Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.65 MB
2018-02-12 15:10:12
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
382
1301
Rövid leírás | Teljes leírás (108.73 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanoncz-iskola értesítője
az 1907-1908. tanévről.
XXII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1908.
Nyomtatott Krausz és Farkas Könyvnyomdájában
22011

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

í k oLf
A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1907—1908. TANÉVRŐL. XXII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.

NAGYKANIZSA, 1908.
NYOMATOTT KRAUSZ ÉS FARKAS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
22011
V \' - * V
A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1907 - 1908. TANÉVRŐL. XXII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.

NAGYKANIZSA, 1908.
NYOMATOTT KRAUSZ ÉS FARKAS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
SSOI 1


REV 98
RRV 201«
TARTALOMJEGYZÉK.
Oldal
I. A jövő tanévre* vonatkozó tudnivalók ....... 3
II. Jelentés az 1907—8. tanévről.........4
III. Felügyelet............10
IV. Tanítótestület ...........11
V. Elvégzett tananyag . . . . . . . . . .13
VI. Az 1907—1908. tanévi órarend........18
VII. Minősítő osztályzat és rövidítések magyarázata.....20
VIII. A tanulók névsora és osztályzata........21
IX. Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanitás eredményéről
és az évi mulasztásokról osztályonkint.....38
X. Statisztikai kimutatás a tanoncok száma, kora, vallása, nemzetisége és
születési helye szerint. . . . . .... 39 XI. Statisztikai kimutatás a tanoncok foglalkozása szerint . . . .40 XII. Az iparostanonciskola 1907—1908. évi költségvetése . . . .41
i\'sT
I93i
— 3 —
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1908 — 1909. tanévre a tanoncok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig eszközöltetnek a központi áll. elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—H-ig, d. u. 2—4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanoncát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Azon iparosmesterek, kiknek több tanoncuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes tanoncaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
Aki tanoncát a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanoncát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t. c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évt XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanoncok a felfogadás napján aznnnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanoncok, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanonc komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyítvánnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanonc családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanonc bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanonc elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanoncszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. c. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is megtalálhatók.
Az igazgatóság.
1
- 4 -
II.
Igazgatói jelentés az 1907—1908. tanévről.
VN^^Mh pariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának huszonkettedik évét töltötte be.
IK^JJMl Ezen tanév fordulópontot képez ipariskolánk huszonkétéves
^ életében. Mig ugyanis eddig csak szűk keretben, ugyszólyán ma-
gunknak dolgoztunk s megelégedtünk, ha munkásságunkról közvetlen felebb-valóink, az iskolafenntartó hatóság és az érdekelt iparosság vett tudomást, addig az" idén bátorságot meritve a működésünket kisérő s reánk nézve valóban nagyon hizelgő elismerésekből, mellyel különösen a rajztanitásban elért eredményünket méltatták, jelentkeztünk az általános- és szakirányú rajztanitási tanmenetünket és módszerünket feltüntető rajzainkkal az ez évi londoni magyar kiállításra.
A városi tanács, méltányolva a tanítótestület ebbeli törekvését, Vécsey Zsigmond polgármester urnák már annyiszor tapasztalt szives és jóindulatu támogatása folytán a kiállítással járó kiadások fedezésére a város rendkívüli kiadásainak terhére 200 koronát volt kegyes engedélyezni.
A kiállításra f. évi február 26-án beküldöttünk Budapestre, a kiállítást rendező bizottsághoz egy félives- és egy egész ives rajzokat magában foglaló két diszkötésü albumot, mintegy 300 drb. rajzzal és 9 drb. természetes nagyságú műhelyi rajzot, vászonra húzva.
Hogy rajzaink kinyerik-e a müveit angol nemzet tetszését, nem tudjuk, de mi megelégszünk már avval az eredménnyel is, hogy a biráló bizottság rajzainkat a kiállításra elfogadta és ez buzdításul fog nekünk szolgálni további működésünkben.
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek 1907. augusztus 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét, melyen a jegyzői tisztet a sorrend szerint következő Halász Jenő kartárs foglalván el, megállapittatott a heti órarend s kijelöltettek az osztály főnökök.
Beiratás. Az iparostanulók beirása, tekintettel a tanulók nagy számára az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1—-12-ig, a téli tanfolyamban pedig október hó 15—18-ig történt. Ezen időben az egész évi tanfolyamban 479, a téli tanfolyamban pedig 84 iparostanuló iratkozott be, mely létszám április hó 15-ig — eddig vettünk fel uj tanulókat — 536-ra, a téli tanfolyamban pedig 96-ra emelkedett s igy a két tanfolyamon beiratkozott összesen 632, vagyis 43 iparostanulóval több, mint az előző tanévben. A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szept. 12-én, a téli tanfolyamban okt. 18-án kezdődtek.
Tanítótestület és havi értekezletei. Tanitóstületünk az elmúlt tanévben három uj taggal szaporodott. A városi tanács, mint iskolafentartó hatóság, ugyanis belátván, hogy egy osztályban 96 tanuló mellett és összevont osztályokban eredményesen tanitani, különösen ipariskolában, teljes képtelenség, azon reményben, hogy a magas kormány méltányolni fogja a város ujabb anyagi áldozatkészségét s az eddigi államsegélyünket felemeli, a már több éven át kérelmezett egész évi III. osztály párhuzamosítását és a téli tanfolyam I—II. osztályának különválasztását engedélyezte.
Az igy szükségessé vált két uj tanítói állásra a pályázat kiíratván, a felügyelő bizottság 1907. szeptember 12-én Vécsey Zsigmond polgármester úr elnöklésével tartott ülésében Ács József áll. elemi és Hirschfeld Rezső izr. elemi iskolai tanítókat választotta meg.
Ugyancsak változást vont maga után Szabó Lajos helybeli állami el. népiskolai tanítónak Szolnokra történt áthelyezése is, ki 1907. okt. 12-én véglegesen elhagyván városunkat, a majdnem 3 éven át és a legnagyobb odaadással és buzgósággal betöltött ipariskolai tanitói állásáról is lemondott. Az igy üresedésbe jött tanitói állásra 1907. nov. 26-án tartott ülésében a felügy. bizottság egyhangúlag Waligurszky Antal áll. polgári fiúiskolái tanitót választotta meg.
A tanítótestület havi értekezleteit mindig a hónap első szerdáján tartotta meg. Összesen volt 10 rendes és két rendkívüli értekezletünk. A rendes üléseinken a tananyag módszeres feldolgozásával, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, iskolai és utcai magaviseletével s egyéb, az iparoktatás fejlesztésére és emelésére irányuló kérdésekkel, a rendkivüli üléseinken pedig ipariskolánknak a f. évi londoni magyar kiállításon leendő részvételével és az Iparostanonciskolai Tanitók Országos Egyesületének felállításával foglalkozott.
Tanterv. A tanítás alapjául a vallás- és közoktatásügyi Miniszter urnák 33564 — 893. számú magas rendelettel kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgált, mely attól, mint az a jelen értesítőben közölt „Elvégzett tananyag"-ból is kitűnik, lényegében alig tér el.
Vallás-erkölcsi nevelés. Ipariskolánk tanulói, kik rendszeres hitoktatásban részesülnek és pedig a róm. kath. vallásúak osztályonkint heti egy-egy órában, a más vallásúak összevonva heti egy-egy órában, kivétel nélkül eleget tettek vallásbeli kötelmeiknek s az alsó osztályok növendékei április 26-án, a felső osztályoké pedig május- 3-án végezték el a gyónást és áldozást. Ezen kívül, amennyiben hittani órájuk valamely ünnepnapra esett, hitoktatóik vezetése alatt résztvettek az istentiszteleteken.
A legnagyobb sajnálattal és részvéttel kell e helyen megemlitenem, hogy Pichler Pál, róm. kath. hitoktató, december óta folyton beteg s igy az ő óráit Brucker Celesztin töltötte be és pedig 5—6 óra helyett, amennyiben ezen időben a saját óráival volt elfoglalva, mindig 7—8-ig.
Fegyelem. Iparostanulóink iskolai és utcai magaviselete, eltekintve egy-két inkább gyermekes csínynek nevezhető esettől, általában jónak mondható. Ezen örvendetes jelenség részint a tultömött osztályok párhuzamosításának, részint a növendékekkel szemben alkalmazott szeretetteljes bánásmódnak s végül a „Tanonc-Otthon"-nak köszönhető, melyeknek nevelő hatása az iskolai fegyelemre elvitázhatatlan.
Hivatalos látogatás. Ipariskolánknak az elmúlt tanév folyamán többször is volt része a hivatalos iskolalátogatásokban. Szeptember 27-én meglátogatta intézetünket Feyér Gyula, budapesti áll. felső ipariskolai tanár, iparoktatási szakfelügyelő, október 27-től 30-ig Wálter Károly, a Budapest főv. szakirányú iparostanonciskola igazgatója és az orsz. ipari és kereskedelmi oktatási tanács tagja, mint miniszteri iskolalátogató; december 2—3-án dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő; főtisztelendő Király Elek, címzetes kanonok, egyházmegyei tanfelügyelő és végre május 16-án ismételten Feyér Gyula iparoktatási szakfelügyelő, kik ugy a közismereti-, valamint áz általános- és szakrajztanitás beható megvizsgálása után a tapasztalt módszer és előmenetel, valamint a rend és fegyelem fölött teljes megelégedésüknek és elismerésüknek adtak kifejezést.
Ugyancsak többször látogatták meg előadásainkat a tanév folyamán a felügyelő-bizottság és az ipartestületi elüljáróság tagjai s mindenkor jól-
eső örömmel győződtek meg arról, hogy szorgalmas és hasznos munkát végezünk.
A tanulók iskolalátogatása. Iparostanulóink iskolalátogatása évről-évre örvendetesen javul. Mig ugyanis a mult tanévet bevégzett 446 tanuló közül igazolva mulasztott 214 tanuló 1936 napot, igazolatlanul pedig 135 tanuló 953 napot, addig az idén a tanév végén maradt 500 tanuló közül igazolva mulasztott 189 tanuló 1585 napot, igazolatlanul pedig 153 tanuló 872 napot; vagyis összesen 342 tanuló 2457 napot.
S mig az igazolt mulasztásokat a tanulóink betegségén kivül különösen a város területén több izben is föllépett járványos megbetegedések körül alkalmazott szigorú egészségi óvszabályok idézték elő, addig az igazolatlan mulasztások folytonos csökkenése részint annak tulajdonitható, hogy a tanítótestület tagjai nem elégszenek meg a mulaszlás egyszerű bejegyzésével, hanem amint tudomást vesznek a tanuló távollétéről, azonnal érte küldenek s az a legtöbbször az ellenőrző könyvecskék lebélyegzése előtt már meg is jelenik az előadáson; részint pedig a városi tanács mint iparhatóság élén álló Lengyel Lajos v. főjegyző urnák köszönhető, ki a hozzá bejelentett igazolatlanul mulasztó tanulók mestereivel szemben nemcsak a törvényben előirt pénzbírságot alkalmazza, hanem a kihágásért alaposan meg is rója őket.
A tanév folyamán igazolatlan mulasztásért feljelentetett 39 iparosmester és pedig 24 egyszer, 12 kétszer, 3 háromszor, kik ellen megindittatván az 1984. évi XVII. t.-c. 62. §-ába ütköző iparkihágás miatt a további eljárás, 3—70 koronáig terjedő pénzbirságban lettek elmarasztalva. A kivetett pénzbirságból az idén 424 korona folyt be.
A tanitási eredmény. A jobb iskolalátogatás, különösen pedig a tanulók rendes és pontos beiratkozása folytán — nagyon természetesen — a tanításban elért eredmény is sokkal jobb volt, mint az előző években. A rendes iskolalátogatás és a hivatása magaslatán álló tanítótestület odaadó és buzgó működése mellett nagyban hozzájárult a jó eredmény eléréséhez az a — mondhatnám — mintaszerű felszerelés, mely a város közönségének valóban anyagi megerőltetése dacára a tanítótestület rendelkezésére áll s mely lehetővé teszi, hogy ipariskolánkban az összes tantárgyak tanitása szemléleti alapon történhetik. És ezért nem fejezhetem ki eléggé és elégszer hálás köszönetemet a városi tanácsnak, különösen annak élén álló Vécsey Zsigmond polgármester urnák, ki áthatva az iparoktatás nemzetboldogitó nagy fontosságától, ipariskolánk színvonalának emelésére és fejlesztésére irányuló s a legtöbbször ujabb anyagi áldozatot igénylő kéréseimet mindig a legnagyobb odaadással s jóakaró támogatással karolja fel.
Jóleső örömmel is hatott reánk Walter Károly és Feyér Gyula uraknak iskolalátogatásaik alkalmával tett ama kijelentésük, hogy ipariskolánk az első, ahol önálló fizikai és vegytani szertárt találtak.
