Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.15 MB
2018-11-06 14:07:30
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
348
1012
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola és
Gróf Zrínyi Ilona Poltári Leányiskola
értesítője az 1927-28. iskolai évről
Közzéteszi: Németh Mihály igazgató
Nagykanizsa, 1928.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat Rt.
7732

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSAI M. KIR. ALLAMI
GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS POLGÁRI FIÚISKOLA
ERTESITOJE
KÖZZÉTESZI :
Németh mihály
IGAZGATÓ
Csonka Magyarország — nem ország, Egész Magyarország — mennyország.
t\'. ^- f:*- "\'j*\'-.
NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI
GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉS
GRÓF ZRÍNYI ILONA POLGÁRI LEÁNYISKOLA
értesítője
AZ 1927—28. ISKOLAI ÉVRŐL.
—-rOK""-\'-
KÖZZÉTESZI : németh mihály
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1928. bÉUZAUAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁLLALAT R .-Yi 7732.
REV 98
HSV 2010
I. A Zrínyiek.
Intézeteink nevelő munkájának öntudatosabbá tételében ez iskolai évvel jelentős állomáshoz értünk. A kultuszminisztérium magas engedélyével fiúiskolánk felvette a „Gróf Zrinyi Miklós polgári fiúiskola", — leányiskolánk — a „Gróf Zrinyi Ilona polgári leányiskola" hivatalos nevet.
Mint megcsonkitolt életünknek minden mozzanatát, ezt a névválasztást és névavatást is Trianon jegyébe állítottuk. Analógiát kerestünk a múltban, amely erőt ad a jelenhez s reményt a jövőhöz; és ideált kerestünk gyermekeink számára, akinek fénye Trianon éjjelén is átvilágít. Ezt a csillagot találtuk meg a török Áfium rettegett hősében Zrinyi Miklósban s Munkács hős védőjében Zrinyi Ilonában. A Zrínyiek kora ugy emelkedik felénk három század távolából, mintha akkoron is Trianont irtak volna. Magyarország három császárnak három országa volt; a magyar végvárakon — Trianon égő sebhelyein, Esztergomon, Temesváron, Nagyváradon akkor is ellenséges zászló lengett s a magyar, mint a koldus idegenül bolyongott tulajdon hazájában. S amikor a tanácstalanság és reménytelenség éjjele ülte meg a sziveket, — ime innen délről Kenézség — Kanizsa ősi földjéről az élet riadója verte fel ezt az éjszakát: Ne bántsd a magyart! A kétségben vergődő nemzet fölé egy jiév fénye emelkedett s e névben két ideál: Zrinyi Miklós és Zrinyi Ilona. Egyik a- magyar férfierő hőse; hitben, harcban és munkában fejjel óriás. Gazdatisztjével Nagyszombatba látogatva alázattal hajtja meg fejét a templom oltára előtt; époszában a martirok koronájával övezi a nemzeti harc hőseit s hittől áradó lelkében — ugyanezen époszban — Krisztus háromszor hajol le a keresztfáról, hogy Szigetvár hősében megdicsőítse a szenvedő nemzetet. Hitéből nem a lemondás passzivitása, hanem a fegyver aktivitása születik. Kanizsa alatt kétszer veri meg a törököt s mint a villám száguld végig a Dráva torkolatáig; a szigeti törököt elverve Pécset megostromolja, az eszéki hires hidat lerombolja, 500 hódoltsági falut feldúl s a világ hódolatát újra a magyar kardhoz köti Kezében kardot tartva is szüntelen dolgozik. Irodalmi, hadtörténelmi munkáival örök nevet irt kultúrtörténetünkbe, közben várakat javíttat és várat épit, amelynek munkálataihoz maga is naponta három órán keresztül talicskázza a földet.
A másik Zrinyi a magyar asszonyi lélek ősereje, két gyönyörű gyermek anyja, Munkácsnak lángpalossal övezett cherubja: Ilona, aki egy esküvéssel két eszmének esküdött örök hűséget, hazájának és férjének. Hazája szolgálatában kardot övez s Caraffa ellenében három évig védi Munkács váfát. Férjének szeretetében száműzetést vállal s óriás vagyonát, fejedelmi házát felcseréli Nikomédia szegénységével. S a harcok zajából is, a hontalanság távolából is kiteríti anyai szivének áldott palástját elrabolt gyermekei fölé, hiszen ez a sziv, az anya szive neveli Kolonics börtönében is a magyar szabadság égbetörő sasát: Rákóczi Ferencet.
E kettős ideál fényébe állva programmot kerestünk gyermekeinknek s a programmot újra csak Zrínyitől vesszük, aki akkor, amikor a reménytelenség és tanácstalanság éjjele ülte meg a sziveket s maga Lipót császár és király is csak idegen erőktől remélt segítséget: a megalázott magyar öntudat sikoltásával kiált a világba: ,,egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók s ha kevesen vagyunk is, nem oly kevesen azért, hogy a török ebekkel
4
meg ne bánassuk, hogy oly semminek tartottak minket". Lelkében tehát az országvesztő idegen kapkodáson keresztül tör az országszerző, országfenntartó magyar erő, magyar öntudat: „. . . a magyart csak a maga ereje mentheii meg". Ez az erő két forrásból táplálkozik: egyrészt az Isten segítségébe vetett hitéből, másrészt egy dicsőséges mult erejéből: „...hát miért kelljen elvesznünk, avagy kétségben esnünk, amig Isten az magas menyországban az mi bizodalmunk lehet?" „...vájjon nem ama vitéz magyaroktul származtunk-e, akik kevés néppel számtalan sok pogányokat kergettek?,, „...nincs-e Istennek hatalmában Hunyadi győzelmeit, Mátyás király dicsőségét a mi kezeinkben ujonan megvirágoztatni?"
Ezt az öntudatot akarjuk beleállitani gyermekeink lelkébe: egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók! S a másik Zrínyinek, leányaink példaképének ragyogó programmját, az eszmények: eskü szentsége, hitvesi, anyai kötelességek hősies megbecsülését, a hazaszeretetnek munkában s ha kell harcban feloldódó érzését, áldozatkészséget s a száműzetésig menő lemondást. A magyar asszonyok múltja rózsás kertet termel ez erényekből. Történelmünkben az átütő erőt, a kard lendületét a férfiak adták, de az eszményeket, a kard lelkét az asszonyok hordozták. Ez a mult kötelez és jövőt sürget. A jövő feladatát, minden magyar élet örök feladatát: az integer Magyarország parancsát a másik Zrinyi sikoltja a török Áfium és minden Trianon éjjelébe: „Ha Nagyváradot vissza nem vesszük, ha Erdélyt elveszítjük, ne is hadakozzunk bár azután, hanem avagy most, avagy sohasem!"
Mi hát a teendőnk e programmal kapcsolatban?
A legelső az, hogy a Zrínyiekkel győzelmünk zálogát az Isten segítségébe vessük. „. . . ha tehát nincs más bizodalmunk csak a mezítelen reménységben : szükséges, hogy oltalmat szerezzünk magunknak vigyázá$unkban Isten után."
Az eleven hit fenntartása a magyar asszonyoknak történelmi hivatása. A magyar história az Isten különös segítségének tömérdek csodáját mutatja, * ezeket a csodákat a magyar asszonyok egetostromlása erőszakolta ki. Valójában nem is lehet egy nemzet tettben erős, amelyik a hitben gyenge. Ez a hit azonban ne legyen merő passzivitás, aminthogy a magyar nagyasszonyok lelke csupa aktivitás volt. Ez aktivitás idő és alkalomszerű legyen. A történelem ma a munka és tudás feladatát rójja ránk. Mindkettő Zrinyi örökség: „. . . Körmösen nyúljunk a magunk dolgához, s fáradjunk, vigyázzunk és tusakodjunk a mi életünkért".
S hogy a tudás, a kultura országfenntartó érték, ki érezte volna ezt jobban, mint Zrinyi, aki Pázmány árnyékában nőtt fel, ifjúságában végig utazta a reneszánsz hazáját Itáliát s férfikorában a klasszikusok rajongása, Torquato Tasso és Machiavelli tanulmánya volt a pihenője. Azt mondja: „Nem szégyen attul tanulni, aki többet tud, mint mi; szégyen megkötni magát a tudatlanságban és nem tanulni." Mert „jobbaknak kell lennünk, tanultabbaknak is, ha elleneinket meg akarjuk verni!"
Ha tehát Magyarország feltámadásának a tudás és mnnka a fegyvere, ugy ezt a nemzedéket ezzel a fegyverrel is Zrinyi szellemében vértezzük fel. Ha pediglen abban van Zrínyinek igaza, hogy „.. . valamely ország fegyverrel nyeretett, fegyverrel is oltalmaztatik" — ugy kimeríthetetlen őserő él uj címerünkben előttünk, a Zrínyiek törökverő ősereje, példája és szelleme: „.. . avagy azért magyarok, fegyverrel oltalmazzuk meg magunkat, vagy vitézül haljunk meg minnyájan".
Kerezsy Géza.
t
II. Özv. Yajdáné Wágner Ilona.
A kérlelhetetlen halál ebben az iskolaévben is gyászbaboritotta intézetünket.
A Gondviselés végzésében megnyugodva jelentjük, hogy kedves kartársunk özv. Vajdáné Wágner Ilona 1928. március 15-én elhunyt, vele egy sokat szenvedett élet csendes tragédiája örök megnyugváshoz érkezett.
Amig közöttünk élt, csak mosolyogni láttuk; ajkáról panaszt sohasem hallottunk ; s a csupa-szivjóság, a közvetlen szeretet, önfeláldozó akaraterő Jegy pillanat alatt mult el, amikor nem is vártuk, amikor el sem akartuk hinni.
Kettős értéket veszítettünk benne, a tanítás óriási feladatát csendes nyugalommal rovogató pedagógust és az élet küzdelmében magára maradt anyát, aki férfiakarattal építgette családi tűzhelyét. Amikor az égi biró előtt a talentumokról el kell számolnia, cselekedetei között az az Ítélet fog ragyogni, hogy mint anya hőse volt az életnek. Ezért már itt meg volt az a jutalma, hogy otthonában melegség, hűség háladatosság és csengő kacagás vette körül. Legnagyobb kincse, egyetlen fiacskája szivének dobbanásával várta haza kenyérkereső anyukáját; mindennap várta, hogy végül is egy naptól — örökre — hiába várja.
Mielőtt kitűzött földi célját elérhette volna nyugovóra tért. Az örök végzet ezzel nem őt sújtotta, hiszen ez utolsó útra — tudjuk — mindig felvértezve állott, a nyugalmat pedig megérdemelte, hanem életének kicsiny virágát, akinek adjon a Gondviselés több örömöt, mint amennyi anyjának jutott, — és minket, akik fájó szivvel nélkülözzük jóságát, nevelői munkásságát.
Amig élt szerettük, emlékét kegyelettel őrizzük !
III. Tanulmányi kirándulás
május 24., 25., 26. Budapest.
Erre az útra évek óta készülődtünk. A mult évek tömérdek akadálya miatt mintha minden kedvünk és energiánk mostanra halmazódott volna össze: az ut fizikailag is, szellemileg is példásan sikerült. Az utolsó lépésig pontosan kidolgozott programmot ugyanilyen pontosan betartottuk; a vezető tanárok heroikus gonddal s a szülőkét felülmúló szeretettel dolgoztak, a gyermekek pedig — negyven fiu és harminc leány — örömet és büszkeséget nyújtó fegyelemmel, engedelmességgel, kedvességgel és tudnivágyással tettek meg minden lépést. Pedig sok lépést kellett megtenniük. Egy éjjelt és félnapot utazni, három napig reggel hat órától este 10 óráig talpon állni, tömérdek szellemi kincset elraktározni, rengeteg apró csinyt és diák-tréfát elnyelni, mintha több volna, mint amennyit apró polgárista vállak elbírnak. És egyrészt birták, sőt az egész utat nótázva tették meg, másrészt az eredmény megért minden fáradtságot. Három nap alatt többet és rendszeresebben láttunk, mint amennyit budapesti benszülött egy év alatt lát.
6
Budapest, a gyermekálmok ábrándképe. Első bemutatkozása nem valami mosolygó volt, mert megérkezésünkkor zuhogó esőből tükröződött az ezernyi lámpafény, de a pici szivek imádsága ezúttal is segilett s a programm első reggelétől végig tűrhető, sőt kellemes időnk volt. Az emberek figyelme és jóindulata is mindenütt velünk volt, a szerencse is kedvezett s igy kézenközön programmon kivül is néhány olyan élményben volt részünk, amilyenben gyermekeinknek talán sohasem lesz többé részük.
Nehéz volna az óráról-órára kidolgozott programm minden pontját elsorolni. Felnőttek részére azok nem mondanak ujat, a gyermekek előtt mindenik egy-egy új világ volt, amelyet átérezni és értékelni csak az ő szivük tudna. Itt csak az ut néhány kedvesebb, emlékezetesebb momentumáról számolunk el.
Az első áradozást, szűnni nem akaró lelkesedést a Gellért hullámfürdője váltotta ki. A fürdő igazgatósága olyan kedves volt, hogy engedélye alapján végigtaposhattuk a most készülő csodakertet s először távolról, azután közvetlen közelről gyönyörködhettünk a mozgásba hozott gyönyörű kék medence tarajozó hullámaiban. Azután végigjártuk a pálmaházat egy nappal azután, ahogy ott Rothermer lord fiának tiszteletére a bankettet rendezték; még minden diszitést, a virágokból kirakott Nagymagyarországot — eredeti helyén találtuk.
Már ez az első etapp egy csapásra biztosította a kirándulás sikerét, hiszen a gyermekek napok múlva is a Gellért csodáit emlegették.
Harmswort lord szellemével, figyelmének jeleivel még többször találkoztunk utaink során. Ott találtuk frissen, üdén az irredenta szobrok talapzatára tett angol nemzeti szalagos koszorúkat, a millenáris emlék koszorúját s valahol az Andrássy-ut, az Opera környékén járhattunk, mikor a nemes lord repülőgépe a város fölött, a házakat súrolva három tisztelgő kört irt le, hogy végül nyilegyenesen eltűnjék a Gellérthegy mögött, Szombathely irányában.
Törtenelmi idők történelmi mozzanatail éltük át.
Páratlan szerencsében volt részünk Budán jártunkban is, ahol is végig nézhettük, éspedig a parancsnokló rendőrkapitány szívességéből közvetlenül a" királyi várkert bejáratánál az első sorban a kormányzó Űr Őfőméltóságának tavaszi első kerti ünnepélyét. Hiába, a leányok árvalányhajjal ellenálhatatla-nok voltak s a rendőrök zord Zrinyi sisakja mosolyogva nyitott a Bocskay-sapkák számára utat. Feledhetetlen látványban volt részünk; az autók százaival kétezer vendégnek órákon át tartó szakadatlan felvonulása, a vendégek közt az országnak minden születési és szellemi arisztokratája, akikről eddig gyermekeink csak történelmi könyvekben, ujságtudósitásokban, a mesék távolából hallottak, olvastak, ott vonult el előttünk kezünk érintésére a toalettek, szinek, pompa és elevenség mese panorámájában. A hercegprímás bibortalárja, magas-rangu katonák, idegen katonai attasék pompázó egyenruhái, diplomaták szigorú frakkja, irók, művészek bohém mosolya, miniszterek gondterhelt arca s a hölgyek csuda toalettjei ott állottak meg egy-egy pillanatra — az előttünk álló fotográfus kedvéért s a mi gyönyörűségünkre soraink előtt. S a fotográfus is kedves volt hozzánk, mert egyik képe hátteréül, épen gróf Bethlen Istvánné hátteréül a mi Bocskay sapkás gyermeksorainkat választotta, amint ezt a május 25. Pesti Hirlap képmelléklete bizonyítja.
És ha nem 4 órától fél hét óráig, hanem éjfélig tartott volna ez a felvonulás, elmozdult volna-e valaki helyéről? Amikor előttünk állott gyönyörű Budapest még gyönyürübb fellegvárában, a várkert terraszán hullámzó, zsongó panoráma, a szinek, csoportok tobzódása, amely egyénenkint az ország szine-javát jelentette.
Ez volt az első nap méltó befejezése. És minden napra jutott valami — még a programmban sem számított kedves meglepetés. Ilyen volt a Nemzeti Szinház igazgatóságának figyelméből a „Szentivánéji álom" előadása, egy
olyan művészi élmény, amelyről a Budapesti Hírlap kritikája azt mondja, hogy: nemcsak országos viszonylatban, de európai értelemben is páratlan előadás volt. Ilyen különös kedvezményünk volt az Operaház igazgatóságának kedvességéből az Opera belsejének, az Udvar helyiségeinek megtekintése, amit egyébként csak a nyári szünetben engednek meg.
Feledhetetlen élményünk volt az Országház megtekintése; s a lenyűgöző benyomások mellett innen is hoztunk bohó emlékeket; mindenik tanuló betelepedett egy percre egy-egy honatya székébe. Ugylátszik a történelmi ihlet nem szállta meg az ifjonti honatyákat, mert épen azon törték a fejüket, hogy háromnapos vakációt szavazzanak meg maguknak, mikor az ülést hirtelen feloszlattuk.
És ezek csak ráadásai voltak a programm szivet-lelket nemesítő, ismereteket elevenitő és mélyítő pontjainak. Hiszen például csak maga a Feszty-körkép és az ahhoz fűzött nagyszerű magyarázat egy darab élő történelem s egy kiáltó tiltakozás volt Trianon ellen. Egy-egy látnivaló, a Mátyás templom, a történelmi emlékek, szobrok, az ivelő hidak századok súlyával s a magyar életrevalóság erejével feküdték meg a lelkeket s a gyermekek elgondolkozó csendje, majd tömérdek kérdése mutatták a lelki hasznot, melyet a három nap számukra hozott.
Gyermekeink kedvességére feledhetetlen emlékünk 400 müncheni kirándulóval való találkozásunk, akik a Margithid egyik oldalán a sziget-felé tartottak, amikor mi a, másik oldalon a szigetről jöttünk. Meglepetve nézegették a szélben lobogó árvalányhajakat, hajladozó tollakat, a Bocskay sapka alatt mosolygó nyilt magyar gyermekarcokat; megállottak, tanakodtak, végül zsebkendővel, kézzel integetve köszöntöttek; az erős, hatalmas német nemzet világot járó vándorai mosolyogva üdvözölték a büszke magyar nemzet rózsás reményeit. Sohasem láttuk azelőtt egymást, sohasem fogjuk ezután látni, de egy pillanat alatt a lelkükbe loptuk magunkat.
Háromnapos utunk alatt tömérdek kiránduló csapattal találkoztunk; büszkén gondolhatunk vissza arra, hogy közöttük legüdébbek s legügyesebbek mi voltunk 1
IV. Kőszeg—szombathelyi kirándulás május 24-én.
A budapesti kirándulással egyidőben 81 fiu s 47 leányból álló csapat indult • el tanáraik vezetésével a kőszegi kirándulásra. Reménykedve néztük a nem nagyon biztató eget s szálltunk be a vasúti kocsikba melyek nemsokára vidám gyermekzsivaj s nóta közben gördültek ki a komor állomástető alól.
Már az utazás is nemcsak élvezetes, hanem nagyon tanulságos is volt. Láttuk Egervár régi várkastélyát, távolról Zalaegerszeget és Vasvárt, a Rába hatalmas gátját, majd a szombathelyi repülőteret s a levegőben több repülőgépünket szállni. Amint Kőszeg-felé közeledtünk, legnagyobb örömünkre az ég is kiderült. A városban a legnagyobb szeretettel fogadták kiránduló csapatunkat az ottani áll. polg. fiúiskolának igazgatója s a tanári kar több tagja. Fogadják szívességükért e helyen is hálás köszönetünket.
Reggelizés után két ügyes kőszegi polgárista vezetésével elindultunk kirándulásunk főcélja: az Óház és Hétforrás felé. Teli tüdővel élveztük a balzsamos levegőt s fiuk-leányok versenyt nótázva kapaszkodtunk fel a hegyre. Megilletődve néztük a hatalmas, több százéves gesztenyefát. Istenem, de sok jó és rossz időnek vott tanujai Sajnos, az óházi kilátótorony átépítése miatt
8
az onnan remélt fenséges kilátást nem élvezhettük. Innen leereszkedtünk a Hétforráshoz. Itt az erdő csendes mélyén a hegymászás és erős levegő hatása alatt oly pompás étvággyal falatozott az egész sereg, hogy öröm volt nézni. Hát még az ital! Nem hiszem, hogy a Parnasszus lejtőjén különb nektár csurgott volna, mint amilyet a hét vezérről nevezett forrás ont. Pompás volt! Csak másnap ugy tapasztaltuk, hogy Álmos vizéből némelyik kissé sokat talált inni.
Visszatérőben a kőfejtő tetejéről élveztük a gyönyörű kilátást. Hej, de elszorult a szivünk! Egy kődobásnyira tőlünk ott volt a trianoni határ s mögötte az elszakitott Nyagatmagyarország.
A városba visszatérve, sorra néztük az érdekes régi és uj épületeket. Láttuk a Jurisics-várat, az ősrégi Jakab-templomot (épült 1403—7.) s benne Jurisics Miklós s Széchy Mária kriptáit, a városházát a Jurisics-cimerrel, a gyönyörű Jézus-szive templomot 50 m. magas tornyával, a vizgyógyintézetet s az árnyas kerttel körülvett szép villákat.
Ebédünk elköltése után Szombathelyre utaztunk, melyet a polg. fiúiskola tanárainak vezetése mellett tekintettünk meg. Szives fáradtságukért fogadják ők is hálás köszönetünket 1
Nagyon tanulságos volt a két várost igy egymás után megtekinteni. Kőszeget múltja, szép vidéke avatják a „magyar Gráccá", a nyugdijasok meghitt, csendes városává. Szombathelyen pedig szép rendezett utcák, élénk forgalom, szép kirakatok tárták a tanulók elé egy modern, fejlődő város képét. Áhítattal álltunk a pompás püspöki székesegyházban, élveztük a sétatér szépségét, láttuk a csinos protestáns és impozáns zsidó templomot, sok iskoláját és a Vasmegyei Muzeum szép palotáját.
Sok szép, értékes tapasztalattal gyarapodva tértünk haza — már sokkal csendesebben, mint reggel induláskor — e kedves kirándulásunkról.
V. Az 1927-28. iskolai év története.
Alábbiakban a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrinyi Miklós polgári fiúiskola és gróf Zrinyi Ilona polgári leányiskola elmúlt tanévének egyesitett értesítőjét nyújtom. E közös értesítő kibocsátására nemcsak a takarékosság késztet, hanem a két iskolának szükségszerű, elválaszthatatlan és mindkét iskolára nézve előnyös egysége. Ez egység a két iskola eredeténél kezdődik. A leányiskola a fiúiskolának immár büszkévé nőtt hajtása. Fokonként hódított tért a fiúiskola helyiségeiből, de látogatottságban és nívóban elért eredményei mellett is még teljesen rá van utalva a fiúiskolára. Tornaterme, szertára, tanári szobája, díszterme nem lévén, a fiúiskola osztozik mindezekben vele. Valóban, mint két testvér élnek és fejlődnek egymás mellett. Ami az egyiknek büszkesége, azt nagyrészben a másiknak is köszönheti. A két intézet e szoros kapcsolata egyrészt nemes versenyt fejlesztett ki a növendékek előretörésében, másrészt ideális együttműködést a két intézet tanári karaiban. Ami szépet és nagyot a mult esztendőkben elértünk, azt ez egymást felülmúlni akaró közös munkának köszönhetjük. A szülők sem tudnák e beszámolót másképen elképzelni, — hiszen gyermekeik nagy százalékban mindkét iskolába járnak, — minthogy a két intézet eredményeit párhuzamban lássák.
Az elmúlt iskolai évről nyugalommal és büszkeséggel jelenthetem, hogy intézeteink fejlődésének történetében a második megalapítás korszakát jelenti. Ertem ezt azokra az alkotásokra, eredményekre, amelyekkel esztendők szívós küzdelmének eredményeképen a tantermek, munkahelyek, felszerelések bővi-

