Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.43 MB
2022-01-25 10:12:56
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
256
618
Rövid leírás | Teljes leírás (97.13 KB)

A nagykanizsai községi iparos-tanoncziskola
értesítője
az 1902-903. tanévről.
XVII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1903
nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában.


A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI KÖZSÉGI
IPAROS-TANONCZISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1902-903. TANÉVRŐL. XVII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI :
poiems ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1903. NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.


1

I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1903—1904. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig okt. 15 —18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti 6—8-ig. vasár- és ünnepnapon d. e. 9—n-ig, d. u. 2 — 4 ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanonczát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beirásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanonczát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. tcz. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság íog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás után azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni ; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
A beiratásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben vau. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bi-zonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanoncz családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanoncz bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelentette.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen biráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonszerződésüket bemutatni: a 4 kor. 30 fillér tandijat lefízetni, vagy a tandij-eleugedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek s mindig esti 6—8-ig tartatnak, kivéve az ált. és szakrajzot. Az ált. rajz az 1884. évi XVII. tc. 83. §-nak megfelelően a f. tanévben 3 órán át és mindig 5—8-ig; a szakrajz a téli tanfolyamban szerdán és szombaton délután 2—5-ig: az egész évi taafolyamban pedig délelőtt 9—12-ig (faipari) és délután 2—5-ig (fémipari) tartatik.
A szervezet 31. §.-a szerint az iparosmesterek kötelesek tanonczaik bélyegző-könyvét 2 hetenkint sajátkezüleg láttamozni.
Egyebekben az 1884. évi XVII. tc. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
II.
Jelentés az 1902—903. tanévről.
Ipariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának tizenhetedik évét töltötte be, mely a tanítótestületnek augusztus hó 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét. Ezen ülésen a tanítótestület jegyzőjévé Szalay Dénes kartárs választatván meg, kijelöltettek az osztályfőnökök, a tanítási napok s megállapittatott a heti óraterv, mely jóváhagyás céljából beterjesztetett a felettes hatóságnak.
Beírás. A tanoncok beírása az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1 — i2-ig; a téli tanfolyamban pedig október hó 15—18-ig tartott. Ezen időben az egész évi tanfolyamba 330, a téli tanfolyamba 59 tanonc iratkozott be, mely létszám március hó i-ig az egész évi tanfolyamban 421-re, a téli tanfolyamban pedig 61-re emelkedett s igy a teljes létszám 482, azaz 32-vel több volt,minta mult tanévben. — A jelen tanévben különösen nagy volt azon iparostanulók száma, kik semmi, vagy egy-két elemi osztály elvégzésével léptek az iparos pályára. Ezen szomorú körülmény mindjárt a tanév kezdetén szükségessé tette az előkészítő osztály párhuzamosítását, melynek vezetésével ideiglenesen Orbán István, a téli tanfolyam elsőosztály vezetője bízatott meg, kinek osztályát addig is, mig a szükségessé vált uj tanerőről gondoskodva lesz, Váry József a téli tanfolyam előkészítő osztály tanítója, a saját osztályával összevonva tanította. — Sajnálattal kell megemlítenem, hogy ezen ideiglenes intézkedés, — mert az uj tanerőről a folyó tanévi költségvetésben, melyből már eddig is nagyobb teher nehezedik a város közönségére, gondoskodva nem volt, — fedezet hiányában végleges maradt.
tanítótestület és tanácshozmányoh. A tanítótestületben a folyó tanévben csak annyiban volt változás, hogy Treiberits Titusz, veszprémegyházmegyei áldozár, intézetünknek két és fél éven át egyik odaadó s hivatása magaslatán álló hitoktatója, 1903. február hó 10-én Somogy-Taszárra helyeztetvén, az általa adott híttani órák további ellátásával Szitányi Ferenc Szentfereucrendü áldozár bízatott meg.
A tanítótestület a lefolyt tanévben is dicséretes odaadással és lelkiismeretes buzgósággal teljesítette nehéz és fárasztó munkáját. Ennek köszönhető elsősorban, hogy iskolánk színvonala az elmúlt év folyamán ismét emelkedett s ugy a tanév folyamán tett iskola-
5
látogatások, valamint az évzáró vizsgálatok alkalmával a tanítótestületnek mindig kijutott az elismerésből.
A szervezetben előirt havi értekezletek mindig a hónap első napjaiban tartattak meg, az azokról fölvett jegyzőkönyvek pedig részint jóváhagyás, részint további intézkedés céljából beterjesztettek a felügyelő bizottsághoz. Üléseink közül különösen ki kell emelnem a december havit, mert itt nyert kifejezést a tanitótestület ama őszinte tisztelete, ragaszkodása és elismerése, melylyel a magyar kul-tura fölkent vezérmuukásának: Mártonffy Márton, miniszteri osztálytanácsos, orsz. iparoktatási főigazgatónak személye és a magyar iparoktatás fejlesztése és fölvirágoztatása körül szerzett elévülhetetlen nagy és igaz érdemei iránt mindenkor viseltetik, midőn általános lelkesedéssel elhatározta, hogy Öt december 8-án tartandó áldásdus működésének 30 éves évfordulója alkalmából föliratban üdvözli.
A tanácskozások tárgyát különösen a tananyag módszeres kezelése, a tanulók iskolalátogatása, magaviselete, szorgalma, előmenetele és folyó ügyek képezték. Itt hozta az igazgató a tanitótestület tudomására a felsőbb hatóságoktól érkezett rendeleteket és átiratokat is.
üanteru. Iskolánknál a tanitás alapjául a helyi tanterv szolgált, mely, miként az az elvégzett tanair.igból is kitűnik, lényegében azonos a 11111. vallás- és közoktatásügyi Miniszter Urnák fi$3. évi aug. hó 31-én 33564. sz. a. kiadott szervezetben előirt tantervvel. A helyi tanterv alapján minden tanitó a tanév kezdetén elkészítette osztálya tananyagának egész évi tanmenetét havi beosztással, előadásáról munkanaplót vezetett, a havi ülésen pedig jelentést tett, hogy elvégezte-e az előirányzott tananyagot s ha nem, mi volt az oka. A lefolyt tanévben már a tanitás teljesen szemléltetési alapon történt, mi nagyban hozzájárult az elért jó eredményhez.
Ualláő-erhölcsí ohtotáe. Tanulóink az elmúlt tanévben is rendes hitoktatásban részesültek és pedig a róni. katholikus tanulók osz-tályonkint, a más hitfelekezethez tartozók pedig összevonva heti 1 — 1 órában. A róm. katli. tanulók ezen kivül kivétel nélkül elvégezték a húsvéti gyónást és áldozást s amennyiben még nem voltak megbérmálkozva, fölvették a bérmálás szentségét is. — Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni s az ipariskolai hitoktatásnak áldásait ez alkalommal is hangsúlyozni, hisz mindnyájan tudjuk, kik iparostanoncok oktatásával foglalkozunk, mily nagy és fontos szerepet játszik az az iparoktatás keretében.
Fegyelmezés. A lefolyt iskolai évben a tanulók iskolai és utcai magaviselete általában jónak mondható.
Ríuaíaloő iskolalátogatás. Iskolánkat a folyó tanév folyamán a felügyelő bizottsági és ipartestületi tagokon kivül dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő ur szerencséltette látogatásával,
6
ki 2 növendékekhez intézett kérdésekre kapott feleletekből és szakrajzi rajzok tüzetes áttekintéséből szerzett tapasztalatai alapján, igazgató előtt ugy a vezetés, mint a tanitás eredménye felett teljes elismerésének adott kifejezést.
R tanulók iskolalátogatása. Bár a tanulók iskolalátogatása néhány év óta folyton javul, amennyiben a múlt tanévi 3 2 50 igazolt és 15 70 igazolatlan mulasztással szemben az idén csak 1316 igazolt és 1 100 igazolatlan mulasztás fordult elő, mégis az elmúlt tanév folyamán januárban, 8 februárban 18, márciusban 13, áprilisban 20 és májusban 11, ösz-szesen 70 hanyag iskolalátogató tanuló mesterének feljelentése vált szükségessé. Meg vagyok győződve, hogy azon esetre, ha a Tek. Városi Tanács, mint Iparhatóság, a további eljárást a bejelentés után •ezonnal megindítja s csak néhány iparosmesterrel szemben alkalmazza is az 1884. évi XVII, tc. 157. §-ában megállapított pénzbírságot, az igazolatlan mulasztások teljesen meg fognak szűnni.
Iskolai Ünnepélyek. A tanítótestület, mint minden évben, ugy az elmúlt tanévben sem tévesztette szem elől a tanulók hazafias érzelmének ápolását. E célból megünnepeltük O felsége névnapját, március 15-ét, április 11-ét és a koronázás évfordulóját.
Szünetek. Iskolánkban a szervezetben előirt szünnapokon kivül csak a nagykanizsai tanítói járáskör tavaszi közgyűlése és a bérmálás alkalmával nem volt előadás, de ekkor is a felügyelő-bizottság hozzájárulásával.
Beszerzések. A folyó tanévben szertárunk ismét több és értékes szemléltetési eszközzel gyarapodott. Beszereztetett: az Önképzőkörben szervezendő dalárda vezetéséhez és betanításához egy harmónium 120 korona értékben, a földrajz és történelem tanításához egy sziues vetítőgép egy teljes képsorozattal 100 koronáért, a fizikához egy dÉaamogép izzólámpával-50 kor., a rajztanitáshoz 15 db. Richter-féle rajzeszköz 48 kor., egy grainophmt;—tg—dili—lemeszel—^e-karona, Iparosok Olvasótára IX. évfolyam, Rajzmintalapok IX. évfolyam, 1903. évi Hivatalos Közlöny, egy kettős változtatható nagy fali rajztábla keretben 40 korona — összesen 463 kor. értékben.
H felügyelő-bizottság. A felügyelő-bizottság a lefolyt tanévben összesen hat ülést tartott, melyekben a tantestület előterjesztéseivel, az Iparhatóság átirataival s általában a helyi iparoktatás emelését célzó kérdésekkel foglalkozott. Elhatározta s már a jövő évi költségvetésben gondoskodott arról, hogy a jövő tanévben a téli tanfolyam előkészítő és első osztálya külön-külön, az általános rajz pedig az eddigi heti 2 óra helyett heti 3 órában tanittassék.
Záróulzsgálatok. Iskolánk téli tanfolyamának évzáró vizsgái március hó 12 — 14-ig, az egész évi tanfolyamban pedig junius hó 14-—-2 2-ig tartattak az Iparhatóság, felügyelő-bizottság és ipartestü-
7
let kiküldöttjei jelenlétében, kik a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismeréssel adóztak a tanítótestületnek.
Rajz- éő munhahiállitáő. A rajz- és munkakiállitást a Szervezet
40 §-ának világos rendelkezése dacára a folyó tanévben is a tanitótestület rendezte juuius hó 20. és 21-én. A munkakiállitáson részt vett 140 tanuló 200 drb munkával, mely eredmény a mult tanévhez képest némi haladást jelent. Nem mulaszthatom e helyen is kiemelni és elismerésemet nyilvánítani Weiser József gépgyáros, Kolin Samu és Szécsenyi István lakatosmesterek, Miltényi Sándor czipészmester és Muzikár Vince asztalosmester uraknak, kiknek tanoncai a legtöbb és legszebb munkával vettek részt a kiállításon. Mig azonban a munkakiállitás még mindig nem volt olyan, a minőnek annak egy ilyen népes intézetben lennie kellene, addig a szakrajzi kiállítás ugy szám, mint kivitel szerint igen magas színvonalon állott.
