Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.18 MB
2022-01-31 13:25:09
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
243
544
A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanonc-iskola értesítője
az 1910-1911. tanévről.
XXV. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1911.
Ifj. Wajdits József Könyvnyomdája

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1910—1911. TANÉVRŐL.
XXV. E\/FObYAM,
KÖZLI : POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1911. IFJ. WAJDITS JÓZSEF KÖNYVNYOMDÁJA.
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1911—1912. tanévre az iparos-tanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15 —18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiúosztályában, köznapokon 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—12-ig.
Ezen, a beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik is az illető iparág elsajátítása végett. (96096-—1907. sz. miniszteri rendelet.)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul íratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t.-c. 62. § ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanulók, kik a következő tanév első napjaiban írandók be.
Azon iparosmesterek, kiknek több inasuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes inasaikat egyszerre íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy az összes tanoncok lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanuló komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanuló családja körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanuló bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanuló elhagyja a helyét s ezt a mester az igazgatónál vagy osztályfőnökénél azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonc szerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandíj-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. c. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
II.
Ipariskolánk 25 éves története.
1886/87—1910/11-ig.
Ipariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának 25. évét töltötte be.
Ha ezen 25 éves multat csak röviden is méltatni akarom, nem tehetem anélkül, hogy rövid visszapillantást ne vessek az iparoktatás terén ezen idő előtt történtekre.
Szterényi József szerint, ki hazánk iparoktatásának történetét oly alapos tudással és nagy gonddal irta meg, Magyarországon az iparoktatás évszázados múlttal bir, mely visszanyúl egészen az Árpádok koráig. Az ő művéből tudjuk meg, hogy az iparoktatás fejlesztése és emelése ugy az időnkénti kormányoknak, mint a társadalomnak egyik nem csekély gondját képezte.
A nem rendszeres, hanem reálirányu, az ipari élet igényeivel számoló oktatás, már a XV. században, a városi iskolák szervezésével kezd határozott alakot ölteni, hol a németországi városi iskolák példájára irást, olvasást, levelezést és földrajzot tanítanak. Majd megkezdődik, s gyors fejlődésnek indul a művészi irányú ipari oktatás, hol az architektúra, az épitő rajz tanításáról gondoskodnak, s a gyakorlati geometriát és rajzot teszik kötelezővé iskoláikban a XVIII. században a szerzetesrendüek.
A Ratió educationis a nagyvárosi népiskolákban a számtant, mértant, természettant, vonalrajzot rendeli taníttatni, Mária Terézia intézkedésére pedig keletkeznek az ország nagyobb városaiban az úgynevezett „nemzeti rajziskolák".
II. József már vasárnapi rajziskolákat állíttat fel s ezek pontos látogatását kötelezőleg rendeli el a mesterinasoknak.
1846-ban a védegylet nyomása alatt szervezi a helytartótanács a vasárnapi tanodákat s elrendeli, hogy ezek az iskolák a kéz-mives-iparosokra nézve kötelezők és senki közülök fel nem sza-badittatik, ha tanodai bizonyítvánnyal ki nem mutatja, hogy vagy az elemi iskolákat jó előmenetellel elvégezte, vagy a vasárnapi tanodákban szorgalmasan és jó sikerrel nem látogatta az előadásokat. Maga a védegylet 1845-ben a céhekkel együttesen három tanfolyammal mesterinas-iskolát állított fel Budapesten, 1848-ban pedig ezek mellett megindította a mesterlegények rendkívüli tanfolyamát és a felnőtt iparosok számára ismeretterjesztő felolvasásokat rendezett.
— 5 —
Ilyen és ehhez hasonló intézkedések következtében fejlődik az iparoktatás s már az 1872-iki ipartörvény kimondja, hogy: vaz iparos köteles tanoncát, ha írni, olvasni és számolni nem tud, ezeknek megtanulására, különben pedig az ismétlési, esti, vasárnapi, illelőleg ipariskolába járásra szorítni."
Bár ilyen kormányrendeletekkel és az iparoktatás elöbbvitelére irányuló intézkedésekkel találkozunk, s 1868-ban az országos iparegyesület is felhívja az összes törvényhatóságokat a mesterinasok részére szervezendő iskolák felállítására, s habár ilyen iskolák tényleg keletkeztek is, az inasoktatás mégis egységes terv nélkül sok ingadozással és csupa tapogatódzással történik. Az első „Szervezet" a vallás- és közokt. miniszter 23439. sz. rendeletével 1882-ben látott napvilágot: „Az iparostanulók iskolai szervezete" cimén, mely tartalmazta: „I. Tantervek az iskola tagozatának megfelelően: II. Rendtartási szabályok; III. Fegyelmi szabályok; IV. Az iparos-tanulók iskolájának vezetése és igazgatása: 1. Az iparos iskolák tanulói ; 2. Az intézet feletti felügyelet: iparostanodai bizottság, miniszteri biztosok" cimü fejezeteket.
Ezen szervezetet követte az 1884. évi XVII. törvénycikk, mely az inasiskolákat véglegesen szervezte s kimondotta, hogy „oly községben, ahol legalább 50 iparos- (kereskedő) tanonc van és ezek számára külön iskola nincs, köteles a község a tanoncok tanításáról külön tanfolyam berendezésével gondoskodni. (80. §.) E törvénnyel kapcsolatban jelentek meg a „Szervezetek" az iparos- és kereskedő tanonciskolák számára, melyek ismételten kiadva s egyes pontjaikban módosítva a tanoncoktatásnak ma is alapul szolgálnak.
Városunk iparoktatásának tulajdonképeni alapját szintén a „Ratio educationis" vethette meg, amennyiben Nagykanizsát, mint sok más céhhel bíró várost, úgynevezett „normális" iskola felállítására kötelezte. A város áldozatkész közönsége nem is idegenkedett gyermekeinek oktatása érdekében meghozni a kivánt áldozatot.
A „normális" iskola elvégzése után azonban, nehogy az abban tanultakat teljesen elfeledjék, a gyermekeket a vasárnapi ismétlő iskola látogatására kötelezték s ezeknek nyomaival már 1820-ban találkozunk. Ebbe jártak az iparos-inasok is. A tanitás azonban ekkor még csak 1 —1 órára szorítkozott, melyből fél óráig a közismereti tárgyak, a másik félórában pedig a hittan adatott elő. Az ötvenes években már az ismétlő oktatás 2 óráig tartott s az utolsó félórában az inasok tanitójuk vezetése mellett minden vasárnap szent misén vettek részt.
Az 1869—70. évben a községi iskolák alapításával egyidejűleg létesült a rendes vasárnapi ismétlőiskola, mely 1885/86. végéig
— 6 —
működött. Ekkor már nemcsak kötelezték az inasokat a vasárnapi ismétlő iskola látogatására, hanem a pontos iskolalátogatást ellenőrizték is. Erről tanúskodik a kir. tanfelügyelőségnek 1872. febr. 19-én az iskolaszékhez intézett leirata, melyben a tanoncok rendes beiskolázását s az előadások pontos látogatását szorgalmazta. Ezen időben az ismétlő iskola két osztályból állt, melyeknek egyikét Juhász Péter, másikát Németh Ignác, elemi iskolai tanitók vezették 1879-ben az eddigi két osztályú ismétlőiskola az ismétlő tankötelesek nagy számára való tekintetből négy osztályúvá fej-lesztetett s az előbb megnevezett két tanitó mellé 1879. szept. 12-én tartott ülésében az iskolaszék a két újonnan felállított osztály vezetésével Páros Endre és Récsey György elemi iskolai tanítókat bizta meg évi 50—50 frt díjazással.
Jólehet ezen időben már a tanoncoktatás évről-évre nagyobb gondoskodásban részesült, maguk a mesterek azonban, tisztelet a kivételnek, a legnagyobb ellenszenvvel viseltettek iránta. Ha be is Íratták tanoncaikat az iskolába, az előadásokról a legtöbb esetben visszatartották őket s az ebből keletkezett mulasztás oly nagy volt, hogy alig veit az iskolaszéknek egy-egy ülése, amikor a tanoncok sok mulasztása panasz tárgyát ne képezte volna. Az iskolaszék saját hatáskörében nem tehetvén ennek megszüntetése érdekében semmit se, intézkedés végett minden alkalommal a városi tanácshoz irt át, — de nem sok eredménnyel.
1882-ben kezd a kormány foglalkozni a rendszeresített iparoktatás kérdésével is. Ennek tulajdonitható, hogy 1882. junius 17-én Zalavármegye akkori alispánja: Svastich Benő, hivatkozássál miniszter úr f. évi májns 8-án 14510. sz. rendeletére, 8030. számú leiratában kimerítő jelentéstételre hivta fel a városi tanácsot az iránt, hogy mily intézkedések tétettek eddig az iparostanulók oktatására nézve. Ezen időben még mindig csak az előbb emiitett négy ismétlő osztály szolgált az iparostanulók oktatására, melyet 12-től 15 éves korukig látogattak a tanoncok; 15 éven tul azonban már be sem iratkoztak.
1883. január 16-án 853. számú leiratban fölhívta Zalavármegye alispánja a városi tanácsot, hogy a vall. és közokt. miniszter urnák 1882. évi aug. 16-án 23439. sz. alatt kelt rendeletével kiadott „Az iparostanulók iskolai szervezetének" megfelelően, alakítsa meg a helyi ipartanodai bizottságot. A v. tanács, tekintettel arra, hogy az iparostanulók oktatására a 4 osztályú vasárnapi ismétlőiskola szolgált, e fölötti felügyeletet pedig az iskolaszék gyakorolja, az ipartanodai bizottság feladatának teljesítését a v. képviselőtestület 1883. január 23-án tartott közgyűlésében ujabb intézkedéséig szintén reáruházta.
Végre 1884-ben napvilágot látott a XVII. t.-c., melynek a
— 7 —
tanoncoktatásra vonatkozó rendelkezései folytán a vasárnapi ismétlőiskolák lassan-lassan az egész országban átalakultak alsó-foku ipariskolákká. Sajnos, nálunk ez nem ment oly hamar, mi annak tulajdonitható, hogy szerény anyagi viszonyok közt élő városunk, már ezen időben is erejét meghaladó áldozattal tartotta fennt elemi-, felső leány-, polgári fiúiskolát és a piaristák vezetése alatt álló főgimnáziumot.
Ami azonban késett, nem múlott. Az ipartanodai bizottság 1885. okt. 29-én tartott üléséből az ipariskola felállítására vonatkozó költségvetés és egyéb módozatok kidolgozására egy bizottságot küldött ki. A kiküldött bizottság, melynek tagjai voltak: Lengyel Lajos v. főjegyző, Engel Adolf szappanosmester, Morgen-besser János polg. isk. és Németh Ignác elemi isk. igazgatók, megbízatásában eljárván, az ipariskola felállításával járó évi kiadásokról s egyéb módozatokról szóló jelentését 1886. január 29-én tartott iskolaszéki ülésben előterjesztvén, az egyhangúlag elfogadtatott s ennek alapján kimondotta az iskolaszék, mint ipartanodai bizottság, hogy az ipariskolát 1886 szept. 1-én két előkészítő és egy első osztállyal megnyitja. 1886. junius 9-én tartott ülésében a megnyitandó ipariskolához igazgatóvá: Tóth Istvánt, tanítókká Erdősi Bálint és Lisztner József elemi iskolai, rajztanítóvá pedig Schultz Károly polg. fiúiskolái rajztanítót választotta meg; egyben ugyanezen év augusztus 5-én tartott ülésében az eddigi négy osztályú ismétlőiskolából, amennyiben az iparostanulók a következő tanév kezdetétől külön-külön oktatásban részesülnek, két osztályt beszüntetett, s annak fentartási költségeit az ipariskola céljaira engedte át.
Felügyelet. Az iparostanonc-iskolák közvetlenül a vall. és közokt. miniszter fennhatósága alá tartozván, a felügyeletet a kir. tanfelügyelő és az orsz. iparoktatási főigazgató által gyakorolta. Az intézet felállításakor a főigazgatói tisztet Jágócy Péterfy József, majd dr. Bernát István, végre Mártonffy Márton kir. udvari tanácsos, 1910. szeptemberig, tehát közel 20 évig látta el a legnagyobb szakértelemmel és ügyszeretettel. Az ő lankadást nem ismerő apostoli fáradozásának köszönhető, hogy iparostanonciskoláink ma oly nagy számban és magas színvonalon állva szolgálják a jövő iparosnemzedék nevelésének ügyét. 1910-ben nyugdíjba vonulván, miniszter úr utódjává Magyar Endre, szakip. isk. igazgatót nevezte ki.
A kir. tanfelügyelőség élén iskolánk fennállása óta Dr. Ru-zsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő áll, ki nagy és sokoldalú elfoglaltsága mellett is kiváló és éber figyelemmel kisérte és kiséri ipariskolánk működését s nem kis része van abban, hogy iskolánk még a magasabb szaktekintélyek bírálatát is mindig a legszebb sikerrel állja ki.
— 8 —
1903-ban a miniszter a főigazgató és tanfelügyelő mellé még a szakfelügyeletet is felállítván, ezen tisztet iskolánknál 1906-ig Torday Imre szakiparisk. igazgató, 1906 óta pedig Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, felső ipariskolai tanár látja el, mely intézmény mélyreható befolyással van a tanoncoktatás intenzívvé tételére és egyöntetű fejlődésére.
A közvetlen felügyeletet 1883. jan. 23-tól a községi képviselő testület által 3 évre választott ipartanodai bizottság, 1897. április 10 óta pedig az ipariskolai felügyelő-bizottság gyakorolta.
Az iparostanodai bizottság elnöke volt 1883—1897-ig Babochay György v. polgármester és iskolaszéki elnök.
Az ipariskolai bizottság elnökei voltak: Grünhut Henrik terménykereskedő 1896--1902-ig. Weiser József, gépgyáros, 1902— 1905-ig. Josifovic Milivoj, gépgyáros, 1905—1908-ig. Weisz Tivadar terménykereskedő, 1908-tól máig; a felügyelő bizottság jelenlegi tagjai pedig: Josifovic Milivoj alelnök; Szalay Dénes, tantestületi képviselő, bizottsági jegyző; Dants Kálmán, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, keresk. tanácsos, Keller Mátyás, Kohn Samu, Miltényi Sándor, Móger Károly, Muzikár Vince, Pongor Henrik, Poredus Antal, iparisk. igazgató, Samu József és Weiser József.
Az iskola szervezése és továbbfejlesztése. Iparostanonciskolánk 1886. szeptember 1-én 3, u. m. 2 elők. és 1 első osztállyal nyilott meg.
1888—89. tanévben két uj osztály állíttatott fel.
1897—98-ban ismét két osztály állíttatott föl. 1899/900. tanévben szerveztetett a téli tanfolyam két osztállyal. 1900/1-ben 1 téli és 1 egész évi; 1902—3-ban ismét egy egész évi; 1905/6-ban az egész évi tanfolyamban újból egy osztály; — 1907/8-ban ismét egy egész évi és egy téli, végre 1909/10-ben egy egész évi és a rajz alól felmentettek pótoktatása céljából két osztály szerveztetett, úgy hogy ma az intézet téli tanfolyama áll egy elők., egy I., egy II. és egy III.; az egész évi tanfolyam pedig két elők. három I., három II., három III. és két rajz alól felmentettek, vagyis összesen 17 közismereti osztályból; három szakrajzi és 12 általános rajzcsoportból.
Az iskola tanterve és felszerelése. Az iskola intenzív fejlődése az osztályok számának szaporodása mellett a tananyag kellő feldolgozásától is függvén, ugy ennek, valamint az egyöntetű eljárás biztosítása céljából a közismereti, és rajztananyagot minden osztályra külön-külön és a tanulók előképzettségi fokának megfelelően állapítottuk meg s azt a tanítás közben szerzett tapasztalatok alapján évről-évre jobbá s a célnak megfelelőbbé iparkodunk tenni.
9 —
Tekintettel a rendelkezésre álló csekély időre és arra, hogy csak a szemléleti alapon nyújtott ismeretek vésődhetnek maradandóan az iparos tanoncok emlékezetébe, a várostól, mint iskolafenntartó hatóságtól Vécsey Zsigmond polgármester ur szives közbejárása és támogatása mellett sikerült a helyi tantervnek megfelelő fizikai, vegytani és technológiai felszerelést kieszközölnünk 1600 k. értékben.
Az eredményes rajztanítás biztosítása érdekében, majdnem az intézet fennállása óta évenkint 230 koronát fordítunk a rajzszertár gyarapítására.
