Kovács J. András tanár a rossz helyesirók részére heti két órában díjmentes tanfolyamot tartott.
Híradó-táblánk ebben az évben is fontos szerepet töltött be. A hetenkint többször fel frissített Híradó cikkeinek, képeinek nagyon sok olvasója és nézője volt. Ezeket aztán tanításunk alkalmával hasznosítani tudtuk.
Az időjárási megfigyeléseket az iskola műszerein a három negyedik osztály végezte. Az adatokat naponkint jegyezgették s azokat
14
a folvosón kitett táblán számokkal, grafikonokkal szemléltetőbbé tették. s
A tanulmányokkal szervesen összefüggő gyakorlataink voltak rovar-, növény-, kéreg-, termésgyüjtés, rendszeres kémiai gyakorlatok, majd gáz- és légvédelmi gyakorlatok. A gyűjteményekkel nagyban gyarapítottuk szertárunk anyagát. Különösen szép munkát végeztek tanulóink Ferkay Lóránt tanár irányításával a maggyüj térné ny táblázatos összeállításánál.
Külön is ki kell emelnünk a III. és IV. osztályos tanulók fizikai és vegytani kísérleteihez szükséges eszközök készítését. Lelkes irányitója Márk Bertalan tanár, aki maga is nagyon sok uj eszközi készi-tett és adotl az iskola szertárának.
Kerezsy Géza tanár vezetésével a felsőbb osztályok a madarak téli etetésére, felmelegedésére csinos, magyaros motivumu házikókat alkotlak. Ők csinálták a már használatba vett nyulházakal ás.
A tanulók gyakorlati nevelésére ugyancsak nagy jelentőségű a már emiitett gazdasági kertben való dolgozás, egyben az iskola nyulainak ápolása, etetése, tisztántartása. Ennek a munkának lelkes vezetője Kiss István László tanár.
Bevontuk gyermekeinket a szociális munkák gyakorlati területére is. Főleg az Ifj. Vöröskereszt és a cserkészet keretében végezzük ezt a munkát, de ezt tesszük minden osztályban is kivétel nélkül. Karácsonykor, általában télen adódnak bő alkalmak az ilyen tárgyú feladatok megoldására.
A magyarság nem rokontalan a nemzetek között. Gyermekeink előtt ezt különösen kihangsúlyoztuk. Örvendetes eredmény a bolgármagyar kapcsolat ébrentartása. Négy tanulónk pályamunkát irt a testvér bolgár nemzetről. Ezeket el is küldtük. Mindegyiket lefordítva, diszes kötésben a bolgár néphez juttatják. Tanulóink díjnyertes dolgozatait nagyon értékes könyvjutalommal viszonozták. Az évszázadokon keresztül együtt élő, egymás szabadságáért harcoló, ma már testvér nemzet, a lengyel—magyar barátság kiépítésére is súlyt helyeztünk. Főleg cserkészeink dolgoztak ezen a téren lelkesen. Ugyancsak meg kell említenünk a cserkészek eszperantó tanfolyamát, melynek célja barátokat szerezni a messze idegenben a magyar igazságnak, a mi akarásunknak. A levelezést már a jövő iskolai évben meg is kezdjük.
e) A takarékosság az iskola kedves hagyománya. Ez évben is, akár csak mult években, osztályonkint egy-egy gyermek kezel te a takarékossági naplót s az összegyűjtött pénzt havonkint kétszer a postatakarékba helyezte. Az osztályfőnökök állandóan ellenőrizték a helyes pénzkezelést. Legszebb leredményt a Il/a és a Il/b osztályok érték el. Az iskola ifjúságának évi takarékbetéte 265.70 P volt.
f) A testnevelés eredményessége. Nagy súlyt helyeztünk arra, hogy iskolánk a kor követelményeinek megfelelő mederben haladjon. A tanítás eredményességét biztosította, hogy ez szaktanár mellett és irányításával történt. A korszerű óratervek, a jólfelszerelL tornaterem mind hozzájárult a tanítás eredményességének biztosításához.
Az iskola épületének katonai célokra való lefoglalása igen érzékenyen érintette testnevelői munkásságunkat, amennyiben ez idő alatt a testnevelést tornaterem nélkül, csökkentett óraszámmal heti 1 órában tanítottuk. A hiányzók pótlását a rendes körülmények közé való visszatérés után fokozott munkával igyekeztük behozni.
15
A lanév folyamán végzendő lest- és erőmérésekkel kapcsolatban a mostani tanévtől kezdve bevezettük az ifjúság lesli erejének megállapítására szolgáló dynamóméterrel való erőmérését.
A testnevelési adatok feldolgozása kapcsán a testmagasság, suly és mellkaskerület egymáshoz való viszonyából minden egyes tanú-, lóra megállapítottuk a Pignet-féle konstrukciós index-számot, mely számok tájékoztatást adnak növendékeink testi fejlettségéről. E szempontból megmért 418 tanuló testi fejlettsége alapján a következőképen csoportosítható :
igen fejlett ......... 14 tanuló
fejlett ........................115 „
közepesen fejlett .,. ... 227 „
gyengén fejlett ...... 62 „
Összesen 418 tanuló
A testnevelési órák nemzetvédelmi anyagát április hó folyamán meglátogatta Lakatos István őrnagy, a járási és városi katonai parancsnokság testnevelési vezetője. Látogatása alkalmával szerzett tapasztalatok alapján teljes elismerését fejezte ki.
g) Az utcai közlekedés rendjének ismeretét ma már nem nélkülözheti a gyermek. Ezért fektettünk különös gondot erre. Még az osztályokból való ki- és bevonulás is ezek figyelembevételével történt. Kirándulásainkon, kivonulásainkon a gyakorlati szempontokat érvényesítettük. Különben a rendelkezések ismertetése az első testnevelési és osztályfőnöki órákon történt.
Veszély esetén a magatartást a tüzeset jelképes riadója alkalmával, valamint a légiriadók esetén a kioktatás megelőztévei többször gyakoroltuk.
h) A mindenkori ünnepségek egyik legszebb és legbensőségesebb ünnepét, az anyát napját, rossz idő miatt a rajzteremben tartottuk meg. Mélyen a lelkekbe vésődött Kőbán Gyula IV/a. tanuló keresetlen szavai az anyáról.
i) Hasonlóan kedves napja az ifjúságnak a madarak és fák napja. A légrádi kirándulással egybekötve kint a madárdalos erdők közelében tartottuk azt meg. A madarak és fák védelmére gyermekeinkel egész éven át állandóan figyelmeztetjük. Odúkat, etetőket, téli melegedőket ez évben is készítettünk.
j) Az alkohol és a dohányzás romboló hatását az egészségtan és a természetrajz keretében bőven tárgyaltuk. Külön-külön is rámutattunk arra, hogy az emberiségre, de nemzetünkre is mennyire veszedelmes ez a szenvedély. Tanulóink figyelmét felhívtuk dr. Tóth Tihamér : Dohányzol ? Ne igyál ! c. müveire. Ezek a könyvek könyvtárunkban több példányban is megvannak.
k) A hazai ipar pártolása, fürdőink, üdülőhelyeink ajánlása minden alkalommal megvolt. Kirándulásainkkal kapcsolatban különösen kiemeltük egy-egy magyar gyár világjelentőségét. Ezt tettük az iskolai filmek ilyen célú beállításával is, de a magyar kisipar munkáira is felhívtuk a figyelmet. A nemzetközi vásár ismertetéseikor, hangsúlyoztuk azokat az elismeréseket, melyeket a magyar ipar, nem kis mértékben a háziipar vivott ki magának.
1) A gyümölcstermelés hazai fontosságát különösen a gazdaságtan és a földrajz keretében magyaráztuk. A tanévben kapott gazdasági kertben azután a tanulók gyakorlati uton is tapasztalhatták a fa-
16
ültetést, a gondozást és leginkább azl a lényt, hogy milyen lelkiismeretes utánjárással érhetjük el a magyar gyümölcs igazi ériekét a világpiacon.
111) Ifjúsági könyvtár. Minden iskolai ifjúsági könyvtárnak első és főkövetelménye, hogy a kötelező olvasmányok annyi példányszámban legyenek meg, ahány olvasó van. így a legfontosabb feladatunk az volt, hogy az ifjúsági könyvtár kötelező könyveinek számát a szükséges példányszámra emeljük.
A könyvtárból a tanulók kéthelenkint cserélhettek könyvet a kezelő-tanár közvetítésével. Az ilymódon kivett könyvek kimutatását alább adjuk, megjegyezve azonban, hogy miután a fiuk a könyveket egymásközt is cserélgették, a tényleges könyvtárforgalom a közölt adatoknál jóval nagyobb volt.
A könyvtár forgalmát az alábbi kimutatás tünteti fel :
Osztály la. Ib. Ha. Ilb. IIc. Illa. Illb. IIIc. IVa. IVb. IVc. összesen A könyvtárt használta ... 48 50 42 45 42 39 39 38 34 34 33 443 Az olvasott könyvek száma 183 236 182 194 180 198 179 191 170 220 216 2149
Az ifjúsági folyóiratok közül növendékeinknek az líju Polgárok Lapjából 76, a Magyar Cserkészből 55, a Vöröskeresztből 24, a Vasárnapi Könyvből 2 példány jár.
n) Iskolánk oktatómunkájának kereteit a Tanterv és Utasítás adja meg. A polgári iskola tárgyainak módszere a mai kor követelményeinek szellemét hirdeli. Mindent foglalkoztatva, szemléltetve tanítani ! A munkaiskola elvének vagyunk a híve. Rajzolással, furással-faragással, kísérletezéssel, stb. lát meg a gyermek uj dolgokat, értékes ismereteket. Ezért követeljük meg az eszközöket, a munkafüzeteket.
o) Tantárgyfelosztásunkat, a katonai bevonulás, tanárváltozások miatt többször kellett módosítanunk, de mindig oly szerencsés tantárgybeosztással és órarenddel, hogv a munka zavartalanul folyhatott.
p) Jóváhagyott tanmeneteink mellett gondos óravázlatokkal készültünk elő minden óra munkájára.
q) A rádió időszerű jelentőségét és nélkülözhetetlenségét éppen a világesemények hirei, a felvidéki bevonulások, helyszíni közvetítések bizonyították a legjobban. Több helyszíni közvetítést a rajzteremben közösen hallgattunk meg. Az ifjúságot érdeklő hírekről a soros tanulók számoltak be osztályaiknak. Az a gondolat foglalkoztat bennünket, hogy a jövőben egy kis házi leadót létesítsünk.
r) Filmoktatás. A tanév folyamán az egyes szaktanárok nagyon szép számmal mutattak be oktatófilmeket. Sajnos, osztályvetitésről az idén még nem számolhatunk be, amennyiben az osztályok elsöté-titése nem volt lehetséges, de a jövő tanévtől kezdve ezt is meg fogjuk valósítani. így fokozottabb mértékben tudjuk azután kihasználni a filmoktatás óriási szemléltető lehetőségeit.
A tanév folyamán bemutatott oktatófilmekről az alábbi kimutatás ad tájékoztatást.
17
\\ Sorszám || A film címe A film bemutattatott
mely tárgy keretében ? melyik osztályokban ? A polg. iskolát végzetteknek? Mikor ?
1 Róma az örök város ......... földrajz II. a., b., c. 11 nov. 3—4.
2i Vezúv és Pompei ............ —• »
3 Szentföld .................. III. a., b., c. — n
4 Kasmir..................... i? 11 — ii
5 Agancsos kérődzők............ term.-rajz I. a., b. — dec. 2.
ü! Vaddisznó .................. n n —
7 Ernyős hangyák ............ j> II. a., b., c. — „
8 Vérkeringés.................. egészségi. IV. a., b., c. — „
Bélbolyhok működése ......... n » \' — „
10 Olimpiai bajnokaink edző gya-
korlatai ......... ......... testnev. I-IV. igen dec. 19.
11 Tunisz ..................... földrajz I-IV. j) 11
12 Egyiptomi piramisok ......... földr. tört. I-IV. — „
13 Szénégetés.................. term.vegyt. I—IV. — 11
14 Északnyugati Felvidék ......... földrajz I-IV. — jan. 26.
15 Téli és nyári képek az Alpokban 11 II. a., b., c. — ii
16 Karthago .................. 11 III. a., b., c. — ii
17 Tisza felső szakasza............ 11 I-IV. igen febr. 1—4.
18 Magyar emlékek nyomán ...... magy.földr. I-IV. 11
19 Az Északnyugati Felvidéken...... földrajz I—IV. 11 „
20 Grönlandi képek ............ 11 III. a., b., c. »
21 Bordeaux kikötőjéből Uj Zealandba 11 » - 11
22 Vas és acél.................. vegytan IV. a., b, c. igen febr. 25—27.
23 Hogyan készül a drót, a drótáru » 11 »» „
24 Baglyok és kányák............ term.-rajz I—II. — „
25 Bubosvöcsök ............... „ 11 — »
26 Majom fogás ............... » 11 — márc. 4—7.
27 Nagyvárad .................. földrajz I-IV. — 11
28 Valenciától Barcelonáig......... » II. a., b., c. — 11
29 A croydoni légikikötő ......... 11 I-IV. —
30 Aquincum .................. maov. földi. tört. I—IV. — márc- 31. ápr. 1.
31 Brazíliai őserdő állatvilága...... földr. term. II—III. — 11
32 Hogyan mozognak a halak...... term.-rajz I—II. — n
33 Aranybányászat............... vegytan IV. —■ 11
34 Jégvilág .................. földrajz I—IV. — ii
35 Marosujvári sóbányászat ...... földr. vegy. I—IV. — if
36 Panama csatorna ............ földrajz III. —-
37 Aquincum .................. magy. tört. I—IV. — máj. 5—6.
38 Hogyan lesz az árpából maláta ... term.vegyt. I—IV. — »
39 Sörgyártás.................. vegytan IV. — ii
s) Mezőgazdasági gyakorlóterünk. Március 11-én kapta meg hivatalosan iskolánk mezőgazdasági gyakorlóterületét, melyet már évek óta nélkülözött. A város tulajdonát képező területen az iskola terv szerint gazdálkodik. A terület az iskolától pár száz méternyire, a Roz-gonyi és Hunyadi utcák között van. Területe kb. 900 négyszögöl. 11 parcellára osztottuk, benne főképpen kerti véleményeket: zöldséget, hagymát ,paprikát, paradicsomot, burgonyát, karalábét, karfiolt, cukorborsót, salátát, retket és uborkát termelünk. Van benne ezenkívül 2 területen málna, az utak mentén ribizke, egres, virágágyak és gyümölcsfák. Már az idén szaporítottuk a gyümölcsfák számát, ugy hogy jelenleg 40 van, főképpen barack-, cseresznye-, szilva-, birs-, alma-és diófa.
A gyakorlóterületen a nehéz munkákat kivéve mindent a gyermekek maguk végeznek, mert a gazdasági ismeretek tanításának csak
0MW)
18
ugy lehet sikeres eredménye, ha az elmélelel gyakorlati ismeret egészíti ki.
A polgári iskolák általános célja is megkívánja, hogy a négy osztályt elvégezve az életbe lépő ifjak bármilyen pályát válasszanak is, bizonyosfoku konyhakertészeti, gyümölcsfanevelési, szőlőművelési és mezőgazdasági ismeretet vigyenek magukkal. Ezt a gyakorlati ismeretet a tanulók csakis önmunkálkodás, tanári útmutatás és felügyelet melleit az iskola sajátkezelésü gyakorlóterületén, a munkadélutánokon szerezhetik meg a városi gyermekek.
A gyakorlati foglalkoztatás célja nem csupán a kerti és mezőgazdasági munkák megismerése, hanem azoknak megkedveltetése is és az általános munkaszeretet, majd kézügyességre való nevelés, örömmel kell a gyermeknek dolgoznia. A szabad levegő, a természetben rejlő szépségek, a növények fejlődése, melyet a gyermek napnap után láthat s amelyet saját maga ültetett, ápolt, öntözött, olyan nevelőeszköz, melyet semmiféle elmélet nem pótolhat. A munka nem fárasztó. Az elméleti tárgyak tanulásától nem vonjuk el a tanulói. Hetenkint minden osztályra csak egy munkadélután jut, melynek időtartama 1, esetleg a nagyobb munkák idején 1 és fél óra. A munkákat csoportokban végzik. Minden csoportnak van külön csoportvezetője, éspedig a legügyesebb, gyakorlottabb tanuló. A gyakorlótér térképvázlatát az iskola folyosóján kifüggesztettük.
Magyarország főleg agrárállam. Kell, hogy a jövő nemzedéke a mezőgazdasági ismereteket elsajátítsa, megszeresse. De most már nemcsak a többtermelésre, hanem a minőségi termelésre kell gondolnunk. Hisszük, hogy munkánknak meg lesz az eredménye.
A gyakorlóterület vezetőtanára Kiss István László.
sz.) A tanulók fürdő használata. Az elmúlt tanévben megindított és növendékeinkre annyira áldásos fürdési akciónkat ez idén is fenntartottuk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tisztálkodásnak, az egészség megóvásának milyen hathatós előmozdítója a rendszeres fürdés, különösen azoknál a gyermekeknél, akiknek nincs fürdőszobájuk. Ezeknek a tanulóknak teszi lehetővé iskolánk, hogy csekély 22 fillérért jó, alapos, meleg fürdőt vegyenek hetenként. Ezidén, mivel az őszi hónapokban hosszú ideig délután voltak az előadások, csak januártól kezdve vezethettük gyermekeinket hetenként a város gőzfürdőbe. Hetenként 30— 40-es csoportokban a tanév végéig 450 fürdés volt, tehál minden tanulónkra átlagban egy fürdés jutott. A tanulókra minden alkalommal 2—2 lanár ügyelt fel. A vezetőtanárok e munkatöbbletet önzetlenül, de örömmel teljesítették, mivel látták tanulóink arcán az örömnek, a boldogságnak azt a ragyogását, mely eltöltötte őkel a fürdőmedencében, aliol a meleg vízben vidáman lubickoltak. Valóban öröm ez a tanárnak, aki nemcsak oktat, hanem nevel is, mégpedig egészséges, életei^ős emberekké akarja nevelni ta-; nitványait. Ezen az uton pedig a kulturember életszínvonalához elengedhetetlen feltétel a testnek gondos ápolása. Köszönet érte a felügyeletet, ellátó tanároknak felelősségteljes munkájukért, de köszönet illeti a gőzfürdő tulajdonosait is, akik növendékeinknek fillérekért rendelkezésre bocsátották a fürdőt. A tanulók fürdőztetésének lelkes irányitója Mayer Henrik tanár volt.
t) Rendkívüli tárgyak. A folyó évben is tanítottuk a gyorsírást. A A tanítás anyaga az egységes magyar gyorsírás I. része : a fogalmazási gyorsírás volt. A tanfolyamot heti két órában Köcsky Kálmán tanár vezette. A tanulók a kevés óraszám ellenére is az előirt elmé-
19
leli és gyakoriali anyagot nagy érdeklődés mellett szép eredménnyel sajátitották el.
Német társalgás. Az év folyamán, mint rendkívüli tantárgyat ta-nitottuk a német nyelvet. A társalgás vezető tanárai Kincses János és Siile Oltó, illetve Arató Gizella tanárok vollak. A tanfolyamot két csoportban szerveztük meg. Az I.—II. és III.—IV. osztályok külön csoportokat alkotlak. A tanulók szívesen látogatták a társalgási órákat, ahol részben magukkal hozott szókinccsel, részben pedig uj fogalmakkal az élő nyelv használatában, az egymással való beszélgetésben szép haladást mulattak. A beszéd-készség és a beszéd-bátorság, valamint a német nyelv szólam-kincsének elmélyítésé fellétlenül kívánatossá teszi e tanfolyam fenntartását, illetve továbbfejlesztését.
ty) Zeneoktatásban 8 .tanuló részesült. 6 tanuló hegedűt, 1 zongorát és 1 cimbalmot tanul I. A zeneiskolát csak 1 tanuló látogatta, a többi házi tanításban részesült.
u) A posta és távírda berendezését a III. és IV. osztály növendékei junius 3-án, a villanytelepet junius 1-én, a telekkönyvi hivatalt és vajgyárat pedig junius 6-án tekintették meg.