Városunk közönsége, mely kora reggeltől a késő délutáni órákig folyton zsúfolásig töltötte meg kiállítási helyiségünket, ez alkalommal is fényes tanújelét adta, mily odaadó meleg érdeklődéssel viseltetik a jövő iparos-nemzedék mühelyi és iskolai kiképzése iránt. S ebben legelői járt Vécsey Zsigmond polgármester ur, ki nagy elfoglaltsága mellett is hosszabb időt szentelt a kiállítás tüzetes megtekintésére s kinek elsősorban köszönhető, hogy intézetünk évről-évre szebb és jobb eredménynyel léphet a nagy nyilvánosság elé.
Jutalmazás. A tanitótestület, áthatva a jutalmazásnak a tanitás eredményére és a tanulók magaviseletére kiható nagy fontosságától, a lefolyt tanévben is mindent elkövetett, hogy e célra minél nagyobb összeg álljon rendelkezésére. E végből kérvénynyel fordult a városi tanácshoz, a helyi pénzintézetekhez és ipartestülethez; a felügyelő bizottság tagjai és az intézetnek néhány ismert jóakarója között pedig gyüjtőivet köröztetett. A tanitótestület eme törekvése elég szép sikerrel járt, amennyiben 170 koronát eredményezett. — Ezen összeghez hozzájárultak;
A városi tanács 30 koronával
Délzalai Takarékpénztár 20 »
Nagykanizsai Takarékpénztár 20 »
Zalamegyei Gazd. Takarékpénztár 20 »
Ipartestület 24 »
Weiser József 10 »
Frauz Lajos és Fia 10 »
Josifovits és Fasching 10 »
Oesterreicher Bernát 5 »
Grünhut Henrik 4 »
Átvitel 153 korona
8
Áthozat 153
Geizl Viktor 4
Ifj. Samu József 4
Miltényi Sándor 2
Muzikár Vince 2
Goldhammer Károly 1
Keller Mátyás 1
Rosenherg Richárd 1
Topolits János 1
Viola József x
összesen 170 korona,
Fischel Fülöp pedig 2 díszmunkát és 1 Richter-féle rajzeszközt volt szives adni, mely szives adományokért ugy a tanitótestület, valamint a megjutalmazotttanulók nevében e helyen is leghálásabb köszönetemnek adok kifejezést, kérve a szives adakozókat, hogy az intézetünk iránt eddig tanúsított hazafias meleg érdeklődésüket és jóakaró támogatásukat továbbra is megtartani kegyeskedjenek.
Ezen 170 koronához hozzáadva az »Ellenőrző könyvecskékből''; befolyt 38 koronát, a tanitótestület rendelkezésére 205 kor. állott, melyből kiosztatott 175 kor., a fennxaradt 3ckor. pedig, miután a tantestület határozata értelmében csak olyan tanuló volt megjutalmazható, akinek nincs igazolatlan mulasztása, ilyen pedig több nem volt, a mult évben takarékpénztárba helyezett 100 kor. alaptőkéhez csatoltatik.
A jutalmak a junius hó 28-án délután 2 órakor tartott évzáró ünnepély keretében, a növendékekhez intézett meleghangú buzditó szavak kíséretében osztattak ki.
Megjutalmaztattak :
a) Jó magaviselet és szorgalom mellett különösen a szakrajzban tanúsított szép eredményért:
Freund Lajos III. oszt. és Gozdán Károly téli 11 o. tanulók egy-egy 10 koronás aranynyal.
Tóth Ferenc és Sifkovics János III. oszt., Pint Ferenc és Roth Károly téli II. o. tanulók 5 — 5 koronával; Tomasits Gyula téli II. o. tanuló 1 rajzeszközt-
b) Jó magaviselet-, s különösen a közismereti tárgyakban kifejtett szép eredményért:
III. osztályban;
Csatáry Dezső 5 koronával; Koller József és Francsits Béla 2—2 koronával; Borsos Béla 1 koronával; Kapoli Rudolf egy disz-könyvvel.
9
B) II. osztályban:
Tornán Győző 5 koronával; Holzheira Károly és Fabick Tivadar 2— 2 koronával; Loboda Lőrinc 1 koronával; Barkó József egy diszkönyvvel; Horváth József és Hoffer Lajos 1—1 Iparosok Olvasótárával.
A) II. osztályban.
Csordás József 5 koronával; Gödinek József és Papp István 2 — 2 koronával; Krámer Menyhért 1 koronával ; Máy Lajos egy diszkönyvvel ; Csizmesia Márton egy Iparosok Olvasótárával.
B) I. osztályban :
Gyergyák János 5 koronával ; Derk István és Czukelter József 2—2 koronával; Horváth Mihály 1 koronával; Kováts Lajos 1 díszmunkával; Balogh János és Marossy Gyula 1 — 1 Iparosok Olvasótárával.
A) I- osztályban.
Kiss Károly 5 koronával; Bedő Vendel és Popovics József 2—2 koronával; Weiszenstern Lajos 1 koronávál; Voukán Antal 1 díszmunkával; Böjti József és Schveinzger Ferenc i—1 Iparosok Olvasótárával-
B) Elők. osztályban :
Tamás Rudolf 5 kor-, Vékásy Károly és Gulyás János 2—2 kor., Tóth Péter 1 koronával; Kiss Gergely egy díszmunkával, Bacsics Vendel egy Iparosok Olvasótárával.
A) Elők. osztályban.
Hajdú István 5 kor-, Auer Ferenc és Egyed József 2-2 kor., Fekete Imre 1 koronával; Barbarics Lynbomir egy díszmunkával.
Téli elők. és I- osztályban.
Horváth Béla 5 kor-, Szüts György és Freischmidt Ferenc 2-2 kor., Balogh József 1 koronával-
Téli II. osztályban.
Tomasits Ferenc 5 kor-, Gerócs György és Mersics Gergely 2-2 kor-, Farkas István 1 koronával ; Raffaelli Bálint egy diszkönyvvel.
1) A kiállított és kitűnőnek minősített 11:unkáért :
Bunczom János, Csatáry Dezső, Flumbort Antal, Francsits Béla, Freund Lajos, Hild Béla, Klucserecz Lajos, Koller Rudolf
10
Koller József, Kapoli R, Karafiát János, Málék János, Pápai Istv. Sifkovics János és Szakos József TIT. oszt.; Bradics Rezső, Balogh János, Holzheim Károly, Magyar József, Peti Lajos, Pápai József, Takács Ferenc, Toplek Sándor és Varga Antal B) II. oszt.; Fehér János, Gödinek József, Grivecz István, Holzer Richárd, Lőrincz Ferenc, Máy Lajos és Veber Lajos A) II. oszt.; Szantuer Görgy B) I. oszt- ; Giber György, Graff Gyula, Humán Ferencz, Kiss Károly, Szekeres Boldizsár és Vass Sáudor A) I- osztályú ; Bürger György, Borbély Lajos, Tamás Rudolf és Tóth Péter B) előkészitő osztályú; Márkusits György és Rupert Vilmos A) elők. osztályú tanulók egy-egy koronával és kitüntető lappal.
2) Jelesnek minősített munkáért dicsérő-lappal: And rí Márton, Auchter József, Agg János, Árgent János, Balázs János, Borsfai József, Brüll Zsigmond, Böjti József, Brumecz Vincze, Balogh János, Bokronyi Menyhért, Czukkelter József, Csiszár Ferenc, Cserép Pál, Csordás József, Fundák Pál, Fabick Tivadar, Gyergyák János, Galácz Ferencz, Gerencsér János, Hóbor József, Horváth Kálmán, Horváth József, Horváth István, Hunyady György, Hoffer Lajos, Jáni János, Kovács Ferenc, Kucséber Ferenc, Kedmenecz Vencel, Kovács János, Klucsek Gyula, Lukács Vilmos, Maray Dezső, MatjasiC Elek, Mersics Sándor, Moller Károly, Málék János, Nagy Lajos, Nemes József, Odrovics Rezső, Pávlicz József, Péntek Márton, Perendi Lajos, Spitzkopf Károly, Siinonkovics Bálint, Schweinzger Ferenc, Stefics Rezső, Szakon Károly, Széphegyi Gáspár, Tóth Ferenc, Vielándt János, Valentin József, Zsohár Vince és Zákouyi Lajos.
Kiosztatott összesen:
Aranyban 2 drb. á 10 kor. = 20 korona Ötkoronásban 13 drb. = 65 »
Kétkoronásban 18 drb. =36 »
Egykoronásban 54 drb. = 54 »
Összesen 175 korona.
azaz : Egyszázhetvenöt korona, 8 díszmunka, 10 darab »Iparosok Olvasótára« és 1 rajzeszköz-
Ezekken adom intézetünknek 1902-903- tanévi jelentését, kérve a Tek- Városi Tanácsot és intézetünknek minden jóakaró támogatóját, hogy az intézet iránt eddig táplált hazafias meleg érdeklődésüket megtartva, annak további fejlesztését szives támogatásukkal előmozdítani kegyeskedjenek.
Nagykanizsán, 1903- junins hó 28-án.
Poredus Antal
igazgató.
III
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató ''által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület bizottsága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton miniszteri osztálytanácsos, iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segédtanfelügyelő: Kőrössy Sándor.
Szakfelügyelő:
Tordai Imre, a kereskedelemügyi minisztériumba szolgálattételre beosztott felső*pariskolai igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferencz.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Tomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László és Plánder György.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József.
Felügyelő-bizottság :
Elnök: Wesier József; alelnök: Samu József; gondnok: Miltényi Sándor, jegyző: Poredus Antal, iparisk. igazgató; bizottsági tagok: Geizl Viktor, ipartestületi elnök, Goldhammer Károly, Hlatkó János, Keller Mátyás, Kovács Miklós tant. képviselője, Muzikár Vincze, Muraközi Eajos ipartestületi jegyző, Oeszterreicher Bernát, Rosenberg Richárd, Topolics János, Varga János és Viola József.
Ipartestület:
Elnök: Geizl Viktor; alelnökök: Dants Kálmán és Guttmann Sándor; jegyző: Muraközy Eajos; elüljárósági tagok: Csillag Károly, Hoch Fülöp, Hocli József, ifj. Horváth József, Kohn Samu, Kugler Antal, Keller Mátyás, Eodner Ferencz, Nagy Károly, Németh Lajos, Nikicser György, Novátli István, Pusovszky Sándor, Sárközy Kálmán, Schermann József, Steiner Fülöp, Schwartz Mihály, Totolla Lajos, Török Ferdinánd, Turek Gyula, Varga János és Zálinger Antal.
12
IV.
Tanitótestület.

Poredus Hntal, igazgató, a felügy. biz. jegyzője, a Zalam. Ált. Tanitótestület főjegyzője, tanitotta a téli tanfolyam II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 15, ezen iskolánál 8 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Hlmási János, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, mértant, könyvitelt és fogalmazást heti 2 órán, az egész évi tanf. B) I. és B) II. és a téli tanf. előkészítő- és I. osztályában az általános rajzot heti 2—2 órán. A tanitói pályán működik 7, ezen iskolánál 3 ev ota. Áll. el. népiskolai tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Kouáts Miklós, a tanítótestület képviselője a felügy. bizottságban, tanitotta az egész évi tanf. A) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 17, ezen iskolánál 51/2 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
LÍSZtner József, tanitotta az egész évi tanf. A) előkészítő osztályában a közismereti tárgyakat lieti 4 órán. A tanitói pályán működik 44, ezen iskolánál 17 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Hémeth Nihály, tanitotta az összes szakrajzokat heti 9 órán, továbbá az egész évi tanf. A) II. és III. és a téli tanf. II. osztályában az általános rajzot heti 2—2 órán. A tanitói pályán működik 14, ezt., iskolánál 3 év óta. Áll. polg. fiúiskolái rajztanár.
Orbán Istuán, tanította a B) előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 12, ezen iskolánál 51/2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Szalay Dénes, tanitótestületi jegyző, tanitotta az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 9, ezen iskolánál 9 év óta. Állami el. népiskolai tanitó.