9
tésével és javításával, a formaruha bevezetésével és a programmot, öntudatot jelentő „Zrínyi" név felvételével az intézetek fokozottabb fejlődésének évtizedekre szóló alapot adtunk.
Az intézet vezetőségének az oktatás eredményessége szempontjából legfontosabb sikere a fiúiskola részére három teremnek az elemi iskolától való átcsatolása. A helyiségek számának e szaporításával megoldást nyert a fiúiskola régi hiánya, egy modern kézimunkaterem felszerelése. A nagyszerű, higiénikus, tiz méteres munkatermet a rendelkezésünkre álló eszközökkel csak kezdetlegesen szerelhettük ugyan fel, a fiuk munkateljesítménye azonban azt mutatja, hogy a praktikus életre való kiképzés e kis műhelye minden befektetést megér. A munkateremmel kapcsolatban egy kis kiállítási helyiséget is berendezhettünk értékesebb részében már ez év munkájának eredményeivel.
Ugyanekkor a leányiskolának egy ugyancsak égető hiányát pótolhattuk, egy felszabadult termet rajzteremmé rendezve be.
Az intézet vezetőségének talán ezeknél is fontosabb sikere a fiúiskola tanfelszerelésének általános javíttatása. E téren osztályokban, szertárakban, kivétel nélkül minden objektumon már évek óta kétségbeejtő hiányaink voltak. Felszerelésünk 50 év óta nem volt javitva. Rozoga padjaink már a tanitás lehetőségét kockáztatták. Az igazgatóság éveken át tartó utánjárásának, sürgetésének eredményeképen, részben a magas minisztérium, részben a város támogatásával, részben a szülők áldozatkészségéből minden felszerelési tárgyunk alapos javítás alá került. A javítás munkálatait már május hónapban megkezdettük, módot találva arra, hogy a tanitás rendes menete annak dacára se zavartassék, hogy egy-egy osztály felszerelése felváltva asztalos műhelyekbe került.
Bár ismétlem, az iskola egész berendezésének gyökeres megjavításáról van szó, a munkálatok olyan arányban haladnak, hogy a jövő évet Isten segítségével uj címerrel, uj felszereléssel, a régi, de megerősödött szellemmel kezdhetjük meg.
Az intézeti fegyelem öntudatosabbá tétele, az ellenőrzés megkönyitése végett ez évben mindkét intézet részére formaruhát vezettünk be. Büszkeségünkre szolgál, hogy ez intézkedésünket megokolásában is, kivitelében is teljesen igazolta a magas minisztériumnak későbben jövő rendelete, amely ugyancsak formaruhát ir elő a középfokú leányiskolák részére a mi motívumainkat fedő megokolással.
A fiúiskola formaruhája: Bocskai sapka tollal, fehér tornatrikó kék monogrammal és sötét ruha. A leányiskola formaruhája: Bocskai sapka, árvalányhajjal, sötét-kék berakott alj hosszított derékkal, sötét-kék galléron fehér zsinórral; nyáron ezt felváltja hosszított fehér vászon derék sötét kék gallérral. A kelme minőségét, árát, varratási helyét illetőleg a szülő szabadon választhatott. A tanulók a Bocskai sapkákon a tollat, illetve árvalányhajat csak ünnepeken, illetve testületi kivonulásokon tűzhetik ki.
Ugyancsak az intézeti szellem s a büszke öntudat fokozására mindkét intézet felvette a Zrínyiek nevét, e névavatást feledhetetlen ünnepség keretében ülve meg.
Feladataink súlyától nyomva ez eredmények mellett is meg kell vallanunk, hogy az alkatásokkal még csak félúton vagyunk. Az intézetek igényei még jó nagy részben sürgetőleg állanak előttünk. A fiúiskola tornaszertára nem modern és szegényes. A magas minisztérium kiküldötteitől azt a reményt kaptuk, hogy a kérdés rövidesen teljesen kielégítő megoldást nyer. A leányiskola rajzterme hiányos, kézimunka terme, szertára nincs. Végül, de nem utolsó sorban a tanári testületnek az oktatással kapcsolatos elemi igényei is megoldatlanok. A tanári könyvtár hiányos, helyisége nincs. Tanári szoba hiányában az előkészületek pedadógiai lehetősége kétséges. Ez év minden
10
eredménye mellett is a feladatoknak egész sorát örökli a jövő év, hogy intézeteink arra fokra kerüljenek, amelyre emelni akarjuk.
Taneredményekben az elmúlt év a megelőzőkhöz viszonyítva a felsőbb osztályokban haladást mutat. A háborús és háborút követő fáradtságot ugy-Iátszik leráztuk. Az idén beiratkozott anyag fizikailag észrevehetően gyengébb, mint a megelőzők. Most kerülnek hozzánk a háborút követő gazdasági évek sanyaruságának ártatlan áldozatai. Az uj anyagnak ez a visszaesése már a beiratkozottak számában is mutatkozott. Szellemileg azonban az átlag nincs a megelőző évek mögött.
A tanári testület személyiváltozásai. Fiúiskola. A V. K. miniszter ur 53754/927 sz. rendeletével iskolánkhoz osztotta be Kerezsy Géza és Lehoczky Emilia tanárokat. Működésűket mindketten szemptember hónapban kezdették meg. Ugyanezen rendelettel Niessner Viktor testnevelő tanár megbízatását meghosszabbította; 79047/927. sz. rendeletével Marinovics Alajos tanárt Jánosházára helyezte át, ez áthelyezést azonban később hatálytalanította.
Egyébként a tanári testület egységes munkáját semmi esemény sem zavarta meg. Tanfelügyelői, illetve miniszteri engedélyt igénylő szabadságot csak Kerezsy Géza tanár vett igénybe november 15-től december 22-ig és február 9-től 14-ig. Ugy ezen mulasztásnak, mint a tanév folyamán előfordult kisebb mulasztásoknak szakszerű helyettesítéseit a kartársak végezték szabad óráik feláldozásával.
Az év folyamán betegsége miatt szabadságon levő Gazdag Ferenc hitoktatót Sélley Kálmán segédlelkész helyettesitette.
Leányiskola. A V. K. miniszter ur november hónapban az igazgatói állás betöltésére iskolánkhoz rendelte Vedres László szombathelyi polgári iskolai tanárt; e rendeletet azonban még e hónapban hatálytalanítva az intézet vezetését automatikusan Németh Mihály fiúiskolái igazgatóra bizta.
A tanári testület munkája az év folyamán ismételten beállott hosszabb betegségek, szabadságolások miatt nem volt zavartalan. A hiányzók munkáját kartársaiknak fokozott erőfeszitése tudta csak annyira pótolni, hogy az oktatás tervszerű menetében és a taneredményben nem állott be zökkenés. Miniszteri, illetve tanfelügyelői engedéllyel szabadságon voltak: Laitinné Hajas Eszter szeptember 1-től december 31-ig, Planderné Zimits Anna január 13-tól február 20-ig, Takács Olga január 20-tól 28-ig, Twrdy Anna április 25-től május 31-ig, Vajdáné Wágner Ilona szeptember 23-tól október 13-ig; november 12-től március 15-ig. Hosszas szenvedésétől ekkor a tanári testület nagy veszteségére a halál váltotta meg.
A V. K. miniszter ur 14444/927. sz. rendeletével iskolánkhoz helyezte Raffaelli Anna tanárnőt; működését szeptember hónapban kezdte meg.
P. Mátés Hilár, az intézetnek esztendők során közszeretetben álló hitoktatója rendjének bizalmából plébános-házfőnökké választatván, az intézet hitoktatója Pulyai Lambert atya lett. E változás a főt. Hilár atyára kitüntetés, reánk néve veszteség volt. Az ifjúság őszinte szomorúsággal búcsúzott el atyai barátjától, a tanári kar az igazgató által vezetett küldöttséggel jelent meg Hilár atyánál, hogy tisztelegjen az uj plébánosnál s elbúcsúzzon régi megértő munkatársától, aki az intézet hitéletében nehezen pótolható nagy munkát végzett.
Magán, javító, különbözeti, pót és felvételi vizsgák. A fiúiskolában szeptember 9-én miniszteri, illetve tanfelügyelői engedéllyel 2 tanuló sikeres magánvizsgálatot tett az első, illetőleg a második osztályról.
December 19-én és 20-án Zalavárm. Kir. tanfelügyelőjének engedélyével 10 tanuló jelentkezett magánvizsgálatra. Három tanuló a vizsgától visszalépett, hét tanuló a vizsgát sikerrel tette le.
11
Junius 18—21. napjaira Zalavárm. kir. tanfelügyelőjének engedélyével 36 tanuló jelentkezett magánvizsgálatra, 5 tanuló a vizsgától visszalépett, 11 tanuló javitó vizsgálatra utasittatott, 20 tanuló sikeres vizsgát tett.
Szeptember 9-én 8 magántanuló tett sikeres javitó vizsgát.
Szeptember 9-én és 10-én 42 rendes tanuló jelentkezett javitó vizsgálatra, egy tanuló a vizsgától visszalépett, egy tanulót igazolt betegsége akadályozott a megjelenésben, három tanuló osztályismétlésre utasittatott, 37 tanuló a vizsgát sikerrel tette le.
December 19-én Zalavárm. kir. tanfelügyelőjének engedélyével egy magántanuló sikeres javitó vizsgát tett.
Szeptember 9-én és 10-én Zalavárm. kir. tanfelügyelőjének engedélyével 16 tanuló jelentkezett felvételi, illetőleg tantervkülönbözeti zizsgára, egy tanuló a vizsgálaton nem jelent meg, 15 tanuló sikerrel vizsgázott.
December 10-én V. K. miniszteri engedéllyel egy tanuló sikeres tantervkülönbözeti vizsgát tett.
A V. K. miniszter engedélyével polgári iskolai magánvizsgálatra előkészítő katonai tanfolyamot szerveztünk, amelyen 43 hív. altiszt, illetve honvéd vett részt. Ezeknél a magánvizsgálatot 1840/928. sz. tanf. rendelet értelmében május 29., junius 6. napjain tartottuk meg, sikeres vizsgálatot tettek 33-an, javitó vizsgálatra utasittatott 9 hallgató, osztályismétlésre 1 hallgató.
A leányiskolában. Szept. 9-én 2 tanuló az 1. osztályról felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgát tett.
Szept. 9-én és 10-én a tanári testület engedéllyel 37 tanuló jelentkezett javitó vizsgára. 36 tanuló sikerrel vizsgázott, egy tanuló visszalépett a vizsgától.
Szept. 9 én tanfelügyelői engedély alapján egy magántanuló javitó vizsgálatot tett.
Szept. 10-én tanfelügyelői engedély alapján egy tanuló sikeres pótvizsgát tett.
December 19-én tanfelügyelői engedéllyel egy tanuló a 111. oszt, sikeres magánvizsgát tett.
Junius hó 21—22. napjaira Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének engedélyével 11 tanuló jelentkezett magánvizsgálatra. 1 tanuló a vizsgától visszalépett, 9 tanuló sikerrel vizsgázott, 1 tanuló javitó vizsgálatra utasitattott.
Tanulók felvétele. A tanulók beiralását mindkét intézetben julius hó 1., 2., 4., valamint szeptember hó 12. és 13: napjain végeztük. Beiratkozott a fiúiskolába az 1. osztályba 55 tanuló, a 11. A) osztályba 41, 11. B) osztályba 55 tanuló, 111. osztályba 39, 111. B) osztályba 39, 111. C) osztályba 35, IV. A) osztályba 44, IV. B) osztályba 42, IV. C) osztályba 42 tanuló, összesen 378 tanuló. 55 tanuló engedélyt kapott arra, hogy az előadások látogatására naponta vasúton, illetve gyalog vidékről járhasson be.
A leányiskolában az I. a) osztályba 47, 1. b) osztályba 46, 11. a) osztályba 46, 11. b) osztályba 41, 111. a) osztályba 47, 111. b) osztályba 46, IV. a) osztályba 31, IV. b) osztályba 32, IV. c) osztályba 32 tanuló, összesen 364 tanuló. Miután a tanulók számához mérten egy osztállyal kevesebbet nyitottunk meg, a felszabadult tantermet rajzterem céljaira használtuk fel.
A tanév megkezdése. A tanári testületek munkájukat a szept. 7 én megtartott alakuló értekezletekkel kezdették.
A fiúiskola alakuló értekezlete az intézeti tisztségeket következőképen osztotta fel: Tanári könyvtár őre: Bittera Béla; ifjúsági könyvtár őre: Deák István; földrajzi szerek őre: Somogyi Imre; természetrajzi felszerelés őre: Parti Lajosné; természettani felszerelés őre: Bittera Béla; rajzszerek őre: Németh Mihály és Ketting Ferenc; tornaszerek őre: Niessner Viktor; ifjúsági segélykönyvtár őre: Vánkos Jenő; lfj. Önképzőkör vezetője: Marinovics
12
Alajos: lfj. sportkör vezetője: Vánkos Jenő; cserkészcsapat parancsnoka: Deák István; tanári értekezletek jegyzője: Party Lajos.
A leányiskola tisztségei következőképen oszlottak meg: Tanári könyvtár kezelője: Németh Mihály igazgató; az ifjúsági könyvtár kezelője: Vajdáné Wágner Ilona; az Önképzőkör tanári elnöke : Deákné Viola Mária; a Vöröskereszt ifjúsági osztályának vezetője: Takách Olga; a Sportkör vezetője : Raffaelli Anna és Fritz Celesztine; a földrajzi szertár őre: Planderné Zimits Anna ; történelmi szertár őre : Vajdáné Wágner lona; vegytani szertár őre: Kettingné Nagy Erzsébet; természetrajzi szertár őre: Raffaelli Anna; rajzszerek őre : dr. Horváthné Kenedy Erzsébet; tornaszerek őre: Raffaelli Anna ; értekezleti jegyző: Fritz Celesztin.
Az ifjúság az évet szept. 14-én intézetenkint ünnepélyes „Veni Sancte"-val kezdette meg, amely után a fiúiskola tornatermében az igazgató ünnepi keretek között üdvözölte az uj munkára gyülekezett ifjúságot és tanári kart és közös munkájukra Isten segítségét kérte. Az osztályfőnökök az osztályokat elhelyezve felolvasták az iskolai fegyelmi szabályokat. A rendes tanitás mindkét intézetben szeptember 15-én kezdődött meg.
Tandíjmentesség. A fiúiskolában Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének 4809/927. sz. rendeletével a jó magaviseletű és jó előmenetelő tanulók közül egész tandíjmentességben 45 tannló, fél tandíjmentességben 12 tanuló részesült.
A leányiskolában 508/927. sz. tanfelügyelői engedéllyel egész tandíjmentességben 46 tanuló, féltandijmentésségben 36 tanuló részesült.
Tantárgyak alól való felmentés. A fiúiskolában a R. Sz. 92. §. alapján öt tanuló a testgyakorlás alól felmentést kapott.
A leányiskolában a R. Sz. 92. §. alapján a torna, illetőleg a rajz, és kézimunka finomabb kivitele alól 7 tanuló, illetőleg 4 tanuló nyert felmentést.
Tanulmányi ügyek. A fiúiskola tanári testülete két testületi taggal megerősödve, Isten segítségével minden bajtól megőrizve, az iskola sikereitől felfokozott ambícióval oldotta meg az év feladatát, amely részben e sikerek biztosítása részben az uj tanterv és utasítások életbeléptetése, illetve a tanmenet átdolgozása miatt a megelőző évekénél súlyosabb volt. A testületnek pedagógiai szempontból legjelentősebb munkája a tanmenetek átgolgozása volt. A feladat megoldására az 1484/1927. eln. sz. VK miniszteri rendelet havonta megtartandó módszeres értekezletet irt elő. Testületünk 8 módszeres értekezletet tartott, amelyek mindenike magas színvonalú pedagógiai vitának felelt meg, a gyakorlati élet alapján sorravéve a tanterv és utasítások minden pontját, illetve azokkal kapcsolatban eddigi tanmeneteinket, fontolásra véve, a tanterv, illetve utasításoknak speciális viszonyaink között átértékelendő részeit is s a legaprólékosabban megállapítva tanmeneteinken eszközlendő változtatásokat.
Az intézet belső ügyeit tiz rendes havi, két ellenőrző, három osztályozó és három rendkívüli értekezleten tárgyaltuk meg, sorravéve a tanárok munkáját és eredményeit, a tanulók taneredményeit és fegyelmi ügyeit, az iskqlai és iskolán kívüli ellenőrzés, otthonok látogatása, ünnepélyek, kirándulások előkészítése kérdéseit, miniszteri tanfelügyelői rendeleteket, általában, az iskola minden feladatát, sőt az aktuális kérdéseken felül álló elvi pedagógiai problémákat.
A leányiskolában a tanári testület egyes tagjiinak hosszas betegsége és sorozatos szabadságolása miatt az oktatás egyensúlyának biztosítása nagy gondot adott az egész testületnek, különösen akkor, amikor a tanmeneteknek átdolgozása amúgy is fokozott munka elé állította a tanári testületet. A nehézségek kiküszöbölésére a testület négy rendkívüli értekezletet is tartott. A tanárok állandó permanenciája eredményeképen oktatásunk a tanterv, illetve utasítások szellemében hiány nélkül oldotta meg ez év feladatát.
13
Az intézet belső életének ügyeit tiz havi rendes értekezleten, 2 ellenőrző, 3 osztályozó értekezleten tárgyaltuk meg sorra véve az intézeti élettel kapcsolatos minden feladatot.
Az 1434/927. eln. sz. VK miniszteri rendelet értelmében három módszeres értekezletet tartottunk a tanmeneteknek a tanterv és utasítások szellemében való átvizsgálása, illetve átdolgozása végett. Ez értekezleteken beható vita alá vettük tanmeneteinket, — a szükséges változtatásokról jelentést téve Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének.
Miután a két intézet munkáját, különösen a fegyelmezésben, erkölcsi nevelésben közös szellem vezérelte s miután az intézetek külső reprezentálása, társadalmi szereplése mindig közös volt: a két intézet tanári testületei minden fontosabb elhatározás előtt együttes tanácskozást tartottak, egymás kérdéseit a legteljesebb harmóniában támogatva. Ilyen közös tanácskozást az év folyamán négyet tartottunk.
Tanulmányi napló. Hogy egyrészt magukat a növendékeket rendszeres, beosztott és minden napról elkönyvelt munkához szoktassuk, másrészt a szülőkkel az érintkezést állandóan fenntarthassuk s a szülőket a rendszeres ellenőrzésbe bevezessük: mindkét intézetben fenntartottuk a tanulmányi napló rendszerét, amelybe egyrészt a növendékek irták be napi teljesítményeiket, illetve a szülők heti ellenőrzésüket, másrészt a tanárok jegyezték be esetleges megjegyzéseiket, magaviseleti vagy előmeneteli kifogásaikat.
A szülök részéről nagy hibának kell minősítenem azt a nemtörődömséget, hogy a tanulmányi naplókat hétszámra nem láttamozzák, ezzel tulajdon gyermekeiket a felelősség alul való kisiklás lehetőségére szoktatják.
Szülői értekezletek. Ez értekezletek iránt a szülőknek évről-évre -fokozódó érdeklődése igazolja legjobban az értekezletek pedagógiai értékét. Ugyanekkor le kell szögeznem, hogy ez érdeklődést az egyszerűbb szülők részéről nagyobb mértékben tapasztalom, mint a vagyonosabb és magasabb értelmiséghez tartozó szülők részéről. Pedig ez értekezletekre minden szülőnek szüksége van; az intézet szellemének a szülőkre való közvetlen átsugárzásai azok s fontos neveléstani kérdéseknek népszerű vitái. Megállapított tény, hogy Magyarországon a szülők 8(Wo-a a nevelés kérdéseiben analfabéta; a budapesti tudományegyetem pedagógia professzora, dr. Fináczy Ernő a szülők részére éppenséggel kötelező állami pedagógiai tanfolyamokat sürget. Nos, e tanfolyamok adva vannak a szülői értekezleteken; vajha minden szülő ott ülne a hallgatók soraiban.
Szülői értekezleteink programmja egyrészt gyakorlati kérdések megvitatásával, másrészt utasítások, tanácsok, felvilágosítások adásával, illetve szerzésével foglalkozott. Az értekezteteket az igazgató nyitotta meg a szülők elé tárva egyik értekezlettől a másikig felmerült és a szülőkre vonatkozó kérdéseket, ugyancsak az igazgató zárta be összefoglalva a megbeszélések eredményét s szükség szerint a kérés vagy feddés intőszavával kopogtatva meg a gyermekeik magasabb érdekeit nem mindig helyesen felfogó szülők szivét.
A fiúiskola értekezletet tartott november 27-én, amelyen Sélley Kálmán hitoktató a szülői ház és az iskola erkölcsi neveléséről, Vánkos Jenő tanár a testnevelés fontosságáról és a kirándulásokról tartott előadást, Németh Mihály igazgató a fizetendő dijakról informálta a szülőket. December 18 án, amelyen Németh Mihály igazgató az iskola engedélyezett nevéről, a bevezetendő formaruháról, a munkanapló ellenőrzéséről, a szülői aláírások hamisításának megelőzéséről, a korcsolyázás, a szánkázás lehetőségéről adott gyakorlati tanácsokat. Március 18-án, amelyen Kiss Olga tanárnő a gyermekzüllés útjáról, Parti Lajos tanár a gyermekkori fertőző betegségekről tartott előadást, Németh Mihály igazgató a Bocskay-sapka és egyenruha viseléséről
14
illetve csináltatásáról informálta a szülőket. Április 22-én, amelyen Németh Mihály igazgató az iskola felszerelésének mostoha állapotáról referált, illetve a javítási költségekhez való hozzájárulásra hivta fel a szülőket.
A leányiskola értekezletet tartott november 13-án, amelyen Deákné Viola Mária tanárnő és Winkler Ernő főrabbi a valláserkölcsi nevelésről tartolt előadást. Március 11-én, amelyen dr. Horváthné Kenedy Erzsébet a modern lelkek életét fenyegető veszélyekről és Raffaelli Anna a testgyakorlás hatásáról az ifjúság egészséges fejlődésére tartottak előadást.
Egészségi állapotok. Az idén Isten gondviselésével minden baj, járvány kikerülte intézeteinket. Dr. Goda Lipót városi tisztiorvos kétszer szokásos szemvizsgálatot tartott mindkét intézetben, a leányiskolában egy hurutos szembán-talmat állapítva meg és utalva gyógykezelés alá. A 37247. sz. rendeletre pedig julius hó 12-én intézetenkint általános egészségi vizsgálatot tartott, mindkét intézetben néhány gyenge és tüdőbajra hajlandó gyermeket találva, akikről Zalavármegye alispánjának a gyógykezeltetés kieszközlése végett jelentést tett.
Jellemképzés. A tanításnak a polgári iskolai fokon az oktatással egyenlő sulyu tényezője a nevelés, jellemképzés. Harmonikus lelkeket akarunk adni a társadalomnak. Szemünk éberen függ tehát a növendék egész életén s szigorunk nemcsak taneredményeket, de erkölcsi eredményeket: tiszta lelket, szerénységet, szolgálatkész baráti érzést keresett. E munka fősulya a hitoktatók vállán nyugodott, de az állandó ellenőrzés az egész tanári karé volt. Hogy társadalmi összetartásra, egymás tiszteletére szoktassuk gyermekeinket, kötelezővé tettük, hogy a tanulók egymást és a testvér intézet növendékeit köszöntsék, illetve a köszöntést fogadják.
Gyermekeinket Isten félelmében neveltük, óráinkat imádsággal kezdtük és végeztük. Növendékeink az egyházak ünnepein felekezetenkint a tanárok vezetésével írésztvettek; karácsonykor és húsvétkor szent gyakorlatot tartottak, ünnepnapokon elmélkedést hallgattak, többször gyóntak, a gyakori szentáldozók száma pedig nagy lelki örömmel töltötte el a hitéletünket figyelemmel követők Ielkék.
Kirándulások a nevelő oktatás megbecsülhetetlen tényezői. Amennyiben valamely tanulmánnyal kapcsolatosak: a legideálisabb szemléltetések, ha pusztán az üdülést szolgálják, az önfegyelmezésnek, természetszeretetnek, lelki elmélyedésnek forrásai. Intézeteink mindkét cél elérésére módot adtak növendékeinknek. Egyes szaktárgyakkal kapcsolatban kisebb sétákat tettünk a város ipartelepeihez, igy a sörgyárba, amelynek igazgatósága kedves figyelemmel és vendéglátással fogadta leányainkat! a Dukász-féle fatelep és fafeldolgozó telephez, a téglagyárakhoz, szeszgyárhoz és a város geografiailag ismertethető környékére. Nagyobb kirándulást kettőt szerveztünk éspedig 28 leány és 46 fiu tanulóval három napos tanulmányutat Budapestre és 130 fiu és leány tanulóval egy napos utat Kőszegre.
Tornász és cserkészcsapataink minden alkalmas idejüket a szabadban töltötték testedző munkával, táborozással. E spártai fegyelemnek büszke eredménye a keszthelyi kerületi cserkészversenyen első helyet elért teljesítményünk.
Iskolalátogatások. A fiúiskola cserkészcsapatát október hónapban Bődy Zoltán cserkészparancsnok és Pásztor Imre főtitkár meglátogatta, a csapat szelleme, teljesítménye fölött tejjes megelégedésüket fejezve ki. Schwöder Ervin államtitkár ur Őméltósága és a VK. minisztérium testnevelési referense magas látogatásukkal tüntették ki intézeteinket, azok testnevelési felszerelését téve vizsgálat tárgyává. Tornatermünk felszerelése sajnos a torna modern tanításával egyáltalában nincsen összhangban, szegényes és hiányos. Az államtitkár ur Őméltósága felhívta az igazgatót, hogy az intézetek minden igényéről tegyen a minisztériumnak jelentést és reményt nyújtott arra, hogy ez igények rövidesen kielégitetnek.
15
Vitéz Elek József tornaszakfeltigyelö okt. 3-án meglátogatta mindkét intézetet, szemlét tartva és elismerését fejezve ki a testnevelés menete felett.
Vitéz Barnabás István dr. Zalavármegye vezető királyi tanfelügyelője két izben is kitüntette iskoláinkat kedves látogatásával, az intézetek életének minden megnyilvánulása iránti érdeklődésével támogatva törekvéseinket.
Náhrer Mátyás polgári iskolai felügyelő ugyancsak kétszer tisztelte meg intézeieinket látogatásával, junius 10-én tornaünnepélyünk sikerét emelve jelenlétével és buzditó szavaival, junius 18—22. napjain pedig a magánvizsgálatokon elnökölve. Ez alkalommal különösen kitűnő énekkarunk elméleti és gyakorlati képzését kisérte figyelemmel, teljes elismerését fejezte ki annak kiváló teljesítménye felett.
Oktató filmelőadás. Azt a nagy értéket, amelyet a vetitettképes előadások az oktatás szolgálatában jelengetnek, egészében kiaknáztuk. Növendékeinkkel intézetenkint részt vettünk a VK. miniszter ur által előirt kötelező filmelőadásokon; a bemutatott filmek: Bulgária, selyemtenyésztés. Londontól Fokvárosig. Biologiai képek. Erdély. Fizikai és kémiai jelenségek. Erdőgazdaság. Madarak élete. Alföld.
Sajnos, a Magyar-Holland kulturgazdasági r.-t. által adott képek csak kis százalékban váltják be azokat a nagy követelményeket, amelyeket az állam támogatása, kötelezővé tétele automatikusan eléjök ir. Az országszerte felhangzó panaszokhoz a mi panaszunkat is hozzá kell csatolnunk. A filmek sehogyan sem simulnak a tanulmányok menetéhez s igy — ha egyébképen pedagógiailag értékesek volnának is — ez az érték nem alkalmazható eleven erővel. De súlyos panaszaink vannak az érték ellen is, mert a filmek nagyrésze felületes, tervszerűtlen, láthatólag a rendelkezésre álló külföldi kisebb ismeretterjesztő filmekből összevágott programm. E bajon csak ugy lehetne segíteni, hogy az iskolák maguk állítsanak fel vetítőkészüléket, az állam támogatásával és ellenőrzésével pedig álljon rendelkezésünkre bő választékú, pedagógiailag értékes filmraktár, amelyből a tanulmányok menetével kapcsolatban rendezhet az iskola előadásokat.
E kötelező előadásokon kivül házilag bemutattuk a Kir. tanfelügyelő Urnák Malta szigetéről szóló kedves, élvezetes vetitettképes előadását, valamint egy ltáliáról szóló állóképes előadást, a bemutató tiszta jövedelmét tudományos folyóiratok beszerzésére forditva
Amily mértékben felhasználtuk a film pedagógiai értékét, olyan mértékben óvtuk gyermekeinket a mozinak általános káros hatásától, szigorúan eltiltva, hogy engedély nélkül még szülők kíséretében is mozielőadásokra járhassanak. Tilalmunkat teljesen igazolta a mozgószinházak itt-ott sajnálatos erkölcsi és ízlésbeli ballépése, amely pl. a szabad nevelési rendszer európai kulturbotrányát, a steiglici gyermektragédiát üzleti paripává avatva külön csemegeként hirdette, vagy más esetben romantikus diáktörténet cimén épen az iskolai életet botrányosan beállító darabot adott; s ami tilalmunkat még jobban igazolja: akadtak szülők, akik e darabokra „okulásul" el akarták vinni gyermekeiket.
A szülőkhöz e kérdéssel kapcsolatban azzal a szigorú intelemmel .fordulok, hogy gyermekeik lelkét a vakációban is tartsák távol az őket észrevétlenül fertőző mozi, illetőleg szinház előadásaitól.
Iskolai ünnepélyek. A hazafias érzésnek, nagyjaink iránt való kegyeletnek fakadó forrásai az ifjúság ünnepélyei; egyúttal a közönség előtt való bátor fellépésnek, előadási készségnek erőpróbái. E szempontok erősítésére a V. K. miniszter ur rendelettel írja elő, hogy az iskolai ünnepélyek porogrammját magának az ifjúságnak szerepszámai adják. Megnyugvással kell megállapítanunk, hogy ünnepélyeink programmjának összeállításánál már a rendelet megjelenése előtt annak intenciói vezettek bennünket. Ünnepélyeinken az ének- szavalat-
16
számokat, a nap jelentőségének ismertetését, értekezéseket az ifjúság jobbjai állították ki.
Ünnepélyeinket a két intézet közös résztvételével az intézet tornacsarnokában tartottuk. Azok kiemelkedő pontjai mindenkor a közös énekkar nagyszerű teljesítményei voltak.
Ünnepély keretében emlékeztünk meg október hatodikának nemzeti gyászáról. November 1-én a hősi halottak sírjánál felemelő temetői ünnepséget rendeztünk. December 6-án és junius 18-án Horthy Miklós kormányzó Ur Őfőméltóságának névünnepén, illetve születése évfordulóján testületileg istentiszteletekre, majd a 6. honvédgyalogezred ünnepélyére vonultunk. December 10-én osztályonkint egy óra keretében megemlékeztünk a Limanovai csata példátlanul hősi teljesítményéről. Március 15-én a márciusi ifjak szellemét dicsőítettük igen szépen sikerült ünnepéllyel. Ünnepélyeink fénypontja a május 3-án a Városi Színházban tartott Zrinyi névavató ünnepélyünk volt, amelyen egyrészt hitet vallottunk a Zrínyiek programmja mellett, másrészt a város nagy és előkelő nyilvánossága előtt bemutattuk azt a nagy társadalmi teljesítőképességet, amelyet a két intézet egységes, tervszerű vezetése jelent. Nem a mi megállapításunk, hanem a nagyközönség és a sajtó megállapítása, hogy ez ünnepély hosszú időkig felejthetetlen élménye volt a közönségnek. Gyermekeink fegyelmezett, öntudatos szereplése óriási mértékben többet adott, mint amennyit e végtére is apró emberektől várni lehetett. Mindjárt az ünnepély dekorativ beállítása kedvesen meglepő volt; miliőben, tartalomban Zrinyi korát állította elénk. A főszerepek előtt a leányiskola négy növendéke egykori apródruhában tartotta a szétomló függönyt; a főszereplők, a prologus, a táncosok festői Zrinyi korabeli ruhákban elevenítették meg három század fényét.
A programm sokoldalú és eleven volt, egyformán babért juttatva a fiúiskola és leányiskola szereplőinek- Az ünnepély sikere megérdemli, hogy szereplőiről névszerint megemlékezzünk. A négy kedves apród: Gabsovits Anna 11. o, Tasner Ida 11. o., Hametmayer Erzsi 11. o. és Horváth Margit 11. a) o. leányiskolái növendékek voltak. Nagy Lajos igszgató-tanitó multakat idéző frappáns prologját Józsa Olga leányiskolái IV. o. tanuló szavalta. Sik Sándor súlyos gondolatokban gazdag költeményét: Kiáltás Zrínyihez, Derdák László fiúiskolái IV. o. tanuló szavalta. A leányiskola poétikus zászlós tornagyakorlatát Raffaelli Anna tanárnő tanította be. A frenetikus tapsvihart aratott, pompázó egykorú ruhákban eljárt Zrinyi-korabeli tánc szereplői: Dobó Piroska—Gajdesz János, Brónyai Teréz—Jambrovics József, Büchler Margit— Jerzsa Imre, Goldberger Ella—Kovacsics Ernő, Kedmenecz Anna—Novotni István, Sáfrán Mária—Tari István fiu illetőleg leányiskolái tanulók voltak. A meglepő rutinnal előadott egyfelvonásos színdarabnak, Pékár Gyula a Nemzeti Színház számára irt „Jelen, mult és jövő"-jének dicséretet érdemlő szereplői: Vámosy József IV. o. fiúiskolái, Heisler Ibolya. Marvalics Éva, Rutkovszky Szilvia IV. osztályos leányiskolái tanulók voltak.
Komoly és az iskola keretein túlnövő sikert ért el a két intézet vegyeskara, amely a nehéz és gyönyörű énekszámok sorával ejtette bámulatba a műértőket is.
A névavatás jelentőségét, a Zrinyik háromszázados és ma is eleven hagyományát Kerezsy Géza fiúiskolái tanár ismertette a közönség előtt. A programm számainak betanításáért a tanári testület tagjai közül külön hála illeti Raffaelli Anna tanárnőt a lányok tornagyakorlatáért, Ketting Ferenc tanárt az énekszámok óriási fáradtságáért, Horváthné Kenedy Erzsébet és Planderné Zimits Anna tanárnőket a darab betanításáért. A két intézet hálájával tartozunk ezeken kivül özv. Goldschiedt Károlyné úrnőnek, Szabó István, Dómján István, Garzó Pál, Arnberger Rudolf, • Torma Antal uraknak, a Városi Szinház
személyzetének az ünnepély sikeréért való szíves közreműködésükért. Hálával taftozunk különösen a m. kir. 6. honvédgyalogezred parancsnokságának a katonazenekar átengedéséért, amely egyrészt a tornaszámoknak kíséretét, másrészt magas színvonalú közzenét adott.
Május 26-án ünnepély keretében ültük meg a madarak es fák napját. A szabadban tartandó ünnepélyt az időjárás bizonytalansága miatt kétszer halasztottuk el, míg végül is a fiúiskola zászlókkal és galyakkal díszített tornacsarnokában kellett azt megtartani. Az énekkar számai között a két intézet ifjúságának Party Lajos fiúiskolái tanár mondott a természetszeretetről meleg, szivböl fakadó beszédet. Egyébként az év folyamán is felhasználtunk minden alkalmat a természet szeretetének és védelmének erősítésére. A gyümölcsfák ápolására vonatkozó szines plakátot az intézetek folyosóin mindig szem előtt levő helyen függesztettük ki s arról a gazdaságtannal kapcsolatban előadásokat tartottunk.
Május 20-án a világháborúban elesett magyar hősökről emlékeztünk meg. Az ifjúság ének és szavalat számai között Marinovics Alajos tanár mondott lelkes történelmi visszapillantást. Iskolai ünnepély után testületileg a város által rendezett ünnepélyre vonultunk.
Tornavlzsga. A mult év emlékezetes sikerénél is nagyobb sikert aratott az idén junius 10-én megtartott tornaünnepélyünk. E többletet az egyenruha, Bocskay sapka, lengő árvalányhajak és tollak megkapó képének s a tanulók ezzel kapcsolatos öntudatának javára kell írnunk.
Ragyogó napsütésben, büszkén ragyogó arccal vonult fel a kb. 700 főnyi fiu- és leánysereg a Sugár-uton át a sportpályára. Örömmel tapasztaltuk, hogy a szülők s városunk közönségének érdeklődése tornaünnepélyeink iránt nem hogy csökkene, sőt inkább fokozódik s most is zsúfolásig megtelt tribün előtt vonult fel feszes vigyázzban a helybeli honvédgyalogezred zenekarának ropogós indulójára a tanulósereg.
Az ünnepély a Hymnusszal kezdődött. Majd a katonazenekar kíséretével a leányok a „Magyar Hiszekegyet" mutatták be. A közönség visszafojtott lélegzettel figyelte a leányok bájos mozdulatait, amelyekkel a költemény s zene hangulatához alkalmazkodva, megragadóan fejezték ki a magyar hitet, reményt s akarást. A jól betanultság s ügyes rendezés élénk tempójában következtek egymás után a fiuk és leányok további számai, úgymint: a fiuk szabad- és botgyakorlata, szertornáj >, leányok énekes és zászlósgyakorlata, fiuk szabad és szergulája, talajtornája, végül az atlétika. (Ez utóbbinak eredményeit lásd a Sportkörnél.) ügyességükért érmet nyertek a következő fiuisk. tanulók: nyújtó: Tóth József IV. c., Pimpár István 111. b., korlát: Buchelt Béla IV. a., Tóth József IV. c., talajtorna: Mazzag Gyula III, a. és Breyer Imre II. a.
Az összes számok tanúbizonyságai voltak annak a gondosságnak, szeretetnek s lelkesedésnek, amellyel iskoláink testnevelő tanárai az ifjúság testi fejlődését irányítják.
Az ünnepélyen mindvégig jelen volt Náhrer Mátyás polgári iskolai tanulmányi felügyelő, aki az ünnepély végén elismerő s buzditó szavakkal lelkesítette a tanárokat s az ifjúságot további hűséges munkára.
Az érmek kiosztásával s a Hiszekegy hangjaival végződött ünnepélyünk.
Junius 29-én az évet hálaadó Istentisztelettel és évzáró ünnepéllyel végeztük.
Intézeteink társadalmi szereplése. Az az imponáló erkölcsi érték, amelyet a két intézet egységes fellépése a nyilvános szereplés terén biztosított, arra predesztinálja intézeteinket, hogy a város kulturális életében, ünnepélyein, tömegmegmozdulásaiban hovatovább mindjelentősebb szerepet kapjanak.
18
Énekkarunknak nivója akármely magas színvonalú ünnepélynek díszére válhat. Egyrészt az igazgatóság törekvése is az, másrészt a város kulturtényezöinek óhajtása is az volt, hogy ez értékeinket kifelé minél többször megcsillogtassuk.
A katonatemető hősi sírjainak halottaknapi díszítését, kivilágítását ez évben már teljesen növendékeink, a leányiskola felsőbb osztályai és a fiúiskola cserkészcsapata végezte. Ugyanott a nagyközönség részvételével kegyeletes ünnepélyt tartottunk. Dr. vitéz Barnabás István kir. tanfelügyelő urnák a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör rendezésében, a városháza dísztermében tartott felolvasásán énekkarunk a közönséget teljesen frappirozó énekszámokat adott elő. Az olasz képviselők nagykanizsai fogadtatására a város vezetőségének felkérésére kedves, magyaros énekprogrammal készültünk, az énekek szövegét egy stílusos nyomtatványon olasz fordításban kinyomatva, hogy olasz vendégeink a felcsendülő dallam mellett, annak szövegét is élvezhessék. Nagyszabású Zrinyi ünnepélyünk a város hagyományos Zrínyi kultuszába kapcsolódott s Isten segítségével évente megrendezendő Zrinyi ünnepélyeinkkel a város lelkének is szárnyat fogunk adni.
Általában intézeteink e téren olyan fejlődés útjára léptek, hogy Nagykanizsa társadalmi életében bármely kulturmegnyilvánulásnak súlyt tudunk adni. E munkában tanári testülelünk is kivette részét. A m. kir. 6. honvédgyalogezred felkérésére Deák István, Kerezsy Géza, Party Lajos és Vánkos Jenő fiúiskolái tanárok hetenkint 2—2 órában szabadliceális előadásokat tartottak az ezred legénysége előtt, Kerezsy Géza tanár pedig két tudományos előadást tartott a helyőrség tisztikara előtt.
A tanulók jótékonysága. Gyermekeink jó szivének, felebaráti érzésének nemes jele az, hogy bár legnagyobb százalékban maguk is nagyon szerény anyagi viszonyok között élnek s a kevésből is sokat kel! nélkülözhetetlen iskolai célokra adniok, mégis szívesen adták összes megtakaritott filléreiket egy-egy jótékonysági akció céljára, valahányszor a tanári kar erre felkérte őket. így a Zsófia gyermekszanatórium céljaira a két intézet 49 51 P-t gyűjtött és szállított be. Az Anya és Csecsemővédő Egyesületnek propaganda ünnepségén a növendékek résztvettek, belépti-díjakkal támogatva a nemes célt.
A tanári kar viszont minden erejével azon volt, hogy a tanulók terheit lehetőleg csökkentse, a szegény sorsú, jó tanuló és jó magaviseletű tanulók kisebb fizetési kötelezettségeit elengedve, illetve azok költségeit megtérítve, így a Bocskay sapka diját intézetenkint és osztályonkint 4—5 tanuló helyett, a felszerelések javítási költségét intézetenkint és osztályonkint 10—10 tanuló helyett a tanári kar téritette meg.
Takarékossági persely. Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének, illetve a m. kir. postatakarékpénztárnak felhívására növendékeinket a takarékosság gondolatára szoktatandó, a fiu és leányiskola részére egy-egy perselyt és takarékbetétkönyvet szereztünk, hogy növendékeink félretehető filléreit abban helyezzük el. A gondolat végül is nagy segítségére volt növendékeinknek, mert néhány tanuló év végén ilyen módon félretett pénzéből fedezhette az iskola részére szükséges befizetéseit.
Rendkívüli tárgyak és tanfolyamok. A V. K. miniszter ur Lehoczky Emilia képesitett francia nyelvtanárnak engedélyt adott arra, hogy a fiu- és leányiskola jelentkező növendékeivel francia nyelvtanfolyamot vezessen. Lehoczky Emilia a leányiskola egyik termében a tanfolyamot január hóban megkezdve az év bezárásáig szép sikerrel folytatta.
A V. K. miniszter ur Krammer Lajos kereskedelmi isk. tanár, oki. gyorsíró tanárnak engedélyt adott arra, hogy a fiu- és leányiskola jelentkező növendékeivel gyorsirási tanfolyamot vezessen, ugyancsak Blagusz Elek tánc-
*
w
tanárnak engedélyt adott arra, hogy a fiu- és leányiskola jelentkező növendékeivel a gimnázium tornatermében tánctanfolyamot vezessen. Midkét tanfolyam a jövő évben annak idején kihirdetendő időben fog megkezdődni.
Adományok. Iskoláink eredményei iránt érdeklődéssel viseltető jóbará-taink nemes szive az idén is segítségünkre sietett szegény sorsú és jó tanuló növendékeink megjutalmazásában. A Keresztény Jótékony Nőegylet karácsony táján mindkét intézet 5—5 szegénysorsu tanulójának, az izraelita hitközség pedig a leányiskola további 5 szegénysorsu tanulójának egy-egy pár cipőt adományozott. Az Orsz. Testnevelési Tanács a két intézet sportkörének 4—4 sportkönyvet adományozott. Tuboly Gyuláné a természetrajzi szertárnak egy kitömött krokodilust ajándékozott. Blázy Mária tanárnő a tanári könyvtár számára 20 kötet Mikszáth könyvet adományozott. A Vörös Kereszt fiúiskolái ifjúsági csoportja a finn ifjúsági Vörös Kereszttől egy annak ajándékozott fényképesalbum viszonzásául kedves finn fénykéalbumot kapott.
Az I. és 11. sz. postahivatal főnöksége a fiúiskola jó tanulóinak jutalmazására 15 pengőt és a leányiskola jó tanulóinak jutalmazására 15 pengőt adományozott. Az Athenaeum irodalmi és nyomdai müintézet a fiu- és leányiskola részére 12 értékes ifjúsági könyvet adományozott az igazgató belátása szerint kiosztandó jutalomképen. Az Ifjú polgárok lapja szerkesztősége a lap legszorgalmasabb diákmunkatársainak a leányiskola részére 2, a fiúiskola részére 3 díszoklevelet adományozott. Fischel Fülöp Fiai könyvkereskedő cég a fiu- és leányiskola tanulóinak jutalmazására 6—6 értékes ifjúsági könyvet, Derdák N. László IV. c. o. tanulónak a Zrinyi ünnepélyen előadott kiváló szavalatáért Endrődy: A magyar költészet kincsesháza c. müvet adományozta.
A fiúi kola segélyalapja javára: Schless Testvérek 8 drb jutalomkönyvet, Atheneum 6 drb tankönyvet, Franklin Társulat 16 drb tankönyvet, Földrajzi Intézet 2 drb atlaszt adományoztak.
Tornaünnepélyén felülfizettek: Szabó Antal keresk. 10, Mátés Hilár plébános 5, Deák János gimn. tanár 1, összesen 16 pengőt.
A névavató ünnepélyen felülfizettek-. Dr. Schleiffer Béla 10, Bruncsics János 10, dr. Hajdú Gyula 8, Kovacsics 5, Vellák János 3, dr. Winkler Ernő 3, Inotay László 2, Vannay János 2, dr. Tholway Zsigmond 2, Nagy Lajos 2, Marbach 2, összesen 49 pengőt. A nemesszivü adományokért fogadják az adakozók a tanári testületek háláját.
Jutalmazások. Az ifjúság lelkes pártolói lehetővé tették, hogy a jó-magaviseletü és kiváló szorgalmú tanulókat jutalomban részesítsük. A fiúiskola megjutalmazott tanulói: A nagykanizsai 1. és 2. sz. postahivatal tisztikara által adományozott 15 P-ből: Döme Lajos IV. c) o. t. 10 P, Glavák lrrire Ili. c) o. t. 5 P jutalmat kapott. Önképzőköri pályamunkáért: Wilde Imre IV. b) o. t. 5 P, Döme Lajos 111. c) o. t. 3 P, Ondrcska Elemér IV. c) o. t. 2 P. Könyvjutalmat kaptak: Tari István, Berger Gyula és Kohn Ferenc IV. a), Pőcze János IV. b), Horváth Pál, Derdák Németh László és Ondrcska Elemér IV. c), Sneff József 111. a), Perendy Lajos 111. b), Varga István és Szabó Kovács József 11. a), Ordovics György és Róth István 11. b), Bányai István, Holczbauer Lajos és Knausz György 1. o. tanulók. Ezenkívül Derdák Németh László IV. c) oszt. tanulónak kiváló szavalatáért Fisehl Fülöp ur Endrődy: A magyar költészet kincsesháza c. könyvet adományozta. Az lfju Polgárok Lapja pályázatán dicsérő oklevelet nyertek: Csiszár László 111. b) és Hermán József IV. b) oszt. tanulók.
A leányiskola megjutalmazott tanulói. A nagykanizsai 1. és 2. sz. posta és távirda tisztikara által adott 15 pengőből Kengyel Zita IV. a) oszt. tanuló 10 P-t, Somogyi Ilona 11. a) oszt. tanuló 5 P jutalomban részesült. Jutalomkönyvet kapott: Dobó Piroska IV. a) o. t., Schleiffer Györgyi IV. a) o. t.,
20
Kreznár Lili IV. a) o. t.( Nagy Margit IV. b) o. t., Németh Teréz IV. b) o. t., Kók Katalin IV. c) o. t., Goldberger Gabriella IV. c) o. t., Simon Mária 111. a) o. t., Kirschner Katalin 111. a) o. t., Pintér Mária 111. b) o. t., Vigh Mária 111. b) o. t., Gabsovits Anna 11. b) o. t., Bencze Ilona 11. a) o. t., Szabó Mária 1. a) o. t., Dömötör Mária 1. b) o. t., Benedeklrén IV. b) o. t. és Jakubecz Zsófia az lfju Polgárok Lapjában közzétett irodalmi pályázaton sikeres munkájukért dicsérő oklevelet kaptak.
A tanév befejezése. A Rendtartási szabályzatban előirt összefoglalásokat junius hó 16—24-ig tartottuk meg a szabályzatban előirt módon.
Az évzáró ünnepélyt junius 29-én hálaadó istentisztelet előzte meg, megköszönve a jó Istennek nemcsak a növendékek taneredményeit, de általában az intézetek fejlődésének ez eredményekben gazdag évét. A két intézet külön-külön megtartott iskolai ünnepélyének szavalatokon, énekszámokon, a végzett s idestova az életbe lépő növendékek búcsúján kivül súlypontja természetesen egy év szorgalmának jutalma: a jutalmak kiosztása volt. Az év utolsó momentuma — mint beköszöntője is — az igazgató szavai voltak, aki a vakációra és jövő évre szóló intelmeivel, tájékoztatásával és búcsúszavaival az évet Isten nevében bezárta.
VI. Jelentések.
Oróf Zrínyi Miklós Önképzőkör. Az önképzőkör 1927. október 30 án tartotta alakuló gyűlését, amelyen megválasztotta a kör tisztviselőit és padig titkárnak Szokol Ferenc IV. a) oszt.; jegyzőnek Horváth Pál IV. c) és Gráf Ernő IV. b) oszt.; pénztárosnak Horváth Gyula IV. a) oszt.; könyvtárosnak Oparnicza Gyula IV. b) és Prohászka Leó III. c) oszt. tanulókat.-Az önképzőköri gyűléseken előadtak 37 szavalatot, 9 felolvasás tartatott, azonkivül 1 szinmü és 11 énekszám fordult elő a műsorok pontjai között. A kör egy tétel kidolgozására pályadijat tűzött ki. A pályatétel március 15-ének méltatása volt. A pályázaton az első dijat Wilde Imre IV. b) oszt. tanuló nyerte el, Döme Lajos IV. c) és Ondrcska Elemér IV. c) oszt. tanulók pedig dicséretben részesültek. Az önképzőkör munkájában szorgalmukkal kiváltak: Derdák Német László IV. c) oszt., Szittár Miklós IV. a) oszt., Hermán József IV. b) oszt. tanulók. Az önképzőkör könyvtára az év folyamán 3 művel gyarapodott. A folyóiratok közül a „Hid" c folyóiratot járatta Marinovics Jenő tanár-elnök.
Oróf Zrínyi Ilona Önképzőkör. Az önképzőkör az iskolában tanultaknak bővítésén és praktikus felhasználásán kivül az egyéni tehetségeknek érvényesülési helye és ezért ífju tagjai szavalatokat, apró irodalmi, művészeti és a háztartás körébe vágó feladatokat oldottak meg. A vezető tanár irányítottá, segítette, a választott zsűri tagok szeretettel s kímélettel bírálgattak. A vezető tanár gondosan ügyelt arra is, hogy tul ne terhelje a tanulókat s azért a kör nem kéthetenként, hanem havonként tartott gyűlést. A feladott témák közül a kézimunkák készítését fogadták legszívesebben s egy-egy gyűlésen telve volt az asztal elég gondot adva a serény zsűri tagoknak. Vezető tanár: Dr. Horváthné Kenedy Erzsébet. Titkár: Józsa Olga IV. c). Jegyzők: Artner Margit IV. b), Herczfeld Irma IV. a). Könyvtáros : Sáfrán Mária IV. b), Cserey Edith IV. a). Zsűri tagok: Kirschner Katalin III. a), Wagner Zsuzsanna III. a), Pintér Ibolya III. b), Takács Edith III. b). oszt. tanulók. Dr. Horváthné Kenedy Erzsébet vezető tanár.
21
Cserkészet. Intézetünk 75. sz. „Árpád" cserkészcsapata minden lépésében szemelőtt tartotta a magyar cserkészmozgalom eszményi célját és zászlajára a munka, kötelességteljesítés és erényes élet jelszavait irta.
A cserkészek elméleti kiképzésüket a csapat és őrsi összejöveteleken nyerték; gyakorlati ügyességüket kisebb-nagyobb táborozásuk alkalmával tökéletesítették. 1928. januárban a 371. „Kisfaludy Károly" öregcserkészcsapat parancsnoksága szivességeből dr. Dómján Gyula, Csarankó Jenő és Bertalan László öregcserkészek segítettek a kiképzés munkájában. Ezen időtől kezdve a csapatösszejöveteleken kivül hetenkint két-két órában őrsi munka is folyt. Az elméleti képzés ideje alatt a parancsnok három izben tartott őrsvezetői megbeszélést, amely alkalommal a képző őrsvezetők beszámoltak munkálataikról. Az őrsvezetők tevékenységét Kattauer Károly cserkésztiszt nagy ügybuzgósággal és lelkesedéssel irányította. 1928. május 15-én 13 ujonccserkész próbát tett, ugyancsak ez alkalommal 8 cserkész letette a II. oszt. vizsgát. Május 24-én cserkészeink a városi erdőben próbatáborozást vezettek le, amely alkalommal a 13 újonc fogadalmat tett. A csapat részt vett május 27—28-án Keszthelyen megtartott vármegyei cserkésznapokon és versenyeken. A versenyekből cserkészeink győzelmesen kerültek ki, amennyiben az őrsi-elméleti versenyből — a versenyző csapatok között — a legtöbb, azaz öt ponttal vezettek. A versenyőrsöt Gráf Ernő, Bölcsföldi István, Farkas Ferenc, Janzsa József, Tánczos József, Pőcz Gyuia, Mü ler Ferenc és Holczbauer Lajos cserkészek képezték. Az egyéni versenyen elsősegélynyújtásból Balogh József, morseból Kalmár Péter cserkészek tűntek ki. Valamennyien dicséretreméltó munkát végeztek és megérdemelték az elismerést vezetőik részéről Ezzel kapcsolatosan a Parancsnokság nem mulaszthatja el, hogy megköszönje Pásztor Imre zala-"megyei cserkészelnöknek és ifj. Bődy Zoltán táborfőparancsnoknak szives szeretetét, mellyel a 75-ös cserkészeinket elhalmozták. Ugyancsak köszönetet mond fáradhatatlan és önzetlen munkásságukért csapatunkhoz beosztott öreg cserkészeknek, kik odaadással irányították cserkészeinket munkájukban.
A csapat és Parancsnokság munkálatait a tanév őszén Pásztor Imre vármegyei elnök és Bődy Zoltán cserkésztiszt vizsgálták felül. Parancsnok résztvett az 1928. május 16 —17-én szombathelyen megtartott tiszti és kerületi ülésen, hol beszámolt a csapat évi munkateljesítményéről. Csapatunk a jövő szünidőben kéthetes táborba indul. Deák István parancsnok.
Ifjúsági Vörös Kereszt Egylet. Fiúiskola. Az ifjúsági Vörös Keresztnek nemes célját szűkebb keretben bár — mivel nem tartottuk kívánatosnak, hogy a tanulóknak iskolán kivüli elfoglaltságát, mely már is túlságosan sok, még eggyel szaporítsuk — de azért a lehetőséghez képest igyekeztünk szolgálni. Az osztályokban a tisztaságra és a hygien. szempontokra felügyelő tanulók kijelölésével a V. K. egészségügyi célját, a segélyzőkönyvtári könyvek javításával és kötésével a közhasznú munkára nevelést ápoltuk. Levelezésben áll csoportunk a finn viipuri reálisk. csoporttal, melytől ez év elején szép válaszalbumot kaptunk. Mi ez évben két albumot készítettünk. Egyik a fenti viipuri csoportnak megy a másik uj érintkezés megkezdése végett Amerikába; mindkettő előzőleg az orsz. tanügyi kiállításon lesz kitéve. Több példányban járattuk az Ifj. Vörös Kereszt újságot. Vánkos Jenő tanár elnök.
Leányiskola. Vezetője Takách Olga tanárnő. Az osztály október elején alakult meg és nagy ambícióval látott szociális, egészségügyi és kézügyességi programmjának megvalósításához. Vezető tanár egészségügyi előadásokat tartott, a tisztaság és a rend fenntartására egészségügyi felügyelőket állított az osztályok élére. A tanulók önkéntes adományaiból és a sportalapból bejött összegből a tagok szép díszleteket, játékokat és 50 darab tornazászlót készítettek. Szép kosárkákat és más iparművészeti tárgyakat (játékokat) adományozott az osztály a helybeli kórházhoz építendő kápolna javára ren-
22
dezett tombolához. 14 szegénysorsu tanulót segitettünk meleg ruhával, cipővel, sapkával, fehérnemüekkel, melyeket a tagok maguk között gyűjtöttek. Idei működésűk a f. é. junius 14 én tartott üléssel záródott. Takách Olga.
Sport. Zrínyi Sportkör. A sportkör neve : Zrínyi Sportkör. A sportkör kerület: Székesfehérvár, csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma : 225, megalakulási ideje: 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke (igazgató): Németh Mihály. A sportkör vezetőtanára neve és lakáscíme: Vánkos Jenő, Nagykanizsa. A sportkör vezetőtanára, testnevelési tanár-e? nem. Az intézet tanulóinak teljes létszáma: 378. A magántanulók, illetve a magánvizsgázók száma: 84. A testgyakorlás alól felmentettek szám: 6. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma: — A testnevelési alapra fizető tanulók száma összesen: 462. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: 1. korosztály: (10—12 évesek): 16. 11. k. o. (12—14 évesek): 42. 111. k. o. (14—16 évesek): 72. Összesen: 130. A működő szakosztályok: játék, torna, atlétika, turisztika. Van-e az intézetnek tornaterme? van. 159 m2 padozata: deszka. Van-e az intézetnek játékra alkalmas udvara? van, hány m2? 646 m2, fásitás miatt kevéssé alkalmas. Külön játszótere ? nincs, hány m2 —. Melyik sporttelepen gyakorolnak a tagok ? Zrínyi sportpályán. Hányszor hetenként ? szombaton délután. Van-e uszoda ? nincs. Télisport üzésére van-e mód ? nem igen, Melyik sportnemből rendezett a sportkör házi-, intézetközi-, csoport-, kerületi, országos versenyt? Házi versenyt atlétikából. Melyik KISOSz versenyben hol, mikor, hány taggal vett részt a sportkör? KISOSz versenyen nem vett részt. A mult iskolai évben a szünidőre társadalmi egyesületekhez kiadott sportköri tagok száma: —. A sportkör vagyonának multévi maradványa: 458 P 24 f. A jelen tanévben testnevelési járulékból befolyt 40% részesedés 443 P 52 f. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 169 P 07 f. A sportkör jelen tanévi összes kiadása: 311 P 88 f. Maradvány: 758 P 95 f. A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések: A sportkör által 1928. junius 10-én rendezett házi verseny részletes eredménye: 1 Korosztály: Magasugrás: 1. Mandler György 11. a) 120 cm., 2. Kolongya János 11. b), Leiner József 11. a). Távol-\' ugrás: 1 Rekettye István 11. b) 425 cm, 2. Varga Ferenc 11. a). 80 m. futás: Varga Ferenc 11. a) 12 mp., 2. Eppinger Imre II. a). II—111. korosztály: magasugrás : 1. Pulán Gyula IV. b) 140 cm., 2. Jatnbrovics József IV. b), Petre-kovics László IV. c). Távolugrás: 1. Belloni János 111. a) 495 cm., 2. Kovács József IV. b). Diszkzszvetés: 1. Gregál Kálmán IV. c) 30 m., 2. Szokol Ferenc IV. a). Gerelydobás: 1 Gregál Kálmán IV. c) 3330 m., 2. Iván József IV) a). Súlylökés (5 kg.): 1. Gajdesz János IV. c) 827 m., 2) Krakauer Ferenc IV. c). 100 m. futás: Kovács József IV. b) 13 mp., 2. Kőbán Ferenc IV. a). 400 m. futás: Szokol Ferenc IV. a) 64-2 mp., 2. Budai János IV. c). 4x100 m. slaféta: Kovács József, Farkas Ferenc, Szekeres József, Wilde Imre IV. b) (az a) és c) osztály ellen). Nagykanizsa, 1928. junius 29. Németh Mihály, igazgató, Vánkos Jenő, tanár elnök.
Leányiskola Zrinyí Sportköre. Intézetünk Sportköre ezidén is derekas munkát végzett. Szemelőtt tartottuk mindig azt az elvet, hogy a szellemi munka okozta fáradtság legegészségesebb kiegyensulyozója s kedélyünknek is legjobb felfrissitője a testgyakorlat és a játék. Sportdélutánokat a felsőbb osztályok részére szerdán, az alsóbb osztályok részére péntek délután tartottunk. A tagok legnagyobb része dicséretes buzgalommal vett részt a sportdélutánokon, melyeknek programmján szabad- és szergyakorlatok, atlétika és játék szerepeltek. Gyakorlatainkat télen a tornateremben, kedvező idő esetén az udvaron végeztük. Alakuló gyűlésünket 1927. okt. 5-én tartottuk. A tisztikar a következőkép alakult meg: Vezető tanár: Raffaelli Anna, ifj. elnök: Büchler Margit IV. a) oszt. tan., alelnök: Pintér Ibolya 111. b) oszt. tan., titkár: Tóth Matild IV. b) oszt. tan., pénztáros: Lónyay Mária IV. a) oszt. tan., szertáros: Bazsó Erzsébet
23
IV. c) és Lónyay Ilona IV. a) oszt. növendékek voltak. Sportkörünk működő tagjainak száma 106 volt. A szertáros tisztség buzgó elvégzéseért külön dicséretet érdemel Bazsó Erzsébet IV. c) oszt tanuló.
Beszámoló az ifjúsági sportkör 1927/28. tanévi működéséről: A sportkör neve: Nagykanizsai Polgári Leányiskola Sportköre. A sportkör kerülete: Székesfehérvár. Csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma : 310. A megalakulás ideje: 1926. A sportkör tiszteletbeli elnöke : Németh Mihály igazgató. A sportkör vezetőtanára : Raffaelli Anna Nagykanizsa, Csengery-u. 33. A sportkör vezetője testnevelési tanár. Az intézet tanulóinak teljes létszáma: 366. A magánvizsgázók száma: 11. A testgyakorlás alól felmentettek száma 10. A testnevelési alapra fizető tanulók száma összesen : 377. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma : —. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: 1. korosztály (10—12 évesek): 154. 11. korosztály (12—14 évesek): 128. A működő szakosztályok: játék, torna, atlétika. Az intézetnek van tornaterme, padozata 160 m2. Játékra alkalmas udvarunk területe 390 m2. Külön játszótere az intézetnek nincs. Uszoda nincs. Téli sportok közül csak korcsolyázásrk van alkalom. A sportkör ez évben versenyt nem rendezett. A sportkör vagyonának mult évi maradványa: 356 P 29 f. A jelen tanévben testnevelési jáéulékból befolyt 40% részesedés 372 P 48 f. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 31\'69 P. A sportkör jelen tanévi összes kiadása: 46 P 81 f. Maradvány: 713 P 65 f. Raffaelli Anna vezető tanár.
Az Eucharisztikus Leányszöveíség eucharisztikus lelkiéletet élő leányok egyesülete. Az eucharisztikus jelző nélkül úgyszólván katholikus élet sincs, vagy ha van is, nincs köszönet benne. Ha a leány lelkébe jól bele nem gyökereztettük hitünknek ezt a boldogító dogmáját, nem szereltük föl eléggé " az életre. Homokra épített ház az olyan lelkiélet, amelynek nem áll középpontjában az Eucharisztia. Az eucharisztikus lelkiélet: Jézus Krisztus eucharisztikus jelenléte tudatának praktikus átélése és a legméltóságosabb Oitári-szentségnek minél gyakoribb és minél buzgóbb vétele. Erre akarja nevelni az Eucharisztikus Leányszövetség praktikus gyakorlatokkal a leánykákat. Az egyesület dec. 4-én tagfelvételt tartott, melynek szertartását P. Mátés Hilár házfőnök-plébános végezte. Vezetője P. Pulyai Lambert hitoktató volt. Tagjainak száma 180, elnöke Gerencsér Ilona IV. b), alelnöke Kengyel Zita IV. a) és Zrim Hona IV. c), titkára Pintér Mária 111. b), jegyzője Kulcsár Mária 111. a) oszt. tanulók. Kéthetenkint gyűléseket tartottunk, melyeknek tárgysorozatán vallásos tartalmú szavalatok, fölolvasások, a vezető-hitoktató rövid beszédei és néhányszor rövid, tanulságos színdarabok szerepeltek. A föltámadási és urnapi körmeneten a Leányszövetség saját zászlaja alatt veit részt. Működését jun. 25-én egy kellemes kirándulással zárta. P. Pulyai Lambert.
24
VII. Tanárok neve és munkarendje.
Fiúiskola.
| Sorszám Név Szolgálati minőség Képesítés Milyen tárgyakat tanított ez évben Heti Arák ráma 1 Miilmlolt Érik a. | Helyett, trák siáraa Működési évtk síima j Mióta tanit ennél az intézetnél ?
1 Németh Mihály igazgató, rajz, ipar, torna — — — 6 39 1900 márc. 15
2 Bittera Béla mennyiség és természettudományi szakcsoport Számtan 11. B. 111. C. IV. B. Fizika 111. A. B. Gazdaságtan IV. A. B. C. 20 21 20 31 1920 szept. 1
3 Bittner Gizella nyelv és történettud. szakcsoport Német 1. A. 11. A. B. Földrafz 1. A 11. A. Kézimunkái. A. 11. A. B. 20 1 11 28 1925 szept. 1
4 Deák István nyelv és történettud. szakcsoport Magyar 1.111. A. IV. A. Történelem IV. A. B. 20 24 16 12 1919 okt. 24
5 Kerezsy Géza természetr. földr. Földrajz 111. A. IV. A. B. Gazdaságtan 111. A. B. C. Kézimunka 111—IV. osztály. 18 73 10 3 1927 szept. 1
6 Ketting Forenc rajz Rajz 1. 111. A. B. C. IV. A. B. C. Karének 1—IV. oszt. 20 2 21 20 1919 márc. 20
7 Kiss Olga nyelv és történettud. szakcsoport Történelem 111. A. B. Földrajz 111. B. IV. C. Német 111. B. C. IV. B. 20 — 17 11 1925
8 Lehoczky Emilia mennyiségtan, természettud. szakcsoport Számtan 1. 111. A. Földrajz 11. A. 111. C.Fizikalll.C VegytanlV. A. 19 13 19 1 1927 szept. 1
9 Marinovics Alajos nyelv és természettud. szacsoport Magyar 11. A. B. IV. A B. Történelem 11. B. IV. C. Ének I. 21 14 11 21 1919
10 Niessner Viktor testnevelés Torna 1—IV. 18 — — 2 1926 szept. 1
11 Parti Lajos mennyiségt. és természettud. szakcsoport Számtan IV. A. C. Ásványtan— vegytan IV. B. Egészségtan IV. A. B. Rajz 11. A. B. 19 17 19 21 1924
12 Partiné Györké Mária mennyiségt. természettud. szakcsoport Számtan II. A. 111. B. Ásványtan—vegytan IV. C. Természetr. 11. A. B. Gazdaságt. 1.11. A. 11. B. 20 10 12 17 1924
13 Somogyi Imre ig. helyettes, nyelv és történettud. szakcsoport Magyar 111. B. C. Történelem 11. A. Közgazdaságtan IV. A. B. C. 16 — 24 36 1924 szept. 1
14 Vánkos Jenő nyelv és történettud. szakcsoport Német 111. A. IV. A. C. Történ. 111. C. Egészségt. IV. C. Ének 111. A. B. C. IV. A. B. B. 20 15 15 18 1922 jan. 4
15 Hitoktatók: Ardai Simon izr. hitoktató Izr. hittan 11—IV. oszt. 6 — — — 1922
16 Gazdag Ferenc püspöki biztos Róm. kath. hittan 1—IV. oszt. 18 19 — — 1923
17 Horváth Olivér ág. hitv. ev. leik. Ág. ev. hittan 1—"IV. oszt. 2 — — — 1922
18 Kádár Lajos ref. lelkész Ev. ref. hittan 1 -IV. oszt. 2 — — — 1905
19 Lázár Arthur Izr. hittan 1. o. 2 — — — 1927

