Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.72 MB
2018-02-14 18:19:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
579
1397
Rövid leírás | Teljes leírás (139.8 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Szakirányú Iparos Fiú- és Leánytanonciskola
értesítője
az 1926-1927. tanévről.
XLI. évfolyam.
Közli Poredus Antal igazgató
Nagykanizsa,
Gyarmati Gy. Könyvnyomdája
1927

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG 5EQÉLVEZETT KÖZ5ÉQI
SZAKIRÁNyU
IPAROS FIU- É5 LEÁN7TANONCI5KOLA
//
ERTESITOJE
AZ 1926—27. TANE\\?ROL
XLI. ÉVFOLYAM
KÖZLI
POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA GYARMATI GY. KÖNYVNYOMDÁJA 1927.
A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNyU
IPAROS FiU- ÉS LEÁNVTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1926—27. TANÉPRŐL
XLI. ÉVFOLYAM
KÖZLI
POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA GYARMATI GY. KÖNYVNYOMDÁJA 1927.
ï£EV98
RCV 201«
ê
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1927—28. tanévre az összes iparostanoncok, tehát a téli tanfolyambeliek beiratása is, 1—5-ig, a Rozgonyi-u. uj iskolához csatolt régi gimnáziumi épületben a földszinten, a bejárattól balra levő tanonciskolái rajzteremben vasárnap kivételével naponkint 4—7-ig történik.
Beírásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetve a tanoncait korukra való tekintet nélkül beíratni és szeptember 6-tól, illetve a téli tanfolyamban november 1-től kezdve pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot a munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított három napon betűi a tanonciskolába beíratni és a negyedik naptól a próbaidő tartama alatt is az iskolába járatni köteles. (Szerv. 17. §.) Azon munkaadó, aki a tanoncát a beírásra megállapított időben be nem Íratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el s mint ilyen az 1922. évi. XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alpján lesz megbüntetve, tanonca pedig sem tandijelengedésben, sem más kedvezményben nem részesülhet.
A beírásnál minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. A mult évben már tanonciskolába járt tanoncok csupán a nyomtatott értesítő könyvecskéjükkel jelentkeznek a beírásra; az uj tanoncok azonban a munkaadójuk, vagy megbizottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai és himlőujraoltási bizonyítványukat, továbbá a tanszerződésüket bemutatni, az évvégi nyomtatott Értesítőre és ipari Szótárra 1 pengőt, tan- és tandijra pedig 15 pengőt megfizetni, vagy a városi tanácshoz intézett és szegénységi bizonyítvánnyal felszerelt tandijelengedés iránti kérvényüket az igazgatónak, vagy helyettesének átadni tartoznak. Megjegyezvén, hogy az uj ipartörvény rendelkezése szerint csak az vehető föl tanoncnak, aki legalább az elemi népiskola negyedik osztályát jó eredménnyel végezte el. Végül felhivatnak azon iparos mesterek, akiknek több tanoncuk van, hogy összes tanoncaikat egyszerre írassák be, mert csak ez esetben lesznek azok ugy beoszthatok, hogy ne valamennyi tanoncuk egyszerre legyen elvonva a műhelytől. Az igazgatóság
i
II.
Jelentés az 1926—27. tanévről.
Iparos fiutanonciskolánk fennállásának 41., leánytanonciskolánk pedig 14. tanévét töltötte be az elmúlt iskolai évvel.
A lefolyt tanévet már az uj otthonunkban, a Rozgonyi-utcai uj állami elemi iskola és a hozzácsatolt régi gimnáziumi épület helyiségeiben kezdettük meg, miután a tanév megkezdése előtt a tanonciskola összes tanszereit és felszereléseit átszállittattuk oda.
A rendelkezésünkre álló helyiségek természetesen csak az elemi iskolai oktatás után, méretüknél, de különösen a 6—12 éves korú tanulók testi fejlettségének megfelelő padok miatt, nemcsak nem alkalmasak a 12—24 éves tanoncok oktatására, mert mig egyrészről valóságos kínszenvedés magasabb korú és fejlettebb tanoncoknak ilyen alacsonyméretü kis padokban az ülés és felkelés, másrészről határozottan veszélyeztetik a kivánt tanítási eredmény elérését, mivel ilyen összezsugorodva, képtelenek rendes és jó Írásbeli- és rajzmunkát végezni. Tudva azonban azt, hogy régi helyünkön, a központi állami elemi iskolában is, kivéve a polgári iskolától használt 4 tantermet, ugyanilyenek voltak az állapotok és felszerelések és ha arra az örvendetes körülményre gondolunk, hogy jelenlegi helyünkön van legalább egy újonnan felszerelt önálló és két, csakis az esti rajztanitáshoz asztalokkal és székekkel felszerelt rajztermünk, melyet egyedül csak mi használunk és nem jutunk olyan helyzetbe, mint a régi helyünkön, hol a szakrajzoktatást a polgári fiúiskola rajztermében végeztük, természetesen az esti órákban, de valahányszor a polgári iskolának kellett a rajzterem, magánvizsgázók részére vagy más célra, mindannyiszor a tanoncokat kénytelenek voltunk hazabocsájtani, akkor azon reményben, hogy az önálló tanonciskola megvalósulása már nem késhetik sokáig, jelenlegi helyünket mégis megfelelőbbnek és alkalmasabbnak találjuk a réginél, mert itt az önálló rajztermen, rendes igazgatói irodán és eddig már igénybe vett 12 tantermen kivül az iskolánk további fejlesztéséhez még 6 tanterem áll rendelkezésre.
A tulnépes osztályoknak párhuzamosítás által történt megszüntetése már magában lehetővé tette a tanítótestületnek az intenzivebb, minden egyes tanulóra kiható működéssel elvégezni az előirányzott tananyagot és az évzáró vizsgákon oly szép eredményt felmutatni, hogy a jelenvoltaknak legnagyobb elismerését vivta ki a tanítótestület működése iránt, amit sajnos az utóbbi két tanévben a tulmagas létszám és a tantermeknek hiányos felszerelése mellett minden igyekezetünk
— 5 --
dacára sem sikerült elérnünk, jólehet, a tanítótestület hatványozottabb munkásságot fejtett ki, mint bármikor.
Ebből is világosan megállapítható, hogy állandó igazi eredményes tanoncoktatás majd csak a paedagógiai és egészségi követelményeknek megfelelő felszereléssel ellátott önálló tanonciskolában lehet és lesz, éppen ezért ma már nemcsak mi tanoncoktatók, hanem mindazok, akik át vannak hatva a magyar iparoktatásnak a szegény, darabokra tépett hazánk egész jövőjére kiható nagy fontosságától, köztük elsősorban városunk iparos társadalmának kiváló vezetősége, élükön Bazsó József ipartestületi és felügyelő bizottsági elnökkel, tőlük telhetőleg minden lehetőt elkövetnek, hogy a tanonciskolánk, városunk tanintézeteinek ez a hamupipőkéje, a többi kevésbbé népes tanintézetekkel egyenlő felkarolásban részesittessék és 41 évi fennállása után végre szintén megfelelő önálló hajlékban nyerjen elhelyezést, hogy minden
nehézségektől és akadályoktól menten teljesíthesse hazafias feladatát!
* *
A tanév kezdete. Az iskolaév a tanítótestületnek augusztus hó 31-én tartott összejövetelével kezdődött, melyen igazgató közölvén a tanítótestülettel, hogy a VK. Miniszter ur az ország összes tanintézeteire kiterjesztőleg a nagyszünidőt szeptember 12-ig meghosszabbitván, a folyó tanévi beiratások szept. 13—15-ig fognak eszközöltetni rokon-iparágankint csoportosítva négy külön tanteremben, hogy az összes tanoncok 3 napon belül beirhatók legyenek.
Beiratás. A beírások szeptember hó 13—15-ig tartattak. A kitűzött időben az egész évi tanfolyamban beiratkozott 406 fiu- és 159 leány tanonc, a téli öt hónapos tanfolyamra pedig 69 tanonc, vagyis összesen 634, mely létszám az egész évi tanfolyamban december 31-ig a fiuknál 493-ra, a leányoknál 210-re, a téli tanfolyamba 84, összesen 787, a tanév végéig pedig az egész évi tanfolyamban 579, a leányoknál 242-re, a téli tanfolyamon 89, összesen 910 tanonc, vagyis 12-vel kevesebb, mint a mult tanév végén, mely abban leli a magyarázatát, hogy 18 tanonc, aki az ipartestületi jelentés szerint már leszerződött, a tanonciskolába be nem iratkozott, kiknek mesterei ellen az iparkihágási eljárás e miatt folyamatba is tétetett, 8 tanonc pedig négy osztálynál kisebb előképzettsége és hiányos ismeretei miatt a tanonciskolába egyelőre fölvehető nem volt.
A rendes előadások az egész évi tanfolyamon szeptember 16-án, a téli tanfolyamon november 2-án vették kezdetüket és az egész évi tanfolyamon junius 29-ig, a téli tanfolyamban április 2-ig tartottak.
Az osztályok száma. Az egész évi tanfolyamra beirt 579 tanonc a közismeretnél 14 osztályba, u. m. egy Elők; négy L, négy II., három III. és két IV. osztályba; a rajznál négy I., öt II. osztályú ált. rajzosztályba, három III. oszt. és három IV. oszt. szakrajz csoportba és egy rajzpótló osztályba osztattak be. A leányoknál beirt 242 tanuló a közismeretnél két I., két II., egy III. és egy IV.; a rajznál két I., két II. osztályú ált. rajz, egy III. és egy IV. szakrajzosztályba osztva részesültek oktatásban. A téli tanfolyamba beiratkozott 89 tanonc a közismereteknél
— 6 --
egy I., egy II. és egy III—IV. osztályban; a rajznál egy I. és egy II. ált. rajzosztályban és egy szakrajzi osztályban voltak oktatva.
A tanítótestület és értekezletei. A beiratások megtörténte után ugy az egész évi B) III. fiúosztály, valamint a téli II—IV. osztály létszáma a Szervezetben megengedett létszámot meghaladván, az eredményes tanitás biztosítása végett mindjárt a tanév kezdetén párhuzamosittatván, az újonnan felállított C) III. fiúosztály vezetésével is Béres János, a B) III. osztály vezetője, a külön választott T. III—IV. -osztály vezetésével pedig Németh Jenő, állami elemi iskolai tanitó bizatott meg ideiglenesen. Ugyancsak szükségessé vált a bőripari szakrajznál egy harmadik-osztályú szakrajzi csoportnak a felállítása, miután a tanulók létszáma itt is közel hetvenre emelkedett, minélfogva Pintarics János bőripari szakrajztanitó, eddigi heti négy óra helyett a folyó tanévben már heti hét órában tanította a bőripari szakrajzot és a szakrajz mellett már a felsőrészek kivágásával is foglalkozhatott a negyedik osztályú csoportbeliekkel.
A tanítótestület a tanév folyamán összesen hat értekezletet tartott. Mindjárt a beiratások megtörténte után tartott alakuló értekezleten megválasztattak az értekezlet jegyzőjévé a sorrend szerint következő Pollák István, a fizikai és vegytani szertár őrévé újból Béres János, a szakrajzi szertár őrévé pedig Ketting Ferenc, eddigi szertárőr. Itt állapíttatott meg a heti órarend és az osztályoknak elhelyezése. Az alakuló értekezleten tárgyalta és állapította meg a tanítótestület a tanítási eredmény biztosítása érdekében követendő egységes módszeres eljárást, a helyi tantervet és az egész évi tanmenetet heti beosztással, egyben elhatározta, hogy a tanitás mellett különös gondot fordít a tanulók nevelésére is. Testületi értekezleteinken foglalkoztunk továbbá a tanoncok iskolalátogatásával, magaviseletével, szorgalmával, előmenetelével és egyéb, a tanoncoktatásnak minél sikeresebbé és eredményesebbé tételére irányuló kérdésekkel.
Tanterv. A .tanitás alapjául szolgált a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur 60.000/924. sz. alatt kiadott tanterv, melynek alapján az ugyanazon osztályok vezetői ugy a közismereti, mint az általános rajznál együttes megbeszélés és alapos megtárgyalás alapján elkészítették az egyöntetű helyi tantervet és az egész évi tanmenetet heti beosztással, miáltal biztosítottuk az egyöntetű haladás menetét.
Vallás- és erkölcsös nevelés. A tanoncok valláserkölcsös nevelése és oktatása az elmúlt tanévben is egyik legfontosabb feladatát képezte a tanítótestületnek. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, amikor a tanoncok fogékony lelkébe csepegtethette mindazon lelki tulajdonságnak magvait, melyeknek követése és szem előtt tartásával magukat érdemesekké teszik tanítóik és tanulótársaik szeretetére, felebbvalóik és embertársaik mindennél többetérő tiszteletére és megbecsülésére. A kivánt eredmény nem is maradt el, mert egész tanéven át alig fordult elő eset, amikor valamelyik tanonc ellen komolyabb panasz merült volna.
Róm. katholikus tanulóink egész tanév alatt minden vasár- és ünnepnapon délelőtt fél tiz órakor hitoktatóik, továbbá Pintarics János
és egy-két osztálytanító vezetése mellett testületileg vettek részt a szentmisén, mely alatt a tanonciskolái vegyes énekkar P. Lefsits Pongrác hitoktató betanítása és vezetése mellett szebbnél-szebb négyszólamú egyházi énekkel emelték a vallásos áhítatot és jóleső örömmel látom, hogy miséinken vesznek részt ma már a tanoncaink mesterei is, kik nem egyszer fejezik ki előttem a tanoncok vallásos nevelése és magatartásuk felett érzett őszinte örömüket és megelégedésüket.
\' Ezenkívül római katholikus tanoncaink kivétel nélkül elvégezték a karácsonyi és húsvéti szentgyónást és áldozást.
A más vallású tanoncok, tekintettel kisebb számukra, ünnepnapjaikon saját templomaikban vagy imaházukban hallgattak szentmisét.
Hazafias nevelés. A tanoncaink hazafias szellemben való nevelésére az idén is kiváló gondot forditottünk. Nem mulasztottunk el egyetlen alkalmat sem, amikor fogékony lelkükbe hinthettük drága hazánk iránt tartozó szeretetünknek és ragaszkodásunknak magvait. Evégből részint a tanonccserkészeink, részint a tanonciskolái énekkar által rendezett hazafias előadásokon vettünk részt tanoncainkkal. Megünnepeltük ezenkívül „Március 15"-ét, melyen P. Tóth Móric hitoktató nagyon szép és tartalmas beszédben méltatta a nagy napot, a tanonciskolái énekkar hazafias énekeket énekelt, több tanonc pedig hazafias költeményeket szavalt.
Fegyelem. A tanitótestületnek a növendékekkel szemben tanúsított szeretetteljes bánásmódja és folytonos nevelése mellett iparostanoncaink magaviselete ellen ma már egyáltalán nem merül föl panasz, ellenkezőleg mindenki csak a legnagyobb elismeréssel nyilatkozik róluk.
Iskolalátogatás. Tanoncaink iskolalátogatása — kivéve Szakács Gyula műszerészmester és Szekeres Dezső asztalosmester tanoncait, akiket folytonos büntetésük dacára sem engednek el az iskolába — általában kielégítőnek mondható, amennyiben azóta, hogy a városi rendőri büntető bíróság januárban megkezdte a büntetések kiszabását, hónapról-hónapra fogy az igazolatlan mulasztók száma. Ilyen sommás eljárás mellett és ha a renitens mesterektől törvényadta jogánál fogva a városi tanács, mint I. fokú iparhatóság, a tanonctartási jogot is megvonja, azt hiszem, az igazolatlan mulasztások végleg meg fognak szűnni.
Az elmúlt tanévben a tanév végén maradt 699 tanonc közül igazolva mulasztott\' 344 tanonc 4289 napot, igazolatlanul pedig 253 tanonc 2033 napot, melyből 637 nap misemulasztás, tehát igazolatlan iskolai mulasztás csak 1397 nap, vagyis összesen mulasztott 597 tanonc 6322 napot.
Igazolatlan mulasztás miatt a tanév folyamán összesen 215 iparosmester ellen voltunk kénytelenek feljelentéssel élni és pedig 133 ellen egyszer, 32 ellen kétszer, 28 ellen háromszor, 10 ellen négyszer, 6 ellen ötször, 4 ellen hatszor, 2 ellen hétszer, kik közül a rendőri büntető biróság az 1922. XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján eddig 173 mestert összesen 876 40 pengő pénzbirságban marasztalt el.
Tanítási eredmény. A folyó tanévben két uj párhuzamos osztály felállítása folytán a két osztály túlzsúfoltsága megszűnvén és mert a tanév második felében a tanoncok iskolalátogatása is jobb volt, természetesen a tanítási eredményben is — mint azt a XI. számú statisztikai kimutatás mutatja — tetemes javulás állott be.
Hivatalos iskolalátogatás. A felügyelőbizottság és ipartestületi elöljáróság tagjain kivül — sajnos — az idén senki sem szerencséltette látogatásával iskolánkat.
Iskolai szünetek. Tanonciskolánkban a Szervezet 70. §-ában megengedett szünnapokon kivül csak február 8—12-ig szünetelt a tanitás, mint amely időre a városi tanács, mint egészségügyi hatóság, a város területén nagymérvben fellépett spanyolnátha miatt a város összes tanintézeteiben beszüntette az előadásokat.
Helyettesítések. Harminc tagból álló tanitótestületünkben Béres János és Faludi Gézán kivül, kik közül előbbi vakbélgyuladás miatt volt kénytelen magát műtétnek alávetni s e miatt 28 napig állott kórházi kezelés alatt, utóbbi pedig a lábán keletkezett tályogszerü daganat miatt három hétig nem volt képes menni, hosszabb ideig tartó megbetegedés egyáltalán nem fordult elő. Béres János kartárst betegsége alatt Németh Jenő és Óvári József kartársak felváltva, Faludi Gézát pedig a testület többi tagjai helyettesitették teljesen díjtalanul, nemkülönben az ezeken kivül előfordult 1 — 2 napig tartó megbetegedések esetén a többi megbetegedett kartársakat is.
Felügyelőbizottság. A felügyelőbizottság a tanév folyamán ösz-szesen öt ülést tartott, melyeken a hatóságoktól és a tanítótestület jegyzőkönyvei kapcsán hozzáérkezett előterjesztéseken és megkereséseken kivül főleg a minél eredményesebb tanitás biztosítása érdekében szükséges intézkedések megtárgyalásával foglalkozott. Közvetlenül a beiratások megtörténte után tartott első ülésében az üresedésben levő elnöki tisztségre egyhangúlag és nagy lelkesedéssel megválasztotta Bazsó Józsefet, a bizottság agilis alelnökét, ki eddig is nemcsak lelkének egész odaadásával fáradozott a tanoncoktatás emelésén és minél intenzivebbé tételén, hanem a tanonciskola iránt ellenszenvvel viseltető iparostársait is iparkodott meggyőzni az iparoktatásnak az egész iparostársadalom anyagi és társadalmi életére kiható nagy fontosságáról és őket a tanoncoktatás felkarolására és támogatására birni. Az igy megüresedett alelnöki állásra a bizottság ugyancsak nagy lelkesedéssel és egyhangúlag Hoffmann Henrik felügyelőbizottsági tagot választotta meg, aki már eddigi működésével is nagy érdemeket szerzett magának tanonciskolánk nívójának emelése körül. A folyóügyek letárgyalása során a bizottság igazgatói jelentéséből arról győződvén meg, hogy a tanonciskola uj otthonában annak dacára, hogy a szükséges tantermek rendelkezésre állanak, a tantermek felszerelése mellett eredményes rajztanitásról szó sem lehet, a bizottság elhatározta, hogy küldöttségileg keresi meg a városi tanácsot,- mint iskolafentartó ható-^ ságot, hogy még két önálló rajzteremről gondoskodjék és addig is, mig az rendelkezésre áll, a lehető legrövidebb időn belül szereltessen föl a leányoknál egy és a fiuknál is egy nagyobb tantermet a rajz-
I
\\ — 9 —
oktatásnak megfelelő asztalokkal és székekkel. A küldöttség részben sikerrel is járt el, amennyiben a városi tanács a legnagyobb készséggel, soron kivül a kijelölt két tantermet föl is szereltette a rajz-tanitásnak megfelelő asztalokkal és székekkel; a két uj rajzterem «felépítését azonban a tanonciskola jelenlegi helyén kivihetőnek nem tartja. A felügyelő-bizottság, mivel a két rajztanítás céljaira fölszerelt tanterem csak naponkint az elemi iskolai oktatás végeztével, vagyis délután négy órától áll a tanoncoktatás rendelkezésére, a tanoncoktatás kérdését megoldva nem látja, ez pedig az ügy rovása nélkül már * tovább nem késhetik, a következő ülésében hozott határozatából a .felügyelő-bizottság újból küldöttségileg kereste meg a városi tanácsot az önálló tanonciskola felépíttetése iránt s ez iránti kérelmét Írásban j is átnyújtotta, bejelentvén egyúttal azt is, hogy az ipartestület elöljárósága a helybeli összes iparosság nevében hasonló kérvénnyel járul a városi tanácshoz és addig nem nyugszik meg, mig az önálló tanonciskola kérdése megoldást nem nyer, ha máskép nem, hát állami támogatással.
