Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.85 MB
2018-08-09 13:53:36
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
417
1312
A nagykanizsai M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Ilona
Polgári Leányiskola
évkönyve
az 1941-42. iskolai évről, az iskola fennállásának 50. évében.
Közzétette:
Polónyi György
a Polg. Leányiskola igazgatója.
Nagykanizsa, 1942.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Horthy Miklós-út 9. szám

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

SZOMBATHELYI TANKERÜLET
M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI ILONA POLGÁRI LEÁNYISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1941-42. ISKOLAI ÉVRŐL, AZ ISKOLA
FENNÁLLÁSÁNAK 50. ÉVÉBEN
KÖZZÉTETTE:
POLÓNYI GYÖRGY
A POLG. LEÁNYISK. IGAZGATÓJA
NAGYKANIZSA, 1942.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Horthy Miklós-út 9. szám.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI
GRÓF ZRÍNYI ILONA
/
POLGÁRI LEÁNYISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1941—1942. ISKOLAI ÉVRŐL,
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 50. ÉVÉBEN.
KÖZZÉTETTE:
ROLÓNYl GYÖRGY
A POLG. LEÁNYISK, IGAZGATÓJA
NAGYKANIZSA, 1942.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Horthy Míklós-út 9. szám.
REV 98
REV 2010
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország
feltámadásában.
Amen!
>m
Felelős kiadó: Polónyl György igazgató.
Közgazdasági R.-T. Nagykanizsa nyomdája. A nyomdáért (elei: Zalai Károly.
Iskolánk félszázados emlékünnepe.
Az új világ vérzivataros újjászületésének torlódva zúduló eseményei közepette, az időkhöz illő szerénységgel, — iszinte hangtalanul —t de, lélekben hivatásunk önérzetes megbecsülésével, valamint iskolafajunk célkitűzéseinek rajongó szeretetével és nemzetépítő voltunkban való igaz hittel lengetjük meg a magyar nemzeti kulturának ötven évvel ezelőtt ránkbizott lobogóját.
Nagy múltú, sokat hányatott, de most újból virágzásnak örvendő városunk sok szép és értékes intézménye között 50 év óta él, nő, fejlődik és diszlik a mi iskolánk is. — Isten áldásaként spk kötelességtudást, testi-lelki erőt, nemes tettvágyat, áldozatkészséget, honszerelmet és Istenben való igaz hitet termelt e város lelkisége számára, rnerti 50 év óta ezért küzdött a polgári iskola tanársága szivéheznőtt iskolájában.
Abban a korban kezdte el nehéz hivatását, amikor országosan csak a fiu növendékek nevelő-oktatása volt fontos s a leányok nevelése a hat elemi iskolai osztály után végleg a szülői házra maradt. Tehát parancsoló szükség szülte a gyakorlati életre előkészitő, középfokú, megfelelő általános műveltséget nyújtó leányiskoláinkat. .Hiszen hazánknak nemcsak erős, értelmes, tanult, dolgozni és harcolni tudó férfiakra, hanem egészséges testű, finomlelkű, nemesen érző és gondolkodó honleányokra és nagyasszonyokra is van szüksége, akik egész életükkel a jobb, a szebb után való vágyódásukkal és áldozatos gondosságukkal, szorgoskodás .ikkal környezetüket mindig előre serkentve, boldogítani tudj\'ák. — A férfi sorsa a nő,... a családi élet királynője és boldogító védőangyala az édesanya) s így, a családokon keresztül nemzetünk szebb és jobb sorsának megalapozója és formálója a magyar nő. Ezért ötven éven át folytatott nevelési munkánk valóban nemzetépítő volt! S ha rámutatunk arra, hogy az utolsó évtizedtől eltekintve, félszázadig a mi iskolánk, mint városunk egyetlen középfokú leány intézete, egyedül teljesítette ezt a magasztos hivatást, büszkén állapíthatjuk meg, hogy Nagykanizsa női társadalmát csekély kivétellel egészen mi neveltük fel: a nagyanyák, anyák és leányaik egyaránt a mi iskolánk lelki műhelyében csiszolódtak értékes ékkövekké és igazgyöngyökké.
Az egykor néhány növendékkel megindult szerény iskola életrevaló egészséges tantervével, tanárainak lelkes odaadással és ihletett kötelességtudással végzett nevelő-oktató munkája révén csodás fejlődésnek indult s a kedvezőtlen elhelyezési viszonyok ellenére iü ma már 10 osztályos hatalmas intézetté fejlődött, melynek további osztályaira a már. idegen épületekbe való kihelyeztetésük mostoha sorsa vár. — Közel 500 leánykánk szorong a már nem megfelelő, méreteiben szűk, helyiségekben szegény, 4 még a higiénia követelményeit sem kielégítő, zajos helyen épült, parányi udvarú, elavult fűtőrendszerrel biró épületrészben, már 12 év óta (várva a korszerű pedagógiai igényeket kielégítő új, tágasabb épületbe való áthelyeztetését.
Eddig valóban a pedagógusok szent hivatásérzetéből fakadó, megértést és békét kereső türelem és a jobb- jövőbe vetett erős hit kellett ahhoz, hogy olkedvetlenedés és zúgolódás nélkül nézzük, lássuk, városunkban a csak jóval
utóbb tervezett s az elmúlt évek folyamán mégis felépült új középületeket\'. Tudjuk, meg vagyunk róla győződve, hogy másfél évtizede napirenden tartott, igényesebb iskolaépítési tervünk csupán a háború rémének évekig tartó fenyegetése, majd kitörése után, a nemzet egészétől követelt halaszthatatlan áldozatok miatt nem valósulhatott meg. Enyhíti fájdalmunkat az a tudat, hogy éppen az örvendetesen visszakerült kincses Erdély váratlan beruházásai során használódott fel az állami költség.\'eiésbe már felvett építkezési költségelőirányzatunk első részlete. Ennyi áldozatos türelem, nélkülözés, megalkuvás, kitartás ,küzdelem és rendíthetetlen bizalom után azonban joggal és erősen hisszük, hogy most már mellőzhetetlenül mi vagyunk soroni s ötven éves multunk fáradalmai és eredményei meghozzák hatalmas leányintézményünkhöz méltó, önálló saját hajlékunkat. Megszolgálta ezt odaadásával az iskola fáradhatatlan tanársága. Megérdemli ezt a város lakosságának az a legszélesebb rétege, amely a legszerényebb anyagi körülmények közepette is meghozza a hazának azt az áldozatot, hogy sokszor a szájától megvont garassal teszi lehetővé, hogy gyermekében a nemzetnek nagyobb, értékesebb kincset adhasson. Végül megilleti ez a sok ezernyi emberpalántát,, apró magyart, amely feltörekvése során meleg, egészséges, tiszta, verőfényes, erőt és biztatást adó munkaotthont igényéi, hiszen ez a drága sereg a nemzet ,ígéretes; jövőjét jelenti.
Hisszük, hogy városunk bölcs vezetősége égető kérdésünk megoldását maga is halaszthatatlannak találja s az illetékes kormányzati tényezők megmozgatását, valamint saját áldozathozatalának készséges felajánlását elsőrendű feladatának tekinti.
Ügyünket igaz bizalommal helyezzük szociális- és kultúrérzékéről, valamint agilitásáról országosan ismert kormányfőtanácsos Polgármester Urunk Őméltósága kezébe, aki készséges és lelkes munkatársai közreműködésével, bölcs tapintattal megtalálja azt a legrövidebb utat, amely a felsőbb tanügyi hatóságok és a város adózó közönségének megértő áldozatkészségéhez vezet s polgári leányiskolánkat érdeme szerint méltó otthonhoz juttatja.
Most pedig örömmel és büszkén ünnepelünk, abban a jóleső tudatban, hógy ötven éven át nemcsak a középosztály gondozottabb gyermekeinek lelki táplálékáról gondoskodtunk, hanem a széles néprétegek leányait is belevontuk a nemzeti kultúra tényezői közé. Ötven éven át részesülnek ők \'is a magasabb műveltség áldásaiban s mindegyikük most még szélesebb körben juttathatja uralomra azt a lelkületet, amely az otthon küzdelmeit szebbé, nemesebbé és áldásosabbá teheti s a mai nagy megpróbáltatások idején, hazánk régi határainak visszaszerzéséért és megtartásáért küzdő férfiak nemes elhatározását, akaratát, hitét és áldozatkészségét nagyobbá, acélosabbá varázsolhatja.
Hálásan emeljük szíveintet a Mindenhatóhoz és boldogan lengetjük az ötven éve kezeinkbe adott zászlót azzal az ígérettel, hogy azt hűséggel, szent kötelességtudással, áldozatos honszerelemmel, a nemzet szebb jövőjébe vetett igaz hittel továbbra is fennen lobogtatva, majdan becsülettel, mocsoktalanul adjuk át utódainknak Isten és a Haza örök szolgálatára.
Polónyi György.
5
II. Iskolánk múltja.
Iskolánk 1892. jan. 4.-én nyílt meg mint államilag segélyezett községi polgári leányiskola, 3 osztállyal, 129 tanulóval. Az 1892 93. tanév szeptemberében már mint teljes 4 osztályú iskola indult meg 186 növendékkel. Első otthonunk ideiglenesen a polgári fiúiskola mellett lévő régi szárnyépületben volt. Ennek helyén emelt mai épületébe 1897. nov. 3.-án vonult iskolánk, mely a testvér fiúiskolával közös igazgatás alatt állott, s épületébe a város elemi iskolai osztályokat is telepített. Az 1901/902. tanévtől kezdődőleg a nm. Vkm. az iskolát államivá nyilvánította, a dologi szükségletek ellátását Nagykanizsa városa vállalta magára s az épületet és felszerelést örök használati joggal átadta az áll. polg. fiú- és leányiskolának.
Az új leánynevelő intézet egyre emelkedett népszerűségben s az 1898/99. tanévben már megkezdődött az osztályok párhuzamosítása. A nm. Vkm. 1920. évi 76.260. sz. rendeletével a fiúiskolától elválasztotta és külön igazgatás alá helyezte a leányiskolát. Az 1929. évben kitelepítette az el. isk. osztályokat s azóta intézetünk elkülönült épületrészben, de a még így is igen szűk és mostoha elhelyezés nehézségeivel küzdve teljesíti nemzetnevelő, magasztos hivatását.
Iskolánk eddigi főigazgatói: A megszűnt budapesti polg. isk. tankerület kir. főigazgatói: 1930—33. Gyulai Ágost dr., 1933—35. Lei-denírost Gyula dr. — Az új szombathelyi tankerület kir. főigazgatója: 1935—1941. Liber Béla dr. 1941— Simon László dr.
Iskolánk eddigi igazgatói: 1892—1909. dr. Bartha Gyula, 1909—1920. Valigurszky Antal, 1920—1926. Szakonyi Géza, 1926—1928. Németh Mihály, 1928— Polónyi György.
Iskolánknál eddig működött tanárok: 1892. Pflanczer Gábor főgimn. tanár, rajz-óraadó, 1892—1893. Zányi Janka, 1892—1897. Pongrácz Adolf, 1892—1899. Papp Mihály, 1892—1901. Sauermann Mihály, 1892-1908. Hajgató Sándor, 1892—1920. Pranger Karolin kézimunkasegédtanítónő, 1893—1901. Grieszbach Gabriella, 1897—1914. Farkas Vilma áll. el. isk. tanítónő, torna-óraadó, 1898—1907. Sauermann Júlia, 1899—1902. Lőrinczy Géza, 1900. Farkas Aranka, 1902—1904. Lukáts Erzsébet, 1907—1911. Szigethy Lidia, 1908-1912. Kovács Mária, 1909—1910. Bontz Renée gazd. szaktanítónő, ének-óraadó, 1909—1918. Földesné Valkovszky Olga, 1910. Mágot Györgyike, 1911—1918. Maximovits Júlia, 1913. Vass Erzsébet, 1915. Eberhardt Mária, 1918—20. Beyer Emília, 1919—20. Fischer Mária, 1919—22. Kiliánné Fekete Ilona, 1919—23. Hankóczy Irén, 1920—22. Mógerné Küzdy Ilona, 1920—28. Vajdáné Wagner Ilona, 1922—24. Bodor Erzsébet kézimunkát tanító művezetőnő, 1922—25. Bittner Gizella szolgálattételre berendelt áll. el. isk. tanítónő, 1923—29. Némethné Wrana Ilona oki. polg. isk. tanár, szolgálattételre berendelt áll. el. isk. tanítónő 1924-34. Lajtinné Hajas Eszter, 1919—1937. Deákné Viola Mária, 1904—1941. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet. 1931—41. Csöke Erzsébet művezetőnő.
6
III. Az 1941—42. iskolai év története.
Az iskolai munka menete. A tanártestület alakuló értekezletét szeptember 2-án tartotta. A szeptember 3-i javítóvizsgalaton 24 tanuló vizsgázott sikerrel, 5 tanuló pedig az osztály megismétlésére kényszerült. A szeptember hó 4-én lezajlott felvételi vizsgálatokon az elemi iskola VI. osztályából 6 tanulót vettünk fel isk\'olánk II. osztályába és az elemi ¡iskola VII. osztályából 2 tanulót a III. osztályba. A beíratások június 26—27nén, a pótbeíratások pedig szeptember 5, és 6-án1 folytak le. A túlnépes III. osztályokba a kir. főigazgató engedélyével vettünk fel még 5—5 tanulót. A tanév folyamán beiratkozott 435 rendes és 80 magántanuló, összesen 465 tanuló.
Szeptember 8-án volt . a tanév ünnepélyes megnyitása. Istentisztelet után tanulóinkkal az országzászló elé vonultunk s a testvér fiúiskolával közösen rendezett ünnepély után tisztelgő menetben elvonultunk az oreklyés. országzászló előtt. Majd iskolánkban is tisztelegtünk a nemzeti zászló előtt, megtörtént az iskolai rendszabályok ismertetése és az igazgató felavatta az I. osztályos növendékeket az intézet egvensapkájával.
A rendes tanítás szeptember 9-én .kezdődött. Kir. főigazgatói engedéllyel rendkívüli fűtési szünet volt iskolánkban február 11—18-áig. Ezután zavartalanul folyt az iskolai munka junius. 14-éig. Az évvégi összefoglalások junius 15—20-áig tartottak. A tanévet junius 25-éti fejeztük be ünnepélyesen.
A. tanári testület személyi változásai. Általános, őszinte örömet s egyben az intézetnek is megtiszteltetést szerzett a VKM 101.062/1941. V. M. számú rendelete, amely hirt adott arról, hogy Polónyr Györgyné Obetkó Sarolta rendes tanárnak a Kormányzó Ür Ö Főméltósága a Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter Űr önagyméltóságanak előterjesztésére Budapesten 1941. évi december hő 30-án kelt legfelsőbb elhatározásával a polgári iskolai igazgatói címet adományozni méltóztatott. E ritka kitüntetés; olyan kiváló ós eredményekben gazdag nevelő-oktató munkásság jutalma, mely a hivatásukat szerető és annak valóban élni akaró kartársaknak mindenkor követendő például szolgálhat.