Alig van iparágunk, a melynek megfelelő rajzmintákkal ne rendelkeznénk. Ezenkívül a három rajztanító mindegyike el van látva 50—50 tanuló részére rajzeszközökkel, rajztáblákkal és fejes vonalzókkal. A szakrajzosok pedig ezenkívül még a szükséges papirt, irónt, festéket stb.-it is az intézettől kapják.
Az ált. rajztanítás az intézet felállításától 1900/1. tanévig osztályonkint történt, de mert különösen a vidékről jött tanulók a rajzolásban éppen semmi jártassággal nem birtak, szakítottunk az eddigi gyakorlattal s a tanulókat már ezen tanévben ügyességük-és rajzolásbeli képességüknek megfelelően csoportosítottuk. Igaz, hogy ez nagy fáradsággal és vesződséggel jár, de az általa elért eredmény megérdemli azt.
Nagy suly helyeztetett mindig arra, hogy az utolsó évében lehetőleg minden tanuló szakrajzi oktatásban részesüljön; hol tanulóink évről-évre oly szép dolgokat produkálnak, hogy az év végén rendezni szokott rajz- és munkakiállitáson még a hozzáértőket is bámulatba ejtik.
A „Tanonc-Otthon" látogatásának és megkedveltetésének biztosítása érdekében 1909. nov. havában egy urániai vetítőgépet is szereztünk be 315 k. értékben, s azóta majdnem minden vasárnap délután urániai előadást tartunk, melyhez a képeket és felolvasást a budapesti Urániától kölcsönözzük ki. Ezenkívül 1907. jun. 12-én kieszközöltem a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsától egy 672 kötetet magában foglaló könyvtárt is, mely az egyéb folyóiratok és képeslapok mellett szintén rendelkezésére állott tanoncainknak.
A tanítás eredménye, a tanulók fegyelmezése és az iskolalátogatás. A tanulók fegyelmezetlenségéből származó durva állapotok, melyek különösen az első tiz évben uralkodtak intézetünkben s melyek miatt egyes kartársak csak rendőri assis-tálás mellett voltak képesek az előadásukat megtartani; ma mái-teljesen megszűntek.
Az iparostanulók magaviselete ellen az utóbbi időben kifogás semmi oldalról sem tehető. A fegyelem általában mintaszerűnek mondható.
— 10 —
Az iskolalátogatás, különösen az iskola fennállásának első felében, nagyon rossz volt. Eltekintve attól, hogy a tanoncok jó része be sem iratkozott, a beiratkozottak is oly hanyagul jártak-iskolába, hogy az igazolatlan mulasztások számával iskolánk vezetett az ország összes ipariskolái között.
Ez az állapot azonban az iskola 25 éves fennállásának második felében évről-évre örvendetesen javult, ami nem annyira a mestereknek az iparoktatás iránt érzett antipatijájának megváltozásában, mint inkább az intézet vezetőségének az igazolatlanul mulasztó mesterekkel szemben követett szigorú eljárásában leli magyarázatát s abban, hogy az elsőfokú iparhatóság Vécsey Zsigmond polgármesterrel és b. Lengyel Lajos v. főjegyzővel az élén, a rendes iskolalátogatás megteremtésére és biztositásárp. irányuló törekvésében igazgatót és tantestületet mindig a legnagyobb odaadással támogatta.
Igaz, hogy a mulasztások száma még ma is elég tekintélyes, de ez már nem a mesterek nemtörődömségének, hanem a gyakori betegségi esetekből, a mesterek vásárramenéséből és vidéken való elfoglaltságából származó okoknak tudható be.
Amily mértékben javult az iskolalátogatás, oly fokban lett folyton jobbá a tanítási eredmény is, mely nem kis mértékben a tanítótestület odaadó, lankadást soha nem ismert, lelkes munkásságának is köszönhető. Hogy a tanítótestület miként felel meg nehéz, de magasztos feladatának, annak igazolására legyen szabad idéznem Mártonffy Márton, kir. udvari tanácsos, iparoktatási főigazgató ur Őméltóságának következő leiratát:
„Vallás-közokt. miniszteri iparoktatási főigazgató".
515. sz.
1906.
Iparostanonciskola tekintetes Igazgatóságának
Nagykanizsán.
„Vallás- és közoktatásügyi m. kir. Miniszter ur folyó évi április hó 17-én 109872. sz. a. kelt s hozzám intézett leiratában arról méltóztatott értesíteni, hogy a szakfelügyelők jelentéséből örvendetes tudomást szerzett arról, hogy Tekintetességed vezetése alatt álló iparostanonciskola dicséretes eredménnyel végzi feladatát.
Ennek folytán Miniszter ur Őnagyméltósága megbízott engem, hogy dicsérő elismerését Tekintetességeddel s a vezetése alatt álló tantestülettel közöljem.
Teszem ezt igaz szívvel már csak azért is, mert ebben a magas elismerésben dicséret és kitüntetés háramlik mindazokra, akik az iskola fenntartása, gondozása, oktatás és nevelés ügyében buzgalommal fáradoznak.
_ 11
Egyúttal reményemet fejezem ki arra nézve, hogy ezen intézmény mirr-den időben hiven fogja betölteni hivatását."
Budapesten, 1906. évi április hó 27-én.
Mártonffy Márton s. k.
m. kir. udv. tanácsos, iparokt. főigazgató.
Ez a kitüntető, dicsérő elismerés serkentett bennünket további buzgó munkára s az a forró hazafias vágy, hogy a magyar iparoktatás dicső csarnokának megépítéséhez legalább egy porszemmel mi is hozzájárulhassunk. ,
A tanítási idő, létszám és fentartási költségek. Az iskola felállításakor a tanítási idő akként lett megállapítva, hogy a tanoncok rajzra jöttek vasárnap délelőtt 10—12-ig, délután 3—5-ig; közismereti órákra szeptembertől február hó végéig d. u. 6—8-ig, azután pedig a tanév végéig 7—9-ig, Ez a tanítási idő 1898/9. tanévben annyiban változott, hogy a bizottság a rajzórát vasárnap d. e. 9—11-ig, d. u. 2—4-ig tette.
1895/96. tanévvel megkezdődvén a szakrajzoktatás, két csoportban, u. m. faipari- és fémipari csoporttal, ezen tantárgy az ált. rajztól eltérően nem heti 2, hanem 3 órában adatott elő.
1899/900-ban a felügyelő bizottság a tanítótestület javaslatára a tanítási időt egész tanévre vasárnap d. e. 9—12-ig, d. u. 2—5-ig; köznapokon d. u. 6—8-ig terjedő időben állapította meg.
Ez a tanítási idő van érvényben ma is, s 1900/901-ben és 1903—4-ben csak annnyiban változott, hogy a róm. kath. tanulók osztályonkint heti 1 — 1 óra rendes hitoktatásban részesittetvén, az ált. rajz pedig a szervezetben előirt heti 3 órában adatván elő, a tanitás ezen napokon 5 -8-ig történik; a vasárnap délutáni előadások pedig teljesen be lettek szüntetve, hogy ezáltal lehetővé tétessék a tanoncoknak a „Tanonc-Otthon" látogatása.
Hogy a jelenleg érvényben levő tanítási idő egyáltalán nem alkalmas az eredményesebb munkálkodásra, mindnyájan érezzük, hisz ezen időben már a tanoncok az egész napi munkában fizikailag kimerülve, alkalmatlanok a szellemi foglalkozásra, de bele kell nyugodnunk, mert ezen változtatni csak akkor lesz módunkban, ha az ipariskola saját épületében nyer majd elhelyezést, vagy ha az egyhuzamban való tanitás az elemi iskolákban is be lesz vezetve s ennek következtében a tantermek délután rendelkezésre állanak.
Az első tanévben összesen beiratkozott az iskolába 289 tanonc, kik három osztályba voltak beosztva; 1910/1 l-ben pedig a beirt 685 tanonc 15 osztályba járt.
A 25 év alatt járt ipariskolánkba összesen 11059 tanonc.
Az intézmény keletkezésekor a kiadások 1801 K.-t tettek, mig 1910/11-ben az évi kiadás 13043 K. volt.
Az intézet 25 évi fenntartási költsége a 63825 K. bevétellel szemben, melyben bennfoglaltatik az ezen idő alatt összesen élvezett 19600 k. államsegély is, 160363 K. volt, s igy maga a város, mint iskolafentartó 25 év alatt az ipariskolára összesen 96538 koronát fordított.
Rajz- és munkakiállitás. A munkaszeretet ápolása és a nemes verseny fölkeltése céljából iskolánkban az első évtől kezdve rajz- és munkakiálli-tások rendeztetnek s habár ez a „Szervezet" 40. §-a alapján teljesen az ipartestület feladata volna, az intézet fennállása óta mindig a tanítótestület rendezi, az igazgatóval élén.
A kiállítások iránt a nagy közönség is melegen érdeklődik s évről-évre szorgalmasan látogatja azokat.
Mig azonban a kiállított rajzaink ugy mennyiség, mint kivitelre nézve,
— 12 —
évről-évre örvendetesen emelkednek, addig — sajnos — a munkakiállitás folyton silányabb kezd lenni.
így telt el lassú, de szorgos munkálkodás közepette iskolánk életében az első 25 esztendő, mely alatt az iskolát fenntartó hatóság és a felügyelő-bizottság jóakaratú támogatása mellett elérte a fejlődésnek azt a fokát, melyen ugyan megállania nem szabad, de amelyről mégis mindig büszkén tekinthet vissza a 25 éves múltra. Hogy iskolánk nem is áll meg ezen a fokon, arra nézve elég biztosítékot nyújt az előbb emiitett két hatóságnak iskolánk iránt mindenkor tanúsított jóakarata.
Amint az utóbbi tiz év alatt sikerült az állam és Vécsey Zsigmond polgármester ur odaadó meleg támogatása mellett intézetünket az ország hasonló tanintézetei közt az elsők sorába emelnünk, az ő támogatásukkal sikerülni fog annak a törekvésünknek a megvalósítása is, hogy iskolánk mielőbb a saját épületébe vonulva, fokozottabb mértékben felelhessen meg nagy és hazafias feladatának.
Adja Isten, hogy ugy legyen! .
Az iskola eddigi igazgatóinak és tanítóinak névsora, működési idejük feltüntetésével.
IGAZGATÓK:
fTóth István, közs. el. isk. tanitó, 1886—1897. dec. l-ig.
Wencel Rezső, közs. el. isk. tanitó, 1897. dec. 1. — 1900. febr. 20 ig.
Poredus Antal, áll. el. isk. tanitó, 1900. febr. 20-tól maig.
TANÍTÓK:
Erdősi Bálint, közs. elemi isk. tanitó, 1886—1900. márc. l-ig.
Lisztner József, közs. elemi isk. tanitó, 1886 —1904. febr. l-ig.
f Schultz Károly, polg. isk. rajztanító, 1886 — 1900. jan. 20-ig.
^Ábrahám Gyula, közs. el. isk. tanitó, 1888—1895. dec. l-ig.
Wencel Rezső, áll. el. isk igazgató, 1888—1908. okt. l-ig.
f Papp Miklós, polg. leányisk. rajztan.. 1892—1899. okt. 6-ig.
Poredus Antal, közs. később áll. el. isk. tanitó, 1895 — 1900. febr. 20-ig.
Kováts- Miklós, áll. el. isk. tanitó, 1898. — maig.
Orbán István, áll. el. isk. tanitó, 1898. — maig.
Vlasits József, áll. el. isk. tanitó, 1898. — maig.
Váry József, áll. el. isk. tanitó, 1900-1910. okt. l-ig.
Lőrinczy Géza, polg. 1. isk. rajztanító, 1899—1901. szept. l-ig.
Németh Mihály, polg. f. isk. rajztanító, 1900. — maig.
Almásy János, áll. el. isk. tanitó, 1900. — maig.
Szalay Dénes, áll. el. isk. tanitó. 1900. — maig.
Tibolt Boldizsár, áll. el. isk. tanitó, 1911. — maig.
Bánekovich János, áll. el. isk. tanitó, 1904. — maig.
Halász Jenő, izr. el. isk. tanitó, 1904. — maig.
Szabó István, áll. el. isk. tanitó, 1904—1905. mint helyettes.
Szabó Lajos, áll. el. isk. tanitó, 1905—1907. okt. 12-ig.
Ács József, áll. el. isk. tanitó, 1907. — maig.
Hirschfeld Rezső, izr. el. isk. tanitó, 1907. — maig.
Waligurszky Antal, polg. isk. tanitó, 1907—1908. dec. 25-ig.
Jellinek Márk, polg. isk. tanitó, 1908. — maig.
Litvay Endre, áll. el. isk. tanitó, 1909. — maig.
Nagy Lajos, áll. el. isk. tanitó, 1909. — maig.
- A
S
III.
Adatok az 1910—11. tanévről.
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek augusztus 30-án tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen az értekezleti jegyzőkönyvek vezetésére ez évben egy korábbi határozat alapján a sorrend szerint következő Jelűnek Márk jelöltetvén, megállapittatott a heti óraterv, kijelöltettek az osztályfőnökök és a tantermek.
A tanulók létszáma. A beiratásra kitűzött időben, szeptember 12-ig az egész évi tanfolyamban 504 tanuló, a téli tanfolyamban okt. 18-ig 79 tanuló iratkozott be, mely létszám az egész évi tanfolyamban a tanév végéig 602-re, a téli tanfolyamban 83-ra emelkedett, s igy mindkét tanfolyamban összesen 685, vagyis 1 -gyei több tanuló járt, mint a mult tanévben.
Az osztályok száma. Az összes beirottak az egész évi tanfolyamban 11 közismereti- és 13 rajz-, a téli tanfolyamban 4 közismereti és 3 rajzosztályba voltak sorozva, a rajz alól felmentettek pedig két csoportban nyertek pótoktatást.
Tanítótestület és havi ülései. A tanítótestületben az elmúlt tanév folyamán nem történt változás; a hitoktatói karban pedig annyiban, hogy Benedek Pascal megrongált egészségének helyreállítása céljából Budapestre költözvén, óráit január 3-tól március 15-ig, P. Scherk Sándor, azután pedig a tanév végéig-Kovács Kaliz, Szentferencrendü áldozár, töltötte be.
Havi értekezleteinket az idén is minden hónap első szerda délután tartottuk, hogy azon a tanítótestület minden tagja jelen lehessen.
Tanterv. A tanitás vezérfonalául szolgált a vallás- és közokt. Miniszter Ur 33564—893. számú magas rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgált. Az egyöntetű és eredményes haladás biztosítása érdekében pedig elkészítettük az egész évi tanmenetet heti beosztással.
Óraterv. A tanítótestület szem előtt tartván a „Szervezet" azon rendelkezését, hogy az iskola az összes tanoncokat lehetőleg ne egy napon vonja el a műhelyből, az osztályokat akként osztotta be, hogy a tanoncokat ennek megfelelően sorozhassa be az egyes osztályokba. A tanítási idő is maradt a régi, vagyis a rajzórák vasárnap délelőtt 9—12-ig, hétköznap az egész évi tanfolyamban 5- 8-ig. a téli tanfolyamban 2—5-ig és 5-8-ig; a közismereti órák pedig az egész évi tanfolyamban hittannal kapcsolatban 5—8-ig, máskor 6—8-ig; a téli tanfolyamban pedig 5 —8-ig és 5—7-ig tartattak.
Vallás- és erkölcsös nevelés. Iparostanulóink vallás-erkölcsös nevelésére az idén is nagy gondot fordítottunk. Nem mulasztottunk el egyetlen alkalmat sem, amikor növendékeink fogékony lelkébe hinthettük a minden szépnek ós nemesnek magvait. Ezenkívül az összes tanulók rendszeres hitoktatásban is részesültek és pedig a róm. kath. tannlók osztályonkint, a más vallásúak összevonva, heti 1 — 1 órában ós ha ezen órájuk valamely ünnepnapra esett, hitoktatójuk vezetése és felügyelete mellett részt vettek a szent misén.
A húsvéti szent gyónást és áldozást az összes róm kath. tanulók elvégezték.
Fegyelem. A helyesen alkalmazott iskolai fegyelem egyik elengedhetlen feltétele lévén a tanítási eredménynek, a tanítótestület a legnagyobb éberséggel őrködött a tanulók iskolai és utcai magaviselete folett. Komolyabb természetű fegyelemsértés ennek alapján nem is fordult elő egyszer sem.
