Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.03 MB
2019-09-05 16:06:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
336
921
Rövid leírás | Teljes leírás (88.25 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1915-1916. tanévről.
XLIV. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1916.
Gutenberg nyomda nyomtatása
16798

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

w m

GYK ÁNIZS 4 gy Múzeum
M

A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ALLAMI

POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1915-916. TANÉVRŐL.
XLIV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ-
NAGYKANIZSA, i9ie. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
10798
6/f
I8ÖÍ NAGYKANIZSA ffhury György Múzeum
^ A NAGYKANIZSAI
M KIR ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- É8 LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1915-916. TANÉVRŐL.
XUV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
#
NAGYKANIZSA, 1916. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
10798
— 3 —
I.
Adatok az 1915—16. tanév történetéhez.
E tanévvel polg. fiúiskolánk életének 44-, polgári leányiskolánk fennállásának pedig 24. tanéve záródik.
Az a magyar nemzet lelkében örökké élő hazafiúi kötelességtudás, amely szeretett hazájáért életével és vérével áldozni soha nem habozott, amely a Kárpátok ormain élő sziklafalként állott édes hazánkra áhitozó ellenségeink útjába, a mult év május havában, mintegy belefáradva a sok várakozásba, tettre sarkalta küzdő véreink sziveit és áttörve az ellenség folyton szorongató tömegén, mint a medrébe férni nem tudó vízár, feltartóztathatlanul hajtotta maga előtt azt a tehetetlen emberanyagot, melyet az alhumanizmus összpontositott határainkon s a melynek célja kedves hazánk leigázása, megsemmisítése volt.
Az egymást gyorsan követő hőstettek rövid időn belül megtisztították önző célokat szolgáló ellenségeink szivet, lelket egyaránt mélyen sértő zsarnokoskodásától azt a területet, melyet őseink, mint vérrel szerzett örökséget, bíztak gondviselésünkre. De még itt sem állott meg, hanem saját otthonukba hatolt, hogy — visszaadva a kölcsönt — éreztesse velük az otthonok feldúlása révén a lelkekben támadó összes keserveket. S mig dicső szövetségesei segítségével a nagyhatalmak eszközéül szegődött Szerbiát, meg Montenegrót teljesen hatalmába kerítette, Oroszországból akkora területet elfoglalt, amennyi elégséges ahhoz, hogy többé rá se gondolhassanak ellenségeink hazánk szent földjének, betolakodásuk útján való, megszentségtelenitésére.
Most megállott és Oroszlengyelországon keresztül, a Keleti-tengertől Galícia keleti csúcsáig meghúzta a határvonalat, amelyen a keresztül törni szándékozó vandalizmus be-betört fejjel tapasztalhatta naprólnapra, hogy ott nem a kancsuka hajtotta enervált ember, de a lángoló hazaszeretet áll őrt.
Ha mindezekhez hozzávesszük azt a felbecsülhetetlen hősiességgel párosult akaraterőt, amely a szövetségesi hűséget lábbal tipró, zavarosban halászni szándékozó olasz nemzet hiú ábrándjainak megvalósul-hatását az Isonzónál és a Dobertó szikláin megakadályozza, meg az egész nemzet mindenkor megnyilatkozott páratlan áldozatkészségét: nyugodt lélekkel tekinthetünk a jövőbe, mert az igaz magyarral veleszületett becsületesség, az ősök példáin lelkében megszilárdult határtalan hazaszeretet most is győzedelmeskedni fog a fondorkodó ellenségeink haszonleső politikáját pénzért szolgáló, belső meggyőződés nélkül szűkölködő lelketlen tömegen.
A közel két éve dúló világháború a rendes kerékvágásból minden intézményt kizökkentő hatása iskolaéletünkre is reányomta háborús bélyegét. Iskolaépületeink még mindig a cs. és kir. tartalékkórház céljait szolgálják. Szemléltető eszközeink a szertárhelyiségekben elraktározva
_ 4 -
hozzáférhetetlenek voltak. Osztályaink a helybeli Polgári Egylet 4, Társaskör 3, Kath. Legényegylet 1 helyiségében és a város által rendelkezésünkre bocsátott egy 4 tantermes régi iskolaépületben voltak elhelyezve a jelen tanévben is, mint az 1914—15- tanévben, úgy, hogy mi csak délutánonkint 3—3 órán át taníthattunk, mert ugyanazokban a helyiségekben — a Kath. Legényegylet kivételével — délelőttönkint a helybeli róm. kath. főgimnázium, délután 5 órától kezdve pedig az iparos tanonciskola tanított.
Midőn még megjegyzem, hogy az említett helyiségeket 9 hónapon át minden díj nélkül használhattuk: kedves kötelességet teljesítek, a mikor a nevezett egyleteknek ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki, iskoláink iránt tanúsított önzetlen, hazafias áldozatkészségükért.
A lefolyt tanév főbb mozzanatai a következők:
1. A tanév kezdete. A jelen tanévet a szabályszerű időben megkezdhettük. A tantestületek alakuló üléseiket 1915. évi aug. hó 29-én tartották, melynek tárgyát a különleges helyzet okozta teendők megbeszélése, a tisztviselők megválasztása, osztályfőnökök kijelölése, tantárgy-felosztás és ennek alapján a heti órarend megállapítása képezte. Tisztviselők lettek: a) A fiúiskolában: Németh Mihály jegyző, Jellinek Márk segélykönyvtáros, az igazgató tanári könyvtáros. Ifjúsági könyvtárost a tantestület nem választott, mert az ifj. könyvek hozzáférhetetlenül el vannak raktározva, b) A leányiskolában : Dr. Horváth né Kenedi Erzsébet jegyző, F ö 1 d e s n é Valkovszky Olga ifjúsági könyvtáros, Pranger Karolin segélykönyvtáros, az igazgató tanári könyvtáros. Az egyes tanszerek őrei: az illető tantárgyakat tanító tantestületi tagok. Osztályfőnökök lettek: a) A fiúiskolában : Sauermann Mihály az I/a, R á c z Lajos az I/b, Wehry Hugó a II., Jellinek Márk a III., Né meth Mihály a IV. osztályban, b) A leányiskolában: Maximo-vits Júlia az l/a, Nagy Erzsébet az I/b, Mantuano Mária a Il/a, Dr. Horváth né Kenedi Erzsébet a Il/b, Dr. Kiss né S c h w a r c z 1 e it n e r Kornélia a III. és Földesné Valkovszky Olga a IV. osztályban.
Javító, \'tantervkülönbözeti és pótvizsgálatok a fiúiskolában 1915. évi aug. hó 31-én, a leányiskolában pedig szept. hó 1-én, illetve 9-én tartattak a következő eredménnyel:
a) A fiúiskolában javító vizsgálatért folyamodott 47 rendesés 3 magántanuló, megjelent 44 rendes- és 3 magántanuló, sikerrel vizsgázott 36 rendes- és 3 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 8 rendes tanuló.
b) A leányiskolában javító vizsgálatért folyamodott 31 rendes- és 6 magántanuló, megjelent 28 rendes- és 6 magántanuló, sikerrel vizsgázott 23 rendes- és 4 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 5 rendes- és 2 magántanuló. "
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett a fiúiskolában, az elemi iskola VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. III. osztályába való felvétel céljából 1 és a gimnázium I. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. II. osztályába való felvétel céljából 1 és a gimnázium III. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. IV. osztályának tantárgyaiból teendő magánvizsgálat céljából 1 tanuló.
Pótvizsgálatra jelentkezett 3 polg. leányiskolái tanuló, akik a tanév végén tartott nyilvános vizsgálaton betegség miatt nem jelenhettek meg. Sikerrel vizsgáztak.
2. A beiratások a kitűzött időben meg voltak tarthatók, mert azok a helyiségek, melyek a mult tanévben rendelkezésünkre állottak, a jelen tanévben is az iskolai célokra lettek szánva, illetve fentartva. Beirtuk szept. hó 2., 3-, 4., 6. és 7. napjain délelőttönkint a fiú-, dél-utánonkint a leányiskolái tanulókat. A beiratások eredménye a mult tanévivel majdnem azonos, mert csak a fiúiskolában kevesbedett a létszám egygyel. A normális évek létszámát azonban most sem érte el, mert a háború okozta körülmények most még talán nagyobb súly-lyal nehezedtek az egyes családok vállaira, mint az 1914—15. tanévben, az újabb behívások, illetve katonai szolgálatra való besorozások és a napról-napra fokozódó drágaság miatt.
3. A tanév megnyitása és tartama. A tanévet 1915. évi szept. hó 8 án kezdettük a róm. kath. templomban tartott istentisztelettel, mely után kiosztattak a segélykönyvek és a rendes tanítás szept. hó 9-én kezdetét vette. Tanítottunk 1916. évi május hó 26-ig, amikor is megkezdettük a vizsgálatokat és a tanévet az 53300/1916. Vl/a) sz. miniszteri rendelet értelmében junius hó 3-án befejeztük.
4. Változások a tantestületek személyzetében. P. D a 1-los Bertalan, Szt. Ferenc-rendi áldozópap, mindkét intézetünk róm. kath. hitoktatója, a rend által Érsekújvárra házfőnökké neveztetvén ki, eltávozott s helyette a rend P. Pintér Benvenut, ugyanazon rendbeli áldozópapot küldötte hozzánk róm. kath. hitoktatónak.
Földes Miklós kartársunk, aki még 1914. évi aug. hó 24-én bevonult a 20. honv. gyalogezredhez s később 1915. évi március hó 1-től a m. kir. ÍV/20, hadtápzászlóaljban hadnagygyá neveztetett ki, a jelen tanévben is katonai szolgálatot teljesit.
Németh Mihály kartársunk, aki saját kérelmére, 1916. évi április hó 29-én katonai szolgálatra behívatott, f. évi május hó l-e óta szintén katonai szolgálatot teljesít a 20. honv. gyalogezrednél, mint egyévi önkéntes.
Svastitsné Svastits Janka, állami polg. leányiskolái\' tanítónő, aki intézetünknél, annak fennállása óta működött, szorgalmas és kitartó munkálkodásának 23-ik évében, egészségi okokból, ideiglenesen nyugdíjaztatott a 85.628/1915. sz. miniszteri rendelettel.
Távozása a polg. leányiskolái tanítás menetében fennakadást idézett volna elő, mert helyette új tanerőt nem kapott iskolánk, ha M a n-tuano Mária, helybeli áll. el. iskolai, polgári iskolákra is képesített tanítónő nagylelkűsége segítségünkre nem jön. Ő, elemi iskolai teendőinek elvégzése mellett is, szívesen állt iskolánk rendelkezésére és a nyugdíjazott tanerő tantárgyait az egész tanéven át kitartó buzgalommal és lelkiismeretes odaadással tanította díjazás nélkül. Hazafias áldozatkészségeért fogadja e helyen is igaz köszönetünket.