Tanárok neve és munkarendje.
Leányiskola.
| Sorszám Név Szolgálati minőség Képesítés Milyen tárgyakat tanitott ez évben Heti órák száma Mulasztott órák iz. Hilyítt. öiák sz. Működési évik sz. Mióta tanit ennél az intézetné ?
1 Németh Mihály igazgató, rajz, ipar, torna — - — 4 39 1920 márc. 15
2 Blázy Mária, mennyiiég és természettud. szakcsoport Számtan 1. B, llv A, B. Természetrajz 11. A. Ének 11. A. Fizika IV. A, B. 19 23 32 12 1918 szept. 1
3 Deákné Viola Mária, nyelv és történettud. szakcsoport Magyar 1. A. 111. A. IV. A. Földrajz 11. A. 111. A. B. 19 23 24 14 1921 máj. 17
4 Fritz Celesztin, mennyiség és természettudományi szakcsoport Magyar 11. A. Számtan IV. B. Egészségtan IV. A. B. Ének 111. A. B. Torna 1. A. B. 11. B. 19 — 47 12 1918 okt. 1
5 Dr. Horváthné Kenedy Erzsébet, rajz Rajz 1 — IV. Szépírás 11. A. 19 16 19 27 1904 aug. 29
6 Kettingné Nagy Erzsébet, mennyiség és természett. szakcsoport Számtan 111, A. IV. A. B. Vegytan 111. A. B. Kézimunka 11. A. B. Szépírás 1. A. 19 21 20 23 1912 szept. 1
7 Laitinné Hajas Eszter, nyelv és történettud. szakcsoport Földrajz 1. A.Történelem 111. A. B. Háztartástan IV. A. B. C. Magyar IV. C. 19 304 16 29 1924 szept. 11
8 Mantuanó Mária, nyelv és történettud. szakcsoport Magy. 11. B. Német 1. A. 111. A. IV. B. Földrajz 11. B. Kézimunka 11. B. Ének 1. A. 19 4 31 23 1918 dec. 11
9 Némethné Wrana Ilona, nyelv és történettud. szakcsoport Német 11. B. IV. A. Történelem IV. A. C. 19 41 12 18 1924 jan. 1
10 Planderné Zimits Anna, nyelv és történettud. szakcsoport Magyar 1. B. 111. B IV. B. Történelem IV. B. Töldrajz 1. B. Ének 1. B. 19 107 23 17 1919 máj. 12
11 Raffaelli Anna, mennyiség és természettud. szakcsoport, torna Számtan 1. A. Német 1. B. Torna 11. A. 111. A. B. IV. A. B. C. Fizika IV. C. 19 — 32 22 1 1927 szept. 1
12 Takách Olga, mennyiség és természettud. szakcsoport Természetrajz 1. A, B. 11. B. Számtan 111. B. 19 46 25 1924 febr. 1
13 Twrdy Anna, nyelv és történettud. szakcsoport Német 11. A. 111. B. IV. C. Egészségtan IV. C. Ének IV. A, B, C. Kézimunka 1. B. Szépírás 1. B. 19 58 23 25 1924 márc. 26
14 Hitoktatók : Horváth Olivér, ág. hitv. evang. lelkész Ág. hitv. hittan az összes osztályokban 2 — — — 1920 ápr. 1
15 16 Kádár Lajos, ref. lelkész Ref. hittan az össz. osztályokban 2 — — — 1903 szept. 1
Pulyai Lambert, szentferencrendi áldozópap Róm. kath. hittan az összes osztályokban 18 — — — 1927 szept. 1
17 özv. dr. Vajda Béláné Barta Erzsébet, tanítónő Izr. hittan 1—11. oszt. 4 — — — 1923 okt. 26
18 Dr. Winkler Ernő, főrabbi Izr. hittan a 111—IV. oszt. 4 — — — 1919 szept. 1