— 14
Egészségi viszonyok. A tanítótestület és tanulók ez évi egészségi viszonyai nem mondhatók valami kedvezőknek, amennyiben a rövidebb természetű megbetegedések elég gyakoriak voltak. Hosszabb ideig tartó megbetegedés a a tanitótestületben csak egy eset volt. Szalay Dénes kartársunk ugyanis egy havi betegeskedés után orvosi tanácsra 3 havi szabadságidőt kórt egészségének helyreállítása céljából, mely idő alatt osztályát a felügyelő-bizottság intézkedése folytán Ács József és Litvay Endre kartársak látták el.
A rövidebb ideig tartó megbetegedések esetén a kartársakat a tanítótestület tagjai helyettesitették sorrend szerint.
A tanulók iskolalátogatása. Valamely súlyosabb természetű fertőző, illetve járványos megbetegedések az idén ugyan nem fordultak elő városunkban, annak dacára meghűlésből vagy balesetből eredő bajok miatt a tanulóink elég-nagy számmal mulasztottak.
A tanév végén volt 521 tanuló közül igazolva mulasztott 255 tanuló 1981 napot, igazolatlanul pedig 131 tanuló 705 napot, vagyis összesen 386 tanuló 2686 napot
Hogy az évi igazolatlan mulasztások száma a múlt évihez képest nem valami sokat apadt, annak tulajdonitható, hogy az iparostanoncok igazolatlan mulasztásából származott iparkihágásokat a városi tanács, mint elsőfokú iparhatóság, a rendőrbiróság életbeléptetésével a rendőrfőkapitányságnak osztván be, az a kihágásokkal szemben, nem az 1884. éyi XVII. tc 157. §-ban megállapított pénzbírság fokozatait, hanem tévesen az 1868 évi XXXVIIl. tc S-ában megállapított pénzbírságot alkalmazta, s igy a feljelentett mester néha 16 —18 napi igazolatlan mulasztásért is csak egy korona birsággal lett sújtva.
Fokozta az igazolatlan mulasztások számát még, hogy a meghozott Ítéletről az igazgatóság nem lévén értesítve, felebbezési jogával sem élhetett ós arról csak egyik ilyen módon elmarasztalt mestertől véletlenül értesült.
A legnagyobb készséggel konstatálom azonban, hogy midőn a fenti tévesen alkalmazott §-ra, s az ebből származható, az intézmény eredményes működését veszélyeztető visszaélésekre felhívtam Deák Péter főkapitány ur figyelmét, többé hasonló eset nem fordult elő, s igy az iparkihágási ügyekben történt személyváltozás nem vont maga után nagyobb visszaesést.
Igazolatlan mulasztásért 41 esetben volt kénytelen az igazgatóság feljelentést tenni a mesterek ellen és pedig 31 ellen egyszer, 10 ellen pedig másodszor is
A feljelentők közül 19-cel szemben már meg lett hozva az Ítélet s összesen 197 korona pénzbírságban marasztaltattak el, 22 mester ellen pedig még folyamatban van az eljárás.
Tanítási eredmény. Tekintettel a tanulók hiányos előképzettségére s a tanév folyamán betegségből eredett nagyobb számú igazolt mulasztásokra, a tanítási eredmény általában jónak mondható, ami a tanítótestület odaadó, fáradtságot nem ismerő ügybuzgalmának tudható be.
Hivatalos látogatás. Ipariskolánkat az elmúlt tanévben május 18-án Dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő ur, május 26-án pedig Feyér Gyula, ipariskolai szakfelügyelő ur szerencséltette látogatásával, kik a tapasztalt szép rend és eredmény felett teljes elismerésüket és megelégedésüket nyilvánították.
Iskolai szünetek. A „Szervezetben" megengedett szünnapokon kivül iskolánkban az előadások céljaira szolgáló helyiségben rendezett slöjd-tanfolyam miatt szeptemberben két héten át, továbbá inárczius 15-én ós négy országos vásár alkalmával szünetelt az előadás, de ezt a tanítótestület a tanév folyamán kifejlett nagyobb szorgalmával csakhamar pótolta
Hazafias ünnepélyek. A tanulók hazafias érzelmeinek felkeltése és ápolása végett a tanév folyamán megünnepeltük okt. 6-át, Erzsébet napot, március 15-ét és junius 8-át. Különösen szép keretben ünnepeltük meg márc. 15-ét, mely
— 15 —
alkalommal Tibolt Boldizsár a tanonc-otthon vezetője, felolvasás kapcsán bemutatta Szabadságharc 1848-ban c. urániai előadást 108 képben. Ezen kivlil a tamilok hazafias dalokat énekeltek és szavaltak, igazgató pedig hazaszeretetre buzdította őket.
Felügyelő-bizottság. A felügy. bizottság a tanév folyamán hat ülést tartott, melyeken a tanítótestület jegyzőkönyvei kapcsán érkezett előterjesztésekkel és határozati javaslatokkal, a kir. tanfelügyelőség és városi tanács átirataival s általában iskolánk színvonalának emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Mint örvendetes eseményt kell megörökítenem, hogy a felügy. bizottság egyik legutóbbi ülésén a leánytanonciskola kérdésével is foglalkozván; elvben kimondotta annak már a jövő tanévben leendő felállítását, egyelőre 3 osztállyal, s az igy szükséges 3 közismereti és egy rajztanitónő díjazására szükséges összeget, azon reményben, hogy az állam részéről kilátásba helyezett segéllyel fedezetet fog nyerni, már az 1911/12 tanévi költségvetésbe előirányozni határozta.
Rajz- és m un kaki állítás. A tanítótestület igazgató indítványára és régi szokásához híven f évi junius 4—f.-én rendezte a tanulók rajz- és munkakiálli-tását A kiálli áson részt vett 73 tanuló 105 db munkával és 98 tanuló 399 rajzzal. Mig tehát a rajzkiállitás évről-évre örvendetes emelkedést mutat, addig — nem tudom, mi okból — a munkakiállitás fokozatosan silányabb lesz s már-már arra az elhatározásra bírja a tanítótestületet, hogy arról annak 25 évi folytonos gyakorlása után végre teljesen lemondjon. Ez a körülmény is csak amellett bizonyít, hogy a magyar ipar megteremtése érdekében az uj ipartörvény megalkotása már tovább nem odázható el anélkül, hogy a nagy gonddal és fáradtsággal elért eredményekben visszaesés ne álljon be.
A rajzkiállitók közül ugy mennyiség, mint kivitel tekintetében különösen kiváltak Okos Sándor lakatos-, Gozdán József ács ós Rozgonyi Lajos fényképész-tanoncok. A munkakiállitók közül pedig Márkus István lakatos- (Schável Lajosnál); Kámper Ferencz asztalos- (Muzikár Vincénél).
Évzáró vizsgálatok. Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban március 11-től 14-ig, az egész évi tanfolyamban junius 11-től — 19-ig voltak. A vizsgákon a városi tanács képviseletében jelen volt Halvax Frigyes v. tanácsos, a felügyelő-bizottság részéről Weisz Tivadar elnök. Josifovíő Milivoj alelnök és Dants Kálmán, Grünhut Henrik, Heltai József, Keller Mátyás, Kohn Samu, Móger Károly, Muzikár Vince bizottsági tagok, kik a legnagyobb elismerésüknek adtak kifejezést a tapasztalt eredmény felett.
Tanonc-Otthon. A „ Tanonc-Otthon "-ban minden vasár- és ünnepnap délután tartattak az összejövetelek a IY. leányosztály helyiségében, mely nagysá-''gánál fogva erre legalkalmasabb s a célnak megfelelően fel is van szerelve. Az összejöveteleken állandóan 100-120 tanonc voltjelen. Az alapszabályokban kitűzött eél elérése érdekében az összejöveteleken részint szabadelőadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkohol romboló hatásával, a tüdőgümőkór elleni védekezéssel, az egészséges szocializmussal, a polgári jogok- és kötelességek teljesítésével stb Ezen kívül Tibolt Boldizsár, tanoncotthon vezető, majd minden vasárnap felolvasással kapcsolatos Urániái előadást tartott.
A hazafias érzelem ápolása céljából a nemzeti ünnepeken, énekkel, szavalatokkal egybekötött ünnepélyeket rendeztünk. A kellemes ós nemes szórakozás kielégítésére szolgáltak a Tolnai Világlap, az Uj Idők, Vasárnapi Újság és Világkrónika, 12 különféle társasjáték és a ma már 748 kötetet magában foglaló Ingyenes népkönyvtár, melyből a tanév folyamán 302 tanuló 4524 kötetet a nagyközönség részéről pedig 3419 kivevő 21318 kötetet vett ki.
A Tanoric-OLthou részéről az idén egy tanuló lett teljesen felruházva 22 K. értékben.
— 16 —
A Tanonc-Otthon pénztárába 77 K. folyt be, melyből levonva K. kiadást, jelenlegi vagyona 440 K.. mely takarékpénztárilag kezeltetik.
Jutalmazás. A tanoncok jutalmazására a vall. és közokt. Miniszter ur, egy, esetleg két legjobb rajzoló részére 50 koronát volt szives engedélyezni, gyűjtés ós kórvónyezés utján pedig összesen 257 K. folyt be, melyhez a következő adakozók voltak szivesek hozzájárulni:
Az Ipartestület elnöksége......40 K.
A városi tanács . . , ........30 „
Franz L. és Fiai részvénytársaság .... 20 ,
Zalamegyei Gazd. Takarékpénztár .... 20 „
Délzalai Takarékpénztár..... . 20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár ... 20 ^
Pongor Henrik..........20 ,.
Weisz Tivadar..........20 „
Nikolai és Társai.........10 ,.
Fatér Mihály....................5 „
Grünhut Henrik.........5 „
Josivovic Milivoj.........5 „
Kardos Sándor és Társa..............5 „''
Weiser József..........5 „
Zerkovitz Lajos..........5 .,
Kaan Irma...........3 „
Kohn Samu...........3 „
Strem és Klein..........3 „
Heltai József......................2 „
Bazsó testvérek....................2 „
Marton János..........2 „
Móger Károly..........2 „
Samu József...........2 „
Somogyi Ede..........2 „
Dants Kálmán....................1 „
Hlatkó János....................1 „
Keller Mátyás....................1 „
Makoviczky Gyula..................1 „
Mersits Ede......................1 „
Váry Zoltán................1 „
Összesen: 257 K.
Ezenkívül Fischel Ernő 5 db. díszmunkát, a felügy. bizottság 10 db. disz-kötésii „Iparosok Olvasótárát" ós Mair József 1 db. Richter-féle rajzeszközt voltak szivesek a tanítótestület rendelkezésére hocsátaní.
Fogadják a mélyen tisztelt adakozók ugy a magam és a tanítótestület, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is a leghálásabb köszönetemet, s kérem, hogy azt az odaadó meleg érdeklődést, mellyel a jövő iparosnemzedék nevelését kisérni, ós azt a jóakaratú anyagi és erkölcsi támogatást, melyben a tanítótestületet erre irányuló nehéz és fárasztó munkájában részesíteni kegyesek voltak, a jövőben sp vonják meg ipariskolánktól.
— 17 —
Megjutalmaztattak:
I. Rajzban tanúsított kiváló szorgalom- és előmenetelért: Okos Sándor A) III. oszt. lakatos- és Gozdán József B) II. oszt. ácstanonc, a vallásfis közokt. Miniszter ur által utalványozott 50 koronából 25—25 K.-val; továbbá Palkó József, A) III. o. betűszedő, Sáfrány Vincze, 0) III. o. czipőfelsőrósz-készitő egy-egy tízkoronás arannyal; Kapoli János, A (III. o. asztalos tanonez pedig 1 drb Richter-féle rajzeszközzel. Összesen: 70 Kor.
II. A rajzban- és közismereti tárgyakban tanusitott kiváló magaviselet-, szorgalom- és előmenetelért:
a) 1. Konter József, A) I. oszt. lakatos-; 2. Keglevics István, B) I. oszt. géplakatos-; 3. Löwy István, 0) I. oszt. szabó-; 4. Kováts István, A) II. oszt. lakatos-: 5. Baticza József, B) II. oszt. kádár-; 6. Fülöp József, A) III. oszt. géplakatos-; 7. Váldinger József, C) I. oszt. asztalos-; 8. Bedenek József T) II. oszt. kőműves- és 9. Mózsi József, T) iII. oszt. ácstanonc, egy-egy dupla -fedelü ezüst órával és lánccal. Összesen: 132 K.
b) 1. Mihóczi Antal, A) Elők. oszt borbély-; 2. ifj Tóth József, B) Elők. oszt. szabó-; 3. Pahocsa István, B) I. oszt. borbély-; 4. Molnár Pál A) 1. oszt. géplakatos-; 5. Németh Pál, A) 1) szabó-; 1—1 diszkötésü munkával; 6. Schuszter Ferencz, B) I. oszt. kádár-; 7. Vágner Jenő, 0) I. oszt. borbély-, 8. Aszalay Lajos, 0) I. oszt. könyvkötő-; 9. Bedők Iván, A) II. oszt. szabó-; 10. Epstein Ferenc, A) II. kárpitos-; 11. Grosinger Ferenc, A) II. o. kádár-; 12. Kovács Ferenc, B) II. o. szabó-: 13 Kapoli János, A) III. o. asztalos; 14. Parti Boldizsár, T) Elők o. kőműves-; 15. Hege István, T) I. q. kőműves- és 16. Kálovics István, T) II. osztályú kőműves-tanonc egy-egy „Iparosok Olvasótá-rá"-val. Összesen: 35 K.
III. A kiállított s a bíráló bizottság által legjobbaknak talált munkákért: 1. Márkus József, B) III. o. lakatos (Schável Lajosnál); 2. Kám-per Ferenc, B) II. o. asztalos- (Muzikár Vincénél); 3. Gézárd Sándor, B) II. o. cipész- (Keller Mátyásnál) egy-egy drb tízkoronás aranynyal, 1—1 kittintető-oklevél-lel; 4. Molnár György, B) III. o. cipész- (Steiner Fülöpnél); 5 .Gáspárics György, B) III. o. cipész- (Nóvák Vincénél); 6. Turbéky Károly, 0) III. o. cipőfelsőrész-készítő- (Kőbán Ferencnél); 7. Ocsek József, A) III. oszt. csizmadia- (Polgár Jánosnál) és Ácsmann János, A) I. osztályú műszövő-tanonc (Pollák Ferencnél) egy-egy ötkoronással s kitüntető oklevéllel. Összesen: 70 K.
Azon tanulók, kiknek munkáját a bíráló-bizottság kitűnőnek találta, de a rendelkezésünkre álló összeg csekély voltánál fogva pénzbeli jutalomban nem részesülhettek, kitüntető-oklevéllel, a jelesek pedig dicsérő-oklevéllel lettek kitüntetve.
Kiosztatott összesen :
2 drb. huszonötkoronás......50 K.
5 „ tízkoronás arany......50 „
8 „ ötkoronás........40 „
9 „ ezüst óra, lánccal......132 „
10 „ Iparosok Olvasótára.....35 „
Összesen: 307 K.
továbbá öt drb. diszkötésü könyv és 1 drb nagy Richter-féle rajzeszköz; 33 drb. kitüntető- és 22 drb. dicsérő oklevél.
2
— 18 —
Mindezeken kivül még 145 szorgalmas ós rendes iskolalátogató tanonc a tanítótestület javaslatára a városi tanács részéről tandijelengedésben is részesült, mely 580 K. értőket képvisel.
A jutalmak,, kitüntető- ós dicsérő oklevelek í. évi junius lió 29-ón délután 3 órakor az évi Értesítőkkel egyidejűleg osztattak ki, mely alkalommal az igazgató szép ünnepély keretében buzdította a tanulókat további szorgalomra ós jó magaviseletre.
Nagykanizsán, 1911. junius 29-én.
Poredus Antal Igazgató.
IV.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület elüljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Magyar Endre, orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi miniszter részéről Vig Albert, kir. tanácsos, orsz iparoktatási főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos.
Segédtanfelügyelők: Kőrössy Sándor, Rutsek Imre és Madarász Lajos.
Szakfelügyelő:
Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, budapesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Dr. Sabján Gyula
Ügyész: Dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes. Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faics József.
Főkapitány : Deák Péter.
Jegyző: Perger József; aljegyző : Benedek József.
