Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.21 MB
2018-02-15 13:44:16
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
484
1228
Rövid leírás | Teljes leírás (91.03 KB)

A Nagykanizsa M. Városi Államilag Segélyezett Szakirányú Fiú- és Leány Iparostanonciskola értesítője
az 1937-1938. tanévről.
Az iskola fennállásának 52. évében
Közzétette: Küronya István
az Iparostanonciskola igazgatója
Nagykanizsa, 1938.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Rozgonyi-utca 25.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

fc tó ^ 24
JlhdlIlli.lllllimllllliiilllllnillllliiillllli.illlllMilllllinllllhulllllnillllli iilllllMilllllMnlllliiillllhiillllluilllliuillllliullllliillilMlNiJ liiilllÜ
A NAGYKANIZSA M. VÁROSI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
SZAKIRÁNYÚ FIÚ- ÉS LEÁNY IPAROSTANONCISKOLA
rr
AZ 1937—38. ISKOL^HÉVROL
t
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 52. ÉVÉBEN
KÖZZÉTETTE : \'
KÜRONYA ISTVÁN /tsJ
r \' J ■ f. A
AZ IPAROSTANONCISKOLA IGAZGATÓJA NAGYKANIZSA, 1938.
Kiadta az iskola igazgatósága: Nagykanizsa, Rozgonyi-utca 25.
ÍÍM\'

24670
A NAGYKANIZSA M. VÁROSI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
SZAKIRÁNYÚ FIÚ- ÉS LEÁNY IPAROSTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1937—38. ISKOLAI ÉVRŐL
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 52. ÉVÉBEN
KÖZZÉTETTE:
KÜRONYA ISTVÁN
AZ IPAROSTANONCISKOLA IGAZGATÓJA
NAGYKANIZSA, 1938.
Kiadta az iskola igazgatósága : Nagykanizsa, Rozgonyi-utca 25.
FEV ÍH
név 2010
JL f
Perlaki István.
Értesítőnknek első lapja újra csak a gyászé, a fájdalmas búcsuzásé és visszaemlékezésé. A mult években Littván Sándor iparoktatási igazgató és Förstner Tivadar tanügyi tanácsos halála töltött el minden iparostanonciskolai tanítót és tanulót fájdalommal, az idén pedig szűkebb körünket érte a veszteség, amikor 1938. május hó 4-én Perlaki István I. körzeti áll. ell. isk. tanító, iparostanonciskolai óraadó, a IV. b. osztálynak az osztályfőnöke tért meg közülünk örök nyugovóra.
Becsületes, szorgalmas munkában eltöltött életének minden mozzanatát a szeretet fűtötte át, a szeretet sugározta be. Szerette a tanulóit, az iparostanulókat csak úgy, mint a kis elemistákat, szerette a szegény elhagyatott kicsinyeket és nagyokat, a természetet, a virágokat és szerette régi működési helyét — ahová még betegségében is visszavágyott — Muraközt. Baján született 1881-ben, mint tanító Magyar-egregyen. Perlakon, majd a jugoszláv megszállás után Nagykanizsán tanított. A mi iskolánknál 1923 óta működött, ápolta, nemesítette a vezetése alá kerülteket olyan szorgalommal, szeretettel és türelemmel, mint ahogyan a rózsáit ápolgatta. Éppen úgy nem tudta elviselni tanulói között a gyomot, lelkükön a vadhajtásokat, mint ahogyan a virágait, fáit féltette azoktól. Őt sem kímélte meg a sors a gondterhes napoktól, szomorúságtól, de minden baját kedves, derűs természete és lelkiismeretes munkája mögé tudta rejteni s a saját baja sohasem vonta el a figyelmét mások szenvedéséről. Mi munkatársai elszoruló szívvel gondolunk rá s ti, akik tanítványai voltatok, ti is őrizzétek meg emlékezetét olyan szeretettel,- mint amilyen szeretettel ő tanított titeket.
Iskolánk múltja.
Iskolánk eddigi főigazgatói:
Az iskola felállításakor főigazgató volt Jágócsy Péterffy József, mint miniszteri biztos. Utána Bernáth István dr., Mártonffy Márton, Magyar Endre, Förstner Tivadar voltak az iparoktatási királyi főigazgatók.
A V. K. M. 1935. tc.-e alapján létesült a szombathelyi tankerületi királyi főigazgatóság, melynek hatáskörébe tartozik a nagykanizsai iparostanonciskola is. E tankerület királyi főigazgatója Liber Béla dr.
Iskolánk eddigi igazgatói:
1886. Tóth István, 1897. Venczel Rezső, 1900. Poredus Antal, 1932. Brauner Lajos, 1933. Ortutay Gyula, 1937. Küronya István.
Hatóságok és tanítótestület.
1. Hatóságok.
Az iskola fenntartója: Nagykanizsa m. város.
Polgármester: dr. Krátky István.
Városi főjegyző: dr. Hegyi Lajos.
A fenntartó részéről illetékes hatóság az iparostanonciskola "felügyelőbizottsága. 1938. április 19-ig a felügyelőbizottság elnöke: Hoffmann Henrik. A városi képviselőtestület részéről kiküldött tagok: Bojtor József, Dedovátz Béla, Kováts Ferenc, Samu Lajos, mint alelnök és Székely Lajos. Az iparhatóság részéről: dr. Hegyi Lajos. A tankerületi kir. főigazgatóság részéről: Bittera Béla. Az ipartestület részéről: Kertész Béla és Papp Oszkár. A tanitótestület részéről: Óvári József, mint jegyző. A bizottság előadója: Küronya István igazgató.
Az Iparostanonciskolák Szervezetének 33. §-a alapján létesült új felügyelőbizottság összetétele: Elnök Samu Lajos, ipartestületi elnök. A városi képviselőtestület részéről kiküldött tagok: Bojtor József, Dedovátz Béla, Kováts Ferenc, Hoffmann Henrik, Unger-Ullmann Elek. Az iparhatóság részéről: dr. Hegyi Lajos. A tankerületi kir. főigazgatóság részéről: Bittera Béla. Az ipartestület részéről: Papp Oszkár és Gerő Soma. A tanítótestület részéről: Óvári József, mint jegyző. A bizottság előadója: Küronya István igazgató.
5
Tanulmányi tekintetben az iskola a vallás- és közoktatásügyi miniszter vezetése alatt áll. Vallás- és közoktatásügyi miniszter: gróf Teleki Pál dr. Az iparoktatási ügyosztály főnöke: dr. Damjanovich Lajos, miniszteri tanácsos.
Ipari szempontból a m. kir. iparügyi miniszter szakfelügyelői utján gyakorolja a felügyeletet. Iparügyi miniszter: Bornemisza Géza.
A szombathelyi tankerület királyi főigazgatója: Liber Béla dr.
2. Tanítótestület.
1. Igazgató: Küronya István, főhivatású, iparostanonciskolai ált. rajztanfolyamot végzett oki. felső kereskedelmi iskolai tanár, tanította a III. a. osztályban a technológiát, polgári jog- és közgazdaságtant heti 2, a IV. a. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4, a rajzpótló osztály I. és II. csoportját heti 3—3, összesen heti 12 órában. Működési éveinek száma 4, egy év óta mint igazgató.
2. Arató Boldizsár, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett II. körzeti áll. el. isk. tanító, tanította a III. b. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 16.
3. Balogh Margit, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett oki. el. isk. tanítónő, tanította az I. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 5.
4. Brónyai Anna, óraadó, oki. középiskolai tanárnő, a leányok önképzőkörének vezetője, tanította a II. a. leányosztályban a számtant, vegytan-fizikát heti 2, a II. b. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5, összesen heti 7 órában. Működési éveinek száma 1.
5. Cseténé Müller Erzsébet, óraadó, iparostanonciskolai közismereti", általános- és szakrajztanfolyamot végzett oki. el. isk. tanítónő, tanította az I. leányosztályban az általános rajzot heti 3, a II. a., II. b. és III. leányosztályokban a szakrajzot heti 3—3, a IV. leányosztályban a szakrajzot heti 4 és az összevont III—IV. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5, összesen heti 21 órában. Működési éveinek száma 15.
6. Filó Ferenc, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett II. körzeti áll. el. isk. igazgató, tanította a III. c. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 8 és fél.
7. Friihwirtli János, óraadó, szabóipari továbbképző tanfolyamot végzett szabómester, tanította a szabóipari szakrajzot 2 csoportban, összesen heti 6 órában. Működési éveinek száma 2.
8. Horváth József, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett I. körzeti áll. el. isk. tanító, tanította a téli II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 18.
9. Kemenesy István, óraadó, iparostanonciskolai ált. és faipari szakrajztanfolyamot végzett I. körzeti áll. el. isk. tanító, tanította az I. b. osztályban az általános rajzot heti 3 órában. Működési éveinek száma 8.
10. Ketting Ferenc, óraadó, áll. polg. isk. rajztanár, tanította a borbélyipari szakrajzot heti 3 és az építőipari szakrajzot heti 3, összesen heti 6 órában. Működési éveinek száma 20.
11. Kugler Sándor, óraadó, oki. gépészmérnök, tanította a fémipari szakrajzot és technológiát 2 csoportban heti 3—3, összesen heti 6 órában. Működési éveinek száma 2.
6
12. Martincsevits Ferenc, óraadó, felső ipariskolát és iparos-tanonciskolai ált. rajztanfolyamot végzett asztalosmester, tanította az I. a. rajzosztályban az általános rajzot heti 3, a II. osztályú általános rajzot heti 3 és vegyesipari szakrajzot heti 3, összesen heti 9 órában. Működési éveinek száma 5.
13. Németh Béla, óraadó, oki. el. isk. tanító, II. félévben a tanítótestület jegyzője, tanította az I. b. osztályban a magyar nyelv és üzleti levelezést és a földrajz-történelmet heti 3 órában. Működési éveinek száma 1.
14. Németh János, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett oki. el. isk. tanító, a fiuk önképzőkörének vezetője, tanította a II. a. és II. b. osztályokban a közismeréti tárgyakat heti 5—5, a II. c. és II. e. osztályokban a könyvvitel és költségszámítást, magyar nyelv és üzleti levelezést, technológiát heti 3—3, összesen het 16 órában. Működési éveinek száma 5.
15. Németh Jenő, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett I. körzeti áll. el. isk. tanító, az iparostanonciskolai 77. Szent László cserkészcsapat parancsnoka, tanította a téli III—IV. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 12.
16. Óvári József, óraadó, iparostanonciskolai ált. rajztanfolyamot végzett II. körzeti áll. el. isk. tanító, felügyelőbizottsági jegyző, tanította a téli I. és II. osztályú általános rajzot heti 3—3, összesen heti 6 órában. Működési éveinek száma 12.
17. Perlaki István, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett I. körzeti áll. el. isk. tanító, tanította 1938. május l-ig a IV. b. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Működött 14 évig.
18. Rácz Alajos, óraadó, oki. el. isk. tanító, tanította a téli I. osztályban a magyar nyelv és üzleti levelezést heti 2 órában és vezette az iparostanonciskolai énekkart. Működési éveinek száma 2.
19. Szakonyi János, óraadó, oki. el. isk. tanító, az I. félévben a tanítótestület jegyzője, tanította az I. a. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési évninek száma 1.
20. Szeidl Jenő, óraadó, oki. középiskolai tanár, a fizikai és vegytani szertár őre, tanította a II. c. osztályban a számtant, fizikát és vegytant heti 2, a II. d. osztályban a magyar nyelv és üzleti levelezést, számtant, vegytan-fizikát, könyvvitel és költségszámítást heti 4. a II. e. osztályban a számtant, fizikát és vegytant heti 2, a III. a. osztályban a magyar nyelv és üzleti levelezés, könyvvitel és költségszámítást, vegytan-fizikát heti 3, a téli I. osztályban a számtant, törté-nelem-földrajzot heti 3, összesen heti 14 órában.
21. Szépudvary László, óraadó, III. körzeti áll. el. isk. tanító, a sportkör vezetője, tanította a II. d. osztályban a technológiát heti 1 és az I. b. osztályban a számtant heti 2, összesen heti 3 órában. Működési éveinek száma 2.
