Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.41 MB
2022-01-21 14:19:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
266
600
Hiányos: 31-32. oldal
Hiányzik: 47-48. oldal

A nagy-kanizsai községi alsófoku iparos tanoncz-iskola
értesítője
az 1901-1902-iki tanévről.
XVI. évfolyam
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagy-Kanizsa,
nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában
1902

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


A NAGY-KANIZSAI KÖZSÉGI ALSÓFOKU IPAROS TANONCZ-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1901—1902-IKI TANÉVRŐL XVI. ÉVFOLYAM. .
KÖZLI:
P0REDUS ^ M T ál L
IGAZGATÓ.
NAGY-KANIZSA, NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
1902.
3.
I
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1902 —1903. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15-18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. finosztályában; köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapond. e. 9—12-ig, d. n. 2—4-ig-
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanouczát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beirásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanon-czát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ába ütköző íparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. tc. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás után azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik csak a következő tanév első napjaiban írandók be.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bizonyítvány nyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy a tanoncz családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanoncz bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelentette.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen biráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat lefizetni, vagy a tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve a szakrajzot, mely a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig; az egész évi tanfolyamban pedig vasárnap délelőtt 9 —12-ig (faipari) és délután 2—5-ig (fémipari) tartatik.
A Szervezet 31. §-a szerint az íparosmesterek kötelesek tanonczaik bélyegző-könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. tc. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szíves figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben találhatók meg.
Az igazgatóság
II.
Jelentés az 1901—902. tanévről.
Iskolánk a lefolyt tanévvel működésének tizenhatodik évét töltötte be. A tanítótestület ezen évben is az eddig szem előtt tartott irányelvek alapján s dicséretes odaadással töltötte be nehéz hivatását, a fősúlyt arra fektetve, hogy szeretetteljes bánásmódja által a tanonczok jobbérzését fölkeltve, hazafias irányú nevelésük mellett oly hasznos ismeretek birtokába segitse őket, melyek által neesak saját jövő boldogulásuknak alapját legyenek képesek megvetni, hanem a közjó szolgálatában, különösen pedig a magyar iparososztály színvonalának emelése körül is érvényesíthessék magukat.
A tanév kezdete. Ipariskolánk 1901 —1902. tanéve a tanítótestület augusztus hó 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen a tanítótestület jegyzőjévé Váry József kartárs választatván meg, kijelöltettek az osztályfőnökök s megállapittattak a tanítási napok és a heti óraterv.
A beírások az egész évi tanfolyamban szeptember 1—712-ig a téli tanf.-ban pedig október 15 — 18-ig eszközöltettek. Tekintettel azonban, hogy az egész évi tanf.-ba csak 282,- a téli tanf.-ba pedig 49 tanoncz iratkozott be, s hogy a tanonczok egyharmada még hiányzott, a létszám (az egész évi tanfolyamban április 15-ig 394-re, a téli tanf.-ban pedig január i-ig 56-ra emelkedett,) az előadások az egész évi tanf.-ban ugyan szeptember 12-én, a rendszeres tani-tás azonban csak október hó első napjaiban kezdődött meg, mit a tanulókra vonatkozó rendtartási és fegyelmi szabályok felolvasása és megmagyarázása előzött meg.
A tanítót''stülct és havi értekezleteié. — A tanítótestület kebelében mindjárt a tanév kezdetén változás állott be, amennyiben a helybeli államilag segélyezett közs. polg. leányiskola szeptember hó i-én állami kezelésbe vétetvén át, Lőrinczy Géza rajztanító ipariskolai kötelezettségének megszűnését vonta maga után, miért is szükségessé vált az általa adott heti 12 órai ált. és 3 órai szakraj ztanitás ellátásáról gondoskodni. A felügyelő bizottság szeptember hó 12-én tartott ülésében az összes szakrajzi órák továbbá az egész évi A) II.- és III,- és a téli II. osztály általános raj/.tanításának ellátásával Németh Mihály polg, fiúiskolái és ipariskolai rajztanító,-
5
az egész évi előkészítő-, A) I.- B) I.- B) II. és téli tanf. előkészítő és I. osztály általános rajztanitásával pedig Almási János és Tibolt Boldizsár ipariskolai rajztanitói tanfolyamot hallgató áll. el. népiskolai tanítók bízattak meg. Ugyancsak ezen ülésében megengedte, illetve hozzájárult a felügyelő bizottság Almási János ipariskolai tanitó ama kérelméhez is, hogy az -egész évi III. osztályban adott 4 közismereti órájából 2 átengedhessen Tibolt Boldizsárnak, hogy ezáltal mindegyiküknek heti 8 órai megbízatása legyen. — A hat osztályból álló egész évi- és három osztályból álló téli tanfolyam tanitótestülete 14 tagból állott, kik között 4 hitoktató volt
A tanítótestület a szervezetben előirt havi értekezleteit lehetőleg mindig a hónap ntolsó napjaiban tartotta meg. A tanácskozások táigyát az iskola beléletét érdeklő ügyek megbeszélései és a felsőbb intézkedések tárgyalásai képezték.
Távterv. Ipariskolánk tanterve, mint az az elvégzett tananyagból is látható, lényegében semmit sem tért el a nm. vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur által 1893. évi aug. 31-én 33.564. sz. a. kelt rendelettel kiadott tantervtől A tanítás egész éven át az alakuló ülésen megállapított tanmenet szerint történt, előadásáról pedig minden kartárs munkanaplót vezetett. Nem hagyhatom megemlítés nélkül, hogy az általános rajzoktatást illetőleg a lefolyt tanévben örvendetes újítás történt, amennyiben a pontozott rajzfüzetek már az előkészítő osztályokból is száműzettek s helyettük a teljesen sima lapu rajzfüzetek alkalmaztattak és pedig igen szép eredménynyel.
Hitoktatás A tanulók a lefolyt tanévben is rendszeres hitoktatásban részesültek, amennyiben a róm. kath. tauonczok osztályonkint, a más vallásfelekezethez tartozók pedig összevonva heti 1-—1 órában nyertek oktatást. Kzenkivül a róm. kath. tanonczok közül a téli tanfolyamba járók márczius hó 10-én, az egész évi tanfolyamba járók pedig két csoportba osztva, április 20-án és 27-én végezték a húsvéti szent gyónást és áldozást.
Fegyelem. A tanulókkal szemben gyakorolt szelid bánásmód, különösen pedig az intézet falai közt történő rendszeres vallásoktatásnak köszönhető, hogy iskolánk növendékei a lefolyt tanévben oly magaviseletet tanúsítottak, hogy ugy a tanítótestület, valamint a felettes hatóságok megelégedését méltán kiérdemelték. Fordultak elő ugyan kisebb csínyek az iskola falain kívül, de ezek inkább az ifjúkort jellemző pajzánságokuak tekinthetők; komoly, az erkölcsiség törvényeibe ütköző eset az-onban egy sem fordult elő.
Egészségügy. A lefolyt tanév egészségügyi tekintetben kielégítőnek mondható, amennyiben a VI—VII. kerületet k4véve, melynek növendékei az ott mutatkozó diphteritis betegség tovaterjedésének megakadályozása végett 3 heti időtartamra az iskolábajárás alól föl-
6
mentettek, nagyobb járványszerü betegségek a belvárosban nem fordultak elő.
Hivatalos iskolalátogatás. Iskolánkban az elmúlt tanév folyamán az iparhatósági kiküldöttöu kivűl a felügy. bizottság és ipartestület tagjai tettek látogatást, mely fényükkel, mig egyrészről az iparoktatás iránti meleg érdeklődésüknek adtak kifejezést, másfelől lelke-sitőleg hatottak a tanulók szorgalmára és abban való kitartására.
A hanyag iskolalátogató tanonczok mesterei közül januárban 41,- februárban 18-, márcziusban 13-, áprilisban 9- és májusban 17-et, összesen 98-at kellett a további eljárás megindítása végett az Iparhatóságnál bejelenteni, kik közül négy 10-10 k.-ra, kettő 6-6 k.-ra, tiz 5—5 k.-ra, egy 3 k''-ra és három 2—2 k.-ra lett elitélve. Tiz mester orvosi bizonyitványnyal igazolván tanonczának iskolamulasztását, fölmentetett, a többi ellen pedig még folyamatban van az eljárás.
Hazafias ünnepélyt a tanítótestület, tekintettel a rendelkezésre álló csekély időre, csak egyet rendezett az elmúlt tanévben, junius 8-án, a koronázás évfordulója alkalmából, melyen Kováts Miklós kartárs méltatta a nap jelentőségét, a növendékek pedig hazafias költeményeket szavaltak.
Iskola/ szünetek. — Iskolánkban a szervezetben előirt szünnapokon kivül csak a nagykanizsai tanítói járáskör őszi és tavaszi közgyűlése alkalmából nem volt előadás, ekkor is a felügyelő bizottság előzetes hozzájárulásával.
A felügyelő hnottsáy tagjainak 3 éves mandátuma a folyó tanév folyamán lejárván, az a megejtett városi tisztújító közgyűlés után ujraalakittatott és miután Grünhut Henrik úr, a felügyelőbizottságnak 6 éven át volt odaadó, buzgó elnöke, nagy elfoglaltságára való hivatkozással, mely ujabban a városból való gyakori s néha hosszabb időre terjedő távolmaradását is szükségessé teszi, még a felügyelő-bizottságból való kihagyásához is szilárdan ragaszkodván, a felügyelő-bizottság elnökévé egyhangúlag Weiser József gépgyáros és vas-nagykereskedő úr választatott meg.
Nem hagyhatom elismerő megemlítés és hálás köszönet nélkül Grünhut Henrik úrnak, 6 évi elnöki működésével ipariskolánk színvonalának emelése és fejlesztése körül szerzett elévülhetlen érdemeit, kérve, hogy az intézetünk s általában a jövő iparosnemzedék nevelése iránt mindenkor tapasztalt odaadó, meleg érdeklődését továbbra is megtartani szíveskedjék.
A felügyelő-bizottság a lefolyt tanévben összesen négy ülést tartott, melyekben a tantestület határozati javaslataival, az iparhatóság átirataival s általában az iparostanonc-oktatás emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Az üléseiről fölvett jegyzőkönyveket jóváhagyás céljából mindig föl terjesztette a kir. tanfelügyelőséghez.
7
fíi''szersé^el- A városi tanácsnak, különösen pedig annak élén álló yécsey Zsigmond polgármester úr és Lengyel Lajos főjegyző úr ama odaadó, hazafias, meleg érdeklődésének, — melylyel ipariskolánk fejlesztése, színvonalának emelése s általában a tanoncoktatás iránt mindenkor viseltetnek, — köszönhető, hogy a város képviselőtestülete ipariskolánkat a lefolyt tanévben ellátta mindazon tan- és szemléltető-eszközökkel, melyek az eredményes tanításhoz elkerülhetetlenül szükségeseknek bizonyultak. Az iskolafenntartó hatóság eme áldozatkészségének köszönhető, hogy a tanitás terén elért szép eredmény az előző évekével össze sem hasonlítható. Ez azonban ma még csak az elvetett magból kikelt gyenge csemete, mely termőfává csak néhány év múlva fog növekedni.
Beszereztettek : Mártonffy Márton szerkesztésében megjelenő : »Iparosok 01vasótára« VIII. évfolyam; Szterenyi József: »Minta-lapok, iparosok és ipariskolák számára« VIII. évfolyam ; 1902. évi »Hivatalos Közlöny« ; 9 drb. Vaday József-féle »Eredménytár«.