üibolt Boldizsár, a természet- és vegytani szertár őre, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a természettant, vegytant és technológiát, heti 2 órán, az A) és B) előkészítő és A) I. osztályában az általános rajzot heti 2—2 órán. A tanitói pályán működik 9, ezen iskolánál 2 év ota. Áll. el. népisk. tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Uáry József, tanitotta a téli tanfolyam elők. és I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 28, ezen iskolánál 3Va év óta. Állami elemi népiskolai tanító.
Uenczel Rezső, tanította az egész évi tanfolyam B) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 35, ezen iskolánál 14 év óta. Állami elemi népiskolai igazgató-tanító.
uiasits József, tanitotta az egész évi tanf. B) II. osztályában a köz ismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik n, ezen iskolánál 5''/2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanitotta az összes izraelita vallású tanulókat heti 1 órán. Ezen iskolánál működik 9 év óta.
Rauhó Benrih, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a róm. kath. vallású tanulókat a téli tanf. előkészítő, I. és II. osztályban heti 2 órán, az egész évi tanfolyam B) elők., A) I. és B) II. osztályában heti 1 — 1 órán. Állami elemi népiskolai hitoktató. Működési éveinek száma 9, ezen iskolánál 2''/4 év.
Hitoktatók:

Bütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat heti i órán. Ezen iskolánál működik 17 év óta.
Murányi János, ev. ref. lelkész, tanította az ev. ref. vallású tanulókat heti 1 órán. Ezen iskolánál működik 2 év óta.
Ureiberics Citusz, Veszprém-egyházmegyei áldozópap, tanitotta a r. kath. vallású tanulókat az egész évi tanf. A) előkészitő, B) I., A) II. és III. osztályában heti 1—1 órán 1903. február 10-ig.
Szitányi Terenc, szentferencrendü áldozár, tanitotta a róm. kath. tanulókat az egész évi tanf. A) Elők., B) I., A) II., és III. osztályban 1903. február 14-től a tanév végéig heti 1—1 órában.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Eajos.
V.
ELVÉGZETT TANANYAG.
Minden osztályban a más helyen közölt óraterv szerint.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagy betűk ismertetése és irása. Az irás és olvasás gyakorlása s cnuek megfelelően az alább fölsorolt ol-vasmái^ok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, hus-kivonát, kolbászok és művaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Az állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az aczél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előmou-dás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokon-hangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiirása és helyi értékük ismertetése; a négy alapmivelet egy- és különnevü számokkal iooo ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi rajz: heti 2 órán.
Az egyenes vonal és annak minden irányban szabadkézből való rajzolása, szemmérték szerint való osztása. Három, négy és szabályos
14
sokszögek alakítása és mezőkre való osztása. Hajlított vonaí: kör, hullám és ív vonalak. Egyenes és hajlított vonalak összekötései: egyszerű levél- és virág-alakok, szalagdiszitmények rajzolása.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti i''/2 —1''/2 órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt, Reudtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból : A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva, »Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és építőipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés. Kertészet és bortermelésről.« cimü olvasmányok. Budapest. Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent-István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferencz és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti i/i órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártouffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a liazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapmüvelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő-,egyenszáru-és külön oldalú háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy tég-lány. Dülény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
Mértani és szabadkézi rajz: lieti 2—2 órán. a) Mértani rajz: heti 1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzpapiros felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög. A szög megnevezése. A szögmérő-
15
Merőlegesek szerkesztése. Szög felezés. Szög másolás. A négy alap-mivelet szögekkel. Párhuzamosak szerkesztése. Háromszögek. Három-''szögbe és háromszög körül irt kör. Négyszög és fajai. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz heti i—i órán.
Az egyenes és osztása. Szögek és idomok. Meanderek körvonalai. Meander szalagok. Egyenes vonalú sikdiszitmények alapvonalai Parkétok. Egyenes alakú levélalakok. Előgyakorlatok hajlitctt vonalakkal. Hajlított vonalú sikdiszitmények. Különböző levélalakok. Mozaik és szegély diszitméuyek előrajzolás után, különös figyelemmel az egyes iparágakban előforduló alakokra.
A II. osztályokban
Olvasás és a hozzáfűzött reáloktatás: heti x- i órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs városa és ipara. Közös vámterület. Németországi városa és ipara. Angolország városai és ipara. Francziaország városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanonczok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszítő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világitógáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamu-zsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üveg-áruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás : heti i —i órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállító-levél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2--2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék-számítás, kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett háimasszabály. Takarékpénztárakról és biztositó-inté zetekről. K. k. Dr. Veress V.
16
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup, és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
Mértani és szabadkézi rajz: heti i—i órán.
a) Mértani rajzból heti i — iórán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy, és sokszögbe, körczikkbe és körökbe. Díszítő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m.: félkörű boltív, íves boltív, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csúcsív, fordított csúcsiv, lóherlevél-ív, uormán-ív, mór- vagy arabs-ív, ívekbe érintő körök, góth ablak s ajtóívek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szívalaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készitése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti i—i órán.Stilizált levélidomok. A görög-, arabs-, góth- és renaissance stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
JII. osztály
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. A gálvánáram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Czukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, eczet, bor, sör, hus, zsiradék, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér és enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firneisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és iparszerepe. A közlekedés eszközei. Vasút és adók. Az iparra nézve fontos intézmények; szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szem el vények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.) Ébresztő. (Bajza J.) A hazáról. (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene. (Petőfi S.) Tanács. (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás, heti 1 órán.
Beadványok hatóságokhoz: iparigazolvány, a mester, tanonez és segéd közötti viszony, útlevél, szabadalom, házalás megengedése tárgyában.
17
Könyvvitel heti i órán.
Kisebbszerü műhelyek könyvelése. Könyvelés, a könyvek lezárása és a leltár készítése az iparos életből vett példákkal. Az üzletben előforduló jegyzékek és számlák: Munkabérkönyv és bérlajstrom. Megrendelési könyv. Anyag feljegyzési könyv. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Mértani és szabadkézi rajz heti 2 órán.
A) Mért. rajz, lveti 1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetítés és árnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előfordulható alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsíkon való ábrázolás. A négy tér ismertetése és az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz, heti 1 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzol-tatása, a görög, arabs, gótli és renaissance stylfajból. Előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajz heti 3—3 órán.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése vagy nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák ''/ío-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen mű-ipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készitése, a kereszt és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készitése.
2
18
AZ 1902-993. TAN-
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap \) Előkészítő Szakrajz B) Előkészítő B) I. Izraeliták A) I. B) II Szak rajz 8- 10 9-12 10-12 10-12 10-11 2-4 2-4 2- 5 Általános rajz Fém- és disz ipari csop Ált rajz — . , Közismeret Hittan Ált. rajz - Ált. rajz ~ Fa- és ruhászatí csop - Tibolt Boldizsár Németh Mihály Tibolt Boldizsár Venezel Rezső Bartha Lajos Tibolt Boldizsár Almási János Németh Mihály
Hétfő A) Előkészítő A) I. A) II. B) II. III. 6-8 6-8 6-7 6-8 6-8 Közisrneret ii Hóm. kath, hittan Közismeret Ált ra|z-_ Lisztner József Kovács Miklós Szitányi Ferencz Vlasils József Németh Mihály
Kedd B) Előkészítő B) I. A) II. III. B) II. 6-8 6-8 6-8 6-8 6 - 7 Közismeret Ált. rajz — Közismeret Róm kath. hittan Orbán István Venezel Rezső Németh Mihály Almási János Haukó Henrik
Szerda A) Előkészítő A) I. A) II. III. 6-8 6-7 6-8 6-7 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath hittan Lisztner József Haukó Henrik Szalay Dénes Szitányi Ferencz
Csütörtök B) Előkészítő B) I. A) I. B) II. 6-7 6-7 6-8 6-8 Róm. kath. hittan i'' ''» i» Közismeret Haukó Henrik Szitányi Ferencz Kováts Miklós Vlasits József
Péntek A) Előkészítő B) B) I. A) II. III. 6-7 6-8 6-8 6-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret Ált. rajz _ Közismeret i- Szitányi Ferencz Orbán István Almási János Szalay Dénes Tibolt Boldizsár
Szombat Ág. ev. Ev. ref. 6-7 6-7 Hittan »» Hütter Lajos Murányi János

19
ÉVI ÓRAREND.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra . ■ ■ i -Tantárgy Tanító ''
Vasárnap Előkész. és I 9 11 Általános rajz Almási János
Hétfő Elők., I. és II. Előkész. és I. II. 5-6 6-8 6 8 Róni. kath. hittan Közismeret r Haukó Henrik Váry József Poredus Antal
Kedd Előkés/, és I. II. 6-8 6-8 Közismeret Váry József Poredus Antal
Szerda Előkész. és I. 11. Szak rajz 6—8 6 8 2-5 Általános rajz , T'' II Epitő ipari csoport — Almási János Németh Mihály Németh Mihály
Csütörtök Előkész. és I. 11. 6-8 6 -8 Közismeret Váry József Poredus Antal
Péntek Elők , I. és II. Előkész. és I. II 5 6 6-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret u Haukó Henrik Váry József Poredus Antal
Szombat Szak rajz Ág ev. 2-5 6-8 6-7 Épitő ipari csoport Általános rajz Hittan Németh Mihály Németh Mihály Hütter Lajos

VII.
Minősítési osztályzat:
Magaviseletből: Elörnenetelböl.
1 = jó
2 = szabályszerű.
3 = kevésbbé szabályszerű. 3 = nem szabályszerű.
1 = jeles.
2 = jó.
3 = elégséges.
4 = elégtelen.
Rövidítések jelentése:
ág. ev. = ágostai hitvallású evangelikus. ev. ref. = helvét hitvallású evangelikus. izr. = izraelita vallású, bt. --= beteg, ism. = ismétlő, kor. = korona, k. 1. — kitüntető lap. d. 1. = dicsérő lap. kv. = könyv, sz. r. = szakrajz. ált. r. = általános rajz. A róm. kath. vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.
üéli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
Felvételi napló szám 1 I Folyó szám A tanuló Általános osztályz. Mulaszt, napok
neve és vallása fogUlkoxása mesterének neve magavis. | előmen. összesen 1 igazolatl.
19 András Lajos kőműves Morandini Rom. 2 2 3
4 Bognár József » Somogyi Ferenc 1 3 7 2
38 Borsfay József ii Reidinger Gyula 2 4 20 19
8 Csertók György n .tallér Pál 2 4 5 5
30 5 Cseke Sándor ii Sallér Lajos 1 2 6 1
22 Cserny Tamás bádogos — Török Nándor 2 3 7 —
34 Domina Antal szobafestő Falzer Jakab 2 3 4 1
48 Fiiszár János n Sinkó és Slechta 1 3 21 11
16 Gáspár Ferencz ács Morandini Rom. 2 3 5 2
51 10 Hajdú József cementöntő Sartory Oszkár 1 3 55 —
1 Iván Elemér kőfaragó Veiszberger Zs. 2 4 51 51
27 Kamenár Mihály kőműves Sallér Lajos 2 2 1 —
18 Kováts József n Morandini Rom. 1 4 23 10
41 Ködbaum Károly T) Török István 1 2 1 _
58 15 Krisztián Ferencz V Sió Károly l 2 1 —
20 Mihálecz Károly n Geizl Viktor l 2 1 —
56 Szabó Pál szobafestő Einspinner Pál 2 3 3
43 Szersa József fazekas Králics György 1 3 1 _
31 Szokol János kőműves Sió Károly 1 2 __ —
5 20 Veizinger György bádogos v özv. Keszler L. 2 3 6 3
Kimaradtak ;
3 Jakab Ferencz ü3 Németh Józseí
22
I. osztály.
*-gal jelölt csak szakrajzra járt.