22. Vajda Izabella, óraadó, iparostanonciskolai közismereti tanfolyamot végzett oki. el. isk. tanítónő, tanította a II. a. leányosztályban a magyar nyelv és üzleti levelezést, könyvvitel és költségszámítást, technológiát heti 3 órában. Működési éveinek száma 4.
23. Várossy Sándor, óraadó, bőripari továbbképző tanfolyamot végzett cipészmester, tanította a bőripari szakrajzot 2 csoportban, heti 3—3. összesen heti 6 órában. Működési éveinek száma 7 és fél.
7
Hitoktatók.«
1. P. dr. Horváth Atlianáz, oki. középiskolai íerencrendi hittanár, tanította az összes fiú- és leányosztályokban a róm. kath. hit- és erkölcstant heti 1—1, összesen heti 19 órában. Működési éveinek száma 5.
2. Horváth Olivér, ág. h. ev. lelkész, tanította az evangélikus vallású fiú- és leánytanulókat összevonva heti 1 órában. Működési éveinek száma 17.
3. Kádár Lajos, református lelkész, tanította a református vallású fiú- és leánytanulókat összevonva hittanra heti 1 órában. Működési éveinek száma 35. .
4. dr. László István, rabbi, h. lelkész, tanította az izraelita vallású fiútanulókat az izraelita hittanra heti 1 órában. Működési éveinek száma 3.
5. dr. Winkler Ernő, főrabbi, tanította az izraelita vallású leánytanulókat az izraelita hittanra heti 1 órában. Működési éveinek száma 3.
Iskolaszolga: Ácsmann János.
8
Igazgatói jelentés.
Nagykanizsa megyei városnak az 188(5. évben felállított fiu-iparostanonciskolája a folyó tanévvel 52-ik, az 1913-ban létesített leánytanonciskolája pedig 25-ik tanévét töltötte be.
Beírások, iskolai év kezdete, az osztályok beosztása. A folyó tanévben a beiratások szeptember hó 6. és 7-én voltak. Ezeken a papokon 280 fiu- és 88 leánytanuló iratkozott be, mig a mull esztendőben a rendelkezésre álló 3 beiratkozási napon 257 fiu és 91 leánytanuló. A beiratkozások eredménye a mull évivel összehasonlítva a fiuknál jobb, a leányoknál »rosszabb, azonban az év végéig beiratkozott leánytanulók száma is kisebb, mint az elmúlt iskolai pvben volt. Közvetlen a tanév elején és új szerződésekkel a tanév végéig beiratkozottak száma a fiuknál 426-ra, a leányoknál 124-re emelkedett. Az 1936/37. tanévben az év végén ugyancsak 426 volt a fiulanulók száma, míg a leánytanulóké 133, tehát a f. tanévben az elmúlt évihez viszonyítva a leánytanulók száma 9-cel csökkent.
A tanítás szeptember 10-től kezdődően a Szervezetben megállapított és a vallás- és közoktatásügyi miniszter úrtól elrendelt szünetek kivételével folyt az iskolában, az elmúlt esztendőhöz képest sokkal zavartalanabbul, mindössze az 1937. június 28-án megválasztott Szederkényi József oki. kereskedelmi iskolai tanár lemondásával vált szükségessé helyettesítés, azonban Szeidt Jenő oki. középiskolai tanár 1937. szeptember 28-i megválasztásával ez a kérdés is elintézést nyert anélkül, hogy az osztály vezetőinek változásával a tanulók tanítása kárt szenvedett volna.
A fiutanulók 15 közismereti osztályba lettek beosztva. Ebből a téli tanfolyamra esik 3, az egész éven ál működő osztályokra pedig 12 közismereti osztály. A rajzosztályok száma a fiuknál 11 és 1 rajzpótló osztály. A kezdők és haladókra való tekinlellel a rajzosztályok közül a bőripari-, fémipari- és szabóipari szakrajzosztályok I. és II. csoportra tagolódnak. Ugyancsak 2 csoportra oszlik a rajz--pótló osztály is.
Az osztályok felállításánál és a tanulóknak az egyes osztályokba való beosztásánál az volt az irányadó elv, hogy az egyes iparágak csoportosítása lehetővé tegye a szakirányú jelleg állal is megkövetelt szakirányú oktatást. Amennyiben az adoll viszonyok, főképen a költségvetés engedte s az oktatás megkívánta, a lehető legnagyobb mértékben megtörtént a rokoniparágak szerinti csoportosítás. Az a. osztályokba lettek beosztva a ruházati iparosok;, a b. osztályokba a fa- és fémiparosok, a c. osztályokba az egyép ipart űzők és a kereskedők. Az I. osztályból azonban nem lehetett a tanulók kis létszáma miall 3 osztályt felállítani, hanem csak kettőt, így az I. b. osztály vegyes. A tananyag következtében azonban ennek
9
az I. osztályban még nincs különösebben káros hatása. A II. osztályokban viszont még jobban keresztül lehetelt vinni az iparága^ szerinti csoportosítást, mert ill egy szabó, egy cipész, egy fa- és fémipari, egy vegyes és egy kereskedő osztályban oszlanak meg a tanulók.
A rájzosztályok a következőképen tagolódnak: Általános rajz-oszlályok : I. a., I. b., II. o., léfli I. és téli íl. osztály Szakrafzosztá-lvok : borbélyszakrajz, bőriapri szakrajz I. és II. csooprt, építőipari szakrajz, fémipari szakrajz I. és IÍ. csoport, szabóipari szakrajz I. és II. csoport \'és vegyesipari szakrajz osztály. Akik foglalkozásuknál fogva a rajzoktatás alól mentesek, a rajzpótló osztályba) járnak.
A leánytanulók 4 közismereti osztályba és 5 rajzosztályba leltek beosztva. Közismereti osztályok : I., II. a., II. b. és 111—IV. osztály.
Ezen a beosztáson a rajzosztályoknál változtatni kelleti, a tanulók létszámára való tekintettel külön kellett választani a III. és IV. rajz-oszlályt. A II. közismereti osztályokban a szétválasztás az előképzettség alapján történi, az a. osztályba járnak a IV. középiskolai osztályt végezettek, a b. osztályba pedig az ennél kisebb előképzettségű tanulók.,
A beirt tanulók megoszlása iparágak szerint.
a) A fiútanoncokból;
aranyműves 2 tanonc
asztalos 23 11
autószerelő és lakatos 8 11
ács 2
bádogos és vizv. szerelő 6 11
bognár 1 11
borbély 24 11
bőrkereskedő 1 11
cipész 39 >>
cukrász 2 11
csizmadia 12 11
esztergályos 1 11
fegyverműves 4 11
fényképész 2 11
fogműves 2 11
fűszerkereskedő 10 n
géplakatos 20
hentes és mészáros 22 11
kályhás 2 ii
kárpitos 5 ii
kefekötő 1 ii
kosárfonó 1 11
kovács 3 n
kőfaragó 1 ii
kőműves 29 ii
könyvkötő 2 ii
kötőszövő 2 ii
lakatos 5 ii
Átvitel 232 tanonc
Áthozat 232 tanonc
lakatos és vizv. szer. 7 11
látszerész 1 11
lómészáros 1 íl
műszerész 6 11
női szabó 2 11
nyomdász 1 n
órás 8 11
pincér 4 11
rézműves és vizv. szer. 2 11
rövidáru kereskedő 6 11
rőföskereskedő 10 11
rőfös- és rövidáru ker. 1 11
sportcikk kereskedő 2 11
sütő 14 11
szabó 64 11
szíjgyártó 1 11
szobafestő 16 11
szűcs 2 11
textiláru kereskedő 8 n
üvegező 1 ii
vasesztergályos 7 ii
vaskereskedő 9 ii
vas- és festékkereskedő 1 ii
villanyszerelő 17 ii
vizvezetékszerelő 2 V
vegyeskereskedő 1 ii
Összesen 426 tanonc
10
A foglalkozási statisztikában a mult évihez viszonyítva a legnagyobb eltolódás a cipészek létszámában van, amennyiben a mult esztendőben 52 cipésztanuló iratkozott be a f. tanévi 39-cel szemben. Egyéb iparágakban az elmúlt évihez viszonyítva nagyobb eltérések nincsenek.
cipőtűző fehérvarrónő fényképész hölgyfodrász
b) A leány tanoncokból:
2 tanonc
6 „
3 „ 15 „
Átvitel 26 tanonc
Áthozat
kalapkészítő női szabó pincér
26 tanonc
9 „ 88 „ 1 „
Összesen 124 tanonc
A beírt tanulók iskolai előképzettsége.
A beirt fiutanulók közül:
III. elemi iskolai osztályt végzett 1 tanuló
IV • i) »> » ii 8 11
v ii 24 11
VI 193 „
VII ii 1 11
vili. „ w 2 11
I- polg. 11 16 ii
11 26 ii
III* n ii 11 7 11
IV 1 v • ii ii 11 116 ii
II. gimnáziumi 11 5 11
III. J1 2 11
IV. 11 10 ii
VI. 11 3 11
I. keresk. isk. „ V 2 11
gimnáziumi érettségit tett 3 11
kereskedelmi iskolai érettségit tett 6 11
tanítói oklevele van
1 tanulónak
Összesen 426 tanuló
A beirt leánytanulók közül:
II. elemi iskolai osztályt végzett 1 tanuló
IV- ,, ,, „ „ 1 „
V 7
* • » " n n 1 »
VI. „ „ ,, „ 46 „
I- polg. „ „ „ ¡7 „
B. ,, ,, „ ,, 6 ,,
111 ■ ff ff ff ff 1 ff
IV 44
A y • » » » n ** »
IV. liceumi „ „ „ 2 „
IV. gimnáziumi „ „ 1 „
V. liceumi „ „ 1 „ liceumi érettségit tett 3 „ gimnáziumi érettségit tett J. „ kereskedelmi szaktanfolyamot végzett 3 „
Összesen 124 tanuló
11
Az előképzettség statisztikáját összefoglalva és százalékban kifejezve a következő eredményeket kapjuk : A tanév végéig beirt fiuk közül
VI. el. isk. oszt.-nál kevesebbet végzett 7-7% VI. „ „ osztályt végzett 45\'3%
I—III. középiskolai osztályt végzett 13\'9%
IV. v. több középisk. osztályt végzett 33\'1% A tanév végéig beirt leányok közül
VI. el. isk. oszt.-nál kevesebbet végzett 7-3% VI. „ „ osztályt végzett 371%
I—III. középiskolai osztályt végzett ll"3°/o
IV. v. több középisk. osztályt végzett 443% Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a tanulók előképzettségét illetőleg mindinkább javulnak az állapotok, mert mindinkább növekszik a IV. vagy ennél több középiskolai osztályt végzett tanulók száma.\'A fiuknál a IV. vagy több középiskolai osztályt végzettek száma a mull tanévvégi 26.1 százalékról 33.1 százalékra emelkedett, a leányoknál 39.8 százalékról 44.3 százalékra. A leányoknál még kedvezőbb a helyzet, mint a fiuknál, mert a IV. vagv több középiskolai osztályt végzeitek százalékos arányszáma meghaladja a VI. elemit végzettek arányszámát.
A tanulók tanulmányi előmenetele.
