Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.76 MB
2022-01-26 10:25:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
319
621
Rövid leírás | Teljes leírás (101.63 KB)

A nagykanizsai államilag segélyezett községi iparostanoncz-iskola
értesítője
az 1903-904. tanévről.
XVIII. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1904
nyomtatott Fischel Fülöp Könyvnyomdájában.


A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI I PA ROSTÁN ONCZ-ISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1903-904. TANÉVRŐL XVIII. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
roiEi^yj) APTAL
IOAZOATÓ.
NAGYKANIZSA, 1904. NYOMATOTT FISCHEL FÜLÖP KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
I.
H jöuő tanéure uonathozó tudniualóh.
Az 1904—1905. tanévre a tanonczok beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 — 12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október lő—18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9 —11-ig, d. u. 2-4-ig.
Ezen kitűzött időben köte''es minden iparosmester a tanonczát még azon esetbea is beíratni, h i az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanonczát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. tc. 62. §-ábu ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. tc. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik a következő tanév első napjaiban írandók be.
A beiratásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanoncz családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanonc? bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelenti.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerzödésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért lefizetni, vagya tandij-elengedés iránti kérvényüket az igaz-gatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. tc. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
II.
üeieniéó az Í903-SÖ4. ianéüiől.
Ipariskolánk a lefolj^t tanévvel femiállásának tizent,yolczadik évét töltötte be. A tanév a tanitótestületnek augusztus lió 30-án tartott alakuló ülésével vette kezdetét, hol a jegyzői teendők ellátásával, egy korábbi testületi határozat alapján, Németh Mihály kartárs bízatván meg, kijelöltettek az osztályok főnökei, a tanítási napok s megállapíttatott a tantervnek megfelelő óraterv.
Beiratás. A tanulók beírása az egész évi tanfolyamban szept. 1 — 12-ig, a téli tanfolyamban október 15 — 1 S-ig eszközöltettek, mely idő alatt az egész évi tanfolyamba beiratkozott 312, a téli tanfolyamba pedig 53 tanuló. Ezen létszám az egész évi tanfolyamban márczius 15-ig 435-re, a téli tanfolyamban pedig november i-éig 6i-re emelkedett s mert ekkor a további beiratkozások be lettek szüntetve, a két tanfolyam tanulóinak teljes száma 514, vagyis 32-vel több volt, mint a mult tanévben.
Míg azonban a tanulók számban szaporodtak, addig a minőséget, illetve az előképzettséget tekintve, az anyag — sajnos — még a mult évinél is silányabb volt. Általában e tekintetben a viszonyok nemcsak hogy nem javulnak, hanem évről-évre rosszabbodnak. Bvről-évre fokozódik azok száma, kik csak 1—2 elemi iskolai előképzettséggel lépnek az iparospályára. Akik pedig elvégezték a négy elemi osztályt, azok vagy nem bírják a magyar nyelvet, vagy oly rég jártak már iskolába, hogy azóta azt is elfelejtették, amit tudtak, s igy csak az előkészítő osztályba oszthatók be. Ez a szomorú körülmény okozta, hogy az előkészítő osztályok számát a lefolyt tanévben is szaporítani kellett egygyel.
tanítótestület és tanácshozmányok. Tanítótestületünk a lefolyt tanévben két uj taggal szaporodott. A felügyelő-bizottság látván, hogy ipariskolában teljes képtelenség összevont osztályban eredményt felmutatni, már az 1903/904. évi költségvetés elkészítésekor gondoskodott arról, hogy a téli tanfolyam előkészítő és első osztálya a lefolyt tanévben szétválasztható legyen. Úgyszintén belátta, hogy az osztályok és növendékek számának folytonos emelkedésével az igazgatói teendők is annyira megszaporodtak, hogy az irodai teendők ellátása, a tanulókkal s ezek mestereivel való nnponkinti hivatalos

érintkezések mellett, lia az az igazgató még önálló osztályt is vezet, a tanítás menetének ellenőrzésére egyáltalán nem marad ideje. Miért is elhatározta igazgatónak a tanítás alól leendő felmentését s osztályának vezetésére egy ttj tanerő > alkalmazását. Az ipariskolai felügyelő-bizottság által előirányzott költségvetés a városi képviselőtestület által elfogadtatván s a megye által jóváhagyatván, a szervezett két tanitói állás a felügyelő-bizottságnak 1903. deczember 29-én Vécsey Zsigmond polgármester ur elnöklése mellett tartott választó ülésén Banekovich Tános áll. elemi és Halász jenő izr. elemi népiskolai tanítókkal töltetett be.
L,isztner József, a tanítótestület egyik legrégibb tagja, megrongált egészségének helyreállítása czéljából f. évi február i-től kezdődő öt havi szabadságot kapván, osztályának vezetésére állandó helyettesül Szabó istván áll., elemi népiskolai tanitó hivatott be.
Ugyancsak változás történt a róni. kath. hitoktatók körében is, amennyiben Haukó Henrik veszprémegyházmegyei áldozár, ki intézetünknél 2 Vg éven át a legnagyobb odaadással és buzgósággal teljesítette a hitoktatást, felettes hatósága által Zala-Petendre helyeztetvén, helyét Brucker__Celeszíiil foglalta el.
A tanítótestület havi értekezleteit mindig a hónap első felében tartotta meg, az azokról fölvett jegyzőkönyveket pedig jóváhagyás, illetve intézkedés végett beterjesztette a felügyelő bizottsághoz- Az üléseken a tanítótestület a tananyag módszeres kezelésével, a tanulók iskolalátogatásával, magaviseletével, előmenetelével s egyéb az iparoktatás körébe vágó kérdésekkel foglalkozott.
üanteru. Iskolánknál a tanitás alapjául a vall. és közokt. miniszter urnák 1893. évi 33,564. szám alatt kiadott iparostanoncz-iskolai tanterv alapján készített helyi tanterv szolgált, mely, mint az az V. pont alatt közölt »Elvégzett tananyag«-ból is látható, lényegében teljesen megfelel annak.
Uallás-erhölcsi ohíaíás. Tanuhunk a lefolyt tanévben is rendszeres hitoktatásban részesültek. A róm. kath. tanulók osztályonkint, a más vallásúak pedig összevonva heti 1—1 órában. Ezen kivtil a róm. kath. tanulók elvégezték a húsvéti gyónást és áldozást is.
legyelmezés. A tanulók iskolai és utcai magaviselete általában jónak mondható, amenynyiben egy esetet kivéve, panaszra nem szolgáltattak okot. Ez az egy eset azonban olyan súlyos természetű volt, hogy a tanítótestület kénytelen volt a több évi nehéz és fárasztó munkával megteremtett fegyelem biztosítása végett ezen tanonczot névszerint Sindlberger Károlyt, az intézetből kizáratui s ezáltal az ehhez hasonló esetek megismétlődésének egyszersmindenkorra elejét venni. Megvagyok győződve, hogy iparostanulóink, kik a hazánk derék és hü polgárai, a társadalomnak pedig számottevő tagjai akar-

nak lenni, nem is fognak többé arra okot adni, hogy a tanítótestület ilyen szigorú büntetést legyen kénytelen alkalmazni.
Felügyelet és iskolalátogatás. Iskolánkat az elmúlt tanév folyamán a felügyelő-bizottsági tagokon és ipartestületi kiküldötteken kivül dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő és Tordai Imre szakfelügyelő urak látogatták meg, kik a látottak és tapasztaltak felett teljes megelégedésüknek adtak kifejezést.
R tanulók iskolalátogatása. A.tanév végén volt 390 tanuló közül a tanév folyamán igazolva mulasztott 164 tanuló 1674 napot; igazolatlanul pedig 150 tanuló 1383 napot ; azaz összesen 314 tanuló 3057 napot.
Az igazolatlanul mulasztott tanulók közül a tanév folyamán 116 tanoncz mestere ellen kéretett a további eljárás megindítása. A városi tanács, mint iparhatóság, igazgató megkeresésére a hanyag iskolalátogatók mesterei ellen tanoncaik iskolai oktatására vonatkozó kötelességeik nem teljesitése által elkövetett iparkihágás czimeu az eljárást meg is indította s őket el is marasztalta, s igy erős a hitem, hogy az illető mesterek a jövőben lelkiismeretesebben fogják teljesíteni tanoncaik iskolai oktatására vonatkozó kötelességeiket s az igazolatlan mulasztások száma ismét apadni fog.
R tanítás eredménye. A tanítás eredménye, ha tekintetbe vesz-szük a tanulók csekély előképzettségét — mi a XI. számn stisztikai kimutatásból is látható — s a még mindig nagyszámban előforduló igazolt és igazolatlan mulasztásokat, általában jónak mondható, amennyiben osztályismétlésre csak 61 tanuló lett kárhoztatva, de ezek közül is sok csak azért, mert nem birja a magyar nyél vet. Ezen tanítási eredmény elsősorban a hivatása magaslatán álló tanítótestület odaadó, lelkiismeretes működésének, másodsorban pedig a városi tanácsnak, mint iskolafentartónak köszönhető, ki anyagi erejét meghaladó áldozatkészséggel bocsátotta a tantestület rendelkezésére mindazon szemléltetési eszközöket és dolgokat, melyeket a tanítótestület a tananyag sikeresebb földolgozása s könnyebb megérthetése céljából beszerzésre szükségesnek tartott.
Iskolai Ünnepélyek. A tantestület, tekintettel nagy számú idegen ajkú növendékeinkre, kik legnagyobb részt Muraközből származnak, kétszeres súlyt fektetett a hazafias nevelésre. E célból megünnepeltük Őfelsége névnapját, Erzsébet királyné halálának évfordulóját, március 15-ét, április n-ét és a koronázás évfordulóját. Nagyobb keretben, a közönség bevonásával azonban az idén csak márczius 15-ét ünnepeitűk meg, mely alkalommal a nap jelentőségét Szalay Dénes kartárs méltatta igen szép és tartalmas beszéddel ; — Rózsa András Dávidovics Lajos, Kovátsics József, Brumecz Víncze, Hoffer Lajos és Máj Lajos tanulók hazafias költeményeket

szavaltak, az ifjúsági dalárda pedig elénekelte négyes hangban a » Himnuszt« és »Szózatot.«
Rz ifjúsági egyesület. Tanítótestületünk már a mult tanév végével elhatározta, hogy a folyó tanévre megalakítja az ifjúsági egyesületet. Tekintettel azonban arra, hogy a szakrajz tanításra csak egy képesített tanerőnk van s hogy a szakrajz mindig csak vasárnap s a nappali órákban tanítható, a vasárnap délutánt nem tehettük szabaddá s így az ifjúsági egyesületből csak a dalárdát alakíthattuk meg. A dalárda minden vasárnap délután 3—5-ig tartotta óráit s annak vezetésében Ti bolt Boldizsár, Bánekovich János és Szalay Dénes kartársak voltak szivesek igazgatónak segítségére lenni, melyért nekik ezúton is hálás köszönetemet nyilvánítom.
R felügyelő-bizottság. A felügyelő-bizottság az elmúlt tanévfolyamán összesen hét ülést tartott, melyeken az igazgató illetve tantestület előterjesztéseivel, az iparhatóság és kir. tanfelügyelőség átirataival illetve megkereséseivel foglalkozott. Nem mulaszthatom el ez alkalommal megemlíteni, hogy a felügyelő-bizottság többségben levő iparos tagjai sehogysem tudván belenyugodni az iparhatóság által megállapított tanitási időbe s azt hívén, hogy az csak a tanítótestület kényelme szempontjából tétetett 5—8-ig (rajz) és 6—8-ig (közismeret) terjedő időre, elhatározták, hogy a tanítás 6—9-ig, vasár- és ünnepnap pedig ne délelőtt, hanem mindig délután tartassék. Köszönet azonban a kir. tanfelügyelő ur éber figyelmének, ki látván a felügyelőbizottságnak ezen a törvényekbe ütköző törekvését, a jegyzőkönyv jóváhagyását megtagadta s így a bizottsági határozat át sem volt tehető az iparhatósághoz, mint a tanitási idő megállapítására elsősorban jogosított hatósághoz. Vajha elérkezne már egyszer az az idő, amikor az iparosmesterek belátnák az iparoktatás nagy fontosságát s megelégednének azzal, hogy a tanoncz a törvényben megengedett napi 10—12 órán át dolgozzék csak a műhelyben.
Rajz- és munhahiállitás. A rajz- és munkakiállitásta tantestület folyó hó 11 — 12-én rendezte. A kiállításon 92 műhely 148 tanulóval és 181 darab munkával, a rajzkiállitáson pedig 86 tanuló 317 darab rajzzal vett részt. A bírálat 11-én délután ejtetett meg s hogy a tanulókban az ambíciót még inkább fokozzuk, a kitüntetett tárgyakat azonnal meg is jelöltük, feltüntetvén rajta egyúttal a kitüntetés nemét és jutalom nagyságát A biráló bizottság tagjai voltak: Geizl Viktor ipart, elnök, Darvas János (hentes), Gártner Vilmos (pék), Golenszky Ferencz és Hubonay Imre (géplakatos és lakatos), Hlatkó János (szabó), Muraközi Lajos és Topolits János (csizmadia), Guttmann Sándor (kádár), Weiss L- és F- (betűszedés és könyvkötés), Perger Imre (czipész) és Tóth Lajos (fodrász), az ipartestület részéről, Almási János, Németh Mihály és Tibolt Boldizsár " rajztanítók a tanítótestület részéről.

