Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.44 MB
2022-01-27 10:38:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
278
608
Rövid leírás | Teljes leírás (110.75 KB)

Feltehetőleg hiányzik a füzet utolsó oldala.

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett Községi Iparostanoncz-iskola értesítője
az 1905-1906. tanévről.
XX. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
NagyKanizsa, 1906.
Nyomtatott Weiss L. és F. Könyvnyomdájában.
16998

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

su.% X
A NAGYKANIZSAI

ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA
ERT^SITOJE
^■J^J? AZ LELTÁRI NAPLÓ SZAMAi-Ü-
905—1906. TANÉVRŐL. <2r XX. ÉVFOLYAM
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
, ÜSSöPOfiT J£l£ £3 SZÁMA i
—bM~

NAGYKANIZSA, 1906.
• •
NYOMATOTT KRAUSZ ÉS FARKAS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.

• • ____... -í
TARTALOMJEGYZÉK:
Oldal
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók...........3
II. Jelentés az 1904—1905. tanévről.............4
III. Felügyelet.....................11
IV. Tanítótestület....................12
V. Elvégzett tananyag..................14
VI. Minősítési osztályzat.................19
VII. Az 1904—1905. tanévi órarend ............. • 20
VIII. A tanulók névsora és osztályzata.............22
.IX Munkakiállitás ...................41
X. Kimutatás az 1905. junius hó 11—12-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról és rajzaik számáról..........43
XI. Statisztikai kimutatás a tanuló előképzettségéről, a tanitás eredményé-
ről és az évi mulasztásokról osztályonkint........46
XII. Statisztikai kimutatás a tanoncok száma, kora, vallása, nemzetisége
és születési heiye szerint..............47
XIII. Statisztikai kimutatás a tanoncok foglalkozása szerint......48
XIV. Az iparostanonc-iskola 1904—1905. évi költségvetése......49
— 3 —
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1906—1907. tanévre a tanoncok beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig eszközöltetnek a központi áll. elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti .6—8-ig, vasár- és ünnapnapokon d. e. 9—11-ig, d. u. 2—4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanoncát még azon esetben is beiratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Azon iparosmesterek, kiknek több tanoncuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha tanoncaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
Aki tanoncát a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy tanoncát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellőén igazolni, az az 1884. évi XVII. t, c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884 évi XVII. t. c. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanoncok a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanoncok, kik a következő tanév első napjaiban írandók be.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanonc komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama, orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanonc családi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanonc bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelenti.
4. Ha a tanonc elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanoncszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért lefizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandíj-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. c. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szíves figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
1*
I.
Jelentés az 1905—1906. tanévről.
pariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának huszadik évét töltötte be. Mielőtt azonban áttérnék tulajdonképeni jelentésemre, lehetetlen itt, a huszadik év határmesgyéjénél, habár csak egy pillanatra is, __meg nem állapodni s egy rövid visszapillantást nem vetni ipariskolánk h z éves múltjára. Husz éves fennállása két korszakra osztható. Az első korszakra esik az intézet felállítása, fejlődési folyamata, évről-évre való folytonos kibővítése; mig a másodikra annak a paedagogia követelményeinekmegfelelő szemléltetési "eszközökkel való felszerelése, béltartalommal való kitöltése, megizmositása.
A város közönsége, mint iskolafentartó, indíttatva az intézmény iránt érzett meleg szeretetétől s annak a messze jöőre kiható nagy fontosságától, dacára mostoha anyagi viszonyainak — mindig a legnagyobb készséggel hozta meg az intézmény továbbfejlesztéséhez szükséges anyagi áldozatot.
Alig jelent meg az 1884. évi ipartörvény, már elhatározta, hogy az ipariskolát felállítja. 1886. szeptember 1-én meg is nyílt három osztálylyal u. m. elők. kezdő, elők. haladó és első osztállyal. A beiratkozásra jelentkezett 289 tanonc, kiket négy tanerő, — három a közismeretből egy pedig a rajzból — oktatott. Az intézet fentartási költsége az első évben 180166 k. volt.
Fennállásának harmadik évében már kifejlesztetett a második és harmadik osztály is s igy az osztályok száma ekkor már öt, a tanerőké pedig hat volt. Ez évben beiratkozott 291 tanuló, az intézet fentartása pedig 2934 koronába került. A következő években már hol az egyik, hol a másik osztály párhuzamosítása vált szükségessé.
1899. október 15-én az építőiparosok részére külön téli tanfolyam szer-veztetett. 1900. évi szeptember 1-én pedig kezdetét vette a róm. kath. vallású tanoncok rendszeres hitoktatása is, miután a más vallásúak már korábban részesültek rendszeres vallásoktatásban.
A tanulók létszáma évről-évre emelkedett. A lefolyt tanévben már 554 tanonc volt beirva, kik 11 osztályban 19 tanerőtől nyerték oktatásukat és pedig tizenegytől közismeretből, háromtól rajzból és öttől hitoktatásból.
A tanoncok létszámának folytonos emelkedése és a tanerők szaporítása természetesen maga után vonta a fentartási költségeknek az emelkedését is s igy a huszadik évben már a szükséges kiadás 9822 60 kor. volt.
Az intézet fennállása óta beiratkozott 7803 tanonc, felszabadult 1024 tanonc. Az iskola fentartási költsége volt 102691 kor. 38 fillér, bevétel: tandíjból és egyéb az iskola fentartására fordítandó forrásokból 33111 kor. 80 fill. az országos tanonciskolái alapból és állami segélyből 7400 kor., tehát a városnak, mint iskolafentartónak, az ipariskola fentartása eddig került 62179 kor 58 fillérbe.
Itt nem mulaszthatom el felemlíteni, hogy intézetünk ugy a szükséges tanszerekkel, valamint szemléltetési eszközökkel, teljesen fel van szerelve, mely városunk derék tanácsának, különösen annak élén álló Vécsey Zsigmond polgármester és Lengyel Lajos főjegyző urak a jövő iparosnemzedék
— 5
színvonalának emelése iránt oly odaadó, hazafias meleg érdeklődésének köszönhető.
Mindezekből jóleső örömmel konstatálható, hogy a városi hatóság, bár ismétlem, a városnak nagyon is mostoha anyagi viszonyai dacára, meghozott minden áldozatot, hogy az intézet minél inkább megfelelhessen hivatásának s ezáltal, habár csak egy porszemmel is, hozzájárulhasson a magyar iparoktatás dicső csarnokának felépítéséhez.
Hogy a tanítótestület miként felelt meg magasztos, de nehéz feladatának, arról szolgáljon bizonyságul méltóságos Mártonffy Márton, m. kir. udvari tanácsos, orsz. iparoktatási főigazgató urnák a vallás- és közoktatásügyi Miniszter úr őnagyméltóságának megbízásából f. évi április hó 27-én az intézet igazgatóságához intézett következő leirata:
Vallás-közokt. miniszteri iparoktatási főigazgató.
_ 515. sz
1906. Iparostanonciskola tekintetes Igazgatóságának.
Nagykanizsán.
„Vallás- és közoktatásügyi m. kir Miniszter úr folyó évi április hó 17-én 109872. sz. a. kelt s hozzám intézett leiratában arról méltóztatott értesíteni, hogy a szakfelügyelők jelentéséből örvendetes tudomást szerzett arról, hogy tekintetességed vezetése alatt álló iparostanonciskola dicséretes eredménnyel végzi feladatát.
Ennek folytán Miniszter úr őnagyméltósága megbízott engem, hogy dicsérő elismerését tekintetességeddel s a vezetése alatt álló tantestülettel közöljem.
Teszem ezt igaz szívvel már csak azért is, mert ebben a magas elismerésben dicséret és kitüntetés háramlik mindazokra, akik az iskola fentartása, gondozása, oktatás és nevelés ügyében buzgalommal fáradoznak.
Egyúttal reményemet fejezem ki arra nézve, hogy ezen intézmény minden időben hiven fogja betölteni hivatását.
Budapesten, 1906. évj április hó 27-én.
Mártonffy Márton s. k., m. kir. udvari tanácsos, iparokt. főigazgató.
Ez a kitüntető dicsérő elismerés szolgáljon buzdításul a tanítótestületnek további lelkes és kitartó munkásságához, ez birja jobb meggyőződésre azokat is, kik még mindig nem értik meg ezen ügynek a jövő Magyarország kialakulására kiható nagy fontosságát; mert csak akkor, ha ez a jobb meggyőződés hatja át a társadalom minden rétegét és hatóság, iparososztály és tantestület oly mértékben egyesül az intézmény szeretetében, gondozásában és felkarolásában, mint azt méltán megérdemli, következhetik be annak betetőzése: szakiskolává leendő kialakulása.
A tanév a tanítótestületnek 1905. augusztus 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen a jegyzői teendők ellátásával egy korábban elfogadott sorrend szerint Tibolt Boldizsár kartárs bízatván meg, kijelöltettek az osztályfőnökök s megállapittatott a heti óraterv. Ugyancsak ezen az ülésen a a tanítótestület, szakítván az eddigi gyakorlattal, mely szerint mindenik osztály külön-külön részesült általános rajzoktatásban, s ennek következtében az alsó osztályok rendesen tultömöttek voltak, a felső osztályokban pedig, mert a szakrajzosok leginkább innen választattak ki, a legtöbbször alig maradt 8-10-nél több általános rajzos növendék, elhatározta, hogy a tanulók az általános rajznál osztályra és foglalkozásra való tekintet nélkül, tehát egyedül csak a rajzbani képességük szerint csoportosíttassanak. Ezen határozatnak, valamint a miniszteri tantervben előirt tananyagnak megfelelően a
— 6
növendékek négy csoportba, u. m. előkészítő, kezdő, haladó és végző csoportba osztattak. Az előkészitő csoportba kerültek azon tanulók, kik előképzettségüknél fogva rajztanitásban egyáltalán nem részesültek. Az itt szerzett kézügyességük alapján jutnak a kezdő csoportba, hol a szabadkézi rajz mellett már mértani rajzoktatásban is részesülnek; ennek elvégzése után pedig a haladó és végző csoportba, melynek tananyagát a szabadkézi rajzon kivül a szerkesztéstan, vetités- és árnyéktan képezi. Főtörekvését képezi a tantestületnek, hogy mindenik növendék a szabadkézi rajzban oly fokú ügyességre tegyen szert, hogy tanoncidejének utolsó évében lehetőleg szakrajzoktatásban is részesüljön.
Beiratás. A tanulók beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 — 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig ejtetett meg. Ezen időben az egész évi tanfolyamba 280, a téli tanfolyamba pedig 54 tanuló iratkozott be, mely létszám az egész évi tanfolyamban március 15-ig 477-re, a téli tanfolyamban 77-re emelkedett s igy az évvégi teljes létszám 554 volt, azaz 31-gyel több, mint a mult tanévben. A tanulóknak a beiratásra kitűzött időben történt lanyha jelentkezése arra birta az igazgatóságot, hogy mindazon tanoncok mestereit, kik a beiratási idő alatt már helyben voltak s mégis csak annak eltelte után, vagyis a rendes tanitás tartama alatt iratkoztak be, s ezáltal a tanulásban való továbbhaladást majdnem lehetetlenné tették, az ipartörvény 62. §-ába ütköző iparkihágás miatt feljelentse az elsőfokú iparhatóságnál s szigorú elmarasztalásukat kérelmezze. Elismeréssel kell már itt is megjegyeznem, hogy nem is eredménytelenül, amennyiben a feljentettek kevés kivétellel pénzbirsággal sújtattak, s igy remélhetőleg a jövőben nem fognak okot adni hasonló eljárásra.
Tanitótestület és havi értekezések. A tanítótestület kebelében a lefolyt tanév folyamán annyiban történt változás, hogy Lisztner József kartársunk nyugalomba vonulásával üresedésbe jött tanítói állással járó 2 órai tanitás dijazása visszaállíttatván eredeti voltára, igazgató pedig, tekintettel nagy elfoglaltságára, a másik két óra tanítása alól egyszersmindenkorra felmentetvén, ezen heti négy órai közismereti tanításra folyó évre Szabó Lajos áll. elemi népiskolai tanitó választatott meg.
A havi értekezletek az alakuló ülésen hozott határozat folytán mindig a hónap első szerdáján tartattak meg, melyeken a tanitótestület a tananyag módszeres kezelésével, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, utcai és iskolai magaviseletével s egyéb, az iparoktatás fejlesztésére és emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott, az azokról felvett jegyzőkönyveket pedig jóvágyás, illetve további intézkedés céljából beterjesztette a felügyelő-bizott-sághoz.
Tanterv. A tanitás alapjául a vallás- és közoktatásügyi Mininiszter urnák 33564/893. sz. alatt kelt magas rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgált, mely azzal — mint az az elvégzett tananyagból is kitűnik — lényegében teljesen megegyezik.
Vallás-erkölcsi oktatás. Tanulóink az, elmúlt tanév folyamán is rendszeres hitoktatásban részesültek. A róm. katholikus vallásúak osztályonkint, a más vallásúak pedig összevonva, heti l-l órában. Ezenkívül a róm. kath. tanulók kivétel nélkül elvégezték a húsvéti gyónást és áldozást, amennyiben pedig hittani órájuk valamely ünnepnapra esett, ilyenkor hitoktatóik vezetése mellett templomba mentek s ott szent misét hallgattak.