5. Egészségügyi viszonyok. Ha tekintetbe vesszük, hogy iskoláink — nem iskola céljaira épült helyiségekben — az egész tanéven keresztül, megszakítás nél^íil folytathatták működésüket: megelégedéssel mondhatjuk a jelen tanévi egészségi viszonyokat kielégítőknek. Fordultak ugyan elő kisebb megbetegedések, de ezeket a különleges körülményekkel megbarátkozni nem akaró vigyázatlanságnak tudom be inkább, mint az általános hygienikus követelmények hiányosságainak.
a) A tantestületek közül csak a leányiskolában volt liosz-szabb ideig tartó két betegségi eset, u. m. Dr. Kiss né Schvarcz-leitner Kornélia volt kénytelen egészségi okokból 14 hetet, Pranger Karolin pedig 7 hetet mulasztani..
- 6 -
Ezeken kivül mindkét tantestület tagjai között rövidebb tartamú, — néhány napra terjedő — kisebb megbetegedések is fordultak elő, de ezek nem zavarták a rendes tanítás menetét, mert a tantestületek többi tagjai úgy az előbbi, mint az utóbbi esetekben helyettesítették a hiányzó kartársat, illetve kartársnőt.
b) A növendékek között fordultak elő ugyan súlyosabb természetű betegedések, de azért a nagy többség egészsége egész tanéven át jónak mondható. A városban itt-ott fellépett járványos betegségi tünetek nem fertőztek meg nagyobbszámú iskolásgyermeket, ami az egész tanév zavartalan lefolyását tette lehetővé. Mindazonáltal a halál ezen tanévben is megkövetelte tőlünk a maga áldozatát, elragadván okt. hó 13-án Gaszmann Ferenc I/a) oszt. fiúiskolái tanulót, kit tanárai és tanulótársai mély részvéte kisért ki örök pihenő helyére. Nyugodjék békében !
6. A tantestületek működése. A tantestületek hatáskörébe tartozó ügyeket úgy a fiú-, mint a leányiskolái testület az 1900. évi 40.863. számú miniszteri rendelet értelmében intézte el külön-külön értekezleteken. Az 1915. évi aug. hó 29-én tartott alakuló üléseken kívül tartottunk még rendes havi, ellenőrző, osztályozó és rendkívüli értekezleteket, melyeknek tárgya az iskolák beléletével kapcsolatos ügyek elintéz\'ése, a tanulók szorgalmának, előmenetelének és magaviseletének megbirálása, továbbá azon módozatok megbeszélése volt, melyek a mai rendkívüli körülmények között is lehetővé tehetik a reánk háramló kötelességek minél sikeresebb teljesíthetését.
7. Vallás-erkölcsi nevelés. A lelki élet kiépítésének e legfontosabb tényezőjét az iskola a jelen tanévben is elodázhatatlan kötelességének ismerte felkarolni, melynek érdekében minden kínálkozó alkalmat megragadott, hogy e tekintetben is siker koronázza fáradozásait. A róm. kath. és izr. vallású tanulók részére külön ifjúsági istentiszteleteket tartottak a lelkész urak vasár- és ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délutánonkint, amelyeken iskoláink mindkét nembeli növendékei résztvettek tanáraik és tanítónőik, illetve hitoktatóik felügyelete alatt. A róm. kath. istentiszteleteken a fiú- és leánynövendékek énekkara énekelt felváltva. A róm. kath. tanulók teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat, u. m a karácsonyi és húsvéti szent gyónást és áldozást.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem.
E tekintetben is nagyon éreztük, hogy iskolahelyiségeink, a városban szétszórva, 5 helyen voltak, meg azután a családokban előállott rendkívüli viszonyok is nem kis mértékben járultak hozzá növendékeink magaviseletének és fegyelmi állapotának a rendes kerékvágásból való időnkinti kizökkenéséhez. A fegyelem lazulása, a szorgalom lanyhulása, meg a magaviseletbeli hanyatlás mind arra vezethetők vissza, hogy a családfő hadbavonulása a családi életek rendjét, szellemét megváltoztatta, sok esetben olyan körülményeket teremtett, melyek mellett a gyermekek iskoláztatása csak a legnagyobb körültekintés mellett volt keresztülvihető. Az apa távolléte, meg az anya mindenre kiterjedni kényszerült figyelme, különösen a szigorúbb ellenőrzést igénylő fiúiskolái tanulók szorgalmán és magaviseletén volt érezhető. Bár a tantestület tagjai mindent megtettek a bajok elharapódzásának megelőzésére, mégis kénytelenek voltunk intézetünkből két fiúiskolái tanulót csendesen eltávolítani, mert erkölcsi botlásuk növendéktársaik magaviseletére káros hatással lehetett volna.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek követelte iskolai ünnepélyeket e tanévben sem volt módunkban megtartani megfelelő helyiség hiánya miatt. Ezek helyett, a napok jelentőségét a növendékekkel megértetve, istentiszteleteken vettünk részt, a hol az intézetek énekkarai az egyházi énekek mellett végül a Hymnust is elénekelték. Annál nagyobb alkalmunk nyilt, a háború okozta körülmények kapcsán, belecsepegtetni növendékeink lelkébe a király iránti hűség, hazaszeretet és a haza iránt való kötelesség tudatát. A kárpáti falvak felsegélyezésére azonban két ünnepélj t mégis megtarthattunk a helybeli Polgári Egylet jószívűségéből, melyekről egy más fejezetben fogok beszámolni.
10. Hivatalos iskolalátogatások. Szirmai Miksa zalavármegyei kir. tanfelügyelő úr 1915. évi nov. hó 24. és 25. napjain látogatta meg iskoláinkat és nov. hó 25-én a tantestületekkel együttes ülést tartott, melyen tapasztalatait előterjesztve, a látottak és hallottak felett megelégedésének adott kifejezést.
Dr. Friml Aladár, az Orsz. Közoktatási Tanács tagja, a 13.364/1915. eln. sz. miniszteri rendelet értelmében, 1916. évi május hó 1., 2. és 3. napjain meglátogatta iskoláinkat, a hol is, különös tekintettel a nyelv- és történettudományi tantárgyak tanítására, minden osztályban hospitált és május hó 3-án a tantestületek azon tagjait, akiknek óráin megjelent, értekezletre hivta össze. Itt az elért eredményt, a háború okozta rendkívüli viszonyokra való tekintettel, kielégítőnek minősítette s egyébként is teljes megelégedését terjesztette elő.
11. Vizsgálatok sorrendje, a tanév bezárása.
Május hó 20-án d- u. 3—4. Ág. evang. tanulók hittani vizsgálata mindkét intézetben.
Május hó 26-án d- u. 2—4. A fiúisk. róm. kath. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 26-án d. u. 4 — 6- A leányisk. róm. kath. tanulók hittani vizsgálata.
Május hó 28-án d. e. 9—10. Fiúiskolái zenetanfolyam vizsgálata. Május hó 28-án d. u. 2—4. A fiúisk. izr. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 28-án ej. u. 4—6. A leányisk. izr. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 29—31. A fiú-és leányiskolái összes osztályok osztály vizsgálata. Június hó 3-án délelőtt 8Va órakor „Te Deum", a rendelkezésre álló
jutalmak kiosztása és a tanév bezárása. Június hó 5—9. Magánvizsgálatok.
Polgári iskoláink gondnoksága.
Zalavármegye Főispánja, az 1914. március hó 5-től —1920. március hó 5-ig terjedő időtartamra, 73,1914. f. i. szám alatt kinevezett nagykanizsai állami elemi iskolai gondnokságot, 1915. évi március hó 3-án kelt 354/1915. sz. rendeletében az állami polgári iskolák gondnoksági ügyeinek ellátásával is megbízta. Tagjai a következők:
Dr. Szekeres József Waligurszky Antal Waligurszky Antal
elnök. jegyző. gondnok.
a) kinevezettek:
Dr. Darányi Árpád Eperjessy Gábor Faics Lajos Fesselhofer József Halvax Frigyes Horváth György Irmler József Dr. Kiss István Kránitz József Sominer Ignác
RENDES TAGOK:
b) választottak:
Barta Lajos Erdősy Bálint Győry László Dr. Hajdú Gyula Josifovic Milivoj Dr. Rotschild Jakab Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Kálovics József Weisz Tivadar
c) hivatalból:
Almásy János Börzsey Tivadar Dr. Goda Lipót Hiitter Lajos Kaán Irma Kádár Lajos Nagy Lajos Dr. Neumann Ede Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Dr. Sabján Gyula Szabó István Szalay Sándor
- 9 -
111.
TANTESTÜLETEK.
a) Igazgató.
Waliyurszky Antal, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; a tanári könyvtárak gondozója. Tanított számtant a III. és IV. osztályban,összesen heti 5 órán. Működési éveinek száma: 31. Ezen intézetnél van alkalmazva 24, mint igazgató 7 év óta.
b) Fiúiskolái tantestület.
1. Földes Miklós, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár. Második tanévben nem tanitott, mert, mint népfölkelő hadnagy, hadba vonult. Működési éveinek száma: 14. Ezen intézetnél van alkalmazva 7 év óta.
2. Jellinek Márk, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; a 111. oszt. főnöke, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa, a természettani és mértani tanszerek gondozója. Tanitott német nyelvtant a 111., IV., m é r-t a n t minden osztályban és természettant a IV. osztályban, összesen heti 15 órán. Működési éveinek száma: 30. Ezen intézetnél van alkalmazva 17 év óta.
3. Németh Mihály, rajzból polgári és ipariskolára képesitett rendes tanár; a IV. oszt. főnöke, tantestületi jegyző és a rajzszertár gondozója. Tanitott szabadkézi rajzot minden osztályban, mértani rajzot az I. b), II., III. és IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 27. Ezen intézetnél van alkalmazva 17 év óta.
4. Rácz Lajos, természetrajzból és földrajzból középiskolára képesitett rendes tanár; az 1. b) oszt. főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanitott földrajzot minden osztályban, számtant az 1. a) és 1. b) osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 8 év 6 hó. Ezen intézetnél van alkalmazva 3 év óta.
5 Sauerinann Mihály, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; az 1. a) oszt. főnöke, a történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant az I. a), II., III., IV., történelmet a 111. és IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek szarna: 35. Ezen intézetnél van alkalmazva 25 év óta.
6. Wehry Hugó, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanár; a II. oszt. főnöke, a természetrajzi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant az 1. b), számtant a II., természetrajzot az 1. a), 1. b), II., III., mértani rajzot az I. a) osztályban, összesen heti 17 órán. Működési éveinek száma: 5, mind ennél az intézetnél.
- 10 -
c) Leányiskolái tantestület.
1. Földesné Valkovszky Olga, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanitónő; a IV. oszt. főnöke, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant az 1. a), 1. b), III., IV., történelmet a IV. osztályban, összesen heti 16. órán. Működési éveinek száma: 14. Ezen intézetnél van alkalmazva 7 év óta.