26
VIII. Fiúiskolái tanárok társadalmi állása
Németh Mihály igazgató, az Orsz. Polg. ísk. Tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének elnöke, az Érne ügyvezető elnöke, a 75-ös Árpád Cserkészcsapat elnöke, a Move elnökségi tagja, a Move Céllövészeti Egyesületnek tagja, a Nagykanizsai Írod. és Müv. Kör igazgatósági tagja, a Nemzeti Szövetség választmányi tagja, a Nemzeti Munkavédelem választmáni tagja, a Nagykanizsai Zrinyi Tornaegylet alelnöke, a Nagykanizsai Polgári Egylet rendes tagja, a Rend. Tan. Város közegészség, és közmüv. bizottságának tagja, a Magyar Földrajzi Társulat, a Magyar Természettudományi Társulat, a Magyar Történettudományi Társulat és a Magyar Irodalmi Társulat rendes tagja, az Orsz. Vöröskereszt Egyesület Tagja, az Állami elemi és polgáti iskolák gondnokságának tagja. A kir. járásbíróság és kir. törvényszék írásszakértője. Résztvett a megye és a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Bittera Béla, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek rendes tagja. írod. Müv. Kör tagja, Move Céllövészeti Egyesület tagja.
Bittner Gizella, az 0. P. 1. tanáregyesület és a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a Keresztény Nőegylet választmányi tagja, a Keresztény Nőtisztviselők Egyesületének választmányi tagja, Szociál Misszió Társulat rendes tagja. Résztvett a kulturális és társadalmi mozgalmakban.
Deák István, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a 75-ös Cserkészcsapat parancsnoka, írod. Müv. Kör tagja, Nagykanizsai Polgári Egylet tagja.
Ketting Ferenc, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. Az áll. polgári fiu és leányiskola vegyeskarának oktatója és vezetője. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör igazgatóságának tagja és zenekarának karnagya, városi képviselőtestületi tag. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Kiss Olga, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalam. Körének jegyzője, Szociális Misszió Társulat választm. tagja, Leány Klub tagja, írod. Müv. Kör tagja.
Lehoczky Emilia, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Természettudományi Társulat tagja.
Marinovics Alajos, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Budapesti Muraközi Szövetség tagja. A polg. isk. gr. Zrinyi M. Önképzőkör tanár-elnöke.
Niessner Viktor, az NTE, a Nagykanizsai Zrinyi Tornaegyletnek tagja, a Polgári Egylet tagja, levente-főoktató. Résztvett a város társadalmi és kulturális mozgalmaiban.
Parti Lajos, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja. Gyakorló Gyórsirók Társaságának rendes tagja. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Partiné Györké Mária, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör rendes tagja. MANSz-nak, Szociális Misszió Társulatnak választm. tagja.
Somogyi Imre, az O. P. I. tanáregyesületnek rendes, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, az Irodalmi és Művészeti Kör r. tagja.
Vánkos Jenő, az O. P\' I. tanáregyesületnek rendes tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbytere és az ev. egyházi vegyeskar vezetője, a Magyar Földrajzi és Néprajzi Társaság rendes, a Magyar Pedagógiai Társulat kültagja, a Zrinyi Tornaegylet tagja,
27
az Irodalmi és Művészeti Kör tagja, a Polgári Egylet tagja, a tudományos filmoktatás helyi képviselője. A polgári fiúiskola sportkör vezető elnök-tanára. Az ifjúsági Vöröskereszt Egyesület vezető-tanára. Résztvett a város kulturátis és társadalmi mozgalmaiban.
Leányiskolái tanárok társadalmi állása.
Németh Mihály igazgató, — mint fiúiskolánál.
Blázy Mária, a O. P. I. tanáregyesület, a MANSz., Szoc. Misszió Társ. és Ker. Tisztviselőnők egyes, tagja.
Deákné Viola Mária, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör és MANSz. tagja.
Fritz Celesztin, az 0. P. I. tanáregyesület, a Zrinyi Miklós Irodalmi és Müv. Kör, Ker. Nőegylet, Szoc. Misszió Társ., MANSz. a Kath. Tanitónők orsz. egy., Áll. Tanítónők egyes, tagja.
Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, az O. P. I. tanáregyesület rendes, írod. és Müv. Kör választm., Keresztény Nőegylet, József fhg. Szanatórium egyes., Szoc. Misszió Társ., Ker. Tisztviselőnők egyes, rendes tagja.
Kettingné Nagy Erzsébet, az O. P. I. tanáregyesület, a Zrinyi Miklós írod. és Müv. Kör, a MANSz., Keresztény Nőegylet, Szoc. Misszió Társulat tagja.
Laitinné Hajas Eszter, az O. P. I. tanáregyesület, a Zrinyi Miklós írod. és Müv. Kör, Ker. Nőegylet tagja.
Mantuano Mária, az O. P. I. tanáregyesület, az írod. és Müv. Kör, .Ker. Nőegylet, Urleányok Mária Kongregációjának tagja.
Nérnethné Wrana Ilona, az O. P. I. tanáregyesület, az írod. és Müv. Kör, a Szoc. Missió Társ. választm., Ker. Nőegylet választ., József fhg. Szanatórium Egyes, választm. és a MANSz. tagja.
Planderné Zimits Anna, az 0. P. I. tanáregyesület, a MANSz., a Szoc. Missió Társulat választm., a Ker. Tisztviselőnők, a Kath. Tanitó és Tanárnők egyes, tagja.
Raffaelli Anna, O. P. I. tanáregyesületnek, Polg. Isk. Tan. Zalamegyei Körének, MANSz., a Keresztény Tisztviselőnők egyes, tagja,
Takách Olga, az 0. P. I. tanáregyesület, Ker. Tisztviselőnők, Szoc. Missió Társ., a MANSz. tagja.
Twrdy Anna, az 0. P. I. Tanáregyesület, az Irodalmi és Müv. Kör, a Szoc. Missió Társ. választmányi tagja és a Népgondozó Szakosztály titkára, a MANSz. tagja.
XI. A rendes tanulók névjegyzéke és ált. osztályzata.
Előforduló rövidítések: a név után ism. = ismételt, az osztályzat után ism. = az osztályt ismételnie kell, az osztályzat után jvt. == javító vizsgálatot tehet.
I. OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Bittner Gizella.
András István elégséges Horváth József récsei jó
Baj Károly jó Horváth Péter jó
Bakos József elégséges 30 Kardos Károly elégséges
Balog János jó Káloczi László jeles
5 Bányai István jeles Kodela István elégséges
Belloni Sándor elégséges Kohn György ism. elégséges
Csányi József elégséges Kovács Géza jó
Csere Sándor elégséges 35 Knausz György jeles
Cserti János elégséges Kunics László jó
10 Dervalics Ferenc jó Márkus László elégséges
Dlask Ferenc elégséges Németh József elégséges
Dömő Ferenc elégtelen jvt Ötvös Andor jó
Farkas Ferenc jó 40 Pajor János elégséges
Fartik József elégséges Pék Ferenc belegs.m. n.oszt
15 Fehér Vendel jó Perlsz József jó
Filipovics József jó Pölöskei Vilmos jó
Furmen József elégtelen jvt Simoncsics Lajos elégséges
Gál József elégséges 45 Sipos Gyula elégséges
Glavák József jó jó Sipos Imre jó
20 Grósz József Szakonyi János jó
Hajmási Lajos elégséges Szokol Antal elégséges
Hegyi Ferenc elégtelen jvt Tófejü István elégséges
Herczeg Károly elégtelen jvt 50 Tóth István elégt. ism.
Hodics László elégséges Városi Dezső elégséges
25 Holczbauer Lajos jeles Virág Ede elégséges
Horváth János elégséges Vörös György elégséges
Horváth József kanizsai jó
Kimaradt: Davidovics Ferenc, Kók György. Összesen 53.
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Partiné Györké Mária.
Bakán János Benkes János Blumenschein Lajos Breyer Imre 5 Buksz Andor Csizmadia Lajos Eppinger Imre Fekete Lajos Frk Ferenc 10 Gáspár Károly
jo jó
elégt. jvt elégséges jó jó
elégséges elégt. jvt elégséges jó
Holczer Sándor elégséges
Jerausek Gyula elégséges
Kemendy Lajos elegséges Kirchner Aladár ism elégséges
15 Kók Ferenc elégséges
Kovács Ferenc jó
Kramszky József jó
Leiner József elégséges
Leiner Nándor elégséges
20 Loós József elégséges