Fölvételi napló 1 szára Folyó szám | A tanuló Altalános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen igazolatl.
6 Bakos Ferenc kőműves Sallér Pál 1 2 10 5
52 Bakos János n n r> 1 3 10 —
10 Balogh József n Fatér Mihály 1 1 4 —
14 Baranyai József n » » 1 2 3 3
32 5 Czethofer József n Sió Károly 1 3 1 —
2 Freischmidt Fer. Horváth István 1 1 21 —
46 Hajdu György cserepes Horváth György 2 3 — —
9 Horváth István kőműves Sallér Pál 1 2 18 7
51 Horváth Béla cementöntő Sartory Oszkár 1 1 1 —
P, 1 10 Ladilla György fazekas Tollár István 2 3 10 1
49 Matalics Lajos kőműves Németh József 1 4 11 11
29 Pint Ferencz J! Sallér Lajos 2 2 1 —
15 Szüts Ferencz n Szántó János 1 1 3 —
60 *Vinczek Ferencz kőműves s. — — — —
7 15 Zsidó Ferencz r> Sallér Pál 1 1 15 7
Kimaradt: 39 Kiss György
23
II. osztály.
*-gal jelölt csak hittanra és szakrajzra járt.
Fölvételi napló szám 1 Folyó szám 1 A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen igazolatl. |
53 Baa József kó''müves Geizl Viktor 1 3 6 1
60 *Bognár Béla kályhás Bognár István 1 1 — —
25 Borbély József kőműves Sallér Lajos 1 4 2 1
12 Bükky József n Fatér Mihály 1 3 7 3
37 5 Einspinner Pál szobafestő Einspinner Lajos 1 4 16 —
28 Farkas István kőműves Sallér Lajos 1 2 1 _
26 Gerócs György » n n 1 l 1 —
11 Gozdán Károly ács Fatér Mihály 1 2 - -
54 Hajdú György cementöntő Sartory Oszkár 2 4 55 15
44 10 Mersics Gergely bádogos Székely Józef 1 3 9 2
13 Pint Ferenc kőműves Fatér Mihály 1 1 — -—
17 Popesnyák György » Morandini Román 1 3 5 --
42 Raffaeli Bálint cementöntő Raffaeli Alajos 1 2 1 —
40 Róth Károly ág. ev. kőműves Hubert József 1 1 1 -
21 15 Tomasits Ferenc Geizl Viktor 1 1 3 —
50 Tomasits Gyula cementöntő Sartory Oszkár 1 2 — —
3 Topler Mátyás kőműves Horváth István 1 4 6 4
33 Unger Gyula szobafestő Perkó Péter 1 3 28 12
Felszabadultak: Elköltözött:
35 Koháry János 47 23 Tersztenyák István
45 20 Kvicsák János 61 Nagy Gyula 55 Pint István
24
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály
Fehéleli napló szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve I magavis. 1 elömen. | összesen 1 i„''azolatl.|
Haladók:
215 Bálint Ignácz kefekötő Kardos Sándor 2 3 __ —
341 Babka József hentes Frk János 2 3 4 3
389 Borsfai János szabó Lidit Miksa 2 4 — —
330 Blázsek Mihály czipész Armuth Izidor 2 3 6 4
55 5 Bodzai János kalapos Ring Pál 2 3 3 1
372 Jámbrosics János szíjgyártó Szélig Antal O t-i 4 3 3
333 Joó János czipész özv. Hirschler V.-né 1 2 11 4
366 Kelin Ferencz csizmadia Temlin István 2 4 2 —
412 Kolarics Dömötör csizmadia Horváth József 2 4 1 1
237 10 Parti József csizmadia Ditrich Mátyás 2 4 11 4
413 Takács István csizmadia Hilcz Lajos 2 3 4 2
296 Takács Kálmán csizmadia Szternák Ferencz 3 3 3 1
376 Vilhelmer Róbert géplakatos Josipovich és társa 2 3 8 1
277 Zsohár István Végzők : mészáros Veltner Rudolf 2 3 3 3
404 15 Auer Ferencz bognár Nyerki Ferencz 1 2 1 —
260 Auchter József czipész Auchter Jakab 2 3 - —
375 Barbarics Lyubomér géplakatos Josipovich és társa 1 l 7 —
280 Csontos János csizmadia Turek Géza 2 3 11 4
349 Dominics György szabó Hencsics József 2 3 3 3
400 20 Egyed József czipész Pimeizl Henrik 1 2 — —
353 Friscsics János lakatos Brüll Sándor 1 2 — —
397 Fekete Imre csizmadia Veber Ferencz 1 2 — —
410 Füzik Dezső kefekötő Kardos Sándor 2 2 3 3
309 Fuksz Antal csizmadia Tuiek Gyula 1 2 7 2
41.9 25 Garai István kádár Hönigman József 2 2 — -
403 Hoffer János csizmadia Takács Gyula 1 3 ; —
421 Hajdu István czipész Kácziáner Mátyás 1 1 —
288 Hege János czipész Döme Miklós 2 3 8 3
282 Hóbor József csizmadia Turek Géza 2 3 8 7
382 30 Kiss István szabó Kikecz Mihály l 2 —
325 Kiss Jenő csizmadia Bedekovics István 2 3 1 12
25
j Felveteli napló 1 szám Folyó szám I A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magav. 1 előmen. | összesen | igazolatl.
113 Karafiát Ferencz czipész Miltényi Sándor 1 2 1 1
391 Laski Lajos czipész lveller Mátyás 1 2 5 3
127 Lukács Vilmos köteles Szabó Károly 2 3 6 6
149 35 Meiszterics János czipész Babics Antal 2 3 17 7
394 Medvár András csizmadia ör. Takács József 2 3 1 1
401 Matulin András szabó Veizenstern Sánd. 2 3 — —
406 Mravlek Mihály csizmadia Magyar József 2 3 4 2
70 Meszárics István csizmadia ifj. Takács József 2 3 3 2
273 40 Markusics György hentes Youkon Antal 2 3 5 1
347 Matjasics Elek pék Rosenthal Géza 2 3 9 3
47 Németh Józseí borbély Hiczl berger György 1 2 3 2
414 Németh János mészáros Hoch Jenő 2 3 9 4
82 Péntek Márton pék Kálpek Yincze 2 3 15 15
210 45 Prémecz Mátyás czipész Rózsa Lajos 2 3 1 1
415 Reicher Pál csizmadia Szűcs József 2 3 2 1
65 Ruszák János bognár Németh Imre 2 3 35 11
416 Schaffer Jenő géplakatos Josipovics és társa 2 3 3 3
4 Sipos Károly géplakatos iosipovics és társa 2 4 22 22
127 50 Szrenecz Ferencz csizmadia Nováczki imre 2 3 5 1
272 Scheszták Ferencz szabó Kumpert Antal 2 3 — —
133 Stánkovics Ferencz czipész Rosenfeld Samu 2 3 22 4
Kimaradt:
Felszabadult
365 Rohár György
306 Cseh Gyula
23 55 Dávid István
326 Holender István
161 Horváth Ferencz
181 Stefok János
803 Schwarcz Ernő
358 60 Szekeres Remus
161 318
Váner Lajos Zsirai Antal
209 Bendelja József 304 Gáspár József 207 65 Kedmenecz Ferencz 348 Zsidi Ferencz
3
26
B) Előkészítő osztály.
1 Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és állása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen összesen 1 igazolatl. |
72 Bacsics Vendel bognár Nyerki Ferencz 1 2 2
112 Borbély Lajos czipész Miltényi Sándor 1 3 1 _
80 Bürger György géplakatos Weiser József 2 2 31 17
220 Borsfai József kosárfonó Grácz Antal 2 3 1 —
380 5 Brinner Antal szabó Töllősy Péter 3 3 19 9
342 Cziczeli Tamás csizmadia Reithofer Gyula 2 3'' 7 5
68 Czimmermann István czipész Steiner Fülöp 1 2 1 —
156 Csenge Ferencz n Laidl István 1 4 — —
303 Csesznyák István szabó Lusztig József 2 3 13 4
317 10 Csovelák Mihály czipész Bódis .lánosné 1 3 12 2
13 Dervalics József kádár Gutmann Gy. és fia 2 3 5 —
251 Döme Lajos czipész Keller Ignácz 2 3 4 3
140 Fundák Pál csizmadia Slujtner József 1 3 3 1
66 Funtek Lajos bognár Németh Imre 1 2 19,11
69 15 Gadácsi Károly czipész Steiner Fülöp 1 3 1 —
176 Gulyás János lakatos Sável János 1 1 5
167 Hajdinák György mészáros Darvas János 1 4 6 _
287 Hokker István kárpitos Steinberger Fer. 1 4 3 —
283 Jaberics Károly asztalos Táncsics József 1 2 3 —
■27 20 Kálmán György borbély Hirschel Henrik 3 4 15 —
172 Kedmenecz István czipész Reitholer Gyula 3 3 5 —
111 Kis Gergely n Miltényi Sándor 1 2 — —
135 Kis János kéménysepr. Polin Péter * —
307 Kolovics Lajos asztalos Iíaufmann Fer. 2 2 4 —
327 25 Kovács Mihály csizmadia Meilinger János 2 4 3 —
393 Kopácsy Ferencz hentes Beierl Ferencz 2 3 —
246 Krausz Samu izr. kefekötő Horváth József 1 3 3
150 Lacsics József szabó Mágics János 2 4 4
405 Leidgep András csizmadia Bedekovics István 1 4 10 3
346 30 Maray Dezső pék Rosenthal Géza 2 2 6 1
377 Marsics Viktor mészáros Kilik Béláné 2 3 18 —
155 Mersics Ede czipész Mersics Ede 1 2 — —
269 Mihálics Márton csizmadia Nagy Károly 1 4 — -—
16 Moller Károly villanyszer. Franz Lajos és fia 1 2 26 6
145 35 Molnár József szabó Ritter József 1 2 8 2
154 Nagy Dezső czipész Mersics Ede 2 3 25 —
137 Nemes József köteles Rozs Ferencz 1 2 17 3
298 Rheinvald Kár. ág.ev. könyvkötő Fischel Fülöp 1 1 38 —
217 Sájin András czipész Francsics István 1 4 6 1
152 40 Sipos István csizmadia Slujtner József 1 3 2 —
351 ifj. Sipos István szabó Doór István 1 2 5 5
29 Spitzkopf Károly izr. borbély Pusofszky Sándor 1 2 3 —
119 Schei György köszörűs Schei József 2 3 — —
* Állandóan vidéken dolgozik

Felvételi napló szám Folyó szám A tanuló Altalános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. őszzesen | igazolatl.
81 Tamás Rudolf pék Kalpek Vincze 1 1 2
222 45 Tóth Péter kefekötő Nikicser György 1 1 2 —
324 Yarga István csizmadia Varga György 1 2 4 3
407 Vékásy Károly órás Jack Frigyes 1 1 — —
328 Vucskó Andor szabó Zsilovecz János 1 3 3
Kimaradt :
i
201 Baranyai Márton 264 50 Fábián Sándor 371 Gyöngy Kálmán 335 Horváth Rókus 395 Kovács János 359 Mandlbaum Gusztáv izr. 369 55 Parti József 21 Sáfrán Lajos 329 Táncsics László 354 Takács Ambrus
Felszabadult:
158 Berdó Károly,
180 60 Goricsánecz Gábor
368 Olák János
313 Pál István
3*
28
A) I. osztály.
