Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.96 MB
2019-09-05 15:57:47
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
366
949
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
negyvenedik értesítője az 1911-1912. tanévről.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1912.
Nyomtatott Balog Oszkár könyvnyomdájában.
12579

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ÁLLAMI / r
POLGÁRI FIU- ES LEANYISKOLA
NEGYVENEDIK
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1911-1912. TANÉVRŐL"

ÍP
SZERKESZTETTE:
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ

NAGYKANIZSA, 1912
NYOMATOTT BALOG OSZKÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 12579

M
(J \'mjJzz o\'ôtC"
F. ?>C
A NAGYKANIZSAI
M. KiR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
NEGYVENEDIK
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1911-1912. TANÉVRŐL.
ÍP
SZERKESZTETTE:
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1912
NYOMATOTT BALOG OSZKÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 12579




MAIM ntï M
I TA \\
« íi-: :
1 V



Jöiwii# r


■ jí-attö ¿HM -- ifi
- -• - \\Hvi;< j, V



■ -■• .


■ \' r
I.
Szigethy Lydia.
A hosszú, idegrontó, az emberi lelket lenyűgöző tél után mintegy újraéled az ember, amikor az olvadó hó alól elébukkan a tavasz első hirnöke: a kikeleti hóvirág. A zord téli szél helyett langyos fuvalom köszönti a természetet, melyre a bokrok sűrűjében szerényen meghúzódó ibolya is felüti fejét, illatával megbalzsamozza a levegőt, hozzájárul a boldogító gondolat felébresztéséhez: itt a tavasz újra. Ébred a természet! Véghetetlen öröm tölti el az ember szivét, látva, mint porlik szét a hant, amit a hideg tél csontkeménnyé fagyasztott, mint vonódik be zöld takaróval a táj, mint duzzadnak a fák rügyei, mint emelkedik ég felé mind magasabban a kicsi pacsirta, édes, andalitó dalával mulattatván a szántóvetőt.
A szemet, lelket egyaránt gyönyörködtető eme változás közepette nem is gondol az ember egyébre, mint a boldogságra, mely szivét ez alkalommal betölti. Pedig ott ólálkodik közelünkben a sors minden kegyetlenségeivel, várva az alkalmat: mikor márthatja éles körmeit szivünkbe, hogy örömtől, boldogságtól buzgó vérünk esepp-jeivel áldozhasson a Fájdalom oltárán.
Ezen, a természet ébredése feletti örömünk közepette — 1912. márc. 14-én — villámként csapott le közénk is a távirat: Szigethy Lydia meghalt, temetése pénteken délután lesz. Szigethyné. Még az énekteremből hallatszottak a mitsem sejtő növendékek által énekelt Hymnus lélekemelő akkordjai, mellyel örömrepesve készültek megünnepelni a nemzeti újraébredés évfordulóját, amikor már a tantestületi szobában levő kartársak szemeiben csillogó könnycseppek egy mély fájdalom nem várt bekövetkezését adták tudtára a később érkezőknek. Mintha nem jól hallottuk volna, a megilletődés első pillanatában senki sem akart hinni füleinek, mindenki azt kérdezte: meghalt! ?
Csak a kedélyek csillapultával, mikor a lelkek az első megrázkódtatás után némileg egyensúlyba jöttek, állt előttünk a sivár való egész teljességében.
1*
Virít a kikeleti hóvirág, illatozik az ibolya egy frissen hányt sirdombon, mely alatt örök álmát alussza a szorgalmas munkálkodásának 12 évében, élte tavaszán elhunyt szeretett kartársnő. A magasban egy kis pacsirta hallatja bús dalát, bucsut véve nevében mindazoktól, akik őt szeretetükkel ajándékozták meg. Azután hirtelen lecsap, elhallgat, mintegy figyelmeztetésül az életben maradottaknak, hogy el ne bizakodjanak, mert: Hodie mihi, cras tibi. Minket halála annál fájdalmasabban érintett, mert a jelen tanévben nem volt közöttünk, hanem éppen egészsége helyreállitása végett a borsodmegyei Ózdon tartózkodott. Még csak végbucsut sem vehettünk tőle, hanem kegyeletünk adóját egy koszorúval róhattuk le, amelyet sírjára küldöttünk. Ugyanezt tették szeretett tanítványai is.
Isten veled kedves kartársnő! Szeretetünk őrizze nyugalmadat!
— 5 —
II.
Adatok az 1911-12. tanév történetéhez.
A jelen tanév végével polg. fiúiskolánk fennállásának 40., a vele egy igazgatás alatt kapcsolatos polg. leányiskolának pedig 20. tanéve záródik, amely sok kivánni valóink közül legalább az egyiket valóra váltotta, mert a fiúiskolát fejlődésében egy lépéssel előbbre vitte, amennyiben az 1. osztály sokszor kérelmezett párhuzamosítása engedélyeztetett.
A nagym. Miniszter Ur ugyanis 108478/1911. sz. rendeletével az 1. osztály párhuzamosítását elrendelte s egyidejűleg felszerelési költség cimén 1097, K. 10 fillért engedélyezett. Nagy megnyugvásunkra szolgált Onagyméltóságának ezen rég várt intézkedése, mert ennek birtokában eleget tudtunk tenni a gyermekeiket iskoláztatni óhajtó szülők jogos kívánalmainak s gyermekeik felvétele által megszabadítottuk őket a gondtól, mely ólomsullyal nehezedett vállaikra. Meg is nyitottuk az 1. b. osztályt, mihelyt a rendelet tudomásunkra jutott, bár az osztályfelszerelés még nem vólt rendelkezésünk alatt. Egyelőre, ideiglenesen a laboratórium terme szolgált tanteremül, míg a rendes tantermet berendezhettük. Okt. hó elsején megtartottuk a beiratást és ugyanezen hó 5-én megkezdettük a tanítást ezen osztályban is.
Sajnos, hogy az előbbinél nem kevésbé égető kérelmünk, t. i. a polg. leányiskola 11. osztályának párhuzamosítása a jelen tanévben sem találtatott az intéző körök részéről teljesithetőnek, bár amazzal együtt és egyidőben kérelmeztük azt is. Így történt azután, hogy ezen osztályba 72 tanulót voltunk kénytelenek — kir. tanfelügyelői előzetes engedelemmel — felvenni. Kénytelenek voltunk, mert nem kívánhattuk, hogy az intézetünk párhuzamosított 1. osztályát végzett növendékeket szüleik — kik túlnyomó részben helybeliek — most máshová vigyék. Pedig, hogy mit jelent szaktanitás mellett 72 tanulóval egy osztályban foglalkozni, bővebben ecsetelnem felesleges. Azonban erős a reményem, hogy a jövő tanévben ez a kivánságunk is teljesedésbe fog menni, mert az igazgatóság előterjesztésére nemcsak a gondnokság tette meg ex offo ez irányban a kellő lépéseket, de tudtommal a város képviselőtestülete is magáévá tette az ügyet akkor, amikor a Polgármester urat felkérte, hogy e tárgyban személyesen keresse fel magát a nagym. Miniszter Urat.
Ha most még megemlítem, hogy az Orsz. Polg. Isk. Egyesület buzgólkodására egy lépéssel előbbre jutottunk polgári fiúiskolánk megreformálását illetőleg, mert az intéző körök ma már nem zárkóznak el a hét osztályos polgári iskola gondolata előtt annyira, mint eddig, sőt szivesen foglalkoznak vele : akkor mindent elmondottam, ami a gyermekeiket polg. iskolában neveltető szülőket közelebbről érdekli.
Most már áttérhetek az iskolai év egyes mozzanataira, melyeket a következőkben vázolhatok:
1. A tanév kezdete. A tanév kezdetén szükséges intézkedések megtétele céljából a tantestületek aug. hó 29-én értekezletet tartottak, melyen megválasztattak a tantestületi tisztviselők, kijelöltettek az osztályfőnökök és napi felügyelők, megállapittatott a tantárgyak beosztása és ennek alapján a heti órarend- Tisztviselőkké
— 6 —
megválasztattak: a) A fiúiskolában: JeIlinek Márk jegyzővé, Földes Miklós ifjúsági, Sauermann Mihály segélykönyvtári és az igazgató tanári könyvtárossá, b) A leányiskolában: Földes né V. Olga jegyzővé és ifjúsági könyvtárossá, Svastitsn é S. ]anka segélykönyvtári és az igazgató tanári könyvtárossá. Az egyes tanszertárak őrei a tantestületek azon tagjai lettek, akik az illető szaktantárgyakat tanitják.
Javitó és felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok a fiúiskolában aug. hó 30-án, a leányiskolában pedig aug. hó 31-én tartattak a következő eredménnyel:
A fiúiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 30 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 29, vizsgálatot tett 29, sikerrel vizsgázott 26, osztályismétlésre utasittatott 3 tanuló, egy még az engedélyezés előtt visszalépett.
A leányiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 38 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 38, vizsgálatot tett 36, sikerrel vizsgázott 29, osztályismétlésre utasittatott 7 tanuló, kettő nem jelent meg a vizsgálaton.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett: a) A polg. fiúiskola II. osztályába való felvétel céljából, az elemi iskola V. osztályában nyert bizonyitvány alapján 1, a gymn. 11. osztályában nyert bizonyitvány alapján, a polg. fiúiskola 111. osztályába való felvétel céljából 1, a polg. fiúiskola IV. osztályába való felvétel céljából, a gymn. 111. osztályában nyert bizonyitvány alapján 1 tanuló. A követelményeknek mind a hárman megfeleltek, b) A polg. leányiskola IV. osztályába való felvétel céljából, a felsőbb leányiskola 111. osztályában nyert bizonyitvány alapján vizsgázott 1 tanuló, aki a vizsgálatot sikerrel tette le.
2. A beiratásokat szept. hó 1., 2., 4. és 5. napjain végeztük, délelőtt a fiúiskolái, délután a leányiskolái tanulókkal, melyek eredményéről a hátrább közölt statisztikai adatok nyújtanak felvilágosítást. Ezekből kitűnik, hogy az 1900. évi aug. hó 9-én kelt 40862 sz. miniszteri rendelet 4. §-ának a jelen tanévben sem tehettünk eleget, mert a fiúiskola 11., a leányiskola 1. b és 11. osztályába — a kir. Tanfelügyelő úr előzetes hozzájárulásával — az emiitett rendeletben megszabott maximális számon (50) felül is kellett tanulókat felvennünk, aminek részint a beiratkozni szándékozó tanulók számának nagysága, részint iskolaépületeink célszerűtlen beosztása az oka. A polg. fiúiskola 1. b) és IV. osztályában ugyanis csak 36, illetve 40 tanuló, a polg. leányiskola 1. a) és 1. b) osztályában pedig 38, illetve 48 tanuló helyezhető el szorongva. Ezen tantermek szabályszerűen 15 — 20 tanuló számára valók, mert nem nagyobbak a közönséges lakószobánál. Tekintettel azonban a társadalom jogos követelményeire, kénytelenek vagyunk azokban annyi ülőhelyet elhelyezni, amennyi elfér, aminek kiszámíthatatlan vesze-delmességét akkor látnánk teljes nagyságában, ha a tanulóknak tűzveszély esetében menekülniök kellene; nem is számítva azt a közvetlenül meg nem figyelhető káros behatást, mellyel eme zsúfolt osztályok levegője napról-napra mételyezi a tanulók egészségét. Így jutottunk abba a kényszerhelyzetbe, hogy a polg. fiúiskola 11. osztályában 52, a polg. leányiskola 1. b) Qsztályában 55 és a 11. osztályában 72 tanuló számára kellett ülőhelyeket beállittatni a megfelelő tantermekbe.
— 7 —
3. A tanév ünnepélyes megnyitása mindkét intézetben szept. 6-án volt. A róm. kath. tanulók előbb templomukban istentiszteleten voltak, azután az intézetekbe visszatérve, a más val-lásfelekezetbeliekkel együtt osztályaikban helyezkedtek el a rendes tanitás megkezdéséhez szükséges tudnivalók meghallgatása végett. Ezt követte az osztályrendezés és a szegény tanulók segélykönyvtárában levő könyvek kiosztása. Szeptember hó 7-én azután megkezdődött a rendes tanitás, amely megszakítás nélkül folyt a tanév végéig.
4. Változások a tantestületek személyzetében. Kovács Kallisztus Szt. Ferenc-rendi áldozópap, róm. kath. hitoktató, a rendfőnökség által a helybeli felső kereskedelmi iskolához áthelyeztetvén, helyette iskoláink róm kath. növendékeinek hitoktatásával Dallos Bertalan páter bízatott meg.
Kovács Mária polg. leányiskolái rendes tanitónő, közel 4 évi ittmüködés után — saját kérelmére — az újvidéki áll. polg. leányiskolához helyeztetett át az 1912. évi ápr. hó 13-án kelt 47479 sz. miniszteri rendelettel; ugyanezen rendelet intézkedésével helyette Dr. Kissné Schwarczleitner Kornélia, ugyancsak nyelv- és történettudományi tárgyak tanítására képesített polg. isk. tanitónő, iskolánkhoz szolgálattételre beosztatott.
Wehry Hugó oki. polg. isk. tanár, a fiúiskola 1. osztályának párhuzamosítása következtében szükeségessé vált teendők ellátásával a 108478-1911. sz. min. rendelettel megbizatott.
Magasabb fizetési osztályba neveztettek ki: a) A fiúiskolánál Németh Mihály és Waligurszky Antal az 1912. évi febr- 8. kelt 12156. sz. min. rendelettel a Vili., Földes Miklós az 1912. évi febr. 9. kelt 12157 sz. min. rendelettel a IX. rangosztály 3. fokozatába. b) A leányiskolánál Földes Miklósné Valkovszky Olga az 1912. évi febr. 10. kelt 12158. sz. és Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet az 1912. évi febr. 9. kelt 12157. sz. min. rendelettel a IX. rang-osztály 3 fokozatába.
Itt kell még megemlékeznem az iskolaszolgaváltozásról is. Régi iskolaszolgánk — Vegei e Lajos — az 1911. évi ápr. hó 30-án kelt 38991. sz. min. rendelettel nyugdíjaztatván, 1911. évi junius» hó 1-én elhagyta állását s helyettesítésére Lendl János helybeli lakos fogadtatott fel, aki 1911. évi okt. hó 4-ig végezte az iskolaszolgai teendőket, amikor is, az 1911. évi 70096. sz. min. rendelettel a zalaegerszegi felsőkereskedelmi iskolától idehelyezett, Szabó István rendes iskolaszolga állását elfoglalta.
5. Egészségügyi viszonyok. Iskolaépületeink egészségi viszonyai a lefolyt tanév folyamán sem változtak, dacára annak, hogy azok hygienikus szempontból kifogásolható hiányaira ugy a tantestületek, mint a miniszteri iskolalátogató ur is felhívták a felettes hatóságok figyelmét. A mellékhelyiségek ma is ugy árasztják romlott levegőjüket a folyosókra, a nyitott folyosókon ma is ugy száguld végig a légvonat, örökös nyavalyával fenyegetve az ott tartózkodókat, mint régen. Szóval a jelen tanév folyamán nem történt semmi, még egy lépés sem, ami ezeken a célnak egyáltalában meg nem felelő iskolaépületeken csak valamit is javitott volna. Maradt minden a régi.
A növendékek egészségi viszonyai általában jóknak mondhatók. Ragályos gyermekbetegségek a városban ez iskolai év folyamán is csak itt-ott léptek fel, de növendékeink közül aránylag csak kevés kapta meg a bajt.
— 8 —
A tantestületek személyzetében már hosszabb tartamú betegségi esetek fordultak elö. Így Szigethy Lydia — egészségének helyreállítása céljából — a nagym. Miniszter Ur 1911. évi szept. 14. kelt 110338. sz. rendelete értelmében, 19,11. évi szept. hó 1-től 1912. évi febr. hó végéig szabadságoltatott. Óráinak ellátásáról ugyanezen miniszteri rendeletben gondoskodva lett, mert helyettesítésével Maximovits Júlia, ugyancsak mennyiség - természettudományi tantárgyakra képesített oki. polg. isk. tanítónő bízatott meg. Nevezett tanitónő azonban egészségét ezen idő alatt sem nyerte vissza, miért is ujabb, a tanév végéig terjedő szabadságot kért, ami az 1912. évi márc. 9. kelt 31389. sz. min. rendelettel részére engedélyezve is lett és ugyanakkor az előbbi helyettes folytatólagosan megbízatott. Időközben Szigethy Lydia — 1912. márc. 14. — meghalt.
A kir. Tanfelügyelő ur engedélyével hat heti szabadságot kapott még egy tanitónő. Ezeken kivül mindkét tantestület tagjai között rövidebb tartamú — néhány napra terjedő — kisebb megbetegedések is fordultak elő, de — az előbbiekkel együtt — ezek sem zavarták számbavehető módon a rendes tanitás menetét, mert a beteg kartárs óráin a többiek helyettesitettek.
6. A tanulók iskolamulasztásairól számszerű felvilágosítást nyújtanak a hátrább közölt statisztikai kimutatások, melyeknek a tanulók igazolt tanóramulasztásaira vonatkozó nagy számadatai, kivált a leányiskolái statisztikában mindenképp aggasztók, akár a szülők, vagy gondviselők lelkiismeretének, akár a növendékek testi elsatnyulásának rovására irjuk ezen nagy számok egy részét. Nem lehet csodálni, ha ily nagy számú tanóramulasztás mellett a közölt tanulmányi eredmény statisztikai adatai sem egészen megnyugtatók.
7. A vállá s-e rkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismerve, ennek érdekében minden kínálkozó alkalmat és iskolailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A róm. kath. és izr. vallású tanulók részére külön istentiszteletet tartottak a hitoktató lelkész urak vasár- és ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délután, amelyen az intézet mindkét nenjbeli növendékei résztvettek tanáraik és tanítónőik, illetve hitoktatójuk felügyelete alatt. A róm. kath. vallású tanulók azonkívül teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat is, u. m. karácsony és húsvét előtt a gyónást, áldozást és szokás szerint kivonultak a buzaszentelő, keresztjáró és urnapi körmenetekre tanáraik, tanítónőik és hitoktatójuk felügyelete alatt.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem általánosságban megnyugtató s az intézet rendtartási és fegyelmi szabályainak megfelelő volt, amennyiben komolyabb természetű és súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség vagy kihágás csak néhány esetben fordult elő. Ezekkel szemben az osztályfőnök, az igazgató, vagy az illetékes tantestület lelkiismeretesen megtette az erkölcsi javulásra s a baj elharapódzásának megelőzésére célzó intézkedéseket.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek értelmében tartandó iskolai ünnepeket ezen tanévben is megtartottuk, a napok jelentőségeinek megmagyarázásával buzditván növendékeinket a magyar király iránti hűségre és hazaszeretetre. Megünnepeltük nevezetesen O Felsége nevenapját okt. 4-én, a róm. kath. templomban tartott istentisztelettel és iskolai szünnap tartásával, úgyszintén dicső emlékű Erzsébet királynénk nevenapját nov. hó 19-én az O halha-
— 9 —
tatlan emlékének szenteltünk ünnepet, amikor is a róm. kath. templomban tartott hivatalos istentiszteleten a tanulók vegyeskara egyházi énekeket énekelt, Mautuano Mária énektanitónő pedig hegedűjátékával járult hozzá a szentmise fényének emeléséhez. Nagyobb külső disszel és ünnepélyes szinezettel óhajtottuk megünnepelni az 1848-iki nemzeti újjászületés emlékét máre. 15-én, de ezen szándékunkat megvalósítani a polg. leányiskolái tantestület egyik tagjának éppen máre. 14-én bekövetkezett elhunyta feletti gyászunk nem engedte. Az 1848-iki törvények királyi szentesítésének évfordulóján, ápr. 11-én, a máre. 15-ikére tervezett programmal tartottunk ünnepélyt, mely alkalommal Kohn Vilmos polg. fiúisk. IV. oszt. tanuló méltatta a nap jelentőségét s ezenkívül egyes fiú- és leánytanulók sikerült szavalatai, a fiú- és leányiskolái énekkar által énekelt Hymnus, magyar és alkalmi darabok hozták élénkebb hullámzásba növendékeink érz^Jmeit s gyújtották lángra szivükben a hazaszeretet szent tüzét. 0 Felsége megkoronáztatásának emlékét ¡un. 8-án istentisztelettel és iskolai szünettel ünnepeltük meg.
10. Hivatalos iskolalátogatások. Dr. Ruzsieska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő ur szept. hó 14-én a polg. fiúiskolái 1. osztály engedélyezett párhuzamosítása ügyében volt intézetünkben ; okt. 26-án a katonai altiszti tanfolyam működését vizsgálta felül; okt. 27-én mindkét iskolaépület hiányosságait tekintette meg és tárgyalt Nagykanizsa város polgármesterével a polg. iskolák megfelelő elhelyezésének előkészítése felől; febr. hó 8-án meglátogatta a polg. leányiskola minden osztályát. Békéi Ignácz miniszteri iskolalátogató ur nov. hó 8., 9. és 10-én megvizsgálta mindkét intézet munkálkodását és tapasztalatait, észrevételeit az elnöklete alatt tartott ülésen a tantestületek tagjaival közölvén, megelégedéssel távozott körünkből.
Itt kell még megemlékeznem a közoktatásügy iránt való meleg érdeklődés ama közvetlen megnyilatkozásáról is, melyet sipeki Bálás Béla dr. zalamegyei főispán ur részéről tapasztaltunk akkor, amikor nagykanizsai tartózkodása alatt — „dec. hó 5-én — a tantestületek nála tisztelegtek. Tisztelgésünket Őméltósága másnap látogatásával viszonozta.
11. Nyilvános és magánvizsgálatok, a tanév bezárása.
jun. 1-én délután 2 — 7. Kirándulás a városi erdőbe, melynek keretében megtartatott a fiúiskola tornavizsgálata és tornaversenye.
jun. 11-én d. e. 8 — 10. a fiú- és 10 — 12. a leányiskolái róm. kath. és izraelita tanulók hittani vizsgálata.
jun. 12 —17-ig a fiú- és leányiskolái összes osztályok osztályvizsgálata.
jun. 18 —20-ig a fiúiskolái és 20 —21-ig a leányiskolái magántanulók vizsgálata.
j u n. 25-én a róm. kath. templomban tartott hálaadó istentisztelet után, záróünnepély keretében, a rendelkezésre álló jutalmak kiosztattak és a tanév bezáratott.
jun. 26 —30-ig tanulmányi kirándulás volt a Magas Tátrába az arra jelentkezett tanulókkal.
— 10 — III.
Polgári iskoláink helyi felügyelő hatósága.
A m. kir. vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur 1908. évi április 24-én kelt 42058. számú rendeletével — hivatkozással az 1905. évi augusztus 20-án kelt 70000. számú miniszteri rendelettel kiadott »Utasítás« 128.,illetve 67. §§-ra — a helybeli állami elemi népiskolák gondnokságát polgári iskoláink anyagi ügyeinek ellátásával is megbízta. Ez a következő tagokból áll:
Állami polgári iskolák gondnoksága.
Elnök: Jegyző: Gondnok:
Dr. Bentzik Ferenc Waligurszky Antal Waligurszky Antal
Tagok:
a) kinevezettek:
Eperjessy Gábor Faics Lajos Dr. Hajdú Gyula Horváth György Hütter Lajos Kádár Lajos Kranitz józsef Dr. Szekeres józsef
b) választottak: Elek Lipót
Ifj. Fesselhofer józsef Halvax Frigyes Dr. Pillitz Samu Dr. Rothschild Jakab Szedlmayer László Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Weisz Tivadar
c) hivatalból:
Erdőssy Bálint Dr. Goda Lipót Börzsey Tivadar Mantuano Mária Dr. Neumann Ede Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Szabó István Szalay Dénes Szalay Sándor Vécsey Zsigmond Waligurszky Antal
— 11 —
IV.
Tantestületek.
a) Igazgató.
Waligurszky Antal, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; a tanári könyvtárak gondozója. Tanított számtant a 11 —IV. osztályban, összesen heti 8 órán. Működési éveinek száma: 27. Ezen intézetnél van alkalmazva 20, mint igazgató 3 év óta.
b) Fiúiskolái tantestület.
1. Földes Miklós, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; az l. a) oszt. főnöke, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a földrajzi és történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant az l. a), l. b) és IV., földrajzot az l. a), l. b) és lll., történelmet a lll. osztályban, összesen heti 21 órán. Működési éveinek száma 10. Ezen intézetnél van alkalmazva 3 év óta.
2. Jellinek Márk, mennyiség és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; tantestületi jegyző, a 111 oszt. főnöke, a természetrajzi, mértani és fizikai tanszerek gondozója. Tanitott n ém e t nyelvtant a 111. és IV., természetrajzot és egészségtant a 111., fizikát a IV., mér tant a II —IV. és szépirást az I. a), 1. b) és II. osztályban, összesen heti 20 órán. Működési éveinek száma 26. Ezen intézetnél van alkalmazva 13 év óta.
3. László József főgymn. tornatanár, a polgári fiúiskolánál tornatanitással megbizott óraadó. Tanitotta a tornát mind az 5 osztályban, összesen heti 5 órán. Ezen intézetnél működik 2 év óta.
4. Németh Mihály, a rajz-szakból polgári és ipariskolára képesitett rendes tanár; a IV. oszt. főnöke és a rajz-szertár gondozója. Tanitott mértani rajzot az 1. a), II., lll. és IV., szabadkézi rajzot mind az 5, szépirást a lll. osztályban, összesen heti 23 órán. Működési éveinek száma 23. Ezen intézetnél van alkalmazva 13 év óta.
5. Sauermann Mihály, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; a 11. oszt. főnöke, a szegény tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa, a földrajzi és történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant a 11., lll., földrajzot a 11., IV., történelmet a IV. és éneket mind az 5 osztályban, összesen heti 21 órán. Működési éveinek száma 31. Ezen intézetnél van alkalmazva 21 év óta.
6. Wehry Hugó, mennyiség és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett megbizott tanár; az 1. b) oszt. főnöke, a természetrajzi és mértani tanszerek gondozója. Tanitott számtant és inértant az 1. a), 1. b), természetrajzot az I. a), 1. b), 11. és mértani rajzot az I. b) osztályban. Működési éveinek száma 1. Ezen intézetnél van alkalmazva 1911. okt. 1. óta.
_ 12 —
c) Leányiskolái tantestület.
1. Farkas Vilma áll. el. isk. rendes tanitónő, a polg. leányiskolánál a tornatanitással megbizott óraadó. Tanitotta a testgya-kor latot mind az 5 osztályban, össlzesen heti 9 órán. Ezen iskolánál működik 15 év óta.
2. Földesné Valkovszky Olga, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő; tantestületi jegyző, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant és történelmet a 111. és lV., számtant az 1. a) és 1. b) osztályban, összesen heti 19 órán. Ezeken kivül tanitott még franciát a 11 —IV. osztályból önként jelentkező tanulóknak, mint rendkivüli tantárgyat. Működési éveinek száma 10. Ezen intézetnél van alkalmazva 3 év óta.
3. Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, a rajz-szakból polgári iskolára és tanitónőképzőre képesitett rendes tanitónő; a 11. oszt. főnöke és a rajzszertár gondozója. Tanitott földrajzot az I. a), m é r t a n t az 1. a), 1. b) és 11., természetrajzot a 11. és rajzolást mind az 5 osztályban, összesen heti
19 órán. Működési éveinek száma 10. Ezen intézetnél van alkalmazva 8 év óta.
4. Dr. Kissné Schwarczleitner Kornélia, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő; az I. b) oszt. főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanitott in a g ya r n y el vt a nt az 1. a), 1. b) és 11., földrajzot az 1. b), II. és 111. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma 12. Ezen intézetnél van alkalmazva 1912. máj. 1. óta.
5. Mantuano Mária, áll. el. isk. rendes tanitónő, a polg. leányiskolánál az énektanítással megbizott óraadó. Tanitotta az éneket mind az 5 osztályban, összesen heti 5 órán. Ezen intézetnél működik 2 év óta.
6. Maximovits Júlia, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett helyettes tanitónő; az 1. a) oszt. főnöke, a természetrajzi, fizikai és kémiai tanszerek gondozója. Tanitott számtant a 11., szám-mértant a lll —IV., természetrajzot az 1. a), 1. b), vegytant a lll. és természettant a IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma 5. Ezen intézetnél van alkalmazva 1 év óta.
7. Pranger Károlin, női kézimunkatanitásra képesitett se-gédtanitónő, a kézimunkához való tanszerek gondozója. Tanitotta a háztartás-neveléstant a IV., kézimunkát mind az 5 és szépirást az 1. a), 1. b) osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma 30. Ezen intézetnél van alkalmazva
20 év óta.
8.Svastitsné Svastits Janka, nyelv-és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő ; a IV. oszt. főnöke, a szegény tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa. Tanitott német nyelvet mind az 5, egészségtant a IV. és szépirást a 11. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési\' éveinek száma 20. Ezen intézetnél van alkalmazva 20 év óta.
— is-
ii) Hitoktatók.
1. Dallos Bertalan, Szt. Ferenc-rendi áldozópap, róm. kath. hitoktató. Mindkét intézetnél 1 év óta van alkalmazva.
2. Hütter Lajos, helybeli ág. hitv. ev. lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
3. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
4. Kertész józsef, oki. polg. isk. tanár, izr. hitoktató a fiúiskolában.
5. Dr. Neumann Ede, főrabbi és hitoktató a leányiskolában.
Iskolaszolga 1911. jun. hó 1-től okt. hó 4-ig Len dl János helyettes, attól kezdve Szabó István rendes iskolaszolga.
— 14 —
V.
Az elvégzett tananyag.
1. a) és I. b) fiúosztály.
1. Hit- és erkölcstan. Hetenként Izórán, a) Róm. kath. Az ó- és újszövetségi bibliai történetek, b) A g. ev. (heti 2 órán). Dr. Luther Márton Kis kátéja Bognár E. magyarázatával. A káté 1. és 11. része. Az Isten tiz parancsolata és a hit három főágazata.
c) Református. Jézus élete s tudománya. Jézus tanításai az Isten országáról az evangeliumi példázatokban s hasonlatokban.
d) Izraelita. A zsidók története az izraeliták származásától a birodalom kettészakadásáig. Héber olvasási gyakorlatok: egyes imáknak és bibliai szemelvényeknek magyarra forditása.
2. Magyar nyelv. Hetenként 5 órán. Értelmes és kellően hangsúlyozott olvasás; az olvasottak tartalmának szabad elbeszélése; könyv nélkül megtanult versek elszavalása. A nyelvtannak mondattani alapon való tárgyalása; egyszerű, összevont és összetett mondatok. A mondat- és beszédrészek. A szóképzés. Kéthetenkint egy iskolai Írásbeli dolgozat.
3. Földrajz. Hetenként 2 órán. Magyarország általános és részletes ismertetése. Az osztrák császárság általános rajza.
4. Számtan. Hetenként 3 órán. A szám keletkezése. Számlálás és mérés. Tizes számrendszer s annak kibővitése. A számok olvasása és irása. A szám alaki és helyi értéke. Egész és tizedesszámok szorzása és osztása 10, 100 és 1000-rel. Római számjegyek. A négy alapmüvelet egész számokkal és tizedes törtekkel. Hazai mértékek és pénzek. Alapműveletek többnevü számokkal. Időszámitás. A számok oszthatósága. Legnagyobb közös osztó és legkisebb közöz többszörös. Közönséges tört mint hányados. Közönséges törtekkel való müveletek. Közönséges törtek átalakítása tizedes törtekké és viszont.