Beszerzések. Tanonciskolánk a háború előtt Nagymagyarország í egyik legjobban felszerelt tanonciskolája volt. Sajnos, felszereléseink j nagy része a háború alatt, mivel helyiségeink katonai kórházakul ; használtattak fel, részint összetörték, részint elkallódtak. Mivel pedig tanszerek és szemléltetési eszközök nélkül eredményes tanításról szólni sem lehet, azoknak egyszerre való beszerzése pedig oly óriási " , összegbe kerülne a városnak, hogy azt a közeljövőben még kérni sem merjük a városi tanácstól; nem maradt más hátra, mind a dologi kiadások egyes tételeinél megtakarított összegeken beszerezni darabonkint a legszükségesebb és nélkülözhetetlenebb dolgokat.
Így beszereztettek a mult tanév folyamán megtakarított 6,221.500 koronán a fizikai szertár kiegészítésére a : Thermométer, Popin fazék thermométerr^l, légtüzszerszám, gőzgép átmetszeti mintája, 2 drb. borszeszlámpa, Segner kerék fémből, szökőkúttal, prisma, gyűjtő- és szórólencse, vájt- és domborutükör fluoreszkáló és foszforeszkáló anyagok, mágnesvaskő, mágnestű állványon. Kémiához: 12 drb. próbacső, 1 drb. vastagfalu gázfejlesztő palack, 2 drb. üvegtölcsér, 3 drb. gázfelfogó-henger, fél kg. könnyen olvadó és fél kg. nehezen olvadó üvegcső, 1 drb. kémcső-kefe, 3 drb. dugófuró, 4 drb. pároló csésze, kaucsukcsövek, 2 drb. vaskanál, lakmuszpapír, 250 gr. barnakő, 100 gr. cinkforgács, 20 gr. nátrium, 10 gr. kálium, 15 gr. foszfor, 150 gr. sósav, 50 gr. salétromsav, 100 gr. éther, 150 gr. klórsavas kálium, 50 gr. kénrud,. 50 gr. szalmiákszesz.
Technologiához: Diószeghy: Fatechnologia; — Jalsoviczky: Papírgyártás; — Jung: Fémtechnologia; — László: Benzingyártás;
Milotai: Üvefeteghnikai munkálatok; — Rejtő: Az elméleti mechanika technológiája és a fémek technológiája, I—IV. kötet; — Szegő : Vegytan és vegyi ipar; Thiring: Damasztszövés; — Zeidler: Modern bőrgyártás és Universum X. kötete.
Itt mondok hálás köszönetet méltóságos Magyar Endre, országos iparoktatási főigazgató urnák azon jóleső szives gondoskodásáért,
— 10 --
hogy a Máv Északi Főműhelynél selejtezett famintákból és magszekrényekből iskolánknak is kegyes volt teljesen ingyen, csak a szállítási költségek viselése mellett 25, azaz huszonöt darabot juttatni.
Tanonciskolái cserkészet. 77. Szent László cserkészcsapatunk, mely ma már 110 tagból áll, az elmúlt évet Horváth József kiváló parancsnoksága és vezetése mellett a legkomolyabb munkában töltötte el. A csapat-, raj- és őrsi összejövetelek nagy Számának és az azokon folyó megfeszített munkának meg is volt az eredménye. Az újonc- és a II. osztályú próbák kivétel nélkül mind igen jól sikerültek. Az év folyamán három hónapon át hetenkint 1—1 este telefon-rádió és mentőtanfolyam tartatott részükre. Az elméletben tanultak gyakorlati elsajátítására és kivitelére rendezett kirándulások egész sorozatán vettek részt. A nagy cél előmozdításához szükséges pénz megszerzése végett Radványi: „Apátlan székelyek" cimü színművét adták elő oly fényes sikerrel, hogy a darabot tízszer kellett megismételniük. Ezenkívül még több színdarabot is adtak elő, köztük „Assisi a táborban" és „Cigányok a biró előtt" c. darabokat, melyeket a fiuk maguk irtak, illetve dolgoztak át novellákból. Különösen nagy sikert arattak ifjaink Herczeg Ferenc „Fekete lovas"-ának előadásával.
Cserkészcsapatunk részt vett a mult év nyarán Budapesten tartott Nemzeti Nagytáborban is, miután ehhez sikerült főnökeik, illetve mestereik hozzájárulását kieszközölni. Cserkészeink itt is kitettek magukért, amennyiben az első segélynyújtásból Flumbort József, a térképolvasásból Kofsek Gábor, a vizből való mentésből pedig Tánczos János nevü cserkészeink az első dijat, az emléklapot nyerték el, melyet Gódi Lajos, főcserkész, sajátkezüleg tűzött fel a mellükre.
Ugyancsak résztvettek cserkészeink a III. kerületi cserkész-kiállitáson is, honnan az általuk kiállított és Radics János, Kong Boldizsár, Tánczos János és Fleischner József cserkészeink által készített: „A mi miniatűr cserkésztáborunk" hozta el az egyetlen jutalmat.
Még úgyszólván ki sem pihenték a Nemzeti Nagytáborozással járó fáradalmakat, már is készültek a helybeli leventeversenyre, melyen az 1400 nagykanizsai és 450 kiskanizsai leventével szemben 75 tagból álló kis csapatunk pontszámban a második lett.
Cserkészeink nem kis mértékben járulnak hozzá- tanonciskolánk hazafias ünnepélyeinek emeléséhez is, hol szavalataikkal vagy egyéb előadásaikkal, hol pedig a rend fentartásával.
— 11 --
Cserkészcsapatunk az elmúlt esztendőben is igen szép és elismerésre méltó munkásságot mutatott fel, de szilárd a meggyőződésem, hogy Páter Tóth Móric hitoktatónak és Béres János, Grastyán István és Neuwirth György kartársaknak bekapcsolódásával a cserkészmunkába, még fokozottabb fejlődés és izmosodásnak leszünk a tanúi már csak azért is, mert a helyes munkamegoszlás elvénél fogva Horváth József derék cserkészparancsnokunk némileg tehermentesittetvén, amire eléggé reászolgált már, sokkal több ideje fog lenni a cserkészmunkák irányításához és vezetéséhez.
Cserkészcsapatunk rövid néhány éves fennállása mellett elég népesnek mondható, azonban tekintettel tanoncainknak a kilencszázat meghaladó számára, ugy érzem, hogy ha nem is valamennyinek, de legalább a felének részt kellene venni a cserkészmunkában. Hogy ez nem következett be, ennek magyarázatát abban vélem megtalálni, hogy nagyon sok tanonctartó mester nem ismervén a cserkészet jelentőségét, csavargást lát a cserkészetben, mely elvonja tanoncaik figyelmét a szakbavágó munkától, amiben nagyon tévednek.
Nevelő hatása fontos az iskolábajáróknál is, de még fontosabb a tanoncoknál, kiknél pótolja a félbenmaradt szülői nevelést, ellensnlyozza az ucca káros hatását, segit a helyes világnézet kialakításában, előkészít a honpolgári kötelességekre, mind-mind olyan munkák, melyek együttvéve eredményezik a kitűzött célt: az ügyes, tanult, megbízható, józan életű magyar iparost. Az igazi cserkészet nem károkozója, hanem legmegbízhatóbb segítőtársa mindenkinek, szülőnek, tanítónak, iparosmesternek egyaránt. Ne feledjük, minden ujabb tanonc-cserkész egy sudár fa a magyar jövő erdejében, melyre még nagy szüksége lesz egykor szegény, csonka hazánknak. -— fó munkát!
A tanonciskolái otthon és énekkar. A világháború és a forradalmak lezajlása után több éven át óhajtottam életre kelteni a békeidőben hivatását oly szépen teljesítő tanoncotthont és énekkart, de erre irányuló szavam nem talált meghallgatásra a tanitótársaimnál és maradt minden a régiben, az alvó nem ébredt fel, aludt tovább! Jó magam, ki fiatalabb koromban 5—6 éven át vezettem a Tanoncotthont és az annak kebelében megalakult énekkart, most, két tanintézetnél eltöltött közel 40 évi szolgálattal a vállamon és elkopott hangommal, sajnos, legjobbakaratom mellett sem mertem annak ujabb vezetésére, vállalkozni, mert éreztem, hogy amúgy is nagy elfoglaltságom mellett legjobb akarattal sem tudok annak ugy megfelelni, mint azt az ügy nagy fontosságánál fogva megkívánja. Hagytam tehát az ügyet én is

— 12 --
tovább pihenni. Nemsokára ezután megjelent nálam P. Pongrác tanoucisk. hitoktató és jelentette, hogy ha senki sem vállalkozik a Tanoucotthon vezetésére, ő hajlandó azt elvezetni. Ez ezelőtt három évvel történt. Én, természetesen, a legnagyobb örömmel fogadtam a Tisztelendő ur ajánlkozását, átadtam néki a régi Tanoncotthon megmaradt társasjátékait és a harmóniumot. A Tanoncotthon megkezdette működését. Megalakult a vegyes énekkar és jóleső örömmel láttam és hallottam, hogy mily szorgalommal folyik a tanulás. Rövid két-három hónap után már, szép, lélekemelő egyházi énekeket éríekeltek a tanoncok a részükre tartatni szokott rendes misén. E mellett tanultak vallásos és irredenta irájiyu egyfelvonásos színdarabokat és több hazafias éneket és magyar népdalt. Mikor érezték, hogy most már a siker reményével jelenhetnek meg a közönség előtt, nyilvános előadásokat tartottak, szerény belépődijak mellett. Kezdetben a Katholikus Legényegylet színpadját és dekorációját kölcsönözték ki, később a befolyt beléptidijakból maguk szereztek be egy színpadot, függönyt és diszletet és a tanonc-cserkészekkel fölváltva minden évben több előadást is tartottak. Az utóbbi két évben a hazafias és évzáró ünnepélyeket is majdnem teljesen maguk rendezték meg.
Az elmúlt tanévnek mindjárt a kezdetén, szempember hó második felében előadták „Az élő szobor" és „A szekrény titka" cimü vígjátékokat a nagyközönség élénk tetszése mellett. Január 2-án és 6-án a „Megtért pásztor", január 30-án „A költő" cimü darabokat. Február 1-én Főtisztelendő Erős Alajos, segesdi szentferencrendi házfőnök meghívására Felsősegesden „A költő", „A szekrény titka" és az „Apróhirdetés" cimü darabokat adták elő. Február 27-én idehaza „A szobaleány" cimü vígjátékot; május 1-én pedig „Kurucvilág" cimü irredenta darabbal arattak nagy sikert. Felkérésre ugyancsak március 15-én és május 7-én a katholikus nap alkalmából „A Keresztény Szoicálistapárt" ünnepélyén is ők látták el az énekeket, nemkülönben a tanoncok rajz-és munkakiállitásának megnyitásakor és jun. 29-én az évzáró ünnepélyen.
Az énekkar néhány pártoló tagofi kivül 40 rendes tagból áll és minden este 7-től fél 9-ig szorgalmasan gyakorolja magát az énekben, melyben már oly szép előmenetelt ért el, hogy a Zalamegyei Dalos-szövetségnek f. évi augusztus 7-én Keszthelyen tartandó dalosversenyén a siker reményével vesz részt.
A lélek nemesítése mellett azonban Főtisztelendő P. Pongrác ur, nem feledkezik meg a testi nevelésről és a sportról sem. Van két jól megszervezett fotballcsapata, melyből a régebbi az ifjúsági bajnokságért folyó versenyben is részt vesz.
Amit főtisztelendő P. Lefcsik Pongrác hitoktató ur, a tanoncotthon és a vegyes énekkar vezetése és oktatása körül minden szabad idejének feláldozása mellett nap-nap után, olyan ügyszeretettel és lelkesedéssel végez, oly áldozat részéről, mely csak az ő, a tanoncoktatás iránt oly melegen érző szivéből fakadhat, azért nem mulaszthatom el e hélyen is, kinek ugy a magam, valamint az énekkar és tanoncotthon tagjainak nevében őszintén érzett leghálásabb köszönetemet kifejezni odaadó szives fáradozásáért.
— 13 --
Rajz- és munkakiállitás. A tanoncok ez évi rajz- és munka-kiállitása, mivel a tanonciskolái rajzierem maga még a mult évi kevesebb kiállító mellett is nagyon szűknek és kicsinynek bizonyult, folyó évi junius hó 8-án esti 6 óráig a rajz- és tornateremben tartatott meg. A rajzteremben voltak kiállítva a leánytanoncok rajzai és\'munkái, a fiutanoncoké pedig a tornateremben, hová már junius 3-án esti 6 óráig minden kiállító tanoncnak be kellett hoznia a kiállítandó munkáját, hogy az ipartestületi elöljáróság által kiküldött bírálóbizottság junius 4-én este 6 órakor megejthesse a bírálatot és 5-én fél 11 órakor tartandó megnyitáskor már minden kiállított munkán a kiállító tanonc és mesterének neve és a bírálóbizottság által megállapított minősítés kifüggeszthető legyen.
A munkakiállitáson részt vett 205 tanonc 310 darab szebnél-szebb munkával; mindkét terem összes falai pedig majdnem a mennyezetig szakrajzokkal voltak fedve, de így is csak részben voltak kifüggeszthetők nagy mennyiségüknél fogva. Az általános rajzok, helyszűke miatt, osztályonként egy csomóban voltak elhelyezve az asztalokon.
A bírálóbizottság tagjai junius 4-én esti 6 órakor a bírálatot megkezdvén, esti 11 óráig tartott. 205 kiállító közül 131-nek a munkája kitűnőnek, 51-é jelesnek és 23-é jónak minősíttetett.
A kiállítás ünnepélyes megnyitása pünkösdvasárnap délelőtt fél 11 órakor folyt le a városi tanács képviseletében jelen volt dr. Kaufmann Lajos iparbiztos, a felügyelőbizottsági, ipartestületi előljárósági tagok és a tantermet zsúfolásig megtöltő nagyközönség jelenlétében.
Az iparostanonciskolai énekkar P. Pongrácz karnagy vezetése mellett elénekelvén a Hiszekegyet és egy az ipart dicsőítő éneket, Razsó József, felügyelőbizottsági és ipartestületi elnök, a tőle megszokott szép beszédben fejtegetvén az iparostanoncok kiállításának nagy fontosságát, üdvözölte a városi tanács képviseletében megjelent dr. Kaufmann Lajos iparbiztost és a kiállítást megnyitottnak nyilvánította. A jelenlevők az összes kiállított munkákat és rajzokat megtekintették, a tapasztalt szép eredmény felett legnagyobb elismerésüknek adtak kifejezést. A kiállítás junius 8-án, vagyis szerdán este 6 óráig volt nyitva, mely idő alatt egész nap tömegesen nézték* meg a kiállítást.
Évzáró vizsgák. A tanonciskola téli tanfolyamában az elmúlt tanévi vizsgák április hó 1-én rajzból és 2-án a közismeretekből tartattak meg mindhárom osztályban.
Az egész évi tanfolyam évzáró vizsgái a következő sorrendben voltak megtartva:
Junius 18-án délután 4 órai kezdettel az összes általános rajzcsoportoknak mértani rajzból.
Junius 20-án: A) I. leány, B) II., A) III. és A), B) IV. fiúosztályoknak.
Junius 21-én: B) I. leány, C) I. és A) II. fiúosztálynak.
„ 22-én: III. leány, B) I., D) II. és B) III. fiúosztálynak.
„ 23-án: A) II. leány, Elők., C) II. és C) III. fiúosztálynak.
„ 24-én: IV. leány, D) I. fiúosztálynak.
25-én: B) II. leány, A) I. fiúosztálynak.
— 14 --
A vizsgák naponkint délután 5 órakor kezdődtek, melyeken jelen voltak főtisztelendő dr. Vargha Theodorich plébános\', Bazsó József felügyelőbizottsági és ipartestületi elnök, dr. Kaufmann Lajos iparbiztos a városi tanács képviseletében, Hoffmann Henrik felügyelőbizottsági alelnök, Berény Árpád, Buday János, Farkas József, Nováth György felügyelő bizottsági tagok; Pilczer Albert, Muzikár Vince, Péczeli József, Pintarics Márton, Papp Oszkár, Szepesy Imre, Vékásy Károly és Vértes Antal ipartestületi elöljárók, kik" a tapasztalt szép eredmény felett legnagyobb elismerésüket fejezték ki a tanítótestületnek, a tanoncokat pedig további pontos iskolalátogatásra és kitartó szorgalomra buzdították.
Jutalmazás. Tanonciskolánk működése iránt meleg érdeklődéssel viseltető és annak hazánk egész jövőjére kiható nagy fontosságát megértő testületek, pénzintézetek és más jóakaróink szives adományukkal az idén is lehetővé tették a tanítótestületnek, hogy a jó magaviseletű, az iskolában, az iparban is kiváló előmenetelt tanúsított tanulóinkat a folyó tanév végével is megjutalmazhatja, hogy ezáltal a többieket is hasonló magaviseletre és előmenetelre ösztönözhesse.
Ezen eléggé nem értékelhető célra a következő jóakaróink és támogatóink voltak kegyesek iskolánkat szives adományukkal felkeresni: Az ipartestület elöljárósága 200, a Soproni Keresk. és iparkamara 100, a női szabók szakosztálya 32, Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Tkpénztár 30, Nagykanizsai Takarékpénztár 30, Néptakarékpénztár, Zalamegyei Gazdasági Tkpénztár, Csete Ferenc 20—20, N. N. 12, Ortutay Gyula 12, Brauner Lajos 10, Dr. Schichtanz István 10, Neumann Janka 8, ft. Megyesy József, Buday János, Papp Oszkár, Zapletál Simon 5—5, Báder Rózsi 4, Csordás József 2, a kiállítási termekben önkéntes adakozásból 10.40, összesen 540.40 pengő. A Nagykanizsai Kath. Legényegylet adománya 3 drb. tizkoronás arany, Fischel Fülöp Fiai 12 drb. jutalomkönyvet, azaz összesen 540.40 pengő, 3 drb. tizkoronás arany és 12 drb. jutalomkönyv, mely szives adományokért ugy a magam és a tanítótestület, valamint a megjutalmazott tanoncok nevében a leghálásabb köszönetet mondok ama kérelmem kapcsán, hogy a tanonciskolánk iránt tanúsított meleg érdeklődésüket és támogatásukat a jövőben se vonják meg iskolánktól.