Felvételi napló 1 szám Folyó szám 1 A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve mag.ivis. 1 előmen. összesen ! igazolatl. 1
122 Androschek Emil hentes Voukán Antal 1 3 3
186 Bedő Vendel asztalos — Torma Lajos 1 •> 2 —
350 Beierl Károly hentes Beierl Ferencz 2 4 15 14
240 Behm Gyula borbély Koch Ignácz 2 2 9 7
134 5 Bőjti József csizmadia ifj. Polgár János 1 1 2 _
279 Buday János asztalos— Buday Lajos 2 2 3 —
17 Cserép Pál szabó Kaufmann Mór 2 ''J 9 5
62 Csiszár Ferenc lakatos Szécsényi István 2 3 2 2
259 10 Doksa Mihály lakatos Kohn Samu l 3 10 3
79 Erőss János géplakatos Weiser József 1 2 16 9
44 Ficzkó Gyula pinczér Malovecz Gyula 3 4 2 —
332 Garadics Lajos czipész — Hirsch Ede 2 4 7 1
187 Gieber György lakatos Schável János 2 3 13 7
20 Gertner József pék Lodner Ferencz 1 2 6 —
343 15 Gráf Gyula fényező Weiser József 1 2 19 2
3 Gráf Jenő'' vaseszterg. Josifovics és Fasch. 1 2 12 4
399 Handrik Lajos pinczér Tinágl Lajos 2 2 — —
126 Hartmann Károly hentes Hartmann Károly 3 3 1 —
233 Horváth János borbély — Fleischakker Józs. 2 3 3 1
237 20 Horváth Lajos borbély^. Hiczelberger Gy. 2 2 32 12
110 Humán Ferencz czipész — Miltényi Sándor 2 3 4 2
390 Kiss Géza borbély Focht Jakab 1 1 10 7
89 Kiss Károly reszelővágó Zolner János 1 2 1
250 Krobót János czipész Keller Ignácz 2 3 4 2
56 25 Lénárd Béla ág. ev. kalapos Bing Pál 1 2 13 4
153 Magyar Lajos czipész _ Mersits Ede 2 3 16 5
361 Nagy Sándor czipész - Keller Jgnácz 1 2 43 41
34 Németh Jenő'' lakatos Ország Kálmán 2 2 7 2
235 Németh Sándor pinczér Bogenrieder Józs. 2 2 7 2
408 30 Oberlender Dezső izr. czukrász Klein Endre 2 2 1 —
323 Odrovics Rezső lakatos Kohn Samu 1 2 16 14
160 Pajor József pinczér Petrics Ödön 2 2 3 —
367 Papp Gyula czipész «- Dukász József 1 2 8 1
174 Pávlicz József czipész - Szeiler Gottlieb l 3 5 2
12 35 Popovics József lakatos — Brüll Sándor 1 2 1 —
58 Steiner Pál izr. czipész — lJukász József 2 3 13 3
226 Skorjanecz József czipész - Skorjánecz József 1 2 — —
224 Strém Károly asztalos ■ Nóvák Frigyes 1 1 22 2
8 Schwenczger Ferenc géplakatos Josifovich és Fasch. 1 1 7 2
18 40 Szabó András czipész—1 Mlakker György 2 3 6 4
381 Szekeres Boldizsár géplakatos Weiser József 1 2 5 9 u
418 Szedlacsek Gyula szabó Sörley Zsigmond 1 1 — -
99 Széphegyi Gáspár betűszedő- Weiss F. és L. 1 1 6 3
29
felvételi napló |l szám Folyó szám 1 A tanul 6 Altalános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen | igazolatl.
194 Taschner József szabó Hlatkó János 2 2 8 4
86 45 id. Tóth Ferencz vaseszterg. Höfler Jenő 2 3 11 1
297 Valentin József csizmadia Valentin Ferencz 1 2 8 4
417 289 Varga Imre Vass Sándor ág. ev. könyvkötő'' géplakatos Krausz és Farkas Weiser József 1 2 2 2 8 19 5 16
243 Weiszenstern L izr. borbély^ Sugár Adolf 2 1 1
147 50 Wertacsnik András czipész Babics Antal 2 3 13 12
121 Woukán Antal hentes Woukán Antal 1 2 3 —
47 Zelenics Ferdinánd csizmadia Horváth József 1 2 2 —
Kimaradt:
183 Árvái József 9 Fabik Károly 321 55 Simon Pál 338 "—'' ifj. Tóth Ferencz
Felszabadult :
25 Brinner László
202 Brutki József
266 Danis Lajos 422 60 Marton János
275 Ujlaky Pál
198 Vincze Ferencz
383 Fáyer József
30
) I. osztály

neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. elömen. összesen j "S ''S N o! te
87 Agg János Ács Gyula ism. vasönt,ő Weiser József 2 3 17 17
101 asztalos Zákonyi Lajos 1 2 1 —
170 Argent János ism. czipész Neuteld Salamon 3 3 4 2
308 Albrecht Elek ism. asztalos Kaut''mann Fer. 1 3 3 3
363 5 Apdrosecz Ernő czipész. Török Ferencz 2 3 —- —
340 Baj József lakatos Kohn Samu 2 3 19 15
242 Balogh János » '' n 1 2 7 5
53 Buksz Bernát ism. szabó Müller József 2 3 4 1
204 Czukelter József lakatos Schável János 1 2 2 —
230 10 Cseke József Dávidovics Lajos ism n Kohn Samu 1 2 18 11
249 czipész Keller Ignácz 2 3 14 14
157 Derk István szabó Mágics János 1 2 — —
396 Gerócs József Gregál Ernő Gyergyák János lakatos Széchenyi István 2 3 3 1
33 ÍI Ország Kálmán 2 4 13 2
175 15 « Schável János 1 2 2 —
5 Győri Lajos géplakatos Josifovits s Fasch. 1 2 5 1
24 Horváth Gyula Széchenyi István 1 2 — —
36 Horváth István ism. lakatos Brüll Sándor 1 2 4 —
139 Horváth Mihály ism. szíjgyártó Schwartz Mihály 1 2 — —
208 20 Hunyadi György csizmadia Topolits János 1 3 2 —
286 Jáni János ism. » Gyümölcs Lajos 2 4 — —
252 Kedmenetz Venc. ism czipész özv. L''upp L.-né 2 3 — —
200 Kemsei József ism. ».• Hernyevits Bert. 2 3 — —
11 Kóosz Gyula géplakatos Josifovits s Fasch. 1 3 13 6
312 25 Kováts Ferencz ism. czipész Steiner Fülöp 1 2 — —
278 ifj. Kováts Lajos csizmadiáf Kovács György 1 2 6 —
124 id. Kovács Laj. ism. hentes Voukon Antal 3 3 2 2
319 Kucséber Ferencz Klucsek Gyula bognár Fodor Ferencz 1 3 4 2
420 lakatos Kohn Samu 1 2 1 —
331 30 Magyar János czipész Hernyevits Antal 2 3 1 —
238 Marosi Gyula ism. Máyer Lajos Márkus József Mersits Sándor ism. könyvkötő Schless Antal 1 2 1 —
379 czipész Mayer Károly 1 4 3 2
114 n Miltényi Sándor 1 4 8 —
77 lakatos Weiser József 1 2 4 —
32 35 Nagy Lajos ism. » Ország Kálmán 2 3 3 3
375 Németh Imre vasöntő Josifovits s Fasch 2 2 12 10
148 ;Rózsa András Simon Rudolf Simonkovics Bálint ózipész Babics Antal 2 3 8 5
292 hentes Simon Kálmán 1 2 — —
256 szíjgyártó Horváth Károly 1 2 7 —
281 4C Snef Lajos csizmadia Turek Géza 2 3 5 5
197 Stumpf Ferencz Schveinzger Dezső nyomdász Krausz és Farkas 3 3 3 3
40Í lakatos Josifovits s Fasch. 2 4 2 2
18E Szantner György ism asztalos Torma Lajos 1 2 4 1
*-gal jelöltek a rajzból kapatk elégtelen osztályzatot.

Kimaradt:
267 Báró Jenő Oj^l^ „
322 Hoffer József isnj.
351 Kaiser Károly 7 55 Plátzer József
352 Samu József 385 Tömböly József
Felszabadult:
118
92
Farkas József ism. i^t.. Németh Lajos im. 1
Felvételi napló szám Folyó szám || A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve j magavis. | előmen. összesen J 1 igazolatl. j
285 Taschner Rezső ism. szabó Szabó Ignátz 3 2 1
290 45 Tézer János ism. géplakatos Weiser József 2 3 4 4
334 Tóth István csizmadia Németh Ferencz 2 3 4 —
128 Török Tstván szabó Lahunsák Gáspár 2 2 11 4
284 Varga Imre csizmadia Varga Imre 1 2 3 1
356 Vanicsek Gyula kocsigyártó Újhelyi Ferencz 2 2 4 4
190 50 Véber Dezső asztalos Muzikár Vincze 2 3 3 —
49 Wieland János géplakatos Weiser József 2 3 15 15
32
A) II. osztály
*-gal jelöltek rajzból kaptak elégtelen osztályzatot.
Felvételi napló 1 szám Folyó szám || A tanuló általános osztályz Mulaszt, napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. 1 előmen. 1 összesen 1 igazolatl.
104 Baa Károly csizmadia Lórai Károly 2 3 5 3
41 Bedő Ferencz czipész Keszei Károly 2 4 1 -
143 Benkő József csizmadia Purger Márk 2 2 7 1
171 Betlehem József lakatos Országh Kálmán ''2 4 7 4
130 5 Csatlós György csizmadia Sárdi .iózsef 1 3 10 i
301 Csizmesia Márton szabó Lusztig József 1 2 — —
364 Csordás József lakatos Kohn Samu 1 1 3
96 Fatér György szabó Németh Lajos 1 1 3 2
138 Fehér János kovács Tóth József 1 2 6 3
74 10 Gödinek József lakatos Weiser József 1 l 1 -—
37 Grivec István lakatos Brüll Sándor 1 3 8 3
2 Halász Gyula géplakatos Jositovichés Fasch. 1 1 5 2
232 Horváth Ferencz szijgyártó Klapper János 1 2 3 —
191 Holczer Richárd lakatos Weiser .Iózsef 2 4 30 22
102 15 Krámer Menyhért szabó Móger Károly 1 1 1 —
179 Lencz Béla, asztalos Scherman József 1 3 — —
374 *Lemmer Ágoston lakatos Országh l\ álmán 1 4 1 —
196 Locke Győző borbély Schveitzer József 1 3 1 —
78 Lőrincz Ferencz géplakatos Weiser József 1 3 — —
84 20 Magyar János szabó Kumpert Antal 1 3 1 —
370 May Lajos géplakatos Weiser József 1 1 — —
168 Nóvák Vilmos szabó Sörlei Zsigmond 1 3 8 6
93 Pap István csizmadia Bakonyi György 1 1 1 —
219 Perendi Lajos kosárfonó Grátz Antal 1 4 17 —
159 25 Rathman Imre kéményseprő Mantuanó Ede 1 2 2 —
173 Sárdi Lajos czipész Skergula Gyula 1 2 7 7
214 *Szeidenschmied J. lakatos Huszár Antal 1 4 12 10
165 Szilágyi Géza műszövő I''olák Ferencz 1 2 6 —
125 Takács Ferencz csizmadia Tóth József 1 2 — —
360 30 Totola Ferencz betűszedő ifj. Wajdits József 1 1 10 2
229 Véber Lajos lakatos Kohn Samu 1 3 5 3
244 Vugrinecz Lajos borbély Zapletál Ignácz 1 2 4 2
203 Weisz János lakatos özv. Höfler Jenőné 2 4 29 26.
Kimaradt :
10 Malovetz György
Felszabadult:
57 35 Bayer Dániel 262 Bizják Ferencz
239 Bognár László
182 Imre Iózsef
211 Konicsni Géza
265 40 László Antal
51 Pilvax László
30 Peöce József
384 Ujlaky István
33
B) II. osztály.