5. Mértan. Hetenként 2 órán. A vonalak csoportosítása alakjuk szerint. Az egyenes vonal iránya. Az egyenes meghatározása és megnevezése. Két egyenes helyzete egymáshoz viszonyítva. Két egyenes nagyságának összehasonlitása. Az egyenes mérése. Alapmüveletek egyenesekkel. A görbe vonalak s azok mérése. Alapmüveletek ívekkel. Az egyenes és körvonal felosztása egyenlő részekre. A szög keletkezése és megnevezése. A szög nagysága. A szögek osztályozása nagyságuk szerint. A szögmértékek és szögek mérése. Alapmüveletek szögekkel. Merőleges és ferde egyenesek. Szögpárok. Párhuzamos szárú szögek. Szimmetria. Az idomokról általában. A háromszög. A négy és sokszögek. A kör meghatározása benne fekvő pontok segítségével. A kör és az egyenes. Középponti és kerü" leti szögek. Két kör helyzete. Az elipszis. Égybevágó, hasonló, egyenlő területü idomok. Az egyenes vonalú síkidomok és a kör kerítése. Az idomok területe.
6. Természetrajz. Hetenként 3 órán. Oszszel: a növényekről általában, almafa, körtefa, barackfa, őszi kikerics, szilvafa, diófa, szőlő, len, kender. Télen: a só- és kőféle ásványok, drágakövek,
— 15 —
éghető ásványok, a fémek és fontosabb érceik, ötvények, levegő. Tavaszszal: hóvirág, kankalin, gólyahír, boglárka, ibolya, gyermekláncfű, holtcsalán, gyöngyvirág, orgonafa, földi-eper, rózsa, akácfa.
7. Mértani rajz. Hetenként 2 órán. A rajzeszközök ismertetése és kezelési módja. A pont és jelölése. Két pont közötti egyenesben fekvő harmadik pont szerkesztése. A vonal keletkezése, jelölése és felosztása, alakja, neme és iránya szerint. Az egyenes vonal hosszabbítása vonalzó és körző segélyével. Két egyenes metszésének meghatározása. A merőlegesek s párhuzamosok szerkesztése. A vonalak összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Az egyenesek páros, páratlan és arányos osztása. Szögek keletkezése, felosztása és mérése. A szögmérő ismertetése és szerkesztése- Különböző fokú szögek szerkesztése és osztása. A háromszögek, négyszögek ismertetése, felosztása és adott alkató részekből való szerkesztése. A háromszögekre vonatkozó egyéb szerkesztések. A sokszögek ismertetése. A szabályos sokszögek szerkesztése körbe. A csillag-idomok ismertetése és szerkesztése. Az idomok tulajdonságai. Az idomokra vonatkozó egyéb szerkesztések. A mértékek s mérővesszők ismertetése és szerkesztése. Az idomok átalakitása és osztása.
8. Szabadkézi rajz. Hetenként 3 órán. Különböző hajlású, arányos,egyenes és görbe vonalak rajzolása a szimmetria-tengely alkalmazásával. Az egyszerű, majd nehezebb levéltípusok. rajzolása s egy szinnel átfestése. A legelemibb ecsetgyakorlatok kontúr nélkül, több szin alkalmazásával, tekintettel az ecsetmozgások gyakorlására. Növényi levelek, virágok előrajzolás és természet utáni rajzolása s szinezése, tekintettel a szines folthatásokra. Egyszerűbb mértani testformák kontúrozása természet után.
9. Szépírás. Hetenként 1 órán. Magyar és német irás ütem szerint.
10. Testgyakorlat. Hetenként 1 órán. a) Rendgyakorlatok: Arc- és oldalsor-képzés. Igazodás, fedezés, fordulatok. Sor-bontás arc-és oldalsorból 2 — 3 — 4 sorba. Távolságvétel és zárkózás, járás helyben és helyből, lépésváltás, oldalsor-kanyarodások, fejlődések és köralakitás. Párok és kettőspárok (rendek és kettősrendek) alakitása. b) Szabadgyakorlatok: Állások: alap-, lépő-, kereszt-, terpesztett- és guggoló állás. Tag-szabadgyakorlatok: karlökések, karlenditések, karkörzések és ütések minden irányban. Törzshajlitások és fordítások. Légzési gyakorlatok alkalmas szabadgyakorlatokkal kapcsolatban. Sarok-, térd- és lábemelések, láblendítések és fordítások. Szökdelések páros és féllábon, oldal és haránt terpesztettállásban, összekötve kargyakorlatokkal, fekvő támaszok arccal a föld felé. Társas szabadgyakorlatok párosan és hármasával. Hátsó karfüzés, összekötve törzshajlitással előre, leüléssel és felállással. Birkózási előgyakorlatok. Tolás, húzás egy és páros kézzel vagy karral. Tolás fabotokkal. Kötélhúzás, c) Szertornázás. Magas-, távolugrás helyből és rohammal. Mászás rúdon. Korlát, nyújtó, támfa, gyürühinta, vízszintes és rézsútos létra legelemibb gyakorlatai. Futás, d) játék. Füles és rugólabdajáték megismerése és gyakorlása.
11. Ének. Hetenként 1 órán. A helyes éneklés szabályai. A hangsor lépcsőinek fokozatos megismertetése a nyolcadig (octava) a megfelelő gyakorlatokkal összekötve. Hangtalálási gyakorlatok 2/4, 3/4, 4/4-es ütenyben, ütenyzési gyakorlatok. A hang- és szünetjegyek értéke. Egyszólamú kardalok.
16 —
II. fiúosztály.
1. Hi t- és erkölcstan. Hetenként 1 órán. a) Róm. kath. A hitről. A parancsolatokról. A kegyelem-eszközökről, b) A g. e v. (heti 2 órán). Dr. Luther M. Kis kátéja Bognár E. magyarázatával. A káté 111., IV. és V. része. Az Uri imádság. A szt. keresztség és az Uri szt. vacsora, c) Református. Tanulók hiányában nem tanittatott. d) Izraelita. A zsidók története a birodalom kettészakadásától a babiloni fogságig. Schlesinger S. tankönyve szerint. Héber olvasási gyakorlatok: egyes imáknak és bibliai szemelvényeknek magyarra fordítása.
2. Magyar nyelv. Hetenként 5 órán. Magyar népmesék, nép-és történeti mondák köréből vett elbeszélő prózai és költői olvasmányok tárgyalása, azoknak emlékezet után való elmondása, különös figyelem fordíttatván az értelmes és hangsúlyos olvasásra; könyv nélkül tanult költemények szavalása. Az 1. osztály nyelvtani anyagának ismétlése után a határozók tana tüzetesen. Főnevek, melléknevek, igék képzése. Az összetett mondatok. A mellé- és alárendelt mondatok. Az alárendelt mondatok beolvasztása a főmondatba. A körmondatok. A szórend. Rokonértelmü szók. Az Írásjelek használata. Mondatok elemzése. Iskolai és házi Írásbeli dolgozatok készitése.
3. Földrajz. Hetenként 2 órán. Európa és Ázsia leirása: hegy-, víz- és néprajzi viszonyai. Az egyes államok részletesen. Térképrajzolás.
4. Számtan. Hetenként 3 órán. Számvetési előnyök és rővi-ditések. Rövidített összeadás, kivonás, szorzás és osztás. Arányosság. Kettős tétel egységre hozatallal. Százalékszámítás. Ezrelékszámitás. A százalék és ezrelékszámitás gyakorlati alkalmazása a súly- és árlevonásoknál, a közvetítési-, alkusz-, bizomány- és jutalomdijak kiszámításánál, valamint különféle biztositásoknál. Arányok és aránylatok. Aránylatok alkalmazása a kettős tételi feladatok megfejtésénél és a százalékszámításnál.
5. Mértan. Hetenként 2 órán. A testekről általában. A testeknek, lapoknak, vonalaknak és pontoknak összefüggése. Síkok és görbe lapok. Szögletes és gömbölyű testek. Az egyenes és sik helyzetei a térben. Az egyenesek és sikok helyzetei egymásra nézve. Az egyeneseknek sikokhoz való helyzetei. A szöglet. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése, metszetei és hálója. Ezen testek felületének és térfogatának kiszámitása. Szabályos soklapok. A testek egybevágósága, hasonlósága és szimmetriája. Testminták készitése.
6. Természetrajz. Hetenként 3 órán. Az emberi test alkotásának ismertetése. A gerinces, puhatestű és Ízeltlábú állatok, férgek, tüskebőrüek, tömlős állatok és véglények ismertetése.
7. Mértani rajz. Hetenként 3 órán. A görbe vonalak keletkezése és felosztása. A sikgörbe vonalak nevezetesebb pontjai. A kör. A kör vonalai s részei. A körök kölcsönös viszonyai középpontjaikat véve. A körérintők szerkesztésére több eset. Az érintő körök szerkesztésére több eset. Különböző ivek szerkesztése. Akerülék (ellypsis), a hajtalék (parabola) és mentelék (hyperbola) ismertetése s szerkesztésére több eset. A kerülék, a hajtalék és mentelék érintőinek szerkesztése. A kerekények (cykloidák), a körfejtelék (evolventa), a csigavonalak (spiralek), a szivalaku (cardioidák), a kagylóalaku (chonhoidák), a tojás-, a hullám-, a kigyó- és a csavarvonalak ismer-
tetése és szerkesztése. — Ábrázoló mértanból: Az ábrázoló mértan fogalma, felosztása és alkalmazása. A vetités és nemei. A pont és vonal ábrázolása egy és kettő képsikon. A négy tér s ezekben való ábrázolás. A harmadik képsik alkalmazása. A vonal átdöfési pontja és hajlási szögének ismertetése és ábrázolása. A vonalak valódi nagyságának meghatározása. A pont és vonal, két vonal kölcsönös helyzeteiről. A három-, négy-, sokszög, a kör és kerülék ábrázolása egy, kettő és három képsikon. A testek ábrázolása.
8- Szabadkézi rajz. Hetenként 2 órán. Egyszerű s majd összetettebb levél-, virág-, gyümölcsformák kontúrozása és szinezése. Stylizált levél- és sikdiszitmények rajzolása és szinezése előrajzolás után. Különböző formákban változatos szinek felrakása kontúr nélkül. Egyszerű s összetettebb magyar motivumok rajzolása s szinezése előrajzolás után, majd ecsetgyakorlatul kontúr nélkül. Mértani alakzatok rajzolása s árnyékolása, különösen tekintettel a távlattani alakulásokra és némileg a plasztikára.
9. Szépirás. Hetenként 1 órán. Magyar és német ütemes és ütem nélküli folyóirás.
10. Testgyakorlat. Hetenként 1 órán. Az 1. osztálybeli tananyagon kivül a hármas sorok alakítása arc- és oldalsorból, nehezebb szabad- és szergyakorlatok.
11 Ének. Hetenként 1 órán. A hangsor az alsó hetediktől a felső ötödikig (h — g): gyakorlatok ezen hangkörben. A C-hangsor gyakorlása és hangtalálási gyakorlatok. A pont értéke a hangjegy után. Ligatura, synkopa. Egy- és kétszólamú kardalok.
III. fiúosztály.
1. Hit- és erkölcstan. Hetenként 1 órán. a) Róm. kath. A szent helyek. Az egyházi szerek. A szent mise-áldozat. A szentségek. A szentel ményekv Az egyházi ájtatosságok. Az Ur ünnepei. A szentek ünnepei, b) Ág. ev. (heti 2 órán). A keresztény egyház története az egyházjavitásig. Az egyházjavitás Németországban és Svájcban, c) Református. Tanulók hiányában nem taníttatott, d) 1 z r a e 1 i t a. A zsidók története a babiloni fogságtól jeruzsálem pusztulásáig. Héber olvasási gyakorlatok: egyes imáknak és bibliai szemelvényeknek magyarra forditása.
2. Magyar nyelv. Hetenként 4 órán. Prózai és költői olvasmányok fejtegetése s azok tartalmának szabadon való előadása. Könyv nélkül tanult költői darabok elszavalása. A hangok s ezek változásai. A helyesírás főbb szabályai. A szók fajai. A szóképzés és ragozás. Szóösszetétel. A névszók nemei és azok ragozása. Az igék nemei és képzése. Az ige módjai és idői. Az igék ragozása. A névelő, névutó, kötőszó és indulatszó. A rokonalakués rokonértelmü szavak. A mondatokról általában. A mondatrészek; A hangsúly. A szórend. Az összevont mondatok. A mellé- és alárendelt szerkezetű összetett mondatok. A többszörösen összetett mondatok. A hangsúlyos verselés ismertetése. Hetenként egy Írásbeli dolgozat.
3. Német nyelv. Hetenként 3 órán. a) Nyelvtan. Irva-olvasásj a névelő, a főnév és ejtegetése, a névmás és ejtegetése, a melléknév és fokozása, a melléknévi jelző ejtegetése, az időbeli segédigék ragozása a jelen, elbeszélő, mult és jövő időben, az ige rago-
18 —
zása a jelen, inult és jövő időben, a számnév, b) Olvasmányok. Die Sehule. Was wir tun. DieFamilie. Die Verwandten. Was die Eltern tun. Was die Mensehen arbeiten. Die Hausthiere. Der himmlische Vater. Die Zeit. Was die Kinder werden. Das Brot. Gott sieht alles. Zn Mittag. Der Garten. Die jahreszeiten.Die Kleider.
4. Földrajz. Hetenként 2 órán. Afrika, Amerika és Ausztrália általános és részletes leirása.
5. Történelem. Hetenként 2 órán. Hazánk történelme a magyarok bejövetele előtt. A magyarok őstőrténelme; a honfoglalás és a fejedelmek kora. Az Arpád-házból, a vegyes-házakból származott magyar királyok, a Habsburg és Habsburg-Lothringen dinasztia uralkodóinak kormányzása kapcsolatban kiváló magyar államférfiak életrajzával.
6..Számtan. Hetenként 2 órán. Összetett arányok és aránylatok. Összetett hármasszabály egységre hozatal és aránylatok alapján. Egyszerű kamatszámítás. Határidő számolás. Középkamatláb. Egyszerű és összetett arányos osztás. Elegyitésszabály. Láncszabály.
7. Mértan. Hetenként 2 órán. A pont és a vonal jelölése. Távolság meghosszabbítása. Merőleges és párhuzamos egyenesek szerkesztése. Szögek szerkesztése és osztása. Összeillő három-, négy és sokszögek szerkesztése. Egyenes vonalak páros és páratlan egyenlő részekre való osztása. Egyenesoldalu szimmetrikus idomok. Arányos és aránylatot képező távolságok. Egyenesoldalu hasonló sikidomok szerkesztése adott arányok szerint. Egyenesoldalu sikidomok átalakitása és részekre osztása. A kör egyeneseinek és részeinek szerkesztése. A kör érintője és szerkesztése. Kerületi és középponti szögek. Szabályos sokszögek a körben. Ellipszis. A pont és távolság kitűzése a mezőn. Merőlegesek, párhuzamosak és szögek kitűzése mérőlánc, keresztirányzó és szögtükörsegélyével. Távolságok mérése akadályokkal. Magasságmérés.
8. Természetrajz. Hetenkint 2 órán. Oszszel: A virágtalan növények. Télen: Az ásványok természettani és vegytani tulajdonságai. A kőzetekről átalában. Kristályos és törmelék-kőzetek. A kőzetek szerkezete és képződése. Neptunismus és vulkanismus. Geologia. Tavasz-szal: Gyökér, szár, levél, virág, virágzat, termés. Sejtek és szövetek. A növények táplálkozása és szaporodása.
9. Mértani rajz. Hetenként 2 órán. A testek: gula, hasáb, kup, henger, gömb és testcsoportozat ábrázolása. A sikok ábrázolása. A sikban fekvő pont és vonal. A sikban fekvő nevezetesebb vonalak. A sikban fekvő alakzatok. A sikok metszéseiről. A testeknek sikkal való metszése, a metszési idom képeinek s valódi nagyságának, a testek hálózatának a metszési körvonallal való szerkesztése. A „csavarvonalak, a csavartestek és a forgási testek ábrázolása. — Árnyék-tanból : Az árnyéktan fogalma, felosztása. A fényforrásokról. A pont, vonal, három-, négy-, sokszög és kör árnyékának szerkesztése.
10. Szabadkézi rajz. Hetenként 2 órán. Stylszerü levél- és sikdiszitmények rajzolása s szinezése előrajzolás és nagy lapminták után. Különböző egyszerű, majd összetettebb levél- s virágtypusok szinezése kontúr nélkül, ecsetkezelés gyakorlásául. Két-három szin alkalmazása tekintettel a szinek árnyalatára s hogy miként lehet több szint létrehozni s a szineket megismerni. Levélzetek, lepkék, kagylók, rovarok s más egyéb egyszerűbb természetes alakzatok s használati tárgyak rajzolása, egyszerű szines foltok felrakásával; előrajzolás lapminták és természet után. Egyszerűbb használati tárgyak rajzolása s plasztikus kidolgozása irónnal.
— 19 —
11. Szép ir ás. Hetenként 1 órán. Rondirás, a kis és a nagy rondbetük irása, a rondirás gyakorlása. Fraktur, gót és diszbetíik irása és gyakorlása.
12- Testgyakorlat. Hetenként 1 órán. a) Rendgyakorlatok: Az előző osztályokban felsoroltakon kivül a menetelés szabatos gyakorlása, különös tekintettel a biztos kilépésre és gyors megállásra. A párok és kettős párok gyors és biztos alakitása. Árc-sor-kanyarodások és fejlődések. Ellenvonulások, b) Szabadgyakorlatok: Állások. Támadó, védő és lebegő állás, térdelés. Szabadgyakorlatokból a járások helyben, határozott számú lépésekkel és a nélkül, összekötve kéz-, láb- és törzsgyakorlatokkal. Támadó és védő állások minden irányban, összekötve kar- és testgyakorlatokkal. Törzsforditások és hajlások. Egyszerű négyütemes gyakorlatok súlyzó- és fabotokkal. Szökdelések. Fekvőtámaszok, háttal és oldallal is a föld felé. Társas szabadgyakorlatok hármasával, fabotokkal is. Feltérdelés, felállás és felugrás a botra, midőn a bot mély tartásban van. Társas gyakorlatok hármasával arc- és oldalsorban és körben. Birkózási gyakorlatok. Tolás és húzás fabotokkal, szemközt és háttal. Birkózás. Birkózás meghatározott fogással puha talajon. Kötélhúzás helyből és nekiszaladással. c) Szertornázás. Magas és távolugrás. Rúdmászás. Korlát, nyújtó, támfa, gyürühinta, vízszintes és rézsútos létra egyszerű gyakorlatai. Kitartó futás, d) játék. Füles és rugólabdajáték versenyekkel.
13. Enek. Hetenként 1 órán. A hangsor, hangközök, a hangsoralkotás módja: alakító jegyek. Kemény C-, lágy A-hangsor. Hang-találási és énekgyakorlatok. Ismétlő-jelek. Egy-, két- és háromszólamu kardalok.
14. Egészségtan. Hetenként 1 órán. A levegő. Lakás. Ruházat. Tisztaság. Táplálék. Munka. Az érzékszervek. Foglalkozási módok. Betegségben való miheztartás. Balesetekben való rögtöni segélynyújtás. Mérgezések, járványos betegségek. Közegészségügyi szabályok.
IV. fiúosztály.
1. Hit- és erkölcstan. Hetenként 1 órán. a) Róm. kath. Egyháztörténelem. Az egyház megalapításától Nagy Károlyig. Nagy Károlytól a hitújításig. A hitújítástól napjainkig, b) A g. e v. (heti 2 órán). A keresztény egyház rövid története. Az egyházjavitás Magyarországban, c) Református. Tanulók hiányában nem taníttatott. d) Izraelita. A zsidók története a jamninai főiskola alapításától a talmud befejezéséig. Héber olvasási gyakorlatok stb., mint az alsóbb osztályokban.
2. Magyar nyelv. Hetenként 3 órán. a) Olvasmányok: Arany János Toldi-ja. b) Szépirálytan: Az Írásmód fajai; az egyszerű Írásmód és kellékei. A szépirásmód kellékei; a kellemes, fenséges, komikus, plasztikus, festői és zenei irály. A szerkezettanból: A tárgy-választás, az anyaggyűjtés, az anyag elrendezése, a kidolgozás. A hangsúlyos és időmértékes verselés; a rím. A prózai Írásművek: leírás, elbeszélés, értekezés, szónoki beszéd, c) Közönséges irálytan: A levélírásról általában; a levél belső és külső kellékei. A levélke, a köszöntő, üdvözlő, vigasztaló, kérő, emlékeztető, felszólító, mentegető, tudósító és köszönő levelek. Okiratok: utalvány, vevény, elismervény, nyugtatvány,
2*
— 20 —
számla, téritvény, kezeslevél, engedményezés, adománylevél, meghatalmazás, bizonyítvány, kérvény, d) Írásbeli gyakorlatok: Levelek, okiratok, leirások, értekezések.
3. Német nyelv. Hetenként 3 órán. a) Nyelvtan: A főnév, melléknév, számnév és névmás ejtegetése, az ige ragozása a jelentő, kötő és felszólitó módban, az ige szenvedő alakja, rendhagyó, visszaható és személytelen igék, viszonyszók, a módbeli segédigék, határozó szók, a szórend, egyszerű, összevont és összetett mondat, b) Olvasmányok: Das Buch. Der mensehliche Körper. Die Handarbeiten. Unsere Spiele. Das Haus. Unsere Wohnung. Das sittsame Kind. Mein Garten. Das gefrassige Fischlein. lm Hűhner-hofe. Der Ausflug. Gott hilft. lm Freien. Das Gewitter. Beim Gross-vater. Die zwei Fuhrleute. Aus dem Leben eines Sehülers.
4. Földrajz: Hetenként 2 órán. Az öt világrész földrajzának összefoglaló ismétlése. A fizikai és csillagászati földrajz elemei.
5. Történelem. Hetenként 2 órán. A történelem tárgya. Őstörténeti hagyomány. A világtörténelem fölosztása. A keleti népek története. A görögök származása, vallása, hőskora. Lykurgus és Solon. Pisistratos és fiai. A görög-perzsa háborúk. Perikies kora. A peloponnesosi háború. Nagy Sándor. India. A görögök műveltsége. Róma eredete és a királyok uralkodása. A patríciusok és plebejusok küzdelmei. Róma harca Itáliáért. A pun háborúk. A Gracchus testvérek forradalma. Maríus és Sulla. Pompejus. Caesar és az első triumvirátus. Caesar egyeduralma. A második triumvirátus. Róma, mint császárság. A birodalom hanyatlása és bukása. A germán népek. A népvándorlás. A keresztény vallás elterjesztése a germán népek között. Justusian. Mohamed és az arabok. A frank birodalom ; Nagy Károly. Németország mint vezérhatalom. A keresztes hadjáratok kora. A császárság és pápaság bukása. A 100 éves háború. Spanyolország, Svájc és Törökország megalakulása. Magyarország, mint keleti nagyhatalom. A középkor művelődési viszonyai.
6. Számtan. Hetenként 3 órán. Arany- és ezüstneinüek, azök mérése és értékszámítása. A pénz és, pénzláb. Vertpénzek körüli számitások. A váltó. Váltóleszámítolás. Állam- és értékpapírok. Az ellentett szám; a hat első algebrai alapmüvelet. Elsőfokú egy-ismeretlenü egyenletek megfejtése.
7. Mértan. Hetenként 1 órán. Földterületek felmérése. Földterületek felvétele mérőasztallal. A testek köbtartalmának kí-számitása, alkalmazva ezt a töltések, földkiásások és épületek falai köbtartalmának kiszámítására.
8. Természettan. Hetenként 3 órán. Az erők egyensúlya, a testek súlya, halmazállapot, a cseppfolyós testek mechanikája, a légnemű testek mechanikája, a melegről, az időjárás, dörzsölési villamosság, delejesség, villamos áram s főbb hatásai, villamos índuktió, különböző mozgások, erők összetevése és szétbontása, az inga, forgás és keringés, munka, energia, emeltyű, csiga, lejtő, ék, csavar, gőzgép, a hang és fény nevezetesebb tüneményei és törvényei.
9. M é r t a n i rajz. Hetenként 2 órán. Az árnyéktan fogalma, a fényforrás s a világításról általában. A pont, az egyenes és görbe vonal árnyéka. A párhuzamos és metsző egyenesek árnyéka. A három-, négy-, sokszög, kör és kerülék árnyéka. A síkidomok árnyéka. Egyes alakzatoknak síkra és képsikra vetett árnyéka. A testeknek és test-
21 —
csoportozatoknak saját, egymásra és képsikra vetett árnyéka. Az egymáson nyugvó testek és fülkék árnyéka. Távlattanból : A távlattan fogalma és alapismerete. A távlattani sikok. Az eltűnő vagy iránypontról. A pont, vonal, három-, négy- sokszög és kör távlati képének szerkesztése. Az idomok, a testek és oszlopok távlati képeinek szerkesztése. Epitészettanból : A görög és római épitő művészetről általában. Az oszloprendek ismerete és szerkesztése. Az oszloprendek jellemzése s alkalmazása.
10. Szabadkézi rajz. Hetenként 3 órán. Diszitmények rajzolása s árnyékolása irón, kréta és tussal, lapminták után. Fej-rajzoknak hálózatokban való rajzolása, előrajzolás és magyarázat után. Használati tárgyak természet utáni rajzolása. Gypsz utáni rajzolás. Növényi részek: levelek, virágok, gyümölcsök és füzérek; lepkék, csigák, kagylók, rovarok, madarak és állatok rajzolása, plasztikus domboritása és színezése természet után. Tájrészletek felvétele irón és akvarell kidolgozásban, a szabad természetben.
11. Testgyakorlat. Hetenként 1 óra, mint a 111. osztályban.
12. E n e k. Hetenként 1 órán. A módositó jelek megfelelő gyakorlatokkal összekötve. Előadási jelek (p, f, pp, ff, inf, erese., decresc.) Enekgyakorlatok. A hangnemek ismertetése; a kemény G- és lágy E-hangsor tüzetesebb begyakorlása. A hangsoralkotás módja. Kardalok négy szólamban.
I. a) és I. b) leányosztály.
1. Vállá s t a n. Hetenként 2 órán. a), R ó m. k a t h. Az ó- és újszövetségi bibliai történetek, b) Ág. e v. Dr. Luther M. Kis kátéja Bognár E. magyarázatával. A káté 1. és II. része. Az Isten tízparancsolata és a hit három főágazata. c) Református. A patriarchiai kor, a birák, királyok korszaka, a fogságba hurcoltatás. A tízparancsolat és a próféták ismertetése, d) Izraelita. Bibliai történetek a világ teremtésétől Mózes haláláig. A tiz ige méltatása és az ünnepek ismertetése. Imagyakorlatok.
2. Magyar nyelv. Hetenként 4 órán. Olvasmányok tárgyalása az értelmes olvasás és a szabad előadás gyakorlása céljából. Nyelvtanból a beszédrészek, a tő- és bővitett mondat, azoknak részei. A helyesirás állandó gyakorlása. Kéthetenként Írásbeli dolgozatok, főleg a fogalmazás gyakorlására. Költemények.
3. Német nyelv. Hetenként 3 órán. A kis- és nagybetűk ismertetése. Másoltatás. Az olvasás gyakorlása. A legszükségesebb helyesírási szabályok. A főnév neme. A határozott és határozatlan névelők, a többes számú névelő. Az esetek. A főnév ragozása az egyes- és többes számban. Az »ist« és »sind« kapcsoló ige szerepe a német nyelvben. A viszonyszók. Forditás ; szótanulás. Beszédgyakorlatok ; versek. írásbeli dolgozatok.
4. Földrajz. Hetenként 2. órán. A csillagászati és fizikai földrajz alapfogalmai. Térképolvasás és térképrajzolás. A magyar királyság részletes ismertetése. Alkotmánytahi alapfogalmak, különös tekintettel Ausztriára és a társországokra.
5. Számtan. Hetenként 3 órán. A négy alapmüvelet egész és tizedestört számokkal. Hosszúság-, suly-, iir-, terület- és darab-mértékek. Időszámítás. Pénzrendszer.
— 22 —
6. M é r t a n. Hetenként 1 órán. A rajzeszközök ismertetése. A test, lap fogalmának ismertetése. A vonalakról és szögekről. Az egyenes és görbe vonalú idomokról. Az idomok összeillősége, hasonlósága és szimmetriája. Területmérés. A négyzet- és téglalap területe.
7. Természetrajz. Hetenként 2 órán. Növénytan: Egyes virágos növények leirása. Állattan: A gerinces állatok vázának szemléltetése. Az emlősök osztályából: a ragadozók, rágcsálók, rovarevők, páros ujjuak, páratlan ujjuak, uszólábuak, ormányosok, majmok és a denevérek. — A madarak osztályából: A tyúk és rokonai, a galambok, úszók, gázlók, éneklők, ragadozók, kuszók és futók. — A hüllők osztályából: a gyikok, kigyók és a teknősbékák. — Kétéltűek. Halak.
8. Ének. Hetenként 1 órán. A helyes éneklés szabályai. A hangsor fokozatos felépitése az oktávig; ezen hangkörben hang-találási és énekgyakorlatok. A hang- és szünetjegyek értéke, nevezetesen : az egész, fél, negyed és nyolcad hang- és szünetjegyek. 2/4-, ;3/4-, 4/4-es ütenyben, ütenyezési gyakorlatok. Ligatura, legató, nyugpont és ismétlőjel alkalmazása. Egyszólamú kardalok.
9. S z é p i r á s. Hetenként 1 órán. Helyes test- és tolltartás. Hajszál- és árnyékolt vonalak. Magyar és német kis- és nagybetűk, szavak és mondatok irása ütenyezés után.
10. Rajz. Hetenként 2 órán. A legegyszerűbb sikformák rajzolása, alakitása, tervezése a mértannal kapcsolatosan. Először irónnal, később tussal, szines irónnal, krétával, végül vizfestékkel. Egyszerű tárgyak, levelek, virágok rajzolása természet után.
11. N ő i kézimunka. Hetenként 2 órán. Kötött és horgolt csipke- és betétminták, horgolt gyermekfőkötő, harisnyafejelés. Kereszt-, lapos- és diszöltéses teritőcskék himzése.
12. T e s t g y a k o r 1 a t. Hetenként 2 órán. a) Rendgyakorlatok: Sorképzés oldal- és arcsorba; sornyitás kettős- és négyes sorba, fejlődés; fordulatok helyben; kanyarodás; ellenvonulás ; csigavonulás; lyoni felvonulás. Szabadgyakorlatok a svédtorna szerint, b) Szergyakorlatok: Magas- és távolugrás irammal. Gyakorlatok a gyűrűhintán; egyszerű mászás. Gyakorlatok a vízszintes lábtón és ugrókötéllel, e) játékok: Aki ül, az áll. Hol a garas ? Hogy tetszik a szomszédod ? Jakab, hol vagy ? Macska és egér. Gyürü-játék. Turul labda-játék.
II. leányosztály.
1. Vallástan. Hetenként 2 órán. a) Róm. kath. A hitről. A parancsolatokról. A kegyelem-eszközökről, b) A g. e v. Dr. Luther M. Kis kátéja Bognár E. magyarázatával. A káté 111., IV. és V. része. Az Uri imádság. A szt. keresztség és az Llri szt. vacsora, c) Református. Mint az 1. osztályban, d) Izraelita. Bibliai történetek a honfoglalástól a templom pusztulásáig. A liturgia és szertartások ismertetése. Imagyakorlatok és imaforditások.
2. Magyar nyelv. Hetenként 4 órán. Olvasmányok tárgyalása a szép olvasás és a szabad előadás gyakorlása céljából. Nyelvtanból
a mondatrészek, a mondatok szerkezete, az összetett mondatok min-
den faja,mondattani elemzés, a helyesirás állandó gyakorlása. Kéthetenként Írásbeli dolgozatok a fogalmazás gyakorlására, előkészítés alapján.
— 23 —
3. Német nyelv. Hetenként 4 órán. Az értelmes olvasás gyakorlása. Másoltatás és tollbamondás, A tő, sor és határozatlan számnevek; a főnévi igenév; a »man« szócska használata; igeragozás a jelenben; a parancsoló mód; a tagadás; a névmások és ragozásuk; a melléknév fokozása és ragozása; az ige főalakjai; az igeidők képzése; a segédigék és ragozásuk; az erős és gyenge igék ragozása; a személytelen igék. Beszédgyakorlatok; versek. Írásbeli dolgozatok.
4. Földrajz. Hetenként 2 órán. Európa és Ázsia részletes ismertetése. A fizikai földrajzi ismeretek bővitése, alkotmánytani fogalmak.
5. Számtan. Hetenként 2 órán. A számok oszthatósága. Törzstényezők. Legnagyobb közös osztó. Legkisebb közös többszörös. A közönséges törtszám fogalma és nemei. Törtek átalakítása. A törtek alakváltoztatása értékváltoztatásuk nélkül. A négy alapmüvelet közönséges törtszámokkal. Az arányosság fogalma. Egyszerű hármasszabály.
6. Mértan. Hetenként 1 órán. A testekről általában. A kocka, hasáb, téglalapu test, gula, henger, kúp és gömbről. A testek felszínéről. Az egyenea lapu testek felszínének kiszámítása.
7. Természetrajz. Hetenként 2 órán. Erdei, mezei fák. Fontosabb külföldi növények. Déligyümölcsök és fűszerfélék. Ga-bonanemii növények, ernyősvirágzatu növények. Virágtalan növények, páfrányok, zsurlók, korpafüfélék, mohok, moszatok és gombák, b) Állattan. A gerinctelen állatok. A rovarok, rákok, pókok, férgek. Puhatestűek. Tömlős állatok.
8. Enek. Hetenként 1 órán. A hangsor kibővítése az alsó hetediktől a felső ötödikig (h —g): gyakorlatok ezen hangkörben. A C-hangsor gyakorlása és hangtalálási gyakorlatok. A pont értéke a hangjegy után. Hangtalálási gyakorlatok; synkopa. Egy- és kétszólamú kardalok.
9. Szépírás. Hetenként 1 órán. Magyar és német kis és nagy betűk, magyar és német folyóírás gyakorlása.
10. Rajz. Hetenként 2 órán. Sikformák rajzolása faliminta után, azoknak tetszés szerinti alakitása, színezése. Egyszerű mértani testek távlati rajzolása és árnyékolása. Sikdiszitési motívumok tervezése. Természet utáni rajzolás és azok felhasználása a tervezeteknél. Emlékezet utáni rajzolás és festés.
11. Női kézimunka. Hetenként 3 órán. Ruhajavitás, foltozás, egy tálcakendő körülhurkolása, a varrás elemei, áttört munka, lapos himzés, hímző öltések betanulása egy mintaszalagon. Harisnya- és vászonbeszövés.
12. Test gyakorlat. Hetenként 2 órán. a) Az 1. osztályban felsoroltakon kivül a rendgyakorlatokból: körképzés, többféle felvonulás énekkel, b) Szer gy akorlatokból: Vándormászás, kör-zés. Gyakorlatok súlyzóval, c) játékokból: Hátra ne nézz, jön a róka. Mit csinálsz a kertemben ?
III. leányosztály.
1. Vallástan. Hetenként 2 órán. a) Róm. kath. A szent helyek. Az egyházi szerek. A szent miseáldozat. A szentségek. A szentelmények. Az egyházi ájtatosságok. Az Ur ünnepei. A szentek