ü) A testnevelési kirendeltség meghívására az iskola IV. osztás lyos növendékei megnéztek egy tüzérségi bemutató lövészetet.
v) Természettudományi tárgyak tanítása. Nagy súlyt helyeztünk arra, hogy a természettudományi lárgyak tanítása a kor követelményeinek megtelelő mederben ^haladjon. A tanulók természetrajzi, kémiai és fizikai kísérleteket részint maguk végezték, részint a kísérletek előkészítésében és bemutatásában segédkeztek. Bevontuk a tanulókat rendszeres meteorológiai megfigyelésekbe. A hőmérő, lég-sulymérő és csapadékmérő adatait naponta jegyezték és a kifüggesztett táblán számszerű adatokban és grafikon formájában is közzétették.
A természetrajz, fizika és kémia tanításánál megvalósítottuk a munkacsoportokat. A munkacsoportok vezetőik irányításával összegyűjtötték és elkészítették a kísérletekhez szükséges legegyszerűbb\' eszközöket. Az egyes munkacsoportok önállóan kísérleteztek, keresték a törvényszerűségeket, majd végül megállapításaikat közösen megbeszéltük.
Eredményesebb fizika-tanítás érdekében a megrongálódott tan-szerekel megjavíttatjuk, közeli 200 P értékben. Fizikai szertárunk ezenkívül több tanszerrel és mintagyüjteménnyel is gyarapodott.
w) A nyelvi tárgyak tanítása. A magyar nyelv tanításánál mindig az élő és fejlődő irodalmi nyelvet tartottuk szem előtt. Törekedtünk arra, hogy ezt a legtökéletesebb módon le is rögzítsük. Harcoltunk az idegenszerűségek és sok esetben a rosszul használt tájszavas kifejezések ellen. Féltőn őriztük a népnyelv értékét, nyelvi forrását. Sohasem dolgoztunk a népnyelv rovására. Ezen a téren munkánkati talán így jellemezhetjük : csiszoltuk az itt használatos beszédmodort.
Németre a mindennapi éleiben szükség van. A legmodernebb gyakorlati módszerekkel dolgoztak a szaktanárok, hogy gyermekeink a legkönnyebben sajátítsák el a németet, mint élő nyelvet. Ezért is szerveztük a német társalgási tanfolyamot és nem kis eredménnyel.
z) Szülői értekezletek. A szülői értekezletek kapocs az iskolai nevelés és az otthon nevelése között. Mindkettőnek összhangzatos működése adja meg a gyermek lelkének igazi kiművelését. A tapasztalat igazolja, hogy a szülők és az iskola nevelési együttműködésére az otthon nevelőit szintén be kell vonnunk, sok téren tanítanunk kell
20
őket. Ezért folytattuk a tavalyi Szülők Iskolája cimen megtartott előadássorozatokat. Az összejöveteleken 250 -300 szülő jelent meg és nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat.
Nov. 29-én Németh Dezső igazgató a katonabeszállásolások és a rendkivüli helyzetről és a szorgalmi idő helyes felhasználásáról tartott előadást. Jan. 7-én Németh Dezső igazgató a gyermek és a szülő viszonyát fejtegette az iskola érdekében és a gyermek szempontjából. Egyben rámutatott a sorozatos előadások értékére, közös nevelésünk utján azok szükségességére. Kerezsy Géza tanár A polgári iskola és a közvélemény cimén iskola-fajtánk értékének, mindenkori időszerűségének hangsúlyozásával szemben a szomorú tapasztalatokat is felsorolta. Utána osztályértekezlet volt. Febr. 6-án Németh Dezső igazgató a gyermekek viselkedéséről beszélt, majd Márk Bertalan a tanuló iskolai munkájáról. Febr. 20-án dr. Bittera Zoltán városi tisztiorvos a járványos betegségekről tartott előadást, Kovács J. András tanár pedig a szülők nevelési módszeréről. Márc. 6-án Németh Dezső igazgató vázolta az iskolai filmoktatás jelentőségét, ugyanakkor Horváth Béla és Márk Bertalan tanárok négy ilyen filmet pörgettek le. Márc. 27-én Kiss István László tanár ismertette a gazdasági munkák jelentőségét, melyet a tanulók az iskolában végeznek el, Horváth Béla tanár pedig a test fejlődéséről és az ezzel kapcsolatos testi ápolásról tarLolt előadást.
zs) A tanári testület társadalmi és irodalmi munkássága
Németh Dezső igazgató. Tűzharcos, emléklapos hadnagy. A Károly csapatkereszt, háborús emlékérem, sebesülési érem tulajdonosa. Cserkészcsapattiszt, a 75-ös Árpád csapat szervező testületének elnöke. A Társadalmi Egyesületek Szövetsége érdemkeresztjének, az Ifjúsági Vöröskereszt ezüst emlékérmének tulajdonosa. Választmányi tagja a Zrinyi Torna Egyesületnek és a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Körnek .OPITEszombathelyi körének köri képviselője.
Arató Gizella helyettesítő tanár. Az Emericana Integra Corpo-ratio dominája.
Ferkai Lóránt ó. h. tanár. Emléklapos hadnagy, az Emericana Hunnia Corporalio dominusza.
Fritz Celesztin r. tanár. Mansznak és a Tisztviselőnők Egyesületének tagja.
Horváth Béla r. tanár. A Zrinyi Torna Egylet Tornaszakosztályának vezetője, a Magyar Országos Tornásszövetség Délnyugati kerületének intéző bizottsági tagja, a Magyar Országos Tornaszövetség versenybirája. OPITE szombathelyi körének számvizsgáló tagja.
Kerezsy Géza r. tanár, igazgatóhelyettes. Tűzharcos, tartalékos hadnagy, a Signum Laudis és Károly csapatkereszt tulajdonosa, a MOVE Lövészegylet alelnöke.
Ketting Ferenc r. tanár, tanulmányi felügyelő. A Zrinyi Irodalmi és Művészeti Kör aranyérmes vegyeskarának karnagya ; a Magyar Dalosegyesületek Orsz. Szövetsége művészi bizottságának, a Zalavármegyei Népművelési Bizottságnak, a városi közművelődési és a városi kisdedóvó felügyelő bizottságának választmányi tagja. A városi képviselőtestület és a vármegyei törvényhatósági bizottság választott tagja. A Gyümölcstermelők Orsz. Egyesülete uagykanizsai. csoportjának titkára.
Kincses János ó. h. tanár. A Botond Bajtársi Egyesület dominusza.
Kiss Olga r. tanár. Kinevezett rk. egyházközségi-képviselő és az
21
Aetio Catholica kinevezett képviselője. A Szociális Misszió Társulat, az Úrasszonyok Kongregáció] d, a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör és a Szanatórium Egyesület választmányi tagja. A Mansz tagja.
Kiss István László h. tanár. Emléklapos hadnagy, a Magyar Cserkészszövetség csapattisztje, a 75-ös Árpád cserkészcsapat parancsnoka, a Levente Egyesület választmányi tagja, a kaposvári Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Kör pártoló tagja, a Botond Bajtársi Egyesület dominusza.
Kovács J. András h. tanár. Emléklapos zászlós, a 75-ös Árpád1 cserkészcsapat tisztje, a Botond Bajtársi Egyesület örökös tb. vezére és dominusza, a Turul Szövetség orsz. alvezére, a szegedi Turul tanyakutató és kulturális bizottságának alapító elnöke, a Magyar Tanítóegyesületek Egyetemes Szövetsége nemzettanulmányozási mozgalmának rendes tagja.
Köcsky Kálmán h. tanár. A Credo Egyesület tagja.
Mayer Henrik ó. h. tanár, a Nagykanizsai Casino rendes tagja.
Márk Bertalan ó. h. tanár. A 75-ös Árpád cserkészcsapat tisztje, a Botond Bajtársi Egyesület dominusza. A nagykanizsai Evangélikus Ifjúsági Egyesület világi elnöke.
Dr. Pólyáné Kocsiss Olga r. tanár. A Kissvábhegyi Iskola Egyesület, a Tisztviselőnők Egyesületének tagja. A Keresztény Nőegylet választmányi tagja.
Prókai József ó. h. tanár. Az Emericana Integra Corporatio dominusza.
Gazdag Ferenc önálló rk. hitoktató, püspöki biztos, püspöki tanácsos, városi képviselőtestületi tag. A Signum Laudis tulajdonosa. A Katolikus Legényegylet elnöke, a Zrínyi Torna Egylet elnöke. A 374-es öreg cserkészcsapat parancsnoka. A III. kerületi Cserkészszövetség Intézőbizottsági, a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti /Kör, a Stefánia Szövetség választmányi tagja, a vármegyei cserkésztisztek vizsgáztató bizottságának tagja. A helybeli szegényügy, a kórház és a közművelődési bizottság tagja. Az Orsz. Actio Catholica szociális és karitatív szakosztályának tanácsosa, a Honvédség kisegítő lelkésze, a városi felsőtemplom igazgatója, a kórházi Szent Vince apácák rendes, a Szociális Missziós Nővérek és a Notre Darae apácák rendkívüli gyóntatója, a hitközség tanácsának tagja, a helyi templomépitő bizottság ügyvezető elnöke.
Mindnyájan tagjai vagyunk a 75-ös sz. Árpád cserkészcsapat szervező testületének, a helybeli Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Körnek és a Polgári Iskolai Tanárok Országos Egyesületének. A helybeli Polgári Egyletnek tagja Németh Dezső, Kincses János, Kiss István László ; a Zrínyi Torna Egyletnek pedig Kiss István László és Köcsky Kálmán.
A testület tagjai valamennyien előadtak az iskola által rendezett népművelési előadásokon. Ketting Ferenc a szombathelyi főigazgatói kerület Polg. Isk. Tanáregyesület alakuló ünnepségén az \'énekoktatásról és az Éneklő Ifjúságról beszélt, egyben a gazdaközönség részére számos előadást tartott a helyes gyümölcstermelésről. Kiss István László a nagykanizsai cserkészek tiszti és örsvezetői tanfolyamának vezetője volt. Ugyanitt tartott előadásokat Kincses János és Kovács J. András. Kerezsy Géza november 1-én a hősök emlékmüvénél mondott emlékbeszédet. Márk Bertalan az E. K. I. E. március 15-i ünnepségén beszélt.
22
x) A tanulók otthonának meglátogatása. A szülői értekezleteken és a fogadó órákon kivül meglátogattuk gyermekeink otthonát is. így kerestünk kapcsolatot a szülőkkel. Legelső sorban az elszállásolt gyermekeket kerestük fel. Különös figyelmet fordítottunk a helybeli tanulók szorgalmi idejének a betartására. Megfigyeléseinket a szülőkkel osztályértekezleteken és fogadó óráinkon megbeszéltük és azokat eredményesitettük.
Beszállásolt tanulók száma 28, bejárók száma 103, ezek közül vonattal, illetve autóbuszon 82, kerékpáron 8, gyalog 13 jár be.
y) A bejáró tanulókra várakozási időben és útközben is kirendelt felügyelők vigyáznak, a testület tagjai pedig időnkint ellenőrzik őket. Komolyabb kifogás nem merült fel ellenük.
8. Énektanításunk, énekkarunk munkája. Iskolánk az énektanítás keretében, a magyar dal ezerszínű virágát a gyermeki lélek fogékony talajába ugjr igyekszik elültetni, hogy az ott a gondos kezek ápolása mellett begyökeresedve megerősödjék és virágba boruljon.
Célkitűzéseink alapján — hogy tanulóink minél több értékes dallal ismerkedjenek meg s vigyenek magukkal az éleibe — minden osztályban az előirt anyagon kivül évenkint 10—12 dalt tanítunk meg az énekórák keretében, melyeket kirándulások alkalmával minden tanuló énekel.
Ez évben 12 katonanótát tanítottunk be, melyeket Bárdos Lajos, Péczely Attila gyűjtéseiből, majd zalai, főleg göcseji dalokból válogattunk ki.
A nagy nemzetnevelő és nemzeti értéket jelentő karének oktatására, müvelésére iskolánkban különös gondot fordítunk. Két énekkarunk működik. A szoprán és alt hangú fiukból egynemű kórusunk van, mely 80 tagu. Vezetője Kovács J. András tanár.
A polg. fiu és leányiskolának közös énekkara van. Vezetője Ketting Ferenc tanár, az énekoktalás tanulmányi felügyelője. Szerencsés adottság folytán a fiúiskola növendékei között mindig van 70—80 tenor vagy bariton hangszínű fiu és így jó összetételű ifjúsági vegyeskari állithatunk össze. Kiváló folkloristáink gyűjtéséből tervszerűen kiválogatott dalokkal fejlesztjük a gyermeklélek kedélyének frisseségét, nemzeti önérzetét, örömmel állapitható meg, hogy e nagy nemzeti cél érdekében kifejtett munkásságunk városunk különböző énekkaraiban termékenyen gyümölcsözik is, mert a dalosok 80—90 százaléka a polgári iskolák énekkaraiban ismerkedett meg az együtténeklés boldog örömeivel. Intézetünk falai közölt nyilolt ki lelkük a szépséges magyar dal befogadására. Itt ismerkedtek meg a nyugati nagy zeneköltők, Haydn, Mozart, Händel, Schubert, Pa-lestrina, Lasso, stb. örökbecsű alkotásaival, melyeket a vegyeskar két évtizede nagy gonddal ápol. A vegj^eskar évről-évre 200—250 tagu. A karvezető nagy gondot fordit a tanulók egészséges hangfejlesztésére, a szöveg helyes kiejtésére, a szólamok kiegyensúlyozottságára. Vegyeskarunk az iskolai ünnepélyeken kivül a város társadalmi megmozdulásaiban is osztatlan elismerést érdemelt ki a hazafias és egyéb ünnepélyeken való közreműködésével.
Egynemű karunk ez évben a következőket tanulta : Bárdos L. : Kender nóta, Ej haj, nincsen baj, Pongrác : Viz, viz, Kerényi : A Csanádi legények, Beggel korán, Ahol én elmegyek, Elhajtanám a libát, Szabadság kánon.
A vegyeskar a műsorra a következőket vette : Bárdos Lajos : Esik eső, Horthy Miklós táborába, János bácsi hegedűje, Komáromi
kisleány, Rélen, réten, Nádasy Kálmán . A huszár, Tisza partján, Fügedi Sándor : Az ur az én kősziklám (motellá).
Nagy erkölcsi siker mellett zajlott le junius 11-én a »Délzalai Éneklő Ifjúság« III. dalosünnepe, melyen 7 környékbeli falu és városunk elemi iskoláinak énekesei, az áll. polg. iskolák vegyeskara és a kegyesrendi főgimnázium énekkara vett részt.
Szivet-lelket gyönyörködtető látvány volt egy-egy iskola ének-beinutatója, minden énekkar az uj magyar kórusirodalom legszebb termékeit énekelte.
A csillogó szemű, kipirult arcú kis elemistáktól kezdve minden énekes arcán ott ragyogott a lélekből fakadó éneklés boldog öröme.
Felemelő hatású, felejthetetlen zenei élmény volt a közös kánonok éneklése, midőn 700 tanuló ajkáról szállt a dal az Ur trónusa felé.
Vegyeskarunk ez alkalommal Bárdos Lajos : Esik eső, Horthy Miklós táborába, Nádasy Kálmán : A huszár cimü dalsorozatot énekelte mintaszerű előadásban.
9. Tanulmányi kirándulás. Az év folyamán megtartott tanulmányi kirándulások tervezetének összeállításánál azon szempontok lebegtek szemünk előtt, hogy e kirándulások alatt növendékeinknek gyakorlati ismereteket adjunk, továbbá megismertessük őket városunkkal és annak közeli környékével, az utazások alatt pedig hazánk egy-egy részével. Nagy súlyt helyeztünk arra, hogy kirándulásaink alatt a tanulóifjúság lelkében felébresszük a természetszeretetet.
E szempontoktól vezérelve a ianév folyamán a következő kirándulásokat rendeztük :
Első őszi kirándulásunkat Homokkomáromba szeptember 19-én vezettük. Résztvett iskolánk összes növendéke 17 tanár vezetésével. A kiránduláson természetrajzi és földrajzi ismereteinket gyarapítottuk főképen," de vallásos áhítatban és esztétikai élvezetben bőséges részünk volt. Megnéztük a régi barókkstilusu templomot s különösen annak muzeális értékű kél barokk szobrát. A templomnak és az egész helynek legszebb értéke Szent Félixnek ereklyéje, amely előtt Gazdag Ferenc hitoktató tartott megható ájtatásosságot. Ugyancsak ő méltatta a hely jelentőségét.
Bagolasánc Alsóerdő. Oki. 15-én rendeztük második őszi kirándulásunkat, melyen 400 tanuló és 16 tanár vett részt. Ez alkalommal növendékeink főleg gazdaságtani és természetrajzi ismereteiket gyarapították. Bagolasáncon megnéztük az uradalom gazdaságát. A környékbeli erdőben pedig bő alkalom kínálkozott a test fejüdülésére.
Tavaszi első kirándulásunkat április 29-én a Somogyszentmiklós, Felső-erdőbe vezettük A kiránduláson a növendékek teljes számban résztvettek Ifi tanár vezetésével. Útközben megtekintettük az értékes Inkey sirkápolnát, ahol Gazdag Ferenc püspöki tanácsos ismertetted a síremlékhez fűződő történeteket és mondákat. Az erdőben a virágos, madárdalos tavaszi életei szemlélhették növendékeink.
Május 20-án egésznapos kirándulást vezettünk Légrádra. Cél a Szt. Mihály templom volt. Murakereszluron leszálltunk a vonatról s onnan gyalog tettük meg a közel 8 km utat a Mura mentén. Megható volt a gyermekek őszinte hazafisága a Mura partján. Megérkezés után Gazdag Ferenc püspöki tanácsos misét mondott a régi emlékű templomban. Beszédében az anyák és a mindenkori édesanya : a Haza
24
szeretetét domborította ki. A mise befejeztével kis ünnepség keretében a hősök és a madarak—fák napját tartottuk meg. (Műsorát lásd az ünnepélyeknél.) A kirándulás jól sikerült. A növendékek vidám hangulatban tértek haza.
Május 26-án a magyar olajmezőre, a regényesen szép Lispére vezettük növendékeinket. Ezen 100 tanuló és 6 tanár vett részt. Az utat 2 autóbuszon tettük meg. örömmel tapasztaltuk, hogy hazánk legértékesebb kincsesbányája hatalmas arányban fejlődik. Míg tavaly 3 kutat láttunk, ma 18 kutat tekinthettünk meg. Lenyűgöző hatással volt kirándulóinkra a hatalmas, nagy fúrótornyok látása. A telep vezetősége gondoskodott megfelelő vezetőkről, akik értékes magyarázattal szolgálva végig kalauzolták kirándulóinkat a nagy Területen fekvő olajmezőn. Az igazgatóság ez uton mond köszönetet fáradságukért. Megtekintettük a kész olaj kutakat, sőt alkalmunk volt látni az előzetes finomító készüléket, a lároló tankokat.
Értékes ismeretekben gyarapodva, a magyar föld szeretetében megerősítve s a jobb magyar jövőbe vetett hittel hoztuk haza tanulóinkat. i
A szaktanárok ezeken kívül szaktárgyaik keretében az alábbi kirándulásokon vettek részt:
Tantárgy Osztály A kirándulás
ideje helye célja vezető szaktanár
Hittan Hl. a, b, c március Felsőtemplom Templomi kegyszerek szemléltetése Gazdag Ferenc
Történelem 11,111, IV március Helybeli múzeum Történelmi ismeretek szerzése Arató Gizella Kovács J. András Kincses János
Földrajz 1. a, b május Sétakert Tájékozódás a szabadban, távbecslés, távolságmérés Némethné KállayJ.