2. Dr. Horváthné Kenedi Erzsébet, rajzból polgári iskolára és tanitónőképzőre képesített rendes tanitónő; a II. b) oszt. főnöke, tantestületi jegyző és a rajzszertár gondozója. Tanitott földrajzot az 1. a), 1. b), rajzolást minden osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 14. Ezen intézetnél van alkalmazva 12 év óta.
3. Dr. Kiss né Schwarczleitner Kornélia, nyelv-történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő; a 111. osztály főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanitott német nyelvet az I. a), II. a), 111., IV., földrajzot a II. b) és 111., történelmet a 111. osztályban, összesen heti 15 órán. Működési éveinek száma: 16. Ezen intézetnél van alkalmazva 4 év 2 hó óta.
4. Mantuano Mária, nyelv- és történettudományi szakból polgári iskolára képesitett áll. elemi iskolai rendes tanitónő. A karének tanításával a Minisztérium részéről megbizatott, szaktárgyainak tanítására pedig — mint kisegitő — önként vállalkozott. A 11- a) osztály főnöke. Tanitott magyar nyelvtant a 11. a), II. b), németnyelvtant az 1. b), II. b), f ö d r a j z o t á II. a) osztályban és karéneket, összesen heti 15 órán. Intézetünknél már 4 évig tanította az éneket.
5. Maximovits jűlia, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő; az 1. a) oszt. főnöke, a fizikai és természetrajzi tanszerek. gondozója. Tanitott számtant és mértant a 11. a), II. b), III., természetrajzot az I. a), 1. b), fizikát a IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 9. Ezen intézetnél van alkalmazva 5 év óta.
6. Nagy Erzsébet, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanitónő; az 1. b) oszt. főnöke, a mértani, vegytani és egészségtani tanszerek gondozója. Tanitott s z á m-m é r t a n t az 1. a), 1. b), 111., természetrajzot a II. a), 11. b), vegytant a III. és egészségtant a IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 16. Ezen intézetnél van alkalmazva 4 év óta.
7. Pranger Karolin, női kézimunka tanítására képesitett segédtanitónő, a kézimunkatanitáshoz szükséges tanszerek gondozója, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa. Tanitott háztartásneveléstant a IV., női kézimunkát mind a hat osztályban, összesen heti 10 órán. Működési éveinek száma: 34. Ezen intézetnél van alkalmazva 24 év óta.
— 11 — d) Hitoktatók.
1. P. Pintér Benvcnut, Szt. Ferenczrendi áldozópap, róm. katk. hitoktató mindkét intézetben.
2. Havas Rezső, izr. el. isk. tanitó, izr. hitoktató a polg. leányisk. I. a), I. b), 11. a), 11. b) osztályában.
3. Hütter Lajos, helybeli ág. hitv. ev. lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
4. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
5. Kertész lózsef, izr. el. isk. igazgató, izr. hitoktató a fiúiskolában.
6. Dr. Neumann Ede, főrabbi, hitoktató a polg. leányiskola 111. és IV. osztályában.
Iskolaszolga: Szabó István.
- 12 -
IV.
Tanterv, elvégzett tananyag.
A 11. fejezet bevezető részében jeleztem volt, hogy katonai tartalék-kórház céljaira lefoglalt iskolaépületeink helyett, a helybeli egyesületek jóvoltából, a városban négy helyen szétszórva voltak osztályaink. Ezekben délelőtti a helybeli róin. kath. főgimnázium tanított s csak délután 2 — 5 óráig állottak azok a mi rendelkezésünkre. Tanithattunk tehát egy-egy osztályban hetenkint 18 órát. A korlátozott ezen kihasználható időhöz kellett alkalmazkodnia az egyes tantárgyak óraszámainak, valamint maga után vonta e körülmény az egyes kevésbé fontos tantárgyak mellőzését is. A szükség parancsolta helyzethez képest, a tanulók tudásának minél célszerűbb kiépitését tartva szem előtt, a V. K. M. urnák 1915. évi szept. hó 29-én kelt 91.532 915. sz. rendeletével jóváhagyott tantárgybeosztás szerint mindkét intézetben elhagytuk a szépírást és testgyakorlat tanítását, a többi tantárgyak óraszámait pedig redukáltuk. Az ének hetenkint 1 órában — mint karének — tanittatott mindkét iskolában.
Az egyes természettudományi tantárgyak tanitása még azért is hiányosan volt keresztülvihető, mert szertáraink és szemléltető eszközeink, lefoglalt iskolaépületeinkben, hozzáférhetetlenül el voltak raktározva. Nem kevésbé szenvedett a magyar nyelv és irodalom tanitása, illetve ismertetése is a fiúiskolában, az ifjúsági könyvtár kihasználhatatlansága miatt.
Ha most még az) is figyelembe vesszük, hogy a tanévet 1 hónappal előbb végeztük, nyilvánvalóvá válik, hogy a tanitott tantárgyak tananyaga csak főbb vonásaiban s oly mértékben volt feldolgozható, amely elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy tanítványaink tudásában, azok felsőbb osztályba lépésekor, nagyobb zök-kenés ne álljon elő.
Ugyancsak a tananyag okszerűbb állandósításának rovására történt fiúiskolánk 11. a) és II. b) osztályainak egy osztályba való összevonása is, amit a tanterem hiánya, de legfőképpen azon tény tett szükségessé, hogy Földes Miklós kartársunkat a haza védelme elszólitotta tőlünk.
Midőn az előadottakban vázolt körülmények meggyőznek bennünket arról, hogy a tanév különleges volta megakadályozta a a normális viszonyok szerint való munkálkodást, gátat vetett a miniszteri tantervek és utasitások követelte tanitás intenzitása elé, a csak főbb vonásaiban feldolgozott tananyag hézagossá tette növendékeink tudását: mégis megnyugszik lelkünk, mert növendékeink ismereteik szerzésében előbbre haladtak, nem hevert parlagon lelkük, meg, hogy a haza követelte tőlünk ez áldozatot, mintegy szellemi tőkénkkel hozzájárulni kényszeritett bennünket is annak a nagy feladatnak megoldásához, amely, szeretett hazánk ádáz ellenségeinek legyőzése révén, egy boldogabb jövőt feltételez.
— 13 —
V.
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga.
A) A fiúiskolában.
1. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan: Időszámitás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) ¿Mértan: Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Területszámitások.
c) természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) ¿Mértani rajz : A szerkesztő síkmértan.
e) Szaöadüézi rajz: Síkékitmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. fiúiskola III. osztályába átlépők részére :
a) Számtaii : Időszámitás, közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
b) ¿Mértan : A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
c) ¿Földrajz; A polg. fiúisk. II. osztályának tananyaga.
d) természetrajz: A polg. fiúisk. 1. és II. osztályának tananyaga.
e) ¿Mértani rajz : A polg. fiúiskola I. és II. oszt. tananyaga.
f) Sza6adRézi raji; Síkékitmények.
3. A gymnasium I. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére :
a) ¿Földrajz: Ausztria.
b) természetrajz; Áz ásványtan elemei, e) ¿)za6adüézi rajz: Síkékitmények.
4. A gymnasium II. osztályából a polgári fiúiskola
III. osztályába átlépők részére\'.
a) természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) ¿Mértani rajz: A polg. fiúiskola 11. osztályának tananyaga, e) Sza6adkézi rajz: Síkékitmények.
5. A gymnasium III. osztályából a polgári fiúiskola
IV. osztályába átlépők részére:
a) ¿Magyar nyelv: Hangsúlyos verselés.
b) természetrajz: A polgári fiúiskola I. osztályának ásványtani tananyaga és a 111. osztály természetrajzi tananyagának ásvány-és földtani része.
e) történelem: A magyarok története 1526-tól. d) ¿Mértani rajz : A polg. fiúiskola II. és 111. oszt. tananyaga.
— 14 —
B) A leányiskolában.
1. Az elemi iskola V. osztályából a polg. leányiskola 11. osztályába átlépők részére:
a) ¿Magyar nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
b) ¿Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
c) ¿Földrajz: Magyarország földrajza, főtekintette! az állandó természeti ^viszonyokra.
d) ¿Tlllat- és növénytan -. A polgári leányiskola új tantervében az I. osztály számára előirt tananyag.
e) Számtan : A liazai pénzrendszer, a hosszúság-, teriilet-, ür-, súly- és időmérték.
f) ¿Mértan és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az 1. osztály számára előirt tananyag.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári leányiskola Hl. osztályába átlépők részére:
a) ¿Magyar nyelv : A polgári leányiskola I. és II. osztálya számára előirt tananyag az új tanterv szerint.
b) ¿Német nyelv: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
e) ¿Földrajz-. Magyarország természeti viszonyai. Ausztria részletesen. Európa országai és népei. Ázsia általános ismertetése, nevezetesebb^ országai és a gyarmatok.
d) ¿Tlllat- és növénytan -. A polgári leányiskola új tantervében az I. és II. osztály számára előirt tananyag.
e) cSzámtan : A számok oszthatósága, legnagyobb közös mérték, legkisebb közös többszörös. Egyenes és fordított arányosság és ennek alkalmazása az egyszerű hármasszabályhoz tartozó feladatokra (olasz gyakorlat).
f) ¿JYlértan- és mértani rajz: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és 11. osztály számára előirt tananyag.
g) ¿Rajz -. A polg. leányiskola új tantervben az 1. és II. osztály számára előirt tananyag.
h) ¿Kői kézimunka: A polgári leányiskola új tantervében az 1. és II. osztály számára előírt tananyag.
— 15 —
VI.
Jelentés a tanfolyamokról.
1. Gépirási tanfolyam.
A 165.146/1913. sz. miniszteri engedéllyel az 1913 — 14. tanévben megnyilt gépirási tanfolyam a jelen tanévben szünetelt, mert nem volt alkalmas helyiségünk.
Az 1913 — 14. tanévben megnyílt hegedü-tanfolyam a kir. Tanfelügyelőség által 3089/1915. sz. alatt a jelen tanévre újból engedélyeztetett.
A jelentkezett tanulók pontosan eljártak az órákra és a tanév végén, május hó 28-án d. e. 9 —10-ig, szabályszerű vizsgálatot tettek.
Az elért eredmény megfelelőnek mondható.
2. Hegedü-tanfolyam (A fiúiskolában).
A növendékek névsora:
Kezdők:
Toch Pál 1. b) o. t. Zagajszky Iván 1. b) o. t.
Wrabel Győző 1. b) o. t. Simon Antal 11. o. t. Sziszka István 11. o. t. Kereza Károly 11. o. t. Hiezelberger Alfréd 111. o. t. Kovács Dezső 111. o. t. Pollák Sándor 111. o. t. Toch Rezső IV. o. t.
Haladók :
Karner Frigyes 11. o. t. Szattler József 11. o. t. Kaufmann Imre II. o. t. Steiner józsef II. o. t.