Felügyelő-bizottság: /ffcf//
Elnök : Weisz Tivadar; alelnök: Josifovié Milivoj; jegyző : Szalay Dénes, tantestületi képviselő: bizottsági tagok: Dants Kálmán, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, Kohn Samu, Keller Mátyás, Móger Károly, Muzikár Vince, Miltényi Sándor, Poredus Antal, ipariskolai igazgató, Samu József, Tóth Lajos és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök: Samu József; alelnökök: Lodner Ferencz, Fischl Lajos; elöljáróság : Sörley Jenő, Perlaky József, Ország Kálmán, Hild Ferencz, Berger Adolf, Weiser János, Bród Ignácz, Martincsevics Imre, Muzikár Vincze, Nováth István, Móger Károly, Krausz Jakab, Rosenfeld Miksa, Pusofszky Sándor, Németh György, Pfeifer Jakab, Pilczer Albert, Práger Ferencz, Mihályi István-Darvas János, Fatér Mihály, Bazsó József; pénztárnok: Varga János; pénztári ellenőr: Zolner János; számvizsgálók: Kaufer József, Weiszberger Kálmán, Jancsecz Imre.
2*
— 20 —
V.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, az „lparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesületéinek választmányi tagja, az lparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesülete zalamegyei körének elnöke, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület főjegyzője. Állami el. isk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 16,
Almásy János, tanította az A) elők., A), B), kezdő és A) haladó csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 12 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 15, ezen intézetnél 11.
Ács József, tanitótestiileti jegyző, tanította az egész évi tanf. A) I. és B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4—4 összesen 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 19, ezen intézetnél 4
Bánekovich János, a „Zalam. Ált. Tanítótestület" pénztárosa, a nagykanizsai járáskör elnöke, tanította a téli tanf. II., III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma
19, ezen intézetnél l1^.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában és a rajz alól felmentettek B) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Izraelita el. isk. tanitó s főgimn. izr. hitoktató. Működési éveinek száma 22, ezen intézetnél 7y2.
Hirschfeld Rezső, tanította az A) előkészítő osztálybana közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. és képesített keresk. tanonciskolái tanitó. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 4.
Földes Miklós, tanította az egész évi tanf. C) III. osztályában a közismereti tárgyakat. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 9. ezen intézetnél 11/2.
Jellinek Márk, a fizikai és vegytani szertár gondozója, tanította az egész évi tanf. A) III. és B) III. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4-4, összesen 8 órában. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 25, ezen intézetnél 3.
Kováts Miklós, a „Zalam. Ált. Tantestület" II. aljegyzője, tanította a téli tanf. elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Áll. elemi népisk. tanitó. Működési éveinek száma 25, ezen intézetnél 131/*.
Litvay Endre, tanította az egész évi B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 8, ezen intézetnél 2l/2.
Nagy Lajos, a Zalam. Ált. Tanítótestület nagykanizsai járáskórének választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. C) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma
20, ezen intézetnél 2x/2.
Németh Mihály, tanította a fa-, fém- és építőipari csoportokban a szakrajzot heti 3—3, összesen 9, továbbá az egész évi tanf. A), B) és a téli tanf. végző csoportjában az ált. rajzot heti 3—3, összesen 18 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanító. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 11.
Orbán István, tanította a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 131/,.
Szalay Dénes, a Zalam. Ált. Tanítótestület nagykanizsai járáskörének jegyzője, a tantestület képviselője a felügyelő-bizottságban és bizottsági jegyző, tanította az egész évi tanf. A) 11. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4
— 21 —
órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 11.
Tibolt Boldizsár, az Iparostanonciskolai Tanitók Orsz. Egyesülete, zalamegyei körének jegyzője, a „Tanonc Otthon" és az ingyenes népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi B) elők., B'' kezdő, B) és C) haladó- és téli kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3—3, összesen 15 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 10.
Vlasits József, tanította az egész évi B) Elők. osztályban és a rajz alól felmentettek A) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4—3, összesen 7 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési évéinek száma 17, ezen intézetnél 13x/2-
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 17.
Benedek Pascal, Szentferencrendü áldozár, tanította jan. 3-ig a téli Előkészítő I. és II—III. osztályban, továbbá az egész évi C) II. és C) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen 3 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél iy4.
Dalos Bertalan, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) Elők., B) Elők., A) I-, B) I. és C) I. osztályban a róm. kath hittant heti 1 — 1, összesen 5 órában. Működési éveinek száma 3.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 25.
Kádár Lajos, református lelkész, tanította az összes református tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 8.
Kovács Káliz, Szentferencrendü áldozár, tanította 1911. márc. 15-tői a tanév végéig a C) II. és C) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen 2 órában.
Kuruc Kapisztrán, Szentferencrendü áldozár, tanította az egész évi A) II., B) II., A) III. és B) III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen 4 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 3.
P. Scherk Sándor, Szentferenczrendü áldozár, tanította a téli tanf. Előkészítő, 1. és II—III., — továbbá az egész évi C) II. és C) 111. osztályban a róm. kath. hittant 1911. jan. 3-tól március 15-ig heti 1—1, összesen 4 órában.
Iskolaszolgák:
Németh "József és Vegele Lajos.
I.
Minősítő osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből.
1 = jó 1 = jeles
2 = szabályszerű 2 — jó
3 = kevésbé szabályszerű 3 = elégséges
4 = nem szabályszerű. 4 = elégtelen.
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. = felszabadult km. = kimaradt elk. — elköltözött kit. = kitűnő jel. = jeles szkr. = szakrajz.
*-gal jelölttek a Szervezet 19. §., a **-gal jelölttek pedig a 21. §. a) pontja alapján a közismereti tárgyakból föl voltak mentve.
— 23 —
Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen I igazolatl.
András Jenő tkőmüves Torma Adolf 2 3 2
Bilisits Károly ^szobafestő Reisz Zsigmond 1 4 — 3 27 27
Borsfai István Jíőmüves Mankovis Jakab 1 3 —• 4 13 —
Böröcz Antal t- n n n 1 4 ■— 3 8 8
5 Horváth József Bölcsföldi János 1 2 — 1 — —
Horváth Mihály . n Sántha János 1 2 — 2 - —
Jakabfi György 1— » Mankovits Jakab 1 3 — 2 — —
Janovszki Lajos ,_szobafestő Szakácsics Károly 2 3 — 3 2 —
Kellermann László ^kőműves Szuknai Lajos 2 3 — 3 8 /
10 Kolarits János ^obafestő Gáspár József 1 4 — 4 34 27
Kránitz István (kőműves Sántha János 1 — 2 1 1 —
Légrádi Ferencz ^cserepes Légrádi József 1 3 — 4 1 —
Martinecz László ^őmüves Szuknai Lajos 1 4 — 2 5 4
Máté József tjics v n 1 4 — 4 38 —
15 Németh Boldizsár ^kőműves Mankovits Jakab 1 3 — 4 3 3
Németh József (szobafestő Mózsi Sándor 1 3 — 4 2 —
Parti Boldizsár Jjőmüves Sántha János 1 2 — 1 — —
Plánder Antal u 1} Mankovits Jakab — — — — — km.
Sipos Sándor u- n Fatér Mihály 1 3 — 3 3 3
20 Szabó József t^ » Lencz Boldizsár — — — — — km.
Szukovits Károly ^cserépfedő Szukovits Pál 2 3 — 2 9 9
Szmodics László ^szobafestő Mózsi Sándor 1 3 — 2 2 —
Takács István diőmüves Szántó Lajos 1 3 — 4 4 —;
Takács János t— y> Bölcsföldi János 1 3 — 2 —
Téli I. osztály.
A tanuló ,\ Ital ü nos osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism, j ! összesen | igazolatl. j
András Kálmán (jíűmüves Mankovits Jakab 2 3 4 4 3
Balog György Szántó Lajos 1 4 4 9 —
Benkő Ferencz (szobafestő Antalics Ignácz 1 2 -- 3 —
Biliege Ferencz ckőmüves Wugrinecz József 1 — 2 3 16 11
5 Bognár József tszobafestő Herczeg József 1 4 — 4 3 —
Bőhm Árpád tbádogos özv. KeszlerLajosné — — — — elk.
Buzik Pál n n ti n 2 3 —- 2 19 4
Fülöp József tics Mankovits Jakab 1 1 —■ 1 5 2
Hege István tjjőmüves Szántó Lajos r 2 — 1 1 —
10 Hideg Ferencz Palkó Péter í i- 3 3 3 —
Jakab József íjjxs Szuknay Lajos í 1 — 2 2 —
Kiss Lajos Jkőmüves Vajda János í 2 — 3 7 —
Kostein Ignácz szobafestő Falczer Jakab í 2 — 2 9 —
Ködbaum Gyula tkpmüves Ködbaum Alajos í 1 3 3 3
15 Kránitz József éss Mankovits Jakab 2 2 — 3 12 6
Lelner Sándor ^zobafestő Petrekovics Lajos 2 3 — 3 12 9
Mankovits István ^kőműves ^ementöntő Mankovits Jakab 1 1 — 1 ■7 2
Márek Ferencz Sartory Oszkár 1 — l 2 1 2 —•
Molvarecz István ^bádogos Török Nándor ll 2 — 3 34 —
20 Munkácsy Dezső jkőmüves Wugrinecz József 2 1 — 2 —
Nagy Ferencz <__» Palkó Péter 1 — 3 3 3 —
Nemes György — n Fatér Mihály 1 2 — 2 — —
Németh István .kőfaragó Jiőmüves Ernst Ede —• — — — — fsz.
Pahocsa László Wugrinecz József 1 1 — 2 11 8
25 Soós Ferencz Mankovits Jakab 1 2 — 2 4 —
Schnábel Vilmos fürdőmester Csillag Jenő 1 — — 3 1
Varga László Jíőmüves Szuknay Lajos bt.
— 25 —
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
n ''e v e foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl. |
11. osztály.
Balázs József ^kőfaragó Weisberger Kálm. 1 2 — 3 — —■
Bedenek József diőmüves Fatér Mihály 1 1 — 1 —
Császár István Bölcsföldy János —r — — — — km.
Dékány József jácg Jiőmüves Mankovics Jakab 1 2 — 2 33
5 Faics Ferencz Szuknay Lajos 1 3 — 2 6
Fülöp György Í— i) Mankovics Jakab 1 3 3 5
Gozdán József ,ács Gozdán Károly 1 — 1 1 1
Horváth István Ji.ő műves Bölcsföldy János 3 — 3 4 25 -
Kálovics István C-" ii Vajda János 1 — 2 1 1
10 Keszli József í-—- Bölcsföldy János 3 — 3 4 5 -
Koháry Bódi ^szobafestő Szattler Oszkár 1 2 — 2 —
Kovács István ^czementöntő Veiss Soma 1 — 2 2 30 --
Kovács József ,ács Németh István 1 2 — 2 28 fiz.
Mózsi György ^szobafestő Mózsi Sándor — — —- —
15 Nagy József ,_kőmüves Szuknay Lajos 3 — 2 3 — -
Nagy Kálmán ____. n » *» 1 3 — 2 8 -
Németh Kálmán szobafestő Hirschl Lázár 1 3 — 1 4 --
Németh György J^őmüves Fatér Mihály 1 —T 2 2 2 -
Sneff György Bölcsföldy János 1 3 — 4 2 -
20 Takács Lajos <— >i Lene Boldizsár ■— ■ —- — — — fsz.
Vincze János Í-- „ Ködbaum Alajos 1 2 2 3
III. osztály.
Angler Menyhért ^obafestő Petrekovics Lajos 1 _ 1 2 7 —
Ábrahám Károly (bádogos Székely József 3 — 2 3 8 —
Büky József (kőműves-segéd csak szakrajzra járt
Farkas Lajos ^bádogos Török Nándor 1 — 3 2 22-
5 Gerócs György .kőműves-segéd csak szakrajzra járt
Horni Imre szobafestő Vellák György 1 — 3 3 jio —
Horváth László tjjpmüves Szántó Lajos 1 — 2 3 1 —
Keszey János <s£0bafestő Perkó Péter 1 3 3 5 —
Mózsi József \ác§ Fatér Mihály 1 — 1 1 2 —
10 Metz János is^obafestő Szakácsics Károly Magánvizsgát tett
Sindlberger Ferencz ^bádogos Székely József 1 2 2 8 -
— 26 —
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz 1 i j közism. összesen igazolatl.
Abbas János (Czipész Hirsch Ede o 2 3 í
Andor János vszabó Kománovics Pál 2 — 4 — —
Balázs Ferencz iczipész Pfeifer Jakab 2 — 4 — —
Berljak Vincze (_a§ztalos Günser Lipót 2 3 2 2 —
5 Bogumolec István ^csizmadia Varga György x 3 2 — —
Buzek Zsigmond íjakatos Rabinek Sándor — — — — km.
Czápáry József <Jakatos Nikolai és Társa 1 1 2 — —
Dobronyi György (Czipész Weisz Henrik — — — — km.
Dolenec Antal ^csizmadia Temlin István 2 2 2 1 —
10 Farkas György <__- . n Pap István 1 4 3 — —
Fogler Károly ^rézműves Pichler József 2 2 4 4 —
Fritz Pál (asztalos Brantin József 1 3 2 —. —
Gáspár Lajos ^czipész Furmen Imre 1 4 4 25 —
Cöttler Ferdinánd isütő Rosenberg Miksa 2 — 4 2 —
15 Guta József tűiészáros Singer Izidor 2 — 3 2 —
Gyenge József ikefekötő Horváth József 2 2 4 2 —
Herki Ferencz ^szabó Kumpert Antal — — — — km.
Holec János ^zipész MIáker György — — — — km.
Horváth János i£.zipész Németh Károly 2 1 4 6 —
20 lmrey György i,czizmadia Tóth István 1 3 2 — —
Jakupák István É^abó Liditt Miksa 2 4 4 — —
Jóna István tSzijgyártó Klapper Gusztáv 2 4 4 — —
Karlovecz Remus tkovács Premecz György — — — — km.
Kollárics Szaniszló iszabó Skrilecz István 1 3 2 1 —
25 Kovács György ^csizmadia Bedekovics József 1 4 2 3 3
Krizaj Péter vSZabó Bocskai József 2 3 2 5 —
Króf János csizmadia Magyar Ferencz 2 2 2 2 —
Kukuruzsnyák Vince ^kovács Premecz Görgy 1 3 2 1 —
Lisziák Rókus ,c_zipész Jancsecz Imre — — — — km.
30 Márfi Mihály ^sztalos Günser Lipót 2 3 3 3 —
Marton István (cipőfelsőrészk Gerencsér János . 1 3 2 2 —
Marton Péter <czipész Varga János 1 4 2 2 —
Maurer János <£,zipész Miltényi S. és Fia 1 4 2 2 —
Mihóczi Antal (borbély Zapletal Simon 1 — 1 — —
35 Mikulics Antal ^csizmadia Bedekovics István — — _ — km.
Németh István ^csizmadia Valentin Ferencz 2 3 3 1 —
Németh László jczipész Jancsecz Imre — — — — km.
Osbáth Imre ,hentes Marton János 1 — 2 1 —
Osztroski Antal jSzabó Zvilinger Samu 2 2 2 2 —
40 Osztroski Gábor Godiná János 2 3 2 4 —
— 27 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve i magavis. ált. rajz j közism. összesen 1 igazolatl. |
Patona Károly jSÜtŐ Rosenberg Miksa km.
Placskó József tkglapos Halvax Frigyes 1 3 2 — —
Pongrácz György ^cgizmadia Purger Márk 2 4 2 — —-
Prikoszovits Rezső jszabó Müller Károly 2 1 2 2 —
45 Puncsikár József ^csizmadia Reithoffer Lajos 2'' 3 2 1 —
Rok Vineze {.szabó Schwarzenberg lg. 2 2 2 — —
Salamon János ..csizmadia Horváth József 1 3 2 — —
Sárecz István ctsizmadia Purger Márk — — — — km.
Sós János ^zipész Schmid Gyula 1 4 3 6 3
50 Sós János <_SÜtŐ Mihályi István 2 — 2 19 17
Sostorics Lőrinc ^szabó Weisz Bernát 1 3 3 2 —
Stern Mátyás ^a_sztalos Martincsevics Imre 1 4 2 — —
Stirnics Balázs ^czipész Berger Imre — — — — km.