A m .kir. V. K. M. Ür 95.189/1941. V 4. ü. o. sz. rendeletével Ferk\'ai\' Loráníné Kellesy Jolán helyettesítő tanárt próbaszolgálatra osztotta be, majd 1942 január 1-étől 100.954/1941. V. 4. ü. o. sz. alatt helyettes tanárrá nevezte ki. A budapestvidéki tanker. kir. főigazgató úr 11.140/1941—42. sz. alatt pedig jelenlegi minőségében augusztus 1-i hatállyal a péceli áll. polgári fiú- és leányiskolához helyezte át. A kartársnői csak az 1941. év májusa óta volt intézetünk tanárnője, de ezalatt a rövid idő alatt is tanúbizonyságot tett tanári rátermettségéről s a tjanulóifjuság iránti meleg szeretete, szaktárgyai odaadó szolgálata és megértő kartársi együttérzése nehézzé teszi a tőle való búcsúzást.
A m. kir. V. K. M. Űr 19.073 eln. sz. rendeletével Csöke Erzsébet művezetőnőt, iskolánknak egy évtizeden át érdemes kézimunkatanárnőjét nyugalomba helyezte. Megható ünnepély keretében búcsúzott intézetünk a távozótól. Az igazgató méltatta a búcsúzó kartársnő szép munkásságát, példaadó
7
kötelességtudását és rámutatott arra az úttörő munkára, melyet a magyar ízlés, a magyar népi kézimunkák megismertetése és terjesztése torén, végzett, nemcsak iskolánkban, hanem városunkban a társadalom szélesebb rétegeiben is. Az I. osztályosok nevében Németi Krisztina I./b. o. t. búcsúzott a jő tanár nénitől, a nagyobb növendékek hálás köszönetét Zelkó Klára IV./b. o. t. tolmácsolta.
A szombathelyi tanker. kir. főigazgató úr Csete Ferencné Müller Erzsébet okleveles tanítónőt 8797/1941—42. sz. a. polgári iskolai helyettes tanítónővé nevezte ki és a kézimunka tanítására iskolánkhoz osztotta be. Lelkes, ügybuzgó, megértő kartársat kapott benne a tanártestület.
Betegszabadságon voltak igazgatói engedéllyel: Twrdy Anna r. tanár október 12-étől november 4-éig, továbbá április 10—20-áig. Rezgő Mánia r. tanár február 28-ától április 13-áig.
Az iskola tanulmányi Ügyei, a) A tanártestület nevelő-oktató munkásságának eredményességéhez szükséges tervszerűség és egyöntetűség biztosítására 1 alakuló, 2 módszeres, 2 ellenőrző, 2 nevelési irányú, 2: osztályozó, és 1 évzáró, összesen 10 rendes értekezletet tartottunk. Szeptember és február hóban külön ülésen bíráltuk e,l a tandíjkedvezményért benyújtott kérvényeket. A rendes- értekezletek állandó tárgya volt a beérkezett hivatalos rendeletek és ügyíratok ismertetése, elintézésük megbeszélése. A szeptemberi módszeres értekezleten ezenkívül \'megállapította a tanártestület a tanévben készítendő írásbeli dolgozatokat és az iskolai élet egész terére kiterjedő módszeres megállapodásaival a tanév sikeres munkájának alapjait rakta Jé. A februári módszeres értekezleten az igazgató megbeszélte I. félévi óralátogatásai és az írásbeli dolgozatok átnézése közben szerzett tapasztalatainak tanulságait. Köcsky Kálmánné Szalay Aranka r. tanár pedig az egyes tantárgyak közötti koncentráció megvalósításának minél eredményesebb módjairól értekezett. Az októberi nevelési tárgyú értekezleten Rezgő Mária r. tanár beszélt részletesen arról, hogyan könnyíthetjük meg a német nyelv tanítását a kezdő fokon; a márciusi nevelési tárgyú értekezleten Némethy Katalin r. tanár tartott előadást a Diákkaptár nevelő hatásáról. November, illetve április hóban megejtette a tanártestület a tanulók magaviseletének\' és szorgalmának I. és II. félévi ellenőrzését, január és június hóban \'pedig megtörtént a tanulók osztályozása.
b) A hivatalos Tanterv és Utasítás alapján, a helyi viszonyok figyelembevételével készített, felsőbb tanügyi hatóságaink által jóváhagyott tanmenetek szerint folyt iskolánkban az oktató munka. A folyó iskolaévben rajzból, szépírásból és testnevelésből készítettek a szaktanárok új tanmeneteket. A tervszerűen, gondosan összeállított óravázlatok, a sokoldalú, alapos szemléltetés, kísérletezés, az oktatófilmek módszeres felhasználása s a cselekedtető oktatás elveinek érvényesítése biztosította tanító-nevelo munkánk sikerét és gyakorlati jellegét. Arra törekedtünk, hogy a jövendő magyar háziasszonyokat és családanyákat női hivatásuk felé irányítsuk s felkeltsük érdeklődésüket a gazdasági életpályák iránt.
A tanártestület lépést tart a pedagógia és a szaktudományok korszerű haladásával. A tanárok állandóan képezik magukat; szorgalmasan tanulmányozzák és az értekezleteken megbeszélik a szak*lapok közleményeit. Ápolták a kartársi együttérzést a csatlakozó iskolák tanítóival, tanáraival és szívesen ragadták meg az alkalmat, hogy hivatásukra vonatkozó eszméiket kicseréljék.
c) A lefolyt tanévben 3 jóváhagyott tantárgyfelosztással és órarenddel dolgoztunk a személyi változásokkal kapcsolatban.
d) Rendkívül itárgyként ezidén német társalgást és ritmikus tornát tanítottunk. A német nyelvi társalgási tanfolyamon két csoportban 82 I—II.
oszt. tanuló vett részt, kikkel heti 2— 2 órában Rezgő Mária r. tanár foly-totatt jóváhagyott tanmenet szerint megállapított beszélgetéseket, hogy a német nyelv fokozottabb gyakorlására nyújtson alkalmat a kezdő fokon. A tornatanfolyamon heti 2—2 órában 35 I—IV. osztályos tanulót vezetett szakszerűen Némethy Katalin r. tanár. A női szervezetet összhangzóan foglalkoztató, erősítő, rugalmassá, hajlékonnyá tevő ritmikus tornát tanított.
e) A valláserkölcsi és hazafias szellem volt iskolai életünk vezérfonala. A hitoktatókkal vállvetve, istenfélő, becsületes, kötelességtudó, nemesen érző családanyákat igyekeztünk nevelni a magyar jövendőnek. A tanulók örömmel teljesítették vallási kötelességeiket.
A r. k. növendékeknek saját diákmiséjük volt a kórházi kápolnában, egyházi énekkarukat Pelle Margit r. tanár vezette kiváló szaktudással és lelkes buzgalommal. A húsvét előtti lelkigyakorlatokon főtisztelendő Orbán József hittanár úr készítette elő leánykáink szivét a szent ünnepre. Résztvettek az ünnepi körmeneteken és dr. Czapik Gyula veszprémi püspök úr őnagyméltóságának ünnepélyes fogadtatásán; Eucharisztikus Leányszövetségükben a hittanár rezetése mellett végeztek szép vallásos munkát.
A ref. tanulók a Soli Deo Glória egyesületben, az ág. h. ev. tanulók; a Diákszövetségben mélyítették tovább vallásos és hazafias érzésvilágukat.
Az izr. tanulók diák-istentiszteleteiken vettek részt és Vallásos Körükben fejtettek ki szép erkölcsnemesítő munkát.
Nemes, cselekvő hazafiságra neveltük tanulóinkat, a haza áldozatos szeretetére, mely zúgolódás nélkül vállalja a súlyos idők követelte korlátozásokat, megérti, hogy a haza ma kétszeres kötelességvállalást kíván mindenkitől és elvárja, hogy a magyar megértse, megbecsülje és támogassa magyar testvérét. Ezt a nemzetépítő, nemzetfenntartó szellemet vitték magukkal családi otthonaikba s így ők is hozzájárultak a belső arcvonal megerősítéséhez efs részesei lettek a harctereken küzdő hőseink fegyverei diadalra juttatásának.
Óvtuk magyar nyelvünk szépségét és tisztaságát, gyomláltuk az idegenszerűségeket, sűrűn forgatták növendékeink Pintér Jenő Nyelvvédő könyvét és olvasgatták a Magyarosan c. folyóiratot. Minden osztály írásbeli dolgozatban üdvözölte hazatért muraközi testvéreinket, és örömmel vett részt a Zrínyi Irodalmi és Művészeti Kör által hirdetett, Széchenyi munkásságát méltató ifjúsági irodalmi pályázaton.
Büszkén gyönyörködtek tanulóink az Előre! c. film feledhetetlen történelmi képeiben és örömmel szemlélték »Budapest, a fürdőváros« vándorkiállítás gyönyörű anyagát.
f) A tervszerűen vezetett osztályfőnöki órák a lefolyt tanévben is nagy segítségünkre voltak az erkölcsi nevelésben, a jellem fejlesztésben. Meghitt beszélgetéseink során megemlékeztünk a magyar ipar pártolásának jelentőségéről, nemzeti ünnepeinkről, a világháború nevezetes évfordulóiról, napjaink sorsdöntő eseményeiről, leróttuk hálánkat, kegyeletünket a hősök és hadirokkantak iránt. Október hó folyamán kivonultunk a hősi temetőbe, leánykáink kigyomlálták, rendbehozták a nekik kijelölt részt, halottak napján.pedig kegyelettel helyezték el virágaikat a hősök sirjain.
g) A szülői ház és az iskola, közötti nélkülözhetetlen kapcsolatot tovább fontuk a lefolyt tanévben. Az osztályfőnökök gondosan ellenőrizték taraulódk házi foglalkozását, szórakozásait, olvasmányait és a szülőknek mindenkor szívesen szolgáltak felvilágosítással, tanáccsal. Kár, hogy az intézetnek nincs külön fogadószobája, ahol bármikor zavartalanul tárgyalhatnák meg a gyermekekre vonatkozó sokszor kényes kérdéseket.
h) Szülői értekezletet a tanév folyamán négyszer tartottunk, minden alkalommal csaknem minden tanítványunk szülője, vagy gondviselője meg-
9
jeleni. A november, január és április végén lefolytatott osztályértekezleteken általános nevelési és időszerű iskolai kérdésekről beszéltek az osztályfőnökök, továbbá megtárgyalták a tanulók magaviseletét, tanulmányi eredményét és a gyengébb tanulók támogatására, fokozottabb szorgalomra való ösztönzésére vonatkozó tanácsokkal látták el a szülőket. A februári közös, értekezleten,, a tuberkulózis héttel kapcsolatban clr. Desseő Mihály városi tiszti főorvos úr tartott nagyhatású előadást ennek a néppusztító betegségnek okairól és az ellene való védekezésről.
i) Az értelem fejlesztése és az erkölcs nemesítése mellett a testnevelés is elsőrendű feladata volt intézetünknek. Sajnálatos körülmény, hogy a mai idők követelményeinek megfelelő, mintaszerűen felszerelt, pormentes tornatermünk a szokatlanul zord, hosszú télen át nem volt fűthető\' s így a testnevelési órákat kénytelenek voltunk hónapokig a szűk tantermekben megtartani. Időnkint a korcsolyapályán töltöttek növendékeink egy-egy testettelket felüdítő órát a szaktanár vezetése mellett. <A hét egyik óráján légoltalmi oktatásban részesültek és sok haszonnal forgatták Mohay Ádám Légoltalmi ismeretek című füzeteit.
j) A lefolyt tanévben tovább folytattuk állat- és növényvédelemre, a természet szeretetére, áldásainak megbecsülésére irányuló nevelési munkánkat. Felhívtuk tanulóink figyelmét a célszerű táplálkozásra, a vitaminokban gazdag főzelék és a gyümölcs fogyasztásának áldásos voltára, a szőlő fogyasztás jelentőségére s ezzel szemben az alkohol pusztító hatására. Májusban, az idei nagy cserebogár-járás idején, derekasan kivették a részüket növendékeink ennek a kártékony bogárnak az irtásából.
A szaktanárok vezetése és irányítása mellett szorgalmasan .tevékenykedtek a IV. osztályok tanulói nemcsak egy-egy háztartási órán, hanem délutáni foglalkoztatás keretében is az iskola kicsiny gazdasági gyakorlóterületén. Zöldséget, főzelékféléket és napraforgót termesztettek s így belekapcsolódtak a közellátási miniszter úr által kezdeményezett országos mozgalomba.
Az iskola egészségi állapota a rendkivül hideg tél és hűvös tavasz ellenére is megfelelő volt. Az egészségügyi ellenőrzést dr. Bittera- Zoltán városi orvos látta el.
Hivatalos iskolalátogatást végzett intézetünkben a kir. főigaz_gató képviseletében április 14 17-ig Kovács Albert felügyelő-igazgató, szakelőadó.
A II. félévben meglátogatta a ref. tanulók hittanóráit dr. ikafavi Farkas Béla kaposvári lelkipásztor, egyházmegyei vallásoktatási előadó.
A. tanév folyamán 3 izben tartottunk magánvizsgálatot. Szeptember-elején 1 tanuló vizsgázott, elnökölt Kovács Albert kir. főigazgatói szakelőadó. A karácsonyi határidőben 9 tanuló tett magánvizsgálatot dr. Tóth. Ferenc képezdei igazgató, kir, főigazgatói szakelőadó elnöklete alatt. A tanév végén 21 növendék vizsgázott, elnökölt dr. Inotay László tanügyi s. titkár.
Iskolai Ünnepélyeinket a szokásos gondosan előkészített formák., között tartottuk meg. Évnyitó, október 6,-i és március 15,-iki ünnepélyeinket a testvér fiúiskolával közösen rendeztük. Május 30-án méltattuk a hősök emlékezetét, junius 25-én tartottuk az évzáró ünnepélyt.
Alkalmi megbeszéléseink során megemlékeztünk a legnagyobb magyarról, a finn ugor testvériségről, a takarékosságról és a limanovai hősökről. Május első hetében az anyák napját ünnepeltük, tavaszi kirándulásunk keretében a madarak és fák napját ültük meg, a könyvnapok alkalmával a jó magyar könyvről beszéltünk. Október 6-án, Kormányzó Urunk nevenapján és junius 18-án, születésnapja alkalmából ünnepi istentiszteleten voltunk növendékeinkkel.
10
Iskolánk társadalmi szereplése. November 1.-én a MOVE által a hősi temetőben rendezett kegyeletes ünnepségen iskolánknak a fiúiskolával közös ■ vegyeskara Gárdonyi Gyászkán ónj át énekelte. — Pünkösd hétfőjén a nagykanizsai összes iskolák Éneklő Ifjúságának a városi színházban tartott nagyszabású bemutatóján Bárdos : Esik eső, Horthy Miklós táborában ; Nádasdy: A huszár, Fügedy Sándor: Az Ur az én- kősziklám műveket énekelte. Az Éneklő Ifjúság közös énekei voltok : Praetorius : Énekelj magyar ifjúság; Gebhardi: Glória szálljon és egyszólamra magyar dalok.