— 24 —
ünnepei, b) Ag. evang. A keresztény egyház története az egyház-javitásig. Az egyházjavitás Németországban és Svájcban, c) Református. A keresztény egyház megalakulása, üldöztetése, államvallássá tétele s elterjedése. Európa népei között. Az egyház világuralomra jutása, hatalmi túlkapásai. Előreformátorok: Luther, Zwingli, Kálvin. A reformatio hóditása Európa különböző országaiban, d) Izraelita. A zsidók története a babiloni fogságtól a talmud befejezéséig. Hit- és erkölcstani bevezető rész. Imagyakorlatok és imaforditás.
2. Magyar nyelv. Hetenként 4 órán. Költészettan. A stilus általános és szépitő eszközei. Az Írásművek felosztása. Szerkesztéstan. Az Írásművek szerkesztése. Verstan. A ritmus. A nemzeti és idegen verselés. Polgári ügyiratok és okiratok: Az ügyiratok és az életben gyakrabban előforduló okiratok. 1 r o-dalmi szemelvény. A nagyenyedi két fűzfa. A kis csizmák. A néhai bárány. A királyné szoknyája. Toldi I. része. Kéthetenként Írásbeli dolgozat.
3. Német nyelv. Hetenként 3 órán. A hangsúlyos olvasás gyakorlása. Másoltatás és tollbamondás. A beszédrészek ismétlése és kibővítése. Fordítás; szótanulás. Beszédgyakorlatok; versek. Írásbeli dolgozatok.
4. Történelem. Hetenként 2 órán. Világtörténelem: Ókor és Középkor. Nemzeti történelem: A magyarság őskorától a mohácsi vészig folytonos vonatkozásban az egykorú európai eseményekkel.
5. Földrajz. Hetenként 2 órán. Afrika, Amerika és Ausztrália részletesen, különös tekintettel a gyarmatpolitikára. Csendesoceáni szigetvilág és a sarkvidék. Térképrajzolás.
6. Számtan. Hetenként 2 órán. Aránypárok megoldása és alkalmazása, hármasszabályu feladatok megfejtésére. Arányos osztás. Százalékszámítás: a százalékszám, százalék, az összeg kiszámitása. Arany- és ezüstszámitás. A fontosabb pénznemek s ezekre vonatkozó számitások.
7. Mértan. Egyenes vonalú idomok területe. Kocka, hasáb és gula felszíne és térfogata.
8. Vegy- és ásványtan. Hetenként 2 órán. a) Szervetlen vegytan. A levegő és ennek lényeges alkotó részei: az oxigén és nitrogén. A víz és ennek alkotó részei. Elemek és összetett testek fogalma. A viz oldó hatása és a kristályképződés. A nem fémes elemek közül: a chlor, jod, fluor, kén, foszfor, bór, szilícium és szén s ezek ásványalkotó fontosabb vegyületei; a szén égési termékei. Az égés tüneményei. A savak: sósav, kénsav, salétromsav. A fémek és ezek egyszerűbb vegyületei. Az aljak és sók. A chloridok. Salétromsavas és chlorsavas sók. A kénsavas spk. A szénsavas sók. A bórsavas és foszforsavas sók. A kovasavas sók. A földtanból: a kristályos kőzetek, törmelékkőzetek, a kőzetek képződése; földünk története, b) Szerves vegytan: Szénhydrogénvegyületek. Illó olajok és gyanták. Szénhydrátok. Alkoholok és erjedés. Savak. Zsiradékok. Festőanyagok. Alkaloidok. Fehérjenemü anyagok.
9. Ének. Hetenként 1 órán. Módosító és előadási jelek. Kemény C-, lágy A-, kemény G-, lágy E-sor. Hangtalálási és ének-gyakorlatok. Vegyes ütemcsoportok. Egy- és kétszólamú kardalok.
10. Rajz. Hetenként 2 órán. Természet utáni rajzolás, főképp a mértani testekre való tekintettel, árnyékolva irónnal, szénnel, kré-
- 25 —
tával. Később levél- és virágfestés természet után. Magyar stylü tervezés. A gyakorolt virág- és levélmotivumok felhasználása a tervezeteknél. Rajzolás emlékezet után.
11. Női kézimunka. Hetenként 3 órán. Az inghez felhasználandó esik hímzése. A fehérnemüek szabása. Ing, hálókabát és lábravaló kézben varrva.
12. Testgyakorlat. Hetenként2órán. a) Az 1. és 11. osztályban tanultakon kivül összetettebb szabadgyakorlatok a svédtorna szerint, b) Szergyakorlatokból: különböző gyakorlatok a függőleges létrán, a nyújtón és a korláton, e) Játékokból: Usd a harmadikat. A róka fekszik. A turullabdajátékból társasjátékok.
IV. leányosztály.
1. Vallástan. Hetenként 2 órán. a) Róm. kath. Egyháztörténelem. Az egyház megalapításától Nagy Károlyig. Nagy Károlytól a hitújításig. A hitujitástól napjainkig, b) A g. e v a n g. A keresztény egyház rövid története. Az egyházjavitás Magyarországon, c) Református. Mint a 111. osztályban, d) Izraelita. A zsidók története a talmud korától napjainkig. Hit- és erkölcstan : az Istenről, az emberről és Izraelről szóló tanok. Imagyakorlatok és imaforditás a valláserkölcsi kötelességek ismertetésével.
2. Magyar nyelv. Hetenként 4 órán. Költészet tan. A művészetek. Az érzelmi, értelmi, leiró, elbeszélő és drámai költészet. Irodalomtörténet. A pogány- és középkor főbb vonásokban, az újkor részletesen. Irodalmi szemelvények: Az uj földesúr. Szent Péter esernyője. A kedves atyafiak. A falu bolondjai. A kötél áztatva jó. A hazajáró lélek. Ocskay brigadéros. Huszár a teknőben. Példák az összes műfajokra és szemelvények a nevezetesebb régi és ujabb Írókból. Kéthetenként az elméleti anyaggal összefüggő könyvtári olvasmányok. Kéthetenként Írásbeli dolgozat.
3. Német nyelv. Hetenként 2 órán. A hangsúlyos olvasás gyakorlása. Másoltatás és tollbamondás. A mondatrészek; a mondat és fajai. Fordítás; szótanulás. Beszédgyakorlatok; Heine, Lenau, Goethe és Schiller életrajza; versek. Írásbeli dolgozatok.
4. Történele m. Hetenként 3 órán. A világ- és nemzeti történelem újkora kölcsönös vonatkozásban.
5. Számtan. Hetenként 4 órán. Kamatszámítás: Váltó, állampapírok, részvények, jelzáloglevelek s ezekre vonatkozó számitások.
6. Mé rtan. Hetenként 1 órán. A körre vonatkozó számitások. Henger, kup és gömb felszine és köbtartalma.
7. Természettan. Hetenként 2 órán. A testek általános tulajdonságai és halmazállapotuk különféleségei. A nehézség. A testek mozgásai; szabad esés, inga, keringés, centrifugális erő. A munka és a gépek. A folyadékokról. Archimedes törvénye, közlekedő csövek. A légnemű testekről. Légnyomás. A hangról. A melegségről. A meleg hatása; thermometer. Légáramlások. Csapadékok. A világosságról. A mágnességről. Az elektromosságról; dörzsölési elektromosság és galvanizmus. A galvanáram mágnes-, hő- és vegyi hatása.
8. Gazdas ágtan. (Háztartástan.) Hetenként 3 órán. A háztartás vezetése. Az otthon és család- A háztartási javak, a vagyon. A leltár. A jövedelem. Szükséges és szü\'légtelen kiadások. A költségvetés, a költségvetés tételei. Háztartási napló. A nők munkássága. A lakás megválasztása és beosztása. A lakás berendezése,
— 26 —
a bútorzat, a lakás díszítése. A rend, a tisztaság. A bútorzat ¡ó karban tartása. A lakás mellékhelyiségei. A konyhaedények. A kályhák, a tüzelő anyagok. A világítás. Az élelmezésről.A nitrogén-és széntartalmú élelmiszerek. A húsfélék készítése. A hus különböző értéke, a húsfélék eltartása. A tej és a vaj. A tojás. Növényi élelmiszerek. A kenyérsütés. A főzelékfélék. Gyümölcskonzerválás. Háztartási mérgek és hamisitott anyagok. A tálalás, terités és felszolgálás. A bevásárlás. A célszerű ruházat, ízlés és divat. A felső ruhák, a fehérnemű. A ruhanemű javítása és megóvása. Mosás. Pecséttisztitás. Szappanfőzés. A takarékosságról. Mértéktartás a szórakozásban. A cselédekről. A háziipar. A betegápolás. A nagy leány. A nők befolyása a társadalomra. A házi tűzhely szentsége. Neveléstani ismeretek: A testi nevelés. Az értelmi nevelés. Az erkölcsi nevelés A nevelés intézői. A nevelés hatása. A nevelés fontossága.
9. Egészségtan. Hetenként 2 órán. Az egészség és betegség nyilvánulása. Az egészség fontossága ugy egyesekre, mint az egész nemzetre nézve. Magyarország egészségi viszonyait tekintve a többi államok sorában. Az emberi test megismertetése. Az egyes életműködések és azok szervei. Azon tényezőkről, melyek az egészségre befolyással vannak, u. m. éghajlat, a levegő, talaj, a lakás, a táplálkozás, a munka és ruházkodás. A fertőző betegségek: az eljárás egyes baleseteknél.
10. Enek. Hetenként 1 órán. Kemény és lágy hangsorok tüzetesebb begyakorlása. Hangsoralkotás módja. A három megelőző osztályban tanult elméleti rész összefoglalása. A hangsoroknak megfelelő gyakorlatok. Egy-, két- és háromszólamu kardalok.
11. Rajz. Hetenként 2 órán. Csendéletfestés természet után. Tervezés megadott sikformában, természetből vett motivumokkal. Kézimunkára alkalmazható magyar stylü tervezetek. Ecsetgyakorlat természet után. Távlati rajzolás természet után. Emlékezet utáni festés.
12. Női kézimunka. Hetenként 3 órán. Mértékvétel és szabásrajz készítése felső ruhákhoz. A ruha megvarrása. Fehér hímzés és egyéb himzőöltések folytatása, felhasználása, teritők, futók, párnák és egyéb hasznos tárgyakon.
13. Testgyakorlat. Hetenként 1 órán. Az 1. 11. és 111. leányosztályban tanultak ismétlése.
— 27 — VI.
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga.
A) A fiúiskolában.
1. f\\z elemi iskola V. és VI. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámitás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) Mértan: Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Területszáinitások.
c) Természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) Mértani rajz: A szerkesztő sikmértan.
e) Szabadkézi rajz\'. Síkékitmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámitás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
b) Mértan: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
c) Földrajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
d) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
e) Mértani rajz: A polg. fiúiskola I. és II. oszt. tananyaga.
f) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
3. /I gymnasium /. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Földrajz: Ausztria.
b) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
c) Szabadkézi rajz: Síkékitmények.
4. f\\ gymnasium II. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
5. f\\ gymnasium III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: Hangsúlyos verselés.
b) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. osztályának ásványtani tananyaga és a III. osztály természetrajzi tananyagának ásvány- és földtani része.
c) Történelem: A magyarok története 1526-tól.
d) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. és III. osztályának tananyaga.
e) Egészségtan: Széll-Csapodi. „Életmentés és egészségtan" cimü tankönyv szerint.
— 28 —
B) A leányiskolában.
1. Az elemi iskola V. osztályából a polgári leányiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország földrajza, főtekintettel az állandó természeti viszonyokra.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A hazai pénzrendszer, a hosszúság-, terület-, ür-, súly- és időmérték.
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
2. fíz elemi iskola VI. osztályából a polgári leányiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv: A polgári leányiskola I. és II. osztálya számára előirt tananyag az új tanterv szerint.
b) Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
c) Földrajz: Magyarország természeti viszonyai. Ausztria részletesen. Európa országai és népei. Ázsia általános ismertetése, nevezetesebb országai és a gyarmatok.
d) Állat- és növénytan: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan: A számok oszthatósága, legnagyobb közös mérték, legkisebb közös többszörös. Egyenes és fordított arányosság és ennek alkalmazása az egyszerű hármasszabályhoz tartozó feladatokra (olasz gyakorlat).
f) Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
g) Rajz: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
h) Női kézimunka: A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
vu.
A rendes tanulók névsora.
I. a) fiúosztály.
Osztályfőnök: Földes Miklós.
Baumgartner Viktor Lenkei Jenő
Beck Miklós Mantuano József
Beke József 25 Medgyesy Géza
Büki Lajos Meszterits István
5 *Felde Ferenc Molnár Antal
Fullér Károly Molnár László
Gaszmann Vilmos Nagy Adám
Guttentag Károly 30 Noll József
Halász Géza *Pammer Mihály
10 Hanke józsef *Pintér László
Háhn Károly Popovics János
Hencsey Miklós Reiner Károly
Hiczelberger Jenő Hordós Gyula 35 *Ritter János
Rosenfeld Imre
15 *Horváth Lajos Rosenfeld József
Jámbor Sándor Skerlák János
Kohn Imre Somogyi Ferenc
Körmendi József 40 Szabó István
Lackenbacher Endre Szakács István
20 *Lackenbacher Rezső Tanczenberger Lajos
Lemmer Ferenc Walder József
Lengyel István
Kimaradt: Leczter József, Polgár József és Sattler Andor.
A *)-gal jelöltek ismétlök voltak.
— 30 —
I. b) fiúosztály.
Osztályfőnök: Wehry Hugó.
*Beierl Gyula Berger Ferenc Bindinger Gyula Borbás Mihály 5 Borszuk Gyula Durgo József Eichner Árpád Erős Ferenc Feigl Jenő 10 Grünfeld Dénes Helfert József Hirschler István Jäger Ernő Kanyar István 15 Kollarits Károly Kovács Dezső Kremsier Dezső
Maschanzker Imre Müller Ernő 20 Nádai Sándor Németh József Németh Pál Neumann Andor Oláh Ferenc 25 Pliemitscher János *Ritter Frigyes Szíj István Tóth István Tőke Jenő 30 Vajda Lajos Vajland Lajos Véber János Weisz Ferenc
Kimaradt: Loeffier Erhardt és Loeffler Lajos. Vizsgálatlan maradt: Szigeti József.
— 31 —
II. fiúosztály.
Osztályfőnök: Sauermann Mihály.
Armuth József Becht Béla Bódog György Buváry Ferenc 5 Büky Lajos Dávid Lajos Fischl Lajos Friedmann László Guttentag Lajos 10 Gyümölcs Jenő Handelsmann Béla *Harangozó Alajos Horváth Károly Höfler Lipót 15 Kasztl Árpád ^Kaufmann Antal Kengyel, Jenő *Khon Árpád Kovács Gusztáv 20 Kovács Imre Kovács Lajos *Kugler Lajos Kuzsner József Meisner Károly
25 Mikó István Mikó János Nagy János Németh József Németh Károly 30 Nyerki János Pirity Lajos Radics József Rein József Rosenfeld Jenő 35 Sattler Gyula Scháffer Lajos Schild Antal Schmidt Imre Schweitzer László 40 Skrivalits János Somogyi József Szakálos István Szattler Géza Szmodics György 45 Szummer Kálmán Takács László Vajland János
Kimaradt: Fekete Imre, Madarász Jenő, Vidos Ferenc ésWortmann Márton. Vlzsgálatlan maradt: Babits Imre.
— 32 —
I. fiúosztály.
Osztályfőnök : Jellinek Márk.
Apáti Lajos Berke György Buksz Lajos Csonták Ferenc 5 Czulek László Dolmányos József Eichinger István Golenko István Göndöcs József 10 Gulyás Géza Haász Lipót Hackler János Hordós István Kapan József 15 Kostein József Krausz Adolf Kulka Béla Laekner József Lőrincz János 20 *Madarász József Morosits Jenő Németh Ernő Németh Gyula Noll János
25 *Porogi István Pusztai György Radits Ferenc Schless László Schlőgl János 30 Sommer Ignác Sörlei László Steiner Imre Szabó György Szaller Béla 35 Szukics János Tivolt Ferenc Tivolt Gyula Tóth Ferenc Török Nándor 40 Vindics Dénes ld. Viola Kálmán Ifj. Viola Kálmán Wernigg Lajos Wortmann Emil 45 *Wöllner János Zafuta István Zádori Alajos
Kimaradt: Weinacht György. Vizsgálatlan maradt: Kincses László. Meghalt: Leirer Ferenc.
— 33 —
IV. fiúosztály.
Osztályfőnök: Németh Mihály.
Allesch Mátyás Mikó József
Antal Dezső Miletics Milán
Auspitz Elemér Németh József
Ats Géza Péter Béla
5 Buzády János 25 Popp József
Buzásy Árpád Sommer Aladár
Czulek József Sörlei Gyula
Futó József Sterzfinger Zoltán
Gangler János Szattler Miksa
10 Goldmann József 30 Szántó Lajos
Gráf Kálmán Szmodies György
Halász Lajos Szommer Emil
Harangozó József Tislér József
*Haspel Pál Turek László
15 Helfert Jenő 35 Vajnovies Gyula
Horváth István Varga Antal
*Jászai Lajos Völker Károly
Kaufmann Jenő Vörös Gábor
Klein Imre Wilcsek József
20 Kohn Vilmos 40 Winkler Jenő
Vizsgálatlan maradt: Braun Benő.
3
— 34 —
I. a) leányosztály.
Osztályfőnök: Maximovits Julia.
*Berger Erzsébet *Czinder Piroska Dukász Sarolta Ferenczi Margit 5 Fischer Erzsébet^ Glavák Mária Goldmann Erzsébet Horváth Mária *Horváth Vilma 10 Ispaics Gizella Keész Teréz Kenessey Margit Kiss Mária Koháry Mária 15 Kremsier Ilona Lehoczky Mária Mersits Erzsébet Migles Mária Neu Klára
20 Pallos Erzsébet Pinke Magdolna Plimitscher Mária Popp Ilona Rabinek Jolán 25 Sanvéber Magda Sattler Aranka Schlesinger Julia Simon Mária *Singer Aranka 30 Sprung Gizella Steiner Margit Strasser Erzsébet Szitár Teréz Thury Irén 35 Toch Erzsébet Viosz Györgyike^, *Vitalis Valéria *Weisz Gabriella
Kimaradtak: Friedrichkeit Olga, Jureczky Klára, Pusztay Anna, Schlesinger Ilona és Skrivalics Anna.
— 35
I. b) leányosztály.
Osztályfőnök: Dr. Kissné Schwarczleitner Kornélia.
Árvái Rózsa Becht Gizella Bindinger Teréz Blumenschein Rozália 5 Braun Izabella Firtl julia Frank Margit Frey Mária Grosz Ilona 10 Grünfeld Hona
Handelsmann Margit Harsai Gizella Heine Irma """" \' 15 Horváth Margit Karlovetz Julia«. Kárpáti Erzsel jet Kárpáti Jolán Kis Sarolta Kohn Olga 20 Lajpezig Erzsébet -Lopusanszky Hilda Mohi Gizella Mujdrieza Mária Nagy Emma 25 Noll Mária Pap Anna
Péter Irma Praek Ida Rothgans Aranka 30 Sándor Ella Sehuher Gizella Sohár Krisztina Sonnenberg Klára *ld. Szabó Margit 35 Ifj. Szabó Margit Szabó Sarolta *Szauesek Anna Szegheő lzabella__ Székely Margit 40 Tibolt Jolán Topolies Margit, Tóth Hona Tóth Mária *Varga Julia 45 Wehofsehitz Mária Weil Irén Weisz Hona Wellisch Erzsébet Wirth Margit 50 *Wöllner Irén Zalaváry Mária
Kimaradt: Halvax Karolin, Henne Rozália, Kele Erzsébet és Tollár Katalin.
3*
— 36 —
II. leányosztály.
Osztályfőnök: Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet.
Anda Ilona Baumgarten Karolin Berényi Anna Berger Erzsébet 7 5 *Bruckner Irma Buchwald Kornélia Dénes Erzsébet Dóezi Margit *Feigl Erzsébet 10 Fleisehhacker Erzsébet Franki Irma Fried Erzsébet Graff Magdolna % Grünhut Erzsébet 15 Heine Margit Henne Friderika István Júlia Jászai Emma Josifovic Mária 20 Junker Berta Kaufmann Berta Káncz Mária_ Király Sára Klein Anna 25 Klein Erzsébet Klein Klári Kohn Elsa Kovács Anna Körmendy Mária 30 Kreznár Anna Kulka Erzsébet Lányi Etelka 1 Lendvai Renée Lichtschein Margit
35 Lőrincz Mária Mankovics Mária Marvalits Irma *Masznyák Jlona Mathea Mária 40 Mágics Mária Meskó Hona Miletics Vilma Németh Erzsébet Németh Magdolna 45 Németh Mária Németh ,Teréz Novath Éva í^-Paár Irén Piszár Júlia 50 Pollák Gizella *Rácz Irén Rátz Hona Schlesinger Mária Simonics Mária 55 Sió Erzsébet Sommer Olga Spitzer Margit Steiner Mária Steinitz Róza ■ 60 Stern Hermina Siile Mária *Szabó Róza *Székely Mária Totola Gizella 65 Tóth Erzsébet Weisz Edith / Weisz Margit Winkler Teréz
Kimaradt: Grosz Stefánia, Haász Mária, Helfert Katalin és Weisz Olga.