Fegyelem. A tanulók iskolai magaviselete különösen a felsőbb osztályokban a tanév folyamán többször esett kifogás alá s nem egy ízben voltunk kénytelenek a rendetlenkedőkkel szemben a házi fegyelmezést gyakorolni. Ennek okát a tantestület a gomba módra szaporodó szakszervezeteknek tulajdonítja, melyek nem átalják már a tanoncokat is maguk közé
— 7
engedni s ott lelkükbe hinteni a mester s tanítójukkal szembeni engedetlenség magvait. Ezen körülmény arra bírta a tantestületet, hogy a tanoncoknak a szakszervezeti helyiségekből való eltiltását kérelmezze az iparhatóságtól, másrészt pedig minden kínálkozó alkalmat megragadjon, hogy nemcsak a munkás, hanem már tanoncok közt is mindjobban terjedő szocializmust az ő igazi fenséges voltában ismertesse meg.
Felügyelet és iskolalátogatás. — Iskolánkat nagys. dr. Ruzsicska Kálmán, királyi tanácsos, tanfelügyelő ur f. é. március 29—30-án, a felügyelő bizottság részéről pedig Josifovic Milivoj elnök, Öszterreicher Bernát és Muzikár Vince bizottsági tagok többször is meglátogatták s a tapasztalt rend és fegyelem, valamint a tanulóknak a tanulásban tett szép előmenetele felett a tanitótestületnek mindenkor teljes megelégedésüket és elismerésüket nyilvánították.
A tanulók iskolalátogatása. — A tanulók iskolalátogatását illetőleg az elmúlt tanévben ismét némi javulás volt észlelhető, amennyiben a tanévet bevégzett 445 tanuló közül igazoltan mulasztott 169 tanuló 1656 napot, igazolatlanul pedig 201 tanuló 1316 napot; azaz összesen 370 tanuló 2972 napot; dacára, hogy az itt feltüntetett mulasztásoknak egy része onnan származott, hogy némely mester az újonnan felfogadott tanoncát a szervezet világos rendelkezése ellenére csak egy-két havi próbaidő letelte után s akkor is csak az ipariskolai igazgatóság felszólítására iratta be az iskolába, miért is az ez által elkövetett mulasztások az illető tanoncok részére utólag bejegyezve lettek.
Hogy az igazolatlan mulasztások száma ennek és a növendékek létszámának emelkedése dacára sem lett nagyobb, az elsősorban Lengyel Lajos városi főjegyző urnák az igazgatóság által beterjesztett igazolatlanul mulasztott tanoncok mestereivel szemben hozott marasztaló Ítéleteinek köszönhető.
A tanév folyamán 67 mester ellen kéretett a tanoncaik iskolai oktatására vonatkozó kötelességeik nem teljesítése által elkövetett iparkihágás miatt a megtorló eljárás megindítása és pedig: 36 mester ellen egyszer, 16 ellen kétszer, 8 ellen háromszor, 3 ellen négyszer és 4 ellen ötször; és nem is eredménytelenül, amennyiben a városi tanács, mint elsőfokú iparhatóság, igazgató feljelentése alapján nemcsak a vizsgálati eljárást indította meg, hanem 53 mesterrel szemben már az ítéletet is meghozta, elmarasztalván őket 2—40 K-ig terjedő, összesen 350 K pénzbirságban. 14 mesterrel szemben pedig még folyamatban van a vizsgálati eljárás.
Iskolai szünetek. A „Szervezet"-ben előirt szünnapokon kivül intézetünkben csak március 15-én és húshagyó napokon szünetelt az előadás, amennyiben a felügyelő-bizottság a Szerv. 71. §. f) pontjában adott jogánál fogva adható 3 napi szünetet ez alkalommal adta ki.
A tanitás eredménye. Ha figyelembe vesszük azon nehézségeket, melyekkel a tanitótestületnek a növendékek semmi, vagy csak nagyon csekély előképzettségén és a rendelkezésre álló csekély heti 4 órai tanításon kivül az eredményes tanitás biztosítása körül minden lépten-nyomon meg kell küzdeni, a tanítási eredmény általában jónak mondható, mi a tanítótestület odaadó, sem időt, sem fáradságot nem kimélő lelkiismeretes, lelkes működéséről tesz ujabb tanúságot.
Iskolai ünnepélyek. — A tanulók hazafias nevelésére a tanítótestület ez évben is nagy gondot fordított. Megragadott minden alkalmat, hogy a tanulók fogékony lelkébe csepegtesse a hazaszeretet magasztos érzelmeit s azt folyton ápolja. E cél szolgálatában megünnepeltük Őfelsége névünnepét, boldogult Erzsébet királynénk gyászos halálának évfordulóját, március 15-ét, április 11 -ét és a koronázás évfordulóját, mely alkalommal az osztályfőnökök
— 8
osztályaikban méltatták a nap jelentőségét. Nagyobb keretben, az osztályok összevonása mellett, a folyó tanévben március 15-ét ünnepeltük meg, mely alkalommal a nap jelentőségét Halász Jenő kartárs méltatta szép és lelkes beszédben; a növendékek hazafias dalokat énekeltek és alkalmi költeményt szavaltak. A szép és lélekemelő ünnepély az igazgató zárószavaival végződött.
A felügyelő-bizottság. — A felügyelő bizottság az elmúlt tanév folyamán hat ülést tartott, melyekben a tanitótestület előterjesztéseivel, az érkezett leiratokkal és átiratokkal, a tanitók fizetésjavitásával s általában az intézet színvonalának emelését és fejlesztését célzó ügyekkel foglalkozott. A tulnépes osztályok párhuzamosítását a rajz alól fölmentett tanoncok pótoktatását ez évben is megsürgette s az azok felállításával járó költségeket már a jövő évi költségvetésben újból is előirányozta.
Hálás köszönettel kell itt megemlítenem, hogy a nagyméltóságú vallás-és közoktatásügyi Miniszter ur, méltányolván a városnak az intézet fentar-tására és fejlesztésére irányuló, anyagi erejét jóval meghaladó nagy áldozatkészségét, az 1905/6. tanévre 13874. sz. a. kelt rrjagas rendeletével az- eddigi 600 kor. helyett 1000 kor. államsegélyt engedélyezett s ezzel legalább egy uj párhuzamos osztálynak a jövő tanévre leendő felállítása már biztosítva van.
Évzáró vizsgák. — Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban március 14-én, az egész évi tanfolyamban pedig junius 16—21-ig tartattak. Halvax Frigyes városi tanácsos, az ipariskolai felügyelő-bizottsági és ipartestületi tagok jelenlétében, kik a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismerésüknek adtak kifejezést; Halvax Frigyes v. tanácsos és dr. Rothschild Jakab felügy. bizottsági tag urak pedig a vizsgák befejezésével szép és lelkes beszédben foglalkozván az iparoktatás nagy fontosságával, a tanulókat további kitartó szorgalomra és jó magaviseletre buzdították.
Rajz- és munkakiállitás. — A tanulók rajz- és munkakiállitását a tanitótestület f. évi junius hó 23—24-én rendezte.jA rajzkiállitáson részt vett 1#7 tanuló darab rajzzal, a munkakiállitáson pedig 90 tanuló 116 darab munkával. Mig tehát a rajzkiállitás, — a közönség megnyilatkozása alapján is — meglepő volt, addig a munkakiállitás, különös tekintettel arra is. hogy a növendékek száma az idén már 554-re emelkedett, nagyon silánynak mondható. Ennek pedig elsősorban az ipartestület elöljárósága az oka, mely dacára, hogy az iparokt. Szervezet 40. §-a egyenesen az ő hatáskörébe rendeli a munkakiállitások rendezését, és erre az igazgatóság és tantestület által még külön átiratban is felkérve lett, ez érdemben nemcsak, hogy semmit sem tett, de még a szükséges bírálókról sem gondoskodott. Ezen szomorú és sajnálatos körülmény, mely a munkakiállitások rendezése körül évről-évre meg-megismétlődik, már a tantestület kedvét és lelkesedését is szegte, s igy — hacsak az uj iparkiállitási törvény máskép nem fog rendelkezni — a tantestület részéről aligha fog még munkakiállitás rendeztetni.
Jutalmazás. — A tanitótestület a lefolyt tanévben is mindent elkövetett, hogy a szorgalmas és jó magaviseletű és az iparban is kiváló előmenetelt tanusitó tanoncokat jutalmazásban részesíthesse s ezáltal a többieket is hasonló szorgalomra és magaviseletre serkentse. E célból kérvénynyel járult a városi tanácshoz, a helybeli pénzintézetek igazgatóságaihoz; a felügyelőbizottság tagjai és intézetünk több jóakaróinál pedig gyüjtőivet köröztetett. A tantestület ebbeli törekvését elég szép siker koronázta, amennyiben a fenti célra 170 kor. gyűlt egybe, melyhez a következő szives adakozók voltak kegyesek hozzájárulni:
A városi tanács............30 koronával
Az ipartestület............. 24
Átvitel 54 korona.
Áthozat 54 korona.
Zalamegyei Gazd. Takakarékpénztár igazgatós. . 20 „
Nagykanizsai Takarékpénztár igazgatósága ... 20
Délzalai Takarékpénztár igazgatósága.....10 „
Fatér Mihály ur............10 „
Franz Lajos és Fiai urak.........10 „
Josifovic és Fasching urak........10 „
Grünhut Henrik ur...........5
Geiszl Viktor ur............5 „
Öszterreicher Bernát ur..........5
Weisz Tivadar ur......,.....5
Samu József ur.................4 „
Weiszberger Kálmán ur.........4
Hlatkó János ur............3 „
Muzikár Vince.............2 „
— • Dr. Rotschild Jakab ur..........2 „
Miltényi Sándor......................1 „
Összesen 170 korona.
Ezenkívül Fischel Lajos ur két diszkönyvet, a felügy. bizottság 5 drb. diszkönyvet és 10 drb. „Iparosok Olvasótárát" volt szives kiosztás céljából a tanítótestület rendelkezésére bocsájtani.
Nem mulaszthatom el mindazoknak, kik szives adományukkal lehetővé tették, hogy növendékeinket a jutalmazás által is buzdíthatjuk, serkenthetjük a jó magaviseletre és szorgalomra, a magam, és kartársaim nevében e helyen is hálás köszönetet mondani, kérve mindnyájukat, hogy az iparoktatás iránt érzet őszinte meleg érdeklődésüket a jövőben is megtartani és a tantestületet annak emelésére és fejlesztésére irányuló törekvésében hathatósan támogatni kegyeskedjenek.
Megjutalmaztatott:
a) Jó magaviselet-, szorgalom-, rajz- és kitűnőnek minősített munkájáért :
Bedő Vendel asztalos (Torma Lajosnál), Baán Károly cipész (Miltényi Sándornál) Horváth József csizmadia (Horváth Józsefnél), Piotrovszky Béla könyvkötő (Krausz és Farkasnál), Kovacsits József szabó (Sörlei Zsigmondnál), Angler Lajos szobafestő (Petrekovics Lajosnál) tanoncok egy-egy ezüst óra, ezülrlanccaí és kitüntető-lappal. Összesen 90 kor. értékben.
Balogh István szabó (Kumpert Antalnál), .Baranyai István sütő özv. (Gartner Vilmosnénál), Gaál Endre szabó (Liditt Miksánál), Halász József vasöntő (Josifovic és Faschingnál), Illés János kádár (Guttmann Sándornál), Kepe Lajos asztalos (Muzikár Vincénél),Németh József lakatos (Szabó Józsefnél), Szabó János cipész (Keller Mátyásnál), Zollner Zsigmond reszelővágó (Zollner Jánosnál) tanoncok öt-öt koronával s kitüntető lappal.
Összesen 45 kor.
b) Kitűnőnek minősített munkáért:
Milner János asztalos-tan. (Muzikár Vincénél), Molnár Károly cipész (Steiner Fülöpnél), Műik János cipész (Steiner Fülöpnél), Tóth Ferenc cipész (Babics Antalnál), Harer József cipőfelsőrész készitő (Miltényi Sándornál), Kollarics Dömötör csizmadia (Horváth Józsefnél), Medvár András csizmadia (id. Takács Józsefnél), Stefanits István hentes (Frk Jánosnál, Kováts Jenő kefekötő (Kardos " Sándor és Társánál), Gáspár István kerékgyártó (Nováth Istvánnál), Bernschütz Imre könyvkötő (Schless Antal utódánál), Hóbor
— 10
Kálmán lakatos (Golenszky Ferencnél), Fabick Tivadar rézműves (Samu Józsefnél), Berger Sándor szabó (Kaufmann Mórnál), Pinterics Ferenc szabó (Ungár Jenőnél), Baj Sándor és Plánder Antal vasöntők (Josifovic és Faschingnál), tanoncok pénz hiányában kitüntető-, a jelesnek minősitettek pedig dicsérő-lappal lettek kitüntetve.
c) Jó magaviselet-, szorgalom- és rendes iskolalátogatásért: Beck Károly.A).elők., Szeiler József B) elők., Németh Béla A) LRozsek
József B I. oszt. tanulók 5—5 koronával.