A kiállítás 12-én volt a nagyközönség részére megnyitva, mely kora reggeltől késő estig látogatta azt. A városi tanács képviseletében megjelent Lengyel Lajos v. főjegyző és Halvax Frigyes v. tanácsos, kik ezzel is kifejezést adtak azon meleg érdeklődésűknek, melylyel ipariskolánk és a jövő iparosnemzedék nevelése iránt viseltetnek.
ZárÓüiZSgálatoh. Iskolánk téli tanfolyamában az évzáró vizsgálatok f. évi márczius 14-én, az egész évi tanfolyamban pedig folyó évi június 19 — 2 i-ig tartattak, naponkint egy-egy osztályban Halvax Frigyes v. tanácsos, iparhatósági kiküldött, a felügyelő-bizottsági és ipartestületi tagok jelenlétében, kik a tapasztalt eredmény felett teljes elismerésüknek és megelégedésüknek adtak kifejezést.
Jutalmazás. A tanítótestület évről évre tapasztalván a jutalmazás jótékony hatását, a lefolyt tanévben is elhatározta, hogy a szorgalmas és jó magaviseletű, s különösen az iparban kiváló előmenetelt tanúsított tanulók megjutalmazhatása czéljából gyűjtést indit s annak eszközlésével csekélységemet bizta meg. Evégből kérvénynyel kerestem meg a városi tanácsot, a helybeli pénzintézetek igazgatóságait és az ipartestület elíiljáróságát, a felügyelő bizottsági tagokat s intézetünk néhány ismert jóakaróját pedig gyüjtőivvel kerestem fel. A kívánt siker nem is maradt el, amennyiben a fennti czélra 166 korona gyűlt össze.
Ezen összeghez hozzájárultak :
A városi tauács 30 koronával
Délzalai Takarékp. igazgatósága 20 „
Nagykanizsai Takarékp. igazg. 20 „ Zalamegyei Gazd. Takarékpénztár
igazgatósága 20 „
Ipartestület elöljárósága 24 „
Weiser József felügy. b. elnök ur 10 „
Franz Lajos és fiai .villamgj áros ur 10 „
Joszifovich és Faschig gépgy. ur 10 „
Grünhut Heurik ur 3 „
Oesterreicher Bernát felügy. b. tag ur 4 „ Samu József „ „ „ „ 3
Miltényi Sándor „ „ „ „ 3 „
Goldhaninier Károly „ „ „ „ 3 „ Geizl Victor „ „ „ „ 3
Muzikár Vincze „ „ „ „ 2 „
Viola József „ _ ,, , „ 1 .,
Összesen 166 korona
Ezen kivül Fischel Lajos ur 3 drb. díszmunkát, a felügy. bizottság pedig 20 drb. »Iparosok 01vasótárá-«t és 10 drb. »Tanulók

vezérkönyvet című munkát volt szives a tanítótestület rendelkezésére bocsátani, mely szives adományokért ugy a magam, valamint a tanítótestület és megjutalmazott tanulók nevében leghálásabb köszönetet mondva, kérem a szives adakozókat, hogy az intézetünk iránt érzett meleg érdeklődésüket a jövőben is megtartani sa tanítótestületet a jövő iparosnemzedék szinvonalának emelésére irányuló hazafias törekvésében továbbra is hathatósan támogatni kegyeskedjenek.
A befolyt 166 koronához hozzáadva az általam szerkesztett » Ellenőrző könyvecskék« után szerzői jutalék czimen kapott s szintén a tanulók megjutalmazására forditott 39 koronát, a tanítótestületnek rendelkezésére állott 205 korona. Kiosztatott összesen : 178 korona, a fentmaradt 27 korona pedig a jutalmazási alaphoz csatoltatott, mely ezen összeggel kamatok nélkül 157 K-ra emelkedett.
Megjutalmaztatott:
a) Jó magaviselet és szorgalom mellett különösen a szakrajzban tanúsított szép előmenetelért:
Gozdán Károly téli II. oszt. tanuló 1 drb. 10 koronás arany-uyal. Borsos Béla, Koller József, Máj Lajos III. osztályú, Bognár Béla és Tomasits Fereuc téli II. osztályú tanulók 1 — 1 drb. 5 koronással.
Fabick Tivadar III! oszt. és Schveinzger Ferencz B. II. oszt lanulók 3 — 3 koronával.
Összesen 41 korona.
b) A kiállított és a biráló bizottság által kitűnőnek minősített munka s tanúsított jó magaviselet- és szolgalomért:
Krámer Menyhért, III. oszt. szabó-tauoncz, Szántner György, III. oszt. asztalos-tanoncz és Gadácsy Károly A) I. oszt. czipész-tanoncz, 1 - 1 drb. tízkoronás arannyal és kitüntető lappal.
Összesen: 30 korona.
c) A kiállított és a biráló bizottság által kitűnőnek minősített munkáért:
Máy Lajos (géplakatos), Koller József (kefekötő), Karafiát János (czipész) és Tornán Győző (könyvkötő), III. Schveinzger Ferencz (géplakatos), A) II. Derk Istváu (szabó) és Galácz Ferencz (czipész), B) II. Gulyás Jáuos (lakatos) és Koósz Gyula (géplakatos), B) I, és Szánthó Gyula (géplakatos és mérlegkészitő), C) Elők- osztályú tanulók 1 — 1 drb. 5 koronással és kitüntető lappal.
Összesen: 50 korona.

d) A biráló bi/.ottság által jelesnek minősített munkáért s tanúsított jó magaviselet s szelgalomért :
Borsos Béla (géplakatos), Horváth József (lakatos), Baglady József (könyvkötő), Hild Béla (géplakatos), Csatáry Dezső, (kovács), Klucserecz Lajos (kefekötő), László Boldizsár (betűszedő), Szekeres József (asztalos) III. oszt. Cukelter József (lakatos), Veber Dezső (asztalos), A) II oszt, Andrásek Emil (hentes), Gieber György (lakatos), Szabó Andor (czipész), Tahin József (borbély), A) I. oszt. Kovátsics József (szabó), és Wielandt János (géplakatos), B) I, oszt. Illés János (kádár), B) Elők- Grieszler József (vasesztergályos, A) Elők. és Szuharda Ede (géplakatos), C) Elők. osztályú tanulók 3—3 koronával és dicsérő lappal.
Összesen: 57 korona.
c) Azon tanulók, kiknek munkája bíráló bizottság által jelesnek lett minősítve de pénzbeli jutalomban nem részesültek dicsérő lappal lettek kitüntetve-
d) Jó magaviselet-, szorgalom- és rendes iskolalátogatásért 1 - 1 diszmunkával lettek megjutalmazva :
Csordás József III Derk István B) II. Tilpák Boldizsár A) II Kovátsics József B) I. Vékásy Károly A) I. Vugrinecz János A Elők. Szrnetz Ferencz B) Elők. és Szátler- Lipót C) Elők. o. tan.
1 — 1 példány ^Iparosok 01vasótárá«-v; 1 pedig:
Varga Imre, Kiss Károly B) II. ifj- Kováts Lajos, Lőrincz Ferencz, Bedő Vendel, A) II. Bán Károly, Kepe Lajos, Koósz Gyula'' A) I. Borbély György, Ilartmann Károly A) I. Bencze István, Gáspár István és Virág István, A) Elők- Halászy István B) Elők. Vörös József C.) Elők. Vellák Ferencz, Vellák György Téli Elők- Freismith Ferenc, Farkas István és Gerócs György Téli II. oszt. tanulók.
Kiosztatott tehát összesen :
4 darab arany, á xo kor. = 40 korona 15 » ötkoronás = 75 »
21 » háromkorouás = 63 »
Összesen 178 korona.
azaz: Egyszázhetvennyolcz korona, 8 drb. díszmunka és 20 példány .,Iparosok Olvasótára".
Ezzel elértem évi jelentésem végére s mielőtt azt befejezuém, nem mulaszthatom el ismételten hálás köszönetemet kifejezni a tek. Városi Tanácsnak s intézetünk mindazon jóakarójának, kik a tanítótestületet a magyar iparoktatás előbbre vitelére irányuló hazafias

törekvésében az elmúlt tanév folyamán erkölcsi és anyagi támogatásban voltak kegyesek részesíteni.
Nagykanizsán, 1904. junius 29-én.
Poredus Hntal
igarga tó.
III.
Felügyelet.
A felügyelhet ügy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület bizottsága gyakorolja.
Iparoktatási hír. főigazgatói?:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton miniszteri osztálytanácsos, iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Sir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segédtanf8lügyelő: Kőrössy Sándor és Szabó Bertalan.
Szakfelügyelő:
Tordai Imre, a kereskedelemügyi minisztériumba szolgálattételre beosztott szakipariskolai igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész : dr. Bentzik Ferencz.
Tanácsosok : Halis István, Áts József, Thomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László és Plander György.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József.
lelügyelő-bízottság:
Elnök: Weiser József; alelnök : Samu József; gondnok : Miltényi Sándor; jegyző: Poredus Antal iparisk. igazgató; bizottsági tagok : Geizl Viktor ipartestületi elnök, Goldhammer Károly, Hlatkó János, Keller Mátyás, Kovács Miklós tant. képviselője, Muzikár Vincze, Muraközi Lajos ipartestületi jegyző, Oesterreicher Bernát, Rosenberg Richárd, Topolics János, Varga János és Viola József.
Ipartestület:
Elnök: Geizl Viktor ; alelnökök : Dants Kálmán és Gutmann Sándor;. jegyző: Muraközy Lajos; elüljárósági tagok: Csillag Károly, Hoch Fülöp, Hoch József, ifj. Horváth József, Kohn Samu, Kugler Antal, Keller Mátyás, Lodner Ferencz, Nagy Károly, Németh Lajos, Nikicser György, Nováth István, Pusovszky Sándor, Sárközy Kálmán, Schermann József, Steiner Fülöp Schwartz Mihály, Totolla Lajos, Török Ferdinánd, Turek Gyula, Varga János és Zálinger Antal.
13
IV.
Poredus Antal, igazgató, a felügy. biz. jegyzője, a Zalam. Ált. Tanítótestület főjegyzője, tanitotta a téli tanfolyam I. osztályában f. é. január l-ig a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 16, ezen iskolánál 9 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Almási János, a nagykanizsai tanitói jkör választmányi tagja, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, mértant, könyv viteltant és fogalmazást heti 2 órában; a Bi elők., C., előle, B) I. osztályokban az ált. rajzot heti 3—3 órában és a téli tanf. elők. osztályában az ált. rajzot heti 6 órában. A tanitói pályán működik 8, ezen iskolánál 4 év óta. Állami el. népiskolai tanitó és oki. iparisk. rajztanitó.
Banekovich János, a Zalam. Ált. Tanítótestület pénztárosa, a nagykanizsai tanitói járáskör jegyzője, tanitotta f. é. jan. 1-től a téli tanf. I.osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 12, ezen iskolánál év óta. Áll. el. isk. tanitó.
Halász Jenő, tanitotta az egész évi tanf. C) elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A t mitói pályán működik 15 év, ezen iskolánál f. ő. január 1. óta. Izr. el. népisk. tanitó.
Kováts Miklós, a Zalam. Ált. Tanítótestület II. aljegyzője, a tant. bizottság képviselője, tanitotta az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Tanit''i pályán működik 18 ezen iskolánál 6l/s év óta. üli. el. népisk. tanitó.
Lisztner József, tanitotta az egész évi tanf A) elők. osztályában közismereti tárgyakat heti 4 órában. F. é. február 1-től szabadságon van. Tanitói pályán működik 45, ezen iskolánál 18 év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Németh Mihály, a tanitótestület jegyzője, tanitotta az összes szakrajzokat heti 9 illetve 12 órában, továbbá az egész évi tanf. B) II. és III. osztályban az ált. rajzot heti 3—3 órában és a téli tanf. I. osztályában heti 6 órában. A tanitói pályán működik 15, ezen iskolánál 4 év óta. Áll. polg. fiúiskolái rajztanár.
Orbán István, tanitotta a B) előkészitő osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órán. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 6 r/a év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Szabó István, helyettes iparisk. tanitó, tanitotta az egész évi A) elők. osztályban f. é. február 1-től a tanév végéig a közismereti tárgyakat.
Szalay Dénes, a nkanizsai tanitó járáskör választmányának tagja tanitotta az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 10, ezen iskolánál 3 év óta. Áll. el. isk. tanitó.
Tibolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a természettant, vegytant, technológiát és közg zdaságtant heti 2 órában, az A) elők., A) I. és A) II. osztályokban pedig -az ált. rajzot heti 3 — 3 órában. A tanitói pályán működik 10, ezen iskolánál 3 év óta. Áll. el. népisk. tanitó és oki. iparisk. rajztanitó.
Váry József, a Zalam. Ált. Tanitótestület alelnöke, tanitotta a téli tanf. elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 29, ezen iskolánál 4 x\.r év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Venczel Rezső, a nagykanizsai tanitói járáskör választmányának tagja, tanitotta az egész évi tanf. B) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 36, ezen iskolánál 15 év óta. Áll. el. népisk. igazgató-tanitó.

