Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.64 MB
2022-02-09 13:49:24
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
258
525
Rövid leírás | Teljes leírás (95.71 KB)

A Nagykanizsai Áll. Segélyezett Községi Szakirányú Iparos Fiú- és Leánytanonciskola értesítője
az 1931-32. tanévről
XLVI. évfolyam.
Közli Poredus Antal igazgató
Nagykanizsa
Gyarmati Gy. Könyvnyomdája
8098

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1931—32. TANÉVRŐL
XLVI. ÉVFOLYAM
KÖZLI
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA GYARMATI GY. KÖNYVNYOMDÁJA 8098
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1932—33. tanévre az összes iparos- és kereskedőtanoncok, tehát a téli tanfolyambeliek beiratása is szept. 3—7-ig bezárólag a Rozgonyi-u. uj iskolához csatolt régi gimnáziumi épületben a földszinten, a bejárattól balra levő tanonciskolái rajzteremben (7. számú terem) vasárnap kivételével naponkint 4—7-ig történik.
Beiratásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetve tanoncait korukra való tekintet nélkül beíratni és szeptember 9-től, illetve a téli tanfolyamban november 1-től kezdve pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot a munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított három napon belül a tanonciskolába beíratni és a negyedik naptól a próbaidő tartama alatt is az iskolába járatni köteles. (Szerv. 27. §.) Azon munkaadó, aki tanoncát a beírásra megállapított időben be nem íratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el s mint ilyen az 1922. évi XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján lesz megbüntetve, tanonca pedig sem tanszerdijelengedésben, sem jutalomban nem részesülhet.
A beiratásnál minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. A mult tanévben már tanonciskolába járt tanoncok csupán a nyomtatott értesitőkönyvecskéjükkel jelentkeznek a beírásra; az uj tanoncok azonban a munkaadójuk, vagy megbízottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai és himlőujraoltási bizonyítványukat, továbbá a tanszerződésük másolatát bemutatni, az évvégi nyomtatott Értesítőre 1 pengőt, könyvtárra 50 fillért és tanszerdijra 12 pengőt megfizetni, vagy a városi tanácshoz intézett és szegénységi bizonyítvánnyal felszerelt tanszerdijelengedés iránti kérvényüket az igazgatónak vagy helyettesének átadni tartoznak. Az uj ipartörvény rendelkezése szerint csakj^ssPSheto;f£Hta^cncnak, aki legalább az elemi népiskola
végezte el. Végül felhivatna^$Syn iparosl&Ksterek, Inkmek több tanoncuk van, hogy össze^Jíinoncaiks^liegyszer^iMlsák be, mert csak ezesetben lesznek^2Öte0^^ ^o^iti^^^iogy valamennyi tanoncuk ne egy műhelyből.
Az Igazgatóság

II.
Igazgatói jelentés az 1931/32. tanévről.
Iparos fiutanonciskolánk a jelen tanévvel fennállásának 46., a leánytanonciskola 19. tanévét töltötte be.
Mielőtt áttérnék a lezárt tanév láncolatos eseményeinek és adatainak felsorolására, kötelességszerűen nem mulaszthatom el megemlékezni arról a magas kitüntetésről, mely a vezetésem alatt álló tanonciskolát érte azáltal, hogy az ország azon néhány tanonciskolája sorába emeltetett, melyeknél a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Úr rendeletére az 1930—31. tanév befejeztével az első kerületi rajztanitást elbíráló eljárások szerveztettek.
Nagykanizsán, 1931. julius 6—9-ig tartottuk meg az elbíráló el-, járást, melyen a babócsai, balatonfüredi, barcsi, bucsuszentlászlól^csur-gói, keszthelyi, lenti-i, marcali-i, nagyatádi, nagykanizsai, pacsai, zalaegerszegi, zalalövői és zalaszentgróti iparostanonciskolák vettek részt a tanoncok 1930—31. tanévben készült rajzaikkal.
Vitéz László Árpád, iparoktatási kir. igazgató, elnöksége mellett a bírálóbizottság tagjai voltak:
Inotay László, oki. építészmérnök, fémipari szakiskolai igazgató, Kalmár Zoltán, oki. építészmérnök, Zinnemann Rezső...

Insert failed. Could not insert session data.