Megjutalmaztattak:
A) A közismeretben, szakrajzban tanúsított kiváló előmenetelért és legkiválóbbnak minősített munkáért:
1. Berény Magda IV. 1. o. t. aranyműves Berény Árpádnál. 2. Szabó Mária III. 1. o. t. fehérvarrónő Guttentag Sárinál. 3. Miklós Ilona IV. 1. ó. t. női szabó Polgár Bözsinél. 4. Mersits Mária IV. 1. o. t. női szabó Rátz Juliskánál. 5. Hajnal Erzsébet III. 1. o. t. női szabó Sió Máriánál. 6. Vidovics István C) II. o. asztalos Martincsevics Imrénél. 7. Czindrich László T. IV. o. ács Czindrich Lajosnál. 8. Matyasits Pál B) IV. órás Rabinek Dezsőnél, egyenkint 1—1 drb. tizkoronás arannyal összesen 8 drb. arannyal.
— 15 --
B) A közismeretben, szakrajzban tanúsított kiváló előmenetelért és
kitűnőnek minősített munkáért:
1. Bóna István A) I. o. asztalos Gábor Imrénél. 2. Lackenbacher András B) II. o. esernyők, özv. Herrnfeld Dávidnénál. 3. ifj. Horváth Anna III. 1. o. fehérvarrónő Guttentag Sárinál. 4. Pintér Anna III. 1. o. fehérvarrónő Guttentag Sárinál. 5. Plánder Erzsébet B) II. 1. o. női szabó Hegedűs Károlynénál. 6. Szabó Erzsébet B) II. 1. o. női szabó Hergovics Teréznél 7. Simon Róza B) I. 1. o. női szabó Vass Nővéreknél. 8. Császár Erzsi B) I. 1. o. női szabó Rácz Juliskánál. 9. Nagy Ilona B)
1. 1. o. női szabó Weltner Sándornénál. 10. Haár Gizella A) II. 1. o. női szabó Grünfeld Sándornénál. 11. Neumann Ilona A) II. 1. o. női szabó Grünfeld Sándornénál. 12. Ligeti Gizella III. 1. o. női szabó Pollák Juliskánál. 13. Berény Zsuzsa IV. 1. o. női szabó Rátz Juliskánál. 14. Jakubecz Erzsébet IV. 1. o. női szabó Marvalics Rizánál. 15. Koller Erzsébet IV. 1. o. női szabó Sió Máriánál. 16. Schwarcz Erzsi IV. 1. o. női szabó Rácz Juliskánál. 17. Kreuczer Rózsi IV. 1. o. női szabó Ritter Nővéreknél. 18. Kramaszta Béla B) IV. o. órás Zsoldos Gyulánál Egyenkint !0—10 pengővel, összesen: 180 pengővel.
C) A közismeretben tanúsított kiváló előmenetelért és legkiválóbbnak
minősitett munkáért;
1. Gráf Mátyás C) III. o. t. fogtechnikus dr. Strem Sándornál.
2. Récsei Rózsi IV. 1. o. t. női szabó Rátz Juliskánál. 3. Weisz Margit IV. 1. o. t. női szabó Rabinek Jolánnál. 4. Weisz Zsuzsa IV. 1. o. t. Kuttner Olgánál. 5. Weszelyi Ilonka IV. 1. o. t. női szabó Sáreczné Buday Katusnál. 6. Fenyvesy György B) VI. o. t. órás Steiner Mórnál. Egyenkint 8—8 pengővel, összesen 48 pengővel.
D) Közismeretben és rajzban tanúsított kiváló előmenetelért:
1. Döme Margit A) I. 1. o. női szabó Sáreczné Buday Katusnál. 2. Tóth Gizella A) I. 1. o.\' női szabó Kroutil Józsefnél. 3. Gaál Mária B) 1. 1. o. hölgyfodrász Péli Kálmánnál. 4. Kumi Erzsébet B) I. 1. o. női szabó Kuttner Olgánál. 5. Sneff Gizella A) II. I. o. női szabó Vass Nővérek. 6. Takács Erzsébet A) II. 1. o. női szabó Klapper Károlynénál. 7. Nóvák Anna III. 1. o. női szabó Polgár Ilonánál. 8. Kalmár Rozália III. 1. o. női szabó Sió Máriánál. 9. Schnabl Paula III. 1. o. női szabó Tőke Erzsébetnél. 10. Kerber Margit III. 1. o. női szabó Schiller és Szigriszt. 11. Sugár Klára III. 1. o. kalapkészitőnő Klein Elzánál. 12. Szijártó József A) I. o. szabó Garzó Mátyásnál. 13 Hajós László A) I. o. asztalos lfj. Farkas Jánosnál. 14. Halász Elek B) I. o. sütő Steinauer Jánosnál. 15. Szekeres Ferenc C) 1, o. cipész Schmidt Gyulánál. 16. Kerese József D) I. o. pincér Antauer Józsefnél. 17. Julák István A) II. o. cipész Flumbort Györgynél. 18. Vidovics István C) II. o. órás Zsoldos Gyulánál. 19. Karancsy Zoltán D) II. o. vésnök Karancsy Józsefnél. 20. László János C) III. o. hentes-mészáros Németh Lajosnál. 21. Halász Károly A) IV. o. vaseszterg. Merkur-vasműveknél. 22. Imrei József A) IV. o. szabó. Skerlák Jánosnál. 23. Kelemen József A) IV. o. szabó Sörlei Zsigmondnál. 24. Németh Elemér A) IV. o. kaptafakészitő Németh Lőrincnél. 25. Bróz György T. II. o. kőmives Fatér Mihálynál.
— 16 --
26. Varga László T. II. o. kőmives Horváth és Vassnál. 27. Antalics Imre T. IV. o. szobafestő Antalics Ignácnál. Egyenkint 1 — 1 könyvvel, összesen 27 drb. könyvvel.
E) A legkiválóbbnak minősített mukáért.
1. Stagl László A) II. o. cipész Stagl Edénél. 2. Simonits Zsigmond C) II. o. asztalos Martincsevics Imrénél. 3. Üst József A) 11. o. csizmadia id. Farkas Józsefnél. 4. Bárány István C) III. o. aranyműves Schnitzer és Göndörnél. 5. Martinecz István A) L lakatos Brüll Zsigmondnál. 6. Vellák Lajos C) III. o. kádár Hoffmann Henriknél. 7. Vörös György A) IV. o. kárpitos Vörös Imrénél. 8. Bartal Ferenc C) II. kerékgyártó Bazsó Józsefnél. 9. Krug Kálmán B) II. o. kötőszövő Stern és Társainál. 10. Pőcze István B) III. o. lakatos Újlaki és Hahnnál. 11. Deutsch László B) IV. o. villanyszerelő Transdanubiánál, 12. Bencze Teréz A) 1.1. o. kalapkészitőnő Kuttner Irénnél. Egyenkint 8—8 pengővel, összesen 96 pengővel.
F) Csak a kitűnőnek minősített munkáért:
1. Kovács Pál C) II. o. asztalos Mayer Györgynél. 2. Hermann Gyula D) I. o. asztalos Lukácsy Gyulánál. 3. Kremsner Károly A) III. o. cipész Vadász Gyulánál. 4. Flumbort Pál A) III. o. cipőfelsőrk. Miltényi
5. és Fiánál. 5. Horváth János A) III. o. csizmadia Nováczky Lajosnál.
6. Dezső Aladár A) II. o. csizmadia Kovács Ferencnél. 7. Pint Erzsébet III. 1. o. fehérvarrónő Báder Rózsinál. 8. Farantay Mária A) I. 1. o. fehérvarrónő Ungár Árpádnénál. 9. Golenkó Erzsébet B) I. o. fehérvarrónő Báder Rózsinál. 10. Gerencsér Menyhért B) III. lakatos Rabinek S. és Fiánál. 11. Pankász Gizella B) II, 1. női szabó Báron Midnél. 12. Jancsecz Franciska B) II. 1. női szabó Grünfeld Sándornénál. 13. Kasza Anna B) II. 1. női szabó Gaál Sándornénál. 14. Polgár Ilona A) 1.1. női szabó Godina Lujzánál. 15. Kövesi Erzsi A) II. 1. női szabó Grünfeld Sándornénál. 16. Weisz Gabriella A) II. 1. női szabó Gaál Sándornénál. 17. Varga Anna női szabó III. 1. Schiller Máriánál. 18. Janzsa Erzsébet IV. 1. női szabó Gaál Sándornénál. 19. Fehér László C) III. órás Vékásy Károlynál. 20. Brandl Lajos B) IV. szűcs Lőbl Bélánál. 21. Tóth István Elők. vasöntő Weiser-gyárban. 22. Egyenkint 5—5, összesen 105 pengővel.
Kiosztatott összesen 525 pengő, azaz ötszázhuszonöt pengő, 27 drb. könyv, a fennmaradt ötvenegy pengő és negyven fillér, mely a jövő tanévi jutalmazásokra tákarékpénztárba helyeztetett el mint betét.
A jutalmak, kitüntető és dicsérő oklevelek f. évi junius 29-én d. u. 3 órakora Rozgonyi-u. iskola tornatermében a tanonciskolái énekkar és cserkészcsapat által összeállított ünnepség keretében lettek kiosztva, melyen Bazsó József felügyelőbizottsági és ipartestületi elnökkel az élén, a felügyelőbizottság és ipartestületi elöljáróság majdnem teljes számban volt jelen.
Nagykanizsa, 1927. junius 29.
Poredus Antal
igazgató
IV.
Felügyelet.
A felügyeletet a vallás- és közoktatásügyi miniszter egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelő felügyeleti joga továbbra is érvényben van.
A helyi felügyeletet az első fokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgató:
A vallás- és közokt. minisztérium részéről: Magyar Endre.
Kir. tanfelügyelőség:
Kir. tanfelügyelő: Szirmai Miksa.
Segédtanfelügyelő: Paizs György és Fejér András.
Szakfelügyelő:
Litván Sándor, iparoktatási igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Dr. Sabján Gyula.
Főjegyző: Dr. Krátky István.
Tanácsos: Dr. Prack István.
Jegyző: Dr. Kaufmann Lajos, Dr. Novai Imre.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Bazsó József. Alelnök: Hoífmann Henrik. Jegyző: Litvay Endre. Bizottsági tagok: Berény Árpád, Bojtor József, Buday János, Farkas József, Fatér Mihály, Kohn Samu, Mayer.Károly, Nováth György, Pongor Henrik, Velecz Ede, Weisz Tivadar és Poredus Antal iparisk. igazgató.
Ipartestület elöljárósága:
Bazsó József elnök, Neusiedler Jenő jegyző, dr. Kaufmann Lajos iparbiztos, dr. Hajdú Gyula ügyész, Práger Ferenc, Szántó Lajos alelnökök, Pilczer Albert pénztáros, Zollner János ellenőr. Számvizsg. r. tagok: László Vilmos, Fatér Mihály, Muzikár, Vince. Előljárósági tagok: Adler Miksa, Argent János, Berény Árpád, Bojtor József, Farkas József, Garai Adolf, Hajas József, Hoffmann Henrik, Horvát Lipót, Iványi József, dr. Kőnig József, Klein Vilmos, Kovács Ferenc, Mágics János, Makoviczky Gyula, Martincsevics Imre, Ofenbeck Vilmos, Pap István, Péczeli József, Pintarics Márton, Sörlei Jenő, Szepesi Imre, Szuknai Lajos, Vuicse- ... Gyula, Vékásy Károly, Varga Lajos, Varga> Nándor, és VérteCÍ«fi<tiáf.c ^
V. Tanitótestület.
1. Poredus Antal igazgató, tanitás alól felmentve, csak az igazgatói teendőket látta el. Működési éveinek száma 33.
2. Ács József, tanította a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 20 éve.
3. Béres János, a fizikai szertár őre, tanította a B) III. és C) III. osztályban a közismereti tárgyakat 5—5 órában, összesen 10 órában. Tanit 7 éve.
4. Brauner Lajos, tanitotta az A) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 7 éve.
5. Cseh Joachim, tanította a téli I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 órában. — Tanit 8 éve.
6. Cseténé Miiller Erzsébet, tanitotta az A) I., B) I., A) II., B) II. leányosztályokban az általános és III. osztályban a szakrajzot heti 3—3, a IV. .osztályban a szakrajzot heti 4 és a közismereti tárgyakat heti 4, összesen heti 23 órában. — Tanit 4 éve.
7. Özv. Dreven Lajosné, tanitotta az A) I., A) II., B) II. és III. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5—5, összesen 20 órában. — Tanit 8 és fél éve.
8. Faludy Géza, tanitotta az A) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 4 éve.
9. Horváth József, a tanonc-cserkészek parancsnoka, tanitotta a C) II. és a téli II. osztályokban a közismereti tárgyakat heti 5—5, illetve 10, összesen 10, illetve 15 órában. — Tanit 7 éve.
10. Jetiinek Márk, tanitotta az A) IV. és B) IV. osztályokban a közismereti tárgyakat heti 4—4, összesen 8 órában. — Tanit 19 éve.
11. Kalmár Zoltán, építészmérnök, tanitotta az építőipari szakrajzot heti 3, illetve 6 órában. — Tanit 1 éve.
12. Ketting Ferenc, tanitotta a vegyes ipari csoportban heti 4 órában a szakrajzot. — Tanit 9 éve.
13. Litvay Endre, a tanitótestület képviselője a felügyelő bizottságban és a felügyelő bizottság jegyzője, tanitotta a B) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5, a rajzpótló osztályban heti 3, összesen heti 8 órában. —Tanit 18 és fél éve.
14. Németh Jenő, tanitotta a téli III—IV. osztályban a közismereti tárgyakat heti 3, illetve 6 órában. — Tanit 1 éve.
15. Németh Mihály, a sza\'krajzi felszerelések gondozója, tanitotta a szakrajzot a faipari csoportban heti 4 órában. — Tanit 27 éve.
16. Nováczky Gizella, tanitotta a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 1926. január 3. óta.
17. Ortutay Gyula, tanitotta a C) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 6 és fél éve.
18. Óvári József, tanitotta a téli I. osztályú általános rajzot heti 3, illetve 6 órában. — Tanit 1 éve.
19. Pintarics János, tanitotta a bőripari III. és IV. oszt. csoportban a szakrajzot heti 3 meg 4, összesen 7 órában. — Tanit 2 éve.
20. Plánder Boldizsár, tanitotta a D) I. és A) III. osztályokban a közismereti tárgyakat heti 5—5, összesen 10 órában. — Tanit 6 éve.
21. Pollák István, tantestületi jegyző, tanitotta a D) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 3 éve.
— 19 --
22. Saaghy Pál, gépészmérnök, tanította a fémipari szakrajzot heti 4 órában. — Tanit 1 éve.
23. \'Sörlei Jenő, tanította a szabóipari szakrajzot heti 3 órában. — Tanit 3 éve.
24. Szalay Dénes, tanította az Előkészítő osztályban a közisme-ieti tárgyakat heti 8 órában. — Tanit 28 éve.
25. Tibolt Boldizsár, tanította az A) I., B) I., C) I., téli II. A),
B) és C) II. rajzosztályokban az általános rajzot heti 3—3, összesen 21, illetve 24 órában. -- Tanit 26 éve.
26. Thorday János, tanította a D) I., D) és E) II. rajzosztályokban az általános rajzot heti 3—3, összesen 9 órában. — Tanit 6 éve.
Hitoktatók.
1. P. Lefcsik Pongrác, Szentferencrendi áldozár, a tanonciskolái vegyes énekkar vezetője, tanította az Előkészítő, D) I., A) III., B) III.
C) III., B) IV. fiu, B) II. és III. leányosztályokban a róm. katholikus hit- és erkölcstant héti 1—1, összesen 8 órában. — Tanit 4 éve.
2. P. Mátés Hilár, Szentferencrendi áldozár, tanította az A) I., C) I., C) II., A) IV., T. IV. fiu- és A) I., A) II. leányosztályokban a róm. katholikus hit- és erkölcstant heti 1—1, összesen 7, illetve 8 órában. — Tanit 6 éve.
3. P. Tóth Móric, Szentferencrendi áldozár, tanította a B) I., A) II., B) II., D) II., T. I., T. II., fiu- és B) I. és IV. leányosztályokban a róm. katholikus hit- és erkölcstant heti 1—1, összesen 8, illetve 10 órában. Tanit 2 éve.
4. Kádár Lajos, református lelkész, tanitotta az összes ref. vallású fiu- és leánytanoncokat összevonva, heti 1 órában a hittanból. Tanit 24 éve.
5. Horváth Olivér, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású fiu- és leánytanoncokat összevonva heti 1 órában. Tanit 6 éve.
6. Ardai Simon, ny. izraelita tanító, tanitotta az összes izraelita vallású fiu- és leánytanoncokat kölön-külön összevonva heti 1—1, összesen 2 órában. — Tanit 7 éve.
Iskolaszolga: Ácsmann János.
. VI.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből. írás. és rajzm. külalak.
\' 1 = példás \' jeles szép
2 = jó jó rendes
3 = megfelelő elégséges tűrhető
4 = kevésbbé megfel. elégtelen rendetlen
\\
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg kit. = kitűnő
mh. = meghalt jel. = jeles
fsz. = felszabadult szkr. = szakrajz
fm. = felmentve I. o. r. = I. osztályú rajz
km. = kimaradt Il.o.r. = 11. „ „
elk. = eköltözött r. p. — rajzpótlós
*-gal jelöltek késői beiratkozás miatt osztályozhatók ne **-gal jelöltek sok mulasztás miatt osztáyozhatók ne
VII.
Az iparostanonciskola 1926—27. tanévi költségvetése
I. Bevétel.
1. Államsegély...... ......... ... ...... ..............................2.000.- P
2. Az 1884. évi XVII. t.-c., valamint 1922. évi XII. alapján
befolyó ipar-, engedélydijak és pénzbüntetések, úgyszintén az utóbbi törvény alapján befolyó pénzbírságokból ..................................................................2.200.— ,
3. Községi hozzájárulás .................. ... ..................26.269.14 ,
4. Tandíjból ...... ................................................................4.800.— ,
5. Tanszerdijból ............ ................................................1.700.— ,
6. Egyéb bevételek, téritmények ............ ..................10-— ,
Összesen 36.979.14 P
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások.
1. Igazgató, tanítók és hitoktatók fizetése ............ 29.060.34 P
2. Felügyelőbizottsági jegyző tiszteletdijára ............ 108.80 ,,
3. Szolgák fizetésére ..................... ......... 700 — „
Összes személyi kiadások 29.869.14 P B) Dologi kiadások.
4. Könyv- és írószerekre ......................................................900.— P
5. Rajzszerekre .....................................................520.— „
• 6. Nyomtatványokra és Értesítőre.................. ... 165.— ,,
7. Könyvekkel való jutalmazásokra ....................................50.— „
8. Szakfolyóiratokra : Hiv. Közlöny, Magy. Iparosok stb. 50.— „
9. Világításra..............................................................................600.— „
10. Fűtésre ...... ................................................................600.— „
11. Tisztogatási eszközökre és portalanító olajra..................100.— „
12. Állandó fölszerelésekre, illetve berendezésre ..................3.840.— „
13. Tandijszedés után 4°/0 jutalékra..........................................260.— ,,
14. Vegyes kiadásokra ..................... ..................25.— „
Összes dologi kiadásokra 7.110.— P Személyi és dologi kiadásokra összesen 36.979.14 P
— 21 --
Egész évi tanfolyam.