29
Lusztig Andor elégséges Rekettye Tivadar elégt. jvt
Mandler György elégt. jvt Richter Jenő elégséges
Mátrai Lajos jó Ritscher József elégt. ism.
Miliálka Jenő elégséges Salamon Ferenc elégséges
25 Müller Ferenc jó 35 Stern Sándor elégt. jvt
Nagy Lajos elégséges Szabó Kovács József jó
Neufeld László jó Szeiverth Antal jó
Papp Ferenc elégséges Vajda Iózsef elégséges
Pap Lajos elégséges Varga Ferenc elégséges
30 Pőcz István elégséges 40 Varga István jeles
Kimaradt: Fischer _ enő. Összesen 40.
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Marinovics Alajos.
Aur Ferenc elégséges Magyarics László elégséges
Benedek Jenő elégséges Nadrai László jó
Bernecker Ernő elégséges 25 Ordovics Oyörgy jeles
Bődör János elégséges Persovits Gyula elégséges
5 Császár József jó Petrekovics József jó
Dávidovics György elégséges Plichta István elégséges
Felde István elégséges Radocsányi János elégséges
Gruber Géza elégséges 30 Rihó István jó
Hardi Viktor elégt. jvt Roth István jeles
10 Hagner Kálmán elégséges Somogyi Jenő jó
Hermán János elégséges Stampf Zsigmond elégséges
Horváth József elégséges Szabó Zoltán elégt. jvt
Jányi Fülöp jó 35 Szalay Lajos jó
Joó János elégséges Sziva Károly elégséges
15 Katona József elégt. jvt Tóth Pál elégséges
Károlyi Miklós elégséges Váradi Árpád elégt. jvt
Kállovics Miklós elégséges Weisz Lajos elégt. jvt
Klappel Győző elégt. ism. 40 Végh Lajos elégséges
Kolongya János jó Wolf Antal elégséges
20 Kovács Ferenc elégséges
Lakatos István elégséges
Levik Lajos jó Összesen 41.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kerezsy Géza.
Bakos János jó 10 Grünwald Ferenc elégséges
Baumgarten Elemér jó Győri Ferenc jó
Belloni János elégséges Győri Lajos jó
Benkő E. Domokos elégt. jvt Horváth Sándor jó
5 Brand János elégséges Ifcsics Antal elégséges
Bruncsics György elégt. ism. 15 Ifi Ferenc jó
Csáki István elégséges Imrei György elégt. jvt
Domina Ferenc elégséges Kalamár József jó
Ferk L. László jó Karlovics Gyula elégt. jvt
30
Kaufer Imre 20 Kohn György Ludas András Magyarossy László Mautner Islván Mazzag Gyula 25 Németh János Persovics József Popovics József Pőcz Gyula Rotter János
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégt. jvt elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges
30 Simoncsics Ferenc Snef József Spingár Vendel Szilajka József Tisler László 35 Varga László Weiller István Weisz Rudolf Weisz Zoltán Wéber Lajos ism.