-------- Összesen 20 K.
Szántner József A) elők.. _Bence Sándor B) elők., Jakab-Lajos A) I., Kilincs Boldizsár Bj*T"., Tóth Ferenc T.elölTr"Otíül. tanulók 3 —3 koronával.
'' Összesen 15 K.
Karafiát József A) elők., Móric Dezső B) elők., Szertics Lajos A) I. és Timár Istvan tspr-oszt. tanulók 1 — 1 díszmunkával.
Erdélyi Imre, Keszerice Imre A) elők., Bajor József. Kozincky Dezső B) előkTJaszay" Ferenc, Papp József__A) I.,. Kjnimii^^ -
B) I. oszt. tanulók 1 — 1 iparosok olvasótárával. -.....
d) Különösen a szakrajzban tanúsított szorgalmáért: Szuharda Ede 1 drb. Richter-féle rajzeszközzel. Kiosztatott összesen:
6 drb. óra, lánccal á 15 K. . . . 90 korona, 13 „ ötkoronás jutalom .... 65 5 „ háromkoronás jutalom . . 15
Összesen 170 kor., azaz százhetven korona, 5 diszkönyv, egy rajzeszköz és 10 drb. Iparosok Olvasótára. Száztizenöt tanuló pedig tandijeleiigedésben részesittetett.
Sajnálattal kell megemlítenem, hogy az egész évi A) és B) II. és téli I—II. osztályok növendékei a tanév folyamán ismételten panaszra szolgáltatott magaviseletük miatt ez évben a jutalmazásból testületi határozat folytán kihagyattak.
Végre hálás köszönettel emlékezem meg a tek. Városi Tanácsnak és tek. Képviselőtestületnek azon tényéről, hogy tekintettel a napról-napra nehezebb megélhetési viszonyokra, az 1906. tanévre az ipariskolai díjazást a hittani, közismereti és ált. rajzi óráknál 75 kor.-ról 80 kor.-ra, a szakrajznál pedig 100 kor.-ról 105 kor.-ra emelte.
A tanév f. évi junius hó 29-én délután 3 órakor az „Értesítők" és jutalmak kiosztásával záratott be.
Nagykanizsán, 1906. junius 29-én.
POREDUS ANTAL
igazgató.
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület bizottsága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Mártonffy Márton kir. udvari tanácsos, miniszteri osztálytanácsos, iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos:
Segédtanfelügyelők: Kőrössy Sándor és Csapó Kálmán.
Szakfelügyelő:
Tordai Imre, a kereskedelemügyi minisztériumba szolgálattételre beosztott szakipariskolai igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferenc.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Thomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plander György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József.
Felügyelő bizottság:
Elnök: Josifovic Milivoj, alelnök: Dants Kálmán, gondnok: Miltényi Sándor, jegyző : Poredus Antal iparisk. igazgató, bizottsági tagok: Grünhut Henrik, Geiszl Viktor, Hlatkó János, Keller Mátyás, Muzikár Vince, Oester-reicher Bernát, dr. Rotschild Jakab, Samu József,- Weiser József, Weisz Tivadar és Wlasits József tant. képviselője.
Ipartestület:
Elnök: Geiszl Viktor, alelnökök: Dants Kálmán, Varga János, jegyző: Muraközi Lajos, elüljárósági tagok: Csillag Károly, Darvas János, Hernyevits Bertalan, Hlatkó János, Hoch Fülöp, Horváth József, Kaufmann Mór, Keller Mátyás, Kohn Samu, Muzikár Vince, Nagy Károly, Nováth István, Perger Imre, Pichler József, Pilczer Albert, Reichenfeld Albert, Rosenthal Géza, Schwarz Mihály, Szatler Károly, Száíinger Antal, Szécsényi István, Topolits János, Totola János, Tóth Lajos, Török Ferdinánd, Zampa Antal.
— 12 -
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, a felügy. biz. jegyzője, a Zalam. Ált. Tanitó- // testület főjegyzője, tanította az A) elők. osztályban f. é. január l-ig a számtant heti 2 órán. A tanítói pályán működik 18, ezen iskolánál 11 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Almási János, a nagykanizsai tanítói jkör választmányi tagja, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, mértant, könyvviteltant és fogalmazást heti 2 órában ; az A), B) és téli kezdő, valamint az A) haladó csoportoknál az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanítói pályán működik 10, ezen iskolánál 6 év óta. Állami el. népiskolai tanitó és oki. iparisk. rajz-tanitó.
Banekovich János, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület pénztárosa, a ja nagykanizsai tanítói járáskör jegyzője, tanította a téli tanf. I. és II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanítói pályán működik 14, ezen iskolánál 2V2 év óta. Áll. el. isk. tanitó.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. C) I. osztályában a közismereti . tárgyakat heti 4 órában. A tanítói pályán működik 17, ezen iskolánál 272 év '' óta. Izr. elemi népisk. tanitó.
Kovács Miklós, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület II. aljegyzője, tanította az egész évi tanf. A) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitól pályán működik 20, ezen iskolánál 8V2 év óta. Áll el. népisk. tanitó.
f . Németh Mihály, tanította az összes szakrajzokat heti 9, illetve 12 órá- __
/ban, továbbá az egész évi A), B) és a téli végző csoportnál az ált. rajzot heti v3—3 órában. A tanitó pályán működik 17, ezen iskolánál 6 év óta. Áll. polg. fiúiskolái rajztanár.
Orbán István, tanította a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanítói pályán működik 15, ezen iskolánál 8V2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Szabó Lajos, tanította az egész évi A) elők. osztályban 1905. szept. 1-től az olvasás és irást heti 2 órában és f. é. jan. 1-től a számtant heti 2 órában. A tantói pályán működik 18, ezen iskolánál IV4 év óta. Áll. elemi népiskolai tanitó.
Szalay Dénes, a nagykanizsai tanítói járáskör választmányának tagja, ./ , tanitotta az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti //m? / 4 órán. A tanítói pályán működik 12, ezen iskolánál 6.év óta. Állami elemi / iskolai tanitó.
Tibolt Boldizsár,- a tantestület jegyzője, a természettani és vegytani szertár őre, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a természettant, f vegytant, technológiát és közgazdaságtant heti 2 órában, az Elők. B) és C) haladó csoportoknál az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanítói pályán működik 12, ezen iskolánál 5 év óta. Áll. el. népisk. tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Váry József, a Zalam. Ált. Tanítótestület alelnöke, tanitotta a téli tanf. Elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanítói pályán működik 32, ezen iskolánál 6V2 év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Venczel Rezső, a nagykanizsai tanítói járáskör választmányának tagja, tanitotta az egész évi tanf. B) elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanítói pályán működik 38, ezen iskolánál 17 év óta. Áll. el. népisk. igazgató-tanitó.
— 13
Vlasits József, a tantestület képviselője a felügy. bizottságban, tanította az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 14, ezen iskolánál 8V2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Hitoktatók:
Bartha .Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanította az összes izraelita vallású tanulókat heti 2 órán át. Ezen iskolánál működik 12 év óta.
Brucker Celesztin, Szent-Ferencrendü áldozár, tanitotta az egész évi B) elők., A) I., B) II. és III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1 órában. Működési éveinek száma 4, ezen iskolánál 2.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású tanulókat heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 20.
Kádár Lajos, ev. ref. lelkész, tanitotta az ev. ref. vallású tanulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 3 év óta.
Pichler Pál, Szent-Ferencrendü áldozár, tanitotta a téli tanf., A) elők., B) I., C) I. és Á) II. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolában 2.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
— 14
V.
Elvégzett tananyag.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és Írása. Az irás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyashus, huskivonat, kolbászok és művaj. Zsírok és zsirnemü anyagok. Az állati zsírok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország címere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan : heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapművelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi rajz: heti 3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya : vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalag-átfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti llA>—l''/a órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
— 15
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és építőipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés. Kertészet és bortermelésről" cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugati-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városaink ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent-István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek éledére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti Vz órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leirása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és kíilönoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög, vagy téglány. Dülény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán. a) Mértani rajz: heti ÍVs órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap fölszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság, arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti lVz órán.
A kör, mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Köríves padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos
— 16
görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolc-osztásu rozetták a körben. Kerülék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy- és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy- és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyen-közü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy-és kéthajlásu görbékből különös tekintettel a szimetriára. Az indavonal alkalmazása különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs város és ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai, és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanoncok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszitő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világító gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1—1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállító-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalékszámítás, kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3—3 órán.
a) Mértani rajzból heti IV2—IV2 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Díszítő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése. Különböző
— 17 —
ívek szerkesztése, u. m.: félkörű boltív, íves boltív, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsív, fordított csucsív, lóherlevél-ív, normán-ív, mórvagy arab-ív, ívekbe érintő körök, góth ablak- s ajtóívek szerkesztése. A kerü-lék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szivalaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti IV2—IV2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
III. osztály.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 2 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége.) A fény visszaverődése és a tükrök: A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. A gálván-áram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len- és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsír, szappanfőzés. Gyertya gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firneisz, kautschukk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények : szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.). Ébresztő (Bajza J.). A hazáról (Tóth K)- Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás heti V2 órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése; üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény; folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés heti V2 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló; a főkönyv és a leltár-készités.
3
— 18
Számtan heti Va órán.
A második osztály tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan heti Va órán. A kocka, hasáb, gula, henger, kúp, gömb felülete és köbtartalma.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
A) Mértani rajz heti 1 Va órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A négy tér ismertetése és az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsikokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz heti IVa órán. Stylizált sikdiszitinények rajzoltatása, a görög, arab, góth és renaissance stylfajból. Elörajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajz heti 3—3 órán.
Fém-, épitő-, fa- és diszitőipari csoport.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipari szakmunkák Vio-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidombori-tással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
— 19
VI.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből:
Előmenetelből:
1 jó
2 szabályszerű
3 kevésbbé szabályszerű
4 nem szabályszerű.
1 jeles
2 jó
3 — elégséges
4 == elégtelen.
Rövidítések jelentése:
ág. ev. = ágostai hitvallású evangelikus
ev. ref. = helvét hitvallású evangelikus
izr. = izraelita vallású
bt. = beteg •
ism. = ismétlő
mh. meghalt
fsz. felszabadult
km. = kimaradt
sz. r. = szakrajz
ált. r. - általános rajz.
A róni. kath. vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.
— 20
VII. Az 1905—1906.
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Előkészitő csoport A) Haladó csop. Fa- és diszitő csop. Fémipari csoport 9—12 9—12 9-12 2-5 Általános rajz Szakrajz » Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály Németh Mihály
Hétfő A) Előkészitő Á) I. B) II. A) Végző csoport 5—6 6—8 5—6 6-8 6-8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Általános rajz Pichler Pál Szabó Lajos Brucker Celesztin Kováts Miklós Vlasits József Németh Mihály
Kedd B) Előkészitő B) I. A) II. III. B) Végző csoport 5—6 6—8 6—8 6—8 6—8 5—8 Róm. kath. hittan KözismereJ Közismeret Közismeret Közismeret Általános rajz Brucker Celesztin Venczel Rezső Orbán István Szalay Dénes Almásy János Németh Mihály
Szerda A) Kezdő csoport Haladó csoport C) I. D » 5-8 5-8 5—6 6—8 Általános rajz Általános rajz Róm. kath. hittan Közismeret Almásy János Tibolt Boldizsár Pichler Pál Halász Jenő
Csütörtök A) Előkészitő A) I A) II. III. " 6—8 6—8 5—6 6—8 5—8 6—8 Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Szabó Lajos Kováts Miklós Pichler Pál Szalay Dénes Brucker Celesztin Tibolt Boldizsár
Péntek B) Előkészitő C) I. B) II. 6—8 6—8 5—6 6-8 Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Venczel Rezső Halász Jenő Pichler Pál Vlasits József
Szombat B) I. B) Kezdő csoport B) Haladó csoport 5—6 6—8 5-8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Általános rajz Brucker Celesztin Orbán István Almásy János Tibolt Boldizsár

tanévi órarend.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy 1 Tanító
Vasárnap Előkészítő Izraeliták Ev. re"f. 9-11 11—12 2—3 2-3 Közismeret Hittan Hittan Hittan Váry József Bartha Lajos Bartha Lajos Kádár Lajos
Hétfő Kezdő csoport I—II. 5—8 5-7 Általános rajz Közismeret Almásy János Bánekovich János
Kedd t; Elők. I. és II. Előkészítő 1—II. 5-6 6—8 6—8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Pichler Pál Váry József Bánekovich János
Szerda • Épitő ipari csoport Haladó csoport 2—5 5-8 Szakrajz Általános rajz Németh Mihály Németh Mihály
Csütörtök Előkészítő I—II. 5-7 5—7 Közismeret Közismeret Váry József Bánekovich János
Péntek Kezdő csoport I—II. 5-8 5—7 Általános rajz Közismeret Almásy János Bánekovich János
Szombat Épitő ipari csoport Előkészítő Haladó csoport 2—5 5—7 5—8 Szakrajz Közismeret Általános rajz Németh Mihály Váry József Németh Mihály

— 22 —
VIII.
Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. j | ált. rajz i szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bakos Sándor kőmives Szuknay Lajos 1 3 4 5 4
Bedenek Zsigmond kőmives Geiszl Viktor 1 3 - 3 12 11
Bedő János kőmives Mankovics Jakab 1 4 - 4 9 2
Bedő Pál kőmives Szánthó János km.
5 Dani Mihály kőmives Vinczek Vendel 1 2 - 1 10 2
Gerócs Boldizsár ács Fatér Mihály 1 1 - 3 35 34
Göncsics György kőmives Sió Károly - - - - — fsz.
Hajdú László cserepes Horváth György 2 - 3 4 42 42
Horváth József szobafestő Perkó Péter 1 - 3 3 13 10
10 Jámbor Károly kőmives Vinczek Vendel 1 2 - 3 12 • —
Jüngling István fazekas Tollár István 1 4 - 4 2 —
Kangyalics János kőmives Sió Károly 1 3 - 2 1 -—
Kiss György kőmives Szuknay Lajos 2 2 - 2 12 3
Knausz György kőmives Morandini Román 1 2 - 3 — —
15 Ködbaum Lajos kőmives Ködbaum Alajos 1 4 - 3 28 —
Légrády József cserepes Vellák József 1 2 - 2 8 —
Máté János kályhás Bognár István 1 4 - 4 — —
Mékli István kőmives Somogyi Ferenc 1 3 - 3 12 5
Pongrácsics István szobafestő Perkó Péter 1 4 - 4 13 13
20 Pint Ferenc kőmives Morandini Román 1 2 - 3 — —
Pető Imre kőmives Szuknay Lajos 1 2 - 3 3 2
Plánder Vendel cementöntő Weisz Soma 1 2 - 3 5 5
Szteszkál Károly szobafestő Perkó Péter 1 4 - 4 20 17
Tinacker Lajos kőmives Sió Károly 1 A 3 4 16 16
25 Tóth Ferenc szobafestő Vajda István 1 1 - 1 1 —
Vellák György kőmives Morandini Román 1 3 - 3 9 8
Vellák Jenő szobafestő Vellák György 1 1 - 1 33 27
Zsidof Gábor kőfaragó Veiszberger Kálm. 1 2 3 2 2
— 23 —
Téli I—II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve [ magavis. | szakrajz ált. rajz közism. összesen igazolatl.
I. osztály
Bedő István Benedek György Bognár József Dani József 5 Dominó Antal Gödinek László *Gozdán Károly Gödér Ferencz Gunyhó Ádám 10 Horváth György Kánnár János Koháry Boldizsár Koháry József Kovács Károly 15 Krisztián László Kupó István Magdalenics Antal Magyar József Mercz Ferenc 20 Pint István Pintér László Ring József Sárecz Ferencz Sneff József 25 Szántó János Szerdahelyi József Takács József >:''Vajda István Vörös József 30 Vinczek József kőmives kőmives kőmives kőmives szobafestő kőmives ács kőmives cserepes szobafestő bádogos kőmives ács bádogos kőmives bádogos szobafestő kőmives kőmives kőmives kőmives bádogos kőmives cserepes kőmives kőmives kőmives kőmives cementöntő ács Zelenák Antal Horváth István Fatér Mihály Sió Károly Falczer Jakab Sió Károly Vugrinecz József Hoffer Menyhért Horváth György Sinkó József Székely József Morandini Román Háspel Ferenc Székely József Geízl Victor Hirschl Ferencz Hirschl Lázár Németh József Horváth István Fatér Mihály Mankovics Jakab Török Nándor Morandini Román Horváth György Vajda János Fatér Mihály Morandini Román Simoncsics Lajos Sartory Oszkár Szuknai Lajos 2 2 2 3 2 1 2 3 2 2 2 1 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 2 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2 3 3 4 2 3 3 2 1 3 3 2 2 2 3 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 4 3 3 3 2 1 4 3 3 3 2 3 2 3 3 1 4 3 2 2 2 20 26 13 1 3 32 4 9 3 8 4 36 3 21 3 31 21 22 19 5 24 13 14 47 29 km. 14 3 22 23 2 7 5 17 38 fsz. 7
II. osztály
5 Angler József "Azvolt Ferenc Babics Nándor Bükky József Czethoffer József Csanádi György szobafestő kőmives bádogos kőmives kőmives ács Petrekovics Lajos Morandini Román Török Ferdinánd Fatér Mihály Szuknai Lajos Sió Károly 1 2 1 1 2 1 1 3 2 3 2 4 1 2 2 2 3 9 11 21 12 1 3 2 2
— 24
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. j szakrajz i ált. rajz közism. összesen igazolatl.
Csertők György Gerócs István Horváth Béla 10 Horváth István Kulcsár József Lakatos József Lenkovics József Mózsi Ferenc 15 Nagy László Ráffáelli Bálint Tomasics János Vellák György Vellák Ferenc kőmives szobafestő kőmives kőmives bádogos kőmives kőmives szobafestő kőmives cementöntő ács kőmives cementöntő Geizl Victor Sattler Károly Fatér Mihály Török István Hirschl Ferenc Szuknai Lajos Geizl Victor Sattler Károly Sió Károly Sártory Oszkár Fatér Mihály Morandini Román Sartory Oszkár 2 1 2 3 2 2 3 2 1 3 2 1 2 1 4 4 2 2 3 4 3 3 3 2 - 2 1 3 3 2 2 4 3 2 3 2 2 2 20 21 6 11 3 26 14 2 45 1 32 fsz. 1 5 10 5 3 9 10 36
>:-gal jelöllek csak rajzra járlak.
Egész évi tanfolyam. A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz j szakrajz közism. összesen igazolatl.
Androsecz Károly lakatos ifj. Szabó József 1 2 2 3 3
Balha József kárpitos Steinberger Ferenc 1 1 - 2 5 2
Baranyai István sütő özv. Gártner V.-né 1 - - 2 1 —
Becsének Simon cipész Tausz Ignác 1 2 - 4 3 —
5 Beck Károly cipész Keller Ignác 1 1 - 2 14 3
Berlek József csizmadia Sárecz György 1 3 - 4 2 2
Bobanovics Kálmán mészáros Kluger József 1 - - 2 2 —
Borsfai János cipész Bogár József 1 3 - 4 — —
Blagusz Lukács csizmadia ifj. Takács József 1 3 - 3 1 —
10 Czifra György asztalos Csillag Károly 1 2 - 2 — —
Czimmermann Antal lakatos Paizs József 1 3 - 2 — —
Dominics István cipész Weisz Henrik - - - - — km.
Erdélyi Imre csizmadia Purger Márk 1 2 - 3 7 —
Felletár Pál szabó Stern Ignác 1 4 - 4 — —
15 Günzer Imre izr. asztalos Günzer Lipót - - - - — fsz.
Gríinvald Ferenc cipész Jancsecz Imre 1 4 - 2 6 6
György István kocsigyártó Újhelyi Ferenc 1 2 - 2 5 5
Herki Gyula sütő Mihályi István 1 - - 3 6 4
Hermann Kálmán csizmadia Tóth György 1 2 - 2 2 —
20 Horváth Flórián köteles Ross Ferenc - - - - — km.
Horváth János cipész Hirsch Ede 1 2 - 2 2 2
Horváth József csizmadia Tóth István 2 3 - 4 — —
Horváth Péter asztalos Günzer Lipót 2 4 - 4 5 4
Iván Péter kovács Tóth József 1 1 - 4 5 5
25 Jaberics Géza borbély Bród Ignác 1 - - 3 4 —
Jegyud Vid csizmadia Horváth József 1 3 - 3 — —
Jeszek Ádám cipész Babics Antal 1 4 - 4 — —
Juhász István sjjtő Navratil Tamás - - - - — km.
Kangyalics György cipész Fischer Jánosné 2 2 - 4 18 16*
30 Karafiát József asztalos Csillag Károly 1 1 - 2 — —
Katics Iván hentes Woukán Antal 1 - - 4 1 —
Kertész István csizmadia Kolmanics Ignác 1 3 - 4 — —
Keszericze Imre cipész Jancsecz Imre 1 2 - 2 — —
Kiss Ferenc sütő Rosenthal Géza 1 - - 4 38 35*
35 Kiss István csizmadia Nováczki Imre 1 3 - 3 — —
Kiss János cipész Titz Antal 1 3 - 3 25 24*
Kovács Béla cipész Rózsa Lajos 2 3 - 3 — —
Kovács Imre szabó Hlatkó János 1 2 - 3 3 3
Kovács József cipész Miltényi Sándor 1 3 - 3 10 10*
40 Kovács Mihály csizmadia Bedekovics István '' V : ":rV 1 4 4 7 7*
— 26 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok [ száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz | szakrajz közism. összesen ! igazolati.
Kollarics János Kruczki Károly Kun János Légrádi István 45 Lisziák Bálint Mák Kálmán Máté János Mátyás Antal Meiszterics János 50 Molnár István Mrávlek Mihály Németh József Nóvák Imre Oláh Károly 55 Pálfi Géza Placskó Károly Szantner József Tislér Ferenc Tóth Gyula géplakatos hentes csizmadia cipész csizmadia cipész csizmadia csizmadia cipész kerékgyártó csizmadia borbély csizmadia cipész borbély csizmadia lakatos csizmadia borbély Weiser József Frk János Horváth József Miltényi Sándor Temlin István Velecz Ede Szűcs József Mátyás István Babics Antal Nyerki Ferenc Magyar József Munkácsi Nándor Polgár János Dukász József Hirschl Henrik Tóth György Országh Kálmán Varga György Gartner Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 3 3 3 3 1 3 3 4 3 3 1 4 - 4 4 3 2 3 2 3 4 2 4 4 4 2 3 3 1 20 2 15 5 1 6 9 9 1 •1 2 km. 25* 2 13 km. 4 fsz. 3 3 km.
* Az igazolatlan mulasztás késői beiratkozásból származik.
— 27
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ( ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Augenfeld Béla asztalos Philip Lipót 1 4 _ 3 3 _
Bajor József lakatos Josifovic és Fasching 1 3 - 2 1 —
Bonyhádi Antal ékszerész Berény József km.
Bencze Sándor czipész Hege Géza 1 1 - 2 — —
5 Berke János lakatos Paizs József 2 3 - 4 14 7
Bálint Ignátz kefekötő Kardos S. és Tsa fsz.
Brinner Antal szabó Töllösi Péter - - - - — fsz.
Boronyai Károly borbély Zapletál Ignátz 2 - - 3 1 —
Borsodi István cipész Hell János 1 3 - 2 2 —
10 Buvári János ékszerész Perényi József 2 3 - 3 1 —
Czukelter Gyula cipész Pfeifer Jakab 1 3 - 2 1 —
Fekete Kálmán csizmadia Ferk Ferenc 2 3 - 3 1 ■—-
Ferenczi Vilmos kerékgyártó Németh Imre 2 4 - 3 18 16
Férst János cipész Angler Lajos 1 1 - 2 5 3
15 Fodor Jenő kerékgyártó Fodor Ferenc 2 3 - 4 3 3
Francsits Ádám asztalos Kappel János 1 3* - 2 2 —
Gáspár Boldizsár cipész Weisz Henrik 2 3 - 3 — —
Gézárd Mihály lakatos ifj. Szabó József - - - - — km.
Göllesz Ferenc lakatos Rabinek Sándor 2 3 - 3 2 —
20 Günzberger Vilmos sütő Günzbergerlgnátz 2 - - 3 4 —
Harkányi Gyula kefekötő Kardos S. és Tsa 1 3 - 2 2 —
Halász Ferenc cipész Dukász József 1 2 - 3 6 —
Hirschl Sándor borbély Perényi János 2 - - 4 3 3
Horváth Sándor cipész Hirsch Ede 2 4 - 3 5 —
25 Horváth Emil lakatos Schável Lajos 2 3 - 3 4 4
Horváth Gyula sütő Steiner Ármin 2 - - 3 9 5
Imrei László lakatos Josifovié és Fasching - - - - — km.
Iszkra Mihály cipész Keller Mátyás 1 2 - 3 1 —
Kozinczki Dezső borbély Hirschl Henrik 1 - 2 1 —
30 Kolárits Dömötör csizmadia Horváth József 1 2 - 3 2 2
Kozsnyák Balázs szíjgyártó Horváth Károly 2 3 - 3 5 —
Laski Lajos cipész Bódis Béla - - - - — fsz.
