Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.65 MB
2018-02-16 16:44:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
501
1524
Rövid leírás | Teljes leírás (123.2 KB)

A nagykanizsai Notre Dame Leánygimnázium értesítője
az 1937-38. iskolai évről
Közzéteszi: az igazgatóság
Nagykanizsa, 1938.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ERTESITOJE
AZ 1937—38. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzétesz! :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1938.
HELYISMERET
rtoUW

A NAGYKANIZSAI NOTRE DAME LEÁNYGIMNÁZIUM
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1937—38. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi :
AZ IGAZGATÓSÁG.
NAGYKANIZSA, 1938.
HAL IS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR
337079 ^ =
NAGYKANIZSA


Eucharistia.
A hittanár beszéde a május 26.-Í eucharisztikus ünnepélyen.
I.
Világteremtés.
A Szentháromság a világ teremtését öröktől fogva határozta el, s mikor kivitelre került ez az elhatározás, akkor a Szentlélek Isten extázisában, különös nagy örömében teremtette a világot.
A teremtéstörténet napjai lassankint fogyni kezdtek. Elmúlott az ötödik nap is. Készen állt a nap, a hold, a csillagokkal telehintett azúrkék ég. A földön \'magasbatörő hegyóriások emelkedtek, zöldelő füvek, ezerszinü virágok pompáztak, állatok futkostak, madarak énekeltek. Csupa fenség, csupa szépség és harmónia volt minden. Mikor már készen állt a világmindenség, kellett valaki, aki élvezni tudja ezt a harmóniát, meglássa a Mindenhaló kezenyomát a nagy természetben, s valahogy talán éppen lelke révén megossza az Istennel az örömet, megértse a teremtésbe öntött szándékait^ elgondolását és célját.
De eljött a hatodik nap és megalkotta Isten a teremtés koronáját, az embert. Ez azonban nem soká élvezte az Isten barátságát; visszaélt a Teremtő sok-sok jóindulatával, bünt követelt el, s ezzel meg is pecsételte a földi sorsát. Az eredeti bűn elkövetésének pillanatától szenvedés letl az emberek élete. Ez a szenvedés egy kis részben a mindennapi kenyérért folytatott küzdelemben, másrészt,pedig az örökös istenkeresésben nyilvánult. Valóban a történelem örök témája maga az Isten, amint ezt Goethe zsenije megállapította és minden valamire való nép az istenkeresők nemzedéke. Föltárulnak előttünk a történelem lapjai és arról beszélnek nekünk, hogyan keresték és keresik Istent és ostromolják az Égnek ti lkát.
Megtestesülés.
Mikor az idő eleve elhatározott homokszemei leperegtek és az istenkeresés hosszú évezredei elmúlottak, mikor a bün terhe lei-nyomta az embereket és az érzékiségbe süllyedve abban keresték istenüket, mikor az ókori művelt népek rézszobrot, márványislent, macskát, gólyát, bikát, tehenet imádtak, akkor jött el aZj »akire a nemzetek várakoztak. Harminchárom évig élt itt a földön, s a teremtmények urának és végső céljának, valamint mz erkölcsi rend föltétlen szerzőjének vallotta magát. Uj erkölcsi parancsokat adott és abban a tudatban, hogy minden hatalom neki adatott égen és földön (Mt. \'28, 18.), parancsolt a szeleknek és tengernek, betegségnek és halálnak... embereknek és démonoknak. Isteni tulajdonságokat állit magáról, nevezetesen : örökkévalóságot: »Mielőtt Ábrahám lenne, én
4
vagyok ; én veletek vagyok a világ végezetéig ; mindenhatóságot: »Amiket az Atya cselekszik, azokat a Fiu is hasonlóképpen cselekszi« ; mindentudást: »Senki nem tudja, ki az Atya, csak a Fiu és akinek a Fiu ki akarja jelenteni. A próféták jövendölései szórólszóra beteljesedtek rajta : csodáival, jövendöléseivel és életével bi-zonyitotta be, hogy nem ember, hanem Isten. Egész földi működését ebbe az egy mondatba lehel legtalálóbban összefoglalni : »körüljárt jöttevén.« í
Mikor az örök Ige irgalmazó szeretetének azl a csodáját vitle végbe, hogy emberré leli értünk s az emberek közé jött, megtörténi az a hallatlan és szinte érthetetlen dolog, hogy övéi, a teremtményei, kitüntetettjei, kegyeltjei öl egyszerűen be sem fogadiák. Sőt meg kellett halnia a szégyen és a gyötrelem fáján, kivetetten, megtagad ottan, emberileg megsemmisülten. Munkája, alkotása láthatólag romokban hevert.
II.
Az Eucharlstia megalapítása.
De mit éri volna az ő fáradságos, nehéz élete és a legmélyAb tragikummal teli kereszlrefeszittetése, ha mennybemeüietele után ismét magunkra hagy minket és mi kielégítetlen lelkünkkel, újra kezdhetjük az emberiség ezredéves istenkereső út ját és tévelygéseit ? Tanította az embereket egész földi éleiében, igen ám, de azt csak pár száz ember hallotta ; csodákat tett, de azt csak a körülötte élők látták ; az édesanyák érezték, hogy hozzá kell vinni a gyermekeket; a betegek ruhája szegélyét érintették és meggyógyullak. Ezek a szerencsés emberek kortársai voltak. Az Ur Jézus azonban az ő végtelen tudásával előre látta, hogy az ő szavaira, áldására, csodáira és joggal mondhatjuk, fizikai, tesli jelenlétére szüksége van minden korok minden emberének. Sőt azl is ludla, hogy ha én élni akarok, akkor nekem az ő szavai nem elegek és a látása sem elég, hanem Be/l!őle^ Vele kell élnem, táplálkoznom, mégpedig nemcsak a hit révén, hanem a {való igazság szerint is. \'> v
Krisztus Urunk tehát megalapította az Oltáriszentséget, hogy örökké közöttünk maradhasson s igy ételünk és életünk legyen. Az Eucharisztia tehát az Isten nagy csodája, a megtestesülés folytatása és betetőzése és az eredeti bűnben születeltek istenkereséséneik kikötője.
Az Eucharisztia mint csoda I
A világ tele van csodákkal, melyeket talán azért nem veszünk észre, mert a megszokottság szinte egész természetessé teszi azokat.; Nem csoda-e a lét ? Az, hogy vagyunk, hogy érzünk, gondolkodunk, látunk, hallunk, hogy egy három-dimenziós világban élünk, amely tele van csillagok óceánjaival, naprendszerek fürtjeivel ? Alicsoda csodálatos dolog maga a lejut a maga csillagóceánjának megszámlálhatatlan rajaival, s a négyzetkilométereket és az emberi számításokat felülmúló tömkelegével \'? Xem csoda, hogy mi a szemünkkel a lelkünkbe ludjuk vetíteni a világűr jó nagy részét, azt szemlélhetjük, s egyáltalán megcsodálhatjuk ? Miért van a hő, a fény, a nehézkedés, az elektromosság, a hullámmozgás, az atom, a molekula, a kémia és fizika ezertitku világa ?
És itt van Jézus Krisztus világa. Ha már a természel tele van
5
csupa bámulatos, megfoghatatlan, megfejthetetlen, fenséges csodákkal, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a természetfeletti világrendben is, éppen Krisztus műveiben sok-sok csodát találhatunk.
»Csoda Krisztus maga — mondja P. Bangha — és egyetlen, mgg-megujuló csoda minden lépése, minden tanitása, egész életfolyamata. Nem volt-e csoda az\' ő földrejövetele \'? Az Ige megtestesülése, szüzil születése ? Nem volt-e csoda Jézus minden szavának emberfeletti böl-csesége. minden tettének a természet kereteit diadalmasan áttörő mindenhatósálga ? Gyógyításai, halottámasztásai, jövendölései, halála, feltámadása, mennybemenetele : nem volt-e csoda mindez elejétől végig? És Egyházának alapítása, elterjedése, fennmaradása,erkölcsi kisugárzásai : nem csoda ez is mind ?
És az Eucharisztiia ? Aquinoi Szent Tamás szerint a kegyeleim összesége. Csoda ez a lényeget illetőleg, mert megsemmisül a kenyér és bor lényege és Krisztus teste és vére foglalja el helyét. Csoda ez a mennyiség fogalmát tekinlve; mert a test tulajdonsága a kiterjedés, Jézus testének azonban nincs kiterjedése a szentségi szinek alatt. Csoda ez a minőség értelmezése szempontjából; mert a test érzékeink alá esik, megfoghatónak kell lennie, de Jézus teste itt láthatatlan és semmiféle módon nem esik érzékeink alá. Csoda ez a hatás szempontjából, mert mint eledel ahelyett, hogy az ember testévé változnék át, inkább az embert alakítja önmagához és isteni tulajdonságokkal ruházza fel. Csoda ez_, ha a benne megnyilvánuló különleges szenvedés-módot nézzük ; mert egy olyanvalakit látunk itt, aki szabad és mégis fogoly, élő és mégis halott, aki nem szenvedhet és mégis szenved, akinek vére elvált a testétől és mégis egyesülve van vele. Ez a test, bár feltámadt, most mégis el van temetve. Az emberek állandóan magukhoz veszik és mégsem fogyasztják el. Fogyasztják. de koránt sem élik föl. Csoda ez a helyét tekintve^ mert hiszen egy és ugyanazon időben különféle oltárokon, különféle helyzetben van jelen. Fölemelik és leteszik, viszik ide-oda, keletre és nyugatra, s mindez egy időben történhetik. Csoda ez állapotát és helyzetét nézve is, mert az Ur Jézusnak ugyanazon a helyen van a szeme, mint a szive, s a .szive ugyanott van, mint a fejé s a feji ugyanazon a helyen, mint a végtagjai.
íme az Eucharisztia, a kegyelem és többféle fizikai szempont csodáinak foglalata. A csodák Urának csodálatos csodája !
Eucharisztia az isteni szeretetnek irántunk való teljessége.
Az Eucharisztia a szeretet köteléke, amely bennünk odaláncol a teljes Szentháromsághoz, az Atyához, Fiúhoz és Szentlélekistenhez és igy hordozójává válik az istenfiuság magasztos eszményiségének.
Az Eucharisztia egy darab az örök otthonból, a mennyből : aki eszi. magához veszi, eltelik a halhatatlanság erejével és illatával^ s teljes közösségbe kerül a mennyei Atyával.
De a szeretet köteléke a Fiúval szemben is: hiszen Ö az, aki eledellé vált érettünk, keresztáldozattá, s azt megújító misztikus áldozattá oltárainkon, csak ne vonakodjunk Öt magunkhoz venni, magunkba forrasztani.
A Szentlélekkel szemben is.. mert a Szentlélek maga a teremtet len, élő, örök kegyelem ; az Eucharisztia pedig nem más, mint ennek a teremtetlen, élő, örök kegyelemnek hordozója.
A strassburgi dómban van egy szentségház, melyet a legméltó-
6
ságosabb Oltári szentségben való alázatos hit lervezell és állított az oltárra. Olyan az, ininl egy börtöncella, ajtaján erős, vastag vasi-ráccsal. Alkotója nagy igazságot fejezett ki ezzel. Jézus valóban szereletének rabjává telte magát szentségházainkban, irántunk való végtelen szeretetének eltörhetetlen bilincseivel kötötte magái oltárainkhoz.
Krisztus nem sajnált érettünk semmi áldozatot, mikor az 01-táriszentséget megalapította. Igaz, a teremtés Istennek csak egy szavába került és ő megerőltetés nélkül táplált a pusztában ötezer embert ; azonban ne feledjük el, hogy az Eucharisztia megalapításáért az utolsó csepp vérét is ki kellett csorgatnia. Az Oltáriszentség ugyanis feltételezi a megtestesülést, a kereszthalált, azt az emberi erőt felülmúló áldozatot, amit harminchárom éven keresztül hoznia kelleti ezen a terra bolygón. Szenvedés, véráldozat és kereszlhalál nélkül tehát nincsen Eucharisztia.
Krisztust nem riasztotta vissza az sem, hogy látta előre azt a tömérdek visszaélést, megszentségtelenitést, sőt tengernyi durva szentségtörést, amit az elvakult, gonosz emberek évszázadok folyamán e Szentség ellen elkövetni fognak. Semmiféle hálátlanság és hitetlenség nem tartotta vissza a szeretet eme csodájának lélesilésélől.
Igen az Ur Jézus az Eucharisztia nagy ajándékával ezt mondja nekünk : az én igazi elemem nem a zordon fenség és a büntető szi^ gor, hanem ezerszer inkább a csorduló könyörület, a megbocsátó irgalom, a gyermekeit boldogan magához ölelő szeretet.
Legyünk hálásak az Eucharisztikus Krisztusnak.
A háláról mondják, ho,gy az a földön a legritkább, de a legmagasztosabb erény. Ha valamiért hálával tartozunk Istennek, az Euchariszliáérl csakugyan avval tartozunk. De miben nyilvánuljon ez a hálaadás ? Miben ? Maga Krisztus mondja : »Ez az én testem, egyétek, ez az én vérein, igyátok. Az édesanya csak lejével táplálja) gyermekét, Krisztus vérével. Más csak gondját, szeretetét ajándékozza oda kicsinyeinek, Jézus;önmagát adta mindenestül. A megtestesülésben elrejtette Istenségét, hogy meg ne riadjunk a fölségétől, itt még az emberiségét is elrejti, hogy ne vonakodjunk táplálék gyar nánt magunkhoz venni, magunkba ¡forrasztani. A Szentáldozás után az Ö vére van bennünk, s az Ő tisztaságos teste nemesiti meg a mi testünket. Aranyszájú Szt. János mondja : Neki \'nem volt elég" az, hogy emberré lett, arcul verték, föláldozták, \\hanem össze akart velünk vegyülni, nem a hit révén csupán, hanem a való igazság szerint is.
Ily sok jóindulattal szemben ne legyünk lomhák, hanem szeretettel és .gyakran vegyük Öt tnagunkhoz a Szentáldozásban.
A nők és az Eucharisztia diadala.
Minél több idő tellett\'el a mennybemenetel pillanatától,, annál erősebb és mélyebb lett (az Eucharisztia l megbecsülése. A Hauran\' pusztában Ígéret, az utolsó vacsorán megvalósulás,, a katokombák világában a halálraszántak lelkének bátorítása, majd minden keresztény lelkének tápláléka. A második évezred fordulóján az áldozati és tápláléki jelleg mellett a szentség titkos lakója, a valóságos jelenlét csodája ragadja meg a híveket. Ezért az Ur kiválaszt egy kis gyengéd leánykát, Lüttichi Szl. Júliát, — aki sem írni, sem olvasni nem tudott — hogy vele terjessze el az egész világon a kenyér és a
külső szinei alatt rejtőző szentségi jelenlétének megünnepeltetését Ez a leányka lett az Űrnap megalapító ja. Mikor már nem bírt a szivében izzó szeretet tüzével, akkor választja ki Alacoque M. Margitot, hogy a nagykilenced kegyelemrózsáival szórja tele ezt a göröngyös földet. Az Eucharisztia dicsőségének az euchar. világkongresszusok által való diadalra vivője pedig egy kis francia leányka, Tamisier Mária Márta. Ennek a leánykának élettörténetével már sokat foglalkoztunk. A másik kettőével is.
Sokat tanulhatunk tőlük. Talán éppen azért választotta ki az Ur Jézus őket, a gyengéket és erőtleneket, hogy megszégyenítse az erejükben elbizakodotlakat. Tudjuk, hogy mindhármuk az Eucha-risztiába vetett hitnek, azt mindenekfölött diadalra juttató erős akaratnak és az Isten dicsőségéért megalkuvást nem ismerő bátorságnak mily hősies fokát adták. Ezek voltak ám az igazi katolikus leányok !
ni.
Mi csodáljuk az Isten kezét a természetben, amely szüntelen zengi a Teremtő himnuszát és sejteni engedi az Istennek azt a dicsőségét, melyet majd az örökkévalóságban fog nekünk kinyilatkoztatni. Ámde mi a teremtés a transsubstancióhoz képest? Mi a világok születése az Isten születéséhez képest? Becsüljék ezért mindennél többre a szentmisét és a szentáldozást. Hisz mióta szentmisét hallgatnak és áldoznak az emberek, azóta az élet uj értelmet kapott, az erkölcs uj erőforrást, a remény uj távlatokat, a szeretet mindennél méltóbb tárgyat. Azóta vannak emberek, akik tiszták és nemesek, bátrak és erősek, alázatosak és hivek, nemesek és önfeláldozók. Vannak hősei az önzetlen jótékonyságnak, a szüzességnek, a vértanuságnak, az apostoli buzgóságnak. Azóta vannak szentek és erkölcsi lángelmék a földön.
Tersztenyák László hittanár.
8
Iskolánk múltja.
Nagykanizsa társadalma a felsőbb leánynevelés évtizedes hiányait pótolandó, 1931. évben dr. Krátky István elnöksége alatt megalakította a Nagykanizsai Iskolaegyesületet, ennek céljául jelölve egy leányközépiskola létesítését. Az egyesület Klebelsberg Kunó engedélyével még ez évben megnyitotta a Nagykanizsai Egyesületi Leányliceum I. és V. osztályát. Az iskola helyiségei a mai piarista kápolna helyén állott földszintes épületben voltak, első igazgatója és 3 éven át bölcs vezetője : Magas Mihály kegyesrendi reálgimnáziumi igazgató volt. Az intézet létszáma : 53 növendék.
Az 1932—33. évben megnyílt a II. és VI. osztály ; az iskola átkerült a Rozgonyi-utcai elemi isk. emeletére. Ebben az évben alakul meg a Máriakongregáció Kolla János hittanár, praeses vezetése alatt.
Az 1933—34. iskolai évben megnyílt a III. és VII. osztály. Ugyanekkor az intézet beköltözött mai otthonába, az akkor megszűnt áll. Fémipari Szakiskola épületébe, melyet megfelelő átalakításokkal a város az iskola céljaira alkalmassá tett. Ebben az évben megalakult az önképzőkör Havas Ilona tanárnő vezetésével.
Az 1931—35. iskolai évben az Iskolaegyesület az iskolát a Notre Dame Női Kanonok és Tanitórendnek adta át s ezzel az iskola a »Notre Dame Leányliceum« címet kapta meg. Az iskola uj igazgatója dr. Kerkav József. Ebben az évben tartotta az intézet az első érettségi vizsgálatot és fejlődött ki nyolc osztályú teljes líceummá.
Az 1935—36. iskolai évben az intézet az újonnan megszervezett szombathelyi tankerület fennhatósága alá került. Tanker. kir. főigazgató dr. Liber Béla, helyettese dr. Balogh Ányos tanügyi tanácsos.
A katolikus iskolák autonómiájának életbelépésével 1936. év március havában a Ivat. Középiskolai Főhatóság intézetünket a mindenkori piarista főigazgató alá rendelte a VKM. felügyelete alatt. Első kat. főigazgatója dr. Jászai Rezső, tanügyi főtanácsos.
Ugyanezen évben az I. osztályban kezdtük meg a leányliceum fokozatos átalakítását leánygimnáziummá.
Az 1936/37. iskolai évben a II. osztályban is a leánygimnáziumi tanterv szerint tanítottunk.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Mátrai Rudolf (1931—1935) ; Kemenes Illés (ideiglenesen, az 1934—35. tanév második felében) ; dr. Balassa Brúnó (1935. szept.— okt. 15.) dr. Liber Béla (1935. okt. 15.—). Kat. Középisk. Főigazgató : dr. Jászai Rezső tanügy főtanácsos (1936. márc—).
Iskolánk eddigi igazgatói:
Magas Mihály kegyesrendi reálgimn. igazgató (1931/32—33/34), Kerkay József dr. kegyesrendi tanár (1934/35—1935/36), Kabos M. Petra, a Notre Dame Rend tagja (1936.—).
9
Iskolai hatóságok.
Az intézet fenntartója : Notre Dante női kanonok- és tanitórerud.
Rendfőnök : Máhl M. Auguszta.
Az iskola a K. K. F. igazgatósága alatt áll, melynek elnöke : dr. Serédi Juszlinián biboros hercegprímás, esztergomi érsek.
Hitoktatási püspöki biztos : Csóthi Géza pápai-prelátus, inura-kereszturi apátplébános.
Katolikus középiskolai főigazgató : dr. Jászai Rezső, tanügyi főtanácsos, piarista főigazgató.
Az állami felügyeletet gyakorolja : dr. Teleki Pál, m. kir. vallás-és közoktatásügyi miniszter.
Tankerületi kir. főigazgató : dr. Liber Réla.
Tanári testület
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre.
Sorszám Tanár neve Képesítése és alkalmazásának minősége Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanított Heti óraszáma Jegyzet
összesen az intézetné!
1 Kabos M. Petra rendi tag magyar—történelem megbízott igazgató 13 4 Történelem V1.4, V11.3, Vili.3 10 A tanári és ifjúsági könyvtár őre.
2 Biztos M. Margit rendi tag mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár 33 5 Mennyiségtan I.4, II.4, III.3, IV.3 14 A IV. osztály főnöke. Az internátus igazgatónője. Tandíj kezelő.
3 Fölnagy Mária magyar—német helyettes tanár 3 2 Magyar 1.5, 1V.3, VI.4, Német l.4, Vili.3 Osztályfőnöki o. I.1 20 Az I. oszt. főnöke Az I—IV. o, német társalgás vezetője
4 Frey Gabriella rajz helyettes tanár 6 6 Művészettört. V.2, Vll.2, Vili.2, Rajz I.2, II.2, III.2, IV.2, V.\', VI.i Torna (I—II.)2, (III—VI.)2 21 A rajzszertár őre A műv. rajz vezetője
5 Grujber József kegyesr. gimn. tanár latin-történelem óraadó tanár 28 3 Filozofia VII.2, 2
6 Gyánti Erzsébet latin—történelem—földrajz állami óraadó helyettes tanár 8V2 2 Magyar lll.3, Latin 111.4, V.3, VI.3, Vll.3, Vllls, Műv. tört. VI.2 \' 21 A 111. osztály főnöke jegyző.
7 Havas Ilona magyar—német helyettes tanár 7 7 Magyar U.&, V3., V11.3, V1UA Német ll.4 Osztályfőnöki óra 11.\' 20 A 11. osztály főnöke Az önképzőkör vezetője
8 Ivancsits Mária gyorsírás óraadó tanár 3 3 Gyorsírás IV.2, V.2 4 A gyorsírókör elnöke . A rendkívüli gyorsírás tanára
9 Kiss Magda német-francia helyettes tanár 1 1 Német 111.«, VI.«, Vll.3 Francia VI.4, Vll.3, Pedagógia Vili.2 19 A VI. osztály főnöke. Az 1—IV. 0. francia társalgás vezetője Az ifj. vöröskereszt vezetője.
10 Kugler Sándorné Kovács Györgyi mathematika—fizika helyettes tanár 7 7 Mennyiségi. V.3, VI.3, Vll.3, Vili.3 " Fizika lll.2 Vll.3, Vili.« 21 A VIII. 0. főnöke. Helyettes igazgató A fizikai szertár őre
11 Mahl M. Auguszta főnöknő ■mennyiségtan, term. tud. szakcsoport rendes tanár 35 5 Fizika IV.2 2 Főnöknő.
12 13 Miltényi Györgyi német—francia helyettes tanár 1 1 Német IV.3, V.4, Francia IV.*, V.4, V111.3 18 Az V. osztály főnöke Az V—VIII. 0. francia társalgás vezetője A leánycserkészet vezetője
Perjés Istvánné Hámori Vilma természetrajz—kémia helyettes tanár 6 6 Természetrajz ll.2, VI.3, Vll.2 Egészségtan 111. i, Vll.2, Földrajz 11.3, Torna (V—VI.)2, (Vll—Vili.)2, Kémia V.3 20 A VII. osztály főnöke. A természetrajzi szertár őre
14 Szabó M. Melania rendi tag kézimunka óraadó tanár 3 3 Kézimunka l.2, II2,1112, IV.2, Szépírás ll.i 9
15 Szakonyi Sarolta történelem—földrajz helyettes tanár 6 6 Földrajz 1.6,111.», IV.2, Vlll.2 Történelem lll.3, IV.2, V.3 19 A történelmi és földrajzi szertár őre.
16 Tersztenyák László Veszprém egyh. m. áldozópapja hittudományok megbízott hittanár 2 2 Hittan I.2, ll.2, lll.2, ív.2, V.2, V1.2, V11.2, Vili.2 16 Hitszónok. A Mária kongregáció és a Jézus Szive Társulat vezetője.
17 Witzenetz Jolán ének óraadó tanár 1 1 Ének 1.8,11.8, iv.i, V.\', VI.i 6 Az énekkar vezetője

