Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.46 MB
2019-04-30 15:44:12
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
525
1580
Rövid leírás | Teljes leírás (83.64 KB)

A nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Ipari Szakközépiskola évkönyve
az 1970-71-es iskolai évről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította:
Debreczeni Attiláné igazgató

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI DR. MEZŐ FERENC GIMNÁZIUM
ÉS IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1970/71-ES ISKOLAI ÉVRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
DEBRECZENI ATTILÁNÉ
IGAZGATÓ
A NAGYKANIZSAI DR. MEZŐ FERENC GIMNÁZIUM
ÉS IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1970/71-ES ISKOLAI ÉVRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
DEBRECZENI ATTILÁNÉ
IGAZGATÓ
AZ ÉVKÖNYV ANYAGÁNAK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁBAN KÖZREMŰKÖDTEK:
Sorosi Miklós, igazgatóhelyettes Cseke Ferenc, Gyenesei Attila, Kovács Lászláné, Navracsics Ilona, dr. Ördög Ferencné, Straub Boldizsár, Szalay István és Szántó Zoltán tanárok
AZ ÉV TÖRTÉNETE
A tanévzáró értekezletünk iskolánk hetedik munkaévének befejezését jelentette. Az elmúlt esztendő eseményeit összegező krónika, melyet az olvasó kezébe vesz, sok küzdelemről, munkáról és sikerteli időszakról vall.
Az 1969/70-es tanévben intézetünkben megindult finommechanikai és műszeripari új típusú szakközépiskolai képzés eredményesen folyt tovább az idén már két évfolyamon, ugyancsak évről évre bővülőén folyik a biológiai tagozatos oktatás is. A tanév végén 610 tanulót osztályoztunk le, 133 tanuló jelentkezett érettségi vizsgára, ezek közül a 37 szakközépiskolás IV -esünk az érettségi bizonyítvánnyal együtt szakmunkás képesítést is nyert. A főiskolákra és egyetemekre szép számmal jelentkező végzett tanulóink sikerrel állták meg a helyüket az egyáltalán nem könnyű felvételi vizsgákon, bizonyítja ezt a felvettek arányszáma is.
A tanulmányi versenyeken sok tehetséges diákunk szerepelt sikerrel, megyei és dunántúli helyezések, dicsérő oklevelek, jutalmak fémjelzik munkájukat. Nagy élmény volt, és szép sikert hozott tanulóinknak a Helikoni ünnepségeken való részvétel is. Annak érdekében, hogy a fizikai dolgozó szülők gyermekei is jól felkészülhettek a felvételikre és a tanulmányi versenyekre, sokat tett az iskolavezetés és a tanári kar. Szakkörök, előkészítő foglalkozások és egyéni segítségadások keretén belül nagy figyelmet fordítottunk a tehetségekre.
Intézetünk tanulóinak háromnegyed része részesült már e tanévben honvédelmi ismeretek oktatásában, az anyagot jól elsajátították, és erről a bemutató foglalkozásokon tanúbizonyságot is tettek.
A tanév sokszínűségét, sok munkájú összhangzatát még színesebbé, jobban súlypontozattá tették azok az ünnepélyek és rendezvények, amelyek nagy nemzeti évfordulóinkhoz kötődnek. A rájuk való készülődés, az iskola és a KISZ-szervezet munkája meghozta gyümölcsét, sikerült az évfordulókat tartalmason és esztétikailag is maradandóan megünnepelni. A felkészülési munkát az iskola szervesen bele tudta il\'leszteni politikai nevelő tevékenységébe. Tartalmasabbá, elevenebbé tette intézetünk mozgalmi életét és a nevelő munkát az is, hogy gondosan figyelemmel kísértük az MSZMP X. kongresszusának eseményeit, utána pedig két tantestületi értekezleten megbeszéltük, elemeztük a ránk háruló feladatokat. Ugyancsak külön nevelési értekezleten vitattuk meg a KB Ifjúságpolitikai Irányelveit, és jelöltük meg az elvégzendő feladatokat.
Kulturális és sportkapcsolatainkat hagyományainkhoz híven most is ápoltuk. Találkoztunk a varazsdi gimnázium tanáraival és tanulóival, sportversenyeket bonyolítottunk le velük, melyek során szép eredmények és baráti kapcsolatok születtek.
1. A tanítás menete: 1970. augusztus 27-én tartottuk a javítóvizsgákat és a pótbeírást, augusztus 28-án a tanévnyitó értkezletet. Ekkor alakítottuk ki a tanév rendjét, határoztuk meg a tanév fő feladatait, megtörtént a tantárgyfelosztás ismertetése és az iskolai mellékteendők megbeszélése.
Szeptember elsején tanévnyitó ünnepély keretében kezdődött meg a tanítási év. A IV. osztályok utolsó tanítási napja május 8-a volt, az l-lll. osztályoké június 8. Közben a hagyományos tanítási szüneteken kívül november 30-tól december 8-ig a fűtés átszerelése miatt rendkívüli tanítási szünetet kellett tartanunk. A tanévet június 12-én tanévzáró ünnepéllyel, a bizonyítványok és jutalmak kiosztásával zártuk.
2. Személyi változások: A Megyei Tanács V. B. Művelődésügyi Osztálya iskolánkhoz helyezte Devecz Ferenc matematika—fizika szakos tanárt, ez csökkentette a matematikusok magas óraszámát. A tanév közben Horváth Jenő szakfe1!-
3
ügyelői megbízást kapott, emiatt intézetünkhöz került Luka Sylvia magyar-történelem szakos tanár.
3. Hivatalos látogatások: Felsőbb tanügyi hatóságaink ebben az évben is sok segítséget adtak munkánkhoz. Meglátogatta intézetünket és a szakközépiskola munkájához konkrét javaslatokat adott Fóti István, Kovács István, Perényi János KGM szakfelügyelő. Az MSZMP Megyei Bizottsága részéről Bódy György elvtárs látogatta meg intézetünket. Megyei felettes tanügyi hatóságunk részéről Kovács Lajos osztályvezető, Vadvári Tibor iskolai csoportvezető, Holes istván és dr. öveges István középiskolai felügyelők, Benedek Béláné továbbképzési előadó látogatta meg a tanév folyamán iskolai munkánk segítése érdekében intézetünket. Több alkalommal látogatták a tanítási órákat Berta Elemér, Boros Antal, Buzi Gábor, Kóbor Vilmos, Harkány László, Németh Józsefné, dr. Pillér Ernő, Pungor Antal, Ranjai Vilmos és Székely Imréné szakfelügyelők. Városunk vezetői látogatásaikkal, konkrét javaslataikkal szintén segítették intézetünk munkáját. A Városi Pártbizottság részéről Mátay József az MSZMP városi titkára, Nagy József a pártbizottság művelődéspolitikai csoportvezetője és Bodnár Miklós a csoport munkatársa.
A Városi Tanács részéről Petike Antal a Városi Tanács V. B. elnökhelyettese, dr. Balázs Sándor a Városi Tanács V. B. titkára, Török Ferenc és Vizy Sándor a Városi Tanács munkatársai.
Az intézetünkben működő ifjúsági szervezet munkáját folyamatosan segítette a KISZ Megyei Bizottságának középiskola felelőse, a KISZ Városi Bizottság részéről pedig Galamb István városi titkár, Tóth István középiskolai felelős jelentek meg rendszeres rendezvényeinken és tájékozódtak az iskolában folyó KISZ munkáról.
A tanév folyamán több alkalommal üdvözöltük vendégként iskolánkban a varazsdi gimnázium tantestületének küldöttségét.
A felsőfokon továbbtanulni szándékozók részére a Megyei Kiegészítő Parancsnokság és több felsőfokú tanintézet képviselője tartott tájékoztatást.
4. Az ünnepélyek és megemlékezések közül a Rendtartásban és a Tanévnyitó utasításban előírtakat szabályszerűen megtartottuk. A szeptember 1-én megtartott tanévnyitó ünnepélyen a Himnusz elhangzása után Homonnay Szabolcs igazgatóhelyettes mondott ünnepi beszédet, majd a műsort az Internacionálé zárta.
Szeptember 28-án dr. Mező Ferenc emléktáblát helyeztünk el az iskolaépület falában. A Himnusz után Petike Antal, a Városi Tanács V. B. elnökhelyettese megnyitója következett, majd Németh Imre olimpiai bajnok ismertette dr. Mező Ferenc munkásságának jelentőségét. Utána Iváncsits Irén IV. B. oszt. tanuló mondta el dr. Mező Ferenc életútját. Az emléktábla megkoszorúzása a DÍVSZ induló hangjai mellett zajlott le. November 5-én iskolai ünnepély keretében emlékeztünk meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 53. évfordulójáról. Az ünnepély magyar, szovjet Himnusszal kezdődőit, utána Horváth Judit II. A osztályos tanuló egy ismeretlen magyar munkásköltő Burzsuákhoz c. versét szavalta. Az ünnepi beszédet Sorosi Miklós ig. helyettes mondta. Málnási Lajos a városi KISZ V. B. tagja okleveleket adott át a kiemelkedő KISZ munkát végző tanulóknak. Majd egy zeneszám és egy szavalat következett. Bartók-Zathureczky Gyermekeknek c. művét hegedűn előadta Kárpáti Katalin II. B osztályos tanuló, zongorán kísérte Sabján Arnold IV. E osztályos tanuló, Rovó Teréz II. A osztályos tanuló pedig Földeák János Nem feledheted c. versét mondta el. Az ünnepélyt az Internacionálé zárta.
A Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának 52. évfordulója alkalmából iskolai ünnepélyt tartottunk. Ennek keretében az intézet irodalmi színpada adott műsort, ünnepi beszédet Debreczeni Atti Iá né igazgató mondott.
4
A IV. osztályos tanulók szalagavató ünnepélyére február 6-án került sor. ünnepi beszédet Straub Boldizsár pártösszekötő tanár mondott, utána Váci Mihály Még nem elég c. versét szavalta Németh Márta IV. B osztályos tanuló.
Nemzeti ünnepeink sorában március 15-e következett. Ezen városi megemlékezés kapcsán a Deák Ferenc téren tartott koszorúzási ünnepély formájában vettünk részt.
Március 21-én megemlékeztünk a Tanácsköztársaság kikiáltásának 52. évfordulójáról. Az iskolai ünnepély keretében először a Himnusz hangzott el, utána Zelk Zoltán: Miskolc 1919 c. versét szavalta Szöllösi Edit II. A osztályos tanuló. Ezt a Dal a Tanácsköztársaságról c. zenei betét követte, majd ünnepi beszédet mondott Zsoldos Ferencné tanár. Utána a Tanácsköztársaság emlékét idéző zeneszámok következtek, majd Hamburger Jenő Latinka ballada c. versét mondta el Rovó Teréz II. A osztályos tanuló. Az ünnepélyt mozgalmi dalokkal zártuk.
Április 3-án ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg hazánk felszabadulásának 26. évfordulójáról. Az iskolai ünnepély a Himnusszal kezdődött. Utána Csanádi Imre Csillag a homlokukon c. versét Kolonics Györgyi II. B osztályos tanuló szavalta, ünnepi beszédet Luka Szylvia tanár mondott. Iskolánk leánykorusa felszabadulási dalokat énekelt, majd Garai Gábor Új kor nyitánya c. versét Horváth Irma IV. A osztályos tanuló mondta el. Az ünnepélyt a DÍVSZ indulóval zártuk.
Este intézetünk tanulói fáklyás felvonulással köszöntötték hazánk felszabadulásának 26. évfordulóját.
Intézetünk tanulói május 1-én a városi felvonuláson vettek részt.