A) I. leányosztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok szánta
.SS > i. E c a> <S1 igázo4 latían
neve foglalkozása mesterének neve re bí re E 0. rajz V) \'K ■o QJ N ■r, co :0 .52 Ñ s istent. |
Babos Erzsébet női szabó Szigriszt és Schiller km
Bencze Teréz kalapk.-nő Kuttner Irén 1 1 2 8
Büki Anna nincs beszerződve 1 4 3 5
*Dobri Anna női szabó Sió Mária 1410 3
5 Dollinger Katalin » Kollarics Erzsébet 1 1 1 10 2
Döme Margit n Sáreczné Budai K. 1 1 1 18
Farantai Mária fehérv.-nő Ungár Árpádné 1 3 2 14
Garzó Anna női szabó özv. Baumann F. 1 2 3 15
Gál Júlia » Hitter Györgyné 1 3 3 1
10 Gölesz Erzsébet » Godina Lujza t 3 3 1
Gruttó Katalin * » Szigrisztés Schiller 1 2 1 3
Guzsvinecz Anna » Erdélyi Anna 1 3 1 4
Háry Anna fehérv.-nő Guttentag Sári 1 4 3 7
Horváth Irén fodrásznő Németh Péterné 2 3 2 25 7
15 Horváth Mária női szabó Varga Rotter 1 4 3 12 2
Kálmán Mária » Weltner Sándorné 1 3 2 4
Kölczer Margit » Hitter Györgyné 1 2 1 2
Lampeter Józsa » Csillag Lajosné 1 1 3 3
Ligeti Ilona n Bukszné Pollák J. 1 2 1 2
20 Lódner Anna n Hitter Györgyné 1 3 3 15
Losonczy Mária » Gaál Sándorné 1 3 2 1
Magyar Mária >» Vágner Ferencné 1 2 3 1
Németh Katalin n özv. Nóvák N.-né 1 3 3 2
Osvald Mária borbély Osvald Ferenc 1 3 2 11
25 Péntek Mária női szabó Csillag Lajosné 1 4 4 8
Polgár Ilona » Godina Lujza 1 2 2 5
*Skamletz Rozália » Pallos Nővérek 9 6 2
Somogyi Margit n Klapper Karolin km
Stróber Katalin n Fiala Antal 1 1 2 7
30 Szántó Mária » Fekete Margit 1 1 3 1
Tóber Mária » Martinék Fáni 1 1 3 1
Tóth Gizella Kroutil József 1 1 1 2
Tóth Mária » Klapper Karolin 1 3 2 8 6 2
Weisz Mária kalapk.-nő Klein József és T. 1 1 2 11
— 22 —
B) II. leányosztály
A tanonc Általános | osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. 0. rajz közism. j összesen igazolatlan Á n n | oj S I »
Auer Rozália női szabó Godina Lujza 1 3 2 9
Ács Margit » Pollák Irén km
Bartal Rozália » Varga Rottter fsz
Báthory Etelka » Sió Mária 1 2 2 3
5 Császár Erzsébet » Rácz Juliska 1 1 1 6
Deutsch Irén M Rácz Juliska km
Egyed Anna » Erdélyi Anna 1 3 3 14 ■
Filák Erzsébet » Kollarits Erzsébet 1 2 2 1
Gaál Mária fodrásznő Péli Kálmán 1 1 1 12
10 Gerencsér Ilona fehérv.-nő Guttentág Sári 1 3 2 3
Golenkó Erzsébet >i Báder Rózsi 1 3 2 5 •
Herzl Margit női szabó Pollák Juliska km
Hermáim Margit i) özv. Nóvák N.-né km
Holl Anna n Báron Mici ■ km
15 Kálmán Szidónia kifutó Kaufmann Károly 1 4 3 16
Kálovics Mária női szabó Fiala Antal 1 3 2
Kolongya Mária » Ritter Magda 1 3 3 17
Kovács Margit » Pollák Istvánné 13 bt,
Krausz Ilona kézimk. t. Reinitz Béláné 1 3 3 1
20 Kumi Erzsébet női szabó Kuttner Olga 1 1 1 11 6
Magyar Mária tiizőnő Furmen Imre 1 4 4 3
Major Anna női szabó Fekete Margit 1 1 3 5
Nagy Ilona » Weltner Lajosné 1 1 1
Orbán Irén » Pallos Nővérek 1 1 3 7
25 Orbán Katalin » Kuttner Olga 1 2 1 15
Pőcze Erzsébet » Erdélyi Anna 1 2 2
Riebner Katalin fehérv.-nő Guttentág Sári 1 4 3 2
Rosta Rózsa kalapk.-nő Klein J. és Társa 6 bt.
Sattler Klára női szabó Pollák Irén 1 3 3 1
30 Segesdi Rozália » Gaál Sándorné 1 3 3 2
Singer Margit » Dr. Karczagné 1 3 3 4
Simon Rózsa B Vass Nővérek 1 1 1 3
Stummer Anna kézimunk. Reinitz Béláné km
Szabó Ilona fehérv.-nő Scheiber Etelka 1 3 3 9
35 Tóth Margit női szabó Szigrisztés Schiller 1 3 3 10 2
Vajda Júlia n Fekete Margit 1 2 2 6
Varga Ilona „ Hitter Györgyné 1 3 3
Vigh Anna » özv. Nóvák N.-né 1 2 1 2
Viola Anna it Grünfeld Sándorné 1 4 4 6
— 23 —
B) II. leányosztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve e/i rt ojd « B h. 0. rajz E •O ¿t c <u W OJ n ■/; x :0 igazolatlan ■SS | c n 1 oj 2 | 3
Andri Magda kalapk.-nő Brónyai Lajosné 62 bt.
Berger Rozália női szabó Kollarics Erzsébet 1 3 3 28
Bézsenyi Gizella n Gál Sándorné 53 6 bt.
Cseke Irén n Hergovics Teréz 1 4 4
5 Ebenspanger K. kalapk.-nő Róth Margit 1 4 3 38
Fekete Ilona >» Fekete Imréné 1 1 1 9
Frommer Ilona női szabó Sáreczné Budai K. 1 4 3 28
Győrik Karolin fodrásznő Szabó István 2 fm. 2 14
Gozdán Anna női szabó Hegedűs K.-né fsz
10 Gozdán Ilona » Hegedűs K.-né 2 3 4 11
Haár Gizella » Grünfeld S.-né 1 1 1 2
Horváth Anna kalapk.-nő Klein Elza 1 3 3 4
Herzl Rozália női szabó Rabinek Jolán 2 3 4 9
Jámbor Erzsébet n Hergovics Teréz 1 2 2 12
15 Károsi Mária n Grünfeld S.-né 1 1 2 8
Kluger Jolán fehérv.-nő Blauhorn Sz. fsz
Kovács Rózsi női szabó Gál Sándorné 1 2 1 18
Kövesi Erzsébet n Grünfeld S.-né 1 2 2 8
Memmel Petron. tüzőnő Czimmermann I. fsz
20 Neumann Ilona női szabó Grünfeld S.-né 1 1 1 5
Paizs Mária rt Godina Lujza 1 4 3 12
Pammer Erzsébet fodrásznő Németh Péterné 1 fm. 4 23 11
Perlsz Rózsi kalapk.-nő Fekete Imréné 1 t 2 16
Schmidlechner J. női szabó Pollák Istvánné 1 2 2 4
25 Schnitzer Ilona » Rosenfeld J.-né 1 2 3 16
Seper Matild fehérv.-nő Báder Rózsi km
Sneff Gizella női szabó Vass Nővérek 1 1 1 1
Steiner Gizella tüzőnő Klinger István 1 3 3 20
Takács Erzsi női szabó Klapper Karolin 1 1 1
30 Tóth Ilona fehérv.-nő Bader Rózsi 1 2 2 22 7
Véber Margit női szabó Kuttner Olga 69 bt.
Viosz Mária n özv. Nóvák N.-né 1 1 2 11
Virág Anna k Pollák Júlia 1 2 3 13
Weisz Franc. szr. fi Müller Katalin 1 2 1 7
35 Weisz Gabriella ff Gál Sándorné 1 2 2 12
— 24 —
B) II. leányosztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
.22 \'> n. c a> cn igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve. IS M cd 0. rajz .52 \'n o a 0) N C/) cn •O N 2 istent, j
Boszák Margit női szabó Schreiber Etelka fsz
Cserép Anna M Godina Lujza 1 1 3 6
Flumbort Erzsébet » Hegedűs K.-né ísz
Hoffmann Júlia » Szatay Zs.-né fsz
5 Horváth Irma » Polgár Ilona 2 2 4 17 4
Horváth Katalin » Godina Lujza 1 3 4 2
Horváth Margit n Szigrisztés Schiller fsz
Iván Erzsébet » özv. Nóvák N.-né 1 3 3 24
Jambrics Rozália » Dr. Karczagné 1 3 3 20
10 Jancsecz Franciska » Grünfeld S.-né 1 1 2 9
Kasza Anna Gál Sándorné 1 1 2 9
Keschl Mária » Polgár Ilona 1 3 3 9
Klauz Mária » Ungár Árpádné fsz
Klein Mária » Polgár Ilona 1 2 4 45 11 5
15 Kovács Mária » Báron Mici fsz
Németh Katalin »» özv. Nóvák N.-né 1 3 3 72 33 11
Öveges Jolán » Gál Sándorné 1 2 3 10
Pankász Gizella »» Báron Mici 1 1 2
Pap Erzsébet férfi szabó Pap József fsz
20 Pál Edit női szabó Báron Mici 1 1 2 10
Pető Erzsébet » Marvalics Riza 1 2 1 11
Plander Erzsébet n Hegedűs K.-né 1 1 1 15
Rezneki Margit » Hergovics Teréz 1 1 2 9 6 2
Schlozarek Mária kalapk.-nő Róth Margit 1 3 3 33
25 Sifter Anna női szabó Szigriszt és Schiller fsz
Skrilecz Mária ji Polgár Ilona 1 3 4 16 4
Sipos Rozália fehérv.-nő Guttentag Sári 2 2 3 23 3
Szabó Erzsébet női szabó Hergovics Teréz 1 1 1 , 8 2
Szombathelyi R. Sáreczné Budai K. 1 1 1 56 2 4
30 Varga Jolán fodrásznő Szabó István fsz
Véber Rozália női szabó Kovács Antal 1 3 3 3
Zsupanecz Anna n özv. Baumann F. km
— 25 --
III. leányosztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve ; magavis. ii. 0. ra J* cQ N crt JZ közistn. | | összesen! iga lati c/5 N :0 ^ 20-an c QJ Cft
*Ansorge Rózsi Bali Ilona , "Bedő Piroska *Belovics Katalin 5 Benkő Anna Boros Katalin Bunics Gizella Brüll Anna Deutsch Klára 10 Eltér Gizella Fáhn Margit Fitzkó Gabriella Födő Erzsébet Fried Lenke 15 Hackler Rózsi Hajnal Erzsébet Herbay Mária ifj. Horváth Anna idb. Horváth A. 20 Kalmár Borbála *Károlyi Ilona Kluger Magda Kohn Aranka Krajcsovics Ilona 25 Lakatos Mária *Lendl Margit Lick Stefánia Ligeti Gizella *Macsek Mária 30 Nagy Teréz Narday Matild Németh Anna Nóvák Anna Palló Anna 35 Pankász Mária Pálfy Margit Páliy Márta Pint Erzsébet Pintér Anna női szabó » n n >» n » kalapk.-nö női szabó » » » kalapk.-nő női szabó » » fehérv.-nő tüzőnő női szabó fehérv.-nő női szabó » » » » » n n » - tüzőnő női szabó » » n n fehérv.-nő u Dr. KarcagnéSz. R. Fiala Antal Dr. KarcagnéSz. R. Pallos Nővérek Csillag Lajosné Godina Lujza Hergovics Teréz Rabinek Jolán Fekete Imréné Szigrisztés Schiller Dr.Karcagné Sz.R. Hitter Györgyné Csete Mária Klein Elza Sió Mária Sió Mária Csitke István Guttentag Sári Fischer József Sió Mária Bader Rózsi Marvalics Riza Báron Mici Weisz Viktorné Godina Lujza Pallos Nővérek Farkas Böske Pollák Júlia Szigriszt és Schiller Schiller Mária Vágner Ferencné Stern Miksa Polgár Ilona Marvalics Riza Pollák Istvánné Godina Lujza Szigrisztés Schiller Bgider Rózsi Guttentag Sári 3 3 2 2 4 3 4 1 1 1 3 2 1 2 1 3 1 1 4 3 2 2 3 2 fin. 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 9 31 4 3 16 17 21 22 22 15 9 12 13 23 11 8 15 4 4 17 8 6 7 2 10 11 2 7 km 2 fsz km 12 fsz fsz fsz fsz fsz 2 fsz fsz fsz 4 fsz fsz fsz km km
— 26 —
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
N c igazo-
\'> \'W E QJ co latlan
neve foglalkozása mesterének neve ct) se ra E .5 03 N cn \'N ■■o ¿t <D N 7D C/5 :0 tn N :0 | istent.
40 Pocsék Rozália tüzőnő Furtnen Imre fsz
Poór Ilona női szabó Vagner Ferencné fsz
Pőcze Mária fehérv.-nő Blauchorn Sz. fsz
Rosta Mária női szabó Csete Mária 1 3 3 33 \\ 3
Róth Aranka » Weltner Sándorné 1 3 2 21 3
45 Sabján Margit » Vass Nővérek fsz
Schnabl Paula » Tőke Erzsébet 1 1 1 10
Sinkovics E. # Fekete Margit 1 3 2 7 1 1
Somogyi Ilona » . Szőllősy Erzsébet fsz
Sötét Erzsébet » Báron Mici fsz
50 Spingár Mária Y) Vagner Ferencné 1 3 4 fsz
Stagl Mária » Polgár Ilona fin.
Szabó Mária fehérv.-nő Guttentag Sári 1 1
Szebeny Ida . n Guttentag Sári 1 2 2 16 1 3
Szollár Mária női szabó Szigrisztés Schiller fsz
55 Tóth Mária. fodrásznő Szabó István fsz
Varga Anna női szabó Schiller Mária 1 2 2
Vukics Teréz kereskedő Stern József 1 fm. 4 32 11 10
Weisz Ida női szabó Marvalics Riza 1 2 1 7
I \\ .
IV. leányosztály
Barta Lili női szabó Rácz Juliska 1 3 1 41 3
Bencze Magda » Rácz Juliska 1 3 2 30
Berény Magda ékszerész Berény Árpád 1 1 1 18
Berény Zsuzsa női szabó Rácz Juliska 1 1 1 19 fs\'zj
Boskovits Margit özv. Sáfár Ödönné
Domány Klára » Sió Máija 1 3 1 10
Faics Katalin Martinék Fáni 1 2 1 4
Farantay Erzsi „ Wagner Ferencné fsz! I ji
Gaál Jolán kalapk.-nő Singer Józsa fsz
Horváth Mária női szabó Godina Lujza fsz
Ivancsits Teréz n özv. Nóvák N.-né km
Jakubecz Erzsébet 9 Marvalics Riza 1 1 1 4
Janzsa Erzsébet n Gaál Sándorné 1 2 2 3
Kedmenecz Anna n Martinék Fáni 1 1 2 2
Kerber Margit n . Schillerés Szigriszt 1 1 1 5
Klein Rózsi V özv. Gaál S.-né fsz
Kluger Aranka » Rácz Juliska 1 3 1 11
«
I \'
IV. leányosztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
.Ú N c igazo-
\'c? E o \'-n latlan
neve foglalkozása mesterének neve a Ö/> to E 5- Jü 03 N C/3 tA \'si O ¿A <u N \'St (fi •O </5 \'N :0 istent.
Koller Erzsébet női szabó Sió Mária 1 3 1 1
Kosztelicz Ilona » Wortmann Juliska fsz
20 Kreuczer Rózsi » Ritter Nővérek 1 1 1 9 7
Lakatos Irén » Báron Mici 1 1 2 15 3
*Lengyel Erzsébet Pollák Irén ;
Liditt Erzsébet fehérv.-nő Báder Rózsi km
Markovics Margit tiizőnő özv. Koller N.-né fsz
25 Mersits Mária női szabó Rácz Juliska 1 t 1 18
Mikó Ilona » Polgár Etelka 1 1 1 9
Noll Erzsébet n Dr. KarcagnéSz. R. fsz
Nóvák Margit » Godina Lujza 1 2 i 3
Pápai Mária n Hitter Györgyné 1 3 2 9
30 Récsei Margit n Rácz Juliska 1 3 1 14
Récsei Rózsi » Rácz Juliska 1 2 1 13
Ring Erzsébet fehérv.-nő Báder. Rózsi \' km
Sugár Klára kalapk.-nő Klein J. és Tsa. 1 1 1 8
Schichtanz Irén női szabó Rácz Juliska 1 2 1 10
35 Schwarz Erzsébet » Rácz Juliska 1 1 1 10
Szabó Gizella fodrásznő Deutsch Nővérek 1 fm 3 8 1 3
Szegő Livia női szabó Rácz Juliska 1 3 2 28
Tolnay Irén » Marvaücs Riza fsz
Török Mária fehérv.-nő Báder Rózsi fsz
40 Varga Mária női szabó özv. Nóvák N.-né fsz
Veszely Ilona * Sárecz Ferencné 1 2 1 7
Weisz Irma » Wortmann Juliska fsz
Weisz Margit 9 Rabinek Jolán 1 2 1 10
Weisz Zsuzsa » Kuttner Olga 1 2 i 1 8
— 28 --
Fiúosztályok.
Előkészítő osztály
--—7- Általános Mulaszt.
A tanonc osztályzata napok száma
neve foglalkozása mesterének neve w cs ao RJ E közism. 1 összesen igazolatlan .«j | ié \'4 \\ .22
*Andrasek György cipész Bencze Sándor
Anger István sütő Cseh Lajos 2 3 1210 2
Babati József cipész Joó János 1 2
Berecz Gyula borbély Szabó István 2 2 13 2 3
5 Bódis József köteíes Garzó József ; km
Brüll Ferenc műszerész Sáfrán és Feiler 2 3 13 6
*Büki József vaseszterg. Weiser János |
Czigány András cipész Blum Oszkár 3 4 30 9 21
*Csöndör Gáspár kárpitos Székely Vilmos ■
10 Dezső János csizmadia Kovács Ferenc 2 3 9
Feletár Pál szabó Cziboly Ferenc km
Gáspár Gyula sütő Ferencz Győző 1 2 17 3 7
*Gruttó György sütő Cseh Lajos 4 3
Herki Gyula borbély Weisz Viktor 2 4 9 6 2
15 Hirc József hentes Kapoli Ferenc 2 3 26 12 14
Horváth János cipész Városy Sándor 1 1 4 2
Horváth József csizmadia Németh Ferenc km
*Ihász Ferenc sütő Ferencz Győző
Kalamár Kálmán csizmadia Bedekovics József 2 3 4 3
20 Kiss József műszerész Sáfrán és Feiler 2 4 25 3 6
*Kovács Lajos szabó Liditt és Joós
Lucz Albert hent. és m. Szabó Lajos 2 4 20 3 4
Meiszterics József asztalos Táncsics József 1 2 10 2
Marovics István >> Vlaszák Ferenc km
25 Orbán Nándor cipész Horváth Mihály km
Osvald György borbély Kozinczky Dezső 1 2
Pál Mihály gépészk. Horváth Imre 1 2 11 2 7
Sásvári János cipész Vadász Gyula 1 4 4
Schaffer Ferenc vasöntő Merkúr Vasművek 2 3 27 2
30 Szabó István kovács Vjdovics Gyula km
*Szalay Ferenc mészáros Spierer Benedek 7 5
Szakály József csizmadia Horváth Rezső 1 3 6
*Szertics Károly kovács Strebelovszky F.