Laski József cipész Keller Ignátz 2 2 - 4 — —
Lelner János kefekötő Kardos S. és Tsa 1 3 - 2 5 —
35 Légrádi János cipész Rosenberg Henrik 2 3 - 3 3 —
Lukáts Imre sütő Rosenthál Géza 2 - - 2 3 —
Mersits Gyula szabó Móger Károly 2 4 - 3 15 14
Móritz Dezső szabó Töllösi Péter 1 2 - 2 1 —
Németh János lakatos Weiser József 1 4 - 2 — —
40 Németh József lakatos Kohn Samu - - - - — km.
Németh István székes Borbás Mihály 1 3 - 2 5
Niklesz J. ág. ev. isrn. csizmadia Sárdi József 2 2 3 1
— 28 —
A tanuló Általános osztályzat Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve ! magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ovcsár Ignátz csizmadia Kováts Sándor 1 3 2 6 3
Oszkó János hentes Voukon Antal 2 - - 2 9 6
45 Pető Sándor szíjgyártó Klápper János 2 3 - 3 2 —
Pirbos Károly kéményseprő Rathmann Menyh. 2 - - 2 — —
Piros József mészáros Berger Adolf 1 - - 2 — —
Raffai Jenő könyvkötő Schless Antal ut. 2 1 - 2 2 —
Sáfrán József borbély Perényi Jenő 2 - - 3 18 16
50 Szekeres Gyula asztalos Brántin József 2 2 - 3 — —
Szabó János sütő Krauth Imre 2 - - 2 7 —
Szeiler József kefekötő Sobár György 1 1 - 1 — —
Schlezinger Zoltán kárpitos Goldberger Károly - - - - — km.
Tarabó Ferenc___ csizmadia Szűcs József - - - - — km.
55 Tamás István cipész Keller Mátyás 1 2 - 2 3 3
Tóth István szabó özv. Hirschl V.-né 2 4 - 3 14 12
Tüske József borbély Balogh Jenő 2 - - 3 5 3
Varga János lakatos Weiser József 2 1 - 2 10 9
Varga József csizmadia Nagy Károly - - - - — km.
60 Vidovits Károly lakatos Paizs József 2 4 - 4 — —
Virág Lajos borbély Fleischhacker J. 2 - - 3 4 4
Weisz Miksa órás özv. Weisz A.-né 2 3 - 2 9 8
Zsálig József hentes Varga Károly 2 - 3 — —
Zsovány Ferenc czipész Neu és Társa 2 3 3 11 4
— 29
A) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve 1 magavis. közism. 1 ált. rajz szakrajz összesen igazolatl.
Babits Lajos hentes Darvas János 1 2 ■
Bayerl Antal hentes Bayerl Antal 1 o t> - - 4 —
Belena István asztalos Dants Kálmán 2 3 2 - 6 —
Berghoffer István kádár Kaufmann Elek - - - - — fsz.
5 Bokor -István cipész Piineizl Henrik 1 2 2 - — —
Böröndi János könyvkötő Ofenbeck V. ésTsa - - - - — km.
Buvári László vaseszterg. Merkur-gyár 1 1 2 - 16 13
Dominó György vaseszterg. Weiser József - - - - — fsz.
Ehrlich Lajos órás Szívós Antal 1 3 3 - 28 6
10 Farkas István géplakatos Weiser József 1 2 2 - 3 —
Fehér László vasöntő Merkur-gyár 1 3 4 - 14 7
Ferst József lakatos Szabó József 1 4 2 - — —
Foyta Antal pincér Briher Istvánné - - - — km.
Fleiner Vilmos izr. cipőfelsőr. k. Szili Károly 1 3 2 - 8 3
15 Francsics Mihály cipész Perger Imre 1 2 2 - 5 3
Grieszler József vaseszterg. Merkur-gyár - - - - — fsz.
Halászi István asztalos Schermann József 1 3 3 - 41 23
Haszon Károly cipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik 1 2 2 - 5 —
Horváth János kefekötő Kardos és Társa 1 3 3 - 13 2
20 Hóbor Kálmán méri. készitő Golenszki Ferenc 1 3 2 - 3 —
Jakabfi János pincér Bayer Gyula - - - - — km.
Jakab Lajos szi gyártó Szélig Lajos 1 1 1 - 3 —
Jászai Ferenc lakatos Kohn Samu 1 2 1 - 1 —
Készei Ferenc borbély Hiczelberger Gy. 1 2 - - 14 11
25 Kováts István asztalos Philip Lipót 1 3 3 - 10 5
Mátyás János borbély Pusofszki Sándor 1 3 - - 1 —
Magyar Ferenc cipész Mersits Ede ■ 1 3 2 - 6 4
Németh Béla ág. ev. szabó Szabó Ignác 1 1 1 - 1 —
Nyakas Pál könyvkötő Ofenbeckés Balázsi 1 1 2 - 29 29
30 Palugyai Ferenc géplakatos Merkur-gyár 1 3 4 21 11
Papp Ferenc sütő Steiner Ármin 1 2 - - 2 —
Papp József szabó Ritter József 1 2 2 - — —
Peti Lajos nyomdász Fischl Fülöp 1 1 3 - 8 8
Petrekovits György lakatos Szabó József 1 3 2 - 18 14
35 Plánder Antal vasöntő Merkur-gyár 2 3 3 - 9 4
Ritter Károly betűszedő Fischl Fülöp 1 2 1 4 9 9
Sinkó Sándor géplakatos Merkur-gyár 2 3 3 - 3 2
Somogyvári György géplakatos Weiser József 1 3 3 - 13 9
Stefanics István hentes Frk János 2 2 - - 4 3
40 Steiner Ernő izr. géplakatos Weiser József - - - - — km.
Stern Károly izr. cipész Neu és Társa 1 3 2 - 7 —
Slegl József pincér Petrics Ödön 1 2 8 8
— 30
A tanuló Általános osztályzata Mulasztóit napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve j magavis. közism. ált. rajz | j szakrajz összesen igazolatl.
Szertics Lajos cipész Rosenfeld Miksa 1 1 2
Takáts József cipész özv. Fischer J.-né 1 3 3 - 8 7
45 Taticzenberger Lajos lakatos Szántó Géza 2 2 2 - 9 3
Tóth József géplakatos Weiser József 1 2 3 - 12 —
Weisz Jenő izr. szabó Weisz József . - - - — fsz.
Weltner Jenő izr. borbély Zapletál Ignác 2 3 - - 6 2
Willinger József cipész Skergula Gyula 2 3 3 - 5 5
50 Wositz Antal 11 nycmdász Fischl Fülöp km.
B) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Baj Sándor vasöntő Josifovic és Fasching 2 3 4 17 2
Bernecker J. ág. ev. órás özv. Weisz A.-né - - - - — mh.
Buzek Dénes mechanikus Szupper József - - - - — km.
Czulek Antal lakatos Sável Lajos 3 2 - 2 6 4
5 Csontos János csizmadia Turek Géza fsz.
Dómján Károly asztalos Dants Kálmán 1 2 - 2 1 —
Farkas István géplakatos Weiser József 2 2 - 2 — —
Filák János csizmadia Bakonyi György 1 3 - 4 2 —
Gáspár István kerékgyártó Nováth István 1 1 - 3 2 —
10 Grünfeld Lajos izr. lakatos Kohn Samu 1 3 - 2 15 —
Horváth Győző szabó Lusztig J. és fia 1 3 - 2 14 11
Horváth János csizmadia Meilinger János fsz.
Horváth József csizmadia ifj. Horváth József 1 2 - 1 — —
Jáberics Lajos betűszedő Ofenbeck és Balázsi 2 2 - 2 3 2
15 Jambrosics Gábor szíjgyártó Szélig Antal - - - - — fsz.
Kardos György cipész Francsics István 1 4 - 3 31 —
Karafiát Ferenc cipész Miltényi Sándor 1 2 - 2 — —
Kelin Ferenc csizmadia Temlin István - - - - — fsz.
Keszericze Pál cipész Mersics Ede 1 1 - 2 — —
20 Kunics Boldizsár optikus Strasser Márton 1 2 - 1 2 —
Leidgep András csizmadia Bedekovics István - - - - — fsz.
Leitner Zoltán izr. lakatos Kohn Samu 2 3 - 3 8 —
Lovrek György csizmadia Nováczky István 1 2 - 4 — —
Maitár Rókus szíjgyártó Szélig Lajos - - - - — km.
25 Marics József lakatos Paizs József 1 3 - 3 4 —
Medvár András csizmadia id. Takács József 1 3 - 4 4 3
Meszárics István csizmadia if. Takács József 2 4 - 3 3 2
Mezei Elek lakatos Sável Lajos 1 2 - 2 1 —
Miháczi István géplakatos Weiser József - - - - — km.
30 Moller József géplakatos Josifovic és Fasching 1 1 - 3 12 —
Nagy Kálmán asztalos Josifovic és Fasching - - - - — fsz.
Őri Kálmán ág. ev. rézműves Pichler József 2 3 - 2 — —
Papp István kovács Sindlberger Mih. 1 3 - 3 1 —
Pesty György géplakatos Ország Kálmán 1 3 - 3 5 —
35 Polgár Sándor lakatos Kohn Samu 2 2 - 4 6 —
Rácz Ferenc csizmadia Purger Márk - - - - — km.
Rezsek József szabó Kosnyák János 1 1 - 1 2 —
Siftár István géplakatos géplakatos Weiser József 1 3 - 3 7 —
Simon Árpád Weiser József 2 3 - 3 17 2
40 Stankovits Ferenc cipész Rosenfeld Miksa - - - - — fsz.
Stéger László cipész Neu és Társa 2 2 - 3 5 2
Schermann József kádár Schermann Gy. bt.
— 32
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve 1 magavis. j ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl. i
Schermann József asztalos Schermann József 2 3 4 IG
Szalay József lakatos Paizs József 1 3 - 3 1 —
45 Szőr Lajos géplakatos Weiser József 1 3 - 2 12 —
Takács István csizmadia Hilcz Lajos - - - - — fsz.
Tollár József csizmadia Bakonyi György 1 3 - 2 — —
Timár István cipész Steiner Fülöp 1 2 - 1 — —
Valaschek Gyula cipész Miltényi Sándor 1 2 - 2 — —
50 Varga Lajos vaseszterg. Weiser József 3 4 - 3 8 2
Virágh Gábor szabó Müller József 1 3 - 4 2 —
Vojkovits István lakatos Szántó Géza 1 3 3
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve j magavis. ált. rajz szakrajz 1 közism. összesen igazolatl.
Báró Jenő cipész Neu és Társa 3 4 4 33
Boda Ernő cipész Boda József 2 4 - 4 2 —
Buzsics István cipész Német Károly 2 3 - 4 3 —
Cveig Béla izr. szabó Epstein Nátán 3 4 - 4 14 6
5 Dávid István kádár Percsevics József - - - - — fsz.
Dobosy Károly cipész Pup László 2 2 - 3 1 —
Etényi Antal cipész Miltényi Sándor 2 3 - 2 6 5
Francsics Zsigmond géplakatos Weiser J. C. 1 3 - 1 9 8
Gáspár Ferenc pék Mihályi István 3 - - 4 3 2
10 Goldfinger Ágoston könyvkötő Fischl Fülöp 3 3 - 3 5 —
Hajdú Ferenc kovács Hajdú István 2 1 2 — —
Halász János órás Steiner Mór 3 3 - 4 1 —
Harer József cipész Miltényi Sándor 3 1 - 4 1 —
Hartmann Lajos hentes Hartmann Károly 2 - - 1 6 3
15 Horváth Kálmán kárpitos Goldberger Károly 3 2 - 2 10 8
Kaburek Vilmos hentes Beierl Ferenc - - — fsz.
Kém Márton kovács Premec György 1 3 - 3 4 3
Kikec József szabó Kikec Mihály 1 2 - 2 3 —
Korein László izr. géplakatos Josifovic és Fasching 3 4 - 2 21 17
20 Kovács Antal csizmadia Kovács György 1 3 - 1 — —
Kovács János kerékgyártó Fodor Ferenc - - - - — fsz.
Kukovec István asztalos Zákonyi Lajos 1 2 - 4 1 —
Kuruc Vendel asztalos Nóvák Frigyes 1 2 - 3 2 2
Kuzma András csizmadia Nóvák János 2 4 - 4 5 —
25 Lehócki Sándor szabó Sörlei Jenő 2 3 - 2 — —
Leidl Jenő cipész Leidl István 2 2 - 1 8 6
Lessner Sándor izr. mészáros Lessner Antal 3 - - 2 — —
Májon Antal köszörűs Májon Antal 2 1 - 2 2 —
Marcin Illés hentes Marton János - - - - — km.
30 Marvalics Ferenc lakatos Rabinek Sándor 3 3 - 2 — —
Mattyjasics Elek pék Rosenthal Géza - - - - — fsz.
Mujk János ág. ev. cipész Steiner Fülöp 3 2 - 4 — —
Nagy Károly fésűs Goldfinger István - - - - — fsz.