Természetrajz 1. a, b 11. a, b, c június Sétakert Tavaszi növényzet tanulmányozása Tavaszi növényzet tanulmányozása Némethné KállayJ. Fritz Celesztin
Fizika 1—IV. 111. a, b, c 111. a, b, c október június Rádió kiállítás Villanytelep Postapalota Fizikai ismeretek szerzése Távíró és távbeszélő működésének szemléltetése Márk Bertalan
Vegytan IV. a, b, c március Vasöntöde Vegytani ismeretek szerzése Márk Bertalan
Közgazdaságtan IV. a,b,c június Telekkönyvi hivatal Telekkönyv szemléltetése Köcsky Kálmán Ferkai Lóránt
Mezőgazdaságtan 111. a, b, c 11-lll-lV. I. a, b, c I a,b, II. a, b, III. a, b, október november március június Méntelep Bagolasánc Petermann kertészet Karakai kertészet Sztgyörgyvári hegy Vajgyár Állattenyésztési ismeretek A határ őszi gazdasági képe Melegágyak szemléltetése Palántázás Facsemeték ültetése Tej feldolgozása. Tejtermékek Kiss István László
Rajz lV.a,b,c október Molnári Murakeresztur Néprajzi Ismeretek szerzése Ferkai Lóránt
Testgyakorlás IV. a, b, c május Harcszerű lőtér Gyalogsági és tüzérségi szemléltető lövészet. Nemzetvédelmi ismeretek Horváth Béla

25
10. Az iskola ifjúsági egyesületeinek működése:
a) Gróf Zrínyi Miklós önképzőkör. Az Önképzőkör, liogy munkáját kisebb létszámmal eredményesebben végezhesse, két csoprotra tagozódott. Az egyik csoportot a III. a., III. b. és a IV. b., a másik csoportot a III. c., IV. a. és-a IV. c. osztályok alkották. Vezető tanárok : Kovács J. András és Köcsky Kálmán voltak.
Az ifj. önképzőkör az önnevelés és önművelés legalkalmasabb tere és módja. Ebben a szellemben végezte munkáját ifj. alakulatunk egész évben. Főtörekvésünk : a hazafias, irredenta szellem fejlesztése volt.
A növendékek önként is szívesen jelentkeztek a kéthelenkint tartott összejövetelekre. Tárgykörünk az idén is szabadelőadásokból, szavalatokból, ének-zeneszámokból s az előadott számok bírálatából állott. A bírálatok kapcsán igyekeztünk növendékeinket megértésre és tárgyilagosságra szoktatni, amelyre mai társadalmunknak oly nagy szüksége van.
A vezető tanárok nagy gondot fordítottak a helyes és magyaros nyelvhasználatra, valamint a »Magyarosan c. akadémiai folyóirat szellemében történő nyelvtisztaságra.
Önképzőkörünk rendezésében tartottuk meg a jól sikerült nemzeti ünnepélyeinket is, amelyeken a szülők is szép számban jelentek meg.
Az Önképzőkör évi munkásságában különös szorgalommal tevékenykedő tanulókat dicsérő oklevéllel tüntettük ki, a záróünnepélyen pedig könyvjutalomban részesítette őket a tanártestület.
b) Beszámoló az ifj. sportkör 1938— 39. tanévi működéséről. A sportkör neve : Zrínyi Sportkör. Kerület: Szombathely. Megalakulásának ideje : 1925. Igazolási száma : 225. A sportkör tb. elnöke : Németh Dezső igazgató. A sportkör vezető tanára : Horváth Béla testnevelési tanár. Az intézet tanulóinak teljes létszáma : 435. A magánvizsgázók száma : 17. A testnevelési alap fizetése alól felmentetL lek száma : 36. A testnevelési alapra fizetők száma : 419. Működő tagok korosztályonként : I. korosztály 12, II. korosztály 116, III. korosztály 21. A korosztályok sportköri foglalkozásának heti óraszáma : 3. Működő szakosztályok : torna, atlétika, játék. Az intézetnek tornaterme van, de az intézetnek udvara játékra kevésbbé alkalmas. Ideiglenes játszóterünk nagysága 1900 négyzetméter, körül 135m-es futópályával és 2 ugrópályával. Sportkör tagjai hetenként egyszer, szombat délután, a Zrínyi sportpályán gyakorolnak. A városban feldelií uszoda nincs, csak nyári strandfürdő. Úszni tud : 73. A tanév folyamán téli sport üzésére nagyon kevés alkalom adódott. A sportkörünk a tanév folyamán 1 izben rendezett házi torna és allélikai versenyt.
A házi tornaverseny eredménve : II. korosztály összetett bajnokságban 1. Németh Károly III. b. 41.4 pont, 2. Pozvai Károly III. b-
44.2 pont, 3. Gáspár István IV. a. 12.3 pont., III. korosztály összetett bajnokság : 1. Szigeti Ferenc III. b. 68.7 pont, 2. Juhász József IV. a.
66.3 pont, 3. Bali Ferenc III. a. 65.2 pont.
Az évvégén mégtartott házi atlétikai verseny eredménye, a következő :
II. korosztály: 60 m síkfutás : 1. Szeradhelyi Tibor III. a. 8.3 inp, 2. Horváth János II. c., 3. Németh Árpád IIL b.
Távolugrás helyből: 1. Pozvai Károly III. b. 221 cm, 2. Németh Árpád III. b., 3. Szerdahelyi Tibor ¡11. a.\'
Távolugrás rohammal: 1. Németh Árpád III. b. 160 cm, 2. Gálos Antal III. b., 3. Pozvai Károly III. b.
26
Magasugrás: I. Németh Árpád III. b. 125 cm, 2. Pozvai Károly III. b., 3. Németh Károly III. b.
Súlylökés (3 kg-os golyóval) : 1. Dóczi László IV. c. 10 m, 2. Szerdahelyi Tibor III. a., 3. Németh Árpád III. b.
III. korosztály : 80 m sikfutáis : 1. Kovács Ferenc IV. b. 10.3 mp, 2. Juhász József IV. a., 3. Alföldi József IV. a.
200 m síkfutás: 1. Juhász József IV. a. 29.fi mp, 2. Kovács Ferenc IV. b., 3. Mujzer László IV. b.
bOO m síkfutás : 1. Juhász József IV. a. 1 p 3.9 mp, 2. Kovács Ferenc IV. b., 3. Mujzer László IV. b.
Távolugrás helyből: 1. Nagy Sándor III. c. 253 cm, 2. Kovács Ferenc IV. b., 3. Táncos Sándor IV. b.
Távolugrás rohammal: 1. Nagy Sándor III. c. 520 cm, 2. Kovács Ferenc IV. b, 3. Szabó István IV. b.
Magasugrás: 1. Zalán József III. b. 135 cm, 2. Szigeti Ferenc III. b, 3. Vojnovits József IV. a.
Súlylökés (5 kg-os golyóval) : 1. Dérfalvi Sándor IV. a. 9,14 m, 2. Anlalics Ferenc IV. b, 3. Szigeti Ferenc III. b.
Diszkoszvetés: 1. Táncos Sándor IV. b. 28.42 m3 2. Alföldi József IV. b., 3. Anlalics Ferenc IV. b.
Gerelyhajítás: 1. Szabó István IV. b. 32.60 m, 2. Szigeti Ferenc III. b, 3. Pap István IV. b.
c) Ifjúsági Vörös Kereszt. A csoport 31 taggal alakult. Tanárelnökök : Kiss Olga és Arató Gizella tanárok. Ifjúsági elnök : Kőbán Gyula IV. a. o. tanuló. A csoport összejöveteleit hefenkint tartotta; amikor is a hivatalos munkatervnek megfelelő munkát végezte. Rendezett egészségi versenyt. Belekapcsolódott a felvidéki magyar gyermekek számára eszközölt könyvgyüjtésbe : 102 db. könyv vitte az északi tájak kis magyarjainak tanulóink meleg köszöntését és testvéri ölelését. Kárpátaljára bevonuló katonáink részére 10 db. meleg ruhaholmit és 10 pengőt küldtünk.
A Szociális Missziótársulat napközi otthona számára 65 db. játék- és famunkát, meg 100 db. névjelző rajzot készítettek tanulóink. A Horthy Miklós városi közkórház beteg gyermekeinek pedig 34 db. játék- és famunkával szerezlek örömteli órákat.
Városunk sokgyermekes, szegénysorsu anyái javára tanulóink 4.05 P értékű bélyeget vásároltak, mely összeget a bélyeget kibocsátó Országos Stefánia Szövetség helyi fiókjának küldtünk meg.
Egyesületünk nagy szeretettel és kedves kis műsorral ünnepelte meg máj. 15-én Anyák napját.
d) Cserkészel. Parancsnoka Kiss István László cs. csapattiszt, tanár. A A 75. sz. Árpád cserkészcsapat iskolánk szervezetében 1920 óta végzi iskolán kívüli nevelői munkásságát. A csapatnak közel 100 főnyi tagja van, 2 iskolai (az egyik kiscserkészraj) és 1 leventeiköteí-les rajjal. A tanárok közül parancsnokon kiviil Márk Bertalan teljesít szolgálatot. Az esperantó tanfolyamot Kovács J. András végezte.
Létszám : 97. Ebből iskolán kívüli cserkész 21, iskolás cserkész 76. Megoszlása : cserk. csap. tiszt parancsnok 1, cserkésztiszt 2, s. tisztj. őv. 5, őrsvezető 5, cserkész 66, kiscserkész 15.
A mult esztendő nyarán két hetes nyári nagytáborozása volt a csapatnak Balatonberényben.
Szeptember 8-án volt az alakuló, évnyitó ünnepély. 21-én a nagy rev. gyűlésen vett részt és diszőrséget adott az országzászlónál. 28-án
27
Egészségügyi és légoltalmi tanfolyam kezdődött a levenlekötelesek részére 8 előadássorozattal.
Október 8-án a csapat 2 zászlót küldött a felvidéki magyar testvéreinknek. 26-tól az iskolánk katonák részére történő kiürítése miatt rövid ideig szünetelt a cserkészkiképző munka.
November 2-án volt az első uj magyar határmegállapitás. A város a cserkészekkel karöltve 5-én megünnepelte ezt, majd 10-én külön is tartott hazafias ünnepet. 20-án szépen sikerült leventeszemléje volt a csapatnak. 22-én mi is belekapcsolódtunk a felvidéki könyvakcióba és sok könyv jutott cserkészeinktől a visszatért magyar testvéreink kezébe.
December 22-én nagyobb szabású, műsorral egybekötött kará-csonyeslet rendeztünk, hol 10 szegénysorsu cserkészt és idegen gyermeket ruháztunk fel meleg alsónemüvel, cipővel.
Január hónapban rövid ideig újra szünetelt a cserkészkiképzés a járványszünet miatt.
Február hónapban kezdődött egy kéthónapos őrsvezetői és tiszti kiképző tanfolyam a város összes csapatai részére, melynek kiképző vezetője a cserkészkerület megbízásából parancsnokunk volt. 11 őrsvezető és 7 tisztjelölt vett részt a kiképzésen a csapatból. 12-én 20 cserkész részére eszperantó kiképzést és tanfolyamot kezdett Kovács J. Andrá s tanár. 19-én Cserkész műsoros estet rendeztünk az iskolában. Kisebb színdarabok, énekek, monológ, szavalat voltak a műsoron.
Március 15-ét az iskolával együtt ünnepelte a csapat. E napon vonult be katonának Balogh József cs. tisztünk, aki részt vett a ruténföldi harcokban és tettekkel mutathatta meg a cserkész hazaszeretetét. 18-án boldogan hallgattuk a rádióközvelitést a lengyel— tnagyar határról. Verecke ormán újra magyar zászló lengett. 22— 24-én lelkigyakorlatokat, 26-án pedig nagyszabású őrsi akadályversenyt és hadijátékot tartottunk Szenlgyörgyvár környékén.
Április 21-én felejthetetlen élményben volt részünk. Gr. Teleki Pál miniszterelnök-főcserkészünket a cserkészek is fogadták városunkban. A tb. főcserkész urat a csapatok és cserkészek nevében parancsnokunk üdvözölte. 22-én Farkas Sándor vm. ellenőrző vezető-tiszt megszemlélte a csapatot és teljes megelégedését nyilvánította a látottak felett. E napon volt itt nem \'hivatalosan Papp Antal országos elnök urunk is, aki szintén megnézett bennünket Haász István t. püspök urnák érkezése alkalmával, melyre kivonultunk.
Május 14-én volt az újonc avató ünnepségünk. 11 jelöltet avattunk fel. 20-án a Legényegylet helyiségében nagyobb szabású, lánccal egybekötött műsoros estei tartottunk, melyen »A kolozsvári hős« c. irredenta színmüvet, énekeket, és egy bohózatot adtunk elő. 21-én, Hősök ünnepén a várossal együtt ünnepelt csapatunk.
Junius 3-án este Lengyel—Magyar tábortűzi estet rendeztünk a többi csapattal együtt. 1-én, a trianoni napon volt az évi fogadalom-tételi ünnepünk.
Nagy nyári táborozásunk előreláthatólag 2 hetes időtartalommal Pogányszentpéter község mellett lesz, melynek előkészületei most folynak.
A csapatnak löbb tagja résztvesz a kerületi őrsvezetői, illetve tiszti kiképző tanfolyamokon, melyeket a vezetők gyakorlati tudásának gyarapítására Szombathelyen tartanak.
28
e) Segély könyvi ár. A könyvtár álladéka a tanév folyamán 45 kötél vásárolt könyvvel szaporodott. Selejtezés nem történt. A könyvtár tanévvégi álladéka 1302 darab. Könyveink csekély kivétellel keménytáblás kötésben vannak.
A könyvek jő gondozása érdekében többször ellenőrző könyvvizsgálatot is tartottunk.
A tanév folyamán 239 tanuló, a létszám 52 százaléka kapott 1 10 darab könyvet.
A könyveket a nyári szünetben szabályszerűen fertőtlenítettük.
11. Iskolai ünnepélyeinket elsősorban a hazafias nevelés szolgálatába állítottuk. Mindazok az eszmék, érzések és gondolatok, amelyek nevelői munkánk vezérfonalát alkotják, ünnepélyeinken mélyebb, színesebb és természetesen ünnepélyesebb formában érvényesültek. Egyaránt gondot fordítottunk arra, hogy a magyar mult, valamint a jelen kiváló magyarjait örökké emlékezetes módon, követendő eszményképül állítsuk tanulóink elé. A magyar katona alakját nem egy ízben ünnepeltük és rajzoltuk meg tanulóink előtt a magaj fenséges nagyszerűségében. i
Az év folyamán lezajlott nagy történelmi események bőségesj alkalmat nyújtottak arra, hogy ünnepélyeinken lét- és történelmi jogainkat kihangsúlyozzuk, hogy követeléseink szent lángja, tüze ne kisebbedjék.
Nagyobb ünnepélyeinket ebben az évben is, akár a múltban, a polgári leányiskolával közösen rendeztük.
Szeptember 3-án évnyitó ünnepélyünket az Országzászló előtt tartottuk meg a helyi középfokú iskolák együttes rendezésében A közös ünnepély után ifjúságunk az iskolába vonult, ahol igazgató évnyitó beszédet tartott, majd jelképesen átadta az I. o. tanulóknak egyensapkájukat azzal, "hogy azt a polgári iskolai tanulókhoz illő komolysággal, becsülettel viseljék.
Október 6. 1. Himnusz. 2. Molnár Endre : Vértanuk álmodnak. Szavalta Juhász József IV. a. 3. Ünnepi beszéd. Elmondta Antalics Ferenc IV. b. 4. Szózat.
November 1-én a hősi temetőben, a bakónaki vértanuk sírjánál tartottuk meg gyászünnepélyünket. 1. Hiszekegy, énekelte a vegyeskar. 2. Süle Vilmos : Hősök sírjánál. Szavalta Juhász József IV. a. 3. Gyászdal, énekelte a vegyeskar. 4. Ünnepi beszédet mondott Süle Ottó tanár. 5. Vietorisz József : Beszél a márvány. Szavalta Viola Erzsébet IV. b. 6. Szózat, énekelte a vegyeskar.
A Felvidék visszacsatolásának örömére ünnepet ültünk a következő műsorral : 1. Hiszekegy, énekelte a vegyeskar. 2. Gyökössy E. : Lesz még országunk. Szavalta Kőhalmi Ilona IV. a. 3. Barbarits Lajos : Magyar Te Deum. Szavalta Hollóssy József IV. a. 4. Ünnepi beszédet mondott Jegesné Fülöp Sára tanár. 5. Süle Vilmos : Felvidéki magyarok dala. Szavalta Juhász József IV. a. 6. Szózat, énekelte a vegyeskar.
December 6-án, a Kormányzó Ur névünnepén a következő műsorral ünnepeltünk : 1. Hiszekegy, közének. 2. Rákosi Zoltán : Horthy. Szavalta Durgó István IV. b. 3. Ünnepi beszédet mondott Kovács J. András tanár. 4. br. Wlassics Tibor : Magyarország kormányzójához. Szavalta Antalics Ferenc IV. b. 5. Himnusz, közének. >
Március 15. I. Hiszekegy, énekelte a vegyeskar. 2. Móra Ferenc : Az volt a tavasz. Szavalta Antalics Ferenc IV. b. 3. Haj régi
29
szép... énekelte a vegyeskar. 4. Szathmáry József : Petőfihez. Szavalta Gáspár Anna IV. a. 5. Ünnepi beszédet mondott Szanyi Anna IV. b. (i. Szigethv Ferenc : Március 15-én. Szavalta Durgó István IV. b. 7. Szózat, énekelte a vegyeskar.
Május 16-án »Anyák napja«, az li\'j. Vöröskereszt rendezésében, 1. Nagy Ferenc : Édesanyám. Szavalta Gazdag Károly II. a. 2. Ünnepi beszéd, elmondta Kőbán Gyula IV. a. 3. Gyula diák : Anyaölben. Szavalta Madai Béla I. b. 4. Édesanyám is volt nékem... közös ének, 5. v. Bodor Aladár : Édesanyám. Szavalta Juhász József IV. a. 6. Befejezőt mondott Tamedler András IV. a.
Május 18-án a leányiskolával közösen rendeztük meg lornaün-íiepélyűnket. Műsor : 1. Felvonulás. 2. Hiszekegy. 3. Lányok zenés szabadgyakorlata. 4. Szertor\'na. 5. (¡0 és 80 m-es sikfulás. 6. Ugrószekrény gyakorlat. 7. Fiuk zenés szabadgyakorlata. 8. Lányok zászlógyakorlata. 9. Staféta játékok. 10. Fiuk fabotgyakorlata. 11. Lányokmagyar tánca. 12. Tréfás talajtorna. 13. Gúlák. 14. Himnusz, elvonulás.
Május 20-án »Madarak és fák« ünnepét tartottuk a légrádi kirándulás keretében. Az ünnepet misével kezdtük, melyen Gazdag Ferenc püsk. tan., hitoktató szentbeszédet mondott. Műsor : 1. Hiszekegy. 2. Kosztolányi Dezső : Zarándokoló fák. Szavalta Lukács Pál III. b. 3. Bárdos L. : Kender-nóta. Énekelte a fiukórus. \'4. Ünnepibeszédet mondott Kovács J. András tanár, ki megemlékezett a világháború hőseiről is. 5. Endrődi Sándor : Szt. Pál madarai. Szavalta Köves Kálmán IV. b. 6. Viz, viz, viz... népdal. Előadta a fiukórus. 7. Borcsai Fehér Géza : Hősi emlék. Szavalta Gáspár István IV .a.
Junius 18-án évzáróünnepély. 1. Hiszekegy. 2.Antalics Ferenc \'IV. b. o. tanuló búcsúja intézetünktől a távozók nevében. 3. Kovács Győző III. a .o. tanuló búcsúztatja a távozókat. 4. Kerény Gy. : Korán reggel..., Elhajtanám a libát... énekelte a fiukórus. 5. Móra L. : Bucsu. Szavalta Lukács Pál III. b. 6. Ballag már a vén diák... 7. Igazgató évi beszámolója, jutalomkiosztás. 8. Kerényi—Bároks : Ahol megyek..., Ej haj, nincsen baj. 9. Himnusz.