A természettanhoz :
Gravesand-féle rézgolyó és karika K. 3.-—
Emeltyű pyrometer „ 12.—
Jugenhous készülék „ 9.—-
1 Hőmérő fafoksorral „ 1.60
5. Biztosító lámpa, Dávi szerint. „ 8.—
Légtüzszerszám „ 6.—
Erő-egyenközény Frick sz. fából „ 10.—
Súlypont-idomok „ 1.60
Egyensúlyozó báb fából „ 2.40
ro. Emeltyű egyszerű fából „ 8.—
Tizedes mérleg fából „ 14.—
Hengerkerék fából „ n.—
Eejtősik „ n.—
Készülék az éktörvényeinek megmut. „ 16.—
15. Csavarminták fából „ 6.—
Eépcsőn járó báb „ 5.—
Hegynek futó kettőskup „ 5.—
Álló és mozgó csiga és csigasor faállv. „ 20.—
Sulyok, rézből „ 14.—-
2o. Márványtábla elefántcsont golyóval „ 10.—
5 drb. Bolognai üveg, á 12 f. „ —-6o Készülék a viz. felfelé nyom. megmut. „ 5.—
Közlekedő csövek állványon „ 4.—
Hydrostatikai [mérleg „ 36-—
25. Sűrűség mérő Nicholson szerint „ 5.—
Közlekedő hajcsövek „ 2.—
Készülék a ki és beszivárgáshoz „ 6.-—
„ az oldalnyomás megmut. „ 12.—
Heronlabda üvegből, rézcsappal „ 5.—
30. Szivókut minta üvegből „ 3.—
Átvitel K. — —
8
Áthozat K. 252.20
Nyomókut minta üvegből 3.—
Toricseli eső „ —.60
Tellurium „ 29.—
Légszivattyú „ 80.- -
35. Magdeburgi félgömbök rézből „ 17.—
Bura hólyagrepesztésliez „ 1.80
Centrifugaigép „ 39.—
Szabályozó „ 10.—
Két darab golyó keretben „ 6.—
40. Készülék a föld lapults. megmut. „ 8.—
7 drb. szines korong és 1 szinkép 7 szinév. „ 8.—
Schmidt-féle pörgetyü fémből „ 16.—
Készülék az inga-törvény megmut. „ 12.—
Inga óra mintája „ 18.- -
■ „ Ütközőgép „ 29.—
Hangolt acéllemezek „ 14.—
Hangvilla „ 5.—
Ajksip egyszerű, fából „ 7.—
Nyelvsip ,, 10.—
^o. Szócső bádogból „ 10.—
Hallócső „ 5.—
Fülminta „ 15.—
Gége minta „ 7.—
Fényvisszaverődési készülék „ 7.—
55. Szögtükör „ 16.—
Kalleodoskop „ 2.—
Homorú tükör „ 12.—
Hengertükör fémből képekkel „ 10.—
Kuptükör „ „ „ 10.—
60. Fénytörési készülék „ 10.—
Fénytörő hasáb állványon „ 6.--
Lencsegyüjtemény „ 24.— Három minta a földi és csillagászati és
Galilei-féle távcsövek megmagy. „ 20.—
Szemminta gipszből „ 13.—
65. Stereoskop „ 10.—
Fényképek (12 drb.) „ 6.—
Delejkő ,, 2.—
Delejpálcza „ 9.60
Delejpatkó „ 5.—
70. Delej tű állványon ,. 4.40
Közömbös delejtük ., 3.—
I,ehajlási tü „ 4.40
Üvegpálcza „ 1.60
Gyanta pálca „ 4.—
75. Villám mutató „ 5.—
Villám megosztási készülék „ 21.—
Villamtartó „ 9.—
Villamos cseng., 4 Leclanche elemmel „ 20.—
Átvitel K.
837-60
9
Áthozat K. 837*60
Villamgép „ 21.—
80. Leid eni-palaczk „ 2.—
Franklin-féle tábla „ 3.60
Kisütő „ 1.60
Volta-féle láncz „ II.—
Dániel-féle elem „ 9-60
85. Grenet-féle elem „ 6.—
Szikrainditó „ 30.—
Morse-féle távírógép „ 20.— 1 mosdóaszt tállal, kancsóval szappantart. „ 10.60
Vegytanhoz :
Egy teljes felszerelés „ 75.20 90. 1 Nuricsáu utmutat. a chemiai kisérleth. „ 6.80
Földrajzhoz
Magyarország térképe „ 14.—
Európa térképe „ 14.50
Számtanhoz
Ur-, hossz- és súlymérték 1 péld. „ 7.50
Rajzhoz:
6 drb. rajztábla á = 220/120 cm. 100.—
95- 55 » fél-ives rajztábla „ 86.60
22 „ Richter-féle körző „ 70.40
1 Velősy Lipót: Módszeres iparisk. rajzm. „ 2.40
2 drb. Grünwáld Istv. :Ábrázoló geometria „ 6.50 1 „ Audel: Ornamente „ 10.—
100. 1 darab Dolmetich Ornamente „ 28.80
7 „ Pauto: Mértan „ 3.50
52 „ Fejes-vonalzó „ 28.20
2 „ Irónfaragogep. „ 56.90
Bútorok:
Fizikai és vegytani szereknek 1 drb.
3 ajtós üveg szekrény „ 52.—
Összesen: K. 1464.30
Az évzáró vizsgálatok a téli tanfolyamban március 10—13-ig, az egész évi tanfolyamban pedig junius 13—-22-ig tartattak meg a városi tanács, mint iparhatóság, a felügyelő-bizottság és az ipartestület kiküldöttjei jelenlétében, kik a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismerésüknek adtak kifejezést.
10
Rajz- és munkalláUitás. — Bár a szervezet 40 §-a értelmében a munkakiállitás rendezése az Ipartestület feladata lelt volna, a folyó tanévben is a tanítótestület rendezte jnnius hó 14—15 én. Az év végén volt 371 tanonc közül kiállított 113, összesen 173 darabot. Leginkább a bőr- és ruha-ipar volt képviselve. — Mig azonban a munkakiállítás az iparosmesterek indolenciája miatt nagyon silánynak mondható, addig a szakrajzi munkák kiállítása, ugy szám- mint minőség tekintetében, várakozáson felül sikerült. Városunk közönsége ez alkalommal is nagy érdeklődést tanúsított a rajz- és munkakiállitás iránt. Ezenkívül megtekintették Vécsey Zsigmond polgármester, Lengyel Lajos v. főjegyző, Halvax Frigyes k.-tanácsos a városi tanács képviseletében, Weiser József felügyelő-bizottsági elnök, továbbá a felügyelő-bizottság és ipartestület elüljáróságának tagjai majdnem teljes számban, s a látottak felett mindnyájan a legnagyobb megelégedésüknek adtak kifejezést.
Jutahnazá*. — A tanítótestület a lefolyt tanévben is mindent elkövetett, hogy a szorgalmas és jómagaviseletii tanoncokat megjutalmazhassa és ez által a többieket is hasonló szorgalomra és viseletre ösztönözze. E célból kérvénynyel fordult a városi tanácshoz és a helyi pénzintézetekhez, a felügyelő-bizottság és ipartestület tagjai között gyüjtőívet köröztetett, a rajz- és munkakiállításon pedig egy pörsölyt tett ki. A tanítótestület, bár szűk keretben inditott gyűjtését igen szép siker koronázta, amennyiben 161 koronát eredményezett. Fischel Fülöp cég pedig 1 drb. Richter-féle rajzeszközt, 1 Kolmár: »Magyar költészet gyöngyei« és »Becsület és hűség« c. történelmi diszmunkát volt szíves a tantestület rendelkezésére bocsátani. A 161 kor. összeghez hozzájárultak :
A városi tanács 30 koronával
Ipartestület 24 »
Délzalai Takarékpénztár 20 »
Nagykanizsai Takarékpénztár 20 »
Zalam. Gazg. Takarékpénztár 20 »
Franz Lajos és Fia 10 »
Weiser József 10 »
Geizl Viktor 5 »
Oeszterreicher Bernát 5 »
Miltényi Sándor 2 »
Samu József 2 »
Keller Mátyás * 1 »
Rosenberg Richárd 1 »
Topolics József 1 »
Viola József 1 »
A pörsölyben összegyűlt 9 »
Azaz összesen 161 koronával, mely
11
szives adományokért, midőn ugy a tanitótestület, valamint a megjutalmazott tanoncok nevében e helyen is hálás köszönetet mondok, kérem a szives adakozókat, hogy az iparos tanoncoktatás iránt érzett meleg érdeklődésüket és jóakaró támogatásukat a jövőben is megtartani kegyeskedjenek. — Ezen 161 koronához hozzáadva az ellenőrző könyvecskékből befolyt 4632 kor. és a mult évről megmaradt 76 kor. mely a kamatokkal 79^04 koronára emelkedett, a tanítótestületnek rendelkezésére állott összesen 286 korona 36 fillér. Ebből a tantestület határozata értelmében 100 kor. takarékpénztárba helyeztetett, hogy maid olyan esztendőben, amikor adakozás utján kevesebb pénz folyik be, a hiányt, legyen miből pótolni, a 186 korona 36 fillér pedig junius hó 29-én d. u. 3 órakor az iparhatóság kiküldöttje és Weiser József felügyelő-bizottsági elnök úr jelenlétében és meleghangú buzdító szavak kíséretében lett a tanitótestület által kijelölt növendékek közt kiosztva.
Megjutalmaztattak:
a) Jó magaviseletért és a közismereti tárgyakban, különösen pedig a szakrajzban tett előmenetelükért:
Csizmadia Lajos III. oszt., Kováts Ferencz III. oszt. és Ujlaky Ernő téli II. oszt. tanulók 1 — 1 drb. 10 koronás aranynyal.
Gozdán Károly téli I. oszt. és Tálossy Lajos III. oszt. tanulók 5—5 koronával.
Fentős Kálmán III. oszt. tanuló pedig 1 rajzeszközzel.
b) Jó magaviselet,- s különösen a közismereti tárgyakban tett kiváló előmenetelükért :
Voukán Antal elők., Tornán Győző A) I., Barkó József Bi I., Koller József A) II., Bendekovics Elek B) II, Sifkovics János III., Zsidó Ferencz téli elők., Unger Gyula 1.1. és Pint Ferencz téli II. oszt. tanulók egyenkint 5—5 koronával.
Vincze Ferencz elők., Stefics Rezső A) I., Keszericze Lajos B) I., Iványi József A) II., Francsics Béla B) II., Néber Kálmán III., Bakoss Ferencz téli elők., Gerócs György téli I. oszt. tanulók egyenkint 2—2 koronával.
Kobzinek János elők., Fehér János A) I., Bognár László B) I., Bru-mecz Vincze és Freund Lajos A) II., Sárecz Imre és Madai István III., Baranyai József elők., id. Hajdú György t. I. oszt. tanulók egyenkint 1—1 koronával.
