Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.63 MB
2018-02-12 15:43:39
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
400
1233
Rövid leírás | Teljes leírás (136.33 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanonc-iskola értesítője
az 1908-1909. tanévről.
XXIII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1909.
Zala Hírlapkiadó és Nyomda Részvénytársaság.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

£ l/IV
A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1908—1909. T/NÉVRŐL.
XXIII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NA0VKANI2SA, 1909. Zala Hírlapkiadó és Nyomda Részvénytársaság.
A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1908-1909. TANÉVRŐL.
XXIII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI: POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1909. Zala Hírlapkiadó és Nyomda Részvénytársaság.
FEY 98

mt
- 5 -
i.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1909- -1910. tanévre az iparos-tanulók beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 — 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola A) III. fiúosztályában, köznapokon 6-8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—11-ig, d, u. 2-4-ig.
Ezen, a beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik is az illető iparág elsajátítása végeit. (96096—1907. sz. miniszteri rendelet.)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t. c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évt XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanulók, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
Azon iparosmesterek, kiknek több inasuk van, íaját érdeküknek tesznek eleget, ha összes inasaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassak el a műhelyből.
A beirásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanuló komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyítvánnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanuló családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanuló bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanuló elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál vagy osztályfőnökénél azonnal bejelenti.
A késő megjelenés igazolatlanul mulasztásnak vétetik s mint ilyen bi-ráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerzödésiiket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandíj-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. c. 62, 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság
II.
Igazgatói jelentés az 1908—1909. tanéurőL
pariskolánk az elmúlt tanévvel fennállásának huszonharmadik évét töltötte be.
A tanítótestület ezen tanév folyamán is az eddig szem előtt tartott irányelvek alapján s a legnagyobb lelkesedéssel és ügyszeretettel iparkodott betölteni nehéz és fárasztó hivatását. És ennek az odaadó, lankadást nem ismerő munkásságnak nem is maradt el a gyümölcse. Iskolánk színvonala évről-évre emelkedik s a tanítótestület az intézet fejlesztésére és emelésére irányuló törekvésének megvalósításához állam és iskolafenntartó is egyaránt a legnagyobb készséggel nyújtja segítő, gyámolító kezét.
Mint örvendetes eseményt kell megrögzítenem, hogy Már-tonfy Márton, kir. udvari tanácsos, országos iparoktatási főigazgató ur őméltóságának már oly sokszor tapasztalt szives és jóindulatu támogatása kapcsán tett előterjesztésére, a vallás- és közoktatásügyi miniszter ur Őexcellenciája a mult évben élvezett 2000 korona államsegélyünket a folyó tanévre már 3000 koronára volt kegyes felemelni s ezáltal lehetővé tette, hogy az oly népes két második osztály egy ujabb második osztállyal s az ugyancsak tulnépes kezdő rajzcsoportok is egy uj rajzcsoporttal sza-porittattak.
Most még hátra volna a téli tanfolyam betetőzése : a harmadik osztály felállítása és a rajz alól felmentett tanulóknak két csoportban és heti 3—3 órában leendő pótoktatásáról való gondoskodás. Éltet a remény, hogy Őméltósága látva ezt az eredményes szép munkát, melyet évről-évre és fokozott mértékben felmutatunk, s azt a hazafias nagy missziót, melyet iskolánk itt a határszélen, ezen az exponált helyen betölteni hivatva van, az intézet teljes kiépítéséhez szükséges uj^bb anyagi támogatás kieszközlése elől sem fog elzárkózni.
Egy másik, az intézet egész jövő életére kiható nagy eseményként kell megörökitcnem azon mozgalmat, melyet csekélységem kezdeményezésére, a minden kulturális haladás iránt nagy ügyszeretettel és lelkesedéssel viseltető dr. Ruzicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő ur őnagysága inditott aziránt, hogy ez a nagy lendületnek indult és rendkívül népes intézmény, mielőbb
— 5 —
egy külön önálló épületben összpontosíftassck és csakis a vezetés és felügyelet hivatását betöltő önálló igazgatóra bizassék.
Mártonfy Márton kir. udvari tanácsos, főigazgató ur Őméltósága folyó évi május 24-én történt iskolalátogatása alkalmával értesülvén a folyamatban levő mozgalomról, azt a legnagyobb érdeklődéssel és lelkesedéssel karolta föl. Annak mielőbbi biztosítása és keresztülvitele érdekében személyesen tárgyalt Vécsey Zsigmond polgármester és Lengyel Lajos főjegyző urakkal s az-ipariskolának önálló épületben leendő elhelyezése esetére kilátásba helyezte az eddigi államsegély megfelelő emelését is. Városunk minden szép és üdvös dolog iránt lelkesedni tudó polgármestere és főjegyzője, az önálló ipariskola állandó helyéül a régi honvéd laktanyát, jelenlegi főgimnáziumot hozták javaslatba, mely az uj gimnázium fölépültével megfelelő állami évi átalány biztosítása mellett az ipariskola céljaira átengedhető lenne.
A tervbe vett épület annál is inkább megfelelne iskolánk céljaira, mert abban úgy a közismereti, mint a rajztermek és Tanonc-Otthon is megfelelő elhelyezést nyerhetnének.
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek aug. 31-én tartott alakuló ülésévei vette kezdetét, melyen a jegyzői teendők ez évi végzésére a sorrend szerint következő Hirscnfeld Rezső kartárs jelöltetvén ki, megállapittatott a heti óraterv s kijelöltettek az osztályfőnökök.
Beirás. Az iparostanulók beírása, tekintettel a tanulók nagy számára, az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1—12-ig, a téli öthónapos tanfolyamban pedig október 15—18-ig történt. Ezen kitűzött időben az egész évi tanfolyamba 501, a téli tanfolyamba pedig 74 iparostanuló iratkozott be, mely létszám a tanév folyamán (április 15-ig) az egész évi tanfolyamban 588-ra a téli tanfolyamban pedig 78-ra emelkedett s igy a két tanfolyamba összesen beiratkozott 666, vagyis 36 tanulóval több, mint a mult tanévben. A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szept. 12-én, a téli tanfolyamban okt. 18-án kezdődtek.
Tanítótestület és havi értekezletei, A tanítótestületben a lefolyt tanévben két változás történt. Alig vette kezdetét a rendes előadás, Vencel Rezső kartársunk, megrongált egészségére való hivatkozással, az ipariskoláknál eltöltött 19 évi odaadó, buzgó működése után, tanitói megbízásáról okt. 1-én lemondott. A tanítótestület és a felügyelő-bizottság a legnagyobb sajnálatlattal vette tudomásul Venczel Rezső kartárs távozását, ki 1897. évi dec. 3-tól 1900. febr. 20-ig az intézetnek igen tevékeny és lelkes vezetője is volt, s úgy a tanitói, valamint igazgatói minőségben szerzett nagy és bokros érdemeit jegyzőkönyvében örökítette meg s erről őt egy küldöttség utján átnyújtott kivonatban
- 6 -
értesítette, kívánván, hogy régi jó egészségét mielőbb teljesen visszanyerje.
Az így megüresedett tanítói állásra, a felügyelő bizottságnak 1908. évi október hó 7-én tartott ülésében Jellinek Márk, polg. fiúiskolái tanitót választotta meg.
Majd Waligurszky Antal, a párhuzamos III. osztály vezetője, látva azt a szembeszökő aránytalanságot, mely az ipariskolai tanítással járó nagy és fárasztó munka és az általa elért eredmény között fenn áll s mert ezen a szervezet hiányossága miatt a taniótestületnek nincs módjában segíteni, 1908. december 25-én a felügyelő-bizottsághoz intézett levelében egy évi odaadó, lelkiismeretes, buzgó működés után állásáról szintén lemondott.
A felügyelő-bizottság, mely sajnálattal vette tudomásul, Waligurszky Antal lemondását s mert őt elhatározásának meg változtatására bírni nem tudta, az igy megüresedett tanítói állásra 1909. január hó 25-én tartott ülésében egyhangúlag Litvay Endre, az időközben újonnan szervezett C) II. osztály vezetésére pedig Nagy Lajos állami elemi népiskolai tanítókat választotta meg.
Ugyancsak változás történt a róm. kath. hitoktatók körében is, amennyiben a helybeli szentferencrendi zárdát a szünidő folyamán elfoglalták a reformáltak s igy a róm. kath. tanulók hitoktatását a tanév kezdetétől fogva Bécsi Vazul, Dolezsál Bertalan és Kraxner Kapisztrán látták el.
A tanítótestület havi értekezleteit mindig a hónap első szerdáján tartotta meg, melyben a tananyag módszeres feldolgozásival, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, iskolai és utcai magaviseletével s egyéb, az iparoktatás színvonalának emelésére és fejlesztésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Itt ismertette meg, illetve mutatta be igazgató minden alkalommal a felsőbb hatóságoktól érkezett iratokat is.
Tanterv. — A tanítás alapjául a vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak 33564—1893. számú magas rendeletével kiadott tanterv szolgált, melynek alapján az egyöntetű haladás és eredmény biztosítása céljából minden tantárgyból elkészítettük az egész évi tanmenetet havi, illetve heti beosztással.
Valláserkölcsi nevelés. — Iparostanulóink valláserkölcsi nevelése egyik kiváló gondoskodásunk tárgyát képezvén, nem mulasztottunk el egyetlen alkalmat sem, hogy növendékeink szivére, lelkére ne hassunk. Ezen kivül tanulóink rendszeres hitoktatásban is részesültek és pedig a róm. kath. vallásúak osz-tályonkint, a más vallásúak pedig összevonva heti 1 — 1 órában. Amennyiben a hittani óra valamely ünnepnapra esett, a növen-
- 7 -
dékek hitoktatóik vezetése és felügyelete mellett megjelentek az istenitiszteleteken.
A húsvéti szent gyónást és áldozást az összes róm. kath. vallású tanulók elvégezték.
Fegyelem. — Megfelelő, szeretettel párosult szigorú fegyelem nélkül eredményes tanításról szó sem lehetvén, a tanítótestület egész éven át a legnagyobbb éberséggel őrködött a tanulóknak nemcsak az iskolai, hanem az utcai magaviselete felett is. És ennek meg is volt a megfelelő eredménye, mert panasz az egész tanév folyamán egyetlen egy esetben sem merült föl.
Hivatalos látogatás. — Ipariskolánkat az idén az a kitüntetés érte, hogy a felügyelő-bizottsági tagokon kivül, kik közül különösen Weisz Tivadar elnök, Csóti Márk és Öszterreicher Bernát urak látogatták meg a tanév folyamán többször is az osztályokat; f. évi május 24-én Mártonfy Márton, kir. udvari tanácsos, országos iparoktatási főigazgató úr is szerencséltette magas látogatásával intézetünket s habár az az napi országos vásárra való tekintetből előadás nem is tartatott, Őméltósága megnézte a növendékek rajzait s a tapasztalt eredmény felett teljes elismerésének adott kifejezést. Őméltósága, mint azt már a bevezető soraimban is megemlitém, ittléte alkalmával egyúttal személyesen tárgyalt Vécsey Zsigmond polgármester úrral és Lengyel Lajos főjegyző úrral, az iparostanonciskolának egy külön épületben leendő elhelyezése és külön önálló igazgatói állás szervezése iránt, biztosítván a várost az ő eddig is tapasztalt szives jóindulatáról és anyagi támogatásáról. — Ugyancsak f. évi május 22-én Feyér Gyula, felső ipariskolai tanár, iparoktatási szakfelügyelő, f. évi junius 11-én pedig Kőrössy Sándor, kir. segédtanfelügyelő látogatták meg intézetünket s a tapasztalt eredmény felett szintén a legnagyobb megelégedésüket s elismerésüket nyilvánították.
A tanulók iskolalátogatása. — Tanulóink iskolalátogatása a lefolyt tanévben is örvendetesen javult. Mig ugyanis a mult tanévet bevégzett 500 tanuló közül igazolva mulasztott 189 tanuló 1585 napot, igazolatlanul pedig 153 tanuló 872 napot, addig az idén, a tanév végén maradt 505 tanuló közül igazolva igazolva mulasztott 241 tanuló 1723 napot, igazolatlanul pedig 147 tanuló csak 706 napot; vagyis összesen 388 tanuló 2429 napot.
S mig az igazolt mulasztásokat a tanulók betegségén kivül különösen a város területén ismételten föllépett járványos megbetegedések körül alkalmazott szigorú egészségi óvszabályok idézték elő, addigaz igazolatlan mulasztások folytonos csökkenése leginkább annak a szigorú eljárásnak köszönhető, melyet az iparhatósági ügyek élén álló Lengyel Lajos városi főjegyző ur, a hozzá be-
- 8 -
jelentett igazolatlanul mulasztó iparostanulók mestereivel szemben minden egyes alkalommal alkalmaz.
A tanév folyamán tanulójának igazolatlan mulasztása miatt fel volt jelentve összesen 41 iparosmester és pedig 27 egyszer, 10 kétszer és 4 háromszor, kik ellen megindittatván az 1884. évi XVH. tc. 62. §-ába ütköző iparkihágás miatt a további eljárás, 23 mester el lett marasztalva 3—15 K, összesen 155 K. pénzbirságban, 4 felmentetett, 14 mester ellen pedig még folyamatban van az eljárás.
A tanítási eredmény. — A tanulóknak a rendes időben történt beiratkozása és jobb iskolalátogatása mellett természetesen a tanításban elért eredmény is sokkal jobb volt, mint az előző tanévben; amit még kölönösen annak az örvendetes állapotnak köszönhetünk, hogy iskolánk a város közönségének áldozatkészségéből el lévén látva a szükséges tan- és szemléltetési eszközökkel, a tanitás egész vonalon szemléltetési alapon történhetett.
Beszerzések. — Intézetünk részére a rendes szükségleten kivül az elmúlt tanév folyamán beszereztetett egy complett telefon 30 K.; 25 drb fejes vonalzó 12 50 K.; Ábrahám-féle fizika I—II. kötet 14-40 K.; 1 Herkules-elem 5 K.; 2 drb kettős Gra-mophon-lemez 12 K.; Emke daloskönyv 3 K. és egy vetítőgépet, melynek első részlete fejében fizettünk 100 K-t, összesen 176 K. 90 fillér értékben.
Iskolai szünetek. — A „Szervezet"-ben előirt szünnapokon kivül iskolánkban csak márc. 15-én, továbbá négy országos vásár alkalmával nem volt előadás.
Hazafias ünnepélyek. — A tanulóink közt sok lévén a horvát, német és más nemzetiségű, azok hazafias szellemben való nevelésére különös nagy gondot fordítottunk. A tanév folyamán több hazafias ünnepélyt is tartottunk. Nehogy azonban ezek a tanitás rovására essenek, azokat minden alkalommal vasár- vagy ünnepnap délután, a Tanonc-Otthon összejövetelei keretében rendeztük. Megünnepeltük Őfelsége névünnepét, boldogult Erzsébet királynénk szomorú halálának évfordulóját, április 11-ét és Őfelsége megkoronáztatásának évfordulóját, mely alkalmakkor a tanítótestület tagjai méltatták a nap jelentőségét, a tanulók pedig alkalmi költeményeket szavaltak és hazafias dalokat énekeltek. Nagyobb szabású nyilvános ünnepély keretében áldoztunk márc. 15-ike emlékének, mely alkalommal a Tanonc-Otthon énekkara Szalay Dénes, a Tanonc-Otthon derék és buzgó vezetője vezetésével elénekelvén a Hymnuszt, Goldstein Ferenc Kölcsey: „Hymnusz", Tímár István Tompa M.: „Gólyához", Dukász József Petőfi: „Talpra magyar" cimü költeményét szavalták igen szépen és hatásosan. A márciusi nagy
napok emlékét s az akkori események nyomán elért nagy vívmányokat Sótonyi János betűszedő tanuló méltatta egy nagyon szép és tartalmas felolvasás keretében. Az általános nagy tetszéssel és éljenzéssel kisért szép felolvasás után az énekkar mély érzéssel énekelte „Ne sirj, ne siij, Kossuth Lajos" cimü dalt, majd Topolits László Petőfi S.: „A rab", Kováts Ferenc pedig Vörösmarty: „Szózatá"-t szavalta el nagy hatással. Az ünnepélyt igazgató záróbeszéde fejezte be, melyben az édes haza szeretetére buzdította az ifjúságot. A szép és lélekemelő ünnepély „Kossuth Lajos azt üzente" cimü énekkel ért véget, melyet az összes jelenvoltak is velük énekeltek.
Felügyelő-bizottság. —■ A felügyelő-bizottság a tanév folyamán összesen négy ülést tartott, melyeken a tanítótestület előterjesztéseivel és határozati javaslataival, a kir. tanfelügyelőség és városi tanács átirataival, a jövő évi költségvetés elkészítésével s általában az iparoktatás fejlesztését és emelését célzó kérdésekkel foglalkozott.
Sajnálattal kell felemlítenem, hogy Josifovics Milivoj, a bizottságnak négy éven át volt agilis elnöke, kinek nagy része van az intézet jelenlegi általánosan elismert magas színvonalának megteremtésében, nagy elfoglaltságára való hivatkozással, a folyó tanév folyamán lemondott elnöki tisztéről.