Használtuk a Hohman-Bloch hegedű-iskolát. Tanfolyamvezető: Wehry Hugó, helybeli polg. isk. tanár.
- 16 -
VII.
Iskoláink és a háború.
A világháború szivet, lelket egyaránt izgatottságban tartó változatai fényes bizonyságot szolgáltatnak azokról az érzelmekről, amelyek eltöltik hőseink sziveit ott a csatatéren. A nagy társadalom önfeláldozó buzgólkodása a jóltevő intézmények szervezése és fenntartása körül, a harcban kifáradt vagy megsebesült szeretteinket felkaroló hazafiúi lelkesedés, mind olyan tényezők, amelyek nem hagyják érintetlenül a gyermeki sziveket sem. Csak egy lelkes felszólítás és már ott látjuk mindegyiket örömtelt arcc,al, ahol segítségükre számítottunk.
A mai nehéz megélhetési viszonyok között nem egyszer a sikertelenség aggodalmával indítottunk meg egy-egy gyűjtést, de örömmel csalódtunk az elkövetkezett eredmény láttára. Szives készséggel hordták össze filléreiket a hazafias cél szolgálatára s büszke öntudattal telt meg szivük önmaguktól megvont élvezeteik elmaradása alkalmával.
Gyűjtések eredménye a következő:
József Fhg. Sanatorium javára
III. hadikölcsönre .........
Katonák karácsonyára ......
Hadifoglyainknak •• • ......
Franciaországban internáltaknak
Bolgár vöröskeresztnek......
Hadibélyegre .............
Fiúiskola Leányiskola
2316 K 38 04 K
12251 „ 18331 „
27\'66 „ 122 44 „
14 54 „ 19 46 „
11 33 „ 20.- „
70"- „ 80"- „
47\'— „ 52-80 „
Összesen : 316 20 K 516\'05 K
A 111. hadikölcsönre gyűjtött összegek, az iskola birtokában levő különösebb rendeltetés nélküli összegekhez csatolva, lehetővé tették, hogy a fiúiskola részére 300 K, a leányiskola részére pedig 250 K értékű kölcsönkötvény volt jegyezhető.
A IV. hadikölcsönből, a 49.781 1916. VI. a) sz. miniszteri rendeletben nyert felhatalmazás alapján, a fiúiskola részére 650 K-t, a leányiskola részére pedig 350 K-t jegyeztünk, a növendékek által befizetett kirándulási, fiúiskolái ifj. könyvtári és értesítői dijak terhére. Ezen és az előbbi kölcsönkötvényekből »Hadikölcsönalap« címen a fiúiskola növendékei részére 950 K-ás, a leányiskola részére 600 K-ás alapítvány létesíttetett, melyeknek kamatai a növendékek jutalmazására, illetve a megalapításhoz hozzájárult költségvetési tételek céljaira fognak arányosan felhasználtatni.
A készpénzbeli hozzájáruláson kivül még egyébként is kivették részöket növendékeink a hadsegélyezés akciójából, nevezetesen:
— 17 —
A polg. fiúiskola növendékei Németh Mihály tanár vezetése alatt 170 kg Btto csalánszárat-, Wehry Hugó tanár vezetése dlatt 33 kg Btto szedercserjelevelet gyűjtöttek és szállítottak be a Had-segélyző Hivatalnak.
A »Könyvet a harctérre« mozgalom céljaira a fiúiskola növendékei 48 kg-, a leányiskola növendékei 82 kg könyvet és folyóiratot szállítottak be a Vöröskereszt Szeretetadomány-Osztályának.
A polg. leányiskola növendékei közel 200 kg. gyapjúfonalat dolgoztak fel, melyből 558 pár zoknit és 187 pár lábszárvédőt készítettek és szállítottak be a Hadsegélyzö Hivatal Fonalosztályának.
Polgári iskoláink a kárpáti falvakért.
A 30.000/1916. VI. a. sz. min. rendelet érteimében, a Kárpátok jelentőségének méltatása céljából, május hó 1-én a két iskola együttes ünnepélyt tartott és a Kárpátok hazánk védelmében elpusztult falvai javára gyűjtést rendezett. Az ünnepély a fiúiskolái énekkar által énekelt Hymnussal kezdődött és Rácz Lajos tanár Kárpátokat méltató felolvasása, két szavalat, két énekszám után a Szózat elének-lésével ért. véget. A gyűjtés eredménye: 108 K 78 f.
Igaz és őszinte elismeréssel kell még megemlékeznem arról a a fáradságot nem kimélő hazafias felbuzdulásról, amelynek hatása alatt Földesné Valkovszky Olga tanitónő, Pintér Benvenut r. kath. hitoktató és Wehry Hugó tanár egy, a polg. fiú- és leányiskolái növendékek által előadandó, a kárpáti falvak felépítésének segélyezése céljából tartandó, hazafias ünnepély egyes számainak betanítására vállalkoztak.
Külön elismeréssel és hálás köszönettel adózom Hofrichter Emma úrnőnek, aki zenei képzettségével és tudásával ünnepélyünk művészi szinvonalát emelni kegyes volt.
Az ünnepély május bó 7-én tartatott, melynek műsora a következő volt:
1. Insurgensek riadója, Éneklik a polg. fiúiskola növendékei.
2. Eji látogatás. Ernőd Tamástól. Szavalja Valigurszky Alisz I. oszt. t.
3. Morét. Symfonia. Két hegedűre zongorakísérettel. Előadják: Bencze Klára IV. és Lendvai Rózsi 111. oszt. t.
4. Falk — Marthon. Ott, ahol a Dnyeszter vize zúg. Éneklik a polg. fiúiskola növendékei.
5. Dr. Gyógykuthy Elvira. Tordai Grail Erzsitől. Előadják: Bencze Klára, Burger Klára, Fesselhofer Nóra, Havas Lili, Horváth Erzsébet, jelinek Margit, Kavetz Ágnes, Lehoczky Emilia, Péter Irma, Szendrei Ilona, Tollár Katalin IV. oszt. tanulók.
6. Schubert a) Hársfa
b) Vadrózsa Kismanó: Éneklik a polg. fiúiskolái növendékek.
7. Egyszer volt, hol nem volt. Grossinger Antaltól. Szavalja: Bálint Ferencz IV. oszt. t.
8. Nyárfás ur villája. Bohózat 1 felvonásban. Előadják a polg. fiúisk. növendékei.
9. Brahms. Magyar tánc. Mulatság a puszta csárdájában. Csikós posta. Zongorán előadják: Friedrieh Aranka IV. és Kenessey Erzsébet 111. oszt. tanulók, harmoniumon kiséri: Szendrei Ilona IV. oszt. t.
2
— 18 —
10. Hungária leányai a hazáért. Allegorikus kép a világháború keretében. Tordai Grail Erzsitől. Szereplők: Henne Rozália, junker Ilona, Karner júlia, Kumánovics Mária, Lehoczky Emilia, Schweiger Anna, Skergula Ilona, Szaucsek Stefánia IV., Bogyay Piroska, Kemény Lujza, Kenessey Erzsébet, Kiss Klára, Tamás Ida, Weisz Mária III., jáger Jozefin, Sándor Mária, Székács Erzsébet II. oszt. tanulók.
A.z ünnepély tiszta bevétele 600 K volt. így iskoláink a május hó 1-én tartott ünnepélykor gyűjtött 108 K 78 fillérrel együtt 708 K 78 fillért juttattak a nemes célra.
— 19 —
IX.
Rendes tanulók névsora. I. a) Fiúosztály.
Osztályfőnök: SAUERMANN MIHÁLy.
Berghausz Jenő Dolmányos József Durini Ferenc Farkas László 5 ^Fenyvesi István *Fliszár Gyula Hári István Horváth Sárdor Huchthausen Károly 10 Jámbor József Kalmár József Kaufer Salamon Kálovies József Kelemen István 15 Kelemen László Id. Kovács József Ifj. Kovács Iózsef *Kovács Lajos
Kimaradt : Fried Ernő Meghalt: Gaszmann Ferenc
A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
Küttsön István 20 Leczter Lajos *Milhofer Sándor Munkácsi János Pap József *Rein Zoltán 25 Ritter Alajos
Rosenberger László *Schveiger László Szattler László Szekeres János 30 Tóth Mihály Ugor Antal Vancsura Imre Veszely Gyula Weissenstern Márton 35 Weisz Pál
*2
— 20 —
I. b) fiúosztály.
Osztályfőnök : RACZ LAJOS.
Balog Ferenc Boha Ferenc Bolf György Bumczom József 5 Farkas Sándor Fekete György Goldstein Ernő *Golenczki Ferenc Gól les Viktor 10 *Horváth Lajos Kis János Láng József Micheller József Milhofer István 15 Mindi Róbert Nagy Lajos Oparnicza Ferenc
Öveges László Plánder József 20 Pollák István Rechnitzer József Schermán Nándor Skergula Gyula Szakály János 1-5 Szatucsek Sándor ^Szertics István Sziszka Károly Toch Pál Tóth Ferenc 30 *Vozner Ferenc *Winkler Pál Wrábel Győző *Zagajski Iván
Kimaradt: Bátori István, Bezdáni János, *Szövedics László és Vallencz-
hauzer Ernő.
— 21 —
II. a) fiúosztály.
Osztályfőnök : WEHRy HUGÓ,
Baumgarten Zoltán Bánfalvi József Belső Géza Bicsák Ferenc 5 Bindinger Rezső Bohár István Boros Károly Brys József Dekner István 10 Ferk László Firtl András Hirháger Antal Horváth Ferenc Horváth József 15 Juha János Karner Frigyes
Kimaradt: *Gölles József.
Kelemen János Král József Lőrinczy Lajos 20 Nagy Rezső Offenbeck Ferenc Pammer Jenő Pinczinger József Ritter Ernő 25 Schuhel Károly Simon Antal Sípos József Spitzer Pál Szakálos László 30 Szattler József Sziszka István Tanczenberger Béla
- 22 -
11. b) fiúosztály
Osztályfőnök : WEHRy HUGO.
Ágoston Ferenc Babos József Biba Sándor Bolf József 5 Bolla Gyula *Boncz Sándor Gazdag János Golenczki Ferenc Harangozó István 10 *Heltai István Horváth József Kaufmann Imre Kálovics János Keller Gyula 15 Kercza Károly *Klein Ferenc
Koszednár József Krausz Sándor Kreuczer Károly 20 Mezriczky József *Molnár József Rein József Schlosser András Skerlák Gyula 25 Sörlei Jenő Steiner József Sveiczer István Szakács József l ezer Antal 30 Toch Sándor Totola Károly Török József
Kimaradt: Buzek Tibor, Marovics Sándor és Zsidi Lajos.
- 23 -
Hl. fiúosztály
Osztályfőnök: JELLINEK MÁRK.