Szivos György szíjgyártó Horváth és Simonkovics 1 2 3
35 *Szigeti József szabó Antal István
Szummer Gyula >> Horváth József km
Tollár Lajos cipész Eichner Vilmos 1 3 9 2
— 29 --
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. közism. összesen; igazolatlan .2 I t :8 I x .2
\' Tóth István *Tóth Ferenc 40 Varga József Weghscheidier F. Vörös József Weisz Ignác Zöldvári István vasöntő cipész asztalos hentes szabó »» cipész Weiser János Kluger Gyula Szekeres Dezső Szabó Lajos Baranyai Viktor Weisz Dávid Belső János 1 2 2 2 4 3 8 2 2 4 km km km
A) I. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis ,. j ii. o. rajz közism. összesen igazolatlan 2 í"
*Andor István asztalos Török István 22 19
*Ádám István kárpitos Gerő Soma 4
Borda József hent. és m. Babka József 1 2 2 7 2 1
Bóna István asztalos Gábor Imre 1 1 1
5 *Böröcfy Péter lakatos Simon György
Buday Károly asztalos Buday János t 2 2 1
Czigány István sütő Dorogi Kálmán 1 3 3 16 1 3
Czippán Lajos hent. és in. Kocsis József 2 3 3 4 4
Doniján László asztalos Martincsevics I. 1 3 2
10 *Fentős Vilmos >> ifj. Farkas János
Ferencz Károly szabó Mágics János 2 3 4 11 9
*Fodor Kálmán Lampel Adolf
Gerócs György kéménys. Rátkai László 1 1 2 10
Godina József szabó Godina János 1 2 1
15 Gondán Ferenc sütő Dorogi Kálmán 1 4 3 8 4
Gregorán István szabó Izsák István km
Hajós László asztalos Ifj. Farkas János 1 1 1 2 1 1
Halász István órás és é. Vékásy Károly 1 4 2 7
Harangozó Lajos szabó Hoffer József 1 3 2 8
20 Hicfelder István asztalos Muzikár Vince 1 2 2 2
Horváth Pál hent. és m. Szabó Lajos 2 3 2 4
Jancsi István cipész Magyar Lajos 2 2 2 4 2
Jugovics László szabó Kraüsz József 1 2 1 1
30 —
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve ■ foglalkozása mesterének neve | magavis.j i. 0. rajz közism. J összesen iga lat t/5 N :0 ZO- an \' c GJ tn
Káceus Jeromos csizmadia Menyhárdt József km
25 *Keller József asztalos Dukász Ferenc
Kiss József cipész Varga Ferenc 1 3 2 1
Kiss Károly kárpitos Pilczer Albert 1 2 2 4 2
Kocsis József bognár Bojtor József 1 3 2 6
Kollarics Vince asztalos Mayer György 1 3 2 7
30 Koronczy József cipész Schlesitiger Ignác 2 4 4 2
Mártinecz István géplakatos Brüll Zsigmond 1 1 2 4
Nagy György szabó Ivánkovics István 2 2 3 4 2
Nagy József szíjgyártó Klapper Gusztáv km
Németh József szabó Kiss István 1 3 3
35 *Niczinger Ferenc Weisz Jenő
Nováczky Lajos ) j Sörlei Ágoston 2 1 2 2
Nóvák Ferenc hent. és m. Babics Lajos 1 3 2 4 3
Oprovcsán J. szabó Lőwi Vilmos 1 3 3 1
Öveges József asztalos Buday János 1 3 2
40 Papp Antal szabó Liditt és Joósv 2 3 2 20 7 8
Pápai István lakatos Pápai István 1 2 2 1
Péter József asztalos Kaufmann József ;km
Plánder György asztalos Horváth Vilmos km
*Rákhely Ferenc csizmadia Balog Boldizsár
45 Rosta János köteles Tibolt Lajos 2 2 3 7 2 3
Senkó Ferenc kovács Bojtor József 1 4 3 1
Simon József sütő Klein Vilmos 2 4 4
*Süslecz Aladár üveges Melczer Jakab 9 9
Stróbl György cipész Blum Oszkár 2 4 4 6
50 Svásznik Imre szabó Budija Frigyes 2 4 4 13 7
Schveitzer József hent. és m. Horváth József km
Szabolics József asztalos Farkas János 1 2 2 3
Szíjártó József szabó Garzó Mátyás 1 1 1
Szmodics György géplakatos Merkur-gyár 2 3 3 14 4
55 Szommer Ferenc szabó Borbély István 1 2 2 9
Takács Imre pincér Wollák Jenő 1 3 2 3
Takács József cipész Takács Géza 1 2 2 5
*Táncsics Gyula asztalos Dukász Ferenc 1
Városi József csizmadia Kovács Antal 2 4 4 6 1 2
— 31 —
B) I. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
> i. ii £ igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve cö S/> CS E 0. rajz y) \'n :0 a> N OS cn :0 közis. I istent.
Bata Ferenc lient.ésm. Spiegl Viktor km
Bencze István >> - Frk Ferenc 1 4 3 1
Bencze János csizmadia Németh Ferenc 1 2 2 2
*Bontó József hent.és m. Deutsch Ede •
5 Bődi Béla vaseszterg. Merkúr Vasművek 4 4 4 10
Csapó Ferenc szabó Erdey Ferenc 3 2 2 7 2 1
Csordás János csizmadia Nagy Antal t 4 1 4
Engelmann József borbély Zapletál Simon 2 4 4 31
Erményi István szabó Garzó Ferenc 1 3 4 10 4 1
10 Guzsvinecz Ferenc lakatos Tanczenberger L. 2 2 4 10 1 4
Halász Elek sütő Steinauer János 1 1 1 8 3 1
*Hoffmann Sándor kárpitos Szattler László
*Horváth Gyula asztalos Dukász Ferenc 1
Kálmán József Szekeres Dezső 2 3 3 34 1810
15 *Kápolna József hent. ésm. Spiegl Viktor 9 7
Kelencz Géza szabó Megyimorecz T. 1 3 2 15
Kele József borbély Bedekovics Gy. km
Kemény Miklós kékfestő Szabados Mátyás 1 4 2 4
*Kohn László szabó Varga Vince :
20 Krimmel Gyula asztalos Szekeres Dezső 3 3 2 31 16 10
Ludas Lajos t) Kaufman József fsz
Martinecz József borbély Egyed Gyula 1 3 1 1
Máthés György géplakatos Brüll Zsigmond 4 3 9 2
Milhoffer Ferenc szűcs Zubály Mihály 2 2 2 3
25 Németh János hentes Németh József 3 3 3 19 11 1
*Nothnagel Ferenc szabó Krausz József 2 2
Párta György kalapos Totola-Pacsirszky 1 3 2 8
Pintér István pincér Petrics Ferenc 1 3 2 3
Pint János üveges Gaál László 2 3 3 16 7
30 Poór László pincér Kiss Ernő 1 3 2 9 7
Prucker János borbély Fodor József 3 3 3 10
Radics Ferenc - kovács Bazsó Sándor 1 2 1 6
Rosenheim Miksa borbély Szabó István 11 km
Salamon Ferenc asztalos Török István 1 3 2 3 4
35 Selek József sütő Nagy Béla 1 4 3 7 6
**Sintár Károly asztalos Molnár Sándor 42 8 2
Spingár József >> Pálfy Sándor 2 1 3 2
Stickel István borbély Bród Ignác 2 2 2 1
Stickel József kovács Stickel Ádám 1 1 2 4
— 32 -
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve c/5 > a 6fl CS E i. II. o.rajz s c/í c ii 09 V N 09 Cfí ■■o iga lati Cfi N :0 10-an c aj In
40 Surugli Ferenc *Szollár István Takács János *Tóth Béla Tuboly János 45 Varga József *Vágó László Winkler János Wilcsek Imre Wuscher Géza 50 *Wascher Imre bognár asztalos pincér csizmadia hent.ésm. asztalos hent.ésm. szabó sütő szabó Bojtor József Szabó István Wollák Jenő Farkas József Horváth József Dukász Ferenc özv. Faics J.-né Skerlák János Kluger József Mágics János Mágics János 2 2 1 1 1 3 2 2 4 3 4 2 3 3 22 13 22 1 10 2 9 5 7 11 10 2 2 3 km fsz 2
Andri László Ágoston János Bagonyai László Bazsó György 5 Belső István *Bogdán József Bojtor György Büki István Czapáry Gyula 10 *Csöndör Dezső Fodor László Födő Ferenc Fülöp Sándor Furdán János 15 Goricsánecz István Hajdú József Harangozó István Horváth Ferenc Horváth József 20 Kaprovicsanecz J. Kálovics György Kiss István Kovács Gáspár Kovács István 25 Markó Ferenc Martinecz József Nagy Ferenc szk. C) I. cipész ii ii ii ii ii ii n ii >» ii cipőf. r. k. cipész n ii ii csizmadia cipész cipőf. r. k. cipész ii ii csizmadia cipész ii cipőf. rk. cipész osztály Gáspár Lajos Miltényi S. és Fia Sárdi Lajos Ács Ignác Németh Károly Kelemen József Ács István Blum Oszkár Papp Oszkár Szternát József Ács István Zemlák József Kelemen József Baa György Steiner Fülöp Miltényi S. és Fia Szternát József Miltényi S. és Fia Czimmermann I. Németh Károly Kelemen József Leiner József Bedekovics József Sziva Ferenc Furmen Imre Miltényi S. és Fia Molnár Gyula 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 4 2 3 4 2 4 2 4 3 2 4 2 4 4 3 3 i 4 4 2 4 4 4 4 4 4 3 2 3 2 4 4 3 4 3 4 í 27 1 9 33 8 22 4 1 1 4 10 14 1 5 10 10 1 19 6 10 2 3 7 4 km 2 3 2 km 1 2 km 1 fsz ktn km 2 km
— 33 --
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve .22 tS M CQ E í. o. r íi. ajz £ •n :0 ¿A c tu n CJ N t/3 X \'O. iga lati \'n :0 50- an c 0) í2
Nagy István Nagy Lajos 30 Nagy Pál Németh István Németh Károly Nieczinger Jenő Nováczky József 35 Nyers Péter Péter Gyula Ratalics István Rudics József Sánta Lajos 40 Sneff Ferenc Stummer József Szabó Jenő Szekeres Ferenc Szerdahelyi Ferenc 45 Takács Ferenc Tislér Ferenc Tislér Károly szk. Tóth József Varga János 50 Vass István Vuscher Béla cipész cipőf. r. k cipész n szíjgyártó csizmadia cipész »> )> ■ it ii ii ii cipőf. r. k. cipész ÍJ ii ii ii ii ii a ii Androsek Ernő özv. Koller N.-né Pintarics M. és Fia Schlesinger Ignác Klapper Gusztáv Ács Ferenc Papp Oszkár FerkJános Szekeres József Macsek József Steiner Fülöp Kluger Gyula Sárdi Lajos özv. Kovács J.-né , Csákányi Károly Schmidt Gyula Sárdi Lajos Németh Károly Schlesinger Ignác Gyergyák György Schlesinger Ignác Varga Ferenc Németh István Molnár Gyula 3 2 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3 1 4 3 4 2 no. 4 no, 2 1 3 2 2 4 3 4 2 2 4 2 4 3 4 2 3 3 3 4 2 1 3 3 3 3 4 1 5 1 37 8 13 5 4 1 2 12 23 23 1 6 10 3 1 4 4 2 4 2 7 6 fsz 3 2 fsz km 2 1 fsz fsz fsz
D) I. osztály
Bagonyai Sándor hent.ésm. Petrics György 2 4 3 23 1211
Bognár Károly asztalos Táncsics József 1 2 4 8 2 4
Boross László cipész Magyar Lajos 1 2 4 14 7
Bödők Péter kosárfonó Illés József 1 1 2 1
5 Böjti András szabó Papp József v 1 3 3
*Császár György sütő Cseh Lajos 1 * 2 8 6 2
Cselenkó Ferenc hent.ésm. Kálovics György km
*Csincsa Sándor órás Steiner Mór
Csondor Ferenc szabó Hofman Miksa km
10 Dienstenberger Gy. borbély Szabó István 1 1 2 11
Farkas György cipész Rózsa Lajos 1 4 3
Fuchs János női szabó Varga-Rotter 1 2 2 7 2
— 34 —
Általános Mulaszt.
A tanon c osztály- napok
zata száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. 1. ■0. íi. ajz | közism. összesen iga lati tó N :0 zo-an c <u
Gerócs Ferenc szabó Skerlák János 1 2 3 3 2
Gödinek György kádár Batica József 1 3 3
M5 Gréger Károly szabó Németh P. Pál 1 2 4 6 6
Halász László könyvkötő Gutenberg-ny. 2 3 2 6
Hermán Gyula asztalos Lukácsi Gyula 1 1 2
Hénics József sütő Andrisuv András fsz
Hiti György boibély özv.Bedekovicsné 2 3 3 7 6
20 *Horváth József hent.ésm. Kapoli Ferenc
Horváth Mihály szabó Márkus Géza 1 4 4 3
jakab József hent.ésm. Németh József 2 2 4 13 4 9
Kamondi János lakatos Szollár József 1 km
Kelemen Lajos » Kelemen János 2 4 4
25 Kerese József pincér Antauer József 1 1 1
*Kosaras Sándor g. lakatos Bazsó József 5
Lakatos István asztalos Torma Pál 2 2 3 12 2 23
Légrádi István hent.ésm. Petrics György 1 3 2 26 3
Lukács György szabó Liditt és joós km
30 Marton István csizmadia Skrivalics István 1 3 2 3 2
Megyimorecz G. sütő Fischer Benő 12 fsz
Muczer László asztalos Molnár Sándor 1 3 4 4 2
Nagy Antal szabó Ritter Testvérek 2 2 2 12 7
Paizs Gábor >) Müller Károly 1 3 4 2 2
35 Parragi János n Tibola József 1 3 2 1 4
Pfeifer Antal asztalos Dukász Ferenc 1 2 3 4
Plander Boldizsár kádár Dervalics József 1 3 3 4
Ruzsák György szabó Bróz János 1 2 3 2
*Szabó Károly kefekötő Frank és Társa
40 Szemlics Károly sütő Viola Lajos 13 km
Szűcs Lajos szabó Pollák Gyula 1 3 3 4 2
Takács Gyula »» Bagladi Béla 1 1 4
Takács István asztalos Szekeres Dezső fsz
Tálosi József kárpitos Székely Vilmos 1 3 4 17 3 8
45 Tébesz Ferenc szabó Izsák István km
Varga István »> Czvetkó Ferenc 1 3 4 12 11
Viola Lajos kárpitos Vörös Imre 1 4 4 2 2
Virovecz Ferenc sütő Gárdonyi jenő 1 3 2 5
Wolf István >> Viola Lajos km
— 35 —
A) II. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve wS > ta ¡W re E 1. o.r u. ajz N \'re" re N tn közism. | I összesen! iga lat aj \'Ñ :0 zo-an c o» V)
Andris György cipőf. r. k. Kovács Jánosné 2 2 3 20 4
Büki Béla cipész Gyergyák György 3 4 4 23 20
Császár Ferenc cipőf. r. k. Fischer József 2 2 2 8 6
Dávidovics Sándor cipész Kuzsner György 1 3 4 61 9
5 Dervalics Ferenc >> Baa György 2 4 3 10 6
Dezső Aladár csizmadia Kovács Ferenc 2 1 2 8
Farkas István cipész Zábó László 2 2 2 3
Fábics Gyula » Steiner Fülöp 2 2 2 5 2
Fekete József cipőf. r. k. Kovács Jánosné, 2 4 4 40 8
10 Gerencsér János cipész, Furmen Imre 3 4 4 11 5
Gerencsér László tt Argent János 2 3 3
Gerócs Kálmán i) Magyar Lajos fsz
Gödinek Ferenc it Németh Ferenc 2 3 4 6
Hajdú Kálmán csizmadia Buváry Béla 2 3 2 4 3
15 Horváth János cipész Horváth Mihály 2 3 2 6
Jakab Ferenc a Leiner József 2 3 3 4 2
Julák István >» Flumbort György 1 1 1
Károsi József cipőf. r. k. Ifj. Parragi György 2 4 4 50 50
Király József cipész Miltényi S. és Fia 2 4 3 21 2
20 Kovács József csizmadia Skrivalics István 2 2 3 6 2
Kovács Lajos cipész Miltényi S. és Fia km
Kuszler József szíjgyártó Koronya György 2 2 2 10
Laskay Árpád cipőf. r. k. Papp Oszkár km
Mihalecz János cipész Kelemen József 2 3 3 7
25 Milley József IJ Baj György 2 4 2 6 3
Molnár Ferenc >» Varga Ferenc 3 3 3 5 3
Moór József cipőf. r. k. Ifj. Parragi György 2 4 4 22 15
Papp János ^cipész Billik Ferenc 3 3 3 3
Parragi Józsel ) i PintaricsM. és Fia fsz
30 Parti József » Baj György 3 4 3 6 5
Páll János, >t Vass József 1 3 2 16 2
Radasics Árpád »1 Szokol János 2 3 3 11 11
Stágl László >» Stágl Endre 2 2 3 20 2
Szabó Ferenc jj Gáspár Lajos 3 4 3 9 4 5
35 Szabó Lajos 3f Németh Ferenc 2 3 2 2 2
Szűcs Bálint fi Furmen Imre 2 4 3 7 3
Tamás József n Varga István 1 4 4 16
Üst József csizmadia Farkas József 2 2 3 6 2
Varga István cipész Saáry György 2 2 3
40 Varga János cipész Varga József 2 2 3
Varga Lajos >> Argent János 2 3 2 7 7
Vámosi György Androsek Ernő 2 3 3 3
Vellák Ferenc cipőf. r. k. Czimmermann I. 2 3 3 3
Wéber Ferenc csizmadia Wéber Ferenc 1 2 1
— 36 —
B) II. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, j napok száraa
c/i fe- i. II. N \'a £ c CJ \'Sí igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve nj M s o.r ajz ÍM JS ra N a; Cfi \'N :G a <L> N CA cn o tő N :0 .¿C c tu «5
Ágoston István szabó Töllösy Péter 1 2 3 5 3
Babics Ferenc )> Baglady Béla 1 2 2
Beck Tibor %% Gottreich Antal 2 4 2 1
Buday János M Szmerk Mátyás 1 3 4 2
5 Burka János >) Gottreich Antal :sz
Czimmermann F. szűcs Lőbl Béla 1 4 4 1
Farkas Antal szabó Bőhm József cin
Farkas Imre kalapos Gyenes és Vida 1 3 4 1
Ferencz Antal szabó Lampel Adolf ísz
10 Ferencz István molnár Hegedűs Lajos fsz
Fried Dezső szabó Csőre Mihály 1 2 3 9
Grafics László tr Sörley Zsigmond fsz
Gréger Sándor ÍJ Csonkás József 1 4 3 5 3
Herzsenyák Mihály tt Hoffer Gyula 1 2 2 2
15 Horváth Gyula » Kumánovics P. 1 3 2
Horváth János i) Izsák István 1 3 4 13 3
Horváth Lajos női szabó Kovács Antal 1 4 3 3
Horváth László szabó Kiss István 1 1 2 10
Kálmán Pál >i Magyar József 2 2 4 4
20 Klausz Mihály >) Németh P. Pál 1 1 2 öl 2
Kohautek Kálmán i> Töllösy Péter 1 3 3 4
Kovács János i> Kozsnyák János 1 4 4 11 7 2
Krug Kálmán kötő-szövő Stern és Tsa 1 3 3 4
Lóránt István szabó Horváth József fsz
25 Papp Géza i) Papp József fsz
Papp József i> Papp József t 1 2 2 2
Peti János >> Baranyai Viktor | ■ fsz
Péczeli Kálmán Péczeli József 1 3 4 6 5
Ritecz Kálmán « Lampel Adolf 1 4 4
30 Simon József » Kasza Géza 1 3 3 12
Szűcs Lajos 1» Zweig Imre 1 2 2 9 3 3
Takács István )7 Pollák Gyula fsz
Takács Sándor tt Bőhm József 1 1 1 7 2
Tamás János szabó Pollák Gyula 1 3 2 1
35 Táncos Sándor tt Magyar József 1 3 I 2 3
Tóth Lajos tt Hoffer Gyula 1 3 2 3 3
Vancsura János i> Szepesy Dániel 1 2 3 2
Vaspöri Gyula tt Bagladi Béla 1 3 ; £
— 37 --
C) II. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
tó "> i. ii. .N "S? E ¡3 <D tn igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve tű M tS E 0. rajz S-l eö N Cfl t/3 \'n o a o N tn tn :0 c/5 \'n :o ¿í \\ istent.
