Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.03 MB
2019-09-05 16:06:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
330
909
Rövid leírás | Teljes leírás (88.25 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1915-1916. tanévről.
XLIV. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1916.
Gutenberg nyomda nyomtatása
16798

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

w m

GYK ÁNIZS 4 gy Múzeum
M

A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ALLAMI

POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1915-916. TANÉVRŐL.
XLIV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ-
NAGYKANIZSA, i9ie. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
10798
6/f
I8ÖÍ NAGYKANIZSA ffhury György Múzeum
^ A NAGYKANIZSAI
M KIR ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1915-916. TANÉVRŐL.
XUV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
#
NAGYKANIZSA, 1916. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
10798
— 3 —
I.
Adatok az 1915—16. tanév történetéhez.
E tanévvel polg. fiúiskolánk életének 44-, polgári leányiskolánk fennállásának pedig 24. tanéve záródik.
Az a magyar nemzet lelkében örökké élő hazafiúi kötelességtudás, amely szeretett hazájáért életével és vérével áldozni soha nem habozott, amely a Kárpátok ormain élő sziklafalként állott édes hazánkra áhitozó ellenségeink útjába, a mult év május havában, mintegy belefáradva a sok várakozásba, tettre sarkalta küzdő véreink sziveit és áttörve az ellenség folyton szorongató tömegén, mint a medrébe férni nem tudó vízár, feltartóztathatlanul hajtotta maga előtt azt a tehetetlen emberanyagot, melyet az alhumanizmus összpontositott határainkon s a melynek célja kedves hazánk leigázása, megsemmisítése volt.
Az egymást gyorsan követő hőstettek rövid időn belül megtisztították önző célokat szolgáló ellenségeink szivet, lelket egyaránt mélyen sértő zsarnokoskodásától azt a területet, melyet őseink, mint vérrel szerzett örökséget, bíztak gondviselésünkre. De még itt sem állott meg, hanem saját otthonukba hatolt, hogy — visszaadva a kölcsönt — éreztesse velük az otthonok feldúlása révén a lelkekben támadó összes keserveket. S mig dicső szövetségesei segítségével a nagyhatalmak eszközéül szegődött Szerbiát, meg Montenegrót teljesen hatalmába kerítette, Oroszországból akkora területet elfoglalt, amennyi elégséges ahhoz, hogy többé rá se gondolhassanak ellenségeink hazánk szent földjének, betolakodásuk útján való, megszentségtelenitésére.
Most megállott és Oroszlengyelországon keresztül, a Keleti-tengertől Galícia keleti csúcsáig meghúzta a határvonalat, amelyen a keresztül törni szándékozó vandalizmus be-betört fejjel tapasztalhatta naprólnapra, hogy ott nem a kancsuka hajtotta enervált ember, de a lángoló hazaszeretet áll őrt.
Ha mindezekhez hozzávesszük azt a felbecsülhetetlen hősiességgel párosult akaraterőt, amely a szövetségesi hűséget lábbal tipró, zavarosban halászni szándékozó olasz nemzet hiú ábrándjainak megvalósul-hatását az Isonzónál és a Dobertó szikláin megakadályozza, meg az egész nemzet mindenkor megnyilatkozott páratlan áldozatkészségét: nyugodt lélekkel tekinthetünk a jövőbe, mert az igaz magyarral veleszületett becsületesség, az ősök példáin lelkében megszilárdult határtalan hazaszeretet most is győzedelmeskedni fog a fondorkodó ellenségeink haszonleső politikáját pénzért szolgáló, belső meggyőződés nélkül szűkölködő lelketlen tömegen.
A közel két éve dúló világháború a rendes kerékvágásból minden intézményt kizökkentő hatása iskolaéletünkre is reányomta háborús bélyegét. Iskolaépületeink még mindig a cs. és kir. tartalékkórház céljait szolgálják. Szemléltető eszközeink a szertárhelyiségekben elraktározva
_ 4 -
hozzáférhetetlenek voltak. Osztályaink a helybeli Polgári Egylet 4, Társaskör 3, Kath. Legényegylet 1 helyiségében és a város által rendelkezé...

Insert failed. Could not insert session data.