Árvay József Baján József Benkő József Dolmányos Ferenc 5 Farkas János *Gaszmann Vilmos Gábor József Gedér József Godína János 10 Gölles Antal Gölles Dezső Grünfeld Dezső Grünwald Ernő Gyutai Lajos 15 Heffer József
Hiczelberger Alfréd Hilcz József Hosszú Sándor Jámbor István 20 Kamper Gyula Kaufmann Aladár Kaufmann György Kálmán József Koletár József 25 Kovács Dezső
Lendvay Lajos • Lőbl Ferenc Lőrincz György Muczer Boldizsár 30 Mujdricza Mátyás Paizs Pál Pál Imre Pécsi Vilmos Pichler István 35 Pléh János Pollák Sándor *Ritter Dezső Sipos Ferenc Sípos Károly 40 Spirk János Stampf László Szekrény Géza Sziszka Gyula Varga József 45 Vellák József Ventzel Gyula Vucsák László Widder Jenő Zsoldos Kálmán
Kimaradt: Gerencsér Imre, Plánder Károly, Ritter Frigyes.
IV fiúosztály.
Osztályfőnök: NÉMETH MIHÁLy.
Bálint Ferenc Beck Miklós Bojt János Egyed László 5 Felde Ferenc Felde Lajos Fenyves Sándor Góczán István Göndöcs Lajos 10 Harangozó Ferenc Heltai László Hetesi János Hollós Ferenc Horváth Lajos 15 Hozmecz Ferenc « Kovács Dezső Lengyel János Lovrák Vince Maschanzker Imre 20 Megyesi Géza Milhofer Jenő Nagy László Nemecz Ferenc Id. Németh József 25 Ifj. Németh József Palyó Ernő Petrics János
Petrók Gyula Plander Ferenc 30 Pliemitscher Antal Potucsek Lipót Pörcz József Radics Emil Reiner Károly 35 Schlőgli Lajos Spitzer Károly Standor János Sugár Zoltán Szabó Gyula 40 Szabó József Szélig Antal Szij István Szokoli Mihály Talafausz István 45 Tausz József Toch Rezső Tóth Ferenc Tőke Róbert Tüke József 50 Tüskés László Varga Béla Váry István Vellák József Viola Mihály
Kimaradt: Ritter Frigyes, Varga Lajos.
- 25 -
I. a) leányosztály.
Osztályfőnök: MAXIMO VITS JULIA.
Blumenschein Margit Boda Erzsébet Boros Gizella Csányi Mária 5 Engländer Eszter Gerócs Margit Gutmann Irma Heffer Karolina Heincz Mária 10 Horváth Teréz Kamocsai Mária Károlyi Vilma Kenessey Margit Kluger Erzsébet 15 «Kollár Ilona Kürschner Ilona Lúria Rozália
Osvald Erzsébet *Paár Mária 20 Palkovich Aranka Pallos Klára Polgár Erzsébet Rechnitzer Rozália Récsei Józsa 25 Récsei Margit Schlögl Erzsébet Singer Emma *Sommer Anna Sörlei Ilona 30 Szabó Julianna Vogel Julianna Wentzely Terézia Zafuta Anna
Kimaradt: Csöndőr Anna, Kolovics Mária, *No)l Anna, Pintér Mária, Ruska
Erzsébet, *Tóth Anna, *Zsidi Erzsébet.
- 26 -
I. b) leányosztály.
Osztályfőnök: NAGy ERZSÉBET.
Apáti Magdolna Benczik Katalin Dobesch Aranka Fater Gizella 5 Füredi Erzsébet Gáspár Julianna Genzinger Matild Hagner Erzsébet Halász Irén 10 Hirlánder Stefánia Hirschler Aranka Hochecker Erzsébet Hofmann Rozália Holczer Kornélia 15 Holczer Mária Horváth Mária *Kárpáthy Margit Keberling Ida Klein Rózsa 20 Kostelitz Erzsébet Kovács Irén Lidit Erzsébet Lidith Mária *Mandelbaum Júlia
25 Márfi Rozália Molnár Klári Muzikár Margit Német Lujza Noszkó Etel 30 Pléh Ilona *Pinrér Margit Reidinger Mária *Sattler Rozália *Schlosser Julianna 35 Schnabl Franciska *Steiner Erzsébet Strém Ilona Subics Mária Tibolt Sarolta 40 Ujváry Mária Valigurszky Alisz Veszely Mária Vidos Gizella Vilhelm Margit 45 Vodinák Ilona Vukits Erzsébet Woschitz Mária
Kimaradt : Bukovics Mária, Korn Olga, *Lányi Ilona, Poszovecz Erzsébet,
Szécsényi Lujza.
11. a) leányosztály.
Osztályfőnök: MANTUANO MÁRIA.
Bindinger Erzsébet Fleiner Ilona Genzinger Franciska Gutmann Anna 5 «Kaufmann Józsa Kern Viktoria Kovács Rozália Krausz Rózsi Kurucz Erzsébet 10 Lackenbacher Rózsi Lengyel Anna Mandler Erzsébet Mikó Rozália Mustos Gizella 15 Ney Katalin
Ötvös Magdolna Platzkó Erzsébet Schlesinger Mária Schwarcz Magdolna 20 Sió Gizella Solina Ilona *Sommer Margit Steiner Matild Szabady Jolán 25 Szeman Mária Szépudvari Margit Tóth Margit Varga Gizella Virányi Nelli 30 Wrábel Gizella
11. b) leányosztály.
Osztályfőnök: Dr. HORVÁTHNÉ KENEDI ERZSÉBET.
*Adlovits Margit Armuth Klára Berger Ilona *Bőhm Sarolta 5 Deutsch Mária Eppinger Irén Farkas Erzsébet Fischer Sára Franki Eleonora 10 Friedlánder Lili Gábor Julianna Gréczi Erzsébet Grünfeld Irén Herczfeld Vilma 15 Horváth Hona Jáger Jozefin Keller Margit *Kis Malvina Klein Terézia 20 Kőnig Mária Kudich Gizella Kugler Stefánia
Kimaradt: Goldberger Gizella Nem tett vizsgát : *Zsidi Mária.
Ledovics Irén Lieb Ida 25 Maierhofer Mária *Mayer Irén Mikó Margit Müller Izabella Németh Julia 30 Öveges Etelka Peczina Margit Ratmann Mária Rosenfeld Janka Sándor Mária 35 Steiner Erzsébet Stern Valéria *Szántó Erzsébet Székács Erzsébet Szűcs Margit 40 Tar Mária Török Mária Varga Erzsébet Veiszfeld Olga Weiszfeld Anna
— 29 —
111 leányosztály.
Osztályfőnök: Dr. K1SSNÉ SCHVARCZLEITNER KORNÉLIA.
Ábrányi Ilona Baksa Ilona Banekovich Lujza Bogyay Piroska 5 Buzási Anna Csillag Erzsébet Csonták Erzsébet Dekner ^Margit Dobó Éva 10 Dornány Sarolta Dukász Margit Eppinger Margit *Farkas Gizella Fekete Magdolna 15 Fekete Mária Fischer Margit Flumbort Erzsébet Friedrich Jozefa Fullér Anna 20 Haán Margit Jancsi Mária Kaufer Teréz Kemény Lujza «Kenessey Erzsébet 25 Kiss Klára Klein Mária Kluger Aranka Kluger Ilona
*Kocsner Mária 30 Kohn Erzsébet Kriesch Anna Kürschner Margit Kvicsák Anna Ledovics Margit 35 Lendvai Rózsi Martinecz Ilona Moshammer Erzsébet *Mujdricza Mária Neizer Olga 40 Pallos Katalin Péter Karolin Potucsek Erzsébet Propper Náda Remete Ilona 45 Ritter Erzsébet Rusz Irén Schlesinger Irén Steiner Etel Strasser Margit 50 Szabó Irma Tamás Ida Vavrik Gizella Vucsák Margit Weisz Mária 55 Wentzely Erzsébet Zavilla Valéria
Kimaradt: Báder Rozália, *Horváth Mária, Kaschmitter Mária, Paár Margit.

— 30 —
IV leányosztály
Osztályfőnök : FÖLDESNÉ VALKOVSZKy OLGA
Amslberg Margit Anclri Margit Bencze Klára Boskovitz Erzsébet 5 Bozdai Ilona Burger Klára Eppinger Anna Fesse] hofer Eleonora Friedrich Aranka 10 GroSzek Hona Havas Lili Horváth Erzsébet Horváth Mária Jászai Mária 15 Jelinek Margit Junker Ilona Karner Júlia Kavetz Ágnes Kemény Margit 20 Kohn Erzsébet Kopár Teréz Kumánovits Mária Lehoczky Emilia Lehoczky Mária
25 Mersits Erzsébet Moshammer Stefánia Németh Ilona Novátzki Gizella Péter Irma 30 Sándor Ella Schiller Ilona Schweiger Anna Skergula Ilona Steiner Ilona 35 Steiner Margit Szabó Margit Szaucsek Stefánia Szendrei Ilona Szitár Teréz 40 Tarsoly Rozália *Thury Irén Tollár Katalin Török Anna Vértes Erzsébet 45 Wunderlich Margit Zalaváry Ilona Zalaváry Mária
Kimaradt : Banekovich Viktoria, Nagy Emma.
Nem tett vizsgát: Henne Rozália, Migazzy Margit, Szűcs Aranka.
— 31 —
X.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1915/16 tanévben.
C i m Osztályok Összesen
La l.b II.a il.b III. | IV.
I. A tanulók számának alakulása:
Beiratott a tanév elején 37 36 33 35 52 56 ! 249
Beíratott a tanév folyamán: — — — — — 1 —
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt — — — — — —
„ „ „ „ más iskolába járt — — — — —
„ „ „ „ nem járt iskolába — 1 — — — — 1
Összesen 37 37 33 35 52 56 250
Ezek közül:
magántanuló lett... -
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult 1 J4
tovább) 1 4 3 3 2
meghalt ......... 1 - — — — 1
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt 35 33 32 32 49 54 235
alsóbb osztályból lépett fel 31 29 32 31 49 56 ] 228
osztályismétlő volt 6 8 1 4 3 - 22
II. A beirt tanulók tandíjmentessége: . 1
Egészen tandijmentes. 15 3 1 1 5 5 20
Fél tandíjmentes ... ..." ... ....... 4 8 26 3 1 11 1 28
Tandíjkedvezményben nem részesült 28 29 33 36 50 202
III. A beirt tanulók iskolamulasztásai : ■ 1 1
Igazolt órák száma 930 455 870 906 1542 1277 5980
Nem igazolt órák száma ... 91 65 36 45 40 18 II 295
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
I. Születési év szerint:
1906. évben született ...... — 1 — — — 1
1905. „ „ ... ... ... ... 7 12 — 1 — — 20
1904. „ „ ... ............... 17 17 8 5 — — 47
1903. „ „ -....... ... — 8 2 16 17 14 — 57
1902. „ „ ... ... ... ...... 3 1 7 4 15 15 45
1901. „ „ ... ... ... .... ... ... — — 1 3 10 18 32
1900..... ... ... ... ... ... ... — — — 2 8 1 11 21
1899. „ „ ... ... ... ......... — — — 6 7
1898. évben, vagy még korábban született .. — — — — 1 4 5
2. A tanulás eredménye szerint;
Az osztályt sikerrel végezte ... 24 22 22 21 33 37 159
Javitó vizsgálatra bocsáttatik ... 7 4 6 5 8 15 45
Osztályismétlésre utasíttatott ... 4 7 4 6 8 2 31
Osztályzatot nem nyert ........ ... .1.