12
a) A rendkívüli tárgyak tanárai:
Gyánti Erzsébet, a latin nyelv tanára.
Fölnagy Mária, a német társalgás vezetője.
Kiss Magda és Miltényi Györgyi, a francia társalgás vezetői.
Frey Gabriella, a művészi rajz tanára.
Iváncsits Mária, a gyorsírás tanára.
b) A nem kat. vallású tanulók hitoktatói:
Győr Sándor, ref. lelkész, ref. hitoktató. Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, ág. h. ev. hitoktató. Winkler Ernő dr., főrabbi, izr. hitoktató. László István dr., rabbi, izr. hitoktató.
c) Iskolaorvos: Morandini Kornélné dr. Fodor Erzsébet.
A tanárok társadalmi tevékenysége.
Frey Gabriella, Szakonyi Sarolta, Havas Ilona, Miltényi Györgyi a Zrinyi Milkós Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja.
Miltényi Györgyi a Néprajzi Társaság tagja, Frey Gabriella, Havas Ilona, Szakonyi Sarolta a Néprajzi Társaság pártoló tagja.
Tersztenyák László a felső városi templomban lelkipászlorko-dást végzett. Vezetője a Szoc. Misszió Társulat Szent Ilona leányklubjának. A Credó férfiegyletben vallásos tárgyú előadásokat tartott. A Prohászka O. emlékére tartott katolikus gyűlésen ünnepi szónok volt. Irt a Zalai Közlönybe.
Iváncsits Mária és Miltényi Györgyi a Népművelődési Bizottság megbízásából a felnőtteknek ingyenes gyorsirási, illetőleg francia nyelvi tanfolyamot tartottak.
Frey Gabriella és Kugler Sándorné a MANSz ifjúsági csoportjának vezetői.
Havas Ilona és Szakonyi Sarolta a MANSz tagjai.
Kugler Sándorné a Term. Tud. Társulat tagja.
Iskolánk eddigi tanárai:
Csik Stefánia, Derényi Mária dr., Gotlesmann Jolán dr., Pollich Mária, Gesmay Ilona, helyettes tanárok, Gadányi Miksa, Flittner Rózsi, Kolla János, Barta István, Kiss Béla, Santora Mihály, Széli János, Mészáros Béla, Kajmó József, dr. Lengyel János, Ujíalussy Erzsébet, Erdőssy Bözsi, Kerezsy Géza, óraadó tanárok.

13
Végzett tanítási anyag.
Iskolánk III.—VIII. osztályában a nagymélt. Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium 1927. évi 1889. eln. sz. rendeletével kiadott leányliceumi tanterv szerint végeztük el a tanítási anyagot. Az II. és III. osztályban a V K. M. 3000/1935., 1301/1936. és 5200/1937. eln. sz. rendelete értelmében az uj gimnáziumi és leánygimnáziumi tantervet követtük.
írásbeli dolgozatok tételei a magyar nyelvből és irodalomból :
V. osztály.
1. a) Beszámolás a nyári szünidőről. (Élményleirás.)
b) Szülőhelyem. (Tárgyrajz.) Iskolai dolgozat.
2. a) A zsugori. (Fajkép Csokonai költeménye alapján.)
bj II. Lajos halálára vonatkozó adataink közül melyek a legmegbízhatóbbak. (Értekezés.) Házi dolgozat.
3. a) Az én apám. (Jellemrajz.)
b) Nagy Károly és Szent István (Párhuzam.) Iskolai dolgozat.
-1. a) Mit tanulhatunk a történelem nagyjaitól. (Elmélkedés.)
b) A keleti népek műveltsége. (Értekezés.) Házi dolgozat.
5. a) Gondolatok a Parainesis olvasása után. (Elmélkedés.)
b) Milyennek festi Mikszáth Kálmán a felvidéki embert a »Szt. Péter esernyőjében.« (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
6. a) Itt törtek össze rabigát Hunyadhak karjai. (Szónoki beszéd.)
b) A kolostori élet a középkorban. (Értekezés.) Házi dolgozat.
7. Czeczey Éva jelleme. (Jellemrajz.) Iskolai dolgozat.
8. a) Milyen hazafiságot hirdet Végvári : Eredj ha tudsz... c. költeményében. .(Elmélkedés.)
b) Az építészet az ókorban. (Értekezés.) Házi dolgozat.
VI. osztály.
1. Mire tanítanak oki. 6-án a ,gyászlobogók ? (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
2. A naiv eposzok hősei. (Értekezés.) Házi dolgozat.
3. Etele és Buda. (Jellemzés.) Iskolai dolgozat.
1. Korkép a parasztlázadás korából. (Korkép Eötvös J. regénye alapján.) Házi-dolgozat.
5. Természeti képek a mag3rar népdalban. (Értekezés.) Iskolai dolgozat.
6. a) Bánk bán. (Jellemzés.) Házi dolgozat.
b) A világtörténelemnek melyik fejezete tetszett legjobban ? Házi dolgozat.
7. Mi okozza Irene tragikus bukását ? (Tanulmány.) Iskolai dolgozat.
VII. osztály.
8. Párhuzam Az ember tragédiájának két szine között. (Párhuzam.) Házi dolgozat.