Nesztics Mihály szabó Kozsnyák János 2 1 - 3 2 2
35 Niklesz József ág. ev. csizmadia Turek Gyula 1 2 - 1 3 2
Peranec József szíjgyártó Schwarz Mihály 2 2 - 3 1 —
Rehn Ferenc csizmadia Kozic János 3 2 - 3 3 —
Schütz Dezső izr. pincér Kardos József 3 - - 2 7 —
Sótonyi Lajos géplakatos Weiser J. C. 1 1 - 1 5 3
40 Spirk Flórian asztalos Kaufmann Ferenc 2 1 3 2 —
Szabó Károly cipész Rozsa Lajos 1 2 4 4 4
Szabolics József ■ pincér Gallovics András 1 1 10 2
— 34
A tanuló Általános osztalyzat Mulasztottnapok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Szalay István géplakatos Weiser J. C. 2 3 3 27 24
Szecső Károly géplakatos Weiser J. C. 2 2 1 4 4
45 Szobocsány Lajos lakatos Juhász Sz. József 3 3 - 3 3 —
Varga József kéményseprő Ratmann M. 2 - - 2 6 —
Vidákovics József asztalos Muzikár Vince 2 2 2 5 4
Virág István kádár Kaufmann Elek 1 3 9 2 2
Vojkovics György lakatos Sável Lajos 2 2 2 3 _
50 Wolf István asztalos Sonnenschein Mór - _ - fsz.
Zakócs József cipész Perger Imre 3 3 2 3 _
Zollner Zsigmond reszelővágó Zollner János 2 1 2 2 o
— 35
A) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve | magavis. | ált. rajz szakrajz | közism. összesen igazolatl.
Auer Lajos asztalos Torma Lajos 1 1 1 25 23
Ágoston József szabó Liditt Miksa 1 3 - 2 6 5
Balogh István szabó Kumpert Antal 1 2 - 2 2 —
Bernschütz Imre könyvkötő Schless Antal 1 - 3 1 24 23
5 Bogyai Viktor szabó Pavelkovics János 2 3 - 2 21 9
Borsó Ferenc géplakatos Josifovic és Fasching 2 1 - 3 2 —
Buday Ferenc lakatos Szabó József 2 - 4 1 17 7
Czenger László asztalos Torma Lajos 2 - 2 2 2 2
Egyed József cipész Pimeizli Henrik 1 3 - 2 16 —
10 Farkas József szabó Ofenbeck Károly 1 4 - 2 4 3
Fekete Imre csizmadia Veber Ferenc - - - - — fsz.
Fischer Ferenc izr. lakatos Brüll Sándor - - - - — km.
Flumbort György cipész Mlakker György 2 2 - 2 i —
Gadácsi Károly cipész Steiner Fülöp - - - - — fsz.
15 Gáspárics Vendel lakatos Szabó József 2 3 - 3 12 8
Horváth István cipész Pingiczer János 2 1 - 4 3 —
Horváth János cipész Neufeld Salamon 1 2 - 3 1 —
ifj. Horváth János lakatos Szabó József 1 3 - 1 4 3
Horváth Nándor cipész Hernyevits Bertalan 1 2 - 3 10 —
20 Illés János kádár Guttmann Sándor 1 - 2 2 2 —
Klein Ernő borbély Sugár Adolf 1 - - 2 3 —
Knausz József vasöntő Weiser József 1 4 - 3 29 21
Kobald József pincér Gallovics András 3 - - 2 5 3
Kolder József lakatos Kohn Samu 1 3 - 3 10 5
25 Korona János asztalos Perlaky Ödön 1 2 - 3 8 7
Kovács Gyula csizmadia Szűcs József 2 3 - 3 15 —
Krénusz Ferenc cipész Velecz Ede 1 3 - 2 7 6
Krifaton György kerékgyártó Németh Ferenc 1 - 2 2 6 —
Lasky''Jenő szabó Tóth Lajos 1 3 - 2 5 —
30 Markó Gyula lakatos Szécsényi István 2 2 - 2 3 2
Mészáros Elemér vaseszterg. Weiser József 1 3 - 3 3 —
Molnár József szabó Ritter József fsz.
Nagy Imre borbély Fleischacker József 1 - - 2 5 2
Németh István cipész Nagy Károly 3 3 3 — —
35 Németh Mihály pincér Petrics Ödön fsz.
Neumann József borbély Munkácsi Nándor - - - - — fsz.
Országh István csizmadia Turek Géza 1 3 - 3 — —
Papszt Béla könyvkötő Weisz L. és F. 1 2 - 3 2 —
Piotrovszky Béla könyvkötő Krausz és Farkas 1 2 - 1 5 —
40 Pinterics Ferenc cipész Ungár Jenő 2 2 - 3 12 9
Pozner Izidor izr. kefekötő Kardos és Társa 1 3 - 2 6 —
Rabinek Jenő izr lakatos Rabinek Sándor 2 2 3 5 3
— 36
A tanuló Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve | magavis. | ált. rajz | szakrajz ! közism. összesen igazolatl.
Ross István Sattler Lipót izr. 45 Sáfrán Lajos Strasser Antal Szabó János Szántó József ^ Szucharda Ede v 50 Tézer Károly Thomán Kálmán Tóth Ferenc Tóth László Varga Lajos 55 Városy Sándor Vellák József Vild Imre Vugrinecz János Windt Ernő lakatos géplakatos borbély lakatos lakatos borbély géplakatos géplakatos szabó cipész cipész csizmadia cipész cipész cipész aranyműves cipész Szabó József Weiser József Buksz Ignác Kohn Samu Paizs József Buksz Ignác Weiser József Weiser József Doór István Babics Antal Miltényi Sándor Varga Imre Keller Mátyás Babics Antal Dukász József Berény József Mersits Ede 2 2 2 3 2 1 1 .1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 2 3 1 2 2 1 1 3 3 1 1 3 1 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2 3 1 7 1 3 16 13 8 1 1 3 3 5 0 20 10 1 2 fsz. 3 mh. 5 2 2 4
B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve 1 magavis. ált. rajz szakrajz | közism. összesen igazolatl.
Bagladi Béla szabó Kaufmann Mór 1 3 4 3
Berke Lajos lakatos Szabó József - - - - —- fsz.
Bolf János teng. kovács Josifovié és Fasching 1 3 - 4 41 5
Borbély Lajos cipész Miltényi Sándor - - - - — fsz.
5 Bürger Károly lakatos Rabinek Sándor - - - - — fsz.
Dogsa Mihály lakatos Kohn Samu - - - - — fsz.
Dominics György szabó Hencsics József - - - — fsz.
Eisler Albert izr. lakatos Brüll Sándor 1 - 3 4 19 5
Farkas György géplakatos Weiser József 1 3 - 3 14 6
10 Ferenc Győző borbély Tóth Lajos 1 - - 2 — —
Fodor Gyula géplakatos Josifovic és Fasching 1 2 2 9 2
Folkmeier Gyula borbély Balogh Jenő 1 - 2 — —
Fundák Márton cipész Keller Ignác 1 2 3 9 —
Gaal Endre ev. ref. szabó Liditt Miksa 1 - 2 2 9 —
15 Haba Ferenc asztalos Pincinger Sándor 1 3 - 3 6 5
Halász József vaseszterg. Weiser József 1 1 - 2 4 —
Hamarics Imre lakatos Szabó József • - - — fsz.
Horváth Ferenc géplakatos Weiser József 1 3 - 3 9 —''
Horváth János asztalos Serman József 1 2 - 3 11 2
20 Horváth Lajos borbély Perényi János - - - - — km.
Humán Ferene cipész Miltényi Sándor - - - - — fsz.
Iváncsics Géza hentes Voukán Antal - - - — km.
Janzsa K. ág. ev. szabó Mágics János 1 3 - 2 — —
Kámenár Mihály csizmadia Kámenár Lajos fsz.
25 Kiss István szabó Kumanovics Pál 1 1 2 5 4
Kovács János kefekötő Kardos és társa 1 2 - 2 11 6
Kovács Jenő kefekötő Kardos és társa 1 3 2 8 —
Kopácsi Ferenc hentes Beierl Ferenc - - - - — fsz.
Lacsics József borbély Pusovszky Sándor 1 - - 3 2 —
30 Lénárd Béla ág. ev. kalapos Ring Pál 1 3 - 3 11 4
Magori Vendel lakatos Weiser József 1 4 - 2 7 —
Magyar Ferenc csizmadia Nagy Antal - - - — km.
Marvalics József nyomdász Weiss L. és F. 1 2 - 2 3 —
Milei József lakatos Szántó Géza 1 2 - 2 — —
35 Milner János asztalos Muzikár Vince 1 2 3 — —-
Móger Ferenc szabó Kumpert Antal 1 4 - 3 5 3
Molnár Károly cipész Steiner Fülöp 1 3 - 4 6 —
Neuzinger F. ág. ev. szabó Müller József 1 3 - 4 3 2
Néber János cipész Keller Mátyás 1 1 - 2 — —
40 Németh Ferenc cipész Titz Antal 1 2 • 3 15 4
Németh Lajos géplakatos Josifovic és Fasching 1 4 - 4 12 9
Németh Kristóf fésűs Goldfinger István km.
— 38
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve j magavis. ált. rajz szakrajz 1 közism. | összesen igazolatl.
Nováth István kerékgyártó Nováth István 1 1 3
Orbán István szabó Mágics János 1 2 4 7 3
45 Plánder Ferenc cipész Francsics István 1 2 - 4 — —
Rádi György asztalos Vetzer Kanatusz 1 2 - 3 17 —
Reinwald K. ág. ev. könyvkötő Fischel Fülöp - - - - — fsz.
Sárec János asztalos Róth Lipót 1 2 - 3 4 —
Selymes György asztalos Torma Lajos 1 2 - 2 —
50 Serempecker Kálm. cipész Hernyevics Bertái. 1 3 - 4 — —
Schweinzger Dezső géplakatos Josifovié és Fasching 1 - 4 4 33 27
Szabó János cipész Keller Mátyás 1 - 2 3 — —
Szabó József mészáros Berger Adolf 1 - - 4 5 2
Szalai Károly cipész Fischer Jánosné - - - - — fsz.
55 Szántner János lakatos Országh Kálmán 1 3 - 3 3 —
Szántó Gyula mérl.készitő Golenszky Ferenc - - — fsz.
Tibol György csizmadia Skrivalics István - - - — fsz.
Türk Lajos izr. lakatos Kohn Samu 1 2 - 3 2 —
Varga György csizmadia Németh Ferenc 1 3 3 — —
60 Varga Imre könyvkötő Krausz és Farkas — fsz.
Véber Emil lakatos Szabó József 1 2 3 16 —
Vindics György mészáros Ádler Mórné - - — km.
Vörös József borbély Sugár Adolf 1 2 — T-
Zalai József borbély Bród Ignác km. i
— 39
III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz szakrajz E C/i N :0 összesen igazolatl. j
Androsec Ernő cipész Török Ferenc 3 3 4 5 4
Auer Ferenc bognár Nyerki Ferenc - - - — fsz.
Bacsics Vendel bognár Nyerki Ferenc - - — fsz.
Bagladi Lajos szabó Hencsics József 2 2 2 3 3
5 Bán Károly cipész Miltényi Sándor 2 1 - 2 1 —
Bedö Vendel asztalos Torma Lajos 1 - 1 * 1 —
Benkő István ág. ev. szabó Cvetkó Ferenc 2 3 - 3 2 '' —
Berger Sándor izr. szabó Kaufmann Mór 2 - 2 2 2 2
Bogáti Dezső géplakatos Weiser József 1 1 1 13 12
10 Bugyács László borbély Csillag Béla utóda - - — fsz.
Borbély György borbély Heisler Gyula - — fsz.
Csordás -József géplakatos Weiser József - - — fsz.
Dembic Ármin izr. szabó Móger Ignác 3 4 3 1 —
Dobronyi Béla cipész Keller Mátyás 2 3 4 2 2
15 Epstein Vilmos izr. fényképész Vértes Antal 3 - 3 * 4 3
Ehrenstein Alad. izr. lakatos Kohn Samu - - — fsz.
Fabick Károly rézműves Samu József 2 - 2 * 6 5
Farkas Ferenc betűszedő Krausz és Farkas 4 2 4 8 2
Ferenc József kértész .landa Károly 2 - 2 * 7 5
20 Fischl János ág. ev. cipész Steiner Fülöp 2 3 2 4 3
Folkmaier Antal borbély Perényi János 3 - 4 3 3
Gottreich Izidor izr. borbély Heisler Gyula 2 - 2 3 2
Halász József vasöntő Josifovic és Fasching 2 - 2 2 — —
Hauser Árpád lakatos Rabinek Sándor - — fsz-
25 Herceg János vaseszterg. Weiser József 2 - 3 2 5 3
Hideg János cipész Kóger Tóbiás - - - — fsz-
" Hordós Vince pincér Bogenrieder József 2 2 4 1 —
Horváth János lakatos Kohn Samu - - — km.
Hubai László géplakatos Josifovic és Fasching - - - - — fsz.
30 Iváncsics József cipész Skorjánec József - - fsz.
Jáberics Károly asztalos Táncsics József 2 - 4 4 28 26
Kaufmann József asztalos Kaufmann Ferenc 2 2 * " 3
Kepe Lajos asztalos Muzikár Vince 2 - 2 2 2 2
Kocsis József csizmadia Bakonyi György 2 - 3 3 1 —
35 Kollarics Géza borbély Tóth Lajos - - — fsz.
Kollár János cipész Rosenfeld Miksa - - - fsz.
Kovács János ev. ref. kárpitos Steinberger Ferenc 1 - 1 * 2 —
Kovácsics József szabó Sörlei Zsigmond 1 1 1 4 —
Krausz Samu kefekötő Horváth József 2 - 2 4 3
40 Krenusz József asztalos Torma Lajos - - — segéd
Lapat Mihály lakatos Szécsényi István 2 3 2 6 6
Lemmer Ágoston lakatos Országh Kálmán fsz.