A tanév végén maradt tanulók közül magaviseletből:
példás volt 228 fiú, 73 leánytanuló
jó „ 98 „ 5
megfelelő „ 6 „ 2 „
kevésbbé megfelelő „ — „ — „ késői iratkozás v. betegség miatt
nem osztályozható 11 „ 3 „
Szerv. 20. és 23. §-a alapján felm._6 „ 3_,,
összesen 349 fiú, 86 leánytanuló
Közismereti tárgyakból:
jeles előmenetelő volt 60 fiú, 18 leánytanuló
jó „ „ 129 „ 26
elégséges előmenetelű „ 110 „ 31 „
elégtelen „ „ 21 „ 3 késői iratkozás v. betegség miatt
nem volt osztályozható 10 „ 3 „
Szerv. 20. v. 23. §-a alapján felm. 19 „ 5_„
összesen 349 fiú, 86 leánytanuló
Általános rajzból: Szakrajzból:
jeles volt 23 fiú, 14 leány, 46 fiú, 10 leánytanuló,
jó 50 „ 21 >> 66 „ 12 11
elégséges 37 „ 15 45 „ 8 11
elégtelen „ 1 „ 1 5 „ — 11
késői iratk. v. betegség
miatt nem volt oszt. 4 „ 3 jj 6 „ — 11
Szerv. 20. v. 23. §-a alap-
ján felmentve 11 2 >> 2 „ — 11
rajzpótlós 64 „ — 11 — 11
összesen 179 fiú, 56 leány, 170 fiú, 30 leánytanuló.
12
Az iparostanoniskolai tanítótestületet igen nehéz feladat elé állítja az a körülmény, hogy ugyanabban az osztályban a tanulók1 korában, előképzettségében igen nagy különbségek vannak. A taní-lást úgy kell vezelni, hogy a kisebb előképzettségű és koránál fogva szellemileg is fejletlenebb tanuló is haladni tudjon az idősebb, vagy magasabb előképzeltségüekkel. E különbségekben rejlő nehézségeket fokozza az I. és II. osztályokban az, hogy az egész év folyamán iratkoznak be tanulók s ezekkel külön kell foglalkozni, hogy a többieket a tanulmányokban elérjék. A III. és IV. osztályokban viszont a szabadulásokkal inkább csökken az osztályok létszáma, de ezekre a felszabadulókra is tekintettel kell lenni. Ezen a bajon, bár mindent elkövet, gyökeresen segíteni az ipartestület sem tud: Jószándékú törekvésének azonban mégis megvan az eredménye. A tanulók szerződésének az iskolai évhez való viszonyát az alábbi táblázat mutatja.
Tanév A beírt tanulók száma A beírt tanulók szerződése közül Nem kötött szerződést
tanév elején kezd. tanév végén végz. tanév elején kezd. tanév közben végz. tanév közben kezd. tanév végén végz. tanév közben kezd tanév közben végz.
szerz. 0/0 szerz. 0/0 szerz. o/o szerz. 0/0 tanuló o/o
1933/34. 435 85 19.5 53 12.1 64 14.7 214 49.0 19 4.0
1934/35. 478 85 17.7 58 12.1 71 14.8 225 47.0 39 8.0
1935/36. 522 145 27.7 80 15.0 50 9.0 200 38.0 46 9.0
1936/37. 559 179 32.0 86 15.4 71 12.7 178 31.8 45 8.1
1937/38. 550 180 32.8 59 10.7 71 12.9 186 33.8 54 9.8
A tanulók megoszlása vallás szerint.
Római kat. Ág. hitv. ev. Református Izraelita Mohamedán
393 fiú, 110 leány
7 6 19 1
1 1 12
Összesen 426 fiú, 124 leány
A beiratkozott tanulók közül magyar anyanyelvű 518 tanuló, horvát anyanyelvű 2 tanuló.
A tanulók iskolalátogatása. Az iskolai munkát hátráltatja és a fegyelmet lazítja a tanulók sok mulasztása, tehát a mulasztásokat a lehető legkisebb mértékre kell csökkenteni. Az iskola igazgatóságának az erélye egyedül nem elégséges ennek a feladatnak a megoldására, szükséges a munkaadók megértése és támogatása. Az iskola igazgatósága a jövőben nagyobb megértést és támogatást remél a munkaadók részéről, hogy kevesebb büntetéssel jobb viszonyokat lehessen teremteni a mulasztásokat illetőleg. A mulasztások szigorú elbírálása következtében sem csökkent a f. tanévben a mulasztott órák száma, hanem sajnos, emelkedett az igazolatlan mulasztások miatt megindított büntető eljárások száma. A mult tanévben 1154 tanuló mulasztott 6225 órát igazolva és 351 tanuló 2285 órát igazolatlanul, mig a f. tanévben 1099 tanuló mulasztott 6179 órát igazolva és 533 tanuló 3058 órát igazolatlanul, ennek következtében az igazgatóság
13
kénytelen volt 46 munkaadó ellen egy ízben, 13 munkaadó ellen két ízben és 2 munkaadó ellen három ízben feljelentést tenni, sőt kénytelen volt egy tanulót indokolatlanul sok hiányzás miatt az iskolából kizárni és szerződését meghosszabbíttatni.
Magaviselet tekintetében a tanulók iskolai magatartása és fegyelmezettsége kielégítő s mindinkább több lesz azoknak a tanulóknak a száma, akik az iskolán kívül, az utcán, a műhelyben sem feledkeznek meg tanuló voltukról s arról az intézményről, melyhez tartoznak.
A tanulók tanítása, valláserkölcsi nevelése. A tanítótestület az iparostanonciskolai tanítói és nevelői munka nagy nemzeti jelentőségét teljesen átérezve igyekezett a tanítást és a nevelést egymással párhuzamosan úgy vezetni, hogy a szakmai tudás mellett a tanulóifjúság vallási és honpolgári erényekben is gyarapodjék. A hitoktatók valláserkölcsi nevelését minden eszközzel támogatta és elősegítette. A római katolikus vallású tanulók részére a valláserkölcsi nevelés elmélyítésére soha vissza nem térő és az életben egyszer adódó alkalmat jelentett a kettős szentév. P. dr. Horváth Athanáz hitoktató teljes mértékben ki is használta ezt tanulói érdekében. A hitoktatás, a vasárnapi közös istentisztelet, szentbeszédek, egyházi ének ápolása stb., mind a kettős szentév, a budapesti Eucharisztikus Kongresszus jegyében folytak le. A növendékek nagy része első pénteket tart, vagy legalább is havi áldozó. Sokan olvassák dr. Tóth Tihamér ifjúsági könyveit. Közel ötven sikeres házi dolgozat érkezett be az amúgy is igen elfoglalt növendékektől az Eucharisztiáról. A dolgozatok elkészítői egyenként 10—10 pengős jutalomban részesültek, ami lehetővé tette a kongresszusi utat. Kilencvenkét fiú és huszonkét leány vett részt az Eucharisztikus Kongresszuson, ahonnan felejthetetlen élményekkel gazdagodva jöttek haza. A Kongresszusra való felutazást nagy megértéssel támogatták anyagilag is a tanulók mesterei.
A többi felekezetek hitoktatói is mindent elkövettek tanulóik valláserkölcsi nevelése érdekében.
A tanítótestület a tanulók tárgyi ismereteinek gyarapítása mellett minden lehetőséget megragadott és kihasznált a tanulóifjúság hazafias érzésének fejlesztésére. Nemcsak a hazafias ünnepélyek szolgálták ezt a célt, hanem minden tantárgyat, mely erre csak módot ad, úgy igyekeztek beállítani, hogy a tanulók érezzék és meglássák az egyéni érvényesülés és egyéni érdekeken túl a magyar nemzeti közösségnek az érdekeit és átérezzék ezzel a közösséggel, a hazával szembeni kötelességeiket.
Az iparostanulók nevelése erősen széttagolódik, megoszlik a szülői ház, az iskola és a műhely között. Néha a szülői ház teljesen kikapcsolódik s a "legtöbb esetben nem egészen azonos nevelési elvek szerint vezeti az ifjúságot ez a három nevelési tényező. Hogy valami kapcsolatot, összműködést lehessen teremteni, a tanítótestület az év folyamán a tanulók nevelési kérdéseinek megbeszélésére szülői és mesterértekezletet tartott, melyen úgy a szülők, mint a mesterek igen nagy számban jelentek meg s az értekezlet jótékony hatása mutatkozott is.
A tanulók tanszerrel való ellátása. Tanszerekkel az iskola látja el a tanulókat. A felügyelőbizottság 5"— P tanszerdíjat és 50 fillér könyvtárdíjat állapított meg, melynek fejében a tanulók füzetet, tintát, tollat, rajzpapirt. körzőt stb. kapnak. A közös beszerzés biztosítja a beszerzett anyagok jó minőségét és egyöntetűségét, ami az iskolai
14
munkát nagyban megkönnyíti. Tankönyvvel és a lehetőség szerint szakkönyvekkel szintén az iskola látta el a tanulókat.
Hivatalos látogatás. A folyó tanévben Aknaszlatinay György Ede tanügyi tanácsos, az iparügyi miniszter részéről kiküldött szakfelügyelő, tett látogatást az iskolánknál május hó 20-án, amikor a tanulók rajzait, valamint könyvviteli és költségszámítási munkáit vizsgálta át. A felügyelőbizottság minden hónapban 2—2 tagot küldött ki az iskola meglátogatására.
Tanítótestületi értekezlet a tanév folyamán a következő alkalmakkor volt: szeptember 9-én alakuló-, szeptember 18-án módszeres-, november 30-án ellenőrző-, január 28-án osztályozó-, április 27-én ellenőrző-, június 4-én osztályozó- és június 17-én tanévzáró értekezlet. Az értekezleteken nevelési, módszertani kérdésekkel, az iskolát és a tanulóifjúságot érintő problémák tárgyalásával, fegyelmi és rendtartási kérdésekkel foglalkozott a tanítótestület.
A felügyelöbizottság a folyó tanév folyamán hét rendes gyűlést tartott. Az óraadók változása ebben az évben kevesebb nehézséget okozott, de mégsem lehetett a tanítást végleges beosztással megkezdeni, mert Szederkényi József oki. kereskedelmi iskolai tanár, akit a felügyelőbizottság 1937. június 28-án 12 órával óraadónak megválasztott, állásáról lemondott, óráit tehát ideiglenes helyettesítéssel kellett ellátni. A megüresedett helyre 1937. szeptember 28-án a felügyelöbizottság Szeidl Jenő oki. középiskolai tanárt választotta meg ugyancsak heti 12 órával óraadónak. Időközben a hosszú idők óta vajúdó főhivatású igazgatói állásnak a kérdése is megoldódott. Ortutay Gyula, körzeti iskolafelügyelő, áll. el. isk. tanító, nagy elfoglaltságára való tekintettel az iparostanonciskolai igazgatói állásáról 1937. június hó 28-án lemondott. A felügyelöbizottság és a gyűlésen jelenlevő Kézdy Béla dr. tanügyi s. titkár, mint a tankerületi kir. főigazgatói hivatal kiküldöttje, •meleg elismerő szavakkal búcsúztak el Ortutay Gyulától, aki három éves igazgatói és 14 és fél éves iparostanonciskolai óraadói működésével úgy a felügyelőbizottságnak, mint felettes hatóságának osztatlan elismerését érdemelte ki. Lemondásával most már elodázhatatlanná vált a főhivatású állás megszervezése. A szervezés ügyének befejezéséig a felügyelöbizottság Küronya István oki. keresk. isk. tanárt, az iparostanonciskolánál működő óraadót bizta meg az igazgatói teendők ellátásával, majd 1937. szeptember 15-én mint főhivatásút meg is választotta.
A tanév folyamán szükségessé vált a téli I—II. általános rajzosztály és a II/c. közismereti osztály különválasztása. A téli II. általános rajzosztály vezetésével a felügyelöbizottság Óvári Józsefet, míg a 11/c. osztály szétválasztásával létesült új Il/e. kereskedő osztály óráinak ellátására 1938. január 7-én heti 3 órával Németh János és heti 2 órával Szeidl Jenő eddig is működő iparostanonciskolai óraadókat választotta meg.
A mestervizsgák kérdése is foglakoztatta a felügyelőbizottságot. A mestervizsgákon szerzett tapasztalatok alapján szükségesnek találta a mestervizsgákra készülők tanulmányainak irányítását, ezért az ipartestülettel karöltve egy tanfolyamot létesített, mely 61 hallgatóval nagy érdeklődés mellett folyt le. A tanfolyam előadói Bazsó József ipartestületi vezető jegyző, dr. Béres László az OTI kerületi pénztárának igazgatója, az iparostanonciskola részéről pedig Arató Boldizsár, Filó Ferenc és Küronya István voltak. Legutolsó gyűlésén, 1938. április hó
15
25-én, az iparostanonciskola 1938/39. évi költségvetésével foglalkozott a felügyelőbizottság.