Beszerzések. Ipariskolánk részére az elmúlt tanévben a rendes szükségletet képező dolgokon kivül beszereztettek: 24 drb. Richter-féle rajzeszköz, 50 drb. fejesvonalzó és 50 drb. derékszögű háromszögvonalzó, továbbá kilenc iparág szakrajzoktatásához szükséges rajzminták, miáltal elértük, hogy most már minden iparághoz megvannak a megfelelő mintáink s jövőre már nem kell holmi árjegyzékből vett minták után rajzoltatnunk.
Iskolai szünetek. A „Szervezet"-ben előirt szüneteken kivül iskolánkban csak március 15-én és négy országos vásár alkalmával szünetelt az előadás.
Iskolai ünnepélyek. Iparostanulóinknak Vc-da horvát és más nemzetiségű lévén, a tanítótestület kétszeres súlyt helyezett a hazafias érzelem felkeltésére, ápolására és megszilárdítására. Evégből az év folyamán több hazafias ünnepélyt rendeztünk. Megünnepeltük Őfelsége névünnepét, bol-
— 7 —
dogult Erzsébet királynénk tragikus halálának évfordulóját, március idusát, április 11-ét és Ő felsége megkoronáztatásának évfordulóját, mely alkalommal a tanítótestület tagjai méltatták a nap jelentőségét, a tanulók pedig alkalmi költeményeket szav.altak és hazafias dalokat énekeltek. Különösen szép volt március 15-iki ünnepélyünk, melyet már teljesen az évközben felállított „Tanonc-Otthon" rendezett. Ez alkalommal szerepelt először az Otthon énekkara is, mely Szalay Dénes precíz betanítása és vezetése mellett általános tetszéssel énekelte a Hymnuszt, Szózatot és Endrődi: Száműzött dalát. A nagy nap jelentőségéről Sótoriyi János, A) III. osztályú betiiszedő-tanonc, elmélkedett egy igen szép és tartalmas felolvasás keretében. A „Tanonc-Otthon" tagjai közül pedig Szommer Ferenc: Dalmady Gy. „Hazafiság, magyarság", Timár István: Tompa M. „Gólyához" Koréin László: Petőfi S. „Nemzeti dalát", Windt Ernő: Ábrányi E. „Kossuth sirja", Németh Béla pedig Petőfi S. „A rab" cimü költeményét szavalta igen szépen és mély érzéssel.
A szép és lélekemelő ünnepélyt igazgatónak a tanulókhoz intézett s a vallásoságra s hazaszeretetre buzditó rövid beszéde zárta be.
Felügyelő-bizottság. A felügyelő bizottság három éves mandátuma f. évi március hóban lejárván, a megejtett városi képviselők és bizottságok megválasztása után újra alakult s elnökké ismét egyhangúlag Josifovic Milivoj, eddigi volt agilis elnökünk; alelnökké: Dants Kálmán; gondnokká: Miltényi Sándor; jegyzővé pedig, amennyiben Poredus Antal igazgatói állásával járó nagy elfoglaltságára való tekintettel azt tovább viselni nem volt hajlandó, Németh Mihály tantestületi képviselő választatott meg. A bizottság tagjai, Csóti Márk, Fatér Mihály és Heltai József kivételével, kik most választattak be először a bizottságba s a kikben maga az ügy három lelkes és odaadó támogatót nyert, a régiek maradtak.
A bizottság az elmúlt tanév folyamán hét ülést tartott, melyekben a tanítótestület üléseinek jegyzőkönyvei kapcsán tett előterjesztéseivel, a felettes hatóságoktól érkezett átiratokkal és leiratokkal s egyéb, az iskola színvonalának emelését és fejlesztését célzó kérdésekkel foglalkozott. Megállapította az 1908 9. tanévi költségvetést s ennek keretében már most gondoskodott a téli tanfolyam III. osztályának és egy egész évi ált. rajzosztálynak, továbbá a rajz alól felmentetteknek két csoportban és heti 3- 3 órában leendő pótoktatásával felmerült ujabb kiadásoknak a fedezéséről.
Igaz, hogy a bizottság ezen, a felügyeletére bizott intézet betetőzésére irányuló intézkedése, ujabb és úgyszólván elviselhetetlen terhet ró a város közönségének már-már roskadozó vállára, de éltet a remény, hogy a magas kormány, méltányolva a város hazafias törekvését, ismét segítségünkre fog jönni s anyagi támogatásával lehetővé teszi, hogy a kért osztályok már a jövő tanévben felállíthatok legyenek.
Nem mulaszthatom el, hogy e helyen is hálás köszönetemet ne tolmácsoljam Mártonfy Márton, kir. udvari tanácsos, orsz. iparoktatási főigazgató ur Őméltóságának azon kegyes jóindulatáért, mellyel államsegélyünk felemelése tárgyában felterjesztett kérvényünket támogatni szíves volt Ő Exellenciája előtt s a melynek egyedül köszönhető, hogy eddigi csekély 1200 K államsegélyünk az idén már 2000 K-ra lett felemelve, kérve Őmél-tóságát, hogy ezen jóindulatát a jövőben se vonja meg iskolánktól.
Rajz- és munkakiállitás. Ipariskolánk résztvevén rajzaival a londoni magyar kiállításon, az ez évi rajz- és munkakiállitást azon időre halasztotta, amikor rajzaink visszaérkeznek Londonból s igy arról majd csak a jövő tanévi értesitőben fogok jelentést tenni.
Tanonc-Otthon. A vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur Őnagymél-tósága még 1907. márc. hó 22-én 21411. sz. alatt kelt magas rendeletével
elrendelvén ipariskolánkkal kapcsolatban a „Tanonc-Otthon" felállítását, a rendelet kézhez vételele után azonnal ülést hívtam össze, s kértem a felügyelő-bizottságot, hogy az Otthon részére a várostól, mint iskolafentartótól egy megfelelő helyiséget szíveskedjen kieszközölni. A bizottság a legnagyobb jóakarattal fogadta kérésemet s még ugyanazon ülésből kifolyólag megkereste a városi tanácsot, hogy a régi gimnázium volt rajztermét az Otthon céljaira átengedni kegyeskedjék. A városi tanács sajnálattal hozta tudomásunkra, hogy a kért helyiség ki lévén adva bérbe, ez alkalommal a legjobb akarattal sem tehet eleget kérelmünknek.
Ezt látva, nehogy az Otthon fel nem állításáért mulasztással vádoltassam, megalakítottuk az Otthont egy tanteremben s abba, tekintettel a helyiség szük és meg nem felelő voltára, egyelőre csak a II. és III. osztályú növendékeket vettük fel, kik igen szorgalmasan s csaknem teljes számban látogatták az Otthont.
A felvett növendékekből Szalay Dénes, az Otthon derék és buzgó vezetője, énekkart szervezett, mely az összejöveteleken szép énekével gyönyörködtette az Otthon tagjait. Azonkívül minden egyes alkalommal szabadelőadást tartott a növendékeknek hol vallás-erkölcsi, hol közhasznú, majd szociális kérdésekről, melyek nyomán nem egyszer nagyon érdekes és tanulságos eszmecsere fejlődött ki.
A kellemes szórakozás megkedveltetése céljából a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsától kapott s 670 kötetből álló könyvtár mellett, mely az Otthon tagjainak mindenkor rendelkezésére állott s a melyet ők elég szorgalmasan használtak is, amennyiben a 95 tag a tanév folyamán összesen 1220 kötetet váltott ki olvasásra, még előfizettünk az Uj Időkre, Vasárnapi Újságra, Tolnai Világlapjára és Hasznos Mulattatóra, hogy ezek is rendelkezésére álljanak növendékeinknek. Ezenkívül beszereztünk többféle. társasjátékot, u. m. 3 sakkot, 2 dominót, 2 várast, 2 lóversenyt és egy nagyobb tombolát, .mellyel 30—40 flu is játszhatik egyszerre.
Mint már az iskolai ünnepélyek rovata alatt felemlitém, Szalay Dénes kartársam kiváló gondot fordított a tanulók hazafias érzelmeinek felkeltésére és megszilárditására. E célból kiválasztotta a legalkalmasabb hazafias költeményeket s azokat betanitva, az összejövetelek alkalmával szavaltatott a növendékekkel, sőt a március 15. ünnepélyt már teljesen az Otthon rendezte és az oly szépen sikerült, hogy bármely középiskolai Önképzőkörnek is dicséretére vált volna.
Ezekben adtunk számot a „Tanonc-Otthon" rövid fennállása alatt kifejtett működéséről, mely fényesen bizonyítja, hogy ez az intézmény megfelelő helyiség mellett teljesen meg fog felelni a hozzáfűzött magasztos célnak.
Itt említem még fel, hogy az Otthon kezelésében levő népkönyvtárból a tanév folyamán a közönség részéről 523 kivevő 1523 kötetet váltott ki.
A „Tanonc-Otthon" alapja javára a felszabadultaktól az alapszabály 11. §. alapján szedhető 1 — 1 koronából az 1907—1908. tanévben befolyt összesen 145 korona, mely takarékpénztáriig kezeltetik.
Évzáró vizsgák. Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban március hó 12 —14-én, az egész évi tanfolyamban pedig junius hó 15—20-ig tartattak, a melyeken a városi tanács, mint iparhatóság részéről: Halvax Frigyes városi tanácsos, iparbiztos; a felügyelő-bizottság részéről: Josifovic Milivoj elnök, Dants Kálmán alelnök, Csóti Márk, Fatér Mihály, Miltényi Sándór, Öszter-reicher Bernát, Keller Mátyás, Muraközy Lajos, Tóth Lajos, Weisz Tivadar, és Heltai József; az ipartestület részéről: Mitró József, Mágics János, Perkó Péter, Székely József és Reidinger Gyula jelentek meg s a tapasztalt eredmény felett legnagyobb elismerésüknek és megelégedésüknek adtak kifejezést.
— 9 —
Jutalmazás. Évről-évre látva azt a jótékony hatást, melyet a szorgalmas és jó magaviseletű tanulók megjutalmazása gyakorol a többi növendékekre, hogy "ezzel a serkentő-buzditó hatású nevelési eszközzel a lefolyt tanévben is élhessünk, kérvénnyel járultam a helybeli pénzintézetek mélyen tisztelt igazgatóságaihoz és az ipartestület elnökségéhez, a felügyelő-bizott-ság tagjai és ipariskolánk iránt meleg érdeklődéssel viseltető jó barátai körében pedig gyiijtőivet köröztettem. Ebbeli fáradozásom nem is maradt siker nélkül. Fenti célra összegyűlt összesen 201 korona, melyhez a következő szives adakozók voltak kegyesek hozzájárulni:
A városi tanács..... 30 kor.-val
Az ipartestület eliiljaróságá 30 n
Zalam. Gazd. Takarékpénztár . 20 »
Nagykanizsai Takarékpénztár . 20 n
Délzalai Takarékpénztár . . 10 n
Nikolai és Társa urak . . . 10 »
„Patria" pótkávégyár . . . . 10 n
Josifovic Milivoj ur . . . . 10 n
Weiser József ur..... 10 »
Weisz Tivadar ur . . . , . 10 n.
Brucker Celesztin ur . . . . 6 n
Fatér Mihály ur..... 5 ji
Österreicher Bernát ur . . . o n
Grünhut Henrik ur . . . . 4
Neu és társa urak..... 4 »
Kardos és Társa urak . . . . 4 n
Heltai József ur..... 3 »
Miltényi Sándor és fia urak . 2 »
Dants Kálmán ur..... 2 »
Geiszl Viktor ur..... 2 »
Csóti Márk ur...... 2 n
Samu József ur...... 2 M
összesen 201 kor.-val
Ezenkívül Fischel Lajos ur Bellosits B.: „Járjatok be minden földet" és Drumár J.: „A Hellének vallása" c. díszmunkáját, Mair József ur 1 drb rajzeszközt, a felügyelő-bizottság pedig 10 drb. diszkötésü: „Iparosok Olvasótárát" volt szives- jutalmazás céljából a tantestület rendelkezésére bocsátani.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók szives adományukért hálás köszönetünket s kérjük, hogy intézetünket a már annyiszor tapasztalt meleg érdeklődésükben s jóakaratú támogatásukban továbbra is megtartani kegyeskedjenek.
Az ez évi rajz- és munkakiállitás elhalasztatván azon időre, a mikor rajzaink visszaérkeznek a londoni magyar kiállításról, a tanítótestület részint ezért, részint hogy a „Tanonc-Otthon" alapszabályainak 3. §. b) pontjában körvonalozott célt is szolgálhassa, a jutalmazásokra vonatkozólag akként határozott, hogy a szorgalmas és jó magaviseletű tanulókat a tanév végével csak könyvekkel jutalmazza meg s e célból a felügyelő bizottság által rendelkezésünkre bocsátott könyvekhez még a városi tanács által adományozott 30 koronán is könyveket szerzett be; a megmaradt 171 K-t pedig a rendezendő rajz- és munkakiállitásig takarékpénztárban helyezi el s az eddigi pénzbeli jutalmak helyett a szegénysorsu, de szorgalmas és jó magaviseletű tanulók felruházására fogja, felhasználni.