Schachinger Antal 4 sütő Rosenthal Géza 2 —- 3 5 3
55 Szalai József ^csizmadia Dávid István 2 4 4 3 —
Szalavári Lajos tgzipész Egri Gyula 1 3 2 — ,—
Szekeres Dezső tjisztalos Kaufmann 1 2 2 1 —
Szmrecski Elek <szabó Sznierk Mátyás 1 2 2 1 —
Szternát János ^csizmadia Szternát Ferencz 2 3 4 3 _
''60 Takács Lajos l^csizmadia Takács József 1 3 2 — —
Teperics János ___ „ Nagy Antal 2 2 4 1 —
Tóth József jJaJtatos Sável Lajos — — — — km
Tóth Lajos ^ipész Miltényi S. és Fia 2 3 3 10
Tkálecz Vida 4_csizmadia Takács József .— — 4 — —_
65 Turecz Pál ckefekötő Stern Mór 2 4 3 6 3
Vadász György , köteles Strem és Klein 2 —i. 4 4 2
Vadász József L— n n n 2 — 4 5 2
Vámusics Győző ^csizmadia Horváth József 1 3 2 — —
Varga Nándor ^jakatos Nikolai és Társai 1 3 3 7 _
70 Vineze Péter ^zipész Áts Ferencz _ _ — — km
Vnoucsek Antal ^hentes cs^ijgyártó Frk János 1 _ 2 1 _
Vulják Mihály Szélig Lajos 2 1 2 4 —
Wirth Ede tmolnár Franz L. és Fiai r. t. 1 — 1 — —
— 28 —
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ált. rajz szakrajz közism. összesen 1 igazolatl.
András János icipész Varga István 1 3 2 3
Andrasek Vince tcsizmadia Nóvák Márton 1 3 — 2 8 —
Bagonyai Ferenc j_kádár Guttmann Sándor 1 3 —. 3 2 2
Bakos János ^mészáros özv. Weisz Zs.-né — — — _ — km.
5 Balikó Mihály tszabó Kremmer Ferenc —T- — — — — km.
Berkes György tkiídár Hoffmann Henrik 1 2 — 2 14 3
Bécsi Ferenc ^pész Mlákker György 1 2 — 2 — —
Bicskei István <szabó Gottreich Antal 1 4 — 4 — —
Bojtás József igsizmadia Dávid István 1 4 — 2 —
10 Csvila Antal ,sjjtö Viola Adolf - — — — — km.
Dlask Ferenc ^kárpitos Goldberger Károly 1 3 — 4 12 —
Dolmányos László Jakatos Nikolai s trsa 1 3 — 4 5 —
Fasching József <gÜtŐ Viola Adolf 1 — — 2 4 4
Göllesz Sándor ,cipész Angler Lajos 1 2 — 2 3 3
15 Horváth Ferenc ^vasöntő Weiser József 1 4 — 3 30 18
Horváth János ^géplakatos Nikolai s trsa 1 2 .— 2 — —
Horváth József t£$izmadia Farkas József 1 2 2 — —
Horváth István ^kocsifényező • Bazsó József - — — km.
Horváth Lajos ^lakatos Schável Lajos — — — —. —■ km.
20 Horváth Pál tspabó Francsics János 1 3 — 3 5 —
Horváth Sándor ^abó Kaufmann Mór _ _ _ - __ km.
Hoffer Géza ^jzabó Pávelkovics Jenő - — - - km.
Jurkezi János jszijgyártó Schwarz Mihály 1 4 — 4 4 —
Kálmán István .cipész Miltényi Sándor 3 4 — 4 15 —
25 Kállai Lajos ,cij)ész Pfeifer Jakab — — — — km.
Kisfaludy János {köteles Szabó Károly 1 — — 3 7 —
Klárics András ^cjpész Keller Mátyás 1 3 ■— 3 4 —
itj. Kovács János jkádár Hoffman Henrik 1 2 2 3 —
id. Kovács János ,szabó Töllössy Péter 1 2 — 2 — —
30 Kurján József (CTikrász Vári Zoltán 1 2 — 2 — —
Kutnyák Bálint ^abó Vindt József 1 3 .— 4 3 —,
Laskai István jjcsizmadia Turek Géza 1 3 _ 2 4 —
Lendvai Ferenc jCipész Perger Imre 1 2 — 3 7 —
Marton György tcipész Miltény Sándor 1 4 — 2 6 —
35 Máté János (kalapos ^villanyszerelő Halvax Frigyes — — — — ,—- fk.
Mihálec Péter Franz L. F. R. T. 1 2 — 2 — —
Miltenberg Ferenc jSÜtŐ Lodner Ferenc 1 — — 2 4 2
Móger Lajos ^cipész Velec Ede 1 3 — 3 5 2
Molnár József jizabó Gotreich Antal km.
40 Müller János tgipész Nóvák Vince km.
Németh Géza (szabó Hencsics József — — — — km.
— 29 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száfna
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ált. rajz szakrajz közism. összesen j igazolatl.
Németh József Jcefekötő Kardos s tsa km.
Németh Nándor tcipő f kész. ifj. Stern Mór — — — — — km.
Németh Sándor ikefekötő Kardos s tsa km
45 Németh Imre ^csizmadia Varga György fisz.
Niklesz András .cipész Jancsec Imre 1 3 — 4 — —-
Nóvák István ^s/.abó Kosnyák János 1 3 — 4 — —
Pap Ferenc i könyvkötő Miinz ós Balog — — — — — km.
Peták István tszabó Hencsics József — — —> — — km.
50 Petlánovics József íjiiolnár Szabó Lajos 1 — — 2 — —
Premec István tüsizmadia Kovács György 1 1 — 2 — —;
Rác Ferenc ^csizmadia Véber Ferenc 1 4 — 4 3 2
Sáfrán Emil ivasöntő Nikolai s tsa 1 3 — 2 5 —
Szabó Ferenc < hentes Beierl Ferenc 1 — —'' 2 — —
55 Szabó János ^ncér Halász Ferenc — — — — — km.
Szabó Lajos ^ctpész Egri Gyula 1 3 —» 2 — —
Szigola József ^Jeinnyomó Spitzer Samu 1 2 — 2 — —
Szobocsánec Pál ,szabó Cvetko Ferenc 1 2 — 2 — —
Szommer Gyula 60 Szukovics Géza jisztalos Martincsevics Imre 1 1 — 3 4 —
^cipész Miltónyi Sándor — — — — — km.
Takács József i köteles Szabó Károly 1 — — 2 — —
ifj. Tóth Józset jszabó Sröder Lajos 1 1 — 2 ,— —
id. Tóth József Jakatos Nikolai s tsa — — — — — fisz.
Tollár Károly ^cipész özv. Fischer J.-né 1 2 4 14 5
65 Tóth Zsigmond »gsizmadia tiypész Turek Géza 1 3 — 2 — —
Vadász István Keller Mátyás 1 2 — 2 — —
Vajda József tSjpész Titz Antal 1 3 — 2 — —
Vancsura József tcipész Rózsa Lajos 1 1 _ 2 — —
Varga Ferenc ^csizmadia Nagy Károly Strém ós Klein km.
70 Wiszhoffer János ^köteles i— — — — — km.
VVirth Gotlieb ^molnár Franc L. F. R. T. 1 — — 1 — —
Zsinics Mihály Zsován József ^szabó Lampl Adólf 1 3 — 4 — —
tcipész Furmen József 1 3 — 2 10 —
Zsupán Ferenc tvasöntő Weiser József 1 2 — 2 —* -—
75 Zsupanics József ^sizmadia Reithoffer Lajos 1 2 — 3 — —

— 30 —
A) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazotatl. |
Ácsmann János ,műszövő Polák Ferencz 1 3 2 25 5
Baj Boldizsár ^lakatos Sinkovics és Újlaki — — — — —1 fisz.
Balázs József (Jíárpitos Somogyi és Gerő 2 2 — 3 12 —
Batina Rezső tkpteles Bálinger Ferencz 2 — — 4 1 —
Benkő Józszef Jcöteles Strem és Klein 2 — — 4 3 —
Czvetkó Gyula ,kefeki)tő Kardos és Társa 2 3 —* 3 8 —
Davidovics Ferencz (lakatos Spitzer Samu 3 3 — 4 2 —
Dlask József (könyvkötő Schless Antal 1 3 — 4 4 —
Drágán Róbert ,£inczér Kardos és Steiner 1 — —; 2 2 —
10 Fekete István ,szabó Mágícs János 1 3 — 3 6 5
Filák József (Csizmadia Bakonyi György 1 3 — 4 1 —
Fridi József .asztalos Kaufmann Ferenc 2 2 — 2 6 3
Furmen Jenő thentes Furmen József 2 — — 2 3 2
Horváth Dénes ( cipőfelsőrészk. Miltényi S. és Fia — — — — — km
15 Horváth György ^csizmadia Tóth György 2 4 —r 4 9 5
Horváth Imre igzipész Rosenfeld Miksa 2 2 — 4 11 9
Horváth József ^esztergályos Sőnek János — — — — — km.
Jakupák János tgipész Török Ferencz — — — — — fisz.
Junker Antal géplakatos Weiser J. C. 1 4'' — 3 5 —
20 Kálovics László ^vasöntő n n 1 3 — 2 3 —
Kiss Ferencz jgeplakatos Nikolai és Társa 1 2 — 2 — —
Kiss József ikosárfonó Illés József 1 3 — 3 2 T—
Klinger István i .cipőfelsőrészk. Rosenberg Henrik 2 2 — 4 5 -
Konter József {^akatos ^vaseszterg. Kohn Samu 1 1 — 1 — —
25 Koprivnyák József Nikolai és Társa — — — — — km.
Kovács Antal ^szabó Liditt Miksa fisz.
Kutasi István géplakatos Weiser J. C. 1 3 — 4 2 —
Kutnyak János tc^ipész Ács Ferencz 2 3 — 2 — —
Lenkovics József ím észáros Lenkovics Ferencz 1 — — 2 11 —
30 Lőrincz Imre ikovács Nikolai és Társa 1 1 — ? — —
*Lukácsy Gyula i^sztalos Torma Pál 1 2 4 —
Málik József (Czipész Furmen Imre km.
Mikula György (Csizmadia Farkas József I 2 — 4 — —
Mátyás István ^hentes Darvas János 2 — — 4 7 2
35 Molnár György ,czipész Jancsecz Imre 3 2 — 3 2 —
Molnár Pál géplakatos ^czipész j^zabó Nikolai és Társa 1 2 — 1 — —
Németh János Dukasz József — — — — — km.
Németh Pál Bernhardt József 1 2 — 1 — —
Németh Viktor ^szabó Tóth István 1 2 — 4 — —
40 Orbán János .kefekötő Kardos S Társa 1 — 2 2 6"" —
Radasics János (kovács Radasics János 2 4 — 4 25 21
Salamon György (hentes Frk János — — — — — fisz.
Sándor István ^asztalos Weiser József — — 2 * — —
V
— 31 —
A tanuló Általános o sztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve j magavis. j ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl. |
Sipos József 45 Szele József Szélig Lajos Szűcs István Takács Gergely Tenk József 50 Tkálecz Márton Tollár István Tomasics Lajos Tóth Kálmán Török István 55 Tüske Kálmán Vadász Gyula Varga János Varga József ^hentes gpőfelsőrészk. «sü!ő vkefekötő jczipész .sütő .vasöntő ílakatos " , ,_asztalos tcsizmadia pincér (czipész géplakatos Woukán Antal Koller Nándor Lenk József Rosenberg Miksa Kardos S. és T. Skergula Gyula Gartner Vilmos Weiser J. C. Sável Lajos Szántó Géza Táncsics József Dávid István Kovács János Steiner Fülöp Weiser J. C. 1 1 l 2 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 2 4 2 3 2 3 2 4 4 4 3 2 4 2 2 3 4 3 12 13 i 17 12 4 3 4 4 2 11 km 11 km. km.
— 32 —
B) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl. |
Balogh Antal Jakatos — Paizs József 2 2 2 3
Bárány Ernő jkikatAs — Szántó Géza 2 3 — 4 16 —
Benedek István jakatos — Spitzer Samu — — — — — km.
Betlehen István jborbély- Pusofszky Sándor — — — — — »
5 Bognár Jenő ^sütő*- Steiner Ármin 3 :— — 4 10 6
Bunczon György (géplakatos — Weiser J. C. 1 1 — 2 1
Czifra Ferencz jhentes-- Woukán Antal 1 — — 4 3 2
Datler István (lakatos — Szántó Géza — — :— — _ km.
Deli József ^czipész — Matisz Lajos 2 3 — 4 6 2
10 Egyed Béla Jakatos <— Simkovics s Ujlaky 2 3 — 2 10 7
Egyed Lajos »c_zipész — Hirschl Vilmosné 3 3 — 4 4 —
Feletár György csizmadia— Tóth György km
Férst László Jakatos — Szántó Géza — — — — — fisz.
Fischl György <]akatos — Országh Kálmán 1 2 — 4 9 —
15 Fodor Jenő ^kovács — Bóha Ferencz — — — — — km
Friscsics Antal {kéményseprő- -Rathmann Lajos 1 — — 1 — —
Gergál Sándor csizmadia— Sáretz Kálmán 2 3 — 4 3 ;-
Grünfeld Béla tSütő.-. Klein Vilmos 3 — — 2 14 10
Halász Lajos ^asztalos — Torma Pál 3 2 — 2 5 5
20 Hegedűs Ferencz jjjinczér-- Berger Ignácz 2 — — 1 — —
Herczeg János jcsizmadia— Polgár János — — — — — km.
Horváth János jakatos —» Nikolai és Társa I 1 — 3 — —
Horváth Lajos (^zipész— Hedl Lajos — — — — — km.
Hrometsek Jenő tgjnczér-- Halász Ferencz 2 — — 1 2 —
25 Istiván István ,hentes — Búzás Józsefné fisz
Ivanesics István csizmadia-'' Skrivalics István 1 3 — 4 8 —
Jaberics Gyula Jakatos — (J_akatos Simkovics s Ujlaky 2 3 — 3 2 —
Jergler Gusztáv Kiss János 3 3 — 4 7 5
Keglevlcs István géplakatos — Weiser J. C. 1 1 — 1 — —
30 Kocza József ^szabód- Németh György 1 2 — 2 5 2
Kém József csizmadia-" Horváth József .— — — — — fisz
Kóbor Elek ^lakatos — Simkovics s Ujlaky 2 2 — 4 3 —
Kolics István Jjorbély.*- Schweitzer József km.
Kovács Gusztáv jgjnczér— Haas Vilmos — _ •— — — »
35 Lasky Lajos ,szabó —• Tóth Lajos — »
Lelner Ferencz ^czipész— Miltényi S. és F. 1 4 — 2 1 --
Magyar Imre t§.zabó Wind József 2 4 — 4 2 —
Marton Antal ,czipész Neufeld Samu 3 á — 4 2 —
Mátyás István jk^rpitos Pilczer Albert 2 3 — 4 13 4
40 Mejer György (asztalos^- Brantin József llsz.
Mikulán József (szabó — Stern Ignácz 1 2 — 3 12 —
Németh Ferencz Jakatos Kohn Samu 1 3 — 4 —, —
Németh Jenő jCzipész Baá György 2 1 — 2 —
— 33 —
A tanuló A Italaim'' osztályzat Él Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szak rajz közism. összesen |j igazolatl.
Nóvák János tcsizmadia— Varga György 2 4 4 3
45 Nóvák Mihály ^csizmadia— Kozicz János 1 1 — 4 7 —
- Ctsztrosky Rezső leszabó — Czwillinger Samu 1 3 — 2 8 —
Pahocsa István jborbély— Tó''th Lajos 1 — — l I —
Pataky Viktor .asztalos — Muzikár Vince 3 2 — 2 3 —
Pfeifer Béla Jakatos-— Schável Lajos 1 3 — 2 9 2
50 Radó Ferencz tgsizmadia— Nagy Károly 1 3 — 3 1 —
Rathmann László ^kéményseprő -Rathman Lajos — — — — — fsz.
Schev József ,jszabó —'' Mágics János 2 3 — 4 1 —
Simon József ^asztalos — Torma Pál — — — — — km.
Skoda Ferencz ^csizmadia— Németh Ferencz 1 2 — 3 1 —
55 Somogyi István Jakatos.— Simkovics s Újlaki I''sz.
Suszter Ferencz Jtádár— Gutmann Gyula 1 2 — 1 — —
Szántó Ferencz csizmadia— Gyümölcs Lajos km
Szántó Vendel ^csizmadia—• Nóvák Mihály — — — — — km.
Szobocsán András ^géplakatos—■* Weiser J. C. 3 3 — 4 10 4
60 Tóth József csiitő — Türk Gyula 2 — — 3 17 11
Tüttő József tcipész— Titz Antal 1 2 — 2 17 14
Varga Vince tS^abó —'' Ritter József 1 2 — 2 7 3
3
C) 1. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz j szakrajz közism. összesen I igazolatl.