Fölvételi napló szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve | magavis. előmen. összesen 1 igazolatl.
131 Balázs János lakatos Rabinek Sándor 1 2 7
85 Balogh János szabó kumpert. Antal 1 3 2 —
196 Barkó József nyomdász Krausz és Farkas 1 1 3 —
31 Báron Ferencz lakatos Országh Kálmán 1 3 6 2
7 5 Bradics Rezső szabó Németh Lajos 1 2 2 —
50 Buchwald Mór lakatos Kohn Samu 1 3 10 -
26 Encz János borbély Hirschl Henrik 1 2 — —
6 Fabik Tivadar kertész Fabik Tivadar 1 2 4 —
218 Farkas Vendel hentes Buzási József 1 3 3 —
268 10 Galácz Ferencz czipész Keller Mátyás 1 3 5 —
14 Gomhert István betűszedő ifj. Wajdits József 1 2 —
42 Grangya Ferencz czipész Keszei Károly 1 3 6 4
40 Hideg János czipész Hóger Tóbiás 1 3 15 11
105 Hoffer Lajos csizmadia Hoffer Kálmán 1 2 2 -
59 15 Holczheirn Károly lakatos Schável János l . 1 5 —
151 Horváth Imre szabó Door István 1 2 8 1
177 Horváth József lakatos Schável János 1 2 4 1
221 Horváth Kálmán kefekötő Nikicser György 1 2 13 4
129 Loboda Lőrincz kovács ifj. Szijj Dániel 1 3 —
144 20 Magyar József szabó Ritter József 1 2 6 2
216 Májer Ferencz szabó Offenbeck Károly 1 3 — —
305 Mák György kéményseprő Rathmann Menyh. 1 4 6 -
274 Pápai József kertész Janda Károly 1 3 12 2
163 Peti Lajos vaseszterg. Weiser József 1 3 3 —
199 25 Szabó András czipész Hernyovics Bertái. 1 3 2 1
83 Schwarcz Jakab órás Steiner Mór 2 4 18 17
52 Szakon Károly szabó Müllér József 1 3 — —
184 Stefics Rezső hentes Petrics György 1 2 — —
95 Schwarczenberg M. asztalos Philipp Lipót 1 3 10 2
271 30 Süle Károly asztalos Dants Kálmán 1 4 6 1
231 Takács Ferencz lakatos Weiser József 1 3 5 4
60 Tornán Győző könyvkötő Schless Antal 1 1 — —
320 Toplek Sándor csizmadia Topolics József 1 3 — -
109 Varga Antal kocsifényező Tóth József 1 4 13 7
35 Zákonyi Lajos czipész Miltényi Sándor 1 3 4 1
Felszabadult
270 Ásvold Ferencz 378 Matos Mátyás
60 Bakos László 169 Nóvák Ferencz
46 Bödy Aladár 344 Szalay János
142 Heszericze Lajos 241 45 Schwarcz József
275 40 Kiss István 263 Varga Flórián
212 Major Kálmán 205 , Varga József
34
ITI. osztály.
*-gal jelölt csak szakrajzra járt.
Fölveteli napló szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. előmen. összesen 1 '' igazolatl.
88 Andri Márton lakatos Weiser József 1 2 8 2
97 Bagladi József könyvkötő Weisz L. és F. 1 2 2 —
54 Baranyai Viktor szabó Müller József 1 3 2 —
223 Bedenek György asztalos Nóvák Frigyes 1 4 3 —
315 5 Bencze Kálmán borbély Munkácsi József b e te g
314 Bendekovics Elek szappanos Kollin Lipót 1 4 4 2
295 Bokronyi Menyhért lakatos Szabó József 1 3 5 5
1 Borsos Béla géplakatos Josifovits s Fasch. 1 2 9 —
19 Bunczom János czipész Mlakker György 1 2 5 2
141 10 Brumecz Vincze 51 Pimeizl Heinrich 1 4 2 1
35 Brüll Zsigmond lakatos Biüll Sándor 1 4 19 —
362 Csatári Dezsó'' kovács Tóth József 1 1 1 —
227 Fleiner Béla lakatos Kohn Samu 2 4 44 23
339 *Flombort Antal » n 1 2 3 —
73 15 Francsics Béla Weiser József 1 2 2 —
61 Freund Lajos » Szécsényi István 1 2 — —
15 *Gerencsér János czipész özv. Bódis Ján.-né 1 3 12 9
234 Cyümölcs Lajos borbély Fleischacker Lajos 1 3 3 —
311 Hamburger Jenő szabó Weisz Bernát 1 4 18 3
48 20 Hild Béla géplakatos Weiser József 1 2 4 —
402 Hirsch Ferencz lakatos Széchenyi István 1 / 8 —
98 Horvát Gergely nyomdász Weisz L. és F. 1 4 2 —
189 Kapoli Rudolf asztalos Muzikár Vincze 1 2 — —
115 Karafiát János czipész Miltényi János 1 2 1 —
247 25 Klucserecz Lajos kefekötő Horváth József 1 3 — —
138 Koller József n ifj. Sobár Gy. 1 2 1 —
206 Koller Rezső lakatos Schável Jenő 1 2 8 3
166 László Boldizsár betűszedő Fischel Fülöp 2 3 25 18
188 Malek János asztalos Muzikár Vincze 1 2 — —
300 30 Nagy Lajos nyomdász Fischel Fülöp 2 3 52 51
63 Pápai István lakatos Széchenyi István 1 2 1 —
116 Sási József csizmadia Horváth József 1 4 3 —
228 *Sifkovics János lakatos Kohn Samu 1 1 — —
292 Sindlberger Károly asztalos Dants Kálmán 1 3 2 1
357 35 Stréni Ferencz lakatos özv. Höfler Jenőné 1 3 21 12
108 Szabó József czipész Miltényi Sándor 1 4 29 21
255 Szakos József szíjgyártó Horváth Károly 1 2 5 —
261 Szekeres József asztalos Brantin József 1 3 3 3
39 *Tóth Ferencz czipész Pfeifer Jakab 1 1 — —
236 40 Válek Károly borbély Munkácsi József 1 3 13 2
299 Zsohár Vincze betűszedő Fischel Fülöp 1 3 13 2
193 Varga József lakatos Weiser József b e te g
Kimaradt :
294 Kerber István 22 Mair Rudolf
Felszabadult;
38 45 Babics Gyula 225 Loboda Gyula
2,13 Betlehem János 64 Markó Gyula
: 7 L Boa Lajos 107 65 Mártinecz Antal
245 Czerján István 75 Molnár Ferencz
90 Csizmadia Lajos 336 Molnár János
293 50 Dávid István 215 Nagy Hugó
398 Durcsák József 254 Néber Kálmán
837 Farkas József 31 70 Pálfy Gyula
248 Geider Nándor 123 Reisz Dénes
91 Gergely Ferencz 146 Rúzsa István
15 55 Gizmann Rezső 138 Sárecz Imre
310 Gyergyák József 178 Szántó Lajos
45 Hanel Jenő 100 75 Tanczenberger Ferencz
192 Herczeg István 94 Tálosi Lajos
43 Hóbor Antal 294 Tompa Gyula
67 60 Iványi Antal 28 Vágner Kálmán
258 Kalocsai Ödön 161 Weisz Lajos
106 Leránt Lajos 355 Czár Antal
36
Munka-
1 Folyó szám I A kiállító t a 11 0 11 c z
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Andri Márton vasöntő 3 III.
Auer Ferencz bognár 5 A) elők.
Auchter József czipész I A) elők.
Ag János vasöntő 2 Vs B) I.
5 Argent János czipész B) í.
Albrecht Elek asztalos 4 B)L
Bunczom János czipész III.
Baa Károly csizmadia 3 A) II.
Balázs János lakatos 2 Vs B) II.
IO Bacsics Vendel bognár I B) elők.
Bacsics József kosárfonó 2 Vs B) elők.
Babka József hentes 2% A) elők.
Baranyai Viktor szabó 4 III.
Buksz Bernát 2 1!) I.
15 Bürger György géplakatos 2 V* B) elők.
Brüll Zsigmond lakatos 3 III.
Borsos Béla géplakatos 2 III.
Bradics Rezső szabó 2''/, B) II.
Blazsek Mihály czipész 1 A) elők.
20 Böjti József Balogh János csizmadia 1 A) I.
szabó l3A B) II.
Brumecz Vincze czipész 2 Vs III.
Baj József lakatos 1 v. B) L
Balogh János n 1 v2 B) I.
25 Borbély Lajos czipész 1 B) elők.
Bokronyi Menyhért lakatos 3 III.
Czitnermann István czipész 2 B) elők.
Csontos János csizmadia I A) elők.
Csatári Dezső kovács I III.
3o Czukelter József lakatos 1 Vs B) I.
Csiszár Ferencz 2 A) I.
Cserép Pál szabó 2 Vs A) I.
Csordás József lakatos 9 hó A) II.
Csovelák Mihály czipész 2 Vj B) elők.
35 Doksa Mihály lakatos 13 hó A) I.
Fehér János kovács 2/4 A) II.
Fundák Pál csizmadia 2 B) elők.
Flumbort Antal lakatos 2 ''/s III.
Francsits Béla géplakatos 3 III.
40 Farkas Vendel hentes 3 B) II.
Freund Lajos lakatos 3 III.
Fuksz Antal csizmadia 2 A) elők.
kiállítás.
Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló biz osztályzala
megnevezése drb. sz.
Weiser József i gyümölcs t. és 2 liaiim t. 3 jel
Nyerky Ferencz kis kerék i drb
Anchter .lakab gyermek ezipő i pár j«5
Weiser József 1 tükörráma, 1 üllő, 1 hamutartó 3 drb je
Neufeld Salamon férfi czípő i pár je
Kaufmaun Ferencz konyhaszekrény i drb jó
Mlákker György férfi czipő i pár kit
Lórai Károly női csizma i pár i » j«
Rabinek Sándor vertheimzár jel
Nyerky Ferencz kis kerék i pár jó
Grácz Antal különféle kosarak 8 drb jel
Frk János disznósajt i » jó
Müüer József mellény i » jó
11 >1 nadrág i » jó
Weiser József földporhanyitó i » kit
Brüll Sándor franczia ruhafogas i » jel
Josifovics — Fasching derékszög-mérő i » j ''
Koinánovics Pál szegett zakó kabát i pár x » kit
Ármuth Izidor gyermek félczipő jó
ifjú Polgár János gyermek csizma i drb jel
Kumpert Antal nadrág i drb kit
Pinieizl Henrik i czipő i pár jel
Kohn Samu tüzelő eleje i drb jó
11 ii vindofni i pár jel
Miltényi Sándor talpalás i drb kit
Szabó József 3-as garnitúra i pár jel
Steiner FülPp női félczipő i » jó
Turek Géza f. csizma I drb jel
Tóth József patkó I » kit
Sávéi János vízmelegítő tok és átfordító zár Q » jel
Szécsényi István takaréktűzhely keret I » jel
Kaufmann M r kabát I » jel
Kokn Samu tüzelő ajtó i pár jel
Bódis Jánosné czipő i drb jó
Kohn Samu tányér melegitő I drb jó
Tóth József lópatkó I » kit
Slujtner József f. csizma i pár jel
Kohn Samu virágtörzs i » kit
Weiser József szecskavágó i drb kit
Buzási József hurka i » jó
Szécsényi István hármas sütő garnitur i » kit
Turek Gyula csizma i pár elégs
36
Folyó szám 1 A kiállító tanon cz
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Fabick Tivadar kertész ''A év B) II.
Gadácsi Károly czipész 1 ''/1 B) elők.
45 Garadics Lajos » 2 A) 1.
Gomhert István betűszedő 2 B) II.
Gulyás János lakatos 2 Bi elők.
Gyergyák János 2 B I.
Gíber György » 2 A) I.