A felügyelő-bizottság, miután Vécsey Zsigmond polgármester ur indítványára, Josifovics Milivoj volt bizottsági elnöknek az ipariskolánk fejlesztése és emelése körül szerzett nagy és elévülhetlen érdemeit jegyzőkönyvében örökítette meg s erről őt jegyzőkönyvi kivonatban értesíteni határozta, a megüresedett elnöki tisztségre egyhangúlag és nagy lelkesedéssel Weisz Tivadart, a bizottságnak lelkes és buzgó tagját választotta meg, ki eddig is a legnagyobb odaadó érdeklődéssel és támogatással kisérte ipariskolánk minden egyes mozzanatát.
Rajz- és munkakiállitás. — A tanulók rajz- éz munka-kiállitását a tanítótestület f. évi junius hó 19—20-án az Iparos-tanonciskolai Tanítók Országos Egyesülete Zala vármegyei körének évi rendes közgyűlésével egyidejűleg rendezte, hogy azt a vidéki kartársak is megtekinthessék.
A rajzkiállitáson részt vett 107 tanuló 342 drb szakrajzzal, a munkakiállitáson pedig 160 tanuló 254 drb munkával. Kiállítottuk, továbbá a londoni magyar kiállításra készült egy 300 drb egész íves szakrajzokat és egy, az egész évi rajzoktatási tanmenetünket feltüntető félives rajzalbumainkat és 9 drb vászonra húzott természetes nagyságú mühelyi rajzot, amelyek annak dacára, hogy ugy Mártonfy Márton, kir. udvari tanácsos, országos iparoktatási főigazgató ur Őméltósága és Feyér Gyula, felső ipariskolai tanár, iparoktatási szakfelügyelő ur, valamint
10 —
a kiállítással egyidejűleg megtartott Iparostanonciskolai Tanitók Országos Egyesülete Zala vármegyei körének évi rendes közgyűlésén megjelent s rajzoktatással foglalkozó kartársak, a legnagyobb elragadtatással gyönyörködtek azokban, nemcsak Londonba nem lettek elküldve, hanem mint a csomagolástól sajnálattal győződtünk meg, a magas kormány által e célra kinevezett biráló bizottság még annyi fáradságot sem vett magának, hogy azokat megtekintésre méltatta volna. S e feltevésünkben csak megerősített bennünket Várdai Szilárd mintarajziskolai igazgató, végrehajtó bizottsági elnök urnák, a mellőzés okának kutatása céljából hozzá intézett sorainkra küldött válasza, melyben irja, hogy arra nézve, hogy miért nem állíttattak ki rajzaink, felvilágosítást nem adhat. Ebbe azonban a tanítótestület az intézet reputációja érdekében egyáltalán nem tud és nem is akar belenyugodni s eltökélt szándéka, hogy az egész ügyet a nyilvánosság terére fogja vinni.
Kiállított rajzainkról ugy a laikus, mint a szakértő közönség, mely egész napon át tömegesen látogatta kiállításunkat, a legnagyobb elismeréssel és dicsérettel nyilatkozott. Nem ugy a munkakiállitásról, mely sem minőség, sem mennyiség tekintetében nem állott arányban tanulóink nagy számával és mühelyi szaktudásával.
A rajzok közül különösen kiváltak Auer Lajos asztalostanonc és Mischon Emil lakatostanonc rajzai; a munkák közül pedig ugy minőség, mint mennyiség tekintetében Weiser József és Fia, Nikolai és Társai, Kardos S. és Társa, Spitzer és Stei-ner, Országh Kálmán, Schável Lajos. Jáncsecz Imre, Steiner Fülöp, Miltényi Sándor és Fia, Keller Mátyás, Ács Ferenc, Be-rényi József és Fia, Heffer Gyula, Sörlei Jenő, Muzikár Vince és Kohn Samu tanulói tűntek ki. Különösen nagy feltűnést keltett Kohn Samu, lakatosmester, Farkas János nevü egyéves inasa a munkájával, ki Őfelsége vörösrézből készült domborművű arcképét állította ki és Berényi József és Fia aranyművesek Kaiser Vilmos nevü tanulója, ki 16 drb különböző, remek kivitejü és értékes ékszerrel vonta magára a közönség figyelmét.
Évzáró vizsgálatok. — Az évzáró vizsgálatok a téli tanfolyamban rnárc. 10—12-ig, az egész évi tanfolyamban pedig junius 13—20-ig tartattak meg. Jun. 13-án délután volt az összes rajzcsoportok vizsgája a mértani rajzból és szabadkézi rajzból; 14-én az A) III. és B) Elők.; 15-én A) II. és B) III.; 16-án A) I. és C) I.; 17-én B) II. és C) II.; 18-án A) Elők. és B) I. osztálynak hitttanból és közismeretből; 19—20-án a tanulók rajzás munkakiállitása.
A vizsgálatokon a városi tanács, mint iparhatóság képvi-
— 11 —
seletében jelen volt Halvax Frigyes városi tanácsos, a felügyelőbizottság részéről: Weisz Tivadar elnök, Csóti Márk, Fatér Mihály, Muzikár Vince, Öszterreicher Bernát és Weiser József bizottsági tagok; az ipartestület részéről pedig: Farkas jános, Mitró József, Perkó Péter, Turek Géza és Vajda István elüljá-rósági tagok voltak jelen, kik a tapasztalt szép eredmény felett legnagyobb elismerésüknek és megelégedésüknek adva kifejezést, Halvax Frigyes vár. tan. a városi tanács, Weisz Tivadar bizottsági elnök és Csóti Márk a felügyelő-bizottság nevében intéztek buzditó szép beszédeket a növendékekhez.
Tanonc-Otthon. — A „Tanonc-Otthon", bár a kívánalmaknak megfelelő helyiség hiányában még mindig csak két tanterembe szorulva, minden vasár- és ünnepnap délután megtartotta szokásos összejöveteleit.
A célnak meg nem felelő helyiségre való tekintetből, az Otthont az idén is csak a felsőbb osztályok azon növendékei látogathatták, kiket jó magaviseletükért és kiváló előmenetelükért ezzel is mintegy megjutalmazni óhajtottunk.
Az alapszabályokban körülirt cél elérése érdekében az összejöveteleken részint szabadelőadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkoholizmus és annak káros hatásával, a tüdőgümőkórral, a szociálizmussal, a polgári jogokkal és kötelességekkel, továbbá a társadalmi érintkezések alkalmával szem előtt tartandó legszükségesebb illembeli tudnivalókkal.
Nagy súlyt helyeztünk növendékeink hazafias érzelmeinek fölkeltésére és ápolására, s e végből szemelvényeket olvastunk föl hazánk egyes kiváló fiairól, az Otthon tagjaival pedig hazafias költeményeket és dalokat tanultattunk, szavaltattunk és énekeltettünk összejöveteleinken. A március, 15-ike alkalmából tartott szép és lélekemelő ünnepélyt pedig melyről a „Hazafias ünnepélyek" rovata alatt számoltunk be, teljesen az Otthon rendezte.
A kellemes és nemes szórakozás megkedveltetése céljából a Muzeumok is Könyvtárak Országos Tanácsa által adományozott s ma már 727 kötetből álló könyvtáron kivül, mely az Otthon tagjainak mindig rendelkezésére állott s melyből az év folyamán 204 tanuló 1824 kötetet olvasott, négy szépirodalmi és képes folyóirat és tiz különböző társasjáték áll az Otthon tagjainak rendelkezésére.
Mint örvendetes eseményt kell felemlítenem, hogy tizévi igazgatóságom alatt a használatban levő „Ellenőrző-könyvecskék" után szerzői jutalék címen járó 4%-ból, továbbá a helybeli pénzintézetek és iskolánk több jóbarátja körében eszközölni szokott gyűjtésekből az évenkint jutalmazásra fordított összege-
— 12 —
geken kivül az idén már nemcsak együtt volt az Otthon alapszabályaiban előirt 400 K. alaptőke, hanem ezenkívül karácsonykor a szegény tanulók felruházására is fordítottunk 126 k. azaz Százhuszonhat koronát; melyből kilenc teljesen szegény vagy elárvult iparostanulót láttunk el meleg téli ruhával és cipővel.
Hogy az Otthon még inkább megfelelhessen kitűzött magasztos céljának, a felügyelő-bizottság szives hozzájárulásával elhatároztatott, hogy a költségvetésben a dologi kiadások fedezésére felvett összegeknél remélhető megtakarítások terhére, részletfizetés mellett be fog szereztetni egy vetitő-gép urániai előadások tartására, hogy ezáltal még vonzóbbá tegyük az Otthon össszejöveteleit. Ehhez természetesen elsősorban is megfelelő helyiségre volna szükségünk, mert a jelenlegi szük tanteremben azt nem is használhatnék. Éltet azonban a remény, hogy a Főigazgató ur Őméltósága kegyes jóakaratú támogatásából, a közel jövőben már be fogunk vonulhatni az önálló ipariskolai épületbe s ott a Tanonc-Ötthon is megfelelő elhelyezést nyerhet. .
Ezekben van szerencsénk számot adni a Tanonc-Ötthon ez évi működéséről s ha nagyobb és szebb eredményt nem sikerült felmutatnunk, az nem rajtunk, hanem az adott s általunk
meg nem változtatható viszonyokon múlott.
*
Itt emlitem meg, hogy a kezelésünkben levő „Ingyenes-Népkönyvtárt" a tanoncokkal együtt az elmúlt tanév folyamán 1478 kivevő 6786 kötettel vette igénybe.
Mély sajnálattal kell még megemlékeznem arról a vesztes-ségről, mely a Tanonc-Otthont Szalay Dénesnek, az Otthon céljaiért igazán lelkesedni tudó és hivatása magaslatán álló vezetőjének, ezen tisztéről a jövő tanévre történt lemondásával éri. Annál inkább sajnálom az ő távozását, mert nem az ügy iráni lelkesedésének lankadása, hanem azon körülmény birtaezen elhatározására, hogy a meg nem felelő helyiség miatt nem tudta megvalósitani mindazon szép és ideális terveit, melyeket ő az ügy érdekében jónak és célravezetőnek tartott. Amennyiben megmaradna ezen elhatározása mellett, azon esetre a jövő tanév kezdetétől fogva az Otthon vezetője Tibolt Boldizsár lesz, ki szintén egyik kiváló, lelkes tagja tantestületünknek.
Jutalmazás. Hogy a szorgalmas és jó magaviseletű tanulókat a folyó tanév végével ismét jutalomban részesithessük, kérvénnyel járultam a helybeli pénzintézetek igazgatóságaihoz, az ipartestület elnökségéhez, a felügyelő-bizottság tagjai és a gyártulajdonosok között pedig gyűjtőivet köröztettem. Ebbeli fáradozásom nem is maradt siker nélkül, amennyiben a fenti célra
Össsesen 241 korona gyiilt össze, mely összeghez a következő szives adakozók voltak kegyesek hozzájárulni :
Az ipartestüstület elüljárósága . . 40 k-val
A városi tanács....... 30 )> »
Zalamegyei Gazd. Takarékpénztár . 20 >) >>
Nagykanizsai Takarékpénztár . . 20 1) >>
Délzalai ,, 20 M i 1
Weisz Tivadar....... 20 >> M
Franz Lajos és Fiai ..... 20 í t >>
Nikolai és Társai...... 10 )> } >
Weiser J. C......... 10 >> >>
Josifovic Milivoj....... 10 )> 1)
Zerkovitz Lajos....... 10 !) >>
Grünhut Henrik....... 5 >} >1
Miltényi Sándor és Fia . . . . 5 >) n
Fatér Mihály........ 5 >> ti
Oszterreicher Bernát..... 5 !> 11
Kaan Irma ........ 3 11 11
Heltai József........ 3 I) >)
Geiszl Viktor ....... 3 >> )>
Dants Kálmán ....... 2 >> >)
Összesen 241 k.-val
Ezenkívül a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur Őnagy-méltósága a rajzban kiváló előmenetelt tanusitó tanuló részére egy ötven koronás jutalmat, Csóti Márk, bizottsági tag, 4 drb. és Fischel Ernő könyvkereskedő 3 drb diszkötésü munkát, Mártonfy Márton kir. udvari tanácsos, főigazgató, dr. Dóczi Sámuel „Iparoskáté" cimü munkáját, a felügyelő-bizottság 3 drb diszkötésü „Iparosok 01vasótárá"-t, Mair József könyvkereskedő pedig 1 drb rajzeszközt volt kegyes a tanulók közt leendő kiosztás céljából a tanitótestület rendelkezésére bocsájtani.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók szives adományukért, mellyel nagyban hozzájárultak intézetünk színvonalának évről-évre tapasztalható örvendetes emeléséhez, úgy a magam, valamint a tanitótestület és a megjutalmazott tanulók nevében is leghálásabb köszönetemet s kérem, hogy az ipariskolánk iránt évről-évre tanúsított odaadó, meleg érdeklődésüket s jóakaratú támogatásukat a jövőben se vonják meg intézetünktől.
Midőn még tisztelettel jelentem, hogy a városi tanács által az ipariskola ezévi költségvetésében a tanulók jutalmazására felvett 30 koronán is „Iparosok Olvasótára" cimü munkák szereztettek be, alábbiakban van szerencsém azon tanulók névsorát közölni, a kik a tanév végével jutalomban részesültek.
— 14 —
Megjutalmaztatott:
/. A rajzban tanusitott kiváló előmenetelért: 1. Auer Lajos, A) III. oszt. asztalos tanuló, (Torma Lajosnál) a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur ő Excellentiája által e célra utalványozott 50 (ötven) koronával;
2. Mischon Emil, A) III. oszt. lakatostanuló, (Sável Lajosnál) egy husz koronás arannyal;
3. Kállovics György, TII. o. ácstanonc (Fatér Mihálynál) egy darab Richter-féle rajzeszközzel.
II. Kiváló magaviselet-, előmenetel- és kiállított munkáért: a) 1. Megyesi Kálmán, B) I. oszt. kefekötőtanuló (Horváth Józsefnél); 2. Kuzsner György, C) II. oszt. cipésztanuló (Varga Jánosnál); 3. Rezsek József, A) III. oszt. szabótanuló (Kozsnyák Jánosnál) és 4. Kapoli János, B) I. oszt. asztalostanuló (Muzikár Vincénél), egy—egy ezüst órával és ezüst lánccal.
b) 1. Horváth János, B) III. o. cipész- (Jancsecz Imrénél), 2. Mózes Sándor, A) 11. o. csizmadia- (Ács Ferencnél), 3. Dedera Gyula, B) II. o. hentes- (Voukon Antalnál), 4. Timár István, A) III. o. cipész- (Steiner Fülöpnél), 5. Tamás István, A) III. o. cipész- (Keller Mátyásnál), 6. Vanicska Frigyes, A) I. o. szerszámlakatos- (Spitzer és Steiner), 7. Sörlei Jenő A) III. o. szabó- (Sörlei Zsigmondnál), 8. Szerecz György, B) I o. géplakatos-(Nikolai és Tsai), 9. Lehoczky Sándor, B) III. o. szabó- (Sörlei Zsigmondnál), 10 Erős István, C) II. o. székes- (Schvarcz Lajosnál), 11. Mészáros Pál, A) III. o. lakatos- (Országh Kálmánnál), 12. Zollner Ferenc, B) II. o. reszelővágó (Zollner J-nél), 13. Rajcsányi Lajos, B) III. o. kosárfonó- (Illés Józsefnél), 14. Kiss József, C) I. o. kocsifényező-(Bazsó Józsefnél), 15. Szabó Lajos, B) II. o. kefekötő- (Kardos S. és Tsa), 16. Filipovich Ferenc, B) III. o. lakatos- (Sável Lajosnál), 17. Mercz Béla TII. o. bádogos- (Török Nándornál), 18. Kocsek Lajos, C) II. o. szabó- (Heffer Gyulánál), 19. Veid György C. I. faesztergályos (Sönek Jánosnál,) különösen a kiállított kiváló munkáért öt—öt koronával.
c) Farkas János, B) Elők. o. lakatos- (Kohn Samunál), Fadrusz János élete cimü munkát; Tengerdi István, B) III. o. könyvkötő tanuló, (Miinz és Balognál) dr. Dóczi S. „Iparoskáté" c. munkát; Szommer Ferenc, B) III. o. lakatostanuló, (Sável Lajosnál) egy diszkötésü Iparosok Olvasótárával.
III. Kiváló magaviseletért és előmenetelért: Horák Ferenc B I. o. Drumár: A Hellének vallása c. díszmunkát Malacsics Péter., C) I. o. Bello-sits: Járjatok be minden földet c. díszmunkát. Márkus László, A) II. o Mikszáth : A két koldusdiák c. díszmunkát; Poór István, BJ II. o. Teller: Felhők között, felhők fölött c. díszmunkát. Sótonyi János B) III. o. Sziklay: Testvérek c. díszmunkát. Schiller Ferenc, BJ III. o. Kalmár : A költészet gyöngyei c. díszmunkát. — Ifj. Halász Lajos B) I.-, Sindlberger Jenő C) I.-, Fullér József, Szekeres Péter és Veiszenstern Jenő A) II.-, Varga György és Vágner Béla B) II.-, Schiller Ferenc A) III.-, Jersche Károly B) III.-, Angler Menyhért, Horni Imre, Metz János TI.-, Gerócs Jenő TII.- és Kállovics György, Kercsmár Nándor TIII. osztályú tanulók egy-egy diszkötésü Iparosok Olvasótárával.