A-
— 37 —
I. leányosztály.
Osztályfőnök: Fö/desné Valkovszky Olga.
Id. Armuth Margit Becht Emma Bect Frída Bezák Erzsébet 5 B*ba Kornélja *Brust Erzsébet Friedmann Erzsébet Geiszl Margit Geiszi Rózsi 10 Gráf Erzsébet, Hirsehler Irén ; Hirschler Júlia lelenics Hedvig junker TTana 15 Kaufmann Gizella Kaiifinanh Klára Kaszter Erzsébet/^\' Kohn Gizella Kostyák (Jabriella 20 Kovács Mária Krámer Editli Krámer Valéria/. Lusztig Mária *Mayer Margit
25 Müller Margit Nagy Anna Németh jolán Ötvös Erzsébet Peczéna Ilona" 30 Polgár Vilma Pollák Margit Präger Ilona Präger jolán Raffaelli Anna 35 Raspotnik Gizella/, Rein Szidónia Ring Erzsébet Rüttel Gizella Schlesinger Teréz 40 Sió Erzsébet
Spitzer Erzsébet
Stern Erzsébet, Szabados Irén Szántó Rózsi 45 SzITFaf TIÖná Vajda Ilona Völgyi Lenke
Vizsgálatian maradt: Ifj. Armuth Margit és Rácz Gizella.
— 38 —
IV. leányosztály.
Osztályfőnök: Svastitsné S vas tits Janka.
Adlovics Teréz Biller Paula Bogáti Mária Bory Mária 5 Bunzlau Elza Csákányi Mária Csigaházy Edith Deutsch Aranka Deutsch Józsa 10 Dobosy Ilona
Dobó Erzsébet ¿X^ Egri Mária Geiszl Erzsébet Grünfeld Margit 15 Heine Etelka Henne Mária Horváth Amália Horváth Magdolna Hudy Aranka 20 Jelenics Vilma Kalmár Irén Kavetz Berta
Kohn Ilona ¿> Koréin Margit 25 Kövesi Paula
Kürschner Erzsébet Lackenbacher Irina ^ Lenkei Etelka Letzter Hermina 30 Letzter Jolán Majláth Irén Meissner Hermina Muth Agnes Neu Margit 35 Osskó Paula Polgár Etelka Pollák Erzsébet Práger Mária Rosenthal Katalin 40 Sándor Teréz Sió Ilona Süle Klára Varga Amália
Kimaradt: Gál Erzsébet.
— 39 —
VIII.
Jelentés a francia nyelvi tanfolyamról.
Az igazgatóság a jelen tanévre is javaslatba hozta a kir. Tanfelügyelőségnél, hogy a francia nyelv — mint rendkívüli tantárgy — csekély dij mellett az iskolaépületben külön órákon tanittassék az önként jelentkező polg. leányiskolái tanulóknak. Kir. Tanfelügyelő ur a javaslatot elfogadván, 1911. évi okt. hó 11-én kelt 2243. sz. rendeletével ezen rendkívüli tanfolyam tartását az 1911/12. tanévre is engedélyezte. A tanfolyam vezetője Földesné Valkovszky Olga polg. isk. tanitónő volt az idén is.
A heti 2—2 órában eltanitott tananyag a következő volt:
Kezdők: 1. Olvasmányok. La classe. Blanche quitte la classe. J\'écris au tableau noir. J\'écris dans mon cahier. La maître fait sa legon. Couleurs. Formes. Les qualités. La petite Louise. Une bonne écolière. La division du temps. Le calendrier de d\'aveugle. Les membres de la famille. La chambre. La- parenté. Noms et prénoms. Mon père. Ma mère. Une enfant bien élevée. Mon petit frère. Dans la salle à manger. La petite fille déjeune. La famille dîne. Les repas.
2. Beszédgyakorlatok az olvasmányokkal kapcsolatban : az iskoláról, a családról, a színekről, formákról, állatokról, évszakokról és étkezésről.
3. Nyelvtan. A legszükségesebb tudnivalók az alaktanból, különösen az avoir és étre és a rendes igék főalakjai. A kiejtés és helyesírás gondos gyakorlása.
4. írásbeli dolgozatok az olvasmányokkal és beszédgyakorlatokkal kapcsolatban adott kérdések alapján.
Tankönyv. Dr. Theisz. A francia nyelv elemi tanfolyama.
Haladók: 1. Olvasmányok. Notre classe. Lettre d\'une maman à son fils. La monnaie. La véritable richesse. Louise écrit une lettre. Le corps humain. Histoire d\'une maison. Charbonnier est maitre chez soi. Le printemps. Le village. Le fuseau de la grand\' mère. L\'été. Les animaux. Histoire d\'une petite souris. L\'automne. L\'hiver. Les bourgeois de Falaise. Les trois souhaits de Polichinelle Le Petit Chaperon Kouge. Honneur aux grands hommes. L\'enfant prodigue. Les vieux. La France. Je pars pour Paris. Paris. La Gaule et les Gaulois. La harangue. Les Hirondelles. Szemelvények „L.e Tour de la France", cimü könyvből.
2. Beszédgyakorlatok az olvasmányokkal kapcsolatban.
3. Nyelvtan. Rendes és rendhagyó igék. Az alaktan kiegészítése.
4. írásbeli dolgozatok az olvasmányokkal és beszédgyakorlatokkal kapcsolatban adott kérdések alapján.
— 40 —
Tankönyv: Theisz Cours Moyen de Langue Fançaise. Le Tour de la France. G. Bruno.
A tanfolyamon résztvettek és a tanév végén szabályszerűen vizsgálatot tettek :
II. osztály.
Fried Erzsébet Mathea Mária Lichtschein Margit Rácz Ilona
III. osztály.
Ifj. Armuth Margit Gráf Erzsébet Kaszter Erzsébet
IV. osztály.
Bogáthy Mária Csigaházy Edith
— 41 —
IX.
Jelentés a fiúiskolái tornaversenyről.
Polgári fiúiskolánk tornavizsgálatát f. évi junius hó 1-én tartotta meg, kirándulással és versennyel egybekötve, egyik közeli kies fekvésű városi erdőben. A kiránduláson a polgári leányiskola növendékei is résztvettek. Impozáns látvány volt, midőn a festői szép kis hadsereg oszlopokba sorakozva, a csapat élén nemzeti zászlóval, a városon át az alig egy órányira fekvő látóhegyi erdőrészbe kivonult. A megjelent nagyszámú közönség gyönyörrel nézte végig az ifjúság csinos és a legnagyobb rendben lefolyt nemes küzdelmét: a bemutatott szabadgyakorlatokat, versenyeket és játékokat. Versenybírálók voltak a tantestület részéről az igazgató elnöklete alatt: László József tornatanár és Németh Mihály.
A versenyek részletes eredménye a következő volt:
A) Síkfutás.
Távolság: 60 m. Résztvett az I. és II. osztály.
Győztesek: Lemmer Ferenc, Ritter János és Ritter Frigyes I., Harangozó Alajos, Gyümölcs Jenő és Szmodics György II. oszt.tanulók.
Távolság: 80 m. Résztvett a III. és IV. osztáiy.
Győztesek: Kapán József, Pusztai György és Szommer Ignácz III., Varga Antal, Péter Béla és Popp József IV. oszt. tanulók.
B) Magasugrás.
Résztvett az I. és II. osztály.
Győztesek: Ritter János (115 cm), Lemmer Ferenc (110 cm) és Megyesi Géza (105 cm) I., Harangozó Alajos (125 cm), Gyümölcs Jenő (120 cm) és Dávid Lajos (115 cm) II. oszt. tanulók.
Q Sulydobás.
Résztvett a III. és IV. osztály.
Győztesek: Pusztai György (7-65 m), Tivolt Gyula (7-60 m) és Kapán József (7*55 m) III., Péter Béla (11-30 m), Czulek József (9\'40 m) és Wilcsek József (9-15 m) IV. oszt. tanulók.
D) Játék.
Füles- és rugólabda mérkőzés válogatott csapatokkal.
A győztesek között kiosztatott 8 drb. ezüst- és 16 drb. bronzérem.
Az érmek kiosztása után az ifjúság lelkes hangulatban és egy kellemesen eltöltött délután szép emlékeivel hazament.
— 42
X.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1911—12. tanévben.
C i m 1 Osztályok Összesen
I.a) I.b) 11. 111. IV.
1. A tanulók számának alakulása.
Beíratott a tanév elején ..................... 46 36 52 49 41 224
folyamán..................... — 1 — 1
Összesen ... Ezek közül a) a tanév elején: mindennapi tanköteles (12 éven alul)......... ismétlő tanköteles (12 - 14 éves) ...... ...... nem tanköteles (15 éven felül)............... 46 33 13 36 30 6 52 19 33 50 6 38 6 41 33 8 225 88-123 14
b) A tanév folyamán: A mindennapi tankötelezettség alul felszabadult más iskolába ment át........................ magántanuló lett ........................... 15 1 5 2 12 6 38 3
kimaradt és nem tanul tovább ............... 2 — 4 1 — 7 í
meghalt........... — — — 1 — 1
az iskoiai év végéig ezen iskolába járt ......... 43 34 48 48 41 214
Alsóbb osztályból lépett fel.................. 39 34 48 47 39 207
Osztályismétlő volt ........................ 7 2 4 3 2 18