— 40
A tanuló Általános osztályzata Mulasztottnapok száma
neve és vallása foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz | közism. összesen igazolatl.
Magyar János cipész Hernyevics Bert. fsz.
Majer Ferenc szabó Offenbeck Károly . - - — fsz.
45 Meisner Frigyes órás Jack Frigyes 1 - 3 2 3 —
Mischon Károly lakatos Sável Lajos 1 - 1 * 5 4
Móger Géza szabó Weis Bernát 2 3 - 4 — —
Nagy Sándor vaseszterg. Josifovic és Fasching 2 • 4 * 12 12
Németh István géplakatos Weiser József - - - — fsz.
50 Németh Jenő lakatos Országh Kálmán — fsz.
Németh József lakatos Ifj. Szabó József 2 1 2 3 3
Olaszi Lajos géplakatos Josifovic és Fasching 2 - 3 * 1 —
Papp Gyula cipész Dukász József 3 - 2 2 11 10
Pál Gyula betűszedő Fischl Fülöp 4 4 4 6 4
55 Piotrovszky Károly betűszedő Krausz és Farkas 4 - 3 3 5 3
Plánder György cipész Miltényi Sándor 2 - 3 4 5 5
Polec József kéményseprő Mantuanó Ede 2 3 1 —
Polin Elek géplakatos Weiser József 1 1 * — —
Ritter Rezső lakatos Rabinek Sándor 2 2 1 .— —
60 Ruprecht Lajos vaseszterg. Weiser József 2 3 2 3 2
Samu József cipész Berger György - - - : - — fsz.
Simon Viktor pincér Kardos József 3 3 2 2
Sugár Jenő órás Steiner Mór - — fsz.
Stréni Károly asztalos Nóvák Frigyes - — km.
65 Simonkovics Bálint szíjgyártó Horváth Károly - - - — fsz.
Smolc József géplakatos Josifovic és Fasching - - - — fsz.
Schultheis Antal kertész Janda Károly 3 4 * 15 9
Szabó Andor cipész Mlakker György - — fsz.
Szalai Márton csizmadia Iszák János _ — fsz.
70 Szieger Lajos szabó Doór István 2 _ 2 2 2 2
Széphegyi Gáspár betűszedő Weis L. és F. - - — fsz.
Tahi József borbély Sweizer József 3 - 3 7 —
Tóth István csizmadia Németh Ferenc _ _ _ -— fsz.
Tóth Péter kefekötő Horváth József 3 3 _ 4 — —
75 Tilpák Boldizsár fényképész Vértes Antal - - - — fsz.
Totola Ferenc betűszedő Ifj. Wajdits József 1 1 * 1 —
Vatzek Károly lakatos Országh Kálmán fsz.
*-gal jelöltek a „Szervezet" 19. §-a alapján csak szakrajzra jártak.
— 41 —
IX.
Munkakiállitás.
| Folyó szám A kiállító tanonc Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása elmúlt tanonc éveinek száma megnevezése drb. száma
Bedő Vendel asztalos 4 III. Torma Lajos konyha szekrény 1 kit.
Fodor Gyula » 2 B) II. Josifovic és Fasching rácstalapzat 1 jó
Halászi István v 3 A) I. Schermann József fiókos szekrény 1 jó
Kepe Lajos asztalos 3 III. Muzikár Vince kis szekrény és spanyolfal 2 kit.c/
5 Milner János „ 21/2 B) II. Muzikár Vince Ónémet fenyő-ágy 1 kit. 1y
Szekeres Gyula n 11/2 B) Elők. Brantin József fenyő-ágy 1 jó
Zenger László V 11/4 A) II. Torma Lajos kis diófa szekr. 1 jel. ^
Sáfrán József borbély 3/4 B) Elők. Perényi János hajbetét 1 jó
Vörös József » 23/4 B) II. Sugár Adolf hajbetét 2 jel. 1—•
10 Androsec Ernő cipész 31/2 III. Török Ferenc férfi cipő 1 p. jó
Becsánek Simon » 3 A) Elők. Tausz Ignác férfi cipő 1 p. jó
Bencze Sándor „ 11/2 B) elők. Hege Géza fűzős női cipő 1 p. jel.—''
Fischl János „ 21/2 III. Steiner Fülöp férfi gombos cipő 1 p. j el-iX
Fundák Márton » 3 B) II. Keller Ignác gombos férfi cipő lp. jel.o"
15 Gáspár Boldizsár Jt 1/2 B) Elők. Weisz Henrik gyermekcipő 1 p. jó
Kovács Bcla » 3/4 A) Elők. Rózsa Lajos gyermekcipő lp. jel. •—''
Meiszterics János » 4 A) Elők. Babics Antal női félcipő 1 p. jel—^
Molnár Károly » 31/4 B) II. Steiner Fülöp cipő lP. kit.*^
Műik János „ 1 C) I. Steiner Fülöp gyermekcipő 1 p. kit. t/
20 Németh Ferenc V 21/2 C) I. Titz Antal női cipő 1 p. jó
Steger László » 11/2 B) I. Neu és Társa szarvasbőr cipő lp. jó
Szabó János » 31/2 B) II. Keller Mátyás gyerm. és női cipő 2p. jó
Szabó Károly n 21/4 C) I. Rózsa Lajos női cipő lp- jel-''—''
Tóth Ferenc n 3 A) II. Babics Antal fűzős női cipő 1 p. kit. ty
25 Timár István » 1/2 B. I. Steiner Fülöp gyermekcipő 1 p. jó
Dobronyi Béla » 23/4 III. Keller Mátyás 1 p. fél és 1 p. fűz. gyermekcipő 2 jel.—
Baán Károly cipőfelsör. kész. 23/4 III. Miltényi Sándor cipőfelsőrész 3p. kit.
Fleiner Vilmos n 13/4 A) I. Szily Károly angol férfi fűzős cipőfelsőrész lp. jel:—
Haszon Károly V 11/4 A) I. Rosenberg Henrik fűzős férfi cipő felsőrész lp. jel.
30 Harer József n 1 *C) 1. Miltényi Sándor cipőfelsőrész 2p. kit.*—^
Erdélyi Imre csizmadia 3 A) Elők. Purger Márk férfi csizma lp. jó
Hermann Kálmán » 1 A) Elők. Tóth György gyermek csizma lp. jó
Horváth József 3/4 B) I. Horváth József férfi csizma lp. kit.íV
Kolarics Dömötör 31/2 B) Elők. Horváth József férfi csizma lp. kit-o.
35 Kovács Gyula » 21/4 A) II. Szűcs József l''érfi csizma lp. jel.—
Medvár András n 31/2 B) I. id. Takács József férfi csizma lp. kit. ^
Ovcsár Ignác n 2 B) Elők. Kovács Sándor női csizma lp. jel.«,—•
Placskó Károly n 2 A) Elők. Tóth György felnőtt csizma lp. jel.—
Rehn Ferenc 21/2 C) I. Kozicz János férfi csizma lp. jel.«—
40 Varga György jí 3 B) II. Németh Ferenc férfi csizma lp. jel-''—''
Varga Lajos n 2 A) II. Varga Imre férfi esizma lp. jel.«—
Koréin László géplakatos 1 C) I. Josifovic és Fasching szecskavágó 1 jó
Palugyai Ferenc géplakatos 13/4 A) I. Josifovic és Fasching répavágó 1 jel.*—
Sinkó Sándor n 1 A) I. Josifovic és Fasching szőlőzuzó-gép 1 jel- t-r kit .t/
45 Stefanits István V 2 A) I. Frk János párisi, szafaládi, 2
— 42
Folyó szám A kiállító tanonc A kiállított tárgyak A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása elmúlt tanonc éveinek száma Osztály Mesterének neve megnevezése drb. száma
Illcs János kádár 3 A) II. Guttman Sándor kis hordó 1 kit. —''
Kovács Jenő kefekötő 2 B) II. Kardos S. és Tsa falporló kefe 1 kit.,___—
Krausz Samu » 33/4 III. Horváth József különb, szőnyegseprők 2 jel. ^
Horváth János » 2 A) I. Kardos S. és Társa ruhakefe 1 jel.*-
50 Posner Izidor 3 A) II. Kardos S. és Társa billiárd kefe 1 jel —
Szeiler József » 3/4 B) Elők. szobaseprü 1 jel-uX
Tóth Péter » 21/4 III. Horváth József különböző seprű 2 jel-1/
Gáspár István kerékgyár. 21/2 B) I. Nováth István k. kerék 1 kit.
Krifáton György » o A) II. Németh György kerék 1 jel.*/
55 Kováts János » 2 C) I. Fodor Ferenc nagykerék 1 jó
Bernschütz Imre könyvkötő 3/4 A) II. Schlcss Antal utóda diszkötés és kézi-
munka 2 kit-
Piotrofszky Béla » 1 A) II. Krausz és Farkas 1 főkönyv és 1 napló 2 kit. —''
Buday Ferenc » 13/4 A) II. Szabó József vaskereszt i jó
Culek Antal » 13/4 B) I. Schável Lajos pincezár 1 jel*''''
60 Eisler Albert » 3 B) II. Brüll Sándor önműk. ajtócstikló 1 jel.—
Gásparics Vendel » 2 A) II. Szabó József tüzelő-előt 1 jó
Horváth Emil n 1 B) Elők. Schável Lajos kettős sütőkeret 1 jó
Hóbor Kálmán r> 13/4 A) I. Golenszky Ferenc fabélyegző balta 1 kit.
Lapat Mihály V) 21/2 III. Szécsényi István tányérmelegitő mellbádoggal 1 jó
65 Markó Gyula » 2 A) II. Szécsényi István egyes sütő kerettel 1 jó
Mezei Elek » 3/4 15) I. Sável Lajos tányérmelegitő 1 jó
Mischon Károly » 2 III. Sável Lajos fazon ablak, tuli-pán-prés jel-
Németh József » 2 III. Szabó József gyufatartó 1 kit. —^
Veber Emil » 3 B) II. Szabó József tak. tüzhely-keret 1 jő
70 Zollner Zsigmond reszelővágó rézműves 3/4 C) I. Zollner János különb, reszelő kit-
Fabick Károly 1% III. Samu József permetező 1 kit.*—
Ory Kálmán » 2 B) I. Pichler József vizmerő-kanál 1 jó ,
Baranyai István sütő 2 A) Elők. özv. Gártner V.-né fonott-kalács 1 kit.—
Herky Gyula n 11/2 A) Elők. Mihályi István Ofonatu kalács 1 jÓ y jsl.*/
75 Horváth Gyula n 13/4 B) Elők. Steiner Ármin fonott kalács 1
I''app Ferenc » 1 A) I. Steiner Ármin szivalaku fonott-
kalács 1 jó
Balogh István szabó 13/4 A) II. Kumpert Antal felnőtt nadrág 1 kit.í__^
Berger Sándor » 31/2 III. Kaufmann Mór férfi nadrág 1 kit.c^
Gaál Endre V) 11/2 B) II. Liditt Miksa kabát, mellény, nadrág kit.—''
80 Kiss István n 23/4 B) II. Kumanovics Pál nadrág 1 jó
Kovacsits József 23/4 III. Sörlei Zsigmond mellény 1
Nestics Mihály * 21/2 C) I. Kozsnyák János kabát, mellény cs nadrág •>Ó y
Pinterics Ferenc n 3 A) II. Ungár Jenő gyermek-öltöny kit. tS jel
Peránec József szíjgyártó 21/2 C) I. Schwartz Mihály erdőstarisznya 1
85 Pető Sándor szíjgyártó 13/4 B) Elők. Klapper János kantár 1 jó
Augler Lajos szobafestő 2 A) II. Petrekovics Lajos trafiik jelző-tábla 1 kit. lJ
Bay Sándor vasöntő 21/4 B) I. Josifovic és Fasching egypár csikó 1 kitt/
Halász József n 13/4 B) II. Josifovic és Fasching hamutartó, kép-
keret és persely kit. y/
Hajdú Ferenc kovács 11/2 C) I. Hajdú István patkó 1
90 Plánder Antal » 21/2 A) I. Josifovic és Fasching szarvas 1 / kit..
— 43 —
X.
Kimutatás az 1906. junius 23—24-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról s rajzaik számáról.