5° Gödinek József géplakatos 3 A) II.
Graff Gyula érezfényező 2 V2 A) I.
Grivecz István lakatos i''/a A) II.
Galácz Ferencz czipész 3 B) II.
Gerencsér János i) 4 III.
55 Holczer Richárd géplakatos 2 A) II.
Hóge Jenő czipész 3 A) elők.
Hebor József csizmadia 1
Horváth Kálmán kefekötő 2 Vs B) 11.
6o Holczheim Károly lakatos 2 » )>
Horváth József i) 2 v 5)
Hild Béla géplakótos 2 Iil.
Horváth István lakatos . 1 ''A B) I.
Hirsch Ferencz íj 2 7. III.
65 Hunyadi György csizmadia iV2 B) I.
Horváth Mihály szíjgyártó » »
Hoffer Lajos csizmadia i-1/. B) 11.
Humán Ferencz czipész i1/., A) 1.
Joó János 2''/2 A) elők
Jáni János csizmadia I ''.2 B) I.
70 Kovács Ferencz czipész 2 « »
Kucséber Ferencz bognár , czipész I v »
Kedmenecz Venczel 3 .''/,■ >>
Klucscrecz Lajos kefekötő 3 3/< III.
Krausz Samu j) 1 B) elők.
75 Koller Rudolf lakatos 3 IIÍ.
Kis Károly reszelővágó 9 hó A) I.
Roller József kefekötő 3 év III.
Kovács Lajos csizmadia 1 B) I.
Kapoli Rezső asztalos 3 '' III.
80 Karafiát Ferencz c^zipész 1 A) elők.
Karafiát János )> 4 III.
Kis Gergely ;> 2 B) elők.
Klucsek Gyula lakatos 3 hó B) I.
1 Loboda Lőrincz kovács 2 V2 B) II.
85 Lencz Béla asztalosj 3 7, A) II.
Locke Győző borbély 3
Lukács Vilmos kötélverő 4 A) elők.
30
Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló biz osztályzata
megnevezése drb. sz.
Fabick Tivadar virágcsokor i drb jel
Steiner Fülöp női félczipő i pár jó
Hirschel Ede gy. czipő i » elégs
Vajdics József szedés 3 drb jó
Sável János » » vertheimkulcs 2 » jó
vasablak I » jel
» » tányérmelegitő I » kit
Weiser József lókapáló I » kit
» » 8 darab gazdasági gép fényezése o » kit
Brüll Sándor tányér melegítő I » kit
Keller Mátyás gyermek czipő 2 pár jel
Bódis Jánosné komótezipő i » jel
Weiser József toló mércze i drb kit
Döme Miklós női fűzős czipő i pár jó jel
Turek Géza férfi csizma i »
Nikicser György szoba-seprű i drb jel
Sável János zár i » kit
zár i » jel
Weiser József kukoriczamorzsoló i » kit
Brüll Sándor sütő i » jel
Széchényi István tüzhelykeret i » jó
Topolics János csizma i pár jel
Schwartz Mihály kantár i » jó
Hoffer Kálmán nyelves férfi csizma i » jel
Miltényi Sándor talpalás i » kit
Hirschel Vilmosné női czipő i » elégs
Gyümölcs Lajos gyermek csizma i » jel
Steiner Fülöp női félczipő i » jel
Fodor Ferencz taligakerék i v jel
Pupp Lászlóné férfi czipő i pár jel
Horváth József 1 kéziseprii, 1 szobaseprü 2 drb kit
» » 1 ruha, 1 fény. 1 sár, 1 bekenökefe 4 » j*
Sável János sütő 2 » kit
Zolner János 3 db. különféle reszelő 3 » kit
Sobár György szoba- és kézi seprű 2 » kit
Kovács György gyermek csizma i pár jel
Muzikár Vincze éjjeli szekrény i drb kit
Miltényi Sándor talpalás i pár elégs
» » felsőrész 2 » kit
» félczipő I » jó
Kohn Samu papirnyomó i drb jel
ifj. Szíj Dániel patkó i » jó
Scherman József szekrény i » jó
Sveitzer József paróka, hajfonat, hajfürt, hajbetét i » jó
Vass Károly ruha szárítókötél x » jel
40
Folyó szám 1 A kiállító t a 11 0 n c z
neve foglalkozása ejnml t tanoncéveinek száma Osztály
Lőrincz Ferencz géplakatos A) II.
Maray Dezső pék I B) elők.
90 Matjásics Elek » I A) elők.
Mersics Sándor géplakatos 2 B) I.
Moller Károly villamszerelő 3 B) elők.
Mihálics Márton csizmadia 27s » »
Magyar Lajos czipész 3 A) I.
95 Magyar János szabó 21/■ A) II.
Magyar József » 3 Vs B) II.
Málek János asztalos 3 III.
Márkus József czipész 1 B) I.
Markusics György hentes 3 A) elők.
100 Máy Lajos géplakatos 1 A) II.
Nagy Lajos nyomdász 3% III.
Nemess József kötélverő 2 7" B) elők.
Odrovics Rezső lakatos 1 71 A) I.
Pavlicz József czipész '' 2 Vs )) !>
105 Péntek Márton pék I A) elők.
Perendy Lajos kosárfonó 2 A) II.
Peti Lajos vaseszterg. 2 B) II.
Pap István csizmadia 1 Vs A) II.
Pápai István lakatos 3 111.
110 Pápai József kertész 2 7s B) II.
Rupert Vilmos géplakatos borbély 7J A) jjlék.
Spitzkopf Károly I Vs B) elők.
id. Sipos István csizmadia 2 V
Simonkovics Bálint szíjgyártó I B) I.
115 Skorjanecz József czipész I A) I.
Sifkovics János lakatos 2 7, III.
Schwarzenberg Manó asztalos B) II.
Schweiuzger Ferencz géplakatos I A) I.
Stefies Rezső hentss 01/ 2 / -i B) II.
120 Szakon Károly szabó 4 B) II.
Szekeres Boldizsár géplakatos szij gyártó 1 A) 1.
Szakos József 5 III.
Széphegyi Gáspár betűszedő i1/, A) 1.
Szautner György asztalos 2 B) I.
125 Tamás Rudolf pék 1 B) elők.
Tóth Péter kefekötő 1 » »
Tasner Rezső szabó 3 B) I.
Totola Ferencz betűszedő Vs A) II.
Tóth Ferencz czipész 4 III.
120 Takács Ferencz géplakatos 2 7, B) II.
Toplek Sándor csizmadia 4 » ''1
Tóth Ferencz lakatos I Vs A) I.
41
Mesterének neve i . ■ A kiállított tárgyak A bíráló biz. osztályzata
megnevezése darab sz.
Weiser József eke i drb kit
Rosenthal Géza fonott kalács jel
» » Weiser József Franz L. és fiai kalács (szív) i » jel jel jel
csavarvágó ívlámpás i »
Nagy Károly női csizma i pár j jó
Mersics Ede Kumpert Antal i pár gyermek czipő mellény gyermek felöltő 2 drb jó j* kit
Rí ter József i »
Muzikár Vincze mozsdószekrény i » kit
Miltényi Sándor borítás i pár jel
Voukán Antal párisi virsli j kit
Weiser József szecskavágó i drb kit
Fischel Fülöp Rozs Ferencz sziues nyomás ruhaszári tó kötél 4 9 i » jel jel jel jel jel
Kohn Samu sirrács
Szeiler Gotlieb női félczipő i pái
Kalpek Vincze koszorú i drb
Grácz Antal különféle kosarak 4 * jel kit
Weiser József szivattyú szelep x »
Bakonyi György férfi csizma i pár jó
Szécsényi István takaréktűzhely i drb kit
Janda Károly állványcsokor i » kit
Josifovic és Fasching fél kocsitengely paróka, hajbetét, hajf. gyermek csizma i * kit
Pusofszky Sándor 5 * jel jö
Slujtner József i pár
Horváth Károly Skorjáuecz József i pár gyeplő sárga félczipő i » i » jel jó kit jó
Kohn Samu Fülöp Lipót asztal tűzhely konyhaszék i drb
Josifovic és Fasching derékszögmérő i » el
Petrics György töltött láb i » :!
Müller József mellény i »
Weiser József kézi tolókapa i » j kit
Horváth Károly 1 pár tartószij, 1 pár lólábvédő 2 pár kit
Weisz L. és P\ hirdetmény tábla i drb jel
Torma Lajos állu tükör i » kit
Kalpek Vincze koszorú i » kit
Nikicser György különféle kefék i » kit
Szabó Ignácz nadrág i » jel jó kit
Vajdics József szedés i »
Feifer Jakab czipő szénagy üj tő i pár
Weiser József i drb kit
Topolics József gyermek csizma i pár kit
Höfler Jenő sütő fogantyú 2 » jel
42
Folyó szám A k i á 1 1 i t ó t a n o n c z
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
135 140 Varga Antal Vass Sándor Varga Imre Villand János Véber Lajos Valentin József Zsohár Vincze Zákonyi Lajos kocsifényező géplakatos csizmadia géplakatos lakatos csizmadia betűszedő czipész 3 2 I 1 17« 4 2 B) II. A) I. B) 1. » » A) II. A) I. III. A) II.
43
A kiállított tárgyak A bíráló biz. osztályzata
Mesterének neve megnevezése drb. sz.
Tóth József Weiser József Varga Imre Weiser József Kohn Samu Valentin Ferencz Fischel Fülöp Miltényi Sándor fényezett kerék tömités vágó férfi csizma répavágó szélmutató férfi csizma szedés kis czipő
i drb i » i pár i drb i » i pár i drb i pár kit kit jó jel kit jel jel jel
44
Kimutatás az 1903. jun. hó 20- 21-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról rajzaik számáról és előmenetelükről.
Folyószám A tanuló
neve foglalkozása osztály Kiállított rajzainak darabsz. osztályzala
Fa-, diszitő- és ruhá-
szati csoport.
Baa Károly csizmadia A) II. 4 jó
Bedenek György asztalos III. 3 jó
Benkő József csizmadia A) II. 2 elégs
Bizják Ferencz asztalos A) II. 3 jó
5 Boa Lajos bognár III. 2 jó
Brumecz Vincze czipész » » I elégs
Bunczom János » I jó
Czár Antal » » I elégs
Czerján István » » 3 jó
IO Csatlós György csizmadia A) II. 2 jó
Geider Nándor czipész » III. I elégs--
Gerencsér János » I elégs
Gyergyák József asztalos » I elégs
Hámburger József szabó » 2 elégt
i5 Imre József czipész A) II. I jó
Iványi József » III. I jó
Kapoli Rudolf asztalos » 2 $
Keszericze Lajos czipész B) II. I elégs
Koller József kefekötő III. 4 jó jó
20 Magyar József szabó B) II. 8
Málék János asztalos III. i jó
Mártinecz Antal czipész » 3 jó
Molnár Ferencz csizmadia » i elégs
25 Nagy Hugó szabó » 9 jeles
Véber Kálmán szíjgyártó » i jó
Nóvák Vilmos szabó A) II. i elégs
Pálfy Gyula czipész III. i jó
Rúzsa István » » 6 jeles
3° Schindlberger Károly asztalos » 3 jó
Szabó József Szakon Károly czipész szabó B] II. i 8 elégt jó
Szakos József szij gyártó III. 3 jó
Szekeres József asztalos » 2 elégs
Tanczenberger Ferencz könyvkötő » I elégs
35 Toplek Sándor csizmadia B) II. I elégs
45
A t a n u 1 ö
T—< 0 ÍI< neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak darab sz. osztályzata
—. ( Tóth Ferencz Varga Flórián Ujlaky Pál czipész asztaios asztalos III. B) II. A) I. 6 i . 3 jel elégs elégs
Fémipari csoport.