Vlasits József, a negykanizsai tanítói járáskör választmányának tagja, tanitotta az egész évi tanf. B II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 12, ezen iskolánál 6l/2 év óta.
Riiohtatóh.
Bartha Lajos, izr. hitközségi titkár,, tanitotta az összes izraelita vallásó tanulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 10 év óta.
Brucker Celesztin, Szent-Ferenczrendü áldozár, tanitotta az egész évi tanf. A) és C) eló''k., B) I., Ai II. és III. osztályban a róm. kath. vallású tanulókat heti 1—1 órában. Működési éveinek száma 3 ezen iskolánál 1.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású ta nulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 18 év óta.
Kádár Lajos, ev. ref. lelkész, tanitotta az ev. ref. vallású tanulókat heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 1.
Szitányi Ferencz, Szent-Ferenc^rendü áldozár, tanitotta a róm. kath. vallású tanulókat az egész évi B) elők., A) I., B II. és a téli tanf. elők. és . osztályban heti 1—1 órában. Ezen iskolánál működik 2 év óta.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
V.
ELVÉGZETT TANANYAG.
Minden osztályban a más helyen közölt óraterv szerint. Hz előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás; heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagy betűk ismertetése és írása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább fölsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús szárnyashus, hus-kivonat, kolbászok és müvaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Az állati zsírok, A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az aczél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton A bérezés Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország czimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és eló''mondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokon-hangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000 ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapmivelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.

Szabadkézi rajz heti 3 órán.
Az egyenes vonal és ann k minden irányban szabadkézből való rajzolása, szemmérték szerint való osztása. Három, négy és szabályos sokszögek alakítása és mezőkre való osztása. Hajlított vonal: kör, hulám és iv vonalak, Egyenes és hajlított vonalak összekötései: egyszerű levél és virág-alakok, szalagdiszitmények rajzó ása.
Hz I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti l1/t — l,/i órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolábau, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. ,.Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa-és építőipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés. Kertészet és bortermelésről''''. cimü olvasmányok. Budapest. Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugoti-,* éjszakkeleti- és délkeleti felföld ós nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent-István. A magyar ál''am szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István ős kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezése.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplá kozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás, Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti 1/2 órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnőv, me léknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozápa. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztőse.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leirása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapmüvelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból Pont! vonal, szög és nemei. Az egyenlő-, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dülény, dülényded. A sokszög és a nemei. A kör ős kerülők. - K. k. Pantó János.
Mértani és szabadkézi rajz : heti 3—3 órán. a) Mértani rajz: heti V/2 óráu.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzpapiros jölszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és vonal. A vonal nemei, zyegyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel: Számolás vonalhosszak •

kai. A szög. A szög megnevezése. A szögmérő. Merőleges szerkesztése. Szög felezése. Szög másolása. A négy alapmivelet szögekkel. Párhuzamosak szerkesztése.! Hároms-ögek. Háromszögbe és háromszög körül irt kör. Négyszög és fajatAz előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és elő-rajzolá&fután
b) Szabadkézi rajz heti iy2—l''/a órán.
Az egyenes és osztása. Szögek és idomok. Meanderek körvonalai. Meander szalagok. Egyenes vonalú sikdiszitmények alapvonalai. Parkétok. Egyenes alakú levélalakok. Előgyakorlatok hajlított von lakkal. Hajlított vonalú sikdiszitmények. Különböző levélalakok. Mozaik és szegély diszitmé-nyek előrajzolás után, különös figyelemmel az egyes iparágiikban előforduló a akokra.
H II. osztályokban.
O''vasás és a hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs városa és ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara An!*oIország városai és ipara. Fianczia-ország városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból : A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanonczok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézség erő. Egyszerű gépek. A gőz feszítő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világitógáz. Kén, kénsav. Chlór. sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg ós szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag és üveg-áruk. Rehéz fémek : vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1 — 1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállító-levél, teheráru szál-litó-levél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása Százalékszámítás, kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Veress V.

Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gúla, kup-és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 1V2—■ lx/» órán.
a) Mértani''rajzból heti lx/g—lx/2 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körczikkbe és körökbe. Díszítő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u m.: félkörű boltív, íves boltív, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsív, fordított csucsív, lóherlevél-iv, normán-ív, mór- vagy arabs-ív, ívekbe érintő körök, góth ablak- s ajtóívek szerkesztése. A Kerülők ismertetése ós szerkesztései. A kerülőkhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szívalaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
bj Szabadkézi rajz, heti l''/2—órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arabs-, góth és renaissance stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
III. osztály.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás cs hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége.) A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. A gálván-áram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Czukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény rost, európai fák. más világrészek fái; len, kender, a len és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsír, szappanfőzés. Gyertya gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és fir* neisz, kautschukk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- ős kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi ős ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Yasut és adók. A7 iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A 1 madár fiaihoz (Tompa M.) Ébresztő (Bajza J.) A hazáról (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.) Tanács (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás heti x/2 órán.
Kérelem iparigazolvónyért; fióküzlet felállításának bejelentése ; üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény; folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és czégjegyzés iránti kérvény.

Könyvelés heti Ys órán.
A könyvelés fogalma, czólja és haszna ; a pénztárkönyv ; a napló; a főkönyv és a leltár-készités.
Számtan heti V2 órán.
A második osztály tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan heti ''/2 órán.
A koczka, hasáb, gula, henger, kúp, gömb felülete és köbtartalma.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
A) Mért. rajz, heti 1V2 órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előfordulható alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsfkon való ábrázolás. A négy tér ismertetése és az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a .képsikokhoz viszonyitva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz, heti ll/2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzoltatáfa, a görög, arabs, góth és renaissance stylfajból. Előrajzolás ős lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajz heti 3 — 3 órán.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanonczok iparágára Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak itíásolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása ós színezése. Műipari szakmunkák ''/í0-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése: ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidomboritással.
Vázlat után egyszeiübb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VII-
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből:
Előmenetelből.
1 — jó. 1 = jeles.
2 = szabályszerű 2 = jó.
3 = kevésbbé szabályszerű. 3 = elégséges. 3 = nem szabályszerű. 4 = elégtelen.
Köuiditéseb jelentése:
ág. ev. = ágostai hitvallású evangelikus. ev. ref. = helvét hitvallású evangelikus. izr. = izraelita vallású, bt. — beteg, ism. = ismétlő'', kor. = korona, k. 1. = kitüntető lap. d. 1. = dicsérő lap. kv. = könyv, sz. r. = szakrajz. ált. r. = általános rajz. A róm. kath. vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.

AZ 1903 -904. TAN-
Egész é v i tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap A) előkészítő B) I. Szakrajz Izraeliták Szakrajz 9-12 10-12 9 -12 10-11 2-5 Általános rajz Közismeret Fa- és diszitő csoport Hittan Fémipari csoport Tibolt Boldizsár Venczel Rezső Németh Mihály Barta Lajos Németh Mihály
Hétfő A) előkészítő A) I. A) II. B) II. III. C) elők 6-8 6-8 6-8 6—7 5-8 5-8 Közismeret . n n R, kath. hittan Általános rajz n Lisztner Józset Kováts Miklós szalay Dénes Szitányi Ferencz Németh Mihály Almási János
Kedd B) elők A) I. B) I. A) II. B) II. in. 6-8 6-7 6-8 6-7 5-8 6 8 Közismeret R. kath. hittan Közismeret R kath. hittan Általános rajz Közismeret Orbán István Szitányi Ferencz Venczel Rezső Brucker Celesztin Németh Mihály Almási János
Szerda A) elők. A) I. B) II. III. C) elők. 6-8 5-8 6 - 8 6-7 6-8 Közismeret Altalános rajz Közismeret R. kath. hittan Közismeret Lisztner József Tibolt Boldizsár Vlasits József Brucker Celesztin Halász Jenő
Csütörtök B) elök. A) I. B) I. A) II. G) elök. 6-7 6-8 6-7 6 -8 6-8 R. kath. hittan Közismeret jj R. kath. hittan Közismeret Szitányi Eerencz Kováts Miklós Brucker Celesztin Szalay Dénes Halász Jenő
Péntek A) és G) elök B) elök. B) I. B) II. III. 6-7 6-8 5-8 6-8 6-8 R k. hittan Közismeret Általános rajz Közismeret n Brucker Celesztin Orbán István Almási János Vlasits József Tibolt Boldizsár
Szombat B) elök. A) II. Ág. ev. 5-8 5-8 6-7 Általános rajz » Hittan Almási János Tibolt Boldizsár Hütter Lajos


ÉVI ÓRAREND
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanító
Vasárnap Előkészítő 9-12 Általános rajz Almási János
Hétfő Elők és I. n i. 5 - 6 6-8 6-8 Róm. kath hittan Közismeret n Szitányi Ferencz Váry József Banekovich János
Kedd E''őkészitő I. 6-8 6-8 Közismeret jj Váry József lianekovich János
Szerda Szakrajz Előkészítő I 2 5 5-8 5-8 Építő ipari csoport Általános rajz n Németh Mihály Almási János Németh Mihály
Csütörtök Előkészítő I. 6-8 6-8 Közismeret n Váry József Banekovich János
Péntek Elők. és I Előkészítő I. 5-6 6-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret n Szitányi Ferencz Váry József Banekovich János
Szombat Szakrajz 1. Á 2-5 5-8 Építő ipari csoport Általános rajz Németh Mihály n »