1- iváló szorgalmukért és jó magaviseletükért egy-egy diszkötésü „Iparosok 01vasótárá"-val jutalmaztattak meg: Kovács János B) Előkészitő;
- 10 -
Márkus László és Roth Antal A) I.; Topolits László B) I.; Petrics Gyula, Tengerdi István és Rittecz Dávid A) II.; Horváth János és Palkó József B) II.; Zollner Zsigmond A) III.; Kovács Antal B) III.; Kalovics György T. I. és Szerdahelyi József T. II. oszt. tanulók. Összesen: 13 tanuló.
Iparosok Olvasótárának egy-egy kettős füzetével: Jeszek Ádám, Kiss József, Megyesi Kálmán és Molnár György B) Elők.; Poór István, Halvax Ernő és Szalay József A) I.; Goldstein Ferenc, Horváth János, Kuzsner György, Sárecz János és Vágner Béla B) I.; Horváth József és Kangyalics László C) I.; Tenner József, Móricz Dezső és Bagoly Lajos A) II.; Rajcsányi Lajos és Horváth János B) II.; Jakab Lajos A) III.; Buváry László és Fili-povics Ferenc B) III.; Molnár István T. Elők.; Dolmányos György, Farkas Boldizsár és Márek Antal T. I.; Dani Mihály és Sásvári József T. II. oszt. tanulók. Összesen: 28 tanuló.
Fischel F. Fiai által adományozott Bellosits B.: „Járjatok be minden földet" cimíi díszmunkának egy-egy példányával: Jersche Károly és Szommer Ferenc A) II. oszt. tanulók. Összesen: 2 tanuló.
Mair József által adományozott rajzeszközzel: Meskó József T. II. oszt. szobafestő-tanuló, mint legszorgalmasabb és legügyesebb rajzoló.
Ezenkívül 125 szorgalmas és jó magaviseletű tanuló még tandijelen-gedésben is részesült a városi tanács részéről, mely 500 k.-nak felel meg.
Ezekben voltam bátor elszámolni a lefolyt tanév eseményeiről s bár nagyon szerettem volna a jelen értesítő kapcsán néhány az iparoktatás keretébe vágó kérdéssel kissé bővebben és tüzetesebben foglalkozni, erről azonban le kellett mondanom, mert az értesítő nyomását annyira megdrágította volna, — így is 50 koronával kerül többe, mint a mult tanévi, dacára, hogy nem is olyan terjedelmű, — hogy fedezet hiányában nem is adhattunk volna ki évi értesítőt.
A tanév junius 28-án az évi „Értesítők" és jutalmak kiosztásával nyert befejezést.
Nagykanizsán, 1908. junius 28.
POREDUS ANTAL
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elüljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton kir. udvari tanácsos, miniszteri osztálytanácsos, orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség.
Tanfelügyelő: dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segédtanfelügyelők: Kőrössy Sándor, Rutsek Imre és Madarász Lajos.
Szakfelügyelő:
Fejér Gyula, oki. gépészmérnök, budapesti áll felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Thomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József; aljegyző: Benedek József.
Felügyelő bizottság:
Elnök: Josifovic Milivoj; alelnök: Dants Kálmán; gondnok: Miltényi Sándor; jegyző: Németh Mihály tant. képviselő; bizottsági tagok: Csóti Márk, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, Keller Mátyás, Muraközy Lajos, Muzikár Vince, Ö\'sterreicher Bernát, Poredus Antal iparisk. igazgató, Tóth Lajos, Weiser József és Weisz Tivadar.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök: Dants Kálmán; alelnökök: Lodner Ferenc és Reichenfeld Albert; jegyző: Muraközy Lajos; elüljárósági tagok: Csillag Károly, Fatér Mihály, Geiszl Viktor, Hartmann Károly, Horváth György, Hild Ferenc, Keller Mátyás, Kohn Samu, Mitró József, Muzikár Vince, Nováth István, Perkó Péter, Polgár János, Perger Imre, Reidinger Gyula, Rosenthal Géza, Sió Károly, Schá-vel Lajos, Schermann József, Székely József, Szuknay Lajos, Tóth Lajos, Turek Géza, Vajda István és Weiszberger Kálmán.
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanitók Országos Egyesiileté"-nek választmányi tagja, az „Orsz. Egyesület" Zalamegyei körének elnöke, a „Zalatn. Alt. Tanítótestület" főjegyzője. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 13.
Almási János, a „Zalam. Ált. Tanitótestület" nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. A) III. osztályában a könyvviteltant és fogalmazást heti 2—2 órában; az A) előle, A) kezdő, A) haladó és téli kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3—3 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 12, ezen intézetnél 8.
— 12 —
ÁCS József, tanította az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 1.
Bánekovich János, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" pénztárosa, a nagykanizsai járáskör jegyzője, tanította a téli tanf. II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 4\'/2.
Halász Jenő, a tantestület jegyzője, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. tanitó s főgimn. hitoktató. Működési éveinek száma 19, ezen intézetnél 4\'/l\'.
Hirschfeld Rezső, tanította dec. l-ig az egész évi tanfolyam B) III. osztályában, dec. 1-től pedig az A) előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. és keresk. tanonciskolái tanitó. Működési éveinek száma 13, ezen intézetnél 1.
Kováts Miklós, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" II. aljegyzője, tanította az egész évi B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Áll. el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 22, ez intézetnél lO\'/a.
Németh Mihály, a tant. képviselője a felügy. bizottságban és bizottsági jegyző, tanította az összes szakrajzi csoportokat heti 9- illetve 12-, továbbá az egész évi A), B) és téli végző csoportokban az ált. rajzot heti 3—3, illetve 6 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanár. Működési éveinek száma 19, ezen intézetnél 8.
Orbán István, tanította a téli I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél lOVs.
Szalay Dénes, a „Zalam. Ált. Tanitóstület" nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, az „Iparostanonc-Otthon" és a népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 14, ezen intézetnél 8.
Tibolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanította az egész évi A) III. osztályában a számtant, mértant, természettant, vegytant, technológiát és közgazdaságtant heti 2 órában, a B) elők., B) kezdő és B) haladó rajzcsoportban az ált. rajzot heti 3-3 órában. Áll. el. népiskolai és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 14, ezen intézetnél 7.
Váry József, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" alelnöke, tanította a téli tanf. előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 34, ezen intézetnél 8V2.
Vencel Rezső, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" nagykanizsai járáskörének választmányi tagja és az áll. el. népiskola pénzkezelő gondnoka, tanította az egész évi B) előkészítő osztályban a közismereti tárgyakati heti 4 órában. Állami el. népisk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 40, ezen intézetnél 19.
Vlasits József, tanította az egész évi B) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél lO\'/s.
Waligurszky Antal, tanította az egész évi B) III. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Áll. polg. fiúiskolái tanár. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 1.
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 óran. Működési éveinek száma 14.
Brucker Celesztin, Szent Ferencrendíi áldozár, tanította az egész évi
— 13 —
A), B) és C) I., B) II. és B) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1 órában. Működési éveinek száma 6, ezen intézetnél 4.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 22.
Kádár Lajos, református lelkész, tanitotta az összes református tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 5.
Pichler Pál, Szent Ferencrendü áldozár, tanitotta a téli elők. I. és II. osztályban összevonva, az egész évi tanf. A) és B) elők., A) II. és A) III. osztályban pedig külön-külön a róm. kath. hittant heti 1 — 1 órában. Működési éveinek száma 4.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
V.
Elvégzett tananyag.
A) Közismereti tantárgyakból.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, huski-vonat, kolbászok és művaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiirása és helyi értékük ismertetése; a négy alapművelet egy- és kiilönnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti lVa—IV2 órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kivánatos jótulajdonságokat. Az iparos
— 14 —
tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és épitő ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, Kertészet és bortermelésről" cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városaink ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesak életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyetvtan és fogalmazás: heti Va órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknéy, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2 — 2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leirása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és kiilönoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dülény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: gudapest ipara. Bécs varos és ipara. Közös vámterőlet. Németország városai és ipara. Ángolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Brazilia.
b) Alkotmánytanból. A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz fészitőereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világító gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda,
— 15 —
konyhasó, marólúg szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1 — 1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2 —2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százaiékés kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztositó-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula. kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
A III. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 2—2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. a gálván-áram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes külünféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából : A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len- és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsir, szappanfőzés, Gyertya gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firneisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdasagtanból: Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.). Ébresztő (Bajza J.): A hazáról (Tóth K.). Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács. (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás: heti Va—Va órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése, üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény: folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés: heti Va—Va órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a leltár-készités.
— 16 —
Számtan : heti V2—V2 órán.
A második osztályok tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan: heti V2—V2 órán.
A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb felülete és köbtartalma.
B) Általános és szak rajzból. Előkészitő csoportokban.
Szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalagátfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyölcágu csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán. a) Mértani rajz: heti 1 — 1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosz-szakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2 — 2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Keriilék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy- és kéthajlásu görbék alkalmazásával.
— 17 —
Egyenközii és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy- és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimetriára. Az indavonal alkalmazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1 — 1 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése. Külön-büző ivek szerkesztése, u. m.: félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mór- vagy arab-iv, ivekbe érintő körök, góth ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A sziv-alaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó-és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 2—2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1 — 1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyéktan ismertetése, felosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A négy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport heti 3—3 órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és szinesése. Műipari szakmunkák VI0-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat utan egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
1

— 18 —
vi. Az 1907—1908.
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap B) Előkészítő A) Elők. csop. B) Haladó csop. Faipari csop. 10—12 9 — 12 9—12 9-12 Közismeret Altalános rajz Szakrajz Vencel Rezső Aliiiásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály
Hétfő B) I. B) I. A) II. A) II. A) III. A) Végző csop. 5—6 6—8 5—6 6—8 6—8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Altalános rajz Brucker Celesztin Kováts Miklós Pichler Pál Szalay Dénes Almási János Németh Mihály
Kedd B) II. B) II. B) Elők. csop. A) Kezdő csop. B) Végző csop. 5-6 6-8 5—8 5—8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Altalános rajz n n n v Brucker Celesztin Vlasics József Tibolt Boldizsár Atmásy János Németh Mihály
Szerda A) Előkészítő A) Előkészítő A) 1. C) I. A) II. B) III. 5—6 6—8 6—8 6-8 6-8 6—8 Róm. kath. hittan Közismeret » » » » Pichler Pál Hirschfeld Rezső Ács József Halász Jenó Szalay Dénes Waligurszky Antal
Csütörtök B) Előkészítő B) Előkészítő B) I. A) III. A) III. 5—6 6—8 6-8 5-6 6—8 Róm. kath. hittan Közismeret n Róm. kath. hittan Közismeret Brucker Celesztin Vencel Rezső Kováts Miklós Pichler Pál Tibolt Boldizsár
Péntek A) Előkészítő C) I. C) I. B) Kezdő csop. A) Haladó csop. Fémipari csop. 6 -8 5—6 6—8 5—8 5—8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Altalános rajz » n Szakrajz Hirschfeld Rezső Brucker Celesztin Halász Jenő Tibolt Boldizsár A\'másy János Németh Mihály
i Szombat A) I. A) I. B) II. B) III. B) III. 5—6 6-8 6—8 5—6 6—8 Róm. kath. hittan Közismeret » Róm. kath. hittan Közismeret Pichler Pál Ács József Vlasits József Brucker Celesztin Waligurszky Antal

tanévi órarend.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Előkészítő I. 9—11 9—11 Közismeret » Váry József Orbán István
Hétfő Előkészítő II. Izraelita vallásúak Reform, vallásúak 5—7 5—7 5—6 5—6 közismeret Hittan » Váry József Bánekovich János Barta Lajos Kádár Lajos
Kedd Elők. és I. Előkészítő I. II. 5—6 6—8 6—8 5—7 Róm. kath. hittan Közismeret v » Pichler Pál Váry József Orbán István Bánekovich János
Szerda Építőipari csop. Elők. és kezd. csop. Haladó, végző csop. Ág. ev. vallásúak 2—5 5-8 5—8 5—6 Szakrajz Általános rajz » n Hittan Németh Mihály Almásy János Németh Mihály Hütter Lajos
Csütörtök I. II. 5-7 5—7 Közismeret » Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkészítő I. II. II. 5—7 5—7 5—6 6—8 Közismeret Róni. kath. hittan Közismeret Váry József Orbán István Pichler Pál Bánekovich János
Szombat Építőipari csop. Elők. és kezdő csop. Haladó és végző cs. 2—5 5—8 5—8 Szakrajz Általános rajz » n Németh Mihály Almásy János Németh Mihály


— 20 —
VII.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből:
1 = jó 1 = jeles
2 = szabályszerű 2 = jó
3 = kevésbbé szabályszerű 3 = elégséges
4 == nem szabályszerű. 4 = elégtelen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. = felszabadult km. = kimaradt elk. = elköltözött
— 21 —
VIII.