Markó Gyula A) II. oszt. tan. »A magyar költészet gyöngyei,« — Holczheim Károly B) I. o. tan. »Becsület és Hüség« czimü történelmi diszmüvet, Szűcs Ferencz, Vinczek Ferencz t elők., Einspinner Pál, Büki József, Raffaelli Bálint t. I., Mersics Gergely t. II., Gulyás János, Gyergyák János, Hartmanu Károly, Szabó Andor, Veber Dezső elők., Encz János, Horváth Imre A) I., Balogh János, Horváth Kálmán, Lőrincz Ferencz, Papp István, Pőcze József, Takács Ferencz B) I., Hamburger
12
Rezső, Kerber István, Pápai István, Vágner Kálmán, Válek Károly A) II., Bettlehem János, Horváth Aladár, Kapoli Rudolf, Róth Béla és Szekeres József B) II. osztályú tanulók pedig a felügyelő-bizottság által megrendelt Iparosok 01vasótára« c. munkából kaptak i—i példányt.
d) A munkakiállitáson kiállított s a bíráló-bizottság által:
1) Kitűnőnek minősített munkáért kitüntető lappal és 2—2 koronával;
Pávlicz József A) I., Tompa Gyula III, Kováts Ferencz B) I., Bunczom János, Doktor Jenő, Halász Gyula, Luzár Ferencz, Szakos József, Vágner Kálmán A) II., Dávid István, Magyar József B) II,, Gyergyák József, Heiszler Adolf, Kováts Ferencz, Mártinecz Antal, Nagy Hugó, Néber Kálmán, Ross József, Sárecz Imre, Tálossy Lajos III, o. tanulók.
2) Jelesnek minősített munkáért dicsérő lappal és 1—1 koronával:
Báró Jenő, Czimmermann István, Kobzinek János és Valentini József elők., Gieber György, Holzer Rezső, Magyar János, Osztrognyai Márton, Szilágyi Géza és Zelenics Ferencz A) I., Balogh János, Horváth Kálmán, Holczheim Károly, Kedmenecz Venczel, Keszericze Lajos és Szántner György B) I., Freund Lajos, Gizmaun Rezső, Iványi József, Koller József, Léránt Lajos és Málék János A) II,, Böjti Imre, Bakos László, Kapoli Rezső, Leidl Lajos, Róth Béla és Varga Antal B) II., Csizmadia Lajos, Háberl János, Klucserecz Lajos, Markotány Zsigm., Magyar József, Rúzsa István, Tanczenberger Ferencz III. o. tanulók.
A kiosztott pénzbeli jutalmak összegezése:
Aranyban 3 drb. á io K. •= 30 K.
öt koronásban n » . . . . — 55 » két » 28 »....= 56 » egy » 45 » . . . ■ ■■= 45 »
Összesen 186 K.
azaz: Egyszáznyolczvanhat korona, 1 drb. rajzeszköz, 2 drb. díszmunka és 29 drb. »Iparosok 01vasótára« osztatott ki 119 tanuló között.
Bzekben véltem összefoglalni azon fontosabb ténykedéseket, a melyek által a tanitótestület a lefolyt tanévben az iskola céljának megvalósítására törekedett és melyek iskolánk mult évi állapotára nézve nyújthatnak tájékozást, mit azon kéréssel ado x át intézetünk minden jóakarójának, hogy tartsák meg együtt és egyenkint iskolánkat a jövőben is jóakaró szives támogatásukban és szeretetükben, hogy az továbbra is a tökéletesedés utján haladva, mennél több és műveltebb iparos nemzedéket nevelhessen városunknak és édes hazánknak.
Nagykanizsán, 1902. junius hó 29-én.
Poredus Antal
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestületi bizottság gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók :
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről : Mártonffy Márton miniszteri osztálytanácsos, iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segédtanfelügyelő: Kőrössy Sándor.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferencz.
Tanácsosok: Halis István, Nagy Dezső, Tomka Endre, Halvax Frigyes Hegedűs György, Kálovics László -és Plánder György
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Áts József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Weiser József; alelnök: Samu József; gondnok: Miltényi Sándor, jegyző: Poredus Antal, iparisk. igazgató; bizottsági tagok: Geizl Viktor, ipartestületi elnök, Goldhammer Károly, Illatkó .lános, Keller Mátyás, Kováts Miklós tant. képviselője, Muraközi Lajos ipartestületi jegyző, Öeszterreicher Bernát, Rosenberg Richárd, Topolits József, Varga János és Viola József.
Ipartestület:
Elnök: Geizl Viktor; alelnökök: Dants Kálmán és Guttmann Sándor; jegyző: Muraközi Lajos; elüljárósági tagok: Csillag Károly, Hoch Fülöp, Hoch József, ifj. Horváth József, Kohn Samu, Kugler Antal, Keller Mátyás, Lodner Ferencz, Nagy Károly, Németh Lajos, Nikicser György, Nováth István, Pu-sofszky Sándor, Sárközy Kálmán, Schermann József, Steiner Fülöp, Schvartz Mihály, Totola Lajos, Török Ferdinánd, Turek Gyula, Varga János és Zálin-ger Antal.
14
IV.
Tanítótestület. /f^/fe*-. —
Poredus Antal, igazgató, a telügy. biz. jegyzó''je, a Zalam Ált. Tanítótestület főjegyzó''je, tanította a téli tanfolyam eló''készitó'' osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 14, ezen iskolánál 7 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Almási János, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, mértant, könyvitelt és fogalmazást heti 2 órán, az egész évi tanf. B.) ]I. és a téli tanf. eló''készitó''- és I. osztályában az általános rajzot heti 2-2 órán. A tanitói pályán működik 6, ezen iskolánál 2 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó és iparisk. rajztanító-tanfolyam hallgató.
Kováts Miklós, a tanítótestület képviselője a felügy. bizottságban, tanította az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 16, ezen iskolánál 41/, év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Lisztner József, tanította az egész évi tanf. előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán, A tanitói pályán működik 43. ezen iskolánál 16 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Németh Mihály, tanította az összes szakrajzot heti 9 órán, továbbá az egész évi tanf. A) II. és [II. és a téli tanf. ]I. osztályában az általános rajzot heti 2—2 órán. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 2 év óta. Áll. polg. fiúiskolái rajztanító.
Orbán István, tanította a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 óráh. A tanitói pályán működik 11, ezen iskolánál 31/2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Szalay Dénes, tanította az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 8 ezen iskolánál 2 év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
Tibolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanította az egész évi tanf. TII. osztályában a természettant, vegytant és technológiát heti 2 órán, az előkészítő, A)I. és B) I. osztályában az általános rajzot heti 2 2 órán. A tanitói pályán működik 7, ezen iskolánál 1 év óta. Ali. el. népisk. tanitó és iparisk. rajztanító-tanfolyam hallgató.
Váry József, tanitótestületi jegyző, tanította a téli tanfolyam lí. osztályában a közismefeti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 27, ezen iskolánál 21/2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Venczel Rezső, tanította az egész évi tanf. Bi 1. osztályában a közismereti tárgyakat fíeti 4 órán. A tanitói pályán működik 34, ezen iskolánál 13 év óta. Állami elemi népiskolai igazgató-tanitó.
Vlasits József, tanította az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 10, ezen iskolánál 4\''j év óta. Állami el. népisk. tanitó.
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelitita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat heti l órán. Ezen iskolánál működik 8 év óta.
Haukó Henrik, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanította a róm. kath. vallású tanulókat a téli tanf. előkészítő és I. osztályban heti 2—2; az egész évi tanf, A) I; B) 1 és A II. osztályáhan heti l-l órán. Áll. elemi népiskolai hitoktató. Működési éveinek száma 8, ezen iskolánál l''/4 év.

Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat heti 1 órán. Ezen iskolánál működik 16 év óta.
Treiberics Titusz, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a róm. kath vallású tanulókat a téli tanfolyam II. osztályában heti 2, az egész évi tant. eló''készitó'' B) II. és III. osztályában heti 1—1 órán. Állami elemi népiskolai hitoktató. Működési éveinek száma 3, ezen intézetnél 2.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
V.
ELVÉGZETT TANANYAG.
Minden osztályban a más helyen közölt óraterv szerint.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagy betűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfeleló''en az alább fölsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, huski-vonat, kolbászok és művaj. Zsírok és zsirnemü anyagok. Az állati zsirok. A gyertya ós szappan. A vas. A rudvas. Az aczél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kó''müves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A líalaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország címere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása ós egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapmivelet egy- és különnevű számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. - K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi rajz: heti 2 órán.
Az egyenes vonal és annak minden irányban szabadkézből való rajzolása, szemmérték szerint való osztása. Három, négy és szabályos sokszögek alakítása és mezőkre való osztása. Hajlított vonal: kör^hullám és ív vona-
16
lak. Egyenes és hajlított vonalak összekötései: egyszerű levél- és virág-alakok, szalagdiszitmények rajzolása.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti l1/,,—iy2 órán.
Olvasmányok a következő'' tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza, elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jó talajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és épitőipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állaltenyésztés. Kertészet és bortermelésről." cimü olvasmányok. Budapest. Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szt. István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferencz és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti 1/i órában.
Az előkészitő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására íordittatott. K. k. Mártonífy-Trajtler.
Számtan és*mértan: heti 2 2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő-, egyenszáru- és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dü-lény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülők. K. k. Pantó János.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 2 -2 órán. a) Mértani rajz: heti 1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzpapiros felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög. A szög megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése.
17
Szög felezés. Szög másolás. A négy alapmivelet szögekkel. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Háromszögbe és háromszög körül irt kör. Négyszög és fajai. Az előadott tananyagból rajzlapok készitése, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz: heti 1 órán.
Az egyenes ós osztása. Szögek és idomok. Meanderek körvonalai. Me-ander szalagok. Egyenes vonalú sikdiszitmények alapvonalai. Parkétok. Egyenes vonalú levélalakok. Előgyakorlatok hajlított vonalakkal. Hajlított vonalú sikdiszitmények. Különböző levélalakok. Mozaik és szegély diszitmé-nyek előrajzolás után, különös figyelemmel az egyes iparágakban előforduló alakokra.
A II. osztályokban.
Olvasás és a hozzáfűzött reál oktatás: heti 1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgy altattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs városa és ipara. Közös vámterület. Németországi városa és ipara. Angolország városai és ipara. Francziaor-szág városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmány tanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanonczok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszítő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Garbón, tüzelőanyagok ős világitógáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üveg-áruk. Nehézfémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállitó-levél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
al Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Szá-
2
18
zalék-számitás, kamatszámítás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztositóintózetekró''l. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 1 órán.
a) Mértani rajzból heti 1 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő'' körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy, és sokszögbe, körczikkbe és körökbe. Díszítő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése u. m.: félkörű boltív, íves boltív, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsiv, fordított csúcsív, lóherlevél-ív, normán-ív, mór- vagy arabs-ív. ivekbe érintő körök, góth ablak s ajtóívek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szívalaku görbék vagy cardioi-dák ismertetése és szerkesztése. A hullám,- kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 1 órán. Stilizált levélidomok. A görög,- arabs,-góth- és renaissance stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
III. osztály.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése ós tovább terjedése\ a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a íény erőssége). A fény visszaverődése ós a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az -elektromosság. Villamos feszültség i villámhárító). A gálvánosság. A galvánáram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Czukor, keményítő, méz-gák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len kender, a len és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, eczet, bor, sör, hus, zsiradék, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás, szőr és gyapjú, a vér ós enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanták és szurok, lakk és firneisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- ós kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és iparszerepe. A közlekedés eszközei. Vasút és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz. iTompa M.) Ébresztő. (Bajza J.) A hazáról. (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene. (Petőfi S.) Tanács. (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás, heti 1 órán.
Beadványok hatóságokhoz: iparigazolvány, a mesfer, tanoncz és segéd közötti viszony, útlevél, szabadalom, házalás megengedése tárgyában.
Í9
Könyvvitel, heti 1 órán.
Kisebbszerü műhelyek könyvelése. Könyvelés, a könyvek lezárása és a leltár készítése az iparos életből vett példákkal. Az üzletben előforduló jegyzékek és számlák. Munkabérkönyv és bérlajstrom. Megrendelési könyv. Anyag feljegyzési könyv. K. k. Mártonfy-Trájtler.