14
1. a) Legendáink nőalakjai. (Elmélkedés.)
b) A kolostorok élete. (Elmélkedés.) Házi dolgozat.
2. a) Balassa Bálint vallásos költészete. (Fejtegetés.)
b) »Júlia« alakja Balassa költészetében. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
3. A »Pogányok« alapgondolata. (Fejtegetés.) Iskolai dolgozat.
4. a) A magyar sors problémái a Török áfiumban. (Értekezés.), b) A levegő meghódítása. (Értekezés.) Házi dolgozat.
5. a) Vallásos irodalmunk fejlődése a felujulás koráig.
b) A barokk művészet fejlődése. (Értekezés.) Házi dolgozat,
6. Isten, kit a bölcs lángesze fel nem ér... (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
7. a) Milyen uy eszméket hirdet Bessenyei György. (Fejtegetés.) b) A fényképezés. (Értekezés.) Házi dolgozat.
8. a) Balassa, Csokonai és Kisfaludy S. költészetének női ihletői. (Értekezés.)
b) Az Árpádház jelentősége. (Értekezés.) Házi dolgozat. VIII. osztály.
1. a) Széchenyi István eszméinek hatása Vörösmarty költészetére. (Fejtegetés.)
b) A nyugati eszmék hatása hazánkra a 19. sz. első felében. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
2. Jósika Miklós regényírói sajátságai. (Értekezés.) Házi dolgozat.
3. a) A családi érzés Petőfi költészetében. (Értekezés.)
b) Nagy nemzeti katasztrófáink és tanulságai. (Értekezés.) Házi dolgozat.
4. a) Az elnyomatás éveinek hangulata Tompa allegóriáiban, b) Az atom. (Fejtegetés.) Házi dolgozat.
5. Az emberiség örök problémái Madách Imre »Az ember tragé-diájá -ban. (Értekezés.) Házi dolgozat.
6. a) Milyen világnézettel indulok az életbe. (Elmélkedés.)
b) Melyik regény gyakorolta lelkemre a legnagyobb hatást. (Elmélkedés.) Iskolai dolgozat.
7. a) A nyugatos eszmék hatása lirai költészetünkre, b) A röntgensugárzás. (Fejlegelés.) Házi dolgozal.
15
Iskolánk az 1937/38. iskolai évben.
1. Az iskolai munka menete. Alakuló értekezletünket aug, 30-án tartottuk meg; 30. és 31-én voltak a javító-, különbözeti-, pótló- és magánvizsgálatok. Szept. 1-én és 2-án a pótló beiratásokat végeztük. Az iskolai évet 3-án szentmisével, Veni Sancte-val nyitottuk meg, utána pedig részt vettünk a tanulóifjúság kivonulásán a város nagy terére ,az országzászló elé. 1-én az első órán történt az osztály-rendezés és fegyelmi szabályok felolvasása s utána megkezdtük a rendes tanítást, melyet a hivatalos szünetek kivételével jun. 7-ig folytattunk. Az összefoglalásokat a VIII. osztályban május hó 9—13-ig, az I.—VII. osztályokban pedig junius 8—14-ig tartottuk meg. Magánvizsgálatok két izben voltak : szeptember és május—junius* hónapokban. Az iskolai évet junius 19-éri fejeztük be Te Deummal és évzáró ünnepéllyel.
2. Változások a tanári karban. A múlt iskolai év végén iskolánktól megváltak Gesmay Ilona és Pollich Mária h. tanároksErdőssy Rózsi és Kerezsy Géza óraadó tanárok. Helyettük a Rend Kiss Magdolna és Miltényi Györgyi h. tanárokat és Witzenelz Jolán óraadó tanárt alkalmazta. Az év legnagyobb részében betegsége miatt Malii M. Augusztát, a Rend főnöknőjét helyettesíteni kellett. Helyettesítését Biztos M. Margit végezte.
3. Iskolai látogatások. Jászay Bezső dr., kath. középiskolai főigazgató, tanügyi főtanácsos március 16, 17. és 18. napjain vé-gezle hivatalos látogatásait. Ugyanekkor Balogh Ányos dr., tanügyi tanácsos, a tanker. kir. főigazgató helyettese is hivatalos ellenőrzést végzett. December hóban Mohay Ádám légvédelmi szakfelügyelő a felsőosztályu növendékek légvédelmi óráján volt jelen. Áprilisban Bohn Ferenc tornaszakfelügyelő tekintette meg az ujonpan felszerelt tornatermet.
4. Vallás-erkölcsi és hazafias nevelés, oktatás. Valameny-nyien ismerjük és napról-napra idézzük Berzsenyi örökké igaz szavait : »Minden ország támasza és talpköve a tiszta erkölcs, mely ha elvész, Bóma megdől s rabigába görnyed. A magyarságra nézve talán sohasem volt jelentősebb és megszívlelendőbb e szavak értelme, mint korunkban. Minden hazáját szerető magyarnak és főként a jövő generációt formáló pedagógusoknak kötelessége szivvel-lélek-kel dolgozni azért, hogy nemzeti létünk erkölcsi alapja szilárdan álljon és átmentsük a magyar jövő számára azt a komoly, nem,es életfelfogást, mely felemeli a nemzeteket és naggyá teszi az egyéneket. Sok gondot kíván és nagy feladatok elé állit bennünket e téren a leánynevelés ügye, egyrészt fontossága, másrészt a kivitel nehézségei miatt. Hisz nem könnyű dolog szembeszállni a szabados korszellemmel és megvédeni a fiatal leánylelkeket mindattól, ami őket károsan befolyásolhatná. Pedig ez munkánknak csak a kisebb részéi képezi. Óvással és tilalommal nem sokra megyünk, hanem arra kell törekednünk^ hogy a növendékek maguk törjenek az erkölcsi ma-
16
gaslatok tisztultabb légkörébe és öntudatosan vállalják azt a küzdelmet, amely nemesebb emberi létünk kialakításához vezet. Ezt pedig csak akkor érjük el, ha a hódolat és szeretet szálai fűzik ezeket az ifjú lelkeket Ahhoz, aki az erkölcsi törvényeket megalkotta, ha mái-zsenge koruktól megtanulják, hogy mindenben Isten akaratához kell igazodniok és az Ö tetszését keresniök még áldozatok árán is. Ezért a gyakorlati vallásosságra való nevelés elsőrangú feladata minden leányiskolának, hisz keveset, úgyszólván semmit sem tennénk, ha csak az ismeretek tömegével terhelnénk növendékeink agyát, szivük-lelkük nemesítésén pedig nem fáradoznánk. Finomabb lelkiséget, szolid erényeket, kötelességtudást, engedelmességet tekintélyliszteletet, önzetlenséget, egyenességet, s mindazt, aminek gyakorlása ön-legyőzésbe kerül, csak akkor lesz erejük gyakorolni ínosl a jövőben, ha a vallásos nevelés Isten szeretetét és félelmét oltotta szivükbe.
Ez az év különösen alkalmas volt arra, hogy Istenhez kapcsolja és a vallás örömeiben részesilse növendékeinket. A kongresszusra való készülődés, az eucharisztikus imádságok, bpzaszemek gyűjtése bensőbbé tették vallásos érzelmeiket és fokozták buzgalmukat. Arra törekedtünk, hogy egész évi munkánkat áthassa a szent év illata s e célból már az év elején (szept. 27—30-ig) megtartottuk a szokásos évi lelkigyakorlatokat, melyek P. Timár S.J. beszédeinek hatása alatt mélyen szántottak a fogékony gyermeki lelkekben.A vallásos nevelés és önnevelés többi eszközét is gyakran vettük igénybe. Növendékeink az évi négyszeri kötelező szentgyónáson és áldozáson kivül minden hónap első péntekén járultak a szentáldozáshoz. Az enyhébb hónapokban minden nap szentmisét hallgattak, vasár- és ünnepnapon szentbeszédet is. Résztvettek az eucharisztikus, feltámadási és urnapi körmeneten s az egész város ifjúságának önfelajánlásán a szentségi Jézus előtt. Növendékeink nagy része önkéntes buzgóságból a téli hónapokban is jelen volt a mindennapos szentmisén és sokan közölök naponta járultak a szentáldozáshoz.
A diákmiséket Grujber József piarista tanár mondotta, akinek szívességéért ez utón is köszönetet mondunk.
A vallásos neveléssel karöltve jár a hazafias érzelmek kiművelése. Az embert Isten akarata helyezte a nemzet kötelékébe és a nia-gunk részéről csak akkor felelünk meg ennek az isteni akaratnak, ha szeretettel, hűséggel, sőt áldozatkészséggel teljesítjük hazánk iránti feladatainkat. A sziv gyengéd ragaszkodásának párosulnia kell az akarat fegyelmezett kötelességtud ásávalt mert egyiknek a másik nélkül nincs tettrekész ereje. Ezért törekedtünk felhasználni nemcsak a hazafias ünnepek, hanem a tanórák menetében is minden alkalmat arra, hogy felébresszük és megerősítsük lelkükben a nemzeti közösséghez való tartozás tudatát., a hazafias önérzetet., a szebb jövő után való vágyódást. Igyekeztünk felismertetni azt az igazságot, hogy a nemzet ereje az egyesek értékétől függ s a ha,zát ugy szolgálják legjobban, ha lélekben nemes, szellemben müveit, a kötelességteljesi-tésben áldozatkész niagyar nőkké válnak, mint azt a mult századok nag3rasszonyainak példája mutatja.
Részint vallásos, részint hazafias nevelés céljából nagy gondot fordítottunk a szociális érzék fejlesztésére. E célból alakítottuk meg a Vörös Kereszt Egyesületet is, amelynek működéséről a későbbiekben lesz szó.
Tanítói munkánkban gyakorlatiasságra, a túlterhelés könnyítésére, az anyag öntudatos elsajátíttatására törekedtünk. Nagy gon-
17
dot fordiloltunk a szemléltetésre amelynek anyagát részint szorgos tanári munka állította össze, részint pedig a növendékek érdeklődése gyűjtötte munkafüzetekbe. Főként művészettörténeti és földrajzi gyűjteményeikben találják növendékeink nagy örömüket. E tárgyak tanításának a II. félévben nagy lendületet adott az epidiascop beszerzése, melynek költségeit nagyobb részt az ifjúsági ünnepélyek jövedelméből fedeztük.
5. Iskolai ünnepélyek. A vallásos és hazafias eszmények szolgálatában az év folyamán a következő ünnepélyeket rendeztük : 1. Október 6-án hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 2. Október 31-én Krisztus Király ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 3. November 19-én Szent Erzsébet ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció. 4. December 16-án karácsonyfa-ünnepély. Rendezte a Vöröskereszt. 5. Február 28-án zenés farsangi előadás. Rendezték az iskola növendékei. Diszterem hiánya miatt az előadás a városi színházban folyt le a következő műsorral.
1. Prológ. Mondja : Waligurszky Adrienne III. 2. Bohóc babák tánca. Táncolják : Kovács S. Erzsébet II.„Perédy Karola I., Popovics Katalin III., Rátkay Mária II., Szűcs Sarolta I., Tomajy Márta I. 3. Magyar parasztcsárdás. Táncolják : Rátkay Ágota VI., Rátkay Edith
VI. 4. Kié a főszerep ? Tréfás jelenet. Szereplők : Nelli : Freyslinger Marianne IV., Juci : Kelemen Eva V., Buci : Horváth Rózsa VI., Elli : Pollák Zsuzsa IV., Belli : Wellvárth Anna IV., Bözsi : Fábián Magjda IV., Piri : Péter Éva VI., Anna : Bőczy Jolán V., Bábika, öreg dajka : Schermann Gizella VIII., Poldi bácsi : Behberger Klára VIII., 5. Ga-votte. Táncolják : Flescli Ágnes III., Mischon Magda IV., Krátky Éva III., Puskás Márta IV. 6. Török tánc. Táncolják : Hemmert Erzsébet
VII., Salga Ilona VII., Scherz Aranka V1I„ Szerecz Aranka VII. 7. A konyha tündére. Monolog. Előadja : Zborovszky Magda IV. 8. Magyar rapszódia. Táncolja : Hegyi Erzsébet I. (Betanitotta Gábor Lajos tánctanár). Szünet. 9. Asszonygazdaság. 3 képben. Szereplők : özv. Torkosné : Jeltinek Magda VI., Leányai : Elvira : Melczer Klára
VIII., Ilonka : Ehmann Mária VII., Margit : Waligurszky Adrienne III., Paula : Mastnak Stefánia II.j Etti : Vincze Erzsébet II., Stefi : Országh Livia IV., Szobalány : Fülöp Mária VII., Bakosné : Jakab-fy Margit VIII., Leányai : Arany Ilona VII., Ney Livia IV., Lengyel Klára II., Fodorné : Nagy Márta VIII., Varrónő : Fried Aranka Vili., Suszterné : Deutsch Lívia VIII., Kofák : Csiszár Jolán V.. Hajnal Margit VI., Bruckner Ibolya IV. 10. Tiroli tánc. Táncolják : Ács Erzsébet III., Csrepka Irén III., Dukász Kató 111., Horváth Gizella 111.,, Illavszky Zsófia II., Nóvák Erzsébet III., Reiger Ilona 111., Sasy Gertrúd II., Schless Márta II., Sarloi;y Mária III. 11. Balette. Táncolja : Korányi Gabriella VI. 12. Egyiptomi lánc. Táncolják: Lengyel Erzsébet VI., Szabó Zsuzsanna VII. 13. Miss Bürgözd-Pelyege. Monolog. Előadja : Fürst Magda VIII. 14. Keringő. Táncolják : Hai-szer Margit V., Korányi Livia VIII., Krenner Györgyi VII., Vajkóczy Gizella VI., Waligurszky Klára V.. 15. Diszpalotás. Táncolják : Ada-movich Mária IV., Bedenek Gizella III., Cséry Katalin VI., Gadányi Margit V., Indra Erzsébet V., Németh Izabella V., Hoványi Erzsébet VIII., Laborczv Margit VIII., Németh Katalin 111., Pozsonyvári Mária VI., Lontai Benée V., Singer Anna VI., Singer Éva IV.. Riiilner Vilma VI., Sikabonyi Ilona V., Mohác si Ya^ifj JA[c;^^pcokat tánctanárnő, az intézet volt n( a határőrzenékar kísérte. A csönözte.
Hahn Alice i, A, t íncszámokat teteih1 BVitofláruház köl-
3 3 7 079
18
A táncszámokat közkívánatra május 16-án egy japán és egy pantomim lánc bővítésével megismételtük. 6. Március 15-én hazafias ünnepély. Rendezte az önképzőkör. 7. Május 4-én anyák napja. Rendezte a Vöröskereszt. 8. Május 22-én eucharisztikus ünnepély. Rendezte a Mária kongregáció.
6. A szülőkkel való intenzivebb kapcsolat fenntartása és elmélyítése érdekében kétszer tartottunk szülői értekezletet, melyeken Kiss Magda tanárnő az ifjúsági Vöröskereszt céljáról, Fölnagy Mária tanárnő a tanulóifjúság szórakozásairól és olvasmányairól tartolt előadást.
7. Adományok. Példás magaviseletű és jó előmenetelü sze-génysorsu tanulók jutalmazására a következő adományok érkeztek az intézethez : Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok R.-T. 20 P-t, Délzalai Takarékpénztár 25 P-t, a Magyar Nemzeti Bank nagykanizsai fióküzlete 20 P-t, Nagykanizsai Néptakarék 20 P-t adományozott. A nemes lelkű adakozók fogadják hálás köszönetünket.
Az intézet 2810 P tandíjkedvezményben és 700 P segélyezésben» részesítette szegénysorsu tanulóit. A példás magaviseletű és jeles előmenetelü tanulóknak az évzáró ünnepélyen jutafomkönyveket osztott ki.
8. Kirándulások. Az elméleti tanulmányok kiegészítése és nö|-vendékeink testi egészségének ápolása céljából gyakran rendeztünk kisebb-nagyobb kirándulásokat.
Megtekintettük a helybeli üzemeket: városi muzeumot, viztornyot, nyomdát, villanytelepet, autójavító üzemet, városi kertészetet; a VI. osztály növendékei természet utáni rajz céljából irendeztek kirándulást. Növénytani kiránduláson részt vettek az egyes osztályok növendékei a környékbeli erdőkbe és szöllőhegyekbe, mint Bagola, För-hénc. Szentgyörgyvár, Romlottvár., Kiscser, Miháld, stb.
Madarak-fák napján, junius 4-én a kedvezőtlen idő miatt a városi sétakerlbe mehettek csak ki a növendékek.
Intézetünk katolikus vallású növendékei résztvettek az Eucharisztikus kongresszuson, május 28., 29. és 30-án.
Junius 3., 4., 5-én 43 növendék vett részt a pécsi kiránduláson.
A két utóbbi útról növendékeink saját élményeik alapján adnak beszámolót az alábbiakban :
Iskolánk részvétele a kongresszuson.
Május 28., 29., 30-án intézetünk 30 növendéke testületileg veti részt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus második részében. Már év eleje óta nagy izgalommal készültünk erre az ünnepre. Buzgón gyűjtöttük a postatakarókban filléreinket, pengőinket, hogy májusban, amikor az egész világ szive, szeme és füle csonka hazánk fővárosa, Budapest felé irányuk mi is olt lehessünk az öt világrész zarándokai, a több, mint 300 millió katolikus hivő képviselői közölt, az Eucharisztikus Krisztus magyarországi diadal-utján.
Mélységesen átéreztük valamennyien ennek a nagy, szent, reánk magyarokra nézve annyira kitüntető ünnepnek jelentőségél. Lelkünk tele volt meghatottsággal, édes izgalommal, amikor május 28-án reggel fél 9 órakor sürü kendőlobogtatás között kiröpíteti bennünket a vonat gőzparipája az állomás üvegcsarnokából. A máskor ilyen alkalommal szokásos harsogó, vidám nóta halkabb, a hagyományos pajzán jókedv csendesebb lett; az ablakokhoz mentünk...hogy gyö-
19
nyörködjünk a nemsokára előbukkanó Balaton szépségében. Repült az idő, egy-kettőre Székesfehérváron voltunk.
Itt leszálltunk néhány percre, hogy körülnézzünk abbaii a városban, amelynek földjét a szentéíetü, nagy magyar püspök, a láng-lelkü, ihletett ajkú Prohászka lábai érintettek,s megtekintettük azt a templomot, amelyet földi maradványai befogadására építtetett a kegyelet.
Székesfehérvártól már nagyon rövid volt az ul Pestig. Észre sem vettük, hogy már negyed 4 van, amikor berobogott vonatunk a józsefvárosi szükíslégpályaudvar vágányaira, álmaink színhelyének kapujához. Az állomásról szállásunkra, a VIII. ker. hatalmas Jázmin utcai iskolájába mentünk. Itt egy órát töltött el vidám uzsonnázás-sal a fáradt és éhes leánysereg, majd elindultunk,, hogy megtekintsük a Belváros nevezetességeit. A kisebbeket, akik közül néhányan még nem voltak Pesten, nagyon meglepték az óriási házak, a sok ember, a nagy forgalom, az utcák, villamosok, autók világvárosokra jellemző, sokszor fülsiketítő zaja. .
Először a gyönyörű, román stílusban épített Jézus Szive templomba mentünk. Utána Pollack Mihály remekművét, az előkelően egyszerű, oszlopcsarnokos, tympanonnal koronázott, liármasszerke-zetü Magyar Nemzeti Muzeumot, valamint a Muzeum kertjében levő Kisfaludy- és Berzsenyi-szobrot néztük meg. Ezután halhatatlan epikusunk, Arany János muzeum előtti szobrára fordítottuk tekintetünket. Azonban sajnos, az eső megzavarta programmunkat. A hatalmas zápor elől menekülnünk kellett. Vacsorázni mentünk, — közben néhány pillanatra betértünk a Krisztus király kápolnába —majd mivel már későre járt az idő, pihenőre tértünk.
Másnap, vasárnap volt az Eucharisztikus Kong. utolsó ünnepnapja. Már reggel fél 6-kor ébren voltunk valamennyien. Mindegyikünk lelke a Hősök terén járt, ahol már fél órával a legátusi, mise előtt el kellett foglalnunk helyünket Vidáman, gyorsan, izgatottan öltözködtünk. Háromnegyed 7-kor utrakészen állottunk és elindultunk, hogy tanúi legyünk annak a nagy eseménynek, amelyre több, mint fél millió ember, magyar és idegen, fehérbőrű és exotikus, barát és egykori ellenség, gyáros és munkás, arisztokrata és proletár egyforma szeretetlel, hódolattal, alázattal, mélységes, szent és törhetetlen hittel sereglett össze az ezredéves emlékmű tövébev arra a szentmisére, amelyet a Szentatya legátusa mutatott be a sz. Péter bazilika világhírű baldachinjának mása alatt. Mindegyikünknek megdobbant a szive, amikor átvonulni láttuk a hidon, a Vajdahunyajd várból, a kongresszusi ünnepségek sekrestyéjéből a teljes főpapi or-nátusba öltözött -15 bíborost, az érsekek, a püspökök és egyéb egy-háznagyok százait, a fehérkaringes papság seregét, .akiknek legnagyobb része idegen volt, akik azért jöttek hozzánk, hogy a mi fővárosunkban hódoljanak az Eucharisztiában köztünk élő Krisztusnak és megismerjék vallásosságunkat, hitünket, hódolatunkat, szerétetünket. Itt az ezredéves emlékmű és a kongresszusi oltár tövében megfeledkeztünk minden külső dologról. A hidra néztünk, ahol már hozták a premontreiek a két frigyszekrényt, akiket meghatottan követelt 360 fehérkaringes, kezében aranypaténát tarló áldozópap és 720 vadonatúj, pipacspiros ininistránsruhába öltözött ministránsfiu. Valami leírhatatlan, felejthetetlen szép volt ez a látvány.
Amerre néztünk, embererdőt láttunk. S csodálatos, ez az óriási, csak az Euch. Kong. alatt látott tömeg hangtalan volt. A rendet fenn-
20
tartó cserkészeknek nem akadt dolguk. Nem csoda ; hiszen legtöbben, — velünk együtt — vendégel vártak. Várták azt a szent pillanatot, amelyben a mezőnyök közölt áldoztatni induló 360 pap egyike elhozza hozzájuk a Tabernákulum isteni lakóját. A tér felett a gyönyörű, májusi nap enyhe fénye rag3rogolt, a napot áttetsző bárányfelhők fátyolozták be. Nemsokára megszólalt a .mikrofonban P. Bangha mély, zengő hangja magyar, német, angol, francia, majd olasz nyelven s, jelezte, hogy a Szentatya küldötte, Pacelli legátus, fenn, a négy emeletnyi magas oltáron megkezdte a szenlmiseáldozat bemutatását. A zászlóerdők alatt átszellemült, magasztos áhitatülte meg a teret. A legtávolabbi helyeken is tisztán csengett az ünnep szolgálatába állított hangszórók által a biboros legátus .hangja és az ősi gregorián énekek zengése a repülőgépek magasságába is felszárnyalt.
Háromnegyed óra múlva befejeződött a szentmise. A Szentatya küldötte ajkán elhangzott az Ite missa ¿est. S ebben a pillanatbaji ugy éreztük, hogy ezeknek a sokszor hallott szavaknak a legátus ajkán valami mély, szent értelmük van. A szentmise bevégződött, — menjetek, — mondta a miseszöveggel latinul Pacelli biboros-legátus, de mintha ez akkor csak nekünk, magyaroknak szóll volna, mintha csak minket akart volna figyelmeztetni : az ünnepségeknek vége vau, holnap már a prózai hétköznapok kezdődnek, de nektek hivatástok van, — menjetek magyarok, — s töltsétek be azt hittel, szeretettül, egész szivvel, egész lélekkel.
A szentmise után a kongresszusi himnuszt énekeltük. Aztán misztikus csend lelt, az emberlégió visszafojtva várta azt a pillanatot, amikor a vatikáni leadóban felhangzik az agg pápának, Krisztus földi helytartójának gyenge, remegő hangon hozzánk, magyarokhoz intézett szózata. Mélységes meghatottság ült a lelkűnkön, teljes nagyságában felfogtuk ezeknek a megrázó, felemelő perceknek a jelentőségét. Hála, hódolat, boldogság és öröm töltötte be szivünket. Ereztük, hogy sohasem tudjuk meghálálni azt a nagy ajándékot, amit most kaptunk attól a legngayobb méltóságtól, amelynek képviselői soha, történelmünk semmiféle viszontagságában nem hagytak el bennünket, akikben sohasem csalódtunk, akik mindig segítségünkre jöttek. S Ő, a Szentatya, a vilásjegyház feje szól hozzánk az egész világ előtt, megtiport, meggyalázott, szegény magyarokhoz ; —■ a legnagyobb erkölcsi tekintély ad nekünk elégtételt a hangszórók millióin át, Ö ismeri el küzdelmeinket, szenvedéseinket, dicsőséges multunkat, erényeinket, a szebb, a boldogabb, az eucharisztikus magyar jövőre való jogunkat, Ö imádkozik értünk milliók előli a Mindenható áldásáért. Sem mi, sem a tömeg nem. mozdultunk j a beszéd végeztével a pápai himnuszt énekelte félmillió torok.
Utána az Euch. Kong. jegyében rendezett virágkiállilásra mentünk. Amilyen virágok, amilyen szinek eddig csak álmainkban éltek, azl mind együtt láttuk itt. Az idő azonban sürgetett, meg kellelt válnunk a gyönyörű virágkiállítástól is.
Ebéd és rövid pihenés után a délutáni Eucharisztikus körmenetre készülődtünk. Szándékunkhoz hiven, a Hősök terén várluk be a menetet. Mire azonban a körmenet ide ért, megeredi az eső, s dörgött, villámlott. Tudtuk, hogjr a felejthetetlen külső fénnyel és pompával megrendezett körmenetet már nem láthatjuk egész terjedelmében, a záróbeszédek elmaradnak és a befejező ünnepségeket is össze kell vonni, de eszünkbe sem jutott menekülni. Alig is akadtak
21
ilyenek. A hatalmas májusi záporban a tömeg és a papság túlnyomó része bőrig ázott, de helyét nem hagyta el. Két hatalmas mennydörgés közötl hangzott fel a bíboros-legátus ajkán a Te Deum és a Tantum ergo, de ugy éreztük, hogy a vihar, a villámlás, az égzengés csak aláfesti imánkat, s népünk igazi vallásosságának most, ezzel az áldozatos, hősies fegyelemmel adjuk az 5 világrész zarándokai előtt legszebb, legimpozánsabb bizonyítékát.
Az OltáriszentSéget visszavitték a Vajdahunyad-kápolnába, a harangzugás megszűnt, festőibbnél-festőibb népviseletekbe öltözött\' vendégeink itt-ott már sorakoztak, az Eucharisztikus Kongresszus} befejeződött, a csuromvizes, de még mindig himnuszokat éneklő tömeg lassan hazatért. Mi még nem bucsuztunk a Hősök terétől. Mikor az eső szűnni kezdett, az oltárhoz mentünk, hogy mégegyszer megnézzük és örökre szivünkbe véssük ezt a gyönyörű alkotást, az ezredéves emlékmű tövében.
Vacsora után a Dunapartra mentünk, ahol felejthetetlen látvány tárult szemeink e!é. A ragyogó Citadellában, a messze világító Gellérthegyben, Gellért szoborban, Királyi-várban, Halász-bástyában, Boldogasszony-templomban nem tudtunk eléggé gyönyörködni. Ez a kivilágitás valahogyan más volt, mint egyébkor ; eszköz volt két nagy szent eszme, az Eucharisztikus Kongresszus és a hazaszet-retet szolgálatában. Az Erzsébethid pillérein ragyogó óriási kelyhek, a kongresszusi jelvényekkel diszitett, tündérien ragyogó Lánchíd, a Gellérthegyet uraló, óriási kivilágított kereszt, a .dunai palotákon csillogó Pax Christi monogramm mindegyikünknek a szivébe vésődött. S különösen boldog öröm ¡öltötte be szivünket, amikor láttuk, hogy ezt a tündéri látványt, büszkeségünket, hazánknak a kanyargó) Duna két partján elterülő, éji homályban csillogó fővárosát a legkülönfélébb idegenek százai és ezrei szemlélik és raktározzák el képét életüknek legszebb élményei közé.
Másnap, hétfőn reggel ragyogott az égbolt. Gyorsan öltözködtünk, reggeliztünk, hogy minél előbb Budán lehessünk. Először a gellérthegyi sziklakápolnába mentünk. Néhány szivbőljövő fohászt küldtünk az égbe, majd végigjártuk az egymásbanyiló kis barlangkápolnákat, amelyeket csak az örökmécses pislogó fénye világit meg, ahol mindenkinek lelkét a katakombák áhítata tölti be. Utána az egyetlen magyar szerzetesrend, a pálosrend kolostorát tekintettük meg. Majd felmentünk a Gellérthegyre, csaknem a Citadelláig, ahonnan nagyszerű kilátás nyilik a szembenfekvő Pestre. Sokat gyönyörködtünk a nagyszerű, gótikus parlamentben, a kupolájával az egész környéken uralkodó sz. István bazilikában, a kanvargó, kék Dunában, a Margitszigetben, s közben arra gondoltunk, milyen jó volna, ha legalább egy félórát csónakázhatnánk a Dunán. Innen a Gellértszoborhoz, majd a koronázó Boldogasszony-templomba mentünk. Itt sok szép szárnyasoltárt (festett üvegablakot) láttunk, amelyek között a Szt. Imre életéből vett jelenetekkel diszitett tétszett a legjobban. Azután megnéztük egyik legnagyobb királyunk, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna szarkofágját, majd a templom lorettói kápolnájában azt a gyönyörű Madonna szobrot, amely a Budavárát\' felszabadító katonákat a győzelemre lelkesítette.
Miután elbucsuztunk a gyönyörű, tiszta gótikus stílusban épített Boldogasszony-templomtól, siklón felmentünk a királyi várba. «Itt először a törökverő Savojai Jenő hg. szobrát, majd Vörösmarty Szép Ilonkájának szoborillusztrációját tekintettük meg. Ezután a vár 30
22
termét néztük meg. Fájó meghatottság lopódzott szivünkbe, amikor felejthetetlen nagy királynénk, Erzsébet tróntermében és - rózsa-szalónjában jártunk. A Habsburg terem, az uj táncterem, a büffet-terem, — Európa legszebb termei, — ¡Lotz Károly freskói, Spányi Béla képei, a hatalmas velencei tükrök, a színarannyal bevont csillárok és ajtók, a sevresi és meisseni porcellánremekek, a hatalmas gobelinek, a gyönyörű márványfaragványok, a bársony- és selvern-brokát bútorok és falak, Erzsébet királyné és Ferenc József carrarai márványmellszobra, IV. Károly királyunk, Zita királyné és a kis Ottó királyfi Benczúr Gyula által festett mosolygós, koronázási portraitja, a márványlépcsős várkápolna az elárvult szentkoronával, örök emléket hagyott szivünkben. Még megnéztük a román stílusban épített, árkádos ablakú, páratlanul szép és stílusos Halászbástyát, szt. István lovasszobrát, s az első magyar népkutató, a dominikánus Julián barát emlékművét és elbucsuzlunk a gyönyörű Budapesttől.
Alig egy óra inulva már a 9. számú vasutikocsiban ültünk, s vidáman, boldogan énekeltük : »Megy a gőzös megy a gőzös Kanizsára.« Zakatolt a vonat repültek az állomások, gyönyörködtetett, madj elhagyott bennünket a Balaton, szaladt az idő, sötétség borult a tájra ; itthon voltunk, s vidáman integetett felénk villanyfényes, kedves otthonunk, Kanizsa. Kerecsényi Erzsébet VIII. o. í.
A pécsi kirándulás. Az intézetben nagy izgalmat és lázas érdeklődést váltott ki a gyönyörű uti-programm : Pécs, Missa Sollemnis.
A hegyek rajongóinak különösen nagy örömére szolgált a gyönyörű Mecsek-aljai város megtekintése. Mezőkön, rónákon át a Mura mellett roboaott velünk át a vonat, de az öröm hansjai közé szomorúság lqpózott be szivünkbe, mikor megcsonkított hazánk szük-reszabott határait megpillantottuk.
Bagyogó napfényben futott be a vonat a ^pályaudvarra, s szemünk elé tárult a regényes fekvésű város. A kis csapat a NotreDame intézetbe indult s onnan a bensőséges zárdakápolnába, hogy Jézus szentséges Szivének hódolva, az Angyalok kenyerét magához vegye.
Nagy érdeklődéssel tekintettük meg a pécsi muzeumot hol Pécs és pécskörnvéki népviseletek érdekes, tarkahimzésii,. sokféle változatát láttuk .
Kirándulásunk egyik legkedélyesebb mozzanata : fel a Mecsekre! Hatalmas autóbuszok gördítettek fel szerpentin utakon. Élveztük az erdőt, magunkba szívtuk a friss hegyi levegőt, s szép erdei virágokból csókról kötöttünk. A »Flóra-pihenő«-höz érve lábaink előtt terült el a város, s újra megcsodáltuk annak festői fekvését. Uzsonnára betértünk a Hotel »Kikelet -be s legnagyobb örömünkre a zene hangjai mellett táncra perdülhettünk. A hirtelen jött nyári zivatar, dörgés, villámlás sem zavarta jókedvünket. Igaz, hogy a szabadtéri előadást elmosta, de megvolt rá a remény, hogy másnap megtekinthetjük s így tovább \'maradhatunk. Efeletíi örömünkben lefekvéskor nem volt vége, hossza a tréfának, mókának.
Szombaton reggeí borult volt az idő s szorongva kémleltük azJ eget, hogy nem mossa-e el a szabadtéri játékot. Ezt a napot Pécs nevezetességeinek megtekintésérc; fordi toltuk Utunk a Zsolnai gyárba vezetett, hol nem győztünk betelni a magyar porcellángyártás remekeivel. Bemutatták a nyersanyagból való formázást, a por-cellánok kézi festését és az égető kemencéket. A vitrinekben értéke-
23
sebbnél értékesebb régi és uj fayance, majolika és porcellán tárgyak gyönyörködtettek bennünket. Hetekig búvárkodhatna az érdeklődő, hogy az itt látott pazar dolgokat jól emlékezetébe véshesse. Visszajövet megtekiijntettük Pécs nagyszabású strandfürdőiét. Majd a városba érve megnéztük a szt. Mór Collégiumot, a város templomait, a fenséges Dómot, a katakombát, továbbá a belvárosi templomot, a volt török dsamit.
Az est kimagasló eseménye — egy lelki élmény — a Missa Sol-lemnis volt. Minden képzeletet felülmúló nagyszerűséggel, káprázat os fényben tárta fel előttünk képekben a szt. mise titkait. MegL remegett a lelkünk, mikor Liszt Ferenc esztergomi miséjének hangjai mellett lassan, méltóságteljesen megnyíltak a fényárban uszó Dóm kapui s arannyal szegett fehérszárnyú angyalok, lanttal kezében Dávid király, az Evangélisták, az Apostolok, pálmákkal kezükben a hitvallók, vértanuk, szüzek, magyar szentek csoportja, három királyok, keresztes lovagok, szerzetesek végnélküli sora özönlött ki dicsérni az Urat! Lelkünkben mélyen megindulva éltük át a szt. mise titkainak képekben való érzékeltetését, mely bizonyára nem tűnik el nyomtalanul lelkünkből.
Az éjszakát a kies fekvésű Sikonda-gyógyfürdőn töltöttük.
Vasárnap szivünkben sók szép emlékkel gazdagabban tértünk haza.
Beszámolóm nem volna telies, ha hálás szívvel nem emlékeznék\' meg az intézet igazgatóságáról és tanárnőinkről, kik sikeressé, széppé, kellemessé tették kirándulásunkat. *
Zborovszky Magdolna, IV. oszt. t.
24
Ifjúsági egyesületek.
Mária kongregáció. A Szeplőtlen Fogantatásáról nevezett és Szt. Erzsébet pártfogása alatt álló kongregáció az Eucharisztikus és a Szent István jublieumi kettős szentévben az Euchariszikus Krisztus dicsőségét igyekezett emelni. Már hónapok óta zengte millió ajakkal együtt a Notre Dame Leánygimnázium ifjúsága az Eucharisztikus Világkongresszus gyönyörű himnuszát és a szentév mélységes tartalmát, igazi célját megértve mindenben a több vallásosság állandó,si-tására törekedett. Hogy ez mennyiben sikerült, majd az élet mutatja meg. Megértettük és magunkévá tettük azL a mélységes gondolatot,, hogy ahol Krisztust nem szeretik, ott egymást sem szerelhetik az emberek. Gyűléseinken állandóan hirdettük, hogy önludalos, Iliiből és hite szerint élő, hazáját áldozatok árán is szerető leányok csakis ugy lehetnek a kongreganislák, ha az Élő vizek forrásából merítenek erőt az ezerféle küzdelemhez. Az ifjúság volt az, amely a legtisztább, leg-önzetlenebb vágyakkal kiáltozta, hozsannázta a jeruzsálemi diadal-uton a Mester dicsőségét, iMost is ennek az ifjúságnak kell hirdetni a megváltás alapvető igazságait, hirdetni a megalkuvás nélküli erős hitet az Eucharisztiában. Ennek az ifjúságnak kell előmozdítania az egyetértést, a társadalom boldogulását szereteltei, áldozatos munkával. A magyar leányok lelkes ezreinek áliilalos, imádságos lélekkel kell felsorakozni az Ur asztalához azzal a gondolattal, hogy a dicső-ges Szent István tanításait követve, az eucharisztikus Krisztusból táplálkozva, méltók akarnak lenni a boldog magyar jövendőre.
A nagykongregáció tisztikara : Prefekta : Nagy Márta VIII. o. t. Pénztáros : Laborczy Margit VIII. o. t. Asszisztensek : Helyei Erzsébet, Hoványi Erzsébel VIII. o. t., Salga Ilona, Kiss Gizella VII. o. I., Zavodnik Gizella, Tőke Katalin VI. o. t, Gadányi Margit, LontayRené V. o. t., Freislinger Marianna, Pusofszky Elvira IV. o. t. Jegyző : Krenner Györgyi VII. o. t. Könyvtárosok : Simon Ollilia VI. o. t. és Guzmics Anikó IV. o. t. •
A kiskongregáció tisztikara : Prefekta : Ehmann Zsuzsanna III. o. t. Asszisztensek : Csrepka Irén és Danitz Blanka III. o. t. Pénztáros : Waligurszky Adrienne III. o. L Jegyző : Orosz Éva III. o. t. Könyvtárosok : Beiger Ilona III. és Vince Erzsébet II. o. t. A II. o. asszinten-sei : Lengyel Klára és Schless Márta. Az I. o. asszisztensei: Hegyi Erzsébet és Lengyel Éva. Nagy Mária, prefekta
Jézusszive Szövetség. Tagjai az összes katolikus vallású tanulók. Minden első pénteken ünnepélyes lilániára jöllek össze és szt. beszédet hallgattak. A társulat minden egyes lagja elvégezte a nagykilencedet. Ennek pontos megtartására Jézusszive képeket véltünk, melyek hátlapjára felirtuk az elvégzett első pénteki szt. gyónást és szt. áldozást. Ugyancsak a társulat keretében szerveztük meg az Eucharisztikus Kongresszusra való zarándoklatot is, amelyen az Igazgató és két tanár vezetésével 31-en vettünk részt, s felejthetetlen élményekkel távozlunk. Láttuk az Anyaszentegyház egyetemes és
25
hierarchikus nagyságát, a sok százezer külföldi zarándokol, kinai, japán, néger püspököket, kardinálisokat és áldozó papokat, akiket mind a Szentségi Jézus iránt való önzetlen szeretet hozott a mi szépséges fővárosunkba, Budapestre. Szivből örülünk, hogy láthattuk az Eucharisztikus Király diadalát.
Cserkészet. Vezető tanár : Miltényi Györgyi. A leánycserkészet célja vallásos és erkölcsös jellemnevelés, a növendékek előké-szitése speciális női hivatásukra és ezzel kapcsolatban általános testedzés. Kiváló nevelő hatása miatt intézetünk is be akar kapcsolódni az országos leánycserkész mozgalomba. A veszprémi püspökség 2176/1938. T. sz. leiratában tudomásul vette, hogy leányaink cserkészcsapatba szeretnének tömörülni és engedélyezte a csapat szervezésének megkezdését.
Az ez irányú munkálatok már folyamatban vannak. Május 19-én volt első gyűlésünk, amelyen a vezető tanár ismertette a leánycserkészet szervezetét és célkitüzéseitj ugyanekkor felszólította a növendékeket a jelentkezésre. A beadott kérvényeket elbíráltuk és eddig az
V.—VII. osztályok tanulói közül egy kis csapat nyert felvételt. A nyár folyamán ezek a tanulók megfelelő kiképzésben részesülnek, hogy az uj iskolai év megkezdésekor ez a csapat már kivehesse részét a szervezés munkájából.
Csapatotthonunk megvan és kérjük Isten segítségét, hogy valóiban »Jó munkát végezhessünk benne.
Önképzőkör. Ifjúsági önképzőkörünk ez évben 1937. szept. 10-én tartotta alakuló gyűlését. Vezetője Havas Ilona tanár volt rendes tagjai a VII. és a VIII. osztály, rendkívüli tagjai az V. és a
VI. osztály tanulói. Összesen 83 tanuló, ötödéves önképzőkörünk a jóváhag3rott alapszabályok értelmében működött. A rendes tagok az alakulógyülésen a következő lisztikart választották : Ifjúsági elnök : Kerecsényi Erzsébet VIII. o. t., főjegyző : Hetyei Erzsébet VIII. o. 1., aljegyző : Kiss Gizella VII. o. t., pénztáros : Deulsch Livia VIII. o. t., ellenőr : Varga Mária VII. o. t, főkönyvtáros : Csiszár Margit VII. o. t., alkönyvtáros : Ehmann Mária VII. o. t.
A kör l alakuló, 7 rendes gyűlést, 2 hazafias ünnepélyt és 1. zárógyülést tartott, önképzőkörünk célja az volt, hogy a tagok- a fellépésben gyakorolják magukat, szellemi felkészültségüket tökéletesítsék és igazolják, általános műveltségüket gyarapítsák, birálóké-pességüket és szépérzéküket fejlesszék. A kör a középiskolai tanulmányok minden ágával foglalkozott, de legtöbb időt az irodalomnak szentelt.
Október 6-i hazafias gyűlésünk műsora : 1. Magyar Hiszekegy. Énekli az énekkar. 2. Ábrányi "Emil : Mégis feltámad. Szavalja: Hegyi Erzsébet" I. o. t. 3. Leng fel zászlónk merészen. Énekli az énekkar. 4. Ünnepi beszéd. Mondja : Kerecsényi Erzsébet VIII. o. t. 5. Bach : Praeludium és fuga. Zongorán játsza : Vermes Katalin VIII. o. t. 6. Jakab Ödön : Magyarország siratása. Szavalja : Fürst Magda VIII. o. t. 7. Himnusz. Énekli az enekkar.
Március 15-i hazafias ünnepélyünk műsora : 1. Hiszekegy. Énekli az énekkar. 2. Móra László : Uj március. Szavalia : Baranyai Ibolya II. o. t. 3. Egressy : Talpra magyar, Molnár : Míg a szivünk dobban. Énekli az énekkar. 4. Ünnepi beszéd. Mondja : Kerecsényi Erzsébet VIII. o. t. 5. Heims : Ima. Zongorán játsza : Vermes Katalin VIII. o. t. 6. Beményik : Erdélyi március. Szavalja : Kreft Margit VII. o. t. 7. Himnusz. Énekli az énekkar.