12. A tanulók egészségi állapota, óramulasztás. Az 1939/39. tanévben iskolánkat sem kerülte el a téli hónapokban országszerte fellépő náthaláz-járvány. Influenzámegbetegedések száma elég nagy, de szerencsére tanulóink náthaláza könnyű lefolyású volt, egyetlen esetben sem fordult elő szövődményes megbetegedés. Alispáni rendeletre iskolánkban a tanítás a járvány miatt 1939. január 15-től 24-ig szünetelt is. Hála a Gondviselésnek, egyéb szokásos fertőző betegsé-» gek : vörheny, kanyaró, slb. ezidén növendékeinket elkerülték. Csak egy esetben fordult elő diftériamegbetegedés. A náthaláz időszakától eltekintve tanulóink egészségi állapota kielégítőnek mondható volt. Műtéti beavatkozást, nem fertőző betegség miatt kórházi kezelést 15 tanulónk vett igénybe.
A szokásos torok, száj és szemvizsgálatokat az idén is Bittera Zoltán dr. városi tisztiorvos végezte novemberben és áprilisban. Megbetegedés nem volt.
A folyó évben is közbeiktattunk a szülők iskoláján egészségügyi előadásokat, amelyek közül egyet Bittera Zoltán dr. a fertőző betegségekről, egyet Horváth Béla tanár tartott az iskolai testi nevelésről. Mindkét előadó sok hasznos egészségvédelmi szempontot tárt a szülők elé.
Tanulóink óramulasztása a szokásos kereteket ezidén sem ha-
\'30
ladta meg. Egy hónapnál többet mulasztott 10 tanuló. Egy napot sem mulasztott 44 tanuló.
13. Iskolalátogatások. A Tankerületi Kir. Főigazgató CJr nagykanizsai hivatalos ulja alkalmával iskolánkat is megtisztelte látogatásával. Az iskola megszépült belső formáját és különösen az idén munkába vett gazdasági gyakorló terű Jetét nézte meg, sokáig időzve a gyermekek szorgalmas munkájánál.
ür. Kézdy Béla tanügyi titkár január 9—14-én végezte iskolánkban hivatalos látogatását. Kiss István zalaszentbalázsi plébános, h. esperes több izben meglátogatta a hittanórákat, ugyancsak megnézte Engelhardl Ferenc kanonok, egyházmegyei főtanfelügyelő is azokat.
Lakatos István őrnagy, a városi testnevelési parancsnokság testnevelési vezetője testnevelési óráinkat ismételten meglátogatta.
14. Iskolánk jótevői. Az év folyamán iskolánk részére szertáraink, illetve tanári könyvtárunk gyarapítására adományoztak : Koli-i-nor iróngyár 1 darab mintagyüjteményt, Sztahó István 5 db. kitömött állatot (vadludak, vízityúkok, havasi bagoly- kis és óriási fülesbagoly), Németh Jenő 1 db., Ardai Simon és Kovács J. András 3—3 db. könyvet.
Példás magaviseletű és kiváló szorgalmú tanulóink jutalmazására az alábbi pénz- és könyvadományok érkeztek : Izsák Richárd nemesvidi vezető jegyző, annak emlékére, hogy 40 éve végezte iskot Iánkat, 50 P, Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénzr tár Rt. 30 P, Magyar Nemzeti Bank 20 P, Délzalai Gazdasági Szesz-/ gyár, Zalamegyei .Gazdasági Takarékpénztár Rt. 15—15 P, Nagykanizsai Takarékpénztár Rt., Néptakarékpénztár Rt. 10—10 P, Fritz Celesztin 7 db. könyv, Schless Testvérek cég 7, Fischl cég 6, Mair József cég 6, Ofenb\'eck cég 4, Wágner József 2, Németh Jenő 1 db.
Fogadják nemesszivü adományozóink iskolánknak ezúton is köszönetét.
Hálával kell e helyen megemlékeznünk azokról is, kik az iskola ügyeinek elintézésénél, kirándulásainknál az iskola munkáját minden alkalommal megértéssel és előzékenységgel mozdították elő. Kérjük, tartsák meg intézetünket továbbra is jóindulatu szeretetünkben.
15. Az iskola jótékonysága és tanulóink segélyezése. Pedaí-i gógiai munkásságunk kiterjedi az iskolai jótékonyság területére is, minden lehető alkalommal. Igyekeztünk a cselekedelekben megnyilvánuló hazafias érzést és szociális emberszeretetet tanulóink leikéiben kialakítani, elmélyíteni. A felszabadult Felvidék számára 22 db. nemzeti zászlót, majd pár hét múlva a felvidéki magyar gyermekek számára 102 db. ifjúsági könyvet küldöttünk. A II. b. osztály tanulói 25 IJ értékű játékszert küldöttek a kassai elemi iskola kis magyarjainak, amelyet a kassai Hunyadi utcai áll. elemi iskola igazgatósága az intézet tanári karának és a II. b. osztály tanulóifjúságának meleg testvéri szereieltel köszöni meg. »Végtelenül jól esik mindnyájunknak, — irja a levél — hogy az együvétartozás és a magyar testvéri szeretet ily nemes példáját mutatjátok be nekünk. A jó Isten visszaadott bennünket édes hazánknak s ezután már véletek együtt munkálkodhatunk édes hazánk boldogitásán.
A kárpátaljai előnyomuláskor katonáink meleg ruhával való ellátásához 10 pengővel és 12 db. meleg holmival, a nyomorék gyermekek részére 60 P- és a Szociális Missió szegény növendékei részére 10 P-vel járullak növendékeink. Cserkészeink dec. 22-én műsoros ka-
31
rácsonyi eslet rendeztek és annak jövedelméből 10 szegénysorsu tanulónkai látták el leli ruhaneművel. Vöröskereszt egyesületünk a szoc. missziótársulat napközi otthona számára (55 db. játékot és í\'a-munkál küldött, a Horthy Miklós közkórház beteg gyermekei részére pedig 31 darabol. Iskolánk a kirándulási alapból 300 növendéknek 179.56 P értékben juttatott kirándulási segélyt. Segélykönyvtárunk 239 tanulónají közel 1300 db., 3200 P értékű tankönyvet adott ki használatra. A tanári kar havi 7.65 P, összesen 91.80 pengőt küldött a városi inségakció javára. Tanártestületünk a Horthy Miklós repülőalap javára 28.61 pengőt, a Magyar a magyarért« mozgalom céljaira 24.34 pengőt juttatott.
16. Magánvizsgálatok. 1938. augusztus 31-én igazgató elnöklete alatt 1 tanuló ; 1938. december 22-én dr. Kézdy Béla tanügyilitkár ur elnöklete alatt 6 tanuló; 1939. junius 20-án Kovács Albert polg. isk. igazgató, tanulmányi felügyelő elnöklete alatt 7 tanuló tett magánvizsgálatot.
17. Iskolánk egykori növendékei, a) pályaválasztás. Az 1937 —38. tanévben negyedik osztályt végzettek tanulóink közül 2 apja gazdaságában maradt, illetve ismeretlen pályára lépeti 17, ipari pályára 25, kereskedői pálj\'ára 6, erdészetire 1, értelmiségi pályára 2, kereskedelmi iskolában tovább tanul 28 ifju.
b) A polgári iskolát végzett ifjúság részére ez évben is tarlotr tunk részben filmekkel, részben diapozitivokkal, részben megbeszélésekkel előadásokat. A tartott előadások :
Dec. 7. A visszacsatolt felvidéki terület. Kiss I. László.
Dec 14. A testedzésről (gyakorlati rész). Horváth Béla.
Dec. 14. Kölcsey és a Himnusz. Süle Ottó.
Jan. 11. Munkásifju. Kiss I. László.
Jan. 11. Zrinyi, a költő. Süle Ottó.
Jan. 19. A magyar honvéd. Kiss I. László.
Febr. 8. Természeti kincseink. Kiss I. László.
Febr. 8. A ruténföld. Horváth Béla.
Febr. 15. Vallásos élet. Gazdag Ferenc.
Febr 15. Szent Istvánról. Köcsky Kálmán.
Febr. 22. Az ősember művészete. Ferkay Lóránt.
Márc. 1. Magyar felfedezők. Köcsky Kálmán.
Márc. 1. A repülés. Márk Bertalan.
Márc. 8. A 10. cserkésztörvény. Gazdag Ferenc.
Márc. 8. Nemzeti feladataink. Kiss I. László.
18. A tanév befejezése. Összefoglalások : május hó 18-án tornavizsga ; junius 9-én hittan összefoglalása; 10—14-ig általános ösz-szefoglalások. Az összefoglalások alatt rajz és kézimunka kiállítást tartottunk. Junius 18-án évzáró ünnepély. Az évzáró ünnepély előtt Iminden felekezet tanulói i hálaadó istentiszteleten vettek részt, utána pedig kiosztottuk a bizonyítványokat és értesítőket. 19. és 20-án beiratások voltak.
c) Jutalmazások: Évzáró\\ünnepélyünkön a kiváló magaviseletű és szorgalmú tanulók az alábbi jutalmakban részesültek :
5—5 pengő pénz- és könyvjutalmat kaptak : Fábián István, Sze-recz Ferenc I. a. o., Bakonyi György, Serfőző László I. b., Borvári György, Vodinák Vince II. b., Varga Ferenc II. c., Pozvai Károly 111. b., Goór Tibor III. c., Kőbán Gyula, Támedler András IV. a., Antalics Ferenc IV. b. oszt tanulók.
32
Fentős Ferenc III. b. o. tanuló jutalomkönyvel és 12 P-ös utalványt kapott ingyenes cserkészláborozásra.
Könyvjutalomban részesültek : Hauptvogel József, Horváth Aladár, Samu László 1. a., Balla Lőrinc I. b., Balog József, Buxbaum Ferenc, Gyuranec Vince, Nóvák József, Peti László II. a., Belléncs István, id. Kiss László, Lusztig Zoltán II. b., Balassa László, Papp Sándor, Sepsi István, Torma Béla II. c., Bali Ferenc, Balog Ferenc, Ká-polnás Zollán, Kovács Győző III. a., Kóla Miklós III. b., Horváth Árpád, Horváth Sándor, Szabó Béla III. c., Anlalics Ferenc, ács Rudolf, Gáspár István, Jakab László, Juhász József, Horváth Kálmán, Kósa Károly, Korcsmár István IV. a., Kovács Ferenc, Szabó Gyula IV. b., Durgó István IV. b., Horváth Boldizsár, Tálosi Gyula IV. c. o. tanulók.
A rajzban elért kiváló eredményükért könyvjutalomban részesüllek : Bizzer József I .a., Pap József II. b., Bander László II. c., Honti György III. b. oszt. tanulók. Gondos kézimunkájáért könyvjutalomban részesült : Rétfalvi Ferenc III. b. oszl tanuló. Sportköri jutalomban Kovács Ferenc IV. b. o., kiváló cserkészmunkájáért FJum-bort György III. a.o., a Vörös Kereszt keretében teljesített szorgalmáért Kőbán Gyula IV. a. o., az önképzőkör keretébén végzell munkájáért Juhász József, Szilárd Lajos IV. a., Köves Kálmán IV. b. o. tanulók kaptak könyvjutalmat. Anlalics Ferenc IV. b. o. tanuló A magyar—bolgár barátság szolgálatában cimen irt munkájáért Wagner József bolgár ügyvivő úrtól Gárdonyi : Egri csillagok c. müvét kapta ajándékba.
33
IV. Könyvtárak és szertárak.
A tanév folyamán leltári készletünk a következőkkel gyarapodott :
I. Könyvtárak. Tanári könyvtárunk 87 vétel és 42 db. ajándék kötettel, 444.62 P, ifjúsági könyvtárunk 113 db. vétel, kötettel, (260.80 P, önképzőköri könyvtárunk 1 db. vétel kötettel, 2 P értékben gyarapodtak.
II. Folyóiratok közül iskolánkba jár : a Búvár, Cselekvés Iskolája, Földrajzi közlemények, Földgömb, Ifjúság és Élet, Kertészet, Magyarosan, Magyar Nyelv, Külpolitika, Magyar Szemle, Magyar Pedagógia, Növényvédelem, Magyar Gyümölcs, Budapesti Polgári Iskola, Énekszó, Országos Polgári Iskolai Tanáregyesületi Közlöny, Vasárnapi Könyv, Ifjúsági Vöröskereszt, Magyar Cserkész, Zászlónk, Ifjú Polgárok Lapja, Vezetők Lapja, Magyar Turisták Lapja.
III. A szertárak gyarapodásáról és leírásáról táblázatos kimutatás számol be. Beszerézseink a következők :
Bútorzat: 1 db. állandó órarend 30 P értékben
Házi és irodai ¡elszerelés : 1 db. öntöző kanna 1.90 P értekben.
Természetrajzi szertár : 25 db. kézi nagyító, 1 havasi bagoly, 1 vadludak, 1 vízityúkok, 1 füles bagoly, 1 óriási füles-bagoly, 25 db. csipesz 36.75 P értékben.
Természettani szertár : 1 db. transformátor, 1 db. galvanométer, 1 db. tábla a rádiólámpa tulajdonságainak vizsgálatához, 1 db. Dániel 1 féle elem, 1 db. Volta féle elem, 1 db. Leolanche féle elem, 1 db. desztilláló berendezés fémből, 1 db. gázfejlesztő berendezés fémből, 1 db. egyenirányító telep, 1 db. tábla a lámpák soros és párhuzamos kapcsolásához, 1 db. detektoros készülék, 1 db. Voltmérő, 1 db. egyenáramú áramszámláló, 1 db. váltóáramú áramszámláié, l db. gázkeverő csap, 1 dbl benzinlámpa, 1 db. állvány 92.50 pengő értékben.
Földrajzi szertár: 1 db. Európa hegyrajzi térképe, 1 db. Középeurópa, 1 db. Afrika, 1 db. Észak-Amerika, 1 db. Dél-Amerika [érképe, 131 P értékben.
Rajz szertár : 1 db. nagyilókészülék, 3.70 P értékben.
Vegijlani szertár: 1 db. mintagyüjtemény a Koh-i-nor irőirgváraktól, 20 P értékben.
Gazdasági szertár: 5 db. hagymakapa, 20 db. ásó, 5 db. gereblye, 1 db. ásólapát, 1 db. utmutatás a mezőgazd. gyakorlóórák, felhasználásáról, 1 db. kézifűrész, 1 db. maggyüjlemény, 4 db. sod-ronykefe, 2 db. fakaparó, 1 db. metszőolló, 4 db. öntözőkanna, 93.70 P értékben.
Selejteztünk: a tankerületi kir. főigazgatóságnak 880/1938. sz. engedélyével az ifjúsági könyvtárból 53 db.-t, 136.20 P értékben.
34
V. Hatóságok és tanulmányi felügyelet.
I. Hatóságok.
Az iskola fenntartója : a M. Kir. Államkincstár.
Hatóságok — az uj törvény szerinti »egyfokú fellebbezés» elvének biztosítására : 1. az iskola igazgatója, 2. Tankerületi Kir. Főigazgatóság, 3. a M. Kir. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium.
Vallás- és közoktatásügyi minis/Jer: Dr. Hóman Bálint m. kir. belső titkos tanácsos. A polgári isko\'ák ügyosztály főnöke : Damja-novics Lajos dr., miniszteri tanácsos. Helyettese : gróf Kuiin István dr., címzetes miniszteri tanácsos.
A szombathelyi tankerület kir. főigazgatója : Liber Béla drv helyettese : Balogh Ányos dr., tanügyi tanácsos, a polgári iskolák előadója : dr. Kézdy Béla tanügyi titkár, f. é. ápr. l-ig. (Tankerületi Kir. Főigazgató Ur kedden és pénteken délelőtt 12—fél 2 óráig tart a tank. kir. főigazgatói hivatalban fogadó órákat.) \'
2. Tanulmányi felügyelet.
ta) A Tanker. Kir Főigazgató Úr iskolánk általános tanulmányi felügyeletével az 1938/39. tanévre, a főigazgatói hivatalhoz beosztott, dr. Kézdy Béla tanügyi s. titkár, polgáriskolai előadót biz la meg.
b) Az egyes tantárgyak, tantárgycsoportok tanulmányi felügyelői az alábbiak : ,
\\ magyar nyelv, a történelem és földrajz : Csuppay Lajos soproni áll. polg. isk. igazgató és dr. Bársony Kálmán csornai áll. polg. isk. igazgató ;
a német nyelv: Permayer János szombathelyi áll. polg. isk. tanár.
a természetrajz, a vegytan, a közgazdasági és jogi ismeretek : Kovács Albert körmendi áll. polg. isk. igazgató :
a mennyiségtan és fizika : Zsuppán József zalaegerszegi áll. polg. isk. igazgató ;
a mezőgazdaságtan : Szuhács János balatonfüredi áll. polg. isk. c. igazgató ;
az egészségtan : dr. Perjéssy Kálmán budapesti közs, polg. isk. szakfélügyelő ;
a rajz és kézimunka : Burgolits István soproni áll. polg. isk. tanár ;
(a testgyakorlás : Cserjéssi József szombathelyi áll. gimn. lestnevelő tanár ;
az ének tanulmányi felügyeletével : Ketting Ferenc, iskolánk tanára bízatott meg.
a testnevelés anyagához tartozó u. n. nemzetvédelmi tananyagi felügyeletével Lakatos István őrnagy, járási és városi katonai lestnevelési parancsnok bizalolt meg.
35
3. A tanári testület és munkaköre.
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított? Heti órák száma Jegyzet
összesen ennél az iskolánál?
1 a Németh Dezső igazgató mennyiségt. és természett. ) Az 19 iskol. 2 i igazgatója: számtan I. b|4 4
b) 2 \\ tanári testületnek a helyettes, ói Arató Gizella id. h. tanár magyar, német, torna renc -adi 31/2 les ór as hel 1 arend keretén b< yettes és óraadó \'német U.b|3, II. cj3,lV.bJ3 \'magvar IV. b|3 történelem Hl! a!3, III. c|3, IV. c|3 síül I tagja 21 nűködő rendes, i: Vöröskereszt vezetője
3 Ferkai Lóránt ó. h. tanár rajz (közép és középfokú isk.) H/2 1 \'rajz i.b|3, II. b|3,c|3, III, |c|3, IV. c 2 közgazdaságtan IV. c|2 földrajz III. c|3, IV. a[2 \'osztáyfőnöki IV. c|l 22 IV. c) o. főnöke, ifjúsági könyvtár és rajzi szerek őre
4 Fritz Celesztin rendes tanár mennyiségt. és természett. 27 7 term.-r. II. a|3,II.b 3,II.c|3 kézim. I.b|2. 11. b|2 II. c|2 ének.l. a|l, I. b|l, II. ajl, II. cl, III. a 1, III. c|l gazdaságtan Ib]l 22 természetrajzi szertár őre
5 Horváth Béla rendes tanár földrajz, term.-rajz, vegytan, torna 11 11 torna III. a|3, III. b|3, 111. c|3, IV. a 3, IV. b|3IV. c|3 földrajz 111. a|3 oszt. főnöki óra III. a|l sportkörjáték 22 III. a) o. főnöke, a tornaszertár őre,, sportkör tanárelnöke
6 Kerezsy Géza rendes tanár földrajz, term.-rajz (középisk.) 12 12 földrajz 11. a|2, IV. a|2 egészségt. IV. a]2, IV. b 2 IV c12 kézimunka 111. a|l, Ili. b|l, III. cjl.IV. ajl, IV. b|l, IV. cjl. 16 Helyettes igazg. tandijkezelő
7 Ketting Ferenc rendes tanár rajz, ének 31 20 rajz 1.. a 3, 11. a|3,111. a|3, 111. b]3, IV. a|2, IV. b|2 ének 11. b|l, 111. b|l, IV.c|l karének ¡2 21 Tanulmányi felügyelő Rajzszertár őre, vegyesksr vezető.e
8 Kincses János ó. h. tanár magyar, német 3 1 magyar 111. aj4, 111 c]4 német 111. b|3,111. c[3, IV. c|3 történelem 11. b|3 oszt. főnöki óra 111. c|l 20 III. c) o. főnöke 1 németnyelvi szertár őre,1 tanártestületi jegyző.