Kiosztatott összesen : 1 drb ötvenkoronás jutalom 50 K. 1 drb husz koronás arany jutalom 20 K. 19 drb öt koronás jutalom 95 K. 4 drb dupla-fedelii ezüst óra ezüst lánccal 57.40 K. 8 drb diszkötésü Iparosok Olvasótára á 7 K. 56 K. 8 drb diszkötésü Hasznos olvasmányok á 3.20 K. 25.60 K. Összesen 304 korona értékben, továbbá 7 drb diszkötésü munka, egy Iparoskáté és egy drb rajzeszköz. A megmaradt nyolc korona a Tanonc-Otthon ruházási alapja javára fordíttatott.
- 15 -
Azon tanulók, kik a kiállított munkájukra kitűnő osztályzatot kaptak, a jutalmakon felü 1 még kitüntető-, a jeles osztályzatú munkák után pedig dicsérő lappal lettek kitüntetve.
Mindezeken kívül a városi tanács mintegy 230 tanulót tandijelengedés-ben is részesített, mely 720 K.-nak felel meg.
Végül, midőn jelentésemet bezárom, ismételten és a leghálásabb köszönetet mondok Mártonfy Márton kir. udv. tanácsos, főigazgató urnák, a tek. Városi Tanácsnak s mindazoknak, kik jóakaratú támogatásukkal az elmúlt tanév folyamán a vezetésemre bizott intézet fejlesztéséhez és emeléséhez hozzájárulni kegyesek voltak.
A tanévet f. évi junius hó 29-én délután 3 órakor az évi Értesítők és jutalmak kiosztásával fejeztük be, mely alkalommal a városi tanácsot Halvax Frigyes v. tanácsos ur, a felügyelőbizottságot Weisz Tivadar elnök ur képviselte, akik igazgatóval együtt szép beszédben buzdították a növendékeket a jó magaviseletre és szorgalomra.
Nagykanizsán, 1909. junius 28-án.
Poredus Antal
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolj?.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyelet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elüljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók :
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton kir. udvari tanácsos, miniszteri osztálytanácsos, orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről : Vig Albert kir. tanácsos, orsz. iparokíatási főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség.
Tanfelügyelő: dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segéd tanfelügyelők: Kőrössy Sándor, Rutsek Imre és Madarász Lajos
Szakfelügyelő:
Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, budapesti áll. felső ipariskolai tanár
Iparhatóság :
Polgármester Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész : dr. Bcntzik Ferenc.
- 16 -
Tanácsosok : Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faics József.
Főkapitány : Deák Péter.
Jegyző : Perger József; aljegyző ; Benedek József.
Felügyelő bizottság :
Elnök: Weisz Tivadar; alelnök: Dants Kálmán; gondnok: Miltényi Sándor; jegyző: Németh Mihály tant. képviselő ; bizottsági tagok : Csóti Márk, Fatér\'Mihály, Griinhut Henrik, Heltai József, Josifoviő Milivoj, Keller Mátyás, Muraközy Lajos, Muzikár Vince, Österreicher Bernát, Poredus Antal iparisk. igazgató, Tóth Lajos és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök : Dants Kálmán ; alelnök: Lodner Ferenc és Reichenfeld Albert; jegyző : Muraközy Lajos; elüljárósági tagok: Csillag Károly, Fatér Mihály, Geiszl Viktor, Hartmann Károly, Horváth György, Hild Ferenc, Keller Mátyás, Kohn Samu, Mitró József, Muzikár Vince, Nováth István, Perkó Péter, Polgár János, Perger Imre, Reidinger Gyula, Rosenthal Géza, Sió Károly, Schável Lajos, Schermann József, Székely József, Szuknay Lajos, Tóth Lajos, Turek Géza, Vajda István és Weiszberger Kálmán.
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanitók Országos Egyesületéinek választmányi tagja, az „Orsz. Egyesület" Zalamegyei körének elnöke, a „Zalam. Ált. Tanitótestület" főjegyzője. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 14.
Almásy János, a „Zalam. Ált. Tanitótestület" nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. A) III. osztályában a könyvviteltant és fogalmazást heti 2 órában; az A) elők., A) kezdő, A) haladó és C) kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3 — 3 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 13, ezen intézetnél 9.
Ács József, tanította az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 2.
Bánekovich János, a „Zalam. Ált. Tanitótestület" pénztárosa, a nagykanizsai járáskör jegyzője, tanította a téli tanf. II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 572.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izrl. el. népisk. tanitó s főgimn. hitoktató. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 572.
Hirschfeld Rezső, tantestületi jegyző, tanította az A) előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. és képesített keresk. tanonciskolái tanitó. Működési éveinek száma 14, ezen intézetnél 2.
Jelűnek Márk, tanította 1908. okt. 1 óta az egész évi B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 1.
Kováts Miklós, a „Zalam. Ált. Tantestület" II. aljegyzője, tanította az egész évi B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Áll. elemi népisk. tanitó. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 11\'/2.
Litvay Endre, tanította f. évi január 25 óta az egész évi B) III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 6, ezen intézetnél félév.
Nagy Lajos, tanította f. évi február 1 óta az egész évi C) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél félév.
Németh Mihály, a tant. képviselője a felügy. bizottságban és bizottsági jegyző, tanította az összes szakrajzi csoportokat heti 9- illetve 12-, továbbá az egész évi A), B) és téli végző csoportokan az ált. rajzot heti 3—3, illetve 6 órában Állami polg. fiúiskolái rajztanító. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 9.
Orbán István, tanította a téli I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 11 \'/a-
Szalay Dénes, a „Zalam Ált. Tanítótestület" nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, az „Iparostanonc-Otthon" és a népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi A) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 15, ezen intézetnél 9.
Tibolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanította az egész évi A) III. osztályban a számtant, mértant, természettant, vegytant technológiát és közgazdaságtant heti 2 órában, a B) elők, B) és téli kezdő és B) Haladó rajzcsoportban az ált. rajzot heti 3—3, illetve heti 6 órában. Áll. el. népiskolai tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 15, ezen intézetnél 8.
Váry József, a Zalam. Ált. Tanítótestület" alelnöke, tanította a téli tanf. előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 35, ezen intézetnél 9l/2.
Hitoktatók :
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 15
Bécsi Vazul, Szentferencrendü áldozár, tanította átéli Előkészítő, I. és II—III. osztályban, továbbá az egész évi C) II. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1, összesen 3 órában Működési éveinek száma ezen itézetnél 1.
Dolezsál Bertalan, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) Elők., B) Elők., A) 1-, B) I és C) I. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1, összesen 5 órában. Működési éveinek száma 1.
Hütter Lajos, áv. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 23.
Kádár Lajos, református lelkész, tanította az összes református tanulólókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 6.
Kraxner Kapisztrán, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) II. B) II. A) III. és B) III. osztályban a róm kath. hittant heti 1 — 1, ösz-szesen 4 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 1.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegek Lajos.
2
— 18 —
V.
Elvégzett tananyag.
A). Közismereti tantárgyakból.
Hz előkésziíő osztályokban.
Olvasás és irás : heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása :
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, huski-vonat, kolbászok és müvaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi érié-kük ismertetése; a négy alapmüvelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Hz I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti l1/«—l1/» órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből : Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból : A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden össze foglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és épitő- ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, kertészet és bortermelésről" cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli dombvidék, Nagy al • föld, éjszaknyugati- éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból : Az egészség és betegség befolyása az egyesek éle-
- 19 -
tére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti V8 órán.
Az előkészitó osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főncv és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővitett mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán
a) Számtanból : A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en feliili leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból : Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dü-lény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és keriilék. — K. k. Pantó János.
H II. os2lálychban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1 — 1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből :
a) Földrajzból : Budapest ipara. Bécs város ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból. A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparostanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból : A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, nehézségi erő. Egyszerű gépek A gőz feszítőereje.
d) Vegytanból és technológiából : Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világító gáz. Kén. kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik : liamuzsir, szóda, koríyhasó, marólúg szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek : vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és eziist.
Fogalmazás: heti 1—1 órán.
Megrendelő levél, fízetéssiirgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. — K. k. Mártonffy-Trajtler.,
2*
— 20 — Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék- és kamatszámítás, társaságszániitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztositó-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
B III. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 1 — 1 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság, a gálván-áram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái ; len, kender, a len- és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és a papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsir, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firnisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból : földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.). Ébresztő (Bajza J.). A hazáról (Tóth K.). Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács. (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás : heti 1 — 1 órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése, üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény: folyamodvány illetőségért; folyamod vány útlevélért ; kiskorú íparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés: heti 1 — 1 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a leltár-készítés.
Számtan : heti 1/s—\'/* órán.
A második osztályok tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
— 21 — Mértan: heti 1/2 órán. A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb és köbtartalma.
B) Általán os- és szakrajzból. Előkészítő csoportokban.
Szabadkézi rajz: heti 3-3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalag-átfíizés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldala háromszögben szalagátfűzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Rezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajz: heti 1—1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosz-szakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyob-bitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2—2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidőm. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Ke-rülék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy- és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy-és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimetríára. Az indavol alkal mazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levéiidomok. Rozetták.
— 22 —
Roladó csoportohban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1 — 1 órán : A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy sokszögbe, körcikkbe és körökbe Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m. : félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csucsives vagygót-iv, magasított csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mór -vagy arab-ív, ivekbe érintő körök, góth ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A keriilék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szívalaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kígyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és elő-rajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 2—2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-arab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Uégző csoportohban.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1—1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetítés és árnyéktan ismertetése, felosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két kepsiKon való ábrázolás. A négy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2—2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szahrajzi csoportohban.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport heti 3—3 órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák 7,„-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyék által való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VII.
Minősítő osztályzat.
Rövidítések jelentése :
bt. — beteg mii. — meghalt fsz. = felszabadult km. = kimaradt elk. = elköltözött, kit. == kitűnő jel. = jeles
Magaviseletből:
Előmenetelből:
1 = jó
2 = szabályszerű
3 = kevésbbé szabályszerű
4 = nem szabályszerű.
1 = jeles
2 = jó
3 = elégséges
4 = elégtelen
— 24 —
VI. Az 1908—1909.
az egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap A) Elök. csoport B) Haladó „ Fémipari „ 9 12 9—12 9-12 Általános rajz n tt Szakrajz Almásy János Tibolt Boldizsár Németh Mihály
Hello B) Előkészítő C) I. C) I. A) 11. A) III. A) III. C) Kezdő csoport A) Végző „ 6 8 5 6 6 8 6-8 5-6 6—S 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret r Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz ti n Vlasics József Dolezsál Bertalan Halász Jenő Szalay Dénes Kraxner Kapisztr. Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Kedd C) II. B) III. \'» ti B) Elők. csoport A) Kezdő „ B) Végző „ 6-8 5-6 6-8 5-8 5-8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz V II II II Nagy Lajos Kraxner Kapisztr. Litvay Endre Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szerda A) Flőkészitő >> t) B) I. C) I. A) II. B) III. 5 6 6-8 6-8 6-8 5 6 6-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret » a Róm. kath. hittan Közismeret ■ t Dolezsál Bertalan Hirschfeld Rezső Kováts Miklós Halász Jenő Kraxner Kapisztr. Szalay Dénes Litvay Endre
Csütörtök B) Előkészítő r> n A) I. B) II. C) íí. »> ) f A) Iil. 5-6 6-8 6-8 5-6 6 8 5-6 6-8 6-8 Róm. kath hittan Közismeret n Róm kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret n Dolezsál Bertalan Vlasits József Ács József Kraxner Kapisztr. Jellinek Márk Bécsi Vazul Nagy Lajos Almásy János
Péntek A) Előkészítő B. I. B) I. B Kezdő csoport A) Haladó „ Faipari „ 6-8 5-6 5-8 5-8 5-8 5 -8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz » n Sakrajz Hirschfeld Rezső Dolezsál Bertalan Kováts Miklós Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szombat A) I. A) I. B) II. 5-6 6-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret jf Dolezsál Bertalan Ács József Jellinek Márk
— 25 —
tanévi órarend
a téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó


Vasárnap I. 9-11 Közismeret Orbán István
Hétfő Elők. és I. Előkészitő I. 11-111. Összes izr. tanulók „ ref. „ 5-6 6 - 8 6-8 5-7 5 6 5-6 Róm. kath. hittan közismeret Hittan Bécsi Vazul Váry József Orbán István Bánekovich János Barta Lajos Kádár Lajos
Kedd Előkészitő II —II f- n it 5-7 5 6 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Váry József Bécsi Vazul Bánekovich János
Szerda Építőipari csoport Kezdő „ Haladó, végző cs. Összes ág. ev. tan. 2 5 5 8 5-8 5 6 Szakrajz Általános rajz j» n Hittan Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály Hütter Lajos
Csütörtök Előkészitő I II-III. 5-7 5-7 5 7 Közismeret a •i Váry József Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkészitő I. 11—III. 5-7 5-7 5-7 Közismeret a a Váry József Orbán István Bánekovich János
Szombat Építőipari csoport Kezdő „ Haladó, végző cs. 2 5 5 8 5-8 Szakrajz Általános rajz a a Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály
.
— 26 — Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A t a n u 1 Ó Általános Mulaszt.
osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve 1 magavis. 1 ált. rajz közism. összesen 1 igazolatl.]
Balázs József kőfaragó Weiszberger Kálm. 1 3 3
Biliege Ferenc kőműves Vugrinecz József 1 3 3 2 —
Flumbort Ferenc 7> Geiszl Viktor 1 2 3 — —
Flumbort József )J >> t) 1 3 3 1 —
5 Halni József szobafestő Mózsi Sándor 2 3 4 9 7
Hideg Ferenc kőműves Palkó Péter 1 2 3 2 2
Hoffer Gáspár ti Hoffer Gáspár 1 3 4 4 —
Horváth Pál cserepes Szokolics Pál 2 3 3 9 7
Kesztl József kőműves Bölcsföldi János 1 2 3 19 16
10 Koháry Boldizsár szobafestő Szátler Károly 1 3 2 3 —
Kovács István cementöntő Weisz Soma 1 1 2 — —
Laky Gyula kőműves Reidinger Gyula 1 3 3 11 —
Márek Ferenc cementöntő Sartory Oszkár 1 3 3 — —
Mózsi György szobafestő Mózsi Sándor 2 2 2 6 3
15 Nagy Ferenc kőműves Palkó Péter 1 2 3 3 3
Németh György V Fatér Mihály 1 2 2 3 2
Németh Sándor t} Németh József 1 3 2 3 3
Plánder Antal >1 Geiszl Viktor 1 4 3 1
— 27 —
Téli !. osztály.
A t anuló Általános osztályzata Mulasztott napok szama
neve foglalkozása ,1. mesterének neve w \'> ca W> re s N \'cö" VH -"03 \'cz d N cr. é CO \'Ñ :0 ¿t c 0) w 1» N (A cfl ■o t« "o N re be
Angler Menyhért *Bencze György Bocskay János Erdődi Ignác 5 Gerics Mátyás Gerócs József Gozdán László Hajdú László Haan Lajos 10 Horni Imre Horváth László Horváth István Keszei János Kis Lajos 15 Körmendy János Mecz János Milei Ferenc Molnár István Mózsi József 20 Nagy József Németh Fcrenc Schindlberger Ferenc Takács Lajos *Tóth Pál szobafestő ács kőműves i J szobafestő kőműves ács cserepes szobafestő i) kőműves J> szobafestő bádogos szobafestő t * kőműves bádogos ács kőműves V bádogos kőműves cserepes Petrekovics. Laj. Sió Károly Szuknay Lajos Mankovits Jakab Sinkóés Schlehta Sió Károly Gozdán Károly Horváth György Einspinner Lajos Vellák György Szántó Lajos Bölcsroldy János Perkó Péter özv. Keszierné Antalics Ignác özv. Szattlerné B. Palkó Péter özv. Keszierné Sió Károly Szuknay Lajos ii Székely József Sió Károly Horváth György 1 2 1 1 1 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 3 2 3 2 3 4 3 2 2 2 1 3 2 3 2 3 2 - 2 3 3 2 3 4 1 2 4 2 2 3 3 3 2 1 2 1 4 3 5 9 5 54 1 17 9 10 3 2 4 2 elk. km. 5 32 17 bt. km. 5 fsz. 2 km.
II. osztály.
Ábrahám Károly Borovics György Dani Mihály Dolmányos György 5 Farkas Boldizsár Feletár János Gerócs Gyöigy Gerócs Jenő Hajdú Ferenc 10 Hege Ferenc Horváth György Horváth György Kocsis László Kasznár Vendel bádogos kőműves n cementöntő ács szobafestő kőműves cserépfedő kőműves a szobafestő cserepes kőműves Székely József Geiszl Viktor Vugrinec József Schmidt Zsigm. Fatér Mihály Bicó Aladár Fatér Mihály 11 Horváth György Szántó Lajos Fatér Mihály Sinkó József Gödinek József Vugrinec József 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 2 2 3 2 2 2 1 3 3 2 3 2 2 2 1 3 1 3 1 1 3 3 3 3 3 34 2 4 4 8 9 1 20 2 12 5 3 2 8 2 fsz. 7 4
*-gal jelöltek csak rajzra jártak.