A Hoffmann Henrik elnökletével működő felügyelőbizottság megbízatása 1938. április 19-én lejárt, az új felügyelőbizottság kiküldetése iránt a szükséges lépéseket megtéve, működését befejezte, melynek legnagyobb eredménye az iskolát mindenben legmesszebbmenően támogató munkán kivül a főhivatású állás megszervezése volt. A további főhivatású állások megszervezését, mint elkötelező örökséget hagyta hátra az új felügyelőbizottságra.
Tanonciskolái cserkészet, önképzőkör, sportkör, énekkar.
A páter Mátés Hilár ferences hitoktató és Horváth József áll. el. isk. tanító, ipariskolai óraadó által alapított 77. Szent László cserkészcsapat 15 éve végzi tanulóink között az áldásos cserkészmunkát. Ez alatt a 15 év alatt sok viszontagság között, de mindig erős meggyőződéssel és akarattal tartotta fenn magát. A csapat jelenlegi létszáma 78 fő, parancsnoka Németh Jenő áll. el. isk. tanító, ipariskolai óraadó. Számbelileg a csapat gyarapodása kevés, ennek oka egyrészt abban kereshető, hogy még nagyon sok tanonctartó mester és szülő nem ismeri a cserkészet jelentőségét, ami igen nagy kár, mert a cserkészet nevelő hatása különösen fontos az iparostanoncok szempontjából, akiknél pótolja a félbemaradt szülői nevelést, ellensúlyozza az utca káros hatását, előkészíti a cserkészt a honpolgári kötelességekre, tanult, józan, megbízható magyar iparost nevel.
A csapat a parancsnok táborparancsnoksága alatt 1937. július 15-től július 30-ig Balatonberényben táborozott. A táborparancsnok segítőtársa Horváth József tb. parancsnok volt. Iványí Károly IV. kerületi ellenőrző tiszt a táborozókat meglátogatta és a legnagyobb elismerés hángján szólt a tapasztaltakról. A táborozást Nagykanizsa város, az Ipartestület és a Dunántúli Szeszfnomító Rt. tették lehetővé adományaikkal. Az őszi munka ujoncozással kezdődött. Az ujoncki-képzést Gaál Imre, a leventekiképzést Flumbort József s. tisztek végezték. Karácsony másnapján bensőséges karácsonyfaünnepélyt rendezett a csapat, az ünnepélyen megjelent dr. Krátky István, a város polgármestere is, aki ezen a családias ünnepélyen nyújtotta át a helybeli csapatok kiküldötteinek jelenlétében Lenkovics József rajvezető s. tiszt jelöltnek a cserkész életmentő kitüntetést.
Intenzív sportéletet is élt a csapat. A labdarugók két vándorserleget nyertek meg, az asztali teniszben Kőrös Károly, Baranyai Péter, Kálovics József, Horváth József, Németh Ferenc, Bácsi János, Baranyai Péter értek el a Kanizsa-bajnokságért vívott mérkőzésen I., II., illetve III. helyezést. A cserkészmunkának igen komoly részét képezte a január 21-től március 28-ig tartó őrsvezetői tanfolyam, amelyen 12 cserkész nyert kiképzést. A tanfolyam hallgatói a tanfolyam végén vizsgát tettek. Március 6-án volt az újoncok fogadalomtétele. Április 24-én a helybeli összes csapatokkal együtt a Deák-téren ünnepélyesen megújították fogadalmukat s ugyanezen a napon megkoszorúzták az iparoshősök emléktábláját, melynek leleplezésénél díszőrséget állt a csapat. Vallásos érzelmeinek ápolására négyszer járult közös szentáldozáshoz, részt vett az egyházi körmeneteken és egyéb vallásos megmozdulásokon. P. Bakos Ágoston ferences hittanár húsvét előtt három napos lelkigyakorlatot tartott a cserkészek részére, mely után közösen megáldoztak. Minden hazafias megmozdulásban is résztvettek.
A nyári táborozás mindig súlyos gondok elé állítja a cserkészeket.
16
A táborozás költségeinek előteremtésére a csapat két zártkörű táncmulatságot tartott. Igen üdvös lenne, ha a cserkészek komoly munkája iránt a tanulóifjúság minél nagyobb számban érdeklődne.
Az önképzőkör célja az, hogy módot adjon a tanulóknak vasár-és ünnepnap délutánjaik kellemes és hasznos eltöltésére. Éppen ezért nem az önképzőkörök szokásos módján fejti ki működését, hanem a tanulók a rendelkezésükre álló sokféle játék közül — melyek lehetőleg ügyesség és értelemfejlesztők — szabadon választják ki a nekik tetsző játékokat, a folyóiratok és könyvek közül pedig a nekik tetsző olvasmányokat. A szórakoztatással egybekötött továbbképzésük irányítására Németh János, az önképzőkör vezetője, a kir. tanfelügyelőség által engedélyezett népművelési előadások keretében az -iskolai óraadók bevonásával jellem és kedélyképző előadásokat rendezett. Ugyancsak az önképzőkör rendezte meg az iskolai hazafias ünnepélyeket. Mivel szórakoztató játékok szép számmal állanak a tanulók rendelkezésére s legutóbb egy rádióval is sikerült az önképzőkör hasznosan szórakoztató felszerelését gyarapítani, a tanulók szép számmal látogatják.
A leányok önképzőköre hasonló szellemben fejti *ki működését. Vezetője Brónyai Anna oki. középiskolai tanárnő, iparisk. óraadó. Az év folyamán több teadélutánt tartottak, az önképzőkör vezetője ismeretterjesztő előadásokat szervezett, majd a tavaszi idő beálltával a környékre több kirándulást tettek.
A tanulók sportéletének fejlesztésére, a sportok iránti érdeklődés fokozására és irányítására alakult a sportkör, melynek vezetője a tanítótestület részéről Szépudvary László, ifjúsági elnöke pedig Orbán János IV. o. tanuló volt. A tanév folyamán vasárnap délutánonként az iskola udvarán kosárlabda-mérkőzéseket bonyolított le, egy futó-csapatot indított az 1937. október 10-én megtartott stafétaversenyen, mely alkalommal a futók koszorút helyeztek a hősök szobrára. A megrendezett mezei futóbajnokságon 42 versenyző indult. A verseny győztesei : 2000 méteren bajnok Dobos József III. b. o. t., 2. Baranyai Lajos III. a. o. t., 3. Tóth Antal II. d. o. t. 2500 méteren bajnok Karakai István II. c. o. t., 2. Paizs Ferenc téli II. o. t., 3. Mikó József I. b. o. t. Pünkösd másnapján az iskola labdarugó csapata és a csapatot kísérő tanulók kirándulást rendeztek Keszthelyre, mely alkalommal megtekintették a város érdekességeit, a Balatont, majd labdarugó csapatunk a keszthelyi leventék csapatával mérkőzött. Az ősz folyamán a keszthelyi csapatot nálunk szeretnénk viszontlátni.
Az énekkar felállításának az volt a célja, hogy a tanulókkal megszerettessük a magyar dalt, az éneklést s olyan szórakozást nyújtsunk, mely feltétlenül nevelő hatású. Bár sok nehézséggel kell e téren megküzdeni, minden remény megvan arra, hogy a kezdeményezés sikerrel jár s mindig több és több tanuló sorakozik az énekesek közé. Az énekkar az ipartestület hősi emléktáblájának leleplezésén nyilvánosan is szerepelt.
Adományok és beszerzések. A Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár Rt. a folyó tanévben sem feledkezett meg az iskola szegény tanulóiról, a szegény kereskedő- és iparostanoncok segélyezésére 20—20 P-t, összesen 40 P-t adományozott. Az Ipartestület szegénysorsú és jó előmenetelű iparostanoncok jutalmazására 50 P-t küldött, a Keresztény Társas Temetkezési Egylet pedig egy tanulónak az Eucharisztikus Kongresszusra való felküldésére 10 P-t adományozott. Az adományozóknak az iskola igazgatósága hálás köszönetét fejezi ki
17
a nemes adományokért. Különösen hálás köszönettel tartozik a Bankegyesületnek, aki évről-évre gondol az iskola szegénysorsú tanulóira.
Újabb beszerzések a f. tanév költségvetéséből a következők voltak: 110 db. egyes körző, 1 db. tolóellenállás, 1 db. voltmérő, 1 db. áramegyenirányító, 50 db. 45 fokos háromszög, 1 db. táblai körző, 22 db. fejesvonalzó, 100 db. lépték, 15 db. tantermi ülőke, 1 db. fásláda, 4 db. szivacstartó, 2 db. fénykép, 60 db. népiskolai atlasz, a római katolikus tanulók részére 40 db. Tower Vilmos: Krisztus közelsége és 40 db. Krisztus akarata c. hittankönyv, 15 db. Szolnoky Kálmán: Húsipari szakkönyv, 10 db. Szilasy: Sütőipari technika, 10 db. Vágen Ferenc: Szobafestők és mázolok kézikönyve, 1 db. Kogutowitz: Magyarország hegy- és vízrajzi térképe, 20 db. Fülei—Szántó: Kereskedelmi ismeretek. Az Ipari Szakkönyvtár kötetei közül a következők lettek beszerezve: 200 db. Közigazgatási ismeretek, 10 db. Vízvezeték-szerelés I. és 10 db. II. kötet, 2 db. Gazdasági ismeretek.
A tanári könyvtár a következőkkel gyarapodott vétel útján: Hivatalos Közlöny 1937. évf., Magyar Iparosnevelés 1937. évf., Búvár 1937. évf., Magyar Iparművészet 1937. évf., Haller: Rózsák és tövisek között a bitófáig. A vallás- és közoktatásügyi miniszter úr adománya: Magyaros kézimunka mintalapok.
Az ifjúsági könyvtár a f. tanévben 21 ifjúsági művel gyarapodott, ezzel állománya 138 kötetre emelkedett.
A használt rövidítések jelentése:
fsz. = felszabadult
szkr. = szakrajz
I. o. r. = I. osztályú rajz
II. o. r. = II. osztályú rajz
rpt. = rajzpótlós
fm. = felmentve km. = kimaradt elk. = elköltözött
18
Egész évi tanfolyam. I. leányosztály.
Osztályfőnök: Balogh Margit.
Á t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve tó 1 Sí N á Ö ® CC igazolatlan
neve « \'5 :0 M 9 N t/3
a 6 ó X X :0 N :0 c a; y,
Ács Erzsébet női szabó Ritter Magda 1 3 3 6
Benedek Jolán n Kollarits Erzsébet 1 3 3 12 12 —
Deutsch Katalin izr. íehérvarrónő Török Mária 1 1 2 3 — —
Ebenspanger Ilona izr. borbély Filipovits László — — — — — isz
5 Farkas Antónia női szabó Császár Erzsébet 3 2 3 6 3 —
Feiler Ilona* borbély Gávai Anna — — — 105 18 —
Fraknói Margit női szabó Stéger János 1 2 2 12 3 —
Horváth Ilona ff Pallos Nővérek 2 3 2 15 — —
Horváth Irma ff Bukszné Pollák J. — — — — — km
10 Huszár Anna ff frankóé Weisz Maráit 2 1 2 3 — —
Nagy Edit borbély Szabó István 1 2 3 12 6 —
Németh Aranka** női szabó Sió Mária — — — 15 6 —
Olasz Júlia » Weisz Nővérek 1 3 3 6 3 —
Ötvös Irén ff Polgár Ilona 1 2 2 9 — —
15 Pichler Anna ff Kumánovics Teréz 1 3 3 3 3 —
Pintér Erzsébet ff Császár Erzsébet 1 3 3 6 3 —
Piufsich Margit Ágnes ff Fekete Margit 1 3 2 6 — —
Szerecz Erzsébet Fiala Antal 1 1 1 6
ff
Váradi Ilona fehérvarrónő Török Mária 1 2 1 6 3 —
20 Vörös Gizella női szabó Varga—Rotter 1 2 2 3 — —
Zolder Anna fényképész Halász Sándor 1 1 2 33 — —
■\'Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
19
II. A) leányosztály.
Tanították; Vajda Izabella és Brónyai Anna.