9 Kiss István László helyettes tanár földrajz, term.-rajz, vegytan 11 2 földrajz 111. b|3,ll.c|2,lV.b|2 gazdaságt. l.a|I,ll. a|l, 111 a11,111. b[l, 111. cjI,lV. a|l, IV. b|l, IV. ci 1 gazdaságtani gyakorlat 1, II, 111, IV. o.|6 oszt. főnöki óra 111. b|l 22 III. b) o. főnöke, cserkészcsapat parancsnok, mezőgazdaságtani szerek őre
10 Kiss Olga rendes tanár nyelv-, történettud , német 22 14 németi a|3,11 a|3,lll.a|3. IV. a[3 történelem 111. b|3, IV. a|3 oszt. főnöki óra IV. a|l 19 IV. a) o. főnöke, ifj. Vöröskereszt tanárelnöke
11 Kovács J. András helyettes tanár magyar, történelem 7 1 magyar l.b|5,Il.b|4,lll.b|4 történelem IV. b|3,ll. c|2, 11. a|2 oszt. főnöki óra 1. b|l karének 1 22 I. b) o. főnöke, Önképző kör vezetője fiukar vezetője
12 • Köcsky Kálmán helyettes tanár magyar, történelem 4 4 magyar 1. a|5. 11. a|4, IV. a|3, IV. c|3 közgazdaságtan IV. a|2, IV. b 2 oszt. főnöki óra 11. a|l 20. II. a) o. főnöke, ifj önképzőkör vez. tan. önképzőköri könyvtár őre
13 Mayer Henrik ó. h. tanár mennyiségtan, fizika, vegytan 2 2 számtan 1. a|4, 111. c|4, IV. bj3, IV. c[3 német 1. b|3 kézimunka 1 a 2 oszt. főnöki óra I. a 1 20 I. a) o. főnöke, mértani szertár őre
36
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított ? Heti órák száma Jegyzet
összesen ennél az iskolánál?
14 Márk Bertalan ó. h. tanár számtdn, fizika 1 1 számtan IV. a]3 vegytan IV. a|3, IV. b[3, IV. c|3 fizika 111. a|3, 111. b|3, 111. c|3 oszt. főnöki óra IV. b 1 22 IV.) b o. főnöke, fizikai, vegytani szertár őre
15 Özv. Némethné Kállay Izabella ó. h. tanár mennyiség és természettud. 2 2 term.-rajz 1. a|3, 1 b[a, földrajz 1. a|3, I. b|3, 11. b|2 mennyiségtan 11. c|4 mezőgazdaságtan 11. b|l, 11. c) 1 20 tanári könyvtár őre,
16 Özv. Dr. Pólyáné Kocsiss Olga rendes tanár mennyiségt. és természettud. 22 6 mennyiségtan 11. a|4. 11. b 4. 111. a 4, 111. b|4 kézimunka 11. a|2 oszt. főnöki óra 11. b|l 19 II. b) o. főnöke, ifjúsági segitőegyesület vezető tanára
17 Prókai József ó. h. tanár magyar, történelem, ének 2 1 magyar 11. c 4 ének IV. a|l, IV. b]l torna 1. a|3, l,b|3. 11. a|3, 11. b 3, 11. c,3 oszt. főnöki óra 11. c|l 22 II. c) o. főnöke, ifjúsági könyvtár őre
18 Gazdag Ferenc püspöki tan., önálló hitoktató 24 17 rőm. kat. hitoktató, osz-tályonkint 2-2 hittanóra 22

c) A rendes órarend keretén kívül tanító vallástanárok.
Farkas Sándor ref. s. lelkész, református vallástanár, Horváth Olivér ev. lelkész, evangélikus vallástanár heti 2—2 órában, Winkler Ernő dr. izr. főrabbi, izr. vallástanár heti 4 órában.
d) A rendkívüli tárgyak tanárai:
Arató Gizella és Kincses János o. h. tanárok tanítanak német társalgást 1—1 csoportban, heti 2 órában.
Köcsky Kálmán h. tanár. Tanította a gyorsírást 1 csoportban, heti 2 órában.
4. A tanári testület nyugalmazott tagjai.
Németh Mihály igazgató. Szaktárgya: rajz. Szolgálati éveinek száma: 41, ebben az iskolában: 30. Nyugalomba vonult 1930-ban. (Lakik: Szemere-u. 9. sz.)
Somogyi Imre igazgató. Szaktárgyai: nyelv-, történettudomány. Szolgálati éveinek száma: 40, ebben az iskolában: 8. Nyugalomba vonult 1932-ben. (Lakik: Szekeres József-u. 5/b.)
Bittera Béla igazgató. Szaktárgyai: mennyiségi.- ós természettudomány. Szolgálati éveinek száma: 40, ebben az iskolában 17. Nyugalomba vonult 1937-ben. (Lakik: László hg.-u. 2.).
Jelűnek Márk r. tanár. Szaktárgyai: mennyiségtan, természettudomány. Szolgálati éveinek száma: 37 év, ebben az iskolában 24. Nyugalomba vonult 1923-ban. (Lakik: Horthy Miklós-út 11. sz.)
Hajas Eszter r. tanár. Szaktárgyai: nyelv-, történettudomány. Szolgálati éveinek száma: 36, ebben az iskolában: 1. Nyugalomba vonult 1935-ben. (Lakik: Budapesten.)
Sauermann Mihály r. tanár. Szaktárgyai: nyelv-, történettudomány. Szolgálati éveinek száma: 40, ebben az iskolában: 30. Nyugalomba vonult 1921-ben. (Lakik: Rákospalota).
5. Altisztek és szolgák.
1. Németh István I. oszt. altiszt. 1939. április 1.-ig.
2. Simon János II. oszt. altiszt.
37
VI. A tanulók osztályonkénti névsora és érdemsorozata.
Jelmagyarázat: Magaviselet: 1 példás (az I. o.-ban jeles), 2 jó, 3 tűrhető (az I. o-ban elégséges), 4 rossz (az I. o.-ban elégtelen).
Ált. osztályzat: 1 jeles (az I. o.-ban kitűnő, ha minden érdemjegy jeles, — jeles, ha egy érdemjegy jó, a többi jeles), 2 jó, 3 elégséges, 4 elégtelen.
(Az I. o.-ban) Rendszeretet: 1 jeles; 2 jó; 3 elégséges; 4 elégtelen.
Előmenetel: 1 = jeles, 2 = jó, 3 = elégséges, 4 = elégtelen. írásbeli dolgozatok külalakja: 1 = csinos, 2 = rendes, 3 = tűrhető, 4 = rendetlen. Rövidítések: ism. = ismétlő, h. = hadig^ámolt v. h. árva, r. k. = római katolikus, ref. = református ev. = evangelikus, izr. = izraelita, fm. — felmentve. — A tandijfokozat rovatban: az üres hely teljes fizető (40\'—), dm. = díjmentes, 1 f., 2 f., 3 f., 4 f. = első (32\'—), második (24—), harmadik (16—), negyedik (8—) fokozatú díjkedvezmény.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Mayer Henrik.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz \' Mennyiségtan Természetrajz Mezőgazdaságt. Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgásjj Iríib. dnlg. kDlsS alakja Ált. osztályzat Dijkedvezm.
Aradvári István rk. 2 4 3 3 3 2 3 1 2 2 \' 3 3 2 2 3 3 1 f
Banga Ferenc rk. 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 1 - 2 3 —
Berger Vilmos rk. 2 3 3 4 3 3 3 1 2 3 3 3 2 - 3 4 —
Bizzer József rk. 1 2 2 3 3 2 2 1 2 1 1 2 1 - 2 3 3 f
5 Bolla József rk. 2 4 3 3 3 3 4 3 4 3 2 3 3 - 3 4 —
Buvári László Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 - 3 3 —
Cser László rk. 2 4 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 - 3 3 —
Dobri Gábor rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 - 2 2 3 f
Éder Gyula rk. ism. 2 4 2 3 4 3 4 3 3 3 2 3 3 - 3 4 —
10 Fábián István rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1 dm
Fenyvesi Ferenc rk. 2 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 3 1 - 2 3 3 f
Garzó Károly rk. 2 2 3 2 2 3 3 2 3 2 1 2 2 - 2 3 1 f
Geróes Imre rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 1 2 3 - 3 3 1 f
Gémesi László rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 2 1 2 1 - 2 3 1 f
15 Gulyás János rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 - 2 2 —
Győrl\'y Miklós rk. 2 4 3 4 4 4 4 3 3 2 2 3 2 - 3 4 —
Hauptvogel József rk. 1 1 1 2 2 2 2 1 1 2 1 2 1 - 2 2 3 î
Horváth Aladár rk. 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 - 2 2 3 î
Horváth Ferenc rk. 1 2 1 2 2 2 3 1 1 2 2 1 1 - 2 2 3 f
20 Horváth Imre Károly rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 1 1 1 - 2 2 3 f
Horváth László rk. 2 3 2 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 - 3 4 —
Karakai Ferenc rk. 2 4 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 2 3 4 4 —
Kaszás Zoltán rk. 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - 3 3 —
Kiss György rk. 2 3 1 3 3 3 3 2 2 3 3 2 2 - 3 3 3 f
25 Köteles Mihály rk. hg. 2 4 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 - 4 3 1 f
Kurverger István rk. 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - 3 3 —
Lang Miklós István rk. ism. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 2 - 3 3 —
László Tibor rk. ism. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 - 3 3 —
Magasházi László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 1 - 3 3 —
30 Miczók János József rk. 2 4 3 3 3 2 3 1 3 3 3 1 1 - 2 3 —
Németh Dezső rk. 1 2 1 3 2 2 2 1 2 2 2 2 1 - 3 2 3 î
38
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Mennyiségtan | Természetrajz 1 Mezőgazdaságt. I Ralz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgásj Irásb. dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Németh Gyula rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 1 3 3
Németh József rk. 2 2 2 3 3 2 2 2 2 3 3 2 2 2 3 3 1 f
Nyitrai István rk. 2 4 3 4 3 4 3 3 3 2 3 2 2 3 4 —
85 Olasz József János rk. 1 2 2 2 2 2 3 1 2 2 2 2 1 - 2 2 3 f
Pálfalvi Béla rk. 2 4 3 4 3 4 3 3 3 4 4 3 3 - 4 4 — \'
Samu László rk. 1 1 2 2 .2 1 1 1 1 2 1 1 1 - 2 2 3 í
Szerecz Ferenc rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fill - 1 1 dm
Szinkó Ferenc rk. 2 4 3 4 3 3 3 2 3 3 2 2 1 - 3 4 —
10 Tislér Gyula rk. 2 4 3 4 3 3 3 2 3 3 3 2 1 2 3 4 —
Törnár Márton rk. 2 4 3 4 3 3 3 3 3 2 2 2 2 - 3 4 1 î
Varga Antal Lajos rk. 2 4 2 3 3 2 3 2 2 3 3 2 2 - 4 3 —
Varga Sándor rk. 2 4 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 - 4 3 —
Várnai Antal rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 - 2 2 3 f
45 Zajer Lajos rk. 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 î
Magántanulók:
Dávid Dezső rk.
Sáfrán József László rk. — 1 3 2 2 3 2 2 3 2 2 1 - 3 3
Kimaradtak: Genetheim József rk. hg., Kovács Ernő rk. hg. ism., Mihályi György rk., Yugrinecz Jenő rk.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Kovács J. András.
Andri József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 f
Baj Ferenc rk. 2 2 3 3 3 2 2 1 2 2 2 3 2 3 3 1 f
Bakonyi György ág. ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1 2 f
Balla Lőrinc rk. 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 1 2 - 3 2 3 f
5 Farkas Lajos rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 - 2 3 —
Fischl Ferenc ág. ev. 2 3 2 3 2 2 3 1 2 3 3 2 3 - 3 3 —
Grécz József rk. 2 2 1 2 3 3 2 3 2 3 1 2 1 - 2 3 —
Gvuranecz Károly rk. 3 3 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 - 3 3 —
Ilege Károly rk. ism. 2 3 3 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 - 3 3 —
10 Hollé István rk. 2 3 2 3 3 2 2 1 1 3 3 2 3 3 3 —
Horváth Ferenc rk. 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 - 2 2 3 î
Horváth Imre rk. 2 3 3 3 3 2 3 1 2 3 2 2 2 - 3 3 —
Horváth László rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 2 - 3 3 1 f
Istiván Ferenc rk. 2 2 1 2 3 2 3 1 1 3 2 2 2 - 3 3 —
15 Jóna István rk. 2 3 2 2 2 1 2 1 2 2 2 2 2 - 3 2 3 f
Kálovics Ferenc rk. 2 2 2 3 3 2 3 2 2 1 2 2 2 2 3 3 —
39
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz 1 Mennyiségtan | 1 Természetrajz ¡ Mezőgazdasági || Rajz Kézimunka Ének | Testgyakorlás Német társalgás Irásb. dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Kálovics János rk. 2 2 2 2 3 2 3 1 3 3 2 1 3 2 3 1 î
Kis József rk. 2 4 3 3 4 3 3 3 3 4 2 2 3 3 4 4 —
Kiss Kálmán rk. 2 4 3 3 4 3 4\'2 3 3 3 3 1 - 3 4 1 f
20 Kovács Antal rk. 2 3 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3 3 - 4 3 1 î
Kovács Lajos József rk. 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 2 - 3 3 —
Kőfalvi Béia rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 - 3 2 3 î
Iiuczogi Lajos rk. Lovászi Ferenc rk. 2 4 3 3 4 2 4 1 2 3 2 2 3 - 4 4 1 î
2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 2 2 - 3 3 If
25 Madai Béla rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 - 3 3 —
Mikula László rk. 2 3 3 3 4 2 3 2 3 3 2 3 3 - 3 4 1 î
Molnár József rk. 3 4 2 4 3 1 4 1 2 3 3 2 2 - 4 4 1 î
Muszil István rk. 2 3 3 3 3 2 3 2:2 3 3 3 fül - 2 3 —
Perényi György izr 2 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 4 4 —
30 Pető József rk. 2 3 3 3 3 2 3 2 1 3 2 2 2 3 3 3 —
Pint Aladár ref. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 - 3 3 —
Polai József rk. 2 3 3 2 2 2 3 1 1 3 3 2 3 - 3 3 —
Riebner László izr. 3 4 3 4 4 3 3 2 2 4 3 2 3 - 4 4 —
Sabján Jenő rk. 2 3 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 - 3 4 —
35 Serfőző László rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1 dm
Sipos László rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 - 3 3 —
Stimecz Lajos rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 2 2 2 3 3 —
Szepesi Miklós rk. 3 4 3 3 3 1 2 1 2 3 3 1 2 - 4 3 1 î
Szerdahelyi László rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 2 - ■ 2 3 1 f
40 Szolnoki István rk. 1 2 2 2 2 2 3 1 2 1 1 1 2 - 3 2 —
Szörcsök Sándor rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 - 2 2 3 f
Takács István rk. 2 3 3 4 3 3 3 1 2 4 3 3 1 - 3 4 —
Takács János rk. 2 2 2 3 3 3 3 1 1 3 3 2 2 - 2 3 —
Takács József rk. 2 3 1 3 3 2 4 2 2 2 3 2 2 - 3 4 —
45 Tarsoly Dezső rk. 2 3 3 3 3 3 1 2 1 3 3 2 2 - 3 3 —
Tóth József ref. 2 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 —
Turáni József rk. 1 1 2 2 3 2 2 1 2 2 2 2 1 - 2 2 3 f
Varga Lajos rk. ism. 2 3 2 3 3 1 3 1 2 3 1 2 3 - 3 3 —
Vida József rk. ism. 2 3 3 3 3 2 3 1 i 2 2 1 - 3 3 -
Kimaradt: Botos Sándor ref.
40
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Köcsky Kálmán.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Mennyiségtan Termés/etrajz ; Mezőgazdasági. Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás Irasf.i óig. külsi alakja\' Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Anlauf József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3
Acs István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 — 2 3 1 f
Baj István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — 3 3 1 î
Bakonyi Islván rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 —\' 3 4 .—
5 Balogh József rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 — 1 1 3 f
Bán László rk. 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 2 2 — 2 2 3 î
Bárány Pál ev. 1 1 2 2 1 2 3 2 2 3 2 3 2 — 2 2 —
Bogenrieder Frigyes rk. 2 2 3 2 2 1 2 2 2 2 3 1 1 —. 2 2 3 î
Both József rk. 1 2 3 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 — 2 2 3 f
10 Buxbaum Ferenc rk. 1 2 2 2 1 1 3 2 1 2 2 1 1 2 2 2 3 f
Czindrich Ferenc rk. 2 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 — 3 4 1 î
Egyed Tibor rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 — 3 3 —
Gazda Károly rk. 1 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 1 1 _ 2 2 3 î
Gál Ferenc rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 —
15 Gyuranecz Vince rk. 1 2 2 2 1 1 1 1 2 2 2 2 2 .— 2 2 3 f
Hegyesdi Jenő rk. 2 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — 3 4 —
Horválh Imre rk. 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 2 — 2 3 —
Imrei Boldizsár rk. 1 2 3 3 2 2 1 1 1 3 2 1 — 3 3 _
Koller Nándor rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — 3 3 _
20 Kovács Ferenc rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 — 3 3 1 f
Ifj. Kovács Lajos rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 — 3 2 1 î
Id. Kovács Lajos rk. 2 2 3 3 2 3 3 2 2 2 3 2 2 — 3 3 —
Kövesi József rk. 2 3 4 4 4 3 4 3 3 3 3 3 2 __ 3 4 —
Leliel János rk. 2 3 3 3 2 1 3 2 2 3 2 2 1 3 3 —
25 Magyar László rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 3 3 — 3 3 —
Marton Sándor rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 2 — 3 2 3 f
Márton János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 —
Mátyás Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3 _
Nagy László rk. 1 2 3 3 2 3 2 2 2 3 3 2 2 — 3 3 —
30 Nádudvari László ev. 1 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 2 3 — 3 2 —
Németh László rk. 2 3 4 4 4 3 3 3 3 3 2 3 2 — 3 4 _
Nóvák József ev. 1 1 1 2 1 1 1 1 l 2 1 2 2 — 1 1 3 f
Opernica Lajos rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 2 3 2 1 — 2 4 —
Papp Lajos r.k 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 1 — 2 2 3 f
35 Palaics Jenő rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 — 3 4 —
Pálfalvi László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 1 — 3 3 _
Perl László rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 — 2 2 _
Peti László rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 — 1 1 dm
Samu Aladár rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 3 2 1 1 —_ 2 2 1 f
40 Sáfrán József rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 —
Szedonya István rk. 2 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 — 2 4 1 f
Tóth Tibor Ernő rk. 1 1 2 2 1 2 2 1 2 1 2 2 2 2 1 2 —
41
Kimaradt: Vincze János rk.
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Dr. Pólyáné Kocsiss Olga.