jeles
elégséges elégséges jó
elégséges elégt. jvt elégséges elégséges elégséges
Összesen 39.
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Ackermann István Baa József Baj Ferenc Bernecker Béla 5 Bugái János Bukovics István Csarankó Mihály Csiszár László Gazdag Zsigmond 10 Gulyás István Gyarmati Sándor Hornai László Horváth Imre Horváth Lajos 15 Kampics József Kiss József Kocsis Rudolf Krakauer István Latin István

elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges elégt. tvt jó
elégt. jvt elégséges jó
20 Meiszterics Károly Molnár János Nagy György Németh Gyula Ódor Imre 25 Perendy Lajos Pimpár István Schlőgl Rudolf Steinsitz István Szabó József 30 Szabó Ferenc Szalai László Tamás János Tóth Béla ism. Tóth Ferenc 35 Varga Kálmán Vaskó Béla Virág József Ziegler Antal
Kimaradt: Bejer József.
elégséges elégséges elégf. jvt elégséges jeles jeles
elégséges elégséges jó
elégt. jvt elégt. jvt elégt. jvt elégséges elégséges elégt. jvt elégséges elégséges elégséges jó
Összesen 38.
III. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Lehoczky Emilia.
Benczik József elégt. ism. 10 Horváth József elégséges
Bereczk Lajos elégséges Horváth Vilmos elégséges
Czerján Imre elégséges Kalmár Péter elégséges
Csányi József elégt. jvt Klaszán Sándor jó
5 Dervalics András jó Klicserics István jó
Erdélyi György jó 15 Knausz Károly elégt. ism.
Gál Imre jó Koszednár György elégt. jvt
Glavák Imre jó Lőrincz János elégséges
Horváth Antal elégséges Magyar József elégséges
31
Marics Antal 20 Markó István Mujzer László Németh Ferenc Nováczky Gyula Orbán Ferenc 25 Potocsnik József Prohaska Leó Rattmann István
elégséges elégséges jó
elégséges jó
elégséges elégséges jó
elégséges
Ribarics István Simon János 30 Szörcsög István Tánczos Lajos Tóth György Tóth István Varga László 35 Winkler Kálmán

elégt. ism. jó jó
elégt. jvt elégséges elégt. jvt jó
Összesen- 35.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Bakos Mihály Balogh József Báder Jenő Berger Gyula 5 Boruss József Breyer Zsigmond Buchelt Béla Csáki Sándor Fürtös István \' 10 Haáz Konrád Hajas Gyula Horváth Géza Horváth Gyula Horváth János 15 Horváth József Horváth Kálmán Jelinek Sándor Jerzsa Imre Kappel József 20 Klüger Endre Kőbán Ferenc Koch József
elégséges elégséges elégséges jeles
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges jó jó jó
elégséges elégséges elégséges jó
elégt. jvt elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges
Kohn Ferenc
Koréin Sándor 25 Ködbaum József Lindbauer Gusztáv Major István Misics Ágoston Mohi Géza 30 Morgenstern Ferenc Péter Gyula Rosenberger Béla Schnábl József Steiner Sándor 35 Szegő Andor
Szittár Miklós ism. Szokol Ferenc Tari István Torma Rudolf 40 Vámosi István Weisz Béla Wollák József Zadravecz György Zwillinger Károly
jeles
elégséges elégséges elégséges elégséges élégt. jvt elégséges elégséges jó
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges jó
jeles
elégséges jó jó
elégséges elégséges elégséges Összesen 44.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Bittera Béla.
Baj József Bölcsföldy István Dani Ferenc Farkas Ferenc Filák Ferenc Gerencsér József Gozdán László Gráf Ernő Gyergyák József

elégséges jó
elégt. jvt elégséges elégséges elégséges jó
elégt. jvt
10 Harangozó László Hermán József Hodics Antal Horváth Ferenc Horváth Lajos 15 Iván József Jambrovits József Jancsecz Ferenc Janzsa József
elégt. jvt elégséges jó
elégséges elégt. jvt jó jó
elégséges elégt. jvt
32
Kiss Ferenc jó Pöcze János jeles
20 Kocán János elégséges Pulai Lajos elégséges
Kovácsics Ernő jó Pulán Gyula jó
Kovács József elégséges Rezneki Kálmán ism. elégséges
Kövesi Gyula elégséges 35 Simon Lajos elégséges jó
Lung Jenő István elégséges Szabadi Béla
25 Márkus László elégséges Szekeres József elégséges
Novotny István elégséges Tánczos József jó
Oparnicza Gyula elégséges Török Lajos jó
Placskó Pál elégt. jvt 40 Vida Lajos elégséges
. Pléh Lajos elégséges Vidovics Ferenc elégt. jvt
30 Polony László jó Wilde Imre jó
Összesen 42.
IV. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Baa Károly Bolf Ferenc Budai János Bunczoin Ferenc 5 Dolmányos Ferenc Dolmányos József Döme Lajos Erdélyi József Furmen Elemér 10 Qajdesz János Gersei László Gödinek Ferenc Gregál Kálmán Gyergyák János 15 Gyutai Ferenc Horváth László Horváth Pál Járfás Bálint Kamenár Géza 20 Krakauer Ferenc Mihalecz Károly
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégséges eíégt. jvt jó jó
elégséges elégséges elégséges elégséges jó
jeles
elégséges elégséges elégséges elégséges
Kimaradt: Jászberényi István.
Miklics Ferencz elégt. jvt
Molnár Géza elégséges
Molnár János Jenő elégséges
25 Nagy József elégséges
Nagy Károly elégt. jvt
Nagy László elégséges
Németh László jeles
Niklesz György elégt. jvt
30 Ondrcska Elemér jeles
Pataki Sándor elégséges
Petrekovics László elégséges
Rajnics József elégséges
Riechel Jenő elégséges
35 Sipos Dezső elégséges
Sipos Lajos elégséges
Szántó Gyula elégséges
Tóth Ferenc elégséges
Tóth József elégséges
40 Vörös István elégséges
Ziegler József elégt. jvt
Összesen 41.
33
Magántanulók
/. osztály.
B.dő Imre jó, Bene Ferenc elégséges, Bertalan Sándor elégséges, Borbély Antal jó, Deák György jó, Dervalics István elégséges, Fürdős György elégséges, Gigler Lajos jó, Horváth Alajos elégtelen jvt, Horváth József jeles, Kálmán István elégséges, Kovács Lajos jó, Magyar Gyula jó, Magyar Lajos jő, Mester Mihály elégséges, Molnár János elégséges, Nagy Gyula elégséges, Nemes Pál elégséges, Német József elégséges, Reich András elégséges, Tóth Ferenc elégséges, Varga Karoly elégséges, Zieger Hermán elégséges, Zobb Lajos elégséges.
II. osztály.
Bedő Imre elégtelen jvt, Bene Ferenc jó, Bertalan Sándor elégtelen jvt, Borbély Antal elégtelen jvt, Deák György elégséges, Dene Sándor elégséges, Dervalics István elégtelen jvt, Dömők István elégséges, Fürdős György elégtelen ism, Gigler Lajos jó, Hermán Károly jó, Horváth József jó, Magyar Gyula jó, Magyar József elégséges, Magyar Lajos jó, Mester Mihály jó, Molnár János elégséges, Nagy Gyula elégséges, Nemes Pál elégséges, Németh Gyula elégséges, Oparnicza Ferenc elégtelen jvt, Svatkó Géza elégséges, Tóth Ferenc elégséges, Varga Károly elégséges, Zobb Lajos elégtelen jvt.
III. osztály.
Ádám Árpád elégtelen jvt, Bácsi Ferenc jó, Barna Imre elégtelen jvt, Barna István elégtelen jvt, Bertalan János elégtelen jvt, Farkas Lajos elégtelen jvt, Hermán Károly elégséges, Hiczelberger Egon elégtelen jvt, Horváth Sándor jó, Kámán József elégtelen jvt, Kigyós Mihály jó, Kósa István elégtelen jvt, Kovács József elégséges, Kunics Boldizsár jó, Lóth Béla elégtelen jvt, Lutor László jó, Molnár István elégtelen jvt, Perkó József elégséges, Péter Benedek jó, Plander Antal jó, Rezneki József jeles, Srancz Kálmán elégséges, Szvoboda Lajos elégtelen jvt, Szvoboda Sándor elégtelen jvt.
IV. osztály.
Gálos Károly jó, Horváth Sándor jó, Kollarics Lénárd jó, Lenhartovich Endre jó, Mihalecz József jó, Plander Antal jó, Plander Károly jó, Rohonci Lajos jó, Sándor Lajos elégtelen jvt, Sipos József elégséges, Szűcs István elégséges.
X. A rendes tanulók névjegyzéke és ált. osztályzata.
Előforduló rövidítések: a név után ísm. = ismételt, az osztályzat után ism. = az osztályt ismételnie kell, az osztályzat után jvt. = javitó vizsgálatot tehet.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Raffaelli Anna.
Anhoffer Gabriella Ansorge Irma Bakos Mária Boda Ilona 5 Bodó Katalin Borbély Anna Bődy Aranka Bunics Anna Farkas Anna 10 Farkas Etelka Gerócs Anna Hanulmayer Ilona Hári Júlia Hiedi Katalin 15 Hirt Mária
Horváth Gabriella Horváth Ilona Horváth Magdolna Jegyűd Mária ism. 20 Károsi Ilona Kumi Irma Kuzsner Katalin Kimaradt: Kádár

elégséges jó
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégt. ism. elégséges jeles jó
elégséges jó
elégt. ism. jó jó
elégséges elégséges elégt. jvt elégséges elégséges Györgyi, Jámbor
Lőrincz Gizella Magasházi Jul anna 25 Magyar Anna Marton Mária ism. Mayer Anna Mészáros Anna Nagy Mária 30 Paragi Ilona Popovics Ágnes Simon Zsófia Szabó Mária Szitár Margit 35 Takács Irén Tólh Erzsébet Ungár Editli Varga ilona Varga Klára ism. 40 Varga Margit Vegele Judit Zdellár Erzsébet Zdellár Teréz
elégt. jvt
elégséges elégséges elégséges elégt. ism. jeles
elégséges jó
elégséges jó
jeles jeles
elégt. jvt elégséges jeles jeles
elégt. jvt jeles jó
elégséges elégséges
Mária.
Összesen 43.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Planderné Zimiis Anna.
Baksa Erzsébet Bali Alojzia Balogh Margit Benke Ágnes 5 Dokleja Jolán ism. Dokleja Margit Dolmányos Ilona Dömötör Mária Flumbort Erzsébet 10 Földy Ibolya Gárdonyi Anna Gonda Vilma Heisler Klára Hiebsch Etelka 15 Horváth Mária Juhász Magdolna

elégséges elégséges elégséges jó
elégséges elégséges jeles jó
elégt. ism. elégt. ism. jó
jeles jeles
elégt. ism. jó
Kálmán Etelka Klaszán Zsuzsánna
Koller Magda 20 Krallics Anna Kreznár Ida ism. László Anna Lehr Marianna Lovrek Ilona 25 Magyar Etelka Major Mária Morgenstein Anna Nagy Margit Pintér Irma 30 Rácz Katalin Rohs Ida Sinkovics Róza
elégséges jeles jó jó jó jó
jeles
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges jó jó jó jó
"Stéfely Margit Szabó Ilona 35 Szalay Margit ism. Székely Erzsébet Székely Magdolna Tóth Irén Tóth Malvin

jeles
elégséges
jeles

elégt. jvt elégt. jvt
40 Tóth Margit ism. Vadász Eleonóra ism. Vass Mária Vida Ilona Weisz Anna 45 Worímann Edit
elégséges elégséges elégséges elégt. ism. jó
elégséges
Kimaradt: Krakkauer Olga ism
Összesen 45.
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Blázy Mária.
Ackermann Margit Anlauf Anna Baján Rozália Bedekovics Anna 5 Bélák Mária Bencze Ilona Biczó Rozália Bölcsföldi Gizella Bődy Ilona 10 Csüdör Ida Domina Mária Férst Mária Folkmeier Ilona Frk Mária 15 Hametmayer Erzsébet M. Heim Lujza Herczcg Matild Hermán Mária Hitter Mária ism. 20 Horváth Erzsébet Horváth Katalin Horváth K. Margit Horváth Teréz

elégt. ism. elégséges elégséges jó
jeles jó jó
elégséges elégt. jvt jó
elégséges elégséges elégt. jvt jó
jeles
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges jeles jó
Hutter Erzsébet 25 Kágár E. Ilona Kelemen Mária Kóczák Ilona Kollarics Ilona Kovács Anna 30 Kőnyud Ilona Kőszegi Magdolna Kukola Anna Matay Ida Németh Margit 35 Pelő Katalin\' Sabján Ilona Schultheisz Georgina Senkó Teréz Skrilecz Jolán 40 Somogyi Ilona Szlamek Margit M. Taschner Rozália Tóth Mária Varga Mária 45 Vida Róza Vinay Ilona
jeles jeles
elégséges elégt. ism.

elégséges jó jó jó jó
elégt. jvt
elégséges elégséges jó
jeles
elégt. ism. jeles
elégséges jó
elégséges elégséges elégt. ism. ió
Összesen 46.
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Mantuano Mária.
Ágoston Ilona Baán Júlia Bettihcim Marianna Bohár Erzsébet 5 Csapó Erzsébet Farantai Róza Farkas Mária
jo
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges jó
Oabsovits Anna jeles
Gerócs Ilona elégséges
10 Goldí.chmidt Róza jó
Gregál Margit elégséges
Grósz Gizella ism. elégséges
Halász Emma jó
Herboly Mária elégséges
36
15 Horváth Anna Horváth Piroska Jakab Gizella Jakab Mária Kiss Júlia 20 Klapper Erzsébet Kováts Anna Kovács Erzsébet Kovács Katalin Lustgarten Klára 25 Major Mária Mayer Ilona Mihálecz Katalin
elégséges jó
elégt jvt elégséges elégséges jó jó
jeles jó jó
elégséges


Molnár Mária Neisinger Erna 30 Opernicza Vilma Orbán Aranka Plander Irma Pollák Már\'a Ritscher Julia 35 Rosenheim Róza Szattler Katalin Singer Rózsa Schreiber Jolán Vajda Magda 40 Weisz Aranka
Kimaradt: Berke Mária.
elégséges jó
elégséges jó
jeles jó
jeles
elégt. jvt elégt. jvt elégséges jó
elégt. jvt elégséges
Összesen 40.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Deákné Viola Mária
András Anna Ansorge Teréz Ábrahám Irén Bua Julianna 5 Bakos Julianna Baranyai Mária Benkes Margit Berger Irén Bittera M. Magdolna 10 Bozsinovics Julianna Brand Ibolyka Bruncsics Karolin Deutsch Emma Druzsim Izabella 15 Grósz Lenke Gruber Ilona Hagner Jolán Hegedűs Ilona Hirsch Magdolna 20 Hirlánder Matild Jakubecz Zsófia Jákli Erzsébet
elégt. jvt elégt. jvt jó
elégséges elégséges elégt. ism. elégséges elégséges jó
elégt. jvt jó jó
elégt. jvt elégséges jó
elégt. jvt elégséges jó
elégséges elégséges elégt. ism. elégséges
Jókuthy Ilona Karancsi Matild 25 Kirschner Katalin Klein Viktória Kreft Jolán Kulcsár Mária Kumi Jolán 30 Latin Teréz Mátrai Klotild Nóvák Julianna Oparnicza Anna Öveges Anna 35 Pethő Erzsébet Ring Róza Richter Roza Simon Mária Schlichtherle Mária 40 Szarka Anna Tamás Mária Torma Ilona Ungár Etelka Wagner Zsuzsanna
elégséges jó
jeles
elégséges elégt. jvt elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégt. ism. elégséges jó
elégséges jeles
elégt. ism. jó
elégséges elégt. ism. jó
jeles
Kimaradt: Bejek Irma, Eisinger Lilla, Gerencsér Mária.
összesen 44.
37
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Takách Olga.
Bali Mária Bagonyai Teréz Balázs Teréz Bencze Anna 5 Bödör Anna Bruncsics Erzsébet Csordás Gizella Dávidovics Anna Donát Karolin 10 Döme Ilona Erős Ella Faics Kalalin Faludi Sarolta Feszti Klára 15 Gál Erzsébet Gálos Magdolna Girtl Mária Gyurovszki Irén Henel Teréz 20 Horváth Erzsébet Horváth Róza Kalamár Gizella Kovács Anna
elégt. jvt jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges jó jó
elégséges jeles
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégt. jvt jó jó
elégséges
Kostein Teréz 25 Láng Anna Nagy Erzsébet Nagy Ilona Patthy Kornélia Petróczi Karoiin 30 Pint Rozália Pintér Ibolya Pintér Mária Szilli Mária Szüts Etelka 35 Takács Edith Tamás Mária Tobik Paula Tóth Teréz Vass Julianna 40 Váradi Irén Váradi Olga Venczel Mária Vig Mária Weber Gizella 45 Zelkó Ilona
Kimaradt: Petz Aranka.
elégséges jó
elégséges elégséges elégt. jvt elégséges jó jó
jeles jó
elégséges jeles jó
elégt. jvt jó jó
elégséges elégi. ism. jó
jeles
elégséges elégséges
Összesen 45.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Némethné Wrana Ilona.
Ábramovits Olga elégséges Lónyay Mária jó
Bunics Ilona elégséges Markó Mária elégséges
Büchler Margit jeles Martincsevics Róza jeles
Cserey Edith jeles 20 Nóvák Magdolna elégt. jvt
5 Dobó Piroska jeles Palyó Ilona elégséges
Francsits Hermina elégséges Pollák Katalin jó
Frank Mária jó Rozs Ilona jó
Gábor Mária elégséges jó Rutkowszky Szilvia jó
Gelencsér Erzsébet 25 Sipos Gabriella jó
10 Gyöngy Margit elégséges Schleiffer Györgyi jeles
Gyöngy Teréz elégséges Slozárek Rozália elégt. jvt
Herczfeld Irma jeles Szabó Anna jeles
Kengyel Zita jeles Szántó Katalin elégséges
Kreznár Lili jeles 30 Szántó Rózsa elégséges
15 Kőszegi Anna elégséges Varga Margit elégséges
Lónyay Ilona jó
Összesen 31.
38
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kettingné Nagy Erzsébet.
Artner Margit
Borza Anna Brunyai Teréz Farkas Margit 5 Frk Ágnes Gérencsér Ilona Gürtler Erzsébet Heim Róza Horváth Irma 10 Horváth Mária Iván Erzsébet Kiss Róza Kollarics Anna Kugler Auguszta 15 Kurucz Sarolta
jeles jó
elégséges elégséges elégt. jvt jeles
elégt. ism. elégséges elégséges jó
jeles
elégséges jeles
elégséges jó
Magyar Mária Marvalits Gizella
Muzikár Mária Nagy Ilona 20 Nagy Margit Németh Teréz
Pap Erzsébet Pintér Anna Sáfrán Mária 25 Szűcs Júlia Tólh Ilona Tóth Matild Vancsura Emilia Varga Mária 30 Veiter Elvira
elégséges jeles
elégséges elégséges jeles jeles
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges jó
Kimaradt: Benedek Irén, Miliálka Margit.
Összesen 30.
IV. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Twrdy Anna.
Bazsó Erzsébet Császár Jolán Csizmadia Erzsébet Egyed Mária 5 Gazdag Anna Goldberger Gabriella Guttmann Margit Heisler Ibolya Józsa Olga 10 Kardos Erzsébet Kedmenecz Anna Kliiger Klára Koch Erzsébet Kók Katalin 15 Kumanovits Erzsébet Lendl Gizella
elégséges jó jó
elégséges elégséges jeles jó jó
jeles jó
elégséges jeles jó
jeles
elégséges elégséges
Matyasics Mária Maurer Margit Molnár Gizella 20 Németh Ilona Perlaky Gabriella Pollák Klára Rausz Karolin Ruska Margit 25 Sattler Gabriella Sári Mária Schwarcz Erzsébet Stern Ibolya Szántó Margit 30 Vajda Izabella Vogranecz Júlia Zrim Ilona