\\ t íi n n n o. Általános i Mulasztott
osztályzata órák száma
iparága mesterének neve » • —< > cS U N "ST N •1—s CO a a 0> w igazolatlan
neve SH Q M OS \'KJ 0> N •S c
cd a cű N te :0 M 8 :0 N :0 <u ta
Ackerman Ilona borbély Filipovits László í 1 _ 1 6
Albert Erzsébet* Auer Katalin Gávai Anna Ritter Magda 96 15 80 3
5J női szabó 1 3 — 3 _
1 Baj Mária » Bendefi Béláné í 2 - 2 9 — -
5 Berecz Irma » Csitke István km
Bődy Aranka » Honti Károlyné í 1 — 3 12 3 —
Buzási Gabriella Bettelheim Ilona í 1 1

Gazdag Ilona 5» Vassné Drimók Irma 1 2 — 2 3 — —
Gerencsér Erzsébet „ Weisz Nővérek í 2 — 3 24 18 —
10 Gutmann Irma izr. pincér Gutmann Anna — — — — — — fm
Gyöngy Ilona női szabó Ábelesz Irén 1 2 — 3 30 3 —
Horváth Margit » Bendefi Béláné 1 1 — 2 15 — —
Imrei Mária Honti Károlyné í 3 - 3 21 — —
Kertész Róza Olga izr. »» Pallos Klára — — - — — — km
15 Kiss Mária borbély Molnár István í 2 - 2 24 15 —
Krausz Magdolna izr. női szabó Varga—Rotter í 3 - 3 18 — —
1 Marton Magdolna Ábelesz Irén 1 o 1 15
»
Mándoki Anna fehérvarrónő Horváth Józsefné — - — — — — fsz
Novai Ágota női szabó nincs mesternél 1 1 fm

20 Pálfalvi Mária borbély Wágner Jenő í 2 - 3 12 3 —
Szabó Mária női szabó Bendefi Béláné í 1 - 1 15 — —
Vas Ilona » Szabó Istvánné 1 2 — 2 3 —
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
20
II. B) leányosztály.
Osztályfőnök; Brónyai Anna.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
» > N \'S? N B a a> «3 igazolatlan
neve iparága mesterének neve cö bt aj B ö \'5 0> N 60 .52 B
N t/J •O cc :0 N :0 ^ V
Ágoston Mária női szabó Garai Ferencné 1 \'3 _ 3 38 35 _
Bakos Mária » Kosztelitz Ilona 1 3 - 3 9 3 —
Csinger Julianna *f Bettelheim Ilona 1 2 — 3 — — —
Deák Teréz » Vass Anna fsz
5 Famenkó Anna » Rosenfeld Józseíné 1 3 — 3 10 4 —
Gáspár Aranka Csitke István 1 2 — 3 9 3 —
Guta Rozália » Bukszné Pollák J. 1 4 — 4 8 — —
Gyula Irén » Varga—Rotter 1 11 km
Hautzinger Gabriella borbély özv. Haárt Barnabásné 2 — 2 — —
10 Horváth Erzsébet női szabó Polgár Ilona km
Horváth Magda óz». Wagner Ferencné 1 1 — 2 7 — —
Horváth Mária Horváth Jánosné fsz
Illés Mária Fiala Antal fm
Kovács Ilona Ritter Magda 1 — 3 3 14 — —
15 Kovács Katalin Kovács Antal 1 2 — 1 3 3 —
Kránicz Julianna » Sgeiner Etel 1 2 — 2 — — —
Mandlbaum Mária izr. kalapkészítő Iloffmann Anny 1 2 — 4 7 — —
Merencsics Mária női szabó Pallos Klára 1 3 — 2 6 — —
Simon Mária Komlós Zoltánné 2 •i 3 6 _
tt kJ u yj
20 Tóber Katalin kalapkészítő Gozdán Ernőné 2 1 — 3 26 4 —
Tóth Anna női szabó Tőke Erzsébet 1 1 1

Tóth Ibolya borbély Szabó István 2 1 — 3 41 — —
Vári Mária fehérvarrónő Török Mária — — — — — — fsz
Vörös Mária női szabó Klapper Karolin . 1 1 2 2 3
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
21
III. leányosztály.
Osztályfőnök; Cseténé Müller Erzsébet.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve maga vis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
N SO istent.
Ágoston Mária női szabó Pallos Nővérek 1 2 1 9
Bazsó Éva » Szabó Istvánné hm
Benkő Margit » Feix Mária 1 3 3 20 - 2
Berke Mária Magdolna » Fiala Antal fsz
5 Braun Franciska izr. kalapkészítő Bencze Teréz 1 3 3 9 - _
Budai Anna női szabó Sió Mária km
Csoknyai Mária » Klapper Karolin 1 1 1 30 3 —
Galácz Magdolna kalapkészítő Hoffmann Anny 1 2 2 8 — —
Gerócs Anna női szabó Varga—Rotter 1 2 2 9 — —
10 Gyöngy Mária » özv. Wagner Ferenené 1 1 2 12 3 —
Hauptwogel Mária borbély Vida János 1 2 3 19 6 l
Hegyi Margit női szabó Szabó Istvánné fsz
Horváth Anna J5 Holczerns Kauter l — — — — — fsz
Horváth Erzsébet » Németh Ferenené fsz
15 Hökkön Anna borbély Horváth Józsefné fsz
Imrei Margit Jolán női szabó Honti Károlyné 1 2 1 27 — —
Kiss Júlia borbély Buksz Lajos 3 3 4 39 9 —
Kluger Irén izr. női szabó frankne Weisz Marsit 1 1 2 6 — —
Kollarits Ilona íehérvarrónő Horváth Józsefné fsz
20 Leitner Magdolna izr. női szabó Honti Károlyné — — — fsz
Matics Aranka borbély Merk János 1 2 2 28 12 1
Matterszdorfer Malvin izr. női szabó Rosenfeld Józsefné fsz
Mártonfalvy Anna n FranknÉ Weisz Margit 1 3 3 3 — —
Mezőfi Anna » Pallos Nővérek — — — — — fsz
25 Mészáros Erzsébet i* Mikó Ilona 1 1 1 12 ■—• —
Muravölgyi Ilona Németh Ferenené 1 2 2 39 — —
Nardai Irma borbély Deutsch Erzsébet 1 2 3 12 6 —
Nóvák Erzsébet női szabó Fekete Margit 1 2 3 9 — —
Nováth Irma Róth Szidónia fsz
30 Posner Teréz izr. kalapkészítő Hoffmann Anny fsz
Sáfrán Erzsébet női szabó Császár Erzsébet 1 3 2 21 — —
Sifter Anna Pallos Nővérek fsz
Simon Zsófia » Bukszné Fóliák Juliska fsz
Somogyi Irén ág. ev. >> Fekete Margit km
35 Stern Rozália izr. fehérvarrónő Török Mária 1 2 1 15 — —
Szűcs Márta fényképész Tüttő Jenő 1 1 1 21 9 —
Szűcs Zsuzsánna női szabó Kumánovics Teréz 1 2 3 30 9 —
Szvoboda Terézia » Honti Károlyné — — — — — fsz
Tamás Irén cipőtűző Furmen Imre 1 2 3 28 3 1
40 Ungár Magdolna izr. kalapkészítő Windisch Dénesné 1 3 2 17 2 —
Váradi Róza cipőtűző Csákányi János fsz¡
22
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. "5 a»
Vieland Jolán E. ref. Vincze Anna Zob Katalin II fehérvarrónő kalapkészítő női szabó Horváthné Báder R. Hoffmann Anny Sió Mária 1 1 1 16 3 km fsz
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
IV. leányosztály.
Osztályfőnöle : Cseténé Müller Erzsébet.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
cn N :0 JA ~a> C y
Bedenek Teréz női szabó Krausz Józsefné - _ fsz
Dedovátz Gizella kalapkészítő Windisch Dénesné 1 1 fm 4 - —
Hegedűs Ilona fényképész Vastagh Béla 1 1 l 31 15 2
Hollósi Rózsa borbély Buksz Lajos Isz
5 Kálovits Anna női szabó Schultz Mihályné fsz
Láng Mária Horváth Jánosné 1 1 im — — —
Molnár Ilona Bukszné Pollák J. fsz
Németh Anna Vassné Drimók I. fsz
Németh Ilona özv. Gál Sándorné fsz
10 Sági Júlia Mikó Ilona 1 2 1 10 3 —
Virágh Aranka Abelesz Irén 1 1 l 10 7 —
Schöfl Herta Ritter Magda — — — — — fsz
Vida Gabriella » Horváth Jánosné fsz
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
23
Egész évi tanfolyam.
I. A) osztály.
Osztályfőnök: Szakonyi János.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve X •—< > eö bc \'S? N g N \'5" a Ö <D 03 igazolatlan