- 28 -
A t a n u 1 ó Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.

15 Kállovics György ács Fatér Mikály 1 1 _ 1 5 _
Lene Ferenc kőműves Lene Boldizsár 1 2 - 2 7 —
Marék Antal cementöntő Sartory Oszkár 1 2 - 2 7 —
Merc Béla bádogos Török Nándor 1 - 2 3 — —
Németh József szobafestő Wolfrom Károly "1 4 - 3 9 4
20 Pintér László ács Vugrinec József 1 - 2 * —
III. osztály.
Dukai József kőműves Németh József - - - - — bt
Filipovics Ferenc szobafestő Szakácsics Kár. 1 - 2 2 9 —
Horváth Sándor kőműves Szuknay Lajos 1 r~ - 3 — 3
Kállovics György n Vugrinec József 1 - 1 1 10 —
5 Kercsmár Nándor 11 Török István 1 - 1 1 5 —
Kiss Ferenc )> Szuknay Lajos 1 - 2 1 3 —
Kránicz Lajos ács 11 - - - - fsz.
Kulcsár József szobafestő Petrekovics Laj. 1 - 3 2 — —
Nagy László kőműves Burkus P. Péter 1 - 1 * — —
10 Németh György JI Vugrinec József 1 - 2 2 3 3
Németh Kristóf ti Mankovics Jakab - 2 2 1 —
Pintér István •¡t it - 2 2 2 2
Plánder Ferenc ti Simoncsics Lajos - 3 2 1 —
Ring József bádogos Török Nándor - - - — fsz.
15 Sárvári József ács Sió Károly - — fsz.
Szerec Ferenc | ács Mitró József 1 - 2 2 19 10
*-gal jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak.
- 29 -
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A t a n u 1 c Álfalánns Mulasztott
osztályzata napok száma
n o v e foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. 1 c o tu u N \'X 1. :0 igazolatl.
Andri Károly borbély Pusofszky Sán. km.
Bakonyi József pincér Petrics Ödön 1 - - 2 2 —
Benedek József lakatos Spitzer és Stein. 1 o - 2 2 —
Benedek Menyhért betűszedő Zala nyomda - - - - - km.
5 Benkő József Bicske István köteles Strem és Klein 2 - - 3 1 —
cipész Dukász József 2 4 - 4 - —
Bogát Antal csizmadia Farkas Rókusz 2 3 - 3 - —
Bohár István cipész Furmen Imre bt.
Borsfai István Nóvák Vince km.
10 Bölcsföldi Károly mészáros Kardos Vilmos km.
Bunczom György géplakatos Weiser-József 1 1 - 2 1 —
Buzási Pál pék Romacsek Vince - - - - - km.
Csöndes István fésűs Goldfinger Ist, 2 3 - 3 9 6
Davidovics Ferenc lakatos Spitzer és Stein. 2 1 - 3 1 —
15 Dlask József könyvkötő Schless Antalné 1 3 - 3 - —
Éberl József kocsifényezö Bazsó József 2 2 - 3 16 —
Fábics János cipész Keller Mátyás 2 4 - 4 2 —
Gárdonyi Lajos >y Titz Antal 2 3 - 3 - —
Garzó József köteles Strem és Klein 2 - - 3 1 —
20 Horváth János ifj. cipész Németh Károly 2 2 - 4 1 —
Horváth János id. géplakatos Nikolai és Tsí 2 2 - 3 1 —
Horváth József csizmadia Ferk Ferenc 2 2 - 3 4 2
Horváth Pál szabó Francsics Ján. 2 2 _ 4 - —
Ivancsics István csizmadia Magyar József 2 3 - I - —
25 Jakopánecz Antal cipész HirschlVilm.-né - - - - - km.
Jungwirth Fülöp kárpitos Goldber. K.éstsa 1 2 - 2 8 —
Jurkezi János nyerges Schvarcz Mih. 2 4 - 4 5 —
Kállay Lajos cipész Pfeifer Jakab 3 3 - 3 1 —
Király András csizmadia Takács József 2 2 - 3 - —
30 Kiss Ferenc pék Rosenthal Géza - - - - - fsz.
Kiss János » Mihályi István 2 - - 3 6 4
Kolarics János cipész Türmen Imre km.
Komanovics Károly Nóvák Vince km.
Kovács Ferenc pék Viola Adolf km.
35 Kovács Mihály csizmadia Bedekovics Ist. fsz.
Kovacsics Lajos pék Mihályi István km.
Kun János csizmadia Horváth Józef - - - - - bet.
Kutnyák Bálint szabó Vind József 1 2 - 4 2 —
Kurján József cukrász Váry Zoltán ■- - - - km.
40 Lőrinc Imre kovács Nikolai és Társa 1 3 - 2 - —
Majer György asztalos Brantin József 2 3 - 3 2 —
Marion Antal cipész Neufeld Samu 3 3 - 3 4 —
- 30 -
A t a n u 1 ó Általános Mulasztott napak
osztályzata száma
neve foglalkozása mesterének neve magavK árt. rajz szakrajz E \'N :C ^ összesen igazolatl.
Máté János kalapos Halvax Frigyes 3 4 1
Mátyás István csizmadia Mátyás István 2 3 - 3 4 2
45 Molnár László szabó Szabó Ignác - - - - km.
Markosits József Nagy István borbély Schweitzer Józs. 2 - - 3 4 —
mérlegkész. Golenszky Fer - - - - - fsz.
Nesztics Márton cipész Keszei Károly 2 3 - 4 2 —
Németh Nándor borbély Sugár Adolf - - - - - km.
50 Nóvák István szabó Kozsnyák János 2 4 - 4 - —
Nóvák Mihály csizmadia Kozicz János 1 2 - 2 4 —
Osztrosky Rezső szabó Cvillinger Samu 1 2 - 2 3 —
Palkovics János mészáros Rein Ernő 1 - - 3 7 7
Patak István szabó Hencsics József 2 2 _ 3 9 —
55 Purger István csizmadia Turek Géza 2 4 3 4 —
Rác Ferenc ff Véber Ferenc 3 4 _ 4 1 —
Szabó Ferenc cipész Hirsch Ede 1 3 _ 3 - —
Szabó Ferenc cipőfelkész. Stern Mór 2 3 _ 3 1 —
Szakmajszter Dezső csizmadia Turek Gyula - - - - km.
60 Szigola József fémnyomó Spitzer és Stein n 3 - 3 - —
Szoller József géplakatos Weiser József 1 2 - 2 4 —
Szternát Ferenc » Weiser József 2 2 3 - —
Salamon István pék Rosenthal Géza 2 - 3 3 —
Salamon Cyörgy hentes Frk János 1 - _ 2 - —
65 Takács Gergely kefekötő Kardos S. Tsa 2 4 _ 3 - —
Takács István géplakatos Weiser József - - _ - - km.
Tóth Gáspár köteles Strem és Klein 1 - _ 3 1 —
Tkálec Márton pék Gärtner Vimos 1 - _ 2 - —
Vadász József köteles Strem és Klein 2 4 _ 4 1 —
70 Zsinics Mihály szabó Lampel Adolf 2 3 _ 4 1 —
Zsupanics József csizmadia Reitlioffer Lajos 2 4 - 4 - —
— 31 —
B) Előkészítő osztály.
A t a n u 1 A Általános Mulasztott napok száma
O osztályzata
neve foglalkozása mesterének neve l magavis. ált. rajz szakraiz E CC N :0 ^ összesen igazolatl.
Bali Mihály szabó Stern Ignác 1 2 2 2
Baj Boldizsár lakatos Simkowics és lljlaky 1 3 - 4 10 2
Baksa András csizmadia Meilinger János 1 3 - 2 6 —
Baticza Rezső köteles Bálinger Ferenc 1 - - 3 3 —
5 Berlyák József csizmadia Sárec György - - - ~ - fsz.
Bicsák Lajos asztalos Balog Ágost 1 3 - 3 2 2
Cifra Ferenc hentes Voukon Antal 1 - - 3 2 2
Ciráki Vendel csizmadia Iszák János 1 2 t 3 2 —
Császár István kefekötő Stern Mór - - - - - km.
10 Cvetkó Gyula » Kardos és Társa 1 2 - 2 - __
Egyed Lajos cipész özv. Hirschl V. 1 3 - 4 - —
Farkas János lakatos Kohn Samu 1 2 - 3 13 —.
Feletár György csizmadia Tóth György 1 2 - 4 - —
Feletár Pál szabó Stern Ignác 1 3 - 4 - _
15 Fülöp János csizmadia Sárdi József 1 1 - 3 - —
Gaal József mészáros Schwarz Adolf - - - - - fsz.
Gergál István lakatos Merkúr gyár 1 2 - 3 - —
Grünwald Ferenc kefekötő Kardos és Társa 1 3 - 2 16 _
Grünwald Ignác » ii 1 2 - 2 4 —
20 ifj. Horváth József hentes Pachinger Ödön 1 - - 3 3 —
kp. Horváth József köteles Strem és Klein 1 - - 2 8 —
id. Horváth József csizmadia Tóth Isván - - - - - fsz.
Horváth Menyhért csizmadia Horváth József 1 3 - 3 18 —
Horváth Péter asztalos Giinzer Lipót 1 4 - 4 —
25 Jakupák Jakab csizmadia Horváth József 1 3 - 4 - —
Jakupák János cipész Török Ferenc 1 3 - 4 -
Kancsalics György cipész özv. Fischer J. fsz.
Kapurek Gyula hentes Beierl Ferenc - - - - - fsz.
Kém József csizmadia Horváth József 1 2 - 3 17 —
30 Kincses Lajos vasöntő Weiser József 1 3 - 3 3 —
Kiss József kosárfonó Illés József 1 3 - 3 - —
Kiss Mihály asztalos Horváth István 1 3 - 2 2 —
Klinger István cipő f. r. k. Rosenberg H. 1 3 - 3 2 —
Klárics András cipész Keller Mátyás 1 3 - 4 8 6
35 Kolarics Rezső szabó Weisz József 2 3 - 4 6 4
Kocsis József csizmadia Turek Géza 1 2 - 2 5 —
Kovács Antal szabó Liditt Miksa 1 2 - 2 13 —
ifj. Kovács József sütő Viola Adolf 1 - - 3 6 2
id. Kovács József asztalos Filip Lipót 1 3 - 3 —
40 Kutasi István géplakatos Weiser József 1 3 - 2 22 —
Lukács Ignác sütő Hromecsek Vince - fsz.
Mák Kálmán cipész Velecz Ede - - | - - - fsz.
- 32 -
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
N N c
neve foglalkozása mesterének neve magavií \'cíT J- ^ szakraj c N O M 0) t/l o K t/l t/l :0 rt o N ra M
Németh György lakatos Szécsényi Istv. 1 2 _ 4 3 _
Nóvák János csizmadia Varg György 1 4 — 4 - —
45 Orbán János kefekötő Kardos és Tsa 1 3 — 2 - -
Osztroszky Lajos szabó Lusztig József í 2 - 2 4 -
Pápai Imre pincér Somogyi Zsigm. 1 - — 2 - -
ifj. Pint József vasöntő Nikolai és Tsa 1 3 — 3 — -
id. Pint József kefekötő Kardos és Tsa l 2 — 3 — —
50 Pint Lajos asztalos Nikolai és Tsa 1 3 — 3 -
Pulai László » Martincsevics I. 1 4 — 3 — —
Rideg István lakatos Kohn Samu 1 2 — 3 17 —
Sáyer József székes Lukács József - - — - — -
Simon József asztalos Torma Lajos 1 3 — 3 3 -
55 Somogyi István géplakatos Simkov. ésUjlaky 1 2 — 4 — km.
Spingár János csizmadia Kozic János - - - —
Szabó József n Balog Bold. 1 3 3 — —
Szántó Vendel n Nóvák Márton 1 3 3 4 2
Szűcs István sütő Rosenberg Miksa 1 . 3 12 —
60 Tenk József cipész Skergula Gyula 1 3 3 8 —
Tkálec József kovács Bóha László - _ - — fsz.
Tollár Károly cipész öz. Fischer J.-né 1 4 4 — —
Tóth József géplakatos Nikolai és Tsai 1 3 4 - —
Tóth László lakatos Rabinek Sándor 1 3 3 - —
65 Tomasics György vasöntő Weiser József 1 3 3 — —
Tompos István csizmadia id. Takács Józs. 1 2 4 —
Vadlek József lakatos Weiser József 1 3 3 o —
Vass József kefekötő Kardos és Tsa 1 3 3 o —
Vida István csizmadia Vida Gergely 1 3 3 3 2
70 Voukon Jeromos hentes Voukon Antal 1 _ 4 4 rr —
Zsidi József csizmadia Mátyás István 1 3 — 2 5
— 33 —
A) I. osztály.
A t a n u 1 ó Általános Mulasztott
osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz kőzism. összesen igazolatl.
Androsetz Károly lakatos Simkovits és Ujl. fsz.
Aposztolovits Sándor géplakatos Nikolai és Társai - - - ■— km.
Babics Lajos vasöntő >> - - - — km.
Bernhard Mihály szabó Ritter József - - - - — fsz.
5 Bohár Gyula lakatos Kohn Samu 1 2 - 3 20 —
Blágusz Lukács csizmadia ifj. Takács Józs. 2 2 - 3 10 7
Bosznyai József cipész Ács Ferenc 1 3 - 2 6 6
Buzási István pincéi- özv. Kéz Józsefné 1 - - 3 2 —
Csmerlecz Ferenc szabó Liditt Miksa 1 2 - 4 12 —
10 Faics József czipész Mersics Ede 2 3 - 4 5 4
Fazekas Ferenc >> Francsics István 2 3 - 3 1 —
Fekete József betűszedő Zala nyomda rt. - - - - — km.
Fodor Jenő bognár cipész Fodor Ferenc 3 3 - 4 11 9
Gásparics György Nóvák Vince r - - 3 2 —
15 Gáspár Gyuta lakatos Simkovits és Ujl. i 3 - 4 1 —
Gerencsér Jenő a Ország Kálmán i 4 - 3 3 —
Gigler János cipész Fischer Jánosné - - - - — km.
Groszdek Tamás asztalos Kaufmann Fer. 2 2 - 3 1 —
Hajdinyák Imre szabó Kikecz Mihály 2 3 - 4 4 3
20 Haszon Ferenc cipész Mlákker György 2 2 - 4 2 —
Hederics Remus kovács Premecz György 3 3 - 3 6 2
Horváth Ferenc lakatos Paizs József 1 3 - 2 — —
Horváth István szabó Francsics János - - - - — fsz.
Horváth Vendel Töllősi Péter 1 3 - 2 1 —
25 Horváth Vilmos székes Lukács József 3 3 - 4 6 5
Hörcsöki József pincér Berger Ignác - - - - — km.
Jakupák József asztalos Torma Lajos 2 2 - 3 10 2
Kamper Ferenc •í Róth Lipót - - - - -- km.
Kiss János cipész Kelemen József 1 3 - 3 2 —
30 Kollarics Győző lakatos Weiser József - - - - — km.
Kováts Antal - szabó Szmerk Mátyás - - - - — km.
Kovács János cipész Miltényi S. és Fia 2 3 - 2 16 10
Krenusz Ferenc kefekötő Kardos S.ésTrsa 2 3 - 4 2 —
Lasky János szabó Skerlák János 2 2 - 3 1 ...»
35 Laski József cipész Keller Ignác 2 4 - 3 7 4
László Ferenc lakatos Schável Lajos 2 2 - 3 3 —
Linszky István méglegkész. Golenszki Fer. 1 2 - 2 6 —
Lukács Károly asztalos Nikolai és Társai - - - - _ km.
Loncsárifs Ignác szabó Bocskai József 3 2 - 3 7 —
40 Máthé Károly kalapos Halvax Frigyes 1 2 - 4 11 7
Molnár György cipész Steiner Füiöp 1 2 - 2 — —
Moor János szabó Weisz Bernát 2 3 - 4 1 —
3
- 34 -
A t a n u 1 ó Általános Mulasztott
osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz. szakrajz közism. összesen igazolatl.
Németh Károly | borbély Fleischacker Józs _ _ _ _ km.
Németh Viktor szabó Tóth István 2 3 - 4 1 —
45 Papp Ferenc lakatos Simkovits és Ujl. 1 2 - 3 7 —
Pintér János cipész Jancsecz Imre 1 2 - 3 12 —
Plánder Antal géplakatos Weiser József 1 4 - 2 3 3
Porpáczi Imre lakatos Rabinek Sándor 1 3 - 1 7 2
Rujbert Kálmán asztalos Muzikár Vince - - - - — km.
60 Seláff György lakatos Nikolai és Társai 2 3 - 4 5 2
Szabó Pál cipész Hernyovits Bert. 2 3 - 2 — —
Szalai János lakatos Weiser József 1 2 - 2 8 7
Szitár Rezső ) f Szántó Géza 1 2 - 1 2 —
Takács János székes Borbács Mihály 3 2 - 1 2 —
55 Tálosi János vasöntő Nikolai és Társai 3 4 - 4 11 —
Timár József csizmadia Turek Gyula 1 3 - 2 7 3
Tüskés József asztalos Dants Kálmán 2 3 - 2 1 —
Unszusz Imre sütő Rosenthál Géza 1 - - 3 4 —
Varga József lakatos Kohn Samu - - - - — km.