Folyó szám A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Fa-, diszitő- s ruházati
csoport:
Ándrosecz Ernő cipész III. 5
Auer Ferenc kerékgyártó III. 2
Bacsics Vendel kerékgyártó III. 1
Bedő Vendel asztalos felm. 3
5 Berger Sándor szabó III. 10
Berghofer István kádár A) I. 1
Bernsütz Imre könyvkötő A) II. 2
Czenger László asztalos A) II. 4
Dávid István kádár C) I. 2
10 Epstein Vilmos fényképész felm. l
Farkas Ferenc betűszedő III. 3
Ferencz József kertész III. 2
Gaál Endre szabó B) II. 9
Hideg János csizmadia felm. 1
15 Illés János kádár A) II. 4
Jáberics Károly asztalos III. 1-
Kaufmann József asztalos felm. 2
Kepe Lajos asztalos III. 3
Krifaton György kerékgyártó A) II. 2
20 Kocsis József csizmadia III. 5
Kollár János cipész III. 3
Kovács János kárpitos felm. 3
Kovácsics József szabó III. 9
Kurucz Vendel asztalos C) I. 3
25 Magyar János cipész III. 3
Molnár József szabó A) II. 6
Nagy Kálmán minta-asztalos B) I. 2
Papp Gyula cipész III. 3
Pál Gyula betűszedő III. 1
30 Plánder György cipész III. 5
Piotrofszky Károly betűszedő III. 2
Samu József cipész III. 4
Schultheisz Antal kertész felm. 2
Simonkovics Bálint szíjgyártó felm. 3
35 Szabó Andor cipész III. 1
Szabó János cipész B) II. 3
Szalai Károly cipész B) II. 2
Szalai Márton csizmadia III. 5
— 44 —
Folyó szám A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Széphegyi Gáspár betűszedő III. 1
40 Szieger Lajos szabó III. 9
Tibol György csizmadia B) II. 4
Tilpák Boldizsár fényképész felm. 1
Tóth István csizmadia III. 1
Totola Ferenc betűszedő felm. 2
45 Virág István kádár C) I. 2
Wolf István asztalos C) I. 1
Fémipari csoport:
Berke Lajos lakatos B) II. 2
Bogáty Dezső géplakatos III. 3
Bürger Károly lakatos B) II. 2
Doksa Mihály lakatos B) II. 1
5 Ehrenstein Aladár lakatos III. 2
Eiszler Albert lakatos B) II. 2
Fabik Károly rézműves felm. 2
Halász József vasöntő III. 1
Herczeg János vasesztergályos III. 2
10 Hubay László géplakatos III. 2
Lapat Mihály lakatos III. 2
Meiszner Frigyes órás III. 1
Mischon Béla lakatos felm. 3
Nagy Sándor vasesztergályos feím. 1
15 Németh István géplakatos III. 1
Németh Jenő lakatos III. 2
Németh József lakatos III. 3
Olaszy Lajos géplakatos felm. 2
Polin Elek géplakatos felm. (5
20 Rabinek Jenő lakatos A) II. 3
Ritter Rezső lakatos III. 4
Rozs István lakatos A) II. 1
Ruprecht Lajos vasesztergályos III. 2
Sattler Lipót géplakatos A) II. 3
25 Schmolez József géplakatos III. 1
Schweinzger Dezső géplakatos B) 11. 1
Strasser Antal lakatos A) II. 2
Szántó Gyula mérlegkészitő B) II. 2
Szuharda Ede géplakatos A) II. 8
30 Varga Lajos vasesztergályos B) I. 1
Zollner Zsigmond ■ reszelővágó C) I. 4
— 45 —
Folyó szám A tanuló
neve foglalkozása osztály kiállított rajzainak száma
Építőipari csoport: Téli tanf.
Angler József szobafestő II. 4
Babics Nándor bádogos II. 2
Benedek György kőműves I. 5
Benkovics József kőműves II. 1
5 Bognár József kőműves I. 2
Büky József kőműves II. 3
Csanády György ács 4
Csertők György kőműves 4
Czethofer József kőműves II 5
10 Dominó Antal szobafestő I. 5
Gerócs István szobafestő II. 5
Gozdán Károly ács felm. 3
Hajdú László cserepes I. 2
Horváth Béla kőműves 2
15 Horváth István kőműves II. 1
Kulcsár József bádogos II. 2
Krisztián László kőműves i II. 3
Lakatos József kőműves II. 3
Lenkovics József kőműves II. 3
20 Magyar János kőműves I. 3
Mercz Ferenc kőműves I. 2
Mózsi Ferenc szobafestő II. 2
Nagy László kőműves II. 3
Raffaeli Bálint cementöntő II. 4
25 Sneff József cserepes I. 2
Tinacker Lajos kőműves I. 4
Tomasics János ács II. 3
Vajda István kőműves felm. 4
Vellák György kőműves II. 4
30 Vellák Ferenc cementöntő II. 4
Összesen 310 drb.
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanítási eredményről és az évi mulasztásokról osztályonkint.
A beirt tanulók száma A tanulók iparos-pályára lépésük elölt végeztek: Az évvégi létszám A tanév végével elért eredmény Mulasztott
0. II. 111. 1 IV. V. 1 VI. 1. ii. lm. 1 IV. V. 1 I. II. III. IV. magaviseletből ált. rajzból szakrajzból közismeretből. A tanév végén maradt tanulók közül igazolva igazolatlanul összesen
Osztály I. jó. szabályszerű | k. szabályszerű | n. szabályszerű összesen | jeles jó elégséges I elégtelen jeles 1 jó | elégséges elégtelen összesen jeles jó elégséges 1 elégtelen . összesen hány tanuló ? hány napot ? | hány tanuló ? hány napot? hány tanuló ? hány napot ?
e e m i polgári gimnáziumi összesen
osztályt
Egész évi tanf. A) Elők. 59 6 3 11 23 13 3 59 51 45 6 — — 51 6 10 18 7 — — — — 41 — 17 15 19 51 52 14 63 23 63 37 126
B) Elők. 64 2 4 4 27 25 1 1 - — 64 54 20 34 — - 54 5 8 20 8 — — — — 41 1 22 25 6 54 54 25 103 18 116 43 219
A) I. 50 - — 3 7 26 "2 3 3 — — — — 6 — — — 50 41 34 7 - — 41 4 16 11 2 — — — 1 34 6 14 20 1 41 41 12 187 24 166 36 353
B) I. 52 -- 2 3 7 28 6 5 1 — 52 38 26 10 2 — 38 4 13 19 2 38 4 13 14 7 38 38 19 177 9 30 28 207
C) I. 52 — 1 2 9 25 4 6 3 i — — - 1 — — — 52 45 11 19 15 — 45 7 14 12 5 — — 1 — 39 8 16 10 11 45 45 19 112 20 109 39 221
A) II. 59 — — 2 7 28 6 3 4 4 — — — 2 3 — — 59 51 33 15 3 — 51 8 12 15 2 1 4 2 1 45 8 21 21 1 51 51 25 220 24 159 49 379
B) II. 64 — — — 9 38 8 5 2 — — — — 1 1 — — 64 44 44 — — — 44 4 15 12 3 — 2 1 1 38 — 15 18 11 44 44 14 215 17 94 31 309
III. 77 — — _ 6 22 8 9 6 7 4 5 1 2 3 1 3 77 48 9 28 9 2 48 2 1 5 — 7 12 10 5 42 3 14 6 11 34 48 14 51 28 152 42 203
Téli tanfolyam Elők. 28 1 8 9 10 28 26 24 2 — — 26 3 9 5 6 — — 3 - 26 3 3 12 8 26 26 6 100 17 203 23 303
I. 30 1 2 5 6 15 1 30 28 3 21 4 — 28 2 6 10 1 — 4 5 - 28 2 9 12 3 28 28 15 273 10 138 25 411
II. 19 — - 1 3 11 — 2 2 — — — — — — — — 19 18 7 8 3 — 18 — — — 1 2 6 6 3 18 2 9 5 1 18 18 6 155 11 86 17 241
Összesen 554 10 20 40 114 231 38 34 22 12 4 5 1 12 7 1 3 554 445 256 150 36 2 445 45 104 127 37 10 28 28 11 390 37 153 158 79 1 445 | i 4^169^1656 2011316 370 2972
XII.
Statisztikai kimutatás a tanoncok száma-, kora-, vallása-, nemzetisége- és illetőségi helye szerint.
Az 1905 6. tanévben A tanév végén maradt A b e i r t t a n o n c o k k ö z t V c 1 t
kor szerint hitfelekezet szerint anyanyelv szerint illetősége szerint
Osztály beiratkozott kimaradt felszabadu t meghalt 12—15 éves 15 éven felüli összesen 12—15 éves 15 éven felüli 12—15 éves 15 éven felüli vidéki
r. kath. ág. ev. 1 ev. ref. izraelita összesen r. kath. ág ev. j ev. ref. izraelita összesen magyar | német | horvát | vend | cseh egyéb összesen magyar j német | horvát j vend | cseh egyéb összesen helybeli zalamegyei más megyei külföldi összesen
Egész évi tanf. A) Elők. 59 6 2 — 51 25 34 59 25 — — — 25 33 — — 1 34 19 — 5 — 1 — 25 26 1 7 — — — 34 17 15 25 2 59
B) Elők. 64 7 3 — 54 26 38 64 21 1 — 4 26 34 2 — 2 38 23 t 2 — — — 26 32 1 5 — — — 38 33 17 11 3 64
A) I. 50 5 4 — 41 18 32 50 17 — — 1 18 28 — — 4 32 17 — 1 — — - 18 26 1 4 — 1 — 32 28 8 10 4 50
B) I. 52 5 8 1 38 19 33 52, 18 — — 1 19 30 2 — 1 33 18 — 1 — — — 19 24 1 8 — — — 33 17 21 10 4 52
C) I. 52 1 6 — 45 24 28 52 20 2 2 24 26 — — 2 28 20 3 — 1 — — 24 15 2 9 1 — 1 28 18 24 5 5 52
A) II. , 59 1 6 1 51 10 49 59 10 — — — 10 44 — — 5 49 7 2 1 — — — 10 45 — 4 — — — 49 28 13 13 5 59
B) II. 64 6 14 44 9 55 64 '' 8 1 -- — 9 49 3 1 2 55 8 — — 1 — — 9 47 — 8 — — — 55 27 23 13 1 64
III. 77 2 27 — 48 5 72 77 3 1 — 1 5 62 2 1 7 72 5 5 70 1 1 — — — 72 34 23 20 — 77
Téli tanfolyam Előkészítő 28 1 1 — 26 •4 24 28 4 — — — 4 24 — — — 24 o — 1 — — 1 4 21 — 3 — — — 24 20 4 1 3 28
I. 30 1 1 — 28 2 28 30 2 — — — 2 28 — — — 28 2 — — — — — 2 27 - 1 — -- — 28 26 4 — — 30
II. 19 1 18 1 18 19 1 1 18 18 1 1 17 1 18 16 1 1 1 19
i
Összesen 554 34 n 2 445 143 411 554 129 5 — 9 143 376 9 2 24 411 122 6 11 2 1 1 143 350 7 50 1 1 2 411 264 153 109 28 554
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint.
Osztály Aranyműves Asztalos Ács Bádogos Betűszedő | Borbély | Cementöntő | Cipész Cipőfelsőrész készitő | Cserepes j Csizmadia | Esztergályos Fazekas | Fényképész 1 Fésűs Géplakatos | Hentes 1 Kalapos Kádár Kályhás Kárpitos | kefekötő Kertész Kerékgyártó Kéményseprő Kocsifényező Kovács 1 Könyvkötő Köszörűs Kőfaragó Kőműves Lakatos Mészáros | Nyomdász 1 Órás 1 Pinczér Reszelővágó || Rézműves || Sütő Szabó Szíjgyártó Szobafestő Vasesztergályos || Vasöntő Összesen
Egész évi tanfoly. A) Előkészítő — 3 — - — 3 — 15 — — 18 — — — — 1 3 — - — 1 — — 2 — 1 1 — — — — 3 1 — — — — — 4 3 — — — — 59
B) Előkészítő 2 3 — — — 6 13 1 — 6. 1 — — — 3 2 — — — 1 4 — 2 1 — — 1 T* — — 6 1 — 1 — — — 4 3 2 — 1 — 64
A) I. — 3 — —• 1 3 -- 7 2 — — — — — — 7 3 — 1 — — 1 — — — — — 2 — — — 4 — 2 1 3 — — 1 3 1 — 3 2 50
B) I. — 3 — — 1 — — 7 — — 12 — — — — 8 1 — — — — — — 1 — — 1 — — — — 8 — — 2 — — 1 — 3 2 — 1 1 52
C) I. — 5 — — — — — 10 — — 4 — — — 1 5 3 — 2 — 1 — - 1 1 — 2 1 1 — — 3 1 — 1 2 1 —• 2 4 1 - — — 52
A) II. 1 5 — — — 5 — 13 - — 4 — — — — 3 — — 1 — — 1 - 1 — — — 3 — — — 11 — — — 1 — — — 8 — — 1 1 59
B) II — 7 — — 1 7 — 9 — — 4 — — — 1 6 2 1 — — — 2 — 1 — — 1 1 — — — 9 2 1 — — — — — 8 — — 1 — 64
III. 6 12 3 2 1 11 2 2 1 8 1 T 1 77
0
Téli tanfolyam : Előkészítő 28
I. 30
II. 19
Összesen 3 W 35 6 u 6 u § 30 V t 4 i- 86 3 Jöl - M U- 1 1 L 2 u 2 u 39 t» 13 £ 1 5 u 1 b 4 ✓ 10 2 V 10 3 1 V 5 8 1 1 ** 43 55 u 5 A. 3 t. 7 u 8 u- 1 2 k 11 40 if 7 L 11 <•- 10 i 5 554

Insert failed. Could not insert session data.