Mértani és szabadkézi rajz heti 2 órán.
Tanított : Németh Mihály.
A) Mért. rajz, heti 1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetítés és árnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipari különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsíkon való ábrázolás. A négy tér ismertetése és az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak a szerkesztése. A pont, vonal, idomok ós testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz. heti 1 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatása, a görög, arabs, góth és renaissance stylíajból. Előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása ós kisebbítése.
Szakrajz, heti 3—3 órán.
Fém-, épitő- fa és diszitőipari csoport. Tanította: Németh Mihály.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek — majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése vagy nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák Vio~ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése, ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
2*
20
AZ 1901—902. TAN-
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Szakrajz Izraeliták B) I. 11 Szak rajz 9-12 10—11 10-11 11 12 2 5 Fa- és ruhászati csoport Hittan Nyelvtan, fogalmazás Számtan, mértan Fém- és díszítő ipari cs Németh Mihály Bariba Lajos Venczel Rezső Németh Mihály
Hétfő Előkészítő A) I. » A) II. B)"ll. 11 III. » 6-7 7-8 6-7 7-8 6 7 7 8 6-7 7-8 6-7 7-8 Olvasás, irás Számtan Számtan, mértan Földrajz, történelem Természet- és vegytan Számtan, mértan Számtan, mértan Földrajz, alkotmánytan Mértani rajz Szabadkézi rajz Lisztner József » Kováts Miklós Szalay Dénes Vlasits József íj Németh Mihály n
Kedd Előkészitö B) I 11 A) II. B)"ll. III. 6 8 6-7 7-8 6 7 7 -8 6-7 6 7 7 8 Szabadkézi és mért. rajz Földrajz, történelem Számtan, mértan Mértani rajz Szabadkézi rajz Hittan Számtan, könyvvitel Fogalmazás Tibolt Boldizsár Venczel Rezső 11 Németh Mihály n Treiberits Titusz Almási János n
Szerda Előkészítő »■ A) I. 11 B) I. B) II. 11 6-7 7-8 6 -7 7-8 6-7 6-7 7 8 Számtan Olvasás, irás Mértani rajz Szabadkézi rajz Hittan Természet és vegytan Fogalmazás Lisztner József Tibolt Boldizsár j> Haukó Henrik Vlasits József n
Csütörtök A) I. 11 B) I. A) II. 111. B) 11. 6-7 7-8 6 -7 7-8 6-7 6 -7 6-7 7—8 Számtan, mértan Nyelvtan, fogalmazás Mértani rajz Szabadkézi rajz Hittan Hittan Mértani rajz Szabadkézi rajz Kováts Miklós n Tibolt Boldizsár n Haukó Henrik Treiberits Titusz Almási János n
Péntek Előkészítő A) 1. A) II 11 III. 6 7 6 -7 6-7 7-8 5-8 Hittan Hittan Természet és vegytan Fogalmazás Term. és vegyt. technol. Treiberits Titusz . Haukó Henrik Szalay Dénes n Tibolt Boldizsár
Szombat Ág ev. 6 7 Hittan Hütter Lajos

21
ÉVI ÓRAREND.
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanító
Vasárnap I. 10 11 11-12 Mértani rajz Szabadkézi rajz Almási János »
Hétfő Előkészítő » n I. J) II. 5 6 6-7 7-8 5-6 6-7 7-8 5-6 6-7 7-8 Hittan Olvasás, irás Számtan Hittan Számtan Mértan Hittan Földrajz és alkotmányt. Számtan, mértan Haukó Henrik Poredus Antal » Haukó Henrik Orbán István n Treiberics Titusz Váry József T)
Kedd Előkészítő » n i » II. » n 1 !'' 1 , | 1 ! ■ Hittan Olvasás, irás Számtan Hittan Történelem Földrajz Hittan •Természettan, vegytan Fogalmazás Haukó Henrik Poredus Antal n Haukó Henrik Orbán István n Treiberics Titusz Váry József n
Szerda Előkészítő 1. n Szakrajz II. ff » 6 8 6 -7 7 8 2 -5 5-6 6 -7 7-8 Szabadkézi és mért. rajz Számtan, mértan Olvasá?, nyelvtan Építőipari csoport Hittan Mértani rajz Szabadkézi rajz Almási János Orbáa István n Németh Mihály Treiberics Titusz Németh Mihály
Csütörtök Előkészítő n i. II. ;; 6-7 7 8 6-7 7-8 6 -7 7-8 Olvasás, irás Számtan Történelem Földrajz Köldrajz, alkotmánytan Számtan, mértan Poredus Antal w Orbán István V Váry József n
Péntek Előkészítő n i. íí n 6-7 7 8 6-7 7 8 6—7 7 8 Olvasás, irás Számtan Mértani rajz Szabadkézi rajz Természet és vegytan Fogalmazás Poredus Antal n Almási János n Váry József »
Szombat Előkészitő Szakrajz II. 6-8 2 5 6-7 .7-8 Mértani és szabadk. r. Építőipari csoport Mértani rajz Szabadkézi rajz Almási János Németh Mihály n V

VII,
Minősítési osztályzat:
Magaviseletből: Előmenetelből
1 = jó. 1 = jeles.
2 = szabályszerű. 2 = jó.
3 = kevésbbé szabályszerű 3 =- elégséges.
4 = nem szabályszerű. 4 = elégtelen,
Rövidítések jelentése :
ág. ev. == ágostai hitvallású evangelikus. ev. ref. — helvét hitvallású evangelikus. izr. = izraelita vallású, bt. = beteg, ism. = ismétlő'', kor. —- korona, k. 1. = kitüntető lap. d. 1. = dicsérő lap. kv. = könyv, sz. r. = szakrajz. ált. r. = általános rajz. A r. kath. vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.
Téli tanfolyam. Előkészítő osztály.
23
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve 1 magavis. előm. összesen ] igazolatl.
37 19 54 25 7 50 26 521 21 30 38 5 10 Bakos Ferencz Baranyai József Bognár József Borsfai József Kovács József Matalics Lajos Nagy Gyula Szersa József Szücs Ferencz Vinczek Ferencz Zsidó Ferencz kőműves » f> n n » fazekas í! kőműves n Sallér :jPál Fatér Mihály Somogyi Fer. Reidinger Gyula Morandini R. Németh József Tollár István Králics György Szántó János Sió Károly Sallér Pál 1 1 1 1 2 2 1 1 1 2 1* 1 1 4 3 3 1 1 4 1 1 1 5 4 11 14 3 15 14 3 20 14 3 2 2 5 ll
Kimaradt:
46 András Lajos 45 Kiss György 270 Kozlovszky Sándor 15 15 Zserdin Ferdinánd.
24
I. osztály.
* gal jelölt csak rajzra járt.
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis [ előmen. összesen i igazolatl.
40 Bedenek György- kőműves Zelenák Antal 1 2 2619
12 Borbély József ■) Saller Kajos 1 3 _
8 *Budai József ács Morandini Rom. — :— — —
18 Büki József kőműves Fatér Mihály 1 2 1 —
28 5 Einspinner Pál . szobafestő Einspinner Laj. 1 2 r— —
13 Gerócs György kőműves Saller Lajos 1 1 - —
20 Gozdán Károly .ács Fatér Mihály 1 1 - —
36 ifj. Hajdú György cserepes Horváth Gy. 1 4 45 -
44 id. Hajdú György cementöntő Szártory Oszk. 1 1 26 —
39 10 Horváth István kőműves Saller Pál 3 3 2 1
31 Herczeg József szobafestő iSzattler Károly 1 3 44 —
27 Ladila György fazekas Tollár István 1 3 9 5
48 Lakatos József kőműves Saller Pál 1 3 2 —
29 Loboda István kőmives Sió Károly 1 3 3 —
32 15 Mózsi Sándor szobafestő Szattler Károly 2 3 29 6
4 Nagy Kálmán kőműves Morandini R. 1 4 63 —
2 Popesnyák György kőműves Morandini R. 1 3 22 —
14 Raffaelli Bálint cementöntő Raffaelli Alajos 1 2 18 —
47 Tomasics Gyula cementöntő Szártory Oszk. vidéken dolg
45 20 Topler Mátyás kőműves Horváth István 11 3 61 1
43 Unger Gyula szobafestő Perkó Péter 1 1 2 _
Kimaradt : 57. Bakos János.
Téli II. osztály.
Fölszabadultak: Ximaradtak:
11 15 Faics .lános 55 Gödinek Ferencz
10 Kálmán Pál 56 Hajdú Károly 33 Kránicz János
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis elömen. összesen igazolatl
1 Baa József Hoffer Gyula kó''müves bádogos Geizl Viktor 1 3 33 22
22 Török Nándor 1 3 23 —
34 Koháry János szobafestő Falczer Jakab 2 4 5 --
41 Kvicsák János bádogos Székely József 2 3 7 —
9 5 Knáusz Lajos ács Morandini Rom. 3 4 15 ; -
5 Ködbaum József kó''müves Morandini Rom. 2 3 16 —
14 Lang Ágoston kályhás Bognár Istv. 2 4 16 —
42 Mersics Gergely bádogos Székely József 1 2 10 —
3 Nagy Gyula kőműves Morandini Rom. 3 4 20 20
17 10 l''int Ferencz kó''müves Fatér Mihály 1 1 — —
23 Pint István kőfaragó Hild Ferencz 2 3 11
2 Tomasics Ferencz kőműves Geizl Viktor 1 1 9 9
16 Tersztenyák Istv. kőfaragó Tersztenyák B. 3 2 6 —
24 Ujlaky Ernó'' kőfaragó WeiszbergerZs. 1 1 2 —
26
Egész évi tanfolyam.
Előkészítő osztály.
íelveteli napto I szám Folyó szám ii A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve [ magavis. elömen. összesen igazolatl.
Haladók :
293 Bendelja József csizmadia Horváth Gy. 2 3 9 9
336 Borsfai József kosárfonó Gratz Antal 2 3 — —
374 Bodzai János kalapos Ring Pál 2 3 12 6
Í85 Babka József hentes Frk János 2 3 4 4
140 5 Fuksz Antal csizmadia Turek Gyula 2 3 4 —
254 Gáspár József kefekötő Stern Mór 3 4 35 35
395 Horváth Nándor asztalos Scherman J. 2 3 — —
96 Joó János czipősz özv. Hirschlerné 3 4 14 8
174 Kedmenecz Fer. csizmadia Topolics János 2 3 3 2
352 10 Kobzinek János kovács Kompa István 1 1 8 —
311 Márkosics György hentes Voukon Antal 2 3 8 4
392 Prémecz Mátyás czipész Rózsa Lajos 2 3 1 1
141 Szrenecz Ferencz csizmadia Nováczki Imre 2 3 — —
391 Sipos Károly kéménys. Rathmann M. 2 3 3 3
265 15 Takács Kálmán csizmadia Szternát Per. 2 4 2 2
57 Váner Lajos lakatos Weiser József 2 3 l''i 11
29 Vucskó András szabó Zsilovecz János 2 3 10 5
332 Zsohár István. mészáros Singer Izidor 2 3 6 6
Végzők :
282 Baranyai -István sütő özv. Gertnerné 2 2 6 4
178 20 Báró Jenő czipész Keller Mátyás 2 2 10 7
252 Berdó Károly kéménys. Mántuánó Ede 2 3 2 —
302 Brinner Antal szabó Háhn Sándor 3 3 23 11
317 Balogh György csizmadia Szűcs József 2 4 — —
12 Csesznyák István szabó Lusztig József 2 3 10 10
309 25 Cseh Gyula kéménys. Rathman M. 2 3 29 12
54 Czimmerman I. czipész Steiner Fülöp 2 2 5 1
224 Cziczeli Tamás csizmadia Reithoffer Gyula 2 3 4 4
364 Csovelák Mihály czipész Bódis Jánosné 3 3 11 3
41 Fellner Viktor borbély Tóth Lajos 1 1 3 2
375 30 Fehér József mészáros Hoch József 2 2 9 4
101 Fundák Pál csizmadia Schlujtner Józs. 2 3 1 1
219 Funtek Lajos kefegyártó Németh Imre 2 3 9 9
31 Goricsánecz Gáb. czipész Táusz Ignácz 2 3 4 -
63 Gulyás János lakatos Schável János 1 3 4 —
27
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt-napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve 1 magavis. elömen. összesen | igazolatl.