60 Vanitska Frigyes szerszámlak. Spitzer és Steiner 1 2 - 2 2 —
Vaskó József csizmadia Farkas József 2 2 - 2 3
Videcz János lakatos Nikolai és Társa - - - - fsz.
Willinger József cipész Furmen Imre 1: i i km.
— 35 —
B) I. osztály.
A t a n u 1 ó Általános Mulasztott napok
osztaiyzaia száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Andri Lajos | géplakatos Nikolai és Tsa 1 2 1 - 2 11 2
Bedenek György kádár Gutman Sándor 1 2 — 3 11 4
Bedők Iván szabó Sörley Jenő 1 2 — 1 3 3
Berecz József géplakatos Weiser József 1 3 — 3 20 2
5 Bécsi János cipész Miltényi Sándor 1 3 — 3 6 4
Boda József j. Boda József 1 3 - 2 4 3
Bogdán György géplakatos Weiser József 1 3 — 2 2 —
Borbély Lajos szabó Németh György - - - - — km.
Dormán Károly reszelővágó Zolner János 1 1 - 2 — —
10 Farkas János villamszer. Moller Károly - - _ - - km.
Feiler János géplakatos Nikolai és Tsa 1 4 — 4 - —.
Gergály József » Weiser József 1 3 — 3 6 6
ifj. Halász Lajos pincér Szilágyi Adolf 1 - — 1 3 2
id. Halász Lajos lakatos Szántó Géza 1 3 — 1 - —
15 ifj Horváth György cipész Horváth János - - — - — elk.
id. Horváth György csizmadia Tóth György 1 3 — 4 — —
Horák Ferenc borbély öz. Csillag B.-né 1 - — 1 8 3
Jeszek Ádám cipész Babics Antal - - - — fsz.
Jud György » Meilinger Ján. - - — - — km.
20 Kapoli János asztalos Muzikár Vince 1 1 — 1 3 2
Komáromy János kádár Persovits József 1 2 - 2 3 2
Koprivnyák György vaseszterg. Nikolai és Tsa 1 3 — 3 15 2
Koronczy László borbély Bród Ignátz 2 - — 4 7 1
Kováts László csizmadia Kováts György 1 3 - 3 3 2
25 Klinger József lakatos Szántó Géza 1 2 — 3 — —
Kluczer István asztalos Roth Lipót 1 2 — 3 5 2
Kreiner György kovács Bazsó György 1 3 — 2 19 2 12
Leidl Gyula cipész Leidl István 1 3 — 2 1
Lelner Sándor géplakatos Weiser József 1 3 — 3 10 2
30 Lovretics Ferenc asztalos Günzer Lipót 1 2 — 4 3 —
Márkus József - lakatos Schável Lajos 1 2 — 3 - —
Mátyás István kárpitos Pilczer Albert 1 3 - 4 4 2
Megyesi Kálmán kefekötő Horváth József 1 1 1 8 —
Munkácsi Ferenc cipész Miltényi Sándor 1 2 — 2 8 6
35 Mursits István » Mersits Ede - - — - — km.
Nagy Béla borbély Tóth Lajos 1 - - 3 —
Nagy László csizmadia Németh Ferenc 1 3 — 3 —
Németh Károly pincér Markó András 1 - — 3 5 3
Őri József sütő Mihályi István - - — - — fsz.
40 Papp László cipész Dukász József 1 3 — 2 3 —
Peti István kefekötő Kardos és Tsa 1 2 — 1 2 —
Plánder Jenő cipész Steiner Fülöp 2 3 — 3 —
- 36 -
A t n u 1 ó Általános Mulasztott
osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism . c a f/i O) s) co cn ■O igazolatl.
Radó Ferenc csizmadia Nagy Károly 1 3 4 1
Rippauer István lakatos Szécsényi István 1 3 — o 5 —
45 Soós Lajos » Kohn Samu - - — - - kni.
Simon János hentes Marton János 1- - - 2 23 23
Simon István pincér Leitner Ödön - - — - -1 elk.
Stokker György asztalos Orbán Lajos 1 3 — 2 2 —\'
Szabó József lakatos Weiser József - - _ - — km.
50 Szelina György cipész Babics Antal 1 2 _ 2 3 2
Szerecz György géplakatos Nikolai és Tsa 1 1 — 1 4 —
Talafausz János » Weiser József Zapletál Ignátz 1 2 — 3 —
Takács Ferenc borbély 1 - — 2 1 —
Tánczos jános vasöntő Nikolai és Tsa 1 1 — 1 4 —
55 Tóth Géza lakatos Kohn Samu 1 3 — 3 19 19
Tóth István cipész Hirschl Vilmosné - - - - fsz.
Tóth Károly borbély Kálovics János 1 - — 4 6
Turbéki Károly cipöfel. kész. Kőbán Ferenc 1 3 - 3 2 2
Vidos József lakatos Kohn Samu 1 1 - 2 17 _
60 Vég Antal pincér Tálosi Ferenc 2 - _ 3 11 9
ifj. Vincze József cipész Kelier Ignác 1 2 — 2 - —
id. Vincze József a Rákos József 1 4 — 2 3 —
Zákonyi Nándor )) Zákonyi Károly 1 2 1 3 1 ll
— 37 —
C) I. osztály.
A t ó Általános Mulasztott
a n u 1 osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Balázs József borbély Zapletál Ignác 3 1 4 5 2
Bankics György kádár Kaufman Elek 2 3 - 2 14 8
Bellák József pék Kalpek Vince - - - - km.
Berke János lakatos Paizs József 2 3 - 3 _ —
5 Borsfai János cipész Bogár József 2 3 - 4 _ —
Ciboly Ferenc szabó Kumpert Antal 3 3 - 3 5 —
Donnán Gyula lakatos Ujlaky és Sink. - - - - km.
Dömötör Ferenc csizmadia Skrivalics István 2 2 - 4 .... _
Fatér István szabó Ábrahám Ignác - - - - __ km.
10 Férst Lásztó lakatos Szántó Géza 2 3 - 4 _ _
Furján József » Ujlaky és Sink. - - - - — km.
Fürst Béla cipőfelkész. Grosz Jenő - - - - — km.
Gáspár Elek cipész Horváth János - - - - - km.
Glesinger Tivadar pék Steiner Ármin 2 - - 4 - —
15 Godina Gyula cipész Major Lajos 2 2 - 4 5 —
Gödinek Gyula vaseszterg Weiser József 2 2 - 3 1 —
Griesler Frigyes géplakatos Merkurgyár 1 2 - 3 — —
Györek József lakatos Szántó Gézi 2 2 - 3 1 —
Herjávec Ferenc géplakatos Merkurgyár 2 1 - 3 2 —
20 Hoffer István csizmadia Novácky István 2 2 - 2 7 6
Horváth Béla borbély Sugár Ádo!f - - - - km.
Horváth Vendel cipész Miltényi Sándor - - - - km.
Katics János hentes Voukon Antal - - - - - fsz.
Kiss József kocsifényező Bazsó Józset 1 2 - 2 3 —
25 Kobald Alajos pincér Kardos József - - - km.
Kocsis Mihály csizmadia Bakonyi György 2 2 - 4 - —
Kohn József lakatos Kohn Samu 2 3 - 2 15 —
Kovács Béla cipész Rózsa Lajos - - - fsz.
Kovács János lakatos Kohn Samu 1 3 - 4 14 —.
30 Kovács Kálmán géplakatos Merkurgyár 2 2 - 4 — —
Lackenbacher István cipőfels. k. Rosenberg Hen. 3 2 - 4 8 —
Laskai Imre csizmadia Purger Márk 1 3 - 3 6 —
Lederer Ignác fém nyomó Fonyó és Spitzer - - - : - km.
Malacsics Péter géplakatos Weiser József 1 - - 1 2 —
35 Marton István szabó Heffer Gyula km.
Márkus István lakatos Sável Lajos 1 1 - 2 — —
Molnár István csizmadia Gyümölcs Lajos 1 3 - 3 1 —
Molnár József cipész Hernyovics Bert. 3 2 - 2 5 —
Mose Kálmán székcsináló Schvarc Lajos - - - - 1— km.
40 Munkácsi Dezső cipész Miltényi Sándor - - - - _ km.
Nagy István kerékgyártó Németh Imre 2 2 2 6 ; 3
Németh József cipész Miltényi Sándor 2 3 - 4 5 ! 2
— 38 —
A tanul ó Általános Mulasztott napok
osztalyzata száma
neve foglalkozása mesterének neve maga vis. ált. rajz szakrajz | S •J. \'Ñ :0 összesen igazolatl.
Németh József ifj. géplakatos Weiser József 2 2 2 _ _
Ocsek József csizmadia Polgár János 2 2 - 2 - —
45 Oláh Károly cipész Dukász József 1 3 - 4 16 8
Papp Kálmán lakatos Ujlaky és Sink. 2 3 - 3 10 —
Petrics Béla pincér Petrics Ferenc 2 - - 1 2 —
Poszovec János lakatos Weiser József 2 1 - 2 2 2
Rattmann László kéményseprő Rattmann M. 3 - - 4 30 8
50 Robinzohn Ferenc szabó Offenbeck K. - - - - — km..
Schwarz József köteles Rozs Ferenc 1 - - 3 3 3
Sindlberger Jenő kovács Sindlberger J. 2 1 - 1 3 —
Spingár János szabó Müller János - - - - — km.
Steiner Pál géplakatos Weiser József 2 3 - 1 4 —
55 Steierhofer István lakatos és k. Kis János 2 2 - 2 — —
Szijjártó Mihály kovács Szijjártó Mihály 1 3 - 1 3 —
Tálosi István kefekötő Kardos és Tsa 2 2 - 2 - —
Tóth Pál pincér özv. Kész J.-né - - - - — km.
Veid György esztergályos Sönek János 2 2 - 2 3 —
60 Vince János cipész Furmen Imre 3 4 - 4 5 2
Viola Jenő géplakatos Weiser József - - - - - km.
Vosic Lajos lakatos Ujlaky és Sink. 1 3 - 3 1 mh.
Vrasics József szabó Mágics János
— 39 —
A) II. osztály.
A t n u 1 ó Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen ■ igazolatl.j
Ács István csizmadia ifj. Valentin Fer. 2 3 4 14 11
Balázs György szabó Kumánovic Pál - - - - — km.
Baranyai Károly borbély Zapletál Ignác - - - - — f sz.
Báron János órás Szívós Antal 3 2 - 3 4 —
5 Borbély István szabó Tóth Lajos - - - - — fsz.
Czukelter Gyula cipész Pfeifer Jakab - - - - — fsz.
Csiszár János >» Pingiczer János 2 2 - 2 5 —
Dukász Ernő szabó Gottreich Antal - - - - — km.
Farkas Lajos rézműves Mendlovits Józs: 2 3 - 2 6 —
10 Fischer Pál borbély Hirschl Henrik 1 - - 2 4 —
Fullér József lakatos Simkovits és Ujl. 1 3 - 1 — —
Goldstein Ferenc szabó Gottreich Antal 1 1 - 2 9 —
Göllesz Ferenc lakatos Rabinek Sándor - - - - — fsz.
György István kocsifényező Újhelyi Ferenc 1 2 - 2 4 —
15 Heger Mátyás sütő Kalpek Vince - - - - — km.
Hirschl Sándor borbély Fleischacker Józs 3 - - 3 7 3
Horváth János vaseszterg. Weiser József - - - - — fsz.
Horváth Sándor cipész Hirsch Ede - - - - — fsz.
Iszák János csizmadia Iszák János J 2 - 3 3 3
20 Iszkra Mihály cipész Keller Mátyás fsz.
Jandó Gábor asztalos Sonnenschein M. km.
Kispeti Lajos kárpitos Steinberger Fer. 1 2 - 1 6 3
Kovács Ferenc cipész Miltényi S. és Fia 1 2 - 2 — —
Kulcsár Boldizsár kefekötő Kardos és Társa 1 3 - 4 8 —
25 Kovács György csizmadia Temlin István 2 3 - 3 1 —
Marton József asztalos Kaufmann Fer. 2 3 - 2 4 2
Mazur István mérlegkész. Golenszky Fer. 1 2 - 2 1
Márkus László lakatos Országh Kálmán 1 1 - 1 11
Mester Mihály pincér özv. Kéz Józs.-né - - - - — km.
30 Milhoffer Imre szabó Liditt Miksa 3 3 - 3 5 —
Mózes Sándor csizmadia Ács Ferenc 1 2 - 3 3 2
Műik János cipész Steiner Fülöp - - - - — fsz.
Müller János i > Velecz Ede 1 2 - 3 18 18
Néber Károly t J asztalos Mersics Ede 2 2 - 3 1 —
35 Papszt József Brantin József 2 3 - 3 2 —
Pilvax Antal vaseszterg. Weiser József 1 1 - 2 2 —
Pint Ádám cipész Jancsecz Imre 2 3 - 3 8 2
Pintér Pál mészáros Berger Adolf 2 - - 2 8 7
Plánder József lakatos Szántó Géza 1 2 - 4 4 —
40 Papp Károly Simkovits és Ujl. - - - - — km.
Schlegl Lajos hentes Beierl Ferenc 2 - - 3 9 —
Szabó István csizmadia Nagy Károly 1 2 - 2 2 —
— 40 —
A tanul ó Általános osztályzata Mulasztott nap >k száma
neve foglalkozása mesterének neve CS bJO 5 2 ált. rajz szakrajz é X \'N :0 összest-n igazolatl.
Szekeres Péter Szijgyártó György 45 Topolics László Tóth Ernő Török János Tüske József Weisenstein Jenő cipész csizmadia szabó géplakatos székes csizmadia szabó Németh Károly Bedekovits Istv. Kumánovics Pál Weiser József Halvax János Bedekovics Istv. Kaufmann Mór 1 2 \'2 1 2 2 3 2 2 1 -_ 1 1 3 2 2 2 4 11 5 3 6 fsz. fsz. 2
B) II. osztály.
A t Általános Mulasztott
a n u 1 ó osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz E C/S N :0 ^ összesen £ o N
Buzek Dénes géplakatos Nikolai és Társai 1 3 2 9
Czégely Ferenc kocsifényező Bazsó József 1 _ 3 3 25 _
Dedera Gyula hentes Woukon Antal 1 _ _ 4 _ _
Döbörhegyi János cipész Weisz Henrik 1 3 _ 3 2 —
5 Egyed Mihály kárpitos Steinberger F. 2 2 _ 3 5 _
Fojta János szabó Ehrlich Ágoston 1 3 _ 3 3 —
Fojta Mihály szabó Ritter József 2 2 _ 2 8 —
Gyergyák György czipész Jancsecz Imre 3 3 _ 4 20 5
Hermán Kálmán csizmadia Tóth György 1 3 _ 3 — _
10 Horváth Jmre czipész Rózsa Lajos 1 3 _ 4 3 -
Horváth István betűszedő Krausz és Farkas 1 2 _ 2 9 _
Hörcsöky Lajos szíjgyártó Szélig Lajos 2 2 _ 4 8 5
Izsák István szabó Mágics János 2 3 _ 2 2 2
Karafiát József asztalos Csillag Károly - _ _ - — fsz
15 Kemsei György czipész Dukász József - _ _ - _ fsz"
Király Béla szabó Sörlei Zsigmond 1 2 - 2 — _
Kiss István csizmadia Nováczky Imre 2 2 _ 4 19
Kolongya István vasöntő Weiser József 1 3 - 3 2 _
Kovács Imre szabó Hlatkó János 2 3 _ 3 9 2
20 Légrádi István czipész Miltényi Sándor - - - - _ km.
Lisziák Bálint csizmadia Temlin István - _ _ - — fsz.
Lukács Imre sütő Gertner Vilmos 1 2 15 14
Munkácsi György czipész Miltényi Sándor 1 2 - 3 4
Nagy Ferenc pinczér Nagy Imre 2 - - 3 5 —
25 Németh Ferenc kerékgyártó Németh Imre 2 4 _ 4 21 4
Németh István székes Lukács József - . _ - — fsz.
Németh Kálmán czipész Babics Ántal 2 3 _ 4 9 2
Pap József minta aszt. Nikolai és Társa 2 2 _ 3 — _
Pethő József rézműves Pichler József 2 4 _ 4 3 _
30 Pirbos Károly kéményseprő Rathman Menyh. - - - - — fsz.
Pokorni Ferenc lakatos Schável Lajos 2 3 _ 2 14 _
Poór István géplakatos Nikolai és Társai 1 2 _ 2 _ _
Róth Antal lakatos Széchenyi István - - _ - — fsz.
Sárecz János géplakatos Weiser József 1 1 - 3 —
35 Scherman József asztalos Scherman József - - - - — fsz.
Szabó Lajos kefekötő Kardos és Társa 1 3 _ 3 _ —
Szalai Viktor csizmadia Németh Ferenc 1 3 _ 3 3 2
Szekeres Gyula asztalos Brantin József - - - - — fsz.