Auer István kerékgy. Auer Félix 1 2 2
Árkus Ádám asztalos Csordás István 1 2 2 2
Bartal Ferenc kerékgy. Bazsó József 1 m 2 2 3
Beke Lajos asztalos Dants Kálmán 1 2 2 5
5 Czukker Lajos faeszterg. Schönek János 1 1 2 1
Dolmányos Gy. kádár Hoffmann Henrik 2 3 3 1
Dolmányos László kosárfonó Feitser Béla km
Dukay László asztalos Fender István 1 1 1
Engelmann Ferenc kárpitos Gerő Soma fsz
10 Erdélyi György asztalos Csordás István 1 3 3 3 2
Hajdú István >» Dants Kálmán 2 2 3 4
Herjavetz Lajos a Herjavetz László 1 3 2
Karafiáth Dezső tt Szekeres Dezső fsz
Kiss János szitás Lancsák János fsz
15 Koch Mihály faeszterg. Koch András fsz
Kovács Pál asztalos Mayer György 1 2 2 15
Krausz Jenő kárpitos Gerő Soma 1 2 1 12
Nardai Gyula asztalos Czifra György 2 2 4 5
Navracsics Mihály i) Günser Lipót fsz
20 Németh Ernő fi Buday János 2 4 3 4
Németh Mihály kerékgy. Bojtor József 2 ■ 1 3 4 2
Nincsics Károly asztalos Torma Pál 1 2 2 4
Papp István >> Muzikár Vince 2 2 3 6
Puchler József kocsifény. Bazsó József 1 4 3 17
25 Rády Ferenc asztalps Füredy Sándor 1 1 3 1
Simonits Zsigmond )i Martincsevics I. 1 3 2 10
Sneff István kaptafak. Németh Lőrinc 1 2 3 6
Stickel Pál villanysz. Szabó József fsz
Strobli István asztalos Buday János 2 3 3 4
30 Szabó Sándor asztalos Horváth Flórián 2 3 4 1810
Tóth István >> Dukász Ferenc 3 4 4 21 5
Varga László kerékgy. Nováth György 1 3 4 8
Vidovits István asztalos Martincsevics I. 1 1 1 1
Zsoldos István órás Zsoldos Gyula 1 1 2 13
— 38 --
D) II. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
(Á i. ii. N "3 é e <S1 igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve «3 se rt E 0. rajz J— a a N W *N :0 ¿A Qj N GQ c/> :0 tő \'N :0 G CJ C/5
Baj György lakatos Wieland János 1 3 2 13 3
Bakai István kelmefestő Mayer Károly 1 4 13 2
Beck Jenő * műszerész Szakáts Gyula fsz
Bóha György kovács Bóha Ferenc 1 3 3 6 2
5 Boros József sütő Lódner Ferenc 1 2 2
Brandtmüller K. lakatos Báron Ferenc 1 2 2 11 4
Dobri István »1 Szécsenyi István bt.
Domina Ferenc »» Berger Jenő 1 2 2 4
*Farkas Lajos ii Szécsenyi István
10 Gyarmati György nyomdász Gyarmati György 1 2 2 4
**Harangozó Gy. műszerész Szakáts Gyula
Karafiáth Kálmán kékfestő Szabados Mátyás 1 2 13 6 2
Karancsy Zoltán vésnök Karancsy József 1 1 1 2
Károlyi Lajos rézműves Samu József 2 3 3 15
15 Ködbaum István borbély Halász Ödön 2 4 8 2
Kinder István hent. és m. Babits Lajos km
Krausz József villanysz. Kahn-Weinberger fsz
**Krimmel János műszerész Szakáts Gyula
Matola József köteles Rozs Ferenc 1 3 8
20 Molnár István borbély Farantai Géza fsz
Munkácsi László nyomdász Gutenbergnyomda 1 2 3 17 4
Noll Ferenc géplakatos Báron Ferenc km
Pint István fegyvermü. Pintér István 1 2 1 5 2
Popesnyák Ferenc lakatos Mercurvasművek 2 2 4
25 Porubszky Zoltán borbély Oparnicza M. 2 4 12 1 4
Rezsek József géplakatos Báron Ferenc 1 3 2 9
Ruska Antal műszerész Sáfrán és Feiler 2 1 2 14 9 4
Sajni Ferenc géplakatos Berger Jenő 1 2 2 8
Szélig Jenő sütő Klein Vilmos fm
30 Sztupnik László pincér Garai testvérek 2 3 5 2 1
Takács Béla borbély Pahocsa István 2 4 1
Tóth Lajos kovács Transdanubia R. T fsz
Thury Ernő borbély Zapletál S. mh
Vass Sándor lakatos Vass Sándor 1 3 3 2
35 Vajda József »> Weiser J. C. km
Wolf Ferenc borbély Zapletál S. 1 2 6
/
— 39
A) III. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
rfí ii. G igazo-
* \'> 0. N é <D eo latlan
neve foglalkozása mesterének neve cb tsfl CB C r ajz yi \'n :o Jí N C/3 C/D O cn N :0 M istent.
Batha Sándor csizmadia Németh István 2 4 4 41 28 12
Benkő György 19 Lukács József 1 3 3 5
Bödők János cipőf. r. k. Parragi György 2 4 4 35 24 6
Dani Boldizsár »> Klinger István 1 2 2 6 3 2
5 Filá,k József cipész Belső János 2 3 3 2
Fischer Gyula cipöf. r. k. Bilik Ferenc km
Flumbort Pál » Miltényi S. és Fia 1 1 2 1
Furman Lajos s> Csákányi Károly fsz
Gábor István cipész Eichner Vilmos 2 4 3 8 2
10 Hegyi Lajos >> Jancsecz Imre 1 3 3 5 2
Heinrich József J> - Schmidt Gyula 1 2 3 1
Horváth János csizmadia Nováczky Lajos 1 3 2 1
Kalinics János n Horváth Rezső fsz
Kállay Gyula cipész Halász Imre fsz
15 Király József >> Varga Károly 2 3 3 7 2
Kovács Lajos csizmadia Dömötör Ferenc 2 3 4
Kremzner Károly cipész Vadász Gyula 1 3 2 12
Marics István » Baj György fsz
Mészáros Károly tj Halász Imre 3 3 2
20 Mózes József csizmadia Farkas József 2 4 4 14 5
Németh Imre cipész Horváth Mihály 1 2 2 16 6
Paur József v »r Garzó István 1 4 3 7 3 2
Pintér József n Timár István 1 3 3 4
Sárközi László 99 Bencze Sándor 1 2 2 12 3 7
25 Schvartz Károly 19 Deutsch Károly 1 4 4 6
Szabó Lajos. csizmadia Balogh Boldizsár 1 2 2 3 2
Sziva István 11 Sziva Ferenc 1 3 1 7 2
Szűcs János cipész Papp Oszkár 2 3 3 13 2 3
Tislér György ii Gyergyák György 1 2 3
30 Tóth Ferenc cipőf. r. k. Papp Oszkár fsz
Vass György 91 Furmen Imre 1 2 3 11
— 40 --
B) III. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve - magavis. r szakrajz I közism. összesen igazolatlan ■2 1 \'S =8 !
Baján György lakatos Tanczenberger L. 2 3 4 18 6 5
**Bakonyi József műszerész Szakáts Gyula 4 4 4 584214
Balog József lakatos Újlaki és Hahn 2 4 4 47 5 6
Benczik Ferenc i» Újlaki és Hahn 1 3 2 12 2 3
5 Bernecker Géza 11 Báron Ferenc 2 2 2 24 4
Bolf József 11 Újlaki és Hahn 2 3 2 16 1 3
Czerján János >1 Újlaki és Hahn 3 3 4 47 9 4
Csarankó József 11 Újlaki és Hahn \\ km
Dezsényi K. Il.o.r. vaseszterg. Weiser J. C. 1 3 3 24 5 5
10 Dolmányos Gy. műszerész Brandl Sándor fsz
Doma József asztalos Dukász Ferenc fsz
Engelmann Imre esernyők. özv. Perlsz Jenőné fm fm
Farkas János asztalos Lukácsi Gyula 2 3 4 19 2 3
Fülöp József lakatos Újlaki és Hahn 2 3 4 21 8 1
15 Gerencsér M. n Rabinek S. és Fia 2 3 3 34
**Gerencsér F. n Kohn Samu 4 4 4 70 51 19
Grünfeld István asztalos Dukász Ferenc 1 1 1 5 ■
Kalch Gyula M Muzikár Vince fsz
Káplár Gáspár kocsifény. Bazsó József 1 3 3 36
20 *Kiss Sándor rp. sütő Andrisuv András
Kotaszek Alajos műasztalos Weiser J. C. 1 2 2 2
Malek György lakatos Szántó Géza - fsz
Modrovics István asztalos Tüskés József fsz
Nagy József n Dukász Ferenc 2 3 4 2
25 Papp Ferenc n Muzikár Vince 1 3 3 5 2
Plecskó Ferenc n Günser Lipót 1 3 2 15 4
Pőcze István lakatos Újlaki és Hahn 1 2 2 6
Pollák Lajos asztalos Pálfi Sándor fsz
Stammel János gőzfütéssz. Törzs és Ormai km
30 Szabó Ferenc lakatos Ország Kálmán 3 3 2 11
Szabó István műszerész Donáth Ferenc 2 3 3 3 3
Tálosi Sándor vaseszterg. Mercurvasművek 1 3 2 7
**Török György műszerész Szakáts Gyula 4 4 4 49 38 11
Vellák Lajos kádár Hoffmán Henrik 1 2 2 9 2
C) III. osztály
- Általános Mulaszt.
A tanon c osztály- napok
zata száma
c/i 11 G igazo-
\'> 0. en N E D C/3 latlan
neve foglalkozása mesterének neve ta bfl 1 cfi y \'Ñ 0> N cn en c
S rajz •O C/3 O N :0 V »
Bárány István aranym. Schnitzer-Göndör 2 2 2 3 fsz
Czifrák János hent. és m. Adler Miksa
Dokleja István órás Rabinek Dezső 2 2 3 18 3 3
Fehér László V) Vékássy Károly 1 3 2 6
5 Futó Lajos rézműves Mendlovits J. ésM. 3 3 4 19 7 10
Gangler Ernő fogtechn. Dr. Schichtanz I. 3 3 4 31 15 4
Gerócs Károly sütő Gárdonyi Jenő fsz
Grai Mátyás fogtechn. Szakállas Tibor 1 2 1 4
Harangozó Sándor szabó Ivánkovics István 2 2 3 8
10 Horváth József kötőszövő Kaiser és Tsa fsz
Horváth Ferenc n Strém és Tsa fsz
Kancsal Lajos kárpitos Székely Vilmos km
Kapcsándy Gy. órás Wohlrab Sándor 2 2 3 1
Kovács István nyomdász Gutenbergny. 2 4 3 13
15 Kelemen F. rp. hent. és m. Kálovics György 1 1 2 13 3 6
Képpel András pincér Antauer József fsz
Korpics Lajos szabó Kostein Ignác 2 3 3 5 2
*Klinger Lajos borbély Kollarits Géza
Kudecz István szabó Hoffer József 2 3 3 7 1 5
20 LackenbacherA.rp. esernyők. özv. Herrnfeldné 1 1 1 2
László János rp. hent. ésm. Németh Lajos 1 1 1 5
Mészáros L. rp. üveges MelczerJakab 2 2 3 9 2
Polgár Géza sütő Cseh Lajos fsz
Sebők Imre szabó Liditt és Joós 2 2 3 11 1 7
25 *Sifrik Gyula » Csonkás József
Süslecz Lajos kalapos Gyenes és Vida 2 3 4 7
Szőke István pincér Kiss Ernő 20 bt.
Szandi János rp. » Kein Gyula 2 3 3 2
Tóbi János rézműves Mendlovics J. M. 2 3 3 3
30 Tóth Lajos szabó Bagladi Béla 2 3 3 6 2 3
Tóth Sándor rp. pincér Hoffer Viktor 3 3 4 7 4 3
Vass György - - szabó Ritter Testvérek 2 2 3 14 4 4
Vastag Béla fényképész Halász Sándor 1 1 2 8
Vokoun Károly szabó Kumánovics Pál 1 3 3
35 Ziegler György rp. hent. és m. Baj Károly 1 2 2 5
— 42 —
A) II. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
tó > N oT é c <D cn igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve to M cO S X- 03 N C/5 .22 \'n :P Ü UJ N cn <73 O «5 N :0 | istent. J
Baumgarten J. aranym. Schnitzer-Göndör fsz
Boros István rp. drogérista Teutsch Gusztáv 1 2 2 3
Czimmermann I. cipész Steiner Fülöp 1 3 3
Farkas Sándor szabó Farkas György fsz
5 Fiiszár János villanysz. 2 4 4 43 41
Frühwirth János szabó Sörlei Zsigmond 1 1 1 5
Gerócs György asztalos Martincsevics Imre fsz
Halász Károly vaseszterg. Merkurvasművek 1 1 fm
Harangozó Frigyes cipész Takács András 1 4 3 7 2
10 Hegedűs Lajos műszerész Szakáts Gyula 2 3 4 19 17
Hotfer Viktor pincér Hoffer Viktor fsz
Imrei József szabó Skerlák János 1 1 1 7
Jaksa Károly rp. köteles Garzó József 2 2 2 13 5
Jutási Béla lakatos Pintér István fsz
15 Kelemen József szabó Sörlei Zsigmond 1 1 fm
Kőnig Zoltán » Zweig Imre fsz
Kulcsár József asztalos Dants Kálmán fsz
Miilei György szabó Liditt és Joós fsz
Nagy László timár Nagy Antal 1 fm fm
20 Németh Elemér kaptafak. Németh Lőrinc 1 1 1
Németh Lajos lakatos Rabinek Sándor 2 3 4 40 15
Noszkó László rp. hentes Babics Imre 1 2 fm 4 4
Orbán József szabó Kovács Antal fsz
Pápai István » Sörlei Ágoston fsz
25 Salamon József timár Nagy Antal fsz
\' Sánta György cipész Kluger Gyula 2 4 3 9 8
Simon László műszerész Sáfrán és Feiler fsz
Stróbl József asztalos Buday János fsz
Szécsenyi Lajos lakatos Szécsenyi István 1 3 2 10 2
30 Szmodics Ferenc asztalos Balogh Károly 1 3 2 7 2
Taródy György kárpitos Székely Vilmos 1 2 2 3
Vadlya Alajos pincér Csukovics István \' fsz
Vaska József géplakatos Berger Jenő fsz
Váradi Tibor női szabó Kroutil József 1 3 2
35 Vörös György kárpitos Vörös Imre 1 2 2 3
Vörös Imre lakatos Simon György fsz
— 43 --
B) IV. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
t/J N c igazo-
°> \'c? £ (n latlan
neve foglalkozása mesterének neve ts M C3 E i-t ¿i N t/3 N •O QJ N </> (/) :0 tó N :0 c o .22
Biliege Ferenc cipész Iványi József fsz
Bognár Lajos fényképész Vértes Antal 1 1 2 3
Bődör István cipész Gáspár Lajos fsz
Böjti Mihály csizmadia Ferk Ferenc fsz
5 Brandl Lajos szűcs Lőbl Béla 1 1 2 6
Csete Lajos cipész Varga Ferenc 1 3 fm
Deutsch László villanysz. Transdanubia 1 1 2
Fenyvesi György órás Steiner Mór 1 2 1
Futó Károly cipőf. r. k. Stern Miksa fsz
10 Gyarmati József betűszedő Gyarmati György 1 2 2
Hédii József lakatos Szántó Géza 1 3 2 13
Illés Ferenc szíjgyártó Klapper Gusztáv 1 2 fm
Kahn Lajos villanysz. Kahn-Weinberger 1 2 fm
Karnis Antal cipész Rózsa Lajos fsz
15 Kluger Imre sütő Kluger József fsz
Kovács János cipész Baa György fsz
Kozma Nándor rézműves Pichler József fsz
Kramaszta Béla órás Zsoldos Gyula 1 1 fm
Mandl György látszerész Juszt László 1 2 fm
20 Matyasics Pál órás Rabinek Dezső 1 1 1
Matyók Pál csizmadia Nagy Antal * fsz
Nagy Lajos cipész Kelemen József fsz
Nink Lajos csizmadia Polgár János fsz
Peszleg László cipész Puska Ferenc fsz
25 Pichler István rézműves Pichler József 1 1 fm
Plánder Antal cipész Bilik Ferenc fsz
Puchmeister K. kéménys. Kiss János 1 fm fm
Pum Gyula cipőf. r. k. Magyar Lajos fsz
Reithoffer Lajos csizmadia Reithoffer Lajos fsz
30 Sebők József aranym. Schnitzer Géza fsz
Seroga I. II. o. r. cipész Báron Ignác 2 4 4 33 28 5
Stróber Lajos csizmadia Tóth György fsz
Szabó Antal cipész Steiner Fülöp fsz
Tamás István "cipőf. r. k. Stern Miksa 1 1 2 6
35 Tóth József cipész Bagó Sándor fsz
Turkovics Lajos cipész Czimmermann I. fsz
Waldmann Zs. órás Vékásy Károly fsz
Weiszfeld Ferenc fényképész Vértes Antal fsz
— 44 --
Téli tanfolyam.
I. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. i. o. r u. ajz közism. QJ tsi 01 N \'J-j ■n :0 igazolatlan 177 N 1 Z ^
Andrész János ács Hencz Ferenc elk
**Árkus János kőmives Nemes György
Bakó István fazekas Bakó János 1 2 1
Belső János kályhás Simon István 1 3 3 10 4 1
5 Bencze József kőmives Németh József 1 3 2 21 13
Biczó Aladár szobafestő Szakácsics Károly 1 2 2 11 2
Boda Sándor kőmives Szántó Lajos 1 3 4 5 4
Czindrich János » Fatér Mihály 1 3 4 3 2
Czindrich Lajos ács Czindrich Lajos 1 1 2 3
10 *Csányi László kőmives Gerócs György
Erdélyi György » Gerócs György 1 3 3 2 1 1
Futó Imre szobafestő Németh József 2 3 3 4 3 1
Herceg Lajos kőmives Szántó Lajos 1 3 3 4 2
*Horváth János » Kránicz István
15 Horváth József » Fülöp György 2 1 2 1
*Hóbor József n Városépitő R. T.