62 35 Gyergyák János lakatos Schável János 1 1 6
359 Q/1 Q Garanícs Lajos Hartman Károly czipész hentes Hirsch Ede Hartman Károly 2 I 2 -f 2 ~T 1
1
256 Hege Jenő czipész Döme Miklós 2 3 5 2
221 Horváth János borbély Fleischhaker J. 2 2 1 1
175 40 Hunyadi György csizmadia Topolics János 2 2 8 4
28 Kedmenecz István czipész Papp Ferencz 2 3 5 4
188 Kiss Gergely czipész Miltényi Sándor 2 3 13 11
207 Kiss János kéménys. Polin Péter 2 3 25 10
314 Kovács Mihály csizmadia Meilinger János 2 3 1 1
335 45 Kiss Jenő csizmadia Bedekovics I. 3 4 45 43
333 Lukács Vilmos kötélverő Szabó Károly 2 4 26 15
148 Mihálics Márton csizmadia Nagy Károly 2 3 2 2
215 Mulasics János csizmadia id. Takács J. 2 4 55 _
48 Moller Károly villanyszer Franz Lajos 1 3 9 —
199 50 Nagy Jenő lakatos Weiser József 2 4 30 30
151 Nemes József kötélverő Rozs Ferencz 2 2 9 9
113 Németh Lajos kerékgyárt. Németh Gy. 2 2 2 -
378 Németh János mészáros Hock Jenő 2 2 _ —
396 Nagy Mihály kovács Juch Pál 2 3 5 —
109 55 Ordrovits Rezső lakatos . Kohn Samu 2 2 12 9
166 Rózsa András czipész Babics Antal 1 2 10 3
217 Ruszák János kerékgy. Németh Imre 2 4 50 _
384 Rodek József asztalos Csillag Károly 2 3 4 4
233 Sain András czipész Francsics Istv. 2 3 6 6
350 60 Szabó Andor csizmadia Mlákker Gy. 1 1 3 __
397 Somogyi József sütő Steiner Lipót 2 3 2 2
271 Vass Sánd. ág. ev. lakatos Weiser József 2 2 16 14
272 Válentin József csizmadia Válentin Fer. 2 2 6 3
130 Veber Dezső asztalos Muzikár Vince 1 1 _
316 65 Vincze Ferencz borbély Zapletál Ignácz 1 1 3 —
312 Voukon Antal hentes Voukon Antal 1 1 _
368 Varga István csizmadia Varga György 2 3 2 2
213 Zselesics József Meghalt : csizmadia Mácsek Mihály 2 3 4 3
165 Venczel Gyula
70 227 Czáh Pál
393 Günzer Lajos izr. 376 Garay István 353 Horváth Rókusz
Kimaradtak:
161 Horváth Ferenc 75 356 Horváth Gyula 281 Marai Dezső 157 Oszter István 383 Polák Mihály
172 Reimnnd Lajos 8o 362 Szabó János 379 Tass Károly 180 Vellák Jenő
28
A) I. osztály.
Felvételi napló szám J Folyó szám [| A tanuló Általános osztályz Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. elömen. j összesen igazolatl.

109 Albrecht Elek á. e. asztalos Kaufman Fer. 1 4 3 2
388 Andráséit Emil hentes Voukon Antal 1 3 1 -
97 Auchter István czipész Hirschl Vilmos 2 4 1 —
226 Behm Gyula borbély Koh Ignácz 2 3 10 8
106 5 Buchwald Mór izr. lakatos Kohn Samu 1 2 12 10
341 Bürger György lakatos Rabinek Sándor 3 4 6 5
298 Bradics Rezsó'' szabó Németh Lajos 1 2 5 5
132 Csatlós György csizmadia Sárdi József 1 2 11 3
13 Csizmesia Márton szabó Lusztig József 1 2 11 10
94 10 Csiszár Ferencz lakatos Szécsenyi Istv. 1 3 1 —
36 Danis Lajos borbély Munkácsi Nánd. 3 3 22 20
25 Encz János borbély Hirschl Henrich 1 l 3 ■—
225 Farantai Géza borbély Koch Ignácz 3 3 13 6
79 Farkas Vendel hentes Búzás József 1 2 2 2
156 15 Fehér János kovács Tóth József 1 1 1 —
377 Ficzkó Gyula pinczér Malovecz Gyula 3 4 1 1
35 Giber György lakatos Schável János 2 4 15 12
337 Gomhert István betűszedő Wajdits József 1 1 4 2
361 Grivecz István lakatos Brüll Sándor 1 2 6 4
325 20 Hideg János czipész Fischer János 1 2 18 16
329 Holczer Rezsó'' izr. lakatos Weiser József 1 2 28 14
191 Horváth Imre szabó Doór István 1 1 2 —
66 Horváth József lakatos Schável János 1 2 1 1
355 Humán Ferencz czipész Miltényi Sándor 1 3 6 —
115 25 Loboda Ló''rincz kovács Szijj Dániel 2 2 7 2
231 Lu-sztig Ödön izr. mészáros Leszner Antal 1 3 15 14
51. Magyar János szabó Kumpert Antal 1 2 4 4
236 Magyar Lajos czipész Mersits Ede 1 3 12 8
33 Nagy György kovács Juck Pál 1 4 7 7
380 30 Németh Sándor pinczér Bogenrieder J. 1 3 — -—
319 Oláh János asztalos Tenk Ferencz 1 4 39 37
274 Osztrognyai Márt. csizmadia iij. Takács J. 1 4 2 2
80 Pajor József pinczér Petrics Ödön 1 3 22 20
334 Pál István asztalos Ábrahám József 1 4 28 28
307 35 Pápai József kertész Janda Károly 1 2 7 6
43 Pávlicz József czipész Szeiler Gottlieb 1 4 14 14
453 Süle Károly asztalos Dants Kálmán 1 1 1 —
394 Steiner .lenó'' borbély Buksz Ignácz 1 2 1 —
295 Steiner Pál izr. czipész Dukász József 2 3 32 23
212 40 Stefics Rezső hentes Petrics György 1 1 7 —
366 Schwartz Jak. izr. órás Steiner Mór 1 2 1 1
126 Szeidensmied J. lakatos Huszár Antal 1 2 2 2
320 Szilágyi Géza műszövő Pollák Ferencz 1 2 11 3

29
Kimaradt:
60 Gadácsi József 285 Nagy Lajos 382 Papp Alajos 346 55 Skopár Gyula 363 Szabó Árpád 18 Tóth Ferencz
Felszabadult:
339 Embreus Mátvás 209 Hoffer Lajos *
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok
4 neve és vallása foglalkozása mesterének heve magav. elömen. összesen igazolatl.
292 Taschner József szabó Hlatkó János 2 3 4 3
246 45 Thomán Győző'' könyvkötő Schless Antal 1 1 4 —
121 277 Toplek Sándor- -Varga Flórián .csizmadia. -Topoücs József Temlin István 1 2 2 -4
csizmadia 1 2 8 2
324 Vugrinecz Lajos borbély Zapletál Ignácz 1 2 5 3
228 Weiszenstern L. izr. borbély Schlesinger A. 2 3 1 1
168 50 Wertacsnik Andr. czipész Babics Antal 1 3 11 7
15 Zelenics Ferdinánd''csizmadia Horváth József 1 3 — —
B) I. osztály.
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános oszlályz Nulaszt. napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. elömen. ! összesen igazolatl.
137 r • Ács Gyula asztalos ---•"''- '' ,- . . 1 >-1- . Zákonyi Lajos ■ 1 3 4 3
365 O/IO ; Baa Károly Balogh János csizmadia Lórai Károly 2 2 —
szabó Kumpert Antal 1 1 4 —
303 Barkó József betűszedő Krausz és Farkas 1 —
323 5 Bedő Ferencz czipész Keszei Károly 1 2 3 —
114 Bognár László kerókgy. Nováth István 1 1 3 —
306 Buksz Bernát izr. szabó Müller József 1 3 3 —
357 Czukelter József lakatos Höfler Jenő 1 3|10 10
16 Farkas József csizmadia Horváth József 1 3 1 —
179 10 Galacz Ferencz czipész Keller Mátyás 1 1 9 6
296 Grangya Ferencz czipész Keszei Károly 1 1 5 2
9 Háverl János kocsigyárt. Újhelyi Ferencz 1 3 7 6
39 Horváth István lakatos Brüll Sándor 1 3 — —
259 Horváth Kálmán kefekötő Nikicser Gy. 1 1 5 —1
849 15 Horváth Mihály szíjgyártó Schwartz Mih. l 3 — —
338 Hoffer Lajos csizmadia Hoffer Kálmán 1 1 8 5
343 Holczheim Károly lakatos Schável János 1 1 — —
390 Jáni János csizmadia Gyümölcs Lajos 1 4 -
313 Kováts Lajos hentes Voukon Antal e te —
56 20 Kováts Ferencz czipész Steiner Fülöp 1 3 — —
158 Krobót János czipész Keller Ignátz 1 3 13 . 7
71 Keszericze Lajos czipész Pimeiszl Henr. 1 1 2 —
27 Kedmenetz Venc. czipész özv, Pupp L.-né 1 3 9 7
229 Lőrincz Ferencz lakatos Weiser József 1 1 — —
247 25 Marosy Gyula könyvkötő Schless Antal 1 3 3 -
123 Major Kálmán lakatos Huszár Antal 1 1 8 5
354 Mák György kéménys. Rothmann M. 1 1 11 7
294 Mersics Sándor lakatos Weiser József 1 3 4 3
347 Máyer Ferencz szabó Offenbek Károly 1 2 — —
288 30 Mészáros József betűszedő Wajdits József e te g
381 Papp István csizmadia Bakonyi Gy. 1 1 — —
351 89 Perendi Lajos Peti Lajos kosárfonó vaseszterg. Grátz Antal Weiser József 1 1 1 6 9 3 8
234 Pető Boldizsár czipész Francsics Istv. 1 4 — —
169 35 Pőcze József lakatos Ország Kálmán 1 1 — —
101 Sipos István csizmadia Slujtner József 1 4 4 2
360 Scliwarzenberg M izr asztalos Filip L. és fia 1 1 6 4
125 Szökrény József lakatos Huszár Antal 1 3 3 —
61 Szautner Gy. á. ev. asztalos Torma Lajos 1 3 4 3
887 40 Spitzkopf K. izr. borbély Pusofszky S. 1 4 — —
386 Takács Fereucz csizmadia Tóth István 1 1 1 —
210 Táschner Rezsó'' szabó Szabó Ignátz 2 3 — —
Kimaradt:
131 Ág János 29 Vucsák Ferencz 370 Iíucs János
Meghalt: 102 Koszorú Lajos.