Titz Ferenc czipész Titz Antal 1 3 _ 3 15 8
40 Tüskés Sándor szabó Dór István 2 3 _ 3 2 _
Varga György asztalos Martincsevics I. 1 1 _ 2 1 _
Vágner Béla géplakatos Weiser József 2 2 - 2 8 —
Vincze János rézműves Mendlovics Józs. - - _ - — elk.
Virág Gábor szabó Hencsics József 1 - 2 4 4 _
45 Vojkovics Lajos lakatos Szántó Géza 1 2 - 3 1 —
Weisz Ferenc czipész Rosenfeld Miksa 1 _ 2 —
Zollner Ferenc reszelővágó Zollner János 1 2 - 1 - —
4
- 42 -C) II. osztály.
A t anuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. c aj V. <u N •j: :Ó igazolatl.
Ángyán János szabó Cvetkó Ferenc 2 2 1 5 3
Balog György lakatos Sinkovicsés Ujl. - - - - - km.
Bedenek Ferenc szabó Tóth Lajos 2 2 - 3 10 —
Benke Viktor géplakatos Weiser József 2 -2 - 2 6 —
5 Bergliofer Gyula betűszedő \' Vajdits József 1 3 - 2 3 2
Borbély János szabó Krátki Kálmán 3 3 - 3 7 2
Bedeniczki János kovács Bazsó József 2 3 - 3 4 _
Czérk Ferenc órás Jack Frigyes 2 2 - 3 1 —
Czimmermann Antal lakatos Paizs József 3 3 - 3 4 —.
10 Csentei Imre hentes Vokoun Antal 2 - - 2 2 —
Csiszár József borbély Gärtner Árpád 2 - - 3 5 2
Erős István székes Schwartz Lajos 2 2 - 3 4 —
Friedl Boldizsár kárpitos özv. Fialovicsné 2 2 - 2 9 —
Fülöp Péter csizmadia Wéber Ferenc 2 3 - 3 2 —
25 Gézáid Mihály hentes Varga Károly 2 - - 3 2 —
György János kerékgyártó Pentz József 2 3 - 3 14 5
Góbor István géplakatos Weiser József 2 4 - 4 22 14
Halvax Ernő asztalos Táncsics József 2 1 - 1 2 —
Hárer József c. f, r. kész. Ifj. Stern Mór 2 - 2 2 - —
20 Hárer János cipész Keller Ignác 2 3 - 3 6 —
Herjávecz József szabó Kumpert Antal - - - - - km.
Horváth Sándor lakatos Sinkovicsés Ujl 2 3 - 3 9 5
Hazler Gyula pincér Szilágyi Adolf 2 - - 2 2
Horváth Károly csizmadia Tóth István 3 2 - 3 3 —
25 Imre János rézműves Samu József 2 2 _ 3 1 —
Jandó István asztalos Sonenschein M. - - - - - km.
Kangyalics László cipész Matisz Lajos 2 3 - 3 7 4
Király János csizmadia Horvát József 2 3 - 3 4 2
Kovács József cipész Miltényi Sándor 2 3 - 3 2 —
30 Kócsek Lajos szabó Heffer Gyula 2 3 - 3 1 —
Kovács Imre szabó Somogyi József 1 3 - 2 5 —
Kincses Kálmán vasöntő Weiser József 2 4 - 3 2 —
Kovács Lajos cipész Francsics István 2 2 - 3 1 —
Kulcsár József lakatos Nikolai és Tsa. 2 4 - 4 1 —
35 Kuzsner György cipész Varga János 1 1 - 1 4 —
Magyar László szíjgyártó Horvát Károly 2 3 - 2 9 5
Perger István cipész Perger Imre 2 2 - 2 5 2
Perkó György géplakatos Weiser József 2 2 - 2 - —
Pusztai János betűszedő Fischel F. Fia 3 3 2 12 7
40 Sidó Béla borbély Pusovszky S. 3 - - 3 7 —
Schwenitzger Lipót » Balog Jenő 2 - - 2 8 —
Szalai József cipész Hege János 2 3 - 2 1 —
Sáfrán Vince könyvkötő Krausz és F. 2 3 - 3 11 5
Varga József csizmadia Varga József 3 3 - 3 2 —
45 Virág Lajos szabó Hlatkó János 2 2 - 2 20 12
Zábó József c. f. r. készJ Szili Károly 2 3 - 3 - -
- 43 -
A) III. osztály.
A t ó Általános Mulasztott
a n u 1 osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. 1 ált. rajz szakrajz közism. összesen 1 igazolatl.
Auer Lajos asztalos Torma Lajos 1 1 *
Bajos József lakatos Nikolai és Tsa - - - — fsz.
Bagoly Lajos pincér Gallovics Andor - - - - — fsz.
Babics Lajos hentes Darvas János - - - - — fsz.
5 Bicsák György csizmadia Kozic János 1 3 - 3 3 3
Czulek Rezső, borbély őz Fuksicsl.-né 1 - - 3 6 —
Dómján Károly asztalos Dants Kálmán - - - — fsz.
Etényi Antal cipész Miltényi S. és Fia - - - - fsz.
Epstein Alfréd nyomdász Zala nyomda 1 - 3 - 3 3
10 Epstein Berthold fényképész Vértes Antal 1 - 1 - 1 —
Farkas István géplakatos Weiser József - - - — fsz.
Filák János csizmadia Bakonyi György 1 3 - 3 4 4
Flumbort György cipész Mlakker György - - - — fsz.
Folkmayer Jenő könyvkötő öz. SchlessA.-né 1 - 3 2 8 8
15 Földi Zoltán géplakatos Nikolai és Tsa 1 3 - 2 7 7
Gáspár Boldizsár cipész Weisz Henrich 1 - 3 3 11 11
Gáspár Ferenc sütő Mihály István - - - — fsz.
Gumilár Ferenc borbély Buksz Ignácz 1 - - 3 1 —
Hahn Albert lakatos Ujlaky ésSimkov. 1 - 3 * — —
20 Halász József vasöntő Nikolai és Tsai - - - — fsz.
Harkányi Gyula kefekötő Kardos és Tsa 1 3 - 3 3 —
Hoiváth Viktor szabó Lanipl Adolf 3 - 3 7 4
Jaksics Ferenc vasöntő Weiser József 1 - 3 3 1 —
Keszei Ferenc 25 Koréin László borbély Hicelberger Gy. - - - - fsz.
lakatos Kohn Samu - - - — elk.
Kovács Imre géplakatos Nikolai és Tsai 1 3 - 3 - —
Lichtfuss Ottó lakatos Ország Kálmán 1 - 2 * 1 _
Marics József »» Paizs József 1 - 3 * — —
Máyer József órás Szívós Antal 1 - 2 * — —
30 Mészáros Pál lakatos Ország Kálmán 1 - 2 1 9 —
Mischon Emil » Sável Lajos 1 - 1 * — —
Néber János cipész Keller Mályás - - - - fáz.
Németh István betűszedő Zala nyomda 1 _ 3 * —
Nováth Lajos lakatos Ujlaky és Simk. 1 - 3 - - —
35 Osvald János sülő Kohn Samu - 3 3 28 5
Papp Ferenc Steiner Ármin - - - - fsz.
Papp József szabó Ritter János - - - - fsz.
Palkó József nyomdász Krausz és Farkas 1 1 - 2 4 —
Pál Gyula betűszedő Zala nyomda - - - — fsz.
40 Petrics Gyula hentes Petrics György 1 - - 2 3 3
Prickler Károly nyomdász Miinz és Balog 1 - 3 - 1 —
Rabinek Dezső órás Steiner Mór 3 - 3 3 4 4
— 44 —
A t a n u 1 Általános Mulasztott
ó osztályzata nnpok száma
m N N E -j
neve foglalkozása mesterének neve magavi: \'a? szakraj közism cfl 0) N TJ Cfl O i igazola 1
Radics János cipész Babics Antal 1 2 3 2 2
Rezsek József szabó Kozsnyák János 1 - 3 2 — —
45 Rittec Dávid kovács Bazsó József . - - - - — fsz.
Sinkó László borbély Tóth Lajos 2 - - 3 - —
Sótonyi János könyvkötő Münz és Balog 1 - 2 - - -
Sörlei Jenő szabó Sörlei Jenő 1 2 - 1 7 —
Svegovics Lajos lakatos Ország Kálmán 1 - 3 4 11 —
50 Szőnyi Nándor kéményseprő özv. Mantuanoné 1 - - 2 9 —
_ Schiller Ferenc géplakatos Weiser József 1 - 2 2 5 —
Schiller János tt Weiser József 1 - 2 2 17 —
Tamás István cipész Keller Mátyás 1 2 - 3 2 —
Timár István cipész Steiner Fülöp 1 - 3 2 1 —
b5 Varga József kéményseprő Rathmann M. fsz.
Vidákovics József asztalos Muzikár Vince - - - - — fsz.
Vimmer János lakatos Kohn Suniu 2 4 - 4 28 8
Vindt Ernő cipész Mersits Ede fsz.
- 45 -
B) III. osztály.
Általános Mulasztott
A t a rí 11 ó napok száma
a 11 U 1 osztályzata
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz kőzism. összesen! igazolatl.
Bagladi Béla szabó Tancenberger J. fsz.
Boda Ernő cipész Boda József - - ___ — - fsz.
Buváry László géplakatos Nikolai és Tsa - - - fsz.
Csánk Lajos vaseszterg. Merkurgyár 4 2 — 4 28 5
5 Dani Ferenc géplakatos Weiser J. C. 2 4 - 3 12 —
Dervalics György vasöntő Nikolai és Tsa - - _ — - fsz.
Dobosy Károly cipész Nóvák Vince - - — - - fsz.
Ederics István n Rákos József 1 3 — 2 1 —
Fakas Pál órás Szívós Antal 2 3 — 4 15 2
10 Fitzkó Béla géplakatos Weiser J. C. 1 - 2 * 4 2
Filipovics Ferenc lakatos Schável János 1 - 2 * 13 2
Földi János n Sinkovicsés Ujl. 2 - 3 * 4 —
Francsics Ferenc asztalos Káppel János 2 3 — 2 4 3
Gaál István lakatos Sinkovics és Uj - — - fsz.
15 Gáspár Lajos cipész Weisz Henrik 2 3 — 3 12 —
Halász János órás Steiner Mór - - — fsz.
Halápi Gábor kéményseprő Mautuanó Ede 2 - 2 * 9 9
id. Horváth János cipész Jancsec Imre 1 2 — 2 9 —
ifj. Horváth János géplakatos Weiser J. C. 2 - 2 H 4 3
20 Horváth Kálmán kárpitos Goldbergerés T - - — - fsz.
Jászai Ferenc lakatos Brüll Sándor - - - - fsz.
Jersche Károly n » » 2 - 2 2 3 —
Kaiser Vilmos aranyműves Berényi J. és F 3 - 3 3 12 —
Kovács Antal csizmadia Kovács György - - fsz.
25 Kunics Boldizsár mechanikus Strasser Márton 2 - 3 2 10 4
^Lehocky Sándor szabó Sörlei Jenő 2 - 3 2 1 —
"Móger Ferenc Móric Dezső n Weisz Bernát 4 3 3 4 4
n Töllösi Péter 2 - 2 2 3 —
Mujik András csizmadia Turek Gyula 1 2 - 3 3 —
30 Németh Béla szabó Szabó Ignác - - - - - fsz.
Nováth György bognár Nováth István 1 - 1 * 8 8
Németh Lajos asztalos Nikolai és Tsa - - - - fsz.
Papp István kovács Sindlberger M. - - — - - fsz.
Pietrovszky Béla könyvkötő Krausz és Far. - - - - - km.
35 Piros József mészáros Berger Adolf - - — — - fsz.
Raffay Jenő könyvkötő özv. Schless A. - - — — - fsz.
Rajcsányi Lajos kosárfonó Illés József 1 - 2 2 2 —
Rátz Ferenc csizmadia Purger Márk 2 3 1 4 - —
Rozgonyi Lajos fényképész Mathea Károly 1 - H= 4 2
40 Strasser Antal lakatos Kohn Samu - - — - fsz.
Szalay István géplakatos Weiser J. C. - - - - fsz.
Szertics Lajos cipész Rosenfeld M- - - - fsz.
- 46
A t a n u 1 ó Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve .2 <3 M re s N \'ST ■re \'t? JX re N oj E w \'N :0 Jí c u cn O) N Iß efi :0 5 ő N re .Sf
Szommer Ferenc Szépudvari István 45 Szőnyi Ernő Szőr Lajos Tengerdy Ferenc Tengerdy Istyán Tenner József 50 Valaschek Gyula Vass Károly Várassy Sándor Végli József Viliinger István 55 Zábó Vince Zalay József Zsittney Rezső lakatos géplakatos pincér géplakatos óiás könyvkötő vases2terg. cipész géplakatos cipész csizmadia asztalos cipész borbély géplakatos Schavel Lajos Weiser J. C. Gállovics Andor" Nikolai és Tsa Zalay Szidónia Münz és Balog Mercur gyár Miltényi Sándor Weiser J. C. Keller Mátyás Farkas József Dants Kálmán Steiner Fülöp Mankovics Józs. Weiser J. C. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 3 3 2 2 3 3 2 2 3 * 1 2 3 2 3 4 2 * 2 3 3 1 4 3 2 km. 2 fsz. fsz. fsz.
*-al jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak, illetve az iskolalátogatás alól felmentettek.
— 47 —
IX.
Munkák i állítás.
A kiállító iparostanuló Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása \'O "aj cq =\'sl 111 megnevezése ra £ ■nj N w T3
Kaiser Vilmos aranym. 3 B) III. Berény J. és Fia különféle ékszerek 16 kit. ió
Mayer György asztalos 2 A) Elők. Brantin József 1 szekrény 1
Simon József n 7, B) ft Torma Lajos lábzsámoly 1
Busák Lajos n 7, n n Balogh Ágoston I
5 Horváth Péter n 3 n n Günser Lipót fenyőágy 1
Groszdek Tam. n 3 A) I. Kaufman Ferenc konyhaszekrény 1 jó
Lovretics Fer. n 17» B) 1. Günser Lipót lábzsámoly 1 jó
Kapoli János n 1 B) I. Muzikár Vince éjjeli szekrény 1 kit.
Márton József » 2 A) 11. Kaufman Ferenc ruhaszekrény 1 jó
10 Papszt József »» 17, n » Brantin József fenyőágy 1 jó
Auer Lajos ff 37a A) 111. Torma Lajos 1 ékszer-dob., tükör kit.
Horváth István betűszedő 17, B) II. Krausz és Farkas szedés í
Koronczy László borbély l B) I. Bród Ignác 1 hajbetét 1 jó
Tóth Károly » 17, » » Kálovics János hajfonat 1
15 Horák Ferenc ff 1 n n Csillag Béiáné hajkép I jó
Hirschl Sándor ff 3 A) II. Fleischacker Józs. hajbet., hajfonat
Schveinzger L. ff 17, C) II. Balogh Jenő 1 hajfonat 1 jeles
Sinkó László ff 27, A) III. Tóth Lajos hajf, bajb és hajh. takaró jó
20 Tenk József cipész 17, B) Elők. Skergula Gyula 1 p. gyermekcipő 1 kit.
Jakupak János f* 27, B) „ Török Ferenc 1 p. reggeli cipő 1
Klárics András n 17, n » Keller Mátyás 1 p. talpalás 1
Kiss János ff 27, n n Kelemen József 1 p. felnőtt cipő kit.
Molnár György ff 1\'/,:\'. A) I. Steiner Fülöp 1 p. gyermekcipő 1 jeles
25 Lasky József ff 374 )) n Keller Ignác 1 p. férfi cipő 1 jó
Leidl Gyula ff 3 p4 n » Leidl István 1. p. eg. varr. cipő 1 kit.
Vincze József ff 2 B) I. Rákos József gyermekcipő 1 jó
Plander Jenő 27, » » Steiner Fülöp 1 kit.
Oláh Károly 4 H » Dukász Jenő 1 p. női cipő 1
30 Borsfai János 37, C) I. Bogár József 1 p. férfi cipő 1 jeles
Néber Károly 2 f> ♦> Mersits Ede 1 p. talpalás 1
Pint Ádám 3 A) II. Janesecz Imre 1 p. férfi cipő 1 kit.
Mtíller János n 2 j) f) Velecs Ede 1 P- >f f
Mózes Sándor ff 2 n )i Ács Ferenc 1 p. csizma és cipő 1 kit.
35 Csiszár János ff 27, >) tf Pingicer János 1 p. női cipő kit.
Szekeres Péter " 17, t > >> Németh Károly 1 p. gyerm. cipő í kit.
Gyergyák Gy. 17, tf >> Jancsecz Imre 1 p. boritás 1 kit.
Döbörhegyiján. ff 27, B) II. Weiss Henrik 1 p. fiu füz. cipő 1 jeles jó
Kovács József " 37, >) >» Miltényi S. és Fia 1 p. gyerm. eipő 1
40 Szalay József )J 2 C) II. Hege Géza 1 P- tf ft 1 jó
Kangyalics L. ff 2 C) II. Matisz Lajos 1 p. fiu cipő 1
Kuzsner György ff 2 C) II. Varga János 1 gyerm. cipő 1 kit.