Bensőséges iskolai ünnep volt a IV-es tanulók búcsúztatása május 8-án. Mi- • előtt a ballagás megkezdődött, az elköszönő negyedikesek képviselői virágcsokorral keresték fel a városi pártbizottság és a tanács vezetőit, hogy köszönetüket fejezzék ki a sok segítségért és támogatásért, amellyel a négy év során tanulásuk zavartalanságát biztosították. Az iskolába visszatérve kezdődött a ballagási ünnepély, melynek műsora: Himnusz, majd Lassus ünnepi dalát énekelte az iskola énekkara, és Simon István Nem elég c. versét szavalta Tápler Lajos II. E osztályos tanuló. Az ünnepi beszédet Sorosi Miklós igazgatóhelyettes tartotta. Az alsóbb évfolyam tanulói nevében Kiss Éva II. A osztályos tanuló búcsúzott a ballagoktól utána Horváth Irma IV. A osztályos tanuló a végző negyedikesek nevében köszönt el az iskolától. Az énekkar Gaudeamus igiturral indította új útjukra a negyedikeseket, az ünnepélyt a DÍVSZ indulóval zártuk.
Az 1970/71 -es tanév ünnepélyes bezárására június 12-én került sor. Ekkor kapták meg a tanulók bizonyítványukat, a példás magatartású, a jeles tanulmányi eredményű és a közösségi életben sokat tevékenykedő tanulók a könyvjutalmat is.
5. Kitüntetések, jutalmazások: Az úttörőmozgalom 25. évfordulója alkalmából KISZ Érdemérem kitüntetést kapott Debreczeni Attiláné igazgató, A Pedagógus Nap alkalmával Vöröskeresztes Érdemérem bronz fokozat kitüntetést kapott Navra-csics Ilona tanár.
Április 4-e alkalmából rendkívüli feljebbsorolásban részesült Sorosi Miklós igazgatóhelyettes, Cseke Ferenc, Németh Jánosné, Dr. ördög Ferencné, Somogyi József, Straub Boldizsár, Szántó Zoltán, Várhelyi Erzsébet tanárok, Kőbán Gyuláné gazdasági vezető.
Á tanév végén pénzjutalmat kapott: Dr. Bittera Zoltánné, Daka Judit, Gyene-sei Attila, Keller Sándor, Kovács Lászlóné, Papp István, Szalay István tanár, Bodnár Péterné könyvelő, Illés György, Szalay Jánosné és Dörnyei Istvánné technikai dolgozó.
5
A tanulók közül 42-en vettek részt tanulmányi versenyen. Közülük Varga Lászlót behívták a KGM által szervezett szakmai tanulmányi verseny országos döntőjébe, ahol 11. helyezést ért el. . i-.. ... , •> „. Sáfrány,. Erzsébet IV. osztályos tanuló ,KISZ murvája jytplmául.. 10 .,napot tölfött a Szovjetunióban. . .
A tanévvégén kiemelkedő tanulmányi eredményükért, példás magatartásukért, jó közösségi munkájukért 35 tanulót részesítettünk könyvjutalomban. ■■>
6. Kirándulások: A tanév folyamán 6 osztály 3 napos, 4 osztály 1 napos tanulmányi kirándulást tett. A kiránduló osztályok a nyugati országrész és a Dunakanyar történelmi nevezetességeit, ipari üzemeit tekintették meg. Az 1 napos kirándulások a Balaton környékének és Zala megyének megismerését célozták. A szakközépiskolai osztályok az Egyesült Izzó és a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár üzemegységeit látogatták meg.
A kémia-biológia tagozatos osztályok a városi kórházban, az állatkórházban, és a Sörgyárban végeztek látogatást.
Május 18-19-én intézetünk 36 sportolója és 5 kísérő tanár a varazsdi gimnáziumnál tett ismételt látogatást, ahol sportversenyen vettek részt. A kirándulás második napján a trakoscsáni vármúzeumot tekintették meg tanulóink.
7. Az iskola és a kollégiumok kapcsolata. Az iskola és a kollégiumok jó kapcsolata a tanév folyamán tovább erősödött. A fiú és a leánykollégium igazgatói, valamint 3-3 nevelőjük intézetünk óraadó tanárai voltak. Tantestületünktől 3 kartárs mellékhivatású nevelőként dolgozott a kollégiumban. A kollégiumok közgyűlésein az iskolavezetés minden alkalommal képviseltette magát. Az iskola ünnepélyeire, nevelési és osztályozó értekezleteire pedig meghívtuk a kollégiumok igazgatóit, nevelőit.
8. Az iskola MSZMP alapszervezete. Pedagógus Szakszervezet. Az iskolában működő alapszervezet 1970. okt. 8-án új vezetőséget választott. Sorosi Miklós igazgatóhelyettes lett az alapszervezet titkára, a pártvezetőség tagjai pedig Horváth Jenő és Soós Sándorné. Az alapszervezet munkája összhangban volt a városi pártbizottság, illetve-az iskola munkatervének követelményeivel, célkitűzéseivel. A Pedagógus Szakszervezet 1970. december 9-én tartotta vezetőség-választó taggyűlését. Ettől kezdve dr. ördög Ferencné szakszervezeti bizottsági elnök, illetve De-vecz Ferenc, Jánka Magdolna, Navracsics Ilona és Szalai János bizottsági tagok irányították az alapszervezet munkáját. 1971. februárjában megalakult iskolánk nőbizottsága is, melynek vezetője Várhelyi Erzsébet tanár lett.
9. Szülői munkaközösség. A szülői munkaközösség tevékenységét Császár Jó-zsefné választmányi elnök irányította. A tanár összekötő dr. Rimay Istvánné volt. A munka rendszeressé és szervezetté tétele céljából a választmány havonta tartotta üléseit. Felkeresték a veszélyeztetett körülmények között élő tanulókat, erkölcsileg és anyagilag támogatták az állami gondozottakat, segítséget adtak az iskolai ünnepélyek megszervezéséhez. A tanárok és a szülők kapcsolata a tanév folyamán rendszeres volt, a szülők igénybevették a szaktanárok fogadóóráit, kérésekkel, problémákkal ekkor keresték fel őket. Sok alkalommal igényelték az osztályfőnökök és szaktanárok segítségét gyermekeik pályaválasztási problémáinak helyes megoldásához.
10. A tanulószoba dr. Rimay Istvánné tanár irányításával működött. A foglalkozásokon a szaktanárok korrepetálták a tanulókat, segítséget adtak a hátrányos helyzetűek részére. A korrepetáló szaktanárok maximális segítséget adtak a fizikai dolgozók gyermekeinek, ezzel megakadályozták a lemorzsolódást, a tehetségeseknek pedig a továbbtanulást igyekeztek biztosítani.
6
A tanév folyamán lehetőség nyílt arra, hogy a fizikai dolgozók tehetséges gyermekei egyes egyetemeken a nyári időszakban 4 hetes bentlakásos előkészítő tanfélycrt»ion «veg.ysnelí részt.
11. Nyári építőtáborok. A tanítási év" befejezése után egy fiúeSo\'porfunk a csillebérci táborba rriértt ^építőmntinksra\', 30 fiűtarajlónk* útépítési mtinkákon vett részt, leánytanulóink pedig a lengyeltóti állami gazdaságban gyümölcsöt szedtek.
""Az" építőtáborban végzett termelőmunkával és a KISZ vezetőképző táborok munkájával a tanulók részére lezárult az 1970/71-es tanév. A pedagógusok jelentős része nyári szakmai továbbképzésen vett részt.
7
NAGYKANIZSA VAROS IPARA
Ezzel a dolgozattal szerzett érmet Zimonyi Ferenc III. A osztályos tanuló az 1971. évi keszthelyi Helikon pályázaton.
A dolgozat nggy terjedelme miatt csak részleteit közüljük.
A termékek értékesítése
Az előállított termékek elosztása állami szervezés útján történik. A vállalatok bel- és külföldre egyaránt szállítanak.
A város nehézipari üzemei közül az Egyesült Izzó és az üveggyár termékei a legismertebbek úgy bel- mint külföldön.
Az Izzó termékeinek minősége kiváló, exporthányada a 215 millió forintos termelési értékének 60 %-át, azaz 130 millió forintot tesz ki, ezzel a város legnagyobb exportálója. Export szállítmányai a következő országokba irányulnak:
Fénycső szállítások; Szovjetunió Jugoszlávia Románia Svájc Kuba
Izzólámpa szállítások; Szovjetunió Csehszlovákia Lengyelország NDK Ausztria
A belföldre gyártott termékeit a kereskedelem útján juttatja el a vásárlókhoz. Az üveggyár termékei 20 államba jutnak el, a szocialista országokon kívül számos nyugati államba is szállítja áruit.
8
Ez az exporttermelés a jelenlegi 2115 tonna össztermelésnek 20,1 %-át teszi ki. Hőálló laborüveget exportál:
Bulgáriába,
Törökországba,
Spanyolországba,
EAK-ba,
Kubába,
Szovjetunióba,
NDK-ba.
A város másik két nagy nehézipari üzeme a DKG és a Vasipari Vállalat.
A DKG főleg a zalai olajtermeléshez szükséges eszközöket gyártja és ezzel biztosítja a termelés folyamatosságát, emellett az olajipari gépjavítási munkákat is a gyár végzi. Exportra is termel, főleg a kőolajfúráshoz szükséges berendezéseket. Az NDK-nak, Ausztriának és Jugoszláviának fúrótornyokat, görgősfúrókat és szerszámokat szállít.
A Vasipari Vállalfat termékeit részben a belföldi készletező vállalatok veszik át, részben pedig a megrendelők. Esernyőalkatrészeket, szerszámféleségeket, gépeket, készülékeket a Szerszám és Kisgépkészítő Vállalat, il\'letve a Fővárosi Ruhaipari Vállalat Esernyőkészítő üzeme veszi át. A vállalat jelentősebb belföldi öntvény-vásárlói az Egyesült Villamosgépgyár, a Fúrási üzem és a Cserépkályhakészítő Vállalat. Külföldre irányuló szállítások a készletező vállalatokon keresztül a következő országokba irányulnak:
Csősat: Görögország, Irán,
Bőrlyukasztó: Belgium.
A város legnagyobb könnyűipari üzeme a Kanizsa Bútorgyár. Jelenleg a gyár termelési értéke meghaladja a 200 millió forintot, ennek 5 %-át exportálja. Áruik
9
legnagyobb részét a BÚTORÉRT vállalatain keresztül a Dunántúl bútorüzleteibe szállítja.
A Nagykanizsai Sörgyár országosan is elismert kiváló minőségű termékeivel (Balatoni világos, Kinizsi világos sör, Zalai Ászok sör, Maláta barnasör, Porter sör, Sirály speciál sör, Kanizsa sör és Göcseji sör) ellátja egész Zala, Veszprém és Somogy megyéket, ezenkívül Tolna, Baranya és Fejér megye néhány járását. Nagy piacot jelent a gyárnak nyári időszakban a Balaton környékének ellátása.
A gyár termelésének fejlődési ütemét az utolsó 5 évben az alábbi adatok szemléltetik:
1960 1965 1969 1970
éve k b e n
főzött sör ezer hl 461 544 561 565
palackozott sör ezer hl 48 110 175 175
hordó sör ezer hl 380 394 357 359
malátatermelés ezer q - 65 131 131
kukoricadara term. ezer q - 32 37 37
A sörtermelés mellett jelentős helyet foglal el a hús, tej és sütőipar. A nagykanizsai Kenyérgyár a helyi ellátáson kívül biztosítja a nagykanizsai és a letenyei járás kenyérszükségletét. Termelési kapacitása napi 210 q kenyér, 30 000 db péksütemény és havi 200 q zsemlyemorzsa.
A nagykanizsai Tejüzem termékeinek nagy részével a várost és környékét látja el, emellett exportszállítmányai is vannak. Jelentős az ementáli sajt exportja.
A Húsipari Vállalat termékeinek piacát is főleg a város és környéke jelenti, de nyári időszakban nagy piacot jelent a Balaton vidéke, hová egyik legismertebb termékét a turista szalámit szállítja.
A Szeszipari Vállalat termékeinek nagyrésze belföldi fogyasztásra kerül, értékesítése a budapesti központon keresztül történik.