116 Weisz János izr. lakatos Höfler Jenő 1 1 18 9
120 Andri Márton lakatos Weiser József 1 2 i •2 2
211 Argent János czipész Neufeld Salam. 4 4 11 9
257 Bájer Dániel bábsütő ö. Spachi Gy.-né 1 3 15 10
104 Bettlehem József lakatos Iíohn Samu 1 3 22 14
138 5 Benkő József csizmadia Purger Márk 1 3 1 —
351 Bizják Ferencz asztalos Brantin József 1 3 14 —
78 Boa Lajos kerékgyárt. Nyerki Ferencz 1 2 1 —
112 Borsos Béla ev. ref. vaseszterg. Weiser József 1 1 17 15
22 Bokronyi Menyhért lakatos Szabó József 1 2 13 6
283 10 Bruttki József íj Höfler Jenő 2 4 21 16
72 Brumecz Vincze czipész Pimeizli Henrik 1 1 — —
35 Bunczom János •j Mlacker György 1 2 4 3
68 Cserép Pál szabó Kaufmann Mór 2 4 6 6
159 Dávidovics Lajos czipész Keller Ignácz 2 4 18 13
370 15 Doktor Jenő szabó Doktor Sándor 1 3 3 —
389 Freund Lajos lakatos Kohn Samu 1 1 — —
49 Gizman Rezső villamszer. Francz Lajos 1 2 3 —
352 Godinek József lakatos Weiser József 2 4 11 6
154 Halasy Béla kovács Tóth József 1 3 8 5
286 20 Halász Gyula lakatos loszifovics és Fasching 1 4 17 16
367 Hamburger J. izr. szabó Weiss Bernát 1 1 8 _
363 Herczeg Ferencz czipész Hell János b e te g
297 Horváth Ferencz szíjgyártó Klapper János 1 3 10 10
276 Hild Béla lakatos Weiser József 1 2 5 4
203 25 Imre József á. ev. czipész Perger Imre 1 3 6 4
55 Iványi József :» Steiner Fülöp 1 1 4 —
262 Kerber István j: Rosenberg M. 1 1 o u —
196 Kemsei József )» Hernyovics B. 1 4 27 —
194 Koller József kefekötő ifj. Sóbár Gy. 1 1 1 —
122 30 Konicsni Géza lakatos Huszár Antal 2 4 22 11
11 Kramer Menyhért szabó Móger Károly 3 3 3 3
91 László Antal borbély Munkácsi Nánd. 1 3 7 6
301 Lencz Béla asztalos Scherman Józs. 1 3 10 6
187 Léránt Lajos czipész Miltényi Sándor 1 2 7 5
42 35 Locke Győző borbély Schweitzer J. 1 3 1 —
290 Luzár Ferencz hentes Beierl Ferencz 1 1 14 6
206 Markó István mészáros özv. Kilik B.-né 1 , 3 14 14
215 Markó Gyula á. e. piriczér Bayer Gyula 1 1 — —
128 Málek János asztalos Muzikár Vincze 1 2 9 —
146 40 Molnár Ferencz csizmadia Weber Ferencz 1 2 1 —
238 Novák Vilmos szabó Sörlei Zsigm. 1 í 3 2 2
93 Pápai István lakatos Szécsenyi Istv. 1 j 1 7 —
105 Pilvax László i vaseszterg. Weiser József 1 3 3 2
33
Kimaradtak:
Felszabadultak:
131 Cseresnyés Károly 185 Németh István
192 Gruttó Ferencz 55 164 Öri Károly 330 Szennai István
3
felvételi napló 1 szám Folyó szám A tanuló Altalános oszlályz- Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen igazolatl.
267 Sárdi Lajos Czipész Skergula Istv. 4 3 7 7
176 45 Sási .lózsef ág. ev. csizmadia Horváth József 2 Ö 6 5
45 Szakon Károly szabó Müller József 1 3 4 2
268 Szakos .lózsef szijgyártó Horváth Károly 1 2 4 2
240 Újlaki István asztalos Sonnenschein M. 4 2 13 13
142 Újlaki Pál csizmadia Nováczki Istv. 1 4 13 —
30 50 Vágner Kálmán borbély Pusovszki S. 1 1 1 —
255 Válek Károly borbély Munkácsi J. 1 1 5 —
34
B) II. osztály.
Felvételi napló | szám Folyó szám A tanuló Általános osztályzat Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. [ elő menet, j összesen ! j igazolatl.}
19 Ásvold Ferencz borbély Bród Ignácz 2 4 7 1
95 Bakos László lakatos Széchényi Ist. 1 3 — —
135 Balázs János asztalos Rabinek Sánd. 1 3 5 —
171 Báron Ferencz izr. lakatos Országh Kálm. 1 3 1 —
24 5 Bedekovics Gyula borbély Hirschl Henrik 1 3 9 5
59 Bedenek György asztalos Torma Lajos 1 2 11 7
258 Bendekovics Elek szappanos Kóhn Lipót 1 1 3 -
124 Betlehem János lakatos Huszár Antal 1 2 1 —
223 Bődi Aladár borbély Hiczelberger Gy 2 3 5 -
177 10 Böjti Imre czipész Keller Mátyás 1 •3 15 11
23 Brinner László borbély Hirschl Henrik 2 4 8 3
37 Brüll Zsigm. izr. lakatos Brüll Sándor 1 2 12 10
139 Czár Antal csizmadia Turek Gyula 1 2 10 —
70 Czerján István czipész Rozenfeld Miks. 1 2 26
153 15 Dávid István csizmadia Nagy Antal 2 2 4 —
50 Francsics Béla lakatos Weiser József 1 1 4 —
160 Geider Nándor czipész Keller Ignácz 1 2 4 —
342 Gergely Ferencz lakatos Weiser Józseí 1 2 4 3
279 Hoffer József szabó Doktor Sándor 2 4 23 20
200 20 Horváth Aladár sörös Ehrlich Rich. 1 2 — —
76 Horváth Gergely betűszedő'' Weisz L. F. 1 2 2
129 Kapoli Rudolf asztalos Muzikár Vince 1 2 — —
186 Karafiát János czipész Miltényi Sánd. 1 2 7 4
7 Kis István lakatos Szabó József 1 3 14 6
344 25 Kubát Jenó'' czipész Kubát József 3 4 10 --
81 László Boldizsár betűszedő'' Fischel Fülöp 1 2 28 10
214 László Gyula csizmadia Németh Mih. 1 3 9 —
328 Leidl Lajos czipész Leidl Istv: 2 2 3 —
260 Magyar József szabó Ritter József 1 3 — —
206 30 Mair Rudolf sörös Ehrlich Rich. 1 2 4
299 Matos Mátyás csizmadia Mátyás István 1 3 13 1
92 Mátyás Lajos lakatos Weiser J. 1 3 17 7
264 Mihovics István csizmadia Nóvák János 1 3 2 —
218 Molnár János asztalos Günzer Lipót 1 2 34117
64 35 Nagy Károly lakatos Schável Lajos 1 2 5
369 Novák Ferencz sörös Ehrlich Rich. 4 3 4 —
310 Reisz Dénes hentes Vokán Antal 1 2 19 2
44 Róth Béla asztalos Roth Lipót 1 2 1 —
141 Sindlberger K. asztalos Dants Kálmán 1 2 2
107 40 Schwarcz József lakatos Kohn Samu 1 3 19 12
195 Szabó András czipész Hernyevics B. 1 3 5 —
291 Szalai János hentes Beierl Ferencz 1 3 10 1
318 Szekeres József asztalos Brantin József 1 2 2 —
284 Stréni Ferencz lakatos Höfler Jenő 1 2 16 2
35
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. elömen. összesen | igazolatl.
90 Takács Ferencz lakatos Weiser József 1 3 12 4
155 Varga Antal kocsifény. Tóth József 1 3 4 1
299 Varga József lakatos Höfler Jenő 1 3 32 12
197 Weisz Lajos izr. szabó Pávelkovics J. 1 2 6 1
198 Zákonyi Lajos czipész Miltényi Sánd. 1 3 12 7
Felszabadultak:
253 50 Czáh József 249 Fischer Gyula 193 Molnár Ferencz 239 Pecsics János 275 Subasa István 308 55 Takács Pál
Kimaradt: Bébecz József
3*
36
III. osztály.
*-gal jelöltek csak hittanra és szakrajzra jártak. **-gal jelöltek csak hittanra jártak. ***-gal jelöltek csak szakrajzból kaptak elégtelent.
Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis előmen. összesen igazolatl.
38 1 Babics Gyula lakatos Brüll Sándor 1 1 18 8
5 76 Baglady József könyvkötő Weisz L. és F. 1 3 2 —
170 Baksa József lakatos Országh Kálm. 1 2 37 6
46 Baranyai Viktor szabó Müller József 1 3 1 —
305 5 Bencze Kálmán borbély Munkácsi Józs. 3 5 5
30 ***Berghoffer Kár. lakatos Kohn Samu 4 28 12
5 ***Czoller István lakatos Szabó József 1 4 24 —
133 Csizmadia Lajos reszelővágó Zolner János 1 1 — —.
82 *Danis Jenő betűszedő'' Fischel Fülöp 1 1 20 20
3 10 Farkas József lakatos Weiser József 1 2 19 12
110 Fentős Kálmán lakatos Faiksz Alajos 1 1 4 —
149 Fleiner Béla lakatos Kohn Samu 1 3 33 24
244 Flumbort Antal lakatos Kohn Samu 1 1 23 5
201 Gerencsér János czipész Bódis Jánosné 1 2 — —
58 15 Gyergyák József asztalos Torma Lajos 1 3 9 2
220 Gyümölcs Lajos borbély Fleischacker J 1 3 7 —
222 Hánel Jenó'' borbély Hiczelberger Gy. 1 2 5 2
117 Herczeg István lakatos Weiser József 4 15 8
278 *Héricz Endre á. ev asztalos Schermann J. 1 2 3 3
20 20 Heisler Adolf izr. asztalos Buday Lajos 1 4 1 —
1 Hóbor Antal czipész özv. Fischer J.-né 1 4 19 17
232 ***Horváth József szabó Hlatkó János 1 4 5 2
327 **Kása István sütő Rosenthal Géza 1 1 4 3
200 Kalocsai Ödön borbély Buksz Ignácz 1 4 2 —
136 25 Klucsarecz Lajos kefekötő Horváth J.-né 1 3 11 2
65 Koller Rezsó'' lakatos Schável János 1 4 7 5
163 Kovács Ferencz csizmadia Kovács György 1 1 1
230 **Loboda Gyula sütő Gertner Vilmos 1 2 8 6
235 Madai István kárpitos özv. Fiálovicsné 1 1 12 —
181 30 *Magyar József czipész Miltényi Sándor 1 2 5 3
147 Major Károly csizmadia Iszák János 1 2 4 —
74 *Markotány Zsigm. betűszedő Weisz L. és F. 4 6 5
183 Mártinecz Antal czipész Miltényi Sándor 1 3 16 4
303 Mártinecz József hentes Voukan Károly 1 4 2 —
162 35 Nagy Hugó szabó Offenbeck Kár. 1 4 3 2
269 Néber Kálmán szijgyártó Horváth Károly 1 1 1 —
88 ifj. Nagy Lajos betűszedő Fischel Fülöp 1 4 16 15
47 id. Nagy Lajos lakatos Kohn Samu 1 4 19 11
10 Nóvák Ádám csizmadia Nóvák Adám 1 3 2 2
87 40 *0szeszly Viktor betűszedő Fischel Fülöp 2 4 14 13
37
Felvételi napló j szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis előmen. összesen igazolatl.