3. Vallás szerint :
Róm. kath, ... ... ... . ... ... ... ... 24 25 26 23 40 44 182
Ág. hitv. evang____ 1 1 2 2 1 1 8 1
Református ... - — - - 1 - 1
Izraelita... ......... ... ......... 10 7 4 7 7 9 44
— 32 —
C i m Osztályok Összesen
la l.b 11-a ll.il III. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar .. 35 31 31 31 48 51 227
Német.......- — 1 1 1 — 1 4
Horvát ... — 1 — 1 2 4
5. Szülők lakóhelye szerint:
Helybeli 27 28 29 27 40 41 192
Zalamegyei ... 4 r\\ — 3 4 5 18
Más megyebeli 4 2 3 2 4 7 22
Horvát-Szlavonországbeli — 1 — — 1 1 3
Ausztriai — — — - — — —
Külföldi ... - — [ — — — _ — — —
6. A szülők társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő 1 —
Középbirtokos .középbérlő— — — — — — 1
Kisbirtokos, kisbérlő 1 — — — — 1 2
Kisbirtokos, napszámos 1 2 1 1 4 — 9
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb ) 1 — — — 1 1 3
Gazdasági tisztviselő___ - — —- 1 — 1 — 1
Egyéb gazdasági segédszemély 1 — — — — 2
Földművelési munkás, napszámos ___ 1 — — — 1 1 3
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó - 1 — — — — 1 12 2
Kisiparos, bányakisvállalkozó ... — — ..... 8 7 10 7 10 54
Ipari, vagy bányászati tisztviselő Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély ... — — — — 1 — 1
2 2 3 4 2 2 15
Ipari, vagy bányászati napszámos ... 1 1 — — 1 — 3
Nagykereskedő, nagyvállalkozó ... — — — — — —, —
Kiskereskedő, kisvállalkozó 2 3 — 1 — — 6
Házaló kereskedő, piaci árus — — — 1 - 1
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő ... — — — — 2 — 2
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély 7 7 10 9 10 20 63
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos 2 — 2 — 2 2 8
Köztisztviselő és közh. alk. díjnok -— — — — — 1
Pap, tanár, tanitó ......... — — — — 1 1 2
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb ) — 1 — — 1 2 1 5
Közhivatalban alkalm altiszt, vagy szolga 1 2 3 2 — 4 12
Katonatiszt ... ... — — — — —
Katonaaltiszt — 2 1 2 2 - 7
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos 1 1 — 2 2 — 6
Tőkés, járadékos, háztulajdonos ... —
Nyugdíjas tisztviselő, vagy más értelmiségi ... — — 1 — — — 1
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... 1 2 — — 1 1 5
Magánzó, eltartásos ... 2 4 — 3 2 7 18
Házi cseléd — 1 — — — — — 1
Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... —
Árvaházi, szeretethází tanulók — — — 2 — 2
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott 43 41 32 36 61 38 251
A jelen „ „ ... ... ... ...... 37 37 33 35 52 56 250
Szaporodás (-{-) vagy apadás (—) -6 -4 tl -1 -9 fl8 -1
- 33 -
X.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái nyilv. tanulók létszámáról az 1915/16 tanévben.
■ . \' C i m Osztályok hzesen
l.a l.b ll.a ll-b III. IV.
I. A tanulók számának alakulása : Beíratott a tanév elején ... Beíratott a tanév folyamán : ... ... ... ... — aki a tanév megelőző részében magántanuló volt „ „ „ „ más iskolába járt „ „ „ nem járt iskolába Összesen Ezek közül: magántanuló lett... ...... ............ kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult tovább) ... ...... ... -- -....... meghalt ... ... .......- ............ az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt ... alsóbb osztályból lépett fel osztályismétlő volt ............ ... — ... II. A beirt tanulók tandíjmentessége: Egészen tandíjmentes... ... ... ......... — Fél tandíjmentes ... ......... Tandíjkedvezményben nem részesült III. A beirt tanulók iskolamulasztásai : Igazolt órák száma ... ... ... ... . . ... Nem igazolt órák száma......... . - IV. A tanév végén való létszám részletezése: I. Születési év szerint: 1906. évben született 1905. „ „ - - ...... -..... 1904. „ „ ... ............... 1903 „ „ ......... .... ...... 1902. „ „ ... ... -........- 1901..... ... ... ... ... ... ... 1900..... ... ... ... ... ... ... 1899..... .. ... ... ......... 1898. évben, vagy még korábban született .. 2. A tanulás eredménye szerint: Az osztályt sikerrel végezte ... Javitó vizsgálatra bocsáttatik ... Osztályismétlésre utasíttatott ... Osztályzatot nem nyert 3. Vallás szerint: Róm. kath ... ......... ... .......... Ag. hitv. evang.... Református ... ......... Izraelita... .............. 40 51 1 30 46 59 1 52 278 í 1
40 7 33 52 5 47 30 30 46 1 45 60 4 56 52 - 2 50 280 19 261
34:45 6 | 7 28 40 2 | 6 55 5 5li 253 27
1 4 35 5 10 37 2 4 24 3 4 39 6 1 53 I 5 2 45 22 25 233
1245 72 1777 40 734 23 1265 72 2323 13 1 2202 1 9546 221
18 10 3 2 22 2 9 19 14 2 19 15 11 32 3 12 31 4 12 9 12 5 4 20 2 8 18 12 16 \'19 6 4 30 5 9 1 25 1 1 18 24 23 6 3 38 11 7 32 1 2 21 1 19 14 12 3 1 34 7 6 3 32 2 1 15 2 37 50 70 55 28 15 3 1 176 30 51 4 | 157 8 4 92 !
- 34 -
C i m Osztályok Összesen
la l.b ll.a HÜ III. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar ._..................- — ...... 32 46 29 44 52 48 251
Német ... — — ......... — 1 1 1 2 1 6
Horvát — — — — TT 1 1 2
Morva ............... — i — — — 1 — 1 1
Tót ......... ... ...... - - .....1 —• — — — —
5. Szülök lakóhelye szerint :
Helybeli — -........— —..... 28 43 29 39 51 44 234
Zalamegyei ... 5 4 1 3 4 3 20
Más megyebeli — — — 3 1 2 6
Horvát-Szlavonországbeli ... — ------ 1 1
Ausztriai — — — — — — —•
Külföldi - - — . — — — — -
6. A szülök társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő ... - — ...... 1
Középbirtokos, középbérlő... — —■ — — 1
Kisbirtokos, kisbérlő ... ... .. ... ... ... — 1 — — — 1 1
Kisbirtokos, napszámos ......... — — 1 — — —
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 1 — — — — — 1
Qazdasági tisztviselő ... ... ___ - — 1 — — — — 1
Egyéb gazdasági segédszemély — — — — ... — —
Földművelési munkás, napszámos .. ........ 1
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó.......... — — — — 1 10
Kisiparos, bányakisvállalkozó ............... 10 12 6 11 11 60
Ipari, vagy bányászati tisztviselő ....... 2 — — — 1 1 — 3
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszenjély ... 3 1 1 — 6
Ipari, vagy bányászati napszámos — — — 1 1 1 3
Nagykereskedő, nagyvállalkozó ... ...... — — — — 2 2
Kiskereskedő, kisvállalkozó ... ... ... 2 2 2 5 4 5 20
Házaló kereskedő, piaci árus ... 1 1 — — 1 — 3
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő ... 4 2 1 2 3 3 15
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély 8 1 10 9 8 12 8 55
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos — — —• — — 1
Köztisztviselő és közh. alk. dijnok — 2 2 2 3 4 13
Pap, tanár, tanitó — 2 — 2 2 -4 10
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb ) — 2 1 6 5 1 15
Közhivatalban alkalm. altiszt, vagy szolga ... — 2 1 1 1 1 6
Katonatiszt ... ... ... ... — — -- — 1 1 1 1 — 4
Katonaaltiszt ... ......... — 1 1 2 1 — 5
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos 1 — — 1 — 2
Tőkés, járadékos, háztulajdonos ... — — — — 2 2
Nyugdíjas tisztviselő, vagy más értelmiségi — — — — 6
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... — 1 1 — 1 3
Magánzó, eltartásos — 4 3 3 5 7 22
Házi cseléd ... 2 2
Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... ...... —
Arvaházi, szeretethází tanulók ............ — — — — — _1
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott ... ... ... ... 41 52 32 40 62 53 280
A jelen „ ,, 40 52 30 46 60 52 280
Szaporodás (-|-) vagy apadás (—) -1 -2 t6 -2 -1 "i
XI.
Az 1915 — 1916. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok Az osztályozottak Száma Tantárgyak Hit- és erkölcstan ... Magyar nyelvtan ... Német nyelvtan Földrajz............ Történelem......... Számtan... ......... Mértan ............ Természetrajz ...... Természettan ... ... Mértani rajz ... ... Szabadkézi rajz Szépírás............ Torna ............ Ének ............ 1. a) I. b) 11. a) II. b) III. IV.
35 33 32 32 49 54
jeles elégséges elégtelen felmentve jeles |jó_ elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen i felmentvej jeles Í° elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles ! Aó_ elégséges elégtelen felmentve
6 3 2 4 3 3 5 11 4 15 10 13 5 10 10 8 11 15 11 16 17 18 16 21 19 12 15 3 6 3 8 6 1 3 1 1 _ 3 7 3 2 2 6 6 4 2 10 5 9 r0 8 4 11 9 17 ,5 15 16 15 14 19 9 15 14 5 6 5 6 9 4 7 5 _ 3 4 2 3 3 2 6 6 4 7 9 9 3 10 13 8 8 16 19 15 17 18 11 17 14 14 12 3 4 4 8 8 4 4 — 4 4 2 2 5 3 3 5 11 6 6 6 15 12 8 15 18 13 18 19 17 15 12 16 14 5 7 8 7 7 3 5 — 6 3 1 2 8 2 4 3 6 9 8 10 14 6 18 23 12 4 12 14 17 16 27 22 34 24 13 24 32 31 27 22 25 6 10 8 5 5 11 9 3 2 _ 1 5 6 3 6 4 4 2 12 12 13 11 9 22 21 11 11 15 10 17 33 34 37 28 23 30 38 31 32 23 3 3 8 1 4 9 1 6 2
XII.