KOOPERÁCIÓS KAPCSOLATOK
A nehézipari vállalatoknál meglévő kooperáció elsősorban a vasöntvények előállításával foglalkozó Vasipari Vállalat és a DKG, valamint a VILLESZ Vállalat vonatkozásában jelentkezik rendszeresen. A DKG-nak szállít a Vasipari Vállalat tolózár-öntvényeket, valamint a himbarendszerű mélyszivattyúhoz ellensúly-öntvényt, ezenkívül a gépjavítási munkákhoz csapágyház-öntvényeket és egyedi gépalkatrész öntvényeket. A kooperációs termelési összefüggés alapvető kapcsolatát találjuk meg a VILLESZ V. és a Vasipari Vállalat között, mivel a VILLESZ termelése teljes egészében a vasöntvények feldolgozására épül. A többi ipari üzem közötti kooperációs kapcsolat nem jelentős, a lehetőségek nincsenek kihasználva.
Nagykanizsa ipari üzemeinek elhelyezkedése
A város ipari üzemei úgy helyezkednek el a város területén, hogy az egészségre káros füst, korom, por stb. az uralkodó széljárással (ÉK, illetve a nyári időszakban DNY irányú) nem jutnak el a lakott területekre, így nem szennyezik a város levegőjét.
A város iparának 25 éve mindennél világosabban demonstrálja a szocialista termelési mód legfőbb gazdasági törvényét, a gazdasági alaptörvény érvényesülését: a legfejlettebb technika alkalmazásával és szocialista együttműködéssel biztosítani a termelés szakadatlan növelését. Városunk üzemei az egyre fejlődő technika alkalmazásával az ipari termelésnek olyan magas színvonalát érték el, mely a korábbi tőkés rendszerben nem is volt elképzelhető.
10
Nemcsak a termelés mennyisége és méretei nőttek, hanem a munka termelékenysége is eddig elképzelhetetlen eredményeket hozott. Az egy munkásra jutó termelés a bázisként vett 1950. évhez viszonyítva 235 %-kal emelkedett. Ebben az állandó gyorsütemű fejlődésben a szocializmust jellemző gazdasági törvény jut érvényre.
A társadalmi termelést társadalmi elosztás követi. Amíg a tőkés iparban a többtermelés a munkás munkaerejének egyre nagyobb igénybevételével járt és a létrehozott értéktöbblet csak a vállalkozó profitját növelte, addig a felszabadult szocialista ipar évről évre nagyobb keresetet biztosít dolgozóinak. Városunk ipari dolgozóinak munkabére az elmúlt 20 év alatt 160 %-kal emelkedett. A dolgozók jövedelmének csak egyik részét alkotják a munkabér-juttatások. A munkabéren kívül konkrét számokban nem fejezhetők ki azok a juttatások, melyeket a társadalmi fogyasztási alapokból kap a dolgozó.
A felnövekvő ifjúság korszerű, az életre előkészítő iskola és szakoktatásban részesülve magabiztosan nézhet a jövő elé városunkban is, mert gazdasági életünkön belül az ipar is mind nagyobb számban várja a jóképességű és képzettségű fiatal munkaerőt.
11
KISZ-ÉLET
Az 1970/71-es tanévben iskolánk Hamburger Jenő KISZ szervezetének 587 tagja volt. A 19 alapszervezet munkáját a 11 tagú V. B. irányította.
Már hagyománnyá válik, hogy minden tanév — az évenként ismétlődő KISZ rendezvények, megmozdulások mellett - egészen különleges feladatokat ad a KISZ-tagoknak. Igy volt ez tavaly is, így volt ez ebben a tanévben is. Még csak felsorolni is nehéz lenne azt a sok irányú és sokoldalú tevékenységet, melyet iskolánk KISZ szervezete ebben a tanévben végzett. A szokásos rendezvények, megemlékezések - November 7., Március 15. és 21., Április 4., Nemzetközi Nőnap, Gyarmati Ifjúság Napja stb. - mellett az idei tanév első félévében a KISZ tagok figyelme az MSZMP X. Kongresszusa felé irányult. KISZ taggyűléseken, politikai vitakörön, osztályfőnöki órákon emelték ki pártunk X. Kongresszusának jelentőségét. Különösen nagy visszhangot keltett a KISZ tagokban a X. kongresszusnak az a határozata, mely az ifjúság megítélésével, helyzetének, szerepének meghatározásával foglalkozik. Fiataljaink jóleső érzéssel vették tudomásul, hogy pártunk különös figyelmet fordított a fiatalságra, hogy országos szinten is állandóan figyelemmel kísérik az ifjúság helyzetét, segítséget nyújtanak a fiataloknak a tanulásban, a termelő munkába való beilleszkedésben. Iskolánk KISZ tagjai nemcsak meghallgatták pártunk állásfoglalását az ifjúsággal kapcsolatban, hanem sokan közülük hasznos javaslatokkal is éltek a párt útmutatásainak gyakorlati megvalósítása terén.
Külön kell szólni egy másik fontos eseményről, mely döntően meghatározta iskolánk KISZ tagjainak tevékenységét a második félévben. Az ősszel megtartandó KISZ VIII. kongresszusára való előkészület jegyében a tanév második felében zajlottak le iskolánkban az alapszervezeti vezetőségválasztó és küldöttválasztó taggyűlések, majd ezt követően az iskolai KISZ V. B. újraválasztása. Az alapszervezeti vezetőség- és küldöttválasztó taggyűléseken jelen voltak a KISZ Városi Bizottságának képviselői is. Ezeken a taggyűléseken értékelték az elmúlt választás óta végzett munkát, megvitatták az elkövetkezendő időszak teendőit. Különösen jó vezetőségválasztó taggyűlést tartott — és a meghívott vendégek dicséretét vívta ki - a II. A, II. B, és III. D osztály alapszervezete.
Április 23-án tartottuk az iskolai KISZ VB-t újraválasztó küldöttértekezletet. Ezen jelen volt Szalay Dénesné, a megyei KISZ V. B. képviselője, Tóth István, a városi KISZ V. B. politikai munkatársa is. Titkári beszámolójában Sáfrány Erzsébet értékelte a KISZ VII. kongresszusa óta végzett tevékenységet, ezután a küldöttek vitatták meg a beszámolót és tettek javaslatokat az elkövetkezendő feladatok még sikeresebb megoldására. A jelen levő vendégek elismerőleg szóltak arról a széles körű vitáról, mely a titkári beszámoló kapcsán kibontakozott, örvendetes volt, hogy minden hozzászólót az őszinte segíteni akarás készítette szólásra. A hozzászólásokra adott válaszok után a küldöttek megválasztották a 32 tagú bizottságot, a 32 tagú bizottság pedig az iskolai KISZ V. B.-t. Az iskolai KISZ V. B. titkárának egyhangúlag Beznicza Árpádot választották, rajta kívül a következő tanulók lettek tagjai az iskolai KISZ V. B.-nek: Anisity Erzsébet, Balogh Zoltán, Farkas László, Horváth Zsuzsa, Kiss Judit, Rovó Teréz, Silló Zsolt, Szebenyi Erzsébet, Tóth Éva és Zimonyi Ferenc. A megválasztott új V. B. tagjainak nevében Beznicza Árpád mondott köszönetet a bizalomért és ígért eredményes munkát a jövőben.
Az iskola KISZ V. B. választó küldöttértekezletről a meghívott vendégek elismerőleg szóltak. Külön kiemelték a küldöttértekezlet gördülékeny lefolyását, a küldöttek aktivitását és komolyságát, a kiváló rendezést. Dicséretben részesítették a lemondott V. B. tagokat eddigi jó munkájukért. Igen nagyra értékelték Sáfrány Erzsébet volt V. B. titkár tevékenységét, akit kiváló munkájáért többször részesí-
12
tettek kitüntetésben, illetve jutalomban. Bízunk abban, hogy az új V. B. hasonlóan jó tevékenységet fog folytatni, és öregbíteni fogja iskolánk KISZ szervezetének jó hírnevét.
SZAKKÖRÖK
Intézetünkben a Megyei Művelődésügyi Osztály engedélye alapján a sportkörön kívül a következő szakkörök működtek: magyar, orosz, matematika, fizika, kémia, biológia és földrajz. *
A sportkörben folyó munkát és annak eredményét évkönyvünk más helyén ismertetjük, a többi szakkörről pedig az alábbiakban számolunk be:
A magyar irodalmi szakkör a II. B osztály 18 tanulójával, Kovács Lászlóné tanár vezetésével működött. A szakkör titkára Kárpáti Katalin, munkájáért dicséretet érdemel. A szakköri foglalkozások középpontjában a XX. századi regények elemzése állt. A regények mellett filmeket is elemeztek. A szakkör célja ismerkedés a modern irodalommal. A tanulók aktívan és szorgalmasan vettek részt a munkában.
Az orosz nyelvi társalgási szakkör 15 taggal Alexander József tanár-elnök vezetésével hetenként egyszer működött. A szakköri munka elsődleges célja az orosz nyelvi szóbeli kifejezőkészség fejlesztése volt. A szakkör munkaterve a mindennapi élet témáit tartalmazta. A foglalkozások teljesen orosz nyelven folytak, egy orosz társalgási könyv alapján. Megemlékezések voltak Gorkijról és Solohovról.
Két matematikai szakkör működött Gyenesi Attila tanár vezetésével. Az egyik szakkör tagjai az I—II., a másik szakkör tagjai a lll-IV. osztályosok voltak. Mindkét szakkör tagjai a foglalkozásokon a középiskolai tananyag elmélyítésével foglalkoztak, de ezen túlmutató egyéb feladatok megoldása is előfordult. A szakkör tagjai közül többen vettek részt az Arany Dániel matematikai versenyen, valamint az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Többen bekapcsolódtak az Élet és Tudomány „Gondolkodás Iskolája" rovatának feladatmegoldó versenyébe is.
Két fizika szakkör működött Navracsics Ilona tanár vezetésével 37 állandó taggal. A szakkörök tagjai II., III. és IV. osztályos tanulók voltak. A II. és III. osztályos tanulók mérésekkel foglalkoztak. A szakkör célja a mérőműszerek használata és a mérések pontosságának begyakorlása volt. A IV. osztályos tanulók feladatmegoldásokkal foglalkoztak. Ennek a szakkörnek a célja az egyetemi felvételre való felkészülés és a jó feladatmegoldó készség fejlesztése volt.
A kémia szakkör 15 állandó taggal működött dr. Rimay Istvánné tanár vezetésével. A szakkör célja a kémia iránt érdeklődő tanulók továbbképzése volt. Lehetővé tette az elméleti és a gyakorlati ismeretek fokozottabb elmélyítését. A tanulók főleg szervetlen kémia vonatkozású fejezeteket dolgoztak fel. Előadások keretében megismerkedtek hazánk kémiai iparával, a magyar kémikusok életrajzával és munkásságukkal. A szakkör elősegítette a feladatmegoldó készség kialakulását. A szakköri tagok munkája eredményes volt, ezért dicséretet érdemelnek.
A biológiai szakkör 28 fővel Németh Jánosné tanár vezetésével működött. A szakköri foglalkozások célja az előírt tantervi anyagon túlmenően a biológiai ismeretek elmélyítése volt elméleti és gyakorlati vonatkozásban. Majd az érettségire, a továbbtanulásra, a versenyekre való felkészítés is témája volt. Több tanuló, a szakköri tagok közül biológiai pályázatot is készített.
13
A íöldrajz szakkör 20 taggal működött Cseke Ferenc tanár vezetésével. Az év során feldolgozott témák egy részét saját adatgyűjtés alapján, majd a szakirodalom felhasználásával készítették el. A terepasztali kísérletek során a folyóvíz munkáját vizsgálták. Három alkalommal keresték fel gyalog, kerékpárral és vonattai a közvetlen és távolabbi környezet földrajzilag érdekes helyeit.