22
téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
Felvételi napló szám Folyó szám II A tanuló Általános osztályz. Mulasz ■ tott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. | i ált. rajz | közism. I összesen igazolatl.
6 Bognár József kőműves Fatér Mihály 1 3 3 1
24 Dominó Antal szobafestő'' Faltzer Jakab 1 2 3 4 —
23 Fliszár János n Schlechta Kálmán 1 2 3 2 —
54 Fülöp György kőműves Simoncsics Lajos 1 2 3 8 —
41 5 Gáspár Ferencz ács Morandini Román 3 2 4 12 —
38 Hajdu György cserepes Horváth György 3 2 3 46 33
37 Hajdu László » Horváth György 1 4 4 26 16
52 Horváth József szobafestő Perkó Péter 1 3 4 7 —
42 Kováts József kőmiives Morandini Román 2 2 3 7 3
51 10 Kötbaum Lajos n Kötbaum Lajos 2 4 4 7 —
32 Krisztián László n Geizl Viktor 1 2 3 4 —
55 Simoncsics Mátyás n Hoffer Gáspár 1 4 4 26 12
39 Snef József cserepes Horváth György 1 3 3 24 18
28 Szersa József fazekas Králics György 1 3 3 3 —
44 15 Takáts József kőműves Morandini Román 1 1 3 5 —
2 Tasch Károly kályhás Bognár István 1 3 3 — —
19 Tinacker Lajos kőműves Sió Károly 2 2 3 .— —
53 Vörös József cementöntő Sartory Oszkár 1 2 3 19 —
59 Veisinger György bádogos özv. Keszler L.-né 1 4 3
43 20 András Lajos kőműves Morandini Román 2 2 2 10 2
31 Csertők György n Geizl Viktor 1 2 1 15 8
50 Kötbaum Károly n Török István 1 2 2 6 —
56 Magyar József n Németh József 1 2 1 18 4
17 Szokol János n Sió Károly 1 3 2 11 6
5 30 Tomasits János ács Fatér Mihály 2 2 2 4 —
48 Vellák Ferencz cementöntő Sartory Oszkár 1 1 1 — —
16 Vellák György kőműves Sallér Lajos 1 2 1
Kimaradt:
60 4 20
Borsfai János 21 Krisztián Ferenc Cserni Tamás 58 Kamenár Mihály. 30 Gőncsics György.
23
I. osztály.
* gal jelölt csBk hittanra és szakrajzra járt.
1 Felvételi napló 1 szám Folyó szám | A tanuló Általános. osztályz. Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve | magayis. | szakrajz | ált rajz j közism: • összesen l igazolatl j
11 Bakos Ferencz kó''mives Saller Pál 1 2 2 12 3
10 Balogh József n Fatér Mihály 1 2 2 11
9 Baranyai József n Fatér Mihály 1 2 3 20 2
1 Bognár Béla kályhás Bognár István 1 1
3 5 Einspinner Pál szobafestő'' Einspinner Lajos 1 3 3 10
15 Farkas István kőmives Saller Lajos 1 2 1
47 Freischmith Ferencz P Horváth István 1 2 1 15
13 Gerócs György n Saller Lajos 1 2 1
22 Gerócs István szobafestő Szattler Károly 1 3 3 21
4 10 Gozdán Károly kőmives Fatér Mihály 1 1 1 8
34 Herczegh János szobafestő Szattler Károly 1 3 2
''7 Horváth Béla kőmives Fatér Mihály l 1 1 2
12 Horváth István n Saller Pál 1 3 3 5 2
27 Ladila György fazekas Tollár István 1 3 3 12 3
26 15 Lakatos József kó''mives Zelenák Antal 1 2 6 2
45 Láng János ács Morandini Román 1 2 2 6
30 Lenkovics József kőmives Geizl Victor 1 t 3
29 Mihálecz Károly n Geizl Viktor 1 3 3 3 l
35 Mózsi Ferencz szobafestő Szattler Károly 1 2 2 11
18 20 Nagy László kőmives Sió Károly 1 2 3 10 4
14 Pint Ferencz n Saller Lajos 1 2 2
49 Raffaelli Bálint czementöntő Sartori Oszkár 1 3 2 5
25 Szüts Ferencz kőmives Szánthó János 1 3 2 2 2
33 Tomasits Ferencz n Geizl Viktor 1 1 1 19
Kimaradt :
Felszabadult :
8 25 Bükki József 60 Czethofer József 36 Mersics Gergely
46 Topler Grünvald Mátyás 61 Unger Gyula.
24
Egész éui tanfolyam.
H) Előkészítő osztály.
Felvél eli napló j szám Folyó szám A tanuló Altalános osztályz. Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve mag»vis. ál'', rajz előmen. összesen ] igazolatl
60 Bálint Ignácz kefekötó'' Kardos S. és társa 3 4 3 10 2
313 Becsánek Simon czipész Tausz Ignácz 3 3 4
269 Blaskovics István pék Gártner Vilmos 1 4 2
338 Borsfai János szabó Liditt Miksa 2 3 3 4 2
353 5 Erdélyi Imre csizmadia Purger Márk 2 3 4 7
450 Grieszler József vaseszterg. Joszifovits és Faschinr 1 2 3 1
370 Joó János czipész Dukász József 1 1 4 12
347 Kaburek Vilmos hentes Beierl Ferencz 2 2 2
311 10 Kolárics Dömötör csizmadia Horváth József 1 2 3 2 fl
316 Sipos Károly kéményseprő'' Rathmann Menyh. 2 1 3 2 2
312 Takács Kálmán csizmadia Sternát Ferencz 2 3 2
363 Voukon Venczel henles Voukon J6zsef 2 2 1
449 Bencze István hentes Simon István 1 2 6
5 15 Berghofter István kádár Guttmann Sándor 1 2 3 13 5
416 Borsó Ferencz vaseszterg. Joszifovits és Fascliing 1 1 3 2 2
403 Csontos János csizmadia Turek Géza 1 2 2 13 2
407 Fehér László n Magyar József 2 3 3 3
421 Gáspár István bognár Nóvák István 1 2 2 1
325 Günser Imre izr. asztalos Günser Lipót 2 4 3 22 7
359 20 Jámbrosics Gábor szíjgyártó Szélig Antal 1 2 3 2
440 Korona János asztalos Halasi Adám 1 3 3 2 14
305 Leitgeb András csizmadia Bendekovics lstv. 2 2 2 23
428 Lovrek György n Nováczki István 1 2 3
229 Mihóczi János n Verhás Ignácz 2 2 3 13 8
445 25 Milner János asztalos Muzikár Vincze 1 2 3 8
351 Mrávlek Mihály csizmadia Magyar József 2 2 3 8
438 Nagy Károly fésűs Goldfinger István 2 3 3 6 2
422 Nesztics Mihály szabó Lustig József 2 Q 3
447 Niklesz János ág. ev csizmadia Sárdi József 3 2 3 3 3
444 30 Peranecz József szíjgyártó Schvartz Mihály 2 3 3
453 Polgár Sándor lakatos Kohn Samu 2 3 3 2
291 Spirk Flórián asztalos Kaufmann Ferencz 1 2 3 1
25
Felvételi napló 1 szám | Folyó szám l| A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve í magavis. 1 ált. rajz ; közism. j összesen igazolatl
412 165 399 385 260 6 425 394 326 35 40 Szabó Kárólv Takács István Tischlér Ferencz Turbéki Károly Váner Lajos Virág Is iván Vugrinecz János Zselesics Antal Zsohár István czipész csizmadia czipész lakatos kádár aranyműves csizmadia mészáros Rózsa Lajos Hilcz Lajos Varga György Miltényi Sándor Weiser József Gutmann Sándor Berényi József Mácsek Mihály Weltner Rudolf 1 2 2 3 2 1 1 2 1 3 2 3 3 4 2 1 3 3 3 4 3 3 2 1 3 2 1 3 2 53 10 4 2 46 3
Kimai adtak :
426 Fayer Kálmán
82 Horváth Ferencz
378 Iván Elemér 41 45 Kangyalics Gyöigy
437 Magai Károly
400 Schaffer Jenő
435 Tompa Lajos.
Felszabadultak :
212 Habka József 323 50 Németh János 282 Péntek Márton
<5
26
B) Előkészítő osztály.
i ■ b'' f.
Felvételi napló || szám Folyó szám í Á tanuló Általá nos osztál yZ Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. | rközism. | | ált. rajz összesen | igazolatl.
108 Auchter Józset czipész Auchter Jakab 1 3 3 3
259 Baranyai István pék Gártner Vilmosné 2 4 3
265 Bürger Károly lakatos Rabinek Sándor 1 2 3 .16 7
192 e Csenge Ferencz czipész Leidl István 2 3 2 5 2
289 0 Döme Lajos borbély Pusofszky Sándor 2 2 3 2
171 Egyed József czipész Pimeizl Henrik 1 2 2 2
107 Fekete Imre csizmadia Véber Ferencz 1 3 2
271 Friscsics János lakatos Brüll Sándor 2 3 3 17 2
75 10 Fuksz Antal csizmadia Turek Gyula 2 3 2 2
217 Halászy István asztalos Sc.herman József 1 1 2 1
179 Hajdinyák György hentes Darvas János 1 2 2
236 Harkányi Gyula borbély Bród Ignácz 2 2 ■ 3
119 Hoffer János csizmadia Takács Gyula 1 3 2 2
446 15 Horváth Gyula pinczér Gállovits András 1 2 5
11 Hunyady András lakatos Paizs József i 2 3 3
4 Illés János kádár Guttmann Sándor 1 2 3 7
136 Karafiát Ferencz czipész Miltényi Sándor 1 3 3 5
168 Kálmán György borbély Hirschl Henrich 2 2 13 3
250 20 ifj. Kiss István szabó Kománovits Pál 2 2 1 2
266 id. Kis István szabó Kikecz Mihály 1 4 2 1
404 Krenusz Ferencz czipész Pupp Lászlóné 2 1 3 1
441 Kulcsár Kálmán sütő'' Gártner Vilmos 1 4 5
198 Mersics Viktor mészáros Kilik Béla 3 2 19 8
126 Matjasics Elek sütó'' Rosenthal Géza 2 4 2
151 25 Medvár András csizmadia id. Takács József 1 3 2 3
324 Mihálics Márton csizmadia Nagy Káro.y 1 3 2 5
419 Németh Ferencz czipész Titz Antal 2 2 3 4 3
301 Németh József borbéiy Munkácsi Nándor 3 4 2
362 Németh Lajos betűszedő Weisz L. és F. 2 2 3 3
452 30 Németh Mihály pinczér Petrics Ödön 2 1
258 Prémecz Mátyás czipész Rózsa Lajos 1 3 3
436 Raffay István lakatos Szécsenyi István 3 3 4 2 g
211 Ruzsman Mátyás czipész Hege Géza b e t e
279 Sayn András czipész Francsics István 1 3 2 1
215 35 Selymes György asztalos Torma Lajos 1 2 2 6 5
203 Simonkovics Ferenc szíjgyártó Horváth Károly 2 1 1 4
152 Stankovits Ferencz czipész Rosenfeld Miksa 1 3 2 4
356 Szabó József mészáros Berger Adolf 2 3 3
143 Szrenecz Fer. ncz csizmadia Nováczky Imre 1 2 1
194 40 Táncsics László asztalos Táncsics Ignácz 1 1 2 8 4
268 Varga György csizmadia Németh Mihály 1 2 2 1