Andri László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Auer István rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 2 1 — 3 4 —
Balog István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 — 3 3 —
Balog László rk. 1 2 2 3 3 2 3 2 1 2 2 2 1 — 2 3 —
5 Bárány László vk. 1 1 2 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 — 2 2 3 f
Bársony Jenő rk. 1 2 2 3 2 1 2 3 1 2 3 3 2 — 2 2 3 f
Belléncs István rk. 1 1 2 2 1 1 2 2 1 2 1 2 2 — 2 2 3 î
Benkő József rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 1 2 1 2 3 2 3 —
Berger Ernő izr. 1 1 2 3 1 2 2 2 1 2\' 2 1 2 — 3 2 1 f
10 Bojlás István rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 — 3 4 —
Borvári György rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 dm
Bódics László rk. 1 1 2 2 1 2 3 2 2 2 2 2 1 1 2 2 1 î
Brunner György rk. 2 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 4 —
Fommenkó János rk. 2 1 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 fül 2 3 3 —
15 Füzesi Gyula rk. 2 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 1 f
Garai László rk. 2 2 2 3 1 3 3 3 3 3 3 1 2 — 3 3 1 f
Grünwald György izr. 1 2 3 3 1 2 3 2 2 3 3 2 3 3 2 3 1 f
Hauptvogel László rk. 2 1 2 4 2 3 3 1 1 1 1 3 2 — 2 4 1 ï
Horpácsi Ferenc rk. 2 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 1 — 3 3 —
20 Hosszú Mihály rk. 1 1 2 2 2 3 3 2 1 3 2 3 2 1 1 3 1 f
Issa Alajos rk. 2 2 4 4 2 2 4 2 2 3 3 2 2 3 3 4 —
Jankovics János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 2 3 —
Juhász András rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 2 1 1 1 2 — 2 3 1 f
Kiss László rk. 1 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2 — 3 3 1 f
25 Kiss László Ferenc rk 1 1 2 3 2 1 2 1 1 1 2 2 2 — 2 2 3 f
Kőszegi Gyula rk. 1 1 3 1 2 2 3 1 1 1 2 3 2 1 3 2 1 f
Iíremsier Vilmos izr. 1 2 3 3 1 1 3 2 1 3 3 3 3 — 3 3 —
Kuti László rk. 1 2 3 3 3 2 2 2 3 2 2 2 2 — 3 3 1 f
Laposa Imre rk. 1 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 2 3 — 3 3 —
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv ; Történelem | Földrajz Mennyiségtan j Természetrajz | Mezőgazdasági. || Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás || Irásb.dolg. külső alakja\' | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Valentin Kálmán rk. Zengő József rk. 1 1 2 3 2 3 2 3 1 3 1 2 2 3 2 3 2 3 2 2 2 3 2 2 1 1 — 2 2 2 3 dm
Magántanulók:
Koller László rk. Entz László rk. Vollák György izr. Q o 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 2 2 1 3 ím 3 2 4 3 3
— 2 3 3 1 —
42
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Mennyiségtan Természetrajz Mezőgazdasagt. Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társaleás Irásb.dulg. külső alakja Ált. osztályzat Dijkedvezrn.
30 Laurencsik László rk. 1 2 2 3 1 2 2 1 1 2 2 2 2 3 2 1 Î
Lusztig Zoltán izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 — 2 1 dm
Mattersdorfer Géza izr. 2 2 4 4 3 3 4 2 2 3 3 2 3 — 4 4 —
Miklóssy Sándor rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1 1 2 2 3 1 f
Molnár Károly rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 2 — 3 3 —
35 Molnár László rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 3 1 1 1 — 2 2 3 f
Nemesi László rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 3 3 3 2 1 — 3 3 —
Ország Ferenc rk. 1 2 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1 - 2 2 2 f
Papp József rk. 1 1 2 3 2 2 3 2 1 1 1 3 2 2 2 2 —
Reich István izr. 1 2 2 3 2 2 3 1 1 3 2 3 3 — 3 3 —
40 Récsei István izr. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 — 3 3 1 î
Réti György rk. 1 3 2 3 2 2 2 2 1 2 2 2 2 — 3 2 1 î
Saranez Tivadar rk. 2 3 3 4 3 3 41 3 2 3 2 2 1 — 2 4 1 î
Vér János rk. 2 2 4 4 4 3 4 2 2 2 3 2 2 — 3 4 —
Vodinák Vince rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 1 dm
45 Zentai János rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 — 2 2 3 î
Kimaradt:
II. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Prókai József.
Balassa László rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2
Bander László rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 1 1 2 2 — 3 2\' 3 f
Benkő Ákos ref. 2 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 — 3 3 —
Bécsi Lajos rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 2 3 3 2 — 3 4 1 î
5 Bizzer Ferenc rk. 1 2 2 3 2 2 1 2 1 1 2 2 2 — 1 2 3 f
Bolla László rk. ism. 2 3 3 4 4 3 3 3 3 2 2 3 .3 — 3 4\' —
Bognár József rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 — 3 2 3 f
Buváry Béla rk. 1 1 3 3 1 2 2 2 1 2 2 2 2 — 3 2 3 î
Buray István ref. 2 2 4 4 2 4 4 3 3 3 3 3 2 — 3 4 —
10 Csiszár József rk. 2 2 3 3 1 3 2 2 2 3 3 2 2 — 3 3 1 f
Eitler Aladár rk. 1 2 2 2 1 2 1 2 1 2 2 1 1 — 2 2 3 f
Henczler József rk. ism. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 2 — 3 4 —
Horváth János rk. 2 2 3 3 3 3 2 3 2 1 3 1 1 — 2 3 1 f
Horváth József rk. 2 3 4 4 4 4 4 4 3 4 3 3 3 — 3 4 —
15 Horváth László rk. ism. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 —
Járási György rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 2 — 3 3 —
Keszericze László rk. 2 3 2 3 2 3 1 1 1 3 1 2 2 — 3 3 1 î
Kirchner Dezső rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 — 3 3 —
Knapp Károly rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 1 — 2 3 2 f
20 Koronya Gyula rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 2 2 — 3 3 —
Kósa István rk. 2 3 3 3 2 2 3 3 3 1 2 2 1 — 3 3 3 f
Kovács Miklós rk. 3 3 2 3 2 3 2 2 2 3 3 2 1 — 3 3 1 f
43
A tanuló neve és vallása Magaviselet i Hittan Magyar nyelv | Német nyelv ! Történelem Földrajz Számtan, mért. 1 Természetrajz | Mezőgazdasági || Rajz i Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás [rásb.iolg.kalsi alakja jl Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Markó Ferenc rk. 2 2 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 4 1 f
Márkus János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 — 3 3 —
25 Mayerhoi\'er Alfréd rk. 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 1 2 — 3 3 1 f
Mózsi Lajos rk. 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 3 2 1 — 3 4 —
Nádor György rk. 2 2 3 4 2 3 4 2 3 3 2 3 3 — 4 4
Niessner György rk. 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 1 — 3 3 —
Papp Sándor rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — 1 1 dm
30 Rohs Géza ág. ev. 1 2 2 2 3 2 3 2 2 2 2 3 1 — 3 2 3 f
Sepsi István rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 4 f
Simon Anlal rk. ism. 1 2 2 3 2 2 2 1 1 2 1 2 2 — 2 2 —
Szabó József ref. 1 2 3 3 2 3 2 2 1 2 1 1 1 — 2 3 2 f
Szabó Zollán ref. ism. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 1 1 2 3 — 3 3 —
35 Szobocsány Lajos rk. 3 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 1 — 3 4 —
Szépréti Tivadar rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 3 2 — 3 3 1 f
Sziva Dezső rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 1 3 3 3 2 — 3 3 1 f
Tolnai Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 — 3 3 1 f
Torma Béla rk. í 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — 1 1 dm
40 Tóth József rk. 1 1 1 2 1 3 2 1 1 3 2 2 2 — 2 2 3 f
Varga B. János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 — 3 3 —
Varga Ferenc rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 —
Kimaradtak; Skodnik Ferenc rk., Varga Árpád rk.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Horváth Béla.
A tanuló neve és vallása | Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Mennyiségtan i Természettan j Mezőgazdaságt. | Rajz Kézimunka 1 Enek | Testgyakorlás Német társalgás Gyorsírás Irásb. dóig. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Aigner Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 î
Babati György rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 2 3 — — 3 4 1 f
Bakonyi Mihály rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 — — 2 3 —
Balázs Ferenc rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 3 — — 3 3 —
5 Bali Ferenc rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 1 3 f
Balog Ferenc rk. 1 1 2 2 1 1 3 1 2 2 2 1 1 — — 2 2 3 f
Borvári Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — — 3 3 1 f
Flumbort György rk. 1 2 3 2 1 2 1 3 2 1 1 2 1 — — 1 2 3 î
Hanke József rk. 3 3 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 — — 3 4 —
10 Hegyvári József rk. 2 2 3 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 -r- — 1 2 3 f
Iléringh Gyula rk. 1 1 2 2 2 2 1 2 2 2 3 1 3 — — 2 2 3 f
44
A tanuló neve és vallása j Magaviselet || | Hittan j Magyar nyelv Német nyelv | Történelem Földrajz Mennyiségtan | Természettan Mezögazdaságt. | Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás | Gyorsírás Irásb. dolg.k Isi alakja Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
llocz László rk. ism. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Horgosi József rk. 1 2 3 2 2 2 2 3 2 2 3 2 3 — — 3 3 —
Horváth József rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 2 — — 3 3 1 f
15 Jakab József rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 — — 2 3 1 î
Jákfalvi László rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2 — — 2 3 1 î
Karny György rk. 2 1 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 — —. 3 3 —
Kápolnás Zoltán rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 1 dm
Kerekes Lajos rk. 2 2 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 — — 2 3 3 î
20 Kovács Győző rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — — 2 1 3 î
Kövér József rk. 2 2 4 3 4 4 3 4 3 3 4 2 3 — — 3 4 —
László János rk. 1 2 2 3 2 2 1 2 2 2 2 2 2 — — 3 2 3 î
Madai János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 fm — — 2 3 —
Németh Ferenc rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 1 3 3 3 3 — — 3 3 —
25 Némethy László rk. 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 — — 3 3 —
Nóvák László rk. 2 2 3 2 3 2 3 1 3 2 1 2 3 — — 3 3 3 î
Parragi József rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 1 3 _ 2 2 —
Polgár István rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 1 1 1 2 1 3 3 f
Rózsás János rk. 2 1 2 2 2 2 3 3 2 3 3 2 3 _ _ 3 3 3 î
30 Szabó Imre rk. 1 2 2 2 2 1 2 2 1 3 3 1 3 — 2 2 —
Szerdahelyi Tibor rk. 1 2 2 3 1 2 3 2 2 2 2 2 2 _ — 3 2 —
Sziklai László rk. 1 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 2 3 — 2 2 2 3 î
Szmodics József rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 -— — 3 3 —
Szolnoki Gyula rk. 2 3 3 3 4 3 4 3 3 2 1 2 3 — — 3 4 —
35 Szolnoki János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 — — 3 3 —
Tálosi Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 — — 2 3 —
Tóth Sándonr rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 3 1 f
Varga Lajos rk. 2 3 4 4 4 4 4 4 3 3 2 2 2 _ — 3 4 —
Zuics Ferenc rk. ism. 2 2 3 3 1 2 3 2 2 3 2 2 2 — 3 3 —
Magántanulók:
Törő Endre rk.
Décsy Gyula rk. - 3 3 4 4 3 2 2 2 — - — 2 4 —
Kanizsai László József rk. - 3 3 3 2 2 3 1 2 2 " _ — — — 3 3 —
Magyar István rk. - 2 2 3 2 3 3 2 2 3 2 — 2 — — 2 3 —
Kimaradt: Mohácsi Béla.
45
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss István László.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv j Történelem Földrajz Mennyiségtan Természettan Mezőgazdasági | Rajz Kézimunka j Ének Testgyakorlás Gyorsírás Irásb. dűig. külső ahkja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Ács Géza rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3
Baj Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 1 fm _ 2 3 1 f
Csiszár Pál rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 2 — 3 3 -
Dlask Antal rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 _
5 Farkas Antal rk. 2 3 3 4 3 4 2 4 3 3 4 3 3 — 3 4 _
Fekete Ferenc rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 — 2 2 1 Ï
Fentös Ferenc rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 dm
Gálog Mihály rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 —
Gálos Aulai rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 3 ._
10 Honli György rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 — 1 2 3 î
Kaszás Lajos rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 2 — 2 3 1 f
Kárpát László rk. 2 2 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 _ 3 4 —
Koller Miklós rk. 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 — 3 4 _
Kolonics Gyula rk. 2 3 4 4 3 3 3 3 3 2 3 1 3 — 3 4 _
15 Kota Miklós ref. 1 1 1 2 3 2 2 1 1 1 1 2 2 _ 1 2 dm
Kunics Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 1 3 2 1 1 2 1 — 2 3 1 f
Lancz Győző rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — 2 3 1 f
Lukáts Pál rk. 1 2 1 3 1 2 2 2 1 3 2 2 3 — 2 2 dm
Márton József rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2 1 _ 2 3 1 f
20 Mihalics Imre rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 1 3 — 2 3 1 !
Miklósi Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 — 3 3 1 f
Nagy Győző rk. 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 — 3 2 3 f
Németh Árpád rk. 2 2 2 3 2 3 2 3 2 2 2 2 1 — 2 3 dm
Németh Károly rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 — 2 3 1 f
25 Pálfalvi Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 — 3 3 —
Péter Béla rk. 2 3 4 4 3 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 4 _
Pozvai Károly rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 2 1 dm
Pölöskei Kálmán rk. 2 1 3 3 1 3 2 3 2 3 3 2 2 — 3 3 1 f
Rétfalvi Ferenc rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 — 3 3 _
Simon József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 _ 2 3 1 f
Soós József rk. 2 2 3 3 2 3 i 3 2 2 2 2 2 — 3 3 1 f
Szabó Lajos rk. 2 2 3 4 3 3 2 3 2 3 3 3 3 — 3 4 —
Szigeti Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 1 _ 3 3 —
Tacsek János rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 _ 3 3 1 f
35 Temesvári Péter rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 — 3 3 —
Vöröskőy Ottó rk. 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 1 3 — 2 3 —
Zalán József rk. 2 3 4 3 3 3 4 3 3 2 3 1 1 3 3 4 —
Kimaradtak: Horváth Endre rk., Kárász Gyula rk., Lakos Lajos rk.
46
III. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kincses János.
A tanuló neve és vallása ] Magaviselet Hittan 1 Magyar nyelv | Német nyelv || Történelem | Földrajz 1 Mennyiségtan | Természettan i Mezőgazdasági. Rajz j Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás | Gyorsírás Iiásh. dolg. kSlsö alakja|| Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Ács Kálmán rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 1 f
Baj György rk. 2 2 4 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 — — 3 4 —
Bányai István rk. 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 — — 4 3 1 î
Beck Dezső izr. 2 3 3 4 4 3 4 3 3 3 3 3 3 — — 3 4 —
5 Berger István izr. 1 2 2 1 2 1 1 2 2 1 3 2 3 — — 3 2 3 f
Borsos Gyula rk. 2 2 3 3 3 2 3 2 3 2 3 2 3 — — 2 3 1 f
Breiner József izr. 3 1 3 4 3 3 3 3 3 3 4 2 3 — — 4 4 —
Buchelt Barnabás rk. 2 2 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 3 — — 2 4 —
Buzási György rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 — — 3 4 —
10 Csányi József rk. 2 3 3 3 3 2 3 2 2 1 3 3 3 — — 3 3 1 f
Dolmányos József rk. 1 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 2 3 — — 2 3 1 ï
Gazda Imre rk. 1 1 2 3 2 2 1 2 1 2 2 1 2 — — 1 2 3 f
Goór Tibor rk. 1 1 1 1 ! 2 1 1 1 1 2 1 1 — — 1 1 dm
Günsberger Oltó izr. 2 3 3 3 1 2 3 3 3 3 3 2 3 — — 4 3 —
15 Hári Sándor ág. ev. 2 2 3 3 3 3 4 3 4 3 3 2 3 — — 3 4 —
Horváth Árpád rk. 1 1 2 2 1 1 1 2 1 1 1 2 2 — 1 2 2 3 f
Horváth Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — — 1 3 —
Horváth Sándor rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 2 — — 1 1 3 î
Jánosa Ferenc ág. ev. 2 2 3 3 1 2 2 3 2 3 2 2 3 — — 3 3 1 f
20 Kaszás József rk. 1 1 2 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 — - 2 2 3 f
Királyfalvy László rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — — 3 3 —
Krausz István izr. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 3 — 4 3 1 f
Máté István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 — — 2 3 1 f
Menyhárt István rk. 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 2 3 — — 3 3 1 f
25 Nagy Sándor rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 1 3 2 — 3 2 3 1 î
Németh István rk. 2 2 3 3 2 3 3 2 3 2 2 1 2 — — 3 3 3 f
Őri László rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 — — 3 3 1 f
Papp L. Gyula 1 2 3 3 2 2 3 2 2 2 2 2 2 — — 3 3 1 ï
Quiltner György izr. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3 — — 3 4 1 f
30 Badnai Ferenc rk. 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 2 2 — — 2 2 3 f
Sifter István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 — — 3 3 —
Szabó László rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 — — 4 3 1 f
Szabó Béla rk. 1 1 1 1 2 1 2 2 2 2 1 2 3 1 — 1 2 3f
Szloboda Lajos rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 — — 4 3 —
35 Tóth Sándor ref. 1 1 2 2 1 3 2 2 1 1 2 1 1 1 2 dm
Kimaradtak: Dani Ferenc rk., Deutsch László izr., Holtzer Károly izr, Kiss Miklós rk., Tompa Boldizsár rk.
47
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv j Német nyelv Törtenelem Földrajz Mennyiségtan || Ásvány- és vegytan | | Egészségtan Közgazdaságt. || Mezőgazdaságt.jl Rajz Kézimunka Enek Testgyakorlás I Német társalgás j Gyorsírás Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Ács Rudolf rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 _ __ 2 1 3 f
Bakonyi László rk. 2 2 3 3 3 3 4 3 4 3 3 3 3 2 3 — 3 3 4 —
Bakos Ferenc ref. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 3 — — 3 3 lf
Bársony Zoltán rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 2 — — 2 3 —
5 Buchelt László rk. 2 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 — — 3 4 —
Buxbaum József rk. 1 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 — 2 2 lf
Dérfalvi Sándor rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 1 — 3 3 —
Gáspár István rk. 1 2 2 2 1 1 2 2 1 2 2 2 2 1 1 — 2 2 3 f
Horváth Kálmán ev. 1 1 2 2 1 1 3 1 1 2 2 2 1 3 1 2 — 2 2 3 f
10 Jakab László rk. 1 1 2 2 2 1 3 2 1 2 2 1 2 2 2 — 2 2 1 f
Juhász József ref. 1 2 2 2 2 2 3 2 1 2 1 2 1 2 1 — — 2 2 3 f
Kálovics József rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1 2 3 — 2 3 —
Kerekes József rk. 2 2 3 3 2 1 2 3 1 3 3 1 3 1 3 — — 2 3 lf
Kiss János rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 1 3 1 — — 3 3 :—
15 Kőbán Gyula rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 — — 1 1 dm
Korcsmár Islván ev. 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 2 1 3 3 — — 3 2 2 f
Koroncz László rk. 2 1 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3 — — 2 3 —
Kósa Károly rk. 1 1 2 2 1 1 2 2 1 1 2 2 1 3 3 — — 2 2 3 f
Kövesi György rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 — — 3 3 lf
20 Mihályi József rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3 2 3 — — 2 3 —
Molnár József rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 1 1 3 3 — — 2 3 1 f
Paragi Ferenc rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 3 1 — — 2 3 —
Scliuszter Gyula rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 3 — 3 3 —
Sipőcz Lajos rk. 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 — — 3 3 —
25 Si\'ile Kálmán rk. 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 — 3 3 lf
Szabó László ref. 2 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 — :— 3 4 —
Szilárd Lajos ev. 2 2 3 2 2 2 3 3 2 3 3 2 2 1 2 — — 2 3 1 f
Szvoboda Ferenc rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 — — 3 3 —
Takács László rk. 2 3 4 3 3 3 4 3 2 3 3 2 3 3 3 — — 2 4 —
30 Támedler András ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 1 dm
Varga Ottó rk. 2 2 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 3 3 ím 2 — 3 3 1 f
Végvári György rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 2 2 — — 3 3 —
Vincze János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 1 1 3 — — 3 3 —
Vojnovics József rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 2 1 1 — 1 3 3 —
Magántanulók:
Alpár Lajos ref.
Bernáth Jenő rk.
Brenner György Dezső rk. - 3 3 3 4 2 3 2 3 2 2 2 3 •3 1 — — 1 4 —
Kovács József rk.
Magyar István rk.
Kimaradt; Kárász István rk.
48
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Márk Bertalan.