A TANÉV KULTÚRMUNKAJÁRÓL
Az oktató—nevelő munka mellett az 1970/71-es tanévben is nagy gondot fordítottunk a tanulóifjúság kulturális fejlődésére. Az iskolánkban folyó kultúrmunka kettős célt szolgált: 1. Szereplési lehetőséget biztosítani azoknak a tanulóknak, akik tehetséget éreznek valamelyik művészeti ág műveléséhez; 2. Minden tanulónak sokoldalú kulturális élményt nyújtani.
A cél érdekében iskolánk tanulói a következő iskolai, városi, dunántúli és országos rendezvényeken szerepeltek, illetve vettek részt:
\' Szeptember 28-án a dr. Mező Ferenc emléktábla leleplezésekor az avatóbeszédet Németh Imre olimpiai bajnok mondta, Iváncsits Irén IV. B osztályos tanuló dr. Mező Ferenc élelművét ismertette.
November 6-án iskolai ünnepélyt tartottunk a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 53. évfordulója alkalmából. Az ünnepi beszédet Sorosi Miklós igazgatóhelyettes mondta, az iskola tanulói szavalalokkal és hegedűszólóval szerepeltek.
November 24-én megemlékeztünk a KMP megalakulásáról. Debreczeni Atti-láné igazgatónő beszédét szavalatok és zeneszámok követték.
Január 20-án került sor az iskolai szavalóverseny megrendezésére. A versenyen tanulóifjúságunk szép számmal vett részt. Az első három helyezett - 1. Rovó Teréz II. A, 2. Iváncsits Irén IV. B, 3. Kolonits Györgyi II. B osztályos tanuló — könyvjutalomban részesült.
A szalagavató \' ünnepélyen Németh Márta IV. B osztályos tanuló Váci Mihály Még nem elég című versét szavalta.
A Kazinczy szép kiejtési verseny iskolai fordulóján, február 23-án Horváth Judit II. A osztályos tanuló lett az első. Ö képviselte a megyei- fordulón iskolánkat, ahol 3. helyezést ért el.
Március 15-én a Petőfi-szobornál tartott városi ünnepélyen vettünk részt.
Iskolánk tanulói sikeresen szerepeltek a helikoni versenyek megyei elődöntőjén. Itt lépett fel kamarazenekarunkkal, hangszer szólistáinkkal és a versmondókkal együtt az 1970/71-es tanévben újjáalakult irodalmi színpadunk. Luka Sylvia tanárnő rendezésében Görgey Gábor Cápák a kertben című kamaradarabot Németh Márta IV. B, Makay Zsigmond IV. C és Gazdag László IV. D osztályos tanulók adták elő. Az irodalmi színpad produkciójában részt vevő 21 tanuló tehetségét és lelkes munkáját dicséri az elődöntőn szerzett ezüstérem.
Március 15-én iskolánk kultúrműsort adott a képviselőjelölő nagygyűlésen. A műsorban szerepelt az énekkarunk Kovács Lászlóné tanárnő vezényletével, Kolonits Györgyi II. B, Horváth Judit II. A osztályos tanulók szavaltak.
Az április 26-i választásig iskolánk tanulói tanácstagi jelölőgyűléseken és az ifjú választók nagygyűlésén szerepeltek.
A Tanácsköztársaság kikiáltásának 52. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Szöllösi Edit II. A és Rovó Teréz II. A osztályos tanulók szavaltak.
14
A negyedikes tanulók búcsúztatásakor fellépett az énekkarunk Kovács László-né tanárnő vezényletével, Tápler Lajos II. E osztályos tanuló Simon István Nem elég című versét adta elő.
A május 27—30-a között megrendezett Helikoni ünnepségekre tanulóink nagy lelkesedéssel készültek. Helytörténeti pályamunkákkal, hangszerszólókkal, kamarazenekari számmal, versmondással, DIA-filmekkel és képzőművészeti alkotásokkal szerepeltünk. A verseny eredménye:
Aranyérmet nyert Vörös László I. A osztályos tanuló helytörténeti pályamunkájával.
Ezüstérmet nyert Jakab Lajos IV. C tanuló harsonaszóióval, Horváth Irma és Talpas Ilona IV. A osztályos tanulók versmondással, a kamarazenekarunk (tagjai: Jakab Lajos IV. C, Kovács Tamás III. D, Vajda Tibor I. D és Göncz Tibor általános iskolás tanuló), Pasqualetti Eleonóra II. B osztályos tanuló batik kendőjével és Balogh Ágnes III. A osztályos tanuló helytörténeti pályamunkájával.
Bronzéremmel jutalmazták Rovó Teréz II. A oszt. tanuló versmondását és Zi-monyi Ferenc helytörténeti pályamunkáját.
Iskolánk tanulói Schlarb Béláné tanárnő szervezésében mindazokat a mozi-és színházi előadásokat megtekintették, amelyek segítették az iskolai tanulmányok elmélyítését, és művészi élményt nyújtottak.
A Thury György Múzeum és a Városi Művelődési Ház kiállításait is rendszeresen, szaktanári irányítással látogatták tanulóink.
A bejáró tanulók közül többen községük kultúrmunkájába kapcsolódtak be.
SPORTÉLET
Ebben a tanévben a labdarúgással hatra gyarapodott a sportágak száma, amelyekben országos középfokú iskolai bajnokságot rendeznek. Intézetünk sportolói valamennyiben rajthoz álltak. Az eredményekről az alábbiakban számolunk be.
Atlétikában, a Zalaegerszegen megrendezett megyei bajnokságon I. helyezést ért el Hosszú Mária III. B osztályos tanulónk 200 m-es síkfutásban és távolugrásban, Lábadi Mária III. A osztályos tanuló magasugrásban, Kozma Győző IV. E osztályos tanuló hármasugrásban, valamint a leány 4x100 m-es váltónk, magasugró és távolugró csapatunk. Második lett Hosszú Mária 100 m-es és magasugrásban, Kozma Győző távolugrásban, Szíva Ferenc II. D osztályos tanuló 400 és 800 m-es futásban.
A pécsi területi versenyen, ahol öt megye legjobbjai vettek részt, Lábadi Mária 160 cm-es megyei felnőtt csúcseredménnyel megnyerte a magasugrást, majd az országos döntőn is kitűnően szerepelt és harmadik lett. A területi döntőn még Hosszú Mária és Kozma Győző ért el harmadik helyezést, leány 4x100 m-es váltónk pedig hatodikat.
Kézilabdában fiú csapatunk második lett a városban. A kosárlabda kiírása szerint négy kategóriában indulhattunk, ebből háromban megyei II. helyezést értünk el. Labdarúgó csapatunk ugyancsak II. lett a megyében. A labdajátékok közül röplabdában szerepeltünk a legjobban. Fiú csapatunk a megyei bajnokság megnyerése után a soproni Gépipari Technikum csapatát legyőzve bejutott az ország legjobb tizenkét csapata közé. Legjobb játékosaink: Földi József II. D, Vékony Sándor III. C, Soós István III. D, Bodnár Péter III. D, Takács László I. D és Nagy Bozsokí Lajos IV. D osztályos tanulók voltak.
15
Tornában leány csapatunk és Bévárdy Gyula IV. D osztályos tanuló megyei bajnok lett, míg Horváth Pál IV. E osztályos tanuló II. és Kórpáti Katalin II. B osztályos tanuló III. helyezést ért el.
ünnepi alkalmakkor és tömegversenyeken is rajthoz álltak iskoláink sportolói. Április 4-én, a felszabadulás évfordulójára rendezett váltófutásban mind a leány, mind a fiú csapatunk győzött. Az országjáró diákok megyei találkozóján minden versenyágban elindultunk és labdarúgó, valamint leány céllövő csapatunk győzelme révén részt vehetett a Harkányfürdőn rendezett országos találkozón.
A varazsdi gimnáziummal folyó hagyományos baráti és sportkapcsolatokat tovább ápolva az ősz folyamán fogadtuk őket, atlétikában, labdarúgásban és céllövészetben versenyeztünk. Utána a zalaegerszegi falumúzeumot, valamint Szombathely nevezetességeit mutattuk meg jugoszláv barátainknak. Tavasszal mi látogattunk hozzájuk, ahol asztali teniszben, céllövésben, labdarúgásban és röplabdában mértük össze tudásunkat. A második napon Ptuj várát, és a magyar vonatkozásokat is őrző trakoscsányi kastélyt tekintettük meg.
HONVÉDELMI ISMERETEK
Az immár három éve folyó honvédelmi nevelés szerves részévé vált az iskolai oktató-nevelő munkának. Az osztályfőnöki órákra eső anyag főleg a hazafias nevelést szolgálja, az alaki, testnevelési, tereptani, lőkiképzési és vegyvédelmi alapismeretek pedig a honvédségre, a haza védelmére készítik elő a leendő katonákat és a hátországbeli helytállásra a lányokat.
A tanév honvédelmi tanulmányainak befejezése a májusi rajverseny, amikor a tanulók számot adnak szellemi és fizikai felkészültségükről. Ilyenkor az egész iskola, tanárok és diákok kivonulnak az előre berendezett pályára, és az osztályok rajokra bontva versengnek egymással céllövészetben, akadálypályán, kézigránát dobásban, tereptani, polgári védelmi és lövészeti ismeretekben. Ez évben a versenyt a fiúknál a III. D osztály 3. raja, a lányoknál az I. B osztály 2. raja nyerte. A győztes rajok pénzjutalomban részesültek.
ÉRETTSÉGI VIZSGÁK
A tanév végi érettségi vizsgákra az iskola 133 nyilvános tanulója jelentkezett. A jelentkező tanulók közül 52 fiú és 81 lány.
I. Az írásbeli vizsgák a Művelődésügyi Minisztérium utasításának megfelelően május 11-15. között folytak le.
A gimnáziumi osztályok számára magyar nyelv- és irodalomból, valamint matematikából a Művelődésügyi Minisztérium, idegen nyelvekből a megyei Művelődésügyi Osztály tűzött ki tételeket.
Magyar nyelv- és irodalomból a következő két tétel között választhattak a jelöltek:
1. „Érdemes volt-e ázni, fázni, csak a jövő kövén csírázni, vérszagú szörnyekkel vitázni,
ha ráment életed!" (Nagy László)
- Petőfi Sándor és József Attila a költőutódok emlékezetében -
16
2. Magyar táj magyar ecsettel.
— Táj és ember a 19. és a 20. századi magyar költészetben —
Matematikából az alábbi négy feladatot kellett megoldaniuk:
1. Oldja meg az alábbi egyenletrendszert:
V7+ V V = 13 x - y = 13
2. Egy 12 cm sugarú kör köré olyan szimmetrikus trapézt írunk, amelynek hosszabbik párhuzamos oldala a rövidebb párhuzamos oldal kétszerese. Mekkorák a trapéz oldalai és szögei?
3. Az ABC háromszög AB, BC, CA oldalainak felezőpontjai rendre
Fi, F2 F3. Igazolja, hogy
—> —> —> —>
AFa+BF3+CFi=0 (a súlyvonalak vektori összege 0).
4. Jellemezze és ábrázolja a következő függvényt:
y=x2+ \\ -2.5
Orosz nyelv- és irodalomból a „Mi tanuljuk az orosz nyelvet" című folyóirat ,,Az októberi napokban" című cikkéből vett 22 soros részletet kellett oroszból magyarra fordítaniuk a jelölteknek.
Német nyelv- és irodalomból Erich Kästner: Az emlékezés háza című kisregény XXIV. fejezetéből vett 26 sornyi részletet fordították németről magyarra ű németből érettségizők.
Francia nyelv- és irodalomból a francia nyelvű Cinéma Terri: Daniella Casanova története című kisregényből vett 20 sornyi részletet fordították magyarra a jelöltek.
A IV. E szakközépiskolai osztály számára magyarból és szakmai elméletből a Művelődésügyi Minisztérium, matematikából a megyei Művelődésügyi Osztály tűzött ki tételeket.