Aszalay Lajos ^könyvkötő Guttenberg ny. 1 1 1 1
Ágoston István ^lakatos Schável Lajos — — — — — km.
Bicsák Lajos ^asztalos Balog Ágoston 2 3 — 3 10
Eberl József ijípcsifényező Bazsó József 2 3 — 3 6 5
5 Fatér József ihentes Marton János 2 — — 2 2 2
Feicser Béla ^kosárfonó Illés József 2 1 — 1 — —
Feleki János ^szabó Móger Ignácz 1 3 — 3 2 —
Fischer József ,cjpő f. kész. ifj Stern Mór .1 2 — 2 — —
Francsics István ^borbély Kálovics János 1 2 — 2 o LJ —
10 Furmen Imre t^ipész Szilly Károly 2 2 — 3 3 2
Garzó József ^köteles Strém és Klein 1 — — 2 2 —
Gáspár György Jakatos Kohn Samu 2 2 2 20 —
Gáspár József íjakatos Kohn Samu 2 3 — 3 6 —
Glesinger Tivadar csjátő Steiner Ármin — — — — — km.
15 Goldschmied Kálmán .szabó Gottreich Antal 2 4 — 4 11 2
Göllesz Géza ijmíszerész Strasszer Márton 2 3 2 12 3
Haszon Ferencz ^cipész Velec Ede 2 2 — 3 3 —
Hodics Sándor .^hentes Vokoun Antal 2 — — 3 4 —
Horváth György ^borbély Buksz Ignácz 2 — — 4 5 —
20 Horváth János ^mészáros ^cipész Berger Adolf — — — — — km
Horváth Mihály Keller Mátyás 2 3 — 4 — —
Jakupák Jakab ^csizmadia Kovács Sándor 2 4 — 4 8 6
Jámbor József ^borbély Ferencz Győző 2 — — 3 9 —
Kanizsai Mór (órás Steiner Mór 1 2 — 1 3 —
25 Karny Antal ^szabó Doór István 1 1 — 2 — —
Kellermann Gyula igzabó Hlatkó János — — — — — km.
Kerlezsa József .czipész Kaiser József 2 1 — 1 — —
Kincses Lajos ivasöntő Weiser J. C. — — — — — fisz.
Király András ^csizmadia Takács József 2 4 — 4 — —
30 Kiss János vSÜtő Mihályi István 2 — — 4 15 4
Kis Mihály ^asztalos Horváth István 2 2 — 3 8 3
Kleinráth Károly ^ütő Winkler János — — — — — hl.
Kollarics Rezső ^zabó Weisz József — — — — — fisz.
Koroncy László ^borbély Bród Ignácz 2 — — 3 3 —
35 Kósa Péter ^vasöntő Nikolai és Tsai km-
Kovács József (SÜtŐ Viola Adolf 2 — — 3 12 6
Kurucz Lajos (fényképész Vértes Antal — — — — — km.
Lőwy Géza í^zabó Lőwy Vilmos 2 3 — 3 2 —
Lőwy István jSzabó Lőwy Vilmos 1 1 — 1 3 —
40 Metelka Sándor ikorbély Schweitzer József km.
Nagy Ferencz ^csizmadia Nováczky Lajos 2 3 — 4 — —
Németh Imre .czipész Tót György km.
Paradicsom Vendel (Czipész Major Lajos 2 3 — 3 2 —
— 35 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl. |
Pápai Imre (Pjnczér Somogyi Zsigm. 2 2 4
45 Pintér István .czipesz Koller Nándor 2 2 — 3 4 —
Plánder György (^csizmadia Turek Gyula 2 3 _ 4 3 _
Pollák Ferencz jjakatos Simkovics és Újlaki 2 3 — 3 16 9
Salamon István (SÜtŐ Rosenthál Géza -- _ _ — _ fisz.
Steiner Dezső ^borbély Hiczelberger Györ. 1 — — 2 5 —
Schey Gottlieb géplakatos Nicolai és Társa 2 3 — 4 15 _-
Szternát Ferencz .géplakatos Weiser J. C. 2 3 — 3 6 __
Tornán Géza Jakatos 1 2 _ 1 5 __
Tót György (kéményseprő Polin Péter — — — — —. fm.
Tót László Jakatos Rabinek Sándor 2 3 — 3 3 —
55 Vas József tkádár Hoffmann Henrik 2 3 _ 4 2 _
Vida István (Csizmadia Vida Gergely 2 — 3 3 6 —
Vineze János ^czipesz Furmen Imre 2 3 — 3 11 4
Vágner János ^szíjgyártó Horváth Károly — — — — — km.
Vágner Jenő iborbély Schweitzer József 1 — — 1 — —
6ü Waldinger József lasztalos Kaufmann Ferenc 1 1 _ 1 — _
Wohlrab Sándor jórás Jack Frigyes 1 2 — 2 2 —
— 36 —
A) 11. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok'' számé
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. | ált. rajz szakrajz közism. összesen 1 igazolatl.
Bakonyi József (jíincér Petrics Ödön — — — — — fsz.
Bauer Ferenc tggplakatos Weiser József 1 3 — 2 4 —
Bedők Iván (Szabó Sörlei Zsigm 1 2 — 1 3
Bellák István ,süt<"> Mihályi István 1 — -<— 3 8 4
5 Bellák József íüijtő Lénk József 1 — — 3 16 10
Csmerlecz Ferenc ^szabó Liditt Miksa 1 2 — 3 5 2
Epstein Ferenc (kárpitos Somogyi és Gerő 1 <) — 1 5 —
Farkas János (Villanyszerelő Franz L. és Fiai 1 2 — 2 8 2
Fekete Jenő ^mérlegkészitő Golenczky Ferencz 1 1 — 2 — —
10 Fürst Béla i&prbély ^géplakatos özv. Csillag Béláné — — — — — km.
Feiler János Nikolai és Társai 2 3 — 3 6 —
Grozinger Ferenc ,kádár Grozinger József 1 2 — 1 — —
Grtinvald Ignác i kefekötő Kardos és Társa 1 3 — 4 17 —
Hordós József t pincér liiprbély Vlasits Nándor 1 — — 1 3 —
15 Horváth Gyula Szatai Zsigm. 1 — — 2 3 —
Horváth Vilmos ^székes Lukács József — — — - — fsz.
Jungvirth Fülöp .kárpitos Goldberger Károly 1 3 — 4 10 9
Klinger József jjakatos Szántó Géza 2 — 3 3 4 Q a
Konna Lajos (cipész Skergula Gyula 1 3 — 3 9 —
20 Kovács István ^lakatos Paizs József 1 1 — 1 — —
Kovács János ^cipész Miltényi S. ós Fia 1 2 — 2 6 =
Lovretics Ferenc ^asztalos Günser Lipót — — — — — fsz.
Máté Károly tkalapos Halvax Frigyes — — - — — tt
Mendlovics Márton tcézműves Mendlovics József 1 2 — 2 8 2
25 Moór János ^köteles Strem és Klein 1 — — 2 4 2
Nagy Béla ,borbély Fleischacker József 2 — — 3 5 2
Nagy Lajos júnczér Kardos és Steiner 2 — — 3 4
Pintér János (gzipész Jancsecz Imre 1 — 3 3 4 —
Porpáczi István c_ » Steiner Fülöp 2 3 — 2 — —
30 Primás Antal (Pinezér Bogenrieder József 2 — — 3 10 7
Raffai Kálmán (könyvkötő (lakatos géplakatos Zala nyomda R. T. 2 1 — 2 5 5
Rideg István Kolm Samu 1 — 4 3 8 7
Seláf György Nikolai és Társai 2 3 — 3 9 —
Szabó József (csizmadia Balogh Boldizsár 1 2 — 2 — —
25 Tomasovics Lajos (könyvkötő özv. Schless Antalné 2 2 — 2 — —
Tüskés István ^asztalos Dants Kálmán 2 3 — 1 — —
Vadlek József géplakatos Weiser József — — — — — mii.
Várvitecz Imre n Weiser József 1 1 — 2 3 —
Veren József (nyomdász Münz ós Balog 2 3 — 4 8 6
40 Viola Ferencz (Könyvkötő Krausz és Farkas 2 2 — 1 10 6
Viola Jenő (jcárpitos Somogyi és Gerő — — — — - elk.
Yild Lajos (T-zipész Angler Lipót — — — — — fik.
Zábó Gyula C " Bogár József 1 3 — 2 — —
Zsidi József (csizmadia Mátyás István 2 4 — 4 — —
45 Zsupánovics József (géplakatos Weiser József 2 4 — 3 5 3
— 37 —
B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz I közism. összesen 1 igazolatl.
Baksa András , csizmadia Meidinger János 1 2 2
Hatica József tklírl ár Gutmann Sándor 1 1 — 1 12 —
Beruekker József c^abó Sörley Jenő 1 2 —> 3 3 —
Bécsi János cíipész Miltónyi Sándor 1 4 — 3 10 —
5 Bőrön di Géza (lakatos Paizs József 1 2 — 3 — —.
Csányi József tkpvács Kis József — — — — — km.
Deák Ferenc ^cipész Francsics István 1 3 — 2 2 —
Farkas János Jakatos Kohn Samu fsz.
Farkas József ^szfibó Mezei Lajos 2 2 — 2 1 —
10 Ferk János tCipész Babics Antal 1 4 — 4 9 4
Gerencsér Imre tiipész Furmen Imre 1 2 ''— 3 9 7
Gerócs József ^géplakatos Nikolai és Társa 1 4 — 3 2 —
Gézárd Sándor ^dpész Keller Mátyás 1 2 — 2 1 —
Kalcsec János t^pész Nóvák Vince 1 3 — 2 4 3
15 Kamper Ferenc (asztalos Muzikár Vince 1 1 — 3 1 —
Klein János ^dpész Mersits Ede 1 3 ■— 4 25 —
Klutzer István .asztalos Scherman József 1 3 — 2 — —i
Kovács Ferenc tszabó Kaufman Mór 1 2 — 1 — —
Kovács Péter ,vaseszterg. Weiser József 1 2 — 2 5 2
20 Kocsis Mihály (Csizmadia Bakonyi György 1 3 — 3 2 —
Krenusz Ferenc géplakatos Nikolai s trsa 1 3 — 3 5 —■
Molnár József .jypész Steiner Fülöp 1 3 — 2 2 —
Németh Gyula (kovács Bazsó József 1 3 — 4 4 3
Németh Kálmán ugjpész Babics Antal — — — — — fsz.
25 Nyakas István ^pész Miltónyi Sándor 1 3 — 2 3 ,—
Pásztor János (Jakatos Simkovics és Ujl. 1 3 — 4 16 14
Pint József (Jíefekötő Kardos és Társa 1 3 — 3 2 2
Perger Lajos (tnűasztalos Nikolai és Társa 1 2 — 2 12 —
Prisztausek Nándor (géplakatos M » » 1 2 — 2 2 2
30 Rathman Aladár ^könyvkötő Münz és Balogh í 3 — 4 5 —
Simon Kálmán ttü''ntes Simon Kálmán fsz.
Sipos József .jasöntő Nikolai és Társa 1 3 — 4 13 —
Steinauer János »jjjitő Klein Vilmos 1 — —. 2 21 11
Szuharda Károly Jgkatos Rabinek Sándor 1 1 — 3 7 —
35 Tóth Gáspár ^köteles Strém és Klein 1 — — 4 6 4
C) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Baksa János tcsípész Keller Mátyás 2 4 2 í
Buzits György jcsizmadia Dezső György Simkovics és Ujlaky — — _ _ _ km.
Dolmányos Lajos tjakatos 1 — 4 2 8 2
Dormán Gyula jvülanyszerelő Franz r. t. 2 2 - 2 2
5 Gaál János (Vasöntő jakatos Nikolai ós Tsa. 2 3 _ 2 9
Gáspár Gyula Simkovics és Ujlaky 1 2 _ 2 6
Gerencsér Jenő Országh Kálmán 2 3 _ 2 4
Gödér István ^asztalos Pinczinger Lajos _ - _ _ _ km.
Gergály István ctengelykovács Nikolai és Tsa 3 3 __ 4 3
10 Grünwald Ferencz iküfekötő Kardos és Tsa. 2 3 _ 4 14
Horváth József id. ^köteles Strem és Klein 2 _ __ 3 8 2
Horváth Imre Hiltz Lajos (Vasesztergályos tTakatos Weiser József Simkovics és Ujlaky 2 3 — 2 6 4 km.
Hillebrand József ^asztalos Csillag Károly 2 3 _ 2 10 2
15 Horváth József ifj. ^hentes Pachinger Ödön 2 _ __ 3 9
Jakopánecz Antal ^izmadia Sárdi József 2 4 _ 3 2 2
Lang József (kádár Kaufmann Elek 2 2 _ 1 _
Levacsics Ferencz <szabó Mágies János 1 3 _ 2 6
Marton István «_ 11 Krámer Ferencz __. _ _ _ __ km
20 Mersics Géza tórás Szívós Antal 2 4 _ 2 28 17
Munkácsi János (Szabó Kumánovics Pál 3 3 _ 3 5 4
Németh Károly (^borbély Sugár Adolf 2 _ - 2 12 3
Pogány Lajos lüsizmadia Sáretz Kálmán 2 2 _ 1 2
Pint József (kefekötő Kardos Sándor 2 2 L 3
25 Szabó Kálmán tcz^pész Miltónyi S. és Fia 3 3 _ 3 6 _
Szabó László (szabó Skerlák János 2 3 _ 2 1
Szollár József (géplakatos Weiser József 1 1 _ 4 10 _
Szentgyörgyi István Tálosi János t , 11 Nikolai ós Tsa 2 2 _ 2 __ ___
jVasöntő Nikolai és Tsa. 3 4 —. 4 9 _
30 Török Ferencz nyomdász Zala r. t. 2 1 _ 2 5
Tóth Károly (borbély Kálovics János - __ _ _ km.
Weinacht János ^lakatos Brüll Sándor 2 2 — 2 4
— 39 —
A) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. J ált. rajz szakrajz közism. összesen II igazotatl.
Bankics György tkádár Kaufmann Elek _ fisz. 2
Bosznyai József líúpész (pmcér Ács Ferencz 1 3 — 3 2
Buzási István Özv. Keész Józsefné 1 — — 3 — —
Erdős. Ferencz t>á£abó Gottreich Antal 1 — 1 2 8 —
5 Faits József .cipész Mersits Ede 1 3 — 4 — —
Fischer Pál tborbély Hirschl Henrik 1 — — 3 8 —
Fülöp József , géplakatos Nikolai ós Társa 1 — 1 1 — —
Fülöp Péter ti-sizmadia Yéber Ferencz — — — — — fisz.
Gáspár Lajos (íiipész Dukász József —- — — — — »
10 György János /kerékgyártó Pentz József 1 — 3 * 1 —
Halász Lajos .pincér Halász Ferencz ** fsz.
Hirschler József (géplakatos tborbély Weiser J. 0. 1 — 3 3 —''
Horák Ferencz Csillag Béláné — — — — fisz.
Hörcsöki Lajos (^Ügyártó Szélig Lajos 1 4 _i 3 8 —
15 Jakupák József .jíjztalos Torma Pál Hsz.
Jergler Rezső Jakatos Rabinek Sándor 1 — 4 4 21 14
Kapoli János ^a^tal os Muzikár Vince 1 — 1 1 1 —
Király Béla ^szabó Sörlei Jenő 1 — 4 * — —
Kocsek Lajos (Szabó Heffer Gyula fisz.
20 Kohn József ^géplakatos Weiser J. C. 2 — 4 3 16 —
Kovács György líipész tjpész Steiner Fülöp 2 — 2 2 3 3
Kovács Lajos Francsics István — — — — — fisz.
Kulcsár Boldizsár ^kefekötő Kardos és Társa 1 — 2 3 — —
Kuzsner György .iipész Varga János — -- — — — fisz.
25 Lasky János (Szabó Skerlák János 2 — 2 4 1 —
Leidl Gyula t£Ípész Leidl István 2 2 — 2 6 3
Linszky István ^mérlegkészitő Golenszki Ferenc 1 4 — 3 7 3
Marton József , asztalos Kaufmann Ferenc 1 — 2 2 — —
Márkus István jjakatos Schável Lajos — — —; r— — ni h.
30 Megyesi Kálmán (kj^fekötő Sóbár György 1 — 2 2 2 2
Molnár István l csizmadia Gyümölcs Lajos — — — — — fisz.