Az 1915—16. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 33 47 30 44 56 47
Tantárgyak jeles l ió elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges\' elégtelen felmentve\' jeles elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen J felmentve
Vallástan ......... 5 14 11 3 5 11 27 4 3 17 9 1 _ 14 15 14 1 _, 21 17 15 3 _ 19 18 9 1
Magyar nyelv ...... 1 3 18 11 — 3 6 24 14 — 1 8 13 8 — 2 9 20 13 — 1 16 24 15 — 3 12 22 10
Német nyelv ...... 2 9 16 6 — 6 12 22 7 — 3 10 11 6 — 9 11 15 9 — 5 22 25 4 — 6 21 17 3 —
Földrajz ■■■ ......... 3 4 18 8 — 4 11 23 9 — 5 6 12 7 — 10 13 17 4 — 14125 15 2 — — — — — —
Történelem ... ...... — — — — — — — — — — — —- — — — — — — — 12\'20 21 3 7 10 25 5 —
Számtan............ 3 6 17 7 .— 2 16 18 11 — 2 6 13 9 — 3 8 23 10 — 5 12 28 11 — 1 9 29 8 —
Mértan ............ 3 11 13 6 — 4 12 18 13 — 1 6 13 10 — 2 9 22| 11 — 6 15 26 9 — 3 9 27 8
Állat- és növénytan 2 7 18 6 — 1 11 23 12 — 4 10 11 5 —\' 7 14 16 7 — — — — — — — — — —
Vegy- és ásványtan — — — — — — _ — — — — — — —: — — — — 11 20 18 7 — — — — — —
Természettan ...... 2 6 29 10 —
Egészségtan......... — — — — — — — — — — — — — — —; — _ •— — — — — —• — — 11 19 17 — —
Háztartás-, neveléstan
Kézimunka......... 3 17 11 — 2 8 26 7 — 6 2 17 6 — 5; 5 31 4 — 4, . 7 29 8 _ 12 15 25 3 — 4
Enek............... Rajzolás............ 2 8 15 6 2 9 15 14 3 6 3 10 8 4 5 6 16 13 5 4 5 20 22 2 7 13 24 5 1 4
írás ............... 5 9 10 9 — 6 15 12 14 —1 3 7 10 10 — 3 19 9 9 — — — — — — — — — — —
Testgyakorlás ...... | ,
— 37 -Xlll.
Kimutatás.
az igazgatóság által kezelt segély-és kirándulási alapokról.
Bevétel aj Segélyalap. Kiadás
Tétel A tétel megnevezése Összeg Tétel A tétel megnevezése Összeg
■ K f K f.
1. Fiúiskolái:
1 1914/15. tanévi maradék 3 —
2 Ujabb gyűjtés... 39 14 1 IV. Hadikölcsönre . . 42 71
3 Kamat ... ... -- 57
42 71 42 71
2. Leányiskolái:
1 Segélyezésre... 14 76
1 1914/15. tanévi maradék 81 20 2 III. Hadikölcsönre... 39 02
2 Kamat 3 95 3 IV. „ „ ... ... 31 37
85 15 85 15

b) Kirándulási alap.
A fiúiskola tanulóitól begyült 207 K, 1914 15. tanévi maradvány 2 K 07 f, összesen 209 K 07 £
A leányiskola tanulóitól begyült 234 K, 1914/15. tanévi marad- • vány 2 K, összesen 236 K.
Mindkettő az iskolák részére vásárolt IV. hadikölcsön-kötvé-nyek beszerzésére fordittatott, a 49.781/1906. VI. a. sz. min. rendeletben nyert felhatalmazás alapján.
— 38 —
XIV.
A magánvizsgálatokról.
Magánvizsgálat évenkint kétszer van, úgymint karácsonykor és a tanév végén.
Magánvizsgálatot csak a kir. tanfelügyelő által adott engedély alapján lehet tenni egy, vagy legfeljebb két osztály tantárgyaiból. Egy tanévben csak egy összevont vizsgálat tehető. Ha valaki azonban, életkorára való tekintettel, egy tanévben két összevont vizsgálatot akar tenni, vagy kettőnél több osztály tárgyaiból kiván egyszerre vizsgázni, azt csak miniszteri engedéllyel teheti.
A kir. tanfelügyelőhöz cimzett kérvények az iskola igazgatójánál nyújtandók be, a karácsonyi határidőt megelőzőleg okt. hó 15-ig, a tanév végén teendő magánvizsgálat engedélyezése céljából pedig legkésőbb ápr. hó 15-ig. A kérvények mellékletei: a) születési bizonyítvány, b) előző osztálybeli iskolai bizonyítvány, c) hatósági bizonyítvány arról, hogy a vizsgázó szülői felügyelet alatt áll, avagy kifogástalan erkölcsi magaviseletű. A folyamodvány és mellékletei csak szegénységi bizonyítvány alapján bélyegmentesek.
Közhivataloknál alkalmazott folyamodó kérvényét fölöttes hatósága útján hivatalosan köteles beküldeni.
Csak ugyanazon megye területén levő polg. iskolánál lehet magánvizsgálatot tenni, ahol a vizsgázó legalább 6 hónapja lakik. Más megyebeli csak akkor kap magánvizsgálati engedélyt, ha abban a megyében nincs polgári iskola, avagy beigazolja, hogy állandó lakása közlekedé-sileg közelebb fekszik ahhoz az iskolához, amelyben vizsgázni óhajt, mint akármelyik megyebeli polgári iskolához.
Az elemi iskola V., VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján a polg. iskola felsőbb osztályainak tantárgyaiból magánvizsgálat nem tehető, ily bizonyítvány tulajdonosai kötelesek a polg. iskola I. és II. osztályaiból vagy külön-külön, vagy összevontan vizsgázni. Más fokozatú iskolák bizonyítványai alapján a polg. iskola felsőbb osztályainak tantárgyaiból tehető magánvizsgálat ha ezt megelőzőleg az illető tantervkülönbözeti vizsgálatot tesz. Ha azonban a más fokozatú iskolában nem csupán a latinból, görögből vagy franciából bukott, hanem más tantárgyból is, akkor az osztály összes tantárgyaiból köteles magánvizsgálatot tenni.
A magánvizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan, szabadkézi rajz, szépírás. Ha valakinek magyar nyelvi Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálatra nem bocsátható. Aki a vizsgálaton javitóvizsgálatra lett utasítva, a vizsgálat napjától számított 4 héten belül köteles a tantestülethez folyamodni javitóvizsgálat engedélyezéséért, amit ha elmulaszt, javitóvizsgálatra való jogát elveszti. Kellően indokolt, kivételes esetekben azt még a kir. tanfelügyelő 1 éven belül engedélyezheti.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló a szabadkézi rajz és kézimunka alól, amiért külön kérvény nyújtandó be, a kir. tanfelügyelőséghez címezve, a többi okmányokkal együtt. Énekből és testgyakorlatból a magántanuló nem vizsgázik.
A vizsgálat dijai: felvételi dij 3 K, ifj. könyvtári dij 1 K, értesítői dij 1 K, tandij 16 K. Ezek a vizsgálatra való behivás után azonnal fizetendők. Vizsgadíj: egyszerű vizsgálatkor 30 K, összevont vizsgálat alkalmával 50 K. Ez a vizsgára való jelentkezéskor fizetendő.
- 39 -
XV.
Jótékonyság.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 48 tanuló összesen 536-, a leányiskolában 47 tanuló összesen 544 koronával segélyeztetett.
2. Boldogemlékü Vizeki Tallián Ede, zágrábi volt prépos\'t-kanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 K alapítványa után a jelen évre járó kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mint az alapítvány kezelője, 89 K 08 fillért bocsátott az iskola rendelkezésére, hogy azt fiúiskolánk felső osztálybeli szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékeinek jutalmazására fordítsuk. Ezen alapítvány kamataiból, melyet a tantestület 90 koronára egészített ki, 50 K-t kapott Bálint Ferenc IV. és 40 K-t Toch Rezső IV. oszt. tanuló.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" időnkinti adományaiból tőkésített összegekből, Nagykanizsa r. t. város egy 600 K-ás alapítványt létesített, melynek a jelen tanévre járó kamatai fejében a városi tanács 26 K 74 fillért bocsátott rendelkezésünkre, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék jutalmul. A tantestület az összeget 27 K-ra kiegészítve, Baján József III. oszt. tanulónak ítélte oda.
4. A „Néptakarékpénztár r. társ. Nagykanizsán" 50 K-t volt szives küldeni, hogy abból 25 K-t a fiú-, 25 K-t pedig a leányiskola kiváló előmenetelü tanulóinak jutalmazására fordítsunk. A tantestületek ezen összegből Bánfalvi József fiúisk. II. oszt. és Horváth Erzsébet leányisk. IV. oszt. tanulókat 15—15 K-val, Szatucsek Sándor fiúisk. I. b) oszt. és Tibolt Sarolta leányisk. I. b) oszt. tanulókat pedig 10 — 10 K-val jutalmazták.
5. A „Délzalai Takarékpénztár Részvénytársaság" 20 K-t adományozott a polg. fiúiskolái szorgalmas tanulók jutalmazására. Ezen összeget Szekrény Géza III. oszt. tanuló kapta.
6. Hollós Vilmos pétfürdői vendéglős úr 20 K-t tett le az igazgatónál, hogy azt tetszésszerinti jótékony célra fordítsuk. Ebből egy szegénysorsú tanulót láttunk el téli ruhával.
7. A helybeli „Szegények Tápintézete" cimü jótékony egyesület népkonyhája ez évben 16 növendékünket látta el naponta ingyenes ebéddel nov. hó 19-től márc. hó 15-ig.
Fogadják az itt felsorolt jóltevők a jótéteményekben részesült szegénysorsu növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ok egykor meghálálhatnák a társadalom részérő/ számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására célzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
— 40 —
XVI.
Az 1916—17, tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke.
I. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan : Gerely J. Képes Biblia, 4. kiadás, kötve 1 K 80 f. Ág. ev. hittan : Bognár E. Dr. Luther M. kis kátéja, kötve 60 f. Református hittan : Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamentumban, kötve 1 K 20 f.
Izr. hittan: Dékány G. Bibliai olvasmányok, I. rész fűzve 2 K 80 f. Izr. hittan : Héber imakönyv, Deutsch—Schill fordítása, kötve 1 K 40 f. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan és olvasókönyv, I. kötet, 2. kiadás, fűzve 3 K 10 f.
Ágh és Földes. Földrajz I. kötet, 2. javított kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K 50 f. Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 80 f. Tóth J. Geometria elemei, I. rész 3. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Szterényi H. dr. Ásvány-, kőzet- és földtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szterényi H. dr. Növénytan, 5\'. kiadás, fűzve 2 K 70 f. Geszler Ödön, Gyakorlati és elméleti énekiskola, 1. rész, fűzve 2 K20f.
II. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus, polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára. Á püspöki kar kiadása, 1908, fűzve 74 f. Ág. ev. hittan : mint az I. osztályban. Református hittan : mint az I. osztályban.