Hősök vasárnapján kivonultunk a város által rendezett ünnepélyre és megkoszorúztuk a hősi emlékművet.
Vegyeskarunk lelkes vezetőjének, Ketting Ferenc c. igazgató, énekoktatási felügyelő, királydijas karnagy úrnak önzetlen munkásságáért o ,helyen is hálás köszönetet mondunk.
Tanulmányi kirándulásainkat tervszerűen készítettük elő s tanulságaikat minél gyümölcsözőbben igyekeztünk felhasználni nevelő-oktató munkánkban. A tanmenetekbe beillesztott osztályonkinti egy-egy órás és félnapos szaktárgyi kirándulásokon kivül összes növendékünkkel §gy őszi és egy tavaszi egynapos gyalog tanulmányutat tettünk városunk környékére. Május 30-án 54 tanulónk Zrinyi városába, Csáktornyára tett tanulmányutazást egy vezető és két kisérő tanárral. - Ugyanerre a napra tervezett, jóváhagyott keszthelyi kirándulásunk — melyen 300 tanuló vett volna részt —, a nagyobb társasutazásokat eltiltó kormányrendelet miatt elmaradt.
Ifjúsági köreink, a) Petőfi. Önképzőkörünk a lefolyt tanévben js A) és B) csoportra tagozódva működött. A III. a) és IV. a) tanulóiból alakult csoportot Polónyi Györgyné Obetkó Sarolta tanár, a III. b) és IV. b) osztályok növendékeinek önképzőköri munkáját özv. Plander Jánosné Zimits Anna tanár irányította. A tanárelnökök az év elején közösen megállapított elvek szerint tervszerűen vezették a körök munkáját. Felolvasások, szavalatok, páros jelenetek, kis színdarabok, énekszámok, magyar táncok váltakoztak a műsoron, továbbá maguk készítette kézimunkákat, rajzokat és süteményeket mutattak be a kis tagok, mert a kör érdeklődése nem szorítkozott csupán irodalmi és művészeti tárgykörre, hanem felölelte a női hivatás minden gyakorlati ágát.
b) Ifjúsági Vöröskereszt Csoportunk 78 tagjának munkáját Takácli Olga tanár vezette. A gyűléseken a tanárelnök egészségvédelmi kérdésekről tartott előadást, melyet mindig élénk és hasznos eszmecsere követett. A csoport jótékonysági munkája a következő volt : Egy szegény tanulónak 8 P tan cl íj segélyt nyújtott. — A tagok részben saját áldozatkészségükből beszerzett gyapjufonálból 113 pár érmelegítőt kötöttek, továbbá 7 drb haskötőt varrtak a harctéren küzdő katonáinknak. — Karácsony táján saját körükben 111 drb használt ruhadarabot gyűjtöttek, s azt kijavítva -átadták a missziós nővéreknek a szegények között való kiosztás céljára.
c) Az Eucharisztikus Leányszövetség dr. Pozsgai János r. k. hittanár vezetése mellett céljának megfelelően arra törekszik, hogy a hittanórákon elhintett vallási igazságokat a növendékek lelkében gyakorlattá váltsa. Havi első-pénteki gyónás, áldozás, vasár- és ünnepnapi szentmisehallgatás közelebb hozta leánykáink lelkét Jézus Szent Szívéhez.
d) A Diákkaptár Némethy Katalin tanárelnök vezetése alatt vszép eredménnyel folytatta 3. működési .évét, a tagokat az életre nevelte, -takarékosságra, rendre, pontosságra szoktatta, gazdasági kérdések iránti érdeklődésüket fejlesztette. Dicséretes munkát végzett különösen a tisztikar : Ónodi Mária IV. b) o. t. ügyvezető igazgató, Pusztai Irma IV. a) o. t, főpénztár ros és Gerencsér Magdolna III. a) o. t. főellenőr, továbbá az egyes osztbáf-
lyok fióktisztikarai. A tagok gyakorlati érzéke sokat fejlődött, ötletességükkel, leleményességükkel ujabb pénzszerzési lehetőségeknek jöttek nyomára. A legtöbb betétet gyűjtő 12 tanuló aranyérmet, 5—10 P-ig terjedő betétet szerző 17 tanuló pedig ezüstérmet kapott.
e) Ifjúsági Sportkör. Beszámoló az Ifjúsági Sportkör 1941—42. tanévi működéséről. A sportkör neve : Nagykanizsai m. kir. áll. i polgári leányiskola\' sportköre. Kerület : Székesfehérvár, csoport : Keszthely. A sportkör igazolási száma : 310. Megalakulási ideje : 1926. A sportkör tiszteletbeli elnöke : Polónyi György igazgató. A - sportkör vezetője : Kenediné Jlaffaelli Anna, Csengery-ut 33. A sportkör vezetője testnevelési tanár. Az intézet tanulóinak teljes létszáma : 435. A magántanulók száma : 30. A testgyakorlás alól felmentettek száma,: 39. A testnevelési alapra fizető tagok száma : 392. A sportkörben működő tagok száma : I. korosztály 11-12 évesek .>68, II. korosztály 12—14 évesek 89. összesen 140 tanuló. Működési szakosztályok : atlétika, torna, tánc, játék. Van-e az intézetnek tornaterme ? Tornatermünk közös a fiúiskolával, 159 négyzetméter, padozata lakkozott ¡.deszka. Van-e az intézetnek játékra alkalmas udvara ? Van, de nagyon kicsi. Hány négyzetméter ? 250. Külön játszóterünk csak ideiglenesen van. Az iskolával szemben egy lebontott épülettömb területét a város játszótér céljára ideiglenesen átengedte, ennek területe 1900 négyzetméter. A tagok hetenkint egyszer gyakorolnak. Strandfürdő és uszoda a városi sétakertben van. Itt a mult nyáron a KI SOK ingyenes uszótanfolvamán 58 tanuló vett részt. Úszni tud 96 tanuló. Szepfcmber 18.-án résztvettünk a középiskolai úszóversenyen. Téli sportok közül csak korcsolyázásra van alkalom. A KI SOK versenyen nem vettünk részt. A sportkör vagyonának 1941. évi maradványa: 782.99 P. Egyéb bevétel : 57.09 P. A sportkör összes kiadásai : 160.98 P. Maradvány : 679.10 P. A sportkör újraalakuló gyűlését szeptember 26-án tartottuk meg. A tisztikar tagjai : ifjúsági elnök : Bedő Hona IV. a) o. t., alelnök : Sándor Klára IV. b) b. t., titkár : Tóth Anna IV. a) o. t., j>énztáros : Völgyi Margit IV. b) o. t., szertárosok : Harangozó Klára, Szitár Ibolya IV. a) o. t., Sörlei Klára, Weisz Kornélia IV. b) o. t.
Június 7-én tartottuk meg évvégi tornaünnepélyünket. A műsor valóban látványos és változatos volt: közös zenés gyakorlatok, karika- és padgyakorlat, magyar táncok, balett és vidám játékbemutatók gyönyörködtették a nagy számban összegyűlt szülőket és érdeklődőket.
Az iskola jótékonysága, a tanulók segélyezése. Vöröskeresztes Csoportunk jótékonyságán kivül tanulóink a következő hazafias és emberbaráti célokra adakoztak: A Nyomorék Gyermekek Orsz. Otthona részére S75.71 P-t gyűjtöttek; a Magyar Vöröskereszt céljaira 178.50 P-t; a Horthy Miklós Repülőalapra 125.40 P-t, katonáink karácsonyára 102.88 P készpénzt, 50 csomag dohányt, 1949 drb. cigarettát, 45 drb. szivart, továbbá cigarettapapírt, hüvelyt és gyufát adományoztak. Osztályonkint tagjai a Légvédelmi Ligának. A törvényes keretek között nyújtható tandíjkedvezményben és segélykönyvtárunkból tankönyvsegélyben részesítettük tanulóinkat.
A tanév befejezése. Az összefoglalások ideje alatt a szülők és a tanügy iránt érdeklődő közönség előtt nyitva állott értékes rajz- és kézimunka-kiállításunk, melyet dr. Krátky István kormányfőtanácsos polgármester úr neje- őméltósága, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nagykanizsai csoportjának elnökasszonya volt szíves megnyitni, iskolánk munkásságát elismerő meleg szavakkal.
f A június 25.-i\' záróünnepélyen az igazgató beszédében megemlékezett iskolánk 50 éves jubileumáról és kiosztotta a\'jutalmakat.
Jutalmazások. Dicséretes magaviseletű és szorgalmú tanulóink jutalmazására nemesszivü tanügybarátok áldozatkészsége a következő pénzadományokat bocsátotta rendelkezésünkre: A Dunántlui Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomitó Rt. 50 P-t, a Nagykanizsai Bankegyesület és Dél-zalai Takarékpénztár 40 P-t, a Nemzeti Bank 30 P-t* a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár 25 P-t, a Nagykanizsai Takarékpénztár 10 P-t, a MA.NSZ Nagykanizsai Csoportja 10 P-t, a Nagykanizsai I- II. Levente Egyesület 10 P-t, a P. Bakoss Ágoston féle alapítvány 8 P.
Jutalomkönyveket ajándékoztak: Mair cég 10 db, a Kultura cég 6 db, Fischel cég 5 db és Schless cég 5 ¡darabot.
A tanügy áldozatkész barátai fogadják e helyen is hálás köszönetünket.
A pénzadományok nagyobb részét pénzjutalomként osztotta szét a tanártestület arra érdemes példás maegaviseletű és szorgalmú tanulóink között, egy részét pedig jutalomkönyvek vásárlására fordította.
Pénzjutalmat kaptak: Ehmann Magdolna, Kálesz Emma I. a), Ilajdu Zsuzsa, Kürscbner Dita, Viola Magdolna I. b), Szokol Terézia, Grahovecz Mária I. c), Skodnik Aranka, Keresi Sarolta, Nagy Ilona II. a), Makó Mária, Muszil Ilona II. b), Imrei Mária II. c) o. tanulók 5—5 pengeti,. Gerencsér Magdolna III. a), Rassi Ilona, Weber Zsuzsanna III. b), Tótól Anna, Balassa Erzsébet IV. a), Sándor Klára, Baumgarten Éva, Imrei Ilona és Beck Éva IV. b) o. tanulók 10—10\' pengőt.
Könyvjutalmat kaptak: Bogdán Margit, Gáspár Ilona I. a), Makói Ilona, Fisbher Zsuzsa, Németh Krisztina, Tóth Rózsa I. b), Andri Klára, Durgó; Ilona, Varga Erzsébet, Parragi Erzsébet I. c), Kálcsics Rozália II. a), Kalocsay Erzsébet, Kenyeres Margit, Samu Márta, Deutsch Zsuzsanna, íüukász Éva, Hofacker Katalin, Illavszky. Erzsébet, Berger Gyöngyi, Cseli Stefánia, Hoffmann Éva II. b), Tóth Mária, Vas Éva, Varga Magdolna, Pmtarics Zsuzsanna II. c), Takács Erzsébet III. a), Spitzer Éva, Bien Edit III. b), Pusztai Irma IV. a), Ausch Klára és Pintér Zsófia TV. b, osztályú tanulók.
A rajzban tanúsított szorgalmukért jutalom könyvet kaptak: Pusztai Irma IV. a) és Pintér Zsófia IV. (b) o. tanulók, továbbá Dukász Éva II. ») o. tanulók egy művészettörténeti képgyűjtemény gondos összeállításáért.1
A kézimunkában elért szép eredményért a Mimóza kézimnuka üzlet 34.50 P értékű ajándékát, 1—1 szép népi hímzésű kézimunkát kapott Harangozó Margit IV. a) és Pintér Zsófia IV. b) o. t., jutaloí\'ukönyve.t\' kaptak Sörlei Klára IV. b)-és Keller! Jolán IV. a) o. tanulók.
A Nagykanizsai Zrínyi Irodalmi és Művészeti Körnek a Széchenyi-emlékév alkalmával a helybeli közép- és középfokú-iskolák ifjúsága részére hirdetett irodalmi pályázatán az alsósok (I—IV. oszt.) csoportjában az első dijat, 30 pengőt, Sándor Klára IV. bí)lo. tanuló, a második dijat, 25 pengőt,1. Mihalik Ilona IV. a) o. tanuló nyerte. Dicséretet kapott Bien Edit III.1 b) o. tanuló. Mindhárman a »Széchenyi alkotásai« pályatételt dolgozták ki.
Ifjúsági lapunktól, a Magyar Tavasztól dicsérő oklevelet kaptak buzgó önképzőköri munkásságukért: Kulcsár Ibolya III. a) o. t., Spitzer Éva
III. b) oszt. t., Altmann Gizella III. b) oszt. t., Lamm Katalin IV. a) o. t., Nemes Ilona IV. a) o. t., Szabó\'Gizella IV., a) o. t., Cseh Gabriella )IV. a) o. t., Önodi Mária IV. b) o. t., Sándor,; Klára IV. b) o. t. és Bubb Bfcigitfe.
IV. b) osztályú tanuló. \\
VI. Könyvtárak, szertárak és egyéb felszerelés.
A tanári könyvtár 1941. évi gyarapodása 249 db vétel 267.64 P, és
(vetoT 97.20 P értékben _______________
110 db ajándék 89.60 P értékben. Az ifjúsági könyvtár gyarapodása 32 dfi^
A bútor és egyéb felszerelés gyarapodása: —
A szertárak gyarapodása: 2 db kitömött madár 26 P értékben.
13
V. Hatóságok és tanári testület.
1. Hatóságok.
Az iskola fenntartója: a m. kir. államkincstár. A fenntartó részéről illetékes hatóság: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztérium.
Vallás- és közoktatásügyi miniszter: dr. Hóman Bálint m. kir. belső titkos tanácsos. A polgári iskolai ügyosztály főnöke: Damjanovich Lajos dr., min. tanácsos.
A szombathelyi tankerület kir. főigazgatója: dr. Simon László. Iskolánk ügyeinek előadója: Kovács Albert felügyelő-igazgató. Az iskola igazgatója: Polónyi György.
2. A tanári testület és elfoglaltsága.
Folyószám A tanár neve Minősége Képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályban és heti hány órában tanított Heti óraszám Jegyzet
összesen enné! az inlÉzetnÉI
Polónyi György igazgató nyelv- és tört. tud. szakcsoport 33 14 történelem III. a, III. b 4 Az intézet fegyelmi és tanulmányi ügyeinek vezetője. Az intézet gondnoka.
2 ; özv. Adorján Antainé Blázy Mária rendes tanár mennyiségt., természettud. szakcsoport 27 24 számtan 1. b 4, 11. a 3, 111. b 2, IV. a 2 fizika III. b 3 háztartástan IV. a 3 ének 1. b 1, 11. a 1 osztályfői óra IV. a 1 20 A IV. a. oszt. főnöke. A fizikai szerek őre.
I " - II ^ 1 Kenedy Imréné Raffaelli Anna rendes tanár mennyiségt, terniészettud. szakcsoport 15 15 vegytan IV. a 3 testgyak. 11. b 2, 111. a 2, IV. a 2, IV, b 2 játék 11. a-b-c 1,111. a-b 1 IV. a, b 1 sport III. a, b, IV. a, b 1 15 Igazgató-helyettes* lfj. Sportkör vezetője A sport- és tornaszerek őre.