202 *Pálfy Gyula czipész Bódis Jánosné 1 2 1 _
280 Rozs József rézműves Samu József 1 2 12 9
237 Ruzsa István czipész Mersits Ede 1 1 13 3
143 Sárecz Imre lakatos Rabinek Sándor 1 1 2 —
103 45 Sifkovics János lakatos Kohn Samu 1 1 8 —
289 *Szabó József czipész Miltényi Sánd. 1 1 19 18
84 **Szántó Lajos borbély Koch Ignácz 1 1 13 13
2 *Tálosi Lajos vasöntő Weiser József 1 1 — —
75 Tánczenberger F. betűszedő Weisz L. és F. 1 2 9 5
152 50 Tompa Gyula csizmadia Nagy Antal 1 3 6 6
173 Tóth András asztalos Táncsics József 1 2 7 —
261 Tóth Ferencz czipész Pfeifer Jakab 1 2 — —
190 Varga József lakatos Weiser József 1 3 10 8
303 Veisinger József kalapos Halvax Frigyes 1 4 14 14
167 55 Vugrinecz János czipész Babics Antal 1 4 14 9
83 *Zalay Károly betűszedő Fischel Fülöp 2 4 16 16
118 Zákonyi Károly czipész Zákonyi Károly 1 3 9 2
85 *Zsohár Vincze betűszedő Fischel Fülöp 1 2 7 5
Felszabadultak;
4 60 Amtmann Antal ág. ev.
204 Bindinger Gottfried
67 Császár József
273 Csikós József
144 Dants Árpád
53 66 Domina Ferencz
198 Dominó Ferencz
99 Goldstein Ernő
6 Halász Károly
266 Horváth István
69 70 idősb. Horváth János
242 Horváth Mihály
32 Ifcsics József
304 Illés Lajos
111 Jaberics Ferencz
322 75 Kálód Antal
86 Karafiáth Zsigmond
150 Kaszás József
26 Kedmenecz Lipót 340 Latin György
17 80 Liszják István
241 Lőrincz Sándor
182 Magyar Ferencz
21 Müller József
189 Németh János
8 85 Ország György
345 Péntek János
52 Stark Károly
73 Székely Lajos
243 Vigh Gábor
Elköltöztek :
119 Bojtor József
40 90 ifja Horváth János
250
Kimaradt: Durcsák József.
38
IX.
Munka-
Folyó szám. A kiállító t n n « 11 <• z
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Auchter István czipész * 3 A) I.
Árgent János 2 A) II.
Barkó József Borsfai József Bettlehem János betűszedő I B) I.
kosárfonó X Elők:
5 lakatos 2 B) II.
Baa Károly csizmadia 2 B) I.
Bunczom János czipész V2 A) II.
Böjti Imre » 3''/a B) II.
Brumecz Vincze » I''/. A) II.
IO Bendelja József csizmadia 3 Elők. %
Brutky József lakatos 31/* A) II.''
Bakos László » 3 B) II.
Balog György csizmadia 3''A Elők.
Boa Lajos bognár 2 A II.
i5 Baranyai Viktor Báró Jenő szabó 3 III.
czipész 2 Elők.
Balogh János szabó 7* B) I.
Bognár László bognár 2 B) I.
Czár Antal csizmadia fu B) II.
20 Czimmermann István czipész 1 Elők
Csizmesia Márton szabó 2 A) I.
Csizmadia Lajos reszelővágó 2 III.
Dávid István csizmadia 3 B) II.
Doktor Jenő szabó 3 A) II.
25 Farkas Vendel hentes 1 A) I.
Farkas József csizmadia 2 B) I.
Freund Lajos Fentős Kálmán lakatos 1 A) II.
4 III.
Gulyás János » 1 Elők.
30 Giber György > 7* A) I.
Gizman Rezső villamszerelő i7s A) II
Gyergyák József asztalos 27, III.
Gyergyák János lakatos I Elők.
Holczer Rezső » 3A A) I.
35 Horváth Kálmán kefekötő 2 B) I.
Holczheim Károly lakatos 1 B) I.
Horváth Mihály szijgyártó 7i B) I.
Horváth József lakatos V* A) I.
Hóbor Antal czipész 3 III.
4c Hoffer József szabó 272 B) II.
Herics Endre asztalos 27, III.
Halász Gyula lakatos V* A) II.
39
kiállítás.
A kiállított tárgyak A bíráló biz. osztályzata.
Mesterének neve megnevezése drb. sz.
özv. Hirschel Vilmosné czipő i pár jó
Neufeld Salamon » i pár jó
Krausz és Farkas szedés : levélfej i drb jó
Grácz Antal különböző kosarak 4 drb jó
Huszár Antal gyerm ek-szekrényke i » jó
Lórai Károly női csizma i pár jó
Mláker György i p. férfi c., i női cipő 2 » kit
Keller Mátyás kis czipő I » jel.
Pimeisl Henrick női czipő I » elégs.
Horváth György női csizma 2 » jó
Höfler Jenő takaréktűzhely i drb jó
Szécsenyi István hármas sütő-garnitur i » jeles
Szűcs József férfi csizma i pár Íó
Nyerki Ferencz kerék i drb jó
Müller József nadrág i » jó
Keller Mátyás czipőtalpalás i pár jel.
Kumpert Antal nadrág i drb jel.
Novot István taligakerék i » jó
Turek Gyula csizma i pár jo
Steiner Fülöp czipő i pár jel.
Lusztig József kabát i drb jó
Zollner János különböző reszelők 12 » jel.
Nagy Antal csizma i pár kit
Doktor Sándor zakó kabát i drb kit
Buzásy József füstölt szalonna i » jó
Horváth József férfi csizma i pár jó
Kohn Samu tányérmelegitő i drb jel-
Feix Alajos tányérmelegitő i » jó
Sável János hamu ajtó i » jó
» .» ajtózár i » jel.
Franz L,. és Fia Ívlámpa i » jel.
Torma Lajos ebédlő-kredencz i » kit
Sável János tányérmelegitő i » jó
Weiser József liengerszékek i » jel.
Nikicser György különböző kefék 4 » jel.
Sável János tányérmelegitő i » jel.
Schwarcz Mihály homlokzó 2 » jó
Sável János sütőhöz ütköző I » jó
Fischer Jánosné fűzős női czipő i pár jó
Doktor Sándor nadrág i drb jó
Schermann József üvegajtó i » jó
Jozifovics és Fasching derékszög-mérő i » kit
40
Folyó szám A kiállító t a n « n c z
Neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Hászler Adolf asztalos 3 III.
Horváth József szabó 3V2 III.
45 Haberl János kocsigyártó 3 B) I.
Iró János czipész I7a Elők.
Iványi József » 37a A) II.
Klucserecz Lajos Konitsni Géza kefekötő 27, III.
lakatos 3 A) 11.
50 Kedmenecz Venczel czipész h B) I.
Kedmeneez István I Elők,
Keszericze Lajos » 2 V2 B) I.
Kemsei József » A) II.
Kovács Ferencz » 7i B) I.
55 Karafiát János » i1/ 1 2 B) II.
Kobzinek János kovács 1 Elők.
Kovács Ferencz csizmadia 3 III.
Koller József kefekötő 2 A) 11.
Kapoli Rudolf asztalos i7« B) II.
60 Leidl Lajos cipész 3 B) II.
Léránt Lajos » 2 A) II.
Luzár Ferencz hentes 3 A) II.
László Boldizsár betűszedő 2 B) II.
Markotány Zsigmond » 4 III.
65 Major Kálmán lakatos i''/s B) I.
Martinecz Antal cipész » 3 III.
Magyar József 4 III.
Magyar József Marossy Gyula szabó 2 B) II
könyvkötő i7í B) I.
70 Magyar János szabó 1 % A) 1.
Málék János asztalos 2 A) 11.
Németh Lajos bognár 1 Elők.
Nagy Hugó szabó 3 III-
Néber Kálmán szijgyártó 372 1 III.
75 Nemes József köteles Elők
Nagy Lajos nyomdász III.
Osztrognyai Márton csizmadia 31/a A) í.
Perendi Lajos kosárfonó 2 B) I.
Pilvax László vaseszterg. 2 A) ll.
80 Pávlicz József czipész 2 A) I.
Pap István csizmadia ii B) I.
Róth Béla asztalos 2 B) II.
Ruzsa István czipész 27s III.
Rozs József rézműves 2 7j III.
85 Somogyi József sütő 7a Elők.
Schwarzenberg Manó asztalos sn B) I.
Sárecz Imre lakatos 27, III.
41
*
Mesterének neve A kiállított tárgyak A bíráló biz. osztályzata
megnevezése drb. sz.
Budai Lajos fenyőfa-ágy 2 drb jel
Hlatkó János zakó kabát * » jel
Újhelyi Ferencz kerék fényezve ^ ii jel
özv. Hirschl Vilmosné női czipő i pár elégs
Steiner Fülöp » » i i) jel
Horváth József különböző kefék 7 drb jel
Huszár Antal fali gyertyatartó i ii jó
özv. Pupp Lászlóné fűzős czipő i pár jel
Pap Ferencz czipő talpalás x íj jó
Pimeisl Henrich női czipő * ii j=l elégs
Hernyovícs Bertalan )> i) * »
Steiner Fülöp " * i) kit
Miltényi Sándor czipő felsőrész * i> jó
Kompa István lópatkó i drb jel
Kovács György női csizma i pár kit
Sóbár György különböző kefék 7 drb jel
Muzikár Vincze fenyőfa-ágy férfi czipő és felsőrész 4 ii jel
Leidl István 4 ,i jel
Miltényi Sándor czipő 2 pár jel
Beierl Ferencz különféle kalbász 5 drb kit
Fischel Fülöp szedés i „ jó
Weisz L. és F. i> i ,, jel
Huszár Antal gyertya-luszter 1 i) jó
Miltényi Sándor czipő felsőrész 2 pár kit
» » czipő 2 >, jel
Ritter József zako-kabát i drb kit
Schless Antal jelző tábla 3 „ jó
Kumpert Antal nadrág 1 jel
Muzikár Vincze éjjeli szekrény 1 „ jel
Németh György kerék 1 ,1 jó
Offenbeck Károly nadrág 1 ii kit
Horváth Károly lovagló kantár 1 ii kit
Rozs Ferencz száritó kötél 1 » jó
Fischel Fülöp czimke i 1, jó
Takács József férfi csizma i pár jel
Grácz Antal kézi kosár 2 drb jó
Weiser József kvint furó 3 ii jó
Szeiler Gottlieb női czipő i pár kit
Bakonyi György kis csizma i ii jó
Róth Lipót iróaszt. és éjjeli szekr. 2 drb jó
Mersics Ede kis czipő i pár jel
Samu József pálinkafőző, üst és kalácssütő 3 drb kit
Steiner Ármin fonottas 1 N elégs
Philip Lipót lábzsámoly i » jó
Rabinek Sándor villamos zár kulcscsal kit
I Folyó szám A kiállító tanonez A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása elmúlt ta-nonczéveinek száma
Streni Ferencz lakatos Il/2 B, II.
Steiner Pál czipész i''A A) I.
90 Stefics Rezső hentes 1 »
Szökrény József lakatos 4 B) I.
Szatner György asztalos 1 ))
Szabó András czipész 3 B) 11.
Szakos József szijgyártó 3/2 A) II.
95 Szakon Károly szabó 3
Szilágyi Géza műszövő 2V2 A) I.