Téli tanfolyam. Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz | j szakrajz j közism. I összesen igazolatl.
Bedő János kőműves Mankovits Jakab 1 4 4 12 12
Bedő Pál kőműves Mitró József 1 4 - 4 20 15
Bencze György ács Sió Károly 1 2 - fm — —
Bocskay János kőműves Szuknay Lajos 1 3 - 3 1 —
5 Dukai János ács Steger József 1 4 - 2 — —
Erdődi Ignácz kőműves Mankovits Jakab 1 3 - 3 5 5
Gerse Péter szobafestő Vajda István - - — mh.
Geróts József kőműves Sió Károly 1 4 - 2 — —
Gérits Mátyás szobafestő Popesnyák György 1 2 - 3 — —
10 Filák István kőműves Szemlics Ferencz 1 3 - 2 14 14
Flumbort József kőműves Geisl Viktor 1 2 - 3 2 —■
Flumbort Ferencz kőműves Geisl Viktor 1 2 - 3 2 —
Hajdú László cserepes Horváth György 1 2 - 2 3 3
Horváth János bádogos özv. KeszlerL.-né 1 4 - 3 9 9
15 Horváth Pál cserepes Szokolics-Pál 1 3 - 3 2 2
Hoffer Gáspár kőműves Hoffer Gáspár 1 4 - 4 15 3
Keszei János szobafestő Perkó Péter 1 3 - 3 — —
Laki Gyula kőműves Reidinger Gyula 1 3 3 9 3
Molnár István bádogos özv. Keszler L.-né 1 2 - 2 — —
20 Milei Ferencz kőműves Burkus Palkó Péter 1 3 - 3 24 —
Nagy Ferencz kovács segéd 1 3 - 3 — —
Németh Ferencz kőműves Geisl Viktor 1 3 - 3 2 —
Németh Sándor kőműves Németh József 1 3 - 2 3 2
Pintér Ferencz kőműves Győri János 1 3 - 3 3 3
25 Simon Tóbiás kőműves Mankovits Jakab 1 - 2 fm — —
Soós Ferencz. bádogos özv. Keszler L.-né - - - — elk.
Teksztor József kőműves Mitró József 1 4 2 28 2\'/
Vellák György kőműves Morandini Román 1 3 3
— 22 —
Téli I. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. \'c? ÍH ■rt szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ábrahám Károly bádogos Székely József 2 2 3 7 6
Borovics György kőműves Geisl Viktor 3 1 - 2 5 —
Dani Mihály kőműves Vugrinecz József 1 1 - 2 5 5
Dolmányos György cementöntő Schmidt Zsigm. 1 2 - 2 4 —
5 Farkas Boldizsár ács Fatér Mihály 1 2 - 2 2 —
Filák József cserepes Gödinek József - - - - — bt.
Fülöp József ács Vugrinecz József - - - - — fsz.
Frász Ede kőműves Szántó Lajos - - - - — elk.
Gerócs György kőműves Fatér Mihály 1 2 - 1 4 4
10 Gerócs Jenő ács Fatér Mihály 1 1 - 2 27 4
Hajdú Ferenc cserepes Horváth György 2 2 - 3 o 2
Hege Ferenc kőműves Szántó Lajos 2 3 - 2 — —
Horváth György kőműves Fatér Mihály 1 2 - 3 5 —
Ifsics László cserepes Gödinek József 1 2 - 3 8 6
15 Kasznár Vendel kőműves Vugrinecz József 1 1 - 3 6 5
Kálovits György ács Fatér Mihály 1 1 - 1 1 —
Kovács György ács Mitró József 1 - 2 3 9 7
*Kovács József kőműves Simoncsics Lajos 1 2 - - 3 —
Kőnig József kőműves Horváth Károly - - - - — elk.
20 Knausz György kőműves Morandini Román 1 - 2 3 1 —
Kupó István bádogos Hirschel Ferenc - - - - — fsz.
Lencz Ferenc kőműves Lencz Boldizsár 1 2 - 3 5 —
Márek Antal cementöntő Szartory Oszkár 1 2 - 2 1 —
Mercz Béla bádogos Török Nándor 2 3 - 3 19 9
25 Németh József szobafestő Volfrom és Szakácsics 1 2 - 3 5 3
Pethő Imre kőműves Mankovits József 2 - 3 3 1 —
*Pintér László ács Vugrinecz József 1 2 - - — —
Piros János bádogos Székely József 3 3 - 3 3 —
Poszovecz János kőműves Vajda János 1 2 - 3 32 32
30 Somogyi Gyula kőműves Somogyi Ferenc 3 2 - 2 14 13
Szteszkál Károly szobafestő Perkó Péter 1 3 - 3 17 —
Tóth Pál cserepes Horváth György - - - - — km.
Takács Lajos kőműves Sió Károly 2 4 - 4 — —
Vincze János kőműves Szántó Lajos 1 2 2 8
*-gal jelöltek csak rajzra jártak.
— 23 —
Téli II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz | közism. összesen 3 "o N « sc
Bedenek Zsigmond kőműves Geizl Victor 1 2 3
Dani József kőműves Sió Károly 1 - 2 l 7 —
Dukai József kőműves Németh József 2 3 - 3 10 2
Feletar József szobafestő Vellák György 2 2 - 3 6 —
5 Filipovics Ferenc szobafestő Szakácsics Károly 2 2 - 3 9 —
Gerócs Boldizsár ács Fatér Mihály - - - - — fsz.
Gödinek László kőműves Sió Károly 2 - 2 2 10 3
Gödér Ferenc kőműves Hoffer Gáspár 2 - 3 3 11 —
Haan Lajos szobafestő Maurer Ferenc - - - - — km.
10 Horváth György szobafestő Sinkó József 2 - 3 3 31 —
Horváth Sándor kőműves Szuknai Lajos 2 3 - 3 2 —
Kancsalics János kőműves Sió Károly 2 - 3 2 11 —
Kálovics György kőműves Vugrinecz József 1 2 - 1 11 —
Kánnár János szobafestő Hirschl Lázár - - - - — km.
15 Kercsmár Nándor kőműves Török István 2 2 - 2 17 5
Kiss Ferenc kőműves Szuknay Lajos 2 2 - 2 2 —
Kohary Boldizsár kőműves Morandini Román 1 - 2 2 2 —
Kránicz Lajos ács Szuknay Lajos 2 - 2 2 34 —
Kulcsár József szobafestő Petrekovics Lajos 2 - 2 2 11 11
20 Mékli István kőműves Somogyi Ferenc - - - - — fsz.
*Meskó József kőműves Somogyi Ferenc 1 - 1 - 2 2
*Nagy László kőműves Burkus Palkó Péter 1 - 2 - 1 —
Németh György kőműves Vugrinecz József l 3 - 3 4 2
Németh Kristóf kőműves Mitró ésMankovics 2 - 3 3 14 —
25 Pint Ferenc kőműves Morandini Román 1 - 2 3 1 —
Pintér István kőműves Mitró ésMankovics 2 3 - 3 10 4
Plánder Ferenc kőműves Simoncsics Lajos 2 3 3 2 —
Ring József bádogos Török Nándor 2 - 3 3 — —
Sásvári József ács Sió Károly 1 - 2 1 2 —
30 Szántó János kőműves Vajda János 2 - 3 2 14 13
Szerdahelyi József kőműves Fatér Mihály 1 - 1 1 2 —
Szerecz Ferenc ács Mitró ésMankovics 2 2 - 2 16 —
Tótji Ferenc szobafestő Popesnyák György 2 - 3 3 20 5
Zsidof Gábor kőfaragó Weisberger Kálm. .\' 2 2 2
*-al jelöltek csak rajzra jártak.
— 24 —
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz E VI \'N :0 M összesen igazolatl.
Baj Boldizsár lakatos Ujlaky és Simkovics 2 2 3 15 11
Bali Mihály szabó Stern Ignác 2 2 - 2 31 —
Baticza Rezső borbély Fleischhacker József 2 - - 3 — —
Csendes István fésűs Goldfinger István 3 4 - 4 4 —
5 Drávec János csizmadia Német Ferenc - - - - — km.
Fábics János cipész Pingiczer János - - - - — km.
Feletár György csizmadia Tóth György 2 2 - 3 3 3
Férst László lakatos Szántó Géza 2 2 - 2 1 —
Fülöp János csizmadia Sárdi József 2 4 - 3 2 —
10 Gárdonyi Lajos cipész Titz Antal 3 3 - 4 1 —
Grünwald Ferenc kefekötő Kardos S. és Tsa. 2 2 - 2 1 —
Horváth József csizmadia Tóth István 3 3 - 3 1 —
Horváth Péter asztalos Günzer Lipót 3 4 - 3 3 —
Horváth Vilmos asztalos Csillag Károly 2 3 - 3 3 2
15 Iváncsics István csizmadia Magyar József 2 3 - 4 3 2
Kancsalics György cipész Fischer Jánosné 3 3 - 3 2 —
Kaburek Gyula hentes Beierl Ferenc 2 - - 3 8 5
Kertész István csizmadia Kolmanics Ignác - - _ - — km.
Kém József csizmadia Horváth József 3 4 - 3 2 —
20 Kiss Ferenc pék Rosenthal Géza 4 « - 4 7 2
Kiss János kosárfonó Illés József 3 3 - 4 — —
Kiss József kosárfonó Illés József 2 3 _ 2 — —
Kolárics András cipész Keller Mátyás 2 4 - 3 — —
Kolarics Rezső szabó Weisz József 3 3 - 3 7 5
25 KomanovicsKároly csizmadia Nóvák János - - - - — km.
Koprivnyák Gy. vaseszterg. Nikolai és Társai 1 3 - 2 35 —
Kovács Antal szabó Lidit Miksa 2 2 - 2 7 3
Kovács Ferenc id. kefekötő Stern Mór - - - - — km.
Kovács Ferenc ifj. pék Viola Adolf 3 - - 4 9 4
30 Kovács Mihály csizmadia Bedekovics István 3 3 - 4\' 5 2
Kocsis József csizmadia Turek Géza 2 4 - 3 2 2
Kramszky Szilveszter székes Czirk Ferenc - - - r — km.
Kűn János csismadia Horváth József 1 3 - 3 10 —
Lovretics Ferenc asztalos Günser Linót 2 4 - 3 1 —
35 Lukács Ignác pék Kraut Samu - - - - — km.
Mák Kálmán cipész Velecz Ede 3 3 - 3 14 4
Májer György asztalos Brantin József 4 4 - 4 — —
Magyar József borbély Kálovics János - - - - — kmJ
Markosics József borbély Schvveitzer József 3 - - 3 5 —
40 Marton Antal cipész Rónai Gábor 3 4 - 4 5 3
Máté János kalapos Halváx Frigyes 3 4 - 4 20 —
Megyesi Imre székes Schwarz Lajos - - - - — km.
Molnár István bognár Nyerky Ferenc km.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. S-l ^eS | szakrajz közism. összesen igazolatl.
Nagy István mérlegkészitő Golenszky Ferenc 3 3 _ 4 4 _
45 Németh György lakatos Szécsenyi István 2 2 - 3 — —
Nóvák Imre csizmadia Polgár János - - - — fsz.
Nóvák János csizmadia Varga György 2 4 - 3 1 —
Nóvák Mihály csizmadia Kozicz János 2 3 - 4 — —
Orbán János kefekötő Kardos S. és Tsa. 2 1 - 3 3 —
50 Osztrosky Lajos szabó Lusztig József 2 1 - 2 — —
Oszvatics József pék Türk Cyula 3 - - 3 2 2
Pap László cipész Dukász József 2 2 - 2 — —
Peták István szabó Weisz Bernát 2 3 - 4 — —
Petrekovics Balázs csizmadia Verhár Ignác 2 4 - 3 23 —
55 Placskó Károly csizmadia Tóth György - - - - — fsz.
Plánder Jenő cipész Steiner Fülöp 3 3 - 3 — —
Pólai József lakatos Ujlaky és Sinkovics - - - - — km.
Szántó Vendel csizmadia Nóvák Márton 2 3 - 3 — —
Sajer József székes Lukács József 2 3 - 3 6 o
60 Salamon István pék Rosenthal Géza 4 - - 4 1 —
Somogyi István géplakatos Nikolai és Társai 3 3 - 3 — —
Stefanies Sándor hentes Frk János 3 - - 3 6 3
\'lakács István vasöntő Nikolai és Társai 2 4 - 4 — —
Tasch Károly pék Gärtner Vilmos - - - - — km.