Magyar nyelv- és irodalomból a következő tételek közül választhattak a jelöltek:
1. „Én őt dicsérem csak, az élet anyját..."
(Juhász Gyula: A munka) Hogyan vallanak költőink a munkáról? (Néhány XX. századi vers elemzése alapján)
2......mire képes az ember, s hogy mennyit
tud elviselni az ember."
(Hemingway: Az öreg halász és a tenger)
Az emberi helytállás gondolata néhány XX. századi magyar és világirodalmi olvasmány- vagy filmélmény alapján.
Matematikából pedig az alábbi négy feladatot kellett megoldaniuk:
1. 60 tonna teher egyszerre való elszállításához kiküldtek teherautókat. A rossz utak miatt 0,5 tonnával kevesebbet lehetett egy-egy kocsira rakni és ezért még 4 teherautót kellett igénybe venni. Hány teherautó szállította el a terhet?
2. Határozzuk meg az épület magasságát, ha talppontját megközelíteni nem tudjuk, de a talppont irányában húzott 16 m hosszú szakasz két végpontjából az épület csúcsa 54°30\' illetve 45°-os szög alatt látszik!
3. Mi a mértani helye azoknak a pontoknak, amelyek olyan távolságra vannak a (2;3) és a (4;1) pontoktól, hogy távolságuk négyzetösszege 28 egység?
17
4. Egy henger alakú pohárban, amelynek alapsugara r, bizonyos magasságig víz van. Mennyivel fog emelkedni a víz felszíne, ha egy olyan háromszög alapú szabályos gúlát helyezünk bele teljesen alámerülve, melynek minden éle a hosz-szúságú?
Oldjuk meg a feladatot úgy is, ha r=4 cm és az a=5 cm!
Szakmai elméletből az egyik csoportnak egy gyűrűs, nyomást mérő műszerrel, a másik csoportnak egy kúpos surládó tengelykapcsolóval kapcsolatos fizikai, technológiai és műhelyrajz vonatkozású feladatokat kellett megoldani.
II. Az írásbeli vizsgák eredménye és a Vizsgaszabályzat alapján valamennyi jelölt megkezdhette a -szóbeli vizsgát.
A gimnazista tanulóknak a három mindenkire kötelező tárgyon (magyar, történelem, matematika) kívül egy tárgyat kellett választaniuk, esetleg ötödik tárgyat is választhattak. Ez utóbbi választási lehetőséggel 2 tanuló élt. így magyarból, történelemből és matematikából egyenként 96, oroszból 11, németből 2, franciából 5, fizikából 11, biológiából 56, kémiából 12, földrajzból 1 felelet hangzott el gimnáziumi tanulótól.
A szakközépiskolás tanulók szóbeli tárgyai kötelezően magyar, történelem, matematika és szakmai elmélet. E négy tárgyon kívül ők is választhattak volna még egy tárgyat, de ezzel a lehetőséggel egy tanuló sem élt. így mind a négy tárgyból 37 felelet hangzott el.
A IV. A osztály szóbeli vizsgái Kovács Lajos, a Zala megyei Tanács V. B. Művelődésügyi Osztályának osztályvezetője elnökletével június 10-12. között folytak le. A következő eredmények születtek:
Jelesen megfelelt 2 jelölt, 7,2 %: Hohl Györgyi, Szabó Balázs.
Jól megfelelt 16 jelölt, 57,1 %: Éberling Márta, Hóman Márta, Horváth Irma, Horváth Zsuzsanna, Kovács Mária II., Kucs Rozália, Láng Éva, Németh Margit, Péró Gyöngyi, Recse Katalin, Rohs Anikó, Sáfrány Erzsébet, Strényi Anna, Tóth Mária, Varga Éva.
Közepesen megfelelt 10 jelölt, 35,7 %: Benczik Teréz, Boczkó Zsuzsanna, Hohl Zsuzsanna, Kiss Tamás, Kozma Margit, Kovács Mária I., Láda Etelka, Májkel Éva, Talpas Ilona, Végh Erzsébet.
Az érettségi vizsga átlaga: 3,7.
A IV. B osztály szóbeli vizsgái Léránt Ferenc szakfelügyelő, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárának elnökletével június 16—17-én folytak le a következő eredményekkel:
Jelesen megfelelt 1 jelölt, 4,2 %: Iváncsics Irén.
Jól megfelelt 9 jelölt, 37,5 %: Gorontay Gertrúd, Horváth Mária, Kliszky Klára, Németh Judit, Párta Mária, Pólya Zsuzsanna, Sipos Zsuzsanna, Tiborcz Zsuzsa, Vékási Sarolta.
Közepesen megfelelt 9 jelölt, 37,5 %: Beke Mária, Kolongya Ilona, Kozári Mária, Major Erzsébet, Nemere Margit, Németh Márta, Szilágyi Ágnes, Tarabó Katalin, Töreki Mária.
Megfelelt 3 jelölt, 12,5 %: Böröcz Éva, Csemba Etelka, Molnár Márta.
Javítóvizsgát tehet szeptemberben 2 jelölt, 8,3 %: Metzger Ilona, Ország Mária.
Az osztály érettségi átlaga: 3,1.
A IV. C osztály szóbeli vizsgáin Pető Imréné dr. Kovács Anna, a Művelődésügyi Minisztérium főelőadója elnökölt. A következő eredmények születtek a június 7—9. között lefolyt vizsgán:
18
Jelesen megfelelt 2 jelölt, 8,7 %: Barabás Ágnes, Seregélyes Ildikó.
Jól megfelelt 6 jelölt, 26,1 %: Bajor Anna, Barkóczy Rita, Jakab Lajos, Járási Ildikó, Pasqualetti Andrea, Vida Mária.
Közepesen megfelelt 12 jelölt, 52,2 %: Andrasek Mária, Bakonyi Anna, Ben-dicsek Mária, Cséza István, Fleismann Ágnes, Harmadás Mária, Kaszás István, Kelemen Éva, Makai Zsigmond, Nádasi Éva, Stróbl Ildikó, Varga Ilona.
Megfelelt 3 jelölt, 13,0 %: Kocsis Katalin, Markotán Rozália, Tóth Valéria.
Az osztály érettségi vizsgájának átlaga: 3,3.
A IV. D osztály szóbeli vizsgái dr. Tóth Endre, a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója elnökletével június 14-15-én folytak le a következő eredményekkel:
Jól megfelelt 7 jelölt, 33,3 %: Bátki József, Gazdag László, Lancsák József, Marczin Edit, Móricz Margit, Róber László, Szabó István.
Közepesen megfelelt 8 jelölt, 38,1 %: Bévárdi Gyula, Biczó János, Fi Iá k Attila, Iváncsics Sándor, Mezőfi Tibor, Nagy Bozsoky Lajos, Rekvényi László, Vízvári József.
Megfelelt 5 jelölt, 23,8 %: Baj Katalin, Goór Tibor, Szabó Imre, Tóth Péter, Varga Mária.
Javítóvizsgát tehet szeptemberben 1 jelölt, 4,8 %: Penits Rózsa.
Osztályátlag: 3,0.
A IV. E szakközépiskolai osztály szóbeli vizsgájának elnöke Rajnai Viliirós szakfelügyelő, a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola tanára, társelnöke Eszéki László, a zalaegerszegi Gépipar Technikum mérnök-tanára volt. A szóbeli vizsga június 14—16-án a következő eredményekkel folyt le:
Jelesen megfelelt 3 jelölt, 8,1 %: Kápolna László, Molnár József, Németh Gyula.
Jól megfelelt 8 jelölt, 21,6 %: Borsos László, Császár Vilmos, Garai Ferenc, Németh Margit, Pápai Sándor, Petró Gyula, Resch Margit, Sabján Arnold.
Közepesen megfelelt 21 jelölt, 56,7 %: Ambrus Antal, Amfer József, András Rozália, Bizzer József, Bubán János, Bukovecz Mihály, Dugmanits Zoltán, Farkas Mária, Giber Zoltán, Gyulai Zoltán, Horváth Pál, Horváth Zsuzsanna, Káldi Éva, Kelemen József, Kozma Győző, Kustor Gyöngyi, Markó László, Molnár László, Mózes János, Nyirő Ilona, Tóth Péter.
Megfelelt 5 jelölt, 13,5 %: Berta Zoltán, Bordás László, Csizmadia Gyula, Csőgör Kálmán, Gaál János.
Az osztály átlaga: 3,2.
Az öt osztály összesített eredménye:
Jelesen megfelelt: Jól megfelelt Közepesen megfelelt Megfelelt
Javít 1-2 tárgyból
8 jelölt, 6,0 %
46 jelölt, 34,6 %
60 jelölt, 45,1 %
16 jelölt, 12,0 %
3 jelölt, 2,3 %
Az iskola érettségi átlaga: 3,3.
III. Az érettségizett tanulók pályaválasztása a jelentkezés alapján:
Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tudományegyetem Természettudományi Kar Orvostudományi Egyetem
2 4 6
19
Műszaki Egyetem 6
Agrártudományi Egyetem 1
Állatorvostudományi Egyetem 1
Katonai Főiskola 6
Műszaki Főiskola 7
Képzőművészeti Főiskola 1
Tanárképző Főiskola 15
Pénzügyi és Számviteli Főiskola 3
Tanítóképző 3
Óvónőképző 5
Felsőfokú Ipari Technikum 1
Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum 6
Felsőfokú Szakiskola 1
Szakmát tanul 29
Állásba megy 36
összesen: 133
FELNŐTTOKTATÁS
Az intézetben működő gimnáziumi levelező tagozaton 4 osztályban 105 hallgató kezdte meg tanulmányait. Részletezve: az I. osztályban 38, a II. osztályban 25, a III. osztályban 26, a IV. osztályban 16 tanuló. A foglalkozások napja hétfő volt.
A tanév folyamán áthelyezések és lakóhelyváltozások, katonai szolgálatra történő behívások és tanulmányi nehézségek következtében 23 tanuló maradt ki. A tanév végi vizsgákon csak azok jelenhettek meg, akik negyedévenként rendsze resen beszámoltak az anyagból és huzamosan a tanév folyamán nem hiányoztak.
A tanév végi eredmények a következők:
Osztály Létsz. átlageredmény 5 4,7-4,9 3,7-4,6 2,7- 3,6 2,0-2,6 jav. ísm.
1. 23 2 15 4 2 -
II. 20 5 9 5 1 -
III. 23 7 10 5 1 —
IV. 16 2 3 9 2 -
összesen: 82 16 37 23 6 —
A IV. osztály 14 végzett tanulója, és egy régebben végzett hallgató jelentkezett érettségi vizsgára. Az érettségi vizsga írásbeli része 1971. június 3-án és 4-én zajlott le. Június 3-án a magyar dolgozatot írók az alábbi két cím közül választhattak:
1. A költő és kora
— Hasonlítsa össze Tóth Árpád és József Attila Március c. költeményét -
2. „A költő alkot, és nem jelent kevesebbet, mint hogy alakítja a világot. . ."
(József Attila)
- A szépirodalom szerepe a mai ember életében —
Június 4-én matematika írásbeli vizsga alkalmával az alábbi feladatokat kellett megoldani:
1. Oldja meg az alábbi egyenletet:
1 1 _ 6 __ x—1 x+1 ~ xM ~ 6
20
2. Egy gúla alaplapja egyenlő oldalú háromszög, amelynek a területe 1,732 rrr. A gúla magassága akkora, mint az alapéle.
a) Mekkora az oldalél?
b) Mekkora szöget zár be egy oldalél az alaplappal?
3. Egy négyszög csúcspontjainak koordinátái A (0; 2), B (8; 6), C (10; 12) és D (2; 8).
Mutassa meg, hogy a négyszög paralelogramma, és számítsa ki a szögeit és területét.