neve í-l Ó .3 3 [-5 02 JXl Qí N 05 » c
a 1—H :0 M «3 :0 N :0 ¿>e <v
Baumann Ferenc szabó Bagladi Béla 2 3 ___ _ 3 5 1
Benyák József cipész Furmen Imre — km
Both Ferenc szabó Kiss István 1 1 - - 1 9 - —
Böte József cipész Varga Ferenc 1 2 - - 2 15 6 —
5Étsy Ferenc K. szűcs Goldstein Ernő 1 2 - - 2 3 — —
Farkas László szabó Lepnyák József 1 3 - - 3 36 — —
Fújsz János csizmadia Benkő György 1 3 - — 3 — — —
Gojkovics Gusztáv cipész Filák József 1 1 - — 1 16 7 —
Grasics György csizmadia Wolf István 1 3 - - 4 — — —
10 Györkös Lajos szabó Gódor Sándor 1 3 - - 3 6 — —
Herbai János cipész Szarj as Ferenc 1 3 - - 3 24 3 —
Horváth Kálmán szabó Zweig Béla 2 — - 2 3 35 25 í
Kolarics Lajos cipész Szabó Lajos 1 2 — — 3 17 8 —
Kolongya Tibor szabó Garzó János 1 2 12
vJ
15 Köves Ferenc » Bróz János 1 3 - — 3 — — —
Lepnyák József Gy. » Lepnyák József 1 2 - — 2 15 6 —
Mayer József Joós István 2 — - 2 3 18 6 —
Németh József n Steiner Andor 2 3 - — 4 42 33 —
Németh László n Joós István 2 2 - — 3 13 3 1
20 Németh Sándor » Horváth Rezső 1 3 — — 3 45 — —
Péczeli Lajos Péczeli József — — -- — — — — fsz
Pintér László » Garzó János — — - — — — — km
Polai József cipész Dervarics Ferenc 1 3 - — 4 3 — —
Poós László szabó Horváth Kálmán 1 2 - — 3 — — —
25Radák József „ Megyimorecz T. 1 3 - — 3 — — —
Reck Ferenc csizmadia Pintér Ferenc 2 2 - — 3 12 3 —
Stróbel János\' n Balogh Boldizsár — — - — — — — km
Szabó Pál kötőszövő Ideál kötő-szöv. gy. 1 3 - — 3 3 — —
Szekeres Ferenc csizmadia Kováts Ferenc 1 3 - — 4 19 13 —
30 Széphegyi Elemér szabó Fülöp Albert 1 3 - — 2 6 3 —
Szűcs Tibor cipész Horváth Mihály 1 2 - — 2 4 3 1
Tuboly Dezső szabó Fülöp Albert 2 3 - — 3 5 2 —
Varga Ferenc cipész Szabó Ferenc 2 — - 3 3 24 15 —
Vuk János csizmadia Horváth György 1 3 - — 3 12 — —
35 Weininger József szabó Weininger József 1 2 2 21
"Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
24
I. B) osztály.
Tanították: Németh Béla és Szépudvary László.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve aj > cd fac N .2= \'5° N \'cd á a ® X igazolatlan
neve 2 ó cd •SS 1 N OJ N w" C
tó a o j—i N «1 :0 ¿í X :0 *N :0 <u to
Balogh László rpt. rőföskeresk. Kirschner Mór 1 3 _ _ 2 28 15 1
Bazsó Lajos borbély Czvetkó István í 3 — - 3 6 —
Busa József hent.-mész. Haszon János 2 3 — - 4 43 18 4
Csáfordi István pincér Pénzes Antal 2 3 — - 4 6 6 —
5 Csordás Ferenc asztalos Vojkovits Antal 2 2 — - 3 45 15 —
Csöndör József Hajdú István 1 3 — - 3 — — —
Dakher Béla ref. villanysz. Mihalecz és Farkas km
Földes Sándor ¡zr. ip|. vaskeresk. Fischer és Bäder 2 1 — - 2 20 — —
Fülöp István asztalos Jáger Ernő 2 3 — — 2 30 3 —
10 Gerlei Ferenc borbély Bem Gyula 2 1 — - 2 13 — —
Guzmiczava Sándor* lak. és szer. Széchenyi István 126 63

Hirschl László izr. asztalos Lukácsy Gyula 2 3 — — 4 45 3 —
Hompó Ferenc » Hompó István 1 — — 1 fm — — —
Horváth Antal »» Hetyei Imre 1 1 — - 2 25 3 1
15 Horváth Gyula géplakatos Berger Ferenc 1 1 — - 1 75 — —
Horváth István hent.-mész. Ziegler Ferenc 1 2 — - 2 9 3 —
Horváth Józseí rpt. rőföskeresk. Stern Vilmos 1 3 — — 3 33 — —
Horváth Károly rpt. Schütz S. és Fia 1 3 — — 2 54 — —
Kaposi György eszterg. székes id. Borbás Mihály 1 2 — — 2 19 — —
20 Kálovics György asztalos Büki és Buday 1 1 — - 2 — — —
Kánnár László hent.-mész. Petrics János me gha It
Kisfürjesi Antal üvegező Melczer Jenő 1 1 — — 2 9 —
Kiss Lajos asztalos Lasky István 2 2 — - 3 21 9 —
Lang József kovács Szabó György 1 3 — — 2 3 3
25 Lucz Ferenc vaseszterg. Tompos Imre km
Major Károly rpt. textilkeresk. Polgár László - — fsz
Miholcsek István asztalos Erdélyi György 1 1 — - 1 7 — —
Mikó József hent.-mész. Kapoli Ferenc 2 2 — — 3 18 6 —
Molnár Lajos géplakatos Perendi és Buvári 1 2 — - 3 45 — —
30 Nagy György rpt. fűszerker. Németh Erzsébet 2 3 — - 3 21 3 —
Németh László** sütő Ficsher Ferenc
Orbán Péter borbély Szabó István 1 1 — - 2 24 3 —
Paizs Sándor** kovács Géber Gyula — — — - — — — —
Palkó József villanyszer. Deutsch László 2 1 — — 2 33 3 3
35 Paszinger Károly asztalos Szemes Dezső 2 2 — —- 3 6 3 —
Penzár László rpt. vegyesker. Deáky Sándor 1 3 2 16 —
Pintér László ref. géplakatos Báron Ferenc 1 2 — — 2 9 3
Plander István » Weiser János 3 3 — 4 9 3
Plánder József rpt. rövidáruker. Kaufmann Károly 1 2 — 2 53 — 2
40 Reithoffer István sütő Ferencz Győző 2 3 — 4 21 3 —
Reithoffer József » Leicht Géza 2 3 — 4 6 3 —
25
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
M "Ñ :0 istent.
Rezsnyák József Sipos Lajos Skrilecz László 45 Szabó József Tkálecz József Gy. Varga Boldizsár Verbovecz István** Vizvári József kárpitos hent.-mész. » kovács hent.-mész. rézm. és vizv. szer. lak. és szer. géplakatos Wiedermann Béla Horváth József Petrics Lajos Bojtor Kálmán Györgydeák K. Mendlovits Márton Czvetkó Mátyás Brüll Zsigmond 3 2 2 2 1 4 2 3 3 2 — — 4 2 3 3 2 127 12 25 54 12 58 3 6 6 km ; 1 km
*Sok mulasztása miatt nem osztátyozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
II. A) osztály.
Osztályfőnök: Németh János.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz a » \'5 :0 A) összesen igazolatlan
yi Ñ :0 istent. |
Bencze Sándor Beke László Császár György Dolmányos József 5 Gál János Gergály József Gudlin Sándor Herczeg György J. Hodics István 10 Horváth Boldizsár Horváth István Horváth Vince Jakabfy Ferenc Kocsis Antal 15 Magyar György Marton István Milei Antal Molnár József Neupár József 20 Németh József cipész n szíjgyártó cipész » » » » » V csizmadia cipész 11 csizmadia cipész ii ii Bencze Károly Magyar Lajos Koronya Gyula Leidl Gyula lványi József Horváth Mihály Gudlin György Miltényi S. és Fia Papp Oszkár Dávidovics S. Puska Ferenc Major József Dávidovics S. Miltényi S. és Fia Joó János Nováczky Lajos Gyula János Gombor Ferenc Androsek Ernő Furmen Imre 2 2 2 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 2 1 2 1 1 II 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4 4 2 2 3 3 3 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 2 4 4 2 2 1 3 1 2 3 2 3 4 2 2 3 3 3 3 27 28 15 13 40 19 3 7 7 6 3 15 34 10 33 15 3 3 3 9 12 3 18 1 1 km km l !
26
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve oi \'> CS M N "é? N "5? á C 0> OD igazolatlan
neve Ö ¿4 N 01 N c/3
B N CO :0 CO :0 :0 OJ
Nikii György Szabó Sándor Szökrén Antal Tóth András 25 Tóth Imre cipész csizmadia cipész Varga Ferenc Wolf István Salamon József Andris István Várossy Sándor 1 1 1 2 1 — 3 2 2 4 2 3 2 2 4 2 21 37 18 18 9 9 3 6 6 3 1
II. B) osztály.
Osztályfőnök; Németh János.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
0) \'N :0 istent.
Andreides József lakatos Weiser C. János km
Bakos László ref. asztalos Farkas és Modrovics 2 — 2 3 18 3 —
Bakos Imre ref. » Farkas Lajos 2 — 2 3 30 3 —T-
Bedenek József ii Zákonyi Nándor 3 2 — 4 10 3 -
5 Böröndi Tibor autósz. lak. Vellák József 2 — 3 1 81 — -
Böte Vince asztalos Lasky István 1 1 — 2 21 — -
Büki Károly villanysz. Ungár László 1 1 — 2 39 12 -
Csács Ferenc lak. és vizv. szer. Czvetkó Mátyás 2 — 3 2 25 12 1
Dancs Ferenc géplakatos Báron Ferenc 1 — 2 1 18 — -
10 Deák József* fogműves Gangler Ernő — — — — 39 — —
Fenyvesi Ferenc lak. és szer. Czvetkó Mátyás — — — — — — km
Gerencsér György lakatos Berger Ferenc 2 2 — 3 30 9 —
Gödinek József villanyszer. Rosenberg Jenő 2 — 3 3 16 9 1
Gyöngy Géza lak. és autósz. Pléh István 2 — 3 3 6 — —
15 Horváth János vaseszterg. Weiser C. János 1 — 2 2 3 — —
Horváth Károly ág. ev. géplakatos Báron Ferenc 2 — 3 2 28 13 —
Horváth Lajos autúsz. és lak. Vellák József 2 — 3 2 3 — —
Horváth László lak. és vizv. szer. Czvetkó Gyula 1 — 3 2 21 — —
Kanizsai Lajos fegyVúrni. műsz. Borbás Mihály 1 3 — 4 6 3 l
20 Kovács József vaseszterg. Weiser C. János — 3 3 12 12 —
Kőrös Károly villanysz. Ungár László 1 — 1 2 15 — —
Major Ferenc órás Zsoldos Gyula 1 — 2 2 — — —
Mayerhofer Miklós órás és éksz. Berényi József — 1 1 — — —
Nagy János műszerész Brandl Gyula 1 — 3 2 — — —
25 Németh György kéménys. Mantua\'nó Jézsef örökösei 1 — • 3 2 — — —
Németh Antal lak. és legyv. m. Macsek Lajos 2 2 — 2 12 — —
27
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve 00 bl \'5° tH N \'cd á a a> CO igazolatlan
neve O M irt \'5 QJ N (Ó C
oá a l—í N CG :0 M CO :0 N ¡O D y •
Németh Zsigmond aulósz. és géplaf. Hegyi Gyula 2 _ 3 3 12 _ _
Niklesz Antal asztalos Asbóth Lajos 1 2 — 3 9 - —
Paradicsom József Farkas János 2 2 — 3 15 12 —
30 Pecsits László géplakatos Tompos Imre 1 — 2 3 — — —
Polai Ferenc lakatos Brüll Zsigmond 2 2 — 2 36 12 —
Rosenfeld Andor izr. villanysz. Quittner Artúr 1 — 2 2 3 — —
Rózsa Sándor villanysz. Quittner Artúr 1 — 3 1 12 3 —
Sárdi Ferenc lakatos Weiser C. János km

35 Stankovits István géplakatos Weiser C. János 1 2 — 3 9 3 —
Szamek Sándor kárpitos Gerő Soma 1 2 — 2 34 9 1
Szegvári Károly Lajos géplakatos Weiser C. János 2 — 3 2 15 — —
Szemes István kosárfonó Szemes János 2 — 2 3 — — —
Szmodics Ferenc bognár Nováth György 2 1 — 3 13 — —
40 Szollár Kálmán géplakatos Weiser C. János 1 2 — 3 39 — —
Tánczos József villanysz. Grünhut Elemér 1 — 2 1 — — —
Tislér József asztalos Günser Tivadar — — — — — — fsz
Tóth Lajos kárpitos Zadravecz György 2 — 2 3 18 15 —
Tóth Ferenc* órás Kaiser Simon — — — — 96 9
45 Torma Pál asztalos Torma Pál — — — — — — fsz
Törő László géplakatos Weiser C. János 2 — 3 2 12 6 —
Várfalvi János István** »» Berger Ferenc — — — — 6 — —
Vékási László lakatos Tanczenberger L. 2 2 — 3 12 3 —
Weinausz Ferenc fegyverműv. ifj. Borbás Mihály ; 2 3 — 2 — — —
j! 50 Wortmann Dezső izr. órás Kaiser Simon ! 2 — 2 1 15 6 —
Zadravetz László kárpitos Zadravetz György 1 — 2 2 15 6
\'"\'Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
II. C) osztály.
Tanították,: Németh János és Szeidl Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve maga vis. 11. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
N :0 istent.
Bálint László borbély Gumilár Ferenc 1 2 — 2 6 — -
Bődör József » Kirchknopf Gyula 2 2 — 3 11 6 5
Czimmermann J. rpt. hent.-mész. Frk Ferenc l 3 — 3 52 — —
Csáfordi József rpt. pincér Garai Testvérek 2 3 — 3 16 12 1
5 Dlask József könyvkötő Dlask József 1 2 — 2 12 3 —
Filipovits János cukrász Filipovits István fm
28
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
«5 ► N \'08 N \'Sf á C 01 BQ igazolatlan
neve iparága mesterének neve 03 6t o E M tó 05 \'H V gj « c
tó a i—* N OQ :0 M ce :0 N :0 u
Heri János rpt. hent.-mész. Marton János 1 1 _ 1 3 _ _
Horváth István rpt. „ Spiegel Viktor 2 3 — 2 30 6 —
Karakai István rpt. j> Babits és Szy 1 3 — 2 3 — —
10 Klapper László könyvkötő Gutenberg és Délzalai R.-T. 1 — 2 1 — — —
Kósa János borbély Fodor József 1 1 — 1 — — —
Könyüd Károly rpt. sütő Lenk Kajetán 2 3 — 3 13 6 1
Kutasi Ferenc rpt. pincér Deutsch Lajos 2 3 — 3 9 — —
Neumann J akab izr. fényképész Neumann Rezső 1 — 2 2 36 — —
15 Perendy Mihály borbély Opernicza Miklós 1 2 — 3 4 3 1
Peti György rpt hent.-mész. Ziegler György 1 3 — 3 15 3
Pogányvári László rpt. »» Simon István 1 3 — 3 12 6 —
Polcz István rpt, sütő Goldmann Ferenc km
Siklósi János rpt. hent.-mész. Babits Lajos 1 2 — 3 6 3 —
20 Simon Imre rpt. ii Kapoli Ferenc 1 3 — 4 19 6 1
Szűcs László rpt. ii Deutsch Dániel 1 3 — 3 12 6 —
Takács Lajos rpt. sütő Lenk Kajetán 3 3 — 4 25 18 —•
Tóth József rpt. kefekötő Tóth Péter 1 1 — 1 — — —
Turkoly Miklós borbély Zapletál Simon 1 — 2 3 10 — —
25 Varga István rpt. hent.-mész. Szabó Lajos 1 2 f;
j u
Varga József rpt. sütő Gárdonyi Jenő — — — — — — fsz
Vida Lajos borbély Vida János 2 — 3 3 24 — —
Weisz Sándor izr. 11 Weisz Viktor 1 — 2 2 3 — —
•\'Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
II. D) osztály.
Osztályfőnök: Szeidl Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis | istent.