Ketting Ferencné Nagy Erzsébet rendes tanár mennyiségt., természettud. szakcsoport 36 GM 30 számtan I. a 4, 11. b 3, 111. a 2, IV. b 2 vegytan IV. b 3 term.-rajz 1. a 3, 11. b 2 osztályfői óra 11. b 1 20 A 11. b. oszt. főnöke. A számtan- és vegytani szerek őre.
5 Köcsky Kálmánná Szalay Aranka rendes tanár földrajz, term.-rajz, vegytan és ének 5 8 hó 5 S hó földrajz 11. a 2,111. a-b 4 term.-rajz I. b 3 háztartástan IV. b 3 egészségtan IV. a 2 testgyak, 111. b 2 ének l.a 1, ll.c 1, 111 a,bl osztályfői óra 111. b 1 21 A 111. b. oszt. főnöke, földrajzi szerek őre. lfj. könyvtáros 111—IV o
6 Némethy Katalin rendes tanár földrajz, term.-rajz, vegytan szakcsoport és testnevelés 7 3 9 hó földrajz I. 2 b, 11. b, c 2 term.-rajz 11 a, c 2 szépírás 1. a, b 2, II. c 2 testgyak. I. a 2, b, c 2 játék I. a-b-c 1 osztályfői óra II. c 1 21 A II. c. oszt. főnöke. Diákkaptár vezetője. Szaklapok kezelője. Ifj. könyvtáros 1—II.oszt.
7 Pelle Margit rendes tanár magyar- és német nyelv, ének 6 2 5 hó magyar I. c 5, 11. a 5 német I. c 3, II. a 4 ének IV. a, b 1—1 karének 1. a, b, c, 11. a, b, c, III. a, b, IV. a, b 1 osztályfői óra II. a 1 21 A II. a. oszt. főnöke. Ifj. Vöröskereszt Egyes, vezető helyettes. Tanártestületi jegyző

14
A rendes órarend keretén kivül tanitó vallástanárok nincsenek. Rendkívüli tárgyat tanitó tanárok: Rezgő Mária rendes tanár vezette a német társalgási tanfolyamot az I. osztályokban heti 4 órában. Némethv Katalin rendes tanár vezette a tornatanfolyamot az I-IV. osztályokban heti 4 órában.
Folyószám A tanár neve Minősége Képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályban és heti hány. órában tanított • Heti óraszám Jegyzet j
összesen ennél az Intézetnél
8 özv. Plander Jánosné j Zimits Anna rendes tanár nyelv., történettud. szakcsoport 31 23 magyar 1. a 5, IV. b 4 német 1 a 3 történelem IV. b 3 földrjjz 1. a 2, c 2 osztályfői óra 1. a 1 20 Az I. a. oszt. főnöke. Ifj. Önképzőkör B) csoportjának vezetője.
9 Polónyl Györgynó Obetkó Sarolta c. igazgató nyelv., történettud. szakcsoport 35 14 magyar 1. b 5. III. b 4, IV. a 4 német I. b 3 történelem IV. a 3 osztályfői óra I. b 1 20 Az I. b. osztály főnöke. Ifj Önképzőkör a) csoportjának vezetője. Történelmi szerek őre. Ifj. lapkezelő.
10 Rezgő Mária rendes tanár magyar és német nyelv 11 5 hí 4 5 hü magyar II. c r\\ 111. a 4 német 11. c 4, III. a 3 testgvak. 11. a 2, c \'l osztályfői óra 111. a 1 20 A III. a. oszt. főnöke. Tanári könyvtáros. Díjkezelő.
11 Takách Olga i rendes tanár mennyiségi, természettud. 40 18 számtan í. c 4, 11. c 3 fizika 111. a 3 term.-rajz I. c 3 kézimunka I. c 2, 11. c 3 ének I. c 1 osztályfői óra 1. c 1 21 Az I. c. oszt. főnöke, j Term.-rajzi szerek őre. Ifj. Vöröskereszt Egyes vezetője.
12 rendes tanár nyelv., történettud. 39 18 magyar 11. b 5 német 11. b 4,111. b 3 IV. a 2, b 2 egészségi. IV. b 2 ének 11. b 1 osztályfői óra IV. b 1 20 f A IV. b. oszt. főnöke. Ifj. segélyző-egyesület könyvtárosa.
13 Farkai Lórántné Kellessy Jolán helyetles tanár raiz 2 hő 1 2 hú rajz I. a 2, b 2, c 2, II. a 2, b 2, c 2, III. a 2, b 2, IV. a 2, b 2 szépírás I. c 1, II. a 1, b 1 23 A rajzszerek ere.
14 Csöke Erzsébet áll. mííveze-tőnó kézimunka 29 11 december 1-én nyugalomba vonult.
15 Csete Ferencné Müller Erzsébet helyettes tanítónő iparostanonc isk. szakrajz tanfolyam 3 hó kézimunka I. a, 1. b II. a. b, 111. a, b IV. a, b A kézimunkaszerek őre. Csöke Erzsébet utóda.
Dr. Pozsgai János r. kat önálló hitokt. világi áldozópap r. k. hittan I—iV. 22 Az eucharlszt. leányszövetség vezetője.
17 Pomóthy Dezső óraadó hitokt. ref. lelkész ref. hittan I-IV. 2
18 Horváth Olivér óraadó hitokt ág. h. ev. lelkész ág. h. ev hittan I—IV. 2
19 Dr. Winkler Ernőné óraadó hitokt. oki. hittanár izr. hittan I III. 6
20 Dr. Winkler Ernő óraadó hitokt. főrabbi izr. hittan IV. o. 2
15
3. A tanári testület nyugalmazott tagjai.
Svastitsné Svastits Janka r. tanár, nyelv- és történettud. szakos. Szolgá-gálat iéveinek száma 23, valamennyi ebben az iskolában. Nyugalomba vonult 1915-ben. (Lakik: Nagykanizsa, Csányi László-utca 15. sz.)
Özv. Szakonyiné Kintner Róza mennyiség- és természettud. tszakos, r. tanár. Szolgálati éveinek száma 27, ebben az iskolában 12. Nyugalomba vonult 1924-ben. (Lakik: Nagykanizsa, Rczgonyi-utca 3./a sz.)
Dr. Kissné Schwarczleitner Kornélia nyelv- és történettud. iszákos, r. tanár. Szolgálati éveinek száma 27, ebben az iskolában 11. Nyugalomba vonult 1922-ben. (Lakik: Budapest, IX., Raktár-utca 41. sz.)
Mantuano .Mária nyelv- és történettud. szakos, r. tanár. Szolgálati éveinek száma 35, ebben az iskolában 22. (Lakik: Nagykanizsa, Teleki-ut 18.)
Özv. dr. Horváthné Kenedy Erzsébet rajzszakos, r. tanár. Szolgálati éveinek szánra 40, ebben az iskolában 37. (Lakik: Nagykanizsa, Csengery-ut 18. szám.)
Csöke Erzsébet áll. művezetőnő. Szolgálati éveinek száma 29, ebben az iskolában 11. (Lakik: Nagykanizsa, Babochay György-utca 3.)
4. Altisztek és szolgák
Baranyainé Bakó Eszter és Némethné Hekler Anna véglegesitett1 iskolaszolgák.
VI. A tanárok társadalmi munkássága.
A tanártestület tagjai szervesen belekapcsolódtak városunk szellemi életébe, tevékenyen részt vettek minden \'hazafias, művelődési és jótékonysági megmozdulásban. Valamennyien tagjai a helybeli vallásos, jótékony és művelődési egyesületeknek, minden nőtanár választm. tagja a MANSZ Nagykanizsai Csoportjának, Polónyi Györgyné Obetkó Sarolta a MANSZ Leánykörének vezetője, Planderné Zimits Anna és Twrdy Anna a Misszió Társ. választm. tagjai.
Polónyi György igazgató a Zrinyi írod. és Műv. Kör választm. tagja, a Városi Közművelődési Bizottság, a Városi Közegészségügyi Bizottság tagija. A nagykanizsai szakirányú iparostanonciskola felügyelőbizottságának tagja, mint a tanker. kii-, főigazgató képviselője. A Jézus Szíve egyházközség képviselőtestületének és egyháztanácsának, valamint a nagykanizsai egyházközségek központi tanácsának vezetőségi tagja. Az áll. népiskolák gondnokságánál^ kinevezett tagja, stb.
Dr. Pozsgai János r. k. hittanár előadást tartott a MANSZ Leánykörében »A nő és a vallás« cimen. Június 2-án a nagykanizsai esperesi-kerület papi gyűlésén 30 II. osztályos tanulónkkal módszeres mintatanítást mutatott be.
Polónyi Györgyné Obetkó Sarolta c. igazgató beszédet mondott az Ev. Jótékony Nőegylet március 15.-i szeretetvendégségén és előadásokat tartott a MANSZ Leánykörében a következő címeken: Mit tanulhat a magyar nő Széchenyitől? — Buda török kézre kerülésének 400 éves fordluója. — .Muraköz, a Zrínyiek földje.
16
A MANSZ Leánykörében előadásokat tartottak még a következő tanárok: Csöke Erzsébet: A magyar népi hímzések; Ferkai Lován t-né Kellesy Jolán: A barokk művészet Nagykanizsán. Virág- és állatformák, a nép \'művészeté-gen; Kenediné Raffaelli Anna: A nő a légvédelemben; IiettÁngné Nagy Erzsébet: A vitaminok szerepe a táplálkozásban. A folyékony gyümölcs; Köcskyné Szalay Aranka: Tanuljunk meg babanyelven! A nő szerepe ,a nemzet egészségvédelmében; Pelle Margit: Balesetek a családban. — Szeressük a magyar népdalt; Planderné Zirnits Anna: A nő a ház lelke. — Kis-kanizsai népszokások; Rezgő Mávia: Magyarország lovagvárai; Twvdy Anna: A tej feldolgozása.
Némethy Katalin r. tanár, óraadó tanára volt a községi női kereskedelmi szaktanfolyamnak.
VII. A tanulók érdemsorozata.
I. A) OSZTÁLY. Osztályfőnök: özv. Plander Jánosné Zimits Anna.
A tanuló neve és vallása Magaviselet I Rendszeretet I Hittan i Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. [ Állat- és növénytan | Rajz | Kézimunka ! Szépírás Enek Testnevelés Német társalgás | Ritmikus torna | Ált. tanúim, eredmény Tandíj P
Baj Eva rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 1 3 2 3 3 32
Balázs Gizella rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 _ _ 2 40
Bartalotti Edit rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 1 2 3 3 1 _ _ 3 40
Berzsenyi Piroska rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 4 2 3 2 _ 3 40
5 Bogdán Margit rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 —..... — 1 40
Ehmann M. Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 20
Fekete Mária rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 3 1 3 3 3 _ — 2 28
Futó Márta rk. ismi. 2 3 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 _ 3 40
Galambos Julianna rk. 2 3 2 3 2 2 3 2 3 2 3 2 3 _ 3 24
10 Galambos Mária rk. 2 3 2 2 3 3 3 3 3 1 3 3 3 _ _ 3 20
Gáspár Ilona rk. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 ____ _ 1
Gedai Teréz rk. 2 4 2 4 4 3 3 3 3 2 3 3 3 _ — 4 40
Gerencsér Piroska rk. 0 ím o 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 - — 2 24
Györkös Anna rk. - n 9 2 3 3 3 3 3 1 1 3 2 3 2 — 3 40
15 Harangozó Rozália rk. \\ o 1 3 3 2 3 3 2 1 4 2 3 _ — 3 24
Harmiat Gizella rk. 3 1 3 3 3 3 3 3 1 3 2 2 _ — 3 40
Hartmian Klára rk. b 3 2 3 2 2 2 2 2 1 3 2 2 _ 2 2 36
Hegedűs Magdolna rk. * 3 1 1 2 1 2 1 2 1 3 2 3 - — 2 32
Horváth Margit rli 3 2 3 3 3 3 3 3 1 4 3 3 ___ _ 3 40
20 id. Horváth Máriai \'í. 2 3 2 3 3 4 4 4 3 2 3 3 2 _ _ 4 40
iíj. Horváth Mária-rk. 2 3 2 3 3 »» 3 3 3 1 4 3 2 _ — 3 40
TmreT Mária rk. 1 2 1 2 1 2 2 2 1 2 2 1 1 _ 2 24
Jakab Magdolna rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 - — 2 32
Jakabffi Gizella rk. isin 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 _ _ 3 40
25 Kahlesz Emma rk. 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 _ _ 1 16
Kovács Teréz rk. 2 3 2 3 4 3 3 3 2 2 3 2 2 _ _ 4 32
Kraft Eszter rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 1 3 2 2 _ 3 40
Kralt Mária rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 1 3 2 1 - — 3 40
17
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv j J Német nyelv Földrajz | Számtan, mért. | j Állat- és növénytan|| Rajz Kézimunka Szépírás | Ének Testnevelés | Német társalgás | ] Ritmikus torna Ált. tanúim, eredmény Tandíj P
Rukor Erzsébet rk. 30 Mikó Mária rk. Mikula Márta rk. Nagy Margit rk. Némleth Julianna rk. Némíeth Veronika rk. 35 Radics Klára rk. Sajtos Ida rk. Schless Gertrúd rk. Sipos Ilona rk. Szobolics Erzsébet rk 40 Takács Edit rk. Tóth Eva rk. Varga Margit rk. Yilesek Mária rk. Kimaradt: Balogh Piroska, 1 1 0 L- 1 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 N( 2 2 2 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 ím 1 1 1 9 L-t 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 et 2 2 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 i I 2 2 2 3 2 2 2 3 2 3 3 3 3 2 2 Vlá 2 2 2 3 1 3 2 2 3 3 3 3 3 1 2 ria 2 2 1 3 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 3 2 2 1 3 3 3 3 2 3 2 2 2 1 1 *3 2 1 1 2 3 2 3 3 3 2 3 1 1 2 *3 1 2 1 1 1 2 2 1 2 1 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 3 3 4 3 3 2 1 1 2 3 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 t 2 2 1 3 3 1 fm 2 2 3 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 40 40 32 28 40 36 40 40 40 40 24 40 40 40 36
M a g á n t a n u 1 Ó k:
Balogh Anna rk. Baj Mária rk. Bősze Gizella rk. Fillér Anna rk. 5 Kluger Julianna izr. Martonfalvi Anna rk. Oláh Irén rk. Sinkovics Erzsébet rk. Stoll Mária rk. 10 Treyer Vilmla rk. — 3 2 2 2 3 2 1 3 2 2 2 2 1 1 1 3 1 2 1 1 3 4 2 3 3 3 2 3 2 3 3 4 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 2 2 4 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 1 2 2 1 3 2 2 3 3 3 1 2 2 3 2 1 2 1 3 2 1 i 3 2 3 2 3 2 2 2 3 2 1 3 2 2 3 3 1 2 1 1 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 3 2 _ — 2 3 4 2 2 3 3 3 56 56 56 56 56 56 56 56 56 56
* A rajz és kézimunka gyakorlati része alól felmentve.