4. Igazolja, hogy egy mértani sorozat tagjainak logaritmusai számtani sorozatot alkotnak.
Az írásbeli dolgozatok eredménye alapján valamennyi jelölt megkezdhette szóbeli érettségi vizsgáit. Az Érettségi Vizsgaszabályzatban meghatározott 3 kötelező tárgyon a magyaron, a történelmen és a matematikán kívül egy tárgy választásának jogával éltek a felnőttek. Ennek alapján magyarból, történelemből, matematikából 15, biológiából 9, fizikából 6 felelet hangzott el.
Az érettségi vizsga elnöke: Zsoldos Ferenc, a nagykanizsai Landler Jenő Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója volt.
A szóbeli vizsga június 28-án és 29-én zajlott le. Az érettségi vizsga eredményei a következők:
jelesen érett 1 jelölt, 6,0 %, - Biró József
jól érett 2 jelölt, 13 %, — Göcze Endre és Vinkó Lajos
közepesen érett 3 jelölt 20 %, - Fürdős György, Gálos Mária, Varga Árpád
megfelelt 9 jelölt 60 % — Balassa Margit, Décsy Sándorné, Hegedűs Anna, Kovács Márta, Legszikov Ferencné, Majoros Márton, Nagy Rózsa, Rádi János, Simon Valéria
Az érettségi vizsga átlaga: 2,4
A levelező tagozaton a következő tanévben ismét 4 osztályt indítunk.
Az iskola benépesülése alapítása óta
21
Tanév Osztályozott nyilvános tanulók létszáma
fiú leány összesen
1964-65 223 339 562
1965-66 200 348 548
1966-67 211 346 557
1967-68 236 351 587
1968-69 254 323 577
1969-70 266 348 614
1970-71 284 326 610
STATISZTIKA
Adatcsoport 1. II. III. IV. összesen %
osztály
Beírt nyilvános tanulók száma 170 182 138 136 626
Osztályozott nyilv. tanulók száma 164 177 134 135 610
Magatartás
példás 75 87 44 94 300 49,1
jó 85 77 85 39 286 46,8
változó 4 13 4 2 23 3,7
rossz - - 1 - 1 0,1
Szorgalom
példás 47 53 40 70 210 34,4
Jó 96 96 62 55 309 50,6
változó 21 28 31 10 90 16,3
rossz - - 1 - 1 0,1
Tanulmányi átlaga
5,0 2 - 2 - 4 0,6
4,7-4,9 3 1 2 3 9 1,4
3,7-4,6 44 48 29 44 165 27,0
2,7-3,6 89 84 73 80 326 53,4
2,0-2,6 12 26 19 6 63 10,0
elégtelen 1—2 tárgyból 11 12 7 2 32 5,2
elégtelen több tárgyból 3 6 2 - 11 1,8
Az iskola átlaga: 3,2.
22
A TANARI TESTÜLET NÉVSORA ÉS ISKOLAI MUNKAKÖRE az 1970. szeptember 1-i tantárgyfelosztás alapján
23
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolg. évek száma összesen Ennél az iskolánál Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Oszt. főnök Egyéb iskolai elfoglaltsága
1. DEBRECZENI ATTILANÉ GÁBOR MARTA igazgató tört. földrajz, tud. sz. 20 7 Történelem 111. D, IV. A. Földrajz: 1. E. 7 — A levelező tagozat vezetője
2. SOROSI MIKLÓS igazgatóhelyettes matematika — fizika 14 7 Matematika: II. A, III. A. Elektrotechnika: II. E, IV. E. 15 — Helyettesítési és eseménynapló vez.
3. HOMONNAY SZABOLCS igazgatóhelyettes tanár kémia, biológia 6 6 Biológia: 1. B, 1. D. IV. D. Kémia: 1. E, III. A. Labor gyak.: III. A 18 IV. D Kémiai szertár őre
4. ALEXANDER JÓZSEF tanár orosz 16 7 Orosz: 1. A, 1. D, I. E, 1. C, II. C, II. D. IV. B, IV. C, IV. D, IV. E 25 — Ifj. véd. felelős
5. DR. AKOSHEGYI IMRÉNÉ KÁRPÁTI ANDREA tanár testnevelés 5 4 Testnevelés: 1. A, 1. B, 1. C, 1. E, II. A, II. C, II. E, III. A, III. B, IV, A, IV. B, IV. C, IV. D 26 I. C Sportszertár őre
6. DR. BITTERA ZOLTANNÉ CSIK STEFANIA tanár orosz, német, francia 22 7 Orosz: 1. B, 1. C. III. A Német: 1. B, 1. C, 1. D, 11. C, II. D, III. B, III. C, IV. B, IV. D Francia: III. B, IV. C 31 — Idegennyelvi folyóirat felelős
7. CSEKE FERENC tanár iörténelem, földrajz 9 7 Történelem: I. B. 1. D, IV. C Földrajz: 1. A, 1. D, II. A, II. B. II. D, III. A, III. B, III. C 23 IV. c Térképszertár őre
8. DAKA JUDIT tanár matematika, ábrázoló 5 5 Matematika: I. A, 1. B, III. B, IV. B, IV. C Műszaki rajz: 1. B 25 I. A Pályaválasztási felefős
10. FARKAS JANOSNÉ POMPER ZSUZSANNA tanár biológia, földrajz 10 7 Biológia: 1. A, II. B, II. C, III. A, IV. C Földrajz: II. C, Labor gyak.: 1. A, II. C, III. A 28 III. A Biológiai , szertár őre
11. GYENESEI ATTILA tanár matematika, fizika .7 7 Matematika: 1. D. II. B, II. D, III. C, IV. A, IV. D. 26 I. D Mat. szertár őre, tankönyvfelelős
12. HORVÁTH JENŐ tanár orosz, történelem 12 7 Orosz: III. C Világnézet: IV. A, IV. B, IV. C Történelem: 1. B, D 15 III. C Tankönyvfelelős
13. KELLER SÁNDOR technikus tanár 5 3 Műsz. gyak.: II. E, III. D, IV. E Elektro. ism.: IV. D 41 — Rendezvények technikai felelőse
14. KOVÁCS LASZLÓNÉ BURJÁN GYÖNGYI tanár magyar, latin 6 6 Magyar: II. B Latin: II. A, III. A, IV. A Ének: 1. A, 1. B, 1. C, 1. D, II. A, II. B, II. C, II. D 22 II. B Tanári könyvtár vezetője
15. LUKA SYLVIA tanár magyar, történelem 6 1 Magyar: 1. B, 1. D, III. C Történelem: 1. C. III. C, IV. D 20 IV. D Bejáró tanulók ellenőre
24
Sorsiám A tanar neve. alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolg. évek száma összesen Ennél az iskolánál Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Oszt. főnök Egyéb iskolai elfoglaltsága
16. NAVRACSICS ILONA tanár matematika, fizika 15 7 Matematika : 1. C, II. E. IV. E Fizika: 11. E, IV. A IV. C 23 IV. E Fizika szertár őre Vöröskeresztes tan.
17. NÉMETH JÁNOSNÉ VERES ETELKA tanár biológia, kémia 14 7 Biológia: II. A, II. D, IV. A Kémia: 1. A Labor gyak.: 11. A, IV, A 23 IV. A Takarékfelelős
18. DR. ORDOG FERENCNÉ DOMJAN JÚLIA tanár magyar 15 7 Magyar: 1. A, II. D, III. A, III. B, IV. C 20 III. B Osztályfőnöki munkaköz. vez.
19. PAPP ISTVÁN technikus, tanár 17 7 Műhely gyak. : 1. E, IV. E 23 — Anyagszertár őre.
20. DR. POLOSKEI ARPADNÉ KOK ANNA tanár magyar 16 4 Magyar: IV. D, IV. E 7 — Ifjúsági könyvtár vezetője
21. DR. RIMAY ISTVANNÉ RABAY TERÉZ tanát kémia, fizika 17 6 Kémia: 1. B, 1. C, 1. D, II. A, II. B, III. B, III. C Fizika: II. B, III. A, III. C Labor, gyak.: 1. C, III. B 28 I. B SZM összekötő Tanulószoba vez.
22. SCHLARB BÉLANÉ BALLA MARIA tanár matematika, fizika 14 7 Matematika: II. C, III. D Fizika: II. C, III. B, IV. B, IV. D 22 II. C Színház—mozi felelős
23. SOMOGYI JÓZSEF technikus, tanár 2 2 Műhely gyak.: 1. E, II. E, III. D Műszaki rajz: II. B, III. B, IV. C 39 — Iskolai rendezvények felelőse
24. SOÖS SANDORNE VELLAK MARIA tanár biológia, földrajz 7 7 Gyermekgondozási segélyt vesz igénybe
25. STRAUB BOLDIZSÁR tanár magyar, orosz 4 4 Magyar: III. D Orosz: III. B, III. D, IV. A Német: II. B 13 III. D Pártösszekötő tanár
26. SZALAY ISTVÁN tanár magyar, történelem 14 7 Magyar: 1. E, II. A, II. C, IV. A Történelem: 1. A, II. A, II. E. III. A 25 II. A Iskolai kultúrbizott-ság elnöke
27. SZÁNTÓ ZOLTÁN tanár testnevelés 17 7 Testnevelés: 1. A, 1. B I. D. 1. E, II. A, II. B, II. D, II. E, III. A, III. C, III. D, IV. A, IV. C, IV. D, IV. E 28 II. D Sportköri elnök Honvédelmi felelős
28. VARHELYI ERZSÉBET mérnök, tanár 16 2 Munkavéd.: 1. E, III. D Anyagism.: 1. E, II. E. III. D. Műszaki rajz.: I. E, II. E Finommech.: II. E Szakrajz: III. D Szakmai ism.: III. D, IV. E Finom III.: IV. E Clzemgazdtan.: IV. E 29 II. E Rajzszertár őre
Irodai alkalmazottak:
Kőbán Gyuláné Szabó Erzsébet gazdaságvezető
Bodnár Péterné Horváth Erzsébet ügyintéző
Jánka Magdolna könyvelő
Köteles Józsefné Milávecz Aranka adminisztrátor
Gyermekgondozási segélyt vesz igénybe helyettese
Bogdán Gabriella adminisztrátor
Technikai dolgozók:
Dörnyei Istvánné Gerócs Sándorné Horváth Gyuláné Illés György
Illés Györgyné Kálovics Györgyné Lakatos Jánosné Markotán Ivánné
Sáfár Györgyné Sebestyén Lajosné Simon Lászlóné Sipos Józsefné
Szalay János Szalay Jánosné Tóth Imréné
25
Sorsiám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolg. évek száma összesen Ennél az iskolánál Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Oszt. főnök i Egyéb iskolai elfoglaltsága