65 Tenk József cipész Skergula Gyula 2 4 - 3 — —
Tkálecz József kovács Bóha László 2 1 - 2 2 —
Tompos István csizmadia Takács József 2 2 - 3 7 —
Vesztróczy Lajos csizmadia Turek Gyula 3 4 - 3 1 —
Vida István csizmadia Vida Gergely 3 4 - 3 2 2
70 Voukán Jeuomos hentes Voukán Antal i3 - - 3 4 2
— 26 —
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általánns osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. 1 ált. rajz | szakrajz | J közism. 1 összesen j igazolatl. j
Baj István sepriikötő Kardos S. és Tsa _ „ _ * _ _
Baj József seprükötő Kardos S. és Tsa - - - * — —
Babics Lajos vasöntő Nikolai és Társa. 3 4 - 3 — —
Baranyai István sütő Gärtner Vilmosné - - - - — fsz.
5 Bankits György kádár Kaufmann Elek 2 3 - 3 — —
Bedenek György kádár Gutman S. és fia 1 3 - 3 — --
Berlyák József csizmadia Sárecz György 3 3 - 4 — -
Boda József cipész Boda József 2 2 - 2 — —
Borsfai János cjpész Bogár József 1 3 - 2 — -
10 Csizmadia József asztalos Perlaki Ödön 2 3 - 3 9 3
Csmelecz Ferencz szabó Liditt Miksa 2 3 - 3 — —
Dormán Gyula lakatos Újlaki és Simkovits 2 3 - 2 — —
Dömötör Ferencz csizmadia Skrivalics István 1 3 - 2 — —
Fazekas Ferencz cipész Francsics István 2 3 - 3 — —
15 Feletár Pál szabó Stern Ignác 3 3 - 4 -— —
Gáspár József géplakatos Weiser József 2 3 - 2 — —
Godina Gyula cipész Major Lajos 2 3 - 3 10 —
Groszdek Tamás asztalos Kaufmann Ferenc 2 2 - 2 — —
Haszon Ferencz cipész Mlákker György 2 3 - 3 — —
20 Hajdinyák Imre szabó Kikecz Mihály 2 3 - 3 — —
Horváth György csizmadia Tóth György 2 3 - 3 — —
Horváth István szabó Francsis János 2 2 - 3 — —
Horváth Menyhért csizmadia Horváth József 2 4 - 4 — —
Jakupák Jakab csizmadia Horváth József 2 4 - 4 11 —
25 Jakupák József asztalos Torma Lajos 1 2 - 3 — —
Jakupák János cipész Török Ferenc 2 3 - 4 — —
Jeszek Ádám cipész Babics Antal 1 1 - 2 — —
Jud György csizmadia Meilinger János 1 2 - 2 — —
Katics János hentes Vokoun Antal 2 - - 3 19 6
30 Kis József kocsifényező Bazsó József 1 2 - 2 — —
Kováts Kálmán géplakatos Nikolai és Társa 9 3 - 3 — —
Kováts János cipész Miltényi S. és fia 1 1 - 1 — —
Kováts Béla cipész Rózsa Lajos 2 2 - 2 — —
Krucki Károly hentes Frk János - - - - — fsz.
35 Kluczer István asztalos Róth Lipót 2 3 - 3 — —
Lakenbach István cipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik 2 3 - 3 — —
Loncsárits Ignácz szabó Bocskai József 3 2 - 2 — —
Lancsák Lajos cipész Frk Ferenc - - - - — km.
Laskai Imre csizmadia Purger Márk 1 3 - 2 — —
40 Máté Károly kalapos Halvax Frigyes 2 3 - 3 — —
Megyesi Kálmán kefekötő Horváth József 1 2 - 2 — —
Molnár György cipész Steiner Fülöp 1 2 - 2 — —
Nagy Ferencz asztalos Herjavetz László - - - - — km.
Németh Viktor szabó Tóth István 3 4 - 3 — —
45 Németh József cipész Miltényi S. és fia 2 4 - 3 10 —
— 27
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozás a mesterének neve magavis. ált. rajz | szakrajz g \'5 :0 összesen igazolatl.
Oláh Károly Őri József Pap Ferenc Radó Ferencz 50 Singer Jenő Szelina György Spingár János Spingár János Turbéki Károly 55 Tüskés József Vaskó József Vincze József Vincze János Vositz Lajos 60 Vrasits József cipész sütő szabó csizmadia szabó cipész csizmadia szabó cipőfelsőr. k. asztalos csizmadia cipész cipész géplakatos szabó Dukász József Mihályi István Hlatkó János Nagy Károly Müller József Babics Antal Kozic János Müller József Kőbán Ferenc Dants Kálmán Farkas József Rákos József Furmen Imre Weiser János Mágits János 2 2 2 1 2 1 2 1 1 2 2 2 2 4 3 2 4 2 3 3 3 3 3 3 3 - 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 8 •9 29 " 1 | 1 J 1 ® 1 1 1 1 lel 1
A) I. osztály.
1 Általános osztályzata Mulasz-
A 1 tanuló tott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz 1 szakrajz E \'N :0 összesen igazolatl.
Androsetz Károly lakatos Szabó József km.
Ángyán János szabó Czvetkó Ferenc 4 3 - 2 2 —
Aposztolovics Sándor géplakatos Weiser József km.
Áts István csizmadia Valentin Ferenc 3 1 - 3 5 3
5 Balázs György szabó Kománovics Pál 1 3 - 2 2 2
Baranyai János cipész Nóvák Vince - - - - — km.
Bernhard Mihály szabó Ritter József 2 2 - 4 16 16
Blagusz Lukács csizmadia ifj. Takács József 4 3 - 3 3 2
Borbély Isván szabó Tóth Lajos 3 3 - 2 3 —
10 Czérk Ferenc órás Jack Frigyes 1 2 1 3 3
Czifra György asztalos Csillag Károly 1 2 - 1 — fsz.
Döbörhegyi János cipész Weisz Henrik 1 2 - 3 — —
Epstein Béla pincér Kardos és Steiner 4 -• - 4 — —
Erős István székes Schwarc Lajos 4 4 - 3 7 4
15 Faics József cipész Mersics Ede 1 3 - 4 8 8
Fodor Jenő bognár Fodor Ferenc 4 4 - 4 3 3
Futter József lakatos Újlaki és Simkovits 2 3 - 1 — —
Fülöp Péter csizmadia Véber Ferenc 1 3 - 2 — •—
Göncz József csizmadia Verhár Ignác 2 4 - 4 3 2
20 Halvax Ernő asztalos Táncsics József 1 1 - 2 — —
Hederics Remus kovács Premecz György 1 2 - 4 - —
— 28 —
A tanuló Általános Mulasztottnapok
osztályzata száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. | | ált. rajz szakrajz közism. | összesen 1 igazolatl.
Horváth Ferenc lakatos Paics József 1 4 4
Hörcsöki József pincér Berger Ignácz 1 - - 4 — —
Imre János rézműves Samu József 2 2 - 2 — —
25 Iszák János csizmadia Izsák János 1 3 - 3 — —
Kemsei György cipész Dukász József - - - - — km.
Kjss István csizmadia Nováczky Imre 2 2 - 2 — —
Kiss János cipész Kelemen József 1 3 - 4 26 26
Kispeti Lajos kárpitos Steinberger Ferenc 1 3 - 2 — —
30 Korniss Gábor cipész Neifeld Salamon - - - - — km.
Kovács György vasöntő Nikolai és Társa - - - - — km.
Kovács Ferenc cipész Miltényi Sándor 1 2 - 2 6 6
Kovács Imre szabó Somogyi József 1 2 - 2 — —
Laski János szabó Németh György - - - - — km.
35 Laski József cipész Keller Ignác 3 3 - 3 4 2
László Ferenc lakatos Schavel Lajos 3 2 - 4 3 2
Mandics István cipész Skergula Gyula km.
Márkus László lakatos Ország Kálmán 1 1 - 1 3 —
Mersics Géza szabó Door István - - - - — km.
40 Mózes Sándor cipész Ács Ferenc 1 3 - 2 5 3
Müller János cipész Welecz Ede 1 l - 2 15 4
Németh Ferenc kerékgyártó Németh Imre 2 3 - 2 16 16
Papp Ferenc lakatos Szabó József 1 3 - 4 7 3
Perkó György géplakatos Weiser József 3 2 - 3 3 2
45 Pilvax Antal vaseszterg. Weiser József 1 1 - 2 9 9
Pintér János cipész Jancsecz Imre 1 3 - 2 — —
Pokorny Ferenc lakatos Schavel Lajos 1 2 - 1 — —
Plánder József lakatos Szántó Géza 2 3 - 3 3 —
Pór István lakatos Nikolai és Társa 1 2 - 1 1 — —
50 Pusztai János betűszedő Fischel Fülöp fia 2 4 - 1 — —
Roth Antal lakatos Széchenyi István 1 1 - 1 — —
Rujbert Kálmán asztalos Muzikár Vince 4 4 - 4 — —
Rujbert Károly asztalos Torma Lajos - - - - — km.
Selaf György könyvkötő Hartmann János - - - - — km.
55 Simon Balázs molnár Horgos János fsz.
Skrilecz József szabó Skrilec István - - - - — km.
Szalai József cipész Hege Géza 1 2 - 1 — —
Szekeres Péter cipész Németh Károly 1 2 - 2 — —
Szíjgyártó György csizmadia Bedekovics István 2 2 - 3 — —
60 Tóth Imre kádár Kaufmann Elek 1 4 - 1 8 8
Török János székes Halvax János 1 3 - 2 — —
Videcz János lakatos Nikolai és Társa 3 3 - 3 — -—
Willinger József cipész Furmen Imre 4 4 - 4 26 —
Zábó József cipész Szili Károly 2 2 3
— 29 —
B) I. osztály.
Általános osztályzata Mulasz-
A tanuló tottnapok száma
neve foglalkozása mesterének magavis. ált. rajz | szakrajz E <fi \'5 :0 összesen igazola tl.
Balogh György lakatos Illés Ferenc 1 1 « 3 8 5
Bajj Sándor vasöntő Nikolai és Társa - - - - — fsz.
Báron János órás Szívós Antal 1 2 - 2 2 —
Bcck Károly cipész Neu és Társa km.
5 Borbély János szabó Ofenbeck Károly 2 4 - 3 5 —
Czimmerman Antal lakatos Paizs József 2 3 - 2 2 2
Detera Gyula hentes Wokoun Antal 1 - - 3 1 —
Dukász Ernő szabó Gottreich Antal 1 2 - 1 8 —
Egyed Mihály kárpitos Steinberger Ferenc 1 2 - 3 3 —
10 Ferenczy Vilmos kerékgyártó Németh Imre fsz.
Fischer Pál kefekötő Stern Mór 1 4 - 2 4 —
Goldstein Ferenc szabó Gottreich Antal 1 1 - 2 — —
Giinsberger Vilmos sütő Rosenthal Géza - - - - — fsz.
György István kocsifényező Újhelyi Ferenc 1 2 - 2 1 —
15 György János kerékgyártó Pencz József 1 2 - 1 17 8
Harrer János cipész Keller Ignác 1 1 - 3 1 —
Herjavecz József szabó Kumpert Antal 2 2 - 1 9 6
Hermán Kálmán csizmadia Tóth György 1 2 - 2 5 —
Hirschl Sándor borbély Sugár Adolf 9 - - 3 6 —
20 Horváth János vaseszterg. Weiser József 1 1 - 2 2 —
Horváth Károly csizmadia Tóth István 1 4 - 2 1 —
Horváth Sándor cipész Hirsch Ede 1 3 - 3 9 7
Jáberits Géza borbély Bród Ignátz 1 - - 3 4 2
Hörcsöki Lajos pincéi- Szilágyi Adolf 1 - - 3 1 —
25 Jandó Gábor asztalos Sonnenschein Mór 1 - 2 1 —
Karafiát József asztalos Csillagh Károly 1 2 - 3 — —
Kemsei György cipész Dukász József 2 2 - 3 12 —
Kiss Lajos cipész Hernyovits Bert. - - - - — km.