I. B) OSZTÁLY. Osztályfőnök Polónyi Györgyné Obetkó Sarolta.
Ágoston Mária rk. 2 3 ¡1 3 3 3 4 3 3 1 4 3 3 2 — 4: 32
Balázs Mária rk. 1 2 i 3 3 2 3 2 2 2 3 2 fm — — 3 32
Balogh Anna rk. 2 3 4 2 3 3 3 3 2 1 3 3 3 — — 3 40
Berki Mária rk. 1 2 > 2 2 3 1 2 1 2 2 2 — — 2 16
5 Bognár Mária rk. 2 2 * 4 3 / 3 2 3 3 3 3 —■ 4 40
Bolla Edit rk. 2 3 2 3 3 3 4;- : 3 1 3 3 3 — — 4 40
Cseh Klára rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 3 3 2 — — 2 16
Dencs Katalin rk. 1 2 1 2 2 1 2 i 3 1 3 2 2 2 40
Diencs Magdolna rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 2 t 3 1 2 — — 2 40
10 Dlask Margit rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 4 1 1 — 2 3 40
Feiler Edit ág. h. ev. 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2 3 1 1 — 2 40
Fischer Éva izi, <* 1 2 2 2 1 2 2 2 2 1 2 2 1 — 1 2 40
Fischer Klára izr. 1 2 2 2 1 2 2 1 2 1 3 2 1 — 1 2 40
Fischer Zsuzsanna izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 1 1| 40
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet || i Hittan | Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. Állat- és növénytan Rajz _ Kézimunka Szépírás Ének Testnevelés ; Német társalgás Ritmikus torna || ült. tanúim, eredmény Tandíj P
15 Forró Gizella ref. 2 3 2 3 3 3 4 2 2 2 4 3 3 4 40
Franki Mária izr. 1 2 t 2 2 1 2 1 3 1 2 2 2 — — 2 40
Gölles Ilona rk. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1 1 ím — — 2 8
Hajdú Zsuzsanna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — —■ 1 8
Horváth Mária Erzsébet rk 2 2 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 2 — — 3 28
20 Horváth Mikó Erzsébet rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — — 2 40
Kaufmann Gizella rk. 1 3 1 3 3 2 3 3 3 2 3 2 1 — — 3 40
Koréin Katalin izr. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 3 2 2 — — 2 32
Kovács Mária rk. 2 3 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2 3 — — 3 36
Kók Rozália rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 — — 2 40
25 Kürschner Dita izr. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 — — 1 24!
Lepnyák Erzsébet ág. h. ev 2 3 3 4 4 4 4 3 4 2 3 2 2 — — 4 40
Makó Ilona ref. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 14
Mikó Mária rk. 2 3 2 3 3 3 4 3 3 2 2 2 2 — — 4 40
NémleLh Anna rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 2 1 2 2 2 — — 2 24
30 Németh Krisztina rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — — 1 —
Rohs Eva ág. h. ev. 2 3 3 4 4 4 4 4 3 2 3 2 2 — — 4 40
Sattler Klára izr. 2 4 2 3 3 2 3 2 3 2 4 3 1 — — 3 24
Schlésinger Rózsa izr. 2 4 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 — 2 3 40
Schreiber Edit izr. 1 2 1 2 3 2 3 2 2 2 3 2 2 — — 3 28
35 Singer Ágnes: izr. 2 3 t 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 — 2 2 40
Sipos Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 2 1 2 2 1 — — 2 40
Stramiecz Klemen tin rk. 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 3 1 — — 2 24
Szablics Stefánia rk. 2 2 1 2 3 1 3 1 3 3 3 2 2 - — 3 40
Szabó Margit rk. 2 2 2 3 3 2 3 2 3 2 3 3 2 2 — 3 40
40 Szokol Zsuzsanna rk. 2 3 1 2 2 2 3 2 3 2 3 2 2 — - 3 16
Tóth Rózsa rk. 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — — 1 28
Vellák Erzsébet rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 2 2 2 — 2 40
Viola Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 — ..... 1 40
Weiszfield Györgyi- izr. 2 3 2 2 2 1 2 1 2 2 2 2 1 — 1 2
Kimaradt: Lakos Magdolna, Szobocsányi Mária
I. C) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Takách Olga.
Andri Klára rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Balassa Erzsébet rk. . 2 2 1 3 3 3 2 2 3 2 2 3 2 2 — 3 40
Balassa Irén rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 40
Durgó Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 —
5 Fülöp Anna rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 — — 3 40
Grahovecz Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 16
Gróf Mária rk. 2 2 1 2 1 3 3 3 2 1 2 2 2 1 — 3 40
Gulyás Gizella rk. 2 3 2 2 2 3 3 2 3 2 3 2 1 1 i 3 40
Horváth Matild rk. 2 3 2 4 4 3 4 3 3 3 3 3 3 — — 4 40
10 1 íorváth Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 - 2 20
19
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, rnéit. | ! Állat- és növénytanII Rajz Kézimunka Szépírás Ének Testnevelés Német társalgás | Ritmikus torna jilt, tanúim, eredmény Tandíj P
Horváth Rozália rk. 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 2 3 2 2 32
Horváth Valéria rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 3 _ 2 40
Igri Erzsébet rk. 2 2 1 3 3 2 3 3 3 O í-¡ 2 3 2 2 _ 3 40
Kalamlár Emma rk. 1 2 1 2 2 3 2 2 2 1 2 2 2 2- 2 36
15 Kovács Anna rk. 1 2 1 2 1 2 3 2 1 1 2 1 fm 1 _ 2 24
Láng Katalin rk. 2 3 2 4 4 2 3 3 3 2 3 1 2 — 2 4 36
Lengyel Magdolna rk 2 4 2 4 4 3 3 3 2 3 2 2 2 _ — 4 40
Mátés Katalin rk. 1 2 1 2 2 1 3 2 2 2 1 1 2 — — 2 16
Mátyás Ilona rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 2 — 2 16
20 Miczók Anna rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 1 2 2 2 1 _ — 3 36
Mihály Erzsébet rk. 2 3 2 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 _ _ 4 40
Nagy Terézia rk. 2 4 2 4 4 3 3 3 3 3 4 2 3 _ _ 4 40
Németh Margit rk. 2 2 2 3 3 3 2 3 2 1 3 2 3 2 — 3 40
Nováth Teréz rk. 2 2 1 3 3 3 2 2 2 2 3 1 3 2 — 3 16
25 Paur Terézia rk. 2 2 1 2 2 3 2 3 1 1 2 3 2 2 3 24
Porogi Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 — _ 1 32
Purger Magdolna rlc 1 2 1 2 3 2 2 1 1 1 2 1 1 _ — 2 12
Saíra Eva rk. 1 3 1 2 2 2 2 1 2 2 3 2 1 — — 2 40
Siklósi Rozália rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 1 3 t 2 2 2 3 40
30 Szabó Katalin rk. 2 2 l! 2 3 3 3 3 2 2 2 1 3 _ _ 3 24
Szálai Margit rk. 2 1 2 2 3 3 3 3 2 2 2 2 fm 3 — 3 40
Szekeres Márta rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 — — 3 40
Szokol Terézia rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 —
Tállai Irén rk. 2 3 1 2 3 2 3 3 3 2 3 2 3 _ _ 3 28
35 Tófeji Gizella rk. 2 4 2 4 4 4 4 3 4 3 4 1 2 3 _ 4 40
Vas Mária rk. 2 3 2 4 4 3 4 3 3 2 3 2 3 3 — 4 40
Varjas Erzsébet rk. 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 — 1 12
Vodinák Etelka rk. 2 3 1 3 4 3 4 3 3 2 2 3 3 — — 4 40
Vojkovits Hona rk. 2 2 2 4 4 3 4 3 3 2 2 3 3 2 — 4 40
10 Vojkovits Klára rk. 2 4 2 3 3 3 3 3 3 1 3 2 3 2 _ 3 40
Vucsák Anna rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 1 2 2 3 2 2 — 3 24
Zájer Rozália rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 — 3 40
Kimaradt: Pálfalvi Anna, Sinkovics Erzsébet
IL A) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Pelle Margit.
Aigner Margit rk. 1 1 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 16
Bajzik Emília rk. 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2 2 2 2 — — 2 36 50
Bedő Mária rk. 2 1 1 2 2 3 3 2 1 2 2 2 1 — — 3 28
Bognár Irén rk. 1 2 1 2 1 2 3 1 2 1 2 2 2 1 _ 2 40
5 Galambos Margit rk. 2 3 2 3 3 4 3 3 3 3 3 2 1 — — 4 40
Gál Matild rk. isim. 2 3 2 3 3 3 4 2 2 3 3 3 2 — — 4 40
Gödinek Erzsébet rk. 1 1 1 2 1 2 3 1 1 1 1 2 2 1 — 2! 24
Halaspataki Szilvia rk. 1 1 1 2 1 2 3 1 2 2 2 2 1 2 40
Havasi Margit Mária rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 40
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan ! Magyar nyelv Német nyelv j Földrajz j Számtan, mért. Állat- és növénytan | Rajz | Kézimunka | Szépírás Ének Testnevelés Német társalgás | Ritmikus torna Ált. tanúim, eredmény Tandíj P
10 Herendi Mária Magdolna rk 2 3 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 2 36
Kóbor Aranka Anna rlc. 2 2 1 2 2 3 3 2 1 2 2 2 2 — — 3 40
Horváth Anna rk. 1 2 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 — 2 24
Hosszú Aranka rk. 2 2 1 1 2 2 3 2 1 2 2 1 1 — — 2 16
Imrei Mária rk. 2 3 1 2 2 2 3 1 2 2 2 2 2 2 — 2 40
15 Kajdi Erzsébet Katalin rk 2 1 1 2 2 3 3 2 1 1 1 2 2 — — 3 40
Kálcsics Rozália rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 fm — — 1 40
Keimenesy Anna Mária rk. 1 2 1 2 2 1 3 1 2 2 2 2 2 — — 2 24
Keresi Sarolta rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 — — 1 32
Kiss Mária rk. 2 1 2 3 3 3 3 2 1 1 2 2 1 — — 3 40
20 Kolonics Erzsébet Matild rk 2 2 2 3 2 2 3 3 3 3 2 1 2 2 — 3 36
Ködmenicz Magdolna rk. 1 1 2 2 2 2 3 1 2 2 1 2 1 1 — 2 36
Kövesi Mária Magdolna rk 1 1 1 2 2 2 3 2 1 2 1 2 2 — — 2 32
Kuli Magdolna rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 — 2 40
Nagy Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 — 1 8
25 Németh Ilona Mária rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 fm — — 3 32
Németh Margit Erzsébel rk 1 1 1 3 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2 — 3 40
Palkó Borbála Margit rk.* — — — — — — — — — — — — — — — 12
Pálfalvi Magdolna rk. 2 1 2 4 4 4 1 3 2 2 1 3 fm - — 4 40
Pusztai Ilona rk. 2 2 1 3 3 3 4 2 3 3 3 2 2 — — 4 40
30 Rezsőfi Ilona rk. 2 2 1 2 2 2 2 2 3 2 3 2 2 1 — 2 32
Samu Jolán rk. 2 2 1 3 3 2 3 2 1 2 2 3 2 2 — 3 40
Simon Erzsébet rk. ism. 2 3 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 — — 3 40
Simon Ilona rk. 2 2 1 3 4 3 4 3 3 3 3 3 1 3 - 4 40
Skodnik Aranka rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 —
35 Szélig Ilona Terézia rk. 1 2 1 2 1 2 2 1 2 1 2 2 fm 1 — 2 32
Takács Klára rk. 2 1 1 2 3 3 3 2 1 2 2 2 2 2 — 3 40
Vajdai Irén rk. 2 1 1 3 3 3 4 2 3 2 2 2 2 2 — 4 36
Varga Aranka rk. 1 2 1 2 2 2 3 1 1 1 1 1 2 — - 2 —
Varga Rozália rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 — — 2 16
40 Wéber Erzsébet rk. 1 1 1 2 2 2 3 1 1 2 1 2 2 2 — 2 24
Kimaradt: Culda Angéla
M a g á n t a n u 1 ó k :
Balogh Anna rk. _ 3 1 3 4 4 3 3 2 1 3 3 3 _ _ 4 56
Bősze Gizella rk. — 2 1 2 3 3 2 3 2 1 2 2 2 — 3 56
Derencsér Anna rk. — 3 2 3 3 2 4 3 1 2 3 3 2 — — \' 4 56
Gősi Adél rk. — 3 1 3 3 2 3 3 1 2 3 3 2 —r — 3 56
5 Treyer Vilma rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 56
* Betegség miatt nem volt osztályozható.
I
II. B) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Ketting Ferencné Nagy Erzsébet.
A tanuló neve -és vallása Magaviselet 1 Rendszeretet Hittan Magyar nyelv j Német nyelv Földrajz | Számtan, mért. || j Állat- és növényian Rajz Kézimunka Szépírás | Ének | Testnevelés | Német társalgás]| Ritmikus torna ült.\' tanúim, eredmény Tandij P
And a Margit rk. 1 3 1 1 1 1 2 2 3 2 3 2 2 2 2 32
Balázs Magdolna rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 *3 3 3 3 3 2 — 3 40
Berger Györgyi izr. 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 — 1 1 40
Burger Irén izr. 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 — 2 2 40
5 Czigány Krisztina rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 — — 3 40
Czoffer Julianna rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 -— 3 32
Cseh Stefánia rk. 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 — — 1 16
Deutsch Edit izr. 1 2 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 2 — — 2 32
Deutsch Zsuzsanna izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 — 1 1 40
10 Dukász Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 — 1 1 40
Feiler Margit ág. h. ev. 2 3 2 2 3 3 3 2 3 2 2 2 fm - — 3 40
Gerócs Anna rk. 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 3 2 1 — 2 16
Godina Ilona rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 — — 2 24
Goldlmiann Mária izr. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 — 2 3 40
15 Hirt Terézia rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 1 fm — — 3 24
Hofecker Katalin rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 - — 1 16
Hoffman Éva izr. 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 2 — 2 1 40
Illavszky Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 1 1 —
Jobbágy Mária rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 — — 3 40
20 Kalocsay Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 —
Kenyeres Margit rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 12
Koczka Ilona ref. 2 3 2 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 3 40
Köves Ida ág. h. ev. 2 3 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 1 — — 4 40
Krug Ilona rk. 2 3 2 3 4 3 4 3 3 2 3 3 2 — _ 4 40
25 Lukácsi Magdolna rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 fm 3 — 3 40
Makó Mária ref. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — — 1 —
Marton Ilona rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 1 3 2 2 — — 3 40
Muszil Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 — — 1 —
id. Pfeiffler Gizella ág. n.ev. 1 2 1 2 1 1 2 1 2 1 2 2 2 — — 2 40
30 ifj. Pfeiífjer Gizella ág .b. ev. 1 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 2 — — 2 40
Samu Márta rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 2 1 8
Sasvári Ilona rk. 2 3 1 3 4 4 4 4 3 3 3 2 2 — — 4 40
Sattler Katalin izr. 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 3 2 — — 2 16
Schwarcz Magdolna izr. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 — — 3 40
35 Varga Valéria rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 1 - 2 24
Vámbéri Ilona rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 1 2 2 1 — — 3 40
Végvári Terézia rk. 2 3 2 3 4 3 3 4 3 3 3 2 2 — — 4 40
Vincze Mária rk. 2 3 2 3 3 4 4 3 3 3 3 3 2 3 — 4 40
Viola Erzsébet rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 — — 3 40
40 Welvarth Katalin [izr. 2 3 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2 3 40
Kimaradt: Lukácsi Klára.