Gazdag József szabó Hetyei József 2 _ 2 3 34 9 1
Halász László Mágics János — — — — — — km
Horváth János Keskeny László 1 — 3 3 36 3 3
Keszei Jenő Gódor Sándor 1 — 1 3 24 3 —
5 Kiss József Mikó Gyula 1 — 1 2 19 3 1
Kovács József Bőhm József 1 — 3 2 54 12 —
Milei László Krausz József 1 — 1 2 18 3 — i
Rudas Ferenc l n Ivánkovits István 1 — 1 3 8 — 2
A t a none Általános osztályzata Mulasztott órák száma !
iparága mesterének neve magavis. N \'cö N W a a o CO igazolatlan
neve ó 1—1 M Í2 CÖ N W \'N :0 M a> N X M :0 kBzis. istent.
Pinterics Gyula 10 Szerdahelyi Ferenc Tóth Antal Zoltán Varga László Wilcsek Lajos Zulfikár Sakir mohám. szabó a >t it tt Horváth János Móger István Bagladi Béla Garzó János Sörlei és Kelemen Steiner Andor 2 1 2 1 1 - 1 1 2 2 1 3 2 3 2 1 9 19 14 8 15 6 6 5 fsz 2
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
II. E) osztály.
Tanították: Németh János és Szeidl Jenő.
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve magavis. 2 -o a Ö aj :/ igazolatlan
neve o a N N 0» SÍ t/3 Ö
HH oj SH :0 M 03 :0 sO a> y
Beke János Bertalan Józse Czigány Sándor Gyarmati János 5 Holczer Richárd izr. Horváth Ferenc Horváth János Krakovics Sándor izr. Krisztián József 10 László Imre Németh József Perkó László Rácz Imre Ribner Sándor izr. 15 Sörlei Tibor ág. ev. Stéger László Szmodics Károly Szatler András J. izr. Vajda Ferenc vaskereskedő fűszerkeresk. tt n rőföskeresk. vas és festékk. rőföskeresk. fűszerkeresk. vaskeresk. sportcikk ker. fűszerkeresk. rőföskeresk. J> vaskeresk. rőföskeresk. bőrkeresk. textilkeresk. rőföskeresk. Sörlei Gyula Stampf Zsigmond Beleznai János Walics és Deutsch Polgár László Fehér István Sörlei Gyula Kirschner Mór Mustos Ferencné Fischer és Bader Szabó Antal Sárkány Mór Singer J. és Tsa Kirschner Mór Unger és Tóth Kirschner Mór ifj.Parragi György Polgár László Kirschner Mór 1 2 1 1 2 1 3 1 2 2 1 2 2 1 2 1 1 l l 1 II 1 l l l 1 l l l I I l l l 1 2 1 1 1 2 2 3 1 2 2 3 2 3 2 2 2 1 2 2 2 2 3 2 3 2 2 2 3 2 3 2 3 2 1 3 12 12 10 3 6 6 9 15 12 37 24 21 9 33 3 6 6 6 6 6 6 9 1 1 a-l 1 -1 1 1 II 1 srl 1 -l 1 1
30
III. A) osztály.
Tanították: Szeidl Jenő és Küronya István.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma j
N a igazo-
iparága mesterének neve V \'a a "D CO latlan
neve cö s a N ce yi \'n :0 M o> N w OQ :0 .í iO istent.
Bácsi János szabó Skerlák János -1 1 2 6
Baranyai Lajos 11 Marton István 1 2 2 12 - -
Berghófer Gyula 11 Baksa József fsz
Bognár József 11 Antal István km
5 Borbély István Horváth Rezső km
Böjti Ferenc Marton István 1 1 1 12 - —
Deák Ferenc Bagladi Béla 2 1 2 3 - —
Farkas József Sándor női szabó Varga-Rotter 1 1 1 18 — —
Horváth István szabó Horváth Kálmán 1 1 2 6 - —
10 Keskeny Zsigmond Keskeny László 2 3 3 24 9 —
Kovács József csizmadia Matyók Pál — — — — — fsz
Krug József szabó Fekete István 1 2 2 3 — —
Lampéter Lajos »> Kiss István — — — — — fsz
Mácsek Péter cipész Benedek József 1 3 3 12 3 —
15 Mandler László izr. szabó Klein Dezső 1 2 1 6 — —
Mandl József cipész Czimmermann I. — — — — fsz
Mátrai Ferenc Mayer Károly 1 1 1 12 — —
Neusinger Ferenc szabó Erdei Ferenc 1 1 2 15 3 —
Neuwirth Milós cipész Halász Imre 1 2 3 12 3
20 Nováczky Imre szabó Szente János — — — — — fsz
Papp Béla ref. ii Papp József 1 2 1 25 9 1
Pénzes Lajos ii Pollák Gyula 1 1 2 9 — —
Szarj as Ferenc cipész Szarj as Ferenc fsz
Szertics Gyula szabó Horváth Rezső fsz
25 Szörcsök János csizmadia Rákhely Ferenc fsz
Vajda Ferenc cipész Baa György fsz
Varga József Gunyhó József — — — — — km
Vollner Zoltán szűcs Lőbl Béla 2 2 3 21 9 —
Zalavári István csizmadia Ács István 1 1 3 12 3
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
31
111. B) osztály.
Osztályfőnök: Arató Boldizsár.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve 02 > N \'ST á S a> CO igazolatlan
neve tó U c3 a 03 N OD GO \'5 :0 ¿i a) N CO «3 :0 "N :0 c <u
Bratkovics Jenő villanyszerelő Mihalecz és Farkas 1 2 1 16
Buday László asztalos Buday János 1 1 3 7 4 —
Dobos Józseí » Günser Tivadar 1 3 3 15 — —
Farkas József autószerelő Kelemen és Hegyi 1 3 1 43 3 —
5 Hardi József órás Rabinek Dezső 1 2 2 24 6 —
Jakopánecz József rézműv. szer. Mendlovics Márton 1 3 3 21 — —
Jugovics Lajos kárpitos Vörös Imre , — — — — fsz
Kisgergely Péter géplakatos Weiser C. János 1 3 2 6 3 —
Kövesi István asztalos Buday János 1 2 2 — — —
10 Kukoly Ferenc » Lukácsy Gyula 1 2 2 21 9 —
Lakatos József vaseszterg. Weiser C. János 1 3 2 15 9 —
Mayerhófer Emil villanyszerelő Mihalecz és Farkas 1 2 2 27 3 —
Mayerhófer László vaseszterg. Buváry László 1 2 2 12 — —
Nagy József ref. lakatos és autószerelő Pléh István 1 1 1 7 4 —
15 Raics József vaseszterg. Weiser C. János 1 3 2 24 12 —
Rohs Zoltán ág. ev. órás Rabinek Dezső 1 2 1 24 3 —
Sárecz Ferenc lakatos Tanczenberger Lajos 1 1 1 19 4 —
Sgánecz János vaseszterg. Weiser C. János 1 2 1 12 3 —
Sólymosi Gyula fogműves Szakálas Tibor 1 1 1 18 — —
20 Szakonyi József aranyműves Schnitzer Géza 1 1 2 9 — —
Tóth Lajos 1 géplakatos Kiss György 1 3 3
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
32
111. C) osztály.
Osztályfőnök: Filó Ferenc.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
N :0 ¿C | istent.
Andri György rpt. fűszerkeresk. Duna Sz. A. Élelmezési özem -1 1 2 15 _ _
Anlauf Péter rpt. vaskereskedő Unger-Uimann és Tóth 1 2 2 24 12 —
Antal Jenő látszerész Joó Imre 2 2 4 24 6 3
Baj Ferenc rpt. vaskereskedő Schlésinger Gyula — — — — — fsz
5 Bazsó István rpt. sütő Nagy Béla fsz
Bátki Lajos rpt. hent.-mész. Babits Lajos fsz
Boda Ferenc rpt. kötőszövő Ideál kötőszövő gy. 1 1 1 12 6 —
Bőhm Andor izr. rpt. rőföskeresk. Singer és Tsa 1 1 2 11 — 2
Bunczom Imre rpt. fűszerkeresk. vitéz Tóth Béla 1 1 1 3 — —
10 Buzek Dénes fényképész Vastagh Béla — — — — — fsz
Faics Tibor rpt. hent.-mész. Deutsch Ignác 1 1 2 9 6 —
Fülöp Alajos borbély Egyed Gyula — — — — — fsz
Gödri József rpt. textilkeresk. Golenszky Ferenc 2 2 2 63 31 2
Grünbaum József izr. rpt. sütő Grünbaum Miksa 1 3 2 12 3 —
15 Grünbaum György izr. rpt. ii Grünbaum Miksa 1 2 2 6 — —
Horváth György borbély Farantai Géza 1 2 3 7 — —
Horváth Imre ág. ev. ii Bród Ignác 1 2 3 — — —
Horváth János rpt. rövidáruker. Szomolányi Gyula 1 2 2 16 4 —
Jámbor László rpt. sütő özv. Dorogi Kálmánné 1 1 2 13 9 1
20 Kiss László rpt. divatáruker. Szomolányi Gyula 1 1 2 36 — —
Lampéter Pál borbély Kollarits Géza 1 3 3 27 21 —
Marton Imre rpt. hent.-mész. Horváth József — — — — — fsz
Mácsek József cukrász Makoviczky Gyula 1 1 1 12 6 —
Mátyás István rpt. lómészáros Mátyás István 2 3 3 21 9 —
25 Péntek József rpt. sütő Leicht Géza 1 1 2 33 3 —
Plicha Elek borbély Szabó István 1 2 2 12 3 —
Pollán János » Horváth Károly 1 3 3 15 — —
Prefek Béla rpt. sütő Kovács József 1 2 3 21 6 —
Sasvár Gyula rpt. hent.-mész. Frk Ferenc 2 3 3 39 6 —
30 Szakácsics Károly borbély Zapletál Simon fsz
Termecz Lajos » Prucker János 1 2 2 — — —
Winhoffer István " Weisz Viktor 1 2 3 32 18 2
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
IV. A) osztály.
Osztályfőnök: Küronya István.