II. A tanév végén való létszám részletezése.
1. A szülők társadalmi állása szerint:
a) Őstermelő b) Iparos v. bányász I c) Kereskedő, vállalkozó (hitelügyekkel és közlekedéssel foglalkozó) d) Közszolgálatbeli és másféle értelmiségi nagybirtokos, nagybérlő... középbirtokos, középbcrlő kisbirtokos, kisbérlő...... kisbirtokos-napszámos ... kertész, halász, állattenyésztő ............ gazdasági tisztviselő...... . egyéb segédszemély...... nagyiparos, bányanagyvállalkozó ............ kisiparos, bányakisvállalkozó .................. ipari v. bányászati tisztv. egyéb segédszemély...... nagykeresk., nagyvállalk. kiskereskedő, kisvállalkozó keresk. v. közlek. tisztv. egyéb segédszemély...... köztisztv. (áll., th., közs., egyházi) v. dijnok...... másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd, közjegyző) önálló tisztviselő v. dijnok közhivatalban alkalmazott altiszt vagy szolga ... katona- (honvéd-, csendőr-) tiszt.................. katona- (honvéd-, csendőr-) altiszt ............... 12 4 12 1 1 ! 4 1- 1 2 9 3 3 1 11 3 3 18 3 1 9 1 4 1 13 1 5 2 1 12 1 4 2 13 4 1 1 1 8 3 5 3 5 65 j 1 16 1 9 4 52 5 2 20 1
— 43 —
C i m Osztályok Összesen
I.a) l.b) II. III. IV.
e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napszámos f) Nyugdíjas vagy jövedelméből élő (tőkés, háztulajdonos, járadékos) ..................... 3 4 1 2 5 5 3 __ n 12
g) Magánzó, eltartásos........................ 2 — 1 1 3 7
h) Egyéb, vagy ismeretlen foglalkozású.........
Árvaházi, szeretetházi tanulók .................. — — — — 1 1
2. A szülők lakóhelye szerint:
Helybeli .................................... 40 26 39 44 34 183
Bács-Bodrog megyei ........................ — 1 —■ — 1
Belovár-Kőrös .......................... — — — 1 — 1
Somogy „ ........................ 3 2 6 — 3 14
Vas „ \'........................ — — 1 — 2 3
Zala .......................... — 5 2 3 2 12