II. C) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Némethy Katalin.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet 1 Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. Állat- és növénytan j Rajz Kézimunka Szépírás Ének Testnevelés | Német társalgás | I Ritmikus torna itt. tinulm. eredni. Tandíj P
Bedenek Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 1 2 1 3 2 1 2 1 1 2 32
Bedő Katalin Anna rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 _ 2 24
Bencze Gizella rk. 2 3 3 4 3 3 4 3 3 2 2 2 fm __ __ 4 40 32
Csiuka Gizella rk. 1 2 1 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2 _ _ 2
5 Dely Mária Anna rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 1 2 1 fm — — 2 40
Egyed Mária rk. 1 2 1 3 2 2 2 1 2 1 2 1 2 2 2 40
Ferkócza Mária rk. 2 2 1 3 2 2 2 1 1 3 2 2 2 2 2 32
Gazdag Mária rk 2 4 2 3 3 3 4 2 2 3 3 2 2 2 — 4 40 40
Gál Matild rk. 1 2 1 3 3 2 2 1 1 1 2 9 í— fm 2 — 3
10 Gorza Rozália rk. 2 2 2 3 2 3 3 1 2 3 2 2 lm 1 — 3 40
Gulyás Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 2 3 1 2 2 2 2 1 — — 2 32
Hackler Anna Terézia rk 2 3 1 4 3 2 4 2 2 2 2 2 1 — — 4 40
Horváth Ilona rk. 2 4 1 3 3 2 3 2 2 3 4 2 1 — 3 20
Horváth Rozália rk. 2 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 1 1 _ — 3 32
15 Imrei Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 6
Kálovics Mária rk. 1 2 1 2 2 1 3 2 1 1 2 1 1 — — 2 16
Kiss Magdolna rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 1 1 2 1 1 1 — 2 8
Kishegyi Anna rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 1 1 — — 3 32
Kövesdi Ilona Erzsébet rk 1 2 1 2 2 1 3 1 2 1 2 1 1 1 — 2 32
20 Kuzsner Anna rk. 2 3 1 3 3 2 2 2 2 3 3 3 1 _ 2 3 24
László Klára Gabriella rk 2 3 2 3 2 2 3 1 3 3 3 2 1 2 — 3 32
László Margit rk. 2 2 2 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 — — 3 40
Mikó Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 — 3 40
Németh Márta rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 1 — — 2 32
25 Pintarics Zsuzsanna rk. 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 — 1 24
Pózvári Ilona Terézia rk 1 2 1 2 2 1 2 1 3 2 2 2 1 1 2 2 12
Sági Zsuzsanna rk. 2 2 1 3 3 2 3 2 1 1 2 2 1 — _ 3 24
Soós Magdolna Margit rk 1 2 1 3 3 1 3 1 2 1 2 2 fm 2 _ — 3 28
Szabó Irén rk. 1 2 1 3 3 2 2 1 1 2 2 2 2 — 3 40
30 Szertics Ilona rk. 2 3 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 _ _ 3 40
Szobolits Mária rk. 2 2 2 3 3 3 3 2 2 3 1 3 2 1 - _ 3 32
Tóth Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 1 2 _ — 3 40
Tóth Mária rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ — 1 -
Varga Magdolna Mária rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 - — 1 40
35 Vas Éva rk. 1 1 1 1 1 1 1 I 1 i 1 1 1 __ 1 1 40
Vellák Anna Mária rk. 2 3 1 3 3 2 3 2 3 3 2 2 2 _ 2 3 40
Vér Katalin rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2 2 2 3 36
Vig Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 _ 2 24
Virág Aranka rk. 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 3 — — 3 36
Kimaradt: Vajda Erzsébet
III. A) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Rezgő Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv 1 Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Természettan Rajz Kézimunka Ének Testnevelés Ritmikus torna Élt. tanúim, eredni. Tandíj P
Bárson Lenke rk. 3 3 3 3 3 3 4 3 4 3 3 3 4 4 40
Bencze Irén rk. 2 3 2 4 3 3 3 2 4 3 3 3 2 — 4 40
Bogdán Mária rk. 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 fm — 3 40
Czifra Magdolna rk. 1 2 1 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 — 2 8
5 Fenyves Magdolna rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 — 3 32
Gál Erzsébet rk. 2 3 1 3 3 2 3 3 3 2 2 3 2 — 3 24
Gerencsér Magdolna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 —
Gulyás Irmla rk. > 2 3 1 2 3 2 2 2 3 3 2 1 1 — 3 40
Herczeg Jvaim a rk. 1 2 1 3 2 2 1 2 2 2 2 2 1 — 2 40
10 Heringh Matild rk. 2 3 2 4 3 3 2 3 3 3 2 2 2 — 4 32
Iiermánn Mária rk. 2 3 1 2 3 2 2 2 3 2 2 2 1 — 3 40
Hoffmiann Éva rk. 2 3 2 4 3 2 2 4 3 3 3 3 2 — 4 36
Hoffmiann Mária rk. 2 2 1 3 3 2 2 3 3 1 1 2 2 — 3 40
Horváth Kornélia rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 3 1 1 1 1 .— 2 40
15 Horváth Magdolna rk. 2 3 1 2 2 1 2 2 3 2 2 3 2 — 2 28
Issa Fanni rk. 2 3 2 3 4 3 2 2 3 3 2 3 2 — 4 40
Jakab Ilona rk. 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 3 2 — 2 24
Kolonics Gizella rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 — 3 32
Kovács Eszter rk. 1 1 1 2 2 2 2 3 2 1 2 2 1 — 2 32
20 Kovács Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 — 3 32
Kovács Márta isin. rk. 2 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2 3 1 — 3 40
Kremzner Aranka rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 — 2 40
Kulcsár Ibolya rk. 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 — 2 24
Lakosi Ilona rk. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 — 3 32
25 Lelner Ilona rk. 2 3 2 3 3 2 3 2 3 3 2 2 2 — 3 32
Lőrincz Gizella rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 — 3 40
Magyar Valéria rk. 2 3 3 4 4 3 3 4 4 3 3 2 2 — 4 40
Major Erzsébet rk. 2 2 1 3 3 2 3 2 2 2 1 3 1 — 3 40
Mátyás Hajnalka rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 — 2 24
30 Mogyorósi Rózsa rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 — 3 40
Németh Alojzia Katalin rk. ism. 2 3 2 3 3 3 3 3 •3 3 3 2 2 — 3 40
Németh Mária Ibolya rk 2 2 2 3 3 2 3 2 3 2 1 2 2 — 3 40
Nyakas Ilona rk. 2 2 1 3 3 3 2 3 3 2 1 2 2 - 3 32
ötvös Valéria rk. 2 3 2 3 3 3 4 3 4 3 2 3 2 — 4 40
35 Papp Ilona rk. 2 3 1 3 3 3 4 3 3 3 2 3 fm — 4 40
Salamon Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 — 2 16
Sonkoly Magdolna rk. 2 3 1 3 3 2 3 3 3 3 2 3 1 — 3 40
Skrivalits Klára rk. 2 2 1 3 2 2 2 2 3 1 2 2 2 — 31 16
Szabó Gizella rk. 1 3 1 2 2 1 2 2 3 2 *3 2 2 — 2 —
10 Szepesi Valéria rk. 2 3 1 2 3 2 2 2 3 3 3 2 1 — 3 32
Szécsényi Julianna Viktória rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 fm — 3 40
Szőllősi Mária rk. 2 2 2 3 3 3 4 4 3 3 3 2 2 — 4 49
Takács Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 — 1 16
Tófeji Ilona rk. 2 2 2 4 4 3 4 4 4 3 2 3 2 — 4! 40
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Természettan Rajz Kézimunka Ének Testnevelés Ritmikus torna Ált. tanulni, ere m. Tandíj P
45 Tőke Klára Györgyi rk. Vadász Erzsébet rk. Vincze Mária Magdolna rk 2 1 2 3 3 3 1 1 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 — 3 3 3 40 32 40
Kimaradt: Biikvics Mária, Kisfaludy Edit, Kozári Ella, Nemes Mária
Magántanul ók:
Farkas Anna rk. Gősi Adél rk. Hegyi Irén rk. Horváth Ida ág. h. ev. Kisfaludy Edit rk. Kukola Anna rk. Lepesi Teréz rk. Lindbauer Erzsébet rk. Tóth Ilona rk. — 2 2 2 2 1 2 3 2 3 2 1 2 2 1 1 2 1 3 3 3 2 2 1 2 3 2 3 2 3 2 2 1 3 2 2 3 3 2 3 3 1 1 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 1 2 2 2 3 2 2 3 3 1 1 4 3 3 1 2 2 2 1 1 3 1 3 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 3 3 1 2 3 2 2 2 2 2 fm 1 2 2 2 2 — 3 3 3 3 1 2 4 2 3 56 56 56 56 56 56 56 56 56
III. B) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Köcsky Kálmánné Szalay Aranka.
Altmlann Gizella rk. 1 2 1 2 2 2 1 3 2 1 1 2 1 2 32
Antal Mária rk. 2 3 1 2 1 1 1 2 2 3 2 2 1 _ 2 40
Balázs Etelka rk 2 3 2 3 3 3 3 4 3 3 1 3 2 - 4 40
Beák Irén ág. h. ev. 1 2 1 2 3 2 2 3 3 2 1 2 2 - 3 40
5 Berényi Julianna izr. 2 3 2 2 3 2 2 3 3 3 1 2 1 - 3 40
Bien Edit izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 _ 1 40
Czvetkó Mária Magdolna rk 2 3 2 3 4 2 2 3 3 2 2 2 2 - 4 40
Deák Irén ref. 2 2 1 2 3 1 2 2 2 2 2 1 2 _ 2 40
Egerváry Júlia rl<. 1 2 1 3 2 2 2 2 2 1 1 2 1 _ 2 16
10 Faludi Mária rk. 1 2 1 1 2 1 1 2 2 1 2 2 1 _ 2 8
Földes Klára izr. 1 2 1 3 2 2 1 2 2 1 1 1 1 _ 2 -
Grünfeld Magdolna izr. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 *3 *3 3 fm - 3 40
Győri Mária rk. 1 3 1 3 3 2 2 2 3 l 1 2 1 _ 3 16
Holczer Klára izr. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 _ 3 40
15 Horváth Mária rk. 2 3 1 3 3 2 3 2 3 2 2 3 2 _ 3 24
Kis Péter Irén ref. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 1 3 2 2 _ 3 40
Kiss Rozálai rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 4 2 2 2 1 _ 4 40
Kovács Éva rk. 2 3 2 2 3 2 3 3 3 3 1 2 1 1 3 40
Kovács Irma izr. 2 3 2 4 3 3 3 3 3 3 1 2 2 _ 4 36
20 Kövi Anna rk. 1 3 1 2 3 1 2 2 2 2 2 2 1 _ 2 28
Kramter Livi a izr. 1 2 1 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 — 2 24
Kránitz Mária rk. 2 2 1 1 2 1 2 2 3 2 2 2 1 _ 2 4
Kurucz Julianna rk. 1 2 1 2 2 3 3 3 3 2 3 2 fm _ 3 32
Mendlovits Zsuzsanna izr 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 _ 3 40
25 Méhes Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 _ 2 40
Nemecz Anna rk. 1 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 fm — 3 32
25
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Természettan Rajz Kézimunka Ének Testnevelés Ritmikus torna Ált. tanaim, eredni. Tandíj P
Nélmleth Ilona rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 2 1 3 40
Németh Zsuzsanna rk. 2 2 1 3 3 2 3 3 3 2 1 2 2 _ 3 32
Pálfalvi Elvira rk. 2 3 2 4 4 3 3 4 3 3 2 2 2 _ 4 40
30 Petrics Piroska ág h. ev 2 3 2 2 3 2 3 2 3 2 1 2 2 _ 3 40
Porkoláb Hermina rk. 2 2 1 3 3 3 3 3 3 2 2 1 fm _ 3 32
Rassi Ilona rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1
Saskőy Elida rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 1 2 2 _ 3 40
Sebestyén Katalin rk. 1 3 1 3 3 2 1 3 3 2 1 2 1 _ 3 40
35 Simon Mária ref. 2 3 2 3 3 2 2 3 3 2 1 2 2 _ 3 36
Simon Piroska ref. 1 2 2 2 2 2 2 3 3 2 1 2 1 _ 3 32
Sötét Mária rk. 1 3 1 3 2 2 2 2 2 3 3 2 1 _ 3 36
Spitzer Éva izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 8
Szabadi Julianna rk. 2 2 1 3 3 2 3 4 3 2 3 2 1 _ 4 40
10 Takács Mária rk. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 — 3 40
Takács Valéria 2 2 1 3 3 2 2 2 3 1 2 2 2 _ 3 28
Tollár Rozália rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 4 3 3 2 1 _ 4 32
Törő Anna rk. 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 1 _ 3 40
Thury Éva rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 _ 3 40
15 Tüttő Ilona rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 4 2 1 1 1 1 4 40
Újlaki Anna rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 _ 3 40
Újlaki Márjja rk. 2 3 2 4 3 3 3 4 4 3 3 3 3 - 4 40
Varró Anna rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 _ 3 40
Véber Zsuzsanna izr. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 _ 1 16
50 Wirth Mária rk. 2 2 1 3 4 3 3 4 3 2 2 2 1 — 4 40
Kimaradt: Németh Jolán, Pahócsa Etel
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: özv. Adorján Antalné Blázy Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Rendszeretet Hittan Magyar nyelv j Német nyelv i Történelem { Számtan, mért. Ásvány- és vegytan | Egészségtan | Háztartástan I Rajz Kézimunka S Ének Testnevelés j Ritmikus torna Ált. tanaim, eredmény Tandij
Bakos Margit rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 32
Balassa Erzsébet rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 — 1 16
Balassa Irén rk. 2 2 2 3 3 2 3 3 1 2 2 2 3 2 — 3 40
Balog Etel rk. 2 2 2 3 2 3 3 2 2 2 2 1 2 1 — 3 32
5 Redő Hona rk. 1 2 1 2 3 2 3 2 1 2 1 1 1 1 — 3 32
Béli Erzsébet rk. 2 3 2 3 3 2 3 2 2 2 2 2 2 1 — 3 36
Cseh Gabriella rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 1 1 2 1 1 2 — 2 28
Cserpes Irma rk. 1 2 1 2 3 2 3 2 1 2 3 2 3 1 — 3 40
Csesztregi Klára rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 — 3 40
10 Ferencz Irén rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 2 — 4 40
Foszák Anna rk 2 3 2 3 4 3 3 3 2 3 2 2 3 1 — 4 40
Gyöngy Mária rk. 2 2 3 3 4 3 4 3 3 3 2 2 3 2 — 4 40
Harangozó Margit Mári i k 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 — 2 24
Herboly Ilona Anna rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 2 — 3 40
15 Hordós Éva Edit rk. 2 8 2 3 4 3 3 3 3 3 *3 *3 3 fm — 4 36
Horváth Klára Katalin rk 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 2 3 1 — 2 32
Horváth Margit rk. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 2 — 4 40
Imre Mária rk. 2 2 1 3 3 3 3 3 2 3 2 l 1 1 — 3 32
Keller Jolán rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 t 1 2 — 3 40
20 Kesken Aranka rk. 1 2 1 2 2 2 3 2 2 2 2 l 2 2 — 2 24
Kiss Julianna rk. 1 2 1 2 3 2 1 2 2 1 1 l 2 fin — 2 28
Laímtm Katalin Mária rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1 2 — 2 36
Magas Margit Mária rk. 2 2 1 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 fm — 3 40
Mihalik Ilona rk. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2 —
25 Mihalik Magdolna rk. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 2 — 2 —
Nádai Anna Erzsébet rk. 1 2 1 2 2 1 2 1 1 1 2 1 1 1 — 2 16
Neimies Ilona rk. 2 2 1 2 3 2 3 2 1 1 2 2 1 2 3 40
Németh Irma rk. 1 2 1 2 3 1 2 2 2 2 1 1 2 fm — 2 32
Pókecz Krisztina Anna rk. 2 2 1 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2 — 2 40
30 Pusztai Irma rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 8
Szabó Gizella rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 1 1 2 2 1 1 - 2 —
Szép Etel rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 1 2 1 2 2 2 — 2 40
Szitát Ibolya Zsuzsanna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 - 1 8
Tislér Mária rk. 2 3 2 2 3 2 3 3 2 3 3 2 1 2 — 3 32
35 Tóth Anna rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 16
Velner Ilona rk. • 2 3 1 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 2 — 3 40
Kimaradt; Rezgő Irén
M a g á n t a n u l^ó k:
Hegyi Irén rk. _ 2 2 3 3 2 3 3 2 2 1 1 2 2 — 3 56
Horváth Ida ág. h. ev. — 3 2 3 3 2 2 2 1 2 2 1 2 fm — 3 56
Lakatos Éva rk. — 3 2 2 1 2 3 1 2 1 2 2 2 1 — 2 56
Lepesi Terézia rk. — 3 3 4 4 3 3 3 3 1 3 1 3 2 — 4 56
5 Rezneki Margit rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 — 2 56
Tóth Ilona rk. — 3 3 4 3 3 4 3 3 2 3 2 3 2 — 4 56
27
IV. B) OSZTÁLY. Osztályfőnök: Twrdy Anna.
A tanuló neve és vallása 1---- Magaviselet j Rendszeretet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Számtan, mért. Ásvány- és vegytan Egészségtan Háztartástan Rajz Kézimunka Ének Testnevelés Ritmikus torna Ált. tanúim, eredmény Tandij
A usch Klára \' izr. 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 1 40
Balogh Ilona rk. 2 2 1 2 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 _ 2 16
Baumgarten Eva rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 1 8
Beck Éva rk. 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1
5 Bedő Eszter rk. 2 3 3 4 3 4 3 3 3 2 1 2 3 2 _ 4 36
Berger Katalin izr. 2 2 1 2 2 3 2 2 2 2 3 2 1 ïm - 3 40
Bubb Brigitta rk. 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 - 2 16
Cziráki Anna rk. 2 2 1 3 3 2 3 3 2 23* 3* 2 fm - 3 40
Csere Ibolya ref. 2 2 2 4 3 4 3 3 3 2 3 2 2 2 - 4 40
10 Egyed Mária rk. 2 2 2 3 .3 3 3 3 1 2 1 2 1 1 — 3 40
Erdei Erzsébet gk. 1 2 1 2 3 2 3 2 2 3 1 1 1 2 - 3 32
Gárdonyi Edit izr. 2 2 1 3 3 3 3 3 2 3 1 1 2 2 _ 3 40
Grünbauimj Margit izr. 2 2 1 2 3 2 3 2 3 2 3 3 2 2 - 3 40
Gulyás Irén ág. h. ev. 1 3 1 ? 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 _ 2 40
15 Günsberger Klára izr. 1 2 1 2 1 2 2 1 2 2 1 2 2 - 2 40
Illés Anna rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 1 2 - 3 40 8
Imrei Ilona rk. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 - 1
Kerpen Zsuzsanna izr. 2 3 1 3 3 3 3 3 2 1 3 3 3 2 - 3 40
Kosaras Ottilai rk. 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 - 2 40
20 Kovacsics Gizella ág. li. ev. 2 2 1 3 3 3 3 3 2 2 1 1 1 2 - 3 40
Lovászi Anna rk. 1 1 1 2 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 _ 2 16
Nagy Ibolya ref. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 1 3 3 2 2 — 3 40
Nádor Anna rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 3lfm - 3 40
Nemesi Mária rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 fm _ 3 40
25 Neusinger Adél ág. h. ev. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 2 - 3 40
Németh Klára rk 1 2 1 3 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1 _ 2 32
Ónodi Mária rk. 2 1 2 2 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 1 2 40
Os/.terreicher Magdolna izr 2 2 1 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 2 — 3 32
Pintér Magdolna rk. 1 1 1 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1 1 2 32
30 Pintér Zsófia ág. h. ev. 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 40
Rácz Vilnna rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2* 3* 2 1 1 3 40
Sándor Klára rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1
Sárecz Júlia rk. 2 2 1 2 2 1 2 2 3 1 2 2 2 2 _ 2 32
Seregélyes Irma rk. 2 3 2 3 3 3 4 4 3 3 2 2 1 3 4 40
35 Sörlei Klára ág. h. ev. 1 2 1 2 2 2 2 3 1 1 1 1 1 1 2 16
Sleiner Erzsébet izr. 2 3 1 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3 40
Völgyi Margit rk. 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 2 40
VVeisz Kornélia izr. 2 2 1 3 3 3 3 3 2 1 3 3 1 2 1 3 40
VIII. Statisztika.
a) A tanulók száma és fontosabb adatai.
Osztályok I ** II.** III* IV.* Összesen
a) A tanulók száma Beírt nyilvános tanuló ... ... ... 135 122 103 75 435
Beírt magántanuló ... ... .. ... 11 6 9 7 33
Osztályozott nyilvános tanuló ... 129 118 97 74 418
Osztályozott magántanuló ... ... 10 5 9 6 30
Osztályoztatott összesen tanuló .. 139 123 106 80 448
Ezek közül ismétlő 1 2 3 — 6
Az osztályozott tanulók b) életkor szerint 1931-ben született — ... ... 56 — — — 56
1930-ban „ ... ... ... ... 39 47 — — 86
1929-ben „ ........... 28 48 48 — 124
1928-ban „ ............ 8 23 41 35 107
1927-ben „ ............ 2 2 8 28 40
1926-ban „ .......- ... — 1 2 9 12
1925-ben „ ......... ... 1 — — 3 4
1923-ban „ ............ 2 1 — — 3
1922-ben „ ............ — — 1 1 2
1920-ban „ ............ 2 — — — 2
1919-ben „ ... ... ... ... — 1 2 1 4
1918-ban vagy korább született ... 1 1 4 3 9
c) vallás szerint Róm. kat. ... ... ... ... ... ... 122 108 89 63 382
Gör. kat................ ... — — — 1 1
Református ... ........... ... 3 2 4 2 11
Ág. h. ev. ... ... ... ... ... ... 3 4 3 5 15
Izraelita ... ... — ...... ... 11 10 10 9 40
d) anyanyelve, nyelvismerete Magyar anyanyelvű... ......... 139 124 102 80 445
Horvát „ — — 4 — 4
Csak magyarul beszél ......... 133 120 99 75 427
Magyarul és németül is tud...... 2 5 — 3 10
„ és horvátul is tud... ... — — 4 1 5
„ és románul is tud... ... 1 — — — 1
e) szüleik foglalkozása szerint Középbirtokos ............... 1 — — 1 2
Kisbirtokos...... ............ 18 4 10 2 34
Kisbirtokos, napszámos ... ... ... — 9 — 4 13
Egyéb önálló őstermelő......... . — 1 — 2 3
Gazdasági tisztviselő ......... — — 2 2 4
Gazdasági segédszemély ...... 1 — 1 2 4
Földmívelési napszámos.. ... ... 2 — — — 2
Nagyiparos.................. 1 1 1 — 3
Kisiparos ... ......... ...... 43 25 30 22 120
Ipari tisztviselő.............. — 3 — — 3
Ipari segédszemély...... ...... 12 11 6 1 30
Ipari napszámos ... ......... 2 — \\— — 2
Nagykereskedő......... ... ... — — 3 — 3
Kiskereskedő ...... ...... ... 9 15 9 6 39
Kereskedelmi tisztviselő ... ... — 2 1 — 3
Kereskedelmi segédszemély ... ... 3 3 1 3 10
Közlekedési kisvállalkozó ... ... — 1 — — 1
Közlekedési tisztviselő ......... — 7 1 1 9
Közlekedési segédszemély ... ... 13 15 14 9 51
Közlekedési napszámos...... ... — — 1 — 1
Köztisztviselő ............ ... 1 1 2 1 5
Pap, tanár, tanitó ......... ... 1 4 — 2 7
Másféle értelmiségi............ 5 1 — 1 7
Közhivatali altiszt ............ 11 4 6 7 • 28
Katonatiszt .................. — — 1 — 1
Katona altiszt ............... 4 3 3 4 14
Nyugdíjas köztisztviselő......... — 2 1 — 3
Egyéb nyugdíjas tisztviselő...... — 2 — — 2
Nyugdíjas altiszt ............ 5 9 10 4 28
Háztulajdonos ............... — — 1 — 1
Különböző napszámos ......... 1 — — — 1
29
Osztályok j ** II.** III* IV* összesen
Az osztályozott tanulók e) sz öltik foglalkozása szerint 1 Házi cseléd... ... ... — — — 5 — — 5
Egyéb ismeretlen foglalkozású ... — I 3 5 9
Árvaházi szeretetházi tanulók ... 1 — — — 1
f) szüleik lakó- j helye szerint 1. Az iskola székhelyén lakik ... 98 86 64 51 299
2. A vármegyében lakik ...... 22 27 22 12 83
3. Fehér vármegyében lakik — — 1 ■ — 1
4. Maros-Torda vm.-ben lakik 1 — ■ — — 1
5. Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm.-ben 1. — — — 2 2
6. Somogy vármegyében lakik ... 8 6 10 8 32
7. Veszprém vm.-ben lakik ... ... — — — 1 1
g) közül bejárók 1. vasúton, autóbuszon:
Balatonberény ........ ... ... . 1 — — — 1
Bucsuszentlászló ... ... ... ... 1 — — — 1
Felsőrajk (Pötréte) ... ...... ... 5 2 3 — 10
Gelse — ......... ... — — 3 3 2 7 15
Gyékényes......... — ... — — 1 — — 1
Komárváros.................. 2 4 2 2 10
Kotor .......- -.......... — 1 . — — 1
Murakeresztur ... ... ... ... ... — I 1 2 4
Sávoly ... ............ ...... 1 1 — — 2
Ujnéppuszta ............... — 1 1 1 3
Újudvar ............ ... ... — — 1 — 1
Zataszentjakab......... ... ... 1 — 1 2 4
Zalaszentmihály... ......... ... 2 3 1 1 7
Zákány... ... ... ... ......... — — 2 2
2. kerékpáron:
Bajcsa..................... — — 2 2
Palin ...... ............... 2 — 1 3
Somogyszentmiklós ... ... ... ... 1 — 1 2
Szepetnek ... ......... ...... — 2 1 3
3. kocsin:
Palin ..................... 1 — — 1
Pogányszentpéter ... ... — 1 — 1
h) lakás\' szerint 1. szüleinél lakik 119 106 85 65 375
2. kosztadónál lakik...... ... ... 10 13 12 9 44
i) óramulasztása 30 óránál kevesebbet mulasztott 46 46 38 13 143
igazoltan mulasztott órák száma- 6061 4789 4560 5349 20759
igazolatlanul mulasztott órák
száma ... ............... — 9 5 1 15
j) általános előmenetele 1 kitűnő ............,......... 11 13 3 4 31
jeles ..................... 6 8 3 6 23
jó ........................ 39 40 21 26 126
elégséges ............ ..... 54 43 50 30 177
elégtelen egy tárgyból ......... 5 6 10 4 25
» két „ ......... 6 6 5 4 21
több „ ......... 8 2 5 15
k) közöl rendit, tárgyat laoolt német társalgást ............ 42 42 __ 84
ritmikus torna ........... 14 13 2 6 35
l) közül tandíjat fizet, tandíjmentes 40 P-t fizet.................. 75 64 56 41 236
32 P-t fizet ... ... ... ......... 25 24 23 14 86
24 P-t fizet.................. 10 9 4 3 26
16 P-t fizet.................. 9 14 9 8 40
8 P-t fizet.................. 3 1 — 2 6
tandíjmentes ............... 7 7 5 6 25

g-l-ig csak nyilvános tanulók szerepelnek.
b) A magaviselet, a rendszeretet és a tantárgyak tanulmányi eredménye.