Gáspár Bold. " 37, C) 11. Weiss Henrik 1 p. férfi cipő 1 jeles
Timár István ff 37, Á) III. Steiner Fülöp 1 p. „ „ 1 kit.
45 Tamás Isrván ff 37. » » Keller Mátyás 1 p. fiu és leány c. 1 kit.
Ederics István ff 37, B) III. Rákos József 1 p. női cipő jeles
Gáspár Lajos ff 3 » Jf Weiss Henrik 1 P- ft tf 1 jeles
Zabó Vinoe ff 3 » )1 Steiner Fülöp 1 P- ft ft 1 kit.
Valasek Gynla ff 37, )} >> Miltényi S. és Fia 1 p. gyerm. cipő 1 jeles
50 Horváth János ff 2", f> t) Jancsecz Imre 1 p férfi sev.cipő 1 kit.
Klinger István cjpófels. ktsz 7, B) Elők. Rosenberg Henr. 1 p.gy. c. feltörése 1 kit.
Szabó Károly n 7, A) „ Stern Mór 1 p. női felsőrész l
48 -
A kiállító iparos tanuló Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak A bíráló bizottság osztályzata
foglalkozása « £
neve 3 <u g 3 = E megnevezése N cn u ■a
Turbéki Károly cipófel: kész 2l/i B) I. Kőbán Ferenc 1 p. gy. cipőfelsőr. 1 jeles
Lackenbaclier I. ti 17, C) I. Rosenberg Henr. 1 p. gomb. f. cipőfel. 1 jó
55 Kovács Ferenc 11 27, A) 11. Miltényi S. és Fia 3 p. gy. felsőrész jeles
Hárer József 37, C) II. Stern Mór 2 p. férfi „ 2 kit.
Zábó József )i ll, C) II. Szilly Károly 1 p. női gomb. fels. í jeles
Kovács János 11 17, A) I. Miltényi S. és Fia 2p. gy. cipőfelsőr. 2 jeles
Nóvák Mihály csizmadia i\'/, A) Előle Kozicz János 1 p. csizma 1 jó
60 Tompos István it 276 B) „ 1 > ti Takács József 1 P- 1 jó
Vida István >> 2 Vida Gergely 1 P- „ 1
Feletár György )t 2 11 11 Tóth György 1 p. férfi csizma 1 " jó
Horváth Menyh. ti 3 11 tt Horváth József 1 P- „ 1
Kém József M 2 tt >» n ti 1 p. gyer. csizma 1
65 Vaskó József a 17, A) I. Farkas József 1 P, >, 1 j-Ór jel.
Rácz Ferenc )• 2 B) III. Purger Márk 1 p. férfi csizma 1
Horváth György t> 17* »\' tt Tóth György 1 P- .. „ 1 jó
Ocsek József a l C) I. Polgár János 1 p. ol. var. f. csiz. 1 jó
Molnár István 11 27, ti tt Gyümölcs Lajos 1 p. gyer. csizma 1 jeles
70 Dömötör János t) 3 Skrivalics István 1 p. felnőtt „ 1 kit.
Ács István }} 2\'/, A) íi. lfj. Valentin Fer. 1 p. férfi 1 jeles
Szíjártó György tt 3 t> 11 Bedekovics Istv. ] P- .. 1 jeles
Kiss István a 37, B) 11. Novaczky Imre P- » 1 jó
Bicsák György tt 27, A) III. Kozicz János 1 p. férfi csizma 1 jeles
75 Végh József t) 27, B) III. Fai kas József 1 p. férfi csizma 1 jeles
Laskay Imre tt 1V, C) I. Purger Márk 1 p. férfi csizma 1 jeles
Fülöp Péter " 2 C) II. Veber Ferenc 1 p. gyer. csizma 1 jeles
Vei György faeszterg. 1 C) I. Sönek János tojás-szerviz 1 kit.
Tóth Ernő géplakat 3 A) 11. Weiser József kézi satu 1 kit.
80 Feiler János „ v3 B) I. Merkur-gyár kengyelvas 1 jeles
Steiner Pál t> % C) I. Weiser József szőllőprés 1
Grieszler Frigy. tt 27, tt tt Merkur-gyár 1 p. kengyelvas kit.
Herjavecz Fer. tt 1 11 ti >> ti hintófék kit.
Kovács Kálmán )) 17« ti » 1 francia kulcs 1
85 Malasics Péter 1 tt ti Weiser-gyár T. H. 6 szecskavágó 1 jó kit.
Szerecz György ty 1 B) 1. Nikolai és Tsai körző 1
Sárecz János a 27, B) II. Weiser-gyár Th.6duplaát. szkv. 1 jeles
Buzek Dénes 27, Merkur-gyár kávédaráló 1 jeles
Benke Viktor tt 27, C) íi\'. tt a talpas derékszög 1
90 Gábor István 37, a a rugós körző 1 jeles
Perkó György a 17a M ti a a Weiser József szőllőzuzó 1
Schiller Ferenc tt 2 A) III. csavarmetsző 1 kit.
Földi Zoltán 2 i» » Merkur-gyár csavarvágó 1 jeles
Schiller János tt 3 Weiser-gyár mérő-eszköz 1 jeles
95 Wass Károly tt 17, B) ÍII. >1 tt a n patent csőfogó 1 kit.
Dani Ferenc 27, a f bor sajtó 1 jeles
Talafausz János tt 74 B) I. a a marokkörző 1 kit.
Csentei Imre hentes 2 C) II. Vokoun Antal párisi virstli 1
Czifra Ferenc tt 1 B) Elők. n ii a a 1 kit.
100 Woukonjerom. 11 3 11 t» it li Marton János párisi 1
Simon János 2 B) I. töltött láb 1 kit.
Schlegel Lajos 11 274 A) II. Beierl Ferenc párisi 1 kit.
Dedera Gyula 2\'la B) II. Voukon Antal hentesáru 1
Petrics Gyula tt 1"« A) III. Petrics György nyelvsajt és töl. láb jeles
105 Máthé Károly kalapos 2 A) I. Halvax Frigyes szines kalap 1 kit.
Bedenek Gy. kádár 4 B) r. Gutman S. 10 1. hordó 1
Komáromi Ján. tt 1 Persovics József 12 1. „ 1 jeles
Bankics Gy. 27, C) í. Kaufman Elek 1 nyolcados hordó 1 jeles
Megyesi Kál. kefekötő 2 B) I. Horváth József ruha, fény,, sár- és kenőkefe 4 kit.
49 =
A kiállító iparos tanuló Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak A hiráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása 1 tanuló I éveinek eű E \'«5 N t/í megnevezése dr. száma
110 Tálosi István kefekötő í\' C) 1 Kardos S. és Tsai kefefák 8 jeles
Kulcsár Bold. n 2 A) II. 11 11 11 11 gyökér kefék 3 jó
Harkányi Oy. ) > 11 11 11 11 haj, ruba é padlofény kefe 3 jeles
Szabó Lajos »1 11 11 11 1 1 falporló, ! korongecset 2 kit.
Orbán János ii 11 11 ii 11 mechanik. kefék 7 jó
115 Németh Ferenc kerékgy. 1 • B) II. Németh Imre első kocsikerék 1 jeles
György János ii 2 C) II. Pencz József 1 kerék 1 ieles
Czégely Fer. kocsifény. 5 B) 11) Bazsó József kocsiülés 1 kit.
Kiss József ii l1 1, C) I. 11 11 11 1 kit.
Rajcsányi Lajos kosárfonó 3\' 1. B) III. Illés József virágtartó és munkakosár kit.
120 Kiss József ii l1 * B) Elők. 11 11 karkosár 1 jeles
Hederics R. kovács 2 A) I. Premecz György patkó 1 jó
Steierhofer Ist. ii 1 2 C) I. Kiss János tömő csákány 1 jeles
Bedenicky Ján. ii könyvk. 1 2 C) 11. Bazsó József 1 patkó 1
Dlask József 1 2 A) Elők. Schless Antal könyvbekötés 1 jeles
125 Folkmeier Jenő ii 21 4 A) III 11 11 emlékkönyv 1 jeles
Tengerdy Ist. ii 3 B) III. Münz és Balog pénztár papló 1 kit.
Tóth Gáspár köteles i 2 A) Elők. 11 *1 Strém és Klein 1 kötőfék fej 1 jeles
Garzó József t) 3 11 11 11 20 öles ruhasz. kötél 1 kit.
Horváth József D i B) Elők. 11 11 11 10...... 1 jó
130 Schvarcz Józs. >y 3 1» C) I. Rozs Ferenc kötőfékfejek
Farkas János lakatos 1 B) Elők. Kohn Samu 1 sütős takaréktüzh. 1 kit.
László Ferenc 11 2 A) I. Schavel Lajos tányérmelegitő 1 kit.
Bohár Gyula 1) 3 4 A) I. Kohn Samu rózsacsokor 1 jeles
Vanicska Fr. 11 2 1, A) I. Spitzer és Steiner amer. tromb. gyalu 1 kit.
135 Vidos József 11 1 B) I. Kohn Samu tányérmelegitő 1
Voschitz Lajos 1 It C) I. Sinkovics és Ujlaky tüzelő és hamuajtó
Kovács Iános 11 3 < C) I. Kohn Samu rózsaág 1 jeles
Márkus László 2 A) 11. Ország Kálmán egyes sütőkészlet 1
Pokomy Ferenc 11 1\' 1. B) „ Schável Lajos takaréktűzhely 1
140 Vojkovics Lajos 11 2\' 1. >> 11 Szánthó Géza kettős garnitúra 1
Cimniernian A. 1i 3 C) „ Paizs József melegelzáró 1 jó
Osvald János 11 2\' la A) III. Kohn Samu rózsaág 1 jó
Vimmer János 11 28 I. 11 11 11 i* 3 tok. vízmelegítő 1 jó
Mischon Emil 3 Schável Lajos 3-as sütőkeret 1 kit.
145 Svegovics Laj. ; 11 11 Ország Kálmán sir-rács ajtó kit.
Mészáros Pál fJ 3 11 11 diszes kertajtó 1 kit.
Filipovics Fer. 1 1\' 2 B) Schável Lajos wertheimzár 1 kit.
Sommer Fer. 11 1\' 12 11 11 11 11 11 1 kit.
150 Porpáczi Imre 1 A) I. Rábinek Sándor szögmérő 1 jeles
Vincze Ferenc 11 2\' A) II. 11 11 tányérmelegitő 1 kit.
Mazur István mérlegk. 2l 1» Golenczky Ferenc számégető készlet
Németh György lakatos 3 B)"Elők. Szécsenyi István 1 sütő készlet jeles
Parkó József nyomdász l1 2 A) III. Krausz és Farkas emléklapnyomás i
155 Farkas Pál órás 2\' |2 B) III. Szívós Antal negyedütős óra 1
Zoliner Ferenc reszelőv. lfl u B) II. Zolner János különböző reszelők 11 kit.
Pethő József rézműves 2 11 11 Pichler József rézüst 1
Imre János sütő la L C) „ Samu József 1 kit.
Lukács Imre 2 B) „ Gärtner Vilmos fonott kalács 1
160 Glesinger Tiv. 11 1 C) 1. Steiner Ármin 1 fonottas 1 jeles
Kovács József 11 s 3 B) Elők. Viola Adolf különféle sütemény 1
Kollarics Rezső szabó 2 11 i* Weisz József kabát jó
Bali Mihály 3 11 11 Schvarczenberg I. egész öllöny 3 jó
Ostrosky Lajos ii 2 11 11 Lustig József Fia gyermek öltöny 2 jeles
165 Kovács Antal 2 11 *i Lidiit Miksa kabát ujj. 2
Feletár Pál ti 3 11 11 Schvarczenberg ¡. férfi öltöny 2 jó
A kiállító iparos tanuló A kiállított tárgyak A biráló
bizottság osz-
neve foglal- ■ova c c osztály Mesterének neve w £ -(3
kozása 3 — C c J-rt a-ss megnevezése Ni CO u, •a tály-zata
Loncsarics lg. szabó 23U A) 1. Bocskay, József mellény 1 jó
Fojta János a i\'L B) 11. Erlich Ágoston nadrág 1
Milhoffer Imre ti 3 A) 11. Liditt Miksa 1 jeles
170 Sörlei Jenő ii 1 A) 111. Sörlei Jenő mellény 1 kit.
Horváth Viktor ii 3 1, ff ff Lampl Adolf 1 felnőtt öltöny jó jeles
Rezsek József ii 3 ff ff Kozsnyák János 1 mellény
Lehoczky Sán. ii 4 B) 111. Sörlei Jenő zakó kabát i kit.
Móricz Dezső a 4 ff ff Töllősy Péter mellény 1 ló
175 Hajdinyák 1. a 3 A) I. Kikecz Mihály nadrág mellény 1 jó
Kocsek Lajos a 2\'|« C; 11. Heffer Gyula 1 kit.
Kovács Imre a 2 hó ,. ,, Somogyi József nadrág 1 jó
Ángyán János a l\'l, »1 i Czvetkó Ferenc zsinóros nadrág 1 jeles
Virág Lajos a 2 a i Hlatkó János nadrág 1
180 Benedek István szer. lak. A) Elők. Spitzer és Steiner játékbútor 1 szék 7 kit.
Erős István székes 2\'|, C) 11. Schwarcz Lajos 1
Horváth Vilm. a l\'li A) 1 Lukács József funéroz. székek jó
Török János a 2 A) 11. Halvax János karszék nádüléssel í jó
Hörcsög Lajos szíjgyártó 10 hó B) 111 Szélig Lajos 1 pár gyeplő jeles
185 Tenner József vaseszterg 3 ff Nikolai és Társai szőlőpréscsavar jeles
KoprivnyakQy. a 3 , 1. A) 11. »» •» ii Weiser József satu-csavar 1 jeles
Pivax Antal a 2 függő-ón diszöntvény 1 jeles
Tánczos János vasöntő 1 B; 1. Merkur-gyár 1 kit.
Jaksics Ferenc a 3 A) 111. Weiser J. C. csapágy álvánnyal 1 jeles
190 Kincses Lajos a 1 B) Elők. Weiser J. C. plánét fej 1 jeles
Kincses Kálm. a 2 C) 11. Weiser J. C. plánét fej kukoricám, részek 1 jelos
Kolongya Istv. a l\'l* B> 11. Weiser J. C. jeles
Varga György asztalos l\'l, B) II. Martinovics Imre konyhaszekrény 1 jó
Mercz Béla bádogos 3 B) 11. Török Nándor ovál al. vizeskanna 1 kit.
195 Palkó József nyomd. l\'l, A) 111. Krausz és Farkas emléklap nyomása 1 jel.
Titz Ferenc czipész l\'l. B) lf. Titz Antal 1 p. női cipő kit.
Gozdán Lajos n 3 A) Elők. Titz Antal 1 p. félcipő 1 jel.
Klinger István cipőfel. k. Bl » Rosenberg Henrik 1 p. gyer. felsőrész 1 jó
Hermán Kálm. csizmadia 4 B) 11. Tóth György 1 p. férfi csizma 1 jel.
200 Szalay Viktor a 2 B) 11. Németh Ferenc 1 p. női csizma 1 jó
Fitzkó Béla géplakat. B) 111. Weiser József planet lókapa 1 jel.
Benedek István lakatos w. A) E16k. Spitzer és Steiner bútor, drótcső kit.
Báron János órás 3 A) 11. Szivós Antal Negy. ütős órajav. 1 i jel.
Gödinek Fer. vaseszt. l\'l, C) 1. Weiser József szeiepgolyó 1 1 kit.
205 Munkácsi Gy. cipész 2 B) II. Miltényi S. és Fia 1 p. gyer. cipő 1 kit.
A kiállított munkák megbirálásit és osztályozását egy azon iparosmesterekből általam összehivott biráló bizottság végezte, akiknek tanoncaik a kiállításon részt nem vettek s így bírálatukban teljesen pártatlanul járhattak el.
50

— 51 — X.
Kimutatása folyó évi jun. 19—20-án tartottrajzkiállitáson résztvett tanulókról s rajzaik számáról.
A t a n u 1 ó
neve foglalkozása osztály kiállítót! rajzainak száma
Fa-, díszítő- és ru-
házati csoport:
y§ Auer Lajos asztalos A) III. 5
Bagladi Béla szabó BJ 111. 2
| | Czégely Ferenc kocsigyáitó B) 11. 2
Czukelter Gyula cipész A) 11. 3
1,5 Dómján Károly asztalos A) 111.