26
A »Magyar Lányok : Mi az, amit a könyvekben keresek és könyvekben megtalálok ? Miért mondjuk legjobb, leghűségesebb barátunknak a könyvet ? c. pályázatán két VIII. o. tanuló vett részt. Mindketten (Nagy Márta és Iverecsényi Erzsébet) könyvjutalomban részesültek.
önképzőkörünk máj. 15-i, jeligés pályázatán is nagy lelkesedéssel vettek részt a tagok. A pályatételek a következők voltak : 1. Az irredenta költészet. 2. Novella. 3. Magyar fizikusok. (Műszaki alapon.) 4. A Madonna a művészetben. 5. A szociális kérdés történetei és jelentősége. Dijat nyertek : Arany Ilona, Csiszár Margit, Szabó Zsuzsanna, Szertics Aranka VII. o. tanulók.
Körünk tagjai, különösen a VII. és a VIII. osztály tanulói szép és értékes munkát végeztek. A gyűlések műsorán 3 beszéd, 3 novella, 7 műfordítás, 11 felolvasás (irodalmi ismertetés, néprajzi, földrajzi, történelmi dolgozat, slb.), 4 könyvismertetés, 14 szavalat, 8 zongora-, 2 hegedű- és 3 énekszám szerepelt. Különösen kitűntek szorgalmukkal : Kerecsényi Erzsébet, Koczor Magdolna VIII. o. I., Szabó Zsuzsanna, Szerecz Aranka, Szertics Aranka VII. o. t. és Bőczy Jolán
V. o. tanulók.
Gyorsiróköriink szept. 22-én tartotta alakuló ülését Ivancsits Mária tanár vezetésével. A kör tagjai a IV. és V. oszt, továbbá a rendkívüli gyorsírás tanulói.
Ügyeink intézésére a kör az alakuló gyűlésen megválasztotta tisztviselőit. Elnök lett : Hemmert Erzsébet VII., jegyző : Scherz Aranka VII., ellenőr : Krenner Györgyi VII., titkár : Vajkóczy Gizella.
VI., pénztáros: Singer Anna VI háznagy: Korányi Gabriella VI. levelező : Simon Ottilia VI. és könyvtáros : Haiszer Margit V. o. t.
A kör rendeltetése a tanulók továbbképzése a gyorsírás elméletében és gyakorlatában. Célját elméleti vagy felolvasó ülések^ gyakorlóórák és háziversenyek tartásával igyekezett elérni.
Háziversenyt 3 izben tartottunk. Szabatossági és 60-as fokon jutalmat nyerlek": Fábián Magda IV., Halász Éva IV Puskás Márta IV., Pusofszky Elvira IV., Singer Éva IV., Somogyi Márta V., Zbo-rovszky Magda IV. és Kondor Edit IV. oszt. tanulók. A 80—100-as fok nyertesei : Gadányi Margit, Haiszer Margit, Kelemen Éva. Lontay René, Waligurszky Klára, Bogdán Blanka és Fülöp Klára V. oszt. tanulók. 100—140-es fokon jutalmat kaptak kitűnő munkájukért :. Hemmert Erzsébet VII., Jelűnek Magda VI., Korányi Ella VI\', Scherz Aranka VII., Singer Anna VI. és Vajkóczy Gizella VI. o. t.
A kör tagjai résztvettek Az írás, a Gyorsirástudomány és a Gyorsíró szabatos pályázatán.
Növendékeink a múltban mindig sikerrel pályáztak ; tavaly Hemmert Erzsébet VI. o. tanuló Az írás pályázatán első dijat nyert. Az idén eddig csak a Gyorsirástudomány szabatos pályázatának eredményéről kaptunk értesítést. II. dijat (diszkönyvek) nyert Hemmert Erzsébet VII. o., könyvjutalmat kapott Márkus Mária V. o., emléklapot nyertek : Halász Éva, Puskás Márta, Pusofszky Elvira, Singer Éva IV. o.j S. Korányi Ellá és Vajkóczy Gizella VI. o. t.
Ifjúsági Vöröskereszt. Mint ifjúsági segélyző egylet az Ifjúsági Vöröskereszt működött. Vezetője Kiss Magda tanár volt. \'Az 1937/38. tanév szeptember havában\'alakult meg a négy alsó osztály növendékeiből. A tisztikar a következő volt : Ifjúsági elnök : Zbo-rovszky Magdolna IV. o. t., jegyző : Freyslingér Marianne IV. o. t.,
27
pénztáros : Orosz Éva III. o. t., továbbá minden osztályból válaszj-tottunk két-két lisztaságfelügyelől.
Gyűléseket általában havonként tartottunk, azonkívül volt két diszgyülés (dec. 18-án karácsonyfaünnepély, tnájus 4-én Anyák napja.)
Az egyesület célja karitatív és szociális jellegű. November hó végén karácsonyi vásárt is rendeztünk, melynek jövedelméből 60 sze-génvsorsu gyermeket ruháztunk fel. A Stefánia Szövetségnek csecsemő kelengyét adományoztunk. ; csoportunk levéllel és képpel illusztrált albumot küldött a \\öröskereszles központ utján külföldre.
A kör tagjai szorgalmas munkásságot fejtettek ki. Különösen a karácsonyi felsegélyezés sikerén buzgólkodtak nagy odaadással.
Önzetlen tevékenységükkel kitűntek : Zborovszky Magda IV. o. t., Freyslinger Marianne IV. o. t., Halász Éva IV. o. t., Horváth Gizella III. o. t., Flesch Ágnes III. o. t., Orosz Éva 111. o. I., Sártoryi Mária III. o. t., Páhy Mária II. o. t., Schless Mária II. o. t., Lengyel Klára II. o. t.. Perédy Karola I. o. t., Hegyi Ezsébet I. o. t., Lengyel Éva I. oszt. tanulók.
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról.
Latin nyelvi tanfolyam. A latin nyelvet, mint ren\'dkivüli tárgyal az V.—VIII. o.-ban tanitoltunk, heti 3—3 órában. Vezető tanár : Gyánli Erzsébet.
Az V. oszt. Incze—Kerényiné : Latin olvasókönyv III. o. és Kerénviné : Latin olvasókönyv IV. o. tankönyvéből vett olvasmányokkal kapcsolatban elvégezte a teljes alaktant. A tanfolyamot 9 növendék látogatta.
A VI. oszt. olvasmányai : Válogatott történeti olvasmányok. Kerényiné : Latin olvasókönyv V. o. tan/könyvéből. Phaedrus meséiből : Lupsus et agnus. Ranae regem petierunt. Vacca, capella, ovis et leo. Cervus ad fontem. Vulpes et corvus. Rana rupta él bos. De vitiis hominum. Calullus : De passere Lesbiae. Tibullus : Deter, statio belli 1-26. Ovidius : Quattuor aetates. Daedalus el Icarus.; Cicero : De imperio Cnei Pompeii c. 1-2. Nyelvtanból az egyszerű) ínondattanl végezték el. A tanfolyamot 10 növendék látogatta.
A VII. oszt. olvasmányai : Vergilius : Aeneis I. 1—101, 124—159, 251—297, 494—505, 613—630. II. 1—56, 199-267, VI. 41—124, 450 - 168, 777- 800. VIII. 608—641. XII. 919—952. PÜnius leveleiből: I. 1, 24, V. 16. VI. 4, 15. VII. 5, X. 23, 24, 33, 34, 97. Nyelvtanból az összelell mondatokat, régiségtanból az államrégiségeket végezték el. A tanfolyamot 3 növendék látogatta.
A VIII. oszt. olvasmányai : Horatius Carm. I. 1, 4, 40, 11, 14, 20y 22, 24, 31. II. 3, 10, 16,18/111. 1, 2, 30, IV. 3. Epod. 11. Vll. Sat, 1. 1. 1—40. Tacitus : Annales I. c. 1, 2, 3. Agricola c. 1. Az auktorokkal kapcsolatban mondattani ismereteiket kibővítették, a nyelvlant állandóan ismételték. Régiségtanból a magánrégiségekkel ós a római
28
irodalom történetével ismerkedtek meg. A tanfolyamot 5 növendék látogatta, közülük 4 ment érettségi vizsgálatra.
Német társalgási gyakorlatok. A német társalgási gyakorlatokat egy csoportban (kezdők) heti 2 órában tartottuk.
Vezető tanár : Fölnagy Mária.
Segédkönyv : Kemény Ferenc : Német—magyar beszédgyakorlatok. Egész évben tartott órák száma : 55.
A társalgási órák anyaga a mindennapi életre vonatkozott: kert, ház, lakás, bútorzat, étkezések, öltözködés, utazás, évszakok, ünnepek, az iskolai évek eseményei. Olvasmányok: Der Fuchs und die Traube, Eine Schlittenpartie., Die Grille und die Ameise, Teddybárs Abenleuer, Die heilige Elisabeth als Kind. Költemények : Die\' vier Jahreszeiten, Frühlingslied, Pluck und Plum.
A tanulók neve és érdemjegye :
Buday Erzsébet I. o. 2 Klein Gizella II. o. 2
Hegyi Erzsébet I. o. 1 Lengyel Klára II. o. 1
Horváth Mária II. o. 1 Páhy Mária II. o. 1
Kiss Gabriella I. o. 3
Francia társalgási gyakorlatok. Segédkönyv: Kemény Ferenc : Francia—magyar beszédgyakorlatok.
A francia társalgási gyakorlatokat heti 2 órában tartottuk, két csoportban. A kezdő csoport vezetője Kiss Magdolna szaktanár. Egész évben megtartott órák száma : 50.
A haladó csoport vezetője Miltényi Györgyi szaktanár. Egész évben megtartott órák száma : 48.
A társalgási órák anyaga mindkét csoportnál az iskolai és otthoni életre vonatkozott : a tanuló napja az iskolában és otthon ; a ház, a lakás, a kert, virágok, gyümölcsök ; bevásárlás, foglalkozások, utazások slb. Ezeket kiegészítették a nyelvtan elemi ismeretei, illetve a rendhagyó igeragozás gyakorlása.
A tanulók neve és érdemjegyei :
I. csoport:
Perédi Karola I. o. 1 Reiger Ilona III. o. 1
II. csoport: IV. oszt.
Halász Éva 1 Öszterreicher Zsuzsanna 2
Mohácsy Valéria 1 5 Puskás Márta 1
Országh Livia 1 Zborovszky Magda 1
VI. oszt.
Görög Anna 1 Hajnal Margit 1
Rendkivüli rajz. Rendkívüli rajzot két csoportban, heti két-két órában tartottunk. ,
Vezető tanár : Frey Gabriella, intézeti rajztanár.
Egész évben megtartott órák száma : (50—60 óra. A növendékek örömmel látogatták az órákat. A rendes órák kötöttebb anyagával szemben itt szabadabban választhatták meg a rajzolás tárgyát, tehetségük egyénibben nyilvánulhatott meg. Még harmadikos és negyedikes növendékek is szívesen és ügyesen rajzoltak élő modell Után fejet, alakot. A tanulók többféle rajzolási és festési technikában gyakorolták magukat. (Ceruza, szén, vizfeslék, olajfesték.)
29
Végzett anyag : ékítmények, bútorok és edények természet után ; virág- és gyümölcscsendéletek ; emberi fej és alak élő modell után. A készített munkákból junius hó 6-án az intézet rajztermében kiállítást rendeztünk.
A tanulók neve és érdemjegye :
I. csoport.
Tomajy Márta I. o. 1 Guzmits Anikó IV. o. 2
Kovács S. Erzsébet II. o. 2 Kondor Edit IV. o. 1
Nádasi Margit II. o. 1 10 Lázár Éva IV. o. 2
Rátkay Mária II. o. 1 Ney Livia IV. o. 1
5 Schless Márta II. O. 1 Öszterreicher Zsuzsanna IV. o. 2
Sartory Mária III. o. 1 Pollák Zsuzsanna IV. o. 2
Popovics Katalin III. o. 1
II. csoport.
Singer Éva IV. o. 15 Rátkai Ágota VI. o. 1
Haiszer Margit V. o. 1 Kustos Margit VII. o. 1
Kelemen Éva V. o. 1 Szerecz Aranka VII. o. 1
Waligurszky Klára V. o. 1
Összesen: 20.
Rendkivüli gyorsírást heti 2—2 órában tartottunk haladók és gyakorlók csoportjában.
Vezető tanár : Ivancsits Mária.
A haladók csoportjában a jeleket, jelölési módokat, majd az irodai gyorsírással kapcsolatban az önálló röviditésalkolást tanultuk meg. A gyakorlók csoportjában a beszédirási és mondattani rö-viditésekkel foglalkoztunk.
A tanulók névsora és érdemjegye ;
Haladók:
Németh Marianna V. o. 1 Somogyi Márta V. o. 1
Gyakorlók:
Hemmert Erzsébet VII. o. 1 5 Scherz Aranka VII. o. 1.
Jellinek Magda VI. o. 1 Simon Ottilia VI. o. 1
Korányi Ella VI. o. 1 Singer Anna VI. o. 1
Krenner Györgyi VII. o. 1 Vajkóczy Gizella VI. o. 1
Kézimunka.
Az I.—IV. osztályban Szabó M. Melánia rendi tag tanította heti 2—2 órában. Végzett anyag az I. osztályban : tornaruhazacskó hor-golás, álvető és pulóver kötés, terítő mezőségi hímzéssel és zsebkendő készítés. II. osztályban : zokni kötés,, táska és könvv boríték kalotaszegi irásos hímzéssel, lálcakendő boldogi hímzéssel és csinké-vel, harisnya- és vászonanyag javítása. III. osztályban: ing-szoknva szabása és varrása, rátétes zsebkendőtartó. sai_át tervezésű mezőkövesdi párna és terítő, csecsemőkabát horgolás. IV. osztályban : lüllbeszövés, recealap és beszövése, saját tervezésű terítő és párna uri hímzéssel, vagdalásos munka.
30
A könyv- és szertárak gyarapodása.
A) Könyvtár. 1. A tanári könyvtár állománya 791 mű 1055 kötetben. Értéke 3442 P. Ez évi gyarapodás 55 mű (50 kötetben, 442.20 P vételárban. Ezek közül ajándék : Vitéz Nagy Iván : Japán közoktatásügye (a VKM-tól), Fráter Lénárt : Hunyadi magyar származása oklevelekben (a szerzőtől), P. Olasz Péter S. J. : Gyermekkor, serdülőkor, nevelés (szerzőtől), Emil Ludwig : A Nilus Egyiptomban, Juhász Vilmos : Az inkák birodalma, Trócsányi Zoltán : Észak nomádjai, Houben : Az északi sark felfedezése (dr. Kerkay Józseftől), Ba-ráth Ferenc : Kosztolányi Dezső (dr. Brand Sándor alispántól) c. müve. Az adományokért ez uton is köszönetet mondunk.
2. Az ifjúsági könyvtár állaga 874 mű 843 kötélben. Értéke : 2334 P. Ebből ez évi beszerzés 179 mű 164 kötetben, 519 P értékben. Köszönetet mondunk az intézet volt igazgatójának, dr. Kerkay Józsefnek és volt növendékünknek, Somogyi Magdolnának, akik az ifjúsági könyvtárnak több értékes könyvet ajándékoztak.
3. A kongregációs könyvtár állaga 310 drb. könyv. Értéke : 600 P. Ez évi beszerzés : 70 drb. mű 100 P értékben.
B) Történeti; szertár és földrajzi szertár. Mult évi állomány : 89 drb. 1005.76 P. értékben, tdei gyarapodás : 12 drb. szemléltető kép a történelem tanításához 65 P. Történelmi fali vázlat : 1 drb. 25 P, 1 földgömb 45 P értékben. Történelmi vázlatrajzok 1.50 P. Népviseletbe öltöztetett babák 36 P értékben. Művészettörténeti képek és albumok 200 P értékben.
C) Az idei iskolai évben a fizikai szertár végleges otthont kar pott. Az udvar hátsó részében lévő különálló épületet a főépülettel összekötöttük, s ennek az emeletén helyezkedejtt el a fizikai előadó, előkészítő és a szertár. Az előadó teremben lépcsőzetesen emelkedő dobogón vanak a padok. Előttük a hatalmas előadó asztal, beépített vízcsappal, vizes medencével és elektromos melegítővel. A falon feltolható tábla, mely elé rolószerüen mozivászon ^ereszthető le. A szertárban az egyik falat teljesen beborító beépített szekrény van, inely egyelőre elégséges a meglevő szerek befogadására. Mindkét terem almazöldre festett bútoraival nagyon barátságos képet nyújt. Az építkezésen és bútorzaton kívül, mely 3621 P-be került, az idén egy filmvetitőgépet és egy epidiaszkópot hozzá való asztallak szereztünk be, összesen 1556.90 P értékben.
D) Természetrajzi szertár. A szertár elhelyezése ideiglenes, a tervbe vett szertár és laboratórium építési és berendezési munkálatai remélhetőleg a közel jövőben megkezdődnek. A szertár állománya még igen hiányos, pénzügyi nehézségek miatt csak lassan gyüjthetjük össze a szükséges dolgokat. A hiányzó szemléltető eszközöket a Kegyesrendi Gimnázium kölcsönözte^ illetve megengedte, hogy szertárukat használjuk. Szívességükért ezúton mondunk köszönetet.
31
Jelenlegi vagyonunk : növénytani szemléltető képek, alkoholos készítmények, kitömött madarak, rovar preparátum, száraz növény preparátum 896 P értékben.
Idei beszerzésünk 50 P áru kémiai laboratóriumi felszerelés: főzőpoharak, lombikok, kémcsövek, retorták, retorta állvány, vas háromláb, égető kanál stb. Azonkívül dr. Kerkay József és Kerezsy Géza ásványgyűjtemény ajándéka, melyért ez uton is hálás köszönetet mondunk.
E) A rajzszertár állománya : kis és nagy térformák, szemléltető képek, eredeti népi hímzések, diapozitív lemezek. A rajzszertár idei gyarapodása : 51 drb. magyaros cserépedények, népi hímzések és diapozitív lemezek. Összesen 50 pengő értékben.
F) Torna-szertár. Éveken keresztül nem volt az iskolának saját tornaterme. Átmenetileg az elemi iskola és a fiugimnázium termét használtuk. 1937 nyarán a város átalakíttatta részünkre az udvaron levő, eddig tűzoltósági raktárépületet. így most az előírásoknak megfelelő tornatermünk, öltözőnk, zuhanyozó helyiségünk van. A felszerelést a V. K. M. ajándékozta iskolánknak.
Igen szép, értékes dolgokat kaptunk : 15 bordásfal, 3 tornapad, ugrószekrény, 4 ugrózsámoly, nagy szőnyeg talajtornához, ugrómérce, 2 gyürühinta, 8 nagy labda fabotok. Az öltöző felszerelése 4 ruhaszekrény, ruhafogasok, öltözőpadok, a felszerelés összértéke 3652 P.
Az építési és felszerelési munkák miatt a tornatermet csak áprilistól használhattuk, ami a rendszeres munkát nagyban akadályozta.
G) Bútorzat. Az idei iskolai évben az újonnan épült fizikai előadót butoroztuk be : egy falba épített szekrény 480 P, tábla 82.50 I\\dobogók 500 P, előadóasztal vízcsappal, melegítővel 556.94 P, padok 150 P értékben. Azonkívül uj padokat kapott az I., II., yil. és VIII. osztály 1500 P \'értékben. BeszerezLünk 3 drb. Zefír kályhát, 748,75 P értékben, térképállványt, virágállványt 16 P értékben, hőmérőket 14.40 P értékben, a folyosókon és több helyiségben uj vil-íanylámpákat szereltünk fel 166.44 P értékben.
Érettségi vizsgálatok.
A junius havi érettségi vizsgálatra 18 rendes és 4 magántanuló jelentkezett. A vizsgálattól visszalépett 1 rendes és 1 magántanuló. Az Írásbeli vizsgálatok május hó 16., 17., 18., 19. napjain folytak le.
Tételek: 1. Magyar nyelvből :
a") Kisfaludv Károly drámaírói munkásságának ismertetése és méltatása születésének 150. évfordulóján.
b) A magyar nők szerepe nemzeti életünkben.
A növendékek közül 15-en választották az irodalmi és 5-en a történelmi léteit.
Eredmény : 4 jeles, 7 jó, 9 elégséges.
2. Német nyelvből :
Fordítási szöveg : Móra Ferenc : Táncsics Mihály Szegeden c. elbeszéléséből.
Eredmfény : 2 jeles, 12 jó, 5 elégséges, ,1 elégtelen.
32
3. Francia nyelvből :
Fordilási szöveg : Gascognei népmese : Az emberevő leánya,, Birkás Géza nyomán.
Eredmény : 2 jeles, 13 jó, 5 elégséges.
4. Latin nyelvből :
Forditási szöveg : Sallustius : Bellum Iugurthinum c. 6—7. latinról magyarra.
Eredmény : 3 jó, 1 elégséges. Latin nyelvi kiegészítő érettségi vizsgálatra jelentkezett 4 tanuló.
Mind a 20 tanuló szóbeli vizsgálatra bocsáttatott. A iunius 20— 22-én megtartott vizsgálaton dr. Szerecz Imre. a kesztheJvi premontrei gimnázium igazgatója elnökölt. A kormányt dr. Csapodv Vera c. igazgató képviselte.
Az összes tanulók sikeresen tették le a vizsgálatot.
A tanuló neve
Eredmény
Bárd Éva Deutsch Livia Fried Aranyka Fürst Magda
jól érett
jelesen érett
jól érett
érett
jól érett
érett
jól érett
érett
érett
kitüntetéssel érett
jól érett
érett
jól érett
jelesen érett
jelesen érett
érett
érett
5 Haán Rózsa Halász Magda Hetyei Erzsébet Hoványi Erzsébet Jakabfy Margit
10 Kerecsényi Erzsébet
Kerecsényi Mária Koczor M. Magdolna Laborczy Margit Melczer Klára
15 Nagy Márta Rehberger Klára Schermann Gizella
Sebastiani-Korányi Livia jól érett
Vermes Katalin 20 Zerinvári Veronika
jól érett érett
33
A tanulók érdemsorozata.
I. Osztály.
Osztályfőnök: Fölnagy Mária.
A tanuló neve Magaviselet 1- | Vallástan 1 Magyar nyelv Földrajz Német nyelv Mennyiségtan Rajz Testgyakorlás Ének Kézimunka co ta S T=3 ■ça ■a d c3 EH LU S N T3 Oi M ll.f.É.
Buday Erzsébet példás » 1 1 1 2 3 1 1 1 1 1
Farkas Magdolna 1 3 2 3 3 3 fm 2 2 2 2î 2î
Gazdag Ibolyka bl. » 1 2 2 3 2 3 2 2 3 3 _ _
Hegedűs Elvira » 1 2 1 3 2 3 2 1 2 3 _ _
5 Hegyi Erzsébet » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - —
Kerecsényi Edit » 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2f 2f
Kiss Gabriella n 1 3 3 3 2 3 1 1 1 3 _ _
Kulics Zsuzsanna ti 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 _ _
Lengyel Éva bl. ír 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2 _ _
10 Perédy Karolina » 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 _ _
Szüts Sarolta ref. jj 1 2 1 3 2 2 1 1 1 1 _ _
Tomajy Márta j) 1 2 3 2 3 1 2 2 2 1 _ _
Tóth Magdolna n 1 3 1 3 3 2 1 2 1 1 - —
Magántanulók;
Boronkay Mária - 1 2 1 2 2 1 _ __ _ _ _ _
15 Goda Zsuzsanna - 1 2 2 2 2 1
"Összesen: 15.
34
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Havas Ilona.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv ! Földrajz Német nyelv 1 Természetrajz Mennyiségtan 1 \'ós 1 Testgyakorlás Szépírás 0> cd M a 3 S « Tandij-kedvezm.
« « fi 1.14. lut.
Baranyai i. Ibolya bl. példás 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 _ _
Ferencz Ida jó 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 2 — —
Horváth Mária példás 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 1 1 — —.
Illavszky Mária ty 1 2 2 3 1 3 2 1 2 1 1 1 — —
5 Klein Gizella ref. 1 2 1 3 1 2 2 2 2 2 1 2 — —
Kondits Mária »» 1 2 2 1 1 1 2 2 2 2 1 2 — —
Kovács-Sebestyén Erzsébet n 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 — —
Lengyel Klára 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lí lf
Mastnak Stefánia bl. j> 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 — —
10 Nagy Katalin bl. n 1 3 2 3 1 3 2 1 2 2 2 1 — —
Nagy Livia n 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Nádasi Margit >» 1 2 2 3 1 2 1 1 3 1 1 2 — —
Nóvák Ilona ev. » 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 2 — —
Páhy Mária ÍÍ 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — —
15 Rátkai Mária í> 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 — —
Sasy Gertrúd ev. ií 2 8 2 8 2 3 2 1 2 2 1 2 — —
Schless Márta n 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — —
Vincze Erzsébet bl. n 1 2 1 2 1 3 2 1 2 2 1 2 — —
Magántanuló:
Sal Mária - 1 1 1 1 1 2 1 — — — — 1 — —
Összesen: 19.
Kimaradt : Szily Eszter.
F..................
35
III. osztály.
Osztályfőnök: Gyánti Erzsébet.
A tanuló neve Magaviselet | Vallástan | Magyar nyelv | Latin nyelv | Német nyelv Történelem 1 Földrajz Természettan Mennyiségtan Egészségtan Rajz Testgyakorlás Kézimunka CO CT3 5 ■E a cS H 1.1. é. a N o > ■ö M II.I.É.
Áts Erzsébet jó 1 1 2 1 2 2 2 2 1 2 1 1 í
Bedenek Gizella példás jó 1 2 3 3 3 2 2 1 1 1 1 1 í lf lf
Csrepka Irén 2 3 3 3 3 2 3 3 2 1 1 2 í — -
Danilz Blanka példás jó 2 2 3 3 3 2 2 3 2 1 1 1 í — _
5 Dukász Katalin izr. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 _ __
Ehmann Zsuzsanna bl. példás 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 ím 1 2f 2f
Farkas Erzsébet jó 1 3 3 2 2 3 3 3 2 2 2 2 _ —
Flesch Ágnes izr. példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Grábár Magdolna jó 2 3 4 4 3 3 3 3 2 3 2 ím 2 — —
10 Hegedűs Olga példás 1 2 2 3 2 2 3 2 2 2 2 2 2 — —
Horváth Gizella jó 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 — —
Klein Edit izr. 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1 1 2 —
Krátky Éva ref. 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 _ _
Máté Gabriella bl. példás 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 — _
15 Meszleny Judit bl. » 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 — —
Németh Katalin 1 2 3 2 2 2 3 2 2 2 1 1 1 lf lf
Nóvák Erzsébet jó 2 3 4 3 3 3 4 4 2 2 1 2 2 _ -
Orosz Éva » 2 2 2 2 1 1 2 1 1 2 1 1 1 lf 2f
Popovics Katalin példás jó 1 3 3 3 2 2 3 3 1 1 1 2 2 — —
20 Beiger Ilona bl. 1 1 2 2 1 1 2 2 2 2 1 2 1 — —
Sartory Mária példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ím 1 1 — —
Sipos Magdolna » 1 2 2 3 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2f 2f
Vukics Anna bl. n 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 ím 2 1 — —
Waligurszky Adrienne n 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — —
Magántanulók:
25 Somogyi Pálma — 1 2 2 3 1 1 1 2 1 2 — — — _ _
gr. Zichy Teréz - 1 2 1 2 1 1 1 3 1 1 — — — — —
Összesen: 26.