Horváth Károly szobafestő Reisz Béla 1 1 2 19 9 4
Hochmann József »> Reisz Béla 2 4 4 24 13 3
Imrei György kőmives Kedmenecz K. 1 1 2 5
20 Imrei László V Bölcsföldi János 1 1 2 9
Karafiáth Dániel » Horváth és Vass 1 4 3 6 3
Kovács A. szk. ács Fülöp József 1 3 3 16
**Kovács István szobafestő Metz János
*Kuzmet Simon kőmives Treiner János
25 Kovács Imre ács Czindrich Lajos elk
Kovács Jenő üveges Stern Kálmán 2 4 4 1
Krausz Árpád » Pum Sándor 2 2 2 19 16
Magasházi József szobafestő Magasházi Sándor 2 1 2 28 16 1
Mátyás Ferenc Meskó József 1 2 3 13 3
30 Megyesy Imre cserépfedő Légrády József fsz
**Mészáros István bádogos Török Nándor
Németh István ács Kovács Vendel 2 1 4 13 4
Németh József kályhás Simon István fsz
Ötvös Ferenc kőmives Fatér Mihály 1 1 2 3 3
35 Pahocsa László )i Nemes György 1 1 2 1
— 45 --
A tanonc m" Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása 1 mesterének neve magavis.) í. j íi. o. rajz közism. j összesen iga lafl Cfi N ¡O ¿S ZO- an H O) tfi
Pápai György Peinstingel János *Péter János Pinterics András 40 Samu Ferenc szk. Skanecz István Szmodics Ferenc Vadász József szobafestő » cserépfedő kőmives 11 bádogos kőmives » Meskó József Reisz Béla Légrády Ferenc Schuhel Lajos Kertész Béla Wastel Gy.és Fia Bölcsföldi János Horváth Béla 1 2 1 1 1 1 1 3 4 2 1 1 3 3 3 4 3 3 2 3 3 20 34 3 4 6 15 33 2 10 2 4 21 3 * 2 3
II. osztály
A tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve ! magavis.! n. 0. ra N ül jz £ y. \'N :0 összesen iga lati Cfi N SO M zo-an c
Balogh János Balogh József Bróz György Farkas György 5 Hajdú Ferenc Hajdú Károly Horváth Ferenc Horváth László Ködbaum József 10 Lodner Ferenc Mátyás Lajos **Marton József Nagy Lajos Niklesz Ferenc 15 Pulay János Sárecz M. I.o.r. Segesdy István -Sér József Somogyi M. F. 20 **Szücs István Tánczos Ferenc Tislér István Tomasits János Varga László kőműves ács kőműves ii >i >i ii ii ács ii szobafestő kőműves szobafestő kőműves i) szobafestő kőműves szobafestő kőműves ács cementönt. kőműves Horváth és Vass Gozdán József Fatér Mihály Horváth M. P. Horváth B. Fatér Mihály Kertész Béla Mankovits Jakab Ködbaum K. Nemes György Gerócs István Gozdán Károly Vámos Jenő Nemes György Gerócs István Marosi Mór Fatér Mihály Sattler Oszkár Somogyi Ferenc Magasházy S. Szántó Lajos Gozdán József Tomasits-Kovács Horváth és Vass 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 3 2 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 1 3 2 3 3 3 2 3 1 2 2 3 3 3 2 2 4 3 1 3 3 4 3 1 3 3 1 2 16 2 3 3 14 4 8 8 2 15 1 13 1 4 18 5 9 2 2 11 4 4 5 5 8 10 fsz
— 46 --
III. osztály
A • tanonc Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen iga lati « 5 :0 Jí £0-an e 9 w
Baj János Bognár Gyula Dóczi Antal Dömötörfi István 5 Fleischner József Gerócs Ferenc Gerócs János Horváth István Plánder Gyula 10 Statelier István Szakácsics Ferenc Tóber József kőműves kályhás szobafestő bádogos szobafestő kőműves »> szobafestő cementes kőműves szobafestő kőműves Horváth M. Péter Simon István Czoczek Imre WastellGy.ésFia Czoczek Imre Kertész Béla Nemes György Németh József Tomasits-Kovács Nemes György Szakácsics K. Tóber János 1 1 1 1 1 2 1 3 3 2 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3 1 20 3 8 4 10 4 6 | fsz km fsz fsz fsz
IV. osztály
A tanon c Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz £ T. :0 pí j összesen. iga lati *N :0 j: zo-an n OJ
Antalics Imre Budai József Czindrics László Horváth Lajos 5 Jerausek Béla Kalmár József Reisz Gábor Samu László Vadász Géza 10 Ziegler József szobafestő ács » cementönt. vizv.szerelő cementönt. szobafestő kőműves bádogos » Antalics Ignác Czindrics Lajos Czindrics Lajos Sartory O. Utóda WastellGy.ésFia Sartory O. Utóda Reisz Béla Kertész Béla Wohlrab Sándor Gróza János 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 fm. 22 2 19 2 fSZ fsz fsz fsz fsz fsz
IX. Munkakiállitás
A k i á 1 1 i t ó •iparostanonc
foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
neve éveinek
megnevezése darab bizottság
száma száma osztályzata
Berény Magda aranyműves IV. 3/4 Berény Árpád kézelőgomb, fülbevaló, zsuzsu 14 kitűnő
Bárány István n C) III. . 1 Schnitzer és Göndör Princess kolie, pecsétgyűrű 7 kitűnő
Bóna István asztalos A) I. U/4 Gábor Imre asztal és kazetta 2 kitűnő
Keller József A)I. 1/2 Dukász Ferenc asztali kuglizó 1 jeles
5 Hermann Gyula n D) I. 3/4 Lukácsy Gyula lábzsámoly 1 kitűnő
Dukay László n C) II. 2 Fender István virágállvány 1 \\ jeles
Erdélyi György IVa Csordás István kazetta 1 kitűnő
Herjávecz Lajos „ ff 1/2 Herjávecz László virágállvány 1 jeles
Kovács Pál n n n/2 Mayer György ajtó 1 kitűnő
10 Narday Gyula n » 2Va Czifra György éjjeli szekrény 1 jó
Nincsics Károly ÍJ n 21/4 Torma Pál varróasztal 1 jeles
Rády Ferenc h n 2 Füredi Sándor keresztajtó 1 jeles
Simonits Zsigmond n ff 21/2 Martincsevics Imre éjjeli szekrény 1 kitűnő
Vidovits István n » 2 Martincsevics Imre politúrozott ágy kitűnő
15 Gerócs György n A) IV. 21/2 Martincsevics Imre politúrozott toilett-tükör 1 kitűnő
Grünfeld Istváfl B) III. 3/4 Dukász Ferenc berakott kazetta és simitógyalu 1 jó
Wolf Ferenc borbély B) II. 1 Zapletál Simon babaparóka, copf, hajbetét 2 jeles
Oszvald Mária A) I. 1 Oszvald Ferenc hajfonat 4 jeles
Tischlér Károly cipész C)I. 28/4 Gyergyák György 42-es férfi sevró fűzős cipő 1 jeles
20 Papp János ff A) II. 31/2 BilikFerenc 40-es antilop betétes b. félcipő 2 kitűnő
Varga János fi ff 3 Mayer Károly box férfi fűzős cipő 2 jeles
Király József ff A) III. 3 Varga Károly 41-es férfi félcipő 2 jó
Pintér József » ff 23/4 Timár István 41-es férfi egész cipő 2 jó
Czimmermann István n A) IV. 31/2 Steiner Fülöp 43-as férfi barna félcipő 2 jeles
25 Hajdú József » C) I. 21/2 Miltényi S. és Fia fűzős fiu boxcipő 2 jó
Ágoston János 2/s Miltényi S. és Fia fűzős fiu boxcipő 2 jó
n ff
Tischlér György n A) III. 23/4 Gyergyák György férfi fekete box fűzős cipő 2 jeles
Kremsner Károly » ff 3 \' Vadász Gyula női kivágott cipő 2 kitűnő
Fábics Gyula » A) II. 2 Steiner Fülöp női sevró lakkcipő 2 jó
47
A k i á 1 1 i t ó iparos tanonc
foglalkozása tanonc- i mesterének neve kiállított mnnkájának A bíráló
neve osztály éveinek
megnevezése darab bizottság
száma száma osztályzata
30 Tollár Lajos cipész Elök. 31/2 | Eichner Vilmos 28-as kivágott leánycipő 2 10
Heinrich József n\' A) III. • ff 21/2 I Schmidt Gyula 38-as csattos női sevró cipő 2 jeles
Gábor István n 2V2 Eichner Vilmos 36-os magasszáru női cipő 2 jó
Stágl László n A) II. 2 | Stagl Ede férfi varrott sevró félcipő 2 kitűnő
Mészáros Károly n A) III. 21/2 Halász Imre 42-ös férfi barna szandál 2 nem oszt
35 Sánta György A) IV. 3 Kluger Gyula 39-es női gombos cipő 2 jó
Király József » A) II. 11/2 Miltényi S. és Fia 32-ős fűzős box leánycipő 2 jó
Parti József A ff 21/2 I Baj György 40-es férfi fűzős boxcipő 2 jó
Bödők János cipőf. r. kész. A) III. 21/2 Parragi György egy pár félcipő 2 kitűnő
Flumbort Pál n . ff 21/2 ! Miltényi S. és Fia sajátkezüleg tűzött cipőfelsőr. 2 kitűnő
40 Dani Boldizsár w cj\'i. 21/2 Klinger István 38-as női pántos felsőrész 2 kitűnő
Szabó Jenő n 11/2 Csákány Károly pezsgőszinü leánykafelsőrész 2 jó
. Moór József „ A) II. 1/2 Parragi György sevró félcipő lakkdisszel,felsőr. 2 jó
Szakályjózsef csizmadia Elők. 2/3 Horváth Rezső 33-as valk. csizma kerékszárral 2 jó
Benkő György n A) III. 21/2 Lukács József zsiros férfi csizma 2 jeles
45 Horváth János n A)" II: 21/2 Nováczky Lajos férfi boxcsizma 2 kitűnő
Üst József 31/2 id. Farkas József 41-es barna boxcsizma 4 kitűnő
Sziva István n A) III. 21/2 Sziva Ferenc 43-as old. varrott nyelv, csizma 2 jeles
Szabó Lajos n ff 21/2. Balogh Boldizsár 43-as férfi boxcsizma 2 kitűnő
Dezső Aladár A) II. 21/2 Kovács Ferenc 40-es férfi boxcsizma 2 kitűnő
50 Lackenbacher András esernyőkész. C) III. • 1 özv. Herrenfeld D.né napernyő és esőernyő 2 kitűnő
Czukker Lajos faeszterg. C) II. 5/6 Schönek János cukortartó 1 jeles
Tóth Ilona fehérvarrónö A) II. l3/4 Báder Rózsi férfiing, pijama, pólya, függöny 4 kitűnő
Farantai Mária » A) I. 3/4 Ungár Árpádné férfiing, kombiné, női ing 3 kitűnő
Golenkó Erzsi n B) I. B)\' II. 1/4 Báder\'Rózsi hálóing 1 kitűnő
55 Szabó Ilona 1/2 Schreiber Etelka kombiné . 1 kitűnő
Sipos Rozália „ 12/3 Guttentag Sári férfiing 1 kitűnő
Horváth Anna n 111. ;/3 Guttentag Sári női ing, bugyi, kombiné 3 kitűnő
Pint Erzsébet 3 h Báder Rózsi kis és nagy vánkos felhuzat stb. 5 kitűnő
ff ff / 4
Pintér Anna „ 1/2 Guttentag Sári női hálóing 1 kitűnő
48
A k i á 1 1 i t ó iparos tanonc
foglalkozása osztály tanoncéveinek mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
neve megnevezése darab bizottság
száma száma osztályzata
60 Szabó Mária fehérvarrónő 11IT V2 Guttentág Sári női hálóing és ingbugyi 2 kitűnő
Pint István fegyverül üves D) II. 1V2 Pintér István 6-os flóber átalakítás 1 jeles
Jutási Béla A) IV. U/2 Pintér István 6-os flóber átalakítás 1 jó
Bognár Lajos fényképész B) IV. 21/2 Vértes Antal az osztály fényképe 2 jeles
Vastag Béla C) III. l/2 Halász Sándor fényképek 4 jeles
65 Gangler Ernő fogtechnikus 1 Dr. Schichtanz Istv. aranypótló híd és 2 fogkorona 3 kitűnő
Gráf Mátyás - ff 3/3 Dr. Strem Sándor felsőlemez és csapos fog 2 kitűnő
Mátés György . géplakatos B) I. 21/2 Brüll Zsigmond csőkulcs 1 kitűnő
Domina Ferenc D) II. 11/2 Berger Jenő menetvágó 1 jeles
Popesnyák Ferenc ff 3/4 Merkur-vasmüvek fémfürésztartó 1 kitűnő
70 Mártinecz István n A) I. li/4 Brüll Zsigmond fúrógép 1 kitűnő
Hircz József i hentes Elök. 11/2 Kapoli Ferenc disznófej és láb töltve 2 jeles
Nóvák Ferenc A) I. 1/2 Babics Lajos töltött malac és császárbetét 2 kitűnő
Borda József ff 2 Babka József sertésláb töltve 1 kitűnő
Noszkó László kalapos kalapkész. A) IV. — Babics Imre sonkaszalámi és parizer 2 ^itünő
75 Farkas Imre B) II. 23/4 Gyenes és Vida női kék filckalap 2 kitűnő
Süslecz Lajos C) III. 3 Gyenes és Vida fehér szalma és férfi gyapjú 2 kitűnő
Bencze Teréz A) I. 3/3 Kuttner Irén zsorzsett kalap 1 kitűnő
Ebenspanger Katalin A) II. 3/4 Róth Margit két kalap 2 jeles
Fekete Ilona tf „ 13/4 Fekete Imréné selyem kalap 1 jeles
80 Sugár Klára tt IV. 1/2 Klein József és Testv. lószőr kalap 1 jeles
Fried Lenke III. 3 Klein Elza filczsorzsett i kitűnő
Dolmányos György kádár C) 11. \' 11/2 Hoffmann Henrik káposztáskád 1 jeles
Wellák Lajos ti B) III. 21/2 Hoffmann Henrik hordó, 7 akós 1 kitűnő
Taródy György kárpitos A) IV. 31/2 Székely Vilmos szalonszék 1 jeles
85 Vörös György Tálosi József ff 12/3 Vörös Imre sezlon 1 kitűnő
D) I. 31/2 Székely Vilmos zsölye 1 kitűnő
Ádám István A) I. 1 Gerő Soma etonszkszék 1 jeles
Németh József kályhás Téli II. 12/3 Simon István cserépkályha, csempeminta 8 kitűnő
Surugli Ferenc kerékgyártó B) I. 21/2 Bojtor József kerék 1 jeles
49
A k i á 1 1 i t ó iparos tanonc
foglalkozása tanonc- mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
neve osztály éveinek
megnevezése darab bizottság
száma száma osztályzata
90 Auer István ; kerékgyártó C) II. 2/3 Auer Félix kiskerék 1 jeles
Bartal Ferenc ji ff 3 Bazsó József egy p. saroglya és hátsó kerék 3 kitűnő
Németh Mihály „ ff 2 Bojtor József nagy hátsó kerék 1 kitűnő
Kocsis József ji A) I. IV» Bojtor József kerék 1 jeles
Karafiáth Kálmán kékfestő D) II. 3 Szabados Mátyás zöld virágú festett kelme 1 jeles
95 Pál Mihály kovács Elők. 1 Horváth Imre lópatkó 1 kitűnő
Bóha György >Í D) II. 1 Bóha László csukott patkó 1 kitűnő
Stickel József » B) I. 21/2 Stickel Ádám kis borona 1 jeles
Senkó Ferenc j, A)I 1/2 \' Bojtor József hátsó nyári patkó 1 jeles
Krug Kálmán kötőszövö B) II. 21/6 Strem es Társa reggeli kabát 1 kitűnő
100 Matola József köteles D) II. 21/2 Rozs József két kötőfék és két szár jó
Rosta János íí A) I. 1 Tibolt Lajos 4 istráng, 2 kötőfék, 2 szár kitűnő
Krausz Ilona kézimunkás B) I. 1/2 Reinitz Béláné varrott perzsapárna 1 kitűnő
Gerencsér Menyhért lakatos B) III. 21/s Rabinek S. és Fia 7/16-os menetvágó és kézi satu kitűnő
Németh Lajos ff A) IV. 11/2 Rabinek S. és Fia tányérmelegitő 1 jó
105 Bolf József ff B) III. 3/4 tüzhelyráma 1 kitűnő
Benczik Ferenc )f ff 3/4 asztali tűzhely 1 kitűnő
Pőcze István jf ff 3/4 ff 1 kitűnő
Fülöp József ff . ff 3 Ujlaky és Hahn 2-es garnitúra 1 kitűnő
Czet ján János \\ ff ff 3/4 kemenceajtó 1 kitűnő
110 Bolf József ff ff 3/4 1 lábonálló takaréktűzhely 1 kitűnő
Balogh József Baján György ff ff 21/2 / két sütővel
ff ff 21/2 Tanczenberger L. sütő garnitúra 1 jeles
Szécsényi Lajos Farkas Lajos ff ff A) IV. D) II. 13/4 23/4 1 • Szécsényi István tábori csősatu csőfogó 1 1 kitűnő jeles
115 Ligeti Ilona női szabó A) I. 3/4 Pollák Juliska szövetruha 1 jó
Plánder Erzsébet ff B) II. 2 Hegedűs Károlyné íj kitűnő
Véber Rozália ff 1V2 Kovács Antal kabát 1 kitűnő
Pankász Gizella ff 12/3 Báron Mici crepdesin ruha 1 kitűnő
Jancsecz Franciska ff ff 11/2 Grünfeld Sándorné szövetruha 1 kitűnő
50
A k i á 1 1 i t ó iparost a n o n c
foglalkozása tanonc mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
neve osztály éveinek
megnevezése darab bizottság
.. -— száma száma osztályzata
120 Öveges Jolán női szabó B) 11. 11 11/2 Gaál Sándorné crepdesin ruha a a puplin ruha 1 jeles
Szabó Erzsébet —j> 13/4 Hergovics Teréz 1 kit.
Kasza Anna it 11 12/3 Gaál Sándorné 1 kit.
Cserép Anna - i} 11 11/2 Godina Lujza crepdesin ruha 1 jeles
Keschl Mária 125 Skrilecz Mária tt jt 11 11/2 11/2 j> Polgár Ilona a a szövetruha 1 kit. jeles
Simon Rózsa B)\' I. 11 2/3 Vass Nővérek szövet alj és bluz kit.
Császár Erzsi » 2/3 Rátz Juliska grenadinruha 1 kit.
Nagy Ilona i} 11 V% Weltner Sándorné szövetruha 1 kit.
Egyed Anna ti » 1 Erdélyi Anna szövet alj és bluz kit.
130 Cseke Teréz ti A) II. 11 tVa ] Hergovics Teréz nyersselyemruha 1 jó
Jámbor Erzsébet ii 11/4 selyemruha 1 jó
Herzl Rózsi jt 11 11/2 Rabinek Jolán grenadinruha 1 kit.
Haár Gizella ii 11 í/a Grünfeld Sándorné crepdesin ruha 1 kit.
Weisz Franciska ii 11 11/2 Rosenfeld Józsefné selyemruha 1 jeles
135 Orbán Irén ii B) I. l/a Pallos Nővérek kremruha 1 jeles
Kövesi Erzsébet Neumann Ilona ti ii A) II. 13/4 2 | Grünfeld S.-né selyemruha 1 1 kit. kit.
Weisz Gabriella a f) 11/2 Gaál Sándorné szövetruha 1 kit.
Virág Anna ii 11 13/4 Pollák Irén bársonyruha 1 kit.
140 Barta Lili ii IV. 3/4 Rácz Juliska nyersselyemruha japán selyemruha 1 kit.
Berény Zsuzsa a 1) 3/4- Rácz Juliska 1 kit.
Domány Klára 11 3/3 Sió Mária 1 jeles
Faics Katalin ii ff 12/3 Martinék Fáni ruha és kabát jeles kit.
Jakubecz Erzsi a 11 U/2 Marvalics Riza szövetruha, gyermekruha
145 Janzsa Erzsi a fi 11/2 Gaál Sándorné selyemruha 1 kit..
Kedmenecz Anna a 11 12/3 Martinék Fáni nyersselyemruha 1 jeles
Klein Rózsi il 11 11/4 Gaál Sándorné selyemruha és combine 2 kit
Kluger Aranka 11 11 3/4 Rácz Juliska fehér vászonruha 1 jeles
Koller Erzsébet 11 11 1 Sió Mária krém alj, fehér selyem bluz 2 kit.