5 IO i5 20 25 Babics Gyula Betlehem János Balázs János Brntki József Csizmadia Lajos Francsics Béla . Farkas József Flumbort Antal Freund Lajos Gergely Ferencz Gizman Rezső Grivecz István Hild Béla Holczer Rezső Holczheim Károly Kiss István Koller Rezső Pápai István Pilvax László Pőcse József Sárecz Imre Schwarcz József Sifkovics János Stréui Ferencz Tálosy Lajos Takács Ferencz Weisz János Csatári Dezső Épitó'' ipari csoport. lakatos » » » reszelővágó lakatos » géplakatos villanyos lakatos » géplakatos lakatos géplakatos lakatos » » » vasöntő lakatos » kovács III. B) II. A) I. III. » » A) II. III. A; II. B) II. » III. A) II. III. B) II. III. » » B) II. A) II. III. i i 2 4 3 3 3 i i 2 4 i 2 3 4 2 1 2 I 3 i 3 I 1 2 jó elégs elégs elégt jel jó elégt jó jel elégs elégs elégs jó elégt jó elégt jó jó l''ó elégs jel jó jel elégs jel elégs elégt jó
35 Bakos János Baa József Bognár Béla Borbély József Gozdán Károly Hajdú György Hajdú József kőműves » kályhás kőműves ács cemetöntő Téli I. » II. » » » » » » Élők. I. 6 7 3 6 i5 3 i jó jó jel jó jel jó elégs
46
Folyó szám A tanuló
neve foglalkozása osztály n og" S ''5-2 #7 c3 m v-t3 osztályzata
75 Pint Ferencz kőműves Téli II. 6 jel jó
Pint István kőfaragó » » 4
Pepesnyák György kőműves » » 5 jó
Rotli Károly » » » 6 jel
Sidó József » » I. 3 elégs
80 Tersztenyák József kőfaragó » 11. 3 elégs
Tomasics Gyula czementöntő » » 6 jel
Tomasics Ferencz kőműves » » 6 jel
Unger Gyula szobafestő » » 2 jó
Kvicsák János bádogos » » 2 elégs
4 Mersits Gergely » » » 4 jel
47
XI.
Kimutatás a tanévet bevégzett tanulók magaviseletéről és előmeneteléről.
Magaviseletből Előmei.etelből
Osztály jÓ szabályszerű kevésb. szabályszerű nem szabályszerű nem osz-tálvoztatolt összesen jeles » elégséges elégtelen ! nem osztá-lyoztalott l- 1 összesen |
Téli előkészitő 10 10 — — — 20 — 7 9 4 20
, I. 11 3 — — 1 15 5 4 4 1 1 15
* 11. 17 1 — —• — 18 5 4 5 4 — 18
A) előkészitő 13 38 1 — — 52 2 12 32 6 - 52
H) 30 14 3 — 1 48 5 15 18 9 1 48
A) I. 26 24 2 — — 52 7 28 14 3 — 52
B) I. 25 23 4 — — 52 — 24 23 5 — 52
A) II. 28 5 — — — 33 8 9 9 7 — 33
B) II. 34 1 — — — 35 3 11 17 4 — 35
III. 37 3 — — 2 42 8 15 12 10 2 42
Összesen: | 231 122 10 4 367 38 jl29 143 53 4 367
XII.
Statisztikai kimutatás a tanonczok száma-, kora-, vallása-, nemzetisége-, születési helye szerint és az
egész évi mulasztásokról osztályonkint.
Folyó tanévben A tanév végén volt Kor szerint A beirt tanoncok közt volt ^Mulasztott A szerv.19
hitfelekezet szerint anyanyelv szerint 1 születési hely szer. tanuló közül hány tanuló? hány napot? ebből igazolt igazolatlan összesen § ala Piar
Osztály beiratkozott kimaradt | felszabadult | 12-15 éves 1 15 éven felüli 12- 15 éves 15 éven felüli 12- 15 éves 15 éven felüli vidéki hitt. s szakrajzrai- csa k hittanra járt
összesen r. katn. ág. ev. ev. ref. izraelita összesen r. kath gör. kel. . ág. ev. 1 ev. ref. 1 izraelita összesen magyar | német horvát egyéb összesen | 1 masyar német horvát egyéb összesen helybeli Zalamegyei 1 más megyei ! külföldi összesen összesen
Téli tanf. elők. 22 2 20 1 418 22 4 _ _ _ 1! 418 _ _ _ 18 4 _ 4 16 2 _ || 1814 7 1 22 20 18 182 102 80 182
16 1 — 15 _ 16 16 — — — —I''l6 li 2 20 — - - 16 — — — — — 16 — — — 1612 3 1 - 16 16 16 145 83 62 145 — _ _
„ n. 23 1 4 18 2 21 23 2 — — — 1 — - 21 1 1 — — 2 19 1 1 — 21 21 || 1 1 — 23 18 13 126 102 24 126 1 — 1
Egész évi A) elők. 6610 4 52 1 1947 66 18 — — 1 II 119 46 1 _ — J 47 9 _ 10 — 19 27 1 17 2 47,11 46 2 766 52 40 273 133 140 273 _ _ _
„ „ B) elők. 6210 4 48 1943 62 18 — — v9!40 — 1 — 2 43 15 1 3 — 19 25 2 14 2 43 23 27 8 4 62 48 41 337 213 124 337 _ _ _
„ „ A) I. 63 4 * 7 52 27 36 63 24 1 — 2 27 33 — l — 2 36 23 2 1 1 27 31 — 5 — 36 34 15 13 163 52 49 461 229 232 461 _ _ _
„ B) I. 60 6 2 52 20 40 60| 17 2 — 1 20 37 — 2 1 1 40 14 2 4 — 20 33 2 5 4025 26 6 3 60 52 46 245 119 126 245 _ _ _
„ „ A) II. 43 1 33 6 37 43 6 — — 634 — 1 — 237| 6 — — — 6 311 1 5 3720 15'' 7 1 43 33 29 205 87 118 205 _ — _
„ „ B) 11. 47 12 3ö| 740 47 5 — — 2 7"38 — — — 2 40 7 — — — 7 33, — 7 41 4 7 — 47 35 29 194 119 75 194 _ _ _
„ „ Hl- 80 2 36 ! | 42 Jl 80 í 1 — — — S 3 1 4 79 1 | 1 — — 1 S 5 79 32 1! 29^18 1 80 42 36 248 129 119 243 11 1 12
Összesen 482 1 II 36^7367 a W ''<m Lt 2 swsí r 31 — 7 sl a 1 9 1 1 2 12 . L £80 e'',8 1 Pl sk ^ \\m 961 4 i> |co oo O H 00 | CO <N 63 181 J, 1 ci 30 367 317|2416[l316 1 | 1100 2416 12 1 13
xni.
f J. •
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint.
Osztály Asztalos í| 1 Acs Bádogos Bognár Betűszedő j | Borbély I Czipész Czementöntöl Czukrász 1 Cserepes I Csizmadia 1 Erczfényezö il Fazekas 1 Géplakatos II 1 Hentes 1 Kalapos Kádár | Kályhás Kárpitos | Kefekötő Kertész | Kéményseprö|| | Kocsifénvezől| | Kosárfonó j [ Kovács \ Könyvkötő | | Köteles | Kőfaragó | Kőmives | | Küszörűs | Lakatos || Mészáros || | Mézesbábos || 1 Műszövő [ Nyomdász | Orás | Pinczér | Reszelövágó j| | Sörfőző Sütő •Szabó 1 Szappanos || Szíjgyártó 1 Szohafestö || Vaseszterg. J Vasöptő Villam-szer. || összesen
Téli tant elők. _ 2 3 22
H H 1. 1 16
ÍJ »l II. — 1 2 : - — - 3 — - — 23
Egész é- A) elők 2 2 1 13 - — — 21 — 2 2 1 2 - 3 — 2 — — 1 - 1 — — — 1 1 1 — — — — -i — 2 5 — 1 — 1 1 - 66
ii 11 B] elők. 5 — — 2 ,7 12 — — — 7 — 1 1 — — 2 3 — 2 1 — 1 1 — — 1 1 4 — — 1 — — — 2 6 — — - — — 1 62
ii 11 A) 1. 8 — — — 1 8 12 — 1 — 4 1 — 5 5 1 — — — — — — — - — 1 — — — - 7 2 - — - 4 — — 1 3 — - 2 1 - 63
ii H B) 1. 7 — — 2 — — 11 — — - 8 — 5 2 — — — — — — 1 — — 1 — - — 13 — — 1 — - — - — 5 2 - — 2 — 60
■• ii A) II 3 — 1 1 3 3 — — — 5 — 6 - — — - — — 1 — 1 1 - — — - — 9 1 1 - - — — — 5 - 1 - 1 - - 43
1 ii ii B) II 2 — — 1 3 6 — — 4 - — 2 3 - - — — 1 1 1 1 - 1 1 - - — 10 - - 1 1 - - 1 - 6 — — — 1 — 47
ii ii III 7 1 2 7 15 - — — 5 — — 7 1 - - — 2 — - — 1 2 - — — — 14 - - — 2 — 1 1 1 1 4 1 2 - — 2 1 80
Össze sen 29 Ti 3 \ J 11 5 T 1 29 72 m 5 154 uin 1 • 2 1 2814 H \\ 1 1 3 1 w. 2 9 f 1 u» 1 6 2 2 4 V .6 f 2 u 335 1 55 í •í J u 4 ✓ 2 u 1 5 <■> u 2 634 nvi 1 6 6 5 6 2 «
50
XIV.
Az iparos tanoncziskola 1902—903. évi költségvetése
I Bevétel
1. Államsegély..........................600 kor. — filL
2. Pénztári maradvány a mult évről. . . • . — „ — „
3. Az 1884. évi t.-cz. 4., 21., 51., 126., 158.
és 164. §§ aiban jelzett forrásokból . . 750 „ — „
4. Tandij cimeu........................1200 „ — „
5. A tanonczoktól hitoktatási dij címen s/.e-
dett 30 fillérből..................120 „ — „
Összesen 2670 „ — „
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások.
1. Tanitói fizetésekre..........5270 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj ................250 „ — „
3. Iparisk. felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdíj í: 80 „ — „
4. Két szolga fizetése....................260 „ —_ „
B) Dologi kiadások.
5. Könyv- és írószerekre..................160 „ — „
6. Rajzszerekre..........................240 „ — ,,
7. Nyomtatványokra......................100 „ — „
8. Krtesitő kinyorüatására..........100 „ — „
9. Előfizetés a VIII. évf. »Rajzmintalapok«-ra 24 „ — „
10. „ „ „ »Iparosok 01 vasótára« 7 „ — „
11. „ az 1902. évi »Hivatalos Közlöny«-re 5 „ — „
12. Fűtés és világításra ...................600 „ — „
13. Tandij beszedés után 4% ...............48 „ — „
Összegen 7144 » — „
Összehasonlítás :
Bevétel.............2070 kor. — fill.
Kiadás.............7144 )> — ,,
Fedezetlen marad . 4474 kor. — fill.
TARTALOMJEGYZÉK.
I. A jövő tanévre vonatkozó tuinívalók...............3
II. Adatok a tanév történetéhez...................4
III. Felügyelet..........................H
IV. Tantestület..........................12
V. Elvégzett tananyag.......................
VI. Az 1902—1903. tanévi órarend..................18
VII. Jelmagyarázat........................20
VIII. A tanulók névsora és osztályzata.................21
IX. Munkakiállitás........................36
X. A rajzkiállitáson résztvett tanulók névjegyzéke..........• . 44
XI. Kimutatás az év végén volt tanulók magaviseletéről és előmeneteléről .... 47
XII. Statisztikai adatok......................48
XIII. Statisztikai kimutatás a tanoncok foglalkozása szerint..........49
XIV. Az intézet költségvetése....................50

Insert failed. Could not insert session data.