Kocsek Lajos szabó Heffer Gyula 1 2 - 2 1 —
30 Kováts Imre szabó Hlatkó János 1 3 - 3 13 7
Kováts József cipész Miltényi Sándor 1 3 - 3 3 —
Kováts László csizmadia Kováts Györg 1 4 - 4 2 —•
Kulcsár József hentes Buzási József 1 - - 3 7 6
Kuzsner György cipész Varga János 1 1 - 2 — —
35 Liszják Bálint csizmadia Temlin István 1 3 - 3 1 —
Lukács Imre sütő Gärtner Vilmos 2 - - 3 2 2
Magyar László szíjgyártó Horváth Károly 1 3 - 1 6 3
Mazur István mérlegkész. Golenszki Ferenc 1 2 - 3 2 2
Mester Mihály pincér Bayer Gyula 1 - - 2 5 3
40 Milhofer Imre szabó Liditt Miksa 2 3 - 3 12 5
Munkácsi György cipész Miltényi Sándor 1 1 - 3 — —
Nagy Ferenc pincér Nagy Imre 1 - - 2 1 —
Németh Károly pincér Markó András 1 - - 4 1 —
Papp József model aszt. Nikolai és Társa 1 2 - 2 5 -—
45 Papszt József asztalos Brantin József 2 3 - 3 1 —
— 30 —
A tanuló Általános Mulasztottnapok
osztályzata száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ált. rajz j szakrajz közism. | összesen igazolatl.
Pethő József rézműves Pichler József 1 4 3 í
Pethő Sándor szíjgyártó Klappel János 1 - 4 3 í —
Popp Károly lakatos Újlaki és Simkovics 1 4 - 2 4 —
Sáfrán József borbély Perényi János 1 - - 2 7 6
50 Sárecz János géplakatos Weiser József 1 1 - 2 1 —
Sidó Mihály borbély Pusofszki Sándor 1 - - 3 7 5
Schlegl Lajos hentes Beierl Ferenc 1 - - 3 5 2
Szalai Viktor csizmadia Németh Ferenc 1 3 2 1 —
Titz Ferenc cipész Titz Antal 1 3 - 3 6 —
55 Tóth István cipész Hirschl Vilmosné 2 4 - 4 15 3
Topolits László szabó Kumánovics Pál 1 1 - 1 1 —
Tüskés Sándor szabó Doór István 1 4 - 3 9 4
Vágner Béla géplakatos Weiser József 1 2 - 1 4 —
Virágh Lajos szabó Hlatkó János 1 4 - 3 2 —
60 Weisz Ferenc cipész Rosenfeld Miksa 1 2 - 2 21 21
Weisenstein Jenő szabó Kaufmann Mór 1 1 - 2 4 3I
Zákonyi Nándor cipész Zákonyi Károly 1 3 - 4 2 —
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
• neve foglalkozása mesterének neve [ magavis. J | ált. rajz j szakrajz j közism. | összesen | igazolatl.
Baranyai Károly Bay Sándor Bedenek Ferenc Bedőcs Károly 5 Beierl János Berghofer Gyula Berke János Bóha József Buzek Dénes 10 Csentei Imre Farkas Lajos Fekete Kálmán Foyta Mihály Fürst Béla 15 Gézárd Mihály Gigler János Gödinek Ferenc borbély vasöntő szabó borbély hentes betűszedő lakatos kárpitos lakatos hentes rézműves csizmadia szabó borbély hentes cipész géplakatos Zapletál Ignác Nikolai és Társa Tóth Lajos Perényi János Beierl Ferenc ifj. Wajdits József Paizs József Steinberger Ferenc Brüll Sáddor Voukan Antal Mendlovics József Varga György Ritter József Sugár Adolf Varga Károly Fischer Jánosné Weiser József 2 3 2 3 2 2 2 3 3 3 2 2 3 2 4 4 3 1 3 4 - 3 3 2 2 4 2 3 2 2 3 4 4 í 12 6 1 1 6 9 3 3 18 fsz. 10 km. 3 fsz. 9 km. km, 2 11
— 31 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének magavis. ált. rajz j szakrajz £ t/i \'n :0 összesen igazolatl.
Griesler Frigyes géplakatos Nikolai és Társa 2 2 4 _
Gyergyák György cipész Jancsecz Imre 3 3 - 3 3 —
20 Hasler Gyula pincér Szilágyi Adolf 2 - - 2 2 —
Herki Gyula sütő Mihályi István - - - - — fsz.
Horváth Béla borbély Kálovics János km.
Horváth Emil lakatos Schável Lajos - - - - — fsz.
Horváth Gyula sütő Steiner Ármin - - - - — fsz.
25 Horváth Imre cipész Rózsa Lajos 2 2 - 3 —; —
Horváth István betűszedő Krausz és Farkas 2 2 - 2 — —
Horváth József cipész Neu és Társa 1 1 - 2 13 _
Iván Péter kovács Tóth József fsz.
Izsák István szabó Mágics János 3 1 - 2 4 4
30 Jandó István asztalos Sonnenschein Ign. 1 2 - 2 1 _
Kangyalics László cipész Matisz Lajos 1 1 - 2 — .—.
Kincses Kálmán vasöntő Weiser József 2 3 - 3 16 .—.
Kintli János asztalos Wetzer Kanatusz - - - - — km.
Király Béla szabó Sörlei Zsigmond 1 3 - 2 — .—.
35 Király János csizmadia Szűcs József 1 2 - 3 3 _
Kolongya István vasöntő Weiser József 2 3 - 3 — —
Kovács György csizmadia Temlin István 3 2 - 2 — _
Kovács Lajos cipész Francsics István 2 2 - 3 — _
Kulcsár Boldizsár kefekötő Kardos és Társa 2 2 - 3 5 2
40 Légrádi István cipész Miltényi Sándor 2 3 - 3 13 —
Molnár István csizmadia Gyümölcs Lajos 3 3 - 4 — —
Műik János cipész Steiner Fülöp 2 3 - 3 — _
Munkácsi Dezső cipész Miltényi Sándor 3 2 - 4 6 4
Néber Károly cipész Mersits Ede 2 2 - 2 1 _
45 Perger István cipész Perger Imre 2 3 - 3 1 —
Pintér Pál mészáros Berger Adolf 2 - - 3 1 _
Piros György mészáros Kluger József - - - - — km.
Potocsnik János sütő özv. Gärtner V.-né - - - - — km.
Rattmann László kéményseprő Rattmann Menyh. 3 - - 4 12 2
50 Sáfrán Ferenc aranyműves * Berényi Józs. és fia - - - - — km.
Sáfrány Vince könyvkötő Fischel Fülöp fia 3 2 - 3 2 .—
Schwarz József kötélverő Rozs Ferenc 2 - - 4 — _
Schweinzger Lipót borbély Balog Jenő 3 - - 2 2 —
Steyer Ernő pincér Kardos József - - - - — fsz.
55 Szabó István csizmadia Nagy Károly 2 2 - 2 — __
Szabó Lajos kefekötő Kardos és Társa 2 3 - 2 2 2
Szekeres Gyula asztalos Brantin József 3 3 - 2 1
Tóth Ernő géplakatos Weiser József 2 1 - 2 2 n
Tóth István pincér Gállovics Andor - - - - — km.
60 Varga György asztalos Martincsevics Imre 2 2 - 1 6 _
Varga József csizmadia Varga Imre 2 3 - 2 —. _
Zollner Ferenc reszelővágó Zollner János 2 1 - 1 — —
— 32 —
A) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve fogkükozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bagoly Lajos pincér Gallovics Andor 1 - _ \'} 3 _
Bobanovics Kálm. mészáros Kluger József fsz.
Czukelter Gyula cipész Pfeifer Jakab 1 3 - 4 7 -—•
Czulek Rezső borbély özv. Fuksics Ignácné 2 - - 3 11 5
5 Csiszár János cipész Skergula Gyula 1 3 - 4 23 3
Csiszár József borbély Gärtner Árpád 2 - - 4 3 2
Dani Ferenc géplakatos Weiser József 2 3 - 3 2 —
Ederics István cipész Rákos József 1 3 - 2 5 2
Erlich Lajos órás Szívós Ántal - - - - — fsz.
10 Férst János cipész Angler Lajos 1 3 - 4 — —
Filák János csizmadia Bakonyi György 1 3 3 3 —
Folkmeyer Jenő könyvkötő özv. Schless Antalné 2 2 - 1 8 —
Földy Zoltán géplakatos Nikolai és Társa 1 2 - 2 1 —
Friedl Boldizsár kárpitos Fiálovics Lajos 3 3 - 4 2 —
15 Gáspár Ferenc sütő Mihályi István 1 - - 3 9 2
Gáspár Boldizsár cipész Weisz Henrik 1 3 - 2 2 2
Göllesz Ferenc lakatos Rabinek Sándor 2 3 - 4 7 5
Halász János órás Steiner Mór 4 3 - 2 1 —
Héger Mátyás sütő Kalpek Vincze 1 - - 4 1 —
20 id. Horváth János kefekötő Kardos és Társa fsz.
Horváth János pincér Szilágyi Adolf - - - - — fsz.
Horváth Sándor lakatos Ujlaky Béla 1 3 - 4 3 2
Iszkra Mihály cipész Keller Mátyás 2 3 - 4 3 2
Jersche Károly lakatos Brüll Sándor 1 - 2 1 — —
25 Kovács Imre géplakatos Nikolai és Társa 1 3 - 2 — —
Kovács Vince cipész Keller Mátyás - - - - — km.
Kozincky Ferenc borbély Hirschl Henrik fsz.
Lelner János kefekötő Kardos és Társa - - - - — fsz.
Magyar Ferenc cipész Mersics Ede 1 3 - 2 4 —
30 Marton József asztalos Kaufmann Ferenc 1 3 - 4 — —
Mátyás Antal csizmadia Mátyás István - - - - — fsz.
Móricz Dezső szabó Töllőssi Péter 1 2 - 2 — —
Műik András csizmadia Turek Gyula 1 3 - 3 3 —
Niklesz János csizmadia Sárdi József - _ - - — fsz.
35 Petrics Gyula . hentes Petrics György 1 - - 1 — —
Pint Ádám cipész Jancsecz Imre 1 2 - 4 2 2
Piros József mészáros Berger Adolf 1 - - 2 12 7
Ritecz Dávid kovács Bojtor Mihály 1 2 - 1 5 —
Sinkó László borbély Pusofszky Sándor 2 - - 2 — —
40 Sinkó Sándor géplakatos Nikolai és Társa 1 4 - 2 1 —
Somogyvári György géplakatos Weiser József - - - - — fsz.
Svegovics Lajos lakatos Országh Kálmán 1 3 - 2 3 —
Szeiler József kefekötő Sóbár György - - - - — km.
Szommer Ferenc lakatos Schável Lajos 1 - 2 1 4 —
45 Tengerdi István könyvkötő Münz és Balog 1 2 - 1 6 —
— 33 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. | ált. rajz szakrajz s f. \'5 :0 ■K összesen igazolatl.
Tenner József Tüske József Végh József Wincze Ferenc 50 Zalai József Zábó Vince vaseszterg. csizmadia csizmadia lakatos borbély cipész Nikolai és Társa Bedekovics István Farkas József Szabó József Mankovics József Steiner Fülöp 1 1 1 2 1 2 2 4 4 - 1 4 2 3 1 8 4 km. 6
B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. ált. rajz 1 szakrajz s y. :0 ■M összesen igazolatl.
Bajor József lakatos Nikolai és Társa 1 3 2 4
Benke Viktor géplakatos Weiser József 1 2 - 4 5 —
Bicsák György csizmadia Varga György 1 4 - 2 5 —
Boda Ernő cipész Boda József 1 3 - 3 — —
5 Borsodi István cipész Hell János 1 3 - 3 — —
Czvillinger István pincér Szilágyi Adolf - - - - — fsz.
Csánk Lajos vaseszterg. Weiser József 1 4 - 3 25 —
Dervalics György vasöntő Nikolai és Társa 1 2 - 3 5 -
Dobosi Károly cipész Nóvák Vince 1 3 - 2 13 8
10 Farkas Pál órás Szívós Antal 1 3 - 2 — —
Francsics Ádám asztalos Káppel János 1 3 - 3 — —
Gáspár Lajos cipész Weisz Henrik 1 3 - 3 — —
GoldfingerÁgoston könyvkötő Hartmann János 2 2 - 3 24 9
Harrer József cipőfelsőr. k. ifj. Stern Mór 1 1 - 4 4 —
15 Harkányi Gyula kefekötő Kardos és Társa 1 3 - 3 10 —
Horváth Antal cipész Hirschl Vilmosné - - - - — km.
Horváth Imre vasöntő Nikolai és Társa - - - - — km.
Horváth János cipész Jancsecz Imre 1 2 - 2 7 —
Hotváth Viktor szabó Lámpl Adolf 1 3 - 2 5 —
20 Jaksics Ferenc vasöntő Weiser József 1 3 - 2 — —
Kaiser Vilmos ékszerész Berény József és fia 2 2 - 3 4 —
Kardos György cipész Francsics István 1 3 - 4 3 —
Marvalics Ferenc lakatos Rabinek Sándor 1 3 - 3 13 4
Mezei Elek lakatos Schavel Lajos 3 - 4 2 18 —
25 Móger Ferenc szabó Móger Károly 1 4 - 2 — —
ifj. Németh István székes és eszterg. Borbács Mihály 1 4 - 4 17 13
id. Németh István csizmadia Nagy Károly ~ ~ — fsz. 3
- 34 -
A tanuló Általánns osztályzata Mulasztottnapok
száma
neve foglalkozása mesterének neve j magavis. 1 | ált. rajz szakrajz j | közism. összesen 1 igazolatl.