Kimaradt:
408 Bukovics István
233 Cziráky Gábor
317 Gezárd Mihály
59 45 Horváth János
307 Hokker J stván
104 Laski Lajos
186 Matulin András
249 Marvalics József
350 50 Molnár György
100 Nagy Jenő
448 WeinbergerErnőizr.
Felszabadult:
90 Rarberics Lyubomir 315 Fundák Pál 2S3 55 Hajdú István 232 Hóbor József 337 Horváth Rókus 144 Kovács Mihály 306 Kiss Jenő 358 60 Lukács Vilmos
28
C) Előkészítő osztály.
Felvételi napló 11 szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. alt. rajz kozism. j összesen 1 igazolatl.
1 390 Bernecker Jenő ág. ev. órás Weisz Albert 1 1 4 s
380 Bogyai Viktor szabó Pávelkovics János 1 2 2 2
376 Bolf János tengelykov. Josif és Fasching 3 2 3 2 2
24 Brinner Antal szabó Tőllősy Péter 3 3 4 3 2
432 5 Czápári János géplakatos Josif. és Fasching 2 3 4 14 8
273 Csesznyák István szabó Lusztig József 1 2 3 2
334 Dávid István kádár IVrcsevics József 3 3 3 3 2
127 Dominics György szabó Ilencsics József 3 1 2 2 2
96 Dominó György vaseszterg. Josif és Fasching 2 3 4 42 33
402 10 Eisler Albert izr. lakatos Brüll Sándor 2 3 2 8 5
373 Farkas István vaseszterg. Josif. és Fasching 2 2 3
428 Fischer Ferencz izr. lakatos Brüll Sándor 2 3 2 7 3
234 Francsics Mihály czipész Perger Imre 2 4 4 4 4
360 Fundák Márton czipész Ke ler Ignácz 2 3 2 1
395 15 Horváth János czipész Neufeld Salamon 3 3 2 2 2
114 Kedmenecz István csizmadia Reithoffer Gyula 3 3 2 5 5
69 Kelin Ferencz n • Temlin István 2 3 4 1
335 Keszericze Pál czipész Hirschl Vilmosné 1 2 3 5 3
94 20 Knausz György vasöntő Josif. és Fasching 2 3 3 13
375 Knausz József mintaasztalos » » 3 2 3 11 9
424 Kovács Gyula csizmadia Szűcs József 3 2 3 4
414 Kovács István asztalos Philipp Lipót 1 4 4 24
68 Kukovecz István » Zákonyi Lajos 1 3 4 2
78 25 Lacsics József borbély Pusofszky József 2 4
417 Lakatos Pétjr csizmadia Dietrich Mátyás 1 2 4 2 2
141 Meiszterics János czipész Babics Antal 1 3 4 12 10
147 Mészárics István csizmadia Takács József 3 3 3
231 Molnár Károly czipész Steiner Fülöp 2 2 3 2
443 30 Neusinger Fer. ág ev. szabó Müller József 2 3 4
430 Németh István csizmadia Nagy Károly 2 3 2 1
418 Orbán Eerencz szabó Mágics János 2 2 2 1
303 Pinterics Ferencz n Ungár Jenő 2 1 3 1
431 Pirbos Károly vaseszterg. Josif. és Fasching 2 4 4 9 9
414 35 Plander Antal vasöntő n n 2 2 3 6 6
347 Posner Izidor izr. kefekötő Kardos és társa 2 4 2 2
410 Rabinek Jenő izr. lakatos Rabinek Sándor 1 3 3 3 2
343 Rehn Ferencz csizmadia Rehn István 2 3 3 3
384 Sáfrány Lajos borbély Buksz Ignácz 2
368 40 Sárecz János asztalos Róth Lipót 2 2 2 1
425 Sattler Lipót izr. géplakatos Weiser József 1 1 2 3
267 Schey György köszörűs Schey József 3 3 3 3
223 Scheszták Ferencz szabó Kumpert Antal 1 3 4 2 2
50 Sós Ferencz lakatos Huszár Antal 2 3 4 2 2
29
Felvételi napló A szám | Folyó szám J A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve es vallása foglalkozása mesterének neve magavis. 1 ált. rajz. | közism. | összesen | igazolatl.
439 Stern Károly izr. szűcs Goldstein Ármin 2 2 2
103 45 Szabó János czipész Keller Mátyás 2 3 2
162 Szántó Gyula géplakatos Golenszky Ferencz 1 3 3 1
409 Szuharda Ede yt Weiser József 2 1 3 4 2
406 Takács József czipész Fischer Jánosné 2 3 4 9 4
165 Tomasits János szíjgyártó Szélig Lajos 1 2 3 2 2
74 50 Varga István csizmadia Turek Gyula 2 2 2 3
412 Varga Lajos vaseszlerg. Weiser József 2 3 4 1
196 Veltner Jenő izr, borbély Zapletál Ignácz 2 4 3 2
392 Weisz Jenő izr, szabó Schwarzenberg 1. fia 2 3 4 1
49 Wolf István asztalos Sonnenschein Mór 2 2 3 3 3
389 55 Vörös József pinczér Markovits János 1 2 1
Kimaradtak:
382 Günsberger Vilmos 396 Hanzsalits Sándor 433 Németh József 47 Török Ferencz
30
H) I. osztály.
Felvételi napló szám Folyó szám j] A tanuló Általános osztályz. Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. '' ált. rajz közism. j összesen igazolatl.
280 Andrásek Emil ism. hentes Woukán Antal 1 2 4
278 Auer Ferencz bognár Nyerki Ferencz 1 1 1 9
451 Auchter Ferencz asztalos Wetzer Kanatusz 1 3 2 1
354 Beirl Károly ism. hentes Beierl Ferencz 2 3 10
239 5 Borbély György fodrász Koch Ignácz 1 1 6 5
345 Bugyács László fodrász Csillag Béla 1 1 11 13
401 Buzsics István czipész Németh Károly 1 2 4 14 8
292 Braun Károly n Ángler Lajos 1 1 2 11
222 10 Czimmermann István » Steiner Fülöp 1 2 2 7 4
204 Cseke Sándor kéményseprő Rotthmann Menyh. 2 4 21 3
341 Csovelák Mihály czipész özv. Bódis .lánosné 1 3 3 27 2
159 Dembicz Ármin izr. szabó Móger Károly 2 3 2 2 3
57 Doksa Mihály ism. lakatos Kohn Samu 1 2 2 37
185 Folkmayer Antal kocsifényező Tóth Jó''sef 1 '' 1 15
110 15 Gadácsi Károly czipész Steiúer Fülöp 1 2 2 2 4
257 Garadits Lajos n Hirsch Ede 1 3 3 13 8
319 Giber György ism. lakatos Schável János 2 2 3 29 3
22 Gottreich Izidor izr. fodrász Bród Ignácz 2 3 4
326 Hartrnann Károly ism hentes Hartrnann Károly 1 1 2
38 20 Hóbor Kálmán lakatos Golenszky Ferencz 2 3 3 2 2
240 Horváth János ism. fodrász Fleischacker.lózseí 2 2 5
91 Hubai László géplakatos Josif. és Fasching 1 2 1 1
136 Humán Ferencz ism. czipész Miltényi Sándor 1 2 2 3 2
193 Jáberits Károly ; sztalos Táncsics József 1 3 2 4
133 25 Kiss Gergely czipész Miltényi Sándor 1 1 1 2
67 Kocsis József csizmadia Bakonyi György 1 2 2
210 Kolarics Géza fodrász Tóth Lajos 2 1 2
153 Kollár János czipész Rosenfeld Miksa 1 1 1 12 4
18 Krausz Samu izr. kefekötő Horváth József 2 3 3 11
411 30 Lapat Mihály lakatos Szécsényi István 1 3 1 1 7
298 Liszkai János fodrász Koch Ignácz 1 2 9 3
302 Magyar Ferencz csizmadia Nagy Antal 1 3 2 4
242 Magyar Lajos ism. czipész Mersics Ede 2 3 3 8 4
184 Molnár József szabó Ritter József 2 2 3 6
138 35 Plánder György czipész Miltényi Sándor 1 2 2 2 5
164 Sipos István ifj. szabó Doór István 1 2 1 6
318 Sipos István id. csizmadia Slujtner József 1 2 1 2
97 Schmolcz József géplakatos Josif. és Fasching 1 2 1 13
383 Spitzkopf Károly izr. fodrász Sugár Adolf 2 3 16
150 40 Szabó Andor czipész Mlakker György 1 2 2 5
320 Szabó Árpád lakatos Szabó József 2 2 3 6
154 Szalai Károly czipész özv. Fischer Jánosné 1 1 2 1
131
Kimaradt:
129 Berke Lajos
371 Bognár Lajos
87 Németh Imre 80 55 Szuharda Ferencz
Felszabadult:
53 Csiszár Ferencz ism.
3 Dervalits József
287 Krobót János ism.
357 Moller Károly 296.60 Pávlicz Józsei ism.
140 Vertacsnik A. isin.
197 Weisz Béla
Felvételi napló 11 szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz. Mulasztott napok
neve ós vallása foglalkozása mesterének neve | magavis. i ált. rajz | közism. összesen | igazolatl.
131 156 20 344 328 221 206 434 277 Szalai Márton Szántó József 45 Tahin József Tóth Ferencz ifj. ism. Tóth Ferencz id. ism. Tóth Péter Vékási Károly 50 Vellák József Weltner Salamon izr. csizmadia fodrász >3 czipész lakatos k<l/fekötó'' órás czipész betűszedő Iszák János Balogh Jenő Schweitzer József Babics A ntal Paizs József Horváth József Jack Frigyes Babics Antal Fischel Fü''öp 2 2 2 1 1 2 1 1 2 3 2 2 3 1 3 3 2 2 1 2 1 2 1 2 3 11 3 4 3 2 2 36 4 4 2 29
B) I. osztály.
Felvételi napló 1 szám Folyó szám I A tanuló Általá nos osztály z. Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve ■ magsvis. ! közism. áll. rajz összesen ] igazolatl
40 Bacsics Vendel bognár Nyerki Ferencz 1 2 2 10 2
246 Baj József ism. lakatos Kohn Samu 2 3 3 28 4
372 Bagladi Lajos szabó Hentsics József 1 2 3
137 Bán Károly czipész Miltényi Sándor 1 2 2
348 5 Báró Jenő ism. )) Bódis Jánosné 2 4 4 36 27
62 Berger Sándor izr. szabó Kaufmann Mór 1 2 2
131 Borbély Lajos czipész Miltényi Sándor 1 3 3 46 ,
157 Buksz Bernát izr.ism. szabó Müller József 1 2 3 6
288 Dávidovits Lajos czipész Keller Ignácz 1 4 9 4
387 10 Dobronyi Béla ism. Keller Mátyás 1 2 3 4
35 Farkas István betűszedő Krausz és Farkas 1 4 3 7 6
300 Funtek Lajos bognár Németh Imre 1 2 1 13 8
365 Ferencz Győző borbély Tóth Lajos 1 3
420 Fischl János ág. ev. czipész Steiner Fülöp 1 3 3
173 15 Gerócs József lakatos Széchenyi István 1 2 2
46 Giber Jenő asztalos Hánts Kálmán 1 3 4 4 3
300 Gulyás János lakatos Sável Lajos 1 2 2 10 4
253 Gregály Ernő ism. Ország Kálmán 2 3 3 9 5
81 Horváth Ferencz géplakatos Joszif. és Fasching 2 4 4 42 19
140 20 Hunyadi György ism. csizmadia Topolics János 1 3 3 4