Izr. hittan: Weisz M. Bibliái olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 80 f.
Izr. hittan : Héber imakönyv, mint az I. osztályban.
Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan és olvasókönyv, II. kötet, 2. kiadás,
fűzve 2 K 90 f, Ágh és Földes. Földrajz, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K 50 f. Szenes A. Számtan polgári fiúiskolák számára, I. rész, 7. kiadás, fűzve 2 K 80 f.
Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 3 kiadás, fűzve 1 K 80 f. Szterényi H. dr. Állattan, 3. kiadás, fűzve 2 K 70 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Énekkönyv, mint az I. osztályban.
III. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan: Dr. Demkovits Ágoston. Róm. kath. szertartástan,
polgári iskolák számára, 3. kiadás, kötve 1 K 60 f. Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4.
kiadás, kötve 90 f. Református hittan : Kovács—Székely. Ref. keresztyén vallástan, kötve 70 f Izr. hittan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 2 K 20 f.
— 41 —
Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Deme K. Magyar olvasókönyv III. rész, 2, kiadás, fűzve 2 K. Hortobágyi-Baumann. Német nyelvtan és olvasókönyv, I. r., fűzve 3 K 10 f. Ágh Géza. Földrajz, III. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, 2 K 50 f. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Kogutowicz. Tiz térkép a hazai történelem tanításához, kötve 2 K 20 f. Szenes A. Számtan, polg. fiúiskolák számára, II rész, 5. kiadás, fűzve 3 K 10 f.
Tóth J. Szerkesztő- és gyakorlati geometria, 2. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Szterényi H. dr. Ásvány-, kőzet- és földtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 60 f. Szterényi H. dr. Növénytan, 5. kiadás, fűzve 2 K 70 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Énekkönyv, mint az I. osztályban.
IV. FIÚOSZTÁLY.
Róm. kath. hittan : Pongrácz J. Kath. Egyháztörténelem, 5. kiadás,
kötve 1 K 40 f. Ág. ev. hittan : mint a III. osztályban. Református hittan : mint a III. osztályban. Izr. hittan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 50 f. Izr. hittan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glosz-Reőthy. Stilisztika verstannal 3 K 30 f. Lehr A. Arany János „Toldi"-ja, 14. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Hortobágyi-Baumann. Német nyelvtan és olvasókönyv, I. rész, fűzve 3 K 10 f.
Dr. Ágh Géza. Földrajz IV. rész, fűzve 2 K 50 f.
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K 50 f.
Dr. Rybáry-Lóránd. Világtörténet, polgári fiúiskolák számára, 11 kiadás,
fűzve 3 K 60 f. Szenes A. Számtan, mint a III. osztályban.
Tóth J. Szerkesztő- és gyakorlati geometria, 3. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Dr. Kovács J. Fizika a polgári fiúiskolák IV. osztálya számára, 6.
kiadás, fűzve 2 K 60 f. Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a III. osztályban. Énekkönyv, mint az I. osztályban.
I. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Gerely József. Képes Biblia, 3. kiadás, kötve 1 K 80 f.
Ág. ev. vallástan: Bognár E. dr. Luther kis kátéja, kötve 60 f. Református vallástan: Hamar I. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamen-
tumban, kötve 1 K 20 f. Izr. vallástan : Dékány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K 80 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, fordította DeutschésSchill, kötve l K40 f. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan, I. rész, 3 kiadás, fűzve 1 K 60 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 50 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv I. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Dánielné Lamács L. Első német könyvem, kötve 2 K. Makoldlné Molnár I. és Filtsch J. Német nyelvtan, 2. kiadás, 1 K 40 f. Ágh és Földes G. Földrajz, I. kötet, 3. kiadás, fűzve 1 K 80 f.
— 42 —
Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, 2. kiadás, kötve 2 K 50 f. Róth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan, 1. r., 3. kiadás füzvel K 80 f. Szenes A. Számtan és mértan, 1. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Geszler Ödön. Gyakorlati és elméleti énekiskola, I. rész, fűzve 2 K 20 f.
II. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Róm. kath. nagyobb katekizmus, polgári, felsőbb leány- és középiskolák alsó osztályai számára, a püspöki kar kiadása, 1908, ára fűzve 74 f. Ág. ev. vallástan: mint az I. osztályban. Református vallástan: mint az I. osztályban.
Izr. vallástan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K 80 f. Izr. vallástan: Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz-Reőthy. Magyar nyelvtan, II. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 40 f. Hoffmann M. Alagyar iskohai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 50 f. Glósz-Reőthy. Magyar olvasókönyv, II. rész, 2. kiadás, fűzve 2 K 70 f. Dánielné Lamács L. Második német könyvem, 2. kiadás, fűzve 2 K 70 f. Német nyelvtan, mint az I. osztályban.
Ágh és Földes G. Földrajz, II. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K 20 f. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Róth-Schuch-Perényi. Állat- és növénytan. II. rész, 3. kiadás, fűzve 1 K 60 f.
Szenes A. Számtan és mértan, II. rész, 2. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Énekkönyv, mint az I. osztályban.
III. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Dr. Demkovits A. Róm. kath. szertartástan, 3.
kiadás, fűzve 1 K 60 f. Ag. ev. vallástan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története,
4. kiadás, kötve 90 f. Református vallástan: Bocsor. Egyháztörténelem, kötve 1 K 40 f. Izr. vallástan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve 2 K 20 f. Glósz-Reőthy. Stilisztika és verstan, fűzve 3 K 60 f. Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 50 f. Lehr A. Arany J. „Toldi"-ja, 14. kiadás, fűzve 2 K 40 f. Dánielné Lamács L. Harmadik német könyvem, kötve 2 K 90 f. Németh -nyelvtan, mint az I. osztályban. Márki és Pallos. Történelem, fűzve 2 K 20 f. Agh és Földes G. Földrajz, III. kötet, 2. kiadás, fűzve 2 K. Kogutowicz. Földrajzi iskolai atlasz, mint az I. osztályban. Rybár-Ormándy. Vegytan és ásványtan, 6. kiadás, fűzve 1 K 80 f. Szenes A. Számtan és mértan III. rész, 3. kiadás, fűzve 2 K 80 f. Énekkönyv, mint az I. osztályban.
IV. LEÁNYOSZTÁLY.
Róm. kath. vallástan: Pongrácz József, Egyháztörténelem,kötve 1 K40 f.
Ag. ev. vallástan mint a III. osztályban.
Református vallástan, mint a III. osztályban.
Izr. vallástan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K 50 f.
Glósz-Reőthy. Költészettan és irodalomtörténet, fűzve 4 K 40 f.
- 43 -
Hoffmann M. A magyar iskolai helyesírás, bármelyik kiadás, fűzve 50 f. Dánielné Lamács L. Negyedik német könyvem, kötve 3 K 60 f. Német nyelvtan, mint az I. osztályban.
Márki-Pallos. Történelem, II. rész, 1. kiadás, fűzve 2 K 20 f.
Lévay E. Fizika, a csillagászati és fizikai földrajz elemeivel, kötve 2 K 70 f.
Szenes A. Számtan, mint a III. osztályban.
Dr. Juba Adolf. Egészségtan, 2- kiadás, fűzve 2 K 20 f.
Sebestyénné. Háztartástan és neveléstan, 12. kiadás, fűzve 2 K 20 f.
Énekkönyv, mint az I. osztályban.
— 44 —
XVII.
Értesítés a jövő 1916—17. tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javitó vizsgálatok. Agusztus 30-án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa. Később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelemba.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Aug. 30-án délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polg. iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polg. iskolák testületeihez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 31-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pótvizsgálatok. A rendes tanitás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatni a pótvizsgálatok az erre engedélyt nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskolák tantestületeihez cimzett, szabályszerűen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi- és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyankint 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 1., 2., 4., 5. és 6 napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig- a fiúiskolái, délután 2—5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva,
1-ső két nap. Szeptember 1-én és 2-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
3-ik nap. Szeptember 4-én elsősorban az 1. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beirása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
4 ik nap. Szeptember 5-én elsősorban az I., vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
5-ik nap. Szeptember 6-án elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beíratni senkit sem lehet.
2. A beiratásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a beiratások gyorsabb eszközölhetése végett, a tanév végén minden tanuló beiratási lapot kap, melyre ráirja legutóbbi bizonyítványának sorszámát,
- 45 -
azt szabályszerűen kitölti és vele szeptemberben beiratkozhatik. Az I. osztályokba való beiratás céljából aug. 27-én lesznek a beiratási lapok kiosztva a fiúiskolái könyvtárszobában (1. em. 1. sz) és pedig délelőtt 9 órakor a fiú, 11 órakor a leányiskolái tanulók részére.
A jelenlegi növendékeken kivül még a II—IV. osztályba beiratkozni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. A beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetlen — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni születési bizonyítványukat és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamelyik osztályába már be voltak irva, a szülői kiséret és keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de uj tanuló szülői kiséret és születési bizonyítvány nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott, vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5. A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásokért felelősséget nem vállalunk.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskolai, osztályába csak azon 9 évet betöltött tanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték, és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják, ennek hiányában a tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2\' Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 3 korona beiratási dijat, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra, 1 koronát az évi Értesítőre, 1 koronát a kirándulási alapra, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, azaz összesen 6 korona 50 fillért. Tandíjmentes tanuló kirándulási dijat nem fizet. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandíj is, azaz 8 korona.
3. A tandíj elengedéseért folyamodhatnak oly szülők, akik va-gyontalanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak tandíj felének elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandij elengedéseért Zalavármegye kir. Tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi- és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz. A tanévközben tanúsított rossz magaviselet, vagy hanyagság, a tandijmenteség elvesztését vonja maga után.
A m. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal, vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel bíró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül ís tandíjmentességben részesíthetők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
Nagykanizsa, 1916. julius 15.
. > igazgatóság-.
TARTALOM.
I. Adatok az 1915—16. tanév történetéhez ..............................3
II. Polgári iskoláink gondnoksága ..........-....... — 8
III. Tantestületek ...................-..........................9
IV. Tanterv, elvégzett tananyag ... ......... ... ...........12
V. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga ... 13
VI. Jelentés az intézetben tartott tanfolyamokról ... — ... — 15
VII. Iskoláink és a háború ... ......... ... — — ............16
VIII. A rendes tanulók névsora ............... ................19
IX. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról ... ... 31
X. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról... ... 33
XI Tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ... ............35
XII. Tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában..................36
XIII. Kimutatás az igazgatóság által kezelt segély- és kirándulási
alapokról ... ...........................................................37
XIV. A magánvizsgálatokról ...... ..............- ............38
XV. Jótékonyság .......................................................39
XVI. Az 1916 —17. tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke 40
XVII. Ertesités a jövő 1916-17. tanév megkezdéséről ... ... ... 44

Insert failed. Could not insert session data.