Németh Kálmán cipész Pfeifer Jakab 1 4 4 3
Németh Lajos asztalos Nikolai és Társa 1 4 - 3 11 2
30 Oszkó János hentes Voukán Antal - - - - — fsz.
Osvald János lakatos Kohn Samu 1 3 - 2 12 4
Pap Ferenc sütő Steiner Armin 1 - - 3 — —
Pap István kovács Sindelberger Mih. 1 2 - 3 11 —
Pirbos Károly kéményseprő Rathmann Menyh. 1 - - 4 10 5
35 Polgár Sándor lakatos Kohn Samu fsz.
Palkó József nyomdász Krausz és Farkas 1 2 - 1 — —
Radics János cipész Babics Antal 1 3 - 3 5 2
Rabinek Dezső órás Steinér Mór 4 1 - 1 3 2
Rácz Ferenc csizmadia Purger Márk 1 3 - 2 — —■
40 Raffai Jenő könyvkötő Schless A. utóda 1 3 - 2 3 —
Rajcsányi Lajos kosárfonó Illés József 1 2 - 2 — —
Schermann József asztalos Schermann József 3 - 2 4 9 7
Simon Lajos asztalos Vetzer Kanatusz - - - .... km.
Szalay István géplakatos Weiser József 1 - 3 2 9 —
45 Szántner József lakatos Országh Kálmán 1 3 - 2 — —
Tamás István cipész Keller Mátyás 1 2 - 3 — —
Tollár József csizmadia Bakonyi György i 3 - 2 5 —
Varga János vaseszterg. Nikolai és Társa 1 3 - 4 9 4
Vass Károly géplakatos Weiser Józef 1 - 3 2 — —
50 Vimmer János lakatos Kohn Samu 3 4 - 3 9 —
Virágh Gábor szabó Hencsics József 1 3 - 4 — —
Vojkovics Lajos lakatos Szántó Géza 1 2 - 4 14 4
Zakócs József cipész Perger Imre fsz.
— 35 — A) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz . szakrajz ; közism. összesen igazolatl.
Auer Lajos asztalos Torma Lajos 2 _ 2 * 3 2
Ágoston József szabó Liditt Miksa - - - — fsz.
Babics Lajos hentes Darvas János 2 - - 2 3 —
Bagladi Lajos szabó Hencsics József 2 - 2 * 5 5
5 Benkő István szabó Czvetkó Ferenc - - - — fsz.
Borsó Ferenc vaseszterg. Mercur gyár - - - - — fsz.
Dómján Károly asztalos Dants Kálmán 1 - 2 2 1 —
Etényi Antal cipész Miltényi Sándor 2 4 - 3 4 —
Epstein Alfréd betűszedő Fischel Fülöp fia 2 - 3 2 7 —
10 Epstein Berthold fényképész Vértes Antal 1 - 2 2 6 2
Farkas Ferenc betűszedő Krausz és Farkas - - - - — fsz.
P\'arkas István géplakatos Weiser József 2 2 - 3 4 —
Francsics Zsigm. géplakatos Weiser József - - - — fsz.
Gumilár Ferenc borbély Buksz Ignác 2 - - 4 1 —
15 Grünfeld Lajos lakatos Kohn Samu 3 - 4 3 10 —
Halász József vasöntő Mercur gyár 1 - 1 * 3 2
Halászi István asztalos Schermann József - - - - — fsz.
Horváth János asztalos Schermann József 1 - 2 * 3 2
Horváth Nándor cipész Hernyevics Bertái. 1 - 3 4 6 —
20 Jakab Lajos szíjgyártó Szélig Lajos 2 1 - 1 3 —
Jaberics Lajos betűszedő Hartmann János 2 2 - 2 9 —
Keszei Ferenc borbély Hiczelberger Gy. 2 - - 3 2 2
Klein Ernő borbély Kállovics János - - - - — fsz.
Koréin László lakatos Kohn Samu 3 3 - 4 22 5
25 Kovács János kefekötő Kardos és Társa 2 3 - 4 35 7
Krenusz Ferenc cipész Neu és Társa - - - - — fsz.
Krug Ferenc pincéi- Kovács János fsz.
Leitner Zoltán lakatos Kohn Samu fsz.
Leszner Sándor mészáros Leszner Antal - - - - — fsz.
30 Lichtfuss Ottó lakatos Országh Kálmán 3 - 3 * 3 •—
Markó Gyula lakatos Szécsényi István 4 - 4 2 1 —
Marics József lakatos Paizs József 2 3 - 2 3 —
Milei József lakatos Szántó Géza - - - - — fsz.
Mischon Emil lakatos Sável Lajos 2 - 1 2 7 —
35 Mischon Káról lakatos Sável Laios - - - - — fsz.
Mészáros Pál lakatos Országh Kálmán 2 - 2 3 13 3
Papp József szabó Ritter József 2 2 - 3 1 —
Pál Gyula betűszedő Fischel Fülöp fia 1 - 3 1 4 —
Plander Ferenc cipész Francsics István - - - - — fsz.
40 Prickler Károly nyomdász Míinz és Balog 2 2 - 2 3 —
Rezsek József szabó Kozsnyák János 2 2 - 2 — —
Sótonyi János betűszedő Münz és Balog 2 2 - 2 6 2
Sótonyi Lajos géplakatos Mercur gyár fsz.
Schiller Ferenc géplakatos Weiser József 2 - 2 3 15 —
3*
— 36 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve I magavis. j ált. rajz I szakrajz | közism. összesen igazolatl.
45 Schiller János Schütz Rezső Szobolics József Tancenberger Laj. Timár István 50 Tornán Kálmán Tóth László Varga József Városi Sándor Vidákovics József 55 Vild Imre Vörös József Wind Ernő Zollner Zsigmond géplakatos pincéi- pincér lakatos cipész szabó cipész kéményseprő cipész asztalos cipész borbély cipész reszelővágó Weiser József Kardos József Gállovits Andor Szántó Géza Steiner Fülöp Doór István Miltényi Sándor Rathmann Menyh. Keller Mátyás Muzikár Vince Dukász József Sugár Adolf Mersits Ede Zollner János 2 2 4 2 2 2 1 2 2 1 3 3 3 2 3 2 2 1 3 2 2 3 4 4 * 3 2 1 5 6 4 3 15 3 1 4 fsz. 2 fsz. 3 fsz. fsz.
*-gal jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak, illetve az iskolalátogatás alól felmentettek.
B) III. osztály.
Általános osztályzata Mulasz-
A tanuló tott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j alt. rajz j szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bagladi Béla szabó Kaufmann Mór 1 2 4 5 2
Bogyai Viktor szabó Liditt Miksa - - - - km.
Buváry László lakatos Nikolai és Társa 1 2 - 2 8 —
Fabick Károly rézműves Samu József - - - - km.
5 Farkas József szabó Ofenbeck Károly - - - _ fsz.
Filipovics Ferenc lakatos Schavel Lajos 1 - 2 2 5 —
Fischl János cipész Steiner Fülöp - - - - fsz.
Fitzkó Béla géplakatos Weiser J. C. 1 - 3 *
Fleiner Vilmos cipőfelsőr. k. Szily Károly - - - - fsz.
10 Flumbort György cipész Mláker György 3 - 2 2 i —
Fodor Gyula mintaasztalos Nikolai és Társa - - - - —l fsz.
Gaál István lakatos Újlaki és Sinkovics 2 - 2 2 12 8
Günsberger Zsiga lakatos Újlaki és Sinkovics 1 - 2 * 2 2
Hajdú Ferenc kovács Hajdú István - - - - — fsz.
15 Halápi Gábor kéményseprő Mantuano Ede 1 - 3 * 3 3
Halász József vaseszterg. Weiser J. C. - - - - — fsz.
Haszon Károly cipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik - - - - — fsz.
Hahn Albert vaseszterg. Újlaki és Sinkovics 1 - 3 * — —
— 37 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozású mesterének neve magavis. 1 j ált. rajz szakrajz közism. 1 összesen igazolatl.
Horváth István cipész Pingicer János _ fsz.
20 ifj. Horváth János lakatos Weiser J. C. 1 - 2 2 10 —
id. Horváth János lakatos Újlaki és Sinkovics - - - — fsz.
Horváth Kálmán kárpitos Goldberger Károly 2 - 4 4 13 5
Jászai Ferenc lakatos Brüll Sándor 1 2 - 4 2 —
Karafiát Ferenc cipész Miltényi Sándor fsz.
25 Korona János asztalos Perlaki Ödön - - - - — fsz.
Kovács Antal csizmadia Kovács György 1 - 2 1 5 —
Kunics Boldizsár mechanikus Strasser Márton 2 3 - 3 .7 7
Lasky Ernő szabó Tóth Lajos - - - - — fsz.
Lehoczki Sándor szabó Sörlei Jenő 1 3 - 3 8 —
30 Leidli Jenő cipész Leidli István 1 - 3 3 3 —
Marvalics József nyomdász Münz és Balog - - - - — fsz.
Meisner Frigyes órás Jack Frigyes - - - - — fsz.
Móger Károly szabó Weisz Bernát - - - - — fsz.
Neusinger Ferenc szabó Müller József - - r - — fsz,
35 Néber János cipész Keller Mátyás 1 - 2 * 3 3
Németh Béla szabó Szabó Ignácz 1 - 1 4 22 4
Niklesz József csizmadia Turek Gyula - - - - — fsz
Nyakas Pál könyvkötő Hartmann János 3 2 - 3 23 15
Országh István csizmadia Turek Géza 1 - 3 3 7 3
40 Őri Kálmán rézműves Pichler József 2 3 - 3 7 2
Papst Béla könyvkötő Miinz és Balog - - - - — elk
Piotrovszky Béla könyvkötő Krausz és Farkas 2 - 2 3 11 10
Ritter Károly betűszedő Fischel Fülöp fia 1 - 2 2 12 10
Sárec János asztalos Róth Lipót 1 - 1 4 1 —
45 Schmidt Dezső hentes Kluger József 1 - - 3 8 6
Serempecker Kálm. cipész Hernyovics Bertái. 1 3 - 4 J8 —
Sifkovics István lakatos Kohn Samu - - - - — elk
Strasser Antal lakatos Kohn Samu 1 - 2 * 1 —
Szalay József lakatos Paizs József - - - - — km
50 Szertics Lajos cipész Rosenfeld Miksa 1 3 - 3 1 —
Szőr Lajos géplakatos Weiser J. C. 1 2 - 3 7 —
Tengerdi Ferenc órás Zalai Szidónia 1 - 3 2 1 —
Tóth József géplakatos Weiser J. C. > - - - — fsz
Valasek Gyula cipész Miltényi Sándor 1 3 - 4 8 —
55 Véber Emil lakatos Újlaki és Sinkovics - - - - — km
Viliinger István asztalos Dancs Kálmán 1 3 - 4 5 —
Vojkovics György lakatos Schável Lajos 2 3 - 3 18 J 9
*-al jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak, illetve az iskolalátogatás alól felmentettek.
38
IX.
Statisztika! kimutatás a tanulók előtanulmányáról, a tanítási eredményről és az egész évi mulasztásról osztályonkint.
<B r- Téli tinf. Elök. B) III. 1) III. B) II. \'II (1 •| Ü B) 1. J) 1. t-n a m K • K w.