349 Janzsa Kálmán szabó Mágics János 1 3 3 3
181 Jáni János csizmadia Gyümölcs Lajos 2 3 4
113 Kepe Lajos asztalos Muzikár Vincze 1 2 3
1 175 Kovátsits József szabó Sörlei Zsigmond 1 1 1 13
290 25 Kolovits Lajos asztalos Kaufmann Ferencz 2 3 3
85 Koosz Gyula géplakatos Joszif. és Fasching 1 2 1
346 Kopácsi Ferencz hentes Beierl Ferencz 2 2 4
386 Kocsis Péter kovács Kompa István 1 2 3 8 8
391 Kaiser Károly pinczér Breher István 1 2 12 5
125 30 Marai Dezső pék Rosenthál Géza 2 2
256 Mayer Lajos ism. géplakatos Joszif. és Fasching 2 4 2 5 4
240 Mersits Ede czipész Mersits Ede 1 2 3
423 Meiszner Frigyes órás Jack Frigyes 1 2 3
381 Móger Géza szabó Weisz Bernát 1 2 3
252 35 Nagy Lajos ism. lakatos Sável Lajos 1 2 1 42 20
98 Nagy Kálmán asztalos Nagy István 3 4 3
244 Nemes József kötélgyártó Rozs Ferencz 2 3 12 7
93 Németh István géplakatos Joszif. és Fasching 1 3 3 6
1 Ritter Rezső lakatos Rabinek Sándor 1 2 2
139 40 Rózsa András ism. czipész Babics Antal 2 2 1 12 2
374 Ruprecht Lajos vaseszterg. Weiser József 1 2 3 34 25
276 Rheinwald Károly könyvkötő Fischel Fülöp 1 2 3
33
B) 1. osztály.
Felvételi napló szám Folyó szám | A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve | magivis. | j kőzism. | ált. rajz összesen í igazolatl
388 Samu József ism. czipész Berger György 1 2 3 5 4
332 Snef Lajos ism. csizmadia Turek Géza 2 2 3 5 4
12 45 Stumpf Ferencz ism. nyomdász Krausz és Farkas 2 3 3 14 11
86 Schweintzger D. ism. géplakatos Josif. és Fasching 2 4 3 25 14
58 Szabó József betűszedő'' Fischel Fülöp 2 4 3 52 48
9 Szili Sándor kertész Fabick Tivadar 1 2 2 4
70 Szieger Lajos szabó Dór István 2 3 2
79 50 Tibol György csizmadia Skrivolits István 1 2 3 6
314 Tóth István Németh Ferencz 1 2 3 6
295 Varga István Varga György 1 2 3
379 Weber Emil lakatos Josif és Fasching 2 3 3 21 14
31 Wieland János géplakatos Weiser József 2 2 2 5 2
Kimardtak:
99 55 Platzer József 218 Popovits Lajos
Felszabadultak:
52 Borsfai József 262 liiirger György 30 Kucséber Ferencz 281 60 Tamás Rudolf
9
34
FI) II. osztály.
Felvételi napló 1 szám Folyó szám l A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. 1 | szakrajz : ált. rajz 1 közism. | összesen íl ieazolatl.
299 Androsetz Ernő cipész Török Ferencz 1, a 4 • T 3
245 Balog János lakatos Kóhn Samu 2 1610
213 Bedő Vendel asztalos Torma Lajos 2
230 Behm Gyula borbély Buksz Ignácz 3 1
209 5 Betlehem József lakatos Josif és Fasching 3 2 15 3
77 Böjti József csizmadia lfj. Polgár János 3 1
187 Czukelter József lakatos Schávol János 3 2 9 3
61 Cserép Pál szabó Kaufmann Mór 2 3 8
263 Erőss János lakatos Weiser József 3 3 43 25
L05 10 Ferencz József kertész Janda Károly 2 1 9
161 Gertner József pék Lódner Ferencz 2
2 Hauser Árpád izr. lakatos Babinek Sándor 2 2 11 4
14 Klucsek Gyula J* Kohn Samu 3 212 11
111 Kovács Ferencz czipész Steiner Fülöp 2 3 2
148 15 ifj. Kovács Lajos csizmadia Kovács Gyöigy 1 1 2
255 Lemmer Ágoston lakatos Kohn Samu 3 3 4 O c.
21 Lőrincz Ferencz • i Weiser József 2 1
117 Magyar János czipész Hernyerics Bertái. 3 4 2
355 Németh István özv. Bódis Jánosné 3 3 44 18
254 20 Németh Jenő lakatos Kohn Samu 3 2 1
248 Odrovics Rezső J! Kohn Samu 3 4 30 25
64 Popovits József íí Szécsényi István 3 2 8
51 Szeidenschmied Józs. :) Huszár Antal 2 3 2 1
124 Taschner Rezső szabó Szabó István 3 3 2 4
367 25 Tilpák Boldizsár fényképész Vértes Antal 1 1 1 1
219 Török István szabó Lahunsák Gáspár 3 3 2 1
34 Varga Imre könyvkötő K rausz és Farkas 2 3 4 34 13
405 Vamberger Ernő lakatos Szabó József 2 3 2 4Í 3
205 Weiszenstern Laj. izr. borbély Sugár Adolf 1 2 5i
112 30 Véber Dezső asztalos Muzikár Vincze 1 3 4 1
364 Véber Lajos lakatos Kóhn Samu 1 4 1 3 41 17
191 Zelenics Ferdinánd csizmadia Horváth József 1 2 2 |
Meghalt : 73 Horváth Mihály Kimaradt: 393 Eisler Tivadar 92 35 Gráf Jenő 180 Horváth Gyula 285 Horváth Lajos 25 Bedő Ferencz 174 Szedlacsek Gyula.
Felszabadult :
54 40 Ács Gyula
329 Gráf Gyula
294 Kedmenecz Venczel
109 Kemsei József
182 Kis Géza
39 45 id. Kovács Lajos
270 Marosy Gyula
234 Perendi Lajos
19 Simon Rudolf.
B) II. osztály.
35
Felveteli nap.ó szám Folyó szám 1 A tanuló Általános osztályz Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve i magavis. szakrajz ált. rajz közism. 1 összesen j igazolatl
224 Balogh János szabó Kumpert Antal 1 2 2 7
7 Bébecz József czipő f. kész. Rozenberg Manó 1 3 3 10 3
158 Budai János asztalos Budai Lajos 2 2 2 6
15 Buchwald Mór izr. lakatos Kohn Samu 1 3 3 6 4
247 5 Cseke József ÍJ Szabó József 1 4 4 20
128 Derk István szabó Mágics János 1 1 1 2
178 Farkas Vendel hentes Buzási József 1 4
102 Galácz Ferencz czipész Keller Mátyás 1 3 3 4 4
188 Gyergyák János lakatos Sável János 1 2 2 5
83 10 Győri Lajos géplakatos Joszif. és Fasching 1 1 2 25 18
42 Handrik Lajos pinczér Tinagl Lajos 1 3 6
293 Hideg János czipész. Kóger Tóbiás 1 3 3 8 5
106 Horváth István lakatos Brüll Samu 1 3 3 14 2
65 Kiss Károly reszelővágó Zollner János 1 3 2 1
286 15 Lénárd Béla kalapos Ring Pál 1 3 4 7 4
336 Nagy Sándor lakatos Varga Gyula 1 3 1 20 7
39 Pap Gyula czipész Dukász József 2 3 3 3
43 Schwarcz Jakab izr. órás Steiner Mór 1 2 2 5 3
89 Shweinzger Ferencz géplakatos Joszif. és Fasching 1 1 3 9 2
202 20 Simonkovics Bálint szíjgyártó Horváth Károly 1 3 3 3
10 Schwarzenberg M. izr. asztalos Philip Lipót 1 3 2 9 6
243 Skorjánecz József czipész Skorjánecz József 1 3 4 2
214 Szántner György ág. ev. asztalos Torma Lajos 1 2 3 5
120 Szekeres Boldizsár lakatos Weiser József 1 3 3 1
55 25 Széphegyi Gáspár betűszedő Weisz L. és F. 1 2 2 3
169 Stréni Károly asztalos Nóvák Frigyes 2 3 2 17 4
45 Süle Károly Í> Dants Kálmán 1 2 2
272 Taschner József szabó Hlatkó János 2 2 4 6
95 Tézer János lakatos Joszif. és Fasching 1 3 4 2
261 30 Vass Sándor ág. ev. Weiser József 2 4 4 20 16
53 Varga Imre csizmadia Varga Imre ll 1 2 2|
Kimaradtak :
23 Grangya Ferencz 29 Steiner Pál.
Felszabadult:
Argent János 251 35 Báron Ferencz 63 Loboda Lőrincz 297 Mák György
76 Németh Sándor
122 Pápai József 37 40 Peti Lajos
118 Szabó András
145 Takács Ferencz
177 Valentin József
231 Varga Antal
Meghalt: 327 45 Oberlender Dezső.
36
III. osztály.
Felvételi napló szám j Folyó szám [ A tanuló Altalános osztá!yz- Mulasztott napok
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. i szakrajz | 1 ált. rajz j közism. összesen | igazolatl.]
60 Bagladi József könyvkötő Weisz L. és F. 1 2
170 • Benedek György asztalos Novák Frigyes 2 3 4 4 3
84 Borsos Béla géplakatos Joszif. és Fasching 1 1 3 2
116 Csatáry Dezsó'' kovács Tóth József 1 3 6 3
27 5 Csordás József lakatos Kohn Samu 1 2 1
366 •Ehrenstein Aladár JJ Kohn Samu 2 4 4 32 21
8 Fabik Tivadar kertész Fabik Tivadar 2 1 2 22 7
123 Fatér György szabó Németh Lajos 2 1 2
340 •Gerencsér János czipész Bódis Jánosné 1 2 2 19 10
176 10 •Gomhert János betűszedő ifj. Wajdits József 1 1 2
88 Halász Gyula géplakatos Joszif. és Fasching 2 4 4 15 14
199 Hild Béla j> Weiser József 1 2 3
333 Hoffer Lajos csizmadia Hoffer Kálmán 1 3 3 4
56 Horváth Gergely nyomdász Weisz L. és F. 2 4 4 2
190 15 Horváth József lakatos Sável János 2 3 4 8
220 Horváth Kálmán kefekötő Nikicser György 2 4 4 13 6
134 Karafiát János czipész Miltényi Sándor 1 2
17 Klucserecz Lajos kefekötő Horváth József 1 3 2 2
142 Krámer Menyhért szabó Móger Károly 1 2 2 1
146 20 Koller József kelekötő ifj. Sóbár György 1 1
228 László Boldizsár betűszedő Fischel Fülöp 1 3 4 27 19
101 May Lajos géplakatos Weiser József 1 1 1 2
183 « Mayer Ferencz szabó Ofenbeck Károly 2 3 4 5 2
398 ''Mischon Károly géplakatos Weiser József 1 1
66 25 Papp István csizmadia Bakonyi György 1 2 2 3
225 Sárdi Lajos czipész Skergula Gyula 2 3 4 6 3
166 Sási József csizmadia Horváth József 1 3 4 3
169 Sugár Jenő órás Steiner Mór 1 1 1
397 •Szeder Lajos géplakatos Weiser József 1 1 1
308 30 Szekeres József asztalos Brantin József 2 2 2 2 2
145 Takács Ferencz csizmadia Tóth István 1 3 4 4
161 Tomán Győző könyvkötő Schless Antal 1 2 2 7
322 Totola Ferencz betűszedő ifj. Wajdits József 1 1 2 9 2
416 •Vatzek Károly lakatos Országh Kálmán 1 2
132 35 Zákonyi Lajos czipész Miltényi Sándor 1 2 3 e I" 2