36
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Biztos M. Margit.
A tanuló neve Magaviselet 1 Vallástan || | Magyar nyelv || | Német nyelv || | Francia nyelv | 1 Történelem || | Földrajz 1 Természettan || 1 Mennyiségtan | N 1 1 Testgyakorlás;! | Gyorsírás Ének Kézimunka | ca co Tandij-kedvezm.
1.1. É. int.
Bruckner Ibolyka izr. példás 2 2 3 3 2 2 1 2 3 1 1 2 1 2
Deutsch Edit izr. » 1 2 1 2 1 1 2 3 3 2 1 1 1 2 - —
Fábián Magda n 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 — —
Freyslinger Marianna » 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 fm 1 - lf
5 Guzmits Anikó bl. » 1 1 2 2 1 1 2 2 2 2 2 2 fm 2 - —
Gyömörey Ágnes tt 1 2 2 2 1 1 2 2 2 2 1 3 fm 1 —
Halász Éva izr. » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 - —
Keglovich Blanka 2 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 2 1 2 — —
Kondor , Ed ith izr. » 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 fm 1 lf lf
10 Lázár Éva izr. » 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 fm 2 - —
Mischon Magda bl. » 1 2 2 2 2 2 1 2 3 1 2 2 fm 2 lf lf
Mohácsy Valéria » 1 2 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 fm 2 - —
Nagy Zsuzsanna n 1 2 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 1 l 2 2f 2f
Ney Livia izr. n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 2 — —
15 Ország Livia n 2 2 1 2 3 2 1 2 2 1 2 1 l 2 — —
Österreicher Zsuzsanna izr » 2 3 2 3 3 3 2 2 2 l 1 1 1 2 — —
Pálfalvi Etelka n 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 fm 2 — —
Pollák Zsuzsanna izr. jó 1 2 2 2 2 1 1 1 2 l 1 2 1 3 — —
Puskás Márta példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 1 — —
20 Pusofszky Elvira » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — —
Singer Éva izr. jó 2 2 2 3 3 3 1 1 1 1 1 2 1 3 — —
Szabadi Mária példás 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 2 — —
Vucsák Mária n 1 3 3 3 3 2 2 2 1 1 3 2 1 3 — —
Welvárth Anna izr. jó 2 2 1 1 3 2 2 3 3 1 2 2 1 2 — —
25 Zborovszky Magda példás 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2f 2f
Magántanuló:
Somogyi Ilona — 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — - — — - — —
Összesen: 26. «
Kimaradtak: Adamovich Mária, Pintér Margit.
37
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Miltényi Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet | Vallástan Magyar nyelv || Német nyelv | Francia nyelv || Történelem 1 Művészettört. [ Kémia 1 Mennyiségtan || tó Testgyakorlás | Gyorsírás Ének 1 Rendk. latin || ca cá á .¿»S S m I.U|ll.U
Balázs Éva izr. jó 2 2 1 1 2 2 2 3 3 2 2 3 3
Bizzer Magda példás 1 2 2 2 1 2 2 3 2 1 2 2 - 2 — —
Bogdán Blanka » 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 - 1 — —
Bőczy Jolán n 1 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2 1 - 2 — —
5 Csiszár Jolán bl. n 1 1 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 1 3 1 3f 3f
Fülöp Klára ref. » 1 2 2 3 1 2 2 2 2 1 1 1 3 2 — —
Gadányi Margit n 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 1 — —
Haiszer Margit ev. n 1 1 1 1 1 1 1 1 2 fm 1 1 2 1 — —
Indra Erzsébet bl. » 1 2 2 2 1 2 2 3 2 1 1 1 - 2 — —
10 Kelemen Éva izr. íó 1 2 1 1 2 2 2 3 1 1 1 2 - 2 — —
Kerecsényi Ágnes példás 1 2 2 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 2í 2f
Lontay Renée n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 — —
Márkus Mária » 1 2 2 2 2 2 2 3 2 1 1 2 - 2 — —
Németh Izabella jj 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — —
15 Németh Marianna íj 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 - 1 — —
Somogyi Márta n 1 2 2 3 2 2 3 3 2 fm 1 1 2 1 — —
Tóth Bozália n 1 2 2 3 2 2 2 3 2 l 2 2 - 2 — —
Waligurszky Klára » 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 - 1 2f —
Magántanulók:
Somogyi Edit . . •■ " - ! • / .\'Vl ■ \' . t ; \' iV — 1 2 1 1 1 3 2 1 2 — - — - 1 — —
Összesen: 19.
Kimaradt: Sikabonyi Ilona.
38
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kiss Magdolna.
-w > "3 > "3 í>i s 2 e Ű SJ w 61 CO -03 SH a | 1 1 S N
A tanuló neve "35 co > 03 SP ! CŰ Vallástan a h eS >> U sS 2, B a> B SD £ a .2 \'3 a 3 ~ "3 a XD -t-t ín :0 H 3 N •0) > s Növényta a a <x> S Rajz 03 6£ CO o> E-i Ének ■K ■c a <u Ctí \'S •1—3 G <D l.l.é.lll.l.í.
Bedő Margit példás jó 1 2 3 3 2 2 1 2 1 1 1 2 3f 81
Cséry Katalin 2 2 1 1 2 1 1 3 2 1 1 2 2
Elek Anna izr. példás jó 1 3 3 8 2 2 2 3 2 1 1 3 _
Garabb Ibolya 2 3 4 3 3 3 3 3 3 lm 3 _ 1 • __
5 Görög Anna 2 3 2 2 2 2 2 3 2 2 1 3 1
Hajnal Margit példás 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 1 2f 2f
Horváth Elvira >> 2 2 3 3 2 2 2 3 2 1 3 2
Horváth Bózsa n 1 1 2 2 1 1 2 3 1 1 1 2 2 2f 2f
Jellinek Magda izr. jó 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2
10 Kőgler Lili ev. példás jó 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 _ _
Lengyel Erzsébet ev. 1 2 2 2 2 2 1 3 2 1 1 2 2 _ _
Péter Éva példás 1 3 3 3 2 2 2 3 2 1 1 3 _ _
Pozsonyváry Mária » 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 _ 2 _ _
Rátkay Áqota n 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 _ 2 lf lf
15 Bátkay Edit jy 1 2 3 3 2 2 2 3 1 1 1 _ 2 lf
Ruttner Vilma V 1 2 2 3 2 1 2 2 2 1 1 _ 2 lf lf
Sebastiani Korányi Ella ref jó 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 2 _ 1
Simon Ottilia bl. példás 1 2 3 3 2 1 1 3 1 1 1 _ 2 2f 21
Singer Anna izr. ÍJ 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 3 2
20 Somlay Magda n 1 1 2 2 1 2 1 1 1 2 1 1 lf lf
Tőke Katalin )> 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 3 2 2f 2f
Tomajy Klára n 1 3 3 3 3 3 2 4 3 2 1 3
Vajkóczy Gizella jj 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 _ _
Zavodnik Gizella » 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 1 1 — -
Magántanuló:
Bán Mária — 1 1 2 2 1 1 2 2 2
Összesen : 25.