elégséges elégséges elégséges jó
elégséges jó
elégséges jó jó
elégséges jó
elégséges jó
elégséges jeles
Összesen 32.
Magántanulók.
39
I. osztály.
Jámbor Mária jó, Melke Ilona elégséges, Strausz Mária jó, Weisz Margit jó
II. osztály.
Lakatos Marii jó, Sárváry Irén elégséges, Szalai Edit elégséges.
III. osztály.
Kramár Mária elégtelen jvt, Miklics Mária jó, Weisz Rózsa jó.
IV. osztály. Miklics Mária Magdolna jeles.
Kimutatás a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrinyi Miklós polgári fiúiskola tanulóinak osztályozásáról
az 1927—28. tanév végén.
Osztályok I. II. A) II. B) III. A) III. B) III. C) IV. A) IV. B) IV. C) Összesen
Beiratkozott 55 41 41 39 39 35 44 42 42 378
Kimaradt 3 1 — — 1 — — — 1 6
Előmenetel Általános jeles 4 1 2 1 2 — 3 1 3 * 16
jó 18 12 9 11 7 13 10 14 5 102
elégséges 25 20 24 21 22 15 29 20 28 202
Egy tárgyból elégtelen 3 2 3 3 4 1 1 3 4 24
Két 1 4 2 2 3 3 1 4 1 21
Több „ 1 1 1 1 — 3 — — — 7
Magaviselet Példás 33 28 22 33 33 26 36 30 35 276
Jó 19 12 18 6 5 9 8 11 6 94
Tűrhető — — 1 — — — — 1 — 2
Rossz — —
Nem osztályoztatott — — — — — — — — —
Kimutatás a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrinyi Ilona polgári leányiskola tanulóinak osztályozásáról
az 1927—28. tanév végén.
Osztályok I. A) I. B) 11. A) 11. B) III. A) III. B) IV. A) IV. B) IV. C) összesen
Beiratkozott 45 46 46 41 47 46 31 32 32 366
Kimaradt 2 1 1 3 1 — 2 10
Előmenetel Általános jeles 7 7 7 4 3 4 9 7 5 53
jó 10 17 15 17 11 15 8 5 13 111
elégséges 19 15 17 15 19 21 12 16 \' 14 149
Egy tárgyból elégtelen 3 1 3 1 3 2 2 — 15
Két 1 1 — 3 4 2 — 1 — 12
Több „ 3 4 4 — 4 1 — 1 — 17
Magaviselet Példás 37 29 35 34 24 31 27 27 32 276
Jó 6 16 11 6 20 14 4 3 — 80
Tűrhető — — — — — — — — —
Rossz
Nem osztályoztatott
42
XI. Statisztikai kimutatás
a polgári fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról.
Sorszám || C i m 1 Osztályok Összesen
I II. a) 11 b) III III b) III c) IV a) IV b) IV c)
1 Beiratkozott ........................... 55 41 41 39 39 35[ 44] 421 42 378
2 Kimaradt ........................ .".. ... Meghalt .............................. Az iskolai év végéig járt .................. 3 52 1 40 41 39 1 38 35 44 42 1 41 6 372
3 Az iskolaév végéig járt tanulók közül Helybeli ..................... Zalamegyei..................... Más megyebeli .................. 37 4 11 32 7 1 33 3 5 27 12 ! 24 9 5 22 3 10 32 8 4 36 3 3 24 14 3 267 63 42
4 Vallás szerint Róm. kath...................... Görög kath...................... Ágh. hitv. ev................... Ref......................... Izr......................... 45 2 5 25 2 2 11 41 28 1 2 <S 38 35 25 3 1 15 42 41 320 6 7 39
5 6 Anyanyelv szerint Magyar .................... Német........................ Horvát........................ 52 39 1 41 35 38 35 44 42 41 1371 1
Születési év szerint 1917 évben született............... 1916 . „ ............... 1915 „ . ............... 1914 , . ............... 1913 » , ............ ... 1912 , „ ......... : ... 1911 „ . ..........;.. ... 1910 ................. 25 16 8 3 1 13 16 9 1 10 18 11 1 1 10 13 14 2 11 15 7 3 2 10 14 8 1 1 1 1 20 13 3 5 2 8 20 10 4 1 8 14 11 6 1 26 39 75 101 78 31 18 4
7 « A tanulás eredménye szerint Az osztályt sikerrel végezte ......... Javitóvizsgálatra bocsáttatik ......... Osztályismétlésre utasittatik ......... Osztályzatot nem nyert ...... ... ... 47 4 1 33 6 1 35 5 1 33 5 1 31 7 28 4 3 42 2 35 7 36 5 320 45 7
Mulasztások Igazolt órák száma ............... Nem igazolt órák száma........... 1250 3 5 1 1 2 6 1 3 17 5 1 3 2 2 1155 2 986 35 98311080 201 5 1377 2 1253 1181 20 1253 10440 84
9 A szülők foglalkozása szerint Nagybirtukos, bérlő ............... Kisbirtokos, napszámos ............ Egyéb őstermelő ............... Gazdasági tisztviselő ............ Gazdasági segédszemélyzet ......... Földművelési munkás ............ Nagyiparos..................... Kisiparos ..................... Ipari tisztviselő .................. Ipari munkás .................. Nagykereskedő .................. Kiskereskedő .................. Kereskedelmi vagy közieked. tisztviselő Egyéb keresk. vagy közieked. alkalmazott Kereskedelmi vagy közlekeeési munkás Házaló, piaci árus ............ ... Köztisztviselő .................. Pap, tanár, tanitó ............... Másféle ért. (orvos, ügyvéd stb.) ...... Közhivatalban alk. altiszt vagy szolga ... Katonatiszt.................... Katona altiszt .................. Nyugdíjas tisztviselő............... Nyugdíjas altiszt ............... Magánzó vagy eltart............. Házi cseléd..................... Ismeretien ..................... 2 2 1 3 9 2 4 1 2 1 2 1 1 1 3 1 4 6 1 6 3 1 12 1 1 1 1 5 1 2 1 3 6 1 7 8 3 2 4 3 1 5 2 2 8 1 14 2 4 4 6 4 7 3 2 1 1 1 2 1 3 1 1 1 1 1 7 1 1 1 6 1 10 1 2 2 1 1 3 1 1 4 11 4 11 4 8 4 1 1 1 3 4 3 2 7 3 1 3 4 3 1 29 10 3 5 12 4 63 2 7 1 25 20 69 25 6 4 6 3 8 13 19 16 9 3 10
43
Statisztikai kimutatás
a polgári leányiskolái nyilvános tanulók létszámáról.
Sorszám ¡1 C i m Osztályok Összesen
I a) I b) 11 a) 11 b III a) III b) IV a) IV b) IV c)
1 Beiratkozott ........................... 45 46,\' 46 41 47 46 31 32 32 366
2 Kimaradt.............................. Meghalt .............................. Az iskolai év végéig járt .................. 2 43 1 45 46 1 40 3 44 1 45 31 2 30 32 10 356
3 Az iskolaév végéig járt tauulók közül Helybeli ..................... Zalatnegyei................... ... Más megyebeli .................. 37 3 3 38 4 3 39 4 3 26 5 9 24 6 14 411 30 3 ~ ll 1 ¿8 2 30 1 1 293 26 37
4 Vallás szerint Róm. katli...................... Görög katli...................... Ágh. hitv. ev.................. Ref......................... Izr......................... 43 30 1 4 10 42 3 .1 27 1 12 32 4 1 7 41 3 1 21 10 27 3 21 11 284 11 11 50
5 Anyanyelv szerint Magyar ..................... Német......... ............... Horv.it........................ 42 1 45 45 1 401 41 - 1 — 1 1 44 1 31 30 31 1 350 4 2
6 Születési év szerint 1917 évben született............... 1916 ................. 1915 „ , ............... 1914 , , ............... 1913 , „ ............... 1912 „ „ ............... 1911 , ............. ... 17 20 5 1 22 16 5 2 16 21 7 2 24 13 3 12 22 5 4 1 15 17 12 1 18 8 5 13 14 2 1 20 10 2 63 65 61 100 51 14 2
7 A tanulás eredménye szerint Az osztályt sikerrel végezte ......... Javitóvizsgálatra bocsáttatik ......... Osztályismétlésre utasíttütik ......... Osztályzatot nem nyert ............ 36 4 3 38 3 4 39 3 4 36 4 33 7 4 40 4 1 1726 29 2 28 1 1 32 311 28 17
8 Mulasztások Igazolt órák száma ............... Nem igazolt órák száma ......... 933 1548 1538 1586 1429 1 908 1089 3 1330 12095 -II 4
9 A szülők foglalkozása szerint Nagybirtokos, bérlő ......... TT Kisbirtokos, napszámos ............ Egyéb őstermelő ............... Gazdasági tisztviselő ............ Gazdasági segédszemélyzet ......... Földművelési munkás ............ Nagyiparos ..................... Kisiparos ..................... Ipari tisztviselő .................. Ipari munkás .................. Nagykereskedő .................. Kiskereskedő .................. Kereskedelmi vagy közieked, tisztviselő Egyéb keresk. vagy közieked. alkalmazott Kereskedelmi vagy közlekedési munkás Házaló, piaci árus ............... Köztisztviselő ............... Pap, tanárrtanitó ............... Másféle ért. (orvos, ügyvéd stb.) ...... Közhivatalban alk. altiszt vagy szolga ... Katonatiszt..................... Katona altiszt .................. Nyugdijas tisztviselő............... Nyugdíjas altiszt ............... Magánzó vagy eltart............. Házi cseléd..................... Ismeretlen ..................... 1 1 6 1 16 4 2 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 5 2 4 4 5 2 1 3 3 2 3 3 3 2 2 1 1 12 1 1 2 8 2 1 2 4 1 1 4 3 1 1 11 6 3 3 1 1 1 9 1 2 1 1 1 1 9 1 1 2 2 1 11 1 1 1 4 2 6 4 6 2 14 4 3 1 1 2 6 2 5 1 5 2 2 2 2 1 1 2 1 1 1 5 1 — 14 1 2 7 1 2 1 1 13 2 1 7 1 1 4 2 1 2 .8 3 2 2 1 81 2 9 6 19 26 61 8 1 12 9 2 19 3 14 11 24 22 5 4
X!/. Statisztikai kimutatás
a polgári fiúiskolában az egyes tárgyakban elért tanulásbeli eredményről az 1927—28. tanév végén.
Osztály: I. II. A) II. B) III. A, III. B) III. Ci IV. A) IV. Bi IV. C)
Osztályoztatott: 1 52 40 41 39 38 35 44 42 41
Tantárgy jeles jó : elégséges elégtelen fölmentve jeles jó % elégséges 1 elégtelen fölmentve jeles í jó 1 elégséges elégtelen fölmentve jeles ió elégséges 1 elégtelen | fölmentve J jeles jó elégséges elégtelen fölmentve jeles ! ió elégséges elégtelen fölmentve jeles elégséges elégtelen j fölmentve jeles Jó elégséges | elégtelen ! fölmentve jeles jó _^J elégséges elégtelen fölmentve
Vallástan......... Magyar nyelv...... Német nyelv...... Történelem ...... Földrajz......... Számtan-mértan ... Növénytan—állattan Ásványtan, vegytan Mezőgazdaságtan ... Ének ......... Rajz............ Torna ......... Kézimunka ...... 21 5 6 10 7 10 12 9 6 6 6 16 19 19 15 21 27 22 15 19 9 20 15 24 27 27 21 14 17 28 27 36 26 4 3 1 1 • _J 1 11 4 4 5 4 2 6 6 12 9 6 7 12 12 6 19 11 16 15 19 18 13 12 14 17 20 28 16 23 19 19 14 10 17 20 19 4 2 2 3 1 1 2 13 2 2 6 2 3 4 9 8 5 17 5 14 12 11 17 15 8 18 12 26 12 i 14 26 27 17 21 25 19 20 7 24 15 18 1 1 1 3 5 I 1 _ 11 3 1 5 6 6 1 3 11 4 20 16 14 13 10 9 15 7 14 27 19 19 8 23 14 22 27 23 18 24 20 9 9 16 11 1 1 2 4 — 5 1 2 6 4 1 1 5 9 2 15 11 7 7 6 5 5 8 6 20 15 15 7 17 26 27 29 27 29 27 28 13 14 18 15 10 3 1 2 3 3 1 8 2 2 2 7 8 18 15 16 15 7 12 16 11 13 22 20 16 5 20 11 17 25 20 15 18 17 6 7 19 11 3 1 1 4 4 5 — 18 4 4 5 8 5 6 8 5 8 13 3 22 28 14 17 12 25 23 6 12 17 22 19 27 18 11 15 12 23 26 14 13 33 25 19 17 17 4 23 10 1 2 1 1 10 4 2 8 2 2 8 7 5 9 15 5 31 19 17 16 14 11 15 14 16 18 18 16 23 18 7 21 15 17 26 20 25 23 18 17 19 17 4 19 4 2 5 3 3 — 7 4 3 7 4 5 3 5 5 6 9 6 20 12 9 7 7 11 3 3 16 12 15 12 22 15 10 29 25 27 30 21 34 33 22 24 21 23 10 20 11 3 1 2 —
Statisztikai kimutatás
a polgári leányiskolában az egyes tárgyakban elért tanulásbeli eredményről az 1927—28. tanév végén.
Ot-
Osztály: I. A) I. B) 11. A) II. B) III. A) III. B) IV. A) IV. Bi IV. C)
Osztályoztatok: 43 45 46 40 44 45 31 30 32
Tintárg/ jeles jó j elégséges elégtelen fölmentve jeles i jó | elégséges [ elégtelen fölmentve | jeles 1 jó elégséges | elégtelen j fölmentve jeles jó 1 elégséges | elégtelen 1 fölmentve jeles 1 jó j elégséges 1 elégtelen fölmentve jeles 1 jó | elégséges 1 elégtelen fölmentve jeles jó | elégséges elégtelen fölmentve jeles jó elégséges elégtelen | fölmentve | jeles jó elégséges j elégtelen I fölmentve
Vallástan......... 15 16 12 21 17 7 26 16 4 31 9 18 21 5 28 16 1 \'25 6 16 12 2 _ 16 14 2
Magyar nyelv 4 14 20 0 — 8 20 13 4 — 11 12 20 3 — 8 13 19 — — 4 16 22 2 — 6 18 19 2 — 9 13 9 — — 8 8 14 _ — 7 16 9 _ —
Német nyelv...... 13 6 21 3 — 13 13 14 5 — 22 13 11 — — 8 13 19 — — 7 9 24 4 — 12 12 21 — — 10 7 14 — — 6 6 17 1 — 8 11 13 _ —
Történelem ...... 22 ^ 7 20 16 0 14 « 9 10 0 12 <; 14 13

Földrajz......... 8 14 20 1 — 9 20 14 2 — 9 14 19 4 — 10 18 11 1 — 4 11 24 5 — 5 16 23 1 — — — — — — - — — — .— — — — —
Állat és növénytan 17 11 22 3 — 8 18 18 1 — 5 15 22 4 — 6 15 17 2 - 1-
Vegytan-ásványtan — — — — — — — ■— — — — — — — — — — — — 7 18 15 4 — 10 11 23 1
Természettan...... — 8 4 18 1 — 2 10 16 2 8 11 13 — —
Egészségtan ...... — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 12 12 7 — — 9 14 7 2 _ 10 12 10 — —
Háztartástan ...... 11 7 13 11 0 11 r) i Q i n

