Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.92 MB
2019-09-05 16:03:51
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
484
1033
Rövid leírás | Teljes leírás (94.05 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1914-1915. tanévről.
XLIII. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1915.
Gutenberg nyomda nyomtatása
13475

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
m. kir. állami / \'
POLGÁRI FIU- E8 LEANYISKOLA
r //
ERTESITOJE
AZ 1914-915. TANÉVRŐL.
X iiiu^x
: ».a OH
XLIII. ÉVFOLYAM.
s! Fttá
szerkesztette:
WALIGURSZKY ANTAL
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1915. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
13475
¿rí,
A NAGYKANIZSAI
m. kir. allami
POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
r rr
ERTESITOJE
AZ 1914-915. TANÉVRŐL.
X -iV^ttS \\

XLIII. ÉVFOLYAM.
8zerkesztette".
WALIGURSZKY ANTAL
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1915.
gutenberg nyomda nyomtatása
13475
— 3 —
I.
Nagykanizsától a Vaskapuig.
Évről évre rohamosan nő a kiránduló iskolák száma, mert a mai oktatási rendszer fontos eszközei a tanulmányi kirándulások. Mindazt, amit itthon könyvekben olvasunk, vagy képekről ismerünk, ott áll előttünk. Bámuljuk a természet csodáit, el-elgondolkozunk elmúlt nagyidőkre emlékeztető, pusztulásnak indult regényes fekvésű városokon, gyönyörködve tanulunk, " tapasztalunk és tágul látókörünk. Megtanítjuk a gyermeket látni, figyelni és érdeklődését is sokoldalúan kifejlesztjük.
Nemcsak a tanitás szolgálatában állanak az ilyen utazások, hanem igen nagy a nevelő hatásuk is. Bizalmasság fejlődik tanár és tanulók közt, felszínre kerülnek hajlamaik és vágyaik, szabadon nyilvánítják gondolataikat és így jobban betekinthetünk a gyermek lelki világába.
Hat napra tervezett kirándulásunk célja az Alduna volt, melyet az évzáró vizsgák után junius 24—29-én tartottunk. Előzőleg tájékoztattuk a növendékeket a tervbe vett látnivalókról, kioktattuk, mit vigyenek magukkal, hogyan öltözzenek, főleg hogyan kell útközben viselkedniük. Örömmel ismerem el, hogy növendékeink magatartása az egész utazás tartama alatt kifogástalan volt. Részt vett 26 fiu, 26 leánynövendék és a tanári testület 4 tagja, ezenkívül csatlakozott hozzánk 3 volt növendék, a r. kath. hitoktató, 6 elemi iskolai tanítónő és egy apa. — A kiránduló társaság 67 személyből állott. A részvételi dij 50 K. volt.
I. nap. Junius hó 24-én korán reggel gyülekezett csapatunk egyik része az iskola udvarában, egy másik része már az állomáson várt bennünket. Egy megbetegedett leány kivételével mindenki ott volt, senki sem hiányzott. Legtöbbje szüleinek kíséretében jött. Elbúcsúzva szeretteinktől, a Déli Vasút két külön kocsijában kényelmesen elhelyezkedvén, elindultunk. A kis társaság kezdetben csendes volt, csak midőn a Balatonhoz értünk, lett vidám és hangos. Vidám nótázások, beszélgetések és az útravaló fogyasztása közben gyorsan telt az idő, az állomások szinte észrevétlenül maradtak el.
Kilenc órakor Kelenföldre értünk, honnan egy előre megrendelt külön villamos kocsi a Hernád-utcai diákszállóba vitt. Ott letettük kevés podgyászunkat és a város megtekintésére indultunk. Végig haladtunk a szebbnél szebb palotákkal díszített Andrássy-uton, a Bazilika mellett elhaladván, a Szabadság-térre értünk. Az országház megtekintése után megszemléltük Andrássy Gyula gróf lovasszobrát s vándorlásunkat a
1*
- 4 -
Dunaparton folytatva a Ferenc József-térre értünk, hol Széchenyi István gróf és megyénk szülöttjének Deák Ferencnek monumentális szobrai állanak. A sok gyaloglásban elfáradt kis karavánnak egy órai pihenést engedtünk az Erzsébetkertben, azután földalatti villamoson ebédre igyekeztünk.
A délutánt — egy napi budapesti tartózkodásunk tulajdonképeni célja — az állatkertben töltöttük. Mily örömmel nézték növendékeink, mint kapják el az...

Insert failed. Could not insert session data.