Munkácsi György cipész ^kerékgyártó Miltónyi S. és Fia — — — — — »
Nagy István Németh Imre 2 — 3 4 12 10
Nagy László í^gizmadia Németh Ferenc 1 — 2 2 — —
35 Ocsek "József ^csizmadia ^nyomdász (mészáros Polgár János 1 3 — o — —
Palkó József Krausz és Farkas 1 — 1 * — —
Pintér Pál Berger Adolf fisz.
Poór István j^aseszterg. Nikolai és Társai
Prikler Károly (nyomdász Münz és Balog
40 Radics János .cipész Babits Antal »
Ritter József tg^abó Ritter József 1 — 1 3 4 —
Schweinzger Lipót (borbély Balogh Jenő — — — — fisz.
Skorjanecz Ferenc (C.ipész Skorjanecz József n
— 40 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve . magavis. j ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Spitzer Béla 45 Steiner Pál Strasser Pál Szekeres Péter Takács Ferencz Tánczos János 50 Titz Ferencz Varga György Vidos József Vincze József Virág Lajos 55 Weissenstern Jenő Zábó József Zákonyi Nándor jjakatos (géplakatos <rs# műves tczipósz (borbély (Vasöntő (_czipész (asztalos /lakatos ^czipész tborbély jSzabó ttzipőfelsírészkégzitő ^asztalos Sinikovics és Ujl Weiser J. 0. Mendlovits József Németh Károly Zapletál Ignácz Nikolai és Társai Titz Antal Martincsevics Imre Kohn Samu Schmid Gyula Vinciié Gyula Ofenbeck Károly Szily Károly Zákonyi Lajos 1 1 3 1 1 2 1 1 3 3 3 2 1 2 2 ** 4 2 3 4 2 4 7 2 9 6 5 7 8 5 fsz. fsz. 3 fsz. » 5 5 4 fsz.
**-gal jelöltek a Szervezet 19. és 21. §. alapján a közismeretek alól fel voltak mentve.
— 41 —
B) 111. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen j igazolatl.
Andri Lajos vasesztergályos Weiser J. C. 3 4 4 20 6
Ács István i csizmadia— Ifj. Valentini Ferencz — — —. — fisz
Balogh György (Czipész — Jancsecz Imre — — — — — km.
Bedeniczky János ikoyács Horváth József 1 4 — 3 11 7
5 Berecz József <_gyílakatos ^ Weiser J. C. 1 — 4 3 19 9
Bogdán György <___ ^ ii n 1 3 — 3 16 2
Czérk Ferencz (ór^s — tdpész Jack Frigyes 1 — 2 * — —
Fazekas Ferencz Francsics István 1 3 — .4 8 —
Fullér Józset (.lakatos--" Sinkovics és Újlaki — — — - — fisz.
10 Gasparics György ^ipész--'' Nováth Vineze 1 2 — 2 2 —
Gödinek Ferencz (Vasesztergályos -Weiser J. 0. —• — — — — fisz.
Győri János f lakatos —■ Schável Lajos — — — — — km.
Hoffer István t^izmadia-" Nováczki István 1 2 — 3 4 —
Horváth Ferencz ilakatos Paizs József 1 2 — 2 - —
15 Horváth István /betűszedő-— Krausz és Farkas 1 — 3 * — —
Horváth Károly t£üizmadia-^ Tóth István 1 2 — 3 2 —
Horváth Vendel <s^bó —-ágéplakatos^* Tőllősy Péter 1 3 3 — —
Ispaics Ernő Weiser Józset 1 — 2 ** 7 3
Kovács Ferencz /_cip.ő f kész.- Miltónyi S. éö Fia — — — — — fisz.
20 Kovács László ^izmadia-'' Kovács György Nikolai és tsai 1 3 ■— 4 9 —
Kulcsár József ^lakatos 1 4 — 3 7 —
Malacsics Péter iggplakatos" Weiser J. 0. — .— — — — fsz.
Maschanzker Béla (JaJ^atos — Kohn Samu 1 — 1 ** — —
Márkus József r *"" Schável Lajos , 1 — 4 4 10 —
25 Márkus László ____ n —^ Ország Kálmán — — — — — fsz.
Molnár György (_czipész-- Steiner Fülöp 1 3 — 2 — —
Molnár József (Csipesz Hernyevics Bertalan Nikolai és tsai 2 2 — 3 1 —
Munkácsi Ferencz {géplakat os--tC^ipész — — — — — km
Véber Károly Mersits Ede 1 2 — 2 — —
30 Németh József ^géplakatos Weiser J. C. 1 2 — 2 —
Németh István ^Betűszedő Wajdits József 1 — 3 ** I5 5
Okos Sándor jJaJ^atos ^ Simkovics és Ujlaky 1 — 1 —
Papp Béla iczpkrász-" Sárközi Kálmán 1 — 2 ** 2 —
Papp Kálmán (Jakatos Simkovics és Ujlaky — — — — km.
35 Pichler József ^rézműves''— géplakatos ** Pichler József 1 — 1 ** 1 -—
Plánder Antal W7eiser J. C 1 2 — 2 4 —
Porpáczi Imre (Jakatos — Rabinek Sándor 1 4 — 2 9 —
Poszovecz János Ország Kálmán 1 2 — 2 — —
Pusztai János l^etüszedó-'' Zala nyomda R. T. 2 4 — 3 10 8
40 Rozgonyi Lajos íXsjnyképósz — Mathea Károly — — — — — fsz.
Schless Ferencz (betűszedő Guttenberg nyomda 1 — 3 ** 3 2
Schmidt Dezső (Jiülites ^ Darvas János .— — — — — fsz.
Stocker György ^asztalos-'' Pinczinger Lajos 1 4 — 4 1 —
-— 42 —
A tanuló Altalános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. alt. rajz szakrajz közism. J összesen igazolatl.
Szabó István 45 Szalai János Szelina György Szíjártó Mihály Szittár Rezső Tóth Géza 50 Tüskés József Vaskó József Veid György Vineze József (csizmadia — (géplakatos (czipész — ikpvács— (lakatos — <— »■ (asztalos —-(csizmadia ^ daesztergályos (cipész -* Nagy Károly Weiser J. 0. Babits Antal Szíjártó Mihály Szántó Géza Kohn Samu Dants Kálmán Farkas Józset "Sönek János Kellet- Ignácz 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 2 4 3 3 2 3 3 1 2 3 2 2 4 4 2 2 4 5 4 1 1 21 4 5 19 4 fis/,. 3 17
— 43 —
C) 111. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Ángyán János {sjíibó Czfetkó Ferencz fsz.
Bedenek Ferencz (saabó Tóth Lajos » ''
Berghofer Gyula Jitíliszedő Itj. Wajdits József — — — — — V
Bethlen János <_kovács Kiss János 1 — 3 ** — —
5 Dormán Károly íreszelővágó Zollner János 2 2 — 2 14 —
Filipovics Ferencz ^lakatos Ország Károly — — — — fsz.
Gergály József (géplakatos-^ Weiser József 2 3 — 4 3 —
Gergyák György tezjpész Jancsecz Imre 3 2 — 3 6 5
Halász Lajos ^lakatos <£zjpész Szántó Géza 1 2 — 2 1 —
10 Harrer János Keller Ignácz 1 — 3 4 14 —
Hazler Gyula , pinczér Halász Ferencz — — — — — fsz.
Horváth Imre ,czipész Rózsa Lajos „
Horváth István Jakatos Schável Lajos 1 — 2 ** 3 —
Imre János • tojzműves Samu József 1 — 2 * 3 —
15 Izsák István ^szabó JkjJcsigyártó Mágics János 1 —w 3 * 5 5
Kiss József Bazsó József — — — — — fsz.
Kolongja István tvasöntő Weiser József „
Kurucz Viktor (.cgj^madia Németh Ferencz — — — — «
Magyar László tszijgyártó Horváth Károly 2 — 3 2 1 —
20 Mersits Béla .cipész Mersits Ede 1 — 3 ** — —
Mózes Sándor „ Ats Ferencz fsz
Nováth György tjíerékgyártó Nováth István n
Papp József tmjiitaasztalos Nikolay és Társa M
Papp László t£&ipósz Dukász József w
25 Peti István (kefekötő Kardos és Társa 2 2 — 3 4 —
Pető József (rézműves Pichler József — — — — — 111 ll.
Plander Jenő (C^ipész Steiner F. fsz.
Rippauer István <l^katos Szócsényi István 2 3 — 4 1
Sáfrán Vineze (Czipész Miltényi S. és Fia 1 — 1 4 1 —
30 Sárközi István (lakatos Hamath Ferencz — — — — — Jsz.
■Sindlberger Jenő JíQvács Sindlberger Mihály 2 -— 2 2 7 5
Szabó Pál , czipész Hernyevics Bertalan 1 2 3 1 —
Szecső Károly (lakatos Szécsényi István 1 — 4 * 7 7
Szerecz György (^éplakatos-- Nikolay és Társa 2 — 3 3 10 —
35 Szupper Pál jjasöntő n ** »> 1 — 2 ** — —
Takács János ^székes Borbás Mihály 2 2 — 2 4 —
■ Talafausz János (géplakatos-t^söntő Weiser József 2 — 2 3 5 —
Tálosi István Nikolay és Társa 2 — 3 2 5 —
Tálosy János 40 Timár József (asztalos Balogh Ágoston 2 4 — 4 9 2
(Csizmadia Turek Gyula 1 3 — 3 3 —
Tóth Ferencz tgéplakatos Nikolay és Társa 1 — 3 ** 1 —
Id. Tóth József is* » Weiser József 1 — 4 ** — -7
Ifj. Tóth József » n n 2 — 3 2 — —
— 44
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism, összesen igazolatl. |
Tóth Károly ,jogtechnikus Dr. Kőnig Gyula km.
45 Török János ^székes Halvax János 1 _ 2 1 _
Turbéki Kárólv (Cipőfelsőrészk. Kőbán József 3 — 2 4 4 -_
Tüskés Sándor jszabó Dór István — — —. — — fis/.
Unszusz 1 nire ^íitő Rosenthal Géza 2 — —, 4 — 4
Vágner Béla (géplakatos- Kardos S. és Tsa — — — — — fisz.
50 Veisz Ferencz (^zipesz Rosenfeld Miksa — — — —. —
Zalai József ^órás'' Zalai Szidónia 1 3 — **
— 45 — VII.
Munkakiállitás.
A kiállító iparostanuló A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása inas éveinek száma osztálj'' mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése drb. jszám
Bicsak Lajos asztalos C) I. Balogh Ágoston ágy és szekrény 1 jó
Szekeres Dezső w; 3 A) Elők. Kaufmann Ferencz fenyő-ágy 1 jeles
Kluczer István B) II. Schermann József női varróasztal 1 jó
Kámper Ferencz 2 „ „ Muzikár Vince konyhaszekrény 1 kit.
5 Váldinger Ferencz „ 2/ '' a C) I. Kaufmann Ferenc fenyő-ágy 2 jeles
Pataki Viktor 8, B) I. Muzikár Vince lábzsámoly és ülőke 2 jó
Francsics István borbély l4 C) I. Kálovics János 2 crep-betét o jó
Jámbor József 11/, V V Ferenc Győző 1 haj és 1 crepbetét 1 kit.
Varga János cipész 1 '' A) I. Steiner Fülöp gombos fiu cipő 1 jeles
10 Porpáczi István » 1''/,'' A) II. Steiner Fülöp barna fűzős női cipő 1 jó
Molnár György » 37, B) III. Steiner Fülöp női félcipő csattal 1 kit.
Gáspárics György 2 „ „ Nóvák Vince női fűzős cipő 1 kit.
Szabó Kálmán n 2 C) II. Miltényi S. és Fia gyermekcipő 1 jeles
Szabó Lajos 3 B) Elők. Egri Gyula f. boxcipő 1 kit.
15 Horváth János _ 2''/, Jf r Németh Károly férfi cipő 1 jó
Szabó Pál 3''u C) III. Hernyevics Bertalan női cipő 1 jeles
Tenk József _ 3''/., A) I. Skergula Gyula férfi cipő 1 jeles
Gézard Sándor 174 B) II. Keller Mátyás férfi varrott cipő kit.
Kovács György » 3 A) III. Steiner Fülöp fűzős férfi cipő 1 kit.
20 Klárics András 31 /„ B) Elők. Keller Mátyás gyermekcipő 1 kit.
Vancsura József M 1''/, Rózsa Lajos gombos gyerm. cipő 1 jeles
Molnár József n 3 B) III. Hernyevics Bertalan női cipő 1 jó
Gyergyák György » 3''/, C) III. Jáncsecs Imre női barna cipő 1 jeles
Horváth Imre ti 3''/'', C) III. Rózsa Lajos férfi cipő 1 jeles
25 Egyed Lajos 3 " B) I. Hirschl Vilmosné fűzős gyerm. cipő 1 jeles
Kovács János cipő fels kész. 3V. A) ÍI. Miltényi S. és Fia gomb. cipő felsőr. 1 kit.
Baksa János » » i) 2 C) II. Keller Mátyás qíi fél- és i jiu e^ész cipő kit.
Turbéki Károly tt v * 4 C) III. Kőbán Ferenc i p.fiizSs és i p. £omb. c. }r. kit.
Sáfrán Vince n » » 2 C) IIÍ. Miltényi S. és Fia sevrólak féle. betéttel 1 kit.
30 Mersics Béla 1 C) III. Mersics Ede |ombos náfi félcipő felsír. 1 kit.
Szabó József csizmadia 27, A) II. Balogh Boldizsár férfi csizma 1 kit.
Hoffer István n 2''/, B) III. Nováczky István gyermek csizma 1 J''ó ,
Horváth Károly V 3''/, V V Tóth István nyelves férfi csizma 1 jeles
Király András n 27- C) I. Ilj. Takács József oldalt var. f. csizma 1 kit.
35 Rácz Ferencz n 2 B) Elők. Véber Ferencz gyermek csizma 1 jó •
Ocsek József 28/ 2''í: A) III. Polgár János férfi csizma 1 kit.
Nagy László i) V V Németh Ferencz férfi csizma 1 kit.
Teperics Sándor n >7, A) Elők. Nagy Antal férfi csizma 1 jeles
Kovács László 31/, B) III. Kovács György » » 1 jeles
40 Timár József tt 2V, 3 C) III. Turek Gyula » » 1 jeles
Veid György faeszterg. B) III. Schönek János csutora 1 kit.
Szigola József fémnyomó 2 B) Elők. Spitzer Samu 1 doboz játékedény 15 jeles
Schuszter Ferencz kádár %U B) I. Guttmann Sándor kis hordó 1 jó
Vass József ti ■IV, C) I. Hoffmann Henrik 5 literes hordó 1 jeles
45 Batica József tt 1''/". B) II. Guttmann Sándor 5 literes hordó 1 kit.
Láng József V 17> C) II. Kaufmann Elek kis hordó 1 jó
Mátyás István kárpitos 3 B) I. Pilcer Albert kis fotelt 1 jó
Gyenge József kefekötő l''/s A) Elők. Horváth József különböző kefék kit.
Lőrincz Imre kovács 2''/» A) I. Nikolai és Társai füles és négysz. teng. kit.
50 Tomasovics Lajos könyvk. 1 A) II. Schless A. utóda 1 vászonk. d. könyv 1 jeles
Horváth József köteles a1 ^ t 2 C) II. Strem és* Klein kötött cipőfelsőrész 1 kit.
Benkő József V 2''/ A) I. Strem és Klein kötőfék fejet 1 jó
— 46 —
A kiállító iparostanuló A bíráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása | inas éveinek 1 száma osztály mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése ] drb. szám
Tóth Gáspár köteles 27, B) II. Strém és Klein kötött kézi szatyor 1
Márkus József lakatos 2''/4 B) III. Schável Lajos 1 kapu felsőrész 1 kit.
55 Gáspár György » 1 C) I. Kohn Samu tűz- és hamutartó 1 jó
Szitár Rezső » pS / u 14 B) III. Szántó Géza hármas takaréktüzh. 1 kit.
Klinger József „ OS ° ''4 A) II. » » » » 1 jó
Szecső Károly n 3 C) III. Széchenyi István tíizhelykeret 1 kit.
Horváth István V 1 JC) III. Schável Lajos » 1 kit.
60 Ripauer István „ 3 C) III. Szécsényi István kettős sütőkészlet 1 jó
Szerecz György géplakatos 3 C) III. Nikolai és Társai csőfogó 1 kit.
Feiler János „ 2 A) 11. V » n lyukkörző 1 kit.
Fekete Jenő mérlegk. A) 11. Golenszky Ferenc kézi szerszám kit.