29. ZSOLDOS FERENCNÉ tanár magyar, történelem 14 7 Magyar: II. E, IV. B Történelem. II. B. II.C II. D, III. B, IV. B, IV. E 24 IV. B Tanári kézikönyvtár őre
1. ÓRAADÓ TANAROK BURJÁN KALMAN tanár rajz 4 Rajz és műalk.: I. A I. B, 1. C, 1. D, IV. A, IV. B, IV. C, IV. D 12 —
2. DR. CSORDÁS ZOLTÁN tanár gyorsírás 1 Gyorsírás: IV. B 2 —
3. FEHÉR MAGDOLNA tanár orosz, latin 1 Latin: 1. A, Orosz: II .A, II. B 8 —
4. GERENCSÉR ATTILA tanár magyar, orosz 2 Magyar: 1. C Orosz: II. E 6 —
5. NAGY EMILNE tanár biológia, kémia 2 Kémia: IV. A Labor, gyak.: IV. A 4 —
6. NÉMETH JÁNOS tanár biológia, kémia 2 Kémia: II. C, II. D Biológia: III. C Labor, gyak.: II. C 8 —
7. PINTÉR ÉVA tanár biológia, földrajz 4 Biológia: IV. B Földrajz: 1. C. 4 —
8. SÁGI LÁSZLÓ tanár történelem 1 Történelem: I. E 2 —
9. SUHAI SÁNDOR tanár biológia, földrajz 1 Biológia: 1. C Földrajz: III. D Labor. gyak.: 1. C 6 —
10. SUHAI SANDORNÉ tanár biológia, földrajz 2 Biológia: III. B Földrajz: 1. B
t/B osztály
Osztályfőnök: Daka Judit biológia tagozat, latin nyelv
Balassa Valéria 2,7
Bognár Ibolya 4,6
Farkas Erzsébet 4,1
Honfi Mária 1,0
Horváth Károly 4,3
Jánka Mária 4,0
Kiss Judit 5,0
Kiss Márta 3,5
Kovács Mária 3,0
Kutasi Ilona 3,2
Laki Éva 3,6
Málly Veronika 4,6
Meiszter László 3,6
Mihály Ibolya 3,5
Milei Klára 3,4
Molnár József 3,0
Odrovics Irma 3,5
Sík Zita 3,6
Szabó Margit 3,4
Szabó Tamara 4,0
Szekeres Piroska 4,3
Tábori Jenő 3,3
Zadravecz Zoltán 4,3
Zsohár István 3,1
Osztályátlag: 3,6
21
t/B osztály
Osztályfőnök: Dr. Rimay Istvánné német nyelv, 2 órás műszaki rajz
Babati Györgyi 4,0
Bálint Éva 2,6
Berényi Ibolya 3,0
Bolla Marianna 3,7
Buzássy Adrienne 3,4
Csizmadia Alice 4,2
Erményi Erzsébet 4,3
Farkas József 2,8
Fehér Marianna 4,4
Fullér László 3,3
Gács Borbála 1,0
Géczi Lajos 4,0
Halász Gyula 3,6
Hegybíró Edit 1,0
Horváth Gyöngyi 2,9
Horváth Zsuzsa 2.7
Jobbágy Judit 3,9
Klekner Zoltán 3,3
Kocsis Katalin 2,3
Kollár László 1,0
Kovács Erika 3,3
Laposa László 2,6
Lengyel Magdolna 3,6
Móricz Anna 3,3
Pasqualetti Zsófia 4,2
Pál Ervin 3,7
Proszenyák József 4,0
Radnai Erzsébet 4,3
Rummel Katalin 3,3
Szabady László 3,3
Szabó Mária 3,1
Szántó Anikó 5,0
Varga Géza 3,6
Varga Márta 2,5
Volhráb Márta 3,3
Zalán Zita 2,6
Turai Éva 3,9
Osztályátlag: 3,2
21
I./C osztály Osztályfőnök: Dr. Ákoshegyi Imréné német nyelv, 2 órás laboratóriumi gyakorlat
Árok Edit 1,0
Balázs Gabriella 2,8
Bander Adél 3,4
Beke Magdolna 4,3
Beleznay Magda 3,1
Bereznyai Jutka 3,5
Bögri Ágota 3,2
Csillag Györgyi 4,9
Döme Margit 2,8
Gerócs Irén 1,0
Harsági Magdolna 2,7
Hágner Erzsébet 1,0
Hohl Piroska 3,4
Horváth Márta 3,4
Kovács Gyöngyi 3,3
Kovács Zsuzsanna I. 3,4
Kovács Zsuzsanna II. 2,9
Kulcsár Emma 3,1
Mátay Aranka 1,0
Máté Olga 3,3
Nagy Zsuzsanna 3,2
Neusinger Zsuzsanna 2,8
Pászti Angéla 2,7
Pfeiffer Marianna 2,8
Pum Erzsébet 3,0
Sáfrány Ibolya 4,4
Sárdi Gyöngyi 3,0
\' Soós Erzsébet 4,8
Szabó Kornélia 4,1
Szalay Aranka 3,5
Tóth Margit 4,8
Vargek Ágota 2,5
Wieber Mariann 1,0
Osztályátlag: 3,0 Kimaradt: Papp Mária, Tost Erika
Il/A osztály
Osztályfőnök: Gyenesei Attila német nyelv, 2 órás elektromos gyakorlat
Balogh Miklós 3,0
Bojtor Tibor 3,3
Dávid Ernő 3,0
Deák András 3,7
Dómján István 3,8
Fertő Árpád 2,6
Gyalókai Zoltán 3,9
Halmai László 3,0
Hernádi János 1,0
Hilcz László 3,2
Hobár István 3.3
Kocsmár József 2,8
Kovács Endre 2.6
Kőszegi Dezső 3,6
Kuczogi Dénes 3,7
Kurucz Ferenc 1,0
Magyar Ferenc 1. 1,0
Magyar Ferenc II. 3,1
Németh László 3,0
Pápai Kálmán 2,9
Pölcz Csaba 3,9
Rosta József 3,8
Ruszka Tibor 2,8
Sípos Zoltán 2,4
Solymos Ferenc 3,1
Szabó Dezső 1,0
Takács László 3,1
Tóth Tibor 2,6
Tuboly Tibor 3,3
Vajda Tibor 3,3
Varga Zoltán 2,9
Váradi Attila 3.1
Vízvári László 3,7
Zachár Attila 1.0
Horváth László 3,0
Parti Tibor 2,8
Osztályátlag: 2,8
Il/A osztály
Osztályfőnök: Devecz Ferenc finommechanikai- és műszerészipari szakközépiskolai osztály
Bednyák Mária 3,0
Beznicza János 3,2
Boa András 3,6
Böde Ferenc 3,5
Czapáry János 4,1
Dombóvári Mária 2,6
Filepics Magdolna 2,9
Gelencsér Ferenc 4,3
Gyenese Imre 4,3
Hatvani László 3,9
Huber Jenő 4,3
Kalász Mátyás 3,2
Kercsmarics Erzsébet 3,1
Kodela József 3,3
Lakos József 2,8
Makár Anna 3,5
Nyíri Erika 2,7
Palkovícs Mária 2,6
Palotai Ferenc 3,5
Pál Tibor 3,5
Plánder József 4,4
Sajni József 4,2
Schreíner Jenő 4,2
Schüller Ferenc 3,3
Segovics László 3,0
Surányi László 3,5
Szatai József 3,7
Szentes László 3,8
Sziva István 3,1
Taródy József 3,6
Tóth Sándor 4,0
Tüske Katalin 3,0
Végh Zoltán 4,0
Vörös László 3,3
Osztályátlag: 3,4
Kimaradt: Gábriel Erika, Gerencsér György,
Nád Béla
Il/A osztály
Osztályfőnök: Szalay István biológia tagozat, latin nyelv
Bacher Ilona 4,4
Bárány László 4,0
Bedő Mária 4,4
Beznicza Árpád 4,6
Csermely Lajos 4,8
Farkas Katalin 3,5
Fábián László 3,0
Fehér Anikó 3,9
Gátszegi Magdolna 4,1
Glós Tamás 2,5
Gubacsi Ibolya 3,7
Horváth Aranka 3,3
Horváth Judit 1. 3,9
Horváth Judit II. 3,9
Horváth Magdolna 3,3
Horváth Zsuzsanna 4,0
Imréi Ferenc 4,3
Kiss Katalin 4,6
Kiss Magdolna 4,5
Kovács Gyöngyi 3,6
Metzger Zsuzsanna 3,0
Nagy Zsuzsanna 2,8
Németh Zoltán 3,6
Pataki Károly 3.2
Patonay Károly 2,9
Pongrácz Lóránt 3,7
Póczai Julianna 3.9
Rovó Teréz 3.9
Sarkadi Anikó 3,5
Silló Zsolt 4,2
Szabó László 3,1
Szerecz László 4,0
Szöllősi Edit 4,0
Tamás Valéria 2,7
Tollár Zsuzsanna 3,1
Tóth Éva 4,0
Tóth Rózsa 3.4
Osztályátlag: 3,7
Il/A osztály
Osztályfőnök: Kovács Lászlóné német nyelv, 2 órás műszakirajz gyakorlat
Ambrus Márta 3,6
Anisity Erzsébet 4,4
Badacsonyi Ágnes 3,0
Biliege Zsuzsanna 3,7
Csiszár Edit 4,0
Érces Györgyi 2,8
Farkas Erzsébet 4,0
Fehér Zsuzsanna 3,9
Fürtös Mária 4,0
Géczi Zsuzsanna 3,2
Gyimesi Valéria 3,4
Háry Erzsébet 2,6
Kárpáti Katalin 4,1
Keller Katalin 1,0
Kolonics Györgyi 3,7
Kovács Magdolna 3,6
Kovács Rózsa 3,3
Kőszegi Judit 3,0
Miskó Katalin 1,0
Nagy Zsuzsanna 3,6
Pál Teréz 4,0
Pasqualetti Eleonóra 1,0
Péter Izabella 4,0
Simon Judit 4,2
Sipos Ildikó 4,1
Szabó Teréz 3,2
Szebenyi Erzsébet 3,2
Szentesi Zsuzsanna 3,0
Szűcs Ildikó 4,1
Takács Gyöngyi 1,0
Török Ágnes 4,0
Vass Márta 3,0
Zuggó Ágnes 3,0
Osztályátlag: 3,2
Il/C osztály Osztályfőnök: Schlarb Béláné német nyelv, 2 órás gyorsírás gyakorlat
Bencze Mária 3,2
Buzek Eleonóra 2,5
Czindris Zsuzsanna 3,0
Döme Zsuzsanna 2,9
Erdélyi Klára 3,0
Farkas Mária 1,0
Fitos Edit 3,4
Francia Mária 2,7
Francia Zsuzsanna 2,6
Gáti Zsuzsanna 1,0
Heffner Erzsébet 2,6
Hegyi Éva 2,6
Horváth Mária 2,9
Kigyóssy Ágnes 3,0
Kiss Gyöngyi 1,0
Kovács Erzsébet 1,0
Kovács Zsuzsanna 4,0
Kósek Anna 3,7
Lakner Hedvig 2,8
Lovas Mária 3,5
Lukács Györgyi 3,7
Macsek Rozália 2,8
Milley Judit 2,6
Nándori Etelka 3,5
Papp Zsuzsanna 4,0
Pálosi Ágnes 2,9
Plánder Mária 3,2
Rajnai Eleonóra 1,0
Ruff Zsuzsanna 3,9
Sági Mária 3,3
Simon Klára 3,3
Soós Judit 2,8
Süle Andrea 2,8
Törő Judit 2,6
Varga B. Márta 3,0
Vérségi Éva 2,8
Zókonyi Györgyi 2,9
Osztályátlag: 2,7
I l/D osztály
Osztályfőnök: Szántó Zoltán német nyelv, 2 órás elektromos gyakorlat
Albrecht Zoltán 3,0
Balogh Zoltán 1. 3,4
Balogh Zoltán II. 2,6
Bander László 2,6
Berki László 3,3
Császár József 4,2
Cserpes Jenő 4,0
Csöndör István 2,4
Fenyvesi Lajos 1,0
Földi József 3,3
Gáspár András 3,0
Gerő László 2,8
Haraszti Árpád 2,6
Herle Dezső 2,5
Hóbár Sándor 2,5
Kocsis Tibor 1,0
Kovács György 2,6
Könczöl István 4,0
Könyv István 2,8
Laky Balázs 1.0
Márkus István 2,6
Molnár István 2,7
Molnár Lajos 1,0
Nagy Albert 2,5
Nagy Lajos 1. 3,5
Noll Ákos 2,8
Perényi Tamás 1,0
Szabó János 2,7
Szabó László 1,0
Szántó Sándor 3,2
Szekeres Sándor 2,6
Szíva Ferenc 2,6
Tájmel Ferenc 2,8
Takács László 3,3