VII. osztály.
Osztályfőnök: Perjés Istvánné, Hámori Vilma.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv || Német nyelv Francia nyelv || Történelem Művészettört. o s w Természettan Mennyiségtan Filozófia Testgyakorlás Rendk. latin to! :=3 c=> Tandij-kedvezm.
l.i. É. me.
Arany Ilona jó 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 i
Benedek Józsa 11 3 3 2 2 2 1 2 2 3 1 — 2 lf 2f
Csiszár Margit bi. példás 1 1 2 3 1 1 2 1 2 1 — 1 3f 3f
Ehmann Mária bl. » 1 2 2 2 1 2 2 3 3 2 fm — 2 2f 2f
5 Freiíogl Margit n 1 2 2 1 2 1 2 3 2 1 — 1 2ï 2î
Fülöp Mária n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 lf lf
Hemmert Erzsébet n 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 — —
Kiss Gizella V 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 f 2î
Kreft Margit ev. 11 1 2 2 3 1 2 2 3 3 2 tm — 2 — —
10 Krenner Györgyi 11 1 2 2 2 1 1 2 2 3 1 — 1 — —
Kustos Margit 11 1 2 2 1 2 1 1 2 1 1 — 1 2f 2f
Ladeczky Emília 11 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 \'— —
Leyrer Ilona ref. 11 1 2 2 2 1 2 1 2 3 2 — 2 2î 2f
Salpa Ilona n 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 — —
15 Saskőy Livia 1 2 2 2 1 1 1 3 3 1 — 2 — —
Scherz Aranka izr. jó 1 1 1 1 1 1 1 3 2 1 — 1 — —
Schlegl Margit példás 1 2 3 2 1 2 1 2 2 1 — 2 — —
Szabó Zsuzsanna jó 1 1 2 2 1 2 2 2 3 2 — 2 — —
Szerecz Aranka példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 — —
20 Szertics Aranka 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 2ï
Szigeti Erzsébet n 1 2 2 2 1 1 1 2 2 1 — 2 lf lf
Varga Mária n 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2f 2f
Magántanuló ;
Sal Kózsa — 3 s z t á y z a t 1 a , n n i a r a d t
Összesen: 23. -