A tanuló neve és vallása | Magaviselet j Hittan Magyar nyelv | Német nyelv Történelem Földrajz | Mennyiségtan j Ásvány- ás vegytan 1 Egészségtan ) Közgazdaságt. j Mezőgazdaságt. [| Rajz Kézimunka Ének Testgyakorlás Német társalgás | Gyorsírás Irásb. dolg. külső alakja 1 Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Albeck Ferenc rk. 1 2 3 3 2 3 2 2 1 2 2 2 2 1 2 3 3 3 f
Alföldi József rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 3 2 2 2 2 2 1 — _ 2 3
Antalics Ferenc ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 1 dm
Béli István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 — 2 3 3 _
5 Durgó István rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 — _ 1 1 dm
Fischer József izr. 1 1 2 2 1 3 2 2 1 1 2 2 3 2 2 — — 3 2 3 f
Ifaász Sándor izr. 2 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — — 3 4 -
Iiollósi József rk. 2 1 3 4 3 3 2 3 2 2 3 2 2 2 1 _ — 3 4 1 f
Horváth László ev. 1 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 _ _ 1 2 3 f
10 Kovács Ferenc rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 1 1 — — 2 2 3 f
Köves Kálmán rk. 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 2 3 3 1 2 — 2 2 3 f
Kluger Tibor izr. 2 2 4 3 4 2 3 3 2 3 2 2 2 3 2 3 4 _
Lehel József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 _ — 3 3 _
Major József rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 — — 3 3 -
15 Molnár Mihály rk. 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 — — 3 3 -
Mujzer László rk. 2 2 2 3 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 1 — — 2 3 3 f
Muszil József rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 2 3 — 2 3 1 f
Nagy Tibor rk. 2 3 2 3 2 3 3 3 1 3 3 3 2 3 3 — — 3 3 1 î
Papp István rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 — — 3 3 1 f
20 Pólai László rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 2 — — 1 3 --
Riebner Károly izr. Simon László rk. 2 1 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 — — 3 3 1 f
2 2 3 3 3 3 2 3 1 3 2 2 2 3 3 — — 2 3 lf
Spiegel György izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 — — 3 3 2 f
Szabó Gyula rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 — — 1 1 dm
25 Szabó István rk. 2 2 3 3 3 3 4 3 3 4 3 3 2 3 1 — — 1 4 _
Szegedi András rk. ism. 2 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 3 2 — — 3 3! _
Táncos Sándor rk. 2 2 3 3 2 3 2 3 2 1 1 2 2 1 1 3 3 _
Törő István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 1 2 — — 3 3 _
Varga László rk. 2 2 2 2 1 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 — — 3 3, _
30 Zentai Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 3 3 1
Kimaradtak: Brandhuber Ferenc ref., Csete Sándor rk., Kukola István rk., Neumann Pál izr.

49
IV. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Ferkai Lóránt.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv | Történelem Földrajz Mennyiségtan j Ásvány- és vegytan | Egészségtan j Közgazdaságt. | | Mezőgazdasági Rajz Kézimunka 1 Ének Testgyakorlás Német társalgás 1 Gyorsírás irásb. dolg. külső alakja 1 Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Bag\'ladi József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 3 3 3
Bem Tibor rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 2 — — 3 3 —
Csatlós Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 — — 3 3 —
Dóczi László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 — _ 3 3 lf
5 Dolmányos József rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 — — 3 3 —
Fender Gyula rk. 2 2 3 4 4 3 3 3 2 3 3 1 3 2 3 — — 2 4 —
Fülöp József rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 1 3 2 2 3 tm — — 2 3 —
Genetheim Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 4 2 3 3 2 2 3 3 — — 3 4 —
Gergő József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 1 3 _ — 3 3 —
10 Gyula János rk. 2 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 — — 3 4 —
Hauptvogel Ferenc rk. 1 1 3 3 1 1 3 2 1 1 2 2 2 1 1 — 2 3 1 î
Hornai Anlal rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 — — 3 3 —
Horváth Boldizsár rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 dm
k. Horváth László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 — — 3 3 —
15 p. Horváth László rk. 2 2 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 1 2 — 2 1 2 3 î
Királyfalvy Lóránt rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 — — 3 3 lf
Kőhalmi Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 1 2 3 3 — 3 3 —
Kökényes Antal rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 2 — — 3 3 —
Kökényes Árpád rk. 2 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 1 — — 3 4 —
20 Krénusz László rk. 1 2 3 2 2 1 3 2 1 1 1 2 2 2 1 — — 2 2 3 f
Mikó Sándor rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 1 2 1 — — 2 3 lf
Mohácsi Jenő rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 2 2 2 3 — — 3 3 lf
Németh József rk. 1 3 2 3 2 2 3 2 2 3 2 2 1 2 1 — — 2 3 lf
Szabó Ernő rk. 2 2 2 3 1 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 3 —
25 Szertics József rk. 1 2 2 3 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2 — — 3 2 lf
Tálosi Gyula rk. 1 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1 1 2 2 — — 2 2 3 f
Tihanyi Lajos rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 — 3 3 —
Toplek Sándor rk. 1 1 3 3 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 3 — — 3 2 lf
Udvari Jenő rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — — 2 3 —
30 Varga László rk. 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 fm 3 3 4 —
Vass István rk. 2 3 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 — — 3 4 —-
Várfalvi László rk. 3 2 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 2 1 3 2 4
Kimaradt: Hüveli Árpád rk., Palotai Ferenc rk.
50
VII. Statisztika.
A—H) A tanulók osztályonként összesített adatai.
C i m Osztályok Összesen\'
I. II. III. IV.
a) b) a) b) C) a) b)|c)|a) b)|c)
A A tanulók számának alakulása Beirt nyilvános tanulók ......... Beirt magántanulók ... ......... Osztályozott nyilvános tanulók Osztályozott magántanulók ...... Osztályoztatott összesen ......... 49 6 45 2 47 50 49 49 45 4 44 3 47 45 45 45 44 42 42 40 7 39 4 43 40 37 37 40 35 35 35 6 34 5 39 34 30 30 34 32 32 456 23! 432 14 446
B A tanulók megoszlása kor szerint 1928. évben született ............ 1927. „ „ ............ 1926. „ „ ............ 1925. „ 1924. „ „ ............ 1923. „ „ ............ 1922. 1921! v. korábban 18 16 11 1 1 19 14 10 6 13 17 12 4 1 17 17 8 Q T 22 11 2 10 15 11 3 4 11 16 9 1 10 12 9 4 8 15 7 4 5 10 14 3 3 10 13 6 3 37| 67[ 1081 109 80, 25 10| 10
C A tanulók anyanyelve Magyar ......... ........... Német ..................... 46 1 49 47 45 42(\'43 1 1 37 35 39 30 32 \' 445 1
D A tanulók vallása Róm. kat...................... Református .................. Evangélikus .................. Izraelita ..................... 47 43 2 2 2 43 3 1 38 7 37 4 1 43 36 1 26 1 2 6 31 3 5 23 2 5 32 399jj lll 15 21
E A szülők foglalkozása Kisbirtokos, kisbérlő ............ Egyéb önálló őstermelő ......... Egyéb gazdasági segédszemély Kisiparos..................... Ipari tisztviselő ............... Egyéb ipari segédszemély......... Ipari napszámos ............... Kiskereskedő.................. Kereskedelmi tisztviselő ......... Egyéb keresk. segédszemély ...... Egyéb közlekedési segédszemély ... Köztisztviselő.................. Pap, tanár, tanitó............... Másféle értelmiségi ............ Közhivatali altiszt, szolga ...... Katona (csendőr-rendőr) altiszt Nyugdíjas köztisztviselő ......... Egyéb nyugdíjas tisztviselő ..... Nyugdíjas altiszt, szolga ......... Különböző napszámos............ Házi cseléd .................. Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... 3 2 11 2 3 2 1 13 1 1 3 2 3 6 1 15 3 1 5 1 5 1 3 6 2 6 1 13 2 3 1 9 3 2 2 5 6 1 12 1 5 3 7 1 2 5 2 2 4 16 1 1 8 1 1 1 1 3 2 1 5 1 11 1 1 1 1 2 5 6 1 2 1 1 6 4 3 1 2 6 1 3 1 8 1 10 1 4 2 9 1 1 5 1 2 2 7 4 1 2 7 1 2 3 1 6 1 5 4 2 2 1 6 1 4 1 3 1 2 8 4 2 5 2 8 1 38 10 4 113 5 14 7 24 7\\ 9 80, 7 8i 1 19 22, 2 21 55, 2 3 14

r -
51
C i m Osztályok Összesen
I. 11. III. IV.
a) b> a) b) c) a) b) <•> a) b) c)
F A szülők lakóhelye Az iskola székhelyén............ *A vármegye egyéb községében ... Más megyében: **Somogy megyében Pest „ Vas „ Komárom „ Jugoszláv megszállt területen...... 29 12 6 32 12 4 1 29 11 7 28 12 3 1 1 28 11 3 31 7 5 31 2 4 21 7 7 22 7 8 1 1 21 5 4 25 5 2 297 91 53 2 1 1 1
G Óramulasztások Igazolt óramulasztások száma...... 115! 1654 967 1591 1463 1135 1131 1639 924 846 1066 12996
Igazolatlan óramulasztások száma... 3 1« — 19 — 17 7 21 5 — 24 114
H Rendkívüli tárgy Gyorsírás..................... Német tarsalgás ............ ... 4 6 2 11 1 1 2 2 1 2 4 1 2 5 10 34

* Balatonmagyaród, Becsehely, Csörnyeíöld, Eszteregnye, Felsősánc, Fitye-háza, Fűzvölgy, Kilimán, Komárváros, Pola, Tótszentmárton, Ujnéppuszta 1—1; Gelsesziget, Magyarszerdahelv, Pölöskefő, Sormás 2—2; Palin, Újudvar, 3—3; Zalaszentjakab, Zalaszentmihály 4—4; Felsőrajk 5; Murakeresztur, Kiskomárom 6—6; Gelse 7;
** Góla, Főnyed. Jánosmajor, Vörs 1—1; Miháld, Sávoly 2—2; Somogyszent-miklós, Zákánytelep 4—4; Bagolasánc 5; Gyékényesen 6; Zákányban 9 olyan szülő lakik, akinek gyermeke — mint bejáró tanuló — látogatja iskolánkat.
I—J) A nyilvános tanulók tanulmányi eredménye, magaviselete és díjkedvezménye.
Osztályok 1. a) 1. b) II. a) II. b) II. c) II. a) II. b) III. c) IV. a) IV. b) IV. c) Összesen
i tantárovakból kaootl érdemjegyek jeles | jó ; elégs. elégt. jeles IJÓ elégs. elégt. ! jeles I Jó elégs. elégt. jeles |.íó I ! elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt. i jeles |jó I I elégs.i elégt.; jeles elegs. elégt. jeles 10 eiegs. elégt. 1 jeles jó elégs.; elégt. jeles 1 jó elégs.; elégt. 1 jeles 1 jó elégs. elégt. í
I) Tanulmányi eredmény, magaviselet Vallástan ............ Magyar nyelv......... Német nyelv ......... Történelem ......... Földrajz ... ... ... ... Számtan—mértan ...... Növénytan és állattan ... Ásványtan és vegytan ... Természettan ......... Élet- és egészségtan Közgazdasági, és jogi ism. Mezőgazdaságtan ... ... Ének ............... Rajz ............... 6 2 2 20 10 8 19 24 33 ~S 2 5 2 2 18 13 11 26 29 30 1 8 3 2 0 19 14 16 19 16 12 21 17 22 23 12 18 25 16 -12 5 5 3 5 510 1 7 13 1 c 24 18 6 19 17 13 25 9 19 27 15 21 25 12 3 7 1 4 7 (> 3 9 5 5 19 s 5 15 10 14 14 1 16 -26 2 25 9 16 2 25 2 19 4 I 7 1 7 5 6 19 10 12 11 13 6 13 26 25 17 19 25 2 2 4 2 2 4 4 2 4 2 4 18 5 4 23 5 26, 5 9R1 8 3 4 9 4 5 16 7 5 7 14 8 11 24 23 17 17 19 1 3 2 3 7 2 3 6 9 4 20 7 9 11 7 4 7 22 21 17 18 24 3 1 8 4 3 7 18 6 5 10 7 8 4 18 21 12 20 18 2 1 1 1 4 2 1 \\ 11 4 3 5 17 22 20 20 19 26 1 2 s
3 3 11 16 11 17 23 26 17 3 5 7 4 21 24 9 22 18 31 6 5 9 6 7 7 12 27 20 fi 2 3 3 1 5 1 8 4 1
o 1 1 2 9 23 g 7 20 1 8 21
1 5 9 22 3 3 7 26 1 2 12 21
1 g 19 § 7 9 7 16 8 15 11 16 5 4 17 11 11
| 1 g 21 15 17 11 14 11 11 13 1 8 ■>!|
5 7 3 21 24 17 18 14 24 1 1 11 7 4 24 28 9 14 14 33 z 3 5 7 2 24 28 19 15 9 23 _ 18 10 18 18 23 18 9 12 9 — 12 9 9 18 17 14 121— 16 — 18 1 5 8 5 16 23 15 18 8 19 — 5 12 5 17 21 17 15 4 15 7 5 7 8 22 7 19 8 20 1 _ 1 5 9 6 14 8 17 — 4 8 1 _ 2 6 4 12 16 13 18 1(1 15 —
Testgyakorlás......... 18 18 8 Ifm 9 24 15 Ifm 16 19 13 25 6 1 fm 15 21 6 8 8 22 Ifm 12 10 14 Hm 2 11 22 8 9 16 Ifm 0 6 18 7 8 15 Zfm
Kézimunka............ 11 13 20 1 5 18 26 _J 6 16 22 9 19 17 — 9 15 18 7 16 15 110 10 16 1 4 15 14 2 15 10 9 _ 2 19 9 — 8 13 11 —
Rendszeretet ......... 6 11 10118 — - — — - — — —I— - - -1 -1 — -l-HI- — - - — — —
Általános osztályzat 1 Általános jeles (az 1. o.-ban a kltiinB is) • • • Altalános jó......... elégséges ... 1 tárgyból elégtelen... 2 több „ 2 10 22 4 5 2 2 7 30 3 6 1 3 16 17 4 2 2 3 13 21 4 1 3 4 9 20 4 3 2 3 9 22 1 2 2 2 6 22 2 4 1 2 7 19 2 4 1 3 7 20 2 2 3 4 19 2 2 1 5 19 2 5 28 93 231 30 36 14 7 °/o 22°/» 53°/» 70/0 8°/» 3°/»
Magaviselet Példás (I. o.-ban jeles) Jó (I. o.-ban jó)...... Tűrhető (I. o.-ban elégs.) 14 31 6 38 5 22 22 28 17 14 25 3 12 16 1 7 30 12 20 3 11 23 10 20 8 23 1 144 275 13 33°/» 64°/» 3°/»
it aj i-í Teljes díjat fizet ...... 1 f. díjkedvezményt nyert ...... 2 f ^ A* » » ...... 3 f- ,! ,, ...... 4 f. „ „ ...... Teljes díjmentes ...... 24 9 12 2 29 12 1 7 1 15 7 10 2 19 16 1 6 3 19 10 2 8 1 2 19 7 12 1 18 13 2 5 11 17 8 2 19 9 1 5 2 16 8 6 3 20 9 3 1 218 117 5 79 1 24
*A II. félév adata az 1939. évi február hó 13.-i létszám szerint.
53
K) Az iskola felszerelésének gyarapodására és értékére vonatkozó
kimutatás.
Leltári sorszám A vagyontárgyak csoportszerinti megnevezése Mult évi A tanévi É v v é g i
Alladék Gyarapodás Leirás álladék
vétel ajándék Érték vétel ajándék Érték vétel ajándék Eiték vétel ajándék Érték
P f P f p f P f
a) Az iskolai felszerelés nyilvántartása:
1. 11. III. a b c d Bútorok............ Házi és irodai felszerelés ............ Természetrajzi tanszerek ............ Természettani tanszerek ............ Földrajz-történelmi tanszerek ......... Számtan-mértani tanszerek ... ......... 232 182 760 233 205 23 321 6 55 83 54 9862 3528 2449 5228 1190 66 14 81 08 75 59 70 1 1 50 1 5 5 18 30 1 36 92 131 90 75 50 — — — — 233 183 810 234 210 23 321 6 60 101 54 9892 3530 2485 5321 1321 66 14 71 83 25 59 70
e Rajztanítási tanszerek 112 76 500 21 1 — 3 70 — — — 113 76 503 91
f Tornatanítási tanszerek ............ 85 126 4440 40 _ _ _ _ _ _ 85 126 4440 40
g Vegytani tanszerek ... 144 10 486 06 — 1 20 — — — — — 144 11 506 06
IV. VIII. Tanári könyvtár...... Kézimunkaoktatási tanszerek ......... 669 136 885 10980 567 80 56 87 42 487 62 — — — — 756 136 927 11459 567 42 56
IX. Gazdasági tanszerek... — — — 45 1 93 70 — — — — 45 1 93 70
Összesen: 2781 161b 39301 10 191 66 897 17 _ _ — _„ 2972 1683 40189 27
b) Külön nyilvántartás : 50 40 62
V. VI. Vil. Ifjásági könyvtár Önképzőköri könyvtár Sportköri felszerelés... 901 208 300 244 4 35! 3349 687 2819 113 1 114 260 2 337 80 90 37 16 136 I! 20 977 209 414 228 4 36 3474 680 3157 10 27 52
Összes vagyon: 4190 1899, 46157|62[ 419 67, 1497 87 37 16j|136 20 4572 1951 47501 16
L) Az iskola épületére vonatkozó kimutatás.
a) A tantermek száma 9.
I. a) 65-1 m2 I. b) 66-1 m2 II. a) 65-1 m2
III. b) 64\'4 „ III. c) 481 „ IV. a) 63-3 „
b) Egyéb termek, helyiségek száma 9.
1. Igazgatói iroda 42-70 m2
2. Tanári szoba 38 5 „
3. Rajzterem 122-3 „
4. Tornaterem 151-2 „
II. b) 66-8 m2 II. c) 69-4 m2 IV. b) 65-1 „ IV. c) 66-8 „
5. Sportszertár
6. Öltöző
7. Kézimunkaterem
8. Természettani szertár
III. a) 37-5 m2
11-— m2 13-41 „ 66-1 „ 48-1 „
c) Iskolai udvar 688-5 m3, játszótér 3750-— m2
d) Tornaterem a leányiskolával közös.
54
M) Az iskola benépesülésének visszatekintő táblázata.
Tanév I. oszt. II. oszt. III. oszt. IV. oszt. Összesen
a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló nyilvános tanuló magántanuló egyott
1920—21 64 39 _ 25 37 35 _ 45 34 34 24 38 39 — 20 320 114 434
1921—22 58 64 — 38 49 46 — 20 30 30 10 33 33 — 23 343 91 434
1922—23 56 60 — 24 54 53 — 33 46 40 12 31 31 — 6 371 75 446
1923-24 60 56 — 20 57 55 — 19 57 45 — 10 35 32 — 13 397 62 459
1924-25 40 31 49 29 54 50 — 17 45 46 — 15 57 39 — 6 411 67 478
1925—26 49 48 — 17 41 44 40 18 49 46 — 15 40 41 — 6 398 56 454
1926—27 36 37 — 27 55 55 — 30 41 43 41 12 47 41 — 6 396 75 471
1927—28 52 — — 24 40 41 — 25 39 38 35 24 44 42 41 11 372 84 456
1928—29 27 29 — 26 29 29 — 23 42 41 — 19 34 34 35 15 300 83 383
1929—30 29 28 27 15 27 27 — 12 31 26 — 10 36 38 — 12 269 49 318
1930—31 37 38 37 15 49 46 — 5 52 — — 10 30 28 — 14 317 44 361
1931-32 36 36 32 7 53 54 — 6 42 45 — 3 45 — 1 343 17 360
1932—33 40 49 — 4 46 47 — 5 46 48 — 4 40 41 — 3 357 16 373
1933—34 55 52 — 2 48 39 — 3 50 50 — 2 38 40 — 3 372 10 382
1934-35 52 50 — 2 51 48 — 2 40 48 — 2 39 49 — 2 377 8 385
1935-36 44 40 37 3 50 47 — 2 49 47 — — 44 45 — 2 403 7 410
1936-37 38 42 37 3 56 53 7 48 49 — 6 44 48 — 4 415 20 435
1937—38 50 52 40 3 40 40 49 2 54 56 — 2 42 40 — 6 463 12 475
1938—39 49 50 —- 2 45 45 44 3 40 40 40 4 35 34 34 5 456 14 470
IX. A jövö iskolai évre vonatkozó értesítés.
A nyári szünet alatt az iskola igazgatósága hivatalos órát szerdán és pénteken 8—10-ig tart.
a) A jövő tanév megnyitása.