Számtan-mértan ... 12 13 15 3 — 7 14 19 5 — 6 17 18 5 — 3 12 22 3 — 4 1222 6 — 5 13 24 3 — 10 ■8 12 1 — 6 10 13 — — 7 11 14 — —
Rajz............ 12 17 11 3 — 14 11 16 4 — 12 11 20 3 — 11 13 15 1 — 4 7 24 5 — 13 19 13 — — 10 16 5 — — 9 11 8 2 — 11 12 9 — —
Szépírás......... 5 21 17 ■— — 11 17 17 — — 8 18 20 — — 4 19 17 — — — - - — — — — — — — — — — — — _ — — — — — — — — —
Kézimunka ...... 12 19 11 1 — 23 16 5 1 9 24 13 — — 11 17 12 — — 13 16 12 3 — 18 17 9 — 1 22 8 1 — — 16 12 2 _ — 11 ¡7 4 _ _
Ének ......... 8 19 16 — - 17 26 2 — — 5 18 23 — — 8 18 14 — — 11 27 6 — — 18 20 7 — — 16 10 5 — — 11 11 8 — — 15 8 9 — _
Testgyakorlat...... 14 23 4 — 2 17 23 3 — — 22 23 1 — — 12 23 3 — 2 17 26 — — 1 17 25 2 — 1 17 12 I — 1 17 12 i— — 1 14 18 .— — .—
Nem osztályoztatott
46
XIII. Tájékoztató a jövö 1928—29. tanévre.
1. A javitó vizsgálatok augusztus 30 án és 31-én délelőtt 8 órától kezdve tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez címzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus hó 15-ig benyújtandó, iskolai bizonyítvánnyal felszerelt folyamodvánnyal. A később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe. A javitó vizsgálat díjmentes.
2. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok augusztus hó 29-én délután 2 órától kezdődőleg fognak megtartatni azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba óhajtanak átlépni. Ezek az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett folyamodmányban kérelmezik, amfely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatónál nyújtandók be. Ugyanakkor lesznek a magántanulók javitó vizsgálatai, melyekért a vizsgálat napjától számított 4 héten belül kell a tantestülethez folyamodni. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálat dija tárgyankint 1 pengő 60 fillér,
3. A beiratások junius hó 30-án lesznek osztályonkint, délelőtt 9—12-ig és délután 3—6-ig. Izr. vallású tanulók julius 2-án délelőtt is jelentkezhetnek beírásra.
4. Pótbeiratások szeptember 1., 3., 4. napjain délelőtt 8—12-ig és délután 2—6-ig lesznek.
5. Az összes osztályba való felvételhez a tanuló anyakönyvi kivonata, iskolai bizonyítványa és a himlőoltási, illetőleg ujraoltási bizonyítványa, továbbá a szülő, illetőleg a helyettese megjelenése szükséges.
Tandíjmentességért csakis általános jeles és jó osztályzatú bizonyítvánnyal lehet folyamodni. Tandíjmentességet kérő folyamodványhoz csatotandó: anyakönyvi kivonat, iskolai bizonyítvány, oltási bizonyítvány és szegénységi bizonyítvány. A közalkalmazottak, hadirokkantak gyermekei és hadiárvák a részükre rendeletileg engedélyezett kedvezményt csakis szegénységi bizonyítvány alapján igényelhetik. Beiratásoknál vagy kérelmezéseknél, ha a melléklendő okirat hiányozna, ugy a beiratás vagy kérelmezés figyelembe nem vehető. A tandijmentességi kérvényezés a beiratás alkalmával eszközlendő.
Felmentések. A testgyakorlás, a rajz finomabb kivitele, az ének technikai része és a kézimunka alól való felmentésnek hatósági orvos Írásbeli véleménye alapján van helye. A felmentést a szülő szept. 5-ig Írásban tartozik kérni.
Minden felmentés hatálya csak egy évre szól. Saját érdekükben e helyen is arra kérem a t. szülőket, hogy gyermekeiket csak az esetben mentessék fel, ha azok a tárgyak tanulására valóban képtelenek.
6. Magánvizsgálat évenkint 3-szor van: aug. hó végén kizárólag csak azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók.— kívánják folytatni, továbbá karácsonykor és a tanév végén.
Magánvizsgálat engedélyezéséért a kir. tanfelügyelőséghez kell folyamodni, a kérvény az iskola igazgatójánál nyújtandó be, még peig julius, október, illetőleg április hó 15-ig.
A 15 évnél idősebb magántanulók a kir. tanfelügyelőségtől engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polgári iskola 1. és 11. osztályáról egyszerre tehessenek vizsgálatot.
47
Kérvények mellékletei: születési anyakönyvi kivonat, előző osztálybeli bizonyítvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott erkölcsi bizonyítvány arról, hogy amióta elhagyta az alsóbb iskoláját, hol voli, mivel foglalkozott és nem növendéke-e más tanintézetnek. Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag igazolandó, hogy lakóhelye a megyéjebeli polg. iskoíától földrajzilag messzebb fekszik, vagy nehezebben közelíthető meg. A közhivatalokban alkalmazott folyamodó kérését fölöttes hatósága utján juttatja az igazgatósághoz. Folyamodványok és mellékletei, szegénységi bizonyítvány csatolásával bélyegmentesek. A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan- mértan, szabadkézi rajz és kézimunka. Akinek magyar nyelvi Írásbeli dolgozata elégtek n, szóbeli vizsgálatot nem tehet. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkákat.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmentheiő a magántanuló a szabadkézi rajzból és kézimunkából, (kézimunkából azoknak, akik 18 életévüket, betöltötték, nem kell orvosi bizonyítvány) ezt az okmányok benyújtásakor külön kell kérelmezni. Énekből és testgyakorlatból csak 15. életévet betöltött magántanuló nem izsgázik, ha csak külön nem kívánja.
A magántanulásra irányadó a polg fuiskolai uj tanterv, amely beszerezhető Budapesten a m. kir. tud. egyetemi nyomdában (VIII. ker., Muzeum-körut 6.), vagy a Franklin Társulatnál.
Külföldi intézetből jövő magántanuló ezeken kivül a végzeit tanulmányaira vonatkozó hivatalos tantervet hiteles fordításban tartozik bemutatni. A folyamodványok szegénységi bizonyítvány csatolása esetén bélyegmentesek.
Magánvizsgálati díj minden osztályban tantárgyanként 3 P 20 f, ezenkívül osztályonként 6 P 40 f elnöki dij. Közszolgálati alkalmazoitak, hadiözvegyek, hadirokkantak, valamint ezek gyermekei és árvái szegénységük igazolása esetén a felvételi (különbözeti) vizsgálatokért tantárgyanként 1 P 60 f-t, magánvizsgálati dijban minden osztályban tárgyanként 1 P 60 f-t s ezenfelül elnöki dij címén osztályonként 3 P 20 f t fizetnek.
A magánvizsgálati engedélyért folyamodók mindegyike kérése ben, uj-tásakor a kezelési költségekre 1 P 20 f-t tartozik fizetni. Tagdij és egyéb dijak ugyanazok, mint a rendes tanulóknál, kivéve az önképzőköri és fűtési dijat, e két utóbbit a magántanulók nem fizetik. A magánvizsgának az ének és testgyakorlat is tárgyai.
XIV. Tan- és egyéb dijak.
Nagykanizsai m. kir. áll. „Gróf Zrínyi Miklós" polgári fiúiskola.
1. Rendes tanuló fizet I—II. oszt.
„ III—IV. oszt. Közalk. gyermeke fizett I—II. oszt.
„ III—IV. oszt. Tandíjmentes fizet I—II. oszt.
„ III—IV. oszt.
2. Magántanuló fizet I. oszt.
II. oszt.
„ „ III. oszt.
„ „ IV. oszt.
Közalk. gyerme fizet I. oszt.
„ II—III. oszt. IV. oszt.
Tandíjmentes fizet I. oszt. . „ „ II—III. oszt. .
„ „ IV. oszt. .
Közalk. tandíjmentes fizet I. oszt.
„ II—III. oszt. IV. oszt.
48-14 48 64 34-14 34-64 18-14 1864 86-70 89-90 89-90 96-20 5190 53-50 56 70 58-70 61-90 68-30 37-90 3959 42-70
P P P P P P P P P P P P P P P P P P P
Az igazgatóság a formaruha viselését teszi kötelezővé.
Tan- és egyéb dijak.
Nagykanizsai m. kir. áll. „Gróf Zrínyi Ilona" polgári leányiskola.
1. Rendes tanuló fizet I — II. oszt. .
„ „ „ III—IV. oszt. .
Közalk. gyermeke fizet I—II. oszt. .
„ „ „ III—IV. oszt. .
Tandíjmentes fizet I—II. oszt. . . .
„ III—IV. oszt. . . .
2. Magántanuló fizet I—II—III. oszt.
„ „ IV. oszt.
Közalk. gyermeke fizet I—II—III. oszt.
IV. oszt. Tandíjmentes fizet I—II —III. oszt.
„ „ IV. oszt.
Közalk. tandíjmentes fizet I—II—III. oszt
IV. oszt
4714 P
47-64 P
33-14 P
33-64 P
18-14 P
18-64 P
85-70 P
88-90 P
50-90 P
52-50 P
57-70 P
60-90 P
36 90 P
3850 P
Az igazgatóság a formaruha viselését teszi kötelezővé.
49
XV. Az 1928-29. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke a fiúiskolában.
I. osztály.
Róni. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus.
Varga D.: Jézusom, örömöm Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismeretek, lzr. hittan : Dékány G. : Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv. Deutsch és Schill fordítása. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan az 1. osztály számára. Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv az 1. osztály számára. Lux—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv az 1. oszt. sz. Ágh—Horváth—Molnár—Tellér: Földrajz az 1. osztály számára. Polgári isk. földrajzi atlasz.
Stéger—Tix: Számtan és Mértan az 1. oszt. számára.
Greguss Pál: Az állatok és növények életmódja az 1. oszt. számára.
Szuhács J.: Mezőgazdaságtan 1.
Tiboldi József: Módszeres énekiskola az 1. oszt számára. Magyar helyesírás szabályai.
II. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
Varga D. : Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág hitv. ev. hittan: Bereczky: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan : Fülöp J.: Bibliai ismertetés, lzr. hittan : Mint az 1. osztályban. Glósz—Reőthy : Magyar nyelvtan a 11. oszt számára. Glósz—Reőthy : Magyar olvasókönyv a 11. oszt. számára. Lux—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv a 11. oszt. sz. Kogutovicz: Földrajzi atlasz.
Stéger—Tix: Számtan és mértan 11. osztály számára.
Gregus Pál : Az állatok és növények életmódja a 11. osztály számára.
Szuhács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a 11. osztály számára.
Történetem : Gombos A : Történelmi olvasmányok.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a II. osztály számára.
Magyar helyesirás szabályai.
Polgári iskolai földrajzi atlasz (Kogutowicz v. Földrajzi intézet). Történelmi atlasz.
III. osztály.
Róm. kath. hittan : Dr. Ankermann: Szertartástan.
Varga D. : Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan : Bereczky: Keresztyén egyház története. Ref. hittan : S. Szabó J.: Keresztyén egyház története. Izr. hittan : Weisz Miksa: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Stilisztika. Lehr: Arany Toldija.
50
Lux—Áltai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv a III. oszt. sz.
Ágh—Horváth—Molnár—Tellér: Földrajz a III. oszt. számára.
Földrajzi intézeti vagy Kogutowicz : Földrajzi atlasz.
Lóránd: A magyar nemzet története a 111. oszt. számára.
Szenes A. : Mennyiségtan a III. oszt. sz. Pengőértékre átdolgozott kiadás.
Kedves—Képessy—Magyar: Kísérleti fizika a 111. oszt. számára.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a 111. oszt. számára.
Szuhács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a 111. oszt. számára.
Kogutowicz: Tiz térkép a hazai történelem tanításához.
Magyar helyesírás szabályai.
IV. osztály.
Róm kath. hittan : Dr. Aubermann : Róm. kath. egyháztörténelem.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky : Keresztyén egyház rövid története. Ref. hittan: S. Szabó: Keresztyén egyház története. Izr. hittan : Büchler S.: A zsidók története.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Poétika, retorika, irodalomtörténet.
Lux—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv a IV. oszt. sz.
Ágh—Horváth—Molnár—Tellér: Földrajz a IV. oszt. számára.
Kogutowicz vagy Földrajzi intézeti: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Lóránd—Deák : A magyar nemzet története a IV. oszt. számára.
Szenes A. : Mennyiségtan a IV. oszt. sz. Pengőértékre átdolgozott kiadás.
Jasszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan a IV. oszt. számára.
Baloghné—Bexheft: Egészségtan.
Kádár—Maróthy: Közgazdasági és jogi ismeretek.
Szuhács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a IV. oszt számára.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a IV. oszt. számára. , •
Magyar helyesírás szabályai.
Történelmi atlasz.
A leányiskolában.
I. osztály.
Róm. katk. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus
dr. Varga D.: Jézusom, örömöm Imaköny. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanitása.
dr. Luther M.: Kis Káté. Ref. hittan: Fülöp J.; Biblia ismertetés. Izr. hittan: változik.
Glósz—Reőthy: Nagyar nyelvtan az 1. osztály számára. Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv az 1. osztály számára. Lux B.—Lux G.: Német nyelvköny. Marjalaki: Földrajz az 1. osztály számára.
Dr. Szilády Z.—Dus F.: Növénytan és Állattan az 1. osztály számára. Szenes A. : Számtan és Mértan a 11. osztály számára. Uj kiadás. Geszler Ö.: Gyakori, és elm. énekiskola az 1.—11. osztályok számára. Kogutowicz, vagy Polgári iskolai atlasz.
51
II. osztály.
Róm. kath hittan: dr. Auberniann : Ó- és Ujszöv. bibliai történetek.
Dr. Varga D,: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Jézus élete és tanitása.
Dr. Luther M. Kis Káté. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés. Izr. hittan : Mint az 1. osztályban. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan a 11. osztály számára. Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv a II. osztály számára. Lux B.—Lux G.: Német ny. Marjalaki: Földrajz a II. osztály számára
Dr. Szilády Z.— Dús F : Növénytan és Állattan a 11 osztály számára. Szenes A : Számtan és Mértan a II. osztály számára. Uj kiadás. Geszler Ö.: Gyakori, és elm énekiskola az 1—11. osztályok számára. Kogutovicz vagy Polgári iskolai atlasz.
III. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann : Szertartástan.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház története. Ref. hittan: dr. Révész I.: Egyháztörténelem (kisebb). Izr. hittan: változik. Glósz—Reőthy: Stilisztika és Verstan. Arany—Lehr: Toldi. Lux B.— Lux G.: Német nyelv.
Rákosy Z. : Magyar nemzet története a 111. osztály számára. Marjalaki: Földrajz a 111. osztály számára. Jaszovszky M.: Vegytan és Ásványtan.
Szenes A.: Számtan és Mértan 111. osztály számára. Uj kiadás. Geszler Ö.: Gyakori, és elm. énekiskola a 111—IV. osztályok számára. Kogutovicz vagy Polgári iskolai atlasz,
IV. osztály.
Róm. kath. hittan; dr. Aubermann: Róm. kath. egyháztörténelem.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imaköny. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház rövid története. Ref. hittan: dr. Révész J.: Egyháztörténeiem (kisebb). Izr. hittan: változik.
Glósz—Reőthy: Magyar irodalom és költészettan.
Danielné Lamács L. Mein viertes deutsches Buch.
Rákosy Z.: A magyar nemzet története a IV. osztály számára.
Képesy—Magyar—Kedves: Fizika.
Csapody—Gerlóczy: Élet és egészségtan.
Clima—Tüdős—Kovács—Stetina . Háztartási és nev. ismeretek.
Szenes A. : Számtan és Mértan a IV. osztály számára. Uj kiadás.
Geszler Ö.: Gyakori, és elm. énekiskola a 111.—IV. osztály számára.
52
XVI. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.
Az iskola és osztály, amelyből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában Vizsgázik a polgári leányiskolában
Elemi iskola V.-VI. 11. Magyar Német Számt.-mértan Rajz Mezőgazdasági. Kézimunka I. oszt. tan- anyegábó1 Magyar Német Számtan-mértan I. OSit. tan-, anyagából
VI. 111. Magyar Német Számtan-mértan Rajz Mezőgazdasági. Kézimunka Történelem 11. 1. és II. oszt. tananyagából o. tan.-ból Magyar Német Számtan-mértan I. és 11. oszt. tananyagából
Gimnázium vagy reálgimnázium I. II. Német Mezőgazdasági. Ének Kézimunka Növény- és állatta 1. o. tananyagából n. Idegen világra 1\' vételével) zbeli emlősök, madarak (házi szárnyasok kivé-üllök, ketéltüek, halak.
11. 111. Német i , . Történelem lL tan-Mértani rajz í anya§a Mezőgazdasági I I. és II. Ének oszt. tan-Kézimunka 1 anyaga
Gimnázium 111 IV. Magyar \\ 111. o. tan-Természettan í anyaga Történelem 11. o. tan.-ból Mezőgazdaságt. j 1.11,111.0. Ének > tan-Kézimunka \' anyagból Mértani rajz 11.111. o. tan.-ból -
Reálgimnázium vagy reáliskola 111. IV. Magyar Történelem Mezőgazdaságt. Ének Kézimunka 111. o. t.-ból 1!. o. t.-ból 1.11.111. 0. tananyagból
Reáliskola 1. í Mezőgazdaságt. , 1. oszt. Ének J, tau- Kézimunka /anyagából Növpnv-állat tan- lícSen világrészbeli INoveny allattan. HS||5kj kéfémek mlösök. Madarak (a házi szárnyasok kivételével), halak.
11. 111. Történelem 11. o. tan.-ból Mezőgazdaságt, | 1. és 11. o. Ének | tan-Kézimunka \'anyagából
Lánygimnázium 1. 1 11. Nincs különbözet
11. i 111. Földrajzból: Ázsia
111. j IV. Magyar 1111. o. tan-Vegytan-ásványt. / anyagából Földrajz: Magyarország és Ausztria áttekintése. különösen: Közigazgatás, közgazdaság, műveltség jeleu állapota. Számtan : Arányos osztás, a legfontosabb pénzrendszerek és érmek ismertetése.
53
XVII. Szertárak gyarapodása.
A nagykanizsai m. kir. áll. „Gróf Zrinyi Miklós" polgári fiúiskola.
Tanári könyvtár. Állomány 1926—27. tanév végén : 374 kötet, 92 füzet, 968 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 24 kötet, 178 füzet, 254*80 P. Állomány 1927—28. tanév végén: 398 kötet 270 füzet, 122280 P.
Ifjúsági könyvtár. Állomány 1926—27. tanév végén 575 kötet 42 füzet, 254-57 P. Szaporulat 1927—28. tanévben 19 kötet, 32 80 P. Állomány 1927—28. tanév végén 594 kötet, 287 37 P.
Önképzőkör könyvtára. Állomány az 1926—27. tanév végén 67 kötet, 259 22 P. Szaporulat az 1927—28. tanév végén 12 kötet, 17*50 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 77 kötet, 27672 P.
Földrajz-történelmi szerek. Állomány az 1926—27. tanév végén 67 drb. 451.93 P. Szaporulat: Magyarország néprajzi térképe 6 drb. 12 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 73 drb. 463 93 P.
Természetrajzi szerek. Állomány az 1926—27. tanév végén 113 drb. 343 04 P. Szaporulat kitömött krokodilus 1 drb. 10 P. Állomány az 1927—28.-tanév végén 114 drb. 353 04 P.
Természettani szertár. Állomány az 1926—27. tanév végén 827 72 P. Szaporulat 1 drb. 6 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 833 72 P.
Rajztanitási tanszerek. Állomány az 1926—27. tanév végén 231 drb. 457-56 P.
Fiúiskolái kézimunka szerszám leltára. Állomány az 1926—27. tanév végén 78 drb. 50 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 32 drb. 191 53 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 110 drb. 241-53 P.
Testnevelési tanszerek. Állomány az 1927 — 28 tanév végén 64 drb. 473-72 P.
Sportkör. Állomány az 1926—27. tanév végén 111 drb. 900 89 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 70 drb. 292-23 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 181 drb. 1193-12 P.
Segélyző könyvtár. Állomány az 1926—27. tanév végén 286 drb. Kiselej-teztetett 26 drb., maradvány 260 drb. Adomány 1927—28 tanévben 24 drb., vétel 60 drb. Állomány\'az 1927—28. tanév végén 344 drb.
Leányiskola:
Tanári könyvtár. Állomány az 1926—27. tanév végén 256 drb. 2548 P. Szaporulat 1927—28. tanévben 54 drb. 375 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 310 drb. 2923 P.
Ifjúsági könyvtár. Állomány 1926—27. tanév végén 851 drb. 682-93 P. S aporulat 1927—28. tanévben 14 drb. 21 P. Állomány 1927—28. tanév végén 865 drb. 703*93 P.
Önképzökörikönyvtár. Állomány 1926—27. tanév végén 171 74 P. Szaporulat 1927—28. tanévben 9 P. Állomány 1927—28. tanév végén 180-74.
Ifjúsági segélykönyvtár. Állomány az 1926—27. tanév végén. 411 drb. Kiselejteztetett 331, maradvány 80 drb. Vétel 65, adományozás 10 drb. Állomány az 1927—28. tanév végén. 155 drb
Földrajz-történelmi tanszerek. Állomány 1926—27. tanév végén 420 19 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 5 drb. 10 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 430 19 P.
54
Számtan-mértani tanszerek. Állomány az 1926—27. tanév végén 3 drb. 12-20 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 3 drb. 13 20 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 6 drb 25 40 P.
Természetrajzi szertár. Állomány 1926 —27. tanév végén 140 drb 55 56 P. Szaporulat nincs. Állomány 1627—28 tanévben 140 drb. 55"56 P.
Rajzszertár. Állomány az 1926—27. tanév végén 189 72 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 8 P. Állomány az 1927—28. tanév végén 197-72 P.
Tornatanitási tanszerek. Állomány az 1926-27. tanév végén 4 drb. 57-40 P. Szaporulat nincs, Állomány az 1927—28. tanév végén 4 drb. 57 40 P.
Sportköri felszerelés. Állomány az 1926—27. tanév végén 808 drb. 611-06 P. Szaporulat az 1927—28. tanévben 14 drb. 5275 P Állomány az 1927—28. tanév végén 822 drb. 663 81 P.
Tartalomjegyzék.
I. A Zrínyiek ......................................................3
II. Özv. Vajdáné Wágner Ilona....................................5
III. Tanulmányi kirándulás ..........................................5
IV. Kőszeg—szombathelyi kirándulás május 24-én ............7
V. Az 1927—28 iskolai év története............................8
VI. Jelentések............................................................20
VII. Tanárok neve és munkarendje ..............................24
VIII. Fiúiskolái tanárok társadalmi állása ......... ... 26
IX. Rendes tanulók névjegyzéke és ált. osztályzata............28
Y 34
)) J> Jt tí ) J V ......
XI. Statisztikai kimutatás a polgári fiúiskola nyilvános
tanulóinak létszámáról ..................... 42
Statisztikai kimutatás a polgári leányiskola nyilvános tanulóinak létszámáról ... .................. 43
XII. Statisztikai kimutatás a polgári fiúiskolában elért tanulási eredményről 1927—28. tanév végén ......... 44
Statisztikai kimutatás a polgári leányiskolában elért tanulási eredményről 1927—28. tanév végén ... 45
XIII. Tájékoztató a jövő 1928—29 tanévre............ 46
XIV. Tan- és egyéb dijak a polgári fiu- és leányiskolában 48
XV. Az 1928—29. tanévben a polgári fiúiskolában használandó tankönyvek ..................... ... 49
Az 1928—29. tanévben a polgári leányiskolában használandó tankönyvek....................... 50
XVI. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga ... ... 52
XVII. Szertárak gyarapodása ..................... 53
NAGYKANIZSA, 1928.
OÊLZALAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁLLALAT R.-T 7732.

Insert failed. Could not insert session data.