Tóth Ferencz czipész III.
Tálosy Lajos vasöntő 2 V2
Tanczenberger Ferencz könyvkötő 3 »
100 Tompa Gyula csizmadia 2 ))
Tóth András asztalos 3 ))
Ujlaky Pál csizmadia 2Y2 A) II.
Vágner Kálmán borbély I2|a »
Varga Antal kocsifényező ''2 B) II.
105 Vucskó András szabó 3I ''4, Elők.
Varga József lakatos 3 B) II.
Varga Flórián csizmadia 3 A) I.
Valentin József i) 1 Elők.
Weisz Lajos szabó 3 B) II.
110 Zákonyi Károly czipész 4 III.
Zelenics Ferencz csizmadia 1 A) I.
Zsohár Vincze betűszedő 3 III.
43
Mesterének neve A kiállított tárgyak A bíráló bizottság osztályzata
megnevezése drb. sz.
Höfler Jenő sütő garnitúra i drb jó
Dukász József gyermek czipő 2 pár elégs
Petrics György füstölt kis malacz i drb jó
Huszár Antal gyertyatartó i » jel
Torma Lajos keztyütartó * » jel
Hernyovics Bertalan kis czipő i pár elégs
Horváth Károly gyeplő és kantárszár 2 drb kit
Müller József nadrág i „ jó
Polák Ferencz szalvéta 6 „ jel
Pfeifer Jakab férfi czipő i pár jó
Weiser József disz-paizs 2 drb kit
Weiss L. és F. üzleti könyv i „ jel
Nagy Antal férfi csizma i pár jó
Tantsics József gyufatartó i drb jó
Nováczky István férfi csizma i pár jó
Pusofszky Sándor hajkép. paróka és hajfonat 3 drb kit
Tóth József kerék fényezve i „ jel
Zsilavecz János nadrág i „ jó
Höfler Jenő sirkerités i ,, jó
Temlin István csizma i pár kit
Valentin Ferencz férfi csizma i „ kit
Pavelkovics János zakó-kabát i drb jó
Zákonyi Károly komót-czipő i pár elégs
Horváth József gyermek csizma i „ jel
Fischel Fülöp szedés i drb jó
Összesen 176 drb
44
Kimutatás az 1902. junius hó 15-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról, rajzaik számáról és eló''menetelükről-
Folyó szám A t a n u 1 ó
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak darabsz. osztályzata
Fa-, diszitő- és ruhá-
szati csoport.
Baglady József könyvkötő'' III. 1 jó
Baranyai Viktor szabó 55 6 jó
Brumecz Vincze czipész A) II. i elégs
Bunczom János 55 55 6 jó
5 Czár Antal csizmadia IS) II. 1 elégs
Dants Árpád asztalos III. 2 jeles
Domina Ferencz czipész 55 1 elégs
Gyergyák József asztalos 5? 1 jó
Hericz Endre 51 5) 2 jó
10 Heiszler Adolf » 55 3 jeles
Kapoli Rudolf 55 B) II. 1 jó
Koller József kefekötő A) II. 3 jeles
Kovács Ferencz csizmadia III. 5 jeles
Leidl Lajos czipész B) II. 2 jeles
15 Liszják István asztalos III. 1 elégs
Madai István kárpitos 55 1 elégs
Málék János asztalos A) II. 2 jó
id. Magyar József czipész III. 2 jeles
ifj. Magyar József szabó B) II. 3 jó
20 Mártinecz Antal czipész III. 1 elégs
Nagy Hugó szabó 55 9 jó
Novák Vilmos 51 A) II. 1 jó
Novák Ádám csizmadia III. 3 elégs
Pálfy Gyula czipész 55 1 jó
25 Roth Béla asztalos B) II. 3 jó
Ruzsa István czipész III. 3 jeles
Schindlberger Károly asztalos B) II. 3 jó
Stark Károly szabó III. 2 jeles
Szakon Károly n A) II. 4 jó
30 Szekeres József asztalos B) II. 1 jó
Tóth András 51 III. 2 jó
Ujlaky István V A) II. 2 jó
Veizinger Károly kalapos III. 2 elégs
Zákonyi Károly czipész D 1 elégs
35 Zsohár Vincze betűszedő » 2 jó
45
Folyó szám | A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak darabsz. osztályzata
Fémipari csoport.
Amtmann Antal lakatos III. 3 jeles
Balázs János " B) II. 2 elégs
Báron Ferencz JJ JJ 2 elégs
Bettlehem János JJ - JJ. '''' 2 elégs
5 Borsos Béla JJ A) II. 3 elégs
Csizmadia Lajos reszelővágó III. 4 jeles
Császár József lakatos » 1 jó
Csikós József » JJ 3 jó
Fentó''s Kálmán M JJ 2 jeles
10 Flumbort Antal JJ JJ 2 jó
Francsics Béla JJ B) II. 2 elégs
Gizsmann Rezsó'' villamszerelő A) II. 2 jó
Halassy Béla kovács JJ 3 jó
Halász Gyula lakatos ''J 1 elégt
15 Hild Béla JJ JJ 2 jó
Horváth Mihály >J III- 2 jó
íícsics József kovács JJ 1 jeles
Jaberics Ferencz lakatos JJ 1 jó
Kálód Antal JJ JJ 2 jeles
20 Köller Rezső JJ JJ 2 jó
Lőrincz Sándor JJ JJ 1 jó
Pápai István >JJ A) II. 3 jó
Rozs József rézműves III. 1 jó
Sárecz Imre lakatos JJ 2 jeles
25 Stréni Ferencz j) B) 11. 1 elégt
Tálossy Lajos vasöntő Ili. 1 jeles
Épitő ipari csoport.
Benedek György kőmives A) 1. 3 jó
Boa József JJ A) II. 3 jó
Borbély József A) I. 4 jó
Buday József ács JJ 5 jó
5 Faics János kőmives A) II. 4 jó
Gozdán Károly ács A) I. 6 jeles
Herczeg József szobafestő • JJ 1 elégs
Kálmán Pál kőmives A) II. 4 elégs
Knausz Lajos ács JJ 2 jó
10 Koháry János szobafestő JJ 3 jó
Köttbaum József kőmives JJ 5 jó
Láng Gusztáv kályhás •J 4 elégs
Loboda István kőmives Ai I. 3 elégs
Folyó szám I A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak darabsz. osztályzata
Mózsi Sándor szobafestő A) I. 2 jó
15 Nagy Gyula kőmives A) II. 2 jó
Pint Ferencz » 3 jeles
Pint István kőfaragó » 2 jeles
Popesnyák György kőmives A, I. 3 jó
Tersztenyák István kőfaragó A) II. 5 jó
20 Tomasits Ferencz kőmives n 2 jeles
Ujlaky Ernő kőfaragó ii 4 jeles
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint.
49
Osztály | Asztalos || Acs _ | Báhsülő Bádogos | Betűszedő | Borbély | Czipész Czementöntő Cserepes Csizmadia Fazekas Hentes | Kalapos Kádár Kályhás | Kárpitos l| \ Kefekőtő || j Kerékgyártó j| Kertész Kéményseprő | Kocsigyártó Kosárfonó Kovács Kőfaragó Kőmives Könyvkötő Kötélverő Lakatos Mészáros 1 Műszövő | Nyomdász || Órás 1 Pinczér 1 Reszelövágó Rézműves Sörös Sütő Szabó Szappanos 1 Szijgyártó Szobafestő Vaseszterg. Vasöntö Víilam-szpr. | Összesen
Téli tanf. elők. 1 2 11 1 15
* , 1- — 2 - - — — 3 1 - 1 11 4 22
» „ II 1 19
Egész évi elők. 4 _ _ _ _ 3 19 _ _ 19 _ 4 1 1 _ _ 1 3 _ 4 1 2 _ _ 2 8 2 _ _ _ _ 3 3 1 1 82
„ ■ A) I. 6 — — - 1 9 8 — — 6 — 3 — — — - - 1 — — - 3 — 1 — 9 1 1 — 1 3 - — — 5 — — — 1 — — 59
B) I. 4 — — —'' 2 1 9 - — 8 - 1 _ — — — 1 1 — 1 1 1 1 — - 1 - 12 — — - — — — — - — 4 — 1 — 1 — — 50
„ A) n. 4 — 1 — - 4 12 — — 5 — 1 — — — 1 1 — 1 — - 1 — — — — 11 1 - — — 1 — — - — 7 - 2 - 2 — 1 56
„ B) II. 7 - — 2 5 9 - — 5 — 2 1 — 1 - - — — 1 — - — — - 15 - — 1 — - - — 3 3 1 — — — — — 56
> III. 8 - - — 9 7 16 — - 4 - 1 1 — 1 1 — - - - — 2 - 2 1 25 — — — - — i 1 2 3 4 1 — — 1 — 91
Összesen 33 3 * M ''1 1 4jl4 29 73 3 1^47 u | ^ 3 12 2 M 2 X 1 4 u 5 V 1 2 6 V 2 t- 2 t- 9 3 31 Hu 4 3,-80 u\x. 4 t- 1 1 1 -1 4 i 1 a * 6 26 is 1 .X i 7 & X. 1 V 2 450
50
XIV.
Az iparos tanoncziskola 1901—902. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Pénztári maradvány a múlt évről............—■ kor. — fill.
2. Az r884- évi XVII. t.-cz. 4., 21., 51., 126., 158. és
164. §§ aiban jelzett forrásokból............750 „ — „
3. Tandij cimen..............1200 „ — „
4. A tanonczoktól hitoktatási dij czimén szed. 30 fből iro „ — „
Összesen . 2060 kor. :— fill.
II. Kiadás.
Aj Személyi kiadások.
1. Tanítói fizetésekre ...........5270 kor. — fill,
2. Igazgatói tiszteletdíj......................250 „ — „
3. Ipariskolai felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdija 80 „ — „
4. Két szolga fizetése......................160 „ — „
5. Almási János és Tibolt Boldizsárnak a kassai
rajztanf. 1901. és 1902. halig, városi segély . 600 „ — „
B) Dologi kiadások.
6. Könyv- és Írószerekre ....................160 „ — ,,
7. Rajzszerekre......................240 „ — „
8. Nyomtatványokra........................100 „ — „
9. Értesítő kinyomtatására....................100 „ — „
10. Előfizetés a VII. évfolyamú »Rajzmintalapok«-ra 24 „ 20 „
ír. „ „ „ »Iparosok Olvasótára« 7 „ 20 „
12. „ az 1901. évi »Hivatalos Közlöny«-re 5 „ 30 „
13. Fűtés- és világításra...........661 „ 71 „
14. Tandijbeszedés után 4%..................48
Összesen . 7706 kor. 34 fill.
Összehasonlítás:
Bevétel .............2060 kor. — fill.
Kiadás..............77°6 » 34
Fedezetlen maradt . 5646 kor. 66 fill-
TARTALOMJEGYZÉK.
T. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók...........3
II. Adatok a tanév történetéhez..............4
III. Felügyelet.....................13
IV. Tantestület.....................14
V. Elvégzett tananyag....... ..........15
VI. Az 1901 -1902. tanévi órarend..............20
VII. Jelmagyarázat....................22
VIII. A tanulók névsora és osztályzata.............23
IX. Munkakiállitás....................38
X. A rajzkiállitáíon résztvett tanulók névjegyzéke . .......44
XI Kimutatás az év végén volt tanulók magaviseletéről és előmeneteléről 47
XII. Statisztikai adatok..................48
X[lí. Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint.....49
XIV. Az intézet költségvetése................50

Insert failed. Could not insert session data.