Beiratásokat a nagykanizsai tanulók részére június 19-én, a vidékiek részére 20-án tartunk. A pótbeiratás szeptember 2-án lesz.
A beiratáshoz szükséges okmányok. Az I. osztályra jelentkező tanulók esetében : születési anyakönyvi kivonat, elemi iskolai bizonyítvány (Értesitő) és ujraoltási igazolvány; a II., III. és IV. osztályú tanulók a beiratáshoz a »Tanulmányi értesitő -iket hozzák magukkal.
Augusztus 31-én tartatnak a pótló-, felvételi és tantervkülönbözeti, szeptember hó 1-én a javító vizsgálatok, melyekre juliushó 15-ig kell az iskola igazgatójánál jelentkezni. t
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember hó 3-án 8 órakor lesz, melyre minden tanuló köteles megjelenni.
A rendes tanítás szeptember hó 4-én kezdődik.
55
b) Fizetendő díjak és kedvezmények.
Behatáskor minden tanuló felvételi dij cimén 2.50 P-t, egyéb járulékok cimén 1.70 P-t, tehát összesen 4.20 P-t fizet.
Ezen dijakon felül az I. osztályba iratkozó tanulók tanulmányi értesitő (index) ára fejében 70 f, filmdíj cimén 1.20 P-t, tehát összesen 1.90 P-t, a többi osztályok növendékei pedig filmdíj cimén a jelen tanévi tandijaiknak 3 százalékát kötelesek a beiratáskor fizetni.
Tandíj: A tandij és fenntartási dij együttes összege évi 40 P.
Tandíj kedvezmény : Megfelelő magaviseletű és előmeneteli! szegény tanulók ráutaltságokhoz mérten kedvezményben részesülhetnek és pedig j>eles tanulók teljes mentességben, vagy csak évi 8 P, a jó tanulók évi 16 P, illetve 24 P, elégséges osztályzatuak 32 P kedvezményes dij fizetésére kaphatnak kedvezményt.
Tantervkülönbözeti vizsgálattal felvett tanuló is részesülhet díjkedvezményben.
Dij kedvezményben, illetőleg mentességben iskolánk az alábbi százalékfokozat keretei között részesítheti tanulóit:
Teljes díjat (40 P) fizet a tanulóknak legalább 20°/o-a
1. fokozatujjdíjkedvezményt (32 P) nyerhet a tanulók 30 „
2. „ „ (24 P) „ „ „ 20 „
3. „ „ (16 P) „ „ „ 10 „
4. „ „ (8 P) „ „ „ 10 „
Díjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 10 „
A díjkedvezményt szabályszerű (bélyegmentes) folyamodásí nyomtatványon kell szeptember 15-ig kérni.
A tandíj befizetése. Ugy a teljes, mint a kedvezményes tandijat a tanulók nyolc egyenlő részletben (október—május hónapok 5. napjáig) tartoznak az iskolában kapott postatakarékpénztári befizető Japok utján befizetni (tehát nem az igazgatónál). Azt a tanulót, aki diját az egyes esedékességekkor - négyszeri záros határidőhöz kötött figyelmeztetés dacára - nem fizette be, az igazgató a tanulók közül haladéktalanul törölni köteles.
Hadiárvák és hadiggámoltak, ha jeles vagy legalább jó tanulmányi előmenetelüek, sem felvételi dijat, sem egyéb járulékot, sem ¡tandijat nem fizetnek, a járulék fizetése alól a hadiárvák és hadi-gyámoltak általában mentesek. Igényjogosultságukat az 1933. évi
VII. t.-c. értelmében beiratáskor igazolni tartoznak.
c) Tantervkülönbözeti vizsgálat.
Azok a tanulók, akik az elemi isk. V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. (esetleg III.) osztályában, avagy a gimnázium, reáliskola vagy reálgimnázium alsóbb osztályából a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába óhajtanak átlépni, tantervkülönbözeti vizsgálatot tartoznak tenni. Ezen vizsgálat engedélyezéséért julius 15-e előtt kell megfelelően bélyegezett kérvénnyel folyamodni, melyre nézve az igazgató az érdeklődőknek felvilágosítást ad. — Vizsgadíj : 20 P.
Az elemi isk. V. o.-ból a polg. isk. II. o.-ba, az elemi isk. VI.—i
VIII. o.-ból a polg. isk. II. (esetleg III.-ba) csak azok a tanulók nyerhetnek vizsgálati engedélyt, kik osztályaikat közvetlenül a megelőző tanévben végezték el és az V. VI. osztályú tanulóknak legalább általános jó bizonyítványuk van.
56
Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga a polgári fiúskolába
való átlépés esetén.
Az iskola és osztály, amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V.-VIII. II. Magyar Német Számt.-mértan I. oszt. tananyagából
VI.—Vili. III. Magyar Német Számt.-mértan Történelem I. és 11. oszt. tananyagából II. o. tananyagából
Gimnázium I. II. Német 1 T t {ÖSST* 1 ¿«Bn i A magvai Alföld és hegyvidék gerinces állatai NővénV- és állattan Idegen viiágrészbeli emlősük Madarak (házi szárnyasok kivé-iNoveny es aiidudii , ^ ^
11. III. Német Mezőgazdasági. Kézimunka Történelem I. és II. oszt. tananyagából II. o. tananyagából
III. IV. III. o. tananyagából, Arany Toldija. « polgári Magyar } életben előforduló lantosabb ís eorszerübb ügyiratok a kérvény és \\ nyugta kiléteiével Német II. és III. o. tananyagából Történelem II. o. tananyagából SSndkaSágt } I-n-Hl-«.tananyagából
Reálgimnázium, vagy gimnázium I. II. Mezőgazdaságt. 1 I. oszt. tan-Kézimunka í anyagából ¿a állattan- Idegen vilásrészbeli emlősök. Madarak (háii szárnyasok kivé-woveny- es atiattan. telével). Hűltök, kétéltűek, halak.
II. III. Történelem Mezőgazdaságt. Kézimunka II. o. tan.-ból I., II. o. tananyagából
III. IV. Magyar Ének Történelem Mezőgazdaságt. Kézimunka III. oszt. tananyagából II. o. tananyagából I., II., III. 0. tananyagából
A vallás- és közoktatásügyi miniszter ur ujabb rendelete értelmében azok a tanulók, akik a gimnázium I., II. vagy XIII. osztályába jártak és ott — a lalin és francia nyelvet nem számítva még legr-feljebb egy tárgyból kaptak elégtelen osztályzatot, nyilvános tanulóul felvehetők a polgári iskola megfelelő magasabb osztályába, ha tantervi-különbözetre kiterjedő vizsgálaton felül abból a tantárgyból, "amelyből — a latin és francia nyelvet nem számítva — elégtelen osztályzatuk volt, sikeres felvételi vizsgálatot tesznek.
Nem bocsáthatók azonban felvételi vizsgálatra olyan tanulók, akik a középiskolában javítóvizsgái atot kíséreltek meg és azon elégtelen érdemjegyet kaptak.
57
d) Tájékoztató a magántanulóknak.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van ; szeptember első napjaiban is tartunk, de akkor kizárólag azok részére, akik tanulmányaikat mint rendes tanulók — kívánják folytatni.
Magánvizsgálati engedélyért a Tankerületi Királyi Főigazgatósághoz (Szombathely) kell folyamodni és a kérvényt 1 pengő 50 fillér kérvénykezelési dij készpénz lefizetése mellett, az iskola igazgatójánál kell benyújtani, még pedig junius 15-ike, október 1-je, vagy április 1-je előli. Később érkező, vagy közvetlenül a kir. főigazgató Úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A 15 évnél idősebb, vagy az elemi isk. VI. osztályát sikerrel végzett magántanulók a kir. főigazgató Úrtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polg. isk. I. oszt. tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról is.
A tanköteles korban levő tanulóknál a 2 P okmánybélyeggel ellátott folyamodvány njellékletei :
a) a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
b) legutolsó iskolai bizonyítvány (ha a tanuló ismétlő, akkor az előző osztály bizonyítványa is),
c) a lakóhely elöljárósága állal kiállított, hív. iktatószámmal ellátott bizonyítvány arról, hogy a tanuló mióta lakik a községben, a tanulók szülei (gyámja) mivel foglalkoznak, s a gyermek szülői gondozás alall áll, nyilvános intézetbe nem jár,
d) ha a tanulásban megszakítás van, igazolandó, hogy ezen idő alatt a gyermek mivel foglalkozott,
A 15 évnél idősebb folyamodó mellékeljen :
a) születési anyakönyvi kivonatot,
b) legutóbbi iskolai bizonyítványt,
cj előljárósági bizonyítványt lakóhelyéről, illetőleg arról, hogy legalább hat hónapja lakik a községben, ahonnan folyamodik,
d) szabályszerűen kiállított bizonyítványt arról, hogy az iskola elhagyása óta a folyamodvány beadásáig hol és mivel foglalkozott, mi a jelenlegi foglalkozása,
e) hatósági bizonyítvány erkölcsi magaviseletéről,
f). azoknak a folyamodóknak, akiknek tanulmányaiban egy évnél hosszabb megszakítás mutatkozik, csatolniok kell 2 tanúval előt-temezell nyilatkozatot arról, hogy a kért vizsgálatot még seholsem kísérelték meg.
Ha a kérvény mellett szegénységi bizonyítvány van, akkor az bélyegmentes. Ha csak vagyontalansági bizonyítvány csatoltatnék, akkor nemcsak a kérvényre kell 2 pengős okmánybélyeg, hanem az összes mellékletek is a szabályszerű bélyeggel látandók el. (A külön bélyegmentes okmányokra 30 filléres mellékleti bélyeg ragasztandó.).
A közhivatalokban alkalmazott folyamodók kérvényeiket csak felettes hatóságuk utján juttathatják az iskola igazgatójához.
Az államvasuti alkalmazottak az üzletvezetőség hozzájárulásával folyamodhatnak, kérvényeikel szinlén az igazgatósághoz kell beadni.
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag azt is igazolni kell, hogy lakóhelye a megyebeli polgári iskolától messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg.
A vizsgálat írásbeli és szóbeli. Az írásbelit a szóbeli vizsgálat előli rendszerint 4—5 nappal, 2 délelőtt tartjuk. Az a magántanuló,
58
akinek kettőnél több Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasittatik.
Ha a magántanulónak javitóvizsgálalol kell lenni, ebbeli szándékát a tanári testülethez intézett kérvényben terjeszti elő, még pedig a vizsgálat után 30 napon belül. Ezen beadványhoz kell mellékelni az iskolai bizonyítványát is. A javilóvizsgálatot rendes körülmények között a legközelebbi magánvizsgálat alkalmával (karácsonykor, vagy a tanév végén) tartjuk meg.
A vizsgadíj 106 P 70 fillér, mely az Írásbeli vizsgálat megkezdése előtt lefizetendő.
Különösen jegyezzék meg a magántanulók a következőket:
A magántanuló lelkészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget lett.
Minden magántanuló köteles az írásbeli vizsgálat megkezdése előtt szabályszerű kimutatást beadni a magyar nyelvből és német nyelvből feldolgozott olvasmányokról és könyv nélkül megtanult költeményekről. Külön féliven legyen a magyar nyelvi és külön fél-iven a német nyelvi kimutatás. Ha a kimutatás nem megfelelő, illetőleg nem kielégítő, akkor a tanuló nem lehet magánvizsgálatot.
Az előirt követelmény a következő :
1. Magyar nyelvből:
I. és II. osztályos magántanulóktól megkövetelendő a tankönyvben levő különböző olvasmányok közül legalább 25-nek a tartalma, melyet röviden és szabatosan kell elmondani. Könyv nélkül, legalább 12 költeményt, kell tanulni, köztük a Himnuszt és a Szózatot is.
A III. osztályosok tanuljanak meg a stilisztikából legalább 15 olvasmányt és a Toldi tartalmát egészen. Ezen kivül Jókaitól : A nagyenyedi két fűzfa, Kedves atyafiak, Kisfaludy Károlytól : Mátyás diák, Mikszáthtól : A néhai bárányka, A kis csizmák, A lő, bárányka és a nyul.
Könyv nélkül legalább 12 költeményt tanuljanak meg, köztük legyen a Toldi I. és IV. éneke, Himnusz, Szózat, Nemzeti dal.
A IV. osztályosoknak elő van írva 10—12 különböző fajú olvasmány tartalma és 16—18 különböző fajú költemény könyv nélkül.
II. A német nyelvből fel kell dolgozni minden egyes osztályban lehetőleg ugyanazokat a gyakorlatokat és olvasmányokat, amelyeket a rendes tanulók is feldolgoznak. Könyv nélkül meg kell tanulni az I. és II. osztályban 3—4 verset, a III. és IV. osztályban 5 verset.
III. Megjegyzendő még: Nemcsak a szabadkézi, hanem a mértani rajzból is kell készülni. A diszitő írás is gyakorlandó. A 15 évnél nem idősebb tanulók minden tantárgyból kötelesek vizsgázni, az ének elméleti része is követelendő tőlük. Kézimunka alól csak a 18. életévet betöltöttek menthetők fel. A leventekötelesek tornái ból is vizsgáznak. A IV. osztályosok a könyvvitelt az üzletieseményeknek megfelelő nyomtatványon gyakorolják. Fontos a helyesírás.
e) Tanfolyamok.
A jövő tanévben, mint rendkívüli tárgyal a németnyelvi társalgást, művészeti rajzot és a gyorsírást vezetjük be. A német társalgásra és rajzra az I.—IV. o., a gyorsírásra a III. és IV. o. tanulók jelentkezhetnek. A tanfolyam dija havi 1 2 pengő.
59
f) Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások.
a) A rendes tanulói a testi fogyatkozás miatt a testgyakorlás^ rajz finomabb kivitele és technikai része alól, hatósági orvosi bizonyítvány alapján szepl. hó 5-ig történt írásbeli kérelemre ; szemmel látható hibás tanulókat az említett tárgyak alól, pusztán a szülő szóbeli kérésére, felmentheti az igazgató. A felmentések érvényessége 1—1 tanévre szól.
b) Magánvizsgálaton a tanköteles korú tanulóknál csupán a rajznak gyakorlati részéből és a tornából lehet testi hiba okából felmentésnek helye, mit halósági bizonyítvánnyal kell igazolni.
A 15 évet betöltőit magántanulók énekből és testgyakorlásból nem kötelesek vizsgázni.
A kézimunkából a vizsgálat alól a 18. évet betöltött magántanulókat az iskola igazgatója szóbeli kérelem alapján felmentheti.
g) A vonattal bejáró tanulók figyelmébe!
Közjépfoku iskolák Vasúton bejáró tanulóinak utazás közben tanúsított magaviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel. Abbó\'l a célból, hogjy ez,elmek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvass ék és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató, a vasúton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletet adotl ki, amelyből szükségesnek tartom a következőket közölni :
1. A viohattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanulót, hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi, erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy sem gondoskodhatnának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthontól való távollét nem haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a Tankerületi kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorokban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendelt tanuló vezetése alatt.
4. A bejáró tanulók kötelesek a vasul igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott »tanulókocsiban« vagy »tanulószakaszban utazni. Ha valamely vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, — még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybe venni. — Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy más felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsejáték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepiszkitása, étel- és egyéb hulladékok elszórása, a folyosókon való tartózkodás, futkározás, valamint a mozgásban levő vonatról való leugrás, vagy arra való felugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló őrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tanulót az iskola igazgatójánál feljelenteni. Az olyan tanulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolt panasz, a »tanuló-igazolványt meg kell vonni. Az ílyen tanulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pedig az iskolából kivenni.
60
7. Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt lanulókocsiban, akkor a vonatkísérő kalauz joga és kötelessége ől erre felszólítani, szükség esetén tanuló-igazolványának elkobzásával a legközelebbi állomásfőnöknél — a fegyelmi eljárás megindítása végett - bejelenteni.
h) Magántanítással és lakásadással foglalkozók figyelmébe!
A jövőben csak azok adhatnak polg. fiúiskolái tanulóknak lakást, illetve vállalhatnak magántanitást, kik e szándékukat az igazgatóságnak előre bejelentik.
A segélykönyvtári igények a rendes tanítás első napjaiban az osztályfőnöknél bejelentendők.
Nagykanizsa, 1939. junius hó 18-án.
i) Segélykönyvtár.
Németh Dezső
igazgató.
TARTALOM
I. 1. Néhány szó iskolánk érdekében ......
2. Kanizsa eiv^ote újabb megvilágításban
3 oldal
5 „ 7 „
II. Iskolánk múltja..................
III. Az iskolai év története............
IV. Könyvtárak és szertárak .........
V. Hatóságok és tanulmányi felügyelet...
... 33
... 34
... 35
... 37
... 50
... 54
8
Tanári testület ...
VI. A tanulók osztályonkénti névsora és érdemsorozata
VII. Statisztika ..............................
vm. A jövő iskolai évre vonatkozó értesítés.........
IX. Következő tanévi tankönyvjegyzék............
... fedőlap
X. Következő tanévi tankönyvjegyzék.
I. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Nagyobb katekizmus.
„ „ Ima-és énekeskönyv. Veszprém egyházmegyei nyomda kiadása. Ref.: Farkas B.: Az ó- és újszövetségi kijelentés.
Evang.: Bereczky S.: Ószövetségi élet- és jellemrajzok.
Dr. Luther M. kiskátéja. Izr.: Gömöri Ármin: A Zsidók története.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész. Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára.
Magyar nyelvtan „ „ „ „
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben I. Karl-Prochaska: Földrajz I. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I. Stéger-Tix: Számtan és mértan I. Greguss P.: Az állatok és növények életmódja I. Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek I. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
„ „ Ima- és énekeskönyv. Veszprém egyhm. kiad. Ref. Mint az I. osztályban.
Ág. h.. ev.: Mint az I. osztályban. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Sághelyi-Koszó : Deutsches Leben II. Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz I. Karl-Prochaska: Földrajz II. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Számtan és mértan. II. Greguss: Az állatok és növények életmódja II. Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek. II. Tiboldi: Módszeres énekiskola II. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
III. osztály
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ „ Ima- és énekeskönyv. Veszprém egyhm. kiad. Ref. Dr. Patay P.: Keresztyén egyháztörténet.
Evang.: Hetvényi Lajos: Keresztyén vallástan. Izr.: Bernstein B.: Zsidó vallástan.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész.
Gyulai-Gyurjács: Stilisztika és olvasókönyv. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Mennyiségtan a polg. isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek III.
Tiboldi: Módszeres énektan III.
Nemes Z., Dr. Radnai B.: Egységes gyorsírás.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Egyháztörténelem.
„ „ Ima- és énekeskönyv. Veszprém egyhm. kiad. Ref.: Pataky: Mint a III. osztályban. Evang.: Mint a III. osztályban.
Izr.: Mint a III. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Költészettan a polgári fiúisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Schule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós : Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet- és egészségtani ismeretek a polg. fiúisk. IV. o. sz. Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ísm. IV. Tiboldi: Módszeres énekiskola IV. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Dr. Radnai B.: Egységes gyorsírás.
5 L«-
1—
= KÖZGAZDASÁGI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG NAGYKANIZSA NYOMD AJ A
■= —
79132

Insert failed. Could not insert session data.