Tantárgyak i. A) o. 43+10 Osztályok. Nyilvános és magántanulók száma. — Érdemjegyek •
1. B5 o. 44 1. C) o. 42 II. A) 0. 39^ 5 II. B) o 40 1 . C) o. 39 III. A) o. 47+9 III. B) o. 50 IV. A) o. 38+6 IV. B) o. 38
! jeles jó elégséges ! elégtelen jeles •ló elégséges elégtelen jeles ló elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó " elégséges 1 elégtelen jeles jó elégséges 1 elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó i elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen jeles jó elégséges 1 elégtelen
Magaviselet............... 13 30 25 19 15 27 18 21 ■ 21 19 20 19 14 32 1 21 29 19 17 _ _ 14 24 _
Rendszeretet ............ 3 21 28 1 8 20 14 2 8 19111 4 19 15 10 12 9 19 — 4 21 11 3 4 33 19 — 4 21 25 — 8 19 15 — 9 20 y —
Hittan ................ 22 30 1 — 23 19 2 — 23 19 - — 33 10 1 — 22 18 — — 25 12 2 — 29 23 4 — 28 22 — — 22 15 5 — 27 8 3
Magyar nyeiv ............ 4 17 30 2 9 21 11 3 6 15:13 8 6 21 16 1 15 9:16 — 5 10 22 2 3 18 30 5 8 11 28 3 6 17 17 2 6 13 17 2
Német nyelv ............ 5 19 26 3 12 14 15 3 8 9 16 9 10 17 14 3 17 3:17 3 5 15 10 — 4 17 32 3 6 9 32 3 5 13 18 6 7 12 19 —
Történelem............. — — _ — — — — — _ — — — — — — — — — — — — — — 7 24 25 — 9 20 21 — 9 18 15 — 13 8 15 2
Földrajz ............... 7 20 24 2 16 15 11 2 7 11 23 1 5 22 14 3 16 10:12 2 11 17 11 — 4 26 21 5 10 13 27 — — — — — — T— — —
Számtan és mértan......... 5 16 31 1 4 16 17 7 7 10 20 5 1 12 25 6 12 9 15 4 4 14 18 3 3 27 22 4 3 15 27 5 4 13 23 2 7 14 16 1
Állat- és növénytan........ 9 21 22 1 18 14 11 1 7 12 23 — 15 16 13 — 13 10 15 2 18 19 2 — — — — — — — — — — — — — — — — —
Ásványtan és vegytan ...... 8 19 15 — 8 13 16 1
Természettan ............ — 3 10 37 6 3 11 32 4
Elet- és egészségi, ism....... Háztartási és nevelési ism. ... Rajz .................. Női Kézimunka............ Szépírás ...... ... ...... Ének ................. Testnevelés............... Általános tanúim, eredmény... Német társalgás ......... Ritmikns torna............ 14 30 4 6 11 4 4 1 16 17 18 36 24 15 10 3 22 5 26 11 17 29 1 lm 1 5 1 lm 5 10 22 6 8 15 7 1 4 17 20 13 24 20 17 2 4 16 2 21 12 7 13 1 1 4 2 lm 7 14 16 9 15 9 6 7 1 11 19 17 17 17 9 13 ■2 16 7 14 10 14 18 3 1 2 2 lm 9 18 13 13 7 9 4 6 16 24 20 30 29 18 11 10 7 12 7 2 14 1 (lm 8 13 17 11 12 15 12 3 5 11 15 13 18 22 9 2 5 16 7 16 10 14 3 1 fin 3 lm 5 16 13 7 15 22 5 6 1 17 13 21 23 10 13 9 3 10 13 9 1 2 18 2 5 fin 3 11 17 7 15 3 23 28 29 36 13 22 10 20 3 29 1fm 4 Fm 1 11 12 20 9 26 4 2 24 20 34 16 10 13 9 7 3 26 1 lm 1 fm 5 lm 10 1/ 16 12 20 18 16 4 17 14 21 19 11 21 15 8 12 8 2 13 16 1 fm 1 fm 5 Fm 7 13 15 15 18 16 11 6 4 14 17 12 13 17 22 13 2 11 6 9 5 5 1 16 2 fim 2 lm 4 lm 3
c) Iskolai felszerelések értéke 1941. év végén.
31
Tételek Gyarapodás Állomány
vétel ajándék j Érték darab Érték
darab p f P f
Bútorok.................. — — — 614 16020 70
Házi és irodai felszerelés — — — 306 3655 19
Földrajzi és történelmi tanszerek ... ... ... ... ... - — — — 1982 95
Természetrajzi tanszerek...... 2 — 26 — 211 665 65
Fizikai tanszerek ......... — — — — 47 1360 15
Vegytani tanszerek ......... — •_ — — 206 295 66
Számtan-mértani tanszerek ... — — — — 11 64 60
Tornatanítási tanszerek ... ... — — — — 1 31 32
Rajztanítási tanszerek ... ... — — — — 478 530 23
Tanári könyvtár... ... ... ... 249 110 357 24 — — —
Összesen:
Ifjúsági könyvtár ... .... ... 32 — 97 20 1311 3769 46
Önképzőköri könyvtár ... ... 14 — 27 — 335 651 15
Sportköri felszerelés ... ... ... 5 — 68 72 1530 3496 25
d) Az iskola épületének méretei
1. Udvar ........................1251 m2 5. Emelet I. b..............75 2 m2
2. Kert..............................— „ II. b..............50*4 „
3. Gazd. gyakorlóterület — „ III. b..............467 „
4. Földszint I. a..............50*4 „ IV. b..............70"1 „
I. c..............50-2 „ Iroda ............... 43 8 „
II. a..............43-8 „ Tanári szoba ..................50\'2 „
II. c..............52 5 „ Rajzterem........................80 3 „
III. a..............77-4 „
IV. a..............657 „
e) Az iskola népessége 1920—42. tanévig.
Tanév Osztályozott nyilvános tanulók Osztályozott magántanulók Együtt nvilv. magánt.
I. n. III. IV. I—IV. I. II. III. IV. I—IV.
1920-21 99 97 93 79 368 8 10 4 5 27 395
1921—22 115 95 91 \'87 388 2 1 _ _ 3 391
1922—23 139 111 90 77 417 9 8 8 5 30 447
1923—24 155 120 96 76 447 6 3 11 3 23 470
1924—25 143 115 106 81 445 10 5 1 3 19 464
1925—26 109 122 103 90 424 1 3 3 1 8 432
1926—27 90 97 107 95 389 4 4 1 2 11 400
1927—28 88 86 89 93 356 4 3 3 1 11 367
1928—29 69 85 83 81 318 2 5 1 7 15 333
1929-30 100 70 84 81 335 9 3 2 3 17 352
1930—31 133 101 73 70 377 5 9 3 4 21 398
1931—32 100 128 88 69 385 6 1 3 2 12 397
1932—33 87 87 117 83 374 2 6 — 1 9 383
1933-34 96 93 70 117 376 — 3 1 1 5 381
1934—35 85 91 81 66 323 1 — 1 — 2 325
1935-36 106 83 75 72 336 — — 1 1 2 338
1936—37 111 101 77 66 355 5 4 — 1 10 365
1937-38 94 113 100 71 378 4 _ 2 3 9 387
1938-39 92 92 106 80 370 1 2 1 2 6 376
1939—40 108 86 85 89 368 2 2 — _ 4 372
1940-41 111 101 78 80 370 4 6 4 5 19 389
1941-42 129 118 97 74 418 10 5 9 6 30 448
33
IX. A jövö iskolai évre vonatkozó értesités.
1. Beírások. Az 1942—43. tanévi beiratásokat junius hó 26-án és 27-én délelőtt 9— 12-ig tartjuk.
A felvétel alkalmával minden tanulónak személyesen kell jelentkeznie. Az I. osztályba vagy iskolaváltoztatás esetén más iskolából első alkalommal beiratkozó (anuló atyja, anyja vagy gyámja, esetleg azok felnőtt megbízottjának kíséretében köteles megjelenni.
A felvétel a tanuló okmányainak (születési anyakönyvi kivonat, az előző tanulmányok elvégzéséről szóló bizonyítvány, illetőleg tanulmányi értesítő, a himlőoltási, 12 évnél idősebbeknél ujraoltási bizonyítvány) átadása és a felvételi dijak befizetése alapján történik.
A pótbeírás szeptember 7-én Lesz.
2. Fizetendő díjak. A beiratás alkalmával minden rendes tanuló a következő dijakat tartozik befizetni : a) felvételi dij címén 2 P 50 fillért, b) járulék dijak címén 1 P 30 fillért, c) filmoktatási dij címén előző évi tandíjának 3 százalékát, (teljes fiz. 1.20 P. 1 fok.. 1 P, 2. fok. 70 fill., 3. fok. 50 fill. és 4. fok. 20 fill. filmdijat,) Az első osztályba felvett tanulók filmdija 1.20 P. Az I. oszt. tanulók fizetnek továbbá 70 fillért Tanulmányi Értesítőre. (Index.)
Az igazolt hadiárvák és hadigyáinoltak a b) alatt jelzett járulékokat nem fizetik. Jeles és jó rendű hadiárvák és hadigyáinoltak a felvételi dij, valamint az alább részletezendő tan- és fenntartási dij fizetése alól is mentesek. A többi tanuló az eddig felsorolt dijakon kívül fizet még tan- és fenntartási dijat, melynek egyesilelt évi ösz-szege 40 P.
Kifogástalan viseletű és előmeneteli! tanulók, ha atyjuk (gyámjuk) anyagi helyzete ezt megokolttá teszi, ráutaltságukhoz mérten a megállapított százalékos keretek között az egyesített tan- és fenntartási dij kirovása tekintetében díjmentességben, illetőleg díjkedvezményben részesülnek. A kedvezményeket a fizetendő díjnak 4 csökkenő fokozata szerint osztjuk ki a következő táblázat szerint : Teljes díjat (40 P) fizet a tanulóknak legalább 35°/o-a
1. fokozatú díjkedvezményt (32 P) nyerhet a tanulók 30%-a
2. „ „ (24 P) „ „ „ 10»/,,-a
3. „ „ (16 P) „ „ „ 10°/o-a
4. „ (8 P) „ „ „ 5%-a díjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 10%-a
100%
Teljes mentesség és 4. fokozatú díjkedvezmény csak példás viseletű, általános jeles (az I. osztályban általános kitűnő) előmene-telü és teljesen szegény tanulónak adható.
Harmadik és második fokozatú díjkedvezményben legalább jó viseletű és legalább általános jó (az I. osztályban általános jeles) előinenetlü tanulók részesíthetők.
Ü4
Elsőfokú kedvezményben elégséges (az I. osztályban jó) elő-menetelü tanulók is részesíthetők, ha legalább jó viselétüek.
Nem részesithető kedvezményben az a tanuló, akinek atyja (gyámja) az évi 40 P díjösszeget nyilvánvalóan minden nehézség nélkül megfizetheti.
Díjkedvezmény, illetőleg mentesség csak szabályszerű (bélyegmentes) folyamodási nyomtatványon előterjesztett kérelemre adható. A kérvények szept. hó 10-éig, illetve a II. félévre szólók február hó 10-éig nyújtandók be.
Hadiárvák és hadigyámoltak a mentességre való igényjogosult-ságukal az 1933. évi VII. t.-c. értelmében a felvételkor igazolni tartoznak.
A tan- és fenntartási dij együttes összegét a tanulók 8 egyenlő részletben október, november, december, január, február, március,, április és május hónapok 5. napjáig tartoznak befizetni az osztályfőnök által idejében és díjmentesen kiosztandó postai befizetőlapok utján.
3. Javítóvizsgálatokat szeptember 4-én d. e. 8 órától tartunk.
4. A leánygimnáziumból átlépő tanulók különbözeti magánvizsgálatai és a népiskola V—VIII. osztályából átlépő tanulók felvételi vizsgálatai szeptember 3-án d. e. 8 órától lesznek. A szükséges felvilágosításokat az iskola igazgatósága megadja az érdeklődő szülőknek.
Magánvizsgálatok szeptember 5-én lesznek.
A magántanulók az elvégzendő tananyag kijelölése és egyéb részletes utasítások átvétele céljából kellő időben jelenjenek meg az iskola igazgatójánál.
A magántanulók által fizetendő dijak: kérvénykezelési dij 1.50 P, felvételi dij 2.50 P, járulék dijak 1.30 P, tan- és fenntartási díj 56 P, elnöki dij 4 P, vizsgálati dij tantárgyankint\'2 P.
Magántanuló semminemű díjkedvezményben nem részesíthető.
Az iskolai év megnyitása.
Az 1942/43. tanév ünnepélyes megnyitása szeptember hó 9-én lesz, a rendes tanítás szeptember 10-én kezdődik.
A tanártestület alakuló értekezletét szeptember 2-án tartja.
\\
Az 1942—43. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke.
I. osztály.
Róm. Kath. hittan Róm. kath. nagyobb katekizmus.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczkv Sándor: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther Márton: Kis Káté. Ref. hittan: Farkas Kálmán: Isteni kijelentés. Izr. hittan: Gömöri Á.: Izr. Vallástan. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Magyar nyelvtan a polg. isk. I. oszt. számára.
„ „ „ Magyar olvasókönyv a polg. isk. I. o. számára.
Lux B.—Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. I. oszt. számára. Marjalaki Kis Lajos: Földrajz a polg. isk. I. oszt. számára. Dr. Szilády Z.—Dus F.: Növénytan és állattan a polg. isk. I. o. számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a polg. isk. I. oszt. számára. Geszler Ö.: Gyakori, és elméleti énekiskola az I—II. osztályok számára. Kogutowiez: Polgári iskolai atlasz. Udvarhelyi Károly: Földrajzi munkanapló. I. füzet.
II. osztály.
Róm. Kath. hittan: Dr. Aubermann: Ó- és Ujszövets. bibliai történetek.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hit. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther Márton: Kis Káté. Ref. hittan: Farkas Kálmán: Isteni kijelentés. Izr. hittan: Gömöri Á.: Izr. Vallástan. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Magyar nyelvtan a polg. isk. II. oszt. számára.
„ „ „ Magyar olvasókönyv a polg. isk. II. o. számára.
Lux B.—Lux G.Német nyelvkönyv a polg. isk. II. oszt. számára. Marjalaki Kiss Lajos: Földrajz a polg. isk. II. oszt. számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a polg. isk. II. oszt. számára. Dr. Szilády Z.—Dus F.: Növénytan és állattan a II. osztály számára. Geszler Ö.: Gyakori, és elm. énekiskola az 1—II. osztályok számára. Kogutowiez: Polgári iskolai atlasz. Udvarhelyi Károly: Földrajzi munkanapló II. füzet.
III. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Szertartástan.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv.
Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: A ker. egyház rövid története. Ref. hittan: Dr. Patay Pál: Egyháztörténelem (kisebb). Izr. hittan: Dr. Weisz Miksa: A Szentírás történeti könyvei. Héber imakönyv.
Vitéz Sághelyí—Reöthy: Stilisztika és verstan a polg. isk. III. o. számára. Arany—Sághelyi—Szántó: Toldi.
Lux B.—Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. III. oszt. számára. Rákosy Z.: Magyar nemzet története a polg. isk. III. oszt. számára. Marjalaki Kiss Lajos: Földrajz III. oszt. számára. Tix Miklós: Fizika.
Stéger—Tix: Számtan és mértan a III. osztály számára. Kogutowicz: Polgári iskolai atlasz.
Geszler Ö.: Gyakorlati és elméleti énekiskola a III—IV. oszt. számára. Tüttő—V. Kiss: 1. sz. történelmi munkanapló Udvarhelyi Károly: Földrajzi munkanapló. III. füzet.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Róm. kath. Egyháztörténelem.
Dr. Varga D.: Jézusom, örömöm imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: A ker. egyház rövid története. Ref. hittan: Rácz Kálmán: Hit- és erkölcstan. Izr. hittan: Schön Dávid: A zsidók története. Héber imakönyv. Vitéz Sághelyi—Reöthy: Költészettan és irodalomtört. a polg. isk. IV. oszt. számára.
Lux B. Lux G.: Német nyelvkönyv a polg. isk. IV. oszt. számára. Rákosy Z.: A magyar nemzet története a polg. isk. IV.. oszt. számára. Jaszovszky M.: Vegytan és ásványtan a polg. leányisk. számára. Csapody—Gerlóczy: Élet- és egészségtan a polg. leányiskolák számára. Mártonffyné—Labancz—Sevcsik: Háztartástan és neveléstan a polgári
leányiskolák számára. Stéger—Tix: Számtan és mértan a IV. osztály számára. Geszler Ö.: Gyak. és elm. énekiskola a III—IV. osztály számára. Tüttő—V. Kiss: 2. sz. történelmi munkanapló. Hretlay Lajos: Egészségtani munkafüzet.

Insert failed. Could not insert session data.