Oí Ui PO CO co to 00 Ü« C 00 cn CO o* 03 CO 03 CO 03 03 © -! © A beirt tanulók száma
zi 1 1 cn 1 i 1 1 1 1 1 cn iskolába nem járt
3Í 1 1 to 1 1 1 1 to 1 1 CO M
fNJ _ _ 03 1 1 1 , ■ to 4- | CD 00 CD
—-J 4* © C" to 1 4- CO ■<1 M 03 CO CO to 03 S.\'
(S) Ui to CO CO 1 to 00 to © CO CO CO Cn to CO CO CO CO CO •Z tu
—J » CO ! IU 03 CO CO CO © © CO cn cn N a>
iS íű to i to © 4* CO oc CD 1 | p. = a
S: 1 1 i cn 4- 1 1 CO 1 1 < ■o - — sc-
i .1 1 1 i 03 CO CO 1 1 ! 1 | flK cn o_ =
1 1 i CO 1 1 1 1 1 1 1 N 5\' = za c=
u> to 1 i c to 1 1 1 1 l 1 L —- 3 D)<
— 1 1 i CO IO CO 1 i. 1 I 05
— 1 1 i C" Cn 1 1 1 1 1 1 3
— 1 1 1 - 1 1 1 1 1 1 I 1 fett =
1 1 1 1 1 I 1 1 1 1 1 1 1
CTl LU tSi 05 4- CO to CO cn ^J cn oc cn CO Cn 03 to 03 C0 03 CO a> o -1 o összesen
g C0 O to 00 IC a> CO CO CO CO 4* 4>- CO CD 4» 03 cn cn © m cn cn A tanulók száma az iskolai év végén
N Ln fcn o CO to a> to Cn 4-CO CO CD cn 4» 00 to X cn ^ jó
—J —J to o 02 l ".J to 03 CO CD co -1 CD © CO to to CD szabályszerű
cn tn 1 CO i CO 1 _ £ 1 03 ül CO to k. szabályszerű oi
1 1 i 1 to 1 1 1 1 1 03 i 40 n. szabályszerű n
rsj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ,o 1 felmentve ol
«JI o CO © to X to 05 CO CO CO CO 4» 4- CO CD OS cn -> cn © cn 4* Cn cn összesen >
OJ I cn 1 1 „ CO 1 03 CD 03 to CO jeles »
rsj 03 cn o> 4. 03 © 00 4- cn -] ** CO jó M. 3 n-< <
cn 4» 4* 00 03 CO -1 4^ 00 CO 00 elégséges ti
O) o 1 ^ •vl 1 CO CO CD M 03 03 elégtelen \'É <*• W
1 1 _ C to CO CD to CO 4* CO felmentve n. 3
—J CO 1 1 to CO 1 1 1 1 1 1 1 jeles 2.
UJ —J © to » o CO 1 1 1 1 1 1 jó S -t
tNJ 00 t \'1 03 4* to 1 1 1 1 1 1 elégséges n>
1 1 1 _ to — 1 1 I — 1 1 1 elégtelen s- n a.
i-n S CO © to 00 to 03 CO CO CO 00 4- CO CO 4* 03 cn c P Cn 4* Ül ül összesen 3 <*•
LA) CO 4>- to 1 M CO to oc CO 03 o 1 jeles 3 •<
Ul or> © CD - ] 4* 03 CO CO © to o C3 jó
UJ 4- £ - © 03 C3 CO - ] CO © co CO elégséges 1
(M 1 I- CO 00 cn CD to CO 4» to cn C\'< elégtelen
t>J to to to 03 03 1 1 1 1 t 1 to ! felmentve =ü
un § CO © to CO to 03 CO CO CO 00 4-4- CO CD 4* 03 cn Cn o Cn 4- Cn cn összesen
Cn © to 00 to 05 CO CO CO 00 4- CO CD 4- 03 Cn cn O Cn 4- cn cn A tanév végén maradt tanulók kíiiil
CO 00 03 to CO 00 03 4- CO co 4>- CO to \' to hány tanuló ? ■s
cn OS um1 to cn Cn C0 ü< 4- 05 00 -J CO C0 © to CO CO cn CO 03 CO cn © 4* hány napot ? * s c
t-n Ul CO £ 05 cn to to © to o CO Cn CO hány tanuló ? I 81 cn N
ÍVJ - J to CO 00 OS CD CO G3 © £ © 4>-CD © to CO 03 Oi cn 00 hány napot ? o
cu CNJ to to Cfl CO C0 cn CO CO CO 00 CO 4- üt CO to cn 00 © hány tanuló a
tsj cn to 05 to 4* to cn to to to to o 00 CO co to 4-00 to cn cn 05 CD co Cn CO CO CO hány napot? 1
39
X.
Statisztikai kimutatás a tanulók száma-, kora-, vallása-, anyanyelve- és illetősége szerint.
U9S3ZSSO o t- © co CO co Cl. co (M co eo 00 in N in 00 C-l 1Í1 eo eo C-l co co
I-I 0» N wmm 03 co co co co — — J eo 1 co
bO VD lOÁxtoiu SBUI 00 o CO o (M «5 co 00 eo 1 « co 03
t/l *o Q pASsUIÜJ\'BZ m 03 co co N C-l cl c— n o 03 co CD co co C-l o Cl
ipqXpq 00 a> Cl C-l 00 (M o n N 03 C-l r- Ol eo eo 03 (M co Cl 03 03 Cl
U3S3ZSSO co l - co co co lO 05 eo co IÍ5 co uo Cl OS <M co eo CD Ti"
3 qaASa 1 1 1 1 — 1 I 1 1 1 (M 1 co
<U qaso 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Cl
C 0> pU3A CM <M 1 1 1 1 1 OS
jeAJoq 0> CD co (M co CD C-l CM m
o l-t 0> N t/l > puiau 1 1 1 i co (M 1 n
> JBXSBUI co CM <M Cl o co co co (M o eo o eo "t 03 Tt> co >o <M C5 CM Tfl co co
köz O) >-> C U3S3ZSS0 CD CM co c-i co Cl co co \' . CD o lO c-l t^ lO — co 00
>> c C3 t/l qaASa 1 1 - 1 1 1 1 1 1 1 1 1
-O > -o> qaso - 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
puaA 1 1 1 1 1 .1 1 1 1 - 1 1
1 }BAJOq O3 co N co 1 1 1 1 1 1 C-l cl
3 J3UI3U 1 1 1 1 <M C-l 1 1 1 1 1 1 lO
cd JBXSBIU lO o <M <M 03 Cl co <M o Cl CD m co lO
■B U3S3ZSSO TH Tf CO tv. co co co UO CO co co lO lO <M 03 Cl co co "CD" Jg-
u 4> mqsBJZj 1 1 I ói 1 1 co 1 1 —
V c a> iiuoja.1 1 1 1 1 1 1 —\' ! 1 1 "eö"
JD > v<U A3 \'3B T" ^ Cl 04 Cl i Cl lO 1 i —1 i>r
< 0) N IC \'OT eo co co co co co w 03 M c-t co c-l •t N rf co <M 03 Cl co
t/l «33 t/l <u U3S3ZSSO co Cl co CM co CM co co CD o irt c-l o - lo" co
•p>[ \'JOS 1 1 - 1 1 1 1 \' 1 1 ! 1 1
■BÍÜ3BJZI 1 CM co 1 ( 1 c-l 1 1 1 1 Cl
7 \'IUJ0J3J ! 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
co \'A3 -Sv. 1 1 1 1 M c 1 1 1 I 1
-j CD (M <M w lO Cl 00 ea Ifi 03 co C-1 t^ Iffl - "ÖT CD
C U3S3ZSSO o N o CD co co C-l CD e-i co lO co U5 co K5 t-m 00 (M eo Tt< eo "C-T co co
a> N C/I íjnjaj U3A3 QJ Tt< co c- co co J5 lO co co co lO IÍ5 lO (M 03 Cl co eo "ST Tt<
O S8A8 QT—81 co <M co Cl CD c-i co co co o o Cl t^ m — CO 00
uafiaA Aa ieiohsi ze euiezs xoinuei u lO m TH IÍ3 o lO t- co "í 03 eo 00 eo co 00 o $

oá s 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1 ^
II N c5 < — co Cl 03 co 1 i CD - Cl a> »o
^npuq^zspj Cl Cl C-l co !>• 03 o o ei 00 1 M Cl CM tv.
Tjozo^Jiaq o c^ © co eo co CD (M CD m co ia 00 no m 00 C-l eo co CM co co
Osztály ■H c rt > <fi ^ •SJ w < .M \'O .3 S" < c < 2T •s s « — 3 >0 ■OJ rí (-i td c a> C/) (D N tr. Cfl o
— 40 —
o= t/J a f W 2; tű > W > O 60 > » ¿f
(/) N n Ul a 3 3 s ^ M s> (C K S* Sí B" ?? a CXI l—1 ÖT.
, C3 03 to co 4". co CO 00 cn o cn 00 cn co cn 03 CO 03 CO 03 CO 03 o •o o A beírt tanultik száma
co 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 1 1 | Aranyműves
co 03 1 1 1 4- cn 4- ^ 03 4* Asztalos
CO 03 co 1 1 1 1 1 ! 1 1 | ÁCS
00 „ co 1 1 I i 1 1 I | 1 1 1 Bádogos
1 I 1 _ CO 1 1 co 1 1 1 Betűszedő
co co I 1 1 1 cn Cn a | 1 CO Borbély
co 1 co 1 ! i 1 1 1 1 1 1 1 Cementöntő
M 1 1 1 CO CD £ O Z1 co cn cn o Cipész
03 1 1 1 CO 1 | 1 1 1 co i Cipőfelsőrész kész.
03 1 4- co 1 1 i 1 1 i 1 1 l Cserepes
03 1 1 1 co 1 4- 03 03 Cn © co O Csizmadia
1 1 1 1 1 ~ 1 1 1 1 1 1 Faesztergályos
1 1 1 1 ~ 1 1 1 1 I\' 1 1 Fényképész
— i 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - Fésűs
co 1 1 1 cn ox co 03 co co CO co Géplakatos
ci 1 1 1 _ ^ CO co 1 CO CO Hentes
co 1 1 1 | 1 • 1 1 | 1 1 1 ^ ^ Kalapos
co 1 1 1 1 1 1 1 1 CO 1 Kádár
Cn 1 1 1 1 1 ^ 1 1 Kárpitos
" 1 1 1 1 00 CO 1 1 00 Kefekötő
Cn 1 1 I 1 1 1 1 1 co co 1 Kerékgyártó
4^ 1 1 1 ^ _ _ 1 ^ 1 1 1 1 Kéményseprő
to ! 1 ! 1 1 1 1 1 . 1 _ 1 Kocsifényező
co I 1 1 1 1 1 1 1 1 1 co Kosárfonó
i 1 \'fii 1 „ „ 1 - _ 1 Kovács
CD 1 1 1 CO 1 to co 1 1 1 Könyvkötő
— I 1 1 1 1 1 1 - I 1 1 1 Kötélverő
>—. - 1 i 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Kőfaragó
cn co co o 03 1 1 1 1 r 1 1 I 1 Kőműves
cn 4- 1 ! 1 o o 00 Cn co CO © Lakatos
cn 1 1 1 1 „ 1 to co 1 I 1 r Mészáros
co 1 1 1 1 1 1 1 1 „ 1 1 Mérlegkészitő
— 1 1 1 1 1 1 1 T- 1 - 1 1 Molnár
_ 1 "1 1 - 1 1 I 1 1 1 1 1 Műszerész
03 1 1 1 4- t-* 1 1 1 1 1 i Nyomdász
CO 1 1 1 co 1 co co 1 ji 1 i Orás
cn 1 1 1 CO co co CO 1 i Pincér
tc 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 1 i Reszelővágó
Cn [ 1 1 co 1 1 1 u 1 i Rézműves
co 1 1 1 1 1 1 1 1 I 1 co 1 Seprükötő
03 1 1 1 1 1 co co co 1 co 03 Sütő
Cl Cn 1 1 1 co 03 co o cc © cn Szabó
cn 1 1 1 1 1 1 1 1 1 co 1 co Székes
co 1 1 I 1 _ 1 1 1 CO 1 1 I Szíjgyártó
co 00 co co ! 1 1 1 ! 1 1 ! 1 Szobafestő
CD 1 1 1 co co ^ 1 1 Vasesztergályos
£ 1 1 1 1 co 1 co „ _ Vasöntő
03 co co co co 4^ co 00 cn --1 cn 00 cn co cn 03 CO 03 CO 03 00 03 o o Összesen
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint.
VII.
Az iparos-tanonc-iskola 1907—908. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély............... 2000 kor. — ■ fill.
2. Pénztári maradvány a mult évről....... — n —
3. Az 1884. évi t.-c. 4., 21., 51., 126., 158. és 164.
§§-aiban jelzett forrásokból......... 500 » — »
4. Tandij cimen.............. 1643 n 80 }}
5. A Tanoncoktól hitoktatási cimen szedett
30 fillérből............... 120 n — »
6. Városi pénztárnak fűtési faérték megtérítése . . . 180 » — »
Összesen 4443 kor. 80 fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre............ 7985 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj............ 550 n — »
3. Iparisk. felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdija . . . 80 » — f>
4. Két szolga fizetése............ 340 » ■
B) Dologi kiadások:
5. Könyv- és Írószerekre........... 160 kor. — fill.
6. Rajzszerekre............... 240 n — ))
7. Nyomtatványokra............. 100 n — »
8. Ertesitő kinyomatása............ 150 n —
9. Tanitói szaklapokra............ 47 » 60
10. Könyvekkel való jutalmazásra........ 30 n —
11. 11 terem világítására ........... 800 n —
12. 11 terem fűtéséhez fa és felvágatása...... 180 » —
13. Tandijbeszedés után 4%.......... 65 » 75 n
Összesen 10728 kor. 35 fill.
Összehasonlítás.
Bevétel.............. 4443 kor. 80 fill.
Kiadás .............. 10728 » 35 »
Fedezetlen maradt 6284 kor. 55 fill.

Insert failed. Could not insert session data.