Acsmann János műszövő 2 A) I. Pollák Ferencz asztalterítő 1 kit.
65 Mendlovics Márt. rézműves 2 A) 11. Mendlovics József parfüm főző hűtővel 1 jeles
Imre János „ 37, C) 111. Samu József rézfazék 1 jeles
Löwy István szabó 3 C) I. Löwy Vilmos gyermeköltönz 1 kit.
Bicskei István „ 1 B) Elők. Gottreich Antal gyermeknadrág 1 jeles
Hörcsöki Lajos szíjgyártó 27, A) III. Szélig Lajos 1 p. kápa jeles
70 Vulják Mihály V IV, A) Elők. V V '' 1 p. hajtó gyeplü 1 jó
Takács János szckes 3 C) III. Borbás Mihály szék 1 jó
Tálosi István vasöntő ''17« C) III. Nikolai és Társa 4 részes fogaskerék 1 jeles
Szupper Pál » 17, C) III. n » V szarvas-öntés 1 kit.
Varga Nándor vaseszterg. í A) Elők. v » n réz-sapka 1 kit.
— 47
VIII.
Kimutatás a í. évi junius 4—5-én tartott rajzkiálli tásou résztvett tanulók s rajzaik számáról.
A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Fa-, diszitő- és ruházati
csoport:
Jakupák József asztalos A) 1. 2
Sándor István mintaasztalos 11 3
Orbán János kefekötő 2
Horváth Vilmos székes A) II. 1
5 Kovács János cipőfelsőrész készítő n 6
Pintér János cipész „ 3
Paics József „ A) III. 4
Gáspár Lajos „ n 3
György János kerékgyártó „ 3
10 Jakupák József asztalos n 3
Ivapoli János w „ 5
Király Béla szabó r> 3
Kovács György cipész »> 5
Kuzsner György M n 4
15 Lasky János szabó ti 4
Marton József asztalos 3
Meggyesi Kálmán kefekötő ii 2
Molnár István csizmadia » 3
Munkácsi György czipész ii 3
20 Nagy László csizmadia ii 4
Radics János czipész ii 2
Ritter József szabó „ 4
Weiszenstern Ernő » ii 6
Zábó József cipőfelsőrész kószitő n 3
25 Zákonyi Nándor asztalos „ 3
Erdős Ferencz szabó B) III. 6
Kulcsár Boldizsár kefekötő ii. 2
Nagy István kerékgyártó V 2
Szekeres Péter czipész „ 3
30 Bedenek Ferencz szabó 0) III. 2
Hárer József czipész « 4
Horváth Imre „ n 3
Izsák István szabó 3
Magyar László szíjgyártó n 4
35 Mózes Sándor czipész „ 4
— 48
A tanuló
kiállított
neve foglalkozása osztály rajzainak
száma
Papp László czipész C) III. 4
Sátrán Vince czipő felsőrósz készitő w 6
Szalav Viktor csizmadia 1? 4
Török János székes 11 3
40 Turbéki Károly czipőfelsőrész készitő n 4
Veisz Ferencz czipész ii 3
Mersits Béla 11 felin. 4
Nováth György kerékgyártó n 6
Papp Béla bábsiitő i> 2
45 Rozgonyi Lajos fényképész ii 21
Skorjánecz Ferencz czipész ii 4
Fémipari csoport
Varga József vasesztergályos A) I. 3
Férst László lakatos B) 1 2
Klinger József »» A) 11. 2 |
50 Farkas János 11 B) 11. 2
Fülöp József géplakatos A) III. 3
Ispaics Ernő B) III. 3
Steiner Pál » A) III. 3
Srasser Pál rézműves A) III. 2
55 Vidos József lakatos A) III. 4
Czérk Ferencz órás B) III. 3
Fullér József lakatos 11 I
Gödinek Ferencz il ii 1
Győri János 11 11 1
60 Horváth István betűszedő r> 3
Malacsics Péter lakatos n 3
Márkus László » >i 3
Szalai János JI n 2
Szitár Rezső n ii 6
65 Horváth István V „ 5
Imre János rézműves „ 3
Schindelberger Jenő kovács 4
Szerecz György géplakatos. C) III. 2
Szupper Pál vasöntő 4
70 Talafausz János géplakatos 11 4
Tálosi István vasöntő „ 2
Vágner Béla lakatos 3
Filipovics Ferencz ii felm. 4
Maschanszker Béla lakatos 6
75 Németh Ist ván betűszedő „ 3
Okos Sándor géplakatos „ 7
Palkó József nyomdász 12
— 49 —
A t a n u 1 ó
kiállított
neve foglalkozása osztály rajzainak
száma
Pichler József rézműves felm. 2
Schlesz Ferencz betűszedő » 3
80 Spitzer Béla lakatos V 2
Tóth Ferencz géplakatos 2
Ifj. Tóth József * » 2
Télitanfolyam:
Biliege Ferencz kőműves I. 5
Nagy Ferencz M „ 3
85 Hideg Ferencz n » 3
Marék Ferencz cementöntő »» 8
Gozdán József ács II. 10
Horváth István kőműves 4
Kalovits István Y> 5
90 Keszli József M n 3
Kovács István cementöntő n 6
Nagy István kőműves n 6
Németh György H » 6
Mózsi György szobafestő » 3
95 Vincze János kőműves 6
Ábrahám Károly bádogo-i III. 5
Ángler Menyhért szobafestő » 6
Farkas Lajos bádogos „ 3
Horni Imre szobafestő n 3
100 Horváth László kőműves n 4
Kenczi János szobafestő n i 3
Mózsi József ács „ 9
Shindelberger Ferencz bádogos n 3

IX.
Statisztikai kimutatás a tanulók eló''képzettségéró''I és a tanitási eredményről osztályonkint.
Osztály II A beirt tanulók száma i| Az összesen beirt iparostanulók közül előképzettség szerint 1 A tanulók száma az év vegén 1 A tanév végén elért eredmény
|| iskolába nem járt | 1. II. III. IV. V 1 VI I. (I III. IV. I. II. III. IV. V | összesen magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
jó szabályszerű k. szabályszerű n. szabályszerű 1 összesen jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen összesen jeles jó i elégséges elégtelen felmentve összesen
elemi polgári gimnáziumi
osztályt végezett
A) Elők. B) Elők. Téli Elők. A) -I. B) I. C) I. Téli. I. A) II. B) II. C) II. Téli II A) III. B) III. C) III. Téli III. 73 75 24 58 62 61 27 45 35 32 21 57 53 51 l''l l 1 8 2 1 20 8 3 8 2 3 1 1 23 32 16 13 8 7 7 4 2 1 4 2 1 2 15 22 3 28 25 20 4 17 16 14 13 .15 11 13 5 6 5 12 13 9 6 2 9 4 8 9 9 3 5 1 13 14 5 12 10 8 2 16 18 15 1 2 1 2 2 3 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 6 5 1 1 ?, 3 2 2 1 1 1 1 1 2 1 1 73 75 24 58 62 61 27 45 35 32 21 57 53 51 11 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 •27 51 18 29 20 19 23 30 3 14 26 35 16 10 33 4 15 15 47 5 14 1 20 6 3 1-3 1 2 8 4 4 1 1 2 1 — 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 4 4 2 5 6 6 4 3 2 -1 10 16 5 16 11 10 8 10 10 7. 3 1 "12 6 21 18 12 11 16 16 3 10 12 10 6 4 8 4 11 7 5 4 3 3 2 2 4 4 2 6 1 14 7 10 8 11 1 8 2 3 4 1 1 1 6 4 1 3 2 1 5 8 2 7 5 1 1 2 2 2 5 4 9 3 1 1 3 3 2 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 2 1 3 3 6 8 3 7 2 2 4 2 1 32 .31 7 14 13 10 8 13 12 15 8 10 14 7 3 11 9 5 10 6 19 10 13 10 <3 3 9 9 6 4 15 11 7 18 18 10 3 4 7 4 3 7 8 7 1 _ 5 8 11 3 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11
Összesen 685 8 11 46 122 221 95 120 14 6 4 18 11 3 3 1 "6851 521 | 321 176 24 — 521 37 125 151 54 69 16 30 29 1 10 521 44 197 130 122 28 521
X.
Statisztikai kimutatás a tanulók számának alakulása-, kora-, vallása-, anyanyelve-, illetősége Szerint és a mulasztásokról.
Osztály A tanulók számának alakulása a tanév folyamán: A beirt iparostauulók közt volt a tanév végén A tanév folyamán mulasztott
beiratkoz. felszabad. [j elhagyta helyét meghalt összesen A tanévet befejezte kor szerin* vallás szerint anyanyelv szerint illetősége szerint nem magy. anyanyelvű A tanév végén maradt tanulók közül igazolva igazolatl. összesen
decz. 31-ig jj jan. 1. után összesen jj m. anyanyelvű j nem. m. anyany. összesen 13—15 éves 15 évesnél idősb összesen I rom. kath. ág. ev. református izraelita 1 összesen | magyar ] német | horvát | vend [ cseh 1 egyéb összesen helybeli zalamegyei más megyei külföldi összesen de m. besz.t. és m.besz. n.t. hány tanuló? hány napot? hány tanuló ? hány napot? hány tanuló ? hány napot?
horvát német vend összesen horvát német cseh összesen
A) Elők. B) Elők. Téli Elők. A) I. oszt- B) I. oszt. C) I. oszt. Téli I. o. A) II. oszt- B) II. oszt. C) 11. oszt. Téli 11. o. A) ÍII. oszt. B) III. oszt. C) III. oszt. Télf III. o. 47 58 23 53 51 57 26 45 32 31 21 56 53 47 8 26 17 1 5 11 4 1 3 1 1 4 3 73 75 24 58 62 61 27 45 35 32 21 57 53 51 11 3 2 6 2 1 3 3 2 22 8 18 2 1 1 1 2 3 4 6 3 1 4 .3 2 23 10 18 13 20 2 8 13 11 2 3 l 5 1 4 1 1 1 1 13 23 2 12 19 14 3 8 4 5 3 24 14 20 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 40 30 10 26 28 24 5 12 18 6 11 5 2 20 22 12 20 15 23 19 25 13 21 18 22 34 29 11 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 57 49 22 44 42 38 24 30 30 27 18 21 36 31 11 1 2 2 1 2 3 1 3 1 2 1 1 1 7 4 8 1 60 52 22 46 43 47 24 37 3'' 27 18 33 39 31 11 27 42 2''? 41 38 40 23 31 28 26 18 31 37 31 11 3 1 2 4 1 . 1 2 1 1 27 9 3 5 3 4 1 1 1 1 1 2 1 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 8 18 22 19 15 15 18 16 11 16 18 11 19 14 8 32 26 18 17 17 1 7 10 9 15 12 10 2 5 8 7 10 11 3 13 10 1 7 8 ■ 7 1 15 1 4 2 1 1 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 4 9 3 5 3 .4 1 1 1 2 1 2 4 1 1 2 1 1 1 1 1 17 10 5 5 7 1 6 3 1 2 2 13 1 2 16 60 52 22 46 43 47 24 37 31 27 18 33 39 31 11 29 17 8 23 21 27 12 13 17 16 14 13 19 8 8 99 143 72 170 257 190 119 122 132 134 153 97 145 85 63 7 9 8 15 11 9 15 10 8 11 11 6 33 41 88 76 69 46 48 68 52 36 54 66 28 36 26 16 34 36 38 21 28 27 24 •4 24 30 25 8 132 184 160 246 326 236 167 190 184 170 153 151 211 113 63
Összesen: 608 77 685 70 7 77 84 3 87 521 217 304 521 480 16 5 20 521 i 446 16 54 2 2 1 521 228 [ 176 [ 91 26 521 41 15 i59 13 1 2 16 521 255 1981 131 705 386 2686
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint a tanév végén.
Osztály A tanulók száma az év végén Asztalos Acs Bádogos Betűszedő Borbély Czementöntő Czipész Czipőfelsőr. készitő ll Czukrász Cserépfedő Csizmadia Faesztergályos Fémnyomó Fényképész Géplakatos Hentes Kalapos Kádár Kárpitos Kefekötő Kerékgyártó Kéményseprő | Kocsifényező Kosárfonó | Kovács | Könyvkötő 1 Köteles 1 Kőfaragó | Kőműves Lakatos Mészáros 1 Mérlegkészitő ] Molnár Műszerész i Műszövő j Nyomdász i Órás Pinczér | Reszelővágó | Rézműves | Sütő | Szabó | Székes Szíjgyártó | Szobafestő Vasesztergályos | Vasöntő Villamszerelő 0—
A) Elők. 60 5 _ 1 _ 9 1 __ _ 16 _ _ _ _ 2 1 _ _ 2 _ _ _ -_ 1 — 2 — — 3 1 —- 1 — — — — — 1 3 9 — 2 — - - — 60
B) Elők. 52 1 — — — — — 15 — 1 — 8 — 1 — 1 — — 3 1 — — — — — — - 2 — — 1 1 — 2 — — — — — — — 2 8 — 1 — — 3 1 52
Téli Elők. 22 — 1 5 - - — 22
A) 1. 46 3 — — — — — 6 3 — — 2 — — — 5 4 — — 1 3 — — — 1 2 1 1 — — 4 1 — — - 1 — — 2 — — 2 3 — — — — 1 — 46
B) I. 43 1 6 6 1 1 10 1 3 6 1 43
2 ■— ■ - 7
C) I. 52 3 _ — — 5 — 7 1 — — 5 — — 1 2 2 — 1 — — — 1 1 1 — 1 1 — — 6 — — — 1 — — 2 1 - — 4 5 — — — - 1 — 52
Téli 1. 24 — 3 2 24
A) II. 37 1 — — — 2 — 5 — - — 2 — — — 5 — — 1 2 1 — — — — — 3 1 — — 3 — 1 — — — 1 — 3 — 1 2 2 — — — — 1 37
B) II. 31 2 1 1 — 31
C) II. 27 1 — — — 1 — o — — — 2 — — —r 2 1 —. 1 — Q — — — — 1 — 1 — — 4 — — — — — . 1 1 — — — a - — — 1 2 1 27
Téli II. 18 — 3 18
A) III. 33 ''3 — — — 3 — 5 — — — 2 — — — 3 — — — — 2 2 — — — — — — - — 3 — 1 — — — 1 >— 1 — 1 — 5 — 1 — — — — 33
B) III. 39 2 — — 4 — — 6 — 1 — 5 1 - 6 — — — — — — — — — 2 — - — — 9 — — — — — — — — — 1 — 1 — — - 1 — — 39
C) III. 31 1 — -- 1 — 1 1 1 1 2 1 — — 2 — 31
Téli 111. 11 — 1 4 11
Összesen 521 24 8 6 4 3 13 2 76 6 2 3 51 1 1 1 37 10 \ 1 8 5 12 2 2 1 2 8 6 8 *1 3*9 51 3 2 3 1 1 3 4 8 - 1 5 18 46 2 13 3 11 3 521
XII.
Az iparostanonc-iskola 1910/11. évi költségvetése.
I. Bevétel.
i. oeveiei.
1. Államsegély ..... 3000 kor. — fill.
2. Az 1884. évi XVII. tc. 4.-, 32.-, 126.-,
158.-, 161. §-ban jelzett forrásokból . 600 » —
3. Tandij cimen ..... 1643 n 80
4. Róm. k. hitoktatók részéről szedendő 30 f.-ből 180 —
Összesen 5423 kor. 80 fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre .... 9745 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj .... 550 » — n
3. Tanítótestületnek az országos és megyei
gyűlések alkalmával fuvar- és napidíj 250 » -; n
4. Felügy bizottsági jegyző tiszteletdija 80 n — w
5. Két szolga fizetése á 240 és á 200 K. 440 n -- »
B) Dologi kiadások:
6. Könyv- és Írószerekre .... 130 kor. -- fill.
7. Rajzszerekre ...... 230 » -.
8. Nyomtatványokra ..... 100 V — V
9. Értesítő kinyomatása .... 200 » - »
10. Tanítói szaklapokra .... 87 n 60 w
11. 14 tanterem világítására 900 n — V
12. 14 tanterem fűtéséhez fa és felmunkáltatása 180 » — ff
13. Tandij beszedés után 4% 65 » 75 ff
14. Rendkívüli kiadásra .... 100 n —, V
Összesen: 13058 kor. 35 fill.
Összehasonlítás:
Kiadás . . . 13058 K. 35 fill.
Bevétel . . . 5423 K. 80 fill.
Fedezetlen hiány 7634 fill.

Insert failed. Could not insert session data.