Tóth András 2,6
Váradi Árpád 3,0
Végh Ferenc 3,1
Zentay Miklós 2,7
Osztályátlag: 2,6 Kimaradt: Hóman Zoltán, Nagy Lajos II., Raj-nics József, Velner Sándor
III A osztály
Osztályfőnök: Várhelyi Erzsébet finommechanikai- és műszeripari szakközépiskolai osztály
Annák László 4,3
Balogh Anna 1,0
Bánffy János 1,0
Bereczk Gábor 4,3
Bősze Bertalan 2,9
Fehér Erzsébet 1,0
Fuisz Margit 2,5
Gaól Tibor 2,9
Győrök János 3,0
Helyes László 2,4
Horváth Tibor 2,9
Kenessey Rudolf 3,3
Kolonics Magdolna 2,5
Kuti László 3,6
Lukács Jenő 3,4
Melles Csaba 3,7
Molnár István 3,7
Petike József 3,0
Pete Katalin 2,0
Sasvári Gyula 4,0
Szabó József 1. 3.0
Szabó József II. 2,8
Szebellédi Zoltán 3,0
Szíjártó Júlia 2,0
Szvetics Alajos 3,1
Szulák Gabriella 2,8
Takács Ferenc 3,2
Takács Pál 2,7
Tápler Lajos 4,4
Trojdó Júlia 3,3
Varga János 2,7
Vígh Gábor 2,8
Osztályátlag: 2,8
Kimaradt: Horváth Judit
35
III A osztály
Osztályfőnök: Farkas Jánosné biológia tagozat, latin nyelv
Bagladi Ibolya 3,6
Balogh Ágnes 5,0
Böcskei István 3,1
Böcskei László 2,8
Farkas Irén 3,8
Farkas László 4,4
Fenyvesi Éva 3,3
Filák Edit 3,1
Gelszl Zsuzsanna 4,2
Géró Pálma 2,5
Hajdú Valéria 3,3
Horváth Zsuzsanna 2,8
Kele Anna Edit 2,5
Kiss Éva 4,3
Kovács Erzsébet 3,8
Lábadi Mária 4,1
Mohácsi Zsuzsanna 2,5
Mónok Mária 4,8
Muravölgyi Zaltán 3,5
Nagy Pál József 4,0
Pauló Mihály 4,1
Pintér Erzsébet 3,2
Pölöskey Éva 4,5
Ródler Edit 3,0
Sárszegi Erika 2,3
Sóstai Ágnes 3,0
Szabó Anna 3,9
Szanyi Erzsébet 3,5
Szekszárdi Zsuzsanna 3,8
Szita Vera 3,5
Tiszai Erzsébet 4,0
Tizedes László 3,3
Tóth Magdolna 2,8
Tóth Piroska 3,3
Vass Ilona 3,0
Vörös István 3,3
Zánthó Ágnes 2,8
Zimonyi Ferenc 4,8
Osztályátlag: 3,5
36
III B osztály
Osztályfőnök: Dr. ördög Ferencné német-francia nyelv, 2 órás gyakorlattal a) műszaki rajz, b) gyorsírás
Balázs József 2,6
Benkő János 2,3
Berta Erzsébet 2,6
Bolgár Júlia 4,1
Csemba Valéria 2,6
Glós Iván 3,0
Hohl Anna 3,0
Hohl Valéria 2,6
Horváth Magdolna 3,2
Hosszú Mária 3,4
Kalász Zsuzsanna 4,3
Katona Erzsébet 3,9
Kéri Ilona 3,8
Kiss Márta 4,0
Kogler Erzsébet 3,5
Kulcsár Éva 3,6
Kulcsár Zsuzsanna 2,8
Ladeczky Zsuzsanna 3,0
Lancsák Attila 3,0
Liptai Éva 4,6
Makai Erzsébet 3,3
Matécz Jolán 1,0
Mihályi Mária 1,0
Nyirő Éva 2,6
Pallagi Erzsébet 3,0
Placskó Zsuzsanna 3,5
Takács Edit 2,9
Tuboly Gyöngyi 3,8
Varga József * 1,0
Zelles Zsuzsanna 3,9
Zsidó Zsuzsanna 3,0
Osztályátlag: 3,0 Kimaradt: Czerpán Irén, Nagy Mária, Varga Katalin
I l/D osztály
Osztályfőnök: Horváth Jenő német nyelv, 2 órás elektromos gyakorlat
Balogh Katalin 2,3
Bánki László 2,3
Btzzer László 3,3
Bellovics Mária 2,7
Csik László 2,8
Csont József 2,5
Csöke István 3,0
Éder Zoltán 2,7
Földesi Károly 2,9
Gazdag Attila 1,0
Gyarmati Zsolt 3,1
Mecseki Sándor 2,3
Mező József 3,6
Neuhold János 1.0
Nincsics István 1,0
Oláh Tibor 3,1
Pápai Ferenc 4,1
Posch László 1,0
Schmidt István 3,6
Soponyai Béla 1,0
Szatai László 1,0
Tóth György 2,8
Turányi János 3,5
Vékony Sándor 2,3
Zibriczky István 2,9
Osztályátlag: 2,4
III D osztály Osztályfőnök: Straub Boldizsár mechanikai műszerész szakközépiskolai osztály
Adorján László 3,3
Ausztrics Ferenc 4,2
Ács Zoltán 3,9
Bánfi Ferenc 3,6
Berkes Árpád 2,7
Bodnár Péter 3,4
Bognár Ferenc 3,0
Csőgör Zoltán 2,6
Farkas László 3,3
Gajáry László 3,4
Gölles Teréz 3,3
Halász László 4,4
Helyes Jenő 2,5
Horváth Jenő 3,5
Horváth József 2,7
Horváth Tibor 3,9
Koller Marietta 3,0
Kovács Imre 2,9
Kováts Tamás 3.1.
Kurucz József 4,3
Matus János 3,2
Máté László 4,5
Mezei Attila 3,1
Méhes Erzsébet 3,2
Miczók János 3,9
Nagy László 3,1
Németh László 3,3
Rózsás Sándor 3,1
Soós István 2,9
Soós László 3,5
Szabó István 3,5
Szabó Sándor 3,0
Szak Róbert 2,9
Szendrey Sándor 3,5
Torma Zoltán 5,0
Vajda Géza 3,6
Varga László 4,C
Varga Mária 3,5
Vas László 3,0
Vizy László 3,4
Osztályátlag: 2,4
39
III A osztály
Osztályfőnök: Németh Jánosné biológia tagozat, latin nyelv
Benczik Teréz 3,4
Boczkó Zsuzsanna 3,6
Éberling Márta 4,6
Hohl Györgyi 4,9
Hohl Zsuzsanna 3,0
Hóman Márta 4,4
Horváth Irma 3,7
Horváth Zsuzsanna 4,0
Kiss Tamás 3,3
Koma Margit 3,6
Kovács Mária I. 3,3
Kovács Mária II. 3,7
Kucs Rozália 4,2
Láda Etelka 3,4
Láng Éva 4,6
Májkel Éva 3,2
Németh Margit 4,1
Péró Gyöngyi 4,1
Polai Dezső 3,6
Recse Katalin 3,8
Rohs Anikó 4,0
Sáfrány Erzsébet 4,5
Strényi Anna 4,0
Szabó Balázs 4,3
Talpas Ilona 3,9
Tóth Mária 4,3
Varga Éva 3,6
Végh Erzsébet 3,0
Osztályátlag: 3,8
Kimaradt: Albeck Zsuzsanna
40
IV B osztály Osztályfőnök: Zsoldos Ferencné német nyelv, 2 órás gépírás gyakorlat
Beké Mária 2,8
Böröcz Éva 2,9
Csomba Etelka 3,0
Gorontay Gertrúd 4,2
Horváth Mária 4,6
Iváncsits Irén 4,7
Kliszky Klára 4,1
Kolongya Ilona 2,8
Kozári Mária 3,4
Major Erzsébet 3.0
Metzger Ilona 2,5
Molnár Márta 2,9
Nemere Margit 3,1
Németh Judit 4,0
Németh Márta 3,5
Ország Mária 2,5
Párta Mária 4,3
Pólya Zsuzsanna 4,0
Sípos Zsuzsanna 3,7
Szilágyi Ágnes 3,0
Tarabó Katalin 2,8
Tiborcz Zsuzsanna 3,5
Töreki Mária 3,4
Vékási Sarolta 2,8
Osztályátlag: 3,3
I l/D osztály
--OáítáJyfőrrök-: -Cseké Ferené -fraifdia* h^ét»,1? óriás rriüszeikF fd\'jz gyakorlat
Arídrasek Mária \'2,9
Sajor Anna
Sc&onyi Anna 3-5"
BaVabás Ágnes r.5\'
Barkóczy Rita 4,0
Bendicsek Mária 3,2
Cséza István 3,0
Fleischmann Ágnes 3.7
Harmadás Mária 2,9
Jakab Lajos 3,0
Járási Ildikó 3,5
Kaszás István 2,9
Kelemen Éva 3,4
Kocsis Katalin 2,4
Makai Zsigmond 2,9
Markotán Rozália 2,5
Nádasi Éva 3,1
Pasqualetti Andrea 3,8
Seregélyes Ildikó 4,4
Stróbl Ildikó 3,4
Tóth Valéria 2,7
Varga Ilona 3.0
Vida Mária 3,4
Osztályátlag: 3,3
I l/D osztály
Osztályfőnök: Homonnay Szabolcs német nyelv, i órás elektromos gyakorlat
Baj Katalin 2,8
Bájki József .4», 6
Bévárdi Gyula .. a.7
Biczó János t3s0
Filák Attila 2,8
Gazdag László 3,5
Goór Tibor 2,6
Heltay Miklós 1,0
Horváth Szilárd 1,0
Iváncsics Sándor 3,5
Lancsák József 4,5
Marczin Edit 3,9
Mezőfi Tibor 3,0
Móricz Margit 3,6
Nagy Bozsoky Lajos 3,5
Penits Rózsa 3,1
Rekvényi László 3,1
Róber László 3,5
Szabó Imre 3,0
Szabó István 4,0
Tóth Péter 2,8
Varga Mária 3,0
Vízvári József 3,5
Osztályátlag: 3,1
III A osztály
Osztályfőnök: Navracsics Ilona mechanikai műszerész szakközépiskolai osztály
Ambrus Antal 2,9
Amfer József 3,4
András Rozália 2,8
Berta Zoltán 2,5
Bizzer József 3,4
Bordás László 2,9
Borsos László 3,9
Bubán János 3,3
Bukovecz Mihály 3,5
Császár Vilmos 4,3
Csizmadia Gyula 3,3
Csőgör Kálmán 2,7
Dugmanits Zoltán 3,2
Farkas Mária 3,0
Gaál János 3,2
Garai Ferenc 3,8
Giber Zoltán 3,5
Gyulai Zoltán 3,8
Horváth Pál 2,8
Horváth Zsuzsanna 3,4
Káldi Éva 3,7
Kápolna László 4,3
Kelemen József 3,6
Kozma Győző 3,6
Kustor Gyöngyi 3,2
Markó László 3,2
Molnár József 4,3
Molnár László 4,2
Mózes János 3,0
Németh Gyula 4,0
Németh Margit 3,7
Nyirő Ilona 3,4
Pápai Sándor 3,5
Petró Gyula 4,9
Resch Margit 3,5
Sabján Arnold 3.9
Tóth Péter 3,2
Osztályátlag: 3,4
44
TARTALOMJEGYZÉK
Az év története — — — — — — — — — — — — — — — 3
Nagykanizsa város ipara. Tanulói tanulmány. Részlet — — — — — — 8
Az iskolai KISZ szervezet munkája — — — — — — — — — — 12
Szakkörök — — — — — — — — — — — — — — — — 13
A tanév kultúrmunkája — — — — — — — — — — — — —* 14
Sportélet — honvédelmi ismeretek — — — — — — — — — — 15
Érettségi vizsgák — — — — — — — — — — — — — — 16
Felnőttoktatás — — — — — — — — — — — — — — — 20
Az iskola benépesülése alapítása óta — — — — — — — — — 21
A tanári testület névsora és iskolai munkaköre — — — — — — — 23
A tanulók névsora és eredménye — — — — — — — — — — 26
Felelős kiadó: Debreczeni Attiláné Nyomda Zalaegerszeg 71 4324 Felelős vezető: Szendrőí Ervin

Insert failed. Could not insert session data.