A t a n o n c Általános Mulasztott
osztályzata órák száma
CO N á d igazo-
iparága mesterének neve > 03\' 10 latlan
neve u SÍ a AS •i—< <D N C
N CG •O M CO :© iO
Ágoston Ferenc szabó Huisz József fsz
Bedenek György női szabó Fiala Antal í 1 fm 7 ■- —
Csanádi Antal cipész Julák István 1 2 l 32 6 1
Gáspár Lajos szabó Sörlei és Kelemen 1 1 1 3 — —
5 Gerencsér József » Cziboly Ferenc fsz
Halász György ifj. Ritter József í fm •Í

Horváth Károly Szente János 1 1 l 9 — —
Kercsmarics Ferenc Kumánovics Pál fsz
Klüger Jenő Ritter József í 1 fm 9 —
10 Márkus József cipész Pintér Ferenc fsz
Neusinger Béla szabó Frühwirth János fsz
Orbán János Kőfalvi Ignác í 1 1 — — —
Soós Henrik Papp József km
Szedonya Lajos Skerlák János 1 1 1 12 — —
15 Szendrődi Ferenc Antal István 1 1 1 7 — —
Takács László cipész Papp Oszkár í 1 3 3 — —
Tóth György* szabó Bagladi Béla — - — 96 3 —
Vincze Gyula » Steiner Andor fsz
"Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
IV. B) osztály.
Osztály főnök: 1938. május l-ig Perlaki István, utána Küronya István.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve oá N »1—9 C3 a d o> t/3 igazolatlan
neve 60 cd a C3 N CO N :0 M s s :0 m N :0 istent.
Auer Mátyás Bakó László rpt. Bánóczy László ág. ev. rpt. Benczek József 5 Borbély Gyula B. Detrich Dezső ág. ev. Fartik Károly Felker László géplak. autószerelő rőfösker. rövidáruker. lak. vizv. szer. borbély géplakatos fegyverműves műszerész Pléh István Singer J. és Tsa Szomolányi Gyula Czvetkó Gyula Gerencsér Pál Berger Ferenc Borbás Mihály Kelemen és Hegyi í í í í 2 1 1 3 2 1 fm 3 24 22 15 40 3 14 fsz fsz fsz fsz
34
A t a n o n c Általános Mulasztott
osztályzata órák száma
iparága mesterének neve magavis. N \'5° á P <x> w igazolatlan
neve FH o OD • pH N •\'O 0> ISI tZJ i :0 N :0 istent.
Gábor Gusztáv J. rpt. textilker. Polgár László 1 1 1 20
10 Györe Ferenc géplakatos Brüll Zsigmond 2 1 1 11 - -
Hering Lajos aranyműves Berény Árpád fsz
Dr. Hirsch László izr. rpt. terményker. Hirsch és Szegő fm
Hirt Ferenc vaseszterg. Porr Jenő fsz
Horváth Jenő borbély Prucker János 1 1 1 9 - —
15 Horváth József rpt. textilker. Polgár László — — — — - fsz
Horváth József ifj. villanyszerelő Rosenberg Jenő 2 2 2 58 39 —
Horváth József id. n Drávavölgyi R. T. 1 2 2 19 — —
Horváth Károly órás Zsoldos Gyula 2 2 2 25 8 —
Jakabfi Ferenc villanyszerelő Rosenberg Jenő fsz
20 Jáki Imre nyomdász Gutenberg és Délzalai R. T. 1 1 fm — — —
Kálovics Ferenc villanyszerelő Grünhuth Elemér — — — — — fsz
Kele István rpt. vaskeresk. Schlésinger Gyula 1 2 2 17
Kók György rpt. sportcikk ker. Szabó Antal km
Kolonics Alajos műszerész Feiler Ferenc fsz
25 Magyar Miklós rpt. rövidáruker. Szomolányi Gyula — — — — — fm
Mayer Frigyes ág. ev. műszerész Sáfrán Károly — — — fm
Mikó Imre villanyszerelő Deutsch László 1 2 1 21 — 2
Mráz Kálmán autószerelő Kelemen és Hegyi Herczeg József 1 3 1 21 — —
Nagy Gyula István borbély 1 1 1

30 Nébl István órás ifj. Vékássy Károly 1 2 2 38 10 2
Neichl János borbély Hajdú István — — — — — fsz
Neuf eld Ferenc izr. rpt. textilker. Polgár László fsz
Németh István rpt. rövidáruker. Schlésinger Sándorné — — — — — fsz
Nink József rpt. sütő Buzási Román fsz
35 Nóvák György borbély Oparnicza Miklós fsz
Óhidy István rpt. pincér Pénzes Lajos fsz
Péter György műszerész Brandl Gyula fsz
Salamon Ferenc lak. vizv. szer. Czvetkó Gyula fsz
Sasvári Ferenc asztalos Vojkovits Antal fsz
40 Sárdi Ferenc villanyszerelő Drávavölgyi R. T. — — — — — fsz
Szloboda József műszerész Szloboda József 1 3 fm 6 — —
Sziics István rpt. hent.-mész. Dervalits József 2 2 2 64 8 —
Waldmann Imre izr. rpt. vaskereskedő Vajda Géza — — — — — fm
Weinberger Ernő izr. rpt. fűszer És term. ker. Weinberger Jenő fm
45 Weisz Ferenc rpt. vaskeresk. Fischer és Bäder km
Zvillinger Károly izr. rpt. textilker. Polgár László fsz
Zsidy Béla villanyszerelő Grünhuth Elemér fm
"Sok mulasztása miatt nem osztályozható. Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
35
Téli tanfolyam.
I. osztály.
Tanították: Szeidl Jenő és Rácz Alajos.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve maga vis. I. o. rajz II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
"Ñ :0 | istent.
Csányi József kőműves Tóber János 1 1 _ 1 3 _ _
Gelencsér Lajos szobafestő Vámos Jenő 2 1 — — 3 12 — -
Horváth József kőműves Ziegler József 2 3 — — 3 96 84 —
Hosszú József szobafestő Czoczek Imre 1 1 — — 1 18 12 —
5 Kálovics István » Szattler Oszkár — — — — — — — km
Kovács János kőműves Horváth László 1 3 — — 3 33 9 —
Kósek István szobafestő Pápai József 2 3 — — 3 42 — —
Mózsi György kőműves Horváth és Vass 2 2 — — 2 21 12 —
Nagy Kálmán V Szántó Lajos 1 2 — — 2 6 3 —
10 Németh Antal n Gerócs György 1 3 — — 2 102 — —
Németh Ferenc bádogos és sz. Halász Károly 2 3 — — 4 33 15 —
Németh József kőműves Szabados József 1 2 — — 2 48 — —
Nováczky Gyula vizv. szer. Jerausek Béla 1 2 — — 2 75 — —
Saffer István szobafestő Fiiszár János 2 2 — — 3 42 39 —
15 Szerencsés János » Németh József 1 1 — — 1 — — —
Takács János kőműves Bedenek József 1 3 — — 3 3 3 —
Varga István szobafestő Ehmann Jakab 1 2 — — 2 6 — —
"Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
11. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott | órák száma
CG Ö igazo-
> s "ST S <D 02 latlan
neve iparága mesterének neve cd bc cd S ó S-l oá X \'N <U N .2 c
S N CG :0 M CC :0 N :0 Ol y \'
Babos László szobafestő Németh József 1 -1 __ 1 49 15 ll 1
Balázs János kőfaragó Balázs József 1 — 2 2 4 — —
Balogh György kőműves Kedmenecz Jenő 1 1 — 2 12 — —
Danes József* szobafestő Fiiszár János — — — 66 45 —
5 Dávidovics Ferenc kőműves Kertész Béla 2 2 — 3 94 45 —
Dávidovics György n Kedmenecz Jenő 1 2 — 1 6 — —
Fleischer István szobafestő Cziráky József 1 1 ■— 1 40 — —
Horváth János kőműves Csertők György 1 2 — 2 9 — —
Imrei Ferenc » Kertész Béla 1 1 — 1 153 — —
10 Imrei György Kertész Béla 2 2 — 2 60 45 —
Kálovics József ifj. Horváth László 1 2 — 2 21 9 —
Kálovics József id. Bedenek József 2 3 — 3 73 50 1
Kovács József Gerócs György 1 1 — 3 [39 — —
Lencz József szobafestő Tobik János 1 2 — 2 20 3 —
15 Nagy József kőműves Ziegler József 2 2 — 2 60 51 —
Paizs Ferenc » Trajer János 2 2 — 2 63 39 —
Szakácsics Sándor szobafestő Magasházi József 1 — 1 230 — —
Szerdahelyi Ferenc kőműves Kertész Béla 2 2 fm 24 — —
Tóth János kályhás özv. Tóth Józsefné 1 2 1 3 — —
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható.
**Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
111. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
* iparága mesterének neve magavis. af s a a> OC igazolatlan
neve M 03 N co ESJ tő
:0 M cc :0 :0 Jsfi
Bognár István Czindrich Imre Dávidovics Ferenc Gerlei János 5 Horváth László id. Horváth László iíj. Kanizsai László József Mihalics János Mózsi Ferenc 10 Szepesi Imre Tóth Pál Vaskó László szobafestő » kőműves bádogos és vizv.sz. kőműves » ács bádogos és vizv. sz. ács bádogos és vizv. sz. kályhás bádogos és vizv. sz. Labritz József Szakacsics Károly Kedmenetz Jenő Gerócs György Trájer János Németh György Kovács Vendel Baksa János Mózsi József Szepesi Imre özv. Tóth Józsefné Csobánczi Károly 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 2 1 2 2 2 1 1 3 2 fm 3 fm 2 2 2 2 1 1 2 3 3 27 3 12 9 40 15 24 68 12 22 fsz
"Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
IV. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis J szakrajz közism. összesen iga lat cő \'n :0 ¿4 zo-an c D V)
Anek György Arató György* Bedő József Csányi Jenő 5 Horváth Imre János Kuzma József Németh István Perjési Lajos Petőfi Lajos 10 Tomasits Ferenc kőműves » bádogos és vizv.sz. szobafestő bádogos és vizv. sz. kőműves szobafestő kőműves Németh György Horváth és Vass Cserép József Lelner Sándor Csobánczi Károly Kertész Béla Horváth és Vass Kertész Béla Czoczek Imre Horváth és Vass 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 3 2 fm fm 1 1 2 fm 3 2 3 63 42 103 144 42 28 129 13 fsz 9 fsz
*Sok mulasztása miatt nem osztályozható. **Késői beiratkozása miatt nem osztályozható.
38
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1938/39. tanévre az összes iparos- és kereskedőtanoncok, tehát a téli tanfolyamosok beiratása is szeptember hó 6. és 7-én történik egész nap. Ünnepélyes megnyitás szeptember 8-án, a rendes tanítások pedig szeptember 9-én kezdődnek. A beiratásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetőleg tanoncait, korukra való tekintet nélkül beiratni és szeptember 9-től, illetve a téli tanfolyamon november 1-től pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot minden munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított 3 napon belül beiratni és a 4. naptól a próbaidő tartama alatt is iskolába járatni köteles. Az a munkaadó, aki tanoncát a beiratásra megállapított időben be nem iratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el és mint ilyen az 1922. évi XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján lesz megbüntetve.
A beiratásnál minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. Az új tanoncok munkaadójuk vagy megbízottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai bizonyítványukat és tanoncszerződésük másolatát bemutatni kötelesek. Minden tanonc után a beiratás alkalmával tanszerdíj címén 5 pengő és 50 fillér könyvtárdíjat köteles a munkaadó, illetve a szülő fizetni, mely összegből az iskola a kötelezően megállapított tankönyvvel, író- és rajzeszközökkel látja el a tanulót. A tanoncok tanszereiről az 1922. évi XII. t.-c. 95. és 116. §-ai értelmében a munkaadó köteles gondoskodni. Még abban az esetben is a munkaadó köteles a tanszerekről gondoskodni, ha a tanoncszerződésben a szülő e kötelezettséget magára vállalta ; ilyenkor azonban a munkaadó követelheti a szülőktől és ez a követelés peres uton érvényesíthető.
Az új ipartörvény rendelkezése szerint csak az vehető fel tanoncnak, aki legalább az elemi népiskola VI. osztályát jó eredménnyel elvégezte.
Az igazgatóság.
TARTALOM:
Oldal
f Perlaki István............................................................3
Iskolánk múltja..........................................................4
Hatóságok ..................................................................4
Tanítótestület ............................................................5
Igazgatói jelentés ......................................................8
Egész évi tanfolyam......................................................18
Téli tanfolyam ............................................................35
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók ........................38
QITTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA
NAGYKANIZSA
75741

Insert failed. Could not insert session data.