40
VIII. osztály.
Osztályfőnök: Kuglerné Kovács Györgyi.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar nyelv || Német nyelv Francia nyelv 1 Történelem Művészettört. Földrajz Fizika Mennyiségtan Pedagógia Testgyakorlás Rendk. latin i ■5 c \' ctí E-i l.f.í í kedvezm.
Deutsch Livia izr. példás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lf lf
Dudás Edit 1 2 3 3 2 2 2 3 3 2 1 3 2
Fried Aranyka izr. 1 2 3 1 1 1 2 1 2 1 1 3 2
Fürst Magda izr. 1 3 1 1 2 1 2 2 3 2 2 3
5 Haán Rózsa izr. 1 2 2 2 1 2 2 2 3 1 2 2
Hetyei Erzsébet bl. 1 2 2 3 2 1 2 2 2 1 2 2 2
Hoványi Erzsébet 1 2 3 3 2 2 2 3 3 2 1 2
Jakabfy Margit 1 2 3 2 2 2 2 3 3 1 1 __ 2
Kerecsényi Erzsébet 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 4f 4f
10 Koczor Mária Magdolna 1 3 3 3 1 2 1 2 3 1 1 3
Laborczy Margit 1 1 3 2 2 1 1 2 2 2 2 _ 1 _ _
Melczer Klára izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 _
Nagy Márta 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 fill. 3 1 _
Rehberger Klára izr. 1 3 3 2 2 2 2 2 3 1 2 2
15 Sebastiani Korányi Livia ref. 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 _ 1
Schermann Gizella 1 3 3 3 2 2 1 3 3 2 1 3
Vermes Katalin izr. 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 2
Zerinvári Veronika bl. » 1 2 3 3 2 1 1 2 3 1 1 — 2 lf lf
Magántanulók:
Bárd Éva izr. _ 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
20 Halász Magda izr. — 1 3 3 2 2 2 3 3 3 1 _ 1
Kerecsényi Mária — 1 2 2 2 2 1 1 1 2 1 — — 1 2f 2f
Összesen: 21.
41
XI. Statisztikai adatok.
Adatok 0 s z t á 1 y o k %
I. II. III.
IV. V. VI. VII. VIII. EU
a) A tanulók számának alakulása:
1. Beirt nyilvános tanulók ... 13 18 24 27 19 24 22 18 165 94-8
Osztályozott nyilv. tan. ... 13 18 24 25 18 24 22 18 162 93-2
2. Beirt magántanulók ...... 2 1 2 1 1 1 1 3 12 6-8
Osztályozott magántanulók 2 1 2 1 1 1 1 3 12 6-8
3. Osztályoztatott összesen ... 15 19 26 26 19 25 23 21 174 100
b) A tanulók kormegoszlása:
1927....... .. 11 12 — — — _ _ _ 13 7-5
1926.......... ... 3 12 — — _ _ _ _ 15 8-6
1925. ........ 1 5 18 — — _ _ _ 24 136
1924. __ ........ — — 8 24 — — — _ 32 18-3
1923.......... ... — — — 2 13 — _ _ 15 8-6
1922....... — — — — 6 16 _ — 22 12-6
1921.......... — — — — — 9 14 1 24 13-6
1920.......... — — " — — — _ 7 15 22 12-6
1919. ... ... ... ........ — — — — — — 2 5 7 4-0
c) A tanulók vallási megoszlása :
Róm. kath.... ............ 14 16 21 14 15 19 20 11 130 74-7
Görög kat....... ......... — — 1 — _ — 1 06
Református ... ... ... ... 1 1 1 _ 1 1 1 1 7 4-0
Ág. hitv. ev.............. — 2 _ _ 1 2 1 6 35
Izraelita ... ............ — — 3 12 2 3 1 9 30 17-2
d) Anyanyelv szerint:
Magyar ... ... ......... 15 19 26 26 19 25 23 21 174 100
e) Nyelvismeret szerint:
Csak magyarul beszél ... ... 15 15 20 21 16 15 17 12 121 69 5
Németül is............ ... — 4 6 5 2 7 4 8 36 20-7
Franciául is ............ — — 1 _ 1 1 1 3 7 4-0
Angolul is............... — - - _ _ 1 2 3 1-7
Horvátul is............... — _ _ _ _ _ I 1 0-6
Olaszul is............... — — — — 1 — 1 0-6
f) A szülők foglalkozása szerint:
Nagybirtokos ............ _ 1 2 _ 1 _ _ _ 4 23
Középbirtokos............ 1 — 1 2 _ _ _ 1 5 2-9
Kisbirtokos ............ 2 2 —t 2 _ 1 _ 7 4-0
Gazd. tisztviselő — 2 _ 1 _ _ 3 17
Nagyiparos..., ............ _ — 2 _ _ _ _ 2 1-2
Kisiparos ............... 2 2 1 — 1 1 5 1 13 7-4
Ipari tisztviselő .......... _ _ _ 1 1 2 1-2
Nagykereskedő............ _ — 1 3 _ 1 _ 5 2-9
Kiskereskedő ............ 1 2 3 1 2 1 2 1 13 7-4
Keresk. tisztviselő......... _ _ _ _ 2 1 3 1-7
Keresk. segédszemély...... — 2 2 1-2
Közi. kis vállalkozó ...... — _ _ 2 _ _ _ 1 3 1-7
Közi. tisztviselő ......... _ 1 1 4 _ 6 2 14 8-0
Közi. segédszemély ... ... — 2 5 1 1 _ 9 5-2
Köztisztviselő ........... 3 1 3 1 3 5 5 3 24 13-7
Pap, tanár, tanitó ......... 3 2 2 4 6 3 1 1 22 12-6
Másféle értelmiség ... ... ... 1 1 2 2 3 1 5 4 19 10-9
Közhivatalban alkalm. altiszt _ _ _ _ 1 _ 1 0-6
Katonatiszt ............ 1 1 2 1 3 1 1 10 5-7
Katona altiszt............ _ 2 _ 1 1 1 5 2-9
Nyugdíjas köztisztviselő _ _ 1 1 2 4 2-3
Nyugdíjas altiszt ......... 1 2 _ 3 1-7
Egyéb és ismeretlen foglalk. 1 1 0-6

42
Adatok Osztályok 3= %
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. \' >\'
g) Szülök lakóhelyének adatai: 1. Az iskola székhelyén 2. A vármegye egyéb községében ............... 3. Más vármegye, ill, más törvényhatóságban ... ... Baranya vm. ... ......... Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm. ... Somogy vm............. Vas vm. ............... 11 2 2 1 1 12 7 18 3 5 3 2 21 2 3 2 1 16 3 22 1 2 1 1 19 3 1 1 17 2 2 1 1 136 23 15 7 2 5 1 78-0 13-1 8-6 4-0 1-2 2-9 06
h) Oramulasztások: Igazolt.................. Igazolatlan.............. Délelőtt 5 negyvenöt perces órában tanítunk 616 897 1394 1064 1636 1570 1215 1102 9494 —
i) Rendkívüli tárgyakat tanulta: Latin nyelv ............ Német társalgás ......... Francia „ ......... Rajz .................. Gyorsírás ............... Karének ............... 3 1 1 4 4 14 1 2 24 6 7 17 9 3 2 11 10 2 1 5 17 3 2 3 7 5 27 7 10 20 10 90 24-5 4-0 5\'7 10-5 5-7 51-7
j) Magaviselet szerint (r. tanulók,) Példás.................. Jó...................... Szabályszerű ........... 13 17 1 13 11 22 3 16 2 18 6 18 4 18 135 27 77-4 15-4
k) Előmenetel szerint: Jeles rendű ... ........ Jó rendű ............... Elégséges rendű ... ...... Elégtelen egyből ........ „ kettőből......... „ többől 4 5 6 8 6 4 1 3 12 9 1 1 11 7 8 6 9 4 3 13 7 2 7 10 5 1 5 7 9 47 69 52 3 1 2 27-0 39-5 29-8 1-7 06 1-2
1) Internátusban lakó tanulók kimutatása: Az intézet internátusában lakott Más internátusban lakott 3 4 5 2 2 1 2 2 21 121
m) Tandíjkedvezmények a II. f. é. adatai alapján: 1. fokú.................. 2. fokú.................. 3. fokú.................. 4. foku.................. 2 1 2 3 3 2 1 1 2 6 1 2 8 1 2 1 1 12 23 3 1 6-9 13-1 1-7 0-6

1) Az érdemjegyek tantárgyak szerint.
I. 11. III. IV. V. VI. VII. VIII Összesen %

Tantárgyak CG 9 60 SD a ® 05 V 60 -® a ® j. ® 60 •® a ® tD « 60 •® a ® eo ® 60 o a 04 0) 60 -® a ® CG <D 60 •® a CG ® 60 •® a ® ® 02 ® 60 ■® a X ® 60 ■® a ®
CG X 60 60 CD ® x 6o 60 CC ® X 60 60 01 ® X 60 —J 60 CG ® X 60 ■P 61 X ® X 60 X ® X 60 6£ X ® X ÍL 60 CG ® X 60 ti jeles 03 60 "Só
® •i—a vQ 2 ® vQ ■0) •1-3 *o 1—« vQ >® ■—■ *© — .s. -o ® >®
a> "53 "33 ® "3 vO "® ®
Hittan ...... ... ... 15 16 3 19 7 19 7 18 1 21 4 20 2 21 149 22 2 86.13 12.71 1.15
Magyar ......... 5 7 3 — 10 6 3 — 6 13 7 — 12 10 4 — 8 11 — — 9 11 5 — 10 11 1 — 6 10 5 — 66 79 28 — 38.14 45.66 16.20 —
Latin ............ — — — — — — — — 5 11 8 2 — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 5 11 8 2 19.22 43.30 29.79 7.69
Német............ 4 5 6 — 10 2 7 — 4 10 11 1 14 7 5 — 11 8 — — 7 10 7 1 9 11 2 — 6 5 10 — 65 58 48 2 37.57 33.50 27.79 1.15
Francia ......... — — — — — — — — — — — — 12 7 7 — 11 4 4 — 6 10 9 — 11 8 3 — 7 8 6 — 47 37 29 — 41.60 32.74 25.66 _
Történelem......... — — — — — — — — 10 9 7 — 16 3 7 — 13 6 — — 10 13 2 — 18 4 — — 10 11 — — 77 46 16 — 55.39 33.08 11.50 _
Műv. történet ...... — — — — — — — — — — — — — — — — 8 10 1 — 13 10 2 — 16 6 — — 13 8 — — 50 34 3 — 57.47 39.07 3.45 _
Földrajz ......... g 4 2 11 7 1 11 11 4 18 5 3 12 8 1 61 35 11 57.00 32.70 10.27

Természetrajz ... ... 16 3 13 11 1 14 8 43 22 1 65.16 33.33 1.51

Kémia............ — — — — — — — — — — — — — — — — 9 8 2 9 8 2 _ 47.37 42.10 10.53 —
Fizika............ 9 9 7 1 17 8 1 — — — — — — — — — 9 9 4 8 8 5 — 43 34 17 1 45.25 35.78 17.88 1.05
Mennyiségtan ...... 5 6 4 — 6 7 5 1 9 9 7 1 9 14 3 — 4 8 7 — 6 8 10 1 6 9 7 — 6 5 10 _ 51 66 53 3 29.47 38.14 30.63 1.73
Egészségtan ...... — — — — — — — — 13 12 1 13 12 1 — 50.00 46.15 3.84 .—
Filozófia — ...... — — — — — ■— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 15 7 — — — — — — 15 7 — — 68.19 31.91 _ _
Pedagógia ... ...... — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 16 5 _ — 16 5 — 76.20 23.80 — —
Rajz ........... 7 4 4 — 9 10 — — 12 13 1 - 12 9 5 — 7 11 1 — 11 12 2 — 58 59 13 — 44.61 45.38 9.99 .—
Testgyakorlás ...... 8 4 14 17 5 19 5 10 5 19 4 19 11 fi 117 32 72.21 19.74
O u
Gyorsírás ......... is 5 0 14 4 32 g o 74.41 20.94 4.65

