Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.04 MB
2022-01-18 11:20:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
274
717
Rövid leírás | Teljes leírás (87.27 KB)

A nagy-kanizsai községi alsófoku iparos tanoncz-iskola
értesítője
az 1900-1901-iki tanévről.
XV. évfolyam
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagy-Kanizsa, 1901
Fischel Fülöp Könyvnyomdája.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGY-KANIZSAI KÖZSÉGI ALSÓFOKU IPAROS TANONCZ-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1900—1901-IKI TANÉVRŐL
■t
XV. ÉVFOLYAM.
\_
KÖZLI:
F.OREDU5 ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1901.
FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJA.
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1901/902. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12 ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15—18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola II. fiúosztályában; köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapon d. e. 9—12-ig, d. u. 2—4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanonczát még azon esetben is beíratni, lia az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik. (Itt szükségesnek tartom még megjegyezni, liogy nagyon helyesen cselekednének azon iparosmesterek, akiknek több tanoncuk van, ha azokat lehetőleg egy napon és egyszerre Íratnák be, mert így már a beiratásnál lehetséges volna cauonczaiknak az egyes osztályokba leendő beosztását az ő érdeküknek és a szervezet rendelkezésének megfelelően, vagyis akként eszközölni, hogy lehetőleg ne mindig egy napon vonassanak el a műhelytől.) A később felfogadott inasok a felfogadás után azonnal beirataudók. Ezen kötelezettség ápr. 15-ig szól.
Az iparostanulók kötelesek a beirásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerzödésüket bemutatni; a 4 kor 30 fill tandíjat lefizetni, vagy pedig a tandíj elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve a szakrajzot, mely a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig; az egész évi tanfolyamban pedig vasárnap délelőtt 9—12-ig (faipari) és délután 2—5-ig a (fémipari) tartatik.
A beírásról elkésett, vagy a tanításon meg nem jelenő tanonczok tartoznak a Szervezet 32. §-ának rendelkezése szerint elkésésük, illetve mulasztásuk okát a mesterüktől hozott bizonyitványnyal igazolni.
A mulasztás a következő okokkal menthető ki:
a) »Ha az iparos komoly betegségbe esik.«
b) »Ha a tanonccal egy lakáson levő családtagok valamelyike komoly betegségben van.«
c) »Ha a gazda, vagy tanonc körében haláleset fordul elő«.
d) »Ha a tanoncz bizonytalan időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál előre bejelenti.«
A tanulóknak egy negyed órai igazolatlan késése mulasztásnak vétetik s mint ilyen büntettetik.
A Szervezet 31. §-a szerint az iparosmesterek kötelesek tanoncaik bélyegző könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t.cz. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben találhatók meg.
Nagykanizsán, 1901. junius 29-éu.
Az igazgatóság.
Ií.
Jelentés az 1900-901. tanévről.
A tanév kezdete. Az ipariskola 1900—1901. éve a tanítótestületnek augusztus 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét, melyen megválasztattak a tantestületi jegyző és osztályfőnökök és megállapit-tattak a tanítási napok és a heti órarend. Tantestületi iegyzővé Vlasits József választatott meg.
A beírások az egész évi tanfolyamban szeptember i-től 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15-től 18-ig tartattak. Ezen időben az egész évi tanf.-ba 324, a téli tanf.-ba pedig 49 tanuló iratkozott be, mely szám az egész évi tanf.-ban április 15-ig 392-ra, a téli tanf-bau pedig december i-ig 55-re emelkedett.
A rendes előadások az egész évi tanf.-b...

Insert failed. Could not insert session data.