3. Vallás szerint:
Róm. kath.................................. 32 22 35 42 29 160
Ág. hitv. evang............................... — 1 2 . 1 4
Református ................................. 1 —• —- ,— 1
Görög keleti................................. — — 1
Izraelita .................................... 10 11 11 6 10 48
4. Anyanyelv szerint:
Magyar .................................... 41 32 45 45 39 202
Német....................................... 2 2 2 2 2 10
Horvát....................................... — — 1 1 — 2
1 5. A tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert ............ jeles „ .............. jó „ elégséges „ .............. 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert ...... 2 „ „ ........ 2-néí több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert Osztályzatot nem nyert........................ 5 16 9 2 3 8 2 8 10 4 2 4 3 1 2 2 8 20 1 3 11 1 4 21 ► 7 5 2 8 1 ■ 1 2 16 14 2 3 2 1 5 21 71 54 12 15 32 4
III. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes ........................ 7 3 7 5 3 25
Kétharmadrészben tandíjmentes ............... 2 3 1 — 6
Eéltandijmentes .............................. 9 8 15 12 10 54
Egész tandijat fizető ........................ 28 22 30 32 28 S 140
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai. I
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) ... ,, „ nem mulasztott egyszer sem ...... Igazolt órák száma ........................... 39 7 625 31 5 792 33 19 788 34 16 1053 33 8 996 170 55 4254
Igazolatlan órák száma........................ — 17 1 5 1 24
V. A létszám összehasonlitása.
A inult tanévben beíratott..................... 65 _ 49 47 40 201
A jelen „ „ ..................... 46 36 52 50 41 225
Szaporodás (-|-) vagy apadás (—)............... 1—19 +36 + 3 +3 +1 +24
— 44 —
X.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1911—12. tanévben.
C i m Osztályok Összesen
I.a) I.b) II. III. IV.
1. A tanulók számának alakulása.
Beíratott a tanév elején ..................... folyamán..................... 43 55 72 49 44 263
Összesen ... Ezek közül a) a tanév elején: mindennapi tanköteles (12 éven alul)......... ismétlő tanköteles (12—14 éves) ............ nem tanköteles (15 éven felül)............... 43 34 9 55 48 7 72 40 32 49 6 42 1 44 34 10 263 128 124 11
b) A tanév folyamán: A mindennapi tankötelezettség alul felszabadult más iskolába ment át........................ 7 1 7 31 6 — 51 i 1
magántanuló lett .. — — — — — —
kimaradt és nem tanul tovább ............... 4 4 4 — 1 13
_ _ _ _ 1
az iskolai év végéig ezen iskolába járt ......... 38 51 68 49 43 249
Alsóbb osztályból lépett fel.................. 36 52 66 47 44 245
Osztályismétlő volt ........................ 7 3 6 2 — 18