Ének ............ 9 4 — — 11 7 — — — — — — 13 11 1 — 12 5 1 — 20 2 2 — — — — — — — — —. 65 29 4 — 66.32 29.58 4.08 —
Kézimunka ...... 8 4 1 — 15 3 — — 10 12 — — 18 — - — — — — — — — — — — — — — — — — 51 19 1 — 71.84 26.76 1.40 —
Szépírás ... ...... 6 11 1 fi 11 1 QQ Q/i 1 fii 11 5.55
u U1,1 1
r. k. Latin........: — — — — — — — i — — — — — — - — 2 4 2 — — 7 3 — 3 — — — — 2 3 — 5 13 8 — 19Í22 50 01 30.77 —
Külső alak......... 8 2 3 10 8 _l 14 9 1 7 15 3 9 8 1 7 14 3 13 9 5 10 3 73 75 14 45.04 46.29 8.67
44
m) Kimutatás az iskola felszerelésének ez évi gyarapodásáról és a szakleltárak 1938. évi június 15. állományáról.
Sor- Szakleltárak megnevezése 1937/38. évi gyarapodás Álladék 1938. évi jun. 15-én
szám Vétel Ajándék Érték P Vétel Ajándék Érték P
I. II. 111. IV. V. VI. VII. Vili. IX. X. Bútorzat, berendezés...... Könyvtár ... .. ... ... Földrajzi és tört. szertár... Természetrajzi szertár ... Mennyiségtani szertár Természettani szertár Torna szertár ......... Zene és ének szertár Rajz szertár............ Idegennyelvi szertár ... ... 42 db. 188 kt. 137db. 23 db. 4 db. 51 db. 40 kt. 27 db. 107db. 3694-19 991-20 375-50 131"— 1556-90 3652 — 50- 135db. 889 kt. 216db. 96 db. 6 db. 82 db. 7 db. 71 db. 78 db 10 db. 1280 kt. 10 db. 147db. 1 db. 15 db. 107db. 48 db. 11387-29 5776 — 1381-26 881\'— 30--2840*— 3782-— 908-75 148- — 38-
Összesen ... 445db. 174db. 1046079 1590 1608 db. 27172-30
n) Az iskola benépülésének visszatekintő kimutatása.
O s z t á 1 y o k g
1. II. 111. IV. V. VI. VII. Vili. 1.1 !C3
1931/32. osztályozott magántanuló^ 1932/33. osztályozott^-« 1933/34. osztályozott magántanuló* 1934/35. osztályozott magántanuló^ 1935/36. osztályozott magántanuló^ 1936/37. osztályozott magántanuló^ 1937/38. osztályozott magántanuló* 24 20 18 2 33 2 25 4 14 4 13 2 24 17 20 2 26 2 26 3 18 1 23 17 24 1 27 3 24 2 23 23 23 3 25 1 27 14 26 29 2 25 1 24 18 1 23 10 1 20 1 26 3 23 1 24 1 24 10 16 1 22 22 1 24 10 15 2 18 3 51 81 118 3 176 7 175 12 174 16 162 12 51 81 121 183 187 190 174
45
o) Iskola-épület.
Az épülel eredetileg kaszárnyának készült és igy csak átalaki-! tásokkal lehetett az iskola céljaira alkalmassá tenni. Ezek az átala,-kitások évről-évre fokozatosan történtek. A mull év feladata a fizikai előadó, szertár, előkészítő termek épitési munkálatokkal kapcsolatos elkészitése és berendezése volt. Ugyancsak az elmúlt iskolaév folyamán szereltük fel a tornatermet és az öltözőhelyiséget a V. K. M. ajándékából.
A nyári nagyszünetben készitettük el a kis színpaddal felszerelt, csinos leányotthont, amely a megalapítandó leánycsérkészeinek.. úgyszintén végzett növendékeinknek nyújt kellemes találkozóhelyei. Külön helységben nyert elhelyezést az év folyamán megalapított ifjúsági Vöröskereszt egyesület is. Az eddig eszközölt átalakításokkal az épületet nagyrészt alkalmassá tettük az iskola céljaira. Az osztálytermek modern bútoraikkal tetszetősek, világosak, úgyszintén csinos és barátságos a tágas tanári szoba. A termek napsugaras, üvegezett folyosókra nyílnak, melyeket képekkel, virágokkal diszitettünk. A további átalakítások során szükség lesz nagyobb természetrajzi szertárteremre és egy díszteremre, melynek hiánya miatt nem tudtunk eddig az intézetben nagyobbszabásu iskolai ünnepélyeket tartani.
Az iskola céljait a következő termek szolgálják : osztálytermek, I. osztály 39.5, II. osztály 37.5, III. osztály 49, IV. osztály 39, V. osztály 39, VI. oszlály 44, VII. osztály 38.5, VIII. osztály 41.6 négyzetméter alapterülettel. Az I.—II. o., továbbá a VI. és a VII.—VIII. osztályok előszobákból nyílnak, melyeknek alapterülete 18.5, 15.4 és 21.1 négyzetméter. Egyéb termek : Fizikai előadó 106.4, előkészítő 18.9, fizikai szertár 43.16, természetrajzi szertár 26.3, rajzterem 82, ifjúsági könyvtár 29.2, tornaterem 150, tornaszertár J.8.6, öltözőhelység 33.5, zuhanyozó, tanári szoba 50.6, előszobája 18.5, szülői fogadó és tanári könyvtár 22, igazgatói iroda 18, előszobája 23.6, cserkészotthon 51.3,ifjúsági vöröskereszt otthona 20.9 négyzetméter.
Az udvar részben parkosított, sétányokkal, részben pedig játszótér, összesen 5045 négyzetméter területtel.
Az iskola épületében kizárólag az iskola és a vele kapcsolatos internátus, valamint a fenntartó Notre Dame Rend klauzurája van, ezeken kívül más intézmény céljaira nincs átengedve.
46
Tájékoztató a jövő tanévre.
Az 1938—39. tanévre junius hó 23—21-én és szeptember hó 1. és 2-án lehet beiratkozni. Javitó-, pótló- és különbözeti, valamint a magánvizsgálatokat augusztus hó 30— 31-én tartjuk meg. Szeptember hó 3-án fél 9 órakor az intézet kápolnájában Veni Sancte lesz, a rendes tanitás pedig szeptember hó 1-én reggel 8 órakor kezdődik.
Ügyességi tárgyak alól való felmentésért a folyamodványokat október hó l-ig tartoznak a növendékek beadni az intézet igazgatóságához.
Beiratáskor a nyilvános tanulók 40 pengő felvételi dijat fizetnek, amely összeget két részletben is fizethetik. Évi landij 160pengő, melyet havonta is fizethetnek. Ha a növendék példás magaviseletű, jeles vagy jó előmenetelü és anyagi helyzete is indokolttá tefszi, egész vagy részleges tandíjkedvezményben részesülhet. — Magánvizsgálatok dija tárgyanként 4.80 P, különbözeti vizsgálat dija tárgyanként 3.20 pengő.
Érdeklődő szülők vagy tanulók a szünidő folyamán szerdán és pénteken 10 11-ig az igazgatói irodában kaphatnak felvilágosítást.
Az intézetben szokásos egyenruhák. Hétköznapra a csíkos bluz sötétkék matrózgallérral (5 sor fehér zsinórral diszitve), sötétkék rakott szoknya. A csíkos bluz télre barchetből készülhet. Télen magyarosan hímzett mellénykét viselhetnek a bluz fölé, melynek mintája az intézetben látható. A mellénykét kézimunka órán á növendékek is elkészíthetik. Melegebb időben kék-fehérpettyes kartonruhát hordhatnak a növendékek, melynek anyaga az intézetben megtekinthető. Ünnepélyes alkalmakra beszerzendő egy sötétkék magyaros ruha, valamint fehér magyaros zubbony sötétkék zsinórozással és sötétkék berakott szoknyával, továbbá egy fehér grenadinból készült magyaros díszruha, melyet a következő iskolai év elején az intézetben beszerzett anyagból közös utmutatás mellett vké-szitenek el a növendékek.
Az öltözéket télen sötétkék1 Bocskay sapka, nyáron fehér vászonkalap egészíti ki az öltözéket, melyeket az intézel jelvénye diszit.
A téli és tavaszi kabát színe sötétkék legyen. Kérjük a mélyen tisztelt szülőket, hogy a már beszerzett másszinü kabátokat a nyári szünetben festessék meg sötétkékre, mert ezekne(k a viselését a jövő iskolai évben már nem engedétyezzük. A formaruhák rajzai az inté-. zetben kifüggesztve láthatók és kérjük a t. szülőket, hogy azokhoz mind a forma, mind a díszítés tekintetében a legszigorúbban alkalmazkodni szíveskedjenek. Vidéki szülőknek a mintalapot kívánságra megküldjük.
Internátus.
A leánygimnáziummal kapcsolatos az internátus, melynek fenntartója ugyancsak a Notre Dame Rend. Eredetileg 20 növendék számára készült. A folyó tanévben 21 bentlakó növenfdékünk volt. Az internátus kibővítése folyamatban van. A társalgási nyelv német.
47
Amely osztályokban a francia nyelv kötelező, azok bentlakó növendékei részére külön francia társalgási órák vannak (díjtalan). Tanulmányi ellenőrzés, napi kikérdezés. Naponta 5-ször étkeznek, délben 3, este 3 (vasárnap 1—3) tál egészséges, változatos, bőséges ételt kapnak. A helységek, u. m. háló, nappali, ebédlő, mosdó, fürdő mind uj berendezéssel az egészségi és korigényeknek megfelelők. A fürdőt hetenként használják. Szórakozásul az intézel korcsolya—lenhisz-pályája, s az internátusban felszerelt rádió szolgál, testedzésül pedig az internátus különböző tornaszerei, mint bordásfal, testegyenesitő rudak stb. Reggeli torna. Az őszi és tavaszi idényben minden szabadidejüket az intézetnek részben parkosított, részben szabadterü nagy kertjében töltik^ ezenkivül vasárnapokon fél víjgy egésznapos kirándulásokat lesznek az internátust felügyelő nővér ellenőrzésével.
A havi ellátás dija 60 P. A butorhasználatért évi 10 pengőt fizetnek. Mellékdijak nincsenek. A felszerelést illetőleg csak a felsőruhákra áll ugyanazon kívánság, mint feiíín a Tájékoztatóban. Mindennemű felvilágosítással és prospektussal szívesen szolgál a Rend főnöksége.
A fegyelmi szabályok a nagy szünidőben is érvényben vannak!
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából.
1. Vallásbeli kötelességeit minden tanuló pontosan teljesítse.
2. A korzózás tilos.
3. Mindenféle gyűjtés igazgatói engedély nélkül tilos.
4. A tanuló az iskolai egyesületeken kívül semmiféle társadalmi egyesületnek sem lehet tagja.
5. Színházba, moziba, táncmulatságba csak igazgatói engedély-lyel mehetnek.
6. A tanulók házibálokat nem látogathatnak.
7. Tilos a közös strandfürdők látogatása.
8. Cukrászdák látogatása tilos.
9. Tánciskolák látogatásához igazgatói engedély szükséges.
10. A tanulók fiukkal együtt sehol sem mutatkozhatnak.
11. Vasúton való bejárást az intézetbe az igazgatóság nem engedélyez.
12. Szállást fogadni és azt elhagyni csak az igazgató enge>-délyével lehet. .
13. A kimaradási idő szeptember 30-ig bezárólag 7 óra, azonlul március végéig 6 óra, azontúl ismét 7 óra. A nagy vakációban 8 óra.
14. A tanulók rövid harisnyát nem hordhatnak, valamint ékszereket sem, hacsak nem vallásos vagy hazafias jellegűek. Jelvényeket csak igazgatói engedéllyel viselhetnek.
15. A tanulók egyenruhát hordjanak. Minden ruhára érvényesek a következő szabályok . zártnyaku, komolyszabásu, ,át-nemtetsző anyagból varrott. Térden alul 10 cm. érjen. Szükraszabott ruhákat ne hordjanak. v
48
A Nagykanizsai Notre Dame Leánygimnáziumban az
1938—39. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
Az I—IV. osztály tanterve még sajtó alatt van, ezért a tankönyvjegyzéket az iskolaév kezdete előtt küldhetjük csak meg a könyvkereskedőknek.
V. osztály.
Schütz : Katolikus hittan 3.52
Alszeghy—Sik : Retorika 4.76
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelv IV VIII. 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola V. 2.06
Birkás : Francia nyelvkönyv V—VI. 4.12
Birkás : Bendszeres francia nyelvtan 3.10
Ember—Váradi : Világtörténet V. 2.80
Barlhos—Kurucz : Közép- és újkor tört. atlasz 3.30
Hekler—Bónisné : Művészettörténet V. 3.70
Bodrossy—Dávidné : Kémia V. 3.70
Bernolák—Gyertyánífy—Veres : Számtan és mértan V. 3.50
Badnay : Egységes gyorsírás II. 2.26
Böhm—Kühn : Zeneismeret és tört. 1.44 Rendkívüli latin : Incze—Kerényiné : Latin olvasókönyv
III. oszt. számára. 3.10
Kerényiné: Latin olvasókönyv IV. o. 2.48
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan 4.12
VI. osztály.
Schütz : Kath. erkölcstan 3.50
Alszeghy—Sik : Poétika 5.15
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola VI. 2.56
Rirkás : Francia nyelvkönyv V—VI. 4.12
Birkás : Bendszeres francia nvelvtan 3.10
Ember—Váradi : Világtörténet VI. 4.12
Barthos—Kurucz : Történelmi atlasz : Újkor 2.06
Hekler—Bónisné : Művészettörténet VI. 4.12
Szilády : Növénytan és állattan 5.15
Bernolák—Gyertyánffy—Veres : Elemi mennyiségtan VI. 3.10
Böhm—Kühn : Zeneism. és zenetört. 1.44
Rendkiv. latin: Kerényiné: Latin olvasókönyv IV. 2.48
Kerényiné: Latin olvasókönyv V. 2.68 Kuzmics F.: Cicero: De imperio Cnei Pompei. 2.68 Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan. 4.12
\\
49
VII. osztály.
Schütz : -Egyháztörténet 3.52
Alszeghy—Pronay—Sík : Magyar irod. tört. VII. 5.58
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Lux—Theisz : Német nyelviskola VII. 3.30
Rirkás : Francia nyelvkönyv VII. 3.92
Rirkás : Rendszeres francia nyelvtan 4.12
Hekler—Eónisné : Művészettörténet VII. 4.12
Gelei—Greguss : Az emberek és állatok élete 6.70
Gerlóczy—Fodor : Egészségtan 3.92
Csapody—Fornwald : Kisérleli fizika VII. 3.82
Rernolák—Gyertyánffy—Veres : Elemi mennyiségtan VII. 3.30
Kornis : Psichologia és logika 4.22
Koch—Németh : Történelmi atlasz 1.30
Miskolczy—Szolomájer : Magyarország története VII—VIII. 3.50
Rendkiv. latin: Wirth: Vergilius Aeneise. 7.90
Huszti: Szemelvények ifj. Plinius leveleiből. 2.68
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan. 4.12
Jámbor—Kemenes: Római régiségek. s. a i . \' ■ VIII. osztály.
Schülz : Kalh. hitvédelem 3.52
Prónay—Alszeghy—Sik : Magyar irod. tört. VIII. 5.78
Hekler—Rónisné : Művészettörténet IV. i 4.12
Lux—Theisz : Német nyelviskola VIII. • 4.12
Lux—Theisz : Rendszeres német nyelvtan 2.58
Rirkás : Francia nyelvkönyv VIII. 3.10
Rirkás: Rendszeres francia nyelvtan 3.10
Koch—Németh : Tört. atlasz\' 1.30
Kalmár—Vargha : Földrajz VIII. 2.10
Bernolák—Gvertvánffv—Veres : Elemi mennyiségtan VIII. 2.06
Csapody—Fornwald : Kísérleti fizika VIII. 3.30
Wészely : Neveléstörténet 3.10
Miskolczy—Szolomájer : Magyarország története VIF—VIII. 3.50
Rendkiv. latin: Vézner Károly: Horatius. 4.32 Dr. Balogh Ányos: Szemelvények P. Cornelius
Tacitus műveiből. 3.40
Jámbor—Kemenes: Latin nyelvtan. 4.12
Jámbor—Kemenes: Római régiségek. s. a.
HAÜb ISTVÁN VÁROS! KÖNYVTÁR
3 3 7 07 9
NAGYI C\\r:Z3A
TARTALOM.
Oldal
Eucharistia............... ..............* 3
Iskolánk múltja... .............-....................8
Hatóságok,........................ ... ... 9
A tanári testület névjegyzéke és munkaköre ... 10
Tanárok társadalmi tevékenysége ... ..................12
Végzett tanítási anyag............................13
Iskolánk az 1937/38. iskolai évben ... ...........15
Ifjúsági egyesületek................................................24
Beszámoló a rendkívüli tárgyakról ... .................27
A könyv- és szertárak gyarapodása........................30
Érettségi vizsgálatok ........................................31
A tanulók érdemsorozata .......~ ..................33
Statisztikai adatok ......... \'— ........................41
Tájékoztató a jövő tanévre ... ... ........................46
Kivonat az intézet „Fegyelmi szabályzat"-ából ... 47
1938/39. tanévben használandó tankönyvek ... ... 48
^LïMiERET
53
DETT
Halls István Városi Könyvtár Nagykanizsa
0000003412992
3dV
¿B-Vt1»
GUTENBERQ ÈS DÉLZALAI NYOMDA
NAGYKANIZSA
75739

Insert failed. Could not insert session data.