Felszabadult: 155 Baranyai Viktor 304 Bencze Kálmán 261 Bendekovics Elek 339 Bradics Rezső 172 40 Brumec« Vincze 216 Bokronyi Menyh. 201 Bunczom János 227 Csatlós György 273 CsizmesiaMárton 26 45 Encz János 115 Fehér János 13 Fleiner Béla
48 Flumbort Antal
32 Freund Lajos 238 50 Hirsch Ferencz 321 Holzheim Károly 310 Horváth Ferencz 163 Horváth Imre
71 Kapoli Rudolf 284 55 Magyar .lános
28 Magyar József
72 Málék János 275 Nagy Lajos 237 Pápay István 200 60 Rathmann Imre
16 Sifkovics János
309 Stefics Rezső
130 Szabó József
208 -Tóth Ferencz
330 65 Válek Károly
195 Vugrinecz Lajos
Elköltözött: 352 Schultheisz Antal Kizáratott : 44 Schindlberger K
38
IX.
Munka-
Folyó szám A kiállító tanoncz Osztály
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma
Bedő Vendel asztalos 2 A) II.
Halászi István n 1 B) Élők.
Kolovics Lajos n 2 B> I.
Kukovecz István n i1/. C) Elők
5 Naerj Kálmán n 2 B) I.
Sárecz János - H 1 C) Elők.
Szántner György n 3 li) II.
Szekeres József ij 3 III.
Táncsics László !« 2 B) Elők.
10 Veber Dezső n 47, A) n.
Gomhert István betűszedő 2l/2 111
László Boldizsár » 4 13)'' I.
Stumf Ferencz 2
Totola Ferencz iV2 III.
15 Auer Ferencz bognár 1''A A) I.
Bacsics Vendel » o a B) 1.
Funtek Lajos 7) 2 11
Gáspár István 55 ru A) Elők
Horváth János borbély 3 A) I.
20 Lacsics József ;; i / '' 2 C) Elők.
Tahin József 55 1 Ai I.
Androsetz Ernő czipész 17, Ai II.
Auchter József 5? 2 B) Elők.
Borbély Lajos n 2 B) I.
25 Czimermann István P 3 A) I.
Csenge Ferencz 11 3 B) Elők.
Egyed Józset » l7s B) Elők.
Gadácsi Károly 55 2 A) I.
Garadics Lajos ii •ni t-t 12 ''5
30 Galácz Ferencz 11 3s/4 B) II.
Hideg János 11 2 V
Humán Ferenc 5) 27« A) I.
Karafiát Ferencz ?5 2 B) Elők.
Kiss Gergely n 37, A) I.
35 Kováts Ferencz ii 27s A) II.
Magyar Lajos ii 4 A) I.
Meiszterics János n 2 C) Elők.
Molnár Károly ii 1 B) Elők.
Németh Ferencz V \
40 Plánder György 55 Ki* A) I.
Preínecz Mátyás 11 2 * ®» B) Elők.
Rózsó András » B) I.
39
kiállítás.
Mesterének neve A kiállított tárgyak A bíráló biz. oszt lyzala
megnevezése drb. sz.
Torma Lajos kefe tartó 1 '' jó
Schermann József kis-szekrény 1 jel-
Kaufmann Ferencz JI 1 jó
Zákonyi Lajos konyhaszék 1 jó
Joszifovics és Fasching csavarminta 1 jó
Róth Lipót lábzsámoly 1 jel
Torma Lajos asztal és éjjeli szekrény kit
Brantin József szobaajtó 1 jel
Tancsits Ignácz kis-szekrény 1 jó
Muzikár Vincze fenyőágy jel
Wajdits József szedés 1 elégs
Fischel Fülöp it l jel''
Krausz és Farkas hirdetés-szedés 1 Jó
Wajdits József szedés '' 1. jó
Nyerky Ferencz kocsikerék 1 jel
Nyerky Ferencz ÍJ 1 jel
Németh Imre ÍJ 1 jel
Nováth István >Í 1 jó
Fleischacker Józsei hajbetét és hajfonat jó
Pusofszky Sándor it íj >» jó kit
Schweitzer József paróka 1
Török Ferencz 1 pár czipő 1 elégs
Auchter Jakab 1 pár fűzős czipő 1 jó
Miltényi Sándor 1 •) !) í'' 1 jel
Steiner Fülöp 1 „ női félczipő 1 jel
Leidl István 1 „ ny. czipő 1 jel
Pimeizl Henrik 1 „ női czipő 1 jó
Steiner Fülöp 1 „ gombos czipő 1 kit
Hirsch Ede 1 „ félczipő 1 jó
Keller Mátyás 1. p.lack és 1 p. sárga cipő kit
Kéger Tóbiás 1 pár füzős-czipő 1 jel
Miltényi Sándor 1 „ gombos-czipő 1 jó
Miltényi Sándor 1 „ borítás 1 elégs
Miltényi Sándor 1 „ füzős-czipő 1 jel
Steiner Fülöp 1 „ női fűzős czipő 1 jel
Mersics Ede 1 „ czipő 1 jel
Babics Antal 1 1( fűzős-czipő 1 jel
Steiner Fülöp 1 ,. gy. czipő 1 jel
Titz Antal 1 „ borítás 1 jó
Miltényi Sándor 1 „ gombos czipő 1 jó
Rózsa Lajos 1 „ női félczipő 1 jel
Babics Antal 1 „ női czipő 1 jel
40
F&yó szám 1 A kiállítandó tanoncz
neve foglalkozás a elmúlt tanoncéveinek száma Osztály
Stankovics Ferencz czipész 2VS B) Elők.
Szabó Andor jj 3 A) I.
45 Szabó .János 1 C) ElÖk.
Szabó Károly ]/2 A) Elők.
Tóth Ferencz IV, A) I.
Zakonyi Lajos J) 3 III.
Bébecz József cipő f. rósz k. 1 B) II.
50 Karafiát János jj 5 III
Mersics Ede 51 2 B> I.
Böjti József csizmadia 2 A) II.
Csontos János » 3 A) Elők.
Erdélyi Irnre V, }'' 55
55 Hoffer Lajos III.
Hunyady György 55 3 B) I.
Jani János 55 2 V. í) 55
Kollarics Dömötör 55 I1''. A) Elők.
Kovács Lajos 55 2 A) 11.
60 Kovács Gyula >? v, C) Elők.
Papp István 5) 2Vj III.
Rehn Ferencz 55 1 C) Elők.
Sneff Lajos 5) B) I.
Takács Ferencz 5« tt III.
65 Tibol György 55 B) I.
Tischler Ferencz 55 V, A) Elők.
Tóth István 2 B) I.
Varga Imre r 2 B> II.
Varga István » 5 274 B I.
70 Zelenics Ferdinánd 55 3 V2 A) 11.
Tilpák Boldizsár fényképész *U A) II.
Nagy Károly fésűs i/ s A) Elők.
Boros Béla géplakatos 2 III.
Csordás Józseí )) 2 Jt
75 Erős János 55 2 A) II.
Győrfy Lajos 1) 2 B) 11
Horváth Ferencz 55 zu B) I.
Hubai László 55 17, A) I.
Hild Béla 55 3 III.
80 Koósz Gyula 55 2 B) I.
Lőrincz Ferencz 55 2% A) II.
Máy Lajos 55 2 III.
Schveinzger Dezsó'' 5) 27a B) I.
Schvinzger Ferencz 55 l]/s A) II.
85 Szátler Lipót " 8/ C) Elők.
Szekeres Boldizsár 55 2 Bi II.
Szuharda Ede 55 7, C) Elők.
Vass Sándor 3 B) II.
Vainer Lajos » 2 A) Elők.
41
Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló bi7 osztályzata
megnevezése drb. sz.
i
Rosenfeld Miksa 1 P férfi czipő 1 jó
Mlákker György i 1 P »> >i 1 jel
Keller Mátyás 1 P boritás 1 jel
Rózsa Lajos 1 I» talpalás 1 Jó
Babics Antal 1 P gyermek czipő 1 jel
Miltényi Sándor 1 P gombos czipő 1 jel
Rosenberg Manó 2 P felsőrész jó
Miltényi Sándor 3 p kit
Mersics Ede 1 P » 1 jel
Polgár János 1 P csizma 1 jel
Turek Géza 1 P 1 jel
Purger Márk 1 P ÍJ 1 jel
Hoffer Kálmán 1 P )> 1 jó
Topolics János 1 P íf 1 jó
Gyümölcs Lajos 1 P 1) 1 jel
Horváth József 1 P )? 1 jel
Kovács György 1 P í'' 1 jó
Szűcs József 1 P csizmaszár 1 jó
Bakonyi György 1 P csizma 1 jel
Reithoffer Jánosné 1 P •> 1 jel
Turek Géza 1 P 1 elégs
Sóth István 1 P >i 1 jel
Skrivalits István 1 P 1 jó
Varga György 1 P csizmaszár 1 elégs
Németh Ferencz 1 P csizma 1 jó
Varga Imre 1 P 1 jel
Varga György 1 P )! 1 kit
Horváth József 1 P 1 jel
Vértes Antal fénykép 2 Jó
Goldfinger István bontó- és sürü fésű 2 jó
Josifovics és Fasching kocsi tengely kulcscsal 2 jel
Weiser Jrzsef szecskavágó 1 jó
>> r eke taligával 2 jel
Josifovics és Fasching szögmérő'' 1 jó
1) ■ . 1! sodronyhuzó 1
J! ''í amerikai répakapáló 1 jel
Weiser József bőrvágó kés 1 jel
Josifovics és Fasching mérőeszköz 1 kit
Weiser József kézi planet jó
j? >t kukoriczamorzsoló 1 kit
Joszifovics és Fasch. szögmérő 1 jel
!) 11 emelőgép 1 kit
Weiser József kézikapáló gép 1 Jó
» » szecskavágó 1 íó
n v „v. B. T." szakeke 1 jel
>> >i .,K.< répavágó 1 jó
» répavágó 1 1 jó
42
Folyó szám j| A kiállító tanoncz Osztály
neve foglalkozása elmúlt tanoncéveinek száma
90 Willandt János géplakatos 2 B) I.
Andrásek Emil hentes 3 A) I.
Beierl Károly H 2 5? B) II.
Farkas Vendel n 3
Berghoffer István kádár 1 A) Elők. C) „
95 Dávid István » 2
Illés János n 1 li) „ A) „
Virág István n 1
Bálint Ignácz Horváth Kálmán kefekötő w 1> 4 % 37, A) „ 111.
100 Klucserecz Lajos n
Koller József ji Aj I. C) Elők.
Krausz Samu íi 2
Pózner István V 1
Tóth Péter r> 274 A) 1. III. A) II. B) I. III.
105 Fabick Tivadar k rtész 2
Ferencz József í! 17s
Szili Sándor !í 1
Csatáry Dezső kovács 2
Baglady József könyvkötő 2 72 i> B) I III.
110 Reinwald Károly ÍI 23/4 3
Tomán Győző í!
Borsfai Bürger Károly kosárfonó lakatos 3 ll/2 2% B) 1. B) Elők. A) II.
Czukelter József ÍI
115 Giber György ií 274 27, Q Ai I. B) I. B) 11. A) 11. III. B) Elők. A) 11. C) Elők. B) I. C) Elők. V) I. A) II. B) I. A) I. C) Elők. B) II. A) II. B) Elők. B) II. B) II. A) II. B; 11.
Gulyás János -
Gyergyák János ií O IV, Q
Hauser Árpád ií
Horváth József M o
120 Hunyady András ÍI 1/2 o
Sommer Ágost )i ü 1 /
Rabinek Jenő » ''2
Ritter Rezső Soós Ferencz n n 1 i72 l3/4 o
125 Tóth Ferencz n
Véber Lajos í*
Gerócs József mér''eg k. 2
Hóbor Kálmán Szántó Gyula ÍÍ ji U 174
130 Kiss Károly Gártner József reszelővágó sütő 1*2
Kulcsár Kálmán i. 1 ''2
Balogh János szabó 2;,/4 21/
Buksz Bernát jí 43 / 4 s3U 2
135 Cserép Pál n
Derk István 7Í 6
43
Mesterének neve A kiállitett tárgyak A biráló biz osztályzata
megnevezése drb. sz.
Weiser József amerikai földporhanyitó 1 jel
Wokoun Antal párisi virsli 1 jel
'' Beierl Ferencz a a 1 jel
Buzási József húsos kolbász 1 jó
Gutmann Sándor kis hordó álványon jel
Percsevitz József kis hordó 1 jó
Gutmann Sándor 10 1. hordó 1 jel
11 V 28. 1. „ 1 jel
Kardos S. és Társa kéziporló 1 jó
Nikicser György hordómosó-kefe 1 jel
Horváth József szurkolt seprő 1 jel
Sóbár György phármosii-, ponc- és szobaseprő kit
Horváth József 2 zsuroló és 1 meszelő jó
Kardos S. és Társa fényesitő-kefe 1 jó
Horváth József szobaseprü 1 jel
Fabick Tivadar csokor 1 jó
Janda Károly virágkosár 1 jó
F bick Tivadar csokor 1 elégs
Tóth József forgózsámoly jel
Weisz L. F. üzletkönyv 1 jel
Fischel Fülöp 2 imakönyv jó
Schless Antal diszkötés 1 jel
Grácz Antal 1 virág áír. czukorka és evóeszktartó jó
Rabinek Sándor takaréktűzhely keret 1 jel
Sável Lajos pincze ablak s tányérmelagitö 2 , jel
11 11 takaréktüzhelykeret 1 jel
11 11 hármas vertheimzár, saját találmánya 1 i kit
•1 11 pinczezár 1 jel
Rabinek Sándor sütőkeret 1 jó
Sável Lajos hármas sütő 1 jel
Paizs József 2 sütőfogantyu jel
Országh Kálmán kettős tolózár 1 jel
Rabinek Sándor sütőkeret 1 jel
91 11 sütő 1 jel
Huszár Antal sütő felszerelve 1 jó
Paizs József sütő kerettel 1 jel
Kohn Samu 1 kis takaréktűzhely 1 jel
Golenszky Ferencz kalmár mérleg 1 i jó ió
n a a a a a tizedes mérleg j. 1 kit
Zollner János különböző reszelők jel
Lodner Ferencz fonottas 1 jó
Gártner Vilmos szivalaku fonottas 1 jel
Kumpert Antal nadrág és mellény jó
Müller József nadrág 1 jó
Kaufmann Mór felöltő 1 jó
Mágics János nadrág és mellény 2 kit
44
Folyó szám | A kiállítandó tanoncz
neve foglalkozása elmúlt ta-noncéveinek száma Osztály
140 145 Fatér Györyy Kovácsíts József Krámer Menyhárt Seszták Ferencz Szieger Jajos Jambrosics Gábór Simrnkoukovícs Béla Dominó György Gríeszler József Véber Emil Móger Lajos Plánder Antal szabó íi 11 szíjgyártó Í» vaseszterg >> a vasöntő n la 33/4 2 1V2 IV, 2 1 % III. B) I. III. C) Elők. B) I. A) Elők. B II. C) Elők. A) Elők. B< I. C) Elők.
* Azon tanulók, kiknek munkája jelesnek minősíttetett, de pénzbeli jutalomban nem részesültek, dicsérő lappal lettek kitüntetve.
45
Mesterének neve A kiállított tárgyak A bíráló hit osztályzata
megnevezése drb. -z.
Skerlák János nadrág 1 jó
Sörlei Zsigmond kabátujj 2 jel
Moger Károly zakó kabát 1 kit
Kumpert Antal nadrág l jó
Doór István nadrág foltozás 1 jő
Szélig Antal 1 p. kantár 2 jel
Horváth Károly 1 p. gyeplő 2 jel
Joszifovics és Fasch. pecsétnyomó 1 jó
" n kocsitengely kulcscsal 2 jel
>■ a kocsitengely kulcscsal 2 jó
» 11 hamutartó 1 jó
» ii » 1 jó
Összesen: 181 drb.
Kimutatás az 19D4. juniin hó 10—12-én tartott r:jzhiá!Iilá£on rc''szluelt tanulókról, rajzaik számáról és előmenetelükről.