II. A tanév végén való létszám részletezése.
1. A szülők társadalmi állása szerint:
a) Őstermelő b) Iparos v. bányász nagybirtokos, nagybérlő... középbirtokos, középbérlő kisbirtokos, kisbérlő...... kisbirtokos-napszámos ... kertész, halász, állattenyésztő ............ gazdasági tisztviselő...... egyéb segédszemély...... nagyiparos, bányanagyvállalkozó ............ kisiparos, bányakisvállal- 1 9 14 1 13 1 1 13 1 1 6 1 1 1 1 1 1 1 55
c) Kereskedő, vállalkozó (hitelügyekkel és közlekedéssel foglalkozó) d) Közszolgálatbeli és másféle értelmiségi ipari v. bányászati tisztv. egyéb segédszemély...... nagykeresk., nagyvállalk. kiskereskedő, kisvállalkozó keresk. v. közlek. tisztv. egyéb segédszemély...... köztisztv. (áll., th., közs., egyházi) v. dijnok...... másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd, közjegyző) önálló tisztviselő v. dijnok közhivatalban alkalmazott altiszt vagy szolga ... katona- (honvéd-, csendőr-) 1 6 1 7 6 2 4 13 2 10 1 1 2 5 5 12 8 6 4 1 8 3 5 9 3 2 7 4 4 2 1 5 4 1 3 28 17 41 27 20 9
katona-(honvéd-, csendőr-) altiszt ............... 1 1 2
— 45 —
• C i m Osztályok Összesen
I.a) I.b) II. III. IV.
e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napszámos 1 1 2
f) Nyugdíjas vagy jövedelméből élő (tőkés, ház- 16
tulajdonos, járadékos) ..................... 3 4 2 2 b
g) Magánzó, eltartásos........................ 3 1 6 3 4 17
h) Egyéb, vagy ismeretlen foglalkozású......... 1 — — — — 1
Árvaházi, szeretetházi tanulók .................. — — — 1 — 1
2. A szülök lakóhelye szerint:
Helybeli .................................... 35 47 64 46 35 227
Somogy megyei.............................. 1 1 — 1 1 4
Sopron „ ........................... ... — •— — — 1 1
Vas „ .............................. 1 — •— — 1 2
Zala „ .............................. 1 3 4 2 5 15 j
3. Vallás szerint:
Róm. kath.................................. 23 29 42 18 19 131
Ág. hitv. evang............................... — 3 2 3 1 9
Református ................................. — 3 1 1 3 8
Görög keleti..................... ............. — 1 — — 1
Izraelita .................................... 15 16 22 27 20 100
4. Anyanyelv szerint:
Magyar .................................... 36 48 66 48 42 240
Német....................................... 1 3 2 — 1 7
Horvát....................................... 1 — —- — — 1
Olasz ....................................... — — — 1 •— 1
5. A tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert ............ — 1 1 — 2 4
„ jeles „ .............. jó „ „ ............ 13 12 14 3 12 54
11 17 21 17 17 83
„ elégséges „ „ ............ I 2 6 14 13 2 37
1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert ...... 2 6 10 4 3 25
2 4 3 2 4 3 16
2-nél több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert 6 6 6 6 4 28
Osztályzatot nem nyert........................ — — — 2 — 2
111. A beírt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes ........................ 10 12 12 4 <-5 43
Kétharrnadrészben tandíjmentes ............... ■— 3 4 1 1 9
Féltandijmentes .............................. 2 2 9 7 6 26 |
Egész tandijat fizető ........................ 31 38 47 3/ 32 185 j
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) ... 34 49 61 49 41 234
,, „ nem mulasztott egyszer sem ...... 9 5 11 — 3 29 |
Igazolt órák száma ........................... 1385 1797 2833 2311 1801 10127
Igazolatlan órák száma........................ 29 3 5 2 — 39
V. A létszám összehasonlitása.
A mult tanévben beíratott..................... 40 51 60 53 39 243;
A jelen „ „ ............... ....... 43 55 72 49 44 263 j
Szaporodás (+) vagy apadás (—)............... +3 +4 + 12 —4 +5 +20 i
XII.
Az 1911—1912. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok 1. a) 1. b) II. III. IV.
Az osztályozottak száma 43 33 47 47 40
Tantárgyak kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges. elégtelen felmentve) kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégségesj elégtelen) felmentve|
Hit- és erkölcstan ...... 7 7 13 14 2 4 12 5 12 10 11 18 8 6 21 12 8 12 9 14 5
Magyar nyelvtan ...... 1 5 12 14 5 — 2 11 11 7 2 —. 4 1 11 23 8 _ - 3 9 26 9 __ 1 1 13 21 4
Német nyelvtan......... — — — — — — — —- — — — — — — — — -- — - 2 13 30 2 _ 2 2 10 23 3
Földrajz ............ — 3 14 22 4 — 2 6 12 11 2 — 3 2 9 25 8 _ 3 6 23 12 3 _ ___ 4 11 25
Történelem......... — — — — — — •— — — — — — — — — — — — 4 5 24 10 4 _ 2 1 14 21 2
Számtan............ — 7 10 17 9 — 3 5 • 6 15 4 -— 3 4 17 15 8 — 1 4 15 22 5 2 2 20 14 ?,
Mértan............... 3 7 5 21 7 — 7 3 3 14 6 — 4 10 10 20 3 — 1 4 10 27 5 _ 2 2 18 17 1
Természetrajz ... ...... 4 4 10 19 6 — 4 5 5 13 6 — 3 1 9 27 7 _ 4 6 21 15 1 _ _
Természettan ......... — — — — — — — — — .—- -— —1 — — — — — — _ 2 4 10 22 2
Mértani rajz ......... 1 1 7 22 12 — 7 5 5 15 1 —i 1 3 7 25 11 — — — 11 29 7 __ 1 3 11 23 2
Szabadkézi rajz......... — 5 7 22 7 2 — 3 10 14 5 1 2 5 7 27 6 — _ 1 8 33 4 1 _ 2 8 26 2
Szépírás ............ — 7 17 17 2 — 5 7 11 9 1 —: 7 10 15 15 .— — _ 1 16 23 7 _ _ _
Torna ............... 4 21 18 — — — 1 17 14 — — 1 2 22 20 2 — 1 8 14 21 1 _ 3 9 14 14 3 _ Zj
Enek............... — 4 18 21 — — — 4 16 12 1 —: — 4 15 28 ___ - _ 2 20 24 1 _ ___ 4 17 — 17 ?
Egészségtan ......... - ; | 2 11 26 8
XIII.
Az 1911-1912. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok 1. a) 1. b) II. III. IV.
Az osztályozottak száma 38 51 68 47 43
Tantárgyak kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve ! kitűnő jeles jó elégséges elégtelen | felmentve
Vallástan ............ 14 10 12 2 15 13 15 8 34 18 14 2 18 7 20 2 20 12 11
Magyar nyelv......... 3 9 11 14 1 — 5 14 18 14 —- — 5 15 22 22 4 — — 3 8 29 7 — 3 2 8 24 6 —
Német nyelv ......... — 5 6 21 6 — i — 5 15 22 9 — 1 13 22 23 9 — — 4 14 21 8 — 4 6 23 8 2 —
Földrajz ............ \' 4 8 5 13 8 — i 7 13 18 13 — — 5 12 28 23 — — 1 11 19 16 — — — — .— — — —
Történelem............ — — — .— — — —■ — — — — — — — — — — — — 4 9 29 5 — 4 2 10 21 6 —
Számtan ............ — 9 5 16 8 — 2 8 12 22 7 — — 4 16 41 7 — — 2 2 37 6 — 3 3 8 24 5 —
Mértan............... 2 11 2 15 8 —- 5 9 13 15 9 — 10 8 18 19 13
Allat-növériytan ...... 2 7 9 16 4 — 3 11 12 21 4 — 19 16 23 8 7 1
Vegy- és ásványtan ...... .— — — — — — — — — — — — — — •— — — — — 9 32 b 25
Természettan......... b 9 4 —
Egészségtan............ 8 11 17 • 7 — —
Háztartás-neveléstan — — —■ — — — — — —- — — — — — — — — — — — -— — — — 7 20 11 5 — —
Kézimunka............ — 8 21 6 1 2 5 16 24 5 — 1 8 16 38 4 2 — 5 14 23 4 — 1 9 17 12 3 — 2
Enek......•......... 5 12 19 2 — — 5 18 26 2 — — 10 34 23 1 — — 5 16 25 1 — — 5 26 11 1 — —
Rajz ............ ... 6 6 7 9 7 3 13 13 10 4 6 5 5 15 16 22 3 7 5 6 8 12 4 12 8 8 9 4 1 13
írás............... — 6 13 17 2 — 1 — 11 28 12 — — — 1 17 34 16
Testgyakorlat ......... | 9 11 14 1 — 3 10 26 11 — — 4 24 27 10 1 2 4 13 12 11 6 — 5 11 14 11 — -— 7
— 48 — XIV.
Kimutatás
az igazgatóság által kezelt segély- és kirándulási alapokról. .
a) Segélyalap.
Tétel A tétel megnevezése Összeg Tétel A tétel megnevezése Összeg
K f K f
1. Fiúiskolái:
1 Maradt az 1910/11. tanévről 856 14 1 Érmekre kiadatott 34 88
2 Kamat ............... 38 55 2 Egyenleg ............ 859 81 I
894 69 894 69
Maradaz 1912/13. tanévre 859 81
2. Leányiskolái:
1 Maradtaz 1910/11. tanévről 69 18 1 Egyenleg ............ 72 31
2 Kamat ............... 3 13
72 31 72 31
Maradaz 1912/13. tanévre CM t- 31
b) Kirándulási alap.
Tétel A tétel megnevezése Összeg | Tétel A tétel megnevezése Összeg
K f K
1. Fiúiskolái :
1 Maradt az 1910/11. tanévről 208 56 1 Segélyekre ............ 448 83
2 Bevétel a tanév elején... 225 — 2 Bélyeg egy folyamod- 1
3 Kamat \'............... 16 27 vanyra...............
449 83 449 83
2. Leányiskolái:
1 Maradtaz 1910/11. tanévről 252 10 1 Segélyekre ............
2 Bevétel a tanév elején... 262 — 533 48
3 Kamat ............... 19 38
533 48 533 48
— 49 — XV. .
Jótékonyság.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 85 tanuló összesen 896, a leányiskolában 78 tanuló összesen 992 koronával segélyeztetett a jelen iskolai évben.
2. Boldogemlékü Vizeky Tallián Ede, volt zágrábi prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 korona alapítványa után a jelen évre járó 4\'/2°/0-os kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mint az alapítvány kezelője, 90 K-t bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ezen összeg az alapítólevél értelmében fiúiskolánk 2 felsőbb osztályos, szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékének jutalmazására forditassék. Az alapítvány kamataiból 45—45 K jutalmat nyertek:
Kohn Vilmos és Mikó József IV. oszt. tanulók.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" időnkénti adományaiból tőkésített összegekből Nagykanizsa r. t. város egy 600 koronás alapítványt létesített, melynek a jelen évre járó 4yg%-os kamatai fejében a városi tanács 27 K-t bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmul. A tantestület ez összeget Mikó István II. oszt. tanulónak itélte oda.
4. A „Néptakarékpénztár Részvénytársaság Nagykanizsán" 40 K-t volt szives rendelkezésünkre bocsátani, hogy abból 20 K-t a polgári fiú-, 20 K-t pedig a polgári leányiskola egy-egy szegénysorsu, kiváló előmenetelü tanulójának jutalmazására fordítsunk. Ez összegeket jutalmul nyerték:
Radics József polg. fiúisk. II. oszt. és Vajda Ilona polg. leányisk. III. oszt. tanulók.
5. A helybeli „Szegények Tápintézete" cimü jótékony egyesület népkonyhája ez évben 20 növendékünket látta el ingyenes ebéddel november 19-től március 19-ig.
Fogadják az itt felsorolt jóltevők a jótéteményekben részesült szegénysorsú növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ők egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására célzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel I
4
— 50 —
XVI.
Az 1912—13. tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke.
I. fiúosztály.
Róm. kath. hittan : Gerely J. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Ág. ev. hittan : Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református hittan : Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamentum-
ban, kötve 1 K 20 f. Izr. hittan : Dékány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan : Héber imakönyv, Deutsch—Schill fordítása, kötve 1 K 20 f. Deme K. Magyar nyelvtan, I. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, I. kötet, 8. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Ágh és Földes. Földrajz. I. kötet, 2. javított kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 50 f. Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Dr. Róth-Rybár. Ásvány-, kőzet- és földtan elemei, 5. kiadás, kötve 1K 60f. Dr. Róth—Schuch. A növénytan elemei, 5. kiadás, kötve 2 K. Erney J. Uj énektan, I. rész, 14. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
II. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus. Polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar kiadása, 1908, fűzve 64 f. Ág. ev. hittan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református hittan : mint az I. osztályban.
Izr. hittan : Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Magyar nyelvtan, I. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, II. kötet, 8. kiadás, füzvc2 K. Ágh és Földes. Földrajz, II. kötet, 2. javitott kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúiskolák számára, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 50 f.
Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Miklós-Greisinger. Az állattan elemei, 6. kiadás, kötve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K Erney J. Uj énektan, I. rész, 14. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
Ili. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Demkovits Ágoston. Róm. kath. szertartástan,
polgári iskolák számára, 2. kiadás, fűzve 1 K Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története,
4. kiadás, kötve 80 f. Református hittan : Fülöp J. Ref. keresztyén hit- és erkölcstan, fűzve 80 f. Izr. hittan : Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 1 K 60 f.
— 51 —
Jzr. hittan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Deme K. Magyar olvasókönyv III. rész. 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Hortobágyi Baumann. Német nyelvtan, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K. Ágh Géza. Földrajz, 111. rész, 2. kiadás, fűzve I K 20 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, 2 K. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Kogutowicz. Tiz térkép a hazai történelem tanitásához, kötve 2 K. Szenes A. Számtan, polg. fiúiskolák számára, II. rész, 5. kiadás, fűzve 2 K 80 f.
Tóth J. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 3. kiadás, fűzve 1 K 20 f.
Dr. Róth-Rybár. Ásvány-, kőzet- és földtan, 5. kiadás, kötve lK60f.
Dr. Róth S. A növénytan elemei, 5. kiadás, kötve 2 K.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Uj énektan, II. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
Széll-Csapodi. Életmentés- és egészségtan, kötve 40 f.
IV. fiúosztály.
Rótn. kath. hittan: Pongrácz J. Katii. Egyháztörténelem, 2 kiadás, fűzve 80f. Ág. ev. hittan: mint a III. osztályban.
Református hittan: Fülöp J. Ref. keresztyén hit-és erkölcstan, fűzve 80 f.
Izr. hittan : Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f. \'
Izr. hittan : Héber imakönyv, mint az 1. osztályban.
Környei és Gyulai. Gyakorlati irálytan, 12. kiadás, fűzve 2 K.
Lehr A. Arany János „Toldi"-ja, 12. kiadás, fűzve 2 K 40 f.
Hortobágyi Baumann. Német nyelvtan, II. rész, 4. kiadás, fűzve 2K50f.
Dr. Ágh Géza. Földrajz, IV. rész, fűzve 2 K 20 f.
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K.
Dr. Rybáry Ferenc. Világtörténet polgári fiúiskolák számára, 11. kiadás,
fűzve 2 K 40 f. Szenes A. Számtan, mint a 111. osztályban.
Tóth József. Szerkesztő és gyakorlati geometria, 3. kiadás, fűzve i K 20 f. Dr. Kovács J. Fizika a polgári fiúiskolák IV. osztálya számára, 6. kiadás
fűzve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a III. osztályban. Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 8. kiadás, 1 K 20 f.
I. leányosztály.
Róni. kath. vallástan: Képes Biblia, vagyis az Üdvösség története, irta
Gerely József, 2. kiadás, 1907. fűzve 1 K 20 f. Ág. ev. vallástan: Hetvényi L. Keresztény vallástan, fűzve 1 K. Református vallástan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamen-
tumban, kötve 1 K 20 f. Izr. vallástan : Dekány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, fordította Deutsch és Schill, kötve 1 K 20 f. Glósz-Reöthy. Magyar nyelvtan, I. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reöthy. Magyar olvasókönyv, I. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, 1. r., 3. kiad., fűzve 2 K 40 f. Ágh és Földes G. Földrajz, I. kötet, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K.
2*
— 52 —
Róth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, I. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K60f. Szenes A. Számtan. I. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K. Gerevich-Baumgarten. Rajzoló mértan, 3. kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Uj énektan, I. rész, 14. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
II. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Róm. kath. nagyobb katekizmus. Polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. A püspöki kar kiadása, 1908, ára fűzve 64 fillér. Ág. ev. vallástan: mint az I. osztályban. Református vallástan: mint az I. osztályban.
Izr. vallástan : Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 50 f. Izr. vallástan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz-Reöthy. Magyar nyelvtan, IT. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 20 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Glósz-Reöthy. Magyar olvasókönyv, II. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, mint az I. osztályban. Ágii és Földes G. Földrajz, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Rótli-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, II. rész, 3. kiadás, fűzve
1 K 60 f.
Szenes A. Számtan, II. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Gercwich-Baumgarten. Rajzoló mértan, mint az I. osztályban. Erney J. Uj énektan, mint az I. osztályban.
III. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Róm. kath. szertartástan, irta dr. Demkovits Ágoston
2.-kiadás, 1910. fűzve 1 K. Ág. ev. vallástan; Bereczky S. A keresztény egyház rövid története.
4. kiadás, kötve 80 f. Református vallástan: Fülöp J. A keresztény egyház történelme,fűzve 1 K Izr. vallástan : Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 1 K 60 f. Glósz-Reöthy. Stilisztika és verstan, fűzve 3 K 20 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fű/.ve 40 f. Lehr A. Arany J. „Toldi"-ja, 12. kiadás, fűzve 2_K_4ÍI f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, IT rész^ 2. kiadás, fűzve
2 K 80 f.
Márki és Pallos. Történelem, fűzve 2 K.
Ágh és Földes G. Földrajz, III. kötet, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Roscoe-Legeza. Vegytan és ásványtan, 2. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Szenes A. Számtan és mértan, III. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 50 f. Erney J Uj énektan II. rész, 8. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
IV. leányosztály.
Róm. kath. vallástan: Pongrácz József. Egyháztörténelem, fűzve 80 f.
Ág. ev. vallástan: mint a III. osztályban.
Református vallástan : mint a III. osztályban.
Izr. vallástan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 40 f.
Glósz-Reöthy. Költészettan és irodalomtörténet, fűzve 4 K.
— 53 —
Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 40 f. Schuster-Altai. Leányiskolái német tankönyv, II. rész, mint a III. osztályban. Márki-Pallos. Történelem, II. rész, 1. kiadás, fűzve 2 K. Magyar-Képessy. A kisérleti fizikai és csillagászati földrajz alapelemei,
3. kiadás, fűzve 2 K 80 f. Szenes A. Számtan, III. rész. mint a III. osztályban. Csapodi-Gerlóczy. Élet- és egészségtani ismeretek, 12. kiad., fűzve 2 K. Sebestyénné. Háztartástan és neveléstan, 12. kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Uj énektan, mint a III. osztályban.
) \'Tso
/
fo