Epstein Berthold fényképész A) 111. 3
Etényi Antal cipész A) 111. 4
Flumbort György cipész A) 111. 4
Folkmayer Jenő könyvkötő A) 111. 2
10 Gáspár Boldizsár cipész A) 111. 5
Hárer József cipő f. r. készitő CJU. 5
Horváth Kálmán kárpitos B) 111. 1
lszkra Mihály cipő f. r. készitő A) 11. 3
Karafiát János asztalos B) 11. 1
15 Kovács Antal csizmadia B) 111. 3
Lehoczky Sándor szabó B) 111. 5
Mujk János cipész A) 11. 5
Móricz Jenő szabó B) 111. 7
Néber János cipész Aj 111. 3
20 Németh Béla szabó B) 111. 1
Nováth György kocsigyártó B) 111. 4
Papp József szabó A) 111. 3
Pietrofszky Béla könyvkötő B) 111. 2
Rezsek József szabó A) 111. 5
25 Rajcsányi Lajos kosárfonó B) 111. 4
Rozgonyi Lajos fényképész B) 111. 3
Scherman József asztalos B) 11. 2
Szekeres Gyula asztalos B) 11. 3
Szertics Lajos cipész B) 111. 5
30 Timár István cipész A) 111. 5
Tengerdy István könyvkötő B) 111. 2
Virág Gábor szabó B) 11. 7
Vidákovics József asztalos A) 111. 2
Városi Sándor cipész B) 111. 3
35 Windt Ernő cipész A) 111. 3
Walaschek Gyula cipész B) 111. 5
Viliinger István asztalos B) 111. 3
— 52 —
A t a n u 1 ó
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Fémipari csoport.
Benghoffer Gyula Buváry László EpsÜein Alfréd Farkas István 5 Fitzkó Béla Filipovics Ferenc Földi János id. Horváth János Halász József 10 Halász János ifj. Horváth János Hahn Albert Halápi Gábor Jaksics Ferenc 15 Jászai Ferenc Jersche Károly Kaiser Vilmos Kunics Boldizsár Lichtfusz Ottó 20 Marics József Mészáros Pál Mischon Emil Mayer József Nováth Lajos 25 Németh István Osvald János Pál Gyula Prikler Károly Papp István 30 Rabinek Dezső Ritecz Dávid Sótonyi János Schiller Ferenc Schiller János 35 Svegovics Lajos Strasser Antal Szalay Isfván Szépudvary István Szommer Ferenc 40 Szőr Lajos Tenner József Tengerdy Ferenc Vass Károly Zsittney Rezső betűszedő vasesztergályos nyomdász géplakatos >j lakatos ÍJ vasesztergályos vasöntő órás géplakatos lakatos kéményseprő vasöntő lakatos >> aranyműves mechanikus lakatos n J> órás lakatos betűszedő lakatos betűszedő nyomdász kovács órás kovács betűszedő géplakatos >> lakatos V géplakatos lakatos géplakatos vasesztergályos órás géplakatos a C> II. B) III. A) Ili B)\'Í!I. 11 A)" 11 A) III. B) 111. A) "ni. B) III. A) III. B) III. if 11 A)"lII. y i )j ii ii ii . i ii ii B) III. A) III. 11 11 11 V B)"lII. A)\' III. B) III. A)"lII. B) III. >» a 1 3 2 2 3 5 2 3 2 1 3 2 2 3 2 3 1 3 3 3 3 3 2 3 1 2 1 2 1 2 2 2 ,i 3 3 2 2 2 2 3 3 4 2 2 2 i

- 53
A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Építőipari csoport: Bencze György Dukai József Farkas Boldizsár Feletár János 5 Filipovics Ferenc Hege Ferenc Horváth György Horváth Sándor ifj. Kálovics György 10 id. Kálovics György Kercsmár Nándor Kis Ferenc Kránitz Lajos Kulcsár József 15 Márek Antal Mercz Béla Molnár István Németh Kristóf Németh György 20 Nagy László Plánder Ferenc Pintér István Pintér Láslzó Ring János 25 Sárváry József Szerecz Ferenc ács kőműves ács szobafestő t> kőműves szobafestő kőműves > i ács kőműves V ács szobafestő cementöntő bádogos >> kőműves >> tr íj >> ács bádogos ács jj felni. III. II. II. III. II. III. III. III. II. III. III. III. III. II. 11. I. III. III. felm. III. III. felm. III. III. 1!1 3 4 4 5 5 6 2 5 5 6 8 4 3 3 5 4 2 4 4 8 4 4 4 3 2 4
Összesen . 342 drb.
o Ul s N cn Ul n 3 A) El B) Ei Téli E A) I: B) I. C) I. Téli A) 11 B) II C) II Téli Téli A) III B) III ce i—.
.— o< o> r r
666 Ol Ol Iv o- 4^ -1 00 Ol O CT, 3 4» CD tg oi oi oi - n ^i 00 00 Oü 00 l-l l-l A beirt tanulók ssáma
o 1 1 1 1 1 1 r ! 1 - l> - IO Ol iskolába nem járt
to llll 1 1 1 1 l-l 1 1 1 « o i-i
co IMI 1 1—l to co 1 to o o co s
113 111«. co Ol oo -J CD Ol l-l ül to to —t o >
263 to i-1 — — N. -j co co < to c 00 H- o - •— co to oo o oi to to co Cfí N Q 3 < c 0
OO CO Ol 00 m u o CO « Ol -j 1 CO Ol p. •<
oo co Ol (O M tj io o t 1 1—l 1—l. 1—l 1 CD U> Ol 1 1 1 < •o
« to « 1 1 IO l-l to l-l _ 1 1 1 0 •t
s « —i < ■a — o ts 0 w
co (ti. crq SJ- 5 1+ S)
co « « — tra re < 3 C
CO to I-" to to N — 0-x
CO •t. « fC 3 Jf
to MA 1—. 3 05. s 0: N C
EJ. — n 3 <
to <
666 Ol Ol — to -J 00 Ol o « 4^ CD Ol o> co 00 o, — CO 00 — ~ összesen
5Ü5 u u - H a io io io « u> w -a co 00 00 « Ol CO M 4* — Ol 00 <31 Ü1 (—1 * A tanulók száma az év végén
301 o 4^ to co to to t\\o -a Ol — « O co to — to Ol Ol — CO Ol J0 =1
173 ü J 1 co Ol « co IO IV- -j co co co u-to szabalyszerü 03 crq
IO CD - - 1 1 o _ co _ Ol 1 Ol 1 1 ^ k. szabályszeri <
to to n. szabályszert Ul ro >
tei mentve CB r*
505 co oo 1 »—4 CO to CO w 00 -J Ul co 00 4i- Ol co to 4^ — oi oo Ol Ol o — összesen Oi V 3
to -J • l-l 1 to to to « to Ol Ol 1 l-l >- — jeles Oi. 0-< < 0-
148 « oo i-* oo fő to Ul oo 1 .—. <1 4* 5 Ol oi co jó
182 ■J 01 1 Ul co 5 o <1 — to Ol — co o 00 l-l l-l Ol elégséges (a
oo - ~ 1 - co to 1 ■- to 4» •— « o elégtelen N cr X! 0-
Ol Ol - Ol 1 1 Ol co « 1 Ol co « 1 oo — felmentve 3
oo to co oo jeles Ul n
& - O) Ol u l-l jó a> 0-
ÍO <_n oo « to elégséges -1 Bl 9 9 a
elégtelen N cr
505 00 Ul — fc ffl M IC É5 CJJ co co oo 4^ Ol 00 ro — CD 00 Ol ut o — összesen —
co 00 >— IO OO Ol w l-l « to Ül co w 1 1 1 jeles X i a- 3
J50 tO CD -J « « « co " OO Ül 4^ O jó —.
206 00 l-l CO to Ol to Ol m CD l-l 1—l -J — 00 IO o oo elégféges 3 ><
oo « to I 1 to co co to « -a co to oi co elégtelen ro
to fO — — 1 1 1 1 1 • 1 1 1 felmentve cr
3Ö5" CO tO CO 4— 00 vJÜ co 00 « Ol co to 4^ — Ol 00 Oi ot O I összesen —
Ol 0 01 CO tO CO « co co -J co co 00 « Ol co to « — Ol 00 S 2 a lanév végén maradt tanulók kiizül
"241 -J Ol Ol 00 to l\\J o 00 Ol IO l-l o oo IO Ol Ol io co r o. O hány tanuló? crq £>9
1723 00 to 00 co sl Ül Ül IO l-l Ol Ol Só H-1 Ol Ol Ol Ol CD Ol Ol co CO 00 to 1— lO 4^ 00 hány napot? o <* t5 £ P tn N i+ O
147 M tO ^ ^ CD £ -1 >- to O S oo oo oi hány tanuló? s-^
% « O) l-l co m IND co o « Ol CD Ol to ~ 00 CD -J « ül lO to to 4». — hány napot? = o "" fis r+
388 to to ~ CD 00 co Ol é to co to CD 00 co « o to « l-l >— « oo oo « Ol hány tanuió? O: v> w n w 3 fu i 1+
2429 oö oo oi to oo —J co co to to ül IO OO l-l 1—. o l-l IO Ul to oo -j -a üi (O 00 CO Ol to l-l Ul — 00 CO 1 hány napot?
XI.
Slaüsziihai himulatás a tanulói? előtanulmányáról, a tanítás eredményéről és az éui mulasztásról osztályonhint.
XII.
Statisztikai kimutatás a tanulók számának alakulása, kora, uallása, anyanyelue, és illetősége szerint.
-
o CO N <B CO Téli 111 B) 111. A) III. | Téli 11. C) 11. B) 11. A) 11. í Téli 1. 1 n 03 > N—- -—- h cc f&. ^ — tT A) Élők. so u
3 Ol ^ s
57T
Ol s <j! Ol to Ol È 4* 00 8 Ol 4» U1 Ol s 2 Co CO év elején l
666 1—1 _ u s l—l CO évközben à £ ni. ST
& to ® ft CO to Xi Si 8 Ol <p m -4 összesen N CO 3 01 c
co s Ol 1 -J oo to 00 1 « oo m. anyanyelvű 2. » o-
1 1« to 1 1 to 1 1 « 1 nem m. anvany N as —^ 8? to 5 N < g
oo tO CO IO M 00 c ro Co « 1 oo oo összesen ÍJ o.
<1 00 - to 1 00 to Ol Ol 00 CO 1 CO -j elhagyta helvét s- O 3
TSF 1 1 1 1 1 \' 1 1 - \' 1 1 1 1 meghalt 0: "
to CO to — o 5> Ol « íj 1 S összesen 3 M
bűt) to oo Oo to tn « Oo -J CO OO on « oo Ol IO <71 l-l no ÏÏ a tanévet befejezte = f
o 1 o CO to to o to to o to co IO « CO oo oo to oo oo Oi o I5évnélfiatalabb o -t
Ol Ov S -J 4*. Ol oo IO o. to oo to to Ol to 4» to o to Ol to oo CO to 15 évnél id. C/J N 0)
JL M Ol Ol -a Ol oo to o Ol 4>-M « •o to 4». Ol 00 CI to Ol oo oo M összesen ^ 5\'
Cl o o! Ol oo JN vo S 4* Ol -J CO 00 to 00 4^ to Ol o Ol to <1 l-l o róm. kath.
oo l-l 00 oo 1 1 1 CO 1 Ol 00 1 1 1 1 ág. ev. c 03
1 - 1 1 l—l 1 1-1 1 1 1 1 1 1 református 5T w
to 1 1 Ol 1 1 1 "fc. -J 00 1 1 (—» 1 izraelita » N Q
- IJI 1 II I I 1 1 - 1 I I gör. kel. 5* > or 2. ■i" r+
JL Ol Ol -J Ol 00 to o ft Ol « -J « to IO « Ol co Ol 00 Ol oo oo -a 1—• összesen
$ to ui Ol Ol oo 00 « « « to CO to oo Ol Ol Ol Ol -J Ol oi « oo magyar
UT — I- 1 1 00 1 « — to 1 (—1 német 03 V 3 £ Ö
o 1 to « — U) Ol t—I 1 to o o 1 « to horvát 03 3
to 1 1 1 1 1 1 to to to » 1 1 vend fd. <
CO 1 1 1 1-1 1 1 1 1 1 1 1 H-i 1 cseh w N cd 0: N r*
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 egyéb 5\' < 0 r?
8Í S Ol s to o 4i Ol « « to to « Ol oo Ol 00 Ol oo 00 -J összesen
<J1 1—«• H-i 1 1 1 00 1 — to 1 l-l német 3 3 ff P l* P 3 0
Ol 4*. 1 to h-l to Ol 1 to CO to 1 Ol horvát VQ Ù 3
to 1 1 1 1 1 1 to M. to to _ 1 1 — vend E Z s <
CO 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 -I 1 cseh C/J N n>. D 3 -< < w o-3
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 egyéb C 3 <
£ co Ol to to Ol Ol H* 00 to to oo >—» Ol összesen o> C. n
co to to CO to to 00 00 to OO to to l—l Ol to Ol to Ol to CO « to oo to « helybeli
to IO Ol to Ol -J - Ol -J —1 o> to to to 00 to 00 00 oo to CO CO zalamegyei fö i—K O: w /Q
2 to -J o 1 Ol o 00 >—» CO to oo 1 oo 00 más megyei
co to 1 to OJ - 00 l-l 1 00 oo « Ol Ol külföldi 73 N
3\' i-t-
666 h-i Ol Ol Ol 00 g « O- « « to « « P! Ol w t—». 00 -J -J összesen



Összesen Egész?vitanf A) Elők. B) Elők. A) I. B) I. C) I. A) 11. B) 11. C) 11. A) III. B) III. Téli tanfolyam Elők. I. II—III. Osztály
666 ooto— oioií».««.oioioi-4~a o> oo -joooi^cooocooo h* .»— H beirt tanulók száma
_ k—k Aranyműves
£ 1 cocotooiool «oi<i\'-\' Asztalos
co o- co Acs
Ol co oo Bádogos
III 1 to to - 1 1 1 - 1 - Betűszedő
to to 1 1 mauI ulool-\'l u Borbély
to 1 to Cementöntő
100 ooo^to-toulwvjw Cipész
co III I I » I I Cipőfelsőrész kész.
Ol »—» Cukrász
to to — Cserepes
Ol 00 Csizmadia
_k Faeszlergályos
ni l-l i- Fémnyomó
to III Fényképész
l-l ,-k Fésűs
fe 1 1 cooico«^-oioo«ooui Géplakatos
co 1 1 1 toto>—\'1—\'1 Ji-i—\' Hentes
to - 1 m. Kalapos
w -mI I 1 Kádár
Cl III ~ ! m « - 1 - 1 1 - Kárpitos
l-i ol | | | | ^ | ,-k i_k — to — 00 — Kefekötő
oi III - 1 - M 1 ~ 1 - 1. 1 Kerékgyártó
Ol •II 1 - U 1 II 1 Kéményseprő
III 1 1 1 1 - M 1 II « Kocsifényező
to III - 1 1 1 1 1 1 1 - 1 Kosárfonó
i-» o _k |-k | 1 CO 1-4 1— — — Kovács
II! CO to 1—l 1 1 I I 1 1 k-k Könyvkötő
III 1 1 1 1 1 - 1 1 co « Köteles
1—i Kőfaragó
CO 00 1—k \' co to - Kőműves
Ol co Lakatos
Ol III k- II 1 I-. 1 1 1 - to Mészáros
co k-k 1 1 k-k 1 l-í Mérlegkészitő
l-l I-k Műszerész
oo oo Nyomdász
III 00 to - 1 l Órás
Ol Pincér
tO hII - Reszelővágó
« I-k co I-k Rézműves
00 tol k-k NJ — k-k 00 -q Sütő
cn co 1 1 0l4k.-j^)-j01t0 00l01 Szabó
oo 1 1 1 | I-k — |_ — 1 to — l-l Székes
o0 III 1 1 M. II 1 1 I M Szíjgyártó
oi Ol 00 Szobafestő
III tO 1 1 1 to k-k 1-4 k* 1 1 Vasesztergályos
V-4 to M M 1 1 M bíl W 1 Vasöntő
Villamszerelő
666 :o to h <j> 00 Összesen
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint.
VII.
Az iparos-tanonc-iskola 1908—1909. évi költségvetése.
I. Beuélel.
1. Államsegély....................3000 kor. — fill.
2. Pénztári maradvány a mult évről . . — ,, — „
3. Az 1884. évi t.-c. 4., 21., 51., 126., 158.
és 164. §§-aiban jelzett forrásokból . 500 „ — „
4. Tandij cimen . . . ...........1643 „ 80 „
5. A tanoncoktól hitoktatási cimen szedett -
30 fillérből . ...... . . . . 120 „ — ,
Összesen: 5263 kor. 80 fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:*
1. Tanitói fizetésekre . . ..... 8625 kor. — fill
2. Igazgatósági tiszteletdíj . ..... 550 „ - „
3. Iparisk. felügy. biz. jegyz. tiszteletdija 80 „ — „
4. Két szolga fizetése . . ..... 340 „ - „
B) Dologi kiadások:
5. Könyv- és Írószerekre...... 130 kor. — fill.
6. Rajzszerekre......... 230 >> >>
7. Nyomtatványokra........ 100 » >i
8. Értesítő kinyomatása....... 200 >>
9. Tanitói szaklapokra....... 87 „ 60 >>
10. Könyvekkel való jutalmazásra . . . 30 )} >>
11. 11 terem világítására...... 900 7)
12. 11 terem fűtéséhez fa és felvágatása . 180 77 >>
13. Tandijbeszedés után 4%..... 65 „ 75 »
Összesen: 11518 kor. 35 fill.
Összehasonlítás:
Kiadás . . . 11518 K. 35 fill. Bevétel . . . 5263 K. 80 fill.
Fedezetlen hiány 6254 K. 55 fill.

Insert failed. Could not insert session data.