51
A k i á 1 1 i t ó iparostan onc
foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
neve éveinek
megnevezése darab bizottság
száma száma osztályzata
150 Mersits Mária női szabó IV. 3/4 ! Rácz Juliska marokin ruha 1 kitűnő
Mikó Ilona » 1V2 Polgár Bözsi japán selyem- és crepdesin r. 2 kitűnő
Récsei Margit » n 3/4 Rácz Juliska fehér grenadin ruha 1 kitűnő
Récsei Rózsi 11 » 3/4 Rácz Juliska ugyanaz 1 kitűnő
Schwarz Erzsi n 3/4 Rácz Juliska fehér vászonruha í kitűnő
155 Szegő Livia ii 2/3 Rácz Juliska foulard selyemruha 1 kitűnő
Weisz Margit n n 8/4 Rabinek Jolán szövetbluz 1 kitűnő
Weisz Zsuzsa H n 1/2 Kuttner Olga selyemruha 1 kitűnő
Kreuzer Rózsi 11 V 1/3 Ritter Magda rózsaszínű selyemruha i kitűnő
Lengyel Erzsi » 1 Pollák Irén fehér selyemblúz 1 kitűnő
160 Kluger Magda ÍJ 111. 3 Marvalics Riza crepe de chin ruha i kitűnő
Brüll Anna 11 „ 3/4 Rabinek Jolán foulard selyemruha 1 kitűnő
Palló Anna ÍJ n 3 Marvalics Riza szövetruha 1 kitűnő
Ligeti Gizella ÍJ n 12/3 Pollák Juliska nyersselyem ruha 1 kitűnő
Fáhn Margit 165 Ansorge Rózsi Bedő Piroska ÍJ ÍJ n n 3/4 1/4 21/3 1 Dr. Karczagné j Szabados Rózsi puplin ruha szövetruha fehér vászonruha 1 i i jeles kitűnő kitűnő
Hajnal Erzsébet íí n 1/2 Sió Mária crepdesin ruha í kitűnő
Lendl Margit JJ n - 1/6 | Pallos nővérek szövetruha i kitűnő
Belovics Katalin 11 1) VB szövetruha 1 kitűnő
170 Varga Anna fi 1/4 Schiller Mária grenadinruha 1 kitűnő
Nóvák Anna 11 » 3/1 Polgár Ilona puplinruha 1 jeles
Horváth Mária 11 1. A) 12/6 Varga-Rotter crepdesin ruha 1 kitűnő
Polgár Ilona 11 » 1« Godina Lujza crepdesin ruha sötétzöld szövetruha 1 kitűnő
Veszelyi Ilona 11 IV. 11/4 Sáreczné B. Katalin I kitűnő
175 Bencze Magda 11 - n *\'3 Rácz Juliska lila szövetruha 1 kitűnő
Roth Aranka 11 lli 21/2 Weltner Sándorné hússzínű szövetruha 1 kitűnő
Zsoldos István órás C) 11. 2 Zsoldos Gyula rugóház és felhuzótengely 2 jeles
Matyasits Pál JJ B) IV. 12/3 Rabinek Dezső cilinder, balanc, felhúzó kulcs 3 kitűnő
Fenyvesi György JJ ■ n 23/4 Steiner Mór felhuzótengely, dokszarugó stb. 6 kitűnő
52
A k i á 1 I t ó iparost a n 0 n c
tanonc mesterének neve kiállított munkájának A bíráló
foglalkozása j osztály éveinek bizottság
neve megnevezése darab
száma száma osztályzata
180 Kapcsandy György órás C) 111. 23/4 Wohlrab Sándor 6 drb. járótengely 6 jeíes
Kramaszta Béla » B) IV. 23/i Zsoldos Gyula lengőkeréktengely 2 kit
Fehér László. C) 111. 1 Vékásy Károly felh. kulcs, csavar, órajavitás 6 kit.
Halász István » A) 1. 134 Vékásy Károly hajszáltengely, csavarok, 3 jeles
Károlyi Lajos rézműves D) 11. 2 Samu Testvérek mosó rézüst 1 kit.
185 Anger István sütő Élők. 3/4 Cseh Lajos fonottkalács és kifli 2 kit.
Ihász Ferenc n ff 1/4 Ferencz Győző perec 1 jó
Gáspár Gyula it ff 2/3 Ferencz Győző fonottkalács 1 jó
Boros József D) 11. 2/3 Lodner Ferenc 11 férfinadrág és mellény í , jeies
Kohautek Kálmán szabó B) 11. ff 3 Tölfosy Péter 2 jeles
190 Szűcs Lajos ii 2 Zweig Imre 2 kit.
Vaspöri Gyula a 21/2 Bagladi Béla térdnadrág 1 jó
Takács Sándor a ff l3/4 Böhm József férfikabát, mellény és nadrág 3 kit.
Ritecz Kálmán a ff 3 Lampel Adolf férfi nadrág és mellény 2 kit.
Buday János a A)\' IV. 23/4 Szmerk Mátyás férfi nadrág 1 jeles
195 Frühwirth János a 2 Sörlei Zsigmond mellény 1 kit.
Fried Dezső B) 11. 1/2 Csőre Mihály nadrág és mellény 2 jeles
Szűcs Lajos a D) 1. 21/2 Pollák Gyula nadrág 1 kit.
Kuszler József szíjgyártó A) 11. i l3/4 Koronya Gyula tartószij 1 jeles
Czimmerman Ferenc szűcs B) 11. 21/2 Lőbl Béla kis gyermekkabát 1 kit.
200 Brandl Lajos 1 a B) IV. l3/4 Lőbl Béla kéresztróka 1 kit.
Darázs István üveges A) 1. 21/2 Skopál Antal üvegből ház és tálca 1 kit.
Pint János a B) 1. 2 Gaál László képkeretezés 2 jó
Dezsényi Károly vaseszterg. B) 111. 21/2 Weiser |. C. görbetengely, szőlőpréscsavar 2 kit.
Tóth István vasöntő Elők. 11/2 Weiser j. C. szijkerék 1 kit.
205 Schaffer Ferenc ff 21/4 Merkúr Vasművek fogaskerék 2 jeles
Deutsch László villanyszerelő ács B) IV. 21/2 Transdanubia vezeték 3 áramkörű kapcsol. 1 kit.
Czindrich László , Téli IV. 2 Czindrich Lajos tetőszerkezet kupolával 1 kit.
Összesen 308
53
X.
Statisztikai kimutatás a tanoncok számának alakulása, kora, vallása, anyanyelve, illetősége szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról
A tanoncok számának alakulása a tanév folyamán December 31-iki létszámból A tanév végén maradt létszámból volt Mulasztott
beiratkozott félsz. N en kor szer. vallás szerint anyanyelv szerint decemb. 31-iki nem magyar anyany., de m. besz.tud N V, igazolva igazolatlan összes.
Osztály .Sfi c 1 •ra ■ >J ■"S S J j illetőség szerint 0- I o-! „
01 > su c ra ra cö k CJ "1 CJ CJ cj 3 0 ^ 1 « O Cl, t3 0) </i CJ N öl c/i ■■o ra. >> « ; C 1- ! 01 re c/i >> K ÖJQ N «¡2 C--C 01 •c ra ">, tí ra .c o> o ^ ra JS ao tu s 1 s \' OI X OI en C/l . O ra E c ■OI a¡ -OI > > ■o .Ü 3 > •01 o •a c -o 1 aj C 1 M > Ol £ in " c/i — :0 ra : E ■o i BJ5 ■ra to -ra C O o rail ra, cj "3: g ra ¡. en H 1, C/l •S |o ra s¡ CS "S £ -m c -ra > 1- 0 cl 0 \'X <D ! N ¡ C/5 ! s| • "3 XI 01 •C 01 >, M 01 J3 ra N \'3 SB 01 E to ■ra g c -0 85 £ N — [ c/l «1 : :0 Ol E ■01 35 > V. 0 c <u c/i CJ N t/1 c/l :C E c -CJ CJ: •0 > > •41 e ra < u c 0 ra >. c ■ra •S 0 0. ra c >, 1 01 5 c ra I c ■ra O O. ra c -ra •C • cn O »CB C/3 ■— N — \'T. iS s£ 4> 0 ^ Ü& J ! g c c -ra -ra
Előkészítő A) 1-ső B) 1-ső C) I-ső D) 1-ső Téli I-ső A) I-ső leány B) I-ső leány A) Il-ik B) Il-ik C) 11-ik D) Il-ik Téli Il-ik A) II—ík leány B) Il-ik leány A) Ill-ik B) Ill-ik C) 111-ik Téli III—ik III-ik leány A) IV-ik B) IV-ik Téli IV-ik IV-ik leány 9 25 31 31 30 34 19 20 35 33 28 30 S 24 31 30 28 11 33 30 35 8 37 19 16 5 \'1 4 8 10 8 4 4 1 8 7 7 2 3 1 15 5 2 2 4 16 44 18 59 14:50 8\' 51 13 49 5 43 7 34 9:39 In 44 1 38 2 34 5¡! 36 24 2 35 1 32 31 2 34 4 35 12 10,58 1 36 1 38 10 3 44 1! ¡1° |j 6 2 2 4 6¡ 6.6 3! 3 7 2: 2 í\' \\2 1 1 5 21 2,1 8 8 1 6 6 1 4 4 3 1 1 3 3! 1 9! 9 1 5 5 1 6 6:1 6 6 1 4 4: i 21 21 4 16 16 22 22 6: 6 12 12 3 1 2 1 1 1 1 10 6 4 7 7 2 2 6 2 1 1 4 1 ! 2 1 1 4 3 34 53 44 38 39 39, 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 16 4 29 7 23 16 16 14 6 20 15 24 8 16 5 5 11 4 2 1 4 5 21:28 31; 18 41 51 1 20 36 35 1 27 43 38: 22 36 36 1 32 38 37 1 7 27 301 15 30 27 19143 40 29 37 25 1 16 32 24 26 31 25¡ 19 24 23 22 33 20| 27 31 22\' 29 31 24: 31 32 23, 27 31 23 1 12 12 7 43 48 26 1 35 35 17! 1 37 37 11 10 10 3 41 41 13 1 1 1 2 2 1 2 2 1 1 2 1 2 34; 33 !53!51 6 44 40 38! 38 3939 1 39 39 2 32 32 5 32 32 |40, 40 2 29 29 127 27 1 28 26 23 23 11 31 31 22 22 25 25 2 26,26 2 28 27 1 7 533,33 2 20,20 5 16 16 l\'j 41 4 15 29 29 1 1 1 2 3 2 v 34 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 16 4 29 9j 9 17,20 15: 12 19! 15 22 11 30 5 21 1 241 1 23: 9 21 7 17; 8 23: 6 18 5 21 4 22 4 18 4 24 2 23\' 5 12\' 28 7 13 16 21 11 lói 28 5 I 7 9 1 3 3 3 II 8 6 6 4 8 6 3 1 5 8 3 i| 28 41 2 136 43 2 36 38 2 27 2 30 43 1 37 1 32 2 31 1 24 2 33 1 31 1 31 32 31 12 48 4 35 1 37 ! 10 41 1 1 2 3 2 1 2 4 •2 34 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 16 4 29 9; 139,116 23! 147 17 20 244\'20 16-200,18 9 83 21 9 180 21 26] 190\'! 6 26:184 2 10,262 25 16\' 96.10 20 149 4 11 130! 11 13 85^ 7 28 523! 2 14 306 Í 8 10103 13 8 282 16 14 138 11 7| 55; 18 323 11 5\' 87\' 9 4 28! 1 4 45 24310! 4 140 97 173 113 160 156 40 8 183 38 19 48 47 18 101 116 258 89 93 86 33 17 77,i 25 279 24 40 244 43:40 417 25134 313 116 30 243 44:30,336 7 32 23C |! 28! 192 5 35 445 7:26 134 2 24 168 15! 22|178 ! 20,132 ¡130 541 33\'22 407 44 23 219 89 24 540 49! 25 227 ; 7 55 46 29 416 !; 14 173 5 5\' 61 1[ 4 45 3| 28 327
Összesen § CO in B O s IC )\'m 2 Oí \\r¡ CC $ <35 Oí tO CM 3 m t-oo oo in t— s OI to co 0 to 01 to 1 CM 00 s to 01 Tf to "j. r— CM 00 — 00 0 1 CO 25 00 CM s? CM 1 eo eo r- cm Ol CM in co to
■ 54
XI.
Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai előképzettségéről és a tanév végén maradt tanoncok tanítási eredményéről
Osztály A beirt tanoncok száma | A beirt iparostanoncok közül az ipari pályára lépésük előtt 2 n s tö JC O u = c 5 c -Cl w > > <j ta f- A tanév végén maradt tanoncok tanítási eredménye
elemi polgári gimnáz. felső keresk. > >3 =£ OJ ■6 = IS N (Ű O iri ^ 22 a o co CJ N cc O £ o CB IU c O) C/5 O N oo 73 magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
co ta 2 •oi c. | l zf - t&g ró "n CM ü co 5 •o — a» M c >\'£ ora N CB Ji c Hl 35 01 S] co CO O tfí V 2, ;0 w Cl üfl -1) yi M -Ol 01 1 bé Ol « N j tű Sí o \'aj co 01 OJ :o to 01 M -o « Sí -Ol 01 2 s "Se -cu Ol ¿.ñ i ta ! 1 ai a >.»■■> > 01 = . o -ai — .¿í _ . . ai >s S = «O c Ol i efi Ol CO «J :0| co JD .Sí ;0 CO Ol se -o co se 2 c Ol 0 01 késői iratk.v. betegs. miatt nem osztályozt Szerv. 20. v. 24. §. b) p. alapján felmentve e Ol \'/: Ol M CO CO
III jiv V VI I II III IV II IIIIV é SJ u. -QJ 7 i s Ö 1 1 CO «0» ;0 2 ¿tj Ol "m c 0> £ -<u X) CO •CD > oi Jí l-l él £ 5 — c öo « •u ~ c "ra § x "ra •o c SS5 ■Si se >s Si C/3 SJ
osztályt végeztek
Elök. A) I. B) 1. C)I. D) I. Téli I. A) 1.1. B) 1.1. A) 11. B) 11. C) II. D) II. Téli II. A) II. 1. B) II. 1. A) III. B) III. C) III. TélilII. III. 1. A) IV. B) IV. Teli IV. IV. I. 44 59 50 51 49 43 34 39 44 38 34 36 24 35 32 31 34 35 12 58 36 38 10 44 3 1 \\ 8 2 4 3 4 1 1 1 2 1 25 15 18 18 14 18 -8 8 17 11 11 6 13 7 3 7 4 5 3 7 3 3 8 14 14 13 12 9 8 8 14 4 7 7 3 2 9 8 2 4 4 3 4 6 2 1 26 16 16 16 11 13 16 10 16 10 12 4 7 8 14 9 14 1 12 8 10 3 2 2 2 3 3 5 1 1 2 7 5 3 1 2 6 2 2 2 4 2 9 9 6 3 2 4 2 1 2 1 1 1 1 2 1 1 3 3 4 1 1 1 12 6 22 15 9 4 14 1 1 1 1 1 1 1 1 2 l l 2 21 1 1 1 1 44 59 50 51 49 43 34 39 44 38 34 36 24 35 32 31 34 35 12 58 36 38 10 44 34 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 16 4 29 11 29 18 26 28 23 29 30 5 27 18 16 12 25 20 17 10 8 6 28 15 15 4 28 12 14 10 9 7 8 1 29 2 8 7 8 3 2 8 9 14 1 5 1 1 3 1 6 1 1 2 3 3 3 10 10 10 2 4 8 2 2 5 2 3 1 3 5 1 1 34 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 16 4 29 6 4 2 5 11 9 7 2 3 5 1 6 8 10 13 10 10 10 4 6 6 8 5 4 6 5 8 4 2 1 16 10 8 14 9 11 13 11 7 5 5 5 6 8 3 1 1 8 10 12 5 5 4 4 11 6 3 3 2 1 1 10 10 4 5 8 2 2 2 3 1 1 10 2 1 1 1 1 4 10 5 7 2 11 1 3 3 7 1 1 1 5 5 8 3 5 3 5 2 8 2 4 5 2 1 4 8 15 11 4 9 6 2 8 1 1 2 3 3 3 5 1 3 1 1 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 7 33 20 :16 i 4 29 1 5 4 1 1 1 7 7 2 3 2 4 7 4 1 1 3 1 10 3 2 2 21 8 23 14 7 11 12 10 8 11 12 10 10 5 9 5 6 9 5 2 10 7 6 1 6 a s ii 12 12 13 19 10 10 6 10 8 10 13 5 13 4 3 3 1 1 il 6 1 2 8 7 4 5 2 4 3 5 9 4 3 3 1 10 10 10 2 4 8 2 2 4 2 3 1 3 5 1 1 *1 2 4 7 1 34 53 44 38 39 39 32 32 40 29 27 28 23 31 22 25 26 28 i 7 33 20 16 j 4 \'29
Összesen o un 3 c- cm ^ cm cm cd co 25 in -,cm m o ■tf ¡75 oo ;m — ¡00 cm cm j^f cm cm - — — CT> 8 CD SS " I CD s "N Ol ¡CN t- o § m 5 cm 5 So cm «¡8 1 \'co pv 5 3 cm cm cm t— cd cd Is
55
I
XII.
Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparostanoncok létszámának iparág szerinti megoszlásáról
N s 2 - c B-n >ai N üow > O -O B cn © > \'3 E >» c M O a V) O M 0 -O \'O •M c ■0 c © N 1/) 4) M N ■a :0 l =0 ■0 « a ■0 L m í CTS E «0 tfj 3 Öl) :o ;« N cn •© :0 >. 0 >» M a) -H N VI VI 0) * Sí f3 E i_ aj > 1 •O t C« > t- N 01 •© Cl >» =0 c N V) •m 1- 3 £ C -C ü a) o > 0 N (0 •© t/5 0 « 1 n O k •a N ■aj E M O a :0 c •© JÉ a 3 N v> •© * $ cs L. ■03 c/> J= M O 4- a * •I 6J3 ■a) C sO "S aj •\'O VI © :0 L. Q. © w c •© ••0 N © >» C 8 •0 c 0 - « u m :o io 1 >» :o > :0 N tf) © © VI © > w 0 «8 N VI \'© L. © N N 0) ■OJ L. a; ü -X c 3 E N •© Jí ■0 ja g N cn -rt "D E b H a) > E =0 í ca 10 ja -0 L. >. M VI -ce 0 VI « « J: •cí E h 1 w. u >0 c ■0 V) © SÍ L. 01 ^ s © o c :0 -x :0 C fO ü s- © N !/> >. C c © V) ©
X B £ re B c« N M "D 1. E Q. a aj "55 0 c © N U -C c "D § Q. Q. e a. TJ J i s JSÉ E Ü > c •M E >3 — 0 c N nl — 0 N © 2 yi tf) =: t/l
Z> <~ < < «< m CQ O O 5 O O 0 líj Ll Ll ü. Ll tl IL a. O O aj X 0 m: * * ]sé * * * x k jk z z £•0 a. oc a M (» <» co ffl to K > > > :0
Elők. 34 1 3 8 3 1 3 1 1 2 4:3 1 1 2 34
A) I. 53 12 5 2 2 4 2 1 1 1 1 2 1 1 3it 1 53
B ) I. 44 7 4 3 1 5 1 1 2 1 3 1 3 8 1 1 1 44
C) I. 38 31 4 2 1 38
D ) I. 39 5 2 2 1 1 4 2 2 > 1 1 1 1 1 1 1 2 11 39
Téli I. 39 3 2 1 1 1 20 9 2 39
A) 1.1. 32 1 2 1 3 25 32
B) I. 1. 32 4 1 1 1 1 23 1 32
A) II. 40 28 6 5 1 40
B) II. 29 1 1 1 25 1 29
c; II. 27 17 1 1 1 1 4 1 1 27
D1 II. 28 4 1 4 1 1 1 5 3 2 1 1 1 2 1 28
Téli 11. 23 4 1 14 4 23
A) II. 1. 31 1 2 5 22 1 31
B) 11.1. 22 1 1 20 22
A) 111. 25 14 4 7 25
B) 111. 26 6 1 1 1 11 3 1 2 26
C) 111. 28 1 1 1 1 2 3 1 1 3 3 2 8 \' 1 28
Téli 111. 7 1 2 4 7
lll.\'l. 33 5 1 1 26 33
A) IV. 20 1 3 1 1 1 2 1 2 1 I 3 1 1 1 20
B) IV. 16 2 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 2 16
Té li IV 4 1 1 2 4
IV. 1. 29 1 1 1 26 29
Összesen ; 8 <o 2L9 P I 8 3 .5 93 15 lj 23 1 2 1 1 1 13 2 1 1 8 1 20\' 2:12 2 1 1 1 5 2 9 5 2\' 2 tit 2 2 1 5 1 1 3!S6 23 1 9 1 4 9 9 4 2 15 72 3! 1 1 20 3 2 1 5 5 2 1 3 i
56

Insert failed. Could not insert session data.