— 54 —
XVII.
Értesítés a jövő 1912—13. tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javító vizsgálatok. Augusztus 30-án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzendő s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa.
2. Felvételi, illetve taníervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 30-án délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve a tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gymnasium alsóbb osztályaiból a polg. iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pótvizsgálatok. A rendes tanitás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatni a pótvizsgálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett, szabályszerűen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi- és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyanként 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 2., 3., 4. és 5. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 2—5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva:
1-ső nap. Szeptember 2-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
2-ik nap. Szeptember 3-án elsősorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beiratása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
3-ik nap. Szeptember 4-én elsősorban az I.»vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
4-ik nap. Szeptember 5-én elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beiratni senkit sem lehet.
2. A beiratásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a beiratások gyorsabb eszközöllietése végett a tanév végén sorszámmal ellátott beiratási lapot fog kapni minden tanuló, melyet otthon kitölt és vele
— 55 —
szeptemberben beiratkozhatik. Az I. osztályokba való beirathatás céljából, szeptember hó 1-én lesznek a beiratási lapok kiosztva a fiúiskolái könyvtárszobában (I. emelet 1. sz.), és pedig délelőtt 9 órakor a fiú-, 11 órakor a leányiskolái tanulók részére.
A jelenlegi növendékeken kivül még a II—IV. osztályba beiratkozni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. Beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetlen — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni keresztlevelüket vagy születési bizonyítványukat és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamely osztályába már be voltak irva, a szülői kiséret és a keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de uj tanuló szülői kiséret és keresztlevél nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyitvány-nyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujra-oltatott vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5. A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásukért felelősséget nem vállalunk.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiú-, és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják. Ennek hiányában a jelentkező tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 2 korona beiratási dijat, 30 fillért az országos tanitói nyugdijalapra, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra és az évi Értesítőre, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, 1 koronát a tanulmányi kirándulások és utazások céljaira, azaz összesen 4 korona 80 fillért. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandíj is, azaz 8 korona.
3. A tandij elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyontalanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva, egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandíj felének vagy legfeljebb kétharmadának elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandij elengedéseért Zalavármegye kir. tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz.
A m. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel biró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül is tandíjmentességben részesitendők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
Nagykanizsa, 1912. junins 25. v Az igazgatóság.
TARTALOM
I. Szigethy Lydia..............................................................................3
II. Adatok az 1911—12. tanév történetéhez ..............................5
III. Polgári iskoláink helyi felügyelő-bizottsága ........................10
IV. Tantestületek ..............................................................................11
V. Az elvégzett tananyag..................................................................14
VI. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga ... 27
VII. A rendes tanulók névsora ......................................................29
VIII. Jelentés a francia nyelvi tanfolyamról ....................................39
IX. Jelentés a fiúiskolái tornaversenyről..........................................41
X. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról...........42
XI. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról... 44
XII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ..................46
XIII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában ............47
XIV. Kimutatás az igazgatóság által kezelt segély- és kirán-
dulási alapokról ..................................................................48
XV. Jótékonyság....................................................................................49
XVI. Az 1912—13. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke 50
XVII. Értesítés a jövő 1912 — 13. tanév megkezdéséről..................54
á
i\'ÏO í\'SV
y
V1D Tbl O

<


Insert failed. Could not insert session data.