Folyó szám jj A t a 11 u 1 ó
neve foglalkozása osztály Kiállított rajzainak darabsz. osztályzata
Ya-, díszítő- és ruházati-
csoport :
5 IO i5 20 25 30 35 Bagladi József Balogh János Baranyai Viktor Benedek György Bradics Rezső Brumecz Vincze Bunczom János Csatlós György Csismesia Márton Fabick Tivadar Fatér György Galács Ferencz Gerencsér János Horváth Ferencz Horváth Gergely Horváth Imre Karafiát János Kapoli Rudolf Klucsarecz Lajos Koller József Krámmer Menyhért László Boldizsár Magyar János Magyar József Málék János Nagy Lajos Papp István Pápai István Schindlberger Kár. Schwarzenberg Mór Szabó András Szautner György Szekeres József Tornán Győző Tóth Ferencz könyvkötő szabó » asztalos szabó czipész » csizmadia szabó kertész szabó czipész » szíjgyártó nyomdász szabó cipő f. rész k. asztalos kefekötő » szabó nyomdász szabó » asztalos nyomdász csizmadia kertész asztalos » czipész asztalos » könyvkötő czipész III. B) II. III. » ''» » » » » » » B) II. III. » » » » » » » » » » » » > > B) II. III. B) II. » » » » III. » » 2 7 2 3 3 3 2 2 2 3 7 4 5 1 2 3 4 3 3 8 6 2 5 6 2 X 4 2 5 5 4 6 3 2 2 jó jó elégs elégs elégs elégs jeles elégs elégs jel jel elégs jó elégt elégt jó jó jó, elégs jel jó elégs jó jó jó, elégs jó, elégs elégs elégs jel jó jó jel
47
Folyó szám | A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak darabsz. osztályzat >
Témipari-esoport:
Baron Ferencz lakatos B) II. I elégs
Bokronyi Menyhért Borsos Béla » III. I elégt
géplakatos szakr. 4 jel
Buchwald Mór lakatos B) II. 2 elégs
5 Czukelter József » A) II. 2 elégs
Csatáry Dezső kovács szakr. 3 elégs
Csordás József lakatos III. 3 jó
Fehér János kovács szakr. 2 jó
Fhumort Antal lakatos 4 jó
10 Freund Lajos » » 3 io
Győri Lajos géplakatos B) II. 2 elégt
Halász Gyula » III. 1
Hild Béla » szakr. 5 jó
Holczheitn Károly lakatos III. 3 jó
Horváth István B) II. 2 elégs
Horváth József » III. 2 elégs
Loboda Lőrincz kovács B) II. 2 elégs
Lőrincz Ferenc géplakatos A) II. 2 jó
May Lajos Mischon Károly » III. 4 jel
20 » szakr. 4 jel
Pápai István lakatos » B) II. 2 j?
Peti Lajos vaseszterg. 2 elegs
Sclultheisz Antal géplakatos szakr. 1
Schveinger Ferencz » B) II. 2
25 Sifkovics János lakatos szakr. 3 jó jel
Szeder Lajos géplakatos B) II. 4
Takács Ferencz » 2 elégs
Vass Sándor » » » szakr. 3 elégs
Vatzek Károly lakatos 1 jó elégt
30 Véber Lajos » A) II. 2
Ehrenstein Aladár » III. X elégt
Épitő-ipari csoport:
Bakos Ferencz kőműves I. 11 jó
Balogh Ferencz » » 3
Baranyai József Bognár Béla » kályhás » szakr. 6 8 jó jel
5 Bognár József kötnüves I II. » 3
Büky József Einspiner Pál » szobafestő 3 2
48
Folyó szám i A tanuló
neve foglalkozása osztály kiálllitott rajzainak darab sz. osztályzata
10 15 20 Farkas István Frischmidt Ferencz Gerócs György Gozdány Károly Horváth Béla Horváth István Köttbaum Károly Mersits Gergely Raffaeli Bálint Tomasics Ferencz Topler Mátyás Szűcs Ferencz Unger Gyula kőműves » ács kőműves » » bádogos czenientöntő kőműves » » szobafestő II. I. II. ■» » I. Elők. II. > » I. II. , 5 8 5 17 3 7 n 5 3 10 2 3 3 jó jó jel elégs jó jel iel elégs elégs jó
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanítás eredményéről és az egész évi mulasztásokról
osztályonkint.
Teljes létszám A tanulók iparos pályára ''épésük előtt végezték az 1 A tanév véével elért eredmény Mulas z t o tt
| Evvégi létszám magavis elömenetelb igazolva igazalati-1 összese n
Osztály 0. ! I. [ II kí III. | IV. V. VI 1 I. II. III. lv v.| 1 I. II. 1 III. IV. összesen | szabályszerű k. szabalyszJ |* n. szabálysz. | összesen jeles 1 Jó ftlégS_| ] elégtelen ! összesen J tanuló közül 1 hány tanuló j hány napot | hány tanuló | hány napot j hány tanuló hány napot
elemi polgári gimnázium
osztályt
" Egész évi A) Elők. | 51 7 11 18 6 8 1 1 51 41 18 19 4 ! 41 1 827 5 íi 1 41 41 34 I . 13414 106 34 240
— n n B) „ 60 3 4 5 24 22 — 2 - — — — — — — — 60 40 22 59 5513 15 3 40 6 16 14 5 40 40 35 136 9 36 35 172
- n n C) „ 59 1 1 5 25 22 4 1 — — — — — — 32 10 55 1 14 24 16 55 55 47 114 25 126 47 24Q
,, , A) I. 62 1 1 10 33 6 5 3 — — — — 1 — — — 62 51 33 18 — 5116 2112'' 2 51 51 46 250 23'' 137 46 387
- . . B) I. 60 2 2 — 10 24 5 9 5 1 — — — 1 1 — — 60 54 34 19 1 54 1 3117 5 54 54 35 272 24 250 35 522 ■
- * „A) II. 48 — - 1 4 29 2 4 3 3 — - — 1 1 — — 48 >2 26 3 3 — 32 6 14 7 5 32 32 28 18312 134 28 317
„ „ B) II. *45! — 3 6 10 21 1 — 1 1 — — — 1 — — 45 31 26 i 0 — 31 2 1111 7 31 3129 150 13 78 29 288
» , III. Téli tanf. Elők s J - 6- _ A 1 7/ a 5 /L W 27 \ 5 3 8 9 2 6 1 1 1 • 68 3É i35 P 2411 21 / 26 5 7 2 _ 35 sí 27 7 l 4 15 25 \/lX| ''í 414 11 - 5 35 35 27 27 27 22 114 14 i-jfé -46a 9 96 27 «?l 1J 102 22 210 265
_ » . I" 29 2 3 4 4 9 1 — — — — — — 1 29 24 1 24Í- 1 — í24 7 9 8 24 24 11 1 1! 1 158 l'' 1811 1 176
Összesen: 2 i ll 1 22 27 50 108 201 1 • 24 24 25 1 , 14 2 5 1 5 4 _ 1 514i!8 i r o r t> (M T-i i 23 S"öo m i ll ''s ''§8 ''61 \ 1 ^ j H 8 8 CO CO ll en 1674 S 1383 T-H 1 i 1 i-t eo 1 ''.3057 1
XII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok száma-, kora-, vallása-, nemzetisége és születési helye szerint;
©
•in
Folyt tanévben A tanév végén volt Kor szerinti A beirt tanoncok! közt volt
beiratkozott | kimaradt felszabadult 1 meghalt 12—15 éves 15 éven felüli hitfelekezet szerint. anyanyelv szerint vidéki
Osztály 12 -15 éves 15 éven felüli 12 — 15 éves 15 éven felüli helybeli zalamegyei más megyei külföldi összesen
összesen r. kalh 1 ág. ev. | izraelita összesen r. kath. | gör. kel. I ág ev. I ev. ref. 1 | izraelita | összesen magyar 1 [ német horvát vend összesen magyar 1 német | horvát | cseh | vend | egyéb ö.-szesen |
A) előkészítő 51 " 7 3 41 13 38 51 12 1 13 37 1 38 5 2 6 13 27 1 7 2 1 38 12 28 1 io! 51
B) 60 12 8 40 18 42 60 17 - 1 18 41 1 - — - 42il7 — 1 — 18 24 — 17 — __ 1 42 19 33 5 3 60
G) 59 4 - 55 30 29 59 22 - 8 30 26 — á — I 29 22 — 8 — 30 20 1 8 — p—— — 29 23 22 8 6 59
A) I. 62 4 7 51 lá 50 62 11 - 1 12 44 — 1 L 5 50| 11 1 — - 12 44 2 4 — 50 28 22 10 2 62
B) I. 60 2 4 54 19 41 60 15 3 1 19 38 - 2 1 41 j 17 1 — 1 19 33 4 4 — — — 41 29 24 4 3 60
A) II. 48 6 9 1 32 6 42 48 5 — 1 6 40 - - - 2 42 6 — — 6 36 1 5 — — — 42 22 11 14 1 48
B) II. 45 2 11 1 31 10 35 45 8 1 1 10 28 — 2 5 35 10 - _ 10 33 1 1 — — — 35 23 16 5 1 45
III. Téli tanfolyam elők. 68 ár 3 1 31 / 34 u 1 íl 67 Já 1 1 % — l ''4 60 tf — 2 1 4 67 íí 1 1 T 1 ''l 59 ut 25 1 7 3 — — >f 67 ü 32 $7 25 í 10 1 1 68 -3f
I. 29 3 2 - 24 2 27 29 2 2 27 27 2 — 2 26 — ~ — —■ 1 27 23 6 -• 29
Összesen: ;514 48 75 2||389 115 399 514f;97 513 115Ü369 ll 9 l|l9|399j95 4jl5 1 115(327 11 56 2 u r 1 2 399 238 191 57; 28^514
XIII.
. Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint.
Osztály Aranyműves 1 Asztalos Ács Bádogos Betűszedő || | Bognár | Borbély j Cementöntő | Czipész | Czukrász || | Cserepes | Csizmadia | Érczfényezö || | Fazekas | Fényképész Fésűs Géplakatos | Hentes | Kalapos Kádár Kályhás | Kárpitos | Kefekötö Kertész I Kéményseprő; Kocsifényező Kosárfonó Kovács Könyvkötő Kőmives | Köteles | Köszörűs i| Lakatos I Mészáros ll Molnár | Nyomdász Órás Pinczér [ Reszelövágó Sütő I Szabó | Szappanos | Szíjgyártó | Szobafestő J 1 Swí«s TPtrAI ! Vaseszterg. i Vasöntő | Villamszerelö|| Összesen
Téli tanf.elők. 3 » í 13 32
» >) I* •- - 29 (
Egész é tanf. A) elők. 1 6 — — — 1 — — 5 — 12 — — — 1 — 6 - 2 — 1 1 — 1 — - — — 2 2 — — - - — 2 2 1 2 - — 3 - 51
B) elők. — 3 — — 1 — 3 - 14 — 13 - — — — 1 1 - 1 - 1 - — •- — - 1 . r 1 — 4 2 1 — — 3 4 4 — 1 - — 1 — — 60
C) elők. — 6 — — —; — 4 — 10 — 8 — — — — 4 — — 1 - - 1 - — — 1 - — - 1 4 - - 1 1 — 1 8 — 1 — 1 4 3 — 59
A) 1. -- 2 — — 1 2 9 — 19 — 4 — — - — 2 3 — 1 — - 2 - 1 -4 - ■— - - 7 1 — r- 1 — — - 4 — - - — - 1 1 62
B) I. — 5 — — 2 3 1 - 10 — 6 — - 1 — 4 1 - - - - 1 - 1 1 1 1 - 8 — 2 1 1 — 2 6 - - - 2 1 - 60
A) II. — 3 — — — — 4 — 7 — 3 1 — — — 1 2 - - - — — 1 - 1 - 2 — - - 15 - — - — — - 1 4 — 1 — - 1 — — 48
B) II. — 5 — — 1 — — - ■ 9 1 — 2 — — 1 — 5 1 1 — -— — 1 1 1 — 1 — - — — 7 - - - 1 2 1 — 3 — 1 — — 1 - — 45
III. — 5 — — 3 — 4 — 8 — — 5 — — — — 7 1 - - — 3 1 1 — - 2 2 - — — 12 — — 2 1 — — - 9 . 1 1 — — — — 68
Összesen 1 V 34 i/ « 5 1/ 8 8 íí 1 6 25 ujv • 1 3.82 3Í53 V | V 1 V 4 2 124 15 * 1 Is 5 2 í V 1 V 7 e '' 4 1." \ 1 U 2 t 6 1" 6 35 1-| c 2 V 1 159 5 - ll 4 5 7 V l|l0 40 | l»| v- | u- 7 i n Is i ■ I 1 12 5 1 1 ■
52
XIV.
Hz iparostanoncz-ishola 1903—904. éui koltöégueiése.
I. Bevétel.
1. Államsegély .............. 600 kor. — flll.
2. Pénztári maradvány a mult évről............— „ — „
3. Az 1884. évi t.-cz. 4., 21.. 51., 126., 158. és 164.
§§-aiban jelzett forrásokból....... 750 „ — *
4. Tandij czimen ............. 1200 „ — „
5. A tanonczoktól hitoktatási dij czimen szedett
30 fillérből............. 120 „ — „
Összesen 2670 „
II. Riadás.
A) Személyi kiadások :
1. Tanitói fizetésekre......................7050 kor. — fill.
2. Igazgatói- tiszteletdíj .... ............550 ,. — „
3. Iparisk felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdija . . 80 ,. — „
4. Két szolga fizetése......................260 ., — „
5. Helyettesítésre............ . 125
b) Dologi kiadások:
6. Könyv- és írószerekre ..................160 „ —
7. Rajzszerekre..........................240 „ —
8. Nyomtatványokra ......................100 „ —
9. Értesítő kinyomatására..................100 „ —
10. Előfizetés a VIII. évf. „Rajzmintalapok"-ra . . 24 „ -
11. „ „ „ „Iparosok Olvasótára." . 7 „ —
12. ., az 1902. évi „Hivatalos Közlöny "-re . 5 ,, —
13. Fűtés és világításra ....................600 „ —
14. Tandijbeszedés után 4°|0..................48 ,. —
Összesen 9049
Összehasonlítás.
Bevétel......... . 2670 kor. - fill.
Kiadás.......... 9049 „ — „
Fedezetlen maradt 6379 kor. — fill.
TARTALOMJEGYZÉK :
I A jövö tanévre vonalko/ó tudnivalók .................3
II. Adatok a tanév történetéhez...................4
III. Felügyelet...........-..............12
IV. Tantestület .....................• ... 13
V. Elvégzett tananyag ......................14
VI. Jelmagyarázat........................20
VII. Az 1902 1903. tanévi órarend.......•..........22
VIII. A tanulók névsora és osztályzata .................32
IX. Munkakiállitás........................38
X. A rajzkiál itáson résztvett tanulók névjegyzéke.............46
XI Kimutatás az évvégén volt tanulók mngavi>eletéröl és elömeneleléról .... 49
XII Statisztikai adatok.....................50
XIII. Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint ...... . . . 5*
XIV. Az intézet költségvetése